woensdag 5 september 2018

Paraguay verhuist zijn ambassade in Israël weer terug van Jeruzalem naar Tel Aviv - Israël reageert boos

President Benítez vindt besluit van zijn voorganger Cartes onverstandig en ondiplomatiek

Israël heeft roept zijn ambassadeur uit Asunción terug en sluit de ambassade in Paraguay


Paraguay verhuist zijn ambassade in Israël weer terug van Jeruzalem naar Tel Aviv. De regering van de nieuwe president Mario Abdo Benítez vindt het besluit van zijn voorganger Horacio Cartes onverstandig en ondiplomatiek.

Het Zuid-Amerikaanse land verhuisde in mei de ambassade naar Jeruzalem. En Cartes ging er zelf naar toe om de nieuwe missie feestelijk te openen, samen met premier Benjamin Netanyahu.

Maar, destijds al klonk kritiek van onder anderen Abdo, dat Cartes in zijn eentje een buitenlandse politiek bedreef die betrekkingen met zowel Israël als Arabische landen beschadigde. Cartes trok destijds met de Verenigde Staten, op die aankondigde de ambassade in Jeruzalem te vestigen. De verhuizing van de Amerikaanse ambassade is begin juni echter al voor een half jaar in de ijskast gezet.

De Paraguayaanse minister van Buitenlandse Zaken, Luis Alberto Castiglioni, heeft woensdag 5 september 2018 bevestigd, dat de ambassade weer uit Jeruzalem vertrekt. Israël heeft boos gereageerd door zijn ambassadeur uit Asunción terug te roepen en gezegd de ambassade in Paraguay te sluiten.

Voor de internationale gemeenschap, inclusief Palestina, speelt Jeruzalem een sleutelrol bij het bereiken van vrede tussen Israëli’s en Palestijnen. Het Arabische oosten van de stad zou de hoofdstad van Palestina moeten worden. Maar, Israël heeft Oost-Jeruzalem veroverd en bezet. Sinds 1980 noemt Israël de hele stad de eigen hoofdstad.

De internationale gemeenschap erkent dat niet omdat het vrede blokkeert. Daarom zijn er praktisch geen ambassades in Jeruzalem.

(Suriname Mirror/Reuters/El Espectador)

President Duque van Colombia houdt vast aan erkenning van Palestina als een soevereine staat

'De beslissing is nu onomkeerbaar'- Israël vindt erkenning 'schadelijk'

Met erkennen van Palestina toont Duque zijn onafhankelijkheid van zijn voormalige mentor Uribe


Na veel speculaties over de vraag of president Ivan Duque Palestina zou blijven erkennen als een soevereine staat, heeft de Colombiaanse president gezegd, dat de beslissing nu 'onomkeerbaar' is. De beslissing om Palestina te erkennen was gemaakt door de aftredende regering van Juan Manuel Santos kort voordat Duque werd ingewijd. 

Verrassend genoeg uitte Santos op 3 augustus zijn opmerkingen tegen de Palestijnse vertegenwoordiger in Colombia, die zei: 'Net zoals het Palestijnse volk het recht heeft om een ​​onafhankelijke staat te vormen, heeft Israël het recht om naast de buren te leven.'

De regering van Santos heeft eerder Israël gesteund door het besluit van president Trump om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem  te verhuizen niet te veroordelen en ambtenaren spraken van teleurstelling over de manier waarop Santos de positie van Palestina had bepaald.



Tot op heden was het onduidelijk hoe president Duque op de beslissing zou reageren. In het verleden hadden Duque's mentor en voormalig president Alvaro Uribe een sterke alliantie met Israël gevormd, een band die veel nauwer is dan die van eerdere Colombiaanse presidenten.

Bij het erkennen van Palestina heeft Duque opnieuw zijn onafhankelijkheid van zijn voormalige mentor getoond in zijn besluitvorming.

Sprekend tot Caracol-radio, gaf Duque de voorkeur aan meer dialoog over de kwestie, maar hij geloofde dat de oorspronkelijke beslissing zal blijven. 'We moeten een deel van de oplossing zijn, niet het probleem', zei Duque, verwijzend naar het conflict tussen de twee staten.

Het besluit van Duque is wijdverspreid in de Israëlische media en hoewel de regering nog moet reageren, heeft de vice-minister van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, Michel Oren, gezegd dat het niet terugnemen van de erkenning als 'schadelijk' wordt beschouwd.

Oren zei verder in zijn verklaring, dat 'het besluit het vredesproces rechtstreeks schaadt door de Palestijnen kosteloos te geven wat ze hadden kunnen ontvangen in ruil voor concessies in toekomstige onderhandelingen. Dus nu, waarom zouden de Palestijnen überhaupt willen onderhandelen?'

Colombia was het laatste land in Zuid-Amerika om Palestina te erkennen als een soevereine staat. Meer dan 130 landen over de hele wereld hebben ook de verklaring afgelegd; hoewel er veel opmerkelijke omissies zijn die de voorkeur geven aan een tweestatenoplossing die is overeengekomen met de twee landen. Landen die daarvoor pleiten zijn de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland, Engeland, Frankrijk, Spanje, Canada en Duitsland.

Palestina is door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en het Internationaal Strafhof erkend als een soevereine staat.

(Suriname Mirror/The Bogota Post)

Colombia's bevolking veroudert snel

Percentage mensen ouder dan 60 jaar is gestegen van 3.98% naar 9.23% over periode van 33 jaar


Colombia's bevolking veroudert snel met leeftijdsprofielen die sinds 1985 dramatisch zijn veranderd, volgens het statistiekagentschap (DANE, Departamento Administrativo Nacional de Estadística). Het percentage mensen ouder dan 60 jaar is gestegen van 3.98% naar 9.23% over de periode van 33 jaar, naarmate het algehele landschap van het leeftijdsprofiel toeneemt.

'Colombia's bevolking vergrijst snel', zei DANE-directeur Juan Daniel Oviedo 4 september 2018 in de krant El Espectador. 'Tegen 2018 hebben we 40.4 personen ouder dan 60 voor elke 100 mensen onder de 15 jaar. In het jaar 2005 waren er slechts 28.7', voegde hij eraan toe.

De DANE-resultaten laten zien, dat de voorlopige structuur van de Colombiaanse bevolking wordt omgevormd tot een diamant met de piramide die werd gehouden in 1985 en die voornamelijk bestond uit kinderen en jongeren tussen de 0 en 19 jaar die nu een lagere tendens registreren. Een dergelijke verschuiving in het leeftijdsprofiel van de bevolking plaatst Colombia in termen van leeftijdsstatistieken in een vergelijkbare verhouding als die van meer ontwikkelde landen.

Ondanks voorspellingen van de Verenigde Naties dat het aantal mensen boven de 60 jaar zal verdubbelen tegen 2050 en verdrievoudigd zal zijn tegen 2100, gelooft Oviedo dat bepaalde delen van Colombia in een veel kortere tijd dubbele cijfers zouden kunnen bereiken.

'In Colombia hebben we vastgesteld dat in regio's, zoals de koffieregio, die bevolking in 30 jaar of korter zouden kunnen verdubbelen', zei Oviedo.


Het departement met de hoogste ouderdomsclassificatie is Quindio met 70,43 personen ouder dan 60 jaar voor elke 100 kinderen jonger dan 15 jaar. Quindio wordt gevolgd door Caldas (69.34), Valle de Cauca (60.28), Risaralda (59.54), Tolima (52.08), Nariño (50.82), Bogota (50.17), Boyaca (50.13), Antioquia (48.73) en Santander (44.23).

'De toename van de bevolking over 60 jaar in Colombia is een realiteit en biedt belangrijke uitdagingen voor het land op het gebied van pensioenen en ziekteverzekering', waarschuwde Gustavo Quintero, decaan van de medische faculteit van de Universiteit van Rosario, in de krant El Tiempo.

Departementen met de laagste verouderingsindex zijn Vichada (10.76), Amazonas (14.31), La Guajira (14.41), Guainia (15.11), Vaupes (16.84), Choco (20.40), Arauca (20.40), Casanare (20.55), Guaviare ( 20,72) en Cesar (22,03).

Tussen de voorlopige resultaten van het onderzoek bleek, dat de algehele gemiddelde leeftijd van de Colombiaanse bevolking in de loop van de afgelopen 12 jaar is gestegen van 22 tot 31 jaar.

(Suriname Mirror/Colombia Reports)

Fitness-muse en zakenvrouw Viviane Bordin een van de meest gewilde vrouwen in Brazilië

Viviane Bordin (35) stond een paar keer op de cover van Playboy



El Balón Rosa heeft aangekondigd, dat Viviane Bordin - geboren op 17 februari 1981 in Cascavel, Paraná, Brazilië - een van de meest gewilde vrouwen in Brazilië is. Muse van fitness en zakenvrouw, was een paar keer Playboy-cover. 

Ze is 35 jaar oud, maar niemand zou het zeggen, haar schoonheid en een sculpturaal lichaam observerend, en voor beweging en voeding. Ze runt het portal Diamond Brazil, specialist in sensuele fotografische essays.

Een bericht gedeeld door Viviane Bordin🌹 (@vivianebordin) op


A vida é uma escola” quem nunca ouviu essa frase? O grande problema, é que nem sempre, quem vai a escola aprende, da mesma forma, o fato de viver situações diversas, não quer dizer que a pessoa irá aprender. Fico vendo e analisando a vida de homens e mulheres, que se destacaram e se destacam na sociedade em que vivemos, percebo que todas, sem exceção cometeram erros em algum momento da vida. Porém, não deixaram que aquele erro os dominasse, pelo contrário, ficaram apenas com a experiência. Se quer de fato vencer, precisa entender, que a cada dia temos um aprendizado diferente. Nossas falhas, devem nos motivar a melhorar, não ser uma desculpa para nos fazer desistir. Sei que vivemos em um mundo, que tenta de todas as formas, camuflar a realidade, de que somos seres errantes, racionais com reações irracionais, porém, reconhecer nossas falhas, é a maior de todas as virtudes e o melhor caminho para o encontro de nós mesmos. #tbt🔙 ✨🌞
Een bericht gedeeld door Viviane Bordin🌹 (@vivianebordin) op

'Ik denk dat naaktheid echt een kunst is en ik ben trots op veel van de fotoshoots die ik heb gedaan. Het is voor mij een leuke zaak, dat mensen laten zien wat God heeft gecreëerd.'

Een bericht gedeeld door Viviane Bordin🌹 (@vivianebordin) op


Een bericht gedeeld door Viviane Bordin🌹 (@vivianebordin) op




Onlangs nam Viviane, die een paar jaar geleden de Beach Girl Super Surf-wedstrijd won, deel aan het carnaval nadat ze zich grondig had voorbereid in de school van de samba-academici van Rocinha.

Een bericht gedeeld door Viviane Bordin🌹 (@vivianebordin) op


Een bericht gedeeld door Viviane Bordin🌹 (@vivianebordin) op


Mis niet de foto's van deze Neymar-fan en vrouw met ook een authentieke passie voor surfen en zwemmen.
Een bericht gedeeld door Viviane Bordin🌹 (@vivianebordin) op



(Suriname Mirror/Puebla Online/Instagram/YouTube)

Ook vervanger van oud-president Lula, Brazilië, beschuldigd van corruptie

(Bron foto: Twitter)
Fernando Haddad verdacht van aanname steekpenningen van bouwbedrijf


In Brazilië heeft het parket van São Paolo Fernando Haddad formeel beschuldigd van corruptie. Haddad, de voormalige burgemeester van de stad is als vicekandidaat de waarschijnlijke plaatsvervanger van het voormalige staatshoofd Luiz Inácio Lula da Silva bij de presidentsverkiezingen in oktober. 


Een rechter moet nu beslissen of de 55-jarige Haddad wordt aangehouden. Het parket beschuldigt Haddad ervan tijdens de campagne voor de lokale verkiezingen in 2012, die hem het burgemeesterschap opleverden, voor 2,6 miljoen real (ongeveer 1 miljoen euro volgens de wisselkoers van toen) aan steekpenningen te hebben aanvaard. Die zouden zijn betaald door het bouwbedrijf UTC Engenharia, dat in ruil gunsten verwachtte van de toekomstige burgemeester bij openbare aanbestedingen.

Volgens een woordvoerder van Haddad zijn er 'geen bewijzen' voor de beschuldigingen. UTC Engenharia verzint 'verhalen uit eigenbelang' om zelf een lichtere straf te bekomen, zo luidt de verdediging. Haddad stelt zich ook vragen bij de timing van de beschuldigingen.

Hij is voor de linkse Arbeiderspartij (PT, Partido dos Trabalhadores) de vicekandidaat van Lula, Braziliaans president tussen 2003 en 2011, bij de presidentsverkiezingen van 7 oktober.

Afgelopen vrijdag besliste het Hooggerechtshof dat de 72-jarige Lula zich door zijn veroordeling wegens corruptie - hij zit momenteel een gevangenisstraf van ruim 12 jaar uit - echter niet kandidaat mag stellen. Het voormalige staatshoofd gaat in beroep tegen de beslissing, maar als die wordt bevestigd zal Haddad officieel de kandidaat van de PT zijn.

(Suriname Mirror/Al Jazeera/Belga)

Venezuela vindt top Latijns-Amerikaanse landen over Venezolaanse migratiecrisis 'schande' en 'walgelijk'

Elf landen in Quito roepen Caracas op om een mechanisme voor humanitaire hulp te aanvaarden


Diosdado Cabello, de voorzitter van de grondwetgevende vergadering in Venezuela, heeft de top van Latijns-Amerikaanse landen in Quito, Ecuador, over de Venezolaanse migratiecrisis 'een schande' en 'walgelijk' genoemd. Elf landen op de top riepen Caracas op om een mechanisme voor humanitaire hulp te aanvaarden. 

Honderdduizenden Venezolanen zijn het land ontvlucht vanwege de economische crisis. Om die reden kwamen dertien Latijns-Amerikaanse landen maandag en dinsdag bijeen in Quito om over een gemeenschappelijk beleid te praten. Elf van hen lanceerden gisteren een oproep 'om een mechanisme voor humanitaire hulp te aanvaarden, om de crisis te verzachten, door onmiddellijk aandacht te besteden aan de getroffen burgers'.

'Hoe triest en wat een schande, dat de landen uiteindelijk geld vragen', zei Cabello, wiens machtige grondwetgevende vergadering onder controle staat van de regering.

Elf van de dertien landen die waren bijeengekomen in Quito hadden de internationale gemeenschap gevraagd om hulp te bieden bij de opvang van de migranten. Bolivia, bondgenoot van Venezuela, ondertekende de oproep niet. De Dominicaanse Republiek evenmin, maar dat was omdat enkel een adviseur van de ambassade aanwezig was. Uiteindelijk zal het land zich er nog bij aansluiten.

Op de top is onder meer afgesproken, dat ook Venezolaanse vluchtelingen met een verlopen paspoort worden toegelaten. Veel Venezolanen die hun land uit willen, hebben geen geldig paspoort omdat het er jaren kan duren voordat een verlopen exemplaar wordt vernieuwd. Sommige aanvragers zouden duizenden dollars aan steekpenningen aan Venezolaanse ambtenaren hebben betaald om de procedure te versnellen.

Met de beslissing van omliggende landen, zoals Argentinië, Brazilië, Colombia en Peru, om ook verlopen identiteitspapieren te accepteren, kunnen inwoners van Venezuela legaal naar het buitenland reizen.

Ongeveer 2.3 miljoen Venezolanen, op een totale bevolking van 30,6 miljoen, leven in het buitenland. Daarvan zijn er 1.6 miljoen geëmigreerd sinds 2015, toen de economische crisis zich voor het eerst liet voelen. President Nicolas Maduro zei maandag dat er de voorbije 2 jaar niet meer dan 600.000 Venezolanen het land hebben verlaten. En hij zei dat 95 procent die beslissing betreurt.

(Suriname Mirror/AFP/NOS)

Suriname: 'Blok moet nog steeds zijn omstreden uitspraken over Suriname terugnemen'

(Bron screenshot: Tweede Kamer/Suriname Mirror)
'Pas als minister aangeeft dat zijn opmerkingen onjuist waren, kan Suriname verder met Blok'


Suriname vindt nog steeds dat minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken zijn omstreden uitspraken over Suriname en de multiculturele samenleving moet terugnemen. 'Hij heeft nog steeds niet aangegeven dat zijn opmerkingen niet juist zijn', aldus waarnemend zaakgelastigde van Suriname Ebu Jones in Nederland woensdag 5 september 2018 voor NPO Radio 1

Hij reageerde na het Kamerdebat waarin Blok een motie van wantrouwen overleefde.


Pas als de Nederlandse minister aangeeft dat zijn opmerkingen onjuist waren, kan Suriname verder met Blok, voegde hij eraan toe.

Blok noemde Suriname begin juli tijdens een besloten bijeenkomst met medewerkers van internationale organisaties een mislukte staat. 'Minister Blok kent de Surinaamse realiteit kennelijk niet. Anders had hij deze uitspraak niet gedaan. We wonen in Suriname als multiculturele samenleving vreedzaam met en naast elkaar. De overheidsorganisaties werken naar behoren. De minister heeft eigenlijk geen idee hoe het er daar aan toe gaat', aldus Jones.

Op zijn opmerkingen over de multiculturele samenleving is Blok inmiddels teruggekomen. Over Suriname nuanceerde hij zijn uitspraken. 'Maar, afstand nemen is nog niet hetzelfde als zeggen dat het niet waar is', aldus Jones.

Strei!: 'De regeringsleider schoffeert ons allen'

'Hij is een gewetenloze regeerder die bereid is het algemeen belang van alle Surinamers te schaden'

'Onomstotelijk staat vast, dat Alcoa door beëindiging Suralco raffinaderij contractbreuk of wel wanprestatie heeft gepleegd'


Recentelijk heeft de regeringsleider verteld, dat hij het contract met Alcoa hoe dan ook gaat ondertekenen. Als de ondertekening plaatsvindt dan handelt de regering strijdig met algemene beginselen van behoorlijk bestuur, onder andere namelijk strijdig met het rechtsbeginsel van het verbod van willekeur bij beleidsformulering en beleidsuitvoering. 

Er is sprake van slecht bestuur, omdat De Nationale Assemblee (DNA) geen goedkeuring heeft gegeven aan het relevante Memorandum of Understanding en dus de regering de bevoegdheid mist een eventuele beëindigingsovereenkomst met betrekking tot de Brokopondo Overeenkomst tot stand te brengen.

Ook mist de regering de bevoegdheid nieuwe overeenkomsten tot stand te brengen en dus kan en mag DNA de aan haar voor te leggen overeenkomsten niet goedkeuren. 

Nadrukkelijk stelt Strei!, dat gegeven het legaliteitsbeginsel alleen DNA de bevoegdheid heeft met betrekking tot de totstandkoming van nieuwe overeenkomsten ter beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst. Het is de regeringsleider geweest die in 2015 stelde, dat de aankondiging van Alcoa om de Suralco onderneming te zullen liquideren, een zaak van nationaal belang is en daarom het nodig was dat eenieder in Suriname betrokken moest raken bij het vinden van een oplossing om de bauxietindustrie te behouden. 

Nu naast de oppositie in DNA, Strei! en andere burgers en groepen actief participeren, zien we dat de regeringsleider ons allen schoffeert. Een bewijs van het zijn van een gewetenloze regeerder die bereid is het algemeen belang van alle Surinamers te schaden. 

De regeringsleider en zijn miljoenen kostende commissie-Sardjoe-Waaldijk-Hoefdraad blijken eerder buikspreker van Alcoa te zijn in plaats van het dienen van het Surinaamse belang. In het Alcoa/Suralco dossier ontbreekt een financiële onderbouwing dat voortzetting van de raffinaderij economisch niet haalbaar zou zijn. Een ontmanteling is dan ook niet gerechtvaardigd. Alle handelingen van de regering laten dan ook zien dat ze strijdig met het zorgvuldigheidsbeginsel handelt. 

Terzijde: als Alcoa per november 2015 Suralco heeft gesloten, dan behoorde Suriname per dezelfde datum de beschikking over de Waterkrachtcentrale te Afobaka te hebben verkregen. Immers, sluiting van Suralco is contractbreuk, maar ook eenzijdige beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst door Alcoa. Waarom weten de regering en DNA dit niet? De regeringsleider handelt in strijd met belangrijke beginselen van behoorlijk bestuur, en laat zien dat hij kleingeestig en onbekwaam is dit land te leiden. 

Onomstotelijk staat vast, dat Alcoa door de beëindiging van de Suralco raffinaderij contractbreuk of wel wanprestatie heeft gepleegd. De Staat Suriname kan Alcoa zowel in een arbitrageprocedure alsook in een gewone civiele procedure dagvaarden en eisen dat de voorgenomen ontmanteling wordt gestaakt en daarbij aansprakelijk wordt gehouden voor gederfde staatsinkomsten. 

Strei! stelt zich dan ook op het standpunt, dat alle contracten tussen de Staat Suriname en Alcoa als onrechtmatig moet worden gezien nu sprake is van misbruik van recht, ook van Alcoa, omdat weinig tot geen rekening is gehouden met de gerechtvaardigde belangen van Suriname, gegeven de maatstaven van redelijkheid en billijkheid en de goede trouw die partijen in acht behoorde te nemen. 

Suriname verliest een strijd dankzij volksverlakkerij maar niet de oorlog. Strei! zal dan ook blijven strijden.

Maisha Neus
STREI!

Gajadien (VHP): 'President heeft lak aan eigen coalitiegenoten'

'Bouterse stelt zich op als de grootste advocaat van Alcoa door belangen Surinaamse volk niet voorop te stellen'

'Familie Bouterse en vrienden beheren op dit ogenblik 60% van alle goudinkomsten van het land, dat zijn de belangen die hij voorop stelt'


Dat president Desi Bouterse nu al aangeeft, dat hij een overeenkomst met multinational Alcoa zal tekenen en De Nationale Assemblee (DNA) slechts wat ruimte van hem zal krijgen om de zaken te lezen en mogelijkerwijs vragen te stellen, betekent volgens VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien dat het staatshoofd lak heeft aan het parlement, dat de soevereine wil van het volk tot uitdrukking brengt. 

'De president heeft vooral lak aan zijn eigen coalitiegenoten inclusief Jennifer Simons, André Misiekaba en Amzad Abdoel', zegt Gajadien woensdag 5 september 2018 in het Dagblad Suriname. De parlementariër is benieuwd wat de houding van de NDP’ers in het parlement zal zijn nu hun eigen partijvoorzitter, nu in hoedanigheid van president, aangeeft dat hij hen niet serieus neemt.

Het is volgens de VHP’er weer eens gebleken, dat Bouterse zich opstelt als de grootste advocaat van Alcoa door de belangen van het Surinaamse volk niet voorop te stellen. Daarom heeft hij enkele weken geleden in een brief aan Alcoa gevraagd om openheid te geven van de onderhandelingen, die gevoerd zijn met Suriname over het beëindigen van de Brokopondo-Overeenkomst. De afspraken die gemaakt zijn, moeten beschikbaar worden gesteld. Ook wordt in deze brief geëist dat per direct de onderhandelingen met de regering worden afgebroken.

'Als Alcoa niet voldoet aan onze eisen, zullen er internationale stappen worden ondernomen. In ieder geval zal de VHP-fractie doorgaan met het bewust maken van de samenleving en aandacht vragen van de internationale gemeenschap over de verplichtingen van Alcoa jegens het volk', aldus

De parlementariër vindt, dat Bouterse al jaren zoete praatjes gebruikt om het volk in de maling te nemen om zodoende zijn eigen belangen en die van zijn familie en vrienden voorop te stellen. 'Daarom beheren familie Bouterse en vrienden op dit ogenblik 60% van alle goudinkomsten van het land. Dat zijn de belangen die hij voorop stelt. Waarom kan hij nog steeds geen verantwoording afleggen over Tranquillo, waarbij personen verrijkt zijn via een multinational, door het handelen van de overheid?'

Volgens de politicus heeft het staatshoofd vanaf 2010 diverse zaken beloofd, waarover hij anno 2018 zogenaamd doet alsof hij aan geheugenverlies lijdt. 'De president heeft diverse keren beloofd de wisselkoers omlaag te brengen, hij zou een diepzeehaven bouwen, een treinverbinding van Poelepantje naar het district Para, fly-overs, 18.000 woningen die vanaf 2010 gebouwd zouden worden, een brug over de Corantijn- en Marowijnerivier, voedselschuur van de regio en een gouden kerst. Allemaal manieren om zand in de ogen van het volk te strooien. Daarom heeft het volk geen vertrouwen meer in de woorden van de president.'

Dat het staatshoofd tegenover de media denigrerende en beledigende uitspraken richting alle Surinamers heeft gedaan, kan volgens de VHP’er niet door de beugel. Hiermee zou de president wederom hebben bewezen, dat hij geen respect heeft voor de belangen van Surinamers.

'De president neemt tijd om het volk te beledigen, terwijl hetzelfde volk in de tussentijd verder verpaupert. In acht jaren met Bouterse aan het bewind is de wisselkoers driemaal hoger geworden en zijn brandstofprijzen bijna onbetaalbaar gemaakt. Dezelfde Surinamers die volgens de president te veel weten, komen niet uit met hun salarissen. Sparen is haast onmogelijk, terwijl een huis bouwen voor het allergrootste deel van de bevolking van dit land bijna een droom is geworden. Dat is die deskundigheid van de president. Hij heeft inderdaad doorgewerkt, maar alleen om het volk verder te verpauperen.'

Minister Blok overleeft motie van wantrouwen DENK, PvdA, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren

´Mijn uitspraken spijten me, de woorden die ik heb teruggenomen, die meende ik niet´

(Bron screenshot: Tweede Kamer/Suriname Mirror)
'Alleen Suriname heeft mijn excuses niet geaccepteerd, maar, met dat land was de relatie voor mijn uitspraken ook al niet goed'


DENK, PvdA, GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren zeggen het vertrouwen in minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) op. Zij doen dat naar aanleiding van Bloks opmerkingen over de multiculturele samenleving. De regeringspartijen en de rechtse oppositie vinden dat Blok kan aanblijven en verwierpen vanmiddag, woensdag 5 september 2018, een motie van wantrouwen, aldus diverse media op gezag van persbureau ANP en Zembla-BNN/VARA.

Deze minister kan de geloofwaardigheid niet herstellen, zei Jesse Klaver (GroenLinks). Blok heeft de twijfel niet kunnen wegnemen, zeggen SP en PvdA. 50PLUS blijft Blok steunen. De regeringscoalitie blijft achter de minister staan. Naast steun van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie houdt Blok ook het vertrouwen van de rechtse oppositiepartijen PVV, SGP en Forum voor Democratie.



Een aantal landen was boos over zijn opmerkingen. Vanuit zijn ambassades in Londen, Parijs, of Berlijn zijn er geen signalen 'dat de relatie met deze landen is verstoord', aldus Blok. Alleen Suriname heeft zijn excuses niet geaccepteerd. Maar, met dat land was de relatie voor zijn uitspraken ook al niet goed, voegde hij eraan toe.

PVV-voorman Geert Wilders vindt dat Blok weliswaar 'een schim' van zichzelf is na zijn knieval, maar wil hem 'niet wegsturen, omdat hij goede ideeën heeft'.

De regeringspartijen zijn juist tevreden over Bloks excuses. Volgens Alexander Pechtold (D66) heeft de minister berouw getoond. Hij spreekt van een valse start, waarvan hij hoopt dat Blok die achter zich kan laten. Ook zijn CU-collega Gert-Jan Segers ziet daarvoor ruimte. CDA-voorman Sybrand Buma drukte Blok nog wel streng op het hart dat die zijn woorden voortaan 'zorgvuldiger moet wegen en verstandiger kiezen'.

Blok constateert dat ´veel fracties gelukkig hun steun hebben uitgesproken' voor zijn aanblijven. Hij gaat ´nu weer vooruit, weer aan de slag met de volle agenda die voor me ligt, want het werk gaat gewoon door'.

Blok kreeg het flink voor de kiezen in het debat over zijn omstreden uitspraken over de multiculturele samenleving. Hij heeft opnieuw zijn spijt betuigd over zijn uitspraken, en gezegd dat hij het niet zo heeft gemeend. ´Mijn uitspraken spijten me. De woorden die ik heb teruggenomen, die meende ik niet´, aldus Blok.

Alexander Pechtold van coalitiepartner D66 wilde niet alleen nogmaals excuses van Blok, maar ook dat die zijn woorden zou terugnemen. Ook andere Kamerleden wilden weten of Blok nou echt meent dat het voor verschillende groepen in een multiculturele samenleving niet mogelijk is vreedzaam samen te leven. Als hij echt in zijn uitspraken gelooft 'past hij niet in dit kabinet', zei Pechtold.

PvdA, SP en Denk vragen zich af of Blok als minister nog geloofwaardig is, en of hij de belangen van Nederland over de grens nog goed kan vertegenwoordigen.

Coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie toonden zich milder, maar waren niet kritiekloos. ´Vindt minister Blok de multiculturele samenleving hopeloos?´, vroeg CU-voorman Gert-Jan Segers. ´Dan is het uitvoeren van het regeerakkoord een mission impossible.´

Ook CDA-leider Sybrand Buma vraagt zich af wat Blok nou werkelijk denkt. ´Zeggen dat een multi-etnische samenleving niet kan functioneren, en dat ophangen aan genetisch bepaalde kwesties, maakt werken aan een moderne samenleving totaal zinloos.'

Het mildst was Bloks eigen VVD. Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff ging in eerste instantie niet in op Bloks uitspraken, maar noemde het 'curieus' dat iemand de uitspraken naar buiten bracht in plaats van het debat aan te gaan met de minister. Dijkhoff nam ook niet expliciet afstand van de suggestie van Blok, dat een afkeer van mensen die anders zijn genetisch bepaald is.

De enige expliciete steunbetuigingen kwamen van de PVV en Forum voor Democratie. Geert Wilders noemde de oproep aan Blok om zijn woorden terug te nemen 'politieke castratie'. Hij en Theo Hiddema (FvD) boden Blok een lidmaatschap van hun partijen aan. ´Waar gaat deze heisa over?´, vroeg Hiddema retorisch.

Suraj Sahadew-Lall: 'Particulier busvervoer gekenmerkt door criminaliserend beleid ministerie'

'Vele plannen van Joyce Blokland, directrice Transport ministerie OWT&C, in de soep gelopen'


Suraj Sahadew-Lall, voorzitter van de Surinaamse Bushoudersorganisatie (SBO), stelt vandaag, woensdag 5 september 2018, dat het particulier vervoer gekenmerkt wordt door het ‘criminaliserend beleid van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C)’. Hiermee duidt hij op de impasse waarin de bushouders anno 2018 terecht zijn gekomen. Het betreft een periode van zware financiële achteruitgang en een gebrek aan benodigde faciliteiten ten behoeve van het particulier vervoer. 

'Gezien de ontstane situatie met betrekking tot de kostenverhogende maatregelen op onder andere de verzekeringen, government take en rij- en voertuigenbelasting, is het duidelijk dat de regering alleen in haar eigen voordeel denkt. Desondanks ziet de overheidshuishouding niet uitmuntend eruit. Hoe gaat deze regering dan de huishouding van de bushouders kunnen garanderen?', vraagt Sahadew-Lall zich vandaag, woensdag 5 september 2018, af in het Dagblad Suriname.

Zoals de bussector thans eruit ziet, is de kans op verbetering zeer gering, vanwege het gebrek aan visie vanuit zowel het ministerie als de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO). 'PLO heeft in de afgelopen jaren bewezen van geen enkele betekenis te zijn voor de bushouders. Daarom is het nu hoog tijd, dat de bushouders zich alsnog samenbundelen in SBO. Alleen middels sterk leiderschap kunnen we vooruitgang boeken.'

Sahadew-Lall merkt op, dat de vele plannen van Joyce Blokland, directrice Transport op het ministerie van OWT&C, geheel in de soep zijn gelopen. Integendeel, het zijn de bushouders die iedere keer het gelag moeten betalen. 

'Mevrouw Blokland had breedvoerig een ordeningsregistratie aangekondigd. Wat heeft dat tot op heden opgeleverd? Niets! Het zijn juist de bushouders die iedere keer meer van hun inkomen moeten inleveren', aldus Sahadew-Lall.

Steve Meye, ‘spiritueel adviseur’ president Bouterse, ontkent seksueel misbruik vrouw uit België

(Bron foto: Facebook)
Meye ontkent en vermoedt kwade opzet vanuit politieke hoek....

'Ik weet niet wat de motieven zijn, het lijkt erop dat andere mensen er achter zitten'


Steve Meye, ‘spiritueel adviseur’ van president Desi Bouterse, ontkent zich schuldig te hebben gemaakt aan seksueel misbruik. Een jonge vrouw uit België zegt vorig jaar seks met Meye te hebben gehad. Dit gebeurde tegen haar wil in het Van der Valk Hotel in Amsterdam, zo bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 5 september 2018.

Meye, leider van de Evangelische gemeente Gods Bazuin, ontkent niet alleen. Hij vermoedt kwade opzet vanuit politieke hoek.

'Ik weet niet wat de motieven zijn. Het lijkt erop dat andere mensen er achter zitten', zegt de voorganger. Hij daagt de vrouw en haar familie uit om met bewijzen te komen.

Uit een whatsapp-berichtje blijkt, dat Meye gecommuniceerd heeft met de vrouw over het geval.

'Ik kon niet eens helemaal stijf worden, laat staan om je goed te penetreren; plus ik had bovendien een condoom om', staat in het berichtje. De vrouw had haar bezorgdheid geuit over een eventuele zwangerschap. Meye sloot het uit: 'Ik geloof niet dat je je zorgen hoeft te maken, hoor. Ga maar rustig weer slapen, hoor. Relaaaaaxxxxx', liet ‘Paps Steve’ weten.

Volgens de vrouw begon de ‘pastor’ haar intiem te benaderen, kort nadat zij de Belgische tak van Gods Bazuin verliet. Hij noemde het onder meer ‘normaal’ dat pastors andere vrouwen op de mond zoenen.

Politie Nickerie en Nationaal Leger houden vijf illegale Guyanezen in illegale vissersboot aan

Guyanezen, voor de monding van Corantijnrivier, hadden ruim 300 kilo vis in hun bezit

 
Het Dagblad Suriname bericht vandaag, woensdag 5 september 2018, dat de politie van Nickerie in samenwerking met het Nationaal Leger vijf illegale Guyanezen in een illegale vissersboot heeft staande gehouden voor de monding van de Corantijnrivier. 

De Guyanezen hadden ruim 300 kilo vis in hun bezit. Bij hun aanhouding heeft de politie de boot, visnetten en buitenboordmotor in beslag genomen.

Na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie zijn de illegalen in verzekering gesteld. Zij moeten een boete betalen voor het illegaal vissen in onze territoriale wateren.

Het Nationaal Leger heeft momenteel de controle voor de kust opgevoerd vanwege de calamiteiten die zich in de afgelopen periode hebben voorgedaan en om zeeroof te voorkomen.

SPBA stelt ultimatum voor nieuwe opkoopprijs natte padie

'Indien die nieuwe prijs uitblijft dan gaan wij vrijdag de straat op'

- VVRE-voorzitter Bhagwatpersad Ramadhin 'weet niets' van een ultimatum
- 'Als de boeren een hogere prijs willen, moeten ze niet bij ons komen, maar naar de overheid gaan'


De Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) wil uiterlijk vanmiddag, woensdag 5 september 2018, twaalf uur een nieuwe opkoopprijs voor natte padie. Ze heeft dit ultimatum gesteld aan de opkopers/verwerkers aangesloten bij de Vereniging van Rijstexporteurs en de Vereniging van Verwerkers en Rijstexporteurs (VVRE), aldus de Ware Tijd.

'Indien die nieuwe prijs uitblijft, gaan wij vrijdag de straat op en zullen een petitie aanbieden aan districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh', zegt SPBA-voorzitter Harinandan Oemraw. De belangenorganisatie heeft de afdelingsbesturen al opgedragen om de boeren in de polders te mobiliseren zodat zij massaal opkomen als het tot een demonstratie komt.

'De padie wordt nog steeds voor Srd 85 of Srd 90 per baal opgekocht, terwijl de overheid de exportkosten van 43 Amerikaanse dollar per ton rijst heeft vrijgegeven', zegt Oemraw.

VVRE-voorzitter Bhagwatpersad Ramadhin beweert niet op de hoogte te zijn van een ultimatum. 'Ik weet van niets.'

Oemraw en een delegatie van de SPBA overhandigden op 29 augustus een petitie aan Assemblee-voorzitster Jennifer Geerlings-Simons. Daarbij hield hij haar voor, dat mondeling met de exporteurs was afgesproken, dat die Srd 95 zouden betalen, maar dat de boeren nog steeds tussen Srd 75 en 85 ontvangen voor een baal natte padie.

Ook van de mondelinge afspraak zegt Ramadhin niet op de hoogte te zijn. 'Ik ben voorzitter, zoiets zou met mij besproken moeten zijn. Ze hebben niet met mij gesproken.'

Overigens maakt Ramadhin duidelijk dat met of zonder actie van de padieboeren er geen verhoging komt. 'De opkoopprijs wordt bepaald op basis van de exportprijs. We kunnen niet hoger. Als de boeren een hogere prijs willen, moeten ze niet bij ons komen, maar naar de overheid gaan.'

Oemraw beweert dat de verwerkers sedert zaterdag een nieuwe opkoopprijs zouden presenteren, 'maar, dat is tot heden niet gebeurd. Met onze boeren wordt nog afgerekend tegen de oude prijzen'.

Hij vindt dat de bewindslieden bij verwerkers moeten aandringen bekend te maken vanaf wanneer zij de nieuwe opkoopprijs gaan hanteren. De SPBA wil dat boeren die al uitbetaald zijn alsnog het verschil tussen de oude en nieuwe prijs ontvangen.

'Parlement hor mi tegen if joe mang'

'Het is duidelijk dat Bouterse een eigen agenda heeft´


Na terugkeer uit Cuba heeft president Bouterse tijdens een persconferentie op de Johan Adolf Pengelluchthaven medegedeeld, dat de regering de overeenkomst gaat tekenen met Alcoa. Daarmee heeft hij het parlement volledig buitenspel gezet en geschoffeerd. In feite zegt Bouterse: Parlement mi e go teken a overeenkomst nanga Alcoa, hor mi tegen if joe mang. Met de mededeling dat hij de overeenkomst gaat tekenen, heeft Bouterse het parlement en volk uitgedaagd hem tegen te houden. 

Voordat het parlement inzage heeft gehad in de zogenaamde 'high level documenten' heeft Bouterse het besluit genomen de overeenkomst te tekenen. Het parlement wordt straal genegeerd. Hij is respectloos en redeloos. Het is duidelijk dat Bouterse een eigen agenda heeft. President Bouterse houdt het parlement en het hele volk voor de gek. We zijn letterlijk voor schut gezet door Bouterse. 

Voor sommige mensen is de mededeling van Bouterse schokkend en uiterst brutaal, maar voor velen geen verrassing, want het hing al een tijdje in de lucht dat Bouterse de overeenkomst zou tekenen. Bij mij is het vermoeden, dat de overeenkomst al een tijdje terug is getekend, als de overeenkomst niet getekend was, zou Alcoa niet zijn overgegaan tot de ontmanteling van de raffinaderij. Het behoeft geen betoog, dat zwaarwichtige besluiten genomen worden in kleine donkere kamers door deze regering. Als Bouterse het besluit heeft genomen om de overeenkomst te tekenen, vraag ik me af of het nog zin heeft de zogenaamde ´high level documenten´ naar het parlement te sturen. Bovendien een kruiwagen aan ´high level aan documenten´. 

Bouterse en zijn ´top deskundigen´, met als voorzitter kapitalist Dilip Sardjoe, hebben zich 4 jaar gebogen over de onderhandelingen. Gaat het parlement het lukken om binnen 4 weken deze ´high level documenten´ te kunnen bestuderen? 

Mevrouw Simons op 31 augustus over het aanhouden van ontmanteling raffinaderij: ´Wij zijn wel blij met deze ontwikkeling, deze stap van de regering, zodoende kunnen we met elkaar in het democratische proces de weg vinden en hebben we onze wet en regelgeving in elk geval in stand gehouden.´ Ik ben benieuwd wat de reactie van Jennifer Simons zal zijn over het besluit van Bouterse en dat onze wet en regelgeving nog in stand wordt gehouden. 

Assembleevoorzitter Jennifer Simons op 28 augustus: ´Als drie jaar is gewacht met het slopen van de raffinaderij, maken twee maanden niet veel uit.´ Zij wees erop, dat multinationals zich aan wet en recht moeten houden. Er zijn meer multinationals in het land. Als Alcoa de wet mag overtreden, kan dat ook invloed hebben op andere multinationals om zich ook niet aan wet en recht te houden. Simons moet erop toezien dat Bouterse zich ook houdt aan wet en recht. Geen precedent scheppen. 

Bouterse merkte. op dat Surinamers meesters zijn om zaken die belangrijk zijn voor Suriname tegen te houden, omdat ze altijd menen beter te weten. Daarmee heeft hij rechtgeaarde Surinamers beledigd. Als Bouterse en zijn consorten menen beter te weten, was Suriname vandaag de dag werkelijk de 17e rijkste land ter wereld. Helaas, door Bouterse zitten wij thans in grote ellende. 

Voorts zei Bouterse, dat niet tekenen van de overeenkomst met Alcoa betekent, zich aansluiten bij 'red Suriname, de Bakkers, de Bellie's en de Neusen'. Voor mij betekent het tekenen van de overeenkomst met Alcoa, zich aansluiten bij het desastreuze beleid van Bouterse en Maduro van Venezuela. 

Idris Naipal

Premier Rhuggenaath van Curaçao wil realistische benadering van het College financieel toezicht

'Regering is geen voorstander van een algehele verplichtingenstop'


De regering is geen voorstander van een algehele verplichtingenstop. Dat zegt premier Eugene Rhuggenaath (PAR) vandaag, woensdag 5 september 2018, in het Antilliaans Dagblad.

'Als wij experts nodig hebben om de financiën te verstevigen of als er investeringen nodig zijn om in het systeem structureel besparingen door te voeren, dan zou dat met een algemene verplichtingenstop niet kunnen. Als de dienstverlening verstevigd moet worden, of hier en daar cruciale functies moeten worden ingevuld, dan moeten wij de benodigde deskundigen aan kunnen trekken. En wel om te garanderen dat we in de uitvoering voldoen aan de acties en maatregelen zoals die in de matrix van het Cft (College financieel toezicht) zijn opgenomen.'

Het kabinet hecht eraan, dat het college oog heeft voor de Curaçaose realiteit en de invloed daarvan op de begroting.

'Ik noem in dit verband bijvoorbeeld de impact van de situatie in Venezuela op de lokale economie. De economie moet de ruimte krijgen om een vlucht te nemen. Het deficit van 117 miljoen over 2017 is al ruim ingelopen door de 48 miljoen die daarvoor vrij is gemaakt. Natuurlijk moeten wij de druk op de ketel blijven houden maar dat betekent niet dat we akkoord moeten gaan met een begroting die niet realistisch is.'

Eerder ging het gerucht, dat de premier en minister Gijsbertha van Financiën naar Nederland zouden afreizen om de visie van het kabinet toe te lichten. Maar, volgens de premier zijn daar nog geen concrete plannen voor.

Advocaat-generaal Hoge Raad geeft Hoge Raad in overweging cassatieberoep oud-premier Curaçao Schotte en partner te verwerpen

Oud-premier Curaçao lijkt bakzeil te halen bij Hoge Raad in zaak Babel


De advocaat-generaal van de Hoge Raad heeft dinsdag 4 september 2018, de Hoge Raad in Den Haag in overweging gegeven het cassatieberoep van de oud-premier van Curaçao, Gerrit Schotte, en diens partner Cicely van der Dijs, (onderzoek Babel) te verwerpen.

'Ambtshalve heb ik geen gronden aangetroffen die tot vernietiging van de bestreden uitspraak aanleiding behoren te geven. Deze conclusie strekt tot verwerping van het beroep', aldus de advocaat-generaal.


Het Antilliaans Dagblad schrijft vandaag, woensdag 5 september 2018, dat de Hoge Raad de laatste mogelijkheid is om een eerdere uitspraak aan te vechten. Indien de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal volgt en de uitspraak van het Hof in stand laat, wordt het eerdere vonnis onherroepelijk en kan de straf tegen Schotte en Van der Dijs direct worden uitgevoerd.

Een woordvoerder van de Hoge Raad verwacht dat de Hoge Raad zich binnen een termijn van zes tot zeven weken over de strafzaak-Babel uitspreekt.

Schotte: 'Onze advocaten zijn bezig het te analyseren. Zij hebben de gelegenheid om binnen twee weken hun commentaar te geven aan de Hoge Raad.'

In de conclusie van de advocaat-generaal wordt uitvoerig verslag gedaan van de behandeling van de zaak tegen Schotte en Van der Dijs - die de naam Babel heeft gekregen - in zowel eerste aanleg als hoger beroep. Onder andere wordt hierin melding gemaakt van het feit, dat Schotte, anders dan in eerste aanleg, in hoger beroep een verklaring heeft afgelegd. 'Uit de verklaring blijkt echter dat de verdachte niet inziet dat hij ontoelaatbaar heeft gehandeld', aldus de advocaat-generaal. 'De verklaring geeft het Hof daarom geen aanleiding om af te wijken van het oordeel van de eerste rechter dat er een reëel risico op herhaling bestaat.'

Tijdelijk geen zwaar vrachtverkeer over brug Sparikreek in het Tibitigebied

(Bron foto's: Commissariaat Para)
Hulpbrug vertoont ernstige verzakkingen


De boomstammen die eens geplaatst waren als leggers voor een hulpbrug over de Sparikreek vertonen ernstige verzakkingen. Het rijvlak van de hulpbrug vertoont aan de zijkanten enkele gapende kuilen en is vanwege de staat waarin het verkeert ontoegankelijk voor vrachtverkeer, zo meldt het districtscommissariaat Para dinsdag 4 september 2018.

De Sparikreek is in het Tibitigebied in de rijweg naar West-Suriname.

Waarnemend districtscommissaris Theresia Cirino heeft het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie hiervan verwittigd en stelt als voorlopige maatregel, dat er geen verkeer met een laadvermogen boven de 4 ton over dit gedeelte gaat.

Cirino doet een beroep op ondernemers en transporteurs in dit gebied, om rekening te houden met het ontstane ongerief. Voorlopig kan alleen personenvervoer over de zogeheten Sparibrug.


Volgens ingewonnen informatie hebben ondernemers enkele jaren geleden boomstammen gelegd over de kreek, met daarop een rubberen overdekking. Vervolgens is er een profielopvulling geplaatst van lateriet. Het vermoeden bestaat dat de leggers zijn doorgezakt, waardoor het lateriet wegspoelt.

Dorpen in Boven-Suriname zitten al meer dan drie maanden in het donker

Ook het Matawai- en Tapanahonigebied zijn verstoken van stroom

'Sinds laatste zending brandstof na feestdagen eind 2017 is geen druppel diesel meer naar het gebied getransporteerd'


'Lanti e pina wi nanga olie! Disi no kan! Meki grontapu sabi!' Woorden van kapitein Gionoe Donoe van Gunsi in Boven-Suriname vandaag, woensdag 5 september 2018, in de Ware Tijd. Voor hem en andere dorpelingen in het gebied is de maat vol. De dorpen zitten al langer dan drie maanden in het donker, door het uitblijven van brandstof voor de aggregaten. Hoewel dit zich niet de eerste keer voordoet, kunnen de mensen het geduld niet meer opbrengen. 

Donoe meent dat ook binnenlandbewoners recht hebben op de ontwikkeling die plaatsvindt in Paramaribo. 'Wi srefi na sama tu. Nownowde na kokolampoe e hori wi.'

NDP-parlementariër Erwin Linga uit Sipaliwini bevestigt de situatie waar de dorpelingen onder gebukt gaan. Hij zegt net als Donoe, dat ook het Matawai- en Tapanahonigebied in het donker zitten. Alleen Pokigron, dat onlangs van zonne-energie is voorzien, heeft elektriciteit.

Linga zegt het probleem meerdere malen te hebben aangekaart bij de regeringsverantwoordelijken. 'Iedereen is op de hoogte. Ook minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen weet het. Het is wel vervelend voor de mensen want ze kunnen vrijwel niets doen', zegt hij. Linga zegt, dat er sedert de laatste bezending van brandstof na de feestdagen eind vorig jaar 'geen druppel' diesel meer naar het gebied is getransporteerd.

Donoe verwijst naar toezeggingen die minister Dodson eerder heeft gedaan om alle dorpen van zonne-energie te voorzien. Hij merkt op, dat er daarvan nog niets terecht is gekomen. 'De minister heeft het beloofd, maar wij merken nog niets. Meki lanti tyari a olie kon', benadrukt de kapitein.

Dorpen Matawai-gebied zijn houtkapactiviteiten in hun leefgebieden meer dan zat

'We zullen niet stil zitten, maar strijden tot het bittere eind'

- Districtscommissaris Yvonne Pinas heeft alle houtactiviteiten in het gebied voorlopig stopgezet
- 'In sommige gebieden zijn zelfs de dorpen uitgegeven als concessie'
- 'Afkondiging van de Wet Beschermde Dorpsgebieden zou voor een voorlopige oplossing kunnen zorgen'


'We kunnen niet meer blijven toekijken hoe wij letterlijk en figuurlijk worden doodgezogen door andere mensen, want wij als bewoners van dit gebied, hebben ook rechten. We willen dat de regering zo snel mogelijk iets hieraan doet. We zullen niet stil zitten, maar strijden tot het bittere eind', aldus een niet bij genoemde bewoner in een van de dorpen van het Matawai-gebied vandaag, woensdag 5 september 2018, in de Ware Tijd.

Volgens hem wordt de plaatselijke gemeenschap al geruime tijd zwaar gedupeerd door bedrijven die houtkapactiviteiten ontplooien in de omgeving. 'Den man e koti ala udu. Bijna neks den no e libi. San den sma di e tan dya e feni? Noti.' 

Districtscommissaris Yvonne Pinas van Boven-Suriname begrijpt de noodkreet. Ook zij staat versteld van de huidige situatie en heeft alle houtactiviteiten in het gebied voorlopig stopgezet. Ze stelt dat de bescherming van binnenlandbewoners, met name van het Matawai-gebied, onvoldoende is. Pinas wil daarom dat er structurele maatregelen getroffen worden.

Afkondiging van de Wet Beschermde dorpsgebieden zou voor een voorlopige oplossing kunnen zorgen. In die wet is onder meer geregeld, dat er geen commerciële activiteiten ontplooid mogen worden binnen een straal van ongeveer vijf kilometer van een dorp. De districtscommissaris stelt voor dat traditionele gezagsdragers de wet alvast goedkeuren zodat de activiteiten die wrevel wekken worden stopgezet. 'Als dat niet gebeurt, kan het erger worden en dat wil ik niet. Ik heb hart voor Suriname en voor de mensen die daar wonen.'

Pinas stelt dat in sommige gebieden, zelfs de dorpen zijn uitgegeven als concessie. Ze vindt dat onder alle omstandigheden bedrijven rekening moeten houden met de plaatselijke gemeenschap. 'Heb toch een hart en besef dat de mensen tientallen jaren daar hebben gewoond.'

Het probleem is al besproken met minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling. Het wachten is nu op president Desi Bouterse om een besluit te nemen. Pinas: 'Ik vraag hem om de wet af te kondigen, want ik vrees dat als dat niet gebeurt de mensen in het binnenland eronder zullen lijden.' 

Districtscommissaris Pinas had woensdag 22 augustus een bijeenkomst met bewoners van Nieuw Jacobkondre in dat dorp aan de Saramaccarivier, waar ze de problemen van de bewoners aanhoorde. De bewoners klagen vooral over activiteiten van houtkappers die te dicht bij het gemeenschapsbos bomen vellen.

Een van de aanwezigen was Delano Adams, voorzitter van de actiegroep Matawai. De groep van Adams wil dat alle houtactiviteiten in het gemeenschapsbos van de stam der Matuariërs worden opgeschort. Behalve dat zij willen weten wat er met het geld wordt gedaan dat verdiend wordt uit het gemeenschapsbos, willen ze zelf ook aan houtkap doen. De groep bestaat uit diverse organisaties van het Matawaigebied, dat tien dorpen telt.

De groep wil dat het gemeenschapsbos onder deze dorpen wordt verdeeld. Ook wil ze dat de commissie die belast is met het innen van het geld dat verdiend wordt uit het gemeenschapsbos, wordt ontbonden..

Vicepresident Adhin naar tweede 'World Hindu Congress' in Chicago, VS

Nog geen officiële mededelingen over vertrek Adhin naar de VS



Vicepresident Ashwin Adhin is gisteren naar Chicago, VS, vertrokken om het tweede 'World Hindu Congress' bij te wonen op 7, 8 en 9 september. Er is hierover geen officiële mededeling gedaan, terwijl president Desi Bouterse net terug is van Cuba en nog herstellende is van een zware operatie, zo schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 5 september 2018.

President Bouterse zei op een persconferentie na terugkeer uit Cuba maandag, dat hij nog een tijdje zal moeten uitrusten en verder het werkschema met vicepresident Adhin zal doornemen. Hoewel Adhin naast de president zat werd geen mededeling over gedaan dat Adhin de volgende dag in het vliegtuig zou stappen.

Ook het Nationaal Informatie Instituut (NII) heeft geen bericht gemaakt dat Adhin naar Chicago is. NII-directeur Clifton Limburg zegt, dat hij nog geen informatie had over het vertrek, maar dat er nog een officieel bericht zal volgen.

Adhin is een van de sprekers op het congres. Op het congres zullen meer dan 2.000 persoonlijkheden uit de hele wereld debatteren en strategieën finaliseren om een ​​routekaart te ontwikkelen om het profiel van de Hindoe-gemeenschap op het wereldtoneel te vergroten.



Sanjay Kaul, coördinator van het congres zei 27 augustus in het Indiase The Free Press Journal, dat de Hindoe-gemeenschap van vandaag wereldwijd aan het opleven is. 'We leveren belangrijke bijdragen op het gebied van wetenschappen, technologie en economie, leiden bedrijven van wereldklasse, en bouwen een sterke voetafdruk op in de politieke arena over de hele wereld. De meeste hiervan waren individuele successen. De volgende grote stap is om deze individuele successen uit te bouwen tot een collectieve kracht die zijn aanwezigheid op het wereldtoneel kan laten voelen. Het World Hindu Congress is de belangrijkste gebeurtenis om dit doel te bereiken.'

'We zijn vastbesloten om de Hindoe-samenleving naar de 21ste eeuw en verder te brengen door een wereldwijd platform te bieden voor het bedenken en ontwikkelen van bruikbare en tastbare oplossingen voor de uitdagingen waarmee Hindoes over de hele wereld worden geconfronteerd', zegt Kaul.

Hij merkt op dat het geen religieuze conferentie is. Het is een bijeenkomst van zeer succesvolle Hindoes met een mogelijkheid om hun succesverhalen te laten zien, te netwerken met gelijkgestemde mensen uit de internationale gemeenschap en om kwesties van belang voor de gemeenschap te bespreken met tastbare resultaten.

Verwacht wordt dat president Narindra Modi van India ook aanwezig zal zijn op het congres.

Minister Pengel verwerpt 'suggestieve opmerkingen' Assembleelid Hopkinson (NDP)

Hopkinson beweert dat afgegeven vergunningen voor industriële en medicinale hennep dubieus zijn

- 'Als hij er zo van overtuigd is dat ik iets heb gedaan dat dubieus is, moet hij ernaar handelen'
- 'Ik kan alleen maar speculeren, dat het lid Hopkinson zijn eigen onzuivere motieven heeft'


Minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie is verbaasd over de suggestieve opmerkingen gedaan door Assembleelid Roché Hopkinson (NDP) vrijdag tijdens een openbare vergadering over wijziging van de Wet Verdovende Middelen. Hopkinson zei dat vergunningen verstrekt door Pengel als minister van Volksgezondheid voor industriële en medicinale hennep dubieus zijn. 

'Als hij er zo van overtuigd is dat ik iets heb gedaan dat dubieus is, moet hij ernaar handelen', zegt Pengel vandaag, woensdag 5 september 2018, op Starnieuws.

Minister Pengel stelt, dat hij Hopkinson tijdens een vergadering in het Perscentrum volledige inzage heeft gegeven in alle stukken die naar De Nationale Assemblee verstuurd zouden worden. Hij heeft kunnen inzien op basis waarvan toestemming is gegeven aan twee partijen voor wetenschappelijk onderzoek naar de toepassing van industriële en medicinale hennep. De toestemming is na goedkeuring van de Raad van Ministers en op basis van correspondentie tussen de minister van Justitie en Politie en de procureur-generaal verleend.

De Wet Verdovende Middelen gaf conform artikel 7 lid 1 en artikel 8 de minister van Volksgezondheid de bevoegdheid om toestemming te verlenen tot het bereiden, verwerken, bewerken, bezitten of vervaardigen van middelen die voorkomen op de bij deze wet horende lijst II, benadrukt de bewindsman. Het kwam daarom vreemd bij Pengel over, dat Hopkinson, die ook nog commissie voorzitter is, suggereerde dat het verlenen van deze toestemming dubieus is en onderzoek behoeft terwijl hij alle informatie naar De Nationale Assemblee verstuurd heeft.

'Daarna maakte het lid Hopkinson zichzelf compleet belachelijk door tegen de wijziging van het toegestane percentage THC te stemmen terwijl juist met deze wijziging Suriname zich confirmeert aan internationale verdragen, wet- en regelgeving. Ik kan alleen maar speculeren, dat het lid Hopkinson zijn eigen onzuivere motieven heeft om zulks te doen en nota bene zichzelf en De Nationale Assemblee zo voor schut te zetten. Hij zou als commissie voorzitter en als onderdeel van de wetgevende macht als eerste vóór moeten stemmen wanneer het gaat om nationale wetgeving in lijn te brengen met internationale regels', vindt de bewindsman.

Pengel zegt verder, dat Hopkinson in januari 2018 gezegd heeft, dat hij een wet wilde in lijn met internationale verdragen. 'Voor de rest neem ik geen aanstoot aan de suggestieve opmerkingen van het lid Hopkinson.'