Assemblee wacht al maanden op toegezegde documenten inzake wijziging Brokopondo Overeenkomst
In De Nationale Assemblee heeft dinsdagmiddag 31 juli 2018 vicepresident Ashwin Adhin - president Desi Bouterse liet zijn gezicht niet zien - tekst en uitleg gegeven over de procedurele weg richting de ontmanteling van de Alcoa/Suralco-raffinaderij.
Coalitie én oppositie zijn niet te spreken over het feit, dat de regering de concept definitieve overeenkomsten met Alcoa nog niet heeft gestuurd naar De Nationale Assemblee, zoals een paar keer was beloofd.
De fractieleider van de coalitie, André Misiekaba (NDP), voerde aan, dat de voorbereiding van de ontmanteling van de Suralco raffinaderij die nu getroffen wordt, illegaal is. De ontmanteling moet aangehouden worden totdat de Brokopondo Overeenkomst niet is gewijzigd, vulde Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons aan, na de uitgebreide informatie die vicepresident Ashwin Adhin had gegeven. De inhoudelijke behandeling vindt op een andere dag plaats, omdat het college alle verkregen en nog te ontvangen informatie eerst wil bestuderen.
Misiekaba stelde, dat de president in oktober vorig jaar in De Nationale Assemblee beloofd had dat de concepten uiterlijk december 2017 zouden worden gestuurd. Daarna werd dat in februari weer beloofd. Vervolgens werd schriftelijk aangegeven, dat het uiterlijk juli het geval zou zijn. En nu zei de vicepresident dat de concepten nog niet overhandigd kunnen worden.
'De coalitie is niet blij met de ontwikkelingen', stelde Misiekaba. Hij zei, dat hij met de coalitie niet alleen de NDP-fractie, maar ook de BEP en HVB, bedoelde. Hij heeft namens hen het woord gevoerd na een schorsing.
Gregory Rusland (NPS) Chandrikapersad Santokhi (VHP), Diana Pokie (ABOP), Paul Somohardjo (PL), Carl Breeveld (DOE) en Cleon Consalves (PALU) zeiden allen namens hun fracties, dat ze niet tevreden zijn over de behandeling van de regering. Zij vonden dat president Desi Bouterse aanwezig moest zijn in de vergaderzaal bij zo'n belangrijke vergadering.
Rusland voerde aan, dat de Brokopondo Overeenkomst wordt aangetast met de ontwikkelingen in de sector. Hij haalde aan, dat De Nationale Assemblee hierin gekend moet worden, omdat het gaat om een wet die goedgekeurd is.
Santokhi stelde, dat de regering afspraken maakt met Suralco zonder De Nationale Assemblee daarin te kennen. Er wordt volgens hem wel wanprestatie geleverd door Suralco, maar de president heeft in zijn brief aangegeven, dat dit niet het geval is.
Breeveld merkte op, dat de president zich een volkspresident laat noemen, maar dat hij juist het volk bagatelliseert.