vrijdag 12 oktober 2018

Ondanks diefstal bij SoZaVo is in meeste districten Algemene Kinderbijslag uitbetaald

'Ik kan nog niet aangeven hoe groot het bedrag is dat is gestolen, we zijn nog bezig te berekenen'


Hoewel een groot geldbedrag bestemd voor de uitbetaling van de Algemene Kinderbijslag (AKB) is gestolen, heeft dat niet veel effect op de verdere betaling. In de meeste districten is de betaling al geschied, zegt Angela Salmo, waarnemend directrice van Sociale Zaken bij het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo). Alleen het ressort Tapanahoni in Sipaliwini moet binnenkort nog aangedaan worden. Die financiële middelen zijn bij de bank, zo bericht de Ware Tijd vrijdag 12 oktober 2018.

Het geld dat is verdwenen was voor de nabetaling van Kinderbijslag in Paramaribo. Hiermee zou deze week gestart worden. 'Ik kan nog niet aangeven hoe groot het bedrag is dat is gestolen. We zijn nog bezig dat te berekenen', zegt Salmo.

Tot zaterdag was de dienst Administratieve Uitbetalingen Sociale Voorzieningen (AUSV) nog druk bezig met de uitbetaling in Paramaribo. Het gaat om de uitbetaling van de AKB over 2017.

De waarnemend directrice zegt, dat toen de inbraak maandag was ontdekt, het diensthoofd van AUSV, Monche Atompai, direct aangifte heeft gedaan bij de politie. Zij weet niet of de deur(en) van het gebouw van AUSV zijn geforceerd. 'De ruimte waar het geld was, is afgebakend door de politie en geen enkele medewerker mag daar gaan', zegt Salmo.

De twee kisten waarin het geld werd bewaard zijn leeg teruggevonden in het district Wanica. Waar ze precies zijn aangetroffen, wil de waarnemend directrice vanwege het politieonderzoek niet prijsgeven. Naar haar zeggen worden camerabeelden bekeken door de politie. Ze weet niet of er sprake is van een 'inside job'. 'Voor zover ik weet zijn er geen medewerkers aangehouden. Ze worden wel opgeroepen door de politie.'

Het is niet voor het eerst dat geld is verdwenen bij het ministerie. In maart van dit jaar werden zes personen aangehouden verdacht van verduistering van geld bij het ministerie. Ook dat geld was bestemd voor uitbetaling van de maandelijkse Algemene Kinderbijslag, AKB. Het betrof de betaling over het gehele jaar 2016. De verduistering vond in 2015 plaats, tijdens de eerste regering Bouterse.

Vermoedelijk stoffelijke resten vermiste Monaliza Mijnard (37) aangetroffen

Ex-partner bekent Mijnard te hebben vermoord en in brand gestoken...


Op aanwijzing van de 39-jarige in verzekering gestelde verdachte R.G. zijn vrijdag 12 oktober 2018 vermoedelijk stoffelijke resten van de vermiste Monaliza Mijnard in Paramaribo-Noord aangetroffen. Dat meldt het Korps Politie Suriname.

Mijnard werd dinsdag 9 oktober als vermist bij de politie opgegeven door familieleden. De aangifte van vermissing is door de lokale politie van het ressort Geyersvlijt overgedragen aan de Recherche van regio Paramaribo die meteen een onderzoek startte.

Het onderzoek leidde naar haar ex-partner G. die donderdag werd aangehouden. Na afstemming met het Openbaar Ministerie is de verdachte in verzekering gesteld.

De bromfiets waarmee het slachtoffer maandag 8 oktober haar woning had verlaten, is gedemonteerd op een adres in het district Wanica aangetroffen.

Nadat de verdachte flink aan de tand was gevoeld door rechercheurs van regio Paramaribo heeft hij bekend de vrouw te hebben vermoord en haar lichaam daarna in brand te hebben gestoken.

De stoffelijke resten zijn na afstemming met het Openbaar Ministerie voor onderzoek in beslag genomen. Het onderzoek in deze zaak wordt voortgezet door de recherche van Paramaribo.

NPS vraagt procureur-generaal over te gaan tot vervolging en berechting van dader schietincident

'NPS is bevreesd voor de veiligheid van haar leden en bezoekers'


De Nationale Partij Suriname (NPS) heeft vrijdag 12 oktober 2018 schriftelijk de interventie gevraagd van procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday, zo meldt Starnieuws. Een schot uit een vuurwapen van een militair werd dinsdag gelost op partijgebouw Grun Dyari van de NPS. 

Het Openbaar Ministerie is een der belangrijkste pijlers waarop de democratie is gestoeld, stelt de NPS. De pg wordt door de partijleiding verzocht over te gaan tot vervolging en berechting van de dader. De NPS zegt met dit voorval bevreesd te zijn voor de veiligheid van haar leden en bezoekers.

De partijleiding stelt, dat uit berichten in de media vernomen wordt dat de mogelijke dader zou zijn opgebracht voor verhoor en later huiswaarts zou zijn gezonden. De vrees is dat de veiligheid op het partijterrein niet is gegarandeerd.

De NPS tast over het voorval volkomen in het duister en hoopt dat middels een grondig onderzoek de motieven van de dader duidelijk worden. Immers, als politieke partij gestoeld op democratische waarden en normen, wordt niet uitgesloten, dat mogelijk met deze daad de vrijheid in de ruimste zins des woord wordt aangetast en onder druk komt te staan en de democratie mogelijk in gevaar wordt gebracht.

De brief naar de pg is ondertekend door voorzitter Gregory Rusland en secretaris Patricia Etnel.

OM eist werkstraffen en gevangenisstraffen tegen de pro-Zwarte Piet blokkeerders van de A7

Justitie haalt hard uit tegen initiator van de actie, de 40-jarige Jenny Douwes

Eis 240 uur werkstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden


Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vandaag, vrijdag 12 oktober 2018, werkstraffen en deels (voorwaardelijke) gevangenisstraffen tegen de 34 verdachten in de A7-zaak. In het merendeel gaat het om een werkstraf van 120 uur. Verdachten die een iets grotere rol is toegedicht hoorden 150 en 240 uur werkstraf tegen zich eisen. Twee verdachten hadden volgens het OM een kleinere rol. Tegen hen eiste het OM 80 uur werkstraf. Dit bericht het Arrondissementsparket Noord-Nederland

Het OM eiste in één zaak zes maanden gevangenisstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk. De rol van deze verdachte was volgens het OM niet groter dan die van de anderen, maar deze verdachte had een strafblad waardoor de eis hoger uitviel.


De verdachte die naast de drie feiten ook verdacht wordt van opruiing, hoorde 240 uur werkstraf tegen zich eisen. Daarnaast eist de Officier van Justitie tegen haar een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. Het OM ziet de veertigjarige Jenny Douwes als initiator van de actie op de A7.Verdenking 
Allen wordt verweten dat zij op 18 november 2017 de Rijksweg A7 nabij Oudehaske opzettelijk hebben versperd. De verdachten hadden drie bussen met demonstranten tegengehouden die als doel hadden te demonstreren bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum. Ook hebben verdachten volgens het OM door intimiderend en dreigend gedrag de chauffeurs en de demonstranten in de bussen gedwongen om niet verder te rijden naar Dokkum.

Het doel van de verdachten was het verhinderen dat de demonstranten konden betogen in Dokkum. Het middel dat zij daarvoor aanwendden was het blokkeren van de snelweg. Zowel het middel als het doel is volgens het OM strafbaar. Verdachten hebben de veiligheid van het verkeer in gevaar gebracht en de grondrechten van anderen ingeperkt.


Strafmotivatie 
Een belangrijk doel van straffen is preventie. Met een straf wordt aan verdachten een signaal afgegeven dat hun gedrag niet wordt geaccepteerd, met het oog op het voorkomen van nieuw strafbaar gedrag. Ook aan andere burgers wordt dan duidelijk gemaakt dat, hoe hoog een meningsverschil ook oploopt, burgers nooit strafbare feiten mogen gaan plegen om op die manier hun gelijk te halen.

Verdachten hebben géén gebruik gemaakt van de mogelijkheden die zij in deze democratische samenleving hebben om in het openbaar uiting te geven aan hun standpunten. In plaats daarvan hebben zij alleen maar het betogingsrecht van de demonstranten afgenomen. De standpunten van verdachten mogen er zijn en ook voor hun emoties is er begrip. Maar, in onze samenleving uit je je weerwoord door tegenspraak of tegendemonstratie, niet door tegenhouden.


Impact 
Het OM is van mening, dat verdachten er bewust voor gekozen hebben om strafbare feiten te plegen. Deze strafbare feiten hebben een forse impact gehad, vooral op de inzittenden van de bussen. De actie was specifiek op hen gericht. Zíj mochten er niet langs van de verdachten, zíj mochten niet in Dokkum komen van de verdachten. Het gedrag van de verdachten is intimiderend, bedreigend en beangstigend voor hen geweest. Er zijn zelfs mensen die er psychische klachten aan over hebben gehouden.

Geldboete niet op zijn plaats 
Het OM vindt het opleggen van een geldboete niet op zijn plaats. Een geldboete zou geen recht doen aan de aard, ernst en impact van de gepleegde strafbare feiten. Daar komt dat bij dat verdachten naar het oordeel van het OM hun straf zelf dienen te ondergaan. Aan dit uitgangspunt wordt geen recht gedaan als de veroordeelden hun geldboete kunnen voldoen uit een fonds dat door sympathisanten is opgericht.

Grondrechten 
De Officier van Justitie: 'Grondrechten, zoals het recht om geen fysiek gevaar op te lopen door het handelen van anderen, of het recht om niet te worden beknot in de vrijheid om te bewegen of in de vrijheid van meningsuiting, behoren tot de meest essentiële fundamenten van een democratische rechtsstaat. Inbreuken op deze grondrechten zijn dan ook niet voor niets strafbaar gesteld in het Wetboek van Strafrecht. Wij kunnen niet zwaar genoeg benadrukken dat, zelfs als je denkt dat je volledig gelijk hebt in je standpunt, dit geen enkele legitimatie is om de uiting van tegengestelde standpunten te beknotten.'

Diverse omwonenden brandende vuilstort Ornamibo kampen met ademhalingsproblemen

(Bron foto's: Dagblad Suriname)
Rookontwikkeling vuilstortplaats Ornamibo blijft zorgen voor overlast


De bewoners uit de omgeving van vuilstortplaats Ornamibo blijven last ondervinden van de aanhoudende rookontwikkeling in hun woongebied. Het Dagblad Suriname schrijft vandaag, vrijdag 12 oktober 2018, van diverse bewoners op locatie te hebben vernomen, dat de rookontwikkeling vooral voor ademhalingsproblemen zorgt. Een van de bewoonsters zegt aan verschillende aandoeningen te lijden en de huidige situatie verergert de klachten alleen maar.

De redactie van het dagblad belandde op een verjaardagsfeest van een buurtbewoonster, die constant dikke pakken rook in huis en ook buiten moest inademen. Volgens deze gedupeerde hebben ook de schoolgaande kinderen last hiervan. Bovendien zegt ze, dat kleren wassen bijna zinloos is, aangezien de rook direct weer neerdaalt op de kleren die buiten opgehangen worden om te drogen. 'Waar is het NIIMOS (Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname)', vraagt een van de bewoners zich af. 'Want zij moeten ons beschermen tegen milieuvervuiling', zegt hij.

Bij de ingang van Ornamibo konden slechts vanuit een afstand foto’s worden gemaakt, aangezien de toegang tot de vuilnisbelt was verboden voor buitenstaanders.

Opvallend is wel, aldus het dagblad, dat met man en macht wordt geprobeerd om de rookpluimen te bedwingen, maar tot nu toe is dat nog niet gelukt. In de wijde omgeving is de rook goed waar te nemen en wie in de buurt van de Cassialaan (Houttuin) rijdt, begint al last van brandende ogen te krijgen. De redactie kon vier brandweerauto’s uit de verte tellen, maar volgens omstanders waren er meer auto’s op het complex.


Het is nog onbekend hoe lang deze malaise nog zal duren en wanneer de normale situatie terugkeert. Feit is, dat het een ondraaglijke situatie is waarin snel verbetering moet worden aangebracht.

Een van de omstanders is van mening, dat het hoog tijd wordt dat de overheid Ornamibo als vuilnisbelt gewoon moet sluiten en een andere locatie moet zoeken, ergens ver weg van de bewoonde wereld.

Jongetje (7) verdrinkt in Surinamerivier, achter Suralco

Narpicio Pavion was samen met anderen gaan zwemmen


De 7-jarige Narpicio Pavion is woensdagmiddag in de Surinamerivier, achter Suralco, verdronken. Dat bericht het Dagblad Suriname vrijdag 12 oktober 2018.

Uit het politieonderzoek blijkt, dat de jongen samen met anderen was gaan zwemmen. Op een gegeven moment is de 7-jarige in de rivier verdwenen.

De politie van Rijsdijk werd hiervan op de hoogte gesteld. Er werd een zoekactie op touw gezet en ook duikers werden hiervoor ingezet.

Uiteindelijk is het lichaam van de jongen gevonden en geborgen.

Jaarlijks drugsoverleg Suriname-Nederland in Paramaribo - 'Samenwerking behoeft meer diepgang'

(Bron foto: NII)
'In 2019 moet er meer tijd in gestopt worden om na te gaan waar zaken beter aangepakt kunnen worden'


De delegatie van het drugsoverleg Suriname-Nederland heeft maandag en dinsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie. De delegatie van Suriname stond onder leiding van procureur-generaal Roy Baidjnath Panday en van  Nederland onder leiding van Esther van Dijk, waarnemend directrice van de Directie Rechtshandhaving en Criminaliteitsbestrijding in Nederland. Dit bericht vrijdag 12 oktober 2018 het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Dit overleg heeft tot doel het tegenhouden van drugsuitvoer uit Suriname en voorkomen dat er drugs uit Suriname in Nederland terecht komt. De samenwerking bestaat niet alleen uit technische assistentie, maar ook uit het trainen van het personeel op de luchthaven en ondersteuning in materiaal.

Nederland heeft al jaren voor een budget gezorgd om de samenwerking op het gebied van drugsbestrijding tussen beide landen goed aan te pakken.

Minister Getrouw zei tijdens het bezoek op dinsdag, dat hij blij is met de nauwe samenwerking en geeft aan dat de relatie gecontinueerd zal worden. Volgens Baidjnath Panday zijn tijdens het overleg tien besluiten genomen, die in een document zijn vastgelegd. Onder toeziend oog van Getrouw hebben de delegatieleiders het document ondertekend. Een exemplaar daarvan is aan de bewindsman overhandigd. Het NII neemt niet de moeite om de tien punten te vermelden..., toch essentieel als resultaat van het overleg.

Van Dijk vindt, dat de samenwerking voor Nederland bijzonder is, omdat deze al jaren bestaat. Ze acht het belangrijk, dat goed nagedacht moet worden over hoe de samenwerking meer diepgang te geven. 'Het moet niet stoppen bij deze tien besluiten, maar het komend jaar moet er meer tijd in gestopt worden om na te gaan waar zaken beter aangepakt kunnen worden. Alle actoren zijn bij het overleg betrokken en dat is voor ons als Nederland een teken om meer waarde hieraan te hechten.'

Denny van den Berg, politie attaché bij de Nederlandse ambassade, meent dat de drugsproblematiek eenieder aangaat en dat op basis hiervan er zeker samengewerkt moet worden. Getrouw beloofde zijn volledige ondersteuning aan het Openbaar Ministerie en de Operationele Diensten en gaf verder aan dat er onder supervisie van de procureur-generaal de punten zullen worden gerealiseerd.

8 Decembermoorden strafproces in Suriname verschoven naar 30 oktober

Geen reden aangegeven voor niet doorgaan zitting vrijdag 12 oktober...


Het 8 Decembermoorden strafproces is vandaag, vrijdag 12 oktober 2018, niet hervat. De president van de Krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor, heeft de zitting in de militaire kamer verschoven naar 30 oktober, zo deelde de griffier van de Krijgsraad mee, aldus persbureau ANP.

Er is geen reden aangegeven voor de andere datum.

Het Openbaar Ministerie (OM) zou vandaag reageren op de pleidooien die de advocaten van de verdachten de afgelopen maanden hebben gehouden.

Eind juli sprak Roy Elgin, de vertegenwoordiger van het OM, zijn repliek al uit in de Krijgsraad. Hij stelde toen dat hij, ondanks het verzoek om vrijspraak, nog steeds vindt dat hoofdverdachte Desi Bouterse, twintig jaar de gevangenis in moet.

Na de reactie van het OM mogen de advocaten nog een keer hun mening geven. Daarna krijgen de verdachten zelf de kans een laatste woord uit te spreken. Vervolgens bepaalt de krijgsraad het vonnis. Bouterse, nu president van Suriname, en 24 anderen worden verdacht van de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers en tegenstanders van Bouterse, in december 1982.

Amerikaanse Maureen Cattieu helpt dieren in nood in Cartagena, Colombia

Ongeveer 40 van de dieren die Cattieu heeft gered zijn naar families in Western New York gegaan


Een uit Western New York (WNY) afkomstige vrouw, woonachtig in Colombia, is nu thuis en deelt haar verhaal over het helpen van dieren daar in nood. Maureen Cattieu geeft al een aantal jaren Engelse les in het land, maar merkte zodra ze arriveerde, dat er een echt probleem is in Colombia. Ze was getuige van talloze mishandelde dieren op straat, die hulp nodig hadden.

'We zien wonden toegebracht met machetes, heet zuur dat op honden is gegooid, gewoon mishandelde en verwaarloosde honden, of honden die last hebben van hondenziekte en voor dood zijn achtergelaten', zegt ze. 'We hebben het allemaal gezien, er zijn mensen die huisdieren hebben, maar in ieder geval met de armoede in de gebieden van Cartagena is het moeilijk in  te denken te kunnen zorgen voor een dier, wanneer je misschien niet genoeg hebt voor je kinderen.'Dus, vier jaar geleden, begon ze een non-profit organisatie genaamd Cartagena Paws, die helpt om deze dieren te redden en ze geadopteerd te krijgen.

News 4 ontmoette Maureen donderdag 11 oktober 2018 op de Buffalo Niagara International Airport. Ze vloog naar de stad met een hond, Morris, die ze redde in juli. 'Hij werd gevonden naast een benzinestation, hij had de helft van het bot in een poot uit het lichaam, wat betekende dat de zenuwen zichtbaar waren, maar hij was zo zwak toen we hem bij de dierenarts kregen, dat we geen operatie konden doen', zegt ze.

Cattieu zegt, dat toen Morris eenmaal sterk genoeg was, dierenartsen werden gedwongen zijn poot te amputeren. Ze verzorgde hem en was eindelijk klaar om hem ter adoptie af te staan. Maureen vloog met Morris naar Buffalo, waar ze zijn nieuwe eigenaar Luis Balbosa ontmoette.

'Ik had enig idee van zijn persoonlijkheid door hem op Facebook te zien, maar dit is de eerste keer dat ik hem persoonlijk ontmoet', zegt Balbosa. Luis en zijn partner hebben verschillende honden met speciale behoeften geadopteerd. Hij zegt dat deze dieren zoveel te geven hebben, zelfs als ze zo weinig zijn gegeven door anderen.

'Het zijn gewoon de liefste dieren', zegt hij. 'En wanneer je ze van de straat haalt en ziet hoe zoet ze nog steeds zijn, ondanks de manier waarop sommige mensen ze behandelden, laat het je gewoon zien wat ze te bieden hebben als je aardig voor ze bent.'

Maureen zegt dat ongeveer 40 van de dieren die ze heeft gered naar WNY-families zijn gegaan. Klik hier voor meer informatie over Cartagena Paws.

(Suriname Mirror/WIVB)

Tien jaar gevangenisstraf voor man (48) die drie vrouwen heeft verkracht onder bedreiging gasbuks

'Er zullen wel meer vrouwen zijn die je dit hebt aangedaan, misschien durven zij niet te praten'

 
'Ik zie geen reden om je een lagere straf op te leggen dan de eis van de Officier van Justitie. Wat je met die vrouwen hebt gedaan heeft voor opschudding gezorgd in de samenleving.' Dit zei de Kantonrechter gisteren tegen E.J. voordat zij hem vertelde dat hij voor een lange tijd achter de tralies zal verdwijnen. De man stond terecht voor de verkrachting van drie vrouwen, zo schrijft de EWare Tijd vandaag, vrijdag 12 oktober 2018

De rechter veroordeelde de man tot tien jaar onvoorwaardelijke celstraf. Ze nam hiermee de strafeis van de openbaar aanklager over.

J. zat muisstil in de beklaagdenbank en was gedurende de hele behandeling van de zaak kalm.

De 48-jarige verdachte heeft vorig jaar twee meisjes gedwongen om op een afgelegen plek aan de Suralcoweg in het district Para seks met hem te hebben. Een zwangere vrouw was zijn derde slachtoffer. De rechter vertelde de verdachte gisteren, dat zij goed nagedacht heeft voordat zij een besluit nam om haar vonnis uit te spreken. 'Ik acht het bewezen dat jij de vrouwen hebt verkracht. Je zei dat je een relatie met eentje had en de andere goed kende, maar dan nog mag je geen seks hebben met een vrouw tegen haar wil. Op zo'n kwaadaardige manier? Niemand zou dat willen. Ik heb geen woorden voor jouw daden.'

J. vertelde eerder, dat hij afspraken had met een van de slachtoffers, maar dat zij opzettelijk bezwarende verklaringen aflegde om hem achter de tralies te houden. Uit onderzoek is gebleken dat de verdachte de vrouwen op slinkse wijze zover wist te krijgen om op afgelegen plekken seks met hem te hebben.

'Uit de bewijsmiddelen en alle verhoren met de getuigen en benadeelden is gebleken dat je die vrouwen hebt verkracht. Twee kinderen vertelden dat ze in de auto waren en je die vrouw nog in het donker op de achterbank hebt verkracht.'

Toen de beklaagde de gelegenheid kreeg voor een laatste woord bleef hij zwijgen.

Volgens de Officier van Justitie zou J. dezelfde modus operandi gebruikt hebben om al zijn slachtoffers te bedreigen met een gasbuks om ze daarna te verkrachten. De rechter vertelde de beklaagde dat zij diep teleurgesteld in hem is, omdat hij ook vader is. 'Het leek wel je werk om die vrouwen zo te pakken. Er zullen wel meer vrouwen zijn die je dit hebt aangedaan. Misschien durven zij niet te praten. Dit is verschrikkelijk. Je hebt echt voor opschudding in de gemeenschap gezorgd. Dit kan gewoon niet!'

Generator vervoerd naar nieuwe dieselcentrale Aqualectra aan de Dokweg, Curaçao

Drie generatoren totaal komen op een platform van 800 vierkante meter beton


Een van de drie generatoren is gisteravond naar de nieuwe dieselcentrale van Aqualectra aan de Dokweg getransporteerd. De twee andere generatoren worden morgen en overmorgen op dezelfde tijd vervoerd, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 12 oktober 2018.

De generatoren zijn samen goed voor een gewicht van circa 373.760 kilo.

Het transport gaat over de Dominico ‘Don’ Martina Boulevard naar de Dokweg. De weg zal dan worden afgesloten. Bij de dieselcentrale zullen de generatoren direct op hun plek gezet worden op een platform van 800 vierkante meter beton.

Elke generator heeft een capaciteit van 9,8 megawatt, wat goed is voor 8 procent van het stroomgebruik per dag. De plant heeft in totaal een productiecapaciteit van 39 megawatt als alles klaar is. Er wordt nu door professionals van Aqualectra en de hoofdaannemer Wärtsilä gewerkt aan de plant om zo de productie van stroom voor de toekomst te garanderen.

Minister Camelia-Römer: 'De onderste steen moet boven komen, waar het gaat om extra kosten HNO'

'Ik wil onderzoek doen, niet om beschuldigende vinger te wijzen, maar om te weten of alle investeringen en processen correct zijn verlopen'


Dat de onderste steen boven moet komen, waar het gaat om de extra kosten van Hospital Nobo Otrobanda (HNO), staat voor Gezondheidsminister Suzy Camelia-Römer als een paal boven water. Dat was haar boodschap gisteren in een persconferentie, aldus vandaag, vrijdag 12 oktober 2018, het Antilliaans Dagblad

Makkelijk zal dat niet zijn, want er gingen haar zes ministers vóór die HNO onder hun hoede hadden. 'Ik wil onderzoek doen, niet om de beschuldigende vinger te wijzen, maar om te weten of alle investeringen en processen correct zijn verlopen en of de meerkosten dan ook betaald moeten worden of niet', zo legde zij nader uit.

Zo heeft de minister de hogere kosten die berekend werden voor het omleggen voor de Hamelbergweg ook nimmer betaald. 'Er is nooit een goede technische uitleg voor gegeven en de extra kosten zijn niet onderbouwd. Dan ga ik niet betalen.'

In november van dit jaar bezoekt de Pan American Health Organization (PAHO) Curaçao.
'Deze organisatie zal ik om een third opinion vragen. PAHO heeft honderden ziekenhuizen onderzocht en methodes ontwikkeld om de processen te controleren', aldus de minister.

Ook zal de minister onderzoek laten doen naar wat klokkenluiders op dit moment over het HNO naar buiten brengen. 'Ik weet niet of het waar is dat de elektrische bedrading verkeerd is aangelegd en de muren opengebroken moeten worden. Maar, ik laat het wel onderzoeken. Zo is mij ook iets ter ore gekomen over de kruipruimte onder het gebouw en over pijpen die niet goed aangelegd zouden zijn.' 


Staatssecretaris Knops: 'Nederland zoekt geen nieuwe exploitant voor de Isla-raffinaderij, Curaçao'

'Waar mogelijk biedt Nederland hulp, maar neemt geen verantwoordelijkheden Curaçao over'


Berichten dat Nederland een nieuwe exploitant zoekt voor de Isla-raffinaderij zijn onjuist. Staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties legt de verantwoordelijkheid hiervoor nadrukkelijk bij Curaçao, bleek bij de behandeling van de begroting 2018 Koninkrijksrelaties, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 12 oktober 2018.

Knops antwoordde dat aan GroenLinks-Kamerlid Nevin Özütok, die een tegenstelling zag in de hulp van Nederland bij de exploitatie en de afzijdigheid bij de bescherming van burgers tegen de uitstoot van de raffinaderij.

Maar, helemaal afzijdig blijft Nederland niet bij de zoektocht naar een exploitant. 'Curaçao draagt zelf verantwoordelijkheid voor het vinden van een nieuwe exploitant. Waar mogelijk biedt Nederland hulp en bijstand, maar neemt daarbij geen verantwoordelijkheden van het land Curaçao over.'

In zijn antwoorden op vragen in de begrotingsbehandeling kreeg Knops het niet moeilijk. De meeste vragen kon hij zonder moeite beantwoorden en waren bovendien vaak een herhaling van eerdere debatten en Kamervragen. Zo blijft de PVV vragen om een ‘dominante rol’ voor gezaghebber Edison Rijna van Bonaire, die ‘goede plannen’ heeft. Dat is niet mogelijk, aldus Knops, want de bevoegdheden zijn vastgelegd in de Wet openbare lichamen BES (WolBES). Het Bestuurscollege beslist verder zelf over de verdeling van taken.

Tegen Kamerlid André Bosman (VVD) zei Knops, dat er geen behoefte is aan een evaluatie of herziening van het Statuut. In staatkundige discussies hebben de landen geen zin, maar wel aan praktische samenwerking.

'Concept-suppletoire begroting 2018 Curaçao toont marginaal tekort van 5,9 miljoen gulden'

Minister Gijsbertha kondigt komst integraal plan aan om begroting Curaçao op orde te krijgen


Na het doorvoeren van verschillende maatregelen en wijzigingen op de begroting, vertoont de concept-suppletoire begroting 2018 ‘een marginaal tekort van 5,9 miljoen gulden, inclusief de reeds opgenomen en verwerkte tekortcompensatie van 48 miljoen gulden’. Dat stelt minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën in een brief van 9 oktober aan het College financieel toezicht (Cft). De brief is in het bezit van het Antilliaans Dagblad, zo schrijft het dagblad vandaag, vrijdag 12 oktober 2018.

De minister bemerkt ervan overtuigd te zijn dat hij het Cft voldoende inzicht en vertrouwen heeft kunnen geven in een evenwichtige aanpak:

'Deze aanpak, vertaald in de suppletoire begroting, laat een overschot van 42 miljoen gulden zien. Dit overschot ligt boven een derde deel van het tekort van 2017 van 116 miljoen gulden, zijnde bijna 39 miljoen gulden. De begroting is hiermee nog steeds sluitend en voldoet aan de normen van de Rft (Rijkswet financieel toezicht).'

Gijsbertha reageert op de brief van het Cft van 25 september, waarin het College aangeeft nog niet overtuigd te zijn dat het wel goed komt met de uitvoering van de begroting 2018.

In zijn jongste brief adresseert de minister verschillende punten die eerder door het Cft als risicofactor zijn aangemerkt, waaronder de kostenbesparende maatregelen, de belastinginkomsten en de dividenduitkering van UTS en andere overheidsvennootschappen.

Ook kondigt de minister de komst van een integraal plan aan, dat eind oktober gereed moet zijn. Dit plan, dat aansluit op het regeerprogramma 2017-2021, heeft als doel ‘de begroting van Curaçao op orde te krijgen en te houden en gelijktijdig zorg te dragen voor economische groei en herstel van het vertrouwen van burgers, bedrijven en investeerders in de overheid en de instituties van Curaçao’.

Argentijnse zaakgelastigde Sammartino overhandigt plaquette aan in Argentinië gehuwd Surinaams stel

(Bron foto: Suriname Pride Month)
Twee getrouwde mannen in zonnetje gezet tijdens filmfestival Pride Month

'Argentinië hoopt dat het zeer gastvrije, open Surinaamse volk het spoedig mogelijk zal maken dat LGBT-minderheden kunnen trouwen in eigen land'


Een Surinaams mannelijk stel blijkt dit jaar in Argentinië in het huwelijk te zijn getreden. Beide mannen ontvingen dinsdag, tijdens het filmfestival van Pride Month, van de Argentijnse zaakgelastigde, Ignacio Rossi Sammartino, een plaquette en van het publiek een daverend applaus. Dit bericht Starnieuws vrijdag 12 oktober 2018.

Ruim honderd personen kwamen naar de filmvoorstelling die de Argentijnse ambassade aanbood.

In 2010 legaliseerde Argentinië het homohuwelijk, als eerste land in Latijns-Amerika en tiende land ter wereld. Als enige land ter wereld biedt Argentinië de mogelijkheid aan buitenlanders van hetzelfde geslacht om te trouwen. Dat vertelde Rossi Sammartino vorig jaar tijdens het LGBT-filmfestival. Die informatie inspireerde het Surinaams stel om naar Buenos Aires te reizen en hun relatie te bezegelen met een huwelijk.

De diplomaat loofde in een korte toespraak de inzet van de Surinaamse LGBT-beweging. 'Argentinië prijst en verwelkomt al deze inspanningen en hoopt tegelijkertijd dat het zeer gastvrije, open Surinaamse volk het spoedig mogelijk zal maken dat LGBT-minderheden kunnen trouwen in eigen land.' De diplomaat is nu drie jaar in Suriname. Hij is verheugd over het groeiende aantal bedrijven dat de regenboogvlag laten wapperen. 'Dat helpt stigma's te bestrijden en de hele Surinaamse samenleving gevoeliger te maken voor die onderwerpen die ook een realiteit van dit land zijn.'

In 2016 stond Rossi Sammartino samen met toenmalig justitieminister Jennifer van Dijk-Silos op het bordes om de deelnemers aan de Pride Walk aan te moedigen. Een jaar later was ook een vertegenwoordiger van Nederland van de partij. Op zaterdag 27 oktober verwacht de Argentijnse diplomaat in elk geval zijn Braziliaanse, Franse, Amerikaanse en Nederlandse collega op het bordes langs de route.

Brandweer J.A.Pengelluchthaven krijgt nieuwe oefenbak voor simulatieoefeningen

(Bron foto: Luchthavenbeheer)
Met komst nieuwe oefenbak geeft luchthaven invulling aan internationale verplichtingen


De brandweer van de Johan Adolf Pengelluchthaven krijgt een nieuwe oefenbak voor het uitvoeren van simulatieoefeningen van motorbranden en landingsgestelbranden. De N.V. Luchthavenbeheer heeft als operator van de luchthaven de eerste steen gelegd. 

Met de bouw van de oefenbak geeft de internationale luchthaven van Suriname verder invulling aan haar internationaal gestelde verplichtingen.

Om zo goed mogelijk getraind en voorbereid te zijn, moeten brandweerlieden regelmatig hun vaardigheden testen en aanscherpen. Het ontbreken van een oefenbak is tijdens de laatste doorlichtingen van de ICAO (International Civil Aviation Organization) steeds weer als 'finding' aangemerkt, stelt de afdeling Public Relations van Luchthavenbeheer.

De oude oefenbak werd tijdens de bouw van de nieuwe ‘taxiway’ verwijderd met het idee deze gelijk weer op te zetten. De bouw heeft echter langer dan gepland op zich laten wachten.

Bij de nieuwe oefenbak zal een uitgebouwde container geplaatst worden die zal dienen als vliegtuigromp. De bak krijgt een aparte installatie voor de simulatieoefeningen en vetputten die zorgen voor de scheiding van water en olie, om milieuvervuiling te voorkomen. De trainingen van de afgelopen periode zijn normaal doorgegaan, weliswaar niet op het gewenste niveau.

Voor het uitvoeren van de ‘Great Fire drill’, die elke luchthavenbrandweer tenminste tweemaal per jaar moet uitvoeren, werden halve vaten met brandstof als improvisatiemateriaal gebruikt.

Militair die per ongeluk schoot op NPS-centrum Grun Dyari wordt disciplinair gestraft....

Militair ingedeeld bij de beruchte zogenoemde elite eenheid ‘Faya blo’...

Onduidelijk blijft waarom bar-restaurant L’Espoir door militairen beveiligd moet worden


De militair die dinsdagavond 'per ongeluk' schoot op NPS-centrum Grun Dyari wordt disciplinair gestraft. Dit zegt de waarnemend commandant van de militaire politie (MP), luitenant-kolonel Floyd Mettendaf, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 12 oktober 2018.

Het schot kwam uit het wapen van een geoefend militair, die ingedeeld zou zijn bij de beruchte zogenoemde elite eenheid ‘Faya blo’ en uitgeleend aan bar-restaurant L’Espoir aan de Johan Adolf Pengelstraat. De eetgelegenheid staat twee panden verwijderr van het partijcentrum van NPS, Grun Dyari.

De militair zou hebben geprobeerd de patroonhouder uit een geladen wapen te halen. Ook heeft hij het wapen niet in een veilige richting gehouden. Dit blijkt uit het voorlopig onderzoek van de MP-recherche. Het gevolg was dat een verdwaald schot dwars door de muur van een vergaderzaal van het NPS-gebouw ging, terwijl partijgenoten op dat moment aan het vergaderen waren.

'Het schot is een menselijke fout geweest', zegt het hoofd van Faya blo, grootmajoor Harry Kassels. Tot deze conclusie komt Mettendaf ook. Bij de dienstwisseling zou het wapen per ongeluk zijn afgegaan. 'Het gebeurt bij elke gewapende macht', beweert Kassels. De grootmajoor zegt dat het niet gebruikelijk is dat de dienstoverdracht voor een ander pand gebeurd. Volgens hem heeft de militair in kwestie niet de juiste veiligheidsmaatregel toegepast.

Kassels betreurt dat het gebeuren in verband wordt gebracht met de politiek. 'Wat zal het doel zijn geweest om het voorval in een politieke hoek te plaatsen? Militairen blijven ver van de politiek.' De officier spreekt van een samenloop van omstandigheden. 'Ik heb begrip voor de gevoelens van de andere kant.'

Het gebeuren wordt met de politiek in verband gebracht, omdat de uitbater van L'Espoir gelieerd is aan de NDP.

NPS-voorzitter Gregory Rusland vraagt zich af welke werkzaamheden de militairen, die uit belastinggelden betaald worden, verrichten bij de horecagelegenheid. Kassels wil echter niet aangeven waarom de militairen bij L'Espoir werken. Volgens de grootmajoor zal de minister van Defensie bepalen wat het lot wordt van de militair in kwestie.

Ter informatie fragment SBS Nickerie 20 juni 2012: 


Politie Amsterdam arresteert verdachte moord op 19-jarige Surinaamse rapper Gondilio 'Bolle'

(Bron screenshot: YouTube)
Bolle (19) werd 10 oktober doodgeschoten in Amsterdam-Zuidoost


De Amsterdamse politie heeft gistermiddag, donderdag 11 oktober 2018, een 20-jarige man uit Amsterdam-Zuidoost opgepakt die wordt verdacht van betrokkenheid bij een schietincident woensdagin de hoofdstad. Daarbij kwam gisteren de 19-jarige Surinaamse rapper Gondilio, ook wel bekend als Bolle, om het leven.

Volgens een voorbijganger was er sprake zijn van een ruzie waarbij iemand een wapen trok en het slachtoffer in de buik schoot. Getuigen hebben gezien, dat de man nog gereanimeerd werd. Even later is het hij ter plekke overleden.

De verdachte zit in alle beperkingen en mag alleen contact hebben met zijn advocaat.


Gondilio werd in zijn buik geschoten na een ruzie op de Dolingadreef. Familie, vrienden en collega’s van hem zijn gisterochtend op de plek waar het drama zich afspeelde bij elkaar gekomen. ‘Hij was altijd vrolijk en vriendelijk en wilde iedereen helpen’, halen zijn collega’s herinneringen op.


Voor dat hij werd doodgeschoten volgde Gondilio op het Wellantcollege een MBO-opleiding tot hovenier. Sinds april werkte hij bij Pantar, een werkleerbedrijf voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, om ervaring op te doen. 'Hij was een hele aardige, vriendelijke jongen', zegt Marieke Postma van Pantar. 'Hij zal door zijn collega's erg gemist worden. Ze waardeerden hem enorm.'

Hij was pas negentien jaar. ‘Hij was echt nog heel jong, een kind nog. Echt geen boef. Ik kan met niet voorstellen dat dit om drugs of iets ging. Zo’n jongen was het zeker niet’, vertelt een collega aan AT5.

Hij maakte met zes vrienden deel uit van de groep Sevengang.  De naam van de groep is vermoedelijk ook een verwijzing naar 1107, de postcode van Holendrecht en Reigersbos, waar een aantal leden van de groep vandaan komen.In een video van hiphopwebsite The Trap, uit november 2016, leidt Gondilio de presentator rond door Venserpolder, de buurt waar hij opgroeide. Als het gaat over de 'verleidingen' waaraan een rapper kennelijk is blootgesteld, antwoordt hij: 'Ik wil me nu focussen op de rap, anders gaat het niet goed lopen, dat gevoel heb ik.'


Gajadien (VHP): 'Prioriteitenlijst Liba Krutu wordt verwerkt in ons verkiezings- en partijprogramma'

'De VHP is niet meer weg te denken binnen de marron en inheemse gemeenschap'


De VHP vindt de 'Liba Krutu' die gehouden is te Dritabiki bijzonder belangrijk. De politieke partij vond het nodig om uit de eerste hand te vernemen welke issues op de prioriteitenlijst staan van de binnenlandbewoners. De punten zullen verwerkt worden in het verkiezings- en partijprogramma, zegt ondervoorzitter Asiskumar Gajadien vandaag, vrijdag 12 oktober 2018, op Starnieuws. 

Daarom was de partij onder leiding van voorzitter Chandrikapersad Santokhi met tien personen ter plekke aanwezig. Dit, naast de Assembleeleden die in de delegatie van De Nationale Assemblee naar de krutu zijn gegaan.

Gajadien zegt, dat de delegatie het bijzonder op prijs heeft gesteld hoe ze verwelkomd is door het gezag en de gemeenschap van Dritabiki. Ook kreeg de VHP de gelegenheid om als eerste een felicitatieboodschap te richten aan de granmans aan het eind van de krutu.

De inhoud van het verkiezings- en partijprogramma zal mede bepaald worden door lokale, regionale en landelijke issues en de krutu was een uitermate geschikt moment om te vernemen, mee te maken en te voelen wat de issues zijn van de marrons en de inheemsen. Dit is te vergelijken met de 'meet the people activiteiten' die de partij in de kustvlakte uitvoert.

Gajadien, die het dankwoord uitsprak namens zijn partij, zegt dat het menens is om besluiten die in het slotdocument zijn aangenomen te verwerken in het partijprogramma. 'Dit is democratie. De wil van het volk is duidelijk gedemonstreerd.'

De VHP-delegatie heeft met diverse dignitarissen uit het binnenland gesprekken gevoerd. Ook zijn de verschillende activiteiten bijgewoond. 'De enorme sympathie jegens de VHP is duidelijk voelbaar. De VHP is niet meer weg te denken binnen de marron en inheemse gemeenschap', concludeert Gajadien.

Granman Albert Aboikoni belegt een 'Lio Kuutu' in zijn residentie

Aboikoni wil overleg met lo's over beleid inzake de ontwikkeling van het Saamaka-gebied

'Lio Kuutu' lijkt inhoudelijke reactie op 'Liba Krutu' van granman Bono Velantie der Aucaners en granman Lesley Valentijn der Matuariërs te Dritabiki....


Van 25 tot 28 oktober houdt grootopperhoofd van de Saramaccaanse stam Albert Aboikoni een 'Lio Kuutu' in zijn residentie Asindohopo. Hij wil op deze krutu van de stam overleg plegen met alle lo's (families) van de stam, maatschappelijke groepen en genodigden over het te volgen beleid inzake de ontwikkeling van het Saamaka-gebied. 

De belangrijkste vraag van de volksvergadering is hoe een Saamaka economie kan worden gecreëerd die een substantiële ondersteuning kan leveren aan de Surinaamse natie. Bij de keuze voor economische activiteiten zal prioriteit worden gegeven aan het behoud van de Saamaka cultuur en het in stand houden van de natuurlijke leefomgeving en levensvoorwaarden van de stam. Hiermee eert en respecteert de stam de autonomie van de Saamaka Lio. Een autonomie waarvoor vele van hun voorouders hun leven hebben geofferd, stelt het Saamaka Informatiecentrum van het kabinet van de Gaama in een persbericht, aldus vandaag, vrijdag 12 oktober 2018, Starnieuws.

Aboikoni laat optekenen, dat het geen geheim meer is, 'dat wij allen wereldwijd voor immense uitdagingen komen te staan. Bijvoorbeeld kan iedereen al merken dat de klimaatverandering nu al plaatsvindt. De problemen met betrekking tot voedselvoorziening zullen de komende jaren enkel toenemen. Toenemende perioden van droogte of juist van te grote regenval zullen steeds meer optreden. Dit brengt de landbouw in het binnenland in problemen. De recente vergadering van het IPCC (Klimaatpanel van de VN) in New York toonde al aan dat dit vooral te wijten is aan door de mens verrichte activiteiten.'

'Meer nog dan dit aan de mens in zijn algemeenheid te wijten. De grote boosdoener het ontwikkelingsmodel is dat eeuwenlang door de kolonisator werd toegepast en in vele landen van de wereld nog steeds opgang vindt.'

Net zoals de inheemsen en eerste vrijheidsstrijders geweigerd hebben deel te nemen aan dat mensonterende model van uitbuiting en plundering van hun gebieden, wil ook Aboikoni zich daarvan distantiëren. De oplossing ligt volgens hem in het creëren van werkzame modellen die aantonen dat ecologisch verantwoorde economie gekoppeld aan rechtvaardige welvaartsspreiding, mogelijk zijn. Hieraan wil hij tijdens de 'Lio Kuutu' ook aandacht schenken door juiste voorlichting te geven en samen na te gaan welke nieuwe en betere methoden nu al kunnen worden ingezet om het voortbestaan van de stam en de natuur te garanderen.

Tijdens de week voorafgaand aan de 'Lio Kuutu' zal Aboikoni uitgebreid besprekingen voeren met vertegenwoordigers van het ministerie van Regionale Ontwikkeling, internationale organisaties en non-gouvernementele organisaties en bedrijven. Hierdoor zal volgens hem duidelijk worden voor welke trajecten directe ondersteuning mogelijk is. Na de krutu wil de granman de besprekingen met de regering voeren om te komen tot de meest efficiënte benadering van het beleid dat is bepaald op deze bijeenkomst.

De 'Lio Kuutu' lijkt inhoudelijke reactie op zwaar politiek gekleurde 'Liba Krutu' deze week van granman Bono Velantie der Aucaners en granman Lesley Valentijn der Matuariërs te Dritabiki.

Ministerie van OWT&C: 'Brand vuilstortplaats Ornamibo door raper gesticht'

'Vanuit ministerie zal gekeken worden hoe om te gaan met de rapers bij de vuilstortplaats'


De brand op de vuilstortplaats Ornamibo is door een raper gesticht. Dit zegt Claudia Maatsen, hoofd van de afdeling Vuilophaal en Verwerking (VOV) van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), donderdag 11 oktober 2018 via het Nationaal Informatie Instituut (NII). 

'Als bij politieonderzoek blijkt dat de brand opzettelijk is gesticht, zullen er maatregelen getroffen worden tegen betrokkene. Vanuit het ministerie zal er verder gekeken worden hoe om te gaan met de situatie van de rapers bij de vuilstortplaats', zegt Maatsen.

Iin juni 2018 zei Maatsen al, dat de verbrandingen op de vuilstortplaats niet door VOV worden gedaan, maar door de rapers die op deze stortplaats actief zijn. 'Overal in de wereld heb je rapers, nergens kan je ze stoppen. Ze leven van het vuil. Wij hebben ze diverse keren gewaarschuwd om niet te verbranden, maar ze geven geen gehoor hieraan', zei Maatsen.

Intussen heeft OWT&C een dam opgeworpen, zodat de brand zich niet verder verspreidt. Op dit moment staat 1.5 hectare vuil in brand.

Minister Patrick Pengel heeft zich maandag georiënteerd bij de stortplaats. Het ministerie heeft maatregelen getroffen om de rookoverlast voor de mensen in de omgeving te minimaliseren. De brandweer wilde een waterpomp inzetten om de brand te blussen, maar bij het transporteren van de pomp naar Ornamibo raakte ze betrokken bij een ongeval. Die operatie is toen niet doorgegaan.

De brand en rookontwikkeling te Ornamibo zijn er nog steeds. De vuilstortplaats ligt in het ressort Domburg van het district Wanica.

Groep Aboikoni stoort zich niet aan erkenning Amina door Liba Krutu

Granman Albert Aboikoni: ‘Wij gaan ons niet bezighouden met wanorde’ 

'Liba Krutu niet iets van het traditioneel gezag, maar juist een politiek gerelateerde activiteit'


De groep van de Saramaccaanse granman Albert Aboikoni stoort zich niet aan de ontwikkelingen die zich tijdens de Liba Krutu te Drietabiki op 8, 9 en 10 oktober hebben voorgedaan. Daar is het gezag van Aboikoni niet erkend en is zijn opponent Naze Amina verwelkomd als granman van de Saramaccaners. 'Wij gaan ons niet bezighouden met wanorde in de samenleving', zegt Iwan Adjako, secretaris van granman Aboikoni, donderdag 11 oktober 2018 in het Dagblad Suriname. 

De Liba Krutu heeft onomwonden te kennen gegeven, dat de benoeming van dignitarissen geen aangelegenheid is van Paramaribo. Adjako is het niet eens met deze stelling. 'Het traditioneel gezag is een instituut dat niet onafhankelijk is van de centrale overheid. Anders zou de granman niet naar de stad moeten worden gebracht voor een beleefdheidsbezoek aan de president en de beëdiging van de granman door het staatshoofd. Wanneer bepaalde personen nu dan iets anders stellen, dan laten wij dat maar voor hun rekening. Wij hebben nog eerbied en respect voor het nationaal gezag en gaan rustig in het Saramaccaans gebied door met Albert Aboikoni als het grootopperhoofd. Hetgeen hij zegt, geven wij gehoor aan', aldus de secretaris.

De bedoeling van de Liba Krutu was om met de marronstammen van gedachten te wisselen over de verschillende onderwerpen betreffende de marrons zoals het grondenrechtenvraagstuk dat nog niet helemaal is opgelost. Ook de bemoeienis van de overheid in het traditioneel gezag was een van de issues.

Dat de groep van Aboikoni niet aanwezig was op de Liba Krutu, komt volgens Adjako om het feit dat er geen uitnodiging was gericht aan de granman der Saramaccaners. Tegelijkertijd is de secretaris van mening dat de Liba Krutu van de stam der Aucaners geen Liba Krutu is van de stam der Saramaccaners. 'Wij hebben geen uitnodiging gehad op basis van gelijkwaardigheid. We hebben alles gehoord via Apps en de radio, maar er is geen enkele brief of telefoongesprek gericht aan de granman Aboikoni.' 

Honderden mensen zijn van heinde en verre ingegaan op de uitnodiging van granman Bono Velanti van de Aucaners. Persoonlijk ziet Adjako de ceremonie te Drietabiki niet als iets van het traditioneel gezag, maar juist als een politiek gerelateerde activiteit.

'Ik heb het juist gezien als een oproeping van bepaalde politieke organisaties die zoveel mogelijk proberen om de granman en de Staat Suriname in een slecht daglicht te brengen. Daar heb ik geen boodschap aan. Als granman Velanti inderdaad de oproeping zou doen, denk ik dat hij het op een heel andere manier zou doen. Hij zou zijn collega Aboikoni in ieder geval op een behoorlijke manier uitnodigen. Indien de granman Aboikoni dan niet bij machte zou zijn om af te reizen, dan zou hij zijn delegatie naar de krutu laten afreizen of in ieder geval op een behoorlijke en nette manier afmelden.'

Brazilië vermoedt witwaspoging Equatoriaal-Guinea

16 Miljoen dollar en luxe horloges in september in beslag genomen bij delegatie vicepresident Teodoro Nguema Obiang Mangue


Braziliaanse functionarissen zeggen, dat 16 miljoen dollar aan niet opgegeven contant geld en luxe horloges, in beslag genomen medio september bij de delegatie van de vicepresident van Equatoriaal Guinea, mogelijk deel hebben uitgemaakt van een poging om geld wit te wassen verduisterd door de regering van het Afrikaanse land. 

De politie op een luchthaven in Sao Paulo heeft vorige maand de kostbaarheden onderschept die waren verpakt in de bagage van een delegatie die Teodoro Nguema Obiang Mangue vergezelde.

De Braziliaanse Federale Politie zei woensdag 10 oktober 2018 dat ze het witwassen van geld vermoeden. Ondertussen zei de Braziliaanse ambassade van Equatoriaal-Guinea in een verklaring, dat het onderzoek 'in strijd is met de normen van het internationale recht dat Brazilië onderschrijft'.

De Braziliaanse wet verbiedt mensen om het land binnen te komen met meer dan $ 2.700 in contanten.

O Estado de Sao Paulo citeerde medio september een diplomatieke bron uit Equatoriaal-Guinea, dat het geld bestemd was voor het betalen van een medische behandeling die Obiang in Sao Paulo zou ondergaan. Wat betreft de horloges, ze waren voor het 'persoonlijke gebruik' van de zoon van de president en waren gegraveerd met zijn initialen, aldus het bericht.


(Suriname Mirror/Associated Press/YouTube)