maandag 19 november 2018

Newmont Suriname niet blij met recente uitspraken van de vakbond binnen bedrijf, NWO

'NWO heeft ongenuanceerde en zorgwekkende uitspraken over arbeidszekerheid werknemers'

- Bond wil goud gerelateerd pensioenfonds, maar Newmont vindt dat riskant
- Newmont trekt lokale en internationale experts aan
om een pensioenplan te ontwikkelenNewmont Suriname heeft lokale en internationale experts die kennis dragen van de Surinaamse wetgeving en ervaring hebben uit het verleden, aangetrokken om een pensioenplan te ontwikkelen. De vakbond binnen het bedrijf, Newmont Werknemers Organisatie (NWO), heeft echter eerder gezegd dat het streeft naar een goud gerelateerd pensioenfonds. Newmont Suriname vindt dat een riskant streven. In een maandag 19 november 2018 uitgebracht persbericht zegt de Amerikaanse multinational, dat de prijs van goud wordt bepaald door wereldwijde markten en internationale economische schommelingen en niet door Newmont. 

Het bedrijf wijst erop, dat de inkomsten uit de goudproductie en -verkoop radicaal schommelen, dus zou een pensioenfonds dat uitsluitend op goud (of een enkele grondstof) is gebaseerd, 'te riskant zijn voor werknemers'.


Aangezien het bedrijf geen expert is in het ontwikkelen en opzetten van pensioenfondsen en spaarplannen heeft het expertise ingekocht. Het pensioenplan dat de ingehuurde experts moeten ontwikkelen, is gebaseerd op investeringen in een gevarieerd portfolio van aandelen die beter beheersbaar en voorspelbaar zijn en een optimaal rendement kunnen opleveren.

Newmont Suriname benadrukt, dat het sinds de operaties in Suriname transparant is geweest en alle betrokken groeperingen de mogelijkheid heeft geboden om de Merian-goudmijn te bezoeken. Zo zou het bedrijf in de afgelopen twee jaren alleen al miljoenen Amerikaanse dollars hebben geïnvesteerd in het verbeteren van de compensatie van de werknemers, in de gemeenschap rondom Merian alsook in het verbeteren van de infrastructuur in het gebied en de financiering van belangrijke sociale projecten.

'Het bedrijf blijft gecommitteerd om met elke belanghebbende een positieve en constructieve relatie op te bouwen, ook met de Newmont Werknemers Organisatie', zegt directielid Albert Ramdin van Newmont Suriname. 'Maar, we verwachten dat ook eenieder op een verantwoordelijke manier inhoud wil geven aan het ontwikkelen van deze noodzakelijke relaties en dat op een juiste manier doet.'

Newmont Suriname valt over de 'ongenuanceerde en zorgwekkende' uitspraken die de NWO heeft gedaan over de arbeidszekerheid van de werknemers bij het bedrijf. Bij Newmont Suriname werken zo’n 1.300 personen, van wie 95% Surinamer is. Ongeveer 280 werknemers zijn afkomstig uit de onmiddellijke regio van de Paramaccaanse gemeenschap, stelt de multinational. Zij zegt, dat het bedrijf in de afgelopen maanden een 'constructieve en betekenisvolle relatie' met de NWO heeft ontwikkelend op basis van regelmatig overleg. Op basis daarvan en de bestaande overlegstructuren betreurt Newmont Suriname de gedane uitspraken die 'niet een realistische weergave zijn van de actuele situatie'.

Zoals bij elk goed functionerend bedrijf wordt verwacht dat werknemers hun arbeid verrichten met inachtneming van de geldende regels, een goede werkethos en toewijding aan optimale productie, stelt het bedrijf. 'Er bestaat dus geen enkele reden te twijfelen aan de voortzetting van de arbeidszekerheid onder deze omstandigheden', zegt Ramdin.

Mexico machtigt 26 Braziliaanse vleesfabrieken om kipproducten naar het land te exporteren

In totaal mogen 46 Braziliaanse bedrijven kip naar Mexico exporteren


Mexico heeft 26 Braziliaanse vleesfabrieken gemachtigd om kipproducten naar het land te exporteren, zei het Braziliaanse Ministerie van Landbouw maandag 19 november 2018, toen de twee naties de handelsbetrekkingen versterkten te midden van een herschikking van wereldwijde handelspartnerships.


De autorisatie, die volgde op een Mexicaanse missie die de fabrieken bezocht in augustus, verhoogt het totale aantal eenheden in Brazilië dat toestemming heeft om kip naar Mexico te exporteren, naar 46.

Tussen januari en oktober bedroeg de uitvoer van Braziliaanse kip naar Mexico $ 138 miljoen, zei de Braziliaanse overheid. Mexico produceert 3.9 miljoen ton kippen en moet meer dan 640.000 ton invoeren, of 13,4 procent van zijn consumptie, in een jaar tijd, aldus de Braziliaanse overheid.

De belangrijkste leveranciers van Mexico zijn de Verenigde Staten, Brazilië en Chili, zei de Braziliaanse regering.


(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Keeper voetbalclub CD Vida in Honduras doodgeschoten in een hotel

Oscar Said Munguia met groepje vrienden in hotel, kreeg ruzie met andere groep 

Ruzie mondt uit in een dodelijke schietpartij - Ook een vriend van Mungua komt om het leven


Een keeper van de club CD Vida in Honduras is doodgeschoten in een hotel. Dat melden lokale media maandag 19 november 2018. Oscar Said Munguia was met enkele vrienden in een hotel en kreeg ruzie met een andere groep mannen, waarna een dodelijke schietpartij volgde. 

Ook een vriend van Mungua kwam daarbij om het leven.


Volgens de berichten staat het bewuste hotel in La Ceiba, gelegen in het noorden van Honduras. De dader zou op een motor gevlucht zijn en nog niet zijn ingerekend.

'We betreuren het overlijden van onze doelman Oscar Munguia, die zondagmorgen tragisch stierf', is te lezen op het twitteraccount van CD Vida. 'Onze deelneming aan zijn familie.'(Suriname Mirror/laprensa.hn/El Heraldo/Twitter)

Ruim 90 Surinaamse sporters nemen deel aan de 24e Consude Game in Arequipa, Peru

Suriname neemt voor 7e keer deel aan Zuid-Amerikaanse Schoolsport Spelen


Ruim 90 Surinaamse sporters zullen deelnemen aan de 24e Consude Games die van 1 tot 9 december wordt gehouden in Arequipa, Peru. Deze spelen dienen als meetmoment voor de sporters, waaraan scholieren tussen 12 en 14 jaar deelnemen. Suriname participeert voor de 7e keer en neemt deel aan acht takken van sport. De Surinaamse selecties zijn in training, meldt het ministerie van Sport- & Jeugdzaken maandag 19 november 2018 via het Nationaal Informatie Instituut.

De Consude Games zijn de Zuid-Amerikaanse Schoolsport Spelen, waarbij vriendschapsbanden tussen landen worden verstevigd door acceptatie van elkaars cultuur.

De Stichting Schoolsport Federatie Suriname (SSFS) is vanuit het ministerie van Sport- en Jeugdzaken belast met de voorbereiding en uitvoering van de deelname van Suriname aan dit internationale schoolsportevenement.

De acht takken van sport waaraan Suriname deelneemt, zijn schaken, atletiek (ook voor scholieren met een beperking), basketbal (jongens en meisjes), zaalvoetbal (jongens), tafeltennis, judo (jongens en meisjes), zwemmen en volleybal (jongens en meisjes). Totaal nemen ongeveer negentig Surinaamse sporters deel aan de spelen.

Suriname heeft het afgelopen jaar tijdens de Consude Games in Bolivia 2 gouden en 1 bronzen medaille behaald. Alicia Grootfaam heeft met kogelstoten een gouden medaille kunnen bemachtigen en Ilona Enser met verspringen. De bronzen medaille werd door Cherish Dikmoet, Chenelva Wienamba, Tanisha Sabajo, Ilona Enser en Bernice Kortstam met de estafette 5 x 80 meter behaald.

De landen die dit jaar deelnemen aan de spelen zijn Argentinië, Bolivia, Bonaire, Brazilië, Chili, Colombia, Ecuador, Paraquay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela.

Op drift geraakte olietanker Tradewind Legend richt enorme ravage aan bij visserijcomplex in Nieuw-Amsterdam

(Bron foto: de Ware Tijd)
Zeker 11 vissersboten en sleephelling zijn vernield - Geen persoonlijke ongelukken


De onder Panamese vlag varende op drift geraakte olietanker Tradewind Legend heeft maandagmiddag 19 november 2018 een enorme ravage aangericht bij het visserijcomplex in Nieuw-Amsterdam, Commewijne. Ofschoon de schade nog moet worden opgemaakt, wordt nu al gesteld dat deze in de duizenden Amerikaanse dollar zal liggen. 

Het incident heeft zich omstreeks één uur ’s middags voorgedaan. Het schip, dat vanuit de zee richting Nieuwe Haven voer in Paramaribo, raakte op een bepaald moment uit koers en stevende af op de vissers aanmeerplaats. De bemanning gooide het anker nog uit, maar een aanvaring kon niet worden voorkomen.

(Bron foto: Facebook)
Bij het incident werden zeker 11 vissersboten en de sleephelling vernield. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Aanwezigen stoven in paniek alle kanten op toen het gevaarte naderde, verneemt de Ware Tijd van een ooggetuige. 'Ala man long die den si a boto eh kon na syoro. Er is niets over van die boten. De machines zijn gezonken.'

Hoe de tanker op drift is geraakt is vooralsnog onduidelijk. Het vermoeden bestaat, dat de motor was uitgevallen. De autoriteiten stellen een onderzoek in.


Vrouw (50) aangehouden als verdachte van oplichting

Recherche Regio Midden vermoedt dat verdachte meerdere personen opgelicht heeft met verhaal over reis naar Nederland, India en Dubai


De recherche van Regio Midden heeft momenteel een zaak in onderzoek tegen de 50-jarige vrouw M.P. Zij is woensdag 14 november aangehouden voor oplichting. Op 16 oktober van dit jaar heeft een vrouw aangifte gedaan van verduistering tegen P. zo bericht het Korps Politie Suriname zondag 18 november 2018. Zij leerde P. via Facebook kennen. 

In  juni vroeg P. aan de aangeefster of zij met haar naar Nederland, India en Dubai wilde gaan. P. hield de aangeefster voor, dat zij de zaken betreffende de boeking van de reis en de bijbehorende tickets in orde zou maken voor haar, aangezien zij, P., die landen vaker had bezocht, waardoor zij bekend was met de te volgen procedures.

P. ontving een geldbedrag van iets meer dan Euro 2.000 en de nodige bescheiden van de aangeefster om de boekingen te plaatsen. P. ging met de aangeefster naar een reisbureau en naar een ambassade om haar verhaal geloofwaardig te doen overkomen bij de benadeelde. Ze ging met de aangeefster naar het reisbureau en de ambassade onder de voorwaarde, dat de aangeefster in de auto bleef wachten en niet met haar mee naar binnen. Verder weigerde P. om de aangeefster de bescheiden en betalingskwitanties van haar reis naar Nederland en India te laten zien.

Op een bepaald moment verbrak M.P. het contact met de aangeefster. De aangeefster kreeg argwaan en ging naar het reisbureau en naar de ambassade om te informeren of de vrouw werkelijk haar zaken in orde had gemaakt. De aangeefster kreeg echter te horen, dat P. niets voor haar in orde had gemaakt en dat zij vermoedelijk niet het enige slachtoffer van deze oplichtster was. Dat was voor de vrouw reden genoeg om aangifte te doen.

P. heeft inmiddels bekend dat zij de vrouw heeft opgelicht. Zij heeft verklaard dat zij het geld van de vrouw gebruikt heeft om onder andere de huur te betalen en om voeding te kopen.

De recherche van Regio Midden heeft sterk het vermoeden dat Malthie nog meer personen opgelicht heeft en vraagt dat die personen contact maken via de telefoonnummers 582050 of 582200.

Herstel bruggen Apoerakreek en Asakaboerakreek in Kabalebo

(Bron foto's: BIC Kabalebo)
Bruggen verbinden de haven van Apoera met de lokale gemeenschap


De herstelwerkzaamheden van de brug over de Apoerakreek en die over de Asakaboerakreek in bestuursressort Kabalebo zijn in volle gang. Districtscommissaris Theresia Cirino laat vandaag, maandag 19 november 2018 via het Burger Informatiecentrum (BIC) Kabalebo weten, dat de werkzaamheden van de brug over de Asakaboerakreek op maandag 22 oktober en van de brug over de Apoerakreek op dinsdag 30 oktober zijn aangevangen. 

De bruggen, die de haven van Apoera verbinden met de lokale gemeenschap, verkeerden in zeer deplorabele staat.

Cirino was genoodzaakt om beide bruggen in februari te sluiten. Ondernemers in dit gebied voeren de werkzaamheden uit. De gemeenschap is blij dat de ondernemers dit werk in samenwerking met de overheid aanpakt. Na een periode van voorbereiding zijn de herstelwerkzaamheden uiteindelijk gestart in oktober.

De oude bruggen zijn gesloopt, en de nieuwe bruggen zijn hoofdzakelijk gemaakt van boomstammen bedekt met geotextiel en lateriet. Aangezien de werkzaamheden vlot verlopen, zullen de bruggen binnen niet al te lange tijd wederom toegankelijk zijn voor het verkeer.

Vermeldenswaard is,aldus het BIC Kabalebo, dat de werkzaamheden plaatsvinden onder toezicht van afdeling Openbare Werken Apoera, de politie, de bestuursdienst en de Surinaamsche Waterleidingmaatschappij (SWM) te Apoera.Mexicaanse beruchte drugsbaron overlijdt na hartfalen

56-Jarige Héctor Beltrán Leyva zat sinds 2014 vast in Mexico


Drugsbaron stond aan het hoofd beruchte Beltrán-Leyva-kartel, dat hij runde met zijn broers Alfredo, Arturo, Mario en Carlos


De Mexicaanse drugsbaron Héctor Beltrán Leyva is zondag 18 november 2018 overledn na hartfalen. De 56-jarige zat sinds 2014 vast in Mexico. Hij had pijn in zijn borst, vlak voor hij naar het ziekenhuis werd gebracht en daar overleed, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. 

De drugsbaron stond aan het hoofd van het beruchte Beltrán-Leyva-kartel, dat hij runde met zijn broers Alfredo, Arturo, Mario en Carlos. Zijn broer Arturo werd in december 2009 gedood door het Mexicaanse leger en Alfredo zit in de Verenigde Staten een levenslange gevangenisstraf uit.


Ook zijn vrouw, Clara Beltrán Leyva – beter bekend als La Señora – , werd in 2016 opgepakt. Zij probeerde na zijn arrestatie het drugskartel van haar man, dat door verschillende arrestaties zwaar aan macht had ingeboet, nieuw leven in te blazen en ging daarvoor over lijken.

Het kartel werd gesticht door de vier broers Hector, Arturo, Alfredo en Carlos Beltrán Leyva, als splintergroep van het beruchte Sinaloa-kartel.

Aanvankelijk werkten ze nauw samen met die andere beruchte drugsbaron Joaquin ‘El Chapo’ Guzman. Daar kwam echter een eind aan toen de broers ‘El Chapo’ beschuldigden van verraad na de arrestatie van Alfredo in 2008.

Het was het begin van een bloedige strijd die onder meer het leven zou kosten aan Guzmans zoon. Een jaar later werd ook Carlos opgepakt en stierf Arturo in een massale schietpartij met het Mexicaanse leger.


Het Beltrán Leyva-kartel werd in chaos gestort en verloor hoe langer hoe meer macht. Met als absoluut dieptepunt de arrestatie van Hector in een visrestaurant in het toeristische dorp San Miguel de Allende in 2014.

De groep was een tijd gelieerd aan het Sinaloa kartel van Joaquin 'El Chapo' Guzmán. In New York is deze maand het proces begonnen tegen El Chapo.(Suriname Mirror/El Sol de Mexico/noticieros.televisa.com/mexico.quadratin.com.mx/YouTube/Twitter)

Argentinië niet in staat gezonken onderzeeër ARA San Juan te bergen

Argentijnse president Mauricio Macri kondigt drie dagen nationale rouw af


De Argentijnse regering zegt, dat het land niet in staat is om de gezonken onderzeeër ARA San Juan, die in de vroege zaterdagochtend 17 november 2018 na een zoektocht van een jaar werd gevonden, te bergen. 'Wij beschikken niet over de moderne technologie om de duikboot omhoog te brengen', zei de Argentijnse minister van Defensie Oscar Aguad zaterdagmiddag op een persconferentie. 

De onderzeeër, die op 15 november vorig jaar met 44 opvarenden aan boord verdween, ligt op een diepte van 907 meter in de Zuidelijke Atlantische Oceaan, zo'n 600 kilometer van de Argentijnse havenstad Comodoro Rivadavia.

Op de eerste beelden van de gelokaliseerde onderzeeër is te zien hoe de boot op de zeebodem ligt, met de romp beschadigd. Delen van de schroeven zijn verbrand en wrakstukken liggen tot wel zeventig meter ver.


De diepte en ver van het land verwijderde locatie compliceren een mogelijke bergingsactie, waarvoor de Argentijnse overheid een beroep zal moeten doen op hulp van gespecialiseerde bedrijven of andere landen.

Volgens Aguad bestudeert de Argentijnse regering nu wat de volgende stappen zijn. Over een eventuele bergingsactie moet ook beslist worden door de federale rechter Marta Yáñez, die het onderzoek naar de gebeurtenissen rond de onderzeeër coördineert. Zij liet zaterdag weten voorlopig geen bevel te geven de duikboot naar de oppervlakte te halen. 'Ik wil eerst alle informatie laten verzamelen, voordat ik besluit tot een ingewikkelde bergingsactie, waarbij de onderzeeër mogelijk beschadigd kan worden', liet ze weten.

Een van de kandidaten om een rol te spelen bij een mogelijke berging is het Amerikaanse bedrijf Ocean Infinity, dat sinds 7 september in opdracht van de Argentijnse regering naar de boot zocht en de ARA San Juan uiteindelijk ook vond. 'Wij zouden graag helpen bij een bergingsoperatie, maar momenteel zijn we volledig gericht op het in kaart brengen van de situatie van de boot en de wrakstukken', aldus directeur Oliver Plunkett.

De Argentijnse president Mauricio Macri zei in een tv-toespraak, dat nu ‘een fase aanbreekt van onderzoek naar de waarheid’. 'Dat zijn we vanaf de eerste dag verplicht, om eer en respect te bewijzen aan onze 43 helden en één heldin en hun families, die ik de kracht toewens om deze enorme pijn te overwinnen’, aldus Macri, die drie dagen nationale rouw afkondigde.Nabestaanden van de opvarenden van de ARA San Juan willen graag dat de gezonken duikboot wordt geborgen. 'De vondst van de onderzeeër is pas het begin. Families hebben de lichamen van hun geliefden nodig om te begrijpen wat er is gebeurd met de boot en om vergelijkbare tragedies te voorkomen', zei Isabel Vilca, halfzuster van bemanningslid Daniel Alejandro Polo.

'We weten dat het kan, Ocean Infinity heeft ons gezegd dat zij het kunnen, dat zij de apparatuur en uitrusting hebben om de onderzeeër te bergen', aldus Luis Antonio Niz, vader van bemanningslid Luis. 'Zij hebben hem op missie gestuurd, ik wil mijn zoon bij me terugbrengen', voegde hij eraan toe, refererend aan de Argentijnse regering.

(Suriname Mirror/Clarin/AD/La Nacion/YouTube)

Voormalig Peruaans staatshoofd Alan García vraagt politiek asiel aan in Uruguay

Rechtbank in Lima legt Garcia uitreisverbod op voor duur van gedurende achttien maanden


Voormalig Peruaans staatshoofd Alan García heeft in Uruguay politiek asiel aangevraagd. García bezocht de Uruguayaanse ambassade in Lima en vroeg daar zaterdagnacht asiel aan, meldde het Peruaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zaterdag 17 november 2018 verbood een rechtbank in Lima Garcia om het grondgebied gedurende achttien maanden te verlaten. De sociaaldemocratische ex-president verblijft in Spanje en kwam donderdag in Peru aan om te getuigen voor de rechter.Hij wordt verdacht in een gigantisch corruptieschandaal in Zuid-Amerika. Het Braziliaanse bedrijf Odebrecht betaalde daarbij steekpenningen aan verschillende politici. Garcia wordt ervan verdacht dat hij illegaal geld kreeg bij de bouw van een metrolijn in de hoofdstad. Odebrecht gaf toe dat het 29 miljoen dollar steekpenningen heeft betaald aan Peruaanse politici gedurende drie presidentschappen.De pers zegt dat Garcia 100.000 dollar heeft gekregen van Odebrecht. Het geld zou volgens het officiële verhaal een betaling geweest zijn voor een conferentie in mei 2012 voor Braziliaanse ondernemers in Sao Paulo.

Veel Peruanen beschouwen García als een van de meest corrupte politici van het land. Hij verbleef negen jaar als asielzoeker in Colombia en keerde pas terug naar Peru nadat zijn beschuldigingen van illegale verrijking en omkoping waren verjaard. Tegenwoordig verblijft de oud-president voornamelijk in Spanje.

(Suriname Mirror/Belga/Peru21/RPP/Twitter/YouTube)

Een terrein van het Spaanse Water (Curaçao), waar project Puerto Oasis had moeten komen, wordt geveild

Project Puerto Oasis werd al in 2009 aangekondigd, maar is nooit van de grond gekomen

(Bron foto: Puerto Oasis)

Een terrein van zeven hectare ten noordwesten van het Spaanse Water, waarop het prestigieuze project Puerto Oasis had moeten verrijzen, wordt geveild. De plannen werden al in 2009 aangekondigd, maar het project is nooit van de grond gekomen. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 19 november 2018.

Notariskantoor Moerdijk & Palm heeft de executoriale verkoop op 12 december van de 16 percelen grond en het tot 8 april 2050 lopende recht van erfpacht via een advertentie in de kranten bekendgemaakt. De inzetprijs van de veiling is bepaald op 4.800.000 gulden.Aan het einde van de Caracasbaaiweg tussen oud-Jan Thiel en Brakkeput Abou zouden een hotel met spa, een jachthaven met een vuurtoren en 24 gebouwen met appartementen en penthouses komen. Zwembaden, watervallen.


Eind 2009 gaf de toenmalige gedeputeerde van infrastructuur Anthony Godett (FOL) zijn zegen aan de plannen voor een luxe resort ten westen van het Spaanse Water. Het zou gaan om een investering van 90 miljoen dollar. De hotelexploitatie is volgens de website van Puerto Oasis in handen van GHL, met de merknaam Sonesta Collection. In het handelsregister van de Kamer van Koophandel van Curaçao staat de Venezolaan Eduardo Rojas Pieretti vermeld als directeur van de naamloze vennootschap Puerto Oasis Development Corporation. De nv werd op 10 augustus 2006 opgericht. Daarnaast worden de Nederlanders Michaël Kaspers en Reinder van Haaften genoemd als directeuren.

Vorig jaar juli trok milieubeweging Amigu di Tera nog aan de bel in verband met de schade die al in 2009 aan de natuur werd aangericht toen een deel van het terrein werd schoongemaakt om met de bouw van een hotel te beginnen. Een groot deel van het natuurgebied dat ook dient als wateropvang voor de omliggende buurt is toen verloren gegaan, aldus Amigu di Tera.

Minister Koeiman, Curaçao, wil het minimumloon per 1 januari 2019 met 2,1 procent verhogen

(Bron foto: Facebook/Koeiman)
Koeimans voorstel ligt bij SER en bij zijn collega’s in de Ministerraad


MAN-minister Hensley Koeiman van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) heeft het voornemen om het minimumloon per 1 januari 2019 met 2,1 procent op te trekken. Dat blijkt uit documenten die de redactie van het Antilliaans Dagblad heeft, zo meldt het dagblad vandaag, maandag 19 november 2018. 

Zelf reageerde de bewindsman nog niet op verzoeken om de verzochte informatie te verstrekken. Koeimans voorstel ligt bij de Sociaal Economische Raad (SER) en bij zijn collega’s in de ministerraad.

Het voornemen om het minimumloon op Curaçao met 2,1 procent te verhogen is gebaseerd op het inflatiepercentage in de periode van augustus 2017 en augustus 2018. Dat is door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vastgesteld op 2,1 procent.

De motivering van Koeiman is dus, zoals gebruikelijk, vanwege verhoging van het consumentenprijsindexcijfer. Doorgaans beschouwt SOAW het als een automatisme om het minimumuurloon op basis daarvan ieder jaar te verhogen, volgens critici zonder rekening te houden met het gegeven dat er geen sprake is van economische groei.

Koeiman noemt de krimp van de economie wel en spreekt ook van ‘onzekerheden in diverse sectoren, onder andere de raffinaderij’ en stelt zelfs dat de verwachting is dat ‘2019 een moeilijker jaar zal worden’, maar zet toch in om de minimumlonen met ingang van het nieuwe jaar te indexeren met 2,1 procent.

Wereldpremière Surinaamse film ‘Stones have Laws’ op IDFA

In film staat orale overlevering van marrons over hun geschiedenis en het leven in en met het bos centraal

(Bron foto: Vriza)

De wereldpremière van de feature-length-film ‘Stones have Laws’ van Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan vond gisteren plaats tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA), zo bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 19 november 2018.

De film is gebaseerd op veldonderzoek van de kunstenaars in het Surinaamse regenwoud, meldt uitvoerend producent Ann Hermelijn in een persbericht.

In 'Stones Have Laws' staat de orale overlevering van de marrons over hun geschiedenis en het leven in en met het bos centraal. Verschillende Europese machten verkenden en veroverden het gebied dat tegenwoordig Suriname wordt genoemd, voordat het in de zeventiende eeuw een kolonie van Nederland werd.
'We wilden met filmische middelen het publiek informeren over de geschiedenis die Nederland met Suriname deelt, omdat daar nog zo weinig over bekend is', aldus de kunstenaars. Zij wilden met de film ook de radicale democratie van de gemeenschap verbeelden; een politiek systeem waarin voorouders, bosgeesten en andere niet-menselijke dingen meeregeren.

De film vertelt verder een verhaal van aanhoudende uitbuiting en strijd. In de tijd van de slavernij vochten de marrons tegen het Nederlandse koloniale gezag. Tegenwoordig worden hun nazaten geconfronteerd met multinationals die de natuurlijke grondstoffen uit voorouderlijke gronden exploiteren en kapitaliseren.

In geënsceneerde situaties, midden in het bos, langs de rivier of rond een kampvuur, vertellen niet alleen dorpsoudsten, maar ook jonge mannen en vrouwen over de door geesten bezielde natuur en de geschiedenis van hun volk. Zo ontvouwt zich een breed panorama, van de dramatische ontsnapping van een van hun stamvaders en de strijd met de Nederlandse kolonisten tot en met de strikte wetten van bomen en keien. Kaalgeslagen vlaktes illustreren de ingrijpende gevolgen van de komst van de op delfstoffen beluste multinationals.

De film kwam tot stand in samenwerking met theatermaker, dichter en schrijver Tolin Alexander en leden van de marrongemeenschap, melden de makers in een persbericht.

Meer dan 50 marrons werkten mee aan 'Stones Have Laws', onder wie de dichter en schrijver Dorus Vrede. Tolin Alexander is sinds 2015 betrokken bij de productie, als onderzoeker en coregisseur. Hij legt zich toe op multicultureel theater en maatschappelijke projecten. Recentelijk presenteerde hij in Paramaribo een nieuw theaterstuk, in samenwerking met de crew van het onder Nederlandse vlag varende Ship of Fools.

Regering toont nauwelijks betrokkenheid bij milieu-issues

'Overheid zal veel meer moeten doen in plaats van met achterhaalde plannen en projecten te komen'

Stichting Support Recycling Suriname voelt zich door overheid(sbeleid) in de steek gelaten 


De betrokkenheid van de overheid bij het milieu loopt behoorlijk achter bij het toenemende milieubewustzijn in de samenleving. Alle mooie initiatieven en projecten ten spijt, ook die van niet-gouvernementele organisaties, lijkt de regering niet in staat het probleem van niet-afbreekbaar verpakkingsmateriaal, zoals plastic flessen en tasjes, aan te pakken, aldus vandaag, maandag 19 november 2018, de Ware Tijd.

'De overheid zal veel meer moeten doen in plaats van met achterhaalde plannen en projecten te komen, die niet uitvoerbaar zijn of waar de overheid gewoon geen uitvoeringscapaciteit voor heeft. Ze zal zich moeten richten op het ondersteunen van de initiatieven en projecten', zegt projectcoördinator Glenn Ramdjan van Support Recycling Suriname (Suresur).

Dit bedrijf heeft in 2016 een voorstel voor een fonds voor afvalverpakking aangeboden aan De Nationale Assemblee. Het voorstel is ook gepresenteerd aan bedrijven die verpakkingsmateriaal verkopen, zoals plastic flessen en tasjes en aluminium drankblikken. De bedrijven, die samen 70 procent van de verpakkingsmaterialenmarkt in handen hebben, staan positief tegenover het voorstel. Ook de overheid is positief, maar stelt als voorwaarde dat alle bedrijven moeten meewerken.

Belangrijk is dat bedrijven wettelijk verplicht worden om hun verpakkingsmateriaal uit het milieu te halen. Wie dat niet zelfstandig kan doen, zou zich moeten aansluiten bij een in te stellen 'Afvalfonds Verpakkingen', maar dit kan alleen worden ingesteld met een wet of een staatsbesluit.

'De overheid praat veel over het scheiden van afval, maar met ons voorstel is er nog niets gedaan', zegt Ramdjan. Het fonds wordt ingesteld om gescheiden afval rechtstreeks bij de huishoudens te kunnen ophalen en inzamelbakken te plaatsen bij scholen, ziekenhuizen, bejaardentehuizen, overheidskantoren, winkelcentra en andere publieke locaties. Dit systeem zal de overheid een besparing op de reguliere vuilophaal opleveren. Bovendien belandt er minder verpakkingsmateriaal op de algemene vuilstortplaats.

Het Suresur-inzamelingsproject voor verpakkingsmateriaal dreigt uiteen te vallen als de regering niet op tijd komt met wetgeving. 'Wij zouden het heel jammer vinden als door het uitblijven van deze wettelijke maatregel de motivatie bij zowel de gemeenschap als de bedrijven komt weg te vallen', zegt Ramdjan.

Met ondersteuning van bedrijven en buitenlandse donoren is de stichting drie jaar geleden begonnen met de plaatsing van inzamelbakken op strategische plekken. Burgers kunnen daarin plastic afvalmateriaal deponeren. Vrijwel tegelijk met dit initiatief zijn via de media bewustwordingsprogramma's gestart over afvalscheiding en de meerwaarde van recycling van afvalmateriaal. Ook heeft de stichting trainingen verzorgd, op aanvraag van bedrijven en instellingen. Met het aflopen van de pilot raakt ook het geld op waarmee de stichting het project uitvoert.

Betaling Rij- en Voertuigenbelasting kan nu op diverse locaties

Minister Hoefdraad doet 'symbolische betaling' bij het Belastingkantoor


De betaling van de Rij- en Voertuigenbelasting zal vanaf vandaag, maandag 19 november 2018, op diverse locaties mogelijk zijn. De Rij- en Voertuigenbelasting kan worden betaald bij de Belastingdiensten en districtscommissariaten in de districten. Er wordt naast een kwitantie ook een sticker verstrekt. Ook bij diverse bankinstellingen kan worden betaald 

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zal later op de dag de 'symbolische betaling' doen van deze belasting op het Belastingkantoor aan de Van Sommelsdijckstraat. aldus Starnieuws.

Deze belasting werd in 2000 afgeschaft onder andere door de hoge aanmaakkosten en administratieve werkzaamheden.

Maar, op 28 augustus werd de wet aangenomen. Iedereen die zich met een voertuig op de weg begeeft, is verplicht per 1 januari deze belasting te betalen.

De regering heeft deze belasting weer ingevoerd, omdat het vele miljoenen kost om de wegen te onderhouden. Daarnaast heeft de overheid extra inkomsten in de staatskas met deze heffing. De Staat heeft de wettelijke verplichting om de wegen goed begaanbaar te houden.

De wet is van toepassing op personenvoertuigen, bussen, pick-ups, vrachtwagens, zwaar materieel, tractoren, motorfietsen en aanhangwagens.

Man (61) doodgestoken door Braziliaanse bijen

Man was samen met zoon bezig perceel aan het maaien langs de weg naar Coppename 


De 61-jarige Sardha Biharie is zaterdagmiddag in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) overleden door steken van Braziliaanse bijen. De man was samen met zijn zoon bezig een perceel te maaien op een terrein langs de weg naar Coppename met een tractor. Op een gegeven moment werd hij aangevallen door een zwerm Braziliaanse bijen, zo bericht het Dagblad Suriname zondag 18 november 2018.

Hij rende van zijn tractor weg om hulp te zoeken, maar hij was al veel gestoken.

Zijn zoon, die ook door enkele van de bijen was gestoken, bracht zijn vader naar de Spoedeisende Hulp van het AZP. De zoon verkeert buiten levensgevaar.

Het onderzoek in deze zaak duurt voort.

Bestuurder vluchtauto drie dieven geraakt door kogel lid Directoraat Nationale Veiligheid

Vluchtauto belandt in langs de Van Brussellaan lopende trens, drie verdachten opgepakt


Het Korps Politie Suriname bericht zondag 18 november 2018, dat de bestuurder van een vluchtauto met drie dieven geraakt is door een kogel van een lid van het Directoraat Nationale Veiligheid, DNV. 

Leden zagen hoe de 22-jarige C.B., de 23-jarige F.D. en E.F. een tas uit een auto wegnamen. De auto stond op dat moment geparkeerd nabij de hoek van de Binda- en de Concordialaan. Na deze diefstal reden zij weg in hun voertuig.


De leden van het DNV, die toevallig langs reden, zetten de achtervolging in. De dieven probeerden weg te komen en op een gegeven moment werd gericht op de vluchtauto geschoten. Ter hoogte van de Van Brussellaan verloor de bestuurder van de vluchtauto de controle daarover waardoor de auto in een langs de weg lopende trens terecht kwam.


De drie mannen werden aangehouden en daarbij kwam vast te staan, dat de bestuurder, C.B., een schotwond had opgelopen. Hij werd in een ambulance overgebracht naar een ziekenhuis. Daarna is deze verdachte, samen met zijn twee kompanen, door de politie in verzekering gesteld na afstemming met het Openbaar Ministerie.

Inmiddels zijn ze overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten van de politie. Het vermoeden bestaat dat ze meer strafbare feiten gepleegd hebben.

Gerechtigheid voor Venezolaanse vrouw die in 2001 is ontvoerd, verkracht en gemarteld

Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens acht Venezuela verantwoordelijk

- 'Linda Loaiza Lopez Soto is een voorbeeld van moed, doorzettingsvermogen en weerstand'
- 'Dit is positieve jurisprudentie die kan worden gebruikt om mensenrechten van vrouwen in Latijns-Amerika en de rest van de wereld te beschermen'


De Venezolaanse vrouw die verkrachting overlevende en advocate werd heeft eindelijk gerechtigheid gekregen. Het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens (Comisión Interamericana de Derechos Humanos, CIDH) vindt Venezuela verantwoordelijk voor marteling in 2001 van Linda Loaiza Lopez Soto. 

Het Hof heeft Venezuela vrijdag 16 november 2018 verantwoordelijk gesteld voor het niet voorkomen, onderzoeken of bestraffen van extreem geweld tegen een jonge vrouw die in 2001 is ontvoerd, verkracht en gemarteld. De uitspraak schept een lang verwacht juridisch precedent en kan implicaties hebben voor slachtoffers en overlevenden wereldwijd.

|| Con la sentencia de la #CorteIDH que declara responsable al Estado venezolano por violaciones a los #DDHH, inicia un nuevo capítulo en la historia de la mujer en Venezuela, un capítulo que nos invita a mantener el combate contra la impunidad y a favor de la justicia, que nos impulsa a aumentar nuestros esfuerzos para que nunca más silencien nuestras voces, ni mancillen nuestra moral, ni ultrajen nuestra integridad. • En nombre de la familia, que es decir también en el mío propio, quiero expresar mi más profundo y sentido agradecimiento a cada una de las personas que han sido de gran apoyo durante estos largos años de lucha titánica en esa búsqueda de la justicia. • Agradezco inicialmente a Dios por su infinita misericordia, por darme la fuerza y el coraje para no desmayar, a mis padres, hermanas y hermanos que a pesar de tanto sufrimiento nunca se rindieron. • Agradezco al abogado Juan Bernardo Delgado y a cada una de las organizaciones que conformaron un sólido apoyo en esta agotadora contienda: COFAVIC, CEJIL, la Casa de la Mujer “Juana Ramírez La Avanzadora” de Maracay, Justicia y Paz de Aragua, la Red Naranja de Venezuela, PLAFAM/IPPF y demás organizaciones nacionales e internacionales. • Agradezco a cada una de las mujeres y hombres que luchan para que su voz sea escuchada, a quienes desde otros países me ofrecen palabras de aliento día tras días; a quienes me escriben a diario por las redes sociales y dejan sus mensajes de solidaridad. G R A C I A S. • Finalmente le reitero al Estado venezolano #HazmeJusticia • ¡Muchas gracias a todas y todos ustedes! • Les invito a seguir luchando contra la impunidad y en favor de la justicia. Bendiciones. Linda Loaiza • Fotografía por: Elith López @elithlopez y Diana Mayor @dianamayor24 • • #LindaLoaiza #JusticiaParaLindaLoaiza #JusticiaDeGénero #Tortura #EsclavitudSexual #HazmeJusticia #Mujeres #DDHH #CIDH #CorteIDH #CEJIL #COFAVIC #Venezuela • •
Een bericht gedeeld door Linda Loaiza López (@lindaloaizaoficial) op


De zaak gaat over de ontvoering, verkrachting en marteling van Linda Loaiza Lopez Soto, die toen 18 jaar oud was. Nadat ze drie maanden na de ontvoering was gered, moest Lopez meerdere operaties ondergaan voor haar verwondingen en misvorming. Ze kreeg vervolgens te maken met een David-en-Goliath-achtige zoektocht naar gerechtigheid. Maanden van wederrechtelijke vervolging eindigden in een veroordeling van haar aanvaller voor kleinere vergrijpen. Dit zette haar ertoe aan om elders gerechtigheid te zoeken.Ze ging rechten studeren en bracht haar zaak voor het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens. Minder dan één op de 100 petities bereikte ooit dit internationale tribunaal, en dit was de eerste keer dat Venezuela voor het Hof werd gesleept voor gendergerelateerd geweld.In haar beslissing vrijdag heeft de rechtbank Venezuela verantwoordelijk gehouden, 'vanwege zijn grove nalatigheid', voor de foltering en de seksuele slavernij die Lopez heeft geleden, evenals voor het voorkomen van toegang tot de rechter. 'Vandaag kan ik de vrouwen in Venezuela en Latijns-Amerika vertellen die niet in staat zijn geweest om gerechtigheid te krijgen voor de schendingen van hun rechten in hun land, dat gerechtigheid kan worden verkregen', zei Lopez. 'Dit is een positieve jurisprudentie die kan worden gebruikt om de mensenrechten van vrouwen in Latijns-Amerika en de rest van de wereld te beschermen.'


De rechtbank gelastte Venezuela om de strafzaak te herzien, Lopez en haar gezin compensatie te betalen en te zorgen voor haar levenslange medische en psychologische zorg. De uitspraak vroeg Venezuela ook om verdere post-secundaire studies voor Linda en haar broers en zussen, ongeacht of dit in Venezuela of in het buitenland was, te financieren. De uitspraak beval ook Venezuela om zijn verantwoordelijkheid te erkennen in een publieke daad van erkenning en preventiemechanismen in te stellen om dergelijke gevallen te voorkomen.
Dit omvat een curriculum over gendergerelateerd geweld en discriminatie, dat op alle niveaus moet worden opgenomen in het nationale onderwijssysteem, dat expliciet de naam "Linda Loaiza" zal dragen.

Hoewel het besluit van de rechtbank alleen bindend is in Venezuela, creëert het een krachtig internationaal precedent dat vrouwen wereldwijd ten goede kan komen. Wat deze zaak zo uniek maakt, is dat het de verantwoordelijkheid van de staat voor de acties van een burger testte. Van nature zijn mensenrechtenkwesties gericht op het handelen van staatsambtenaren. De advocaten van Lopez voerden aan dat de staat, door niet te handelen, het extreme geweld waarmee ze te maken kreeg, te onderzoeken, te straffen of te voorkomen, schuldig was aan 'berusting' en dus verantwoordelijk was voor geweld gepleegd door een niet-statelijke actor. Deze uitspraak is ook de eerste in het inter-Amerikaanse systeem om geweld tegen een vrouw, gepleegd door een persoon. als marteling te classificeren.'Deze beslissing van het Inter-Amerikaanse Hof vormt een historisch precedent in termen van geweld tegen vrouwen en de discriminatie waarmee ze vaak worden geconfronteerd bij toegang tot de rechter', zei Elsa Meany, 'Senior Attorney' bij het in Washington gevestigde Centre for Justice and International Law (CEJIL). 'Het zou de basis kunnen leggen voor Venezuela om structurele veranderingen door te voeren in zijn wetten, openbaar beleid en rechtsbedeling', zei Meany in een verklaring.
Ze vertelde Al Jazeera voorafgaand aan het besluit, dat Lopez zelf heeft bijgedragen aan het ontwikkelen van richtlijnen om te zorgen voor passende medische zorg voor slachtoffers van gendergerelateerd geweld, zodat hun behandeling geen verdere schade aanricht.


Liliana Ortega, een van de vertegenwoordigsters van Lopez van CoFAVIC (Comité de Familiares de las Víctimas), heeft haar onvermoeibare inspanningen beschreven om andere overlevenden te inspireren tijdens een rechtszitting in februari. 'Ze is erin geslaagd om haar eigen persoonlijke verhaal te transcenderen ten gunste van een collectieve zoektocht. Als Een welverdiende en erkende mensenrechtenverdedigster, is Linda een voorbeeld van moed, doorzettingsvermogen en weerstand', zei Ortega. Toen zij erop wees dat Venezuela niet zo goed presteert als het gaat om het naleven van gerechtelijke uitspraken, zei Meany dat de reactie 'gecompliceerd zou kunnen zijn door het feit dat Venezuela een crisis doormaakt van enorme politieke en economische proporties, en we weten niet wat de uitkomst op de korte termijn zal zijn'.Venezuela is eerder deze week op de hoogte gesteld van de uitspraak, maar heeft niet gereageerd op de beslissing. Ambtenaren waren niet onmiddellijk beschikbaar voor commentaar. Tijdens de hoorzitting aanvaardde de Venezolaanse advocaat het verzuim van de staat om een behoorlijk strafrechtelijk onderzoek in het geval van Linda te verzekeren, of een eerlijke rechtszaak binnen een redelijk tijdsbestek. Hij verontschuldigde zich ook namens Venezuela voor 'de ontoereikende uitvoering van de organen van het rechtssysteem in de strafprocedure om de verschrikkelijke gewelddaden tegen vrouwen die Lopez leed te straffen'.

Lopez zei, dat ze werd aangemoedigd door de stilte-doorbrekende #MeToo-beweging en hoopt dat haar verhaal overlevenden zal inspireren om geweld aan de politie te melden en te volharden in het zoeken naar gerechtigheid. Maar, na zoveel jaren van juridische teleurstellingen, is ze voorzichtig om niet voorop te lopen. 'Wanneer de staat Venezuela de volledige inhoud van de uitspraak uitvoert, kan ik over gerechtigheid spreken. Totdat dan blijft de straffeloosheid bestaan', zei ze.
|| La #CorteIDH declaró responsable al Estado venezolano por la grosera omisión que posibilitó la esclavitud sexual y los actos de tortura a los que fuí sometida. • Una de la medidas de no repetición que la #CorteIDH considero es la incorporación al currículo nacional del Sistema Educativo Nacional, en todos los niveles y modalidades educativas, un programa de educación permanente bajo el nombre de "Linda Loaiza", con el objetivo de erradicar la discriminación de género, los estereotipos de género y la violencia contra la mujer en #Venezuela, a la luz de la normativa internacional. El Estado tendrá un plazo razonable para el cumplimiento. • Este es un logro en favor de toda la sociedad, en especial de las mujeres y las futuras generaciones. • • #JusticiaParaLindaLoaiza #HazmeJusticia #LindaLoaiza • #Repost from @evtvmiami with @regram.app ... Linda Loaiza: ¡El Estado sigue impune!. - Pese a la sentencia de la Corte Interamericana de Derechos Humanos #cidh , la cual acaba de fallar a favor de @lindaloaizaoficial por su caso después de 18 años, tras las múltiples agresiones que sufriera por el “Monstruo de los Palos Grandes”, el forajido Estado venezolano, en manos de la dictadura más cruel que ha tenido el mundo en estos últimos tiempos, sigue impune. . Una pelea se ganó después de muchas batallas en el pasado, pero Loaiza López, espera más por ella y su familia y esto se lo relató a @yatzulopez y @pernalete75 en #dígaloaquí . - - ✅ ¿Acatará el Estado venezolano la resolución de la CiDH? Opine 👇🏻👇🏻. - Si te perdiste este programa ubica a EVTV Miami en YouTube y disfruta nuestro canal. #dígaloaquí con @yatzulopez y @pernalete75 Sólo por EVTV De 7:00pm a 8:00pm. . ✅ Conectate a nuestra señal 📶 por nuestra web www.evtvmiami.com 💻 si estás fuera de #EEUU o descarga nuestra app 📲. - ✅Sintoniza nuestra pantalla en el canal 📺 81 de Comcast, 429 de BlueStream, Roku /Canal 439 Cable Onda de Panama. - ✅ También estamos en AppleTV.
Een bericht gedeeld door Linda Loaiza López (@lindaloaizaoficial) op

(Suriname Mirror/Al Jazeera/Twitter/El Pais/panorama.com.ve/elvenezolanonews/Instagram)