vrijdag 25 januari 2019

De Doksenclub richt zich na export naar Trinidad & Tobago ook op Barbados en Jamaica

Pluimveebedrijf heeft eerste 10.000 kilo doksenvlees naar Trinidad & Tobago verscheept

Directeur Gerard van den Bergh van De Doksenclub ziet toekomst zonnig tegemoet


Nu De Doksenclub na 4.5 jaar wachten eindelijk vlees kan exporteren naar Trinidad & Tobago worden de blikken gericht op Barbados en Jamaica. Het pluimveebedrijf verwacht evenwel dat het mogelijk weer een harde strijd wordt om haar product te mogen leveren aan deze twee Caribische eilanden. Vorige week werd de eerste partij van 10.000 doksenvlees door de autoriteiten van Trinidad & Tobago toegelaten. Binnen een maand volgt een tweede levering. 

Gerard van den Bergh, directeur van De Doksenclub, zegt vrijdag 25 januari 2019 in de Ware Tijd, dat de druk vanuit de Caricom op Trinidad & Tobago zo groot werd, dat de regering niet langer kon weigeren, omdat zijn bedrijf aan alle eisen voldoet en ook door CAHFSA (Caribbean Agricultural Health and Food Safety Agency), het voedselveiligheidsinstituut van Caricom, is gecertificeerd.

De regering van Suriname heeft hierbij een cruciale rol vervuld door op vrijwel elke Caricom-vergadering over de agrarische sector en vrijhandel hierop te hameren. Ook tijdens staatshoofdenvergaderingen heeft het land de weigerachtige houding van Port of Spain steeds aan de orde gesteld. 'Trinidad kon dus niet blijven weigeren', aldus Van den Bergh.


Van den Bergh merkt op dat het Surinaamse product zeker kan concurreren met wat daar al te verkrijgen is. 'Wij hebben de echte doksen. De consument kan dus kiezen tussen echte doksen en pekingeend die we leveren.' Op het eiland was eerder alleen de zogenoemde mule-eend verkrijgbaar. Volgens de directeur zal pas na de derde of vierde levering duidelijk zijn wat min of meer de behoefte van Trinidad & Tobago is. De productie zal ook daarop afgestemd worden.

Recentelijk is fors geïnvesteerd in een moderne slachtlijn. Met deze slachtlijn kan de productie fors worden opgevoerd. 'We kunnen in twee uur vijfduizend eenden slachten. Vroeger deden we vier- tot vijfhonderd per dag', aldus Van den Bergh. Met de productieverruiming kunnen ook meer arbeidsplaatsen worden geschapen, voegt hij eraan toe. Het afgelopen jaar zijn ruim veertigduizend eenden geslacht.

Volgens Van den Bergh is De Doksenclub het enige moderne eendenslachtbedrijf in de regio dat aan alle standaarden voldoet, ook aan de Europese. Met de goedkeuring van Caricom en certficering van CAHFSA heeft het bedrijf in principe al een exportvergunning voor Barbados en Jamaica, stelt de directeur. 'We moeten naar alle Caricom-landen kunnen exporteren.'

Hij verwacht evenwel dat de andere landen ook met 'excuusverhalen' zullen komen om het Surinaamse product buiten de deur te houden. Ook dan zal de hulp van de overheid nodig zijn om de obstakels uit de weg te ruimen, verwacht Van den Bergh.

Negen verdiepingen tellend gebouw in Mexico-Stad, Mexico, zakt plotseling 70 centimeter

Gebouw in wijk Iztacalco werd gerenoveerd voor kantoorruimte 


Bewoners van de wijk Granjas México in Mexico-stad werden in de schemering van donderdagochtend 24 januari 2019 gewekt door een luide knal. Maar, het was gewoon een gebouw dat plotseling in de oude bedding van een meer, waarop de stad zit bevindt, zakte. 

Autoriteiten stelden vast, dat het gebouw met negen verdiepingen in de wijk Iztacalco 70 centimeter aan de zuidzijde zakte, met beschadigde ramen en trottoirs rondom het gebouw tot gevolg.


Openbaar veiligheidspersoneel en brandweerlui hebben 40 werknemers uit het gebouw geëvacueerd en het gebied afgegrendeld terwijl het personeel van de civiele bescherming het gebouw op schade inspecteerde. Naar verwachting zou later op de dag een nieuwe inspectie worden uitgevoerd.

Vijf naburige huizen en een fabriek werden ook geëvacueerd als veiligheidsmaatregel.


Het gebouw onderging een renovatie op het moment dat het weg zakte en stjnd te huur als kantoorruimte.

De burgemeester van de gemeente vertelde verslaggevers dat hij van plan was alle documenten en vergunningen met betrekking tot de structuur te verifiëren om de wettigheid te bepalen van het werk dat op het moment van het incident werd gedaan. Armando Quintero voegde eraan toe, dat hij contact had met de eigenaars van het gebouw en dat ze meewerken om de kosten te bepalen die buren maakten om hun huizen te moeten evacueren.

Weg zakkende gebouwen zijn niet ongewoon in de hoofdstad, omdat sommige gebieden langzaam maar zeker dalen.
(Suriname Mirror/El Universal/La Prensa/Twitter/YouTube)

'Regering kan zich in grote lijnen vinden in aanscherping Assemblee van drie wetsontwerpen wijziging kiesstelsel'

'Regering zal zich verder buigen over diverse voorstellen'


De regering zal zich buigen over diverse voorstellen die gedaan zijn door de commissie van rapporteurs in De Nationale Assemblee over de wijziging van het kiesstelsel en komt maandag weer aan het woord. Vicepresident Ashwin Adhin zei donderdag in het parlement, dat de regering zich in grote lijnen kan vinden in de aanscherping van de drie wetsontwerpen om te komen tot een beter en rechtvaardiger kiesstelsel, zo bericht Starnieuws vrijdag 25 januari 2019.

De commissie staat onder leiding van Melvin Bouva (NDP). Over het schrappen van de bepaling dat politieke organisaties met elkaar kunnen samenwerken vóór de verkiezing, heeft Adhin donderdag tijdens de openbare commissievergadering aangegeven, dat de regering niet praat over een 'verbod'. Deze bepaling is in 1987 opgenomen in het Decreet Politieke Organisaties en blijkt volgens de regering overbodig te zijn, omdat het democratiseringsproces verder is gevorderd.


'Politieke organisaties kunnen met hun eigen ideologie de verkiezingen ingaan en de kiezers weten dan bewust voor wie zij kiezen', zei Adhin.

Er worden wijzigingen aangebracht in artikel 163 van de Grondwet, de Kiesregeling en het Decreet Politieke Organisaties. De vicepresident voerde aan, dat al enige tijd de gemeenschap bedenkingen kenbaar heeft gemaakt over bepaalde bepalingen van het kiesstelsel. 'Dit stelsel heeft bijkans 30 jaren na de introductie ervan de verkiezingen in Suriname beheerst en is door de regering geëvalueerd en als gevolg van die evaluatie gewijzigd. De regering is van oordeel dat zij een begin moet maken met de wijziging van het kiesstelsel.'

Over het vervangen van het stelsel van de personenmeerderheid door het evenredigheidsbeginsel, kon Adhin niet aangeven wat de technische gevolgen daarvan zullen zijn. 'Ik denk dat we dat nader moeten bestuderen als dat inderdaad zo'n zorgpunt is. Bewustwording is een zeer ingrijpend aspect, de gemeenschap is gewend om op die wijze te stemmen voor de ressortraden en ik kan uw bezorgdheid begrijpen, dat er meer fouten gemaakt zullen worden. Geef ons de tijd om dat te bestuderen en dan komen wij daarop terug.'

'De kiesdeler is een populaire term', aldus Adhin, 'maar, deze komt niet voor in de wettelijke regelingen. We kennen het quotiënt, dat slechts betrekking heeft op hoeveel stemmen voor één bepaalde politieke partij zijn uitgebracht en dat te delen door het aantal zetels. Het voorstel is dat de drempel te verlagen voor dat quotiënt. De regering kan meegaan in het verlagen van de voorkeursdrempel naar ongeveer 50%.'

VS roept Amerikanen in Venezuela op het land te verlaten

Ook diplomatiek personeel dat als ‘niet-essentieel’ wordt beschouwd wordt teruggeroepen


De Amerikaanse overheid roept Amerikanen in Venezuela op het land te verlaten. Ook het diplomatiek personeel dat als ‘niet-essentieel’ wordt beschouwd, wordt teruggeroepen. De terugroeping is het gevolg van een ultimatum dat de Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft gesteld tegen de Amerikaanse diplomaten.

Washington had woensdag de Venezolaanse parlementsvoorzitter Juan Guaidó erkend als nieuwe interim-president van Venezuela. In reactie daarop verbrak Maduro de diplomatieke banden met de VS en gaf hij het ambassadepersoneel 72 uur om het land te verlaten.

De VS lanceerde donderdag ook een veiligheidswaarschuwing op de website van Buitenlandse Zaken. Amerikanen die in Venezuela verblijven, wordt aangeraden om het land te verlaten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt dat het slechts in beperkte mate dringende bijstand kan verlenen. Hoeveel Amerikanen nog in het Zuid-Amerikaanse land verblijven, is niet duidelijk.

Het is intussen spannend afwachten hoe de machtsstrijd in Venezuela zal aflopen. Guaidó, die door het parlement in Caracas werd uitgeroepen tot interim-president, krijgt veel steun en erkenning van westerse landen en kan op grote sympathie van de bevolking rekenen, maar Maduro heeft met de controle over het leger nog steeds de feitelijke macht in handen.

Guaidó verklaarde in een Skype-interview met de tv-zender Univision dat hij amnestie voor Maduro niet uitsluit. Het interview met Guaidó vond plaats op een geheime locatie in de hoofdstad Caracas. Hij had Maduro eerder verantwoordelijk genoemd voor de 26 doden die al zijn gevallen bij de recente protesten tegen het regime.(Suriname Mirror/De Tijd/AFP/Belga/YouTube)

Chinese Cosco Shipping koopt 60% aandelen in Terminal haven Chancay (Terminales Portuarios Chancay), Peru

(Bron foto: Andina)
Chancay Terminal moet een belangrijke gateway-poort voor Peru worden

Chancay Terminal wordt ook ontwikkeld tot een belangrijke hubhaven in Latijns-Amerika


De wereldwijde Chinese exploitant van havens Cosco Shipping Ports verwerft 60% -belang in Terminales Portuarios Chancay (Chancay Terminal) van Volcan Compañía Minera voor een totale bedragvan $ 225 miljoen. 

Zhang Wei, vicevoorzitter en algemeen directeur van Cosco Shipping Ports en José Picasso, voorzitter van Volcan, ondertekenden de overeenkomst namens de twee partijen. De ceremonie werd bijgewoond door Mercedes Aráoz, vicepresidente van Peru, Xiao Yaqing, voorzitter van de staats Asset Supervision and Administration Commission (SASAC), onder anderen.

Cosco Shipping Ports zal samenwerken met Volcan om van Chancay Terminal een belangrijke gateway-poort voor Peru te maken. Chancay Terminal is eigenaar van het land van de Terminal en hoeft geen concessierechten te betalen, financiële middelen kunnen dus voornamelijk op de ontwikkelingen van de terminal worden geplaatst.

De economische groei van Peru is de afgelopen jaren voortgezet; containers door heel Peru is in 2017 gestegen van 2,5 miljoen TEU (Twenty Foot Equivalent Unit, de aanduiding voor de afmetingen van containers) naar 2,5 miljoen TEU in 2010.

Gelegen op 58 kilometer ten noorden van de Peruaanse hoofdstad Lima, ligt Port of Chancay op een gunstige locatie waar het gemakkelijk toegang heeft tot het economische centrum van Peru.

De haven van Chancay is een natuurlijke diepwaterhaven met een maximale waterdiepte van 16 meter en is in staat om aan de behoeften van megaschepen te voldoen. De bouw van Chancay Terminal omvat multifunctionele terminals, containerterminals en bijbehorende infrastructuurfaciliteiten.

Xiao Yaqing, voorzitter van SASAC, zei dat 'gepland een moderne terminal te zijn, zal de haven na de bouw van Chancay Terminal niet alleen de internationale operationele capaciteiten van Chinese bedrijven verder versterken, maar ook de economische groei verder verbeteren, ontwikkeling van Peru. Ik hoop dat de twee bedrijven het project op een praktische manier zullen implementeren en een sterke basis zullen leggen voor de uitgebreide samenwerking tussen de twee landen, en zo de economische ontwikkeling en welvaart van China en Peru helpen bevorderen.'

Xu Lirong, voorzitter van Cosco Shipping zei: 'Chancay Terminal is het eerste terminalproject waarin is geïnvesteerd door Chinese bedrijven in Zuid-Amerika, dat grote aandacht en steun heeft gekregen van zowel de Chinese als de Peruaanse overheid. Volcan is een van 's werelds toonaangevende polymetallische mijnbouwbedrijven. Om het hoofd te bieden aan de ontwikkeling van haar activiteiten, is Volcan jaren geleden begonnen met het onderzoek naar de aanleg van een terminal in de haven van Chancay. De samenwerking zal de twee partijen in staat stellen om volledig gebruik te maken van middelen en gebruik te maken van de capaciteiten om gezamenlijk Chancay Terminal te ontwikkelen tot een belangrijke hubhaven in Latijns-Amerika en een gatewayhaven in de Stille Oceaan die de lokale economische groei zou moeten helpen bevorderen.'


(Suriname Mirror/Andina/Maritime Professional/World Maritime News)

Mijnbouwbedrijf Drummond mag van Colombia zijn La Loma-mijn 20 jaar langer exploiteren

Amerikaanse Drummond is Colombia's grootste steenkoolexporteur....


Colombia heeft de vergunning van het Amerikaanse mijnbouwbedrijf Drummond verlengd om zijn La Loma-mijn nog eens 20 jaar te exploiteren, zei het Agencia Nacional de Minería (ANM) donderdag 24 januari 2019.

Het contract bij de mijn, gelegen in de noordoostelijke provincie Cesar, zal gedurende zijn leven minstens $ 586 miljoen aan royalty's, inkomsten en sociale projectinvesteringen genereren, aldus het agentschap in een verklaring op zijn website.


Drummond is Colombia's grootste steenkoolexporteur.

'Dit contract vertegenwoordigde 30 procent van de productie van mijnbouwactiviteiten van Drummond in 2018 in Colombia', aldus het bedrijf.

'Het gebied van deze hernieuwde concessie heeft bewezen reserves van ongeveer 60,5 miljoen ton.'

Naast Drummond zijn de grootste spelers in de kolenindustrie in Colombia Prodeco van Glencore, Colombia Natural Resources van Murray Energy Corp en Cerrejon, die gezamenlijk eigendom zijn van BHP Billiton, Anglo American Plc en Glencore.


(Suriname Mirror/El Tiempo/Reuters/El Heraldo/Twitter)

Jean Wyllys, eerste openlijk homoseksuele parlementslid in Brazilië, is het land uit gevlucht

(Bron foto: Twitter)
De 44-jarige Wyllys leven niet meer zeker sinds oerconservatieve Bolsonaro president is

'Een bedreigd leven beschermen is ook een strategie om te vechten voor betere dagen’


Jean Wyllys, het eerste openlijk homoseksuele parlementslid in Brazilië, is het land uit gevlucht vanwege doodsbedreigingen. De 44-jarige Wyllys zou zijn leven niet meer zeker zijn sinds de oerconservatieve Jair Bolsonaro president van het land werd. 

Wyllys, van de linkse partij PSOL (Partido Socialismo y Libertad), liet donderdag 24 januari 2019, aan de lokale krant Folha de Sao Paulo weten, dat hij Brazilië had verlaten voor een baan in de academische wereld, en dat hij geen enkele intentie heeft om terug te keren naar huis.

'Een bedreigd leven beschermen is ook een strategie om te vechten voor betere dagen’, schreef hij op Twitter met een link naar het artikel. 'We hebben al veel bereikt en gaan daarmee verder als de tijd rijp is.'


Wyllys, die afgelopen oktober voor een derde termijn werd herkozen in het parlement, kreeg in het verleden ook talloze doodsbedreigingen, maar die zouden minder serieus zijn geweest.

Van de huidige president is bekend, dat hij tegen homoseksualiteit is. Wyllys verwijt hem dat de bedreigingen onder zijn leiding zijn toegenomen. Ook zou er een lastercampagne tegen hem gaande zijn op sociale media.


De Braziliaanse LGBT-gemeenschap en mensenrechtenactivisten hebben geschokt gereageerd op het vertrek van Wyllys. Hij werd door hen als groot voorvechter gezien in de strijd voor homorechten. 'Ik begrijp zijn beslissing, maar het is erg triest dat we in zo’n situatie terecht zijn gekomen’, zei Luis Arruda, een prominent LGBT-activist, tegen de Thomson Reuters Foundation. 'Het is verdrietig dat een gekozen parlementslid zich zo onder druk gezet voelt, en zo emotioneel gekwetst is, dat hij zich genoodzaakt voelt het land en zijn familie te moeten verlaten.'

Wyllys was een openlijk criticus van de president sinds de verkiezingsoverwinning van Bolsonaro vorig jaar, en was al talloze keren met hem in botsing gekomen in het parlement.


Wyllys wordt vervangen door David Miranda, overigens ook een openlijk homoseksuele politicus die nu voor het eerst in het parlement zitting neemt. 'De LGBT worstelt altijd en in elk land in deze wereld', zei Miranda tegen de Thomson Reuters Foundation. 'Met deze regering is dat niet anders. We zullen er hard voor moeten vechten om onze verworvenheden veilig te stellen.'(Suriname Mirror/g1.globo/AD/Folha de Sao Paulo/Twitter/The New York Times)

VN-Mensenrechtenbaas Michelle Bachelet wil onafhankelijk onderzoek naar gebruik geweld door Venezolaanse veiligheidstroepen

(Bron foto: Twitter)
'Ik ben uiterst bezorgd dat situatie in Venezuela snel uit de hand loopt met catastrofale gevolgen'


Mensenrechtenbaas Michelle Bachelet van de Verenigde Naties riep vrijdag 25 januari 2019 op tot een onafhankelijk onderzoek naar vermeend overmatig gebruik van geweld door Venezolaanse veiligheidstroepen of aanverwante milities, onder verwijzing naar meldingen van ten minste twintig mensen die deze week zijn gedood. 

Naar verluidt zijn meer dan 350 mensen vastgehouden in protesten sinds oppositieleider Juan Guaido zich interim-president noemt en president Nicolas Maduro uitdaagde, zei ze. 'Ik ben uiterst bezorgd dat de situatie in Venezuela snel uit de hand loopt met catastrofale gevolgen', zei Bachelet, een voormalig presidente van Chili, in een verklaring in Genève.

'Elk geweldincident met dood of letsel moet worden onderworpen aan een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek om na te gaan of er sprake is van overmatig gebruik van geweld door de autoriteiten, of dat misdaden zijn gepleegd door leden van gewapende groeperingen, of dit nu voorbestemd is of anderszins', ze zei.

Bachelet drong er bij de politieke leiders van Venezuela op aan om gesprekken te voeren om de 'steeds meer branderige atmosfeer' die wordt veroorzaakt door een diepgewortelde sociale, politieke en economische crisis, onschadelijk te maken.


De Verenigde Staten probeert ervoor te zorgen, dat de Venezolaanse olie-inkomsten naar Guaido gaan, de president van de Nationale Assemblee, en om geld af te sluiten van de geïsoleerde Maduro, zei een ambtenaar van de VS donderdag.

Het VN Vluchtelingenagentschap UNHCR zei, dat het de situatie volgt, maar nog geen verhoogde uitstroom van Venezolanen had gezien, waarvan meer dan 3 miljoen de crisis al zijn ontvlucht. De Verenigde Naties waarschuwde vorige maand, dat naar schatting 2 miljoen Venezolanen zich in 2019 bij hen zouden voegen.

'We zijn ons nog steeds aan het voorbereiden op elke mogelijke verandering in het aantal vluchtelingen en migranten dat Venezuela verlaat', zei UNHCR-woordvoerster Liz Throssell op een nieuwsbriefing. 'Wat we hebben gezien, is dat bevolkingsbewegingen tot nu toe constant zijn gebleven sinds vorig jaar, en dat is ongeveer 5.000 Venezolanen die hun land gemiddeld elke dag verlaten.' Veel doorvoer via Colombia op weg naar Peru of Ecuador, voegde ze eraan toe. 'We hebben een aanzienlijk aantal gezien dat dringend internationale vluchtelingenbescherming en humanitaire hulp nodig heeft.'


(Suriname Mirror/The Associated Press/Twitter)

'NDP-Assembleelid Misiekaba negeert in zijn verdeging van Amnestiewet OAS-Verdrag'

'Misiekaba gaat ook voorbij aan jurisprudentie Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens'


'De heer Misiekaba persisteert bij de toepasbaarheid van de Amnestiewet in het lopende 8 decembermoordproces. Dit Assembleelid wenst niet alleen de nationale rechtsinstanties, maar ook de internationale, voor te houden alsof de Amnestiewet 2012 toepasbaar is. Het persisteren van de heer Misiekaba komt erop neer, dat de Krijgsraad en het Hof van Justitie onterecht de Amnestiewet en de resolutie die op woensdag 29 juni 2016 is afgevaardigd, waarin bevelen gegeven aan de procureur-generaal, in het belang van de staatsveiligheid, met betrekking tot de vervolging in dit concrete geval dat bij de Krijgsraad in behandeling is over de moorden op 7, 8 en 9 december 1982, onverbindend heeft verklaard. 

Het wekt bevreemding, dat dit DNA-lid gewoon voorbij gaat aan het belangrijkste argument, namelijk dat als grondslag voor de onverbindendheid van de Amnestiewet van 2012, het Amerikaanse Verdrag voor de Rechten van de Mens en de jurisprudentie van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens, is gebruikt. 

Ook al uit het vonnis van 15 juni 2005 van dit Hof in de zaak van de Gemeenschap Moiwana tegen Suriname van 15 juni 2005 blijkt uit rechtsoverweging 206: 'Met name amnestiewetten, verjaringstermijnen en gerelateerde bepalingen die het onderzoek en de bestraffing van ernstige mensenrechtenschendingen verhinderen – zoals parate, buitengerechtelijke executies als in deze zaak – zijn ontoelaatbaar, aangezien deze schendingen in strijd zijn met niet-derogeerbare rechten erkend in het internationaal mensen-recht' (in noot 112 bij deze rechtsoverweging wordt verwezen naar drie eerdere arresten van het Inter-Amerikaans Hof op dit gebied). Zie het boek: Moiwana zoekt gerechtigheid, red. Fergus Mackay, Kit-Publishers 2006 (pag. 203).

De rechter kan rechtstreeks toetsen aan dit Verdrag. En als de heer Misiekaba twijfelt of de moorden van 8 december 1982 mensenrechtenschendingen zijn, dan verwijzen wij hem naar het rapport van VN-rapporteur Amos Wako van 12 februari 1985 waaruit blijkt, dat de moorden van 8 december 1982 als mensenrechtenschendingen worden aangemerkt. 

Stichting 8 december 1982 
Sunil Oemrawsingh'

Toekomst RCR Zorghotel hangt nog steeds aan zijden draadje

Notaris Dew Kalisingh plant 1 februari weer veiling van Zorghotel


De situatie rond het noodlijdende RCR Zorghotel aan de Anton Dragtenweg blijft zorgelijk. Als niet vóór 1 februari de schuld aan de Nationale Ontwikkelingsbank en de Hakrinbank wordt voldaan, dan dreigt die dag de zorginstelling toch op de veiling te belanden. Zo blijkt uit een advertentie die notaris Dew Kalisingh in opdracht van de banken zaterdag publiceerde, aldus vrijdag 25 januari 2019 de Ware Tijd.

Niet uitgesloten wordt, dat de kwestie weer voor de rechter belandt. Eerder lukte het advocate Joan Nibte al twee keer uitstel van betaling en daarmee opschorting van de veilingdatum te krijgen.

Nadat eind september 2018 uitstel was verleend, gebeurde dit weer op 9 januari. Voorwaarde was wel, dat het zorghotel binnen enkele dagen de eerste tranche van de aflossing moest plegen. Dan zou twee maanden uitstel voor de veiling gerechtvaardigd zijn. Echter, er werd niet afgelost en zaterdag werd dan ook de advertentie met veilingdatum 1 februari gepubliceerd. Op de zitting van 9 januari was overigens al meer tijd gevraagd dan de rechter uiteindelijk toekende.

Het Zorghotel is sinds de opening eind 2010 in zwaar weer, aangezien het uitgangspunt niet realistisch bleek. Het was de bedoeling zorg te bieden aan Surinamers in Nederland, die in Suriname verpleegd wilden worden. Maar, aangepaste wetgeving waarbij de uitkering door zorgverzekeraars minder is als de behandeling in het buitenland geschiedt, trok een streep door de rekening.

Verschillende noodgrepen, waaronder het deels aanbieden van hotelkamers, blijken niet het gewenste resultaat te hebben.

Advocaten van verdachten Hardjoprajitno en Naarendorp in 8 decemberproces krijgen nul op request van rechter


Alle door Irvin Kanhai en John Kraag opgeworpen excepties zijn verworpen

'Rechter op grond van artikel 106 en 137 Grondwet bevoegd Amnestiewet buiten toepassing te laten, omdat die wet in strijd is met OAS-verdrag'


De Kantonrechter heeft vandaag, vrijdag 25 januari 2019, op de zitting van het 8 decemberstrafproces alle excepties opgeworpen in de zaak John Hardjoprajitno en Harvey Naarendorp verworpen. De advocaat van Naarendorp, Irvin Kanhai, en John Kraag die Hardjoprajitno bijstaat, hadden bezwaren aangetekend. Hierdoor kon de inhoudelijke behandeling nog niet plaatsvinden. 

Volgens beide advocaten zou de kennisgeving van vervolging nietig zijn en de dagvaarding niet rechtsgeldig. De rechter in het Tweede Kanton zou onbevoegd zijn en op grond van de Amnestiewet 2012 zou het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk verklaard moeten worden.

De Kantonrechter heeft, aldus Starnieuws, uitgebreid gemotiveerd, met name het punt van de Amnestiewet 2012, en aangegeven dat de verweren van de advocaten ongegrond zijn. De rechter heeft vastgesteld dat zij op grond van artikelen 106 en 137 van de Grondwet (zie hierna) bevoegd is de Amnestiewet buiten toepassing te laten, omdat die wet in strijd is met de rechten van onder andere de nabestaanden zoals vastgelegd in artikel 8 en 25 van het verdrag van de Organisatie van Amerikaanse Staten en hoofdstuk 5 van de Grondwet.

Artikel 106
Binnen de Republiek Suriname geldende wettelijke voorschriften vinden geen toepassing, wanneer deze toepassing niet verenigbaar zou zijn met een ieder verbindende bepalingen van overeenkomsten, die hetzij voor, hetzij na de totstandkoming van de voorschriften zijn aangegaan.


Artikel 137
Voor zover de rechter in een concreet aan hem voorgelegd geval toepassing van een bepaling van een wet strijdig oordeelt met een of meer der in Hoofdstuk V genoemde grondrechten, verklaart hij die toepassing voor dat geval ongeoorloofd.

De rechter heeft erop gewezen dat dit geen novum is, maar dat de Surinaamse rechter reeds lang en met regelmaat in bijvoorbeeld familiezaken (adoptie) de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek buiten toepassing laat.

Hiermee voegt de rechter een tweede argument toe aan dat van de Krijgsraad, om de Amnestiewet 2012 buiten toepassing te laten, zegt Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden. De inhoudelijke behandeling vindt op 8 februari plaats.

Reshma Mangre: 'Is recht op onderwijs alleen van toepassing in geval van staking?'

Twee scholen dicht vanwege onhygiënische situaties.... en niemand jammert

- 'Wat gebeurt er nu met het recht op onderwijs?'
- Nieuwe voorzitster BvL/ALS wacht nog steeds op uitnodiging minister kennismakingsgesprek


Alhoewel Onderwijsminister Lilian Ferrier zich tijdens haar aantreden in mei 2017 had voorgenomen om te werken naar een situatie, waarin geen sprake is van onderwijsonderbrekingen, blijkt dat juist door omissies vanuit de autoriteiten de leerlingen van de Petuniaschool (Zorg en Hoop) en Veritaschool (Nieuw Weergevondenweg) met een verstoord onderwijsproces te maken krijgen. Dit, vanwege één reden. slechte hygiëne. Op beide scholen is gebleken dat de sanitaire voorzieningen gebrekkig zijn. 

Op de Veritaschool is de situatie zo ernstig, dat fecaliën op het schoolerf terecht zijn gekomen. Zo moesten de schooldeuren gesloten worden voor twee weken. Verwacht wordt dat op 28 januari de leerlingen en leraren de Veritaschool kunnen betreden.
Op de Petuniaschool is de slechte hygiëne nog niet verholpen.

De nieuwe voorzitster van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), Reshma Mangre, betreurt de ontstane situatie. Zoals zij bij de wisseling van de wacht had aangegeven op 11 januari, focust de BvL/ALS zich niet alleen op de financiële aspecten, maar ook op de onderwijsinhoudelijke zaken.

'De slechte hygiëne op de scholen heeft ook onze aandacht. Maar, we kunnen hierover nog niet aan de slag met de minister, omdat we nog steeds geen reactie van haar hebben ontvangen om de onderhandelingen voort te zetten', zegt Mangre donderdag 24 januari 2019 in het Dagblad Suriname.

Op 14 januari heeft Mangre de minister formeel op de hoogte gesteld van de bestuurlijke veranderingen binnen BvL/ALS, met het verzoek om de onderwijsinhoudelijke onderhandelingen te continueren. 'Maar, tot heden hebben we geen reactie gehad van de minister.' 

Mangre heeft in haar schrijven benadrukt, dat er dringende redenen aanwezig zijn voor de onderhandeling. 'De situatie op de Petunia- en Veritaschool raakt ons ook. Wat gebeurt er nu met het recht op onderwijs? Is dit recht alleen van toepassing in geval van een staking van de leerkrachten? Heeft de minister geen gevoel meer voor de kinderen? Waar is het-kind-staat-centraal ineens gebleven?'

Mangre voert aan dat de nobele gedachten van Ferrier ondertussen geen zoden aan de dijk hebben gezet. Zij geeft de minister nog wat ruimte om antwoord te geven op de brief. Deze afwachtende houding zal echter veranderen als de minister geen reciprociteit toont. 'Laten we dialoog voeren om de problemen op te lossen', aldus Mangre.

interCaribbean Airways woedend over beslag namens Insel Air op kerosine toestel op Sint Maarten

(Bron foto: Aviation Tribune)
Ceo Sadler van interCaribbean Airways: 'Bewindvoerder Van den Heuvel is een ongeleid projectiel'

'De bewindvoerder had geen recht dit te doen, wij lijden enorme schade hierdoor en willen vergoeding van die schade'


Trevor Sadler, chief executive officer (ceo) van interCaribbean Airways op de Turks en Caicoseilanden, is furieus over het beslag van de bewindvoerder namens Insel Air. 'This is a dirty game', zegt Sadler in het AntilliaansDagblad vandaag, vrijdag 25 januari 2019.

Executoriaal beslag werd zaterdag 19 januari gelegd op de brandstof van de Embraer EMB 120, die interCaribbean van derden huurt. Het toestel landde die middag op Sint Maarten en zou doorvliegen naar Santo Domingo. Dat gebeurde echter niet, omdat de deurwaarder in opdracht van bewindvoerder en Insel beslag legde voor een totaalbedrag van 500.000 dollar.

'Het is zeker niet correct dat te doen', zegt Sadler over dat gewraakte beslag, waarvan het vliegbedrijf opheffing eist. Het Kort Geding daarvoor vindt vandaag plaats door middel van een videoconference tussen Willemstad en Philipsburg.

'De bewindvoerder had geen recht dit te doen. Wij lijden enorme schade hierdoor en willen vergoeding van die schade. Dit is nergens goed voor: het levert alle partijen meer schade op dan dat het oplevert.'

De ceo wijst er op, dat ook andere, potentiële geïnteresseerden in een overname van Insel Air, dit zien en ervan zullen terugschrikken. Sadler, die duidelijk woedend is op bewindvoerder Rogier van den Heuvel, noemt hem ‘een ongeleid projectiel’.

Literprijs van benzine op Curaçao zakt met ruim 10 cent

Als gevolg van lagere inkoop brandstofkosten gaan ook kosten voor water en elektriciteit omlaag


De literprijs van benzine (Mogas97) zakt komende dinsdag met ruim 10 cent van 1,944 naar 1,841 gulden. Ook de prijzen van diesel gaan volgende week omlaag. De consument betaalt vanaf 29 januari nog maar 1,388 gulden voor een liter Gasolie LSD in plaats van de huidige 1,435 gulden. Dat maakte de regering gisteren bekend, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 25 januari 2019. 

Omdat Curoil in december noch voor Mogas97 noch voor Gasolie LSD aankopen heeft gedaan, is de daling van de tarieven voor brandstof voornamelijk het resultaat van een correctie in de overschot/tekortcomponent. Wat betreft de benzine is specifiek besloten om de gereguleerde aankoopprijs naar beneden bij te stellen, aan de hand van de ontwikkeling van de internationale prijsnotering.

Als gevolg van de lagere inkoop van de brandstofkosten gaan ook de kosten voor water en elektriciteit omlaag. Per 1 februari kost huishoudelijk gebruik van elektriciteit tot 250 kWh een halve gulden per kWh in plaats van 0,56 gulden. Wie 250 tot 350 kWh verbruikt, moet daarvoor vanaf volgende maand 0,61 gulden betalen, waar dat eerst 0,66 was. En voor verbruik van boven de 350 kWh wordt de gebruiker straks geen 0,70, maar 0,65 gulden per kWh in rekening gebracht. Tot slot wordt ook water goedkoper.

Regering Curaçao gaat voorlopig geen nieuwe financiële verplichtingen aan

Raad van Ministers voert per direct een algehele verplichtingenstop in


De Raad van Ministers heeft het besluit genomen per direct een algehele verplichtingenstop in te voeren. Dit houdt in dat de regering voorlopig geen nieuwe financiële verplichtingen kan aangaan. De stop geldt in ieder geval tot eind februari, wanneer een commissie belast met het doorlichten van de begrotingen vanaf 2019 tot en met 2021 haar werkzaamheden heeft afgerond en verslag heeft uitgebracht aan de minister, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 25 januari 2019.

In een brief van 21 januari 2019 aan zijn collega-ministers stelt minister Kenneth Gijsbertha van Financiën, dat de genoemde begrotingen in verband met het opzetten en implementeren van het integraal herstelprogramma van de regering, grondig geanalyseerd dienen te worden.

'Hoewel de begrotingen vanaf 2019 tot en met 2021 aan de normen van de Rft (Rijkswet financieel toezicht) voldoen, bestaat er toch behoefte aan een kritische doorlichting van deze begrotingen', zo stelt Gijsbertha.

'Dit is mede ingegeven vanwege het feit, dat zowel de Raad van Advies als het Cft (College financieel toezicht) veel opmerkingen hebben over de begroting en meerjarenramingen. Zoals u weet, kennen de begrotingen weinig vrije beleidsruimte.'

Op 18 december 2018 werd Rignald Carolina belast met de opdracht om binnen twee maanden deze doorlichting uit te voeren.

Jim Bousaid, oud-Hakrinbank-directeur: 'Ik ben bezorgd over verdubbeling staatsschuld sinds 2014'

'Opvallend is dat bepaalde politici zich hierover minder zorgen maken'...


'Ik heb vaak genoeg mijn zorgen geuit over de snelle groei van de staatsschuld, die intussen een zorgwekkend niveau bereikt heeft, terwijl een verdere toename wordt verwacht. Opvallend is dat bepaalde politici zich hierover minder zorgen maken. Zij wijzen daarbij op de bedrijvigheid die de besteding van de opgenomen leningen mogelijk maakt en op de concessionele voorwaarden waaronder de meeste leningen werden verkregen. De discussie wordt overigens te vaak vertroebeld door het naar voren brengen van allerlei oneigenlijke en onzakelijke argumenten', aldus Jim Bousaid, oud-Hakrinbank-directeur en econoom woensdag tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) in Hotel Torarica, zo schrijft vandaag, vrijdag 25 januari 2019, Starnieuws.

'Vanuit mijn optiek bezien is het, op grond van mijn rijpe ervaring opgedaan in het academisch onderwijs en in de bancaire sector, voor de hand liggend dat ik bezorgd ben over de verdubbeling van de schuld sinds 2014. Berekeningen indiceren dat de schuld is opgelopen tot bijna 80% in 2017, terwijl de feitelijke schuld wellicht al hoger is', stelde Bousaid.

De geconstateerde daling in 2018 werd veroorzaakt doordat van Staatsolie verkregen gelden deels werden gebruikt voor schuldaflossing. Na deze incidentele daling zal de schuld naar verwachting weer oplopen, gelet op de aanhoudende tekorten op de overheidsbegroting.

De schuld vloeit deels voort uit de financiering van infrastructurele projecten. Bousaid vraagt zich af of dergelijke projecten, zoals de voorgenomen renovatie en uitbreiding van de luchthaven te Zanderij, voldoende inkomsten en deviezen voor de Staat zullen genereren om aan de leningsverplichtingen te voldoen.

De zorg over de schuldenproblematiek wordt ook gevoed door aanpassingen van de Wet op de Staatsschuld, die de oorspronkelijk bedoelde disciplinerende werking en de signaalfunctie van deze wet goeddeels uitholden: definities werden aangepast, en bepaalde componenten van de schuld werden niet langer meegerekend. Als klap op de vuurpijl werd de wet in 2017 zodanig gewijzigd dat het schuldplafond onder bepaalde voorwaarden kan worden overschreden met toestemming van De Nationale Assemblee. Hierdoor werd een uiterst risicovolle situatie gecreëerd, dankzij de steun van de meerderheid in de Assemblee, sprak Bousaid.

Het obligoplafond van 60% van het Bruto Binnenland Product (BBP) werd aanvankelijk ingesteld voor geavanceerde landen en naderhand overgenomen door de Caricom, inclusief Suriname. Dit vindt Bousaid niet wijs om deze norm ook te hanteren voor voor Caricom, omdat de lidlanden doorgaans niet beschikken over een omvangrijk en gediversifieerd productieapparaat en omdat het aandeel van de import in hun binnenlandse bestedingen relatief hoog is. Dergelijke landen zijn minder schokbestendig en doen er daarom goed aan bij hun beleidsvoering uit te gaan van een norm van hooguit 40% van het BBP. Veelzeggend is dat de actuele schuldquote van deze landen gemiddeld circa 40% beloopt. Hier loopt Suriname met een schuldquote van bijna 90% van het BBP dus erg uit de pas, stelde de econoom.

Over de samenstelling van de staatsschuld zegt Bousaid, dat de buitenlandse 2,2 keer groter is dan de binnenlandse, wat ongunstig en riskant is, gelet op de beperkte schokbestendigheid van Suriname en de track-record van periodieke devaluaties.

'Sinds kort worden wij geconfronteerd met stijgende rentes op de buitenlandse staatsschuld. Deze stijging zal naar verwachting doorgaan. Aangezien circa 30% van de buitenlandse leningen tegen een flexibele rente werd aangegaan, moet ook uit deze hoofde rekening worden gehouden met hogere lasten voor de Staat. Mede om deze reden pleit ik voor publicatie van een realistische cashflow projectie in vreemde valuta om beter inzicht te krijgen van de werkelijke schuldverplichtingen van de Staat in relatie tot haar aflossingscapaciteit. Ik schat in dat reeds nu zal blijken dat de staatsschuld niet goed aflosbaar is. Dit brengt het risico met zich mee dat het schuldenvraagstuk naar de toekomst toe nijpend wordt.'

Bousaid pleitte met klem voor ombuiging van de oplopende schuldtrend.

'Henry Does, pseudoniem Theo Para, in Nederland, stookt constant en probeert onrust te zaaien in Suriname'

NDP-fractieleider André Misiekaba: 'Ik denk dat meneer Does verward is'

'Meneer Does denkt dat wij hier op ons achterhoofd zijn gevallen, ik weet niet tot wie hij zich richt met zijn anti-NDP, -Bouterse of -Misiekaba campagne'


NDP-fractieleider André Misiekaba vindt dat de arts Henry Does, met als pseudoniem Theo Para, die in Nederland woont, constant stookt en onrust probeert te zaaien in Suriname. 'Ik denk dat meneer Does verward is. Het is zo dat in de kwestie decembergebeurtenissen de Krijgsraad de 15 mensen die de dood vonden, niet gecategoriseerd is als genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Kennelijk heeft meneer Does de vonnissen van de Krijgsraad niet gelezen en gewoon uit de lucht gepraat', aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 25 januari 2019.

'Ten tweede is het zo, dat in een geciviliseerde samenleving, wanneer de volksvertegenwoordiger een wet maakt op de door de Grondwet vastgestelde wijze, dat je altijd mensen hebt die op grond van waar ze staan, vinden dat ze die wet niet leuk vinden. Ze zouden tot een andere bevinding komen als ze in de plaats waren die wet te maken. Feit is - en dat weet dokter Does goed - dat het moment waarop een wet is gemaakt, deze geldt als wet voor het land. Meneer Does denkt dat wij hier op ons achterhoofd zijn gevallen. Ik weet niet tot wie hij zich richt met zijn anti-NDP, anti-Bouterse of anti-Misiekaba campagne. Maar, in Nederland is het ook zo dat wanneer een wet door de Tweede Kamer is goedgekeurd, dan is het wet voor Nederland. Als je nou tegen of vóór bent, wet is wet. De Amnestiewet van 2012, ik weet dat het steekt, is de Amnestiewet 1989 die door Henry Does gezinden is gemaakt, hebben wij aangepast en alleen de periode uitgebreid.'

'We hebben niet in een achterkamer de wet gemaakt. De debatten hebben in het openbaar, ten overstaan van het publiek plaatsgevonden. Uiteindelijk heeft De Nationale Assemblee van de republiek Suriname een besluit genomen. De wet is aangepast. Het gaat om een wet van de republiek Suriname of meneer Does nu wil huilen of niet of hij nog honderd artikelen wil schrijven. Die wet geeft aan dat degenen die vallen onder de wet, in elke fase van een proces, vrij moeten komen. Het is een feit.'

'Toen artikel 3 van de Amnestiewet gemaakt werd door de gezinden van meneer Does, hadden ze niet kunnen bevroeden dat anderen er gebruik van kunnen maken. Ik denk dat de pogingen van Does om onrust te zaaien in onze republiek, terwijl hij hoog en droog in Nederland zit, stuk voor stuk mislukken. Wij willen een vreedzame samenleving. Wij hebben gezegd dat wanneer de zaak in rustig vaarwater is gekomen, wij op eigen wijze aan waarheidsvinding doen om uiteindelijk te komen tot voorziening. Wij willen niet dat anderen ons de les lezen. Wij willen niet dat anderen het proces frustreren. Ook Henry Does niet. Misschien is het een goed advies voor hem. Schoenmaker hou je bij je leest.'

Nieuwe parkeerplaatsen op oude standplaats Albina-taxi’s aan Waterkant, Paramaribo

Centrum Paramaribo kampt al vele jaren met ernstig parkeerprobleem


Het tekort aan parkeerplaatsen in het centrum van Paramaribo wordt binnenkort deels verholpen met een nieuwe parkeergelegenheid op de oude standplaats van de Albina-taxi’s aan de Waterkant. De marktmeester van de Centrale Markt, John Lecton, zegt vandaag, vrijdag 25 januari 2019, in de Ware Tijd, dat hij samen met het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie bezig is om het gedeelte dat grenst aan de Vreedzaam Markt aan te pakken, zodat daar binnenkort auto's kunnen parkeren.

Lecton: 'Wij gaan inspelen op de situatie, omdat er heel weinig parkeerplek is voor mensen die willen winkelen of boodschappen halen op de markt of in het centrum. Naast de markt hebben wij al enkele plekken, maar wij moeten er meer creëren, omdat er vraag naar is.'

Het parkeerprobleem speelt al jaren in de binnenstad. Automobilisten worden gedwongen om minutenlang naar plekken te zoeken of te wachten totdat iemand vertrekt om te kunnen parkeren. Vooral in de Jodenbreestraat wordt op de rijweg geparkeerd, wat een vlotte doorstroming van het verkeer belemmert. Mensen nemen het risico om te parkeren op plekken waar dat verboden is, met gevaar dat de auto wordt weggesleept.

Eerder vertelde het hoofd van de afdeling Voorlichting van het ministerie, Neville Pengel, dat er gewerkt wordt aan een plan om het parkeerprobleem op te lossen.

Steven Brunswijk stopte met zijn typetje Braboneger toen het 'te ongemakkelijk' werd.,,,

'Ik voelde me niet serieus genomen, het woord neger heeft een negatieve lading'


Steven Brunswijk wist dat hij moest stoppen met zijn typetje Braboneger toen het te ongemakkelijk werd. Voor zichzelf maar ook voor anderen, zegt de cabaretier vrijdag 25 januari 2019 in de Volkskrant, aldus RTL Nieuws.

'Ik voelde dat andere mensen het niet prettig vonden om de naam uit te spreken. Soms werd er denigrerend Brabonegertje van gemaakt', vertelt Steven. 'Alles waar tje achter staat is niet leuk, je voelt je kleiner gemaakt. Dit is niet de bedoeling man, dacht ik.'

In februari vorig jaar kondigde Steven aan per direct met Braboneger te stoppen. 'Het zat me niet lekker meer. Ik heb inmiddels kinderen. Dat heeft mijn kijk op de wereld veranderd. Wat als zij ouder worden en vragen hoe het zit met die naam? Ik voelde me niet serieus genomen, het woord neger heeft een negatieve lading, er was alleen nog maar negativiteit.'Volgens Steven was zijn typetje misschien ook iets te goed neergezet. 'Veel mensen dachten dat ik écht zo was. Het was ook het enige dat ik van mezelf liet zien. Ik ben een Brabander, maar ik ben veel meer dan dat. Ik ben vader van drie kinderen - ze zijn 5, 3 en 5 maanden. Ik ben geboren in Suriname, spreek in mijn dagelijks leven veel Sranantongo, ga bijna alleen maar met Surinamers om. Dat deel van mij zag niemand.'
'De grootste uitdaging is nog steeds de overheidsfinanciën, het is een tijdbom'

VES-voorzitter Ramautarsing bezorgd over wijze waarop overheid met geld omgaat

Ook zorgen over de slechte manier van drugsbestrijding


De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) maakt zich ernstige zorgen over de manier waarop de overheid met geld omgaat. 'De grootste uitdaging is nog steeds de overheidsfinanciën, het is een tijdbom', zei VES-voorzitter Winston Ramautarsing woensdag in Hotel Torarica tijdens de traditionele nieuwjaarsreceptie, aldus Starnieuws vrijdag 25 januari 2019. 'De vraag is niet of het zal afgaan, maar wanneer het zal afgaan.' De organisatie maakt zich ook zorgen over de slechte manier van drugsbestrijding. 

De nieuwjaarsrede werd uitgesproken door Jim Bousaid, oud-directeur van de Hakrinbank, oud-voorzitter van de Bankiersvereniging en erelid van de VES. Bousaid besteedde ook veel aandacht aan de slechte staat van de overheidsfinanciën. De economische situatie en het financiële huishouden van de overheid zijn onstabiel en de vooruitzichten niet fraai, gaven zowel Bousaid en Ramautarsing aan. Er zijn wel positieve punten te vermelden, maar die zijn niet bepaald zaligmakend, aldus Ramautarsing.

'De vrije val van het Bruto Binnenlands Product is tot staan gebracht, maar de recessie in de ‘niet-mijnbouw'-economie zet zich voort. Het land is voor zijn inkomsten nog steeds sterk afhankelijk van olie en goud, daarbij overgelaten aan de grillen van de wereldmarktprijzen. De goud- en deviezenreserves zijn toegenomen. Maar, dit komt door leningen, niet door eigen verdiensten. De staatsschuld is veel te hoog, en er wordt daarnaast niet genoeg geproduceerd om af te lossen', sprak Ramautarsing. De uitgaves zijn nog steeds groter dan de inkomsten, de tekorten enorm.

'Een tijdbom', noemde Ramautarsing de situatie. 'Volgens de ontwerpbegroting van 2019 bedragen de lopende uitgaven Srd 15.3 miljard. De ontvangsten zijn geschat op Srd 6.5 miljard. Een tekort van meer dan Srd 8.8 miljard. Als dit wordt uitgevoerd, gaan we direct in een diepe crisis zitten.'

Over de 'uitermate zwakke aanpak van de drugsdoorvoer', maakte Ramautarsing ook opmerkingen. 'Het ontwricht niet alleen de sociaaleconomische machtsverhoudingen, het stimuleert een hit and run mentaliteit en verwoest de arbeidsethos in het land. Daarom moeten we prioriteit geven aan drugsbestrijding met name de aanpak van money laundering alsook de ontneming van illegaal verkregen vermogen. Als we het niet doen, zullen we het voelen. We kunnen als land geblacklist worden en het internationaal betalingsverkeer, dat nu al hapert, zal nog moeilijker worden.'

De VES constateert ook, dat corruptie steeds openlijker wordt. Van corruptiebestrijding is weinig te merken. Er wordt veel uitgegeven aan ‘showprojecten’ terwijl 'moni no de', merkte de VES-voorzitter op.

Ramautarsing haalde weer aan, dat er te weinig economische kennis en kunde bij de overheid zitten en dat manifesteert zich in de foute beslissingen en prioriteiten.

De VES gaat ook in 2019 van zich laten horen, kondigde hij aan. 'Andere maatschappelijke groepen moeten niet aan de zijlijn blijven staan maar speler worden. De bevolking moet bewust gemaakt worden van de werkelijke bestuurlijke en economische situatie. De vooruitzichten op korte termijn zijn niet fraai. Maar, we hebben een eenvoudige economie met veel on- en onderbenutte mogelijkheden. Met goed bestuur, hard en smart werken van ons allen, kunnen we redelijk snel een acceptabel welvaartsniveau verdienen. Nadruk op verdienen, niet lenen.'

Missiekaba (NDP): 'Fractie van NDP kan niet gegijzeld worden door eenmansfractie van PALU'

'Door zijn drang politiek te willen scoren, heeft hij de zaak demonstratief op bord van NDP gelegd'


'Wij blijven erbij dat de fractie van de NDP niet gegijzeld kan worden door de eenmansfractie van de PALU.' Dit zegt NDP-fractieleider André Misiekaba vandaag, vrijdag 25 januari 2019, op Starnieuws. Er worden volgens hem opdrachten gegeven vanuit PALU aan Assembleelid Cleon Gonsalves Jardin de Ponte om die dan te deponeren op het bord van de NDP. Misiekaba geeft aan dat elk lid van De Nationale Assemblee bevoegd is om moties in te dienen en daarvoor met de politieke tools die er zijn ondersteuning te zoeken. De PALU-parlementariër heeft geen gebruik daarvan gemaakt. 

'Maar, door zijn drang om politiek te willen scoren, heeft hij de zaak demonstratief op het bord van de NDP gelegd. Wij hebben inderdaad op die politieke actie een politiek antwoord geformuleerd. Ik weet natuurlijk dat het hard is aangekomen, maar de politiek is hard. Wanneer je een politieke actie initieert, dan moet je weten: wie kaatst moet de bal verwachten', aldus de NDP-fractieleider.

'Nu is het zielige verwijt van de PALU, dat de fractieleider van de NDP niet eens heeft gewacht totdat het voorstel hem bereikt heeft. PALU moet de hand in eigen boezem steken', meent Misiekaba.

Gonsalves had het voorstel eerst moeten bespreken met de NDP-fractie, stelt de politicus. Dat is niet gebeurd, terwijl haast elke vergaderdag er contact is. Het voorstel is op geen enkel moment besproken om na te gaan hoe de fractie daartegenover staat. Gonsalves is volgens Misiekaba demonstratief achter het spreekgestoelte gegaan om een politieke actie te ontketenen. 'Dit is helemaal mislukt. Wij hebben daarop gepast geantwoord. Als de PALU wat voor voorstel dan ook heeft, is de fractie daar en kan men het altijd bespreken.'

Het is volgens Misiekaba een kwalijke zaak dat men allerlei dingen schrijft en formuleert voor Gonsalves en het lid in hele vervelende positie plaatst in het parlement. 

'Ik denk dat het niet juist is. Uiteraard is meneer Gonsalves een volwassen man. Hij zal uiteindelijk moeten weten hoe hij politiek moet dealen over de posities waarin zijn partij hem plaatst. Ik denk dat in deze hele zaak de PALU gewoon de hand in eigen boezem moet steken. Als de PALU de opdracht van het volk heeft begrepen, zal ze zelf haar moties indienen en verdedigen en waar nodig de politieke ondersteuning daarvoor zoeken in het parlement.'

Minister Ferrier en IGSR-bestuur rechtvaardigen ontslag AdeKUS bestuursvoorzitter Menke

'Menke weigert vreemde geldstromen bij IGSR uit te leggen'

- Ook zou Menke 'conflicterende functies' hebben bekleed
- 'Danny Lachman, directeur van het IGSR, is buiten functie gezet'


Onderwijsminister Lilian Ferrier en het bestuur van het Institute for Graduate Studies & Research (IGSR) hebben donderdag 24 januari 2019 op een persconferentie uitgelegd waarom Jack Menke als voorzitter van het bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) 'ontslagen moest worden', zo meldt Starnieuws.

(Bron foto: Dagblad Suriname)
'Vreemde geldstromen' die bij het IGSR zijn ontdekt waarover hij weigert uit te leggen, misstanden bij de PhD school, en de conflicterende functies die Menke bekleedde, hebben geleid tot het besluit van de minister.

Benadrukt werd ook, dat 'het om een interne zaak gaat die intern opgelost moet worden en niet in de media hoefde te verschijnen'.

Lothar Boksteen is aangewezen als waarnemend voorzitter van het universiteitsbestuur. Danny Lachman, directeur van het IGSR, is 'buiten functie gezet', geeft de minister aan. 'Maar, met een voorzitter van een universiteitsbestuur kun je dat niet doen. Dat is juridisch niet juist. Dus hadden we geen andere mogelijkheid om de heer Menke te ontslaan. Er zijn andere signalen in de media verschenen. Dit is wat er zich heeft afgespeeld, de samenleving moet op de hoogte zijn van de motivatie achter het besluit. Dit is niet wat we willen maar in deze situatie was het nodig om de voorzitter van het universiteitsbestuur te ontslaan.''Er zijn vreemde kasstromen in het IGSR terechtgekomen buiten weten van het totale bestuur', zei Robert Power, voorzitter van het IGSR-bestuur. 'Het gaat niet om één of twee centen. Het gaat om Srd’s, Amerikaanse dollars en euro’s. De middelen waren niet het bezit van het IGSR. Via de directeur van het IGSR zijn de middelen die behoren aan de universiteit gebypassed en op rekeningen van het IGSR terechtgekomen.' 

Het IGSR-bestuur heeft rekenschap gevraagd aan de universiteitsbestuur. 'We hebben niemand beschuldigd, geen vinger gewezen. Bij nader zoeken hebben we meer dan vijf financiële stromingen ontdekt. Ik weet niet hoeveel geld er is, wie er mogen trekken van de rekeningen. Een compleet zooitje. Comptabel hangt het bestuur van het IGSR dus.'

Er wordt een CLAD (Centrale Landsaccountantsdienst) onderzoek ingesteld. Daarnaast gaat het IGSR een onderzoek naar documenten van de PhD School doen. Menke is naast voorzitter van het universiteitsbestuur ook voorzitter van van de PhD Board geweest.

Jenny Johns-Christoffer van het IGSR deelde mee, dat de documenten na herhaaldelijk vragen nog steeds niet overhandigd zijn en feedback over het te voeren beleid en de begroting uitbleven terwijl de PhD school ondertussen al begonnen is. 'Maar, als de voorzitter van de board ook voorzitter is van het universiteitsbestuur dan begrijpt u dat er enige vorm van verstrengeling in de uitvoering heeft plaatsgevonden. Dit bestuur heeft inderdaad goedgekeurd, dat professor Menke voorzitter is geworden van de Board. We hebben dat in vertrouwen gedaan, hij heeft zich jarenlang sterk gemaakt hiervoor. We hebben niet kunnen vermoeden dat het scheiden van die twee functies niet zo eenvoudig zou zijn met alle vervelende gevolgen daarbij.'

Johns gaf aan dat de mogelijkheid voor bestuursleden om ook in andere besturen die met de universiteit te maken hebben zitting te hebben, van de universiteit zelf komt. 'Om de betrokkenheid te bevorderen.' 

De sprekers benadrukten dat het om een interne zaak van de universiteit gaat die intern opgelost moest worden en niet in de media moest verschijnen.

Oppositie roept regering op afstand te nemen van president Maduro

Oppositiefracties roepen regering ook op aan te dringen op verkiezingen met steun OAS


'De gezamenlijke oppositiepartijen in De Nationale Assemblee (DNA) verklaren zich donderdag 24 januari 2019 solidair met de bevolking van Venezuela in hun streven naar herstel van de democratie. De Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP), de Nationale Partij Suriname (NPS), Pertjajah Luhur (PL), de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelings Partij (ABOP) en Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) verwijzen naar de OAS-resolutie van 10 januari jl. waarbij de legitimiteit van Nicolas Maduro als president van Venezuela niet wordt erkend door de meerderheid van OAS-lidlanden.

In de resolutie wordt ook zorg uitgesproken over de instortende gezondheidszorg in het land, de vervolging en detentie van politieke tegenstanders en wordt opgemerkt dat de uittocht van miljoenen Venezolanen gevolgen heeft voor de hele regio. 

De OAS-resolutie van 10 januari jl. illustreert het groeiende isolement van Maduro in de regio maar ook internationaal. Vele landen in de regio hebben al hun ambassadeurs terugtrokken en sancties ingesteld. 

De voorzitter van het buitenspel gezette Venezolaanse parlement, Juan Guaido, heeft zichzelf uitgeroepen tot president van het Zuid-Amerikaanse land. Naast Brazilië, de Verenigde Staten en Canada, heeft inmiddels ook de OAS, de internationale organisatie van 35 onafhankelijke landen op het Amerikaanse continent, Guaido als overgangspresident van Venezuela erkend 

De gezamenlijke oppositiepartijen zijn in solidariteit met het volk van Venezuela dat al jaren gebukt gaat onder toenemende verslechtering op politiek-, humanitair- en mensenrechtengebied. 

Zij roepen de regering op, uit hoofde van het voorgaande op, afstand te nemen van president Maduro en aan te dringen op nieuwe verkiezingen met steun van de OAS. 

De gezamenlijke oppositiepartijen in DNA Paramaribo, 
24 januari 2019 
VHP, NPS, PL, ABOP en DOE'

Amerikaanse missionaris stelt geïsoleerde inheemse stam in Brazilië bloot aan ziekten

'Zelfs als er geen direct contact is geweest, is kans op overdracht ziekten naar het geïsoleerde gebied groot'


Een Amerikaanse missionaris die in Brazilië opereert, heeft een geïsoleerde inheemse stam blootgesteld aan ziekte en mogelijk de dood, zei de afdeling Inheemse Zaken van de Braziliaanse overheid (FUNAI, Fundação Nacional do Índio) woensdag 23 januari 2019. 

Steve Campbell , een Amerikaanse christelijke missionaris uit Maine, ging vorige maand het gebied binnen van de Hi-Merimã-stam, een van de weinige stammen in Brazilië die geen contact hadden met de buitenwereld.


'Het is een geval van schending van de rechten en blootstelling aan het risico van de dood van een geïsoleerde inheemse bevolking', aldus een FUNAI-woordvoerder in een schriftelijke verklaring aan de Thomson Reuters Foundation. 'Zelfs als er geen direct contact is geweest, is de kans op overdracht van ziekten naar het geïsoleerde gebied groot.'

Er is een toenemende kans dat zendelingen contact proberen te maken met geïsoleerde stammen in Brazilië na de benoeming door president Jair Bolsonaro van een evangelische prediker als de nieuwe minister belast met inheemse zaken, aldus experts. Tijdens zijn campagne beloofde Bolsonaro om beschermd land te openen en 'geen centimeter' af te bakenen voor inheemse volkeren of quilombolas - afstammelingen van weggelopen slaven. 

Campbell kampeerde in het gebied dat de Hi-Merimã bezetten en betrad een van de recent verlaten kampen van de geïsoleerde stam, aldus FUNAI. Pogingen om Campbell te bereiken waren niet succesvol.

Er is weinig bekend over de Hi-Merimã, die in de staat Amazonas wonen. Ze werden bekend door het afwijzen van contact met de buitenwereld en het onderhouden van vijandige relaties, zelfs met andere inheemse gemeenschappen.

Details over met wat voor soort straffen Campbell kan worden geconfronteerd zijn niet duidelijk, omdat FUNAI federale Officieren van Justitie of de politie nog niet heeft geïnformeerd. Het overheidsagentschap zei, dat het hen deze week zou informeren.

Volgens berichten van de Braziliaanse krant Folha de São Paulo beweerde Campbell per ongeluk het gebied te zijn binnengetreden, terwijl hij inheemsen les gaf van de naburige Jamamadi-stam om een ​​GPS-apparaat te gebruiken. Campbell woont al jaren bij de Jamamadi, maar kreeg volgens FUNAI geen toestemming om dat te doen.(Suriname Mirror/Folha de Sao Paulo/Thomson Reuters Foundation/Survival International/The Sun)