zaterdag 30 november 2019

Zanger en gitarist Ernie 'Boogie' Seedo (68) overleden

Seedo grondlegger Saramaccaans Surinaamse popmuziek, SaraSeko


Ernie Seedo, meer bekend als 'Boogie’, de grondlegger van de Saramaccaans Surinaamse popmuziek – SaraSeko –, vader van artieste Poppe, is zaterdag 30 november 2019 op 68-jarige leeftijd overleden. Vorige maand werd hij getroffen door een hartaanval, die hij uiteindelijk niet heeft overleefd, meldt Roy Ristie van BRASA Media, aldus Waterkant.net.

Boogie was voorzanger, gitarist en medeoprichter van the Exmo Stars, één van de meest populaire kasekogroepen uit onze recente geschiedenis. Met onder andere het nummer ‘Ette Pette’ scoorde hij een megahit.


Met Weti Fisi van the Funmasters samen aan kop als de meest verkochte en bekende Surinaamse kasekoplaten allertijden. Boogi was een veelzijdig allround artiest die van alles kon zingen.

Hij begon zijn muziekcarrière met de Band ‘Wasgo’ uit Bronsweg. Tijdens zijn studietijd aan het Chistelijk Pedagogisch Instituut (CPI) in Paramaribo deed hij meerdere malen mee aan het nationaal scholieren zangfestival. Toen al vertolkte hij, tegen de traditie in, zijn eigen liedjes.


In 1976 richtte hij met zijn neef Artus King, de oudste broer van Onkel Seedo, Humphrey Adams en Resinaldo Vrede, de formatie ‘The Cosmo Stars’ op. De bekende zanger/gitarist Onkel Seedo sloot zich in 1977 bij de groep aan. Na een tournee in Nederland streek een groot deel van de groep er zich neer en gingen die leden onder leiding van Boogie in 1981 verder als ‘The Exmo Stars’.

Boogie nam naast de Saramaccaanse, ook soulnummers voor zijn rekening. Hij was tevens een goeie entertainer, die vloeiend Duits en nog vele ander talen kon spreken. The Exmo Stars hebben in de jaren  80 van de vorige eeuw veel succesvolle producties gelanceerd. Naast Ette Pette zijn dat onder meer Langa Neki, Bala Noleja en Bala Njuma.

Ernie Seedo was tot aan zijn pensioen werkzaam als maatschappelijk werker bij de gemeente Dordrecht.

Opa Maastrichtse familie Essed ontsnapte aan 8 decembermoorden - 'Lionarons stond op de moordlijst van Bouterse'

(Bron foto: Werkgroep Caraibische Letteren)
Journalist Lionarons was begin december 1982 op een congres in Miami 

Lionarons was journalist en uitgever van de kritische Surinaamse krant De Vrije Stem


De Maastrichtse familie Essed is opgelucht over het vonnis van Desi Bouterse. 38 Jaar geleden ontsnapte opa Wilfred Lionarons ternauwernood aan de Decembermoorden in Suriname. Hij woonde daarna tot zijn dood, vier jaar geleden, in Limburg, zo bericht de nieuwswebsite 1Limburg zaterdag 30 november 2019.

Kleinzoon Jaime Essed spreekt voor zijn hele familie als hij zegt. dat opa Wilfred dit mee had moeten maken. 'Een historische dag. De rechtspraak in Suriname heeft daarmee weer haar geloofwaardigheid gekregen.' 


Wilfred Humprey Lionarons was journalist en uitgever van de Surinaamse krant De Vrije Stem. 'Zijn dagblad was zeer kritisch op het militaire regime begin jaren 80. Hij stond op de moordlijst van Bouterse.' 

Lionarons ontsnapte de dans. omdat hij begin december 1982 op een congres in Miami was. 'Militairen stonden bij oma voor de deur en wilden weten waar hij was.'

* In de nacht van 7 op 8 december 1982 schieten de militairen de drukkerij en kantoren van De Vrije Stem aan de Dr. J. F. Nassylaan 107 in Paramaribo in brand, waarvoor Lionarons later een civiele procedure aanhangig maakt voor schadevergoeding. De volgende nacht worden vijftien tegenstanders van het militaire regime van Desi Bouterse standrechtelijk geëxecuteerd, onder hen ook vier journalisten (bekend als de Decembermoorden). Wilfred Lionarons zou ook op de dodenlijst hebben gestaan, maar ontspringt de dans, omdat hij op dat moment in Miami is. (Bron: Wikipedia) *

De Nederlandse ambassadeur in Suriname liet Lionarons weten dat hij zijn leven niet meer veilig was in Paramaribo. Hij mocht niet meer terugkeren naar Suriname. De tickets waren al besteld door de Nederlandse regering. Hij is rechtstreeks vanuit Miami naar Amsterdam gevlogen. Zijn vrouw ontsnapte Suriname enige tijd later.

Het ouderlijk huis van Jaime ligt aan de Chambertinlaan in Maastricht. Vader en moeder Essed woonden en werkten al in Maastricht toen opa Suriname moest ontvluchten. Bij het gezin Essed is Wilfred Lionarons vanaf 1982 gaan wonen. Hij was dan wel ontsnapt aan de moordpartijen, maar nog niet buiten gevaar. De eerste jaren kreeg de gewezen journalist en krantenuitgever persoonlijke beveiliging. 'Hij sprak veel met ons over de moeilijke tijd in Suriname. Ik herinner me nog goed dat ik een spreekbeurt hield over de Decembermoorden. In de klas vertelde opa dan zijn verhalen.'

Wilfred Lionarons heeft lange tijd gewerkt voor Amnesty International. Hij zwoer pas terug te keren naar zijn geboorteland als Desi Bouterse berecht zou zijn voor de Decembermoorden. 'Daar begint het op te lijken. Maar, we zijn er nog lang niet.'

De urn van de in 2015 overleden Wilfred Lionarons staat in de woning in Maastricht. Mocht Desi Bouterse definitief achter de tralies verdwijnen dan overweegt de familie Essed opa terug naar zijn geboortegrond te brengen en zijn as te verstrooien.

(Bron: Delpher)

'We zijn allemaal opgelucht, dat eindelijk na zoveel jaren het ten einde is'

Advocaat Veldkamp: 'Stolk is onschuldig, hij had niets te maken met deze situatie'


'We zijn allemaal opgelucht, dat eindelijk na zoveel jaren, 12 jaren, het ten einde is. En ik denk mijn cliënt natuurlijk ook. Hij is onschuldig, dat blijkt al die tijd dat hij niets, maar dan ook niets en niets te maken had met deze situatie. Hij is dus onschuldig', zei Henk Veldkamp, de advocaat van Jimmy Stolk, na de uitspraak vrijdag in het 8 decemberproces. Stolk is vrijdag vrijgesproken, aldus Starnieuws zaterdag 30 november 2019.

Veldkamp denkt dat hij niet een vordering gaat indienen na al die jaren dat zijn cliënt onschuldig was. 'Ik denk dat we nu verzadigd zijn na al die jaren.'

Over zijn cliënt Stolk, die altijd is verschenen in de rechtszaal, merkte hij op: 'U heeft hem gezien in de rechtszaal, alsof een last van hem werd afgenomen. En hij is altijd verschenen.'

Voorafgaand aan de zitting vrijdag heeft Veldkamp zijn cliënt voorgehouden dat de kans bestond dat er uitspraak zou komen. Hij adviseerde Stolk dat achter de hand te houden, omdat het ook kon zijn, dat het vonnis na drie weken zou vallen.

Acht verdachten tegen wie vrijspraak was geëist, hebben ook vrijspraak gehad. Tegen Etienne Boerenveen was 20 jaar geëist, maar ook hij is vrijgesproken. Zeven personen zijn veroordeeld. Desi Bouterse heeft als hoofdverdachte in het proces de hoogste straf gehad, 20 jaar. De zes anderen zijn gevonnist met straffen van 10 en 15 jaar.

DOE: 'De rechtsstaat in Suriname staat rechtovereind en is solide'

'We verder moeten, Suriname is niet gebaat bij wanorde en chaos'


'Met het wijzen van vonnissen van de rechterlijke macht in de 8 decembermoordenzaak is het bewijs geleverd, dat de rechtsstaat in Suriname rechtovereind staat en solide is. Met name is het voor DOE belangrijk en duidelijk, dat de rechterlijke macht in staat is op basis van wet en recht, on-geïntimideerd en onafhankelijk recht te spreken zonder aanzien des persoon. Ook is heel duidelijk bewezen, dat er in redelijke mate sprake is van scheiding der machten. En dit is wat we zeker moeten koesteren.' 

'De uitspraak heeft natuurlijk, juridische, maatschappelijke en politieke consequenties. En deze moeten worden gedragen. Voor sommige van de toenmalige verdachten is de uitspraak voordelig uitgepakt, terwijl voor anderen dat niet het geval is. Het laatste is het geval met de president van onze republiek Suriname die tot 20 jaren celstraf, in eerste aanleg is veroordeeld. In een rechtsstaat rest er dus enerzijds niks anders dan dat het vonnis van de rechterlijke macht wordt gerespecteerd en dat uitvoering hieraan wordt gegeven conform instructies. 

Een van de belangrijkste gevolgen is dat de veroordeelde persoon Desiré Delano Bouterse op basis van onze Grondwet niet het ambt van president van het land kan blijven vervullen. Anderzijds heeft de veroordeelde ook het recht om tegen het vonnis in verzet te gaan of hoger beroep aan te tekenen. Toch moeten we beamen dat deze zaak ook zwaar politiek geladen is, maar ook diepe wonden heeft geslagen in de gemeenschap. Het heeft de samenleving opgesplitst. 

Hetzelfde is het geval met de Moiwana moorden van 29 november 1986, waarbij ten minste 39 ongewapende burgers zijn vermoord. Ook de standrechtelijke executies van burgers en militairen tijdens de militaire periode en binnenlandse oorlog moeten we niet vergeten. Deze zijn mensenrechtenschendingen die voor maar liefst 37 jaren als een molensteen om de hals van de Surinaamse gemeenschap hangen. 

Met deze uitspraak en een deel verduidelijking van deze zwarte bladzijde in de maatschappij vindt DOE dat: 
- het nu de tijd is om het proces van daadwerkelijke verwerking door de gemeenschap en nabestaanden van de vermoorden op te starten. 
- De tweedeling in de gemeenschap weg te werken. 
- We verder moeten. Suriname is niet gebaat bij wanorde en chaos. 

We leven niet meer in 1982 en gaan ook niet meer naar een 1980–1987 situatie. Niemand hoeft te dreigen, de wereld kijkt mee en zal dat niet meer toestaan. Als er toch chaos wordt gecreëerd, dan zal slechts de grote verliezer zijn, wij met ons allen en de volgende generaties. Laten we daarom deze bladzijde nu omslaan. 

DOE roept daarom alle instituten in het land en de totale samenleving op, om met respect voor de rechtsstaat, alles te DOEn wat nodig is om een bijdrage te leveren aan deze verwerking en het herstelproces van de Surinaamse natie. 

Het bestuur van de partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid.'

Bolivia sleept oud-president Morales voor Internationaal Gerechtshof in Den Haag

Interim-regering wil vervolging Morales vanwege misdaden tegen de mensheid

Oud-president beschuldigt op zijn beurt interim-regering van 'genocide'


De Boliviaanse interim-regering gaat een zaak indienen bij het Internationaal Gerechtshof (Tribunal Penal Internacional) in Den Haag tegen voormalig president Evo Morales vanwege ‘misdaden tegen de mensheid’. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Arturo Murillo vrijdag 29 november 2019 bekendgemaakt. 

De regering zal de zaak 'binnen een aantal dagen' indienen, zei Murillo tegen een Boliviaans radiostation. 'Morales moet zich verantwoorden voor wat hij heeft gedaan en nog doet, evenals zijn medeplichtigen.'

Vorige week diende de minister al een strafrechtelijke klacht in tegen Morales vanwege opruiing en terrorisme, omdat het voormalige staatshoofd zijn aanhangers zou hebben opgeroepen steden te blokkeren en de brandstof- en voedselvoorzieningen af te sluiten.

De oud-president beschuldigt op zijn beurt de interim-regering van 'genocide', omdat er na de verkiezingen 33 mensen, van wie de meeste aanhangers van Morales waren, zijn omgekomen door politie- en legeringrijpen tijdens protestdemonstraties.

Aan het bewind van Morales, die sinds 2006 president was, kwam enkele weken geleden een einde. Hij verklaarde zichzelf tot winnaar van de presidentsverkiezingen van 20 oktober, waarna grote onrust in het land ontstond vanwege mogelijke fraude door Morales.

Verschillende organisaties, waaronder de Organisatie van Amerikaanse Staten, constateerden onregelmatigheden bij de verkiezingen. Morales legde op 10 november, onder meer onder druk van het leger, zijn functie neer. Twee dagen later vluchtte hij naar Mexico.

De rechtse voormalig vicevoorzitter van de senaat Jeanine Áñez riep zichzelf vervolgens uit tot interim-president van Bolivia. Zij heeft inmiddels een wet ondertekend die de uitslag van de laatste verkiezingen annuleert en nieuwe verkiezingen voorschrijft. Een datum daarvoor is nog niet bepaald. Morales is volgens die wet niet verkiesbaar.

(Suriname Mirror/Dom Total/AD/AFP/Milenio)

Mexico verzet zich tegen Amerikaanse aanpak drugskartels:

President Trump wil Mexicaanse drugskartels bestempelen als terreurorganisaties


Sinds de Amerikaanse president Donald Trump woensdag bekendmaakte, dat zijn land Mexicaanse drugskartels wil bestempelen als terreurorganisaties, lopen de spanningen met Mexico op. Er is al meer dan een eeuw geen invasie meer geweest in Mexico, zei de Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador zaterdag 30 november 2019, en hij zal ook nu geen buitenlandse interventie toestaan. 

De beslissing van Trump volgt op de wrede moordpartij waarbij leden van een drugsbende eerder deze maand drie vrouwen en zes kinderen doodschoten in het noorden van Mexico. De slachtoffers hadden de Mexicaanse en de Amerikaanse nationaliteit.

De Verenigde Staten willen de drugskartels nu aanduiden als 'terreurorganisaties' vanwege hun betrokkenheid bij drugs- en mensensmokkel. Met die stempel willen ze Amerikaanse sancties opleggen die de financiering van de kartels verstoren. Hoewel de VS daarmee niet rechtstreeks de autoriteit krijgt om militaire operaties in Mexico uit te voeren, vrezen de Mexicanen dat de beslissing kan leiden tot unilaterale Amerikaanse actie tegen Mexicaanse bendes.

'Er is sinds 1914 geen buitenlandse interventie geweest in Mexico en we kunnen dat niet toestaan', zei president Lopez Obrador tijdens een persconferentie, verwijzend naar de Amerikaanse bezetting van de haven van Veracruz 105 jaar geleden. 'Gewapende strijders mogen niet ingrijpen in ons territorium.'

In ruil stelt Lopez Obrador voor dat Mexico en de VS meer gaan samenwerken in de strijd tegen drugskartels. 'Wat we nodig hebben om de georganiseerde misdaad aan te pakken is meer samenwerking, in plaats van zaken die een afstand tussen ons zullen scheppen of vijandigheden creëren.'

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr zal volgende week een bezoek brengen aan Mexico om een verdere samenwerking op vlak van veiligheid te bespreken.

(Suriname Mirror/De Morgen)

Mexicaanse Martha Mendez en Susana Duenas waren tieners toen ze hun 'misdaad' begingen: een miskraam

Mexico op weg naar legaliseren abortus, maar gevangenis wacht nog steeds

Mendez, 24, werd gedwongen om haar foetus een 'christelijke begrafenis' te geven nadat ze een miskraam had gehad. Ze werd vervolgens gearresteerd (Bron foto:AFP/Omar Torres)

In Mexico zijn sinds 2000 meer dan 4.200 vrouwen vervolgd wegens abortus of miskraam


Martha Mendez en Susana Duenas waren beiden tieners toen ze hun 'misdaad' begingen: een miskraam. Beschuldigd van het hebben van een abortus - wat illegaal is in alle, met uitzondering van twee, staten in Mexico - werd Mendez gedwongen haar foetus om vergeving te vragen. Duenas werd zeven jaar gevangengezet. 

De verhalen van beide vrouwen benadrukken de extreme opvattingen over abortus in Mexico, waar de drang van de regerende partij om het landelijk te legaliseren in fel verzet is geraakt van conservatieven.

Mexico-Stad legaliseerde abortus in 2007, dit jaar gevolgd door de zuidelijke staat Oaxaca. Maar, de procedure is verboden in de andere 30 Mexicaanse staten, alleen toegestaan ​​in geval van verkrachting of gevaar voor het leven van de moeder.

In Mexico zijn sinds 2000 meer dan 4.200 vrouwen vervolgd wegens een abortus of een miskraam, volgens Veronica Cruz van de rechtengroep Las Libres (Free Women).


Vervolgingen namen toe nadat abortus in de hoofdstad was gelegaliseerd, in een geval van wijdverspreide terugslag in meer conservatieve staten, zegt Cruz. 'Na de decriminalisering van abortus in Mexico-Stad schoot het aantal strafzaken omhoog. Maar, het ergste is niet het rechtssysteem, het zijn de openbare ziekenhuizen, waar medisch personeel de politie belt als ze een vrouw vermoeden van een abortus', vertelde ze.

De linkse president Andres Manuel Lopez Obrador heeft een wetsvoorstel ingediend om abortus landelijk tot 12 weken zwangerschap te decriminaliseren. Maar, het is vastgelopen in het Congres vanwege conservatieve oppositie, en Lopez Obrador - die aan het hoofd staat van een brede en fragiele coalitie die het spectrum omvat van veteraan-linksen tot evangelische christenen - heeft niet aangedrongen om het vooruit te helpen, in plaats daarvan om een ​​referendum over de kwestie uitte roepen.

(Bron foto:AFP/Omar Torres)
Duenas, een 38-jarige conciërge, komt uit een arm gebied in de centrale staat Guanajuato. Op 19-jarige leeftijd stopte ze met haar menstruatie. Maar, omdat ze nooit seksuele voorlichting had gekregen, besefte ze niet dat ze zwanger was. 'Ik sliep en plotseling had ik het gevoel dat er iets loskwam van mij', zei ze. Ze ging naar het ziekenhuis, waar een maatschappelijk werkster haar vertelde dat ze net een miskraam had gehad. De vrouw beschuldigde haar ervan het expres te hebben uitgelokt. 'Je hebt een baby gekregen. Je hebt hem weggegooid, je hebt hem vermoord,' herinnerde Duenas zich dat ze zei. Ze werd gearresteerd en naar een politiebureau gebracht, waar een medewerker 'een groot kruisbeeld haalde en me vertelde:' Beken hem wat je hebt gedaan',' zei ze. Ze kreeg de opdracht een stuk papier te ondertekenen. Ze zei dat het toen leeg was. Aanklagers presenteerden het later voor de rechtbank als haar bekentenis. Ze werd veroordeeld voor moord en veroordeeld tot 25 jaar.

Duenas beschreef haar ervaring in de gevangenis als 'hel'. Haar bewakers en enkele medegevangenen noemden haar een 'moordenaar'. Maar, anderen brachten haar in contact met Las Libres, die haar zaak op zich nam en erin slaagde haar vrij te krijgen.

In de gevangenis werd ze opnieuw zwanger, met een andere gevangene die ze ontmoette in een theaterworkshop. Haar baby dochter, geboren in de gevangenis, werd naar een tante gestuurd. Nu 12 jaar oud, noemt het meisje haar tante 'Mama' en wil ze niet bij Duenas wonen. 'Ik heb alle hoop verloren dat ze bij me terugkomt', zei Duenas snikkend.

Mendez was 18 en studeerde aan een universiteit in de oostelijke stad Veracruz toen ze zich realiseerde dat ze zwanger was. Zij en de vader waren net uit elkaar. Twee dagen later begon ze te bloeden en ging ze naar het ziekenhuis, waar ze een miskraam kreeg. 'Een verpleegster kwam met de dode foetus en stopte hem in mijn gezicht. Vraag zijn vergeving. Je hebt hem vermoord, zei ze. Je denkt uiteindelijk dat je iets verkeerd hebt gedaan', zegt Mendez door tranen heen. Het ziekenhuis gaf de foetus een naam en liet Mendez hem een ​​'christelijke begrafenis' geven. Toen werd ze gearresteerd.

Las Libres slaagde erin haar vrij te krijgen. Maar, haar verhaal kwam uit in de lokale roddelpers en vreemden hielden haar tegen op straat en noemden haar een 'moordenaar'. Las Libres hielp haar om naar de centrale stad Leon te verhuizen, een baan te vinden en haar studie voort te zetten. Ze is katholiek opgevoed en begeleidt vandaag vrouwen die een abortus ondergaan. 'Ik help ze zodat ze niet meer worden mishandeld zoals ik was', zei ze.

(Suriname Mirror/AFP/YouTube)

NDP-fractie Assemblee: 'Amnestiewet staat nog recht overeind' - 'Vonnis gewezen in een politiek proces'

'De uitspraak blijft pijnlijk voor onze rechtsstaat'


'Op vrijdag 29 november 2019 is vonnis gewezen in het politiek proces tegen de verdachten in de zaak 8-december. Ondanks, dat alle tekenen sinds de start van het proces erop wezen dat de rechters hoe dan ook een schuldig-vonnis zouden forceren voor ten minste Dhr. Bouterse, blijft de uitspraak pijnlijk voor onze rechtsstaat.'

De Nationale Assemblee heeft op 5 april 2012 de Wet van 19 augustus 1992 (Amnestiewet 1989) aangenomen. Het blijft voor ons onbegrijpelijk, dat Surinaamse rechters zich niet aan de Surinaamse wet kunnen houden. De Amnestiewet staat nog recht overeind. Suriname schrijft hiermee ook nog geschiedenis als de eerste natie ter wereld die een zittende president veroordeelt. 

De fractie van de Nationale Democratische Partij heeft steeds aangegeven, dat een strafrechtszaak, ook zonder politieke beïnvloeding, niet de weg is om deze issue op te lossen. Als partij hebben we via diverse podia het voortouw genomen om de weg van dialoog en waarheidsvinding te zoeken. De volharding om te willen veroordelen bleek bij delen van de samenleving echter sterker, zeker nu de verkiezingen op komst zijn en peilingen een derde termijn voor NDP uitwijzen. 

Als fractie van de Nationale Democratische Partij roepen we de samenleving, en in het bijzonder onze achterban, op om indachtig onze soso lobi filosofie dit bericht tot ons te nemen. 

Het proces komt hiermee in een nieuwe fase waarbij er nog rechtsmiddelen zijn, die uitgeput kunnen worden. 

We verzoeken de president van de Republiek Suriname, tevens voorzitter van de Nationale Democratische Partij, om zijn werkzaamheden in dienst van land en volk daarom op de ingeslagen weg voort te zetten.'

President Bouterse landt zondagochtend rond twee uur op de J.A. Pengelluchthaven

Bouterse vanuit Kenia weer met Turkse AtlasGlobal onderweg naar Suriname



Vlucht KK6935 van de Turkse luchtvaartmaatschappij AtlasGlobal, met aan boord president Desi Bouterse en zijn delegatie, is uit Nairobi, Kenia, vertrokken. Bouterse heeft zijn staatsbezoek aan China afgerond. De vlucht naar Suriname duurt dertien uren. De verwachting is dat het Turkse toestel tegen twee uur morgenochtend aankomt, aldus Starnieuws vanmiddag, zaterdag 30 november 2019. 

Voor AtlasGlobal dreigt faillissement. De luchtvaartmaatschappij is in financieel zwaar weer terecht gekomen. Alle vluchten van de Turkse luchtvaartmaatschappij zijn geschrapt tot 21 december. De vlucht van president Bouterse en zijn gevolg betreft een charter, dus is alleen dat toestel van AtlasGlobal nu in de lucht.

President Bouterse vertrok op 25 november met de Airbus A330-203 richting China voor een staatsbezoek. Het toestel landde in Kenia, waar Bouterse de Keniaanse president Uhuru Kenyatta ontmoette voor bilateraal overleg. Vervolgens werd hij opgehaald door een toestel uit China voor het laatste deel van zijn reis naar Beijing. Zijn staatsbezoek aan China duurde van 27 tot 30 november.

In de planning is nog een officieel bezoek aan Cuba. Het staatsbezoek van president Bouterse aan Havanna staat gepland op 2, 3 en 4 december. Er zijn nog geen bijzonderheden hierover verstrekt.

Bouterse is gisteren veroordeeld tot 20 jaar celstraf voor zijn aandeel in de 8 decembermoorden. Intussen is de politieke partij van Bouterse, de NDP, haar achterban aan het mobiliseren om hem groots te onthalen op de luchthaven bij zijn aankomst morgenochtend vroeg.

Peruaanse conservatieve politica Keiko Fujimori verlaat vrouwengevangenis in Lima

(Bron foto:Guadalupe Pardo, Reuters)
Hooggerechtshof had vrijlating Keiko Fujimori bevolen


De conservatieve politica Keiko Fujimori is in de nacht van vrijdag op zaterdag 30 november 2019 uit de vrouwengevangenis Santa Monica in Chorrillos in het zuiden van Lima vertrokken nadat het Peruaanse Hooggerechtshof maandag haar vrijlating had bevolen.


Fujimori werd in oktober 2018 gearresteerd op verdenking van het ontvangen van illegale campagnebijdragen van het Braziliaanse bedrijf Odebrecht in 2011. Deze bijdragen stonden centraal in een reeks corruptieschandalen.


Fujimori verloor de verkiezingen in dat jaar van Ollanta Humala, die tot 2016 president was.


De vader van de 43-jarige politica zit ook vast. Hij zit een gevangenisstraf uit voor misdaden tegen de menselijkheid. Alberto Fujimori was tussen 1990 en 2000 president van Peru.


(Suriname Mirror/RPP/France24/Peru21/Twitter/YouTube)

Al Jazeera: Suriname President Bouterse sentenced to 20 years for killings




Controversiële anti-oproerpolitie van Colombia arresteert vijf journalisten

'Arrestatie van de journalisten te wijten aan verwarring'

(Bron foto: Twitter)
Journalisten deden verslag van een anti-regeringsprotest in de noordelijke stad Barranquilla


De controversiële anti-oproerpolitie van Colombia heeft vijf journalisten gearresteerd die verslag deden van een anti-regeringsprotest in de noordelijke stad Barranquilla. Volgens persvrijheidsstichting FLIP (Fundación para la Libertad de Prensa) werden de journalisten drie uur na hun arrestatie vrijgelaten. 


De lokale krant El Heraldo schreef, dat twee van de journalisten voor de krant werken en samen met minstens 18 studenten werden gearresteerd. Een van de gearresteerde journalisten zei, dat de controversiële oproerpolitie van de ESMAD (Escuadrón Móvil Antidisturbios) de camera van een van de journalisten in beslag heeft genomen.


Volgens de FLIP vertelde het communicatiebureau van de politie van Barranquilla de persvrijheidsadvocaten dat de arrestatie van de journalisten 'te wijten was aan verwarring en dat zij de zaak aan het herzien waren'.


De lokale bevolking vertelde aan de krant El Tiempo, dat de studenten vreedzaam protesteerden. Barranquilla politiecommandant generaal Ricardo Alarcon vertelde El Heraldo, dat de studenten deel uitmaakten van een groep van 60 personen die de weg hadden geblokkeerd.

Het incident met de ESMAD is de laatste van meer dan 40 waarin journalisten door de politie zijn aangevallen sinds de protesten tegen president Ivan Duque vorige week donderdag begonnen.


Voorafgaand aan de eerste stakingsdag werden de autoriteiten al beschuldigd van intimideren van media en beperking van de vrijheid van meningsuiting. De lopende protesten hebben tot nu toe 'een historisch record als een van de meest gewelddadige tegen journalisten' achtergelaten, aldus de FLIP.

De regering heeft geprobeerd de anti-regeringsprotesten gewelddadig te onderdrukken en wordt zelfs onderzocht na bewijs, dat de politie betrokken was bij een 'georchestreerde terreur'-plot om burgers te intimideren in de hoofdstad Bogota en Cali, de derde grootste stad van het land.

De protesten tegen de impopulaire Duque volgden op een nationale staking van vakbonden en studentenorganisaties en zijn de grootste in meer dan vier decennia.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/YouTube/El Heraldo/Twitter)

Braziliaanse president Bolsonaro beschuldigt acteur Leonardo DiCaprio van financieren bosbranden Amazone

(Bron foto's: Twitter)
'Die Leonardo is toffe kerel, hè? Geld geven om Amazone in de fik te steken'


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft, zonder enig bewijs, acteur Leonardo DiCaprio beschuldigd van het financieren van de bosbranden in de Amazone. 'Die Leonardo is een toffe kerel, hè? Geld geven om de Amazone in de fik te steken', zei Bolsonaro tijdens een kort statement voor de presidentiële ambtswoning in de Braziliaanse hoofdstad Brasília. 

De extreemrechtse president doelde daarmee op onbevestigde geruchten op social media waarin het Wereld Natuur Fonds wordt beschuldigd van het betalen van brandweermannen om opnames te maken van de Amazonebranden. Die beelden zouden zijn gebruikt voor een donateurscampagne waarbij ook DiCaprio bijna een half miljoen euro zou hebben geschonken. Zowel het WNF als DiCaprio ontkent de ongefundeerde aantijgingen van de president.

'Hoewel ze het zeker waard zijn om te steunen, hebben we de organisaties die nu onder vuur liggen niet gefinancierd', liet de acteur weten in een verklaring. 'De toekomst van deze onvervangbare ecosystemen staat op het spel en ik ben er trots op deel uit te maken van de groeperingen die ze beschermen.'

Het WNF zegt nooit geld van DiCaprio te hebben gekregen noch foto’s of beelden van brandweermannen te hebben ontvangen. De filmster, die zichzelf omschrijft als acteur en milieuactivist, heeft een eigen stichting waarmee hij bedreigde diersoorten probeert te beschermen. Ook twittert DiCaprio regelmatig over de strijd voor een beter milieu. Daarnaast doneerde hij afgelopen zomer omgerekend 4,5 miljoen euro om beschadigde delen van het regenwoud te herstellen.


Vier leden van de niet-gouvermentele organisatie (ngo) ‘Alter do Chão Fire Brigade’ werden dinsdag gearresteerd. De politie verdacht hen van het opzettelijk aansteken van bosbranden om die te kunnen filmen en op die manier meer donaties binnen te kunnen halen. Op last van de rechter moesten zij donderdag worden vrijgelaten. De onderzoeksleider is inmiddels van de zaak gehaald en vervangen.

Federale onderzoekers zeggen dat illegale landveroveraars de voornaamste verdachten zijn van het aansteken van de branden en niet non-profit organisaties of brandbestrijders. Politici en andere ngo’s hebben zware kritiek op de arrestatie, en zeggen dat het onderdeel is van een doelgerichte lastercampagne van de Braziliaanse regering tegen milieuactivisten. Het is namelijk niet de eerste keer dat Bolsonaro activisten de schuld geeft van de bosbranden.

Op 21 augustus claimde de president tijdens een Facebook-live uitzending dat 'alles erop wijst', dat ngo’s de Amazone intrekken om het woud 'in brand te steken'. Toen Bolsonaro werd gevraagd naar bewijs voor zijn beweringen, antwoordde hij niet over een 'zwart op wit' plan te beschikken, 'zo gaan zij natuurlijk niet te werk'. Een dag later zei de president dat ook boeren verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor de branden in het regenwoud, maar in september viel hij de ‘liegende media’ aan vanwege hun berichtgeving over de branden in de Amazone.


Donderdagavond noemde Bolsonaro plotseling Leonardo DiCaprio tijdens een webcast. De president claimde toen dat het WNF de eerdergenoemde ngo betaald zou hebben om beelden te maken van de branden in de Amazone. 'Dus wat doet de ngo? Wat is het makkelijkst? Het woud in brand steken. Foto’s nemen en een filmpje maken', aldus de president. '(Het WNF) lanceert een campagne tegen Brazilië, neemt contact op met Leonardo DiCaprio, en hij doneert 500.000 dollar'. 'Een deel van dat geld is aan de brandstichters gegeven. Leonardo DiCaprio, jij draagt bij aan de bosbranden in de Amazone. Dat is onacceptabel', zei Bolsonaro.


(Suriname Mirror/Al Jazeera/O'Globo/AD/Twitter/)

Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten moet op zoek naar nieuwe president

Lof RvC voor Bob Traa die functie al na half jaar neerlegt

'Traa heeft vanwege persoonlijke omstandigheden zijn ontslag ingediend’


De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) moet weer op zoek naar een nieuwe president. Bob Traa legt eind december, na slechts een half jaar het interim-presidentschap te hebben vervuld, zijn functie neer. Volgens een persbericht van de CBCS heeft hij ‘vanwege persoonlijke omstandigheden zijn ontslag ingediend’, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 30 november 2019.

De Raad van Commissarissen (RvC) had op 11 maart 2019 aan de minister van Financiën van Curaçao en de minister van Financiën van Sint Maarten de aanbeveling gedaan om Traa te benoemen tot president van de CBCS. Omdat beide regering niet binnen drie maanden overgingen tot benoeming, werd Traa door de RvC tijdelijk aangesteld.

In een persbericht van de CBCS, namens de Raad van Commissarissen, stelt de RvC de beslissing van Traa te betreuren, maar te respecteren. De raad spreekt zelfs vol lof: 'De heer Traa heeft in de korte tijd dat hij de functie van president van de CBCS vervulde veel voor de Bank betekent. Zo heeft de heer Traa vanwege zijn brede kennis en ervaring meer inhoud gegeven aan de uitwerking van macro-economische vraagstukken met specifieke aandacht voor de bijzonderheden van elk der landen Curaçao en Sint Maarten.'

Ook zijn werkwijze wordt door de RvC gewaardeerd: 'Door zijn managementstijl wist hij collega’s van de verschillende disciplines samen te brengen en te betrekken in het besluitvormingsproces. Hij wist goed om te gaan met de vele uitdagingen waar de Bank voor staat.'

'Kan niet bestaat niet. Het kleurrijke leven van Otmar Buyne'

'Grenzeloze dadendrang om het maximale uit het leven te halen'


Grenzeloze dadendrang om het maximale uit het leven te halen, zo zou je het leven van de thans 90-jarige psychiater dr. Otmar Buyne kunnen typeren. In de biografie 'Kan niet bestaat niet. Het kleurrijke leven van Otmar Buyne' beschrijft journalist Roy Khemradj een man die getalenteerd, veelzijdig en ondernemend is. En die bovendien de karaktereigenschappen heeft om zijn verlangens om te zetten in werkelijkheid.
Khemradj schreef eerder biografieën van VHP-leider Jagernath Lachmon en accountant Ram Hiralal. Het voorwoord is geschreven door Buyne’s volle neef, Ronald Venetiaan.

Katholieke jeugd
Otmar Henry Buyne (Paramaribo, 29 november 1929) is van bescheiden afkomst. Vader Eugène Henry Buyne is bakker en afkomstig uit Commewijne. Moeder Magdalena Edwina Sno komt van de Paraanse plantage Vier Kinderen en verdient de kost als modiste en met broodverkoop. Het hardwerkende en spaarzame gezin met zes kinderen woont vanaf 1939 aan de Wanicastraat nr. 74, een hoofdwoning met twee erfwoningen.

Het katholieke gezin bezoekt trouw de Sint Rosakerk. Vanzelfsprekend gaat de jonge Otmar bij de fraters op school. Kenmerkend voor die tijd is dat maatschappelijk succes voor een groot deel bepaald wordt door klasse, afkomst én kleur. De missie zet eigen sociale en maatschappelijke instellingen op, waaronder scholen. Gedoopte kinderen uit de volksklasse krijgen zo een kans zich in brede zin te ontplooien. Uiteindelijk slaagt Buyne in 1948 op 19-jarige leeftijd van de Paulusschool. 1948 is ook voor de kolonie Suriname een keerpunt. Als voorbereiding op zelfbestuur in 1954 krijgt het land algemeen kiesrecht. Optimisme en nieuw elan heersen in het land. In 1949 gaat Buyne geneeskunde studeren aan de toenmalige Geneeskundige School. Het opleidingsgeld, SF 25 per maand, wordt betaald door peetoom Marius Sno, de op Curaçao wonende broer van moeder Edwina, die Otmar eerder heeft ondersteund. Uiteindelijk behaalt hij in 1961 het artsdiploma. Hij heeft twaalf jaar gedaan over een studie van zes jaar.

(Bron foto: Bibliotheek Aan den IJssel)
Reden: Buyne houdt tien vliegers in de lucht. Hij voelt de drang om zich verdienstelijk te maken voor de samenleving. Hij is de eerste voorzitter van de Brutusclub, een katholieke jongerenvereniging opgericht in 1948. Is hoofdredacteur van het maandblad De Ploeg. Richt de damesgymnastiekvereniging Dolores op. Lanceert het eerste sportblad van Suriname, ook Dolores geheten. Bekwaamt zich met hulp van vriend Guillaume Pool in de fotografie om daarmee geld te verdienen. Samen met zijn boezemvriend (‘tweelingbroer’) en student geneeskunde Rudi Elzenhout, geeft hij gezondheidsvoorlichting in het Surinaams via het AVROS radioprogramma Datra, Fa Yu Prakseri. Elzenhout en Buyne zijn beiden virtuoos in het Surinaams. Buyne is ook een begenadigd dichter in het Surinaams. In 1961 trouwt Buyne met de onderwijzeres Johanna Elizabeth van der Sloot, die hij in 1950 leert kennen. Het echtpaar krijgt twee kinderen, dochter Hennah (1952) en zoon Otmar jr. (1965). Hennah is later in Nederland de eerste zwarte vrouwelijke Officier van Justitie en rechter. En van 2007-08 PvdA-wethouder in Amsterdam. Hennah overlijdt in 2012. Otmar jr. is gepromoveerd chirurg.

Het paar vertrekt eind 1961 naar Nederland. Buyne specialiseert zich in de psychiatrie. In 1968 wordt hij in het Nederlandse landelijk specialistenregister ingeschreven als zenuwarts – een ouderwetse benaming voor psychiater. Buyne doet baanbrekend promotieonderzoek naar suïcide. Begin jaren zeventig raakt hij in de ban van het opkomend streven naar onafhankelijkheid. Promoveren aan de pas opgerichte medische faculteit van de Universiteit van Suriname is zijn doel. Door ferme tegenwerking vanuit de Surinaamse universiteit gaat dit niet door.

Van Nederland naar Suriname en terug
Teleurgesteld vertrekt Buyne eind 1971 met vrouw en zoon voor twee jaar naar Curaçao. Eind 1973, aan de vooravond van de onafhankelijkheid, keert de familie terug naar Suriname. Buyne vindt geen werk ondanks vele sollicitaties. Een toevallige ontmoeting met Emile Wijntuin, die leider is van de katholieke regeringspartij PSV, trekt de zaak vlot. In maart 1974 treedt Buyne in dienst van ministerie als psychiater. Hij werkt in ’s Lands Psychiatrische Inrichting en op het Medisch Opvoedkundig Bureau. Rond 1980 heeft Buyne zich in krap zes jaar tijd opgewerkt tot een vooraanstaand persoon. Hij is directeur-geneesheer van het Militair Hospitaal in de rang van majoor, is vicepresident van de Lions Paramaribo Central, is gepromoveerd aan de Universiteit van Suriname (samenvatting in het Surinaams), heeft de dagopvang voor geestelijk gehandicapte kinderen Stigesu opgezet, presenteert wekelijks het populaire radioprogramma Darta, mi wan aksi wan sani. Maar na de staatsgreep van 25 februari 1980 is er geen toekomst voor Buyne in Suriname. Eind 1980 vertrekt hij naar Nederland.

Buyne is een man van middelbare leeftijd (51) als hij zich weer in Groningen vestigt. Op typisch Buynesiaanse wijze zal hij ook dit deel van zijn leven tot een succes maken. Via vrienden en kennissen krijgt hij in februari 1981 een baan als psychiater in het ziekenhuis van Hoogeveen. In 1983 treedt Buyne in dienst van Bouman GGZ, een overkoepelende regionale organisatie voor de geestelijke gezondheidszorg in Rotterdam en omstreken. Buyne gaat wonen aan Capelle aan de IJsel. In de loop van de jaren tachtig komt een nieuwe benadering van niet-westerse patiënten van de grond, de zogeheten transculturele psychiatrie. Deze is gerelateerd is aan de cultuur en godsdienst van allochtonen. Het verbaast niet dat Buyne, kenner van de Afro-cultuur, de veranderende tijd weer goed aanvoelt. Hij combineert de westerse visie met winti, in die tijd een baanbrekende aanpak.

In 2002 zet Buyne een punt achter zijn leven als arts en psychiater. De dan 73-jarige duizendpoot kan met voldoening terugkijken op het Nederlandse leven dat hij van vanaf 1981 heeft opgebouwd. Maar Buyne’s bord is nog niet leeg. Hij gaat zich met passie wijden aan het koken en schrijven van kookboeken. In 2002 richt hij Club Culinair ‘Exclusief’ op. Tot 2016 kookt Buyne eens per maand voor geselecteerde leden een viergangen menu. Buyne noemt zich culinair ontwerper. De kenner van de Creoolse volkscultuur experimenteert met Creoolse volksgerechten, hij verbetert en vernieuwt. Dit vindt zijn weerslag in de totaal veertien kookboeken van zijn hand.

De biografie is vlot en leesbaar geschreven. Khemradj maakt inzichtelijk hoe een Creools dubbeltje van de erven van Paramaribo een kwartje is geworden. Dat hij veel materiaal heeft verwerkt blijkt uit de vele details waarmee gebeurtenissen, anekdotes of ontmoetingen worden beschreven. De persoon Buyne komt daardoor tot leven. Toch blijven enkele raadsels onopgelost. Neem bijvoorbeeld de zeven kinderen die Buyne heeft verwekt bij zes vrouwen, naast de twee uit het huwelijk met Johanna. Het blijft onduidelijk hoe dit zich verhoudt tot Buyne's katholieke vorming waarin een verantwoordelijk familieleven wordt benadrukt. Ondanks aandringen van de auteur weet Buyne niets anders te zeggen dan ‘Dingen gaan in het leven zoals ze gaan.’ Of neem Buyne’s tomeloze geldingsdrang. Waar komt die vandaan? Ook hier laat Buyne zich niet kennen. De psychiater die tijdens zijn werkzame leven de diepere drijfveren en driften van zijn patiënten trachtte bloot te leggen, laat de lezer gissen naar zijn eigen psyche.

Krishna Salikram

Roy Khemradj - Kan niet bestaat niet - het kleurrijke leven van Otmar Buyne, is uitgebracht door LM Publishers in Volendam en kost €19,50 via de uitgever, de boekhandel en Bol.com.

School in Lawagebied dicht vanwege recente overvallen door Braziliaanse bende

Bootsman zou zijn aangehouden die de bende zou hebben vervoerd


Al geruime tijd wordt het binnenland, met name het Lawagebied, geteisterd door een Braziliaanse bende, die daar heer en meester lijkt te zijn, aldus vrijdag 29 november 2019 De West. De bende valt onder andere goudvelden en dorpen aan en schroomt niet om vuurwapengeweld te gebruiken. Recentelijk werden twee overvallen gepleegd, waarbij vier personen het leven lieten. 

Na de overvallen deden geruchten de ronde, dat de bende 40 tot 50 mensen zou hebben gegijzeld. De districtscommissaris van Sipaliwini, August Bado, ontkent dit.

'Ik heb geen melding gekregen over gijzelingen in het gebied. Wat er wel is waargenomen, zijn schoten die zouden zijn gelost dichtbij de plek waar recentelijk twee mensen werden doodgeschoten door een Braziliaanse criminele bende. De mensen hebben voorzorgsmaatregelen getroffen en hebben besloten de school in dat gebied gesloten te houden.'

Volgens Bodo is een bootsman aangehouden en overgedragen aan de politie. Hij zou naar zeggen van de bewoners, de bende hebben vervoerd.

Korpschef Roberto Prade, gaf gisteren in de Ware Tijd aan, dat een deel van de lokale bewoners ook debet is aan de ontstane situatie, omdat zij hand- en spandiensten verlenen aan de criminelen. Dit zou volgens Prade de reden zijn dat het werk van de politie wordt bemoeilijkt.

Een team van het Nationaal Leger (NL) en de politie is volgens Bado gearriveerd in het gebied om de veiligheid te garanderen en de bende op te sporen. 'Het gaat om een uitgestrekt gebied, dus de manschappen van het leger die aanwezig waren, konden de veiligheid niet garanderen. Intussen is een militaire post die zich in dat gebied bevindt, versterkt en is een ander deel van de manschappen samen met de plaatselijke bewoners de bossen ingegaan om deze bende te arresteren en over te dragen.'

Volgens Bado zijn leerkrachten naar een centrale locatie gebracht. 'De mensen voelden zich bedreigd, dus we moesten ervoor zorgen dat een ieder zo dichtbij mogelijk elkaar is', aldus Bado.

Surinamers moeten maanden op nieuw paspoort of familieboekje wachten

'Ik ken genoeg mensen die geld onder tafel betalen en binnen twee weken een paspoort hebben'


Al geruime tijd beschikt het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) niet over materiaal om paspoorten en familieboekjes te maken. Dit zorgt voor irritatie binnen de samenleving. Sommige burgers geven aan, dat zij al vier maanden wachten. Volgens hen zijn er wel mensen die in korte tijd over een paspoort of familieboekje kunnen beschikken. 

'Ik ken genoeg mensen die gelden onder tafel betalen en binnen twee weken een paspoort hebben. Als je geen geld hebt in dit land, wordt je aan letterlijk aan je lot overgelaten', zegt een burger in De West van vrijdag 29 november 2019.

CBB maakte eerder via de media bekend, niet over genoeg materiaal te beschikken om het aantal aanvragen (ongeveer 200 paspoorten) af te handelen. Een ander probleem is volgens het CBB, dat reeds bij de aanvraag zaken mis gaan, omdat er dan al stukken zouden ontbreken, de gegeven informatie onduidelijk is en de aanvragers moeilijk bereikbaar.

'We leven in een moderne tijd waarbij je met één druk op de knop, alle gegevens van iemand kan ophalen, alleen hier worden dingen nog met de hand geschreven. Dit alles maakt dat zaken worden verlegd of dat men bepaalde zaken niet kan ontcijferen', zegt een burger. Hij geeft aan al enkele malen langs te zijn geweest bij het CBB voor een wijziging in zijn naam, echter zonder succes.

Volgens bronnen dicht bij het CBB, zijn er geen nationale paspoorten, maar kan men wel een zakelijk paspoort aanvragen. De kosten voor een dergelijk paspoort liggen hoger. 'Ik ga niet meer geld neertellen voor een paspoort dat alleen meer pagina’s bevat. Naar mijn gevoel wordt ik dan afgeperst, want ik vraag mij dan af als een normaal paspoort niet goedkoper is', zegt S.K., die anoniem wil blijven.

Economische Controledienst waarschuwt voor vloeibaar rattengif uit China

'Gif zeer gevaarlijk voor mens, dier en milieu'


De Economische Controledienst (ECD) van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HIT) is tijdens werkzaamheden gestuit op vloeibaar rattengif, waarvan het etiket volledig in Chinees is. Volgens de dienst is het gif zeer gevaarlijk voor mens, dier en milieu. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, zaterdag 30 november 2019.

Het ministerie benadrukt in een persbericht, dat dit product illegaal is ingevoerd. Winkeliers die het spul op de schappen hebben worden aangemaand direct met de verkoop te stoppen.


'Indien dit product toch op de schappen wordt aangetroffen, zal HIT genoodzaakt zijn om kordaat op te treden', waarschuwt het ministerie.

Aan de gemeenschap wordt een dringend beroep gedaan om contact te maken met de ECD indien ze in het bezit is van dit product. De inleveringstermijn is gesteld op één maand, aldus de afdeling Voorlichting van het ministerie.

Pertjajah Luhur (PL) roept op tot bewaren van de rust en harmonie

'Eenieder moet uitspraak Krijgsraad in het 8-decemberproces respecteren'


'De Pertjajah Luhur (PL) roept de gehele natie op tot het bewaren van de rust en harmonie. Ook doet zij een dringend beroep op eenieder om de uitspraak van de Krijgsraad in het 8-decemberproces te respecteren en het recht zijn beloop te laten.'

'Het vonnis toont aan dat de rechtsstaat en democratie in Suriname overeind staan. Het principe van scheiding der machten vormt een hoeksteen van onze democratische rechtsstaat. Vertrouwen in de rechterlijke macht is essentieel om de rechtsstaat levend te houden. 

De PL spreekt dan ook haar diepste waardering uit voor de zeer moeilijke taak die de drie vrouwelijke magistraten in het 8-decemberproces op zich hebben genomen, een zware verantwoordelijkheid die zij niet uit de weg zijn gegaan en die zij ongetwijfeld naar eer en geweten hebben uitgevoerd. 

De partij spreekt de hoop uit dat het vonnis Suriname als samenleving dichter bij een nationale verzoening zal brengen.'

Vicepresident Adhin: 'Wat ons betreft zal de veroordeling nooit rechtskracht hebben'

'Vonnis pas uitvoerbaar wanneer er geen rechtsmiddelen meer zijn'


'Wat ons betreft zal de veroordeling nooit rechtskracht hebben. We hebben genoeg middelen om binnen de rechtsstaat te handelen', zei vicepresident Ashwin Adhin gisteravond tijdens een spoed NDP-kaderbijeenkomst in Ocer, het partijcentrum van NDP, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 30 november 2019.

Hij heeft op verzoek van president Desi Bouterse het vonnis bestudeerd. Adhin legde uit dat het vonnis geen directe gevangenneming voorschrijft en dat Bouterse bij verstek is veroordeeld.

'Nu gaan de veertien dagen in en in die veertien dagen kunnen we in hoger beroep gaan. Het verdere proces kan één jaar of misschien tien jaren duren. Dus het vonnis heeft op dit moment geen gezag', benadrukte Adhin. Het vonnis is volgens hem pas uitvoerbaar wanneer er geen rechtsmiddelen meer zijn. Nadat er in hoger beroep een niet bevredigende uitspraak is gedaan, volgen er volgens de vicepresident nog amnestie en gratie.

Hij noemde Bouterse een man die decennialang het boegbeeld is van een gevestigde soevereiniteit en onafhankelijkheid. 'Nu wordt hij het slachtoffer van een systeem en men wil een man kruisigen om met zijn bloed al de zonden van zich af te lossen. Als we dat niet beseffen zal de tijd dat uitwijzen aan al die onwetenden', aldus Adhin.

Onweer zorgt voor chaos bij aanmeerplaats van Albina

Boten gevuld met lading voor Frans-Guyana krijgen veel water binnen



Onweer heeft gisteren achter in de middag voor chaos gezorgd bij de aanmeerplaats van Albina, aldus Waterkant.net vandaag, zaterdag 30 november 2019. 

Enkele boten die op dat moment helemaal gevuld waren met lading, om vervoerd te worden naar Frans-Guyana, kregen plotseling veel water binnen doordat het water onstuimig werd.

Het grootste deel van de lading in de boten bestond uit vaten gevuld met diverse spullen. Een groot deel van de lading van verschillende boten raakte door het onweer te water. Een deel is door het onweer in het water belandt en een deel is door de boothouders overboord gegooid nadat de boten dreigden te zinken.


Kustwacht Carïbisch Gebied onderschept 1.500 kilo cocaïne bij Aruba.

(Bron foto: Kustwacht Caribisch Gebied)
Vier opvarenden en balen drugs zijn aan de politie op Aruba overgedragen


In de nacht van donderdag op vrijdag (lokale tijd) heeft de Kustwacht Caribisch Gebied 1.500 kilo cocaïne onderschept. Volgens de Kustwacht gebeurde dat nadat op de radar een verdacht vaartuig was gedetecteerd dat in de territoriale wateren van Aruba voer, zo bericht de Kustwacht vrijdag 29 november 2019.

Bij controle door een vaartuig van de kustwacht bleek het vaartuig een 'go-fast'-boot te zijn, een open boot met grote buitenboordmotoren.

De vier opvarenden hadden meer dan 1.5 ton coke aan boord. De vier mannen en de balen drugs zijn aan de politie op Aruba overgedragen voor verder onderzoek.

Eerder deze maand werd drie ton cocaïne voor de kust van Aruba gepakt. Aan het begin van de maand pakte een Nederlands marineschip een transport van 350 kilo.

vrijdag 29 november 2019

NDP: 'Aanvallen van andersdenkenden zullen geen succes hebben' - Vonnis Bouterse wereldnieuws....

'Vonnis is poging grootste partij en leden blokkade op te leggen in streven Suriname te ontwikkelen'

NDP treft voorbereidingen om Bouterse zondagochtend groots te ontvangen op de Johan Adolf Pengelluchthaven


De Nationale Democratische Partij (NDP) heeft vrijdagavond 29 november 2019 een spoed kaderbijeenkomst gehouden in partijcentrum Ocer naar aanleiding van de veroordeling door de Krijgsraad van NDP-voorzitter Desi Bouterse, tot een gevangenisstraf van 20 jaar in het 8 decemberproces. De NDP heeft gevraagd aan de partijleden om hun hoofd koel te houden, zo schrijven Starnieuws en de Ware Tijd.


De NDP treft voorbereidingen om president Bouterse zondagochtend groots te ontvangen op de Johan Adolf Pengelluchthaven. Het staatshoofd keert die dag terug uit China. De partijstructuren hebben vrijdagavond de opdracht gekregen om mensen te mobiliseren voor de ontvangst van de president.



'Wij verwachten van u als leidinggevende van uw wijk, ressort of district dat u de mobilisatie inzet, dat is de kracht van de NDP. Wij gaan onze voorzitter een daverend welkom geven', zei Abrahams.



Hij zei te rekenen op de ondersteuning van de structuren en hij weet dat sommige personen al bezig zijn anderen te mobiliseren. Aanhangers van de partij zullen zaterdagavond vanuit Ocer en vanuit de districten vertrekken naar de luchthaven.
Volgens planning gaat de president op 2 december op staatsbezoek naar Cuba.



'Het is nooit in de wereld voorgekomen dat een zittende president wordt gevonnist. Hoe dan? Vijf maanden voor de verkiezing wordt de man veroordeeld tot twintig jaar celstraf. Wij van de NDP gaan dit niet accepteren', zei Abrahams

Na de kadervergadering heeft de NDP onderstaande verklaring uitgegeven.

'Geachte besturen, leden, sympathisanten, 

Vandaag is er wederom een poging gedaan de voorzitter van de Nationale Democratische Partij een zodanig vonnis op te leggen met de bedoeling de grootste partij van Suriname en haar leden een blokkade op te leggen in haar streven Suriname te ontwikkelen. 

De aanvallen van de andersdenkenden en degenen die denken misbruik te maken van hun functie, zullen geen succes hebben. 

De voorzitter van de partij dhr. Desi Delano Bouterse verzoekt hierbij alle kameraden om rustig te zijn tot zijn aankomst in Suriname. Wij zullen op de juiste wijze antwoord geven en ten alle tijden correct handelen.
Strey de foe strey….wi no sa frede...

Hoogachtend, 

Ramon Abrahams, 
ondervoorzitter Nationale Democratische Partij 
Carolien Heilbron, secretaris van de Nationale Democratische Partij'