zaterdag 28 december 2019

Gekneveld lichaam Reginald Harold Jacott aangetroffen in woning aan de Moyweg

Aangetroffen lichaam verkeert in behoorlijke staat van ontbinding


Waterkant.net meldt vanmiddag, zaterdag 28 december 2019, dat in een woning aan de Moyweg een lijk gekneveld is aangetroffen. Volgens de eerste berichten zou er sprake zijn geweest van een roofmoord.

Het aangetroffen lichaam verkeert in behoorlijke staat van ontbinding, aldus de politie. De ontdekking zou vanmiddag rond half drie zijn gedaan.

Het gebied is groot afgezet door de politie, voor sporen- en buurtonderzoek.

Er is nog geen officiële informatie naar buiten gebracht.

Volgens de Ware Tijd is het slachtoffer de 65-jarige Harold J. Waterkant.net bericht dat het gaat om  Reginald Harold Jacott. De man was gekneveld aan zijn handen en voeten en had een kapwond op zijn hoofd. Het vermoeden bestaat dat hij door een misdrijf om het leven is gekomen.

Het scherpe voorwerp waarmee het feit moet zijn gepleegd werd in de directe omgeving aangetroffen en door de politie in beslag genomen. De woning vertoonde geen sporen van inbraak, maar een deur van de woning stond wel open.

VHP presenteert aspirant kandidaten Marowijne

(Bron foto's: Mediacommissie VHP)
Het is de eerste keer, dat de VHP kandidaten stelt in Marowijne

'De eens zo welvarende status van Moengo is verworden tot een armoedig stadje'


VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi heeft gisteravond, tijdens een ressortvergadering te Moengo, de aspirant kandidaten van het district Marowijne gepresenteerd. Net als in Para is het de eerste keer, dat de VHP kandidaten stelt in dit district. Het huidig bestuur onder leiding van voorzitter Santokhi heeft nu geschiedenis geschreven door landelijk aan de verkiezingen deel te nemen, zo stelt de partij in een vandaag, zaterdag 28 december 2019, uitgebracht persbericht.

In totaal zijn er 8 aspirant kandidaten voor het district Marowijne, te weten Tomopawiro Rosinah, Daniel Prika, Aacmel Wilson, Romeo Jimmy, Theo Pita, John Patrick Alexander van Genderen, Antonius Rudolf Tjon a Tjoen en Tokoe Wijnberg.

Alle aspirant kandidaten hebben het woord gevoerd, waarbij ze de pijnpunten van het district hebben aangehaald, met name:
werkloosheid;
onveiligheid;
gebrek aan medische zorg;
uitzichtloosheid;
armoede;
Albina ziekenhuis draait niet optimaal, er is een taalbarrière, de arts in het ziekenhuis spreekt Spaans, patiënten bergrijpen de arts niet;
studenten maken zich om 3 uur in de ochtend klaar om naar middelbare school te gaan en komen dan om 4 uur ’s middags terug;
geen recreatie mogelijkheden, er zijn veel hangjongeren vanwege werkloosheid; woningbouw kan hier niet, omdat er geen percelen te koop zijn. Er is slechts 1 ATM machine; een apotheek waar er schaarste is aan medicijnen.


Volgens de aspirant kandidaten is de eens zo welvarende status van Moengo, verworden tot een armoedig stadje. Dit district is onleefbaar geworden vanwege het slechte beleid van deze regering, ze willen ommekeer in het district Marowijne. 'We hebben een regering nodig die diversificatie en welvaart brengt in dit district en dat is de VHP, the Orange movement'.

Santokhi heeft verschillende uitvoerbare oplossingsmodellen aangedragen om de noden van het district Marowijne te helpen verlichten. Het goed opgekomen publiek was tevreden met de oplossingsmodellen. De VHP-voorzitter gaf aan dat nu de tijd is aangebroken, dat Marowijne zelf gaat beslissen over de nieuwe toekomst van zijn eigen district.

'In Moego komt ook een VHP-infocentrum. In 2010 is een brandweerkazerne opgezet die voor 90 procent gebouwd was, maar toen de regering Bouterse aantrad is dat gebouw nooit meer afgebouwd. In 2015 zou de regering Bouterse een middelbare school bouwen, dat is nooit gebeurd. We hebben in ons beleidsplan opgenomen: een middelbare school en marktgericht beroepsonderwijs zoals: taxichauffeur, timmerman, kapper, talentonderwijs, zwemmen, atletiek, een voetbalschool is al in voorbereiding.' 

Volgens de partijvoorzitter vecht de VHP tegen geen enkele politieke partij, maar ze vecht tegen het wanbeleid van deze regering. 'Als je in de regering bent moet je de belangen van alle Surinamers behartigen en niet slechts van een handjevol mensen. De VHP heeft haar plannen al klaar liggen om Suriname uit de crisis te halen. Op 18 januari 2020 wordt er in het VHP partijcentrum een massameeting gehouden en dan zullen de oplossingen aangedragen worden om Suriname te redden.'

Tijdens de ressortvergadering werd door Santokhi de kern Wonoredjo geïnstalleerd. Ook werd een 17-tal harde werkers van Marowijne gedecoreerd. Het geheel werd afgesloten met gezellig samenzijn.

Avocado-oorlog in Mexico: kartel probeert de fruithandel te beheersen

Drugkartels trachten avocado-industrie van miljarden dollars in Mexico te controlerenCriminele bendes in Mexico - berucht om cocaïnehandel - richten hun aandacht op een bepaald fruit met een veel gezondere reputatie. Avocadoboeren zeggen, dat hun miljardenbedrijf op de knieën wordt gebracht door ontvoering en afpersing. 

De winst van de bendes groeit, samen met de honger naar Mexicaanse avocado's in de Verenigde Staten.

John Holman van Al Jazeera bericht uit Mexico-Stad.


Ter extra informatie:


(Suriname Mirror/Al Jazeera/YouTube)

Sexy Peruaanse politieagente mogelijk bestraft voor uitvoeren van virale uitdaging

Jossmery Toledo Colonel: 'Jaloerse mensen willen mij beschadigen'De sexy politieagente Jossmery Toledo Colonel uit Peru zit in het oog van de orkaan en kan zwaar worden gestraft voor het pronken met haar sculpturale figuur in haar uniform in sociale netwerken.
Jossmery Toledo Colonel is een zeer populaire officier op Instagram met meer dan 215.000 volgers. En er zijn krachtige redenen om haar te volgen voor de sexy foto's die ze uploadt, of ze nu uit het zwembad komt in een bikini, traint in de sportschool of kleine kleren draagt die de temperatuur in dit netwerk verhogen.
Waarvoor zij echter gestraft wordt is voor een video die zij deelde in Tik Tok, waarin zij het politie-uniform in een jurk lijkt te veranderen, als onderdeel van de virale uitdaging ‘Bibbidi-bobbidi-boo’. Gezien dit feit heeft de nationale politie besloten een disciplinair proces te starten.

Toledo Kolonel, die ook advocate is, zegt dat 'jaloerse mensen' haar kwaad willen doen.

'Helaas is onze vijand van de politie een andere politieman. Ik begrijp niet waarom mensen zo jaloers zijn. Het enige dat ik je kan vertellen, is dat ze me altijd met dezelfde oude glimlach zullen zien, ik zal nooit worden verslagen door mensen die kwaad willen doen', aldus Toledo op Instagram.


(Suriname Mirror/El Periodico/Instagram/La Republica/Radio Karibena)

Peru beboet lokale franchise McDonald's US $ 250.000 voor dood twee werknemers door elektrocutie

'We hebben zes zeer ernstige overtredingen geconstateerd'


De Peruaanse autoriteiten hebben donderdag 26 december 2019 de lokale eigenaar van een McDonald's franchise US $ 250.000 beboet voor ernstige veiligheidsschendingen nadat twee werknemers  werden gedood door elektrocutie.

Twee arbeiders, een 18-jarige man en een vrouw, overleden op 15 december tijdens het schoonmaken van de keuken van een McDonald's in Pueblo Libre, in de provincie Lima.


De politie zei, dat de vrouw een elektrische schok kreeg tijdens het hanteren van een van de frisdrankmachines. Haar collega probeerde haar te helpen, maar werd ook geëlektrocuteerd.

'We hebben zes zeer ernstige overtredingen geconstateerd, waarvan er één niet tijdig communiceerde (de dood)', zei Juan Carlos Requejo, hoofd van de Superintendencia Nacional de Fiscalización Laboral (Sunafil).


In een verklaring kondigde Sunafil aan, dat het de operationele onderneming van Arcos Dorados beboet tot 845.760 Soles, ongeveer US $ 250.000.Een van de andere geconstateerde overtredingen was het falen om veilige werkomstandigheden te bieden, zowel wat betreft de faciliteiten als de gebruikte apparatuur, 'specifiek de frisdrankautomaat'.


Het Sunafil-rapport zei, dat het bedrijf al wist dat de frisdrankautomaat beschadigd was, maar 'geen actie ondernam'.

Arcos Dorados bevestigde op 21 december dat een defecte frisdrankmachine het ongeluk had veroorzaakt.


(Suriname Mirror/MercoPress/La Republica/Twitter/Andina/Twitter)

Werkloosheid blijft in Colombia stijgen met 9,3 procent in november

(Bron foto: LaFM)
Werkloze bevolking bedraagt in november 2019 2,3 miljoen mensen


De werkloosheid blijft in Colombia stijgen met 9,3 procent in november, zo meldt het Departamento Administrativo Nacional de Estadística (DANE). Dit cijfer is 0,5 procent hoger dan het werkloosheidspercentage van dezelfde maand in 2018, wat 8,8 procent was.


Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar bedroeg de werkloze bevolking in dit land in november 2019 2,3 miljoen mensen, een stijging van 8,1 procent (176.000 meer).

Volgens geslacht en leeftijd bestond de toename van werklozen uit vrouwen en mannen in de leeftijd van 25 tot 54 jaar (respectievelijk meer dan 147.000 en 54.000). Omgekeerd, meldde het ministerie, was er een daling van 61.000 werkloze vrouwen tot 24 jaar, vergeleken met november 2018.


Verschillende experts zijn het erover eens, dat de kosten van levensonderhoud, corruptie, onveiligheid en werkloosheid tot de kwesties behoren die de bevolking het meest aangaan, 16 maanden na het begin van de rregering van president Ivan Duque.

(Suriname Mirror/Prensa Latina/TelesurtTV/Twitter/LaFM)

Brazilië voert patrouilles aan grens met Venezuela op nadat deserteurs grens waren overgestoken

(Bron foto: Twitter)
Vijf ongewapende Venezolaanse soldaten aangetroffen in inheems reservaat aan  Braziliaanse kant grens


Het Braziliaanse leger heeft vrijdag 27 december 2019 de patrouilles aan de grens met Venezuela opgevoerd, een dag nadat het vijf deserterende Venezolaanse soldaten had opgepikt te midden van toenemende spanningen tussen de twee landen. 

Het Braziliaanse ministerie van Defensie zei in een verklaring, dat de ongewapende soldaten donderdag waren aangetroffen in een inheems reservaat aan de Braziliaanse kant van de grens.


'Ze presenteerden zichzelf als deserteurs en worden ondervraagd om te zien of ze betrokken waren bij een recente aanval op een basis in Venezuela', vertelde een Braziliaanse militaire bron met kennis van de situatie aan persbureau Reuters. De bron zei, dat hun motief  om te deserteren nog niet was vastgesteld, maar hij vermoedt dat ze betrokken zijn geweest bij een inval op 22 december in een infanteriegarnizoen in het zuiden van Venezuela.

President Nicolas Maduro zei maandag, dat 11 mensen waren gearresteerd in verband met de inval zondag in een afgelegen militaire buitenpost in de zuidelijke staat Bolivar. Hij zei dat sommige verdachten de grens naar Brazilië waren overgestoken met gestolen wapens.


Venezuela beschuldigde Peru, Colombia en Brazilië - tegenstanders van de socialistische Maduro die oppositieleider Juan Guaido als de rechtmatige president erkennen - van medeplichtigheid aan de aanval, waarbij één Venezolaanse soldaat werd gedood. De regeringen van alle drie landen hebben betrokkenheid ontkend.


Honderden leden van de veiligheidstroepen van Venezuela hebben de afgelopen jaren hun land verlaten, aangemoedigd door Guaido. De meeste zijn Colombia binnengekomen, maar tientallen zijn naar Brazilië gevlucht, waar ze als vluchteling zijn ontvangen.

Het Braziliaanse leger heeft echter geprobeerd conflicten met zijn Venezolaanse tegenhanger te vermijden, ondanks de heftige kritiek op de regering van Maduro van de extreem-rechtse president Jair Bolsonaro in Brazilië.

(Suriname Mirror/Reuters/La Prensa Tachira/Twitter)

Douane haven Rotterdam vindt 255 kilo cocaïne in container tussen silicapoeder

(Bron foto: OM)
Het silicapoeder had als bestemming een bedrijf in Hoogvliet


Het Openbaar Ministerie (OM) bericht vandaag, zaterdag 28 december 2019, dat de Douane vandaag tijdens een controle in de Rotterdamse haven 255 kilo cocaïne heeft onderschept. 

De drugs zaten verstopt in zogenoemde ‘bigbags’ met silicapoeder.

De container, afkomstig uit Brazilië, was gevuld met silicapoeder, een stof die vooral gebruikt wordt in de betonindustrie. Het poeder wordt toegevoegd aan een betonmengsel om zo een hogere sterkte te bereiken.

De container was bedoeld voor een bedrijf in Hoogvliet.

De drugs zijn inmiddels vernietigd, er zijn geen aanhoudingen verricht.

LVV vraagt steun Cubaanse ambassadeur bij export rijst naar Cuba

(Bron foto: LVV)
Suriname helpt Cuba bij teelt hooglandrijst, Cuba steunt Suriname bij teelt uien


Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft vrijdag 27 december 2019 op zijn kabinet een vervolggesprek gevoerd met de ambassadeur van Cuba in Suriname Igor Azcuy González naar aanleiding van het bezoek van de minister aan Cuba, waarin zaken verder geconcretiseerd worden met betrekking tot de rijstexport. Dit meldt LVV vrijdag 27 december 2019.

Ook zijn door beide landen toezeggingen gedaan waarvoor directe invulling vereist is.

De bewindsman heeft de ambassadeur om assistentie gevraagd in het voorbereiden van de gevraagde documenten. Aanwezig waren naast de minister, de onderdirecteur Maitrie Jagroep bijgestaan door de juridische staf van het ministerie. Cuba heeft namelijk interesse getoond voor de Surinaamse witte rijst.

De prijs die dit land biedt aan de Surinaamse ondernemingen, ligt hoger en gunstiger waardoor ons land dit met beide handen moet aangrijpen. De documenten worden nu voorbereid en zullen opgestuurd worden naar Cuba, zodat deze ondertekend kunnen worden door partijen.

Op het gebied van kennisuitwisseling zal Suriname Cuba assisteren bij het telen van hooglandrijst, terwijl Cuba Suriname zal ondersteunen bij het telen van uien. Het telen van eigen uien zal ertoe moeten leiden, dat minder geïmporteerd hoeft te worden, met als gevolg deviezenbesparing.

Ambassadeur Igor Azcuy González heeft alle medewerking toegezegd om te helpen bij de voorbereiding van de nodige documenten en vroeg de bewindsman om zo spoedig mogelijk de namen van de experts aan te geven zodat zij kunnen afreizen naar Cuba.

Voorlopig geen nieuw pand voor ministerie van Regionale Ontwikkeling

Nog geen potentiële koper voor huidige hoofdkantoor aan Van Rooseveltkade


Ministerie geeft voorkeur aan een ruilovereenkomst...


Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) weet niet wanneer zijn ministerie in een ander, groter, gebouw ondergebracht zal worden. Er is momenteel geen potentiële koper voor het huidige hoofdkantoor aan de Van Rooseveltkade. Het ministerie geeft voorkeur aan een ruilovereenkomst. 

'Het beleid is om zo min mogelijk overheidsgeld uit te geven', zegt Dikan vandaag, zaterdag 28 december 2019, in de Ware Tijd. Er is onvoldoende ruimte voor de ongeveer tweehonderd medewerkers van het hoofdkantoor. Andere personeelsleden zijn ondergebracht in huurpanden op diverse plekken in Paramaribo.

Dikan stelt, dat als iedereen gehuisvest is in één gebouw dat de efficiëntie ten goede komt, bijvoorbeeld om te vergaderen. Er is in het huidige hoofdkantoor behoefte aan uitbreiding van elektriciteitsinstallaties, maar dat is niet mogelijk.

Een ander probleem is geluidsoverlast, omdat het ministerie midden in het uitgaanscentrum zit. 'Wanneer tijdens voetbal, bijvoorbeeld tijdens het wereldkampioenschap, een doelpunt is gescoord gaan de mensen buiten uit hun dak. Er wordt soms ook vuurwerk afgeschoten', schetst de minister de situatie. 'Ik had mijn stoute schoenen aangetrokken en had hierover een raadsvoorstel ingediend, maar dat moet vanwege de status van de grond gedaan worden door RGB (ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer)', zegt Dikan.

Volgens de wettelijke regelingen is dat ministerie hiermee belast. De Raad van Ministers heeft intussen groen licht gegeven om het gebouw te verkopen. Zelf heeft Dikan geen kooppand op het oog. Voor hem zijn onder andere de veiligheid, ruime parkeerruimte en ICT- faciliteiten doorslaggevend. Hij hoopt dat geïnteresseerden zich melden.

Minister Parmessar informeert seabob garnalen visserijsector over Vessel Monitoring System

(Bron foto: LVV)
VMS moet voor ordening zorgen in de illegaliteit en controle op vaartuigen die buiten hun zone vissen


Minister Parmessar van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft gisteren, vrijdag 27 december 2019, vertegenwoordigers uit de seabob garnalen visserijsector geïnformeerd over te nemen stappen met betrekking tot het Vessel Monitoring System, VMS-systeem, en andere maatregelen in het tegengaan van Illegale Ongereguleerde en Ongerapporteerde visserij (IOO - IUU, Illegal, unreported, and unregulated). Dit systeem moet voor ordening zorgen in de illegaliteit en de controle op vaartuigen die buiten hun zone gaan vissen, aldus het ministerie. 

De bewindsman wil boothouders tegemoetkomen door mogelijkheden te creëren, zodat zij alsnog kunnen voldoen hieraan. De vertegenwoordigers waren zeer ingenomen met de briefing van de minister en kijken uit naar het vervolggesprek met de andere relevante actoren.

De minister werd tijdens dit gesprek ook geïnformeerd, dat er binnenkort een audit zal plaatsvinden om verder gecertificeerd te worden. De commissie is voor maandag uitgenodigd om samen met de overige partners aan tafel te zitten. De Seabob commissie bestaat uit leden van het ministerie van LVV, Heiploeg Suriname NV, Sail, Artisanale visserij, Namoona en de Kustwacht.

De Seabob garnaal neemt nu op de internationale markt de eerste plaats in en is de meest gevraagde garnalen soort. De seabob garnalensector levert ook een behoorlijke bijdrage aan de economie van het land en biedt meer dan 1.000 arbeidsplaatsen. Er zijn meer dan 20 boten die een werkgebied van groter dan 12 mijl op zee hebben.

LVV heeft als doel de visserijsector duurzaam te ontwikkelen, de garnalenvangst is onderdeel hiervan. De visserij en met name de garnalen sector heeft potentie om te worden uitgebreid. Dit zal zorgen voor een toename van inkomsten en werkgelegenheid. De uitdagingen in deze sector onder andere de illegaliteit, wordt ook ter hand genomen om de duurzame ontwikkeling te bewerkstelligen.

Minister Parmessar heeft reeds met de Internationale Maritieme Organisatie, IMO, gesprekken gevoerd hieromtrent. De IMO heeft toegezegd een evaluatiestudie uit te voeren, op basis waarvan acties zullen worden opgesteld.

'CAft verwacht dat Aruba binnen norm financieringssaldo blijft van -0,5 procent van het bbp'

'De BW geeft voldoende invulling aan de tekortnorm uit het protocol'


Hoewel de regering binnen de financieringsnorm voor 2019 heeft weten te blijven, worden niet alle afspraken uit het protocol van vorig jaar november nagekomen. Dat concludeert het College Aruba financieel toezicht (CAft) in haar advies op de wijziging van de begroting 2019 (BW). Daags voor het kerstreces behandelden de Staten van Aruba de BW, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 28 december 2019.

Het verwachte financieringssaldo van het land in 2019 blijft na verwerking van de BW met -24,8 miljoen florin (-0,4 procent van het bbp) ongewijzigd ten opzichte van de vastgestelde begroting 2019. Met de in de derde UR beschreven verwachte resultaten van de collectieve sector voor 2019 verwacht het CAft, dat Aruba binnen de norm van het financieringssaldo blijft van -0,5 procent van het bbp. 'De BW geeft derhalve voldoende invulling aan de tekortnorm uit het protocol', aldus het CAft.


Aan de afspraken van de begrotingsregels uit het protocol wordt met de BW slechts gedeeltelijk voldaan.

In de BW worden de personeelslasten verlaagd met 0,5 miljoen florin en daardoor komen de begrote personeelslasten in 2019 uit op 478,1 miljoen florin. Dit is exclusief de personeelslasten van het IBSCP, wat strijdig is met de eis van het CAft. Inmiddels heeft de regering besloten dat de personeelslasten van het Interim Begrotingsfonds Sociaal Crisisplan (IBSCP) vanaf de begroting 2020 onderdeel zullen vormen van deze norm.

Vakbonden willen dat Klesch PdVSA minstens jaar de tijd geeft Isla op Curaçao te exploiteren

(Bron foto: brexitcentral)
‘Realistische overgangsperiode voor PdVSA van ten minste 12 maanden’ 


De vakbonden Apri en PWFC hebben een brief gestuurd naar Gary Klesch, waarin zij de nieuwe eigenaar van de opstallen van de raffinaderij en de terminal bij Bullenbaai voorstellen PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) minstens nog een jaar de tijd te geven de raffinaderij te exploiteren. Dit schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 28 december 2019.

De vakbondsmannen schrijven, dat zij ‘het positieve nieuws’ hebben gehoord van de ondertekening van de sale and purchase agreement tussen de Klesch Group en Refineria di Kòrsou (RdK). Tegelijkertijd wijzen de bonden erop dat het huidige leasecontract met PdVSA dinsdag, op 31 december 2019, afloopt en dat PdVSA ‘een serieuze bereidheid heeft uitgesproken om de activiteiten tijdens een transitieperiode voort te zetten’.

In die transitieperiode zit volgens de bonden het probleem, omdat RdK zou volharden in een transitieperiode van maximaal zes maanden, terwijl PdVSA een langere periode - 12 maanden - voorstelt. Het argument van PdVSA is de nog steeds onduidelijke situatie van het nutsbedrijf CRU.

'Na een recente stroomuitval moet apparatuur die tijdens dit incident is beschadigd, worden vervangen. Dit kan naar schatting 4 maanden duren. Dit betekent dat PdVSA niet in staat zal zijn om enkele van de grote installaties vanwege gebruiksbeperkingen te draaien, waardoor hun productiecapaciteit ernstig wordt beperkt', zo voeren de bonden aan.

'En het argument van RdK lijkt te zijn, dat ze de start van uw bedrijf niet willen beïnvloeden door een te lange overgangsperiode in te voeren.'

Raad van Ministers keurt vertrek Korps Penitentiaire Ambtenaren uit FISO goed

Onduidelijk wat gedaan wordt aan pa's die meer verdienden dan hun meerderen


'De Raad van Ministers heeft het uittreden van het Korps Penitentiaire Ambtenaren uit het Ambtenaren Bezoldigingsbesluit en de FISO-regeling (Functie Informatiesysteem Overheid) goedgekeurd. Verder is de nieuwe bezoldigingsreeks van het Korps vastgesteld', aldus minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie gisteren, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 28 december 2019. 

Na jaren protest tegen het FISO salarissysteem is het gelukt de groep eruit te lichten. Hiermee is de minister zijn belofte van enkele maanden geleden nagekomen. De pa's waren duidelijk verrast met dit nieuws en lieten dat ook merken met een luid applaus voor de bewindsman.

De nieuwe bezoldigingsreeks gaat op 1 januari in.

Regillio Blijd, diensthoofd van het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA), is net als collega's opgelucht met het besluit van de regering. Hij heeft de nadelen van FISO persoonlijk meegemaakt. 'Ik ben zeker twintig jaar directeur, maar toen ik aantrad als diensthoofd kwam ik tot de ontdekking, dat mijn ondergeschikte in hiërarchie, meer dan mij verdiende. Dat kan niet.' 

Volgens hem heeft hij vanaf het begin geprotesteerd tegen dit betaalsysteem, maar opeenvolgende regeringen hadden er geen oor naar. 'Sommige collega's zijn zelfs met pensioen gegaan zonder dat ze zijn geholpen. Dat is de realiteit die we hebben meegemaakt.' 

Hoe de situatie van penitentiaire ambtenaren die beter verdienden dan hun meerderen zal worden opgelost, is nog niet duidelijk. Blijd denkt dat sommige collega's zullen moeten inleveren. Of dat mogelijk is bij de overheid is niet zeker. 'Ik weet niet hoe de financiële mensen dat gaan oplossen, maar er komt in elk geval een correctie. Ik denk dat de salarisadministratie het in kavels kan inhouden', aldus Blijd.

De nieuwe loonvoorstellen van penitentiaire ambtenaren zijn hem nog niet bekend.

President Bouterse neemt multipurpose kunstgrasveld in het ressort Jarikaba in gebruik

(Bron foto's NII)
'De Surinaamse gemeenschap moet de prestaties van sporters beter waarderen'


President Desi Bouterse heeft de eerste bal getrapt bij de ingebruikname van het multipurpose kunstgrasveld in het ressort Jarikaba, in het district Saramacca. Het gaat om het tiende veld van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken sinds december 2018 met als projectuitvoerder de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB). De financiers van deze tiende oplevering zijn het Suriname Sportontwikkelings Fonds en SL Group. Saramacca is intussen voorzien van twee kunstgrasvelden en een speeltuin. 


Bouterse heeft zijn dankbaarheid getoond aan alle actoren voor de totstandkoming van het kunstgrasveld en heeft ook waardering getoond voor de prestaties van alle sporters, nationaal en internationaal. Hij is de mening toegedaan, dat de Surinaamse gemeenschap bewuster gemaakt moet worden over het sportgebeuren en de prestaties ook beter moet waarderen, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII) vrijdag  27 december 2019. Hij beëindigde zijn toespraak door de gemeenschap te feliciteren met de nieuwe sportfaciliteit en te bemoedigen om die samen te koesteren.
 
De districtscommissaris, Sarwankoemar Ramai, zei dat het veld tot stand is gekomen middels goede samenwerking tussen verschillende actoren. Hij heeft de gemeenschap opgeroepen om voldoende gebruik te maken van de nieuwe sportfaciliteit.

Kenneth Jaliens, vertegenwoordiger van de KNVB, is ingegaan op de deskundige begeleiding die de jongeren van Jarikaba en omgeving zullen krijgen. Hiervoor zijn worldcoaches getraind om de jongeren middels voetbal ook sociale vaardigheden bij te brengen. Hij heeft ook een dankwoord gericht aan het ministerie van Sport- en Jeugdzaken voor de goede samenwerking om sport in Suriname naar grotere hoogtes te brengen.

Minister Lalinie Gopal van Sport- en Jeugdzaken heeft het belang van sporten benadrukt en verwezen naar internationale rapporten die de hoge cijfers van onder andere diabetes en hoge bloeddruk aangeven. De minister gaf aan, dat sporten gestimuleerd wordt door de sportfaciliteiten dichterbij de gemeenschap te brengen.

Om de duurzaamheid van de faciliteiten te garanderen, genieten de verantwoordelijken ook de nodige deskundige begeleiding van de KNVB. De bewindsvrouwe gaf verder aan, dat de regering blijft investeren in de districten, omdat de meeste talenten uit de districten komen.

Hoogste gebouw in Suriname, de Assuria Hermitage High-Rise (AHH), officieel geopend - Prijskaartje: US$ 15 miljoen

'We zijn er trots op dat dit project door Surinaamse bedrijven is gerealiseerd'

'Ontwerp van het gebouw is geïnspireerd door de film Wan Pipel'


Surinames hoogste gebouw, de Assuria Hermitage High-Rise (AHH), is gisteren officieel geopend. 'Hier staat een investering van US$ 15 miljoen', sprak directeur Armand Achaibersingh. 'We zijn er trots op dat dit project een initiatief is geweest van Surinamers, maar meer nog dat het door Surinaamse bedrijven is gerealiseerd. Hier staat het bewijs dat als we de handen ineen slaan we tot grote hoogten kunnen komen.' 

De investering is voor een belangrijk deel gefinancierd uit de verkoop van bestaand onroerend goed, zo schrijft Starnieuws vandaag, zaterdag 28 december 2019.Het hypermoderne gebouw is 56 meter hoog, bestaat uit tien etages en is de eerste met een Building Management System. Er zijn systemen in verwerkt waarbij onder andere regenwater hergebruikt kan worden en elektriciteit efficiënt gereguleerd wordt.

Met AHH is een droom van de ‘Assurianen’ in vervulling gegaan gcaven Achaibersingh en president commissaris Jim Healey aan. Assuria, die op drie adressen opereert, is heel lang op zoek geweest naar die ene plek om al de ‘Assurianen’ onder te brengen. Het gebouw moest voldoen aan enkele esthetische eisen: een uitstraling die samengaat met het merk Assuria, het moest fris, vernieuwend en van heel ver opvallend zijn, het moest een landmark in Paramaribo-Zuid zijn. Het ontwerp van Architectenbureau ABT en FIRM Engineering NV heeft voldaan aan de eisen van Assuria. FIRM Engineering was ook belast met de directievoering.

'Inderdaad is er een verhaal achter het ontwerp van het gebouw', zei Guido Koorndijk van FIRM Engineering. 'Het is geïnspireerd door de film Wan Pipel, een scene van een tocht op de rivier in het binnenland. Het onderste deel van het gebouw heeft de vorm van een korjaal, de zijkanten van het gebouw, waar de liften lopen, symboliseert de koelatiki, een staf waarmee de koelaman zijn korjaal door de rivier loodst. De voor- en achterkant van het gebouw heeft de vorm van een pagaai.'

Achaibersingh zegt dat het ontwerp helemaal past bij Assuria. 'De koelaman met zijn koelatiki en pagaai staan symbool voor zekerheid in woelige tijden, dezelfde associatie met het merk Assuria: zeker is zeker.' 

De Assuria High-Rise heeft genoeg ruimte voor ‘niet-Assurianen’ en zal ook toegankelijk zijn voor het grotere publiek. Units zullen worden verhuurd, er komt een koffie corner en een restaurant, er is een multifunctionele zaal voor 750 personen. AHH heeft ook een schouwburg.

Elektriciteitsmasten EBS 'geliefd doelwit' automobilisten

In week tijd zijn vier automobilisten tegen een elektriciteitsmast gereden


In een week tijd zijn vier automobilisten tegen een elektriciteitsmast van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) gereden. Zo knalde gisterochtend rond half acht een auto in de Dageraadweg tegen een mast, aldus vandaag, zaterdag 28 december 2019, Waterkant.net

Toen de politie ter plaatse arriveerde was de bestuurder nergens te bespeuren. De mast was door de klap in tweeën gebroken en moest gerepareerd worden.

Het voertuig had schade aan de linkerkant en moest door een sleepbedrijf weggebracht worden. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Afgelopen maandag was het ook al raak. En ook op 1ste en 2de Kerstdag reden auto’s tegen elektriciteitsmasten.
Automobilist knalt tegen EBS paal en verlaat voertuig