dinsdag 31 december 2019

Owru Yari Pagara Estafette trekt weer veel publiek in centrum Paramaribo - Festijn om te zien en gezien te worden.... - Wordt 't niet eens tijd voor iets anders??

(Bron foto's: Dagblad Suriname)
Veel mensen waren met hun eigen voorraad (sterke) drank gekomen


Zoals elk jaar waren nu ook weer 's middags op oudjaarsdag duizenden mensen naar het centrum van Paramaribo getogen om de Owru Yari Pagara Estafette mee te maken. In de drukke straten werd, aldus Starnieuws, 'flink gefeest, gedanst en vooral gedronken'.

Op het Onafhankelijkheidsplein, terwijl de eerste pagara's werden afgeschoten, namen enkele feestgangers eerst een ‘wasi’. Met ‘swiet watra’ uit een reuzen prapi waste Rita Ravenberg de mensen, deed zegeningen voor hen voor 2020. Behalve een bad en zegeningen kregen de mensen ook advies om bepaalde doelen in het nieuwe jaar te kunnen bereiken.

De overheid had met het opzetten van verschillende centrale plekken, zoals speciale muziekpodia en een straat speciaal voor eten en drinken, geprobeerd de drukte beheersbaar te maken. Maar, het was weer heel erg druk op elke plek waar pagara's werden afgeschoten.

Opvallend was, zo vindt Starnieuws, dat heel veel mensen met hun eigen voorraad drank waren gekomen. Ook tieners sjouwen met hun eigen ‘ijsbox’ van de ene naar de andere vuurwerkshow. Ook bij hen was sterke drank het meest in trek.

De politie en brandweer hadden hun handen vol. Het vuurwerk heeft nog steeds een fikse greep op het publiek, dat met mobieltjes voor zich uit, de meterslange pagara's vanaf de ontsteking tot de laatste ontploffing, diep gehypnotiseerd volgde. Het was soms moeilijk om de mensen op afstand te houden. Af en toe brak een enkeling door om bij de knallende pagara's te gaan juichen. Zij werden onmiddellijk verwijderd. Langs de route van het vuurwerk stonden er mannen klaar met brandblusapparaten.


MAAR.....
Een vuurwerkfeest dat om onbegrijpelijke redenen ieder jaar weer vele bezoekers uit binnen- en buitenland (lees: Nederland) trekt. Onbegrijpelijk, immers wat is er de lol van om met oordopjesof met een aantal van je vingers in je oren en een mondkapje of lapje stof voor je mond, je te vergapen aan met een hels kabaal uit elkaar spattende strengen pagara's? Daarbij ook nog een op zo'n twee meter afstand gehouden door leden van de korpsen politie en brandweer van Suriname, om maar extra aan te geven hoe 'leuk' het feestje is.

Honderden fotocamera's, I-Phones, tablets, videocamera's en mobiele telefoons werden omhoog gehouden om toch maar vooral spannende beelden vast te leggen: uit elkaar knallende pagara's en rook, vooral veel giftig en dus ongezonde rook. Onbegrijpelijk. Maar, het is ook een feest van om gezien en gezien te worden en om te drinken. Een Surinaams feestje van de gekte, dat nu en dan toch in het recente verleden goed bleek voor een beetje video-aandacht van een internationale nieuwszender als CNN.

En dit alles dus overdag, rond het middaguur, op de laatste dag van 2019. Overdag, en dus niet tijdens de jaarwisseling.

Waarom investeren die organiserende winkelbedrijven niet eens in een mooi siervuurwerkfestijn tijdens de jaarwisseling, dus om middernacht, en laten ze de herrie en de giftige dampen van de traditionele pagara's niet eens voor wat ze zijn, ongezond en onaantrekkelijk? Time for change? Valt er niet meer te genieten van een mooi siervuurwerkspektakel dan van op de grond uit elkaar spattende pagara's? De antwoorden lijken duidelijk.

Bij deze dan ook een oproep aan de organisatie van het pagara-festijn om in 2020 over te stappen op een mooier en meer verantwoord siervuurwerkspektakel in het centrum van de stad, op bijvoorbeeld het Onafhankelijkheidsplein, in plaats van weer een oorverdovend en rokerig ongezond pagara-feestje overdag.

Overigens, krijg je in Paramaribo wel eens het gevoel, dat de jaarwisseling al dagen van te voren wordt 'gevierd'. Vanaf de dag dat vuurwerk mag worden verkocht, 27 december, wordt er zinloos geknald en dat gaat door tot en met morgen, 2 januari. Het afschieten van vuurwerk tijdens de echte jaarwisselingsnacht lijkt dan ook geen enkele zin meer te hebben, aan kracht te hebben ingeboet, er is immers nauwelijks verschil te horen en te zien met de nachten en dagen er voor.Suriname kent een paar jaarwisselingen....

Een tweede oproep, maar nu gericht aan de regering, is dan ook om in 2020 de vuurwerkverkoop te laten plaatsvinden vanaf bijvoorbeeld oudjaarsdag, 31 december, tien uur in de ochtend tot zes uur 's avonds en het afschieten van vuurwerk toe te staan tussen oudjaarsdag 31 december tien uur 's morgens en nieuwjaarsdag 1 januari vier uur 's morgens. Mogelijk krijgt daardoor de jaarwisseling in Suriname weer echte glans en kracht. Geef de jaarwisseling weer haar traditionele intenties en gevoelens en kleuren aan de hemel terug.

(Suriname Mirror/Starnieuws)

Twee doden bij aanrijding twee Noah-busjes bij Moengotapoe

(Bron foto: Anthony Janki/de Ware Tijd)
Slachtoffers passagiers van taxi-busjes


De Ware Tijd bericht dinsdagavond 31 december 2019, dat op de Oost-Westverbinding ter hoogte van Moengotapoe 's middags bij een aanrijding tussen twee Noah-busjes een man en een vrouw zijn omgekomen.

Ook is een aantal mensen gewond geraakt. Beide busjes reden taxi op het moment van het ongeval. Volgens de politie, die het ongeluk bevestigt, zijn de slachtoffers passagiers wiens personalia nog niet bekend zijn.

Ook is het nog onbekend om hoeveel gewonden het gaat, omdat enkele gewonden per eigen gelegenheid naar Albina zijn afgevoerd om vervolgens de oversteek te doen naar de Franse kant voor verdere medische zorg. Volgens Waterkant.net zijn er tien gewonden.

VHP-voorzitter Santokhi: 'VHP’ers en volk van Suriname, laat je niet bedonderen en misleiden'

Tekst toespraak VHP-voorzitter oudejaarsviering

'We moeten deze regering wegstemmen, dat is de missie die we hebben als VHP'


'Wij staan aan de vooravond van een historische jaarwisseling. We gaan met zijn allen op een plezierige maar vreedzame en verantwoordelijke manier het jaar 2020 beginnen, ondanks alle misère en uitdagingen heden ten dage. We staan aan het begin van 2020, het jaar van de grootste verandering, namelijk de redding van dit mooie land.

Laten we de jaarwisseling vieren met uitbundigheid omdat er verandering op komst is, in dit mooie land Suriname, ons vaderland. Laten we de jaarwisseling vieren met vastberadenheid om mee te werken aan deze verandering. Wij zijn onderdeel van dit historische moment om een nieuw Suriname mee helpen op te bouwen. En laten we dat niet alleen als VHP’ers doen, maar ik roep alle andere Surinamers op om dit in eenheid te doen. Laten we deze jaarwisseling vieren met het besef, dat wij met zijn allen in staat zijn op democratische wijze, met respect voor de rechtstaat en behoorlijk bestuur te realiseren.

Laat het ook een jaarwisseling zijn met bezinning op onze individuele verantwoordelijkheid en plicht, om het jaar 2020 te maken tot het keerpunt in de historie van de Republiek Suriname. Laten we 2020 ingaan met de wetenschap dat we maar één opdracht hebben. Stemmen! Laat je stem niet verloren gaan. Zorg ervoor dat iedereen in uw omgeving gaat stemmen op de VHP. We moeten deze regering wegstemmen, dat is de missie die we hebben als VHP.

De afgelopen jaren, hebben we als politieke partij intern en extern ons werk goed gedaan om de verantwoordelijkheid die wij op ons genomen hebben, op een nationale manier uit te dragen. En we doen dat oprecht, op een zuivere en respectabele manier. Ik kan u beloven, dat dit prachtige beeld van Suriname weer terugkomt, wanneer wij op 18 januari onze nationale massameeting zullen houden.

Terugkijkend op 2019 mogen we als partij zeer tevreden over een aantal zaken. We hebben onze 70ste verjaardag massaal gevierd met de presentatie van de nieuwe VHP, met een nieuw elan, nationaal en breed gedragen! Onze partij is gegroeid tot een nationale beweging, de Orange Movement. We hebben onze verdiensten gepresenteerd in het boek '70 jaar VHP' en we hebben op een nationale conferentie de nieuwe Verbroederingspolitiek gepresenteerd.

Wij hebben het proces van daadwerkelijke nationalisering en verbreding van de VHP op consistente en daadkrachtige wijze ter hand genomen. Vandaag kunnen we met opgeheven hoofd zeggen dat wij als partij zowel ideologisch als organisatie enorm zijn gegroeid. Vandaag zeg ik met trots, dat de VHP een partij is vóór alle Surinamers.

We zullen in het nieuwe jaar dit proces continueren en verder inhoud geven. Een voorproefje heeft u al gehad in de nominatie van de VHP aspirant-kandidaten voor de Nationale Assemblee verkiezen van 25 mei 2020. In elk district is het een herkenbare reflectie van de bevolking aldaar. Elke VHP’er heeft tot taak dit proces op een gezonde en onbaatzuchtige manier te ondersteunen.

Ik dank alle VHP’ers voor hun bijdrage aan de groei van de partij. Zonder jullie steun was dit nooit gelukt. Maar, er is nog meer te doen en er wordt meer van ons verwacht. Wij moeten met zijn allen, even onszelf vergeten, ons inzetten voor het belang van Suriname. Want wij alleen zijn verantwoordelijk voor hetgeen in ons land gebeurd en wij zijn in staat om de externe bedreigingen en soms ook de interne bedreigingen teniet te doen. Het nieuwe Suriname mag geen herhaling van de politiekvoering en het wanbestuur van de huidige coalitie meer meemaken.

Dat beleid, of beter gezegd dat wanbeleid, heeft ons allen armer gemaakt. Het heeft ons in een crisis gebracht. Niet het buitenland, niet natuurrampen, maar deze zittende regering is de oorzaak van de politieke en economische rampen. Ik roep het Surinaamse volk op, elke Surinamer, om voor zich zelf na te gaan bij de bezinning tijdens de jaarwisseling, hoe hun leven in de afgelopen tien jaren is veranderd.

Hoe komt het dat je inkomen flink is gedaald? Is het leven goedkoper geworden? Hebben onze kinderen een toekomst in dit land? Hoe zit het met de veiligheid in uw buurt? Hoeveel corruptieschandalen zijn er niet geweest, zijn die schandalen onderzocht en personen bestraft ? Als het jouw kind of een broer of zus was geweest, zouden zij ook straffeloos rondlopen?

Hoe worden wij als Surinamers in het buitenland gezien? Waarom wordt er niets gedaan om de illegale handel in drugs effectief tegen te gaan? Wij leven als samenleving nog steeds met de trauma uit de jaren tachtig en het is nodig dat we met die periode en alles wat daaruit is voortgevloeid bij de aanstaande verkiezingen definitief afrekenen.

Dus terwijl we het jaar 2020 op een vreugdevolle wijze inluiden, vergeet niet dat het jaar 2020 het jaar is, waar we samen jouw leven en dat van je kinderen daadwerkelijk kunnen verbeteren. De VHP is het veilige haven voor iedere Surinamer. De VHP staat klaar om orde op zaken te stellen, corruptie en corrupte personen met de wet in de hand aan te pakken en de criminaliteit te bestrijden,

We gaan een financieel en monetair beleid voeren dat goed is voor de hele bevolking en zal resulteren in een lagere koers. Wij staan klaar om het imago van de Republiek Suriname op te poetsen en de echte Surinamer en Surinaamse geaardheid internationaal en regionaal te demonstreren, zodat er weer respect is voor ons.

Wij weten wat voor puinhoop, welke regering er ook komt, opgeruimd zal moeten worden, maar als verantwoordelijke Surinaamse politieke partij en als waarachtige Surinamers, gaan we die uitdagingen niet uit de weg. Wij zullen op gepaste wijze antwoord geven op het enorme schuldenvraagstuk, dat is gecreëerd en waarvoor wij en onze kinderen en kindskinderen zullen moeten betalen.

In de komende periode zal de regering van alles beloven, net als voorheen in 2015; in mei 2015 was er geen economische crisis, na de verkiezingen werd bekendgemaakt dat er een economische crisis was en dat de munteenheid gedevalueerd moest worden. Nu wordt alles gedaan om zoveel mogelijk te lenen en niemand weet wat er met het geld gebeurt, omdat er geen transparantie en rekenschap is.

Met doet wat men wilt en negeert alle democratische instituten en regelgeving van goed bestuur. Wees alert, want de andere kant zal de tegenstander heel wat fake nieuws komen, want het eerlijke en echte nieuws schuwt men. Men zal de VHP aanvallen, omdat voor hun de VHP het gevaar is. Wees voorbereid en oordeel na goede analyse en overleg. Men zal proberen de VHP en VHP’ers in een slecht daglicht te stellen en al degenen die sympathie hebben voor de Orange Movement op een subtiele manier te intimideren. Laat je zich niet verleiden tot onnodige acties.

Wij zijn een professionele en democratische partij. Laten we niet vergeten dat de waarheid en de bestraffing altijd naar boven komt en dat men de rekening gepresenteerd krijgt, ook al is het na jaren. VHP’ers en het Volk van Suriname, laat je niet bedonderen en misleiden. Korte termijn winst van een pakket, een baan zonder garanties of lege beloftes, leggen geen zoden aan de dijk. Ik doe een beroep op u allen om samen te werken aan de realisatie van een nieuw Suriname, een Suriname waarin een ieder waar dan ook in vrede, zonder vrees en in vrijheid, kan leven.

Ik wens u allen en het gehele Surinaamse volk een veilige en uitermate plezierige jaarwisseling en voor het nieuwe jaar 2020 een nieuwe toekomst met kansen, in goede gezondheid en veiligheid. Leve de Republiek Suriname!

VHP-voorzitter,
Chan Santokhi'

Sapoen (HVB): 'Verkiezingen zullen overschaduwd worden door vonnis tegen Bouterse'

'We hebben moeilijke, maar dankbare taak om na ruim 37 jaar eindelijk als volwassen natie pad van verzoening op te gaan'


'Komend jaar staat in het licht van de verkiezingen waarvan ik helaas vermoed dat deze zullen worden overschaduwd door het uitgesproken vonnis tegen Desi Bouterse. Ongeacht de uitslag van de verkiezingen hebben we de heel moeilijke, maar dankbare taak om na ruim 37 jaar nu eens eindelijk als een volwassen natie het pad van verzoening op te gaan. De Hervormings- en Vernieuwingsbeweging zal altijd haar volledige medewerking daaraan verlenen.'

Dit zegt politiek leider Raymond Sapoen dinsdag 31 december 2019 op  Starnieuws. In economisch opzicht wordt 2020 in het algemeen een zwaar jaar 'waar we alles aan moeten doen de inflatie beheersbaar te houden. Er zijn geen financiële meevallers terwijl daartegenover de operationele kosten vanwege de verkiezingen behoorlijk zullen oplopen en ook de jaarlijkse aflossing van onze schulden een enorme druk zullen leggen op de begroting.'

'Bezuiniging over de hele linie is een noodzaak en de regering moet zich nu al eigenlijk richten op de juiste prioriteiten', meent Sapoen. Geen grootschalige projecten en trekkingen uit reeds gesloten leningen met onder andere de IsDB en China. Hij pleit ervoor om deze voorlopig te parkeren.

'Aan de andere kant zullen we het jaar 2020 moeten plaatsen in het licht van onze nationale ondernemers die de afgelopen vier jaren behoorlijk hebben moeten inleveren vanwege de economische crisis. Het Agrarisch Krediet Fonds, het Garantiefonds en het KMO fonds moeten een fikse incentive krijgen ter stimulering van het nationale ondernemerschap. Er is geen keus, omdat diversificatie van onze fragiele economie nog steeds de belangrijkste economische uitdaging is, ongeacht welke regering aan de macht is. Tenzij Staatsolie ons komt vertellen dat er olie voor 100 jaar te vinden is voor onze kust, dat helaas niet het geval is', aldus Sapoen.

Aruba Airlines vliegt nu non-stop tussen Aruba en Barranquilla, Colombia

Vluchten twee keer per week, op maandag en vrijdag


Aruba Airlines heeft een nieuwe non-stopdienst gelanceerd tussen Aruba en Barranquilla in Colombia. De nieuwe dienst zal twee keer per week worden uitgevoerd, met vluchten op maandag en vrijdag, aldus het bedrijf. 

Het maakt deel uit van de sterke groei van het toerisme voor Barranquilla, dat de afgelopen jaren nieuwe vluchten en een nieuwe hotelontwikkeling heeft gezien, een trend in een groot deel van Colombia.

De nieuwe vluchten komen, omdat Aruba Airlines in de tweede helft van 2019 verschillende nieuwe routes heeft gelanceerd, waaronder vluchten van Curaçao naar Miami en van Aruba naar Medellin (de laatste route wordt ook twee keer per week uitgevoerd). De nieuwe vluchten Miami-Curacao, die eind november van start gingen, vormden een belangrijke stap voor de groei van de luchtvaartmaatschappij.

(Suriname Mirror/Caribbean Journal)

Politie Cali, Colombia, arresteert leider rebellengroep ELN

Juan Carlos Cuellar in 2017 uit gevangenis vrijgelaten vanwege vredesproces

(Bron foto: Manuel Saldarriaga)
ELN: 'Gevangenneming van een vredesmediator verergert het klimaat van wantrouwen'


De politie in Cali zei maandag 30 december 2019, dat ze een leider in Colombia hebben gearresteerd van de guerrillagroep ELN (Ejército de Liberación Nacional), die in 2017 uit de gevangenis werd vrijgelaten om over vrede te onderhandelen.

In een persbericht zei de ELN maandag dat 'Juan Carlos Cuellar' bemiddelde bij een mogelijke hervatting van vredesbesprekingen met de regering van president Ivan Duque, tot zijn arrestatie zondag.De regering van Colombia heeft noch de bewering van de politie van Cali over de arrestatie van Cuellar, noch de bewering van de ELN dat hij bemiddelde bij de mogelijke hervatting van vredesbesprekingen bevestigd.

Duque onderbrak de vredesbesprekingen in augustus 2018 en beval de reactivering van aanhoudingsbevelen voor het ELN-leiderschap na een terroristische aanslag waarbij in januari 22 personen in Bogota werden gedood.

Cuellar is lid van het nationale directoraat van de ELN. Het feit dat de regering zijn arrestatie niet als een klap tegen de guerrilla heeft aangekondigd of zelfs zijn arrestatie heeft bevestigd, is zeer ongebruikelijk.


De ELN-leider werd in 2008 gearresteerd en in 2017 uit de gevangenis vrijgelaten om deel te nemen aan formele vredesbesprekingen met voormalig president Juan Manuel Santos. Cuellar bemiddelde in het geheim vredesbesprekingen met aanvankelijk president Alvaro Uribe, vervolgens met Santos en blijkbaar met Duque.

Volgens de vredesonderhandelaars van de ELN 'hadden afgezanten van de regering Juan Carlos voorgesteld om na de aanval in januari door te gaan met deze inspanningen, zonder opnieuw gevangen te worden gezet".


De arrestatie van Cuellar is een grote klap voor de mogelijkheid van een hervatting van gesprekken dat al meer dan een jaar wordt bepleit door de kerk, sociale leiders en politici.

Duque en vredescommissaris Miguel Ceballos hebben consequent ontkend, dat er enig contact is geweest met de ELN nadat de president aantrad en de besprekingen in augustus vorig jaar opschortte.

De hermetische stilte van de regering over de arrestatie geeft echter het tegenovergestelde aan en is in tegenspraak met de bewering van de ELN dat de arrestatie van Cuellar 'typisch was voor een regime dat 'de vrede aan flarden scheurt'.' Volgens de ELN 'verergert deze gevangenneming van een vredesmediator het klimaat van wantrouwen.' 

(Suriname Mirror/El Colombiano/Colombia Reports/El Espectador/Twitter)

Colombia wil besproeien vanuit de lucht met glyfosaat van coca-velden hervatten

(Bron foto: WPRL)
Wet moet sproeivluchten onder toezicht Nationale Politie mogelijk maken


De regering van Colombia heeft voorgesteld het besproeien vanuit de lucht van cocavelden te hervatten, vier jaar nadat het was opgeschort vanwege gezondheidsproblemen. 

Het ministerie van Justitie publiceerde maandag 30 december 2019 een wetsontwerp dat sproeivluchten onder toezicht van de nationale politie mogelijk zou maken. Het voorstel pleit ook voor de oprichting van een onafhankelijk agentschap dat toezicht houdt op klachten met betrekking tot sproeien vanuit de lucht, inclusief eventuele mogelijke gevolgen voor plattelandsgemeenschappen.

De poging om besproeiingsvluchten te hervatten komt op het moment, dat Colombia worstelt met het inperken van illegale productie van coca, de plant die wordt gebruikt om cocaïne te maken.

Volgens de Verenigde Naties is het areaal van de cocateelt in Colombia de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd en eind 2018 169000 hectare groot (417600 acres).

Colombia heeft het sproeien vanuit de lucht in 2015 opgeschort na een onderzoek door de Wereldgezondheidsorganisatie Organisatie, WHO, dat vond dat glyfosaat, de chemische stof die wordt gebruikt in besproeiingsvluchten, kanker kan veroorzaken.

Amerikaanse ambtenaren verzetten zich tegen de opschorting, omdat er onvoldoende bewijs zou zijn dat de chemische stof een gevaar voor de mens vormt.

(Suriname Mirror/The Associated Press)

Nieuwe grote olievlek spoelt aan op Braziliaanse stranden staat Ceará

Tweede keer in vier maanden tijd olievlek voor kust noordoosten Brazilië


De stranden van de Braziliaanse staat Ceará worden opnieuw vervuild door ruwe aardolie die vanuit de oceaan aanspoelt. Het is de tweede keer in vier maanden tijd dat er een olievlek voor de kust van het noordoosten van Brazilië ligt. Waar de olie vandaan komt, is niet bekend. 

De marine heeft monsters van de olie genomen om erachter te komen welk schip de olie gelekt kan hebben. Vrijwilligers zijn bezig om de stranden in de staat Ceará schoon te maken.

'Er lag veel olie op de stranden maandagochtend. Het lijkt erop dat er zelfs nog meer olie is aangespoeld dan de eerste keer dat we dit zagen in begin november’, aldus een medewerker van een lokaal toerismebureau.


Destijds spoelden tientallen met olie besmeurde dode schilpadden en een dolfijn aan op de stranden.

De stranden in het noordoosten van Brazilië zijn het toeristisch hart van het land, met onder andere de populaire kustplaatsen Fortaleza en Natal. Verder kennen de wateren in de regio een unieke diversiteit aan fauna, met onder meer mangroves, tropische vissoorten, waterschildpadden, dolfijnen en walvissen.

De herkomst van de vorige olievlek is ook nog steeds niet bekend. Volgens onderzoek van de Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras gaat het niet om olie die in Brazilië is geproduceerd. Een Grieks schip werd korte tijd verdacht dat het de aardolie had gelekt, maar de eigenaar van die tanker ontkende de aantijgingen.

(Suriname Mirror/G1.Globo/AD/Sustentabilidade/YouTube/Notimerica)

Zeker twee doden in verkeer op oudjaarsdag

Vrouw dodelijk aangereden door auto in Paramaribo-Noord

Voetganger geschept door een bromfietser in Nieuw-Nickerie


Op de laatste dag van het jaar heeft het verkeer zeker twee levens geëist. Een vrouw kwam om het leven door een aanrijding op de hoek van de Picasso- en Amethietstraat in Paramaribo-Noord.

De veroorzaker van de aanrijding zou geen voorrang hebben verleend. Buurtbewoners hebben diverse malen aangegeven, dat er een drempel moet komen op deze kruising. Aangezien er geen voorrang wordt verleend, gebeuren  hier vaak aanrijdingen. Gehoopt wordt dat nu actie zal worden ondernomen. De vrouw is ter plekke overleden.


De 66-jarige voetganger Sjie Towan is iets na middernacht vanochtend dodelijk aangereden door een bromfietser voor de Fina Bank aan de A.K. Doerga Sawhstraat in Nieuw-Nickerie.

Het slachtoffer stond te praten met de bewaker van de bank. Op een gegeven moment stak hij de weg over om te plassen. Na het plassen stak het slachtoffer weer de weg over. Bij die gelegenheid zag hij niet dat de bromfietser met een vaart kwam aangereden met als gevolg dat hij werd geschept.

De politie kreeg de melding en ging ter plaatse. Het slachtoffer ademde nog, maar was niet aanspreekbaar en had veel bloedverlies. Bij aankomst van het ambulancepersoneel bleek dat hij reeds was overleden.

(Suriname Mirror/Starnieuws/Waterkant.net)

The New York Times-journalist Rory Smith: 'Dé voetballer van het decennium is Ryan Babel'...

(Bron foto: Twitter)
'Babel stond aan oorsprong social media evolutie en zijn rol daarin mag niet onderschat worden'


Dé voetballer van de periode 2010-2019 is volgens The New York Times-journalist Rory Smith…Ryan Babel. De Nederlandse aanvaller begon dit decennium als speler van Liverpool, dat hem in 2007 voor meer dan 17 miljoen euro had overgenomen van Ajax. In januari 2011 was zijn periode bij de Reds echter voorbij, want Liverpool verkocht Babel aan het Duitse Hoffenheim.


Via opnieuw Ajax, Kasimpasa, Al-Ain, Deportivo La Coruna, Besiktas en Fulham kwam hij afgelopen zomer bij Galatasaray terecht. Tussendoor noteerde de nu 33-jarige Babel 63 caps en tien interlandgoals voor Oranje. Niet per se de meest indrukwekkende carrière.

En toch verkiest Smith, de voetbalman van een kwaliteitskrant als The New York Times, hem als de belangrijkste voetballer van het voorbije decennium. F

'Laat me jullie meenemen naar 9 januari 2011', vertelt Smith op BBC 5 Live Sport. 'Ryan Babel speelde toen nog voor Liverpool, dat een 1-0 bekernederlaag had geleden tegen Manchester United door een controversiële penalty en een rode kaart voor Steven Gerrard. Babel plaatste vervolgens op zijn Twitteraccount, toen nog zeer nieuw, een foto van scheidsrechter Howard Webb in een shirt van Manchester United. Babel kreeg een boete van 10.000 pond en werd daardoor de eerste voetballer ooit die gestraft werd voor iets wat hij op Twitter zei.'


Een mijlpaal die voor Smith ongelooflijk belangrijk was. 'Voetbal is enorm veranderd de voorbije tien jaar', zegt hij. 'Je had de opmars van Spanje en Duitsland, het eindeloos druk zetten, de Gegenpressing. Tactisch is er dus iets drastisch veranderd, plus de betere voeding en trainingsmethoden. Je hebt ook de twee beste spelers ooit met Messi en Ronaldo, plus de opkomst van het vrouwenvoetbal met figuren als Megan Rapinoe en Alex Morgan.' 

'Maar, wat het voetbal écht getransformeerd en fundamenteel veranderd heeft, en wat Ryan Babel dus illustreerde, is social media. Het gaat over hoe we het nieuws oppikken, ernaar kijken, er commentaar op geven. Negatief door het online racisme bijvoorbeeld, maar ook positief zoals de manier waarop Raheem Sterling op dat racisme kon reageren. Dus Ryan Babel stond aan de oorsprong van die evolutie en zijn rol daarin mag niet onderschat worden.'

(Suriname Mirror/The New York Times/Twitter/De Telegraaf)

Bolivia zet Mexicaanse ambassadeur en twee Spaanse diplomaten land uit

Verhoudingen tussen de twee landen bekoeld vanwege asiel-kwestie Morales


Bolivia stuurt de Mexicaanse ambassadeur weg, zo maakte waarnemend presidente Jeanine Áñez maandag 30 december 2019 bekend. 

Dat besluit komt nadat bekend was geworden, dat Mexico bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag een zaak heeft aangespannen tegen Bolivia, omdat Mexicaans personeel op de ambassade in Boliviaanse hoofdstad La Paz zou worden 'gepest en geïntimideerd'.


De verhoudingen tussen de twee landen zijn bekoeld nadat de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador vorige maand politiek asiel had verleend aan de vroegere Boliviaanse president Evo Morales.


De linkse Morales vertrok uit Bolivia nadat hij tijdens massale protesten tegen zijn regime plotseling was afgetreden.

Naast de Mexicaanse ambassadeur moeten ook twee Spaanse diplomaten Bolivia verlaten, omdat zij volgens de Boliviaanse regering de kant kiezen van Mexico. Áñez zei dat de drie tot 'persona non grata' worden verklaard.

(Suriname Mirror/Los Tiempos/Reuters/Elu' Universal/Twitter/YouTube)

Ook in Suriname bezorgdheid over stijging gebruik van lachgas...

Ministerie van Volksgezondheid waarschuwt voor gebruik gevaarlijk lachgas


In Suriname wordt een stijging van het gebruik van lachgas, een partydrugs, geconstateerd. Het ministerie van Volksgezondheid heeft zorgelijke berichten over het aanbod en het gebruik van allerlei drugssoorten, voornamelijk door de jongeren, ontvangen. Het ministerie waarschuwt eenieder over het gebruik van lachgas, omdat dit drugssoort zeer gevaarlijk kan zij voor de gezondheid van de mens en zelfs kan leiden tot de dood, zo meldt het ministerie maandag 30 december 2019. 

De gevolgen die na het gebruik van dit middel voortvloeien, zijn zeer ernstig: zuurstoftekort in de hersenen, bevriezen van de lippen en de longen, hersenschade bij jongeren en neurologische stoornissen.


Lachgas (N2O, distikstofmonoxide, distikstofoxide) is een kleurloos, niet irriterend zoetgeurend gas, die als een narcosemiddel bij operaties in ziekenhuizen wordt gebruikt. Zeker onder de jongeren wordt dit middel als ‘oppepper’ gebruikt bij feestjes en andere gelegenheden. De dealers voorzien in de behoefte van de gebruikers die steeds in aantallen toenemen, doordat er op heel jonge leeftijd gestart wordt met drugsgebruik.

Jongeren zijn erg kwetsbaar, doordat ze heel gemakkelijk geneigd zijn te experimenteren en bevinden zich in een leeftijdsfase, waarbij er weinig zorgen wordt gemaakt over de gezondheid en de toekomst. De jongeren zien zichzelf als sterk, weerbaar, niet kwetsbaar en als het ware onsterfelijk.

Na de inhalatie van lachgas komt het middel via de longen in het bloed terecht, en heeft een remmend effect op de werking van het centrale zenuwstelsel. Bij de inademing van lachgas ontstaat een bewustzijnsdaling die lijkt op dronkenschap (roes), wat kan leiden tot giechelig gedrag, vandaar de naam 'lachgas'. Daarnaast veranderen de stemming en de waarneming, men ziet wazig, terwijl geluiden lijken te vertragen en te vervormen. Het effect treedt na ongeveer 20 seconden op en houdt slechts enkele minuten aan. Hierdoor is de gebruiker sterk geneigd om het meerdere keren na elkaar te gebruiken, meestal in groepsverband. 

Vooralsnog is er geen wetgeving tegen de verkoop van lachgas voor niet medische en niet-industriële doeleinden. Derhalve waarschuwt het ministerie voor de ernstige gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan vanwege het gebruik van dit middel.

Tegen de jongeren blijft het ministerie zeggen: ‘Zeg nee, tegen elke vorm van drugsgebruik!’

'Staatsolie is in haar 39-jarig bestaan nog nooit zo sterk geweest als in 2019'

Directeur Rudolf Elias: 'Staatsolie is de hoop van de toekomst'

Vakbond SWOS blikt terug op moeizame cao-onderhandelingen...


'Staatsolie is in haar 39-jarig bestaan nog nooit zo sterk geweest als in 2019. Ook is het bedrijf nog nooit zo gediversifieerd als nu. Het bedrijf is een grote energieleverancier en vanaf 1 januari 2020 wordt de maatschappij de grootste stroomproducent en leverancier van Suriname. Staatsolie is de hoop van de toekomst', zei directeur Rudolf Elias gisteren bij de oudejaarsviering van het bedrijf, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 31 december 2019. 

'Zonder vakbond komen we nergens', stelde hij, reagerend op de bezorgdheid die door de vakbond (SWOS, Staatsolie Werknemers Organisatie Suriname) was geuit over een aantal zaken. De medewerkers en bond zijn onderdeel van het beleid en de beslissingen die genomen worden, aldus Elias.

Kort daarvoor had vakbondssecretaris Roy Coupain in zijn toespraak bezorgdheid geuit over problemen die de vakorganisatie constateert met betrekking tot het personeelsbeleid. 2019 Was, aldus Coupain, voor de vakbond een moeilijk jaar. Bij alle besprekingen, zowel tijdens als na het afsluiten van de cao, bleek hoe moeizaam het onderhandelen plaatsvond.

'De besprekingen waren nog nooit zo lastig als in de afgelopen periode. Onze indruk dat de werkgever, Staatsolie, in toenemende mate wil terugnemen wat de vakbond samen met de directie in al de jaren daarvoor heeft opgebouwd heeft steeds meer gestalte gekregen. Er is niet zelden een spanningsveld ontstaan met het onderhandelingsteam, terwijl wij als vakbond altijd hebben gestreefd naar coöperatief partnerschap.' Volgens hem worden besluiten genomen door de directie en dient de vakbond zich daarnaar te schikken.

Evenals directeur Elias hoopt ook de SWOS dat snel grote commerciële olievoorraden in zee worden gevonden. 'Liever vandaag dan morgen, maar we moeten niet op zaken vooruit lopen. Laten we hopen, maar ons niet rijk rekenen', zei Coupain. Elias stelde dat Staatsolie in 2020 minstens hetzelfde als 2019 wil realiseren.

Voorts is het streven om 30 procent van de Saramaccagoudmijn van Rosebel Gold Mines te verwerven.

In 2019 werd 2 procent meer aardolie geproduceerd dan beoogd en had de raffinaderij met 97 procent in vergelijking met het jaar daarvoor ook een goed bedrijfsresultaat. Deze doelstellingen werden gerealiseerd met een lager dan aanvankelijk geraamde kostprijs.

Met haar dochterondernemingen samen had Staatsolie een geconsolideerde omzet van 500 miljoen Amerikaanse dollar. De verwachtte geconsolideerde winst over dit jaar zal ongeveer 180 miljoen Amerikaanse dollar bedragen, zei Elias. Aan de staatskas is dit jaar 150 miljoen Amerikaanse dollar bijgedragen.

Assemblee en Nationaal Volkscongres China gaan bilaterale samenwerking verdiepen

(Bron foto: NII)
'Belang om ook op parlementair vlak samen te werken is groter geworden'

'Alle parlementen hebben zo hun sterktes en daar leer je ook van, dus ook van het Chinees parlement'


De Nationale Assemblee (DNA) en het Nationaal Volkscongres China gaan hun bilaterale samenwerking verdiepen. De twee parlementen hebben wel altijd contact met elkaar gehad, maar omdat op regeringsniveau formeler met elkaar wordt samengewerkt, is het van belang dat de twee parlementen ook beter met elkaar gaan samenwerken, zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut (NII) maandag 30 december 2019.

Parlementsvoorzitster Jennifer Geerlings-Simons heeft eerder deze maand bezoek gehad van een delegatie van de parlementaire commissie Buitenlandse Zaken van het Nationaal Volkscongres. De delegatie was op bezoek in de regio en bracht een oriëntatiebezoek aan Suriname. Geerlings-Simons benadrukt tegenover het NII, dat het Surinaamse parlement met verschillende volksvertegenwoordigingen samenwerkt. Het contact met het Chinese parlement is niet nieuw. In de laatste twee jaren zijn meerdere medewerkers van de Nationale Assemblee voor training naar China gestuurd.

Er bestaat nu een formele samenwerking tussen de Surinaamse en de Chinese regering en dat betekent, aldus de parlementsvoorzitster, dat het belang om ook op het parlementaire vlak samen te werken, groter is geworden.

De Chinese delegatie heeft een gesprek gevoerd met de Surinaamse DNA-commissie Buitenlandse Zaken. De delegaties hebben gesproken over de gebieden van samenwerking tussen Suriname en China en over de internationale agenda van beide landen. Zo is er gesproken over de wereldeconomie en  klimaatverandering.

Geerlings-Simons zegt, dat Suriname als klein land, er een groot belang bij heeft dat de wereldeconomie stabiel blijft. Ze wijst erop, dat de grote landen, die vaak de grote uitstoters zijn van broeikasgassen, serieuze stappen ondernemen om klimaatverandering te beteugelen. China is een van deze landen, die stappen in die richting onderneemt en waar Suriname ook naar kijkt.

De parlementsvoorzitster zegt, dat zij op elk internationaal forum met grote landen, ook aangeeft dat het beteugelen van de klimaatverandering in ieders belang is.

Een ander belang van China voor samenwerken met Suriname is het feit, dat Suriname de One China Policy altijd ondersteund heeft. Ook hierover hebben de twee delegaties zich gebogen.

De Chinese delegatie heeft op haar beurt een uitnodiging aan de Surinaamse gesprekspartner gedaan voor een tegenbezoek aan China. Dit zal mogelijkheden bieden om met het Chinese parlement een meer formele relatie aan te gaan. Geerlings-Simons benadrukt, dat DNA in de afgelopen jaren met meerdere parlementen heeft geprobeerd bilaterale relaties aan te gaan. Het voordeel hiervan is dat zij elkaars kwaliteit van werken ondersteunen. 'Alle parlementen hebben zo hun sterktes en daar leer je ook van. Dus ook met het Chinees parlement.'

Bemanning bunkerschip op Rotterdamse Maasvlakte aangehouden voor cocaïnesmokkel

170 Kilo cocaïne aan boord zeeschip dat vanaf Colombia naar Rotterdam Maasvlakte was gevaren


De Nederlandse politie bericht maandag 30 december 2019, dat in het weekend de Zeehavenpolitie en de Douane een partij van ongeveer 170 kilo cocaïne vonden aan boord van een zeeschip dat vanaf Colombia naar Rotterdam Maasvlakte was gevaren. 

De kapitein van het zeeschip meldde aan de Zeehavenpolitie en de Douane dat hij personen op zijn schip zag die niet tot de bemanning van het zeeschip behoorden. Deze personen waren vermoedelijk aan boord van het zeeschip geklommen via een bunkerschip dat tegen het zeeschip lag afgemeerd, met als doel cocaïne vanaf het zeeschip over te brengen naar het bunkerschip.

Na de melding van de kapitein voer het bunkerschip weg van het zeeschip.

De Zeehavenpolitie en de Douane konden het bunkerschip korte tijd later achterhalen. De bemanning van het bunkerschip, bestaande uit 4 personen, werd aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij drugssmokkel. Zij worden dinsdag 31 december voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Het onderzoek naar de drugssmokkel wordt voortgezet door de Zeehavenpolitie onder leiding van het Openbaar Ministerie in Rotterdam.

Regering maakt oudjaarsdag ruim 120 miljoen Amerikaanse dollar over naar Alcoa/Suralco

Overboeking noodzakelijk om de Afobaka-waterkrachtcentrale over te  nemen


De regering maakt vandaag, dinsdag 31 december 2019, ruim 120 miljoen Amerikaanse dollar over naar Alcoa/Suralco om achterstallige stroomrekeningen te vereffenen. Dat beweert de Ware Tijd van 'doorgaans goed ingevoerde bronnen' te hebben vernomen. De transactie is noodzakelijk om de Afobaka-waterkrachtcentrale in Brokopondo te kunnen overnemen. Of ook de overdrachtspapieren vandaag worden getekend is nog onduidelijk. De stuwdam komt na de overdracht onder beheer van Staatsolie. 

De regering en de Amerikaanse multinational Alcoa/Suralco waren tijdens onderhandelingen overeengekomen, dat uiterlijk 31 december 2019 het waterkrachtwerk in Surinaamse handen zou overgaan. Maar, de achterstallige stroomrekeningen zouden eerst betaald moeten worden. Met de overmaking van het geld wordt de laatste horde genomen.

Starnieuws bericht, dat de Afobakadam vanaf 00.00 uur van Suriname én van Staatsolie. Alles is al in kannen en kruiken, bevestigt Staatsolie directeur Rudolf Elias. De documenten voor de overdracht zijn gisteren ondertekend tussen de Staat en Staatsolie.

Vandaag zijn op het ministerie van Financiën met Alcoa de formaliteiten in orde gemaakt. Volgens Starnieuws was er een conference call met Alcoa, waarna  champagne werd ontkurkt. De media waren niet uitgenodigd om de plechtigheden te verslaan. Informatie zal via de regeringsvoorlichting worden verstrekt.

Enkele dagen geleden maakten internationale financiële media bekend dat de regering een kortlopende obligatielening had uitgegeven en erin was geslaagd een bedrag van 125 miljoen Amerikaanse dollar op de internationale kapitaalmarkt op te halen. De bedoeling was aanvankelijk om via een overbruggingslening, een zogenoemde bridge loan, 150 miljoen Amerikaanse dollar via Oppenheimer en Republic Bank binnen te halen. Uiteindelijk werd het een uitgifte van staatsobligaties voor een bedrag van 125 miljoen dollar. Dit bedrag moet in 2023 worden terugbetaald. De rente van 10 procent moet halfjaarlijks worden betaald.

Tot nu toe heeft de regering over deze kwestie geen enkele officiële mededeling gedaan. De beëindiging van de bauxietactiviteiten van Alcoa/Suralco en de daaraan gekoppelde onderhandelingen tussen de multinational en de regering verliepen niet zonder controverse. Grote delen van de samenleving, inclusief oppositiepartijen, vakbeweging en maatschappelijke groepen zijn van oordeel dat de presidentiële onderhandelingscommissie - geleid door de ondernemer Dilip Sardjoe - een slechte deal voor Suriname heeft gesloten.

Aanvankelijk was De Nationale Assemblee niet blij met de aanpak van de regering en werd het kabinet in 2015 teruggefloten toen een voor het college onacceptabele intentieverklaring door partijen was getekend. Onder druk van het parlement trok de regering die overeenkomst in. Daarna bleek dat deze overeenkomst toch de basis vormde voor verdere onderhandelingen.

De overeenkomsten die de regering daarna aanbood, zijn eind augustus tijdens een marathonvergadering aangenomen door het parlement. Parlementsvoorzitster Jennifer Geerlings-Simons verliet de openbare vergadering voordat de conceptwetten voor de overeenkomsten in stemming werden gebracht.

Advocaat Hugo Essed: 'Als Bouterse 22 januari niet voor Krijgsraad verschijnt wordt zijn vonnis onherroepelijk'

'Slechts OM kan in hoger beroep gaan tegen een verstekvonnis'


Terwijl advocaat Irvin Kanhai ervan overtuigd is, dat hij twee rechtsmiddelen heeft tegen het vonnis van de Krijgsraad tegen zijn cliënt Desi Bouterse, zegt zijn collega Hugo Essed, dat slechts het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep kan gaan tegen een verstekvonnis. 

Bouterse is gedagvaard om voor de Krijgsraad te verschijnen op 22 januari 2020. Indien hij niet in persoon verschijnt, zal het vonnis van 29 november waarin hij voor 20 jaar gevangenisstraf is veroordeeld, onherroepelijk worden.

Essed zegt vandaag, dinsdag 31 december 2019, op Starnieuws dat er geen hoger beroep bij het Hof van Justitie kan worden ingediend. Volgens Kanhai kan dat wel. Beiden baseren zich op het Wetboek van Strafvordering. Tegen een bij verstek gewezen vonnis kan alleen het OM hoger beroep aantekenen (art. 369 lid 1). Van vonnissen bij verstek gewezen kan alleen het Openbaar Ministerie in hoger beroep komen. Dit beroep vervalt van rechtswege als de verdachte verzet doet binnen de bij artikel 364 voorgeschreven termijn, doch voor de aanvang van de terechtzitting in hoger beroep. De veroordeelde kan tegen dat verstekvonnis slechts in verzet komen. Dat verzet schorst alleen de tenuitvoerlegging van het vonnis op, maar laat het verstekvonnis in stand.

Essed haalt artikel 366 lid 1 aan. Indien degene die in verzet is gekomen, niet ten dienende dage in rechte verschijnt, wordt het verzet vervallen verklaard en het bij verstek gewezen vonnis ten uitvoer gelegd of verder uitgevoerd. In dat geval wordt de schorsing van de tenuitvoerlegging van het verstekvonnis opgeheven en komt dat vonnis in kracht van gewijsde. Hoger beroep door de veroordeelde tegen dat in kracht van gewijsde gegane verstekvonnis blijft uitgesloten, zegt Essed.

'Indien degene die in verzet is gekomen, ten dienende dage in rechte verschijnt, wordt de zaak overeenkomstig de Derde en Vierde Titel van het Derde Boek behandeld, als ware het gerechtsgeding bij verstek niet voorafgegaan.'  

Artikel 284, eerste lid, is ten aanzien van de verklaringen van getuigen en deskundigen, tijdens het rechtsgeding bij verstek afgelegd, van toepassing (art.367 lid 1).'

'De rechter bekrachtigt de bij verstek gewezen uitspraak of doet met gehele of gedeeltelijke vernietiging van die uitspraak opnieuw recht' (art. 367 lid 2). 

Tegen een in verzet gewezen vonnis kunnen de veroordeelde en het OM hoger beroep aantekenen (art. 368).

Essed trekt op basis van de artikelen in het Wetboek van Strafvordering de volgende conclusies: 
1. De veroordeelde kan tegen een bij verstek gewezen vonnis niet in hoger beroep.
2. De veroordeelde kan tegen een bij verstek gewezen vonnis slechts verzet aantekenen.
3. Het verzet schort alleen de tenuitvoerlegging van het verstekvonnis op.
4. Komt het verzet te vervallen, dan blijft de veroordeelde onbevoegd tegen het daardoor in kracht van gewijsde gegane verstekvonnis, hoger beroep aan te tekenen.
5. Alleen tegen een in verzet gewezen vonnis kan de veroordeelde in hoger beroep.

10-Jarig jongettje eerste vuurwerkslachtoffer

Slachtoffertje heeft brandwonden aan linkerhand opgelopen door vuurwerk-kruit


Een jongetje van tien jaar is het eerste vuurwerkslachtoffer geworden dit jaar. Hij heeft brandwonden aan zijn linkerhand opgelopen door vuurwerk-kruit. De jongen is behandeld bij de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP. Dit meldt de afdeling Voorlichting van het Korps Brandweer Suriname vandaag, dinsdag 31 december 2019, aldus Starnieuws. 

De eerste drie dagen van de afschietperiode zijn geen slachtoffers geregistreerd bij de Spoedeisende Hulp van het AZP.

Vanaf 27 december wordt vuurwerk verkocht aan het publiek. Tot en met 2 januari mag vuurwerk worden afgeschoten. 

Brandweervoorlichter Ulrich Coats wijst erop dat vandaag, oudjaar, het meeste vuurwerk wordt afgeschoten. 'Er is dus meer voorzichtigheid geboden.'

maandag 30 december 2019

Korps Politie Suriname gaat in 2020 weer werken met een vernieuwde Most Wanted lijst

'Een extra dimensie zal ervoor zorgen dat we extra succesvol zullen zijn'


'In 2020 komt er weer een Most Wanted lijst. Deze zal niet zijn zoals we het al die tijd hebben gekend. Er komt een extra dimensie en die zal ervoor zorgen dat we extra succesvol zullen zijn', aldus korpschef Roberto Prade vrijdag tijdens de jaarafsluiting van het Korps Politie Suriname, KPS, waar ook de bevordering van politieambtenaren plaatsvond, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII) maandag 30 december 2019.

Prade sprak over criminaliteitsbeheersing. Het KPS heeft een apparaat aangeschaft dat erin zal resulteren dat de criminaliteit beter wordt beheerst. 'Nu al heeft het apparaat haar dienst bewezen en in de toekomst mogen we veel meer hiervan verwachten', kondigde Prade de modernisering binnen het KPS aan, om de criminaliteit te beteugelen. Hij gaf aan, dat er voor het project van buurtmanagement al 60 mensen zijn opgeleid.

Voor wat bedrijfsmatige operaties van het korps betreft, zijn er in het afgelopen jaar een paar gedurfde maatregelen getroffen, zodat de financiële positie van het korps kon worden versterkt. Als voorbeeld noemde hij de wisseling van de wacht bij de financiële administratie van het korps. Het KPS moet zich ontwikkelen van een verlieslatend bedrijf naar een bedrijf met veel potenties. Het ziet er rooskleurig uit, maar we willen de overheid zo min mogelijk belasten, lichtte de korpschef toe. Met de verkiezingen in aantocht worden een groep van 170 man opgeleid en 400 rekruten binnengehaald voor de versterking van de politieorganisatie.

In totaal werden 318 politieambtenaren bevorderd op het terrein van het Politie Opleidingscentrum (POC).
Onder de 318 ambtenaren vallen 208 agenten verdeeld over de verschillende klassen, te weten 6 onderofficieren, 104 officieren en hoofdofficieren. Minister Stuart Getrouw van het ministerie van Justitie en Politie feliciteerde de bevorderden met het resultaat dat zij hebben bereikt in hun loopbaan binnen het KPS. 'Een bevordering voelt aan als een kroon op het werk. Het is geen gunst, want voor de bevordering vindt een adequate beoordeling plaats. Ik wil u feliciteren en ik vraag u allen aandacht voor de constante verbetering van de kwaliteit van het politiewerk.' 

De bewindsman ging in op de zaken die het ministerie heeft weten te realiseren in het jaar 2019. Hij noemde de start van de nieuwe kaderopleiding en de elementaire opleiding van de politie.

Volgens hem is het wagenpark van het KPS totaal vernieuwd en inmiddels uitgebreid met 75 nieuwe voertuigen, 80 rijwielen en 50 motoren voor de Motor Surveillance Dienst (MSD). Het Politie Record Management Systeem is ook gelanceerd in 2019 en een politiepost bij de backtrack route in Nickerie ingesteld. 
Getrouw gaf aan, dat er binnenkort ook een politiepost komt te Redi Doti. In 2019 is het politiebureau te Moengo gerenoveerd en zijn een politie unit te Rietbergplein en een unit bij de Volkskrediet Bank (VCB) in Paramaribo in gebruik genomen.

Minister Getrouw maakte verder een statement over de verbetering en de bevordering van de verkeersveiligheid. Het blijft volgens de bewindsman één van de beleidsprioriteiten van de regering. 'We merken een stijging van bromfietsers als verkeersslachtoffers. Zulks is aanleiding tot grote bezorgdheid. In 2020 zal de uiteindelijke voortzetting van de certificering van de bromfietsen plaatsvinden.'

Suriname en Guyana tekenen een toerisme akkoord

Binnen een maand moet samenwerkingsraad voor toerisme zijn opgericht


Suriname en Guyana hebben maandag 30 december 2019 een toerisme akkoord getekend, aldus Starnieuws. De overeenkomst is in Paramaribo getekend door minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme en de Guyanese Handels-minister Haimraj Rajkumar.
De samenwerking wordt gezien als een zeer actueel en strategisch mechanisme terwijl Guyana voorbereidingen treft voor de Tourism Expo van februari 2020. De expositie wordt in het Arthur Chung Conference Centre gehouden in Georgetown. 

Binnen een maand moet er een samenwerkingsraad voor toerisme in Suriname en Guyana zijn opgericht. De raad zal toezicht houden op alle acties die voortvloeien uit het akkoord. Vertegenwoordigers afkomstig uit beide landen uit zowel de publieke als private sector zullen de raad bemensen.

De toerismeovereenkomst is bedoeld om de inspanningen in beide landen te stimuleren om het toerisme en het aantal bezoekers aankomsten tussen de twee landen te vergroten.

Volgens Donald Sinclair, directeur-genraal van Toerisme in Guyana, bestaan de visie, hoop en planning voor een toerisme overeenkomst al bijna twee decennia. De lange periode die er tussen planning en uitvoering zit, toont een gemeenschappelijke en gedeelde nationale visie die door opeenvolgende regeringen in beide landen in leven is gehouden, stelde Sinclair.

De start van de olieproductie in buurland Guyana zal naar verwachting een belangrijke rol spelen bij het verhogen van het aantal bezoekers naar het land.

Ministerie van Financiën blikt vooruit en terug op Belastingen en Douane

Elf aangekochte scanners worden in 2020 geïnstalleerd...

Douane korps treedt per 1 januari uit FISO


Vroeg in 2019 werd het structuur stappenplan van de Belastingen en Douane organisatie goedgekeurd en ging van start. Dit hervormingsplan duurt totaal 15 maanden en heeft als doel de grote tekortkomingen bij de diensten fundamenteel op te heffen. Dit bericht het ministerie van Financiën maandag 30 december 2019.

Een van eerste stappen was de overgang op SIGTAS, het nieuwe belastingensysteem waartoe belangrijke pilots zijn uitgevoerd, zoals de on-line aangiften middels portals bij commerciële banken. Tevens is de beschrijving van de interne organisatie en processen die passen in het gemoderniseerde systeem afgerond. Deze zullen fungeren als de nieuwe kaders voor de taken en werkzaamheden van elke belastingambtenaar en of douanier.

De aanpak van de renovatie van het nieuw aangekochte Belastinggebouw is eveneens in kaart gebracht.

Een absoluut hoogtepunt was de aanvang van de bouw in september 2019 van het Douanegebouw, terwijl nieuwe apparatuur voor de dienst succesvol werd aanbesteed. De elf aangekochte scanners worden in 2020 geïnstalleerd en zullen dienen om de douanecontrole werkzaamheden efficiënter en fraude-veiliger te maken. Het aangewezen personeel zal intensief getraind worden in bediening van de apparatuur en geautomatiseerde afwikkeling van handelsladingen.

* Maar, wat voor scanners het zijn wordt niet vermeld. Hoe is het gesteld met een of meerdere containerscanners op het haventerrein? Het ministerie van Financiën blinkt niet uit in duidelijkheid.

Het Asycuda handelsinformatiesysteem is in 2019 beter beveiligd en met specialiteiten uitgebreid. De instelling van de internationale relatie desk met de World Customs Organisation en Customs World van Dubai zal begin 2020 een feit zijn, hetgeen een grote sprong vooruit is in de verbetering van onze cross-border intelligence.

Naast capaciteitsversterking en training zullen de dienstambtenaren ook kunnen rekenen op een betere bezoldiging als een reflectie van een verhoogde opbrengst van hun werkzaamheden, op basis van de organisatorische en technologische hogere effectiviteit. Dit principe wordt toegepast in het kader van de incentieven voor hervormingsgezindheid en het streven naar hogere resultaten uit arbeid en inzet. Aangezien de relatie output en inzet beter identificeerbaar zal zijn, zullen onvermijdbaar, maar ook zeer opportuun, de Belastingen en Douane een eigen bezoldigingssysteem kunnen ontwikkelen. Bij deze zal alvast het douane korps per 1 januari 2020 uit FISO (Functie Informatiesysteem Overheid) treden. Hiervoor zal de minister van Financiën binnenkort een raadsvoorstel bij de Raad van Ministers indienen, met het nieuwe bezoldiging beleid voor de douane.

Ten slotte zijn recentelijk belangrijke wetten die de automatiseringsinspanningen bekronen aangenomen in het parlement, waaronder het uniek fiscaal identificatienummer voor elke belastingplichtige.

Vakbondsman Berenstein: 'Kleine groep, gelieerd aan regering, verrijkt zich ten koste van het volk'

Berenstein streeft in 2020 naar 'verandering en verbetering algemene beleid'


Robby Berenstein, voorzitter van C-47 en coördinator van RaVakSur (Raad van Vakcentrales in Suriname), vindt dat in 2020 een belangrijk issue wordt 'verandering en verbetering van het algemene beleid in het land', met het oog op de verkiezingen van mei 2020. 

In de afgelopen periode heeft de vakbeweging ervaren wat het betekent als regels niet voor eenieder gelden en dat rancune wordt toegepast tegen werknemers. 'Democratie en rechtsstaat staan bij ons hoog in het vaandel', zegt Berenstein vandaag, maandag 30 december 2019, op Starnieuws.

De vakbondsleider merkt op, dat er regels zijn, maar dat met twee maten gemeten wordt. Een kleine groep, gelieerd aan de regering verrijkt zich ten koste van het volk, stelt Berenstein. Corruptie en ontoelaatbare zaken vinden volgens hem ongestraft plaats. 'Daarom is het voor ons een belangrijk issue om werkers erop te wijzen dat dit beleid moet worden veranderd', benadrukt hij.

'Zonder een goed beleid en transparantie zal het land niet tot ontwikkeling komen.' Op korte termijn speelt voor RaVakSur de kwestie van belastingvermindering. Hiervoor wordt al heel lang de aandacht van de regering gevraagd. Berenstein merkt op dat er geen reactie komt op brieven en afspraken worden niet nageleefd. 'Cruciale bonden binnen RaVakSur hebben reeds aangegeven, dat vroeg in 2020 de strijdbijl zal worden opgegraven. De werkers voelen dagelijks dat het steeds moeilijker wordt om het hoofd boven water te houden.'

Berenstein merkt op, dat een aantal arbeidswetten de afgelopen periode is aangenomen met het doel verbetering van de positie van de werkende klasse. Toch is er geen verandering te zien in de praktijk. Hij voert aan dat wetten aannemen niet voldoende is. Er dient ook controle te worden uitgevoerd op de naleving ervan.

Facebook verwijdert fakeberichten NDP-gelieerde Fáya Pepré Nieuws

Actie Facebook na klacht VHP

'Met fake accounts en fake nieuws probeert zij de enorme terugval van de NDP te verhullen'


Naar aanleiding van een klacht van de VHP, heeft Facebook berichten met valse e-mails verwijderd van de pagina van Fáya Pepré Nieuws. Het betreft gefabriceerde e-mails tussen twee VHP-Assembleeleden. Het bericht bevatte racistisch taalgebruik, dat bedoeld was om de VHP in een kwaad daglicht te stellen en verdeeldheid te zaaien.Dit bericht de VHP vanmiddag, maandag 30 december 2019.

De aan de NDP gelieerde Fáya Pepré Nieuws heeft als reputatie dat zij met ‘fake nieuws’ racisme en haat aanwakkert. Dit puur om verdeeldheid te zaaien.

Het was niet de eerste keer voor Fáya Pepré Nieuws. Met fake accounts en fake nieuws probeert zij de enorme terugval van de NDP te verhullen. Dit overigens tevergeefs, aldus de VHP.

Met het ingrijpen van Facebook is de NDP wederom ontmaskerd als onbetrouwbaar.

De VHP roept eenieder op die dergelijke on-Surinaamse en a-nationalistische berichten ziet te melden en daarover een klacht in te dienen bij Facebook.

De VHP spreekt de hoop uit dat alle partijen de komende campagne op een integere manier zullen voeren. Waar dit niet het geval is, zal de VHP niet schromen gebruik te maken van alle beschikbare juridische middelen.

Bouterse moet 22 januari voor de Krijgsraad verschijnen in zijn verzet-zaak

Advocaat Kanhai: 'Ik zou hem wel afraden om naar de rechtbank te gaan'

'Mensen willen dat mijn cliënt in de rechtszaal komt, zodat ze hem belachelijk kunnen maken en uitjouwen'


President Desi Bouterse moet 22 januari 2020 voor de Krijgsraad verschijnen. Op deze dag zal het verzet tegen zijn veroordeling tot 20 jaar celstraf worden behandeld die door zijn raadsman Irvin Kanhai is aangetekend.

Het staatshoofd werd in november door de Krijgsraad onverwachts veroordeeld tot 20 jaar celstraf als hoofdverdachte in de zaak van de 8 Decembermoorden. Kanhai liet meteen na de veroordeling weten dat hij verzet zou aantekenen tegen het vonnis. Volgens de raadsman was het vanaf het begin duidelijk dat het gaat om een politiek proces. Verder liet Kanhai toen weten, dat Nederland precies op de hoogte is wat er zich heeft afgespeeld. Volgens hem is daarom het archief voor 60 jaar niet naar buiten gebracht.

Volgens Kanhai blijft de hoofdverdachte op vrije voeten totdat de zaak in hoger beroep is behandeld. Dat kan volgens de raadsman wel 10 jaar duren. Bouterse is niet van plan af te treden zoals velen hebben gevraagd of geadviseerd.

Of Bouterse daadwerkelijk zal verschijnen voor de Krijgsraad, zal Kanhai nog met hem bespreken. 'Ik zou hem wel afraden om naar de rechtbank te gaan', zegt de raadsman op Starnieuws. Als Bouterse niet in persoon komt opdagen, zal het vonnis dat uitgesproken is door de Krijgsraad worden bevestigd. Hiertegen kan er nog hoger beroep worden aangetekend bij het Hof van Justitie, zegt Kanhai.

Kanhai zegt dat een aantal nabestaanden Bouterse voor de rechter willen zien staan. 'Hij zou ook moeten opstaan voor de rechter, terwijl hij president is van Suriname. Ik zou elke president afraden om op te staan voor de rechter. Mensen willen dat mijn cliënt in de rechtszaal komt, zodat ze hem belachelijk kunnen maken en kunnen uitjouwen.'

Drie doden bij vliegtuigcrash in Colombia

Vliegtuigje van AeroGalán stort neer in omgeving luchthaven van Palonegro


Een vliegtuigje is vanochtend, maandag 30 december 2019, rond negen uur lokale tijd neergestort in de buurt van de luchthaven van Palonegro, die haar diensten aanbiedt aan de hoofdstad Bucaramanga, gelegen in Lebrija, departement Santander.


Volgens Civil Aeronautics is dhet HK 2629-vliegtuigje van het bedrijf AeroGalán, die de Bucaramanga-Cimitarra-route onderhoudt en om redenen die nog onbekend zijn, viel op de grond is neergestort.

Het vliegtuig had drie inzittenden aan boord die, volgens officiële informatie, stierven op de plaats van het ongeval. Zij zijn geïdentificeerd als Fredy Gutierrez, piloot van het vliegtuig; Alán de Jesús Granados en Damir Trujillo van het bedrijf Prosegur.


Tot nu toe is de oorzaak van de crash onbekend, het onderzoekspersoneel van 'investigación de accidentes de la Aeronáutica Civil' gaat naar de locatie om de relevante onderzoeksprocedure te starten.


Aerocivil maakt echter door middel van een verklaring duidelijk, dat 'het vliegtuig haar inspectie tot 31 maart 2020 van kracht heeft en de vergunning van de piloot vergunning geldig en in orde'. (Suriname Mirror/El Tiempo/Twitter/RCN Radio)