woensdag 14 augustus 2019

Assembleelid Asadang (NDP) woedend over verspreiden nepbrief door de Commissie 10 oktober 2018

'Geen briefwisseling tussen mij en Finisie over beschadiging elektriciteitsmast aan Afobakaweg'


Assembleelid Wendell Asadang (NDP) en districtscommissaris Frederik Finisie van Brokopondo ontkennen woensdag 14 augustus 2019 op Starnieuws, dat er een briefwisseling tussen hen is geweest over de beschadiging van een elektriciteitsmast aan de Afobakaweg. 

'Ik kan u tweeduizend procent verzekeren, dat ik nooit een brief heb ontvangen van de heer Asadang hierover en ik heb ook nooit gereageerd erop', zegt Finisie. Asadang benadrukt dat het om een 'fake brief' gaat. Hij wordt op social media flink beklad.

(Bron foto: Facebook)

Asadang vindt het erg, dat de Commissie 10 oktober 2018 een persbericht heeft uitgegeven op basis van een 'nep brief'. Hierin stellen voorzitter Leo Brunswijk en Ruben Ravenberg dat ze diep teleurgesteld zijn in het Assembleelid. De commissie keurt het totaal af dat een Assembleelid van marron komaf van het district Brokopondo aangeeft, dat wat hem betreft de politie personen van zijn district mag neer schieten.

'Het zijn dezelfde personen die hebben gezorgd dat de heer Asadang vandaag DNA-lid is geworden. Indien de heer Asadang waarden en normen als hoogste morele goed ervaart, moet hij gelijk aftreden als DNA-lid. Hij is totaal ongeschikt om namens het district Brokopondo nog DNA-lid te zijn', stelt de commissie.

Het Assembleelid vindt het erg, dat politiek bedreven wordt op basis van ras-sentimenten. De bedoeling van deze acties zijn volgens Asadang om hem politiek te beschadigen. 'Ik heb geen email correspondentie gehad met de districtscommissaris hierover. Het gaat duidelijk om manipulatie hier', zegt Asadang.

Hij heeft zijn advocaat intussen geraadpleegd en zal aangifte doen tegen laster en smaad. Ook Finisie roept op om geen ras-sentimenten te bespelen. Hij merkt op dat de situatie in Brokopondo relatief rustig is. Hij hoopt dat de werkzaamheden op Rosebel Gold Mines gauw weer zullen beginnen.

Franse douane onderschept ruim 1.000 kilo cocaïne in haven Le Havre

Cocaïne gevonden tussen een lading palmharten afkomstig uit Ecuador


De Franse douane heeft ruim 1.000 kilo cocaïne onderschept in Le Havre. De drugs, met een straatwaarde van 74 miljoen euro, werden gevonden tussen een lading palmharten afkomstig uit Ecuador. 

De Franse minister van Financiën Gérald Darmanin spreekt woensdag 14 augustus 2019 van 'de belangrijkste drugsinname die de douane dit jaar heeft gedaan.' 

In totaal gaat het om 1.066 kilo. 'Dit is toch een verlies van 74 miljoen euro voor de criminelen die het vervoer van de drugs organiseerden', zei Darmanin.In 2018 is in totaal 12,2 ton cocaïne onderschept op Frans grondgebied. Dat was veel meer dan het jaar daarvoor.
In mei vonden Franse douaniers nog 492 kilo cocaïne in de haven van Duinkerke. Dat was de op een na grootste partij coke die dit jaar werd onderschept. De drugs waren toen verstopt in een container met bananen en had een straatwaarde van 40 miljoen euro.


(Suriname Mirror/RTL France/De Telegraaf/Twitter/20 Minutes)

Bouterse over kwestie Rosebel: 'Het is een gevoelige materie, maar met gezamenlijke inspanning en Gods wil komen we eruit'

'Een concrete oplossing ligt niet voor de hand ligt, het zal nog een tijdje duren'


'Het is een gevoelige materie, maar met gezamenlijke inspanning en Gods wil komen we eruit', aldus president Desi Bouterse, verwijzend naar het geschil tussen de ontevreden porknokkers in Brokopondo en IAmGold/Rosebel Gold Mines. De situatie bereikte twee weken geleden een climax toen Furgill Aloeboetoe werd doodgeschoten door een lid van de taskforce, die volgens het Korps Politie Suriname (KPS) bestaat uit leden van het KPS, het Nationaal Leger, leden van de Commissie Ordening Goudsector en bewakers van het mijnbouwbedrijf zelf. 

De president heeft onlangs in het gebied diverse partijen aangehoord, onder wie de directeur van het Canadese bedrijf IAmGold, Steve Letwin. Hoewel het staatshoofd voorlopig niet veel kwijt wil over de situatie, onderstreept hij dat een concrete oplossing niet voor de hand ligt. 'Het zal nog een tijdje duren', zegt Bouterse.

Een ingewijde zegt, dat de bedrijfsactiviteiten voor het grootste deel nog stil liggen, sinds zondag 28 juli. 'De werkzaamheden zijn nog niet gestart. Het is nog steeds hetzelfde als twee weken terug. De mijnoperatie ligt nog plat.'

Intussen is duidelijk, dat de woede bij sommigen nog niet geluwd is. Ontevreden personen hebben in het weekend een elektriciteitsmast vernield. Daarnaast zou er volgens districtscommissaris Frederik Finisie ook zijn geschoten op een auto. 'Den man no si neks ete. A sani musu seti bun. Zolang er geen duidelijkheid is, den man o kisi probleem', verzekert een porknokker.

Het politieonderzoek naar de personen achter de vernielingen duurt voort.

Minister Dikan installeert nieuw bestuur Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijn Project (OWMCP)

(Bron foto's: NII)
Het nieuw bestuur is benoemd voor een periode van zes maanden

Bestuur heeft als hoofdtaak alles in orde te maken voor de over 12 weken te houden een bestuursverkiezing


Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling heeft dinsdag 13 augustus 2019 in de vergaderzaal van het ministerie een nieuw bestuur geïnstalleerd van het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijn Project (OWMCP), zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Dit bestuur heeft als hoofdtaak om alles in orde te maken voor de over 12 weken te houden een bestuursverkiezing. Nieuwe voorzitter Wirendra Adjay Kalloe en zijn team zullen zich in de eerste twee weken inzetten om de concepten voor een huishoudelijk- en verkiezingsreglement af te hebben. Het nieuw bestuur bestaat uit negen personen. De overige leden van het bestuur zijn Radjinderpersad Jairam; Sandjaikoemar Triloki, Silvia Pile, Ufracia Misiedjan, Eron Sodikromo, André Pinas, Goeroedat Parmessar en Reebard Eersteling.


De minister was 31 juli en 1 augustus in Nickerie om met de diverse partijen van gedachtem te wisselen, nadat de bestuursverkiezingen van juli waren aangehouden. De minister heeft bij die gelegenheid zowel de directie en het bestuur van het OWMCP als vertegenwoordigers van de belanghebbenden in de diverse inliggende waterschappen en de Commissie Waterschappen aangehoord. De bewindsman heeft ook districtscommissaris Nisha Kurban-Babu geconsulteerd. Aan het eind van de gesprekken heeft hij voorgesteld om een nieuw bestuur te installeren, die volgens een tijdpad van 12 weken over drie maanden alles op orde moet hebben voor de verkiezing. Alle partijen gingen akkoord met het voorstel van de minister.

De bewindsman zal voor de komende maanden steeds bezoeken brengen aan het rijstdistrict om samen met het bestuur het verloop van de voorbereidingen naar de verkiezing te monitoren.

Het nieuw bestuur is benoemd voor een periode van zes maanden. Zolang het nieuw bestuur is gekozen en de formaliteiten zijn doorlopen zal de overdracht plaatsvinden aan de nieuwe bestuurders.

Kalloe zei na zijn installatie als voorzitter, dat het bestuur hard zal werken aan de taken, die zij hebben meegekregen van de minister.

Bij de samenstelling van het bestuur is rekening gehouden met verschillende aspecten die betrekking hebben op waterschappen. Naast het bestuur zijn er ook afgevaardigden van de ministeries van: Regionale Ontwikkeling, Landbouw, Veeteelt en Visserij en Openbare Werken, Transport en Communicatie. Er is ook een vertegenwoordiger van de Belastingdienst in het bestuur.

De minister is ingenomen met de deskundigheid van de nieuwe voorzitter en zegt erop te vertrouwen dat het traject dat is uitgezet, gezamenlijk zal worden afgemaakt. Dikan drukte het bestuur op het hart om als een team te werken en de voorzitter de nodige ondersteuning te geven. Ook deed hij een beroep op het bestuur een vuist te vormen met alle andere actoren in Nickerie die betrokken zijn bij dit vraagstuk.

Korps Politie Suriname: 'Onjuiste opmerkingen door Van Dijk-Silos met betrekking tot een drugsonderzoek'

'Nidender Oemrawsingh is niet door de politie als getuige verhoord' - 'Dat is totaal in strijd met de waarheid'


Het Korps Politie Suriname laat woensdag 14 augustus 2019 weten, dat onlangs Jennifer Van Dijk-Silos tijdens een discussieavond georganiseerd door de Kenniskring heeft beweerd, dat het politiekorps compleet corrupt is. Als grondslag voor die bewering verwees zij naar een drugszaak waarin Nidender Oemrawsingh om het leven is gebracht. 

Van Dijk-Silos zei die avond vol overtuiging, dat Oemrawsingh, die volgens haar de eigenaar van de onderschepte cocaïne was, door de politie als getuige verhoord en heen gezonden was om daarna van kant te worden gebracht.

De bewering van Van Dijk-Silos, dat Oemrawsingh door de politie als getuige verhoord en heen gezonden was is totaal in strijd met de waarheid. De onderzoekunit, die met het onderzoek van die drugszaak belast was, heeft Nidender Oemrawsingh nimmer verhoord. Oemrawsingh is onder andere op zijn woonadres opgespoord, maar werd niet aangetroffen. De politie had sterk het vermoeden dat Oemrawsingh was ondergedoken. Familieleden van Oemrawsingh zijn wel bij proces-verbaal verhoord door de politie.

Merkwaardig is, aldus het korps, dat terwijl de onderzoekunit nog in Paramaribo was door sommige media beweerd werd, dat Oemrawsingh door de politie verhoord was.

'Tot slot wil de korpsleiding aan een ieder duidelijk maken, dat altijd opgetreden zal worden tegen politieambtenaren die handelingen plegen of nalaten in strijd met het beroep. Het plegen van corruptieve handelingen is een daar van. Dat optreden kan disciplinair of strafrechtelijk zijn. De zwaarste disciplinaire straf die een politieambtenaar kan krijgen is oneervol ontslag. De korpsleiding draagt tot nu toe de overtuiging dat het merendeel van de politieambtenaren hun werk naar eer en geweten doen ten gunste van iedereen in de republiek Suriname.'

27 Recreatieoorden te Para officieel goedgekeurd en ontvangen hun goedkeuringssticker


(Bron foto: NII)
Voldoende bewezen, dat zij de veiligheid van hun bezoekers kunnen waarborgen


Districtscommissaris Armand Jurel van Para heeft het recreatieoord Palulu Camping woensdag 14 augustus 2019 voorzien van een goedkeuringssticker. Volgens rapportages van veiligheidsdiensten heeft deze oordhouder zich aan de voorwaarden gehouden, welke gelden bij het exploiteren van een recreatieoord. In het voortraject naar de goedkeuring toe, zijn afspraken gemaakt met oordhouders voor de veiligheid van de bezoekers en de hygiëne op het oord. Dit bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII.

27 Exploitanten van recreatieoorden ontvi ngenhun toestemming en goedkeuring. Deze oorden zijn door het traject van controle op naleving van de geldende voorwaarden gegaan en er is voldoende bewezen, dat zij de veiligheid van hun bezoekers kunnen waarborgen.

Goedgekeurde recreatieoorden beschikken over onder andere getrainde en geüniformeerde lifeguards, bemande EHBO-posten, dieptemeters die de diepte van het zwemwater aangeven en hygïenisch verantwoorde voorzieningen.

De oorden die hun deuren mogen openhouden voor het publiek tijdens deze piekperiode zijn:De politie van Para is elke dag met 8 motorrijders op de Indira Gandhi-, Kennedy- en de Martin Luther Kingweg. In het weekend wordt de motorsurveillance opgevoerd met assistentie van verkeerspolitie regio midden en motorrijders van de militaire politie. Er zullen ook standby units worden opgezet, vanwaar er eerste hulpverlening zal plaatsvinden op zowel de oorden als op de wegen bij ongevallen. Deze units worden bemand door hulpverleners van verschillende gewapende eenheden.

Miljoenen in Srd en buitenlandse valuta en een vuurwapen buitgemaakt bij overval op een waardetransport en bewakingsbedrijf centrum Paramaribo

Bewakers overmeesterd, gekneveld en onder schot gehouden terwijl een kluis leeg werd gehaald


De Ware Tijd meldt woensdag 14 augustus 2019, dat zaterdagavond bij een waardetransport en bewakingsbedrijf in het centrum van Paramaribo een roofoverval heeft plaatsgevonden, waarbij een groot geldbedrag en een vuurwapen zijn buitgemaakt. Volgens Radio 10 gaat het om een miljoenen buit in Srd en buitenlandse valuta. De daders zijn nog niet gepakt. 

Volgens de politie gaat het om drie mannen die het gebouw binnen waren gedrongen. waarvan een gewapend was met en vuistvuurwapen. Twee van de mannen hadden een integraal helm op en de derde had zijn gezicht bedekt met een doek.

De dienstdoende bewakers werden overmeesterd, gekneveld en onder schot gehouden terwijl een kluis leeg werd gehaald. Het vermoeden bestaat dat de daders gebruik hebben gemaakt van een valse sleutel.

Na de beroving vluchtten ze in een wit voertuig, met een vuistvuurwapen van een van de bewakers en een onbekend geldbedrag. De politie heeft de zaak in verder onderzoek.

Bus- en boothouders Nationaal Vervoer Bedrijf leggen werk neer

'Dit is overmacht, omdat we geen geld meer hebben om onze diensten voort te zetten'

Ze eisen betaling over de maanden juni en juli


Bus- en boothouders die hun diensten verlenen aan het Nationaal Vervoer Bedrijf zijn morgen in actie. Ze eisen betaling over de maanden juni en juli. 'Alle bussen en boten zullen in de garage gehouden worden of aan de ketting gelegd worden. Dit is overmacht, omdat we geen geld meer hebben om onze diensten voort te zetten', zegt Iwan Woon, ondervoorzitter van de Organisatie van Bushouders in Suriname, woensdag 14 augustus 2019, in de Ware Tijd. 

Hij legt uit, dat hij al een poosje bezig is met directeur van NVB, Guno Robertson, en directrice Joyce Blokland van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie, afdeling Transport en Communicatie, om de uitbetaling te bewerkstelligen.

'Er wordt uiteindelijk gezegd dat alle documenten voor de betaling is gestuurd naar het ministerie van Financiën', zegt Woon. Hij had dinsdag contact met minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. 'Hij vroeg me naar de autorisatienummers die hij nodig heeft voor de uitbetaling en mevrouw Blokland zou dat in orde maken. We hebben gewacht tot twee uur vanmiddag en hebben geen geld gezien', zegt Woon.

Hoogste GLO-slagingspercentage, 59,9%, in de afgelopen vier jaar

59,9%  GLO-toetskandidaten slaagt voor het MULO en 23,3% voor het LBO


Landelijk is 59,9% van de GLO-toetskandidaten geslaagd voor het MULO en 23,3% voor het LBO. Het betekent, dat van de 10.933 kandidaten, 1.841 de zesde klas moeten overdoen. Het is het hoogste percentage in de afgelopen vier jaar. Vorig jaar was het slagingspercentage 52,7% bij een deelnemersaantal van 10.805. Dit meldt Starnieuws vandaag, woensdag 14 augustus 2019.


Uit de statistieken blijkt, dat minder leerlingenzijn geslaagd voor het LBO, 23,3%. Vorig jaar was dat nog 27,2%.


Het district Nickerie heeft de hoogste score met 78,8% MULO-kandidaten en 10,1% LBO-kandidaten. Van de 504 zesdeklassers in Nickerie die hebben deelgenomen aan de toets, moeten 56 de klas overdoen.

Commewijne volgt met 71,2% geslaagden voor het MULO, terwijl Saramacca met 70% geslaaden voor het MULO de derde beste in voor de GLO-resultaten van het schooljaar 2018-2019.

Sipaliwini scoort het slechtst met 37,6% (266) geslaagden voor het MULO en 18,6% (132) die het jaar moeten overdoen. In Sipaliwini hebben 708 zesdeklassers deelgenomen aan de toets. Paramaribo (4.318) en Wanica (2.894) hadden het grootste aantal zesdeklassers die hebben deelgenomen aan de GLO-toets. In Paramaribo moeten 694 de klas overdoen en in Wanica zijn dat er 482.

Braziliaanse man tracht vermomd met siliconenmasker bank in Jaragua do Sul, Brazilië, te overvallen

(Bron foto:Santa Catarina Militaire Politie)
Nadat poging om gijzelaars te nemen mislukt, springt de man uit raam en breekt been...


Een Braziliaanse man is aangeklaagd nadat hij naar verluidt de bank had geprobeerd te beroven waar hij vroeger werkte, terwijl hij een uitgebreide vermomming van een oude man droeg. 

Volgens de militaire politie van Santa Catarina droeg de man een siliconenmasker, een donkere bril en een baret terwijl hij maandag 12 augustus 2019 de bank in Jaragua do Sul in het noorden van de staat bestormde met een plastic pistool.

Nadat zijn poging om gijzelaars te nemen mislukte, sprong de man uit een raam en brak zijn been toen hij op een auto viel.


'Hij was alleen en toen hij zich realiseerde dat het niet mogelijk was om geld te nemen, raakte hij van streek', vertelde politiecommissaris Daniel Dias aan de lokale media. 'Tijdens de verwarring gooide hij zichzelf uit het raam.' De onbekende man kon niet bewegen en moest daar blijven liggen tot de politie arriveerde.

De vermomming van de mislukte overvaller is vergelijkbaar met de poging van gevangene Clauvino da Silva vorig weekend in Rio de Janeiro als vrouw probeerde te ontsnappen uit de gevangenis.
(Suriname Mirror/Agora Litoral/9News/YouTube/Twitter)

Duizenden studenten en docenten protesteren in heel Brazilië tegen federale bezuinigingen

(Bron foto: Andre Penner-AP)
President Jair Bolsonaro bezuinigt fors op onderwijsuitgaven


Duizenden studenten en docenten hebben in heel Brazilië geprotesteerd tegen de federale bezuinigingen van president Jair Bolsonaro op onderwijsuitgaven. Vakbondsleiders riepen dinsdag 13 augustus 2019 op tot een staking in de onderwijssector, waarbij zij bezuinigingen op de financiering van basisscholen tot hoger openbaar onderwijs aan de kaak stellen en zijn van plan federale universiteiten open te stellen voor particuliere investeringen. 

De regering zei dat het de bezuinigingen over de hele linie en op gelijke wijze uitvoert.


In Sao Paulo en Rio de Janeiro gingen honderden demonstranten de straat op om de bezuinigingen aan te klagen. Demonstranten droegen spandoeken met de tekst 'Bolsonaro, vijand van het onderwijs' en zongen: 'Kom, kom tegen de bezuinigingen op straat.'

'Onderwijs is de toekomst van ons land, dus ik denk dat het belangrijk is om hierheen te komen en te protesteren om de boodschap aan de regering te sturen, dat de studenten op straat zijn, de leraren op straat en de werknemers op straat zijn', zegt universiteitsstudent Eduardo de Oliveira Santos, 23.

Alice Matos de Pina, een promovendus aan de Federale Universiteit van Rio de Janeiro, zei dat hij wil dat de regering van Bolsonaro weet dat de bezuiniging niet populair is. 'Ik denk dat de strategie en ons doel is om de mensen en de werknemers te laten begrijpen dat het in hun belang is om een ​​openbare universiteit te verdedigen en niet een universiteit die voldoet aan de behoeften van de markt.'

Online nieuwsportaal G1 registreerde dinsdag evenementen in 72 steden, maar de opkomst kwam niet overeen met de enorme drukte bijaan soortgelijke protesten in mei. De laatste bezuinigingen van $ 87 miljoen vonden plaats in juli, gericht op schoolboeken. Het ministerie van Onderwijs had eerder dit jaar al een korting van 30 procent op de universitaire financiering aangekondigd en blokkeerde alle komende beurzen voor master- en doctoraatsstudenten.

(Suriname Mirror/Al Jazeera/G1.Globo/Twitter)

Committee to Protect Journalists slaat alarm na arrestatie journalist in Venezuela op grond Anti-Haatwet

'Beschuldigingen van corruptie tegen ambtenaren zijn geen haatdragende taal'

(Bron foto: Twitter)

Het Comité voor de Bescherming van Journalisten (Committee to Protect Journalists, CPJ) heeft maandag 12 augustus 2019 alarm geslagen over het gebruik van de Anti-Haatwet van Venezuela voor Tolerantie en Vreedzame Coëxistentie (Ley Constitucional Contra el Odio, por la Convivencia Pacífica y la Tolerancia) om journalist Wilmer Quintana García te arresteren.

Quintana werd gearresteerd voor het posten van verschillende berichten op zijn persoonlijke Facebook-pagina, volgens een lokale persvrijheidsgroep en nieuwsberichten over corruptie bij het aanbieden van openbare diensten in de staat Guárico.


Op 18 juli heeft het Venezolaanse Criminele en Forensische Onderzoeksbureau (CICPC, Cuerpo de Investigaciones Científicas, Penales y Criminalísticas) Quintana vastgehouden in de stad San Juan de los Morros, de hoofdstad van de staat Guárico, volgens een Twitter-bericht van de Venezolaanse vrijheid van meningsuitingsgroep Espacio Público en berichten in de media.

Quintana had leiding gegeven aan de inmiddels ter ziele gegane krant La Verdad en had het opinieprogramma 'En Portada' - waar hij commentaar gaf op lokaal en nationaal nieuws samen met gasten - op verschillende lokale televisiestations, waaronder SiembraTV en Roscio TV, volgens lokale media, maar werkt momenteel niet voor media.

Volgens het bevel, waarvan een kopie op de website van Espacio Publico werd geplaatst (zie hierna), werd de arrestatie van Quintana op 11 juli gelast door een plaatselijke strafrechtbank wegens beschuldiging van 'aanzetten tot of bevordering van haat' onder de Anti-Haatwet, naar verluidt gepleegd tegen de gouverneur van Guárico José Manuel Vasquez en de president van het bedrijf Alimentos Guárico (Alguarisa), Emilio Ávila.


Lokale media en Espacio Publico melden, dat Vasquez een klacht tegen Quintana heeft ingediend vanwege berichten op Quintana's persoonlijke Facebook-account waarin kritiek werd geuit op vermeende corruptie door Vasquez en Avila bij de levering van huishoudelijk gas aan gemeenschappen en bij de distributie van voedsel via het CLAP-programma (Comités Locales de Abastecimiento y Producción), een door de overheid beheerd sociaal programma door Alguarisa in Guarico. Het bevel vermeldt geen berichten op sociale media.

'De detentie van Wilmer Quintana onder de Anti-Haatwet van Venezuela bevestigt de bezorgdheid die we uitten toen deze werd aangenomen: de wet is echt een hulpmiddel om informatie te censureren en critici te straffen', zei CPJ Midden- en Zuid-Amerika programmacoördinatrice Natalie Southwick in New York. 'Beschuldigingen van corruptie tegen ambtenaren zijn geen haatdragende taal. Venezolanen moeten de vrijheid hebben om de regering te ondervragen zonder jaren in de gevangenis te zitten.'

Quintana gebruikte zijn persoonlijke Facebook- en Twitter-accounts om te reageren op en verslag uit te brengen over actuele politieke en lokale gebeurtenissen en voegde de hashtag #LAVERDAD - de naam van zijn inmiddels ter ziele gegane krant - toe aan sommige van zijn berichten. In een Facebook-bericht van 5 juli, met behulp van de #LAVERDAD hashtag, meldde Quintana dat 27 gebieden van de stad Zaraza geen gas hadden ontvangen, hoewel betalingen al 20 dagen eerder op Alguarisa waren gestort, en noemde het 'een ander falen van de gouverneur' en met de vraag of Ávila het geld had behouden.


Volgens een journalist uit Guárico, die op 5 augustus telefonisch met CPJ sprak en om veiligheidsredenen anoniem wilde blijven, was de informatie over de betalingen aan Alguarisa gelekt naar Quintana, die nauw contact hield met mensen die voor de regering werken, en hij ging over tot publicatie. Quintana had ook gewerkt voor de lokale overheid onder de vorige regering, volgens lokale media.

In Facebook-berichten van 4 juli en 7 juli met de #LAVERDAD-hashtag schreef Quintana over de 'leugens en corruptie van het verkeerde bestuur in Guárico', waarin hij meldde dat de CLAP-dozen werden verkocht tegen hogere prijzen dan die welke werden gepubliceerd, en hij noemde Vasquez en Avila in de post, zeggend dat Vasquez 'het gouverneurschap moet verlaten zodat het kan worden gered van zijn totale ramp'. CPJ's herhaalde oproepen naar het telefoonnummer op de officiële website van het CICPC-kantoor in San Juan de los Morros en naar het kantoor van Guárico-gouverneur Vásquez bleven onbeantwoord. CPJ heeft geen antwoord ontvangen op een gemaild verzoek om commentaar aan Alguarisa president Ávila.

De Ley Constitucional Contra el Odio, por la Convivencia Pacífica y la Tolerancia is in november 2017 goedgekeurd door de nationale Grondwetgevende Vergadering vanwege de grote bezorgdheid dat deze zou kunnen worden gebruikt om de pers te intimideren.Zoals CPJ destijds documenteerde, definieert de wet geen basisbegrippen zoals haat, waardoor deze open staat voor een brede interpretatie en mogelijk misbruik, en verplicht straf en gevangenisstraffen tot 20 jaar voor iedereen die aanzet tot haat of geweld op de radio, televisie , in print of via sociale media.

Na zijn arrestatie werd Quintana in afwachting van zijn proces vastgehouden op het CICPC-hoofdkantoor in San Juán de los Morros. Op 6 augustus meldden de lokale Guárico nieuwswebsite ElTubazoDigital.com en een Twitter-bericht van de lokale persvrijheidsorganisatie Sindicato Nacional de Trabajadores de la Prensa de Venezuela (SNTP), dat Quintana naar de eerste hulp van het ziekenhuis Israël Ranuárez Balza was gebracht vanwege een mogelijke hartaanval . Hij blijft in het ziekenhuis, volgens SNTP.


(Suriname Mirror/Havana Times/CPJ/Twitter/Scribd Banca y Negocios)

Brabants stel runt al paar jaar succesvolle zwemschool Aquafit in Paramaribo

(Bron foto: Facebook)
'Wij leren mensen zwemmen voor het leven, niet alleen het diploma'


Het uit het Brabantse Terheijden afkomstige stel Teun en Carien de Ridder vertrok in 2006 naar Suriname. Inmiddels runt het stel sinds 2013 de succesvolle zwemschool Aquafit in Paramaribo. 'In Suriname gaat zwemles vaak nog zoals vroeger in Nederland: in het water gooien en een haak eronder', zegt Carien vandaag, woensdag in de regionale krant BN/De Stem.

Hun zwemschool Aquafit pakt het anders aan. 'Wij leren mensen zwemmen voor het leven, niet alleen het diploma.'

Aquafit is in Paramaribo-Noord, het meer welvarende deel van de Surinaamse hoofdstad. Met beneden het zwembad met een speeltuin, winkel en barretje en boven de woning, waar ze met hun 7-jarige drieling wonen. Koud is het nooit. 'Als het hier regent en 24 graden is, willen onze dochters een jasje aan. Ze kennen geen sneeuw.' Teun en Carien wel. Zij groeide op bij een boomkwekerij, hij in het dorp op steenworp afstand. Als tieners werden ze verliefd, als twintigers lonkte het avontuur. 'We wilden hier drie maanden blijven om een opleiding voor zweminstructeurs op te zetten, maar dingen duren hier lang.' 

Bovendien bleek de vraag naar zweminstructeurs groot: ruim 90 procent van de Surinamers heeft geen zwemdiploma. Het stel voelde zich er thuis en bleef. Al snel startten ze een eigen zwemschool. Sinds 2013 hebben ze een eigen zwembad. Wachttijden liepen op tot een jaar, totdat kort na de verkiezingen van 2015 een economische crisis insloeg. 'Inkomsten halveerden, maar onze uitgaven verdubbelden, omdat we alles met euro's en dollars inkochten. We zijn er nog steeds van aan het herstellen.'

'We doen nu aan risicospreiding. In mindere tijden moet je niet meteen weglopen.'

Heimwee is er niet, het gevoel van thuiskomen in Terheijden blijft wel. Het gezin komt jaarlijks naar het Brabantse voor familiebezoek en slaapt dan in het ouderlijk huis van Teun.

Waarnemend president Hof van Justitie pleit weer voor meer rechters

Op dit moment zijn er 26 rechters terwijl dit aantal minimaal 40 moet zijn


De achterstanden in de civiele rechtspraak blijven steeds groeien. Het is daarom meer dan noodzakelijk dat het aantal rechters snel wordt uitgebreid. Dit stelt Iwan Rasoelbaks, waarnemend president van het Hof van Justitie, voor de zoveelste keer, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, woensdag 14 augustus 2019.

Hij juicht de recente benoeming van zeven nieuwe magistraten toe, maar dat is volgens hem nog steeds niet voldoende om het grote gat dat er is te dichten. Er zijn op dit moment 26 rechters terwijl volgens de wet dit aantal minimaal veertig moet zijn.

'De zeven geïnstalleerde rechters helpen enigszins de bestaande werkdruk te lenigen, maar we zijn nog niet daar', benadrukt Rasoelbaks.

Hoewel de druk op dit moment erg groot is, wordt er volgens hem alles gedaan om verandering te brengen in de situatie. De structurele realisatie van een eerder opgesteld beleidsplan is naar zijn zeggen bewijs, dat de vooruitzichten goed zijn. Een van de zeven speerpunten die in dit project is opgenomen is snellere rechtspraak. Om dit streven te realiseren worden er verschillende programma's afgewerkt. Zo worden de acht civiel-schrijfjuristen die hun opleiding in maart hebben afgerond, nu al ingezet. Daarnaast is een groep kandidaten van de RIO-opleiding (Rechters In Opleiding) tot eind dit jaar in hun laatste fase. Het proces van hun benoeming tot rechter wordt volgens Rasoelbaks meteen daarna ingezet.

In januari 2020 zal de opleiding tot schrijfjuristen in de strafsector van start gaan, waarna de overige opleidingen en trainingen voortgezet zullen worden uit het EU fonds. 'Dit zal op termijn leiden tot uitbreiding van onze capaciteit en dus een structurele oplossing bieden voor tijdige en snellere rechtspraak', verzekert de waarnemend Hof-president. Het streven is om in de komende vijf jaar het gewenste aantal magistraten te bereiken.

Staatsolie-directeur Elias vindt grote olievondst Tullow Oil in Guyana 'goed nieuws' - 'Er is net zoveel olie in Suriname als in Guyana'

'Ik blijf erbij dat het een kwestie van tijd is dat in Suriname ook grote olievondst wordt gedaan'


Algemeen directeur van Staatsolie, Rudolf Elias, is ingenomen met de grote olievondst die Tullow Oil gedaan heeft in Guyana. Tot nu stonden de diverse olievondsten in het buurland op naam van Exxon Mobil. 'Niet alleen Exxon heeft de sleutel, maar ook Tullow. In Suriname zit Tullow in drie blokken - dus dat is goed nieuws', zegt Elias vandaag, woensdag 14 augustus 2019, op Starnieuws. 

"Ik blijf erbij dat het een kwestie van tijd is voordat in Suriname in de offshore ook een grote olievondst wordt gedaan. Elke grote vondst in Guyana is in voordeel van Suriname," legt Elias uit.Hij merkt op dat de olie voor de kust van beide landen zit. Het is een soort puzzel die opgelost moet worden om uit te vinden waar de olie zit.

'Nu heeft Tullow ook de sleutel in handen en kan de puzzel sneller worden opgelost', zegt de directeur van Staatsolie. Ook Exxon weet volgens Elias dat er olie in Suriname zit. Er zijn diverse gesprekken gevoerd met operators die hier actief zijn. 'Er is net zoveel olie in Suriname als in Guyana. Elk moment kan er door één van de bedrijven die hier actief zijn olie gevonden worden', beweert Elias

De ontdekking door Tullow bij de Jethro-1-put in Guyana volgt op een aantal recente exploratiesuccessen door Exxon in het aangrenzende Stabroek-blok. De oliereserves ontdekt door Exxon zijn meer dan 5 miljard vaten. De CEO van Tullow, Paul McDade, heeft meegedeeld dat Jethro-1 naar verwachting meer dan 100 miljoen vaten olie zal bevatten, wat boven de verwachting is. Het bedrijf begint deze maand met het boren van een tweede put, Joe-1.'

 https://www.tullowoil.com/media/press-releases/jethro-1-oil-discovery

Jethro-1 oil discovery

Published on: 12 August 2019 
 
Tullow Oil plc (Tullow) announces the results of its Jethro-1 exploration well, drilled on the Orinduik licence offshore Guyana by its wholly owned subsidiary Tullow Guyana B.V. 

Guyanadrilling713x476

The Jethro-1 was drilled by the Stena Forth drillship to a Total Depth of 4,400m metres in approximately 1,350 metres of water. Evaluation of logging data confirms that Jethro-1 is the first discovery on the Orinduik licence and comprises high quality oil bearing sandstone reservoirs of Lower Tertiary age. The well encountered 55m of net oil pay which supports a recoverable oil resource estimate which exceeds Tullow’s pre-drill forecast. Tullow will now evaluate the data from the Jethro discovery and determine appropriate appraisal activity.

This discovery significantly de-risks other Tertiary age prospects on the Orinduik licence, including the shallower Upper Tertiary Joe prospect which will commence drilling later this month following the conclusion of operations at the Jethro-1 well. The non-operated Carapa 1 well will be drilled, later this year, on the adjacent Kanuku licence to test the Cretaceous oil play.

Tullow Guyana B.V. is the operator of the Orinduik block with a 60% stake. Total E&P Guyana B.V.  holds 25% with the remaining 15% being held by Eco(Atlantic) Guyana Inc.

Paul McDade, Chief Executive Officer, commented today:

“This substantial and high value oil discovery in Guyana is an outcome of the significant technical and commercial focus which has underpinned the reset of our exploration portfolio. It is an excellent start to our drilling campaign in the highly prolific Guyana oil province. We look forward to drilling both the Joe and Carapa prospects in our 2019 drilling campaign and the material follow-up exploration potential in both the Orinduik and Kanuku licences.”
 ----------

Minister Chotkan oriënteert zich persoonlijk in verschillende door wateroverlast getroffen gebieden

(Bron foto: NII)
Je oriënteren is prima, maar wordt het niet eens tijd dat de ontwatering Paramaribo wordt aangepakt...

Probleem van omvallende bomen lijkt na hevige regenval voor Chotkan van meer importantie dan structurele oplossing wateroverlast...


De minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie, Vijay Chotkan, heeft zich gisteren persoonlijk georiënteerd in verschillende gebieden die last hebben ondervonden van de extreme regenval. De minister bezocht onder meer Boomskreek, Geyersvlijt, Drambrandersgracht en het pompgemaal te Mathoera. Hij nam zelf poolshoogte, omdat hij zich er zeker van wilde zijn dat de nodige acties ondernomen zouden worden om de extreme en lange regenval het hoofd te kunnen bieden, zo stelt het Nationaal Informatie Instituut (NII) vandaag, woensdag 14 augustus 2019.

In het noorden van het land is ook extreme regenval geweest. Als gevolg van blikseminslag viel een boom op een hoogspanningskabel van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) waardoor elektriciteit wegviel. De pompen, die nodig zijn om het water weg te pompen, konden vanwege het ontbreken van stroom niet ingeschakeld worden. Toen er uiteindelijk weer elektriciteit beschikbaar was konden pompen aangezet en sluisdeuren opengezet worden.

De minister garandeert, dat met het openmaken van de sluizen en aanmaken van de pompen het overtollig water binnen niet al te lange tijd zal terug trekken.

'Gelet op de hoeveelheid regenval kan het enkele uren duren voordat de situatie weer normaal zal zijn', aldus de minister.

Het omvallen van de boom is voor Chotkan reden genoeg om aandacht te besteden aan bomen langs de berm, aldus het NII. Samen met de Energie Bedrijven Suriname wilt de minister nagaan hoe die het best te onderhouden zijn. De minister zegt alles eraan te willen doen dat het omvallen van een boom zich herhaalt.

Assembleevoorzitster Geerlings-Simons niet te spreken over afwezigheid vooral oppositieleden - 'Dit moet een keertje ophouden'

Vergadering over Woningbouw- en Garantiefonds na paar minuten uitgesteld: geen quorum


Gajadien (VHP): 'De vergadering was niet op een rechtmatige wijze, schriftelijk, uitgeschreven'


Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons heeft gisteren al na zo'n  vier minuten na opening de openbare vergadering over het Woningbouw- en het Garantiefonds uitgesteld wegens het ontbreken van quorum.

Op Starnieuws zegt ze vandaag, woensdag 14 augustus 2019, dat de leden op een behoorlijke wijze zaterdag een uitnodiging gekregen hebben voor de vergadering. In de e-mail is de agenda van de vergadering vermeld.

Een uur en een kwartier na de aanvangstijd was er echter nog geen quorum om rechtsgeldig te kunnen vergaderen. Geerlings-Simons opende de vergadering en verontschuldigde zich tegenover de regering. 'Dit moet een keertje ophouden.'

Na het voorlezen van de presentielijst werd de vergadering gesloten met de mededeling, dat de vergadering mogelijk donderdag weer wordt uitgeschreven. De oppositieleden hadden de presentielijst niet getekend, terwijl enkele coalitieleden laat zouden komen en anderen niets van zich hebben laten horen.Assembleelid Asiskumar Gajadien, waarnemend fractieleider van de VHP, zegt dat de vergadering niet op een rechtmatige wijze is uitgeschreven. In het Ordereglement van De Nationale Assemblee staat dat 48 uur vóór de vergadering de leden schriftelijk moeten worden geconvoceerd. Hij merkt op dat al een keer een uitzondering is gemaakt om op basis van een e-mail te vergaderen.

'Als de vergadering door zou gaan, zouden wij hier een punt van maken. Ook de handelingen van de openbare commissievergadering waren pas een uur vóór de vergadering beschikbaar. Hierdoor was er ook weinig voorbereidingstijd', voert Gajadien aan.

Assembleevoorzitster Geerlings-Simons geeft aan, dat oppositieleden ook gereageerd hebben op de uitnodiging die via de e-mail is gegaan. Zij hebben aangegeven aanwezig te zullen zijn. De Assembleevoorzitster informeert dat niet een gewone e-mail is gegaan naar de leden, maar de gebruikelijke convocatie van de griffier via de agenda van de voorzitter. Meestal is er ook een gescande convocatie met de handtekening van de griffier eraan gehecht. Dat is deze keer niet gebeurd. De formele convocatie is dinsdag gemaild naar de leden. 'Ze moeten dus de toevallige omstandigheid dat de griffier de gescande convocatie niet had aangehecht niet als reden opgeven om de presentielijst niet te tekenen.'

Waarnemend korpschef Roberto Prade maandag 19 augustus formeel benoemd tot korpschef

'Als je eenmaal zover bent gekomen, wil je het ook niet aan je neus zien voorbij gaan'

'Er moet keihard gewerkt worden aan de juiste beroepshouding van de medewerkers'


Waarnemend korpschef van het Korps Politie Suriname, commissaris Roberto Prade, wordt maandag 19 augustus  formeel benoemd als korpschef, de functie die hij sinds juni vorig jaar waarneemt. Prade, die hoofd van de afdeling Kapitale Delicten is, heeft de scepter veertien maanden geleden overgenomen van commissaris Antonio Chin, die door minister Stuart Getrouw ontlast was uit deze functie.

Prade zegt op woensdag 14 augustus 2019 op Starnieuws, dat in feite de werkzaamheden hetzelfde zullen blijven. Hij ziet de formalisering van de functie van korpschef wel als bekroning op zijn werk. 'Als je eenmaal zover bent gekomen, wil je het ook niet aan je neus zien voorbij gaan. Het is toch wel een mooi moment op mee te maken.' 

Hij heeft de waarnemersstatus niet als een beletsel gezien om besluiten die moesten worden genomen, daadwerkelijk te nemen.

Zonder vooruit te willen lopen op zijn officiële toespraak, zegt Prade dat er hard gewerkt moet worden om het korps intern te versterken. Het tekort aan medewerkers heeft zijn weerslag op het functioneren van het Korps Politie Suriname. Binnenkort moeten rekruten worden opgeleid om het tekort aan manschappen weg te werken. Mensen vinden het altijd prettig om politieagenten op straat te zien en als er iets gebeurt, dat ze in een mum van tijd er zijn.

Het vertrouwen in de politie heeft volgens de korpschef in de loop der jaren enigszins een deuk gekregen. 'Het vertrouwen moet herwonnen worden door zaken in orde te hebben. Het beleid om mensen aan te werven zal ook worden aangescherpt. Alle neuzen moeten in één richting gericht worden', zegt Prade.

Hij weet dat er soms ook impopulaire maatregelen moeten worden getroffen. De juiste mensen moeten op de juiste plek zitten. Er zal volgens hem keihard gewerkt worden aan de juiste beroepshouding van de medewerkers.

Lessen in de SBO-dependance Brievengat - Curaçao -, het voormalige Feffik, beginnen nog niet

'Dienst Openbare Scholen moet nog beslissen welke leerkrachten in Brievengat les gaan geven'


De opleidingen in de SBO-dependance Brievengat, het voormalige Feffik (Fundashon pa Edukashon i Formashon di Fishi i Kapasitashon), beginnen morgen nog niet. De Dienst Openbare Scholen (DOS) moet nog beslissen welke leerkrachten in Brievengat les gaan geven. Dat heeft minister Marilyn Alcalá-Wallé gisteren toegelicht tijdens een persconferentie, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 14 augustus 2019. 

'We doen ons best om de leraren van Feffik die over de vereiste bevoegdheid beschikken in ieder geval in dienst te nemen.' Maar, ook docenten die niet bevoegd zijn kunnen op basis van hun ervaring mogelijk toch worden aangenomen.

Alcalá-Wallé: 'Zij zijn dan wel verplicht om aansluitend een traject te doorlopen en alsnog hun bevoegdheid te halen.'

De minister verwacht dat het onderwijs in Brievengat begin september van start kan gaan.

April dit jaar werd bekend dat de vakopleiding Feffik voor aanvang van het nieuwe schooljaar zou worden opgeheven. Op dat moment waren er 237 studenten ingeschreven en had de stichting 44 medewerkers in dienst, waarvan de helft docent of instructeur. Directeur Ludwig Alberto zei destijds het nietonderwijzend personeel zo veel mogelijk te zullen helpen bij het vinden van een passende baan.

Failliete Insel Air International op Curaçao heeft 135,3 miljoen gulden aan schulden uitstaan

In totaal gaat het om 1.292 concurrente schuldeisers


Het uiteindelijke schuldbedrag van het failliete Insel Air International aan concurrente crediteuren bedraagt 135,3 miljoen gulden. In totaal gaat het om 1.292 concurrente schuldeisers. Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag, aldus vandaag, woensdag 14 augustus 2019, het Antilliaans Dagblad.

'De curatoren zullen de komende verslagperiode (verder) onderzoek verrichten naar onbehoorlijk bestuur en/of paulianeuze transacties', schrijven de advocaten Rogier van den Heuvel en zijn kantoorgenoot Stan van Liere.

Insel werd in september 1993 officieel opgericht en in februari 2019 in staat van faillissement verklaard. Het particuliere commerciële luchtvaartbedrijf bood in betere tijden werk aan ruim 750 personen op Curaçao en Aruba, inclusief de onderhoudsafdeling.

De concurrente vorderingen komen ná de boedelvordering en preferente claims. De boedelvorderingen bestaan uit een schuld aan het Land Curaçao van bijna 2,4 miljoen plus PM (pro memorie; wordt vaak gebruikt bij begrotingen of kostenramingen als nog geen uitsluitsel bestaat over de exacte hoogte); de Sociale Verzekeringsbank (SVB) ruim 1,7 miljoen plus PM; en het salaris van de curatoren, eveneens PM. De preferente vordering van de fiscus stond ten tijde van het opstellen van het faillissementsverslag nog niet vast. In de rapportage is ook aandacht voor vorderingen van de banken.

Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten in actie om uitstroom van zo’n 470 miljoen gulden sinds december 2018 in te dammen

Deviezenvoorraad monetaire unie Curaçao en Sint Maarten op peil houden


De importdekking van de monetaire unie Curaçao en Sint Maarten bedraagt minder dan vier maanden (circa 3,7 maanden), terwijl deze in de jaren 2015 tot en met 2017 nog vijf maanden was. Als de trend van de afname sinds 2018 ongeremd doorzet, kan de dekking eind dit jaar onder de norm van drie maanden duiken, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 14 augustus 2019.

Reden voor de Centrale Bank CBCS om actie te ondernemen en de uitstroom van zo’n 470 miljoen gulden sinds december 2018 in te dammen door de commerciële banken een alternatief te bieden voor hun beleggingen in het buitenland.

Daarvoor wordt opnieuw het instrument van de CD’s (certificates of deposits) van stal gehaald, waarmee de banken - overigens onverplicht - tegen Libor-rente plus of min enkele basispunten aantrekkelijk hun geld lokaal kunnen behouden.

Met dit monetaire beleid wil de CBCS, die het extra rendement voor de banken voor haar rekening neemt, kapitaal in eigen land houden. 'Met de CD’s in guldens wordt beoogd de overliquiditeit in het bankwezen verder terug te dringen, terwijl de CD’s in dollars het aantrekkelijk maken voor de banken om dollars aan te houden bij de CBCS.'

Wateroverlast in en rond Paramaribo toont weer eens ontbreken goede ontwatering

Met nu en dan opschonen van kanalen, kreken, trenzen los je als overheid probleem niet op, het is op een beschamende wijze pappen en nathouden


Opnieuw heeft hevige regenval in Suriname grote delen van Paramaribo en omgeving blank gelegd. Het ging daarbij dinsdagmiddag 13 augustus 2019 om zware onweersbuien. Diverse wegen zijn daardoor onder water gelopen, hetgeen weer heeft gezorgd voor overlast in het verkeer. 

Op Facebook ‘regende’ het foto’s van mensen die in verschillende buurten de situatie vastlegden, zo meldt Waterkant.net. De regenval heeft ook gezorgd voor hinder rondom het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP. Hierdoor werd het lastig voor bezoekers om mensen in het ziekenhuis op te zoeken.

Dit was de situatie bij AZ:Ook de Maretraite Mall had last van het water. De onderste verdieping liep vol water zoals op onderstaand filmpje te zien is:

De regenval maakt weer eens duidelijk, dat de regering er niet in slaagt de ontwatering op orde te krijgen. Ondergelopen wegen, percelen, enzovoorts zijn een al decennia terugkerend probleem. Achtereenvolgende regeringen lijken niet te willen investeren in een duurzame oplossing, terwijl wateroverlast jaarlijks zorgt voor veel ellende, ongemak en economische schade. Met nu en dan opschonen van kanalen, kreken, trenzen en duikers los je als overheid het probleem niet op. Het is op een beschamende wijze pappen en nathouden.