vrijdag 13 juni 2014

STVS en WK Voetbal gaan (nog) niet samen

Amateurisme op en top bij staatszender doet WK en gehele bevolking geen recht

Met gekromde tenen en irritaties naar wedstrijden en 'beschouwingen' kijken

Voor-, tussen- en nabeschouwingen van 'analisten' kunnen volledig genegeerd worden

13-06-2014 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – Met veel poeha, arrogantie, zicht- en hoorbare trots en het nodige gepoch maakte de Surinaamse staatszender STVS (Surinaamse Televisie Stichting) op 7 mei bekend alle televisierechten voor het FIFA-Wereldkampioenschap Voetbal (WK) in Brazilië opgekocht te hebben. De zender liet op venijnige toon meteen weten, dat het uitzenden van wedstrijden door andere zenders leidt tot 'onrechtmatig handelen' en dat zij genoodzaakt zou zijn in zo'n geval een Kort Geding aan te spannen tegen haar collega-omroep. De toon was gezet door een omroep die zelf nota bene het amateurisme nog niet is ontgroeid.


STVS investeert niet in professionalisme
In aanloop naar het WK werd Suriname doodgegooid door de STVS met allerlei commerciële activiteiten om kijkers te lokken. De uitzendingen van de wedstrijden en de beschouwingen worden doorspekt van vele reclames van sponsoren van STVS. Die sponsoren zijn met hun logo's zichtbaar achter de de presentatoren en analisten en natuurlijk ook in beeld tijdens de wedstrijden. Natuurlijk ontbreken ook diverse loterijen niet rond het WK en de STVS.


Allemaal leuk en aardig, maar de staatszender heeft nauwelijks tot niet geïnvesteerd in apparatuur en zendmasten die het mogelijk moeten maken om kwalitatief goede beelden te verzorgen en om de zender in het hele land te kunnen ontvangen. De STVS is zelfs nauwelijks te ontvangen in bijvoorbeeld het district Coronie. Het is districtscommissaris Aroenkoemar Ramdhani die ervoor heeft gezorgd dat een handjevol Coronianen het WK Voetbal toch goed kunnen zien. Hij heeft namelijk bij het Cultureel Centrum Coronie in Totness een schotelantenne laten plaatsen waardoor beeldontvangst mogelijk is. Daarnaast was het nota bene een politieke partij die tientallen dorpen in het achterland heeft voorzien van schotelantennes en breedbeeldtelevisies. Dat alles vooral en met name voor de kennelijk oh zo belangrijke wereldkampioenschappen voetbal. Vele marrons en inheemsen kunnen deze dagen genieten van de vele voetbalwedstrijden met dank aan particulier initiatief en niet aan de STVS of de landelijke overheid, een overheid die al vele maanden liep te schreeuwen dat ook de gemeenschappen in het binnenland het WK Voetbal zouden kunnen gaan zien.

Maar, hier heeft de STVS een belangrijke steek laten vallen. Al jaren is immers bekend dat deze dagen het WK Voetbal plaatsvindt in Brazilië. Ook de staatszender wist dit. Maar, de STVS heeft verzuimd om hierop vroegtijdig in te spelen, om te investeren, om rekening te houden met de bevolking. Niet alleen zijn de diverse eigen programma's van de zender amateuristisch, dat kan ook gezegd worden van de directie en andere verantwoordelijken binnen die omroep.

Dat het slecht gesteld is met de apparatuur bij de omroep bleek dinsdag 22 april van dit jaar toen er brand uitbrak in de zekeringskast van de zendmast. De brand kon ontstaan, doordat de apparatuur is verouderd en er steeds meer apparaten zijn bijgevoegd. Dat zorgde voor overbelasting van het systeem. Het bedrijf is doorspekt van amateurisme. Door de brand was de STVS een paar uren uit de lucht.

Soms zeggen foto's genoeg, zoals deze foto's van de zekeringskast en een schotel bij de STVS (Foto's: Stefan Tull/de Ware Tijd).

Een dag later liet waarnemend-directeur Cliffton Limburg van de zender weten door gebrek aan geld de technische gebreken aan de STVS-apparatuur niet in een keer te kunnen aanpakken. Maar, op de begroting voor dit jaar heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken twee miljoen Surinaamse dollar uitgetrokken voor de STVS en haar collega SRS, Stichting Radio Omroep Suriname. Uitbreidings- en vervangingsinvesteringen moeten van het ministerie worden besteed aan moderne apparatuur, moderne technologieën, infrastructuur (masten et cetera) alsook aan opleiding en training van het personeel. ‘Deze branche wordt gekenmerkt door snelle technologische veranderingen zoals digitale televisie, satelliet tv, et cetera.’, aldus het ministerie. Vraag is wat bijvoorbeeld de STVS met al dat overheidsgeld doet of heeft gedaan? Is het alleen besteed aan personeelskosten? Eind 2012 kreeg het personeel nog een 13 procent salarisverhoging.....
De redactiekantoren blijken ook niet echt waterdicht te zijn. Zo stond de redactie van het STVS-Journaal Tweede Kerstdag onder water door overvloedige regenval.

Een dag voor de start van het kampioenschap werd bij de STVS nog gesleuteld aan apparatuur.Om stroomuitval te voorkomen, werd de NV Energie Bedrijven Suriname ingeschakeld om extra voorzieningen te treffen in geval van calamiteiten. Er werden kabels aangelegd voor extra energietoevoer en ook werden twee aggregaten geplaatst, om ervoor te zorgen dat bij stroomuitval het feest in het heuse WK-dorp in het kantoor van de Surinaamse Voetbalbond, SVB, gewoon kan doorgaan. Van hieruit gaat de STVS voor-, tussentijdse en nabeschouwingen uitzenden van de wedstrijden.


Openingsceremonie, voorbeschouwing en Coca Cola 
Met veel spanning in de stoel, klaar om naar de openingsceremonie bij de STVS te kijken. Maar, de ceremonie was nauwelijks begonnen of het werd pardoes, zonder vooraankondiging, onderbroken door een 'presentator' van de STVS in dat zogenoemde WK-dorp in het kantoor van de SVB. Een 'presentator' die zijn uiterste best deed om maar vooral zo lollig mogelijk over te komen. Maar, iedereen wilde toch de openingsceremonie zien? Na een paar minuten werd er weer naar een buitenlandse zender geschakeld om de uitzending van de openingsceremonie te vervolgen, met nu en dan een stilstaand beeld. Heel irritant. Maar, als deze knulligheid ten top de voorbode is voor de komende weken.....wat een stompzinnige presentatie en dan die vele sponsoren/adverteerders die natuurlijk ook in beeld moeten worden gebracht, inclusief de pontificaal in beeld gebrachte flesjes en half gevulde glazen Coca Cola, omdat dat gewoon moet van die sponsor.
Kortom, het wordt alleen kijken naar de wedstrijden. De voor-, tussen- en nabeschouwingen kunnen volledig worden genegeerd, vooral om veel irritatie en ergernis te voorkomen.

'Analisten Henk en Henna'
De openingswedstrijd tussen Brazilië en Kroatië gisteravond werd gelukkig zonder problemen uitgezonden, met Engelstalig commentaar. Helaas bleken de twee onbekende analisten, ene Henk en ene Henna (verzuimd werd de namen nu en dan even in beeld te brengen), in het WK-dorp niet echt voetbaldeskundig. Na afloop van de wedstrijd kon iedereen die keek getuige zijn van hun ondeskundige analyse en commentaar. Een ieder had een dergelijke analyse kunnen geven. Waarom koos de STVS niet voor echte voetbaldeskundigen, voor echte analisten, desnoods uit Nederland gehaald? Sponsoren, waaronder de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), genoeg, toch? Daarenboven, zoals gebruikelijk is bij live uitzendingen van de staatszender, viel het geluid nu en dan uit en werden tijdens de analyses ook nog eens de verkeerde wedstrijdfragmenten getoond, waar de analisten niet om hadden gevraagd.

NOS wordt gemist.....
Nederland – Spanje staat vanmiddag op het programma..... Kijken maar weer, met gekromde tenen en de volumeknop van de tv tijdens de voor-, tussen- en nabeschouwing op nul, om aan de bloeddruk te denken. (15.20 uur: De voorbeschouwing begint in ieder geval met een presentator zonder geluid.......Toen er weer geluid was: 'Vandaag Nederland tegen Frankrijk', aldus de presentator. Wat een begin, ongelooflijk en laat ik het dan maar niet hebben over de twee zogenoemde analisten die de STVS voor vandaag ergens vandaan heeft getrokken.)

Een omroep als het Nederlandse NOS wordt hier node gemist.....

Noot:
Woensdag 18 juni 2014. Nederland tegen Australië.  Laat de STVS per direct alle voetbalanalisten het zogenoemde WK Dorp uitbannen..... Wat een waardeloze commentaren/analyses, nauwelijks kennis en verstand van internationale teams en spelers en zooooo negatief over het Nederlandse elftal.....maar, dat zit kennelijk in de genen van de analisten. Dit zijn analisten die misschien verstand hebben van een bal, die is rond, dat valt nog te bevatten, punt, maar een wedstrijd of een team analyseren......pfffffff.....verschrikkelijk....gewoon maar even de volumeknop op nul zetten en gaan genieten van de wedstrijd.
Vandaag zo'n negatieve analist, Winston Babel, met een sacherijnig hoofd die werkelijk onzin verkondigt, geen enkele zin goed uitspreekt en zichtbaar met tegenzin achter zijn 'desk' en flesje Coca Cola staat. 'Nederland gaat constant breien aan de aanval', aldus die analist in een zogenoemde voorbeschouwing. Hoe verzint hij het..... Nederland wint met 3-2.....

'Nederland heeft geen niveau'...... dat is de 'analyse' in de nabeschouwing van de wedstrijd Nederland-Australië op de STVS van die Babel..... Wat heeft die man tegen Nederland of heeft hij naar een andere wedstrijd gekeken? Laat de STVS hem in ieder geval niet meer als analist uitnodigen. Die man heeft totaal geen 'analyse-verstand'..... Daarenboven is hij een ongelooflijk stuk sacherijn die heel ongeïnteresseerd, depressief en sloom oogt..... Weg ermee!!!

UPDATE, 24 juni: Ondanks het dreigen met gerechtelijke stappen, zijn er toch de nodige bedrijven in Paramaribo die ook WK-wedstrijden in gezellige sferen voor het publiek uitzenden. Dat bericht de Ware Tijd dinsdag 24 juni. Een van die bedrijven is TBL-cinemas.
'Directeur Erwin Emanuels van TBL-Cinemas stelt in de krant dat daar geen geld vor owordt gevraagd en dat er dus geen vuiltje aan de lucht is. ‘Wij hebben met de STVS gesproken en die heeft ons erop gewezen dat er geen geld gevraagd mag worden.’ Lackin kon desgevraagd niet duidelijk maken of de locaties de wedstrijden niet tegen betaling mogen uitzenden of sowieso niet mogen uitzenden.', aldus de krant.
Uit het laatste moge duidelijk zijn, dat die dame Lackin werkelijk niet weet wat ze doet of gedaan heeft. Ze is directeur van de STVS en geeft dan een dergelijke reactie. Welke deskundigheid heeft zij in huis???

Een dag later, woensdag 25 juni, laat Chas Warning, consultant van de staatszender, in de Ware Tijd weten dat WK-wedstrijden niet tegen betaling mogen worden uitgezonden.