woensdag 7 maart 2018

Colombia sluit grenzen 70 uur vóór parlements- en presidentiële voorverkiezingen zondag 11 maart

'Dichtgooien grenzen om de openbare orde tijdens de stemmingsperiode te handhaven'Colombia sluit de grenscheckpoints voor land- en waterwegmigratie zeventig uur vóór de parlementsverkiezingen en presidentiële voorverkiezingen op zondag, zei de Migratieautoriteit van het land woensdag 7 maart 2018 en merkte op dat dit een standaardprocedure is. Dit jaar stromen duizenden Venezolanen de grens over, sommigen als migranten, anderen als  shoppers die op zoek zijn naar basisgoederen , omdat een verwoestende economische crisis veel items schaars gemaakt heeft in hun thuisland.'Zoals we historisch elke keer dat er verkiezingen op nationaal grondgebied zijn
hebben gedaan, is de sluiting van de grenzen van ons land bevolen met het doel om de openbare orde tijdens de stemmingsperiode te handhaven', zei Christian Kruger, het hoofd van het migratiebureau, in een verklaring.

Er zal extra personeel beschikbaar zijn om wachtende reizigers te verwerken zodra de controleposten weer opengaan.


Meer dan een half miljoen Venezolanen zijn naar Colombia gevlucht, terwijl nog eens 650.000 het land zijn binnengetreden op weg naar andere bestemmingen of op bezoek voordat ze naar huis terugkeren. De cijfers zijn exclusief duizenden mensen die naar schatting illegaal de grens zijn overgestoken.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Amsterdams-Chileense crimineel Rico de Chileen wordt door Chili uitgeleverd aan Nederland

Chileense politie hield man in oktober 2017 aan in parkeergarage in Santiago


De 44-jarige in Chili geboren Richard R. mag aan Nederland worden uitgeleverd. Dat heeft het Hooggerechtshof in Santiago beslist, aldus het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam vandaag, woensdag 7 maart 2018.

Binnen twee maanden zal de overdracht plaatsvinden.

Het Amsterdamse OM had de Chileense autoriteiten gevraagd de 44-jarige man aan te houden op verdenking van deelname aan een criminele organisatie, wapenbezit, witwassen en voorbereiden van internationale drugshandel.

De Chileense website biobiochile meldde eerder, dat de verdachte, bijgenaamd El Rico, betrokken was bij de Marokkaanse bendeoorlog in Amsterdam. Volgens Chileense media was hij in de jaren negentig voor drugssmokkel in Duitsland tot elf jaar veroordeeld.

In oktober 2017 heeft de Chileense politie Richard R. in een parkeergarage in de Chileense hoofdstad Santiago aangehouden. De rechtbank in Santiago besliste al in januari 2018 dat de 44-jarige man aan Nederland mag worden uitgeleverd.


Deze week heeft het Hooggerechtshof in Santiago de uitlevering bevestigd. Alle beroepsmogelijkheden zijn nu uitgeput waardoor de uitlevering definitief is. Richard R. zal binnen twee maanden aan de Nederlandse autoriteiten worden overgedragen.

Contract SLM-directeur Robbi Lachmising niet verlengd

'Geen wijs besluit om het contract nu niet te verlengen'


Starnieuws meldt vanmiddag, woensdag 7 maart 2018, dat het contract van SLM-directeur Robbi Lachmising niet wordt verlengd. Dit is hem meegedeeld in een brief van de Raad van Commissarissen. Het contract met Lachmising is enkele keren verlengd en verloopt op 3 april.

Lachmising zei op Radio ABC, dat hij het geen wijs besluit vindt om het contract nu niet te verlengen. Hij maakt zich zorgen om de toekomst van het bedrijf. De directie is bezig met uitbreiding van de vloot. Hierover zijn er internationale afspraken gemaakt.

De SLM-directeur heeft de Raad van Commissarissen erop gewezen, dat de SLM in een transitie-fase verkeert. Naast het vervangen van de regionale vloot, moet ook het toestel op de Mid-Atlantische route worden vernieuwd. Dit moet eind 2019 plaatsvinden.

Het is nog niet duidelijk wie Lachmising zal opvolgen.

De Ware Tijd schrijft, dat het ontslag van Lachmising alles te maken heeft met de onthullingen over wantoestanden bij de SLM en het in het gevaar brengen van de vliegveiligheid. Zelf had Lachmising tot 2020 directeur willen blijven van de SLM, wat hij enkele dagen geleden zelf publiekelijk heeft bevestigd.

Op de luchthaven wordt volgens de Ware Tijd 'met een kritisch oog gekeken' naar de leiding van de diensten die betrokken zijn bij alles wat te maken heeft met de vliegveiligheid. In de afgelopen dagen zou president Desi Bouterse zich hebben laten informeren over de ernst van de situatie op de luchthaven, waarna in het afgelopen weekeinde het besluit zou zijn genomen Lachmising niet langer te handhaven.

Venezolaanse actrice Marjorie de Sousa betovert haar fans door te dansen op 'Scooby Doo Papa'

Niet alleen crisis- en politiek nieuws uit Venezuela...Marjorie de Sousa betovert haar fans door te dansen op 'Scooby Doo Papa'. Na de hoofdrol in een van de belangrijkste polemieken van 2017 bij het scheiden van Julián Gil en het aangaan van een juridische strijd om hun zoon, heeft de Venezolaanse Marjorie de Sousa beetje bij beetje de teugels van haar leven herwonnen en is aan nieuwe projecten gaan werken, aldus de website Venezuela Al Día vandaag, woensdag 7 maart 2018.


De actrice uit 'Sueño de Amor' schitterde afgelopen weekend op het carnaval van Acayucan in Veracruz, waar ze paradeerde met een sexy jurk ontworpen door Mitzy, een kledingstuk dat haar welgevormde benen benadrukte.

Het YouTube-kanaal KlavulanikTv4 heeft een video van een live-uitzending van Marjorie gedeeld op haar Instagram-account, waar de Venezolaanse vrouw haar heupen beweegt op het ritme van het nummer 'Scooby Doo Papa'.De 37-jarige actrice speelt Sofía in de uitzending 'Aan de Andere Kant van de Muur in de Verenigde Staten, en ze onthulde tegenover People en Español dat dit personage een therapie voor haar was.

'Het was een wedergeboorte, een knuffel voor de ziel en een wake. Het besefte mij, dat alles in het leven kan worden bereikt, dat wat ze ook zeggen en wat er gebeurt als je weet wat je bent, wat je waard bent en vertrouwt in God en geloof hebben', zei de Venezolaanse.

#Repost @alepalomera1 (@get_repost) ・・・ Felicidades @marjodsousa mucha luz, éxito, prosperidad, paz y amor en esta nueva etapa Gracias por permitirnos seguir alcanzando metas y sueños y gracias también a @telemundo @telemundostudios @telemundointl y a sus ejecutivos por confiar en tu talento @cfoghini @mara_ara @ricardocoeto @cesarconde_ @lsilberwasser @#Repost @palomeragroup (@get_repost) ・・・ La hermosa @marjodsousa regresa como protagonista de un nuevo proyecto de la mano de @telemundo ¡Aquí te dejamos todos los detalles! #palomeratalent #palomeragroup #marjoriedesousa #Regreso #Telemundo @alepalomera1 https://goo.gl/1EaAwS La actriz protagonizará la serie original “Al Otro Lado del Muro” de Telemundo Miami – 3 de octubre del 2017 – Telemundo anunció que la reconocida y galardonada actriz Marjorie de Sousa firma en exclusiva con la cadena hispana para protagonizar la nueva producción original “Al Otro Lado del Muro”. La serie trata sobre dos mujeres, una de origen humilde y la otra una figura prominente, quienes cruzan de México a Estados Unidos para rehacer sus vidas. De Sousa encarnará la esposa del g obernador, una mujer hermosa, elegante y refinada, dedicada a su familia pero su mundo se desmorona cuando descubre que su esposo está involucrado en actividades ilícitas. “Estoy muy agradecida de Telemundo por creer en mí como actriz y como profesional”, dijo de Sousa. “Recibo con gran satisfacción el reto de este rol, y me emociona mucho poder ser parte de la cadena hispana de los Estados Unidos número uno en horario estelar”. “Estamos felices que Marjorie se una a la familia Telemundo”, dijo Luis Silberwasser, presidente de Telemundo Network y Universo. “Ella es una actriz multifacética y estamos seguros de que será una gran adición a nuestra extensa lista de talentos de alto perfil”. Nacida en Caracas, Venezuela, la actriz y modelo se ha dado a conocer a través de sus roles en numerosas telenovelas como “Gata Salvaje”, “Rebeca”, “Amores Verdaderos”, “Hasta el Fin del Mundo” y “Sueño de Amor”. Marjorie también ha participado en el teatro protagonizando grandes éxitos como la producción de “Toc Toc”, “Perfume de Gardenia”, “Hasta el Fin del Mundo cantare
A post shared by Marjorie De Sousa 🌟 (@marjodsousa) on


A post shared by Marjorie De Sousa 🌟 (@marjodsousa) on


(Surinamer Mirror/Venezuela Al Día/YouTube/Instagram)

Europees Ruimteagentschap (ESA) helpt Colombia ontbossing Amazone-woud te bewaken

Colombia kan dankzij steun ESA-satellieten sneller op calamiteiten reageren

(Bron: MAAP)

De afgelopen 25 jaar heeft Colombia meer dan 300.000 hectare van het Amazone-regenwoud verloren


Het Europees Ruimteagentschap (ESA) zal Colombia helpen de aanhoudende ontbossing van het Amazone-woud in het land te bewaken, zo heeft het Zuid-Amerikaanse land dinsdag 6 maart 2018 aangekondigd

Met de overeenkomst krijgt Colombia's meteorologisch instituut IDEAM (Instituto de Hidrología, Meteorología y Estudios Ambientales) toegang tot het Copernicus-programma van de ESA, 's werelds grootste programma voor aardobservaties.

De meerdere satellietdatasets van het programma zouden het instituut helpen ontbossing van dichterbij te volgen. Autoriteiten op de grond zouden sneller kunnen reageren als de satellieten een noodgeval waarnemen, zoals bosbranden, of plotselinge verliezen door industriële houtkap.

Meldingen kunnen worden verzonden door de Sentinel-satellieten van het Copernicus-programma, uren nadat een incident in de ruimte is geregistreerd .

Volgens het instituut verloor Colombia de afgelopen 25 jaar meer dan 300.000 hectare van het Amazone-regenwoud. Alleen al afgelopen week braken zeven bosbranden uit in de provincie Guaviare, nadat de boeren delen van het bos hadden afgebrand om de landbouwprojecten in de regio uit te breiden. De afgelegen ligging van de regio en de uitgestrektheid van het bos maken het voor milieuambtenaren vrijwel onmogelijk om noodsituaties vanuit de grond te volgen.

(Suriname Mirror/Colombia Reports)

Karol G's sexy muziek videoclip 'Pineapple' verplettert het internet

'Hé, ik wil een lied met tropische klanken om een ​​ video te maken in een oerwoud'
Karol G's (echte naam: Carolina Giraldo Navarro) sexy video verplettert het internet. De Colombiaanse YouTube-sensatie heeft onlangs de video uitbracht van haar nieuwste nummer, eenvoudigweg 'Pineapple, het symbool voor vrijgevigheid.

'Ik had dit idee over ananas, dus ik belde Sky, producer van J Balvin, en ik zei tegen hem: 'Hé, ik wil een lied met tropische klanken om een ​​ video te maken in een oerwoud met vrouwen om onze verschillen te laten zien', vertelde ze onlangs Billboard.

De  17-jarige (haar verjaardag valt op Valentijnsdag) ster is op het moment bezig het internet te verhitten met haar leuke, levendige, coole video in de jungle.

A post shared by KAROL G (@karolg) on


A post shared by KAROL G (@karolg) on


Het feit dat ze een beetje lijkt op een jonge Shakira doet haar niets.

'Na 12 jaar in de muziekindustrie ben ik geëvolueerd als een vrouw, een kunstenaar en een persoon. Al die dingen veranderen mijn muziek ook. Ik zoek naar geluiden die mijzelf laten zien.'

De jongedame is overigens een eerste keer finaliste voor de Billboard Latin Music Awards in de top van de Latin-albums, artiest van het jaar, vrouwelijke categorie. De ceremonie wordt uitgezonden op Telemundo op 26 april vanuit Las VegasA post shared by KAROL G (@karolg) on


A post shared by KAROL G (@karolg) on


(Suriname Mirror/Miam.com/Instagram/YouTube)

Laatste dictator van Argentinië, Reynaldo Bignone (90), overleden

Bignone droeg in 1983 de macht over aan zijn democratisch gekozen opvolger Rául Alfonsín


De laatste dictator van Argentinië, Reynaldo Bignone, is op negentigjarige leeftijd overleden. Het centrale militaire ziekenhuis in Buenos Aires bevestigde de dood van de oud-generaal vandaag, woensdag 7 maart 2018, maar maakte niets bekend over de doodsoorzaak.

De militair kwam in 1982 aan de macht na de door Groot-Brittannië gewonnen Falklandoorlog. Bignone bleef ruim een jaar aan.


Hij overzag de overgang van een dictatuur naar een democratie, schreef verkiezingen uit en droeg in 1983 de macht over aan zijn democratisch gekozen opvolger Rául Alfonsín.De militaire dictatuur in Argentinië duurde van 1976 tot 1983. In die periode verdwenen volgens mensenrechtenorganisaties tienduizenden mensen spoorloos. Critici van het regime werden gemarteld en uit vliegtuigen gegooid.

Bignone moest zich later verantwoorden voor mensenrechtenschendingen. Hij werd schuldig bevonden.


(Suriname Mirror/La Nacion/De Telegraaf/Twitter/La Gaceta/YouTube)

Internationale glasvezelzeekabel Americas II vóór kust Cayenne, Frans-Guyana, beschadigd

Verhoogd risico op stremming of uitval van het internationale internetverkeer


De internationale glasvezelzeekabel Americas II is op 18.2 kilometer uit de kust van Cayenne, Frans-Guyana, beschadigd. De hersteloperatie is op touw gezet door de Maintenance Authority–Orange en kan minimaal een week duren. 

Door de breuk bestaat er een verhoogd risico op stremming of uitval van het internationale internetverkeer via Cayenne voor Frans-Guyana, Suriname en Guyana.

Telesur vraagt zijn klanten met het voorgaande rekening te houden.

Het blijkt slecht gesteld te zijn met controle van zwaar beladen (hout-)trucks

Jason Bakker, ressortraadslid district Saramacca (Wayambo), slaat alarm


 
Het Dagblad Suriname bericht vandaag, woensdag 7 maart 2018, dat er een luide roep is naar controle op zwaar transport die opgevoerd moet worden. Houttransporteurs blijken er weer een rage van te hebben gemaakt om met overbeladen transportwagens de wegen aan te doen. 

Op de foto (van Jason Bakker) zijn twee transportwagens te zien aan de Noordpolderdam (achter Leidingen). De voertuigen vertrokken uit Coppenamepunt. Ze reden over de Oost-Westverbinding, Vijfde Rijweg, Noordpolderdam en Leiding 8 (tegenover Kameelbrug). De voertuigen zijn ook in de avonduren te zien.

Jason Bakker, ressortraadslid in het district Saramacca (Wayambo), stelt dat hij deze voertuigen al ruim twee weken deze route ziet oprijden. 'Als één aanleiding geeft, zullen straks meer komen. Zo gaan onze wegen naar de moer. Enkele mensen worden er rijk van. De staat lijdt schade. De buurtbewoners die elke dag gebruik maken van de weg hebben er ook last van. Ik zie de districtscommissaris en de minister niet optreden. De politie is ook vleugellam geslagen', stelt Bakker.

In mei 2017 publiceerde het Dagblad Suriname met beeldmateriaal mogelijke houtsmokkelpraktijken vanuit Para, in containers. Minister Roline Samsoedin van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, met dit geval geconfronteerd, gaf toen aan dat containers veiliger zijn voor het transport van rondhout. De transporteurs werden dan ook beperkt in de hoeveelheid die zij laden. Vaak genoeg worden de trekkers onfatsoenlijk geladen, aldus het dagblad. In het verkeer is soms zelfs te zien hoe bepaalde verkeersdeelnemers ongeacht verkeersopstoppingen, afstandelijk rijden van de trucks met houtblokken. 'Hierdoor gaan wegen kapot. Tevens is het levensgevaarlijk over de weg', zei de bewindsvrouw destijds. De minister beloofde controle, die kwam ook.

De ministeries van Justitie en Politie en Openbare Werken, Transport en Communicatie voerden in het derde kwartaal van 2017 samen met buitengewoon agenten van politie (bavp’ers) van de Wegenautoriteit zware controles op zwaar transport op. Vijfentwintig medewerkers van de Wegenautoriteit werden beëdigd door de procureur-generaal van Suriname tot buitengewoon agenten van politie. Deze bavp’ers moesten de politie bijstaan voor het uitvoeren van controlewerkzaamheden. Zij waren specifiek belast zijn met de controle van het gewicht van de transportwagens met houtblokken middels weegmatten en het verbaliseren van overtreders.

Ondanks deze eerdere inspanningen, blijkt de situatie weer tot de oude te zijn verworden. Ook over de Wijdenboschbrug zijn dagelijks dit soort (overbeladen) voertuigen te zien. Het dagblad schrijft  vaak te hebben opgetekend, dat zelfs de Motor Surveillance Dienst van het Korps Politie Suriname de voertuigen als ongezien beschouwt.

SurVAM: 'Bij wet is niet verboden verzekerden voor een jaar premie te laten voldoen'

'De wet heeft de maandpremie bepaald, maar nièt de betaaltermijn'


Cliënten verplichten om zich voor minimaal een jaar te laten verzekeren, is niet in strijd met de wet. Nergens in de wet is opgenomen wat de betaaltermijn is. Dit zegt de voorzitter van SurVAM (Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen), Anand Achaibersing, vandaag, woensdag 7 maart 2018, in de Ware Tijd.

'De wet heeft de maandpremie bepaald, maar niet de betaaltermijn. Dat is simpel omdat je bij wijze van spreken ook een verzekering van zes of zeven maanden kan afsluiten', onderstreept hij.

De organisatievoorzitter hoopt dat hiermee duidelijk is dat de verzekeringsmaatschappijen niet tegen de wet handelen. 'Want er wordt hier en daar geroepen dat het niet mag, maar niemand kan aangeven waar in de wet dat staat. De Zorgraad heeft ook niet gezegd dat deze maatregel niet mag of kan.'

De assuradeurs willen met deze maatregel voorkomen, dat ze grote verliezen lijden. Achaibersing zegt dat iemand die zich voor een maand verzekert de maatschappij veel kost, omdat in de wet is opgenomen dat een dergelijke cliënt twee tot drie maanden verder verzekerd moet worden. 'Je hebt dus een paar honderd Surinaamse dollars ontvangen en je dekt duizenden Srd's aan zorgkosten voor de persoon.' 

Hij merkt op, dat er ook personen zijn die hun zaken netjes afhandelen.

Ex-minister Alice Amafo keert ABOP de rug toe

'ABOP niet langer de organisatie waarin ik bijdrage kan leveren om aspiraties volk te helpen realiseren'


Ex-minister Alice Amafo heeft het lidmaatschap van de ABOP schriftelijk opgezegd. Amafo heeft partijleider Ronnie Brunswijk meegedeeld, dat zij de ABOP niet langer als een organisatie ziet, waarin zij een bijdrage kan leveren om de aspiraties van het Surinaamse volk te helpen realiseren. Dit schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 7 maart 2018.

Amafo is al geruime tijd inactief binnen de partij.

In het proces naar de kandidaatstelling in 2015 werd het duidelijk, dat Amafo het gezicht van de ABOP wilde zijn. Zij verzette zich er tegen dat Edward Belfort de lijsttrekker zou worden in Paramaribo. Uiteindelijk werd Belfort op de 17e plaats gekandideerd en Amafo mocht de lijst trekken. Belfort werd met voorkeursstemmen gekozen tot lid van De Nationale Assemblee.

Amafo was minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. In haar periode is Srd 5 miljoen verdwenen, die bestemd was voor de Kinderbijslag. Intussen is een justitieel onderzoek gaande naar deze kwestie.

Anjulio Wolf nieuwe directeur van CASAS

Wolf door minister Jerry Miranda bij resolutie benoemd tot directeur


Anjulio Wolf is de nieuwe directeur van de Burger Luchtvaart Veiligheidsautoriteit Suriname (CASAS). Hij is door minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie bij resolutie benoemd tot directeur. Dit meldt Starnieuws vandaag, woensdag 7 maart 2018.

In de resolutie is aangegeven, dat vanwege de pensioengerechtigde leeftijd van de huidige waarnemend directeur de functie vacant is.

Voor het optimaal functioneren van de CASAS is het volgens de minister noodzakelijk invulling te geven aan de opengevallen functie. De resolutie dateert van 21 februari. De benoeming is ingegaan per 1 februari.

Brian de Souza was sinds september 2011 (!) belast met de waarneming. De CASAS is als organisatie belast met het toezicht op de veiligheid en beveiliging van de Burgerluchtvaart in Suriname.

Minamata-verdrag en Raamovereenkomst Suriname - Equatoriaal Guinea op agenda Assemblee

'Overeenkomst met Equatoriaal Guinea legt grondslag voor bevorderen uitvoering van ontwikkelingsprojecten'


Het Minamata-Verdrag, dat moet leiden tot het wereldwijd uitbannen van kwikgebruik, wordt morgen in De Nationale Assemblee behandeld, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 7 maart 2018. Dan is minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen terug van zijn dienstreis naar Canada. Hij moet antwoord geven op de vele vragen die zijn gesteld over onder andere gebruik van kwik.

Voor 's middags is een tweede vergadering uitgeschreven en die gaat over de Raamovereenkomst tussen de regering van Suriname en die van Equatoriaal Guinea.

De ontwerpwet 'goedkeuring van de Raamovereenkomst voor Economische, Wetenschappelijke, Technische en Culturele Samenwerking tussen de regering van de Republiek Suriname en de Regering van de Republiek Equatoriaal Guinea' stond al op de agenda van 30 mei 2017 (!) samen met de samenwerkingsovereenkomst met Turkije. De inhoudelijke behandeling van de Raamovereenkomst moet nog plaatsvinden.De overeenkomst is in december 2012 aan De Nationale Assemblee aangeboden. In de Memorie van Toelichting stelt de president dat deze overeenkomst de grondslag legt voor het bevorderen van de uitvoering van ontwikkelingsprojecten. Dit op het gebied van infrastructuur, industrie, handel, transport, onderwijs, gezondheidszorg, sport, financiën, bankwezen, telecommunicatie, en maatschappelijke dienstverlening, landbouw, veeteelt, energie, mijnbouw, bosbouw, toerisme en andere gebieden van gemeenschappelijk belang.

Actiecentrum Ondermijning Curaçao opgericht

Actiecentrum in strijd tegen criminaliteit in het algemeen en import van vuurwapens


In het kader van de strijd tegen criminaliteit in het algemeen en de import van vuurwapens en andere illegale handelswaar in het bijzonder, heeft minister Quincy Girigorie (PAR) van Justitie gisteren het Actiecentrum Ondermijning Curaçao opgericht, zo meldt vandaag, woensdag 7 maart 2018, het Antilliaans Dagblad

Binnen het Actiecentrum Ondermijning Curaçao zal er een intensieve samenwerking zijn tussen de vier pilaren binnen de justitieketen, te weten informatie, opsporing, rechtshandhaving en bestuurlijk beleid.

De organisaties die deel zullen uitmaken van het centrum zijn het Korps Politie Curaçao, het Afpakteam, Interpol, Veiligheidsdienst Curaçao, de kustwacht, de Belastingdienst, het Openbaar Ministerie, de Koninklijke Marechaussee, Defensie, het Recherche Samenwerkingsteam en de douane.

Bij de presentatie waren alle hoofden binnen de justitiële keten aanwezig, evenals minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën, onder wie de douane valt. Alle partijen zullen samenwerken om de groeiende problematiek rond vuurwapens, drugs, liquidaties, mensenhandel en gangvorming te verhelpen.

Afronding Hospital Nobo Otrobanda (HNO-project) op Curaçao is in zicht

Sona: Onvolledige, incorrecte en ongefundeerde verklaringen minister Camelia-Römer

(Bron:  Ballast Nedam)
 
De afronding van het Hospital Nobo Otrobanda (HNO-project) is in zicht. In mei 2018 is de ruwbouw klaar en dan volgt een periode van testen en validatie. Daarna zal hoofdaannemer Ballast Nedam Infra volgens zijn planning het project eind augustus opleveren. Dat stelt stichting Sona in een persbericht onder de kop ‘De echte reden van de vertraging in de jaarrekeningen van Sona’, en daar onmiddellijk bij ‘Ondertussen loopt de bouw van nieuw ziekenhuis af’. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 7 maart 2018.

'De stichting Sona betreurt het via de media te vernemen dat op 23 februari jongstleden minister Suzy Camelia-Römer van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) onvolledige, incorrecte en ongefundeerde verklaringen over Sona heeft afgelegd tijdens een vergadering van de centrale commissie van de Staten. Daarom voelde Sona zich verplicht om deze beschuldigingen te weerspreken in een brief van 28 februari aan de voorzitter van de Staten, met kopieën aan de betrokken ministers.

Staking bus- en boothouders OBS en NVB woordt voortgezet zolang betaling uitblijft

'Ondanks publieke toezegging minister van Financiën is er nog steeds geen geld overgemaakt'


De staking van de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS) en het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB) gaat vandaag, woensdag 7 maart 2018, de derde dag in. Kenneth Themen, voorzitter van de OBS, zegt op Starnieuws, dat de betaling nog steeds niet heeft plaatsgevonden. 'Ondanks publieke toezegging van de minister van Financiën is er nog steeds geen geld overgemaakt naar de bus- en boothouders', zegt Themen. 

De bushouders die hun voertuigen inzetten voor de NVB hebben nu pas de betaling over december ontvangen. De bussen rijden ook niet totdat de achterstand is ingelopen.

Themen zegt het erg te vinden dat schoolkinderen en leerkrachten gedupeerd moeten worden.

Zonder betaling blijven de bussen in de garage, terwijl ook de boten niet varen. In de districten en het binnenland is de actie van de OBS vooral merkbaar.

De OBS heeft harde afspraken gemaakt over de betaling. Er is genoegen genomen met de uitbetaling van 25% tariefverhoging voor januari en februari, terwijl 40% is afgesproken. 'En toch is de betaling niet verricht', stelt Themen.

Hoewel het onderwijs voor een belangrijk deel lam is gelegd, komt er vanuit het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur ook geen verklaring. De gesprekken met het OBS worden gevoerd door minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie.

De PALU heeft in een persbericht aangegeven bezorgd te zijn over de situatie. In eerste instantie kwamen de klachten alleen binnen voor wat betreft de 50 leerlingen die dagelijks van Coronie naar Nickerie moesten voor het middelbaar onderwijs. Nu blijkt dat de het aantal gedupeerden dichter bij de 200 ligt. Ook het vervoer van leerkrachten vanuit Nickerie naar Coronie is lamgelegd. Dagelijks reizen er 26 leerkrachten vanuit Nickerie naar Coronie. Daarvan zijn er 16 verbonden aan het MULO-onderwijs, 2 aan het LBO en de overige 8 geven les op de basisschool. Doordat hun vervoer is komen weg te vallen zijn ook gisteren in Coronie zelf veel kinderen voor niets naar school gegaan. Het ministerie van Onderwijs dat dit vervoer moet garanderen zwijgt nog steeds in alle talen.

De PALU maant de autoriteiten nogmaals aan om prioriteiten te stellen voor wat betreft het uitgeven van geld en deze kwestie met de meeste spoed op te lossen. Intussen worden de gedupeerden nog steeds opgeroepen om zich te laten registreren bij het PALU-Assembleelid Cleon Gonsalves Jardin de Ponte in Coronie.

Voorzitter Politiebond: 'Sinds jaar en dag bekend dat er louche figuren in de top zitten'

'Je hoeft slechts namen te Googelen en alle informatie komt tevoorschijn'


Raoul Hellings, voorzitter van de Surinaamse Politie Bond (SPB), zegt vandaag, woensdag 7 maart 2018, op Starnieuws, dat sinds jaar en dag bekend is dat er louche figuren in de top zitten. 'Dit hebben wij ook eerder bekendgemaakt, maar het is ons niet in dank afgenomen.'

VHP-voorzitter en Assembleelid Chandrikapersad Santokhi en Assembleelid Krishna Mathoera (VHP), die beiden deel uitgemaakt hebben van de leiding van het Korps Politie Suriname, hebben publieke uitspraken gedaan over corrupte figuren in de gewapende macht.

Mathoera zei in De Nationale Assemblee dat de politie op 'bedeltoer' gaat, zelfs bij mensen met criminele achtergrond. De NDP-fractie vroeg waarnemend minister van Justitie en Politie, Ferdinand Welzijn, een onderzoek in te stellen. Tot nu toe is er geen reactie gekomen vanuit Justitie noch van de korpsleiding.

'In de politieleiding zitten veel personen met vervelende achtergronden. Ze zijn direct of indirect in contact gekomen met justitie. Zij geven nu leiding aan het politieapparaat. Wat er zo snel mogelijk moet gebeuren, is namelijk dat je van deze leiding moet afkomen en dat je integere leiders daar plaatst', aldus Santokhi zondag in het radioprogramma Welingelichte Kringen op ABC.

'Je hoeft slechts namen te Googelen en alle informatie komt tevoorschijn. Dezelfde mensen zaten ten tijde van Santokhi's ministerschap ook in de korpsleiding. Waarom nu pas gewag daarvan maken? Is het terechte bezorgdheid of is het puur om in te spelen op de sentimenten van het grote publiek? Het land en bijgevolg ook het korps is totaal verziekt door de politiek. Politietoppers die fungeren als stromannetjes van dubieuze 'kingpins'. Als we daadwerkelijk een gezond politiekorps willen hebben, moeten we de daad bij het woord voegen, en niet louter populistische uitspraken doen. Er wordt zoveel beloofd door politici, maar eenmaal daar lijkt men alleen maar oog en oor te hebben voor zichzelf en een stelletje loyalisten', stelt de voorzitter van de Politiebond.

Minister van Buitenlandse Zaken Ecuador, Maria Fernanda Espinosa, bezoekt president Bouterse

(Bron foto:: NII)
Suriname steunt kandidatuur Espinosa voor voorzitterschap van Algemene Vergadering VN
 

 President Desi Bouterse heeft dinsdag 6 maart 2018 de Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken, Maria Fernanda Espinosa, ontvangen in het presidentieel paleis. Suriname zal haar kandidatuur voor het voorzitterschap van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties ondersteunen.

(Bron: Twitter)
Tijdens de ontmoeting met de president werd stilgestaan bij de onderwerpen milieu en landbouw. De noodzaak om blijvend samen te werken in de verschillende regionale organisaties waarin Suriname en Ecuador zitten, is eveneens benadrukt, meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII.

'Suriname en Ecuador onderhouden een jarenlange bilaterale relatie, die goed te noemen is. We hebben een aantal overeenkomsten getekend en geloven dat wij in de toekomst hiervan de vruchten zullen plukken', zei minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken na afloop van het bezoek.

De minister zei ook, dat door haar Ecuadoraanse ambtgenoot de nadruk is gelegd op de unieke rol die Suriname vervult, door lid te zijn van de Caricom, CELAC en andere organisaties. Dit maakt dat Suriname een belangrijke brugfunctie kan innemen als het gaat om regionale vraagstukken en aspecten.

'Vanwege onze betrokkenheid, onze bilaterale relaties en het feit dat wij een brugfunctie innemen, is ons gevraagd de kandidatuur te ondersteunen. Dat zullen we ook zeker doen, omdat wij geloven in de idealen die de minister geprojecteerd heeft.' Welke idealen dat zijn, vermeldt het NII voor het gemak maar niet.

Surinaamse activiste Neus en Frans-Guyanese activist Mancée ondersteunen elkaar

'Persoonlijk vond ik zijn verhaal bijzonder inspirerend, motiverend, en dat was wederzijds' Maisha Neus, oprichtster van de politieke beweging Strei! was afgelopen weekeinde in Frans-Guyana waar voorbereidingen getroffen worden voor de verkiezingen voor het parlement van Frans-Guyana  in 2021. Daarvoor zal naar waarschijnlijkheid Michael (Mika) Mancée zich kandidaat stellen, met wie Neus een ontmoeting had. Mancée was vorig jaar maart de leider van de ‘500 Broeders’ die gemaskerd hun radicaal, maar vreedzaam, protest voerden en Frans-Guyana stil legden, aldus het  Dagblad Suriname dinsdag 6 maart 2018. 

Zij blokkeerden uitvalroutes naar de steden en zorgden er zo voor, dat de schappen in de winkels leeg begonnen te raken. De protesten begonnen vanwege de veiligheid en toenemende criminaliteit en de slechte staat van de gezondheidszorg en het onderwijs dat niet voldeed aan de Franse norm. De druppel die de emmer deed overlopen, was de roofmoord op een man vanwege een gouden ketting door een illegale Surinamer.


De activisten die zichzelf de ‘500 Frères’ (500 Broeders) noemen, eisten meer budget vanuit Frannkrijk, zodat de politie de criminaliteit beter kon aanpakken en de problematiek rondom de grote groep illegalen kon oplossen. De zaak raakte behoorlijk verhit en er kwamen twee ministers uit Frankrijk die uiteindelijk een contract met de lokale overheid sloten voor een extra budget van Euro 1 miljard, terwijl er eerst Euro 3 miljard was geëist.

'Tijdens mijn verblijf heb ik Mika Mancée ontmoet, die aan de basis van de protesten in Cayenne stond. Hij heeft zich als leider geprofileerd, en toen de acties succesvol bleken, als eerste zijn zwarte bivakmuts afgedaan. Hij bleek een jonge politieagent van 34 te zijn, welbespraakt en gemotiveerd om de boodschap van het volk over te brengen', zegt Neus.

Hij heeft ontslag genomen uit de politiedienst, omdat hij de protesten als ambtenaar niet kon leiden. Ook daar is er uiteindelijk een splitsing ontstaan onder de activisten. Mancée heeft inmiddels de Grandes Frères opgericht (de Grote Broeders), omdat hij zich niet tegen de politie wilde keren en geen geweld wilde gebruiken. Nu solliciteert hij en is van plan zich in te zetten voor de volgende Frans-Guyanese verkiezingen, omdat hij van mening is dat jonge mensen moeten opstaan om het land naar grotere hoogten te leiden. Voorlopig denkt hij nog niet over onafhankelijkheid, maar ziet dat in de toekomst wel weggelegd, alhoewel veel mensen in Frans-Guyana daar nog niet achterstaan.

'Persoonlijk vond ik zijn verhaal bijzonder inspirerend, motiverend, en dat was wederzijds. Het was een eer om Mika te mogen ontmoeten. Leuk detail is dat we voornamelijk in het Sranan Tongo hebben gesproken', zegt Neus. Mika heeft goede banden met Surinamers in ‘Saamaka Kondre’, waardoor hij de taal machtig is.

Er zijn volgens Neus grote verschillen tussen de situatie in Frans-Guyana en die in Suriname, maar ook heel veel overeenkomsten. In ieder geval is de afspraak gemaakt om elkaar te ondersteunen in de strijd voor het realiseren van verandering in de respectievelijke naties 'en zullen we actief samen optrekken om te kijken hoe we bewustwording kunnen realiseren onder de mensen en hoe we de banden tussen Suriname en Frans-Guyana in de toekomst kunnen versterken en verbeteren', aldus de nieuwbakken politica.

Colombiaanse marine vindt 5.2 ton cocaïne in lading bananen in een haven in regio Uraba

De bananen moesten naar Europa worden verscheept


De Colombiaanse marine heeft dinsdag 6 maart 2018 bekendgemaakt, dat het een enorme lading cocaïne in het noordwesten van Colombia in beslag heeft genomen. Volgens de marine werd 5.2 ton cocaïne aangetroffen in een lading bananen in een haven in de regio Uraba na een tip van de politie. De bananen moesten naar Europa worden verscheept.


De drugs waren vermoedelijk van Las Autodefensas Gaitanistas de Colombia (AGC), een paramilitaire groepering die ook de grootste drugshandelorganisatie van het land is.


De regio Uraba ligt in het hart van het door AGC gecontroleerde gebied dat zich uitstrekt langs de kusten van de Stille Oceaan en de Caraïben.

De zending was de grootste die ooit in beslag werd genomen door de anti-narcotica Neptune-eenheid, die in 2015 werd ingezet, zei het ministerie van Defensie op Twitter:


Colombia's veiligheidstroepen namen 27.6 ton cocaïne in januari van dit jaar, volgens het ministerie van Defensie. Vorig jaar zou een recordtotaal van 435 ton in beslag zijn genomen.
(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/El ColombianoCanal 1/)

Ondervoede man in Los Guayos, Venezuela, slacht en eet hond op straat

Schokkende beelden tonen het failliet van Venezuela op indringende wijzeSchokkende beelden van een ondervoede man die een hond op straat slacht, zijn maandag 5 maart 2018, gedeeld op social media om de nijpende economische staat van Venezuela te benadrukken. Bewoners filmden de man - die op straat bedelt - kauwen d terwijl hij in de hond snijdt.

In de verschrikkelijke beelden sneed de hele dunne man stukjes vlees van de hond, terwijl hij zat, omringd door stapels rotzooi. Volgens lokale berichten ging hij ze vervolgens opeten.

De schokkende beelden zijn opgenomen in Los Guayos in de Venezolaanse staat Carabobo en door lokale media gebruikt om de wanhoop in het Zuid-Amerikaanse land te tonen.

(Bron: Google Earth/Suriname Mirror)Valuta van Venezuela is grotendeels nutteloos geworden nu het olierijke land nog steeds last heeft van een economische crisis en vecht tegen hyperinflatie die duizelingwekkende niveaus heeft bereikt die nergens anders wereldwijd zijn geëvenaard. Veel mensen hebben de financiële leiding van president Nicolas Maduro en zijn regime de schuld gegeven.

Eén ooggetuige merkte op: 'Alleen in Venezuela zul je mensen vinden die honden achtervolgen om te eten. Maduro (President) Je doet het heel goed, broer!'


Een andere bewoner zei: 'U begrijpt het, maar het is moeilijk te geloven, dit is voor al die mensen die blijven stemmen voor deze regering.'

De financiële problemen van het land hebben de mensen hard getroffen. Voedingsdeskundige Marianella Herrera zei: 'Meer dan 80 procent van de huishoudens eet niet goed en meer dan de helft van de ouders heeft niet voldoende voedsel voor hun kinderen.'

Zelfs openbare dierentuinen worstelen om hun bewoners te voeden en sommige parken zijn blootgesteld aan inbraken, omdat wanhopige bewoners dieren willen stelen om te eten.

(Suriname Mirror/The Mirror/Excelsior/Diario Cambio/El Nuevo Herald/Twitter)

Colombiaans model Viviana Castrillón siert de cover van Playboy Mexico

'De cover van Playboy Mexico zijn is voor mij een eer, omdat het hier een heel belangrijk tijdschrift is'Als cadeau voor de start van de lente arriveert het beroemde model, actrice en internationale presentatrice Viviana Castrillón, geboren in Medellín, Antioquia, 8 maart in de Mexicaanse stad Puebla, waar zij haar fans gaat bezoeken, nu zij op de cover van de maart 2018 editie van het Playboy Mexico magazine staat.

In 2004 werd Castrillónz 'Miss Playboy Tv Latina', en werd beroemd, omdat ze de eerste vrouw in het koffieland was die het landhuis - 'the mansion' - van Playboy-baas Hugh Hefner wist te bereiken.En nu krijgen fans op Azteeks grondgebied de mogelijkheid om haar live en in kleur te zien. Ze zal donderdagmiddag 8 maart 2018 vanaf twee uur handtekeningen zetten bij Playboy Mexico in het winkelcentrum Paseo San Francisco (Avenida 4 Oriente No. 1006, historisch centrum), waar ze hoopt haar volgers te ontvangen. om het Playboy-magazine van deze maand te ondertekenen, met foto's gemaakt door de professionele fotograaf Alex Cordova.

 'Je kunt goddelijk zijn aan de buitenkant, maar een vreselijk persoon aan de binnenkant. Het mooiste dat je zou moeten hebben, is persoonlijkheid en een goede houding. Met deze twee elementen straalt je lichaamsbouw', zegt Vivi, die zei dat ze opgewonden is om naar Puebla te gaan en met een glimlach voor al haar volgers, die ze belooft te verblinden met haar foto's.Opgemerkt moet worden, dat ze een internationaal fenomeen is geworden in sociale netwerken, momenteel heeft ze net iets meer dan 6 miljoen volgers via Instagram, Twitter en Facebook.

Ze heeft haar eigen lingerie merk genaamd 'VC Luxury Lingerie', lingerie die alle sensualiteit van Latina-vrouwen, zoals zij, weerspiegelt .


Na het behalen van de titel van Miss Playboy TV Colombia en gastvrouw van 'Ik wil een Miss Playboy TV worden', nam ze deel aan verschillende promotiereizen van het Playboy-kanaal in Latijns-Amerika en op het Iberisch schiereiland, nam deel aan de verkiezing van Miss Playboy TV Latina in Mexico in 2005 en trad vervolgens op in het programma van de Playboy TV Hot Tour in 2006.

En eind 2009, was ze te zien in Playboy Colombia en Venezuela, en poseerde voor specials in Argentinië, Brazilië en Spanje. Maar, 2018 is ze gelukkig vanwege de erkenning met de editie van maart in Mexico: 'De cover van Playboy Mexico zijn is voor mij een eer, omdat het hier een heel belangrijk tijdschrift is.'

Pre-orders for my IRRESISTIBLE COLLECTION @VCDREAMS.LINGERIE in the US 🇺🇸 will start very soon. One of my goals is to position my VC DREAMS LUXURY LINGERIE brand as a new alternative for women that are looking for ELEGANCE, DESIGN, HIGH-QUALITY but still at affordable prices. "UNIQUENESS " will be my distinctive word. I'm looking forward to making a lot of women, men and couples happy.😘 Muaaaaaa 💋 : : 📷 :@aperezproductions 👙 :@vcdreams.lingerie : : Las pre ordenes para mi colección IRRESISTIBLE en @VCDREAMS.LINGERIE en los Estados Unidos 🇺🇸 empezarán muy pronto. Uno de mis objetivos es posicionar mi marca de lencería de lujo VC DREAMS como una nueva alternativa para las mujeres que buscan ELEGANCIA, DISEÑO, ALTA CALIDAD, pero a precios justos. Espero poder hacer felices a muchas mujeres, hombres y parejas. 😘 Muaaaaaa 💋
A post shared by Vivi Castrillon (@vvcastrillon) on


Pre-orders for my IRRESISTIBLE COLLECTION @VCDREAMS.LINGERIE in the US 🇺🇸 will start very soon. One of my goals is to position my VC DREAMS LUXURY LINGERIE brand as a new alternative for women that are looking for ELEGANCE, DESIGN, HIGH-QUALITY but still at affordable prices. "UNIQUENESS " will be my distinctive word. I'm looking forward to making a lot of women, men and couples happy.😘 Muaaaaaa 💋 : : 📷 :@aperezproductions 👙 :@vcdreams.lingerie : : Las pre ordenes para mi colección IRRESISTIBLE en @VCDREAMS.LINGERIE en los Estados Unidos 🇺🇸 empezarán muy pronto. Uno de mis objetivos es posicionar mi marca de lencería de lujo VC DREAMS como una nueva alternativa para las mujeres que buscan ELEGANCIA, DISEÑO, ALTA CALIDAD, pero a precios justos. Espero poder hacer felices a muchas mujeres, hombres y parejas. 😘 Muaaaaaa 💋
A post shared by Vivi Castrillon (@vvcastrillon) on

(Suriname Mirror/periodicocentral.mx/Instagram)