dinsdag 28 mei 2019

Surinaamse Bankiersvereniging onder strikte voorwaarden bereid vreemde valuta kasreserves onder beheer CBvS te stellen

'Internationaal ongebruikelijk dat kasreserves onder beheer commerciële banken zijn geplaatst'


'De Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) heeft kennis genomen van het verzoek van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), om een deel van de kasreserve in vreemde valuta van de banken op een rekening van de CBvS te plaatsen bij een buitenlandse bank. Het uitgangspunt is dat het internationaal ongebruikelijk is, dat kasreserves onder het beheer van commerciële banken zijn geplaatst. De in ons land relatief hoge kasreserves zijn bedoeld als monetair instrument alsook als stabilisatie instrument ten behoeve van het financieel systeem, mede vanwege de hoge dollarisatiegraad in het bankwezen. 

De gesprekken inzake het beheer van de vreemde valuta kasreserves zijn sinds 2011 gaande tussen het IMF, de CBvS en de SBV. De bevindingen hieromtrent zijn door het IMF verwoord in de zgn. 'Article 4 reports'. 

Governor Van Trikt heeft na zijn aantreden de gesprekken met het IMF en de SBV voortgezet. De banken hebben in deze gesprekken onderstreept dat het IMF aanbeveelt om de vreemde valuta kasreserves bij de CBvS te plaatsen zoals dat internationaal gebruikelijk is. De CBvS ondersteunt de stabiliteit van het financiële systeem reeds in vreemde valuta; een voorbeeld hiervan is de euro en USD liquiditeitsondersteuning die de CBvS heeft gegeven in de afgelopen periode als gevolg van het wegvallen van de geldzendingen. Eveneens heeft een aantal banken van oudsher reeds een deel van de kasreserve in vreemde valuta bij de CBvS in het buitenland aangehouden, omdat hierdoor de solvabiliteit van de banken verbetert. Ten overvloede wordt vermeld, dat de volledige Srd kasreserve bij de CBvS wordt aangehouden door alle commerciële banken net zoals dat voor de vreemde valuta kasreserves wordt voorgesteld. 

De bereidheid van de commerciële banken om in principe mee te werken aan het plaatsen van de vreemde valuta kasreserves onder beheer van de CBvS is getoond onder een aantal strikte voorwaarden. 

Deze strikte voorwaarden zijn onder meer: 

1. de vreemde valuta kasreserve middelen worden op aparte bankrekeningen van de CBvS geplaatst bij een buitenlandse bank met minimaal een A rating, de middelen zijn alleen bedoeld als reserve voor de banken; het mag nergens anders voor worden aangewend (zgn. 'ring-fencing'); 
2. het beheer wordt gevoerd door een commissie met daarin vertegenwoordigers van het bankwezen, pensioenwezen, verzekeringswezen en de CBvS; 
3. reguliere beleggingen van de kasreserves mogen alleen worden gepleegd in het buitenland en alleen in liquide instrumenten met minimaal een A rating; 
4. de beleggingen en middelen worden periodiek gerapporteerd aan de banken waarbij de cijfers worden opgesteld door een externe accountant; 
5. het rendement op de kasreserve mag niet teruglopen ten opzichte van de huidige situatie; 
6. de middelen en de beleggingen zijn te allen tijde zodanig gestructureerd dat indien noodzakelijk, de banken altijd over hun liquiditeiten kunnen beschikken; 
7. de afspraken worden vervat in een richtlijn of voorschrift van de CBvS. De CBvS heeft deze punten in overweging genomen en heeft alle punten opgenomen in het nieuwe Algemeen Voorschrift: ‘Kasreserve regeling voor de deviezenbanken in Suriname betreffende het vreemde valutabedrijf’. 

De commissie die het beheer gaat voeren over de vreemde valuta kasreserves is de Strategic Investment Committee. Namens de SBV zullen in de Strategic Investment Committee plaatsnemen Sean Hussein, Chief Executive Officer van Republic Bank Suriname en Magalie Loswijk-Keerveld, Chief Financial Officer van de Hakrinbank. 

De SBV heeft er vertrouwen in dat op basis van het overeengekomen voorschrift, er voldoende checks en balances ingebouwd zijn, ter bescherming van de kasreserves in vreemde valuta en de waarborging van het vertrouwen in het financieel systeem in Suriname.'

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam naar Colombia in verband met cocaïnevondsten haven Rotterdam

(Bron foto: Sliedrecht24)
'Om beter zicht te krijgen op internationale cokehandel zou Nederland 'voorposten' moeten opzetten in Zuid-Amerika'


Om cocaïnesmokkel via de Rotterdamse haven tegen te gaan, moet Nederland zelf meer informatie gaan verzamelen in landen waar de drugs vandaan komen. Dat zei burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam dinsdag 28 mei 2019 bij de presentatie van een rapport van de Erasmus School of Law over drugssmokkel via de haven. 

'Hoe de cocaïne in een lading bananen komt, weten we niet. Daar heb je lokale kennis voor nodig en daarmee kunnen we de drugs gemakkelijker onderscheppen.' Behalve in Zuid-Amerika noemt hij ook Antwerpen als plek voor een lokale agent. Binnenkort reist hij af naar Colombia om met de burgemeesters van Medellin en havenstad Cartagena over de problematiek te praten.

Aboutaleb hoopt via gesprekken met bestuurders en experts meer te weten te komen over de logistieke keten van de drugs. Om beter zicht te krijgen op de internationale cokehandel, zou Nederland volgens hem 'voorposten' moeten opzetten in Zuid-Amerika. Aboutaleb ziet hier een samenwerking met België, Duitsland en Spanje voor zich.


Aboutaleb beaamde een stelling uit het rapport dat bij de bestrijding van de smokkel de 'grote vissen' vaak onzichtbaar blijven. De focus van de opsporingsdiensten ligt op de 'korte klap'. De onderzoekers pleiten ook voor meer aandacht voor de doorvoer van de harddrugs vanuit Rotterdam naar andere landen.

Om de drugssmokkel via de haven beter tegen te gaan, is een nieuwe en intensieve aanpak nodig, vinden de onderzoekers. Daarbij is het belangrijk dat alle betrokken partijen nog beter met elkaar samenwerken en technische systemen bij de havendienst en bedrijven worden aangepast. Om corruptie van havenmedewerkers tegen te gaan, zouden biometrische toegangspassen gekoppeld kunnen worden aan werkroosters en moet digitale informatie over de afhandeling van containers minder breed toegankelijk worden.



Tegelijk constateren ze dat een strengere controle van containers ertoe leidt dat smokkelaars hun drugs op zee dumpen, waarna duikers van de bendes het ophalen. De criminele netwerken worden in het rapport vergeleken met logistieke bedrijven, met speciale functies en afdelingen voor beveiliging en transport.

Bij de bestrijding van de drugsinvoer in de Rotterdamse haven werken politie en de douane niet adequaat samen. De opsporingsdiensten gaan vooral voor de korte klap; het onderscheppen van ladingen cocaïne. Vervolgonderzoek blijft daarna uit, waardoor criminele netwerken niet worden blootgelegd en de grote drugsbazen vrijuit gaan.

Douane, politie en de Fiscale Opsporingsdienst (Fiod) wisselen amper informatie met elkaar uit en het komt zelfs voor dat binnen die diensten belangrijke aanwijzingen verloren gaan. Dat is één van de conclusies die wetenschappers van de Erasmus Universiteit trekken.

Jaarlijks verwerkt de grootste haven van Europa 7,5 miljoen containers, waarvan er 40.000 met een röntgenscanner worden bekeken en er 6500 echt worden opengemaakt. Tussen 2015 tot 2018 werd in de haven achtereenvolgens 4656, 13.312, 5264 en 18.947 kilo cocaïne onderschept.

(Suriname Mirror/Dagblad010/RTV Rijnmond/YouTube/AD/ISSUU Suriname Mirror)

Scholen te Latour, Paramaribo, doelwit gewelddadige overvallers

Leerkrachten en leerlingen worden onder schot gehouden en beroofd van bezittingen

Minister Getrouw: 'Zichtbare en onzichtbare surveillance is verhoogd bij diverse scholen'


Op een school in Latour zou zich vandaag, dinsdag 28 mei 2019, een gewapende beroving hebben voorgedaan. Leerkrachten en leerlingen van scholen in deze wijk worden al enige tijd geteisterd door gewelddadige berovingen, aldus de Ware Tijd. Persoonlijke spullen worden onder bedreiging meegenomen. 

Vanochtend was het raak op de St. Cecilia-school aan de Ramgoelamweg. Gewapende rovers zijn het erf van deze voj-school opgegaan, hebben leerkrachten en leerlingen onder schot gehouden en zijn ervandoor gegaan met hun bezittingen.

Een soortgelijk incident deed zich gisteren voor op VOJ-Hockey, op een steenworp afstand van de St. Ceciliaschool. Een woordvoerder van de politie in Suriname vertelde gisteren aan Waterkant.net dat daar vier leerkrachten onder schot gehouden werden door een rover. Van de vier werden twee beroofd van hun mobiele telefoon, waarna de dader de benen nam. De politie benadrukt dat er gisteren geen leerlingen zijn beroofd.

Vorige week hebben criminelen HPG Latour aan de Sapakarastraat overvallen. In april moest OS Hockey het ontgelden.

Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie heeft vandaag in De Nationale Assemblee meegedeeld, dat de berovingen op scholen te Latour onderzocht worden. Hij zei, dat de surveillance is verhoogd bij diverse scholen. Met man en macht wordt volgens hem gewerkt aan het oplossen van de beroving die gisteren is gepleegd op VOJ Hockey.

De bewindsman zei dat de beroving van vandaag bij de St. Cecilliaschool is gepleegd door een zwerver. Naast diverse maatregelen wordt ook preventief opgetreden om dit soort incidenten te voorkomen

Bonuman (45) aangehouden verdacht van seksueel misbruik 25-jarige vrouw

Verdachte hield slachtoffer voor dat hij seks met haar moest bedrijven om boze geesten te verdrijven...


Het Dagblad Suriname bericht dinsdag 28 mei 2019, dat de politie onlangs de bonuman J.K. (45) heeft ingesloten ter zake seksueel misbruik van een 25-jarige vrouw. Het gezin van het slachtoffer is bij de verdachte beland met een probleem. Ter plaatse aangekomen vertelde het slachtoffer de bonuman, dat zij vaak in trance raakt. Ter genezing was zij bij de verdachte. Zij was samen met haar moeder en nog andere gezinsleden daar. Het dagblad vermeldt niet waar een en ander heeft plaatsgevonden.

- Persoon die in de creools-Surinaamse winti religie de rol van priester en medicijnman vervult. Een bonuman is feitelijk een traditioneel genezer. In de winti religie staat het geloof aan bovennatuurlijke wezens die een vergaande invloed op leven en gezondheid kunnen uitoefenen centraal. (Bron: ensie.nl) -

De verdachte was uren met het slachtoffer bezig en gaf haar een kruidenbad. Op een gegeven moment hield de bonuman de patiënt voor, dat mensen boze geesten hadden gestuurd en dat deze tussen haar benen zaten. Indien zij binnen 14 dagen de juiste behandeling niet zou krijgen, zou zij binnen die periode doodgaan. Het slachtoffer was helemaal kapot door die mededeling.

De verdachte hield haar voor dat hij seks met haar moest bedrijven om die boze geesten weg te krijgen. De aangeefster is na de zogenaamde behandeling naar huis gegaan.

De volgende dag, toen zij weer bij de bonuman moest gaan, vertelde zij haar moeder over het gebeurde. De familie stapte hierop meteen naar de politie en deed aangifte tegen K.

In eerste instantie ontkende de bonuman, maar naderhand kwam hij erop terug en verklaarde dat het slachtoffer het ook had gewild. In het belang van het onderzoek is de bonuman in verzekering gesteld.

Belfort (ABOP) zit met veel vragen over neergestort Braziliaans Cessna-cocaïne vliegtuigje

'Bepaalde drugsvangsten in het land worden door autoriteiten geheimzinnig afgehandeld'


ABOP-parlementariër Edward Belfort heeft grote twijfels over de geheimzinnige manier waarop bepaalde drugsvangsten in het land door autoriteiten worden afgehandeld. Het zoveelste bewijs van het gedoog-drugsbeleid is het uitgebrande Cessna vliegtuigje in Brokopondo, waarvan de piloot op onverklaarbare wijze dood op locatie werd aangetroffen, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 28 mei 2019.

'Ik zat daar en ik weet dat wanneer grote drugsvangsten gedaan worden, wanneer een vliegtuig hier is onderschept, dan is het niet iets van alledaags. Dan wordt er een persconferentie belegd, zodat de gemeenschap geïnformeerd wordt. Nu is niet alleen een vliegtuig onderschept, maar dat vliegtuig is in brand gestoken. Of het uit de lucht is geschoten of het naar daar is vervoerd en in brand is gestoken, we weten dat niet. Zelf een lichaam is daar gezet. Wat heeft dat vliegtuig gebracht? Ik kan u zeggen: cocaïne! Waar is die cocaïne? Wie zit erachter? Welke organisaties? Waar is de tweede man die in het vliegtuig was? Welke route heeft het gevlogen?', vroeg Belfort gisteren tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA).

Hij stoorde zich eraan, dat minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie deze vraag in de eerste ronde niet heeft beantwoord, maar simpelweg heeft afgedaan door te verwijzen naar het Openbaar Ministerie, dat met het onderzoek belast is. De parlementariër stelt dat deze Cessna maximaal 500 kilo cocaïne kon hebben vervoerd.

Ook ten aanzien van de onderschepping van negen flessen siroop met vloeibare cocaïne op het Jules Sedney Nieuwe Havencomplex op 17 mei heeft Belfort vraagtekens. 'Dat was om 5.00 uur. De Narcoticabrigade wordt pas om 9.00 uur verwittigd. En die cocaïne wordt pas maandag 20 mei overgedragen aan de Narcoticabrigade. Het proces-verbaal wordt pas om twee uur ’s middags geleverd. Ineens van 9 naar 8 flessen. Ik heb begrepen dat het om een partij van 30 flessen ging. Wat is waar?' Hij wil weten waar de rest is gebleven. Hij benadrukte dat zijn informanten haarscherp zijn, want ‘Belfort liegt niet’.

Ook ten aanzien van de ongeveer 500 kilo drugsonderschepping in Frankrijk, maakt Belfort zich druk. 'In de bodem van een container. Dat betekent dat die containers naar ergens worden gebracht, opengemaakt en weer professioneel dichtgemaakt. En we horen niets meer van die zaak. Zo'n container is geen luciferdoos, maar een kanjer', stelde de parlementariër.

Ook de drive-by shooting op de avond van 5 mei in de Wilhelminastraat bij On the Run houdt Belfort en de gemeenschap bezig. Hierbij zijn de 49-jarige Dennis Groenveld en de 19-jarige Cadisha Prika om het leven gekomen. 'De gemeenschap leeft nu in angst en komt bij mij. Zij is bevreesd', beweerde de Abop’er. Volgens Belfort moet Getrouw vertellen of er een band bestaat tussen de beide slachtoffers.

Premier Gaston Browne van Antigua & Barbuda op tweedaags bezoek in Suriname

President Bouterse voert bilateraal overleg met premier Browne

(Bron foto: NII)

President Desi Bouterse heeft vandaag, dinsdag 28 mei 2019, premier Gaston Browne van Antigua en Barbuda ontvangen voor een bilateraal overleg. De president vindt deze ontmoeting belangrijk, omdat Suriname alle mogelijkheden die kunnen leiden tot economische ontwikkeling optimaal moet benutten, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII. 

Het bilateraal overleg heeft als centraal doel een hechtere samenwerking tussen beide naties, teneinde wederzijds voordeel te realiseren.

Aan het overleg nemen deel de ministers Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme, Ronni Benschop van Defensie, Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen en Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport & Communicatie.

Later vandaag zijn ontmoetingen gepland met de luchtvaartmaatschappijen Fly Allways en SLM. Ook zal er 's avonds een ontmoeting zijn met ondernemers uit de agrarische-, mijnbouw- en horecasector. Veldbezoeken vinden morgen plaats en wordt een persmoment gehouden te Colakreek in het district Para. Op het ressort zal een samenwerkingsovereenkomst worden getekend, die als leidraad zal dienen bij het uitvoeren van de gemaakte afspraken.

Zeker 55 doden bij oplaaiend geweld in Braziliaanse gevangenissen

(Bron foto: Bruno Kelly/Reuters)
In drie gevangenissen in de staat Amazonas tientallen gevangenen door verstikking om het leven gebracht


Minstens 55 gedetineerden zijn zondag en maandag 27 mei 2019 in gevangenissen in de Braziliaanse deelstaat Amazonas omgekomen na rellen. Dat melden de lokale autoriteiten. Gisteren ontdekten gevangenismedewerkers in drie verschillende gevangenissen in de staat Amazonas de lichamen van tientallen gevangenen die door verstikking om het leven waren gebracht. 


Zeker 27 van de slachtoffers verbleven in het complex Antonio Trindade nabij Manaus, de hoofdstad van de deelstaat. Volgens de autoriteiten is de situatie inmiddels 'onder controle' en zijn de gevangenissen in 'lockdown'. Dat betekent dat iedereen in zijn cel moet blijven, er geen bezoek naar binnen mag en het personeel voorlopig niet naar huis mag.


Een dag eerder kwamen er door gelijksoortig geweld ook al gevangenen in een vierde gevangenis om het leven. Zondag ging het om 15 doden en gisteren om nog eens een veertigtal.


De Braziliaanse gevangenissen zijn overbevolkt en smerig. Wreed geweld tussen gevangenisbendes komt er vaker voor. Het geweld slaat vaak snel over naar andere gevangenissen, die doorgaans onder controle staan van drugsbendes. De federale overheid heeft de ordediensten naar de staat gestuurd, waar de afgelopen dagen opstoten waren in de gevangenissen.



(Suriname Mirror/Tribuna do Norte/The Washington Post/De Morgen/YouTube/Twitter)

Twee grote rederijen verhogen tarieven voor transport goederen van de VS naar Venezuela

(Bron foto: Diario Las Américas)
Hamburg Sud en King Ocean Services vragen een toeslag van $ 1.200 per container lading


Twee grote rederijen hebben deze maand hun tarieven verhoogd voor het transporteren van goederen van de Verenigde Staten naar Venezuela, volgens drie bronnen uit de industrie en twee documenten, omdat Amerikaanse sancties de doorvoer tussen de twee landen beperken, aldus persbureau Reuters vandaag, dinsdag 28 mei 2019

Washington verbood op 15 mei rechtstreekse vluchten tussen de Verenigde Staten en Venezuela, met aandacht voor veiligheidsproblemen, als onderdeel van een breed pakket aan sancties die bedoeld zijn om president Nicolas Maduro ertoe te bewegen af ​​te treden als president van het door de crisis getroffen land.

Burgers en organisaties voor maatschappelijke dienstverlening zijn vaak afhankelijk van lucht- en zeevrachten voor basisvoedsel en medicijnen in het land met hyperinflatie waar een maandelijks minimumloon niet of nauwelijks voldoende is voor één maaltijd.

Scheepvaartlijnen Hamburg Sud en King Ocean Services hebben een toeslag van $ 1.200 per container lading toegevoegd, die na 15 mei de Verenigde Staten verlaent voor Venezuela, volgens documenten die door Reuters zijn gezien. Die service heeft de afgelopen maanden tussen de $ 3.000 en $ 5.000 gekost, afhankelijk van de lading, volgens twee bronnen bij lokale havens.

'Rederijen hebben de kosten van hun diensten verhoogd vanwege het risico om onder sancties naar Venezuela te komen', zei een lokale scheepvaartbranche die vroeg om niet geïdentificeerd te worden.

Hamburg Sud en King Ocean Services hebben niet gereageerd op verzoeken om commentaar.

In 2016 vroegen scheepvaartmaatschappijen tot drie keer meer om naar Venezuela te varen dan naar andere Zuid-Amerikaanse landen, volgens de tijdschema's die Reuters op dat moment zag. Amerikaanse sancties verhinderen niet dat scheepvaartmaatschappijen goederen leveren aan Venezuela. Washington heeft in april vier scheepvaartbedrijven gesanctioneerd en negen olietankers die naar verluidt betrokken waren bij olieleveringen aan Cuba.

(Suriname Mirror/radio-corporacion.com/Reuters)

EU benoemt speciale adviseur voor Venezuela

(Bron foto: Twitter)
Spaans-Uruguayaanse econoom Enrique Iglesias moet bijdragen aan vreedzame en democratische oplossing voor politieke crisis


De Europese Unie heeft vandaag, dinsdag 28 mei 2019, een speciale adviseur voor Venezuela benoemd. De Spaans-Uruguayaanse econoom Enrique Iglesias moet bijdragen aan een vreedzame en democratische oplossing voor de politieke crisis in het straatarme land.

Iglesias was onder meer president van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en minister van Buitenlandse Zaken van Uruguay.


Volgens EU-buitenlandchef Federica Mogherini is het de bedoeling, dat hij de politieke en diplomatieke betrokkenheid van Europa bij Venezuela versterkt. Iglesias zal ook advies uitbrengen aan de Internationale Contactgroep, die namens de EU en een aantal Zuid-Amerikaanse landen probeert een oplossing te vinden voor de crisis in Venezuela.


Een groot deel van de EU-landen en de Verenigde Staten willen dat president Nicolás Maduro vertrekt, ten gunste van de door hun gesteunde oppositieleider Juan Guaidó.

Noorwegen bemiddelt tussen beide partijen en maakte zaterdag bekend dat vertegenwoordigers van beide kampen binnenkort in Oslo voor de tweede keer bijeenkomen om te proberen de impasse te doorbreken.

Bondgenoten van Guaidó willen alleen verder praten als Maduro openstaat voor nieuwe presidentsverkiezingen. De regering is vooralsnog niet bereid nieuwe verkiezingen te houden.

(Suriname Mirror/elpais.com.uy/ANP/Twitter)

E-ID foto aan absurd extreme regels gebonden...

(Bron foto: NII)
Geen bril, piercings, oorbellen bij mannen taboe, netjes en representatief gekleed...


De identiteitskaart (id-kaart) is het formele legitimatiebewijs van de houder, dat meestal wordt overgelegd bij instanties zoals banken, werkgever en notaris. De gezichtsopname of foto van de houder is aan instructies gebonden en vormt een belangrijk onderdeel van de id-kaart. Met de instructies probeert het ministerie van Binnenlandse Zaken te voorkomen dat burgers diensten worden geweigerd bij formele instanties waar zij zich dienen te identificeren, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) vandaag, dinsdag 28 mei 2019.

Het komt wel eens voor, dat de burger een nieuwe id-kaart moet maken, omdat de foto niet overeenkomt met hoe de persoon er werkelijk uitziet. Dit kost extra tijd en geld van de burger.

Geen bril en piercings 
De gezichtsopname voor de id-kaart moet daarom een zo natuurlijk mogelijke weergave zijn van de houder. Piercingssieraden op het gezicht moeten worden verwijderd en indien men make-up op heeft, moet het zo natuurlijk mogelijk worden gehouden. Voor dames is het toegestaan om één paar oorbellen aan te hebben. Heren daarentegen mogen geen oorbellen op de foto dragen. Ook wanneer iemand met vals haar de gezichtsopname wenst te doen, moet deze er zo natuurlijk mogelijk uitzien. Aanvragers moeten verder ervoor zorgen dat ze netjes en representatief gekleed zijn. Dit is de reden waarom blote schouders en okselmouwkleding worden afgeraden. De aanvrager wordt op het hart gedrukt deze instructies goed in acht te nemen, zodat een aanvraag niet wordt geweigerd.

'Brildragers moeten bij het maken van de foto hun bril afzetten, omdat het een deel van het gezicht verhult en in de meeste gevallen ook de ogen. Het montuur kan ook voor flitsweerkaatsing zorgen', verklaart Valerie Finsy, hoofd van de afdeling Identiteit van het Centraal Bureau Burgerzaken.

'Piercingssieraden in het gelaat, zoals een neusbel, moeten vóór het maken van de gezichtsopname worden verwijderd. Sommige personen geven aan dat hun piercing niet verwijderd kan worden, maar de gezichtsopname kan met een piercing helaas niet gedaan worden gemaakt. Dit betekent dat de persoon dan ook geen id-kaart kan krijgen.'

Wie een id-kaart gaat maken, moet dan bij de aanvraag niet in uniform komen, omdat de foto daarmee niet kan worden gemaakt. Bij kleding met een blote hals en schouders lijkt het alsof de persoon naakt is, wanneer de foto wordt bijgesneden. 'De burger is vrij om met vals haar zoals wave de gezichtsopname te doen, maar als bij identificatie door een instantie blijkt dat de foto niet in voldoende mate gelijkenis vertoont met de houder, zal de persoon een nieuwe id-kaart moeten maken. In dat geval zijn de kosten voor het maken van de id- kaart voor rekening van de persoon zelf. Zij die met vals haar de gezichtsopname wensen te doen, worden daarom aangeraden te kiezen voor natuurlijk uitziend vals haar', zegt Finsy.

De uiterlijke datum voor het kosteloos aanvragen van de E-id is gesteld op 17 maart 2022. Vervalt de id-kaart echter eerder, dan moet de houder tenminste één maand voor de vervaldatum een nieuwe aanvragen. Voor de aanmaak van een id-kaart hoeft er geen uittreksel meer te worden aangevraagd. Slechts de oude id-kaart is daarvoor nodig.

5 Juni nationale vrije dag in kader van Ied-Ul-Fitr


'Gammele' veerboot Canawaima begeeft het - Geen varende veerboot tussen Suriname en Guyana

Tweede motor van de Canawaima veerboot nu ook defect

'We hebben allang aangegeven dat reparatie van die motor prioriteit moest genieten'


Reizigers die via de veerboot van en naar Guyana gaan, zijn gestrand. De tweede motor van de Canawaima veerboot heeft het nu ook begeven. De boot werd al meer dan een jaar voortgeduwd door een duwboot, omdat een van de motoren kapot was, beaamt Hanisha Jairam, president commissaris van de Canawaima Ferry Service. 'We hebben allang aangegeven dat reparatie van die motor prioriteit moest genieten', zegt ze vandaag, dinsdag 28 mei 2019, in de Ware Tijd. 

De president commissaris stelt, dat er nu onderhandelingen worden gevoerd met Guyana, omdat de veerdienst een joint venture tussen beide landen is. 'We kunnen dus niet alleen beslissen wat er nu moet gebeuren.' Ze zegt dat ze daarom nog niet veel kan loslaten over de te nemen stappen.

Jairam verwacht wel dat de situatie binnen zo kort mogelijk tijd wordt opgelost, zij het met een tijdelijk alternatief. 'Wanneer de Canawaima in dok ligt, wordt normaliter een boot uit het buurland ingezet om het vervoer tussen beide landen voort te zetten. We hebben, terwijl de gesprekken voortduren, Guyana gevraagd om dat nu ook te doen.'

Reizigers aan beide zijden van de rivier benadrukken dat er haast gezet moet worden het verkeer tussen Guyana en Suriname te normaliseren. Jairam verwacht echter dat dat nog een paar dagen zal duren. Gedurende die tijd zal naar alle waarschijnlijkheid meer gebruik gemaakt worden van de backtrack, de officieuze verbinding tussen beide landen.

Voorlopig geen oogheelkundige behandelingen in Academisch Ziekenhuis Paramaribo - Tekort aan medische verbruiksartikelen

Door tekort aan medische verbruiksartikelen zijn afspraken 'tot nader order' verschoven


De Ware Tijd meldt vandaag, dinsdag 28 mei 2019, dat door een tekort aan medische verbruiksartikelen er voorlopig geen oogheelkundige behandelingen kunnen worden verricht in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Personen die op de wachtlijst stonden voor een behandeling, zijn de afgelopen week gebeld met de mededeling, dat hun afspraak 'tot nader order' is verschoven. 

Oogarts Jerrel Pawiroredjo van het Suriname Eye Centre zegt, dat de situatie al ruim anderhalve week zo is. 'Als er geen medische verbruiksartikelen zijn, kun je geen behandelingen uitvoeren. Dit gebeurt bij tijd en wijle.' De oogarts deelt mee, dat er met de schaarse middelen die er nog zijn wel spoedbehandelingen kunnen worden verricht.

Het ziekenhuis zou druk bezig zijn om te werken aan een oplossing. Naar verwachting moet de situatie binnen een week tot anderhalf weer zijn genormaliseerd. Enkele honderden personen zijn nu genoodzaakt te wachten tot een volgende afspraak, zegt Pawiroredjo.

Hij vindt de bezorgdheid van cliënten 'terecht'. De oogarts verwacht dat door de grote groep er ook in de weekenden zal worden doorgewerkt. 'Het is een heel vervelende situatie, want het gaat om personen wiens afspraak al maanden van tevoren was gepland. We zullen dus extra hard moeten werken.'

AZP-directrice Claudia Redan was niet bereikbaar voor een reactie.

KvK Curaçao wil afschaffing van verplicht Papiaments als vak vanaf de middelbare school

Kamer van Koophandel pleit ook voor langere schooltijden


De Kamer van Koophandel (KvK) van Curaçao is voorstander van het afschaffen van het verplicht Papiaments als vak vanaf de middelbare school. Tot en met het funderend onderwijs is wat betreft de KvK oké, maar daarna zou Papiaments niet langer als verplicht onderdeel op school moeten gelden. Papiaments als keuzevak op de middelbare scholen is overigens prima, zo vindt de KvK, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 28 mei 2019.

De Kamer geeft aan, dat bij het onderdeel ‘Onderwijs, Wetenschappen, Cultuur en Sport’ meer aandacht moet komen voor ‘wereldtalen en creatieve vakken op de lagere school’.

Naast het afschaffen van verplicht Papiaments vanaf middelbare school, is de KvK ook voorstander van langere schooltijden en wel snel, startende het schooljaar 2020/2021. Tot slot pleit de KvK ervoor om hoger in te zetten op zogeheten ‘STEM-studies’ (science, technology, engineering & mathematics).

In een toelichting zegt het visiedocument:  
'Langere schooltijden en het maken van Papiaments als een keuzevak vanaf de middelbare school zijn bedoeld om meer tijd vrij te maken om de kinderen meer gericht onderwijs te geven en Curaçao weer op de kaart te zetten met haar hoogopgeleide en meertalige beroepsbevolking. Toen Curaçao succesvol was, stond het bekend als een land met een hoogopgeleide en meertalige beroepsbevolking. Dit is helaas niet langer het geval en het roer moet om. We kunnen niet meer wachten met de investeringen, omdat onze kinderen dadelijk op wereldniveau moeten gaan concurreren, terwijl we in het huidige systeem zelfs de concurrentieslag in de regio verliezen. De nodige beslissingen moeten uiterlijk in augustus 2019 zijn genomen, zodat ze effectief zijn per augustus 2020.'

Nieuw huurcontract gebouwen SOAW, Curaçao, wordt opengebroken als die panden werknemers ziek maakt

Minister Koeiman neemt de gezondheidstoestand van het personeel serieus


In het nieuwe huurcontract voor de gebouwen waar het personeel van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) worden ondergebracht, is een speciale clausule opgenomen waarmee wordt vastgesteld dat het contract kan worden opengebroken als blijkt dat de gebouwen - zelfs na de verbeteringen die zijn doorgevoerd - de werknemers ziek maakt. Dat heeft minister Hensley Koeiman (MAN) van SOAW gisteren in de Staten aangegeven, aldus vandaag, dinsdag 28 mei 2019, het Antilliaans Dagblad.

De bewindsman was in het parlement om kritische vragen te beantwoorden van de Statenleden - met name van de coalitie - over het verlengen van het huurcontract van het Tauber Building en het La Ganga-gebouw waar SOAW-personeel werkt.

Onlangs werd bekend dat Koeiman - ondanks een vernietigend advies van het ministerie van Financiën - het huurcontract voor de genoemde gebouwen met twee jaar heeft verlengd. In het advies van Financiën wordt korte metten gemaakt met het ‘exorbitant hoge’ huurbedrag en het feit dat de gebouwen eerder niet voldeden aan de normen qua gezondheid en veiligheid. Dit advies en andere stukken waaronder inspectierapporten van de gebouwen met betrekking tot de gezondheidsproblemen, is voorafgaand aan de Statenvergadering naar de Statenleden gestuurd.

Koeiman liet gisteren weten dat hij de gezondheidstoestand van het personeel serieus genomen heeft en verschillende instellingen onderzoek heeft laten uitvoeren zoals de Arbodienst, de brandweer, het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC), architect PlanD2, dokter Keli van de Geneeskunde en Gezondheidszaken (G&GZ), de arbeidsinspectie en de gezondheidsdienst.

De Statenvergadering begon overigens met een discussie met MFK-Statenlid Charles Cooper omdat niet alle door de partij opgevraagde stukken aangeleverd waren. Hij zou graag een huurprijsvergelijking willen maken tussen alle overheidsdiensten.

Joan Wielzen (NDP) vraagt aandacht van regering voor de situatie van politie en brandweer in Coronie

'Onderbezetting van beide korpsen werkt door naar de gezinnen'


'De brandweer in het district beschikt niet over kleding en schoeisel en dragen patta’s naar het werk'


Assembleelid Joan Wielzen (NDP) heeft gisteren in het parlement de aandacht van de regering gevraagd voor de situatie van het Korps Politie Suriname en Korps Brandweer Suriname in het district Coronie. De onderbezetting van beide korpsen werkt volgens Wielzen door naar de gezinnen, zo bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 28 mei 2019.

'Dat kan nooit goed zijn, want ze zijn meer aan het werk dan thuis', merkte het lid op tijdens haar spreekbeurt bij de begrotingsbehandeling die zij onder andere richtte aan de minister van Justitie en Politie, Stuart Getrouw. 'Je kan met negen agenten een korps goed kan draaien en de veiligheid aan de burgers van Coronie kan verzekeren', stelde Wielzen. Dit staat en valt volgens haar ook met het hebben van goede huisvesting. Om de agenten naar Coronie te laten komen, moeten ze goede huizen hebben.

Wielzen vroeg de regering om te gaan kijken naar de huizen, die in weer en wind staan en om die huizen te restaureren. Zij heeft graag, dat ook gewerkt wordt aan de capaciteitsversterking van het district Coronie. Wielzen noemt ook het meldpunt kinderbescherming, dat zwaar onderbezet is. Zij geeft aan dat er genoeg aanmeldingen zijn, kinderen moeten begeleid worden, ouders moeten begeleid worden, maar nog steeds is het meldpunt zwaar onderbezet, sinds de openstelling.

'U moet ook weten dat Coronie geen maatschappelijke nog sociale werkster heeft. Alle aanmeldingen gebeuren via het meldpunt, vanuit de samenleving, vanuit de scholen. Mag de onderbezetting tot het verleden behoren en dat onze kinderen en moeders in Coronie gedacht wordt om dit op te lossen', vroeg het lid.

Wielzen heeft graag dat bij de nieuwe lichting van de brandweer ook wordt gezorgd dat er een lichting komt en dat ze op zo een manier gaan werken aan de capaciteitsversterking. 'Waarom vraag ik dat? Het KBS beschikt niet over woningen in Coronie, dus is het beter wanneer je met mensen die daar al wonen, dat zij op de opleiding komen en dat ze zo hun bijdrage kunnen leveren aan Coronie.' De brandweer in het district beschikt niet over kleding en schoeisel en dragen patta’s naar het werk. 'Dat zal niet een gemotiveerde manier zijn om jouw werk te doen als brandweerman.'


De politie in Coronie, die over twee auto’s beschikt, heeft pas gehoord dat zij één moet afstaan aan het westen. 'Als we één moeten afstaan, vraag ik me af dat wanneer een calamiteit ontstaat waarbij er arrestanten zijn en ze vervoerd moeten worden naar Nickerie, er maar één auto overblijft. Als die auto zich buiten Coronie bevindt, hebben we geen als er weer een andere calamiteit ontstaat', zei Wielzen. Zij heeft graag dat Nickerie in aanmerking komt voor de nieuwe politiewagens, zodat Coronie kan blijven beschikken over de twee politiewagens.

Hierop aansluitend vroeg fractiegenote Aida Nading hoeveel boten de minister gekocht heeft om de criminaliteit in het binnenland te bestrijden. 'Ik vraag aandacht voor de half afgebouwde politiepost op Stoelmanseiland. Het binnenland is in rep en roer omdat er criminelen varen op de rivier en iedereen wordt beroofd. Mijn hart bloedt, geen enkele politiepost is opgezet in het Lawa en Tapanahonygebied. Straks gaat de minister weer zeggen dat hij eraan werkt', sprak Nading.

NDP-fractievoorzitter Amzad Abdoel deed verschillende voorstellen voor wijziging van de begroting. 'Voor de aanpak openbare orde en veiligheid een bedrag van Srd 2 miljoen, voor aanpak zware criminaliteit een bedrag van Srd 3 miljoen (een verdubbeling van het bedrag) voor de bouw, renovatie en inrichting van de politiehuizen en cellenhuizen een bedrag een bedrag van Srd 1 miljoen, voor de verbetering van de infrastructuur een bedrag van Srd 500.000', zijn de aanpassingen die Abdoel graag terugziet in de begroting.

Ondervoorzitster Melcherts bond bij Sint Vincentius Ziekenhuis stapt op, in navolging voorzitter Haverkamp

Melcherts zou zwaar zijn tegengewerkt binnen bondsbestuur, 'ze hebben hun rug naar mij gekeerd'

Haverkamp: 'De bondsleden bekijken het maar, ik heb geprobeerd om met ze te praten, maar ze willen niet meewerken'


Nadat bondsvoorzitter Roy Haverkamp bij het Sint Vincentius Ziekenhuis (RKZ) is opgestapt, vertrekt ook ondervoorzitster Jetty Melcherts. Zij bevestigt dit vandaag, dinsdag 28 mei 2019, in de Ware Tijd. Haar veiligheidsgevoel kwam in gedrang na de laatste prikacties binnen het ziekenhuis. Dat was de druppel die de emmer deed overlopen. Ook zou zij zwaar zijn tegengewerkt binnen het bondsbestuur. 'Ze hebben hun rug naar mij gekeerd.'

Haverkamp wil geen uitspraken doen over het vertrek van Melcherts. 'De bondsleden bekijken het maar. Ik heb geprobeerd om met ze te praten maar ze willen niet meewerken. Ik ben al meer dan twee maanden niet meer daar als voorzitter', aldus Haverkamp.

Intussen zou intern een vervanger gekozen zijn die als bondsvoorzitter fungeert.

Melcherts zegt dat een geval waarbij haar auto werd geblokkeerd door 'boze' collega's, volstrekt onacceptabel was. 'Mijn veiligheid is belangrijk. Ik ben geen Assembleelid of minister die met een veiligheidsman rondloopt. Als mensen zo beginnen te handelen, komt mijn veiligheid in gedrang. En dat kan niet.' Ze vertelt dat haar auto werd geblokkeerd door een bestuurslid. 'Als iemand mijn ruiten kapot slaat of iets met mij doet, zit ik alleen met de problemen. Dit ga ik niet accepteren. Die mensen wilden niet overleggen bij de laatste staking. Wij hadden het personeel voorgehouden dat hun geld gestort wordt. Zij gingen over tot staken terwijl zaken anders konden worden opgelost. Ik ga u zeggen, zelfs mijn familie is blij dat ik uit het bondsbestuur ben gestapt. Ik heb ze bij mijn vertrek gezegd dat ik ze dankbaar ben dat ze mij onheus hebben behandeld, zo heb ik mijn besluit kunnen nemen.'

De geruchten binnen de bond over het omkopen van het bestuur door de ziekenhuisdirectie, noemt Melcherts 'gebakken lucht'. De beschuldigingen zouden een opgezet plan zijn. 'Ik heb mijn werk naar eer en geweten gedaan. Ik denk dat zij opzettelijk bezig zijn geweest. Ik heb een hele mooie samenwerking gehad met de directie en mij ingezet. Daar ben ik blij om.'

Gesprekken tussen ministers of directie en het personeel werden opgenomen en belandden buiten de organisatie. Melcherts kan zich nog steeds niet voorstellen, dat het er zo erg aan toe ging. 'Het mag niet zo zijn dat gesprekken met de minister opgenomen worden. Met wie heb je dan eigenlijk te doen? Ik voelde mij in mijn rug gestoken.'

Twee van drie door Justitie Nederland gezochte in Suriname aangehouden verdachten, verdacht van betrokkenheid liquidatie directeur spyshop in Nieuwegein

Voortvluchtige Jerrel Palm ook verdachte bij het uitvoeren van die liquidatie


Ronald Bakker geliquideerd in Huizen in september 2015


Twee van de drie verdachten die zondag in Suriname zijn aangehouden worden verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Ronald Bakker in Huizen in september 2015, de directeur van een spyshop in Nieuwegein.

Dat heeft een betrouwbare bron aan Crimesite laten weten, zo bericht die website vandaag, dinsdag 28 mei 2019.

In het rechtshulpverzoek, dat door Nederland bij het Surinaamse ministerie van Justitie is ingediend, staat dat de in Utrecht geboren Mario R. (39) wordt verdacht van het aansturen van die moord. Zijn eveneens in Utrecht geboren broer Mao R. (44) wordt ervan verdacht betrokken geweest te zijn bij de uitvoering.

Ronald Bakker werd op 9 september 2015 geliquideerd in zijn auto. Het tv-programma Opsporing Verzocht heeft beelden getoond van een schutter die op een motor ontkwam. Hij werd na de moord geflitst op de A27 met een snelheid van 240 kilometer per uur.

De voortvluchtige Jerrel Palm is volgens het rechtshulpverzoek de tweede verdachte bij het uitvoeren van die moord. Palm wist uit een Surinaams Huis van Bewaring te ontsnappen en is voortvluchtig. Afgelopen najaar waren er invallen van de politie in Nieuwegein op adressen waar Palm heeft verbleven. Er heeft in de zaak van de moord op Bakker een verdachte uit Nieuwegein vastgezeten, tot een rechtszaak tegen hem is het niet gekomen.

De arrestaties van zondag in Suriname zijn volgens bronnen in Suriname het resultaat van maanden onderzoek. Mario R. verbleef op het moment van de arrestatie met zijn vrouw in een duur hotel in Paramaribo. Mao verbleef  in een woning in Paramaribo-Zuid in de omgeving van de Wanicaweg. De voor de mislukte aanslag op Peter R. in Diemen veroordeelde Alejandro P. verbleef in een appartement in het centrum van Paramaribo toen hij werd aangehouden. Zowel P. als Mao R. waren gewapend.

VHP-Assembleeleden blijven hameren op opheldering regering inzake kwestie SML-Westland Sama Group

'De essentie is dat staatseigendom van ene op andere dag in handen komt van mensen, hoe kan dat?'


De gang van zaken rond de overdracht van de Stichting Machinale Landbouw (SML) in Wageningen aan de Westland Sama Group duikt steeds weer op tijdens de begrotingsbehandeling in de Assemblee. Jitendra Kalloe (VHP) vroeg gisteren opnieuw om duidelijkheid, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 28 mei 2019.

De SML met alle objecten daarop, de pellerij en de loodsen die daarop zijn ter waarde van US$ 7, omgerekend bijna Srd 70 miljoen, is gegeven aan Johnny Mahespalsing, van Westland Sama Group N.V. 'Is dat het wanneer we praten over rechtvaardigheid en democratie. De corruptieschandalen nemen toe. Dit hebben we te danken aan de regering die deze faciliteert', stelde Kalloe.

Bij de beantwoording na de eerste ronde van behandeling van de begroting, zei minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij dat hij het lijvige dossier aan het bestuderen is. Hij kon nog niet ingaan op deze kwestie. Kalloe blijft erbij, dat zaken niet in de haak zijn. Hij wil opheldering over hoe de vork precies in de steel zit. Hij merkte op, dat mensen tientallen jaren hebben gewerkt voor de SML zonder dat ze pensioen hebben. Kalloe deelde informatie die hij boven tafel heeft kunnen halen en wenst een concrete reactie van de minister in de tweede ronde. Hij vindt dat er een strafrechtelijk onderzoek moet komen.

Rachied Doekhie (NDP) doet ook een beroep op de regering om de zaak van SML goed op te lossen. 'Oppositie en coalitie, regering, als u deze zaak van Wageningen niet goed inschat en oplost, gaan wij samen als natie hier de verdoemenis in. Schrijf wat ik zeg, ik heb geweigerd te gaan naar die opening, velen van jullie zijn geweest. Mi no go, omdat ik voorkennis had van een heleboel zaken.'

Doekhie haalde aan dat een loyalist niet iemand is die alle partijen doorloopt, wanneer die partij aan de macht is.

Mahinder Jogi (VHP) stelde, dat de VHP niet tegen productie en ondersteuning van de rijstsector is. 'De essentie van de zaak is dat staatseigendommen van de ene op de andere dag in handen komen van mensen. De vraag is hoe dat kan. Terreinen die liggen onder Wageningen bij beschikking van de minister van LVV, zijn uitgegeven. Wie is de eigenaar van al het rollend materieel van de Stichting Machinale Landbouw, bestaat die stichting nog?'

Abdoel (NDP) doet aangifte tegen VHP-collega Gajadien van laster en smaad

'Gajadien is ongehinderd doorgegaan om mij in de media te bespreken'


Assembleelid Amzad Abdoel (fractieleider van de NDP) heeft aangifte gedaan tegen collega Asiskumar Gajadien (VHP) wegens laster en smaad. Abdoel zegt vandaag, dinsdag 28 mei 2019, op Starnieuws, dat Gajadien ongehinderd doorging om hem in de media te bespreken. Daarom heeft hij besloten gisteren aangifte te doen bij politiebureau Kwatta. 

'Gajadien ging door met laster, terwijl duidelijk was dat er absoluut geen klacht tegen mij ooit is ingediend en geen enkel strafrechtelijk onderzoek tegen mij gaande is. Indien hij dacht dat ik bang ben om bestreden te worden, zal ik hem wel op een gepaste manier, en zeker ver boven zijn niveau, het tegendeel bewijzen. Het was nu wel belangrijk om een daad te stellen', zegt Abdoel.

Gajadien heeft in De Nationale Assemblee aangevoerd, dat Abdoel genoemd is in het proces-verbaal dat opgemaakt is tegen zijn broer voor oplichting. Een burger heeft enkele stukken gedeponeerd waaruit zou moeten blijken, dat een strafrechtelijk onderzoek geen voortgang vindt en dat deze zaak ingetrokken zal worden.

Gajadien vindt het vreemd dat Abdoel niet gehoord is, terwijl er bezwarende verklaringen zijn afgelegd. Hij heeft de procureur-generaal gevraagd een onderzoek in te stellen waarom een zware strafrechtelijke zaak niet wordt onderzocht.

'Het valt me op hoe makkelijk de samenleving erover heen gaat wanneer anderen beledigd en beschuldigd worden. Heel vaak wordt er door de tegenpartij geen actie ondernomen. Het werd tijd om een verandering daarin te brengen. Vooral gezien de recente politieke ontwikkelingen waarbij persoonlijke aanvallen op prominenten van de NDP dagelijks worden gepleegd. Een voorbeeld stellen was belangrijk. Wij kijken nu uit wat het resultaat van het onderzoek zal zijn', stelt Abdoel.