vrijdag 20 december 2019

Politie Curaçao bezorgd over toename aantal gevallen van hit-and-run

Korps Politie Curaçao: Doorrijden is strafbaar 


De politie maakt zich zorgen over de toename van het aantal gevallen van hit-and-run. Het merendeel van de bestuurders die doorrijdt na een aanrijding blijkt niet over de vereiste papieren te beschikken. Dat zei politiewoordvoerder Imro Zwerwer gisteren tijden een persconferentie, zo schrijft vandaag, vrijdag 20 december 2019, het Antilliaans Dagblad

Zwerwer deed verslag over de afgelopen drie maanden. Van oktober tot en met 12 december registreerde het Korps Politie Curaçao 29 gevallen van hit-andrun. 'Een deel daarvan is opgelost, de rest is nog in onderzoek', zei Zwerwer.

Het blijkt dat de mensen die doorrijden na een aanrijding vaak ‘niet hun autopapieren op orde hebben’. Ofwel ontbreekt een deel van de vereiste documenten of de bestuurder kan geen enkel document overleggen.

Zwerwer wijst erop, dat doorrijden na een ongeluk strafbaar is en de dader het risico loopt op minimaal twee maanden gevangenis of een boete van maximaal 5.000 gulden.

Ook het constante aantal gewapende overvallen op het eiland geeft te denken. In de afgelopen drie maanden werden 52 personen - 46 mannen en 6 vrouwen - gearresteerd in verband met een atrako.

'Niet één stukje bewijs dat Robbie dos Santos betrokken is bij moord op Helmin Wiels'

(Bron foto: fzvk.nl)
'Mensen vertellen verhalen, hele rare verhalen, en er wordt veel gespeculeerd'


'We moeten niet vanuit het gevoel oordelen, maar de feiten beslissend laten zijn. En feit is dat er niet één stukje bewijs is dat Robbie dos Santos betrokken is bij de moord op Helmin Wiels.' Dat waren de woorden van advocaat Stijn Franken, die op verzoek van raadsman Eldon ‘Peppie’ Sulvaran aan het verdedigingsteam van loterijbaas Robbie Dos Santos is toegevoegd, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 20 december 2019. 

Franken is advocaat in Nederland en is daarnaast kernhoogleraar strafprocesrecht aan de Universiteit van Utrecht. De conclusie van Franken is na het dossier van Dos Santos te hebben doorgenomen, duidelijk: 'Er is in het dossier niets te vinden dat wijst op zijn betrokkenheid. We moeten op de feiten afgaan. Mensen vertellen verhalen, hele rare verhalen, en er wordt veel gespeculeerd. Maar op roddels, speculaties en verhaaltjes kunnen we niet afgaan. Ik hoop dat de rechter op basis van de feiten een beslissing neemt. Als dat gebeurt, denk ik dat het goed komt.' 

De nieuwe toevoeging van het verdedigingsteam van Dos Santos - die medio november op Sint Maarten is opgepakt en sindsdien wordt vastgehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op PS-politicus Helmin Wiels - bekende dat hij in eerste instantie ‘wel geschrokken’ is van de beschuldigingen aan het adres van de loterijbaas, ‘die zeer ernstig zijn’.

'Maar, die beschuldigingen zijn niet gebaseerd op feiten. De feiten spreken juist in het voordeel van Robbie dos Santos.' 

Vanochtend om tien uur zou het Hof zich uitspreken over het verzoek voor schorsing van de hechtenis van Dos Santos.

Uitbaters van Personal Training Curaçao hebben zich mogelijk schuldig gemaakt aan huisvredebreuk en intimidatie

Uitbaters fitnessbedrijf komen verhaal halen bij huisbaas Monumentenzorg 


De uitbaters van Personal Training Curaçao te Scharloo hebben zich vermoedelijk schuldig gemaakt aan huisvredebreuk en intimidatie toen zij zonder toestemming het kantoor van ‘huisbaas’ Monumentenzorg binnendrongen. 

De Europees-Nederlandse eigenaren van het fitnessbedrijf hebben hun ‘bezoek’ aan Stichting Monumentenzorg gefilmd en de video op Facebook geplaatst (zie onderaan). Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 20 december 2019.


Het filmpje laat zien hoe Roy Imming, één van de directeuren van Personal Training Curaçao bv, en de onbekende filmer vriendelijk en bij herhaling worden verzocht het pand van Monumentenzorg te verlaten. Dit weigeren de twee mannen echter en nadat de medewerkster van de stichting duidelijk aangeslagen de balieruimte verlaat en richting de kantoren gaat, besluiten de gespierde Imming en de filmer haar achterna te gaan.

Halverwege de gang stappen zij echter zonder pardon het kantoor van de directeur van Monumentenzorg binnen. Deze schrikt op en als hij opstaat vraagt hij hen - opnieuw - dringend het gebouw te verlaten.

VES: 'Systeem van bewust gecreëerde meervoudige koersen leidt tot corruptie en verrijking van geprivilegieerden'

'Trading fee bij aankoop vreemde valuta bij banken is verkapte devaluatie'

'Monetaire autoriteiten grijpen niet in als de koers verandert'


Door onduidelijke allocatie van de verdiende deviezen zijn er verschillende deelmarkten voor vreemde valuta ontstaan, is het systeem van vaste wisselkoersen verlaten en bestaan er meerdere wisselkoersen naast elkaar. Dit stelt de Vereniging van Economisten in Suriname (VES). 

Volgens de organisatie is er sprake van een 'verkapte devaluatie'. Naast de koers van Srd 7,52 die de Centrale Bank (CBvS) hanteert, is er de Chotelal-koers van Srd 7,85, de bankenkoers van Srd 8,00 - inclusief trading fee -, de cambiokoers van Srd 8,60 en de illegale straatkoers.

'Dit systeem van bewust gecreëerde meervoudige koersen leidt per definitie tot corruptie en verrijking van enkele geprivilegieerden die wel toegang tot goedkope valuta hebben. Het optreden van een 'derde monetaire autoriteit' die klaarblijkelijk de regie voert, geeft geen transparantie en ondergraaft de autoriteit van de CBvS', aldus de VES.

De introductie van een zogenoemde trading fee bij aankoop van vreemde valuta bij de handelsbanken is een verkapte vorm van devaluatie, volgens de VES. Als er in de praktijk systematisch meer Srf moet worden betaald voor de vreemde valuta (Amerikaanse dollar) neemt de waarde van de Surinaamse munt af. Indien dat ook door de monetaire autoriteit, de Centrale Bank van Suriname (CBvS), wordt afgekondigd spreekt men van devaluatie, anders spreekt men van depreciatie van de munt.

Volgens de definitie is devaluatie een waardevermindering van de nationale munt ten opzichte van de buitenlandse munt uitgevoerd door monetaire autoriteiten in een systeem van vaste wisselkoersen. Wanneer er, aldus de VES, sprake is van flexibele wisselkoersen, wordt de koersvorming volledig overgelaten aan vraag en aanbod.

Monetaire autoriteiten grijpen niet in als de koers verandert waardoor er automatisch een nieuw betalingsbalansevenwicht ontstaat. Devaluatie is niet hetzelfde als depreciatie, maar beide termen verwijzen naar een daling van de waarde van een valuta ten opzichte van een andere valuta.

VES: 'Welke naam de governor er ook aan wil geven, volgens de definitie is er sprake van depreciatie en de facto is de waardedaling van de munt door introductie van een trading fee door CBvS een verkapte devaluatie.'

Aangezien de commerciële banken momenteel een wisselkoers van Srd 8,00 voor de Amerikaanse dollar hanteren is er sprake van een waardedaling van 48 cent, of 7 procent.

De Vereniging van Economisten in Suriname plaatst vraagtekens bij de trading fee van 7 procent, die 'zonder enige uitleg wordt ingevoerd'. Het lijkt er, aldus de organisatie, op dat het dient ter bestendiging van een systeem van meerdere koersen, wat slecht is voor de economie. De VES wijst erop dat de prijs voor vreemde valuta, de wisselkoers, ontstaat door vraag en aanbod.

In Suriname is al geruime tijd sprake van onvoldoende vreemde valuta, vooral Amerikaanse dollars, om aan de vraag te kunnen voldoen.
'Dat is ook de reden van de vele restricties om valuta te kopen en om je eigen valuta die je in vertrouwen aan jouw bank hebt gegeven weer in contanten op te nemen. De diverse drogredenen die banken hanteren, bijvoorbeeld dat ze het giraal verkeer willen stimuleren, ten spijt', stelt de vereniging in een communiqué.

Onderzoek JusPol: ‘81% Van kinderen in Suriname heeft in 2017 met geweld te maken gehad’

Ministeries en UNICEF lanceren voorlichtingsprogramma ‘Geweld tegen kinderen’

(Bron foto: UNICEF)

Uit onderzoek van het ministerie van Justitie en Politie (JusPol) in 2017 is gebleken, dat maar liefst 81% van de kinderen in Suriname met een bepaalde vorm van geweld te maken heeft gehad. JusPol heeft daarom in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) en  UNICEF woensdag op de Thaborschool in het ressort Pontbuiten, het voorlichtingsprogramma ‘Geweld tegen kinderen’ gelanceerd, aldus de Ware Tijd vrijdag 20 december 2019.

Volgens Patrick Campagne, waarnemend onderdirecteur Rechtsaangelegenheden van JusPol, wordt dit programma niet zomaar uitgevoerd. Het programma is geïnitieerd uit onderzoek naar geweld tegen kinderen tussen 11 en 18 jaar, in het jaar 2017.


Om de verplichting, maatregelen te treffen, na te komen en te voorkomen dat nog meer kinderen slachtoffers worden van geweld is het ministerie in samenwerking met UNICEF gestart met dit voorlichtingsprogramma. 'Wij zijn begonnen in april 2019 met de voorbereidingen', zegt de onderdirecteur. Er is voorlichtingsmateriaal ontwikkeld, die de kinderen meekrijgen en er zijn voorlichters getraind om de informatie te geven.

Gedurende de voorlichtingsperiode krijgen de kinderen informatie over verschillende vormen van geweld, kindermishandeling, seksueel misbruik, pesten en veilig online bezig zijn.

Muriel Hoepel, onderdirectrice van Onderwijs, gaf aan dat het niet normaal is als kinderen beledigd, geslagen, verwaarloosd of worden misbruikt. 'Omdat het niet normaal is zal aan hun in programma’s worden verteld waarom het niet normaal is. Als je geweld herkent bij je vrienden, klasgenoten of familie, blijft niet stil, maar meld het bij iemand bij wie je je veilig voelt', zei ze tegen de aanwezige leerlingen.

Ook Patrick Matala van UNICEF, Programme Manager, sprak tot de kinderen. Hij gaf aan dat wanneer geweld zich voordoet de fysieke wonden en kneuzingen verdwijnen, maar de mentale littekens blijven. 'Geweld beïnvloed kinderen fysiek en mentaal, het brengt hun leerprestaties en sociaal leven in gevaar en ondermijnt hun eigen ontwikkeling, hun functioneren als jeugd en de kans om goede ouders te worden.' 

Leidster van de Thaborschool, Denise Palmburg, stelt het zeer op prijs dat voor haar school is gekozen. Zij vindt dat er zeker binnen de scholen bewustwording nodig is, zodat de kinderen weten met welke soort vormen van geweld ze te maken krijgen en zeker hoe ze het kunnen aanpakken.

Het project is bedoeld voor de vierde en vijfde klas, maar er is voor de activiteit een geselecteerde groep samengesteld. In de eerste fase komen de basisscholen in Paramaribo-Zuid waar meldpunten Kinderbescherming zijn. Hierna volgen de scholen in Apoera en Coronie. Het is verder de bedoeling om het programma ook landelijk uit te voeren, waarbij de VOJ-scholen aan de beurt komen.

Snesikondre neemt officieel een afvalverbrandingsoven in gebruik

(Bron foto: Irvin Ngariman/de Ware Tijd)
Aanvoer van afval moet echter nog goed op de rails worden gezet


In Snesikondre is gisteren officieel een afvalverbrandingsoven in gebruik genomen, maar er wordt nog niet voldoende vuil aangeleverd. Er moeten boten worden ingezet worden om het afval van de dorpen langs de Marowijnerivier te vervoeren naar Snesikondre. Het vuil zal daar langs de rivier eerst uit de boten geladen worden in een pick-up of ATV die het afval vervolgens zal transporteren naar de oven, die door minister Antoine Elias van Volksgezondheid is overgedragen aan de districtscommissaris van Paramacca, Margaretha Malontie. De bestuursdienst van Paramacca zal die taak op zich nemen. 

'Wij gaan dat moeten organiseren en ik denk dat we in januari zover zijn', zegt Malontie vandaag, vrijdag 20 december 2019, in de Ware Tijd.

Iwan Blee is een van de personen die getraind zijn om met de verbrandingsoven om te gaan. Hij ziet graag dat het nodige vuil spoedig wordt aangeleverd, zodat de machine optimaal kan functioneren. Hij kan dan een bijdrage leveren om het gebied te ontdoen van plastic en ander afval.

Malontie wijst erop, dat vooral de dorpen aan de bovenloop van de Marowijne de rivier vervuilen. Dat afval stroomt met het water mee naar de dorpen in het Paramaccaanse gebied. Ook gouddelvers en winkeliers blijken niet altijd verantwoordelijk om te gaan met het afval. Zij zorgen voor zwerfvuil op verschillende plekken in het ressort en zullen een bijdrage moeten leveren om het vuil te transporteren. 'Soms verbranden ze het afval, maar niet al het vuil verbrandt, schetst Malontie de situatie.

Zij herinnert zich dat president Desi Bouterse het gebied in 2017 heeft bezocht, waarbij het probleem van het zwerfafval bij hem is aangekaart. Het staatshoofd heeft toen de mensen beloofd dat hij ervoor zou zorgen dat er een verbrandingsoven in Paramacca zou komen. Ook Langatabiki krijgt een oven.

Elias zegt, dat het plan voor de landelijke opzet van ovens is ontstaan toen hij en de president een bezoek hadden gebracht aan het inheemse dorp Tapoeripa aan de Nickerierivier. Daar hebben ze een boot gezien, propvol met zakken afval die in de rivier werden gedumpt. De minister was destijds nog directeur van het Mungra Medisch Centrum, waar al een verbrandingsoven is geïnstalleerd.

Verdachte van overval op supermarkt doodgeschoten

Een tweede verdachte overvaller raakte gewond en is voortvluchtig


Een man die verdacht zou zijn van diefstal is donderdagavond rond negen uur doodgeschoten op de Tout Lui Faut Kanaalweg, zo bericht Waterkant.net.

Een woordvoerder van de politie meldt, dat er een overval op een supermarkt zou zijn gepleegd door twee gewapende mannen. Daarbij zouden schoten zijn gelost, vermoedelijk door een burger. Een overvaller raakte gewond en is voortvluchtig, de andere kwam ter plekke te overlijden.

Op Facebook zijn diverse foto’s van het schietincident geplaatst. Op de foto’s is de man liggend langs de weg te zien. Onder hem een plas bloed. Ook is een wapen te zien. Het gaat daarbij om een Tauris, een militair wapen.

Diverse politie-eenheden zijn bezig met het onderzoek.

Franse ambassade en Stichting Alliance Française breken met vereniging Alliance Francaise de Paramaribo

Opzeggen vertrouwen vanwege slecht bestuur van vereniging


De Franse ambassade in Paramaribo en de Stichting Alliance Française hebben het vertrouwen opgezegd in het bestuur van de vereniging Alliance Française - op Facebook bekend als Cultural-Alliance Francaise de Paramaribo. De twee instellingen zullen dan ook geen ondersteuning meer verlenen aan de vereniging. Dit bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 20 december 2019.

Het opzeggen van het vertrouwen heeft te maken met slecht bestuur van de vereniging. De Franse ambassadeur in Paramaribo, Antoine Joly, zegt dat er ook andere problemen zijn. Zo zijn salarissen niet uitbetaald aan docenten en is er sprake van achterstallige huur van het pand waar de vereniging kantoor hield.

Er zijn ook problemen met examenverzoeken van studenten en de uitvoering van de budgetten over 2018 en 2019 zijn niet gepresenteerd, somt de diplomaat de redenen op voor het opzeggen van het vertrouwen.

Het stichtingsbestuur van Alliance Française heeft op 13 december om de ontbinding van het bestuur van de vereniging gevraagd.

Joly zegt, dat de ambassade en de stichting het nieuwe initiatief van de ex-leden van de vereniging en de regionale delegatie van Alliance Françaises in de Caricom om een nieuwe Alliance Française op te zetten ondersteunen. In elk geval staat de Franse ambassade in Paramaribo ruimte in haar pand ter beschikking aan het regionale bureau van Alliance Françaises in de Caricom voor de heropstart van de vereniging.

'Wijze van verkiezing leden Constitutioneel Hof kan leiden tot ongewenste en gevaarlijke politisering Hof'

Oemrawsingh (DA'91): 'Machtsdenken voert boventoon en niet democratische principes'Bij de voorgenomen bemensing van het Constitutioneel Hof voert het machtsdenken de boventoon en niet de democratische principes. Zo reageert DA’91'er Sunil Oemrawsingh vandaag, vrijdag 20 december 2019, in de Ware Tijd, op het voornemen van de NDP-fractie om kandidaten voor te dragen voor dit instituut. 

'Deze wijze van kandidaatstelling voorspelt niet veel goeds. De wet schrijft voor dat niet een fractie de leden voordraagt, maar De Nationale Assemblee (DNA). Hiermee wordt gestimuleerd dat De Nationale Assemblee een 'bi-partisan' - een gezamenlijke - voordracht doet, ondersteund door oppositie en coalitie', zegt de politicus.

Het nadeel van 'dit beperkt inzicht' bij de NDP is dat de verkiezing van de leden van het Constitutioneel Hof kan leiden tot 'een ongewenste en gevaarlijke politisering van het Constitutioneel Hof', meent de partijraadsvoorzitter van DA '91. Daarnaast zou de NDP-fractie volgens hem 'de fijngevoeligheid van de democratie moeten worden bijgebracht, dat een compromis met de oppositie niet alleen een bewijs is van goed bestuur maar ook de democratische legitimiteit van het Hof vergroot wordt'.

Oemrawsingh stelt voor, dat coalitie en oppositie met een gezamenlijke voordracht komen. De eenzijdige voordrachten van kandidaten, zoals de NDP-fractie wil doen, gaan volgens de politicus voorbij aan het feit dat de Grondwet de ruimte laat voor onduidelijkheden en verschillende visies ten aanzien van de interpretatie van de precieze invulling van de rechten en verplichtingen die erin zijn opgenomen. 'De Grondwet is immers bij referendum, een vorm van directe democratie, aangenomen', stelt Oemrawsingh.

Vanuit de optiek van DA '91 is er een tweederdemeerderheid vereist ter goedkeuring van de voordrachten. Normaal kan een enkele partij geen tweederdemeerderheid behalen in DNA, zodat steeds een compromis bereikt moet worden tussen de verschillende politieke stromingen waardoor een breed draagvlak ontstaat in de samenleving, vindt de partijraadsvoorzitter.

Hij merkt verder op, dat gezien de rol en status die het Constitutioneel Hof vanuit de Grondwet moet vertolken en het belang van een hoge mate van geloofwaardigheid en kredietwaardigheid van haar uitspraken, DA '91 het wenselijk vindt dat de voorgedragen personen worden getoetst in publieke hoorzittingen. 'Deze hoorzittingen dienen onder toezicht van een bi-partisane commissie te staan, voorafgaand aan het besluit over de voordracht. Dit zou zeker bijdragen aan een beter parlementair én maatschappelijk debat, wat de transparantie en het democratisch proces zou verhogen. Dergelijke hoorzittingen zouden tegelijk ook de rol van DNA-leden versterken, wat ten goede kan komen aan de democratische legitimiteit van de Constitutioneel Hof-rechters', aldus Oemrawsingh.

Hij wijst erop, dat het Constitutioneel Hof geen rechtsprekend orgaan is en ook geen onderdeel vormt van de rechterlijke macht. Dit Hof overstijgt de klassieke scheiding tussen de drie staatsmachten. Het draagt volgens Oemrawsingh kenmerken in zich van een instelling die behoort tot de wetgevende macht, en van een instelling van de rechterlijke macht. 'Dit Hof is belast met de toetsing van wetten aan onze Grondwet en internationale verdragen. Deze toetsing geschiedt liefst nog voor de afkondiging van de desbetreffende wetten.'

3-Jarig meisje seksueel misbruikt door jongen in toilet van school te Wanica

Moeder ontdekt sperma bij geslachtsdeel dochtertje...

Jeugdzaken van het Korps Politie Suriname heeft de zaak in onderzoek


Een vrouw heeft dinsdag aangifte bij de politie van Santodorp gedaan inzake seksueel misbruik van haar 3-jarige dochtertje op een school in het district Wanica. Volgens haar verklaring is de peuter misbruikt door een jongen in het toilet van de school, zo schrijft Waterkant.net vandaag, vrijdag 20 december 2019. 

De moeder verklaarde bij de politie, dat zij haar dochtertje van school had afgehaald en merkte dat zij zich vreemd gedroeg. Zij besloot het meisje  grondig te onderzoeken en vond sperma bij het geslachtsdeel van het kind.

Bij ondervraging verklaarde haar dochtertje, dat zij was gaan plassen op school. Toen zij in het toilet was liep een jongen in groen uniform naar hoe toe. Hij sommeerde het meisje om haar broek weg te halen, waarna hij haar misbruikte. De peuter is vervolgens weer rustig naar de klas gekomen en heeft niemand iets over het voorval gezegd. Zij hield alles voor haar zelf totdat haar moeder het sperma bij haar geslachtsdeel later op de dag ontdekte.

Het meisje is voor onderzoek opgenomen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. De afdeling Jeugdzaken van het Korps Politie Suriname heeft de zaak in onderzoek.

Regering informeert buitenlandse regeringen en internationale organisaties subjectief, gekleurd, over Bouterse-vonnis

(Bron foto: Buitenlandse Zaken Guyana)
Ambassadeur Harvey Naarendorp informeert regeringsleiders ALBA-blok


Volgens de Ware Tijd van vandaag, vrijdag 20 december 2019, schijnt de regering diplomatie in te zetten om buitenlandse regeringen en internationale organisaties te informeren over het strafvonnis dat de Krijgsraad onlangs tegen voormalig bevelhebber Desi Bouterse heeft uitgesproken en haar zienswijze op de uitspraak te presenteren. 

Bouterse is veroordeeld tot twintig jaar cel wegens zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden die op 8 december 1982 zijn gepleegd in Fort Zeelandia.

Vorige week informeerde ambassadeur Harvey Naarendorp de regeringsleiders van de landen die zijn aangesloten bij het ALBA-blok (Alianza Bolivariana para los Pueblos de Nuestra América) over het vonnis. Hij wees er toen op, dat de rechterlijke macht door het vonnis een couppoging had ondernomen, wat is mislukt. Naarendorp werd vervolgd voor dezelfde strafbare feiten als Bouterse en anderen, maar werd in juni vrijgesproken door een ander deel van de Surinaamse rechterlijke macht, met name de Kantonrechter. Ook een andere voormalige minister, John Hardjoprajitno, werd integraal vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Afgelopen woensdag brachten Surinames ambassadeur in Guyana, Ebu Jones, en ambassadeur Naarendorp als speciaal gezant van de regering, een bezoek aan de Guyanese minister van Buitenlandse Zaken, Karen Cummings. De bewindsvrouwe werd geïnformeerd over de uitspraak van de Krijgsraad. Ook werd de garantie gegeven dat de bilaterale betrekkingen tussen Guyana en Suriname, wat Paramaribo betreft, op de oude voet worden voortgezet.

Bouterse onderhoudt sinds zijn aantreden in 2010 goede betrekkingen met opeenvolgende regeringen van het buurland. 'Tijdens het beleefdheidsbezoek bracht de ambassadeur minister Cummings op de hoogte van de huidige politieke situatie in Suriname. Hij gaf de verzekering dat de bilaterale samenwerking tussen Guyana en Suriname normaal doorgaat', meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken van Guyana in dit summier bericht....

Vanaf zijn aantreden in 2010 heeft president Bouterse de banden met Guyana nauwer aangehaald. Hij heeft topontmoetingen gehad met zijn Guyanese collega's Bharrat Jagdeo, Donald Ramotar en David Granger. Een geplande top tussen Bouterse en Granger eind vorg jaar ging niet door, omdat Granger toen met gezondheidsproblemen kampte.

President Bouterse heeft zich de afgelopen jaren ingezet om de samenwerking tussen Paramaribo en Georgetown te verstevigen op het stuk van onderwijs, landbouw, veiligheid, handel maar ook politiek. Samen kunnen Suriname en Guyana een grotere rol spelen in de Caricom, vooral op het stuk van landbouw en voedselproductie, meent Bouterse. Een van de initiatieven om de bilaterale- en handelsbanden te verstevigen is de bouw van een brug tussen Suriname en Guyana, die op de agenda van de regeringen van beide landen staat.