vrijdag 21 december 2018

Voor Peruaanse vissers van Bahía de Sechura zijn Sint-Jakobsschelpen de 'goudklompen' van de zeeën

Sint-Jakobsschelpen uit Bahía de Sechura gewild in Europese en Noord-Amerikaanse keukens

(Bron foto: AFP)
Deze schatten hebben van Peru een culinaire grootmacht gemaakt...


Peruaanse vissers hoeven maar een paar meter te duiken om te ontdekken, dat de Sint-Jakobsschelpen de 'goudklompen' van de zeeën van het land zijn - en gekoesterd in Europese en Noord-Amerikaanse keukens.

Bahía de Sechura, voor de kust van de Pacifische kust van het noordwesten van Peru, nabij Ecuador, is de bron van 80 procent van Peru's export van vis naar Frankrijk, Spanje, de Verenigde Staten en Canada.


'God zegende ons met deze baai, het is echt goed voor de productie van Sint-Jakobsschelpen', vertelde visser Segundo Tezen aan persbureau AFP aan boord van een klein bootje dat langs de kust onder de brandende zon navigeerde. Om de hermafrodiete kokkels te oogsten, duiken duikers die aan een slang hangen drie tot vijf meter naar beneden en verzamelen ze in netten die vervolgens door twee vissers naar de oppervlakte worden getrokken. Deze schatten hebben van Peru een culinaire grootmacht gemaakt.

'Dit zijn gouden nuggets van de Peruaanse zee', vertelde Wilmer Aguero, operations manager van het exportbedrijf Cultimarine, aan AFP.  Bahía de Sechura staat bekend als 'een van de belangrijkste producenten van Sint-Jakobsschelpen ter wereld', voegde hij eraan toe.


De uitgestrekte baai is opgedeeld in acht productiezones, met 200 vissersverenigingen die zich toeleggen op het oogsten van de Peruviaanse Sint-Jakobsschelp of Argopecten Purpuratus. 

Elke dag lossen ongeveer 200 boten 25 ton Sint-Jakobsschelpen in de visbaai van Parachique, een van de 20 productie- en opslagruimtes voor weekdieren. Ze worden vervolgens in gekoelde vrachtwagens geladen en naar verwerkingsbedrijven gebracht waar ze worden gewassen, gewogen, verpakt en doorgegeven aan exportbedrijven die ze naar de nabijgelegen haven van Paita brengen.

'De landen met de grootste vraag zijn Frankrijk, dat Sint-Jakobsschelpen met koralen gebruikt, en de Verenigde Staten, die veel Sint-Jakobsschelpen kopen', zei Isabel Viza, eigenaresse van een verwerkingsfabriek in Sechura.

Het duurt negen maanden voordat de weekdieren klaar zijn om te worden verkocht, voor 20-38 Soles ($ 6-11) per kilogram. 'Je moet het product constant in de zee monitoren', zei Tezen.

Hoewel het nu een enorm lucratieve industrie is, is het een relatief nieuwe industrie in Peru, die pas 15 jaar geleden is begonnen. Volgens officiële statistieken zijn 18.000 ton Sint-Jakobsschelpen in het hele land geoogst van januari tot september van dit jaar.

(SurinameMirror-Reports/AFP/YouTube)

Peru heeft van 2012 tot 2016 meer dan 94.000 hectare land door bosbranden verloren

Ministerie van Landbouw neemt 'Plan voor bosbrandpreventie en risicovermindering' aan 


In de afgelopen vijf jaar is Peru verwoestende schade toegebracht door bosbranden in het hele land. En volgens de laatste cijfers van het land is van 2012 tot 2016 meer dan 94.000 hectare land verloren gegaan door bosbranden.

Dat enorme aantal heeft ertoe geleid, dat het ministerie van Landbouw het 'Plan voor bosbrandpreventie en risicovermindering' heeft aangenomen, dat van kracht zou moeten worden tussen 2019 en 2022.


De autoriteiten hopen bosbranden te kunnen stoppen en de diverse leefgebieden van Peru te redden en diersoorten door een verscheidenheid aan maatregelen. Onderdeel van het plan is om een ​​manier te vinden om door de mens veroorzaakte bosbranden te elimineren die vaak het gevolg zijn van het doelgericht branden van weiden om oude of ongewenste gewassen kwijt te raken.

Een belangrijk aandachtspunt van het plan zal zijn om de plattelandsbevolking voor te lichten hoe brand in hun regio's het beste kan worden voorkomen. 'Bosbranden zijn een sluimerend probleem dat onze ecosystemen aanzienlijk beïnvloedt en als gevolg daarvan een negatieve invloed hebben op economieën, samenlevingen en omgevingen in het land', aldus het geschreven plan.

In Peru heeft Cusco de hoogste aantallen bosbranden gemeld in de afgelopen jaren met 130 gevallen van 2012 tot 2016. Het departement Puno volgt met 95 en Apurímac staat op de derde plaats met 83 bosbranden. Alleen al dit jaar zag Apurímac 50 bosbranden in het hele departement.

Peru heeft een van de grootste gebieden bos van elk land in Zuid-Amerika, met meer dan 128 miljoen hectare bosgebied.

(SurinameMirror-Reports/Peru ReportsTwitter)

Douane op Malta onderschept 48 kilo cocaïne uit Ecuador

Cocaïne ontdekt in zeecontainer achter een paneel boven de koelcompressor


Een hoeveelheid cocaïne, 48 kilo, die via Malta vanuit Ecuador naar Griekenland moest worden gesmokkeld werd vrijdag 21 december 2018 door Maltese douanebeambten in beslag genomen en wordt geschat op vijf miljoen euro. 

De geschatte straatwaarde wordt berekend op 5 miljoen euro, zeiden de douaneambtenaren in een verklaring.

Een gekoelde container afkomstig uit Ecuador en bestemd voor Griekenland werd geselecteerd voor scannen na risicoanalyse uitgevoerd door de Container Monitoring Unit van het departement. Na een scan met de nieuwe Nuctech-scanner werden verschillende pakketten met een witte substantie achter een paneel boven de koelcompressor geplaatst en dus verborgen ontdekt.

Een totaal van 40 afzonderlijke pakketten met een gewicht van in totaal 48 kilo werd ontdekt. De stof werd getest en voorlopige resultaten wijzen op een positieve indicatie voor cocaïne.


De zaak werd overgedragen aan het Police Anti Drug Squad voor verder onderzoek.

(SurinameMirror-Reports/Malta Today/Twitter)

Oud-presidente Cristina Kirchner (65) officieel vervolgd wegens corruptie in Argentinië

(Bron foto: Twitter)
Kirchner zou leiding hebben gegeven aan netwerk waarin bedrijven miljoenen contant aan regering betaalden


Cristina Kirchner (65) wordt officieel vervolgd wegens corruptie in Argentinië. Dat heeft het Gerechtshof van dat land bepaald, melden Argentijnse media vrijdag 21 december 2018. Omdat Kirchner in de Senaat zit en parlementaire immuniteit geniet, hoeft ze waarschijnlijk niet de gevangenis in.

Kirchner, tussen 2007 en 2015 president van Argentinië, wordt ervan verdacht leiding te hebben gegeven aan een netwerk waarin bedrijven miljoenen contant aan de regering betaalden. Zij zou ook persoonlijk steekpenningen aangenomen hebben.De Argentijnse krant Clarín meldt vrijdag, dat er voor omgerekend meer dan 900 miljoen euro aan tegoeden van de president zijn bevroren

In augustus stemde de Senaat om haar immuniteit gedeeltelijk op te heffen, zodat onderzoekers haar drie luxe huizen konden doorzoeken - maar tenzij het volledig wordt opgeheven, kan ze niet worden gevangen gezet, zelfs als ze schuldig wordt bevonden.


Kort na kennis te hebben genomen van het besluit haalde Kirchner uit naar de regering van president Mauricio Macri. Ze zei: 'Ik zeg, waar zullen de uitspraken worden geschreven? Allemaal op verzoek van en op maat gemaakt door Macri', ook wijzend op de centrumrechtse coalitie Cambiemos en Clarin, die al lang tegen haar zouden zijn.

(SurinameMirror-Reports/NRC/Clarin/Twitter/The Daily Mail/NRC/YouTube)

Twee ambtenaren aangehouden voor doden beschermde jaguar

Arrestatie volgt op publicatie foto's van jaguar met schutter op Facebook


De 44-jarige Carlos R. en Franky K. (30) zijn woensdag op verdenking van het overtreden van de Jachtwet door de afdeling Fraude en Economische delicten van het Korps Politie Suriname aangehouden en na overleg met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld, zo meldt het korps vandaag, 

De aanhouding van de twee verdachten volgt op verspreiding van foto’s op social media (Facebook), waarop zij met een gedode jaguar te zien zijn.

De jaguar is een beschermde diersoort en er mag dus niet op dit dier worden geschoten. De politie zal streng optreden tegen overtreders van deze wet.

Beide verdachten zijn ambtenaren, aldus de politie.

Collectief 'Behoud Wijdenboschbrug' vraagt aandacht voor gevaarlijke situaties op brug

Vooral zorgen over de schade die aan de brug wordt aangericht door ongelukken


Enkele bewoners in Commewijne hebben zich in een collectief gebundeld om aandacht te vragen voor situaties die naar hun mening een gevaar vormen voor de Wijdenboschbrug. Frank Dulam, vertegenwoordiger van de organisatie ‘Behoud Wijdenboschbrug’, zegt vandaag, vrijdag 21 december 2018, in de Ware Tijd, dat hij als individu vaak aan de bel heeft getrokken. 

Wat hem ertoe heeft gedreven een collectief op te richten, zijn de verkeersongevallen die zich recent hebben voorgedaan op de oeververbinding. Op maandag 10 december veroorzaakte een vrachtwagen een kettingbotsing op de brug. De truck ramde een personenauto met inzittenden die vervolgens andere voertuigen ramde. In het andere geval, twee weken daarvoor, was het een tourbus die een kettingbotsing veroorzaakte. In september liep een aantal personenauto's aanzienlijke schade op, nadat ze door een olietankwagen werden geramd.

Waar Dulam zich vooral zorgen om maakt, is de schade die aan de brug wordt aangericht wanneer zich zulke gevallen hebben voorgedaan. 'Het is onze enige brug en die moeten we koesteren.'

Hij wijst ook op de filevorming die zich bijna dagelijks voordoet en onderstreept het dreigend gevaar wanneer vrachtwagens en trucks met boomstammen in de file staan. 'File op een brug is on-kan, als er wat gebeurt, kun je geen kant op.'

Hij vertelt dat hij verschillende instanties zoals de politie, het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie en de huidige districtscommissaris en diens voorgangers heeft benaderd met voorstellen om de verkeerssituatie aan te pakken en de filevorming te voorkomen. Een van zijn voorstellen is, dat er een aparte rijbaan wordt gecreëerd over de Van 't Hogerhuysstraat voor verkeer vanuit de Wijdenboschbrug voor een vlotte verkeersdoorstroming. Nu wordt er 'geritst' en dat veroorzaakt volgens hem onnodige verkeersopstoppingen.

Veiling Suriname Times Mall van de baan

'Partijen werken aan een oplossing, maar het is misschien ook uitstel van executie'


'Dit is wel positief en dat geeft aan dat partijen werken aan een oplossing, maar het is misschien ook uitstel van executie.' Dit zegt Jerry Kidjo, unithouder in de Suriname Times Mall in het centrum van Paramaribo. De veiling van het winkelcentrum, die voor dinsdag was gepland, is niet doorgegaan. 

'De bank heeft ons gebeld om de veiling stop te zetten', zegt een medewerker van het notariskantoor Derrick Alexander. Een aantal banken, waaronder de Hakrinbank en de Finabank, zou betrokken zijn bij deze zaak, aldus vandaag, vrijdag 21 december 2018, de Ware Tijd. De laatste heeft een leidende rol, maar wil desgevraagd niets zeggen. 'We kunnen geen zaken van een individuele cliënt prijsgeven', zegt een medewerker.

Kidjo, die in de mall een eettent exploiteert, vreesde eerder dat hij en vijf medewerkers brodeloos zouden worden als het winkelcentrum verkocht zou worden. 'We willen niet stoppen, omdat wij toch wat verdienen. Ik hoop dat de veiling definitief van de baan is.'

Zijn collega 'Chico' is ondanks de bekendmaking van aanhouding van de veiling optimistisch over het verloop van de zaak. Hij had verwacht dat de veiling zou worden tegengehouden door de leiding van het winkelcentrum. De unithouder verwijst naar het onlangs geopende hotel in de mall die goed wordt bezocht door Cubanen. 'De mensen hebben veel geïnvesteerd en ik denk niet dat ze dat zomaar doen.'

Ambassadrice Patty Chen in China overhandigt geloofsbrieven aan president Xi Jinping

(Bron foto: NII)
Chen is de vijfde en eerste vrouwelijke ambassadeur voor Suriname in China


Ambassadrice Patty Chen heeft dinsdag in Beijing haar geloofsbrieven als buitengewoon en gevolmachtigd ambassadrice van Suriname voor China aangeboden aan de Chinese president Xi Jinping, zo laat het Nationaal Informatie Instituut (NII) donderdag 20 december 2018 weten.

Bij de aanbieding waren van Chinese zijde aanwezig Wang Yi, State Councilor en minister van Buitenlandse Zaken, alsook Zhao Bentang, directeur voor Latijns-Amerika.

Tijdens deze korte ontmoeting tussen ambassadrice Chen en president Xi Jinping is de importantie van de relatie tussen Suriname en China benadrukt. De volledige toezegging voor ondersteuning is gedaan aan de ambassadrice in het uitoefenen van haar taken, ter facilitering van de verdere verdieping van deze historische relatie

Chen heeft eerder, op 19 oktober 2018, kort na haar aankomst in China een aanvang gemaakt met haar werkzaamheden, na eerst kopieën van haar geloofsbrieven aangeboden te hebben op het ministerie van Buitenlandse Zaken van China. Met de aanbieding van haar geloofsbrieven aan president Xi Jinping heeft zij de formele procedure voor het functioneren als ambassadrice
afgerond.

Zij is de vijfde en eerste vrouwelijke ambassadeur voor Suriname in China.

Ronald Hooghart herkozen als voorzitter CLO... bij enkele kandidaatstelling

Hooghart geeft al sedert 1999 leiding aan de CLO...


Tonald Hooghart, voorzitter van de Centrale Landsdienaren Organisaties (CLO), wordt vandaag, vrijdag 21 december 2018, bij enkele kandidaatstelling herkozen als voorzitter. Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat er slechts één kandidatenlijst is ingediend. 

Tot 14 december konden de kandidatenlijsten worden ingediend. De meeste bestuursleden keren terug in het nieuwe bestuur. Er zijn wel enkele vernieuwingen, maar min of meer dezelfde gezichten zullen weer te zien zijn.

Michael Miskin en Glenn Swamipersad keren terug in het bestuur.

Hooghart geeft vanaf 1999, sinds het overlijden van Hendrik Sylvester, leiding aan de CLO. Het bestuur wordt voor vijf jaar gekozen. Hooghart wil in elk geval tot na de verkiezingen van 2020 nog leiding blijven geven aan de ambtenaren vakcentrale. Daarna wil hij de hamer overdragen.

BEP-voorzitter Asabina roept vertrokken leden op terug te keren naar partij

BEP installeert in Boven Suriname 23 kernen geïnstalleerd in het dorp Jaw Jaw


De Partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) heeft in Boven Suriname 23 kernen geïnstalleerd in het dorp Jaw Jaw. In sommige gevallen gaat het om herinstallatie van passieve kernen die door aanwas van nieuwe leden zijn gereactiveerd. De door voorzitter Ronny Asabina geïnstalleerde kernen zijn in de dorpen Pokigron tot en met Tumaipa, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 21 december 2018.

Asabina heeft een oproep gedaan aan BEP’ers die om welke reden dan ook de partij de rug hadden gekeerd, om terug te keren naar de partij. Hij zei dat de partij in het verleden fouten heeft gemaakt, maar dat ze uit haar fouten heeft geleerd.

De partijvoorzitter heeft de opgekomen leden en sympathisanten beloofd, dat het bestuur voortaan bij besluitvormingen meer rekening zal houden met de wens van de leden, meldt de BEP. Asabina herhaalde ook zijn oproep aan partijen die ooit als splintergroep uit de BEP zijn ontstaan. 'Een kind is te allen tijden welkom bij de moeder', zei Asabina. Hij deelde mee, dat de deuren van de BEP altijd openstaan voor elk individu, groepering of partij die zich wenst aan te sluiten.

Hoewel de BEP de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een partij waarin Surinamers van elke etniciteit een thuis kunnen vinden, kan de partij met recht de ‘moeder’ genoemd worden van de overige partijen die zich veelal richten op het binnenland, zei Asabina.

De BEP maakt zich klaar om de zetel die de partij in 1991 en 2010 behaald heeft in Boven-Suriname terug te halen in 2020. Gelet op de energie en veerkracht die de lokale partijstructuren hebben gedemonstreerd, is Asabina ervan overtuigd dat die zetel in 2020 wel behaald zal worden.

De partij was niet alleen in het gebied om de partijstructuren een hart onder de riem te steken, maar ook voor het creëren van korte communicatielijnen tussen de leden en het hoofdbestuur en het aanreiken van handgrepen op weg naar de verkiezingen van 2020. Er staan voor de komende periode trainingen van de kernen op agenda.

Oud-minister Misiedjan: 'Het was geen aanrijding, ik werd klemgereden'

'Als jurist weet ik dat ik niet buiten de wet heb gehandeld heb met waarschuwingsschot'


'Het was geen aanrijding. Ik werd klemgereden. De auto’s hebben elkaar niet geraakt. Dingen zijn niet gebeurd zoals ze in de media zijn verschenen', aldus ex-Justitie en Politie minister Martin Misiedjan. Hij reageert vandaag, vrijdag 21 december 2018, in de Ware Tijd op berichtgeving eerder deze week over een incident waarbij door hem een waarschuwingsschot is afgevuurd uit een vuurwapen.

Misiedjan beweert nu, dat hij pogingen heeft gedaan om de bestuurder in het andere voertuig te identificeren. Hij zegt, dat hij een zwaar vermoeden heeft dat het om criminelen ging vanwege hun gedrag. Het voertuig van de tegenpartij kwam een bepaald moment aangereden en parkeerde dusdanig op de weg dat hij niet kon doorrijden. Misiedjan zegt, dat hij ruim twee minuten bleef kijken naar de volgende stap van de bestuurder. Enkele mannen, die langs de weg bij een woning stonden, zouden de personen in het voertuig hebben gemeld dat het om de ex- minister van Justitie en Politie ging, waardoor zij het hazenpad kozen.

'Ze reden met een grote snelheid weg. Ik ging ze achterna totdat ze nabij een wegverzakking in een kuil terecht kwamen, kreeg daar de gelegenheid om uit te stappen en naar de auto te gaan. Ik klopte op de ruiten en ze bleven maar in de auto. Er zaten meer dan twee mensen erin.'De ex-justitie minister vuurde toen een waarschuwingsschot af en een inzittende  kwam plotseling naar buiten. Hij sprak de bestuurder aan en schakelde de politie in. Voordat de politie kwam zagen ze kans om weer weg te komen.

Misiedjan zegt, dat hij als jurist weet dat hij niet buiten de wet gehandeld heeft. Het wapen waarmee hij een schot heeft afgevuurd is in bewaring genomen. 'Het is van de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst en zaken worden daar afgehandeld voor het onderzoek. Het is niet in beslag genomen. Meer wil ik nu niet over het wapen zeggen.'

De gewezen bewindsman zegt dat hij zich niet bedreigd voelt. Op de vraag of hij ruzie met mensen heeft of mogelijk een doelwit zou zijn van criminelen reageert hij: 'Het zou kunnen. Je weet nooit als je vijanden hebt. Ik ben niet bang. Die mannen in het voertuig hadden andere bedoelingen. Ik heb in het verleden een bijzondere job vervuld dus je weet maar nooit. Als ik zo schietgraag was als men in de media zegt, had ik op de auto geschoten, maar daarvan is er geen sprake.'

Hoofdinspecteur Humprey Naarden van de afdeling Voorlichting van de politie zegt, dat het onderzoek in deze zaak nog gaande is. Volgens hem zal nasporing uitwijzen of Misiedjan wel of niet rechtmatig heeft gehandeld. Meer wil de politiefunctionaris niet kwijt. Naarden zegt zijn collega's de ruimte te geven om de zaak verder te onderzoeken.

Oppositie onthoudt zich van stemming 'ID-Kaartenwet' en verlaat demonstratief vergaderzaal Assemblee

Santokhi (VHP): 'De ID-kaart moet schoon zijn en niet een geur van corruptie hebben'

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)
- 'Alle ruis moet worden weggenomen met betrekking tot zaken die kennelijk niet zuiver zijn'
- Abdoel (NDP): 'Vanaf het begin is de oppositie bezig met misleiding van het volk'


De oppositie heeft zich gisteravond rond kwart over  negen onthouden van stemming, besloot niet vóór de 'ID-Kaartenwet' te stemmen, en verliet demonstratief de vergaderzaal van De Nationale Assemblee (DNA)na urenlang vergaderen. Hoewel zij staat achter de wet, kan zij zich niet vinden in de relatie met het Servische bedrijf Vlatacom en het bedrag van $ 9.7 miljoen dat neergeteld moet worden voor de uitvoering van het identiteitskaartenproject. De nieuwe wet werd aangenomen met 28 stemmen, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 21 december 2018.

DNA-voorzitster Jennifer Geerlings-Simons had aan het begin van de vergadering nogmaals benadrukt, dat de wet losstaat van de samenwerking met Vlatacom. Zij gaf aan, dat nergens in de wet het bedrijf genoemd is en dat de regering ook met andere bedrijven mag samenwerken.

'Er is wel degelijk een relatie tussen de wet, de ID die eruit zal komen en het bedrijf. Er zijn gevallen aangegeven tijdens debatten hier, waarin naar voren is gekomen dat juist door bedrijven, door aangeleverde apparatuur, de kwaliteit van de ID-kaart is gedaald. Er is geen transparantie geweest en daardoor krijgt u een bedrijf in beeld waarvan u niet eens wat haar achtergrond is. De ID-kaart moet schoon zijn en niet een geur van corruptie hebben', sprak VHP-fractievoorzitter Chandrikapersad Santokhi.

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
Carl Breeveld (DOE): 'We kunnen ons in de juridische aanpak vinden, ons probleem blijft dat wij vinden dat alle ruis moet worden weggenomen met betrekking tot zaken die kennelijk niet zuiver zijn. Als je de ruis niet opheft, heeft het geen zin om dit te doen. Ik vind mezelf daardoor gepakt, want wanneer wij een Anti-Corruptiewet hebben aangenomen en het is nog steeds niet in uitvoering dan zeg dat de regering ons keer op keer pakt. Ik ga daaraan niet meewerken. Hoezeer ik achter deze wet sta, ga ik niet mee wanneer dingen onzuiver zijn en wij de zaken niet clearen voordat wij hiertoe verder overgaan. Wij staan voor goed bestuur, wij staan voor good governance en wanneer dat niet zichtbaar is en elke keer weer de schandalen naar boven komen dan gaan wij niet mee. De wet is wel goed, maar we gaan niet mee met een regering die geen helderheid en geen transparantie toont.'

Cleon Gonsalves Jardin de Ponte (PALU) zei, dat politiek bekeken het stemmen voor de wet ook zou inhouden stemmen voor het hele project ter introductie van de ID-kaarten en daar zijn wat zijn partij betreft nog wat zaken die geen gerust gevoel geven. 'We hebben nog steeds niet begrepen wat de haast is voor de introductie van het nieuwe systeem in een periode waar zoveel andere nuttige zaken gedaan kunnen worden met $ 10 miljoen. Het geheel lijkt op een overval op klaarlichte dag.',

Waarnemend minister van Binnenlandse Zaken, Stephen Tsang (Handel en Industrie), heeft bij de vorige vergadering meegedeeld aan DNA, dat meerdere bedrijven zijn uitgenodigd om offertes in te dienen, maar dat vanwege een geheimhoudingsplicht met de bedrijven deze offertes niet openbaar gemaakt mogen worden. Hij heeft wel toestemming van de bedrijven om de informatie te delen met het parlement.

Om Tsang de gelegenheid te geven ook deze informatie te delen, werd besloten om in Comité Generaal verder te vergaderen. Dit gebeurde na een lange schorsing van ongeveer drie uren. Eerder in de vergadering heeft de minister een brief verstrekt aan DNA met drie offertes. Deze zijn van Weinfurtner Sales & Solutions, NEC en van Vlatacom. Uit de getoonde documenten blijkt, dat de opgebrachte bedragen hoger lagen dan van het Servische bedrijf. Opmerkelijk is dat bij de vorige vergadering minister Tsang ook Canadian Bank Notes en 3M noemde. Hun offertes zijn niet gepresenteerd.

'Vanaf maandag wordt aangegeven dat het gaat om een openbare aanbesteding. Vandaag is gebleken dat het niet gaat om een openbare aanbesteding, maar dat mensen uitgenodigd zijn om offertes uit te brengen en dat mensen een presentatie hebben gehouden. Ik heb geen enkele garantie kunnen afleiden dat hetgeen mij is gegeven aan informatie, dat het gaat om een eerlijke zaak. Hierin zie ik misleiding, willekeur en bevoordeling. Wij kunnen onmogelijk vóór die bevoordeling zijn en onmogelijk voor die willekeur zijn', verwoordde Mahinder Jogi het standpunt van de VHP-fractie.

'Wij zien dat $ 9.7 miljoen heel anders besteed kan worden. Er zijn grotere problemen waarmee het land zit. We zitten met de kindertehuizen, gezondheidszorg, onderwijs en het armoedevraagstuk. Vandaag de dag gaan we richting 2019 en we hebben het armoederapport nog steeds niet ontvangen. Er is veel gezegd naar aanleiding van de offertes die zijn ingediend. Wij als parlementariërs zijn vrij om dat verder te onderzoeken en dat zullen wij ook doen. En als blijkt dat zaken anders gelopen zijn, komen we ook 2019 terug', zei Patricia Etnel (NPS).

Hoewel Melvin Bouva (NDP) eerder had gezegd, dat de regering geen schoonheidsprijs verdient, beweerde hij na het comité generaal aan zich vergist te hebben. 'We stemmen vóór, omdat de regering alle informatie welke het parlement heeft gevraagd aan ons heeft gepresenteerd en we overtuigd zijn dat op basis van wat we hebben gezien, wij een goed besluit hebben genomen. Suriname zal na de aanname van deze wet eindelijk een stap vooruitgaan in de identificatie en de andere zaken die gedaan zullen worden, daar zijn wij positief over.'

Hij werd hierin, uiteraard, ondersteund door fractiegenoot Amzad Abdoel. 'Vanaf het begin is de oppositie bezig met misleiding van het volk. Uit alle informatie welke wij hebben gehad, blijkt dat er wel een aanbesteding op basis van de aanbestedingswet heeft plaatsgevonden. Er is gehandeld is op basis van staatsveiligheid, staatsbelang en specifieke technologie. Wat de regering hier heeft aangekaart is allemaal gestaafd uit documenten van de regering. We blijven de regering ondersteunen.'

André Misiekaba, NDP-fractievoorzitter, betreurde het dat de oppositie zich op 'zo'n schandalige wijze' heeft opgesteld, nadat overtuigend in comité generaal was getoond, dat de regering wel de juiste procedures in acht heeft genomen. 'De kwestie van uitnodigen van bedrijven is in onze regelgeving geregeld. Vooral zaken die te maken hebben met veiligheid, dat inderdaad op uitnodiging bedrijven worden gevraagd om offertes in te dienen. De oppositie weet dat ook en ik vind het jammer dat desondanks zo een belangrijke nationale zaak, daar geen ondersteuning aan gegeven is. Deze wet zal het leven voor ons allemaal makkelijker maken.' 

'Met ICT, met dit project willen wij de efficiëntie verbeteren, willen we meer transparantie, willen we kosten besparen en willen wij de red tape verwijderen. De regering beseft meer dan wie ook, dat wij het volk moeten ondersteunen. Juist met dit project willen wij kosten besparen om meer sociale projecten uit te voeren en juist instanties die het nodig hebben te kunnen helpen', verduidelijkte minister Tsang het belang van de nieuwe ID-Kaartenwet.

Voor De Nationale Assemblee is nu het reces begonnen. Zij begint medio januari 2019 met de Algemene Politieke Beschouwingen.

IMF waarschuwt voor alsmaar stijgend begrotingstekort en overheidsschuld

Lichtpuntje is volgens IMF in haar meest recente rapport de licht dalende werkloosheid


In een gisteren uitgebracht rapport stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat in vergelijking met 2016 de werkloosheid in Suriname is gedaald. In 2016 bedroeg het werkloosheidscijfer 9¾ procent en dat is gedaald naar 8 procent. Medio vorige maand presenteerde het IMF in haar Article IV-rapport reeds haar visie over de stand van zaken van de Surinaamse economie en publiceerde gisteren meer documentatie en data over de bevindingen uit de Article IV-consultatie die in september en oktober heeft plaatsgevonden, zo berichten de Ware Tijd en Starnieuws vandaag, vrijdag 21 december 2018.

Aangevoerd wordt, dat de economie is gestabiliseerd. De daling van de goud- en olieprijzen, de sluiting van Suralco en de 'bijna-crisis' in 2015-2016 resulteerden, aldus het fonds, in een cumulatieve inkrimping van het bruto nationaal product (bnp) van 9 procent in de periode 2015-2016 met een werkloosheidspercentage van 9¾ procent.

Het herstel van de grondstoffenprijzen en het in productie gaan van de Newmont Merian-goudmijn eind 2016 hebben de groei naar positief gebied in 2017 teruggebracht, waarbij het werkloosheidscijfer daalde tot 8 procent.Het land kampt evenwel met verschillende uitdagingen. Suriname blijft sterk afhankelijk van de minerale sector, de begrotingstekorten zijn groot en de staatsschuld is aanzienlijk gestegen.

De begrotingstekorten zijn groot en de overheidsschuld zal naar verwachting de komende jaren stijgen, 'tenzij er een krachtige begrotingsconsolidatie wordt doorgevoerd'. Het fonds waarschuwt voor een verslechterende begrotingssituatie in de komende twee jaren. Het wijst daarbij op het langzame tempo van de hervormingen en de versnelde overheidsuitgaven.

De inflatie is tot één cijfer teruggevallen, omdat de wisselkoers zich heeft gestabiliseerd en het tekort op de lopende rekening in 2017 is gedaald tot bijna nul na de piek van 2015. Financiële degelijkheidsindicatoren wijzen op een verbetering van het banksysteem, hoewel er nog steeds belangrijke kwetsbaarheden blijven bestaan. Recente indicatoren wijzen op verdere verbeteringen van de economische activiteit dit jaar. De reële bbp-groei wordt geraamd op 2 procent in 2018, gevolgd door een geleidelijke versnelling tot 3 procent op middellange termijn.

De Artikel IV-consultatie van dit jaar was gericht op beleid om de begrotingsstabiliteit te waarborgen, het monetaire kader te versterken, de veerkracht van het bankwezen te verbeteren en de potentiële groei te stimuleren via structurele hervormingen.


Minister Hoefdraad betreurt 'enorme hetze en stemmingmakerij' over directie Hakrinbank NV

Regering heeft het volste vertrouwen in de directie


De regering heeft het volste vertrouwen in de directie van de Hakrinbank NV, die onder leiding staat van Rafiek Sheoradjpanday. Minister Gillmore Hoefdraad zegt donderdagmiddag 20 december 2018 op Starnieuws de enorme hetze en stemmingmakerij over de directie te betreuren. 

De bewindsman merkt op dat op geen enkel moment de positie van Sheoradjpanday ter discussie heeft gestaan. Hij neemt waar als algemeen directeur. Dit is ook bevestigd op de algemene vergadering van aandeelhouders.

'Als grootste aandeelhouder heeft de regering er baat bij dat financiële instellingen door ter zake deskundigen worden geleid. Elke verdachtmaking naar politieke benoemingen, kunnen naar het rijk der fabelen worden verwezen', benadrukt minister Hoefdraad.

Inheemse Waorani in Amazonegebied Ecuador verdedigen hun land met technologie


'Vandaag verdedigen we ons land met deze kaart, voorheen met speren, het is nu anders'

(Bron foto: digital-democracy.org)

Hoewel het Amazonegebied vaak wordt aangeprezen vanwege zijn biodiversiteit, zijn er ook honderden inheemse stammen die leven in het regenwoud. Veel van deze stammen staan ​​onder directe dreiging van gedwongen verplaatsing door de winning van natuurlijke hulpbronnen en ontbossing. 

Tot op de dag van vandaag is 70 procent van het Ecuadoraanse Amazonegebied verhuurd aan oliemaatschappijen en zijn er plannen om meer land te veilen.

Een van deze gebieden omvat een grote strook Waorani-territorium, aangeduid als Blok 22 door de Ecuadoraanse overheid. Het grondgebied is de thuisbasis van 18 Waorani-gemeenschappen, honderden medicinale planten, jachtroutes, begraafplaatsen, slagvelden, waterputten en een enorme diversiteit aan flora en fauna.

Vier jaar geleden besloten de Waorani dat ze hun grondgebiedin kaart moesten brengen als middel om niet alleen hun rechtmatige eigendom van het land te bewijzen, maar ook om de rijke biodiversiteit van hun territorium en de wijsheid van Waorani-ouderlingen te documenteren voor toekomstige generaties.

Meer dan vier jaar lang gebruikte de Waorani hi-tech GPS-technologie, cameravallen en drones om 180.000 hectare van hun grondgebied in kaart te brengen. De kaarten bevatten bijna 10.000 GPS-punten.

Oswando Nenquimo, geboren in een van de gemeenschappen in blok 22, heeft zich volledig toegelegd op het project. Hij reist tussen de 52 Waorani-gemeenschappen, onderwijst GPS-technieken en faciliteert het mappingproces. Net als de meerderheid van de bevolking, is Oswando ervan overtuigd dat het verhaal van het Waorani-land door zijn eigen mensen wordt verteld.

Naarmate de dreiging van ontbossing en potentiële verplaatsing voortduurt, zijn Oswando en de Waorani van plan om verder te gaan met in kaart brengen, omdat het een belangrijk instrument is om de winning van natuurlijke hulpbronnen op hun grondgebied te bestrijden.

In november heeft de Ecuadoraanse regering haar huidige plannen om Blok 22 te veilen onderbroken, maar de strijd is nog lang niet ten einde. In 2019 zijn de Waorani van plan om een ​​rechtszaak aan te spannen tegen de Ecuadoraanse regering, waarvan zij hopen dat deze zal helpen de voortdurende bescherming van hun land te garanderen.


(SurinameMirror-Reports/Al Jazeera/YouTube)