woensdag 17 april 2019

Grote partij cocaïne van 665 kilo aangetroffen bij Rotterdams fruitbedrijf

Cocaïne verstopt tussen bananen afkomstig uit Ecuador - Eén verdachte aangehouden


De Douane heeft 25 maart bij een controle in een bedrijfspand van een Rotterdams fruitbedrijf aan de Keilestraat een grote partij cocaïne van 665 kilo aangetroffen. De verdovende middelen, die gelijk zijn vernietigd, zaten verstopt tussen bananen die afkomstig waren uit Ecuador, zo bericht het Openbaar Ministerie woensdag 17 april 2019.

In het onderzoek naar deze drugsvangst is op 9 april een 34-jarige Rotterdammer aangehouden op verdenking van voorbereidingshandelingen en het invoeren van de 665 kilo cocaïne naar Nederland.

Op 12 april is deze verdachte door de Officier van Justitie voorgeleid aan de rechter-commissaris, die heeft beslist dat de man 14 dagen langer vast blijft zitten. Het onderzoek is nog in volle gang, op korte termijn worden nog meer aanhoudingen verwacht.

CNN: Militaire en politieke elite van Venezuela nauw betrokken bij smokkel cocaïne naar VS

Bijna dagelijks drugsvluchten uit Venezuela in 2018

(Bron foto's: CNN)
Meeste vliegtuigjes worden slechts één keer gebruikt en vervolgens gedumpt of in brand gestoken na aankomst


Cocaïnehandel vanuit Venezuela naar de Verenigde Staten neemt toe, zelfs als het land instort. En Amerikaanse en andere regionale ambtenaren zeggen, dat het de eigen militaire en politieke elite van Venezuela is die de smokkel van drugs in en uit het land in honderden kleine, niet-gemarkeerde vliegtuigen vergemakkelijkt. 

Een CNN-onderzoek van een maand lang volgde de noordwaartse route van cocaïne vanaf de landbouwgronden, waar veel ervan in Colombia wordt verbouwd, en vond dat het aantal vermoedelijke drugsvluchten uit Venezuela is toegenomen van ongeveer twee vluchten per week in 2017 tot bijna dagelijks in 2018, volgens een Amerikaanse ambtenaar.

Dit jaar heeft dezelfde functionaris maar liefst vijf nachtelijke vluchten gezien. Vliegtuigjes geladen met Colombiaanse cocaïne stegen vooral op in de afgelegen zuidelijke jungle van Venezuela. Nu vertrekken ze uit de meer ontwikkelde noordwestelijke regio van het land om hun vliegtijd te verkorten, aldus Amerikaanse en regionale ambtenaren.

'Dertig vliegtuigjes zijn ruwweg gecrasht in de laatste drie maanden, volgens sommige berichten', zei een Amerikaanse ambtenaar. De omvang van de operatie werd bevestigd door een overheidsfunctionaris in de regio, die zei dat de vluchten ongeveer 50 clandestiene banen gebruiken in de noordwestelijke regio Zulia in Venezuela. De drugsvrachtvliegtuigen vliegen meestal met de transponders die een signaal uitzenden dat hen identificeert naar radarsystemen die zijn uitgeschakeld.

Ambtenaren die betrokken zijn bij de bestrijding van de dodelijke handel beschrijven een belachelijk winstgevend koerierssysteem voor de Venezolaanse regering.

'Drugssmokkelaars maken steeds meer gebruik van de medeplichtigheid van de Venezolaanse autoriteiten en meer recent van het vacuüm van de macht', zei een Amerikaanse ambtenaar.


Elke zending cocaïne uit Zuid-Amerika is zo lucratief, dat de vliegtuigjes die door handelaars worden gebruikt in vergelijking goedkoop zijn; de meeste worden slechts één keer gebruikt en vervolgens gedumpt of in brand gestoken bij aankomst. Een aanzienlijk deel van de winst gaat naar landen waar drugs doorheen gaan, van de oerwouden van Colombia tot Venezuela en vaak tot de Hondurese kustlijn.

Een vertrouwelijke Amerikaanse radarkaart van de vliegtuigroutes uit 2018, die door CNN is gezien, toont hun vertrek uit het noordwesten van de Zulia-regio in Venezuela, hun doorgang naar het noorden, naar het Caribisch gebied, en vervolgens hun scherpe bocht naar het westen richting hun bestemmingen in de afgelegen landbouwgronden van Guatemala, aan de kust van Honduras, en sommige in het Caribisch gebied. Vanaf daar worden de drugs naar Mexico verscheept en vervolgens naar Amerikaanse steden gedistribueerd.

Een Amerikaanse functionaris schatte dat in 2018 alleen al 240 ton cocaïne uit Colombia naar Venezuela is overgevlogen om het land vervolgens te verlaten. Andere functionarissen die betrokken zijn bij de bestrijding van de drugshandel zeiden, dat die schatting conservatief was. Zoveel pure Colombiaanse cocaïne zou, wanneer ze wordt gesneden en gedistribueerd, ongeveer $ 39 miljard kunnen opbrengen in de straten van de VS, volgens een schatting van het VN-bureau voor Drugs en Criminaliteit. Amerikaanse functionarissen uitten onlangs hun bezorgdheid over het feit dat een voorgesteld verbod door president Donald Trump op alle soorten hulp aan Honduras, Guatemala en El Salvador een 'bonanza' zou veroorzaken onder de door Venezolanen geleide handelaars, aangezien de Amerikaanse hulp aan deze drie Midden-Amerikaanse landen specifiek gericht was op de cocaïnehandel. 'Op dit moment is het wijd open', zei een Amerikaanse wetshandhavingsambtenaar, 'dan zal het gewoon een gratis voor iedereen zijn'.

Jarenlang heeft de VS hooggeplaatste Venezolaanse functionarissen van drugshandel beschuldigd. De huidige versnellende handel in verdovende middelen is een symptoom van de dringende behoefte aan contanten in de instortende hyperinflatie-economie van Venezuela en de ongebreidelde corruptie onder de hoge ambtenaren van de Maduro-regering, aldus meerdere functionarissen.

Colombiaanse functionarissen, die zelden worden aangehaald, zeiden ook dat de drugssmokkel recentelijk de Colombiaanse linkse guerrillagroep ELN (Ejército de Liberación Nacional) bij het Maduro-leger heeft betrokken.

In 2017 werd de voormalige Venezolaanse vicepresident Tareck El Aissami gesanctioneerd door het Amerikaanse ministerie van Financiën voor het overzien of gedeeltelijk bezitten van 'narco zendingen van meer dan 1.000 kilo uit Venezuela bij meerdere gelegenheden'. In maart werd El Aissami, nu minister van Industrie van Venezuela, aangeklaagd in New York wegens het vergemakkelijken van de drugshandel.

In mei 2018 werd Diosdado Cabello, de leider van de Nationale Grondwetgevende Vergadering van Venezuela en de nummer twee van president Nicolas Maduro, ook gesanctioneerd, omdat hij 'rechtstreeks betrokken was bij drugshandelactiviteiten'. Hij heeft geantwoord, dat er geen bewijs is van zijn betrokkenheid bij drugshandel.

Lees hier het gehele artikel.

(Suriname Mirror/CNN/YouTube)

Verhoging tarief rijbewijs van Srd 50 naar Srd 350 voorlopig van de baan

Waarnemend korpschef Prade: 'Er moet nog wat discussie plaatsvinden'

Prade sluit niet uit dat de verhoging zelfs hoger wordt....


De verhoging van het tarief van een rijbewijs van Srd 50 naar Srd 350 is tot nader order aangehouden. Dit heeft waarnemend korpschef Roberto Prade vanmiddag, woensdag 17 april 2019, meegedeeld in het radioprogramma Bakana Tori op staatszender SRS, tegenover Cliff Limburg, zo meldt Starnieuws. 

Prade kan zich indenken dat mensen 'pissig' zijn over de verhoging. 'Maar, al die jaren heeft het korps de mensen gesubsidieerd', zegt Prade. Hij legde uit dat er veel geld wordt uitgegeven voor het nieuwe rijbewijs. Er is een openbare aanbesteding geweest in 2011. De eerste betaling om het project op starten is er Srd 900.000 betaald voor de aanmaak van de nieuwe rijbewijzen. De continuïteit moet worden gegarandeerd, stelt Prade.

Hi voert aan dat er steeds onderhoud moet worden gepleegd. Voor dit jaar is er al Srd 268.944 betaald. Er worden op maandbasis 1.000 tot 2.000 rijbewijzen uitgegeven. Prade zegt, dat er nog wat discussie moet plaatsvinden, daarom is de verhoging aangehouden. Hij sluit niet uit dat de verhoging zelfs hoger kan zijn.

Er is flink geprotesteerd door de samenleving over de abrupte verhoging. De juiste procedure is niet gevolgd door de korpsleiding, waardoor de zaak aangehouden is. Dit gaf Prade toe in het programma. De vorige bedragen zijn vastgesteld bij wet.

Volgens de politiebaas kan er een verkorte procedure worden gevolgd om de tarieven aan te passen, zonder dat er wetswijziging hoeft te komen.

Minister Samsoedien dient haar ontslag in bij president Desi Bouterse - Ontslag door president aanvaard

'Ontslag naar aanleiding van de recente perikelen rondom de minister'


Minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer heeft vandaag, woensdag 17 april 2019, haar ontslag ingediend bij president Desi Bouterse. Het staatshoofd heeft het ontslag geaccepteerd, bevestigt het Nationaal Informatie Instituut (NII), aldus Starnieuws.

De directe aanleiding tot het inleveren van haar portefeuille zijn de perikelen rond de bewindsvrouwe. Haar zoon wordt ervan verdacht ontucht te hebben gepleegd met een tienjarig meisje. De zoon heeft via Samsoedien ontkend, dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan het strafbare feit. Intussen blijkt dat zaken toch anders liggen. De vader van het slachtoffer heeft via Dagblad Suriname wereldkundig gemaakt, dat het wel degelijk gaat om de zoon van de minister. Het onderzoek is in een vergevorderd stadium.

NII meldt: 

'Naar aanleiding van de recente perikelen rondom de minister van ROGB, mevrouw Roline Samsoedien, heeft laatstgenoemde per direct haar portefeuille ter beschikking gesteld van de president van de Republiek Suriname. De president heeft het ontslag van de minister inmiddels aanvaard.'

Oud-president Alan García van Peru pleegt zelfmoord door schot in hoofd

(Bron foto: Twitter)
Peruaanse Justitie stond op punt Garcia te laten arresteren

Garcia verdachte in onderzoek naar corruptieschandaal rond Braziliaanse bouwconcern Odebrecht


De vroegere Peruaanse president Alan García heeft vandaag, woensdag 17 april 2019, net voor zijn arrestatie op beschuldiging van corruptie, een kogel door zijn hoofd geschoten. De man werd in allerijl en met veel politiemacht naar een ziekenhuis gebracht, maar dat mocht niet meer baten. Hij stierf kort nadien aan zijn verwondingen. 


De Peruaanse Justitie had het bevel gegeven tot een tiendaagse voorlopige hechtenis van de voormalige president (1985-1990 en 2006-2011) in het kader van het onderzoek naar het corruptieschandaal rond het Braziliaanse bouwconcern Odebrecht.

De politie kwam rond half zeven vanochtend lokale tijd naar de woning van de vroegere president toen de tragedie plaatsvond.


De openbare aanklager had een onderzoek ingeleid tegen García voor de mogelijke illegale financiering van zijn verkiezingscampagne in 2006 door Odebrecht.

Afgelopen woensdag was een ander voormalig Peruaans staatshoofd, Pedro Pablo Kuczynski (2016-2018), in dezelfde zaak voor tien dagen in voorlopige hechtenis genomen.


Het Braziliaanse bouwconcern Odebrecht heeft gedurende meer dan een decennium in totaal 788 miljoen dollar uitgegeven in een tiental landen in de regio om lucratieve staatscontracten af te kopen, aldus het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het bedrijf gaf toe dat tussen 2005 en 2014 liefst 29 miljoen dollar aan steekpenningen werd betaald in Peru.

De laatste vier Peruaanse presidenten; Alejandro Toledo (2001-2006), Alan Garcia, Ollanta Humala (2011-2016) en Pedro Pablo Kuczynski, zijn door beschuldigingen van corruptie in het vizier van justitie gekomen, en oppositieleider Keiko Fujimori zit al sinds 31 oktober in voorlopige hechtenis.


(Suriname Mirror/Belga/Reuters Latin America/Twitter/YouTube)

STREI!: 'Prijsverhoging zoals aangekondigd door waarnemend korpschef Prade niet redelijk of billijk'

'Het kromme van verhoging is dat de overheid niet eens ziet dat het zo woekerprijzen worden'


Ach, zullen velen zuchten. Surinamers houden van klagen. Maar. als je gesetteld bent en je hoeft je rijbewijs pas te verlengen in 2025, heb je inderdaad weinig reden tot klagen. We weten dat de overheid geld nodig heeft, en al vaker is dat via de burger gedaan, en al eerder op een slinkse manier. Bij de burgerlijke stand bijvoorbeeld betaal je nu 10 Srd voor een uittreksel, terwijl dat een jaar geleden nog maar 1 Srd was. Dit is ook een verhoging van 100%. Maar, daar hebben we weinig burgers over horen klagen, omdat het nog steeds een vrij laag bedrag is, en bovendien is de service erg verbeterd doordat nu het uittreksel uit de computer komt rollen. 

Bij het rijbewijs is dat een ander verhaal. Van de ene op de andere dag springt de prijs omhoog. Wat is redelijk? Gisteren werd bekend, dat de bedragen voor het maken of verlengen van je rijbewijs 350 Srd gaan kosten per 1 mei, en een duplicaat zelfs 500. Dat laatste zou af moeten hangen van de omstandigheden. Als er in je auto is ingebroken of je tas is van je schouder gerukt, baal je wel extra als je ook nog eens zo’n hoog bedrag moet betalen voor een kopie. Dat is een dubbele straf. Als je er slordig mee bent omgegaan is het een ander verhaal. En het kromme van deze verhoging is dat de overheid niet eens ziet dat het zo woekerprijzen worden. 

Als een winkelier morgen op de plakkertjes een prijs met 300% zou verhogen, of een dienstverlener zijn tarieven zoveel op zou schroeven? Iedereen zou fel protesteren. Iedereen kan zich voorstellen dat de administratiekosten en de materiaalkosten bij de politie terug in het laatje moeten komen. Ook bij CBB. Maar men hoeft ook geen enorme winsten te gaan maken.

Laten we eens vergelijken. Wat is billijk? In Suriname verdient een twintigjarige misschien 2.000 Srd. Als hij dan een rijbewijs moet laten maken kost dat hem (buiten de rijlessen etc. om) 350 Srd. Hoe verhoudt dat zich met andere landen? Want zo kunnen we onderzoeken (met tarieven op internet) of deze prijsstijging binnen de grenzen van de redelijkheid vallen. In Brazilië is de aanschaf van een rijbewijs ook duur, maar daar is een deel van de verzekeringen in inbegrepen, en het is wel een feit dat de jongeren die pas een permit hebben, de meeste ongelukken maken. Als je voor de eerste keer je rijbewijs aanvraagt kost het 71 Reals. In Frankrijk heeft president Macron de prijzen van het rijbewijs, en zelfs die van de rijlessen verlaagd om zo meer jongeren aan een baan te helpen, bijvoorbeeld in het vervoer. Van de bedragen op internet kon vaak niet worden achterhaald of ze bruto of netto zijn, vooral bij salarissen wel belangrijk. 

Maar, uit het schema blijkt in ieder geval heel duidelijk, dat de verhoging zoals aangekondigd door waarnemend korpschef Prade niet redelijk of billijk is. Dit is in ieder geval geen maatregel waar jonge mensen die bezig zijn met rijlessen, blij van zullen worden. Jongeren ... let op jullie zaak!

STREI!

Partijen in kwestie op non-actief plaatsen leiding Surichange Bank hebben media-stilte afgesproken

Nog geen verandering gekomen in positie managementteam en directeur Surichange Bank

CBvS: 'Er is geen reden voor ongerustheid en is uit diverse rapportages gebleken dat de bank voldoende liquide is'


Meer dan een week nadat twee leden van het managementteam en de directeur van de Surichange Bank NV op non-actief zijn geplaatst, is er geen verandering gekomen in hun positie. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) zou maandag met de aandeelhouder en de Raad van Commissarissen (RvC) bij de SCB NV hebben gesproken. Wat er precies is besloten, is nog onduidelijk. Starnieuws schrijft vandaag, woensdag 17 april 2019, dat partijen een 'media-stilte' hebben afgesproken.

De Centrale Bank liet eerder in een persbericht weten, dat zij in nauw overleg blijft met de directie en de RvC van de Surichange Bank. Volgens de CBvS zou de continuïteit van de bank niet in het geding zijn.

'Er is geen reden voor ongerustheid en is uit diverse rapportages gebleken dat de bank voldoende liquide is.'

De verklaring van de Centrale Bank staat in schril contrast met de brieven die de directe oorzaak waren van de op non-actief stelling van de directeur van de SCB NV. Directeur Ajay Surjbalisingh vroeg om overleg met de Centrale Bank aangezien hij zich zorgen maakte over de continuïteit van de instelling, die op dit moment slechts één procuratiehouder heeft.

Hij gaf ook te kennen, dat cliënten zeer bezorgd waren en in overweging hadden hun tegoeden op te nemen. De grootste klant van SCB, had op één dag Srd 15 miljoen opgenomen. Surjbalisingh wilde overleg met de Centrale Bank over hoe eventuele grote opnames konden worden opgevangen. In een andere brief gaf hij gedetailleerd de reden van zijn bezorgdheid aan over de continuïteit van de instelling.

Hij informeerde de Centrale Bank dat de vrije liquiditeitspositie negatief was. 'Op basis van deze afwegingen alsook het opvraagrisico, zien wij ons genoodzaakt om de uitbetalingen van inkomende remittances stop te zetten en de bank morgen te sluiten voor het publiek.' Hij verzoekt wederom om dringend overleg. Nog voor de brief de Centrale Bank had bereikt, sommeerde de RvC de directeur het gebouw te verlaten en deelde hem mee, dat hij per direct op non-actief was gesteld.

Cliënten van de bank verkeren in het ongewisse. Ze worden door derden die niet in de bankstructuur zitten gebeld. Ze vrezen dat hun dossiers nu in handen van derden komen die zij niet kennen. Ook bij opnames is er veel onduidelijkheid. Cliënten kunnen niet beschikken over hun tegoeden die zij opvragen.

Gerehabiliteerde gynaecologie afdeling compleet met kraamruimte in AZP in gebruik genomen

'Het AZP herrijst uit zwaar achterstallig onderhoud, naar een heel modern ziekenhuis'


Op de derde etage van het beddenhuis van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is een duidelijk verschil te zien tussen de orthopedische afdeling en de afdeling Gynaecologie. De her-ingebruikname van de gerehabiliteerde gynaecologie afdeling compleet met een kraamruimte vond gisteren plaats, zo bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 17 april 2019. 

De oplevering is volgens AZP-directrice Claudia Redan een stap vooruit voor het ziekenhuis. 'Met het van start gaan van het rehabilitatieproject van het beddenhuis vorig jaar zijn er nu zichtbare verbeteringen te merken. Dit heeft niet alleen gezorgd voor het upgraden van de fysieke uitstraling van het ziekenhuis, maar er is ook een aanpassing gekomen in onze werkprocessen en protocollen', vertelt Redan.

In november 2018 mocht het ziekenhuis haar gerehabiliteerde vijfde etage in gebruik nemen en daarop volgend in maart was het de beurt aan de vierde etage. De uitvoering van de werkzaamheden was voor zowel directie als personeel een grote uitdaging. 'Het was zeker niet makkelijk om naast de bouwwerkzaamheden ook nog de dienstverlening voort te zetten, maar samen met de directie hadden wij als verpleegkundigen ook een doel voor ogen', zegt Urmie Rellum, hoofdverpleegkundige van de afdeling Gynaecologie.

'De frisse sfeer en uitstraling dragen niet alleen bij aan de gezondheid en het herstel van de patiënten, maar garanderen ook dat de verpleegkundigen de werkzaamheden met nog meer plezier verrichten', stelt Rellum.

Minister van Volksgezondheid Antoine Elias was ook heel erg ingenomen met het vorderen van het Beddenhuisproject. 'Het Academisch Ziekenhuis herrijst uit zwaar achterstallig onderhoud, naar een heel modern ziekenhuis', zei de bewindsman. 'Gezondheidszorg is een van de belangrijkste pijlers van deze regering en het is ons streven om topkwaliteit zorg te bieden aan onze samenleving.'

Het 'Health Improvement project' dat in 2014 al was overeengekomen tussen het OPEC Fund for International Development (OFID) is een financiële ondersteuning die is bewerkstelligd door Financiën-minister Gillmore Hoefdraad. 'We zijn blij dat de OFID ons niet alleen helpt met het rehabiliteren van het beddenhuis, maar ons ook ondersteuning biedt met de bouw en opzet van een nieuwe operatieruimte, intensive care unit, informatie systeem, medische equipment en ook het nodige meubilair daarvoor', zei Hoefdraad, die hier een bedrag van 26.5 miljoen Amerikaanse dollar voor heeft kunnen loskrijgen.

Het Beddenhuisproject is voor Nathalie Salazar, vertegenwoordigster van het OFID, een eerste stap naar tal van andere samenwerkingen tussen de overheid en haar organisatie. 'Binnen OFID staat de mens centraal en met het financieren van dit project helpen wij niet alleen de overheid van Suriname om haar gezondheidszorg te upgraden, maar ook de samenleving', stelde Salazar in haar toespraak.

Gajadien (VHP): ‘Al steekt Bouterse stad in brand, NDP haalt toch 3 zetels in Paramaribo’

'De VHP heeft in Paramaribo een keiharde kern van twee zetels en de NDP van drie zetels'


Indien er nu verkiezingen worden gehouden, dan zouden de NDP en VHP elk zes zetels halen in Paramaribo. Dit blijkt uit peiling die tussen 29 maart en 7 april in Paramaribo is gehouden door de Ngo Instituut voor Kaderontwikkeling en Onderzoek in Suriname (Nikos). 'Uitgaande van deze gegevens kunnen wij al gauw taxeren dat er enorme groei is binnen de partij', zegt de VHP-ondervoorzitter en -parlementariër Asiskumar Gajadien vandaag, woensdag 17 april 2019, in het  Dagblad Suriname. 

Van de 28 verwachte zetels, heeft de VHP binnenshuis ook een prognose gemaakt van 6 zetels in Paramaribo. Dat de NDP van president Desi Bouterse ondanks een desastreuze financiële crisis toch nog over behoorlijke aanhang geniet, en vooral in Paramaribo, is volgens de VHP-ondervoorzitter geen verrassing. 'De VHP heeft in Paramaribo een keiharde kern van twee zetels. De NDP heeft een keiharde kern van drie zetels. Wat er ook gebeurt, die zetels blijven. Al zou Bouterse de stad in brand steken, hij haalt drie zetels in Paramaribo voor de NDP. Je hebt een groep NDP’ers die altijd voor die partij zullen kiezen en zich uitsluiten bij andere partijen', stelt Gajadien.

Hij vindt het onrealistisch om te stellen dat de NDP minder dan drie zetels in Paramaribo zal halen. Aan de andere kant verwacht hij, dat de NDP minder dan zes zetels zal halen en dat de VHP mogelijk ook meer dan zes zal er bij krijgen in de hoofdstad.

De opiniepeiling van het Nikos heeft ook aangetoond, dat 46 procent van de geënquêteerden het ermee eens is, dat de verkiezingen in 2020 niet eerlijk zullen verlopen. Het hoge percentage dat geen eerlijke verkiezingen verwacht, behoort de beleidsmakers grote zorgen te baren, want het betekent dat men de regering en de verkiezingsorganisatie niet vertrouwt, meldt Nikos in zijn publicatie.

Gajadien is het eens met deze personen wanneer hij terugkijkt naar onregelmatigheden die zich bij de telling van de stemmen hebben afgespeeld op het hoofdstembureau Paramaribo in NIS. Deze zaken zijn volgens hem zowel nationaal als internationaal aangekaart. 'Wij hopen alleen dat wat in 2015 is gebeurd, zich niet meer herhaalt. Daar zullen wij samen met de samenleving op moeten letten. De NDP is geen fair partner. Als zij ziet dat de partij verliest, zal zij allerlei rare sprongen maken', aldus de VHP’er.

De lidmaatschapsaanvragen bij de VHP zijn sterk toegenomen door toestroom van personen uit andere kleinere partijen, oud-VHP’ers die de partij de rug hadden toegekeerd en ook nog zwevende kiezers. De VHP'er voert aan, dat ook verschillende belangrijke personen zich in de laatste periode vanuit de NDP hebben aangemeld. Hieronder vallen Lucille Hardenberg, tot voor kort NDP-coördinatrice Coronie, en Kewalpersad Brispat, afdelingsvoorzitter van NDP-Commewijne.

De focus ligt op Wanica, het bolwerk van deze partij, waar minimaal 5 zetels worden verwacht. In dit district is volgens hem recent ook ‘een harde Boutist’ overgestapt die 15 jaar hoofdbestuurslid is geweest van de NDP. 'Als zo'n persoon nu de orange movement komt ondersteunen en de ontwikkeling van het land voorop stelt, dan zegt dat veel', aldus Gajadien.

De peiling van Nikos is gehouden onder duizend personen van 17 jaar of ouder. De steekproef is gehouden in alle twaalf ressorten van het district Paramaribo. In het onderzoek zijn vragen gesteld over de economische situatie, de veiligheid en criminaliteit, ziektekostenverzekering, vertrouwen in instituten, een aantal actualiteiten zoals de Rij- en Voertuigenbelasting en over het stemgedrag. 26,7 procent weet nog niet op welke partij men volgend jaar mei zal stemmen. 15,6 procent gaf aan niet naar de stembus te zullen gaan. Van een ander deel krijgt de NDP (15,7 procent) en de VHP (15,2 procent) de voorkeur. De ABOP zou dan twee zetels scoren en de NPS drie. Alle overige partijen, waaronder ook nieuwkomers PRO en Strei!, vallen buiten de boot. De Pertjajah Luhur is met 0,5 procent vrijwel onzichtbaar geworden. De zwevende kiezers houden zeven zetels vast.

Sebita Gopal (29) nieuwe leidinggevende bij de Regionale Gezondheidsdienst

Nieuwe RGD-directrice jongere zus van minister van Sport- en Jeugdzaken

Minister Elias: 'Wij hebben een jonge dynamische dame aangetrokken om RGD te draaien'


Sebita Gopal (29), een jongere zus van de minister van Sport- en Jeugdzaken, zal vanaf vanmiddag, woensdag 17 april 2019, de scepter zwaaien bij de Regionale Gezondheidsdienst (RGD). Directeur Edwin Noordzee vertrekt naar het ministerie van Volksgezondheid. 

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid wil de naam van de opvolger van Noordzee niet prijsgeven, aldus Starnieuws. 'De overdracht vindt woensdag om twaalf uur 's middags plaats', zegt hij. De bewindsman zegt, dat Noordzee uitgeleend was aan RGD.

Elias is blij dat hij Noordzee kan inzetten voor andere projecten. Noodzee zal het Milagros-project gaan trekken. Hij moet vijftig artsen uit Cuba klaarstomen om meteen in het veld te kunnen werken. Daarna zal hij 140 Cubanen inwerken om het Wanica Ziekenhuis te gaan draaien.

De nieuwe RGD-directrice moet vooral de 'primary health' versterken. Zij moet ervoor zorgen dat de RGD-poli's goed voorzien zijn van medicamenten. Een aantal bestaande strategische poli's moet 24 uur per dag open zijn, zegt de minister. 'Wij hebben een jonge dynamische dame aangetrokken om RGD te draaien', zegt Elias. Zij heeft een economische achtergrond.

Assembleelid Breeveld (DOE) keurt de extreme verhogingen van rijbewijzen af

'Dit noem ik wanbeleid, onvoorspelbaar voor burgers, die veelal eindjes aan elkaar moeten knopen'


DOE-Assembleelid Carl Breeveld, lid van de vaste parlementaire commissie Justitie en Politie, keurt de extreme verhogingen van rijbewijzen af. De samenleving wordt ermee geconfronteerd dat ineens honderden procenten extra moeten worden betaald voor rijbewijzen. Vanaf 1 mei moeten mensen ineens Srd 350 neertellen (dat was Srd 50) voor een rijbewijs en voor een duplicaat Srd 500. 

'We hebben de perikelen al gezien bij de abrupte invoering van de Rij- en Voertuigenbelasting. Naast vele protesten van burgers vanwege de slechte uitvoering, waar en hoe betalen en afhalen van stickers, was het steeds weer vooruitschuiven van de ingangsdatum, maar ook volgde een proces bij de rechter rond deze aangelegenheid. Een bewijs dat burgers het niet meer automatisch accepteren. Den sma e firi en ini den saka. Dit noem ik wanbeleid. Onvoorspelbaar voor burgers, die veelal de eindjes aan elkaar moeten knopen', zegt Breeveld vandaag, woensdag 17 april 2019, op Starnieuws.

Het Assembleelid vindt, dat de regering helder moet communiceren waarom deze enorme verhoging bij de afdeling Rijbewijzen zo dringend noodzakelijk is geworden.

'Is er misschien een stijging in kosten voor levering van materiaal door bedrijven? Of heeft men nieuw personeel aangetrokken? Zou dat worden uitgelegd, dan zouden delen van de samenleving het misschien begrijpen. Transparantie is in deze kwestie opnieuw ver te zoeken en verantwoordingsplicht van de regering naar de samenleving toe wordt duidelijk niet serieus genomen', concludeert Breeveld.

Reconstructie gebeurtenissen rond vliegramp 1989 in Suriname in tv-programma Andere Tijden

Op 7 juni 1989 stortte bij dichte mist een passagiersvlucht van SLM neer nabij Zanderij


In het tv-programma Andere Tijden wordt vanavond, woensdag 17 april 2019, op NPO 2, een reconstructie uitgezonden van de gebeurtenissen rond de vliegramp in 1989 in Suriname en de nasleep ervan. 

Op woensdag 7 juni 1989 stort bij dichte mist een passagiersvlucht van SLM neer nabij Zanderij in Paramaribo. Het toestel vliegt te laag en raakt de boomtoppen. Het rolt om de lengteas en stort om 04.27 uur plaatselijke tijd ondersteboven neer. De ramp eist 176 levens, waaronder een groot deel van het Kleurrijk Elftal, profvoetballers van Surinaamse afkomst, op weg om in Suriname een toernooi te spelen. Elf mensen overleven het ongeluk.


Een onderzoek wordt ingesteld en er blijkt van alles mis te zijn. Twee vliegers zijn te oud, een derde heeft geen brevet. De bemanning is ingehuurd via een Amerikaans uitzendbureau voor vliegpersoneel waarvan de papieren nauwelijks gecheckt zijn.

SLM-gezagvoerder Frank de Miranda stelt enkele weken voor het vliegongeluk misstanden op het gebied van veiligheidsprocedures en de technische staat van de vliegtuigen aan de kaak bij zijn werkgever. In plaats van naar hem te luisteren wordt hij geschorst. Hij is dan ook niet verbaasd over de crash.

Marlea Kogeldans verliest bij de ramp haar broer Ruben, een talentvolle voetballer. Ze weigert te schikken en procedeert tegen SLM totdat haar geld op is maar tot een veroordeling komt het niet. Voetballer Radjin de Haan overleeft het ongeluk en wil zo snel mogelijk weer op topniveau voetballen ondanks een gebroken ruggenwervel.

Andere Tijden: Een aangekondigde vliegramp – over de SLM-vlucht 1989 
Uitzending: woensdag 17 april, 21.15 uur, NPO 2 
Presentatie: Hans Goedkoop

'Samenwerkings'-gesprek tussen de BEP en de ABOP zet geen zoden aan de dijk

Brunswijk (ABOP): 'Het kind is veel groter geworden dan de moeder'

'Bij de vorige verkiezing heeft ABOP meer dan 27.000 stemmen behaald en de BEP slechts 4.500'


Het gesprek tussen de BEP en de ABOP in hotel Courtyard by Marriott is gisteravond, dinsdag 16 april 2019, op niks uitgelopen. ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk zegt op Starnieuws, dat BEP onrealistisch is.

'Hoewel de brief van te voren was uitgelekt en niet eens ondertekend was door de voorzitter van de BEP, zijn wij toch gegaan naar het gesprek. Het is belangrijk om te praten, want onze achterban wil eenheid. Maar, BEP vindt dat iedereen moet terugkeren naar de moederpartij, terwijl het kind veel groter is geworden dan de moeder. Wij hebben bij de vorige verkiezing meer dan 27.000 stemmen behaald en de BEP slechts 4.500.' 

De politicus stelt, dat BEP niet realistisch is. Die partij is ook niet in staat ABOP te accommoderen, benadrukt hij. Brunswijk vindt dat BEP voor de vorm de uitnodiging gestuurd heeft om te praten.

'Is gewoon om de achterban te zeggen, wij willen praten. Blijkbaar had de BEP niet verwacht dat wij de uitnodiging zouden accepteren', zegt Brunswijk.

Voor Brunswijk is de zaak duidelijk. 'De BEP wil niet echt samenwerken. De partij wil niet inzien dat het kind op gegeven moment voor de moeder moet zorgen. De moeder is niet meer in staat voor zichzelf te zorgen.' De ABOP-voorzitter zegt, dat er ook geen vervolggesprek meer gaat komen, tenzij BEP de realiteit inziet.