zaterdag 10 augustus 2019

Braziliaanse president Bolsonaro komt met bijzondere oplossing om klimaat te redden....

'Niet elke dag poepen, is ook al beter voor de hele wereld'


Jair Bolsonaro, de president van Brazilië, heeft de wenkbrauwen doen fronsen nadat hij een journalist vertelde dat 'niet elke dag naar het toilet gaan' de milieuproblematiek in de wereld een stap vooruit helpt. Toen een journalist Bolsonaro vroeg naar de milieuproblematiek in Brazilië, gaf de president een wel erg bijzonder antwoord. 'Het is voldoende om wat minder te eten. Je praat over milieuvervuiling. Maar niet elke dag poepen, is ook al beter voor de hele wereld', klonk het. Een wel erg originele manier om het klimaat te redden.

Bolsonaro kwam onlangs nog onder vuur te liggen nadat uit officiële cijfers bleek, dat er steeds meer ontbossing is in de Amazone, het grootste regenwoud ter wereld dat zich voor meer dan 60 procent van de volledige oppervlakte in Brazilië bevindt. Daarop besloot de president het hoofd van het betrokken departement te ontslaan en beschuldigde hij hem van leugens over de omvang van het probleem.

Uit gegevens van ruimtevaartorganisaties bleek thans, dat de ontbossing in Brazilië 88% was toegenomen in vergelijking met vorig jaar.(Suriname Mirror/Antena3/Nieuwsblad/MercoPress/Twitter)

26e Aanslag in Colombia op Cano Limon-oliepijpleiding van staatsbedrijf Ecopetrol

Bom veroorzaakt een kleine lekkage in de krater bij pijpleiding te Arauquita


Een bom heeft een deel van de Cano Limon-pijpleiding in Colombia beschadigd, zo bericht oliemaatschappij Ecopetrol zaterdag 10 augustus 2019, de zesentwintigste aanval op de pijpleiding dit jaar. 

De aanval, die plaatsvond in Las Bancas in de oostelijke gemeente Arauquita, heeft geen waterbronnen besmet, zei het bedrijf in een verklaring. Het veroorzaakte een kleine lekkage die in de krater zat die door de explosie was achtergelaten.De verklaring gaf niet aan wanneer de aanval plaatsvond of dat de pijpleiding van 780 kilometer lengte pompte op het moment van de aanslag.


De Cano Limon werd het grootste deel van 2018 offline gehouden vanwege meer dan 80 bomaanslagen.

Hoewel Ecopetrol de verantwoordelijken voor de bombardementen niet noemde, valt de linkse rebellengroep van het Ejército de Liberación Nacional (ELN), die door de Verenigde Staten en de Europese Unie als een terroristische organisatie wordt beschouwd, regelmatig de olie-infrastructuur aan.


(Suriname Mirror/Blu Radio/Twitter/Reuters)

Duitse regering overweegt ondersteunen bos- en biodiversiteitsprojecten in Brazilië stop te zetten

'Gebrek aan toewijding van Brazilië om ontbossing in het Amazonegebied tegen te gaan'

(Bron: kienyke.com)

Een krant meldt, dat de Duitse regering van plan is te stoppen met het ondersteunen van bos- en biodiversiteitsprojecten in Brazilië vanwege wat zij ziet als bewijs van het gebrek aan toewijding van het Zuid-Amerikaanse land om ontbossing in het Amazonegebied tegen te gaan. 

Het Duitse dagblad Tagesspiegel meldt zaterdag 10 augustus 2019, dat het ministerie van Milieu van plan was aanvankelijk ongeveer 35 miljoen euro ($ 39,6 miljoen) te bevriezen. De krant citeert minister van Milieu, Svenja Schulze, die zegt dat 'het beleid van de Braziliaanse regering twijfel wekt over de vraag of een consequente verlaging van de ontbossingspercentages nog steeds wordt nagestreefd'. 

Volgens Tagesspiegel zei Schulze, dat Duitsland zijn steun zou voortzetten, alleen wanneer het duidelijkheid heeft over de situatie in Brazilië.

(Suriname Mirror/Tagesspiegel/The Associated Press)

Hooggerechtshof Peru stelt vrijlating oppositieleidster Keiko Fujimori uit voorlopige hechtenis uit

(Bron foto's: Twitter)
Keiko Fujimori beschuldigd van accepteren $ 1,2 miljoen illegale partijfinanciering van Odebrecht


Het Hooggerechtshof van Peru (Sala Penal Permanente de la Corte Suprema) heeft vrijdag 9 augustus 2019 de beslissing om oppositieleidster Keiko Fujimori vrij te laten uit voorlopige hechtenis in een corruptiezaak in verband met de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht, uitgesteld.

Fujimori, de dochter van de beschaamd en gevangen genomen voormalige president Alberto Fujimori, werd zelf opgesloten op 31 oktober vorig jaar toen haar werd bevolen om tot 3 jaar in voorlopige hechtenis te worden vastgehouden. Ze wordt beschuldigd van het accepteren van $ 1,2 miljoen aan illegale partijfinanciering van Odebrecht voor haar presidentiële campagne in 2011.


De rechtbank moest vrijdag een beslissing nemen over haar mogelijke vrijlating, maar zei dat de 5 magistraten geen overeenstemming konden bereiken. 'Er is geen oplossing', zei president Hugo Principe van de rechtbank in een zitting die minder dan 5 minuten duurde. Hij zei dat de rechtbank de zaak van Fujimori zou blijven bespreken.


Om de zaak te beslechten, moet de permanente kamer van het Hof een zesde rechter aanwijzen, maar het kan tot vier maanden duren om een ​​akkoord te bereiken, vertelde een gerechtelijke bron aan Agence France-Presse.


Keiko, 44, was niet in de rechtbank, maar volgde de korte procedure door conference call vanuit de Chorrillos vrouwengevangenis in het zuiden van Lima.

Officieren van Justitie hebben in totaal 11 mensen die banden hebben met Fujimori's Fuerza Popular (FP) partij beschuldigd van het runnen van een criminele organisatie om geld in te zamelen voor haar campagne in 2011. Odebrecht heeft toegegeven dat zij sinds 2004 ten minste $ 29 miljoen aan steekpenningen heeft betaald.

Drie voormalige presidenten worden onderzocht in de grootse Odebrecht-zaak, terwijl een vierde, Alan Garcia, zelfmoord pleegde in april, nadat de politie bij zijn huis arriveerde om hem te arresteren voor het witwassen van geld.


(Suriname Mirror/El Comercio/Rappler/Peruvian Times/Diario Correo/Twitter)

Peru schort een recent uitgegeven bouwvergunning voor Southern Copper Tia Maria-kopermijn op

Southern Copper Corp tracht al bijna tien jaar Tia Maria te bouwen, maar ondervind tegenstand van lokale inheemsen


Het Consejo Nacional de Minería in Peru heeft vrijdag 9 augustus 2019 een recent uitgegeven bouwvergunning voor de Southern Copper Tia Maria-kopermijn opgeschort, een project dat gewelddadige protesten van lokale inheemsen heeft veroorzaakt..

De vergunning wordt geschorst totdat overheidsfunctionarissen de wettigheid ervan evalueren samen met bezwaren van lokale autoriteiten in de regio Arequipa waar Tia Maria, een project van $ 1,4 miljard, zou worden gebouwd, vertelde minister van Energie en Mijnen Francisco Ismodes aan de lokale omroep RPP. De beoordeling zal waarschijnlijk twee tot drie maanden duren, zei hij.


Southern Copper Corp, een eenheid van Grupo Mexico, probeert al bijna tien jaar Tia Maria te bouwen, maar ondervindt tegenstand van lokale boeren en bewoners die vrezen voor vervuiling en verlies van watervoorzieningen en hebben de inspanning gedwarsboomd.

Het mijnproject, dat naar verwachting 120.000 ton koper per jaar zal produceren, is het onderwerp van discussie geweest over de vraag of de aanzienlijke belastinginkomsten van mijnen opwegen tegen de bezwaren van mensen die in de buurt van ze wonen.


Ismodes zei, dat de vergunning is geschorst om te voldoen aan een unaniem besluit van een mijnbouwcommissie. Het bedrijfsleven in Peru had het besluit van president Martin Vizcarra op 9 juli om Tia Maria een bouwvergunning te verlenen toegejuicht als teken van zijn engagement om investeringen te bevorderen. De geschorste vergunning is een nieuwe slag voor het ondernemersvertrouwen in Peru te midden van het vertragen van de economische groei, maar het kan helpen bij het kalmeren van gewelddadige protesten tegen Tia Maria die 400 miljoen dollar aan koper zendingen vanuit de haven van Matarani hebben geblokkeerd.

Marco Arana, een linkse politicus en anti-mijnbouwactivist, zei op RPP dat lokale protestleiders in Arequipa waarschijnlijk volledige nietigverklaring van de bouwvergunning zouden blijven eisen, maar de opschorting ervan zou de lokale autoriteiten kunnen helpen terug te keren naar de onderhandelingstafel.Vizcarra verdedigde aanvankelijk de bouwvergunning van Tia Maria als resultaat van een juridisch verantwoorde evaluatie. Maar, eerder deze maand beval hij, onder druk van regionale gouverneurs, een herziening van de wettigheid ervan om rekening te houden met bezwaren van plaatselijke bewoners.

Southern Copper had de regering van Vizcarra publiekelijk onder druk gezet om een ​​bouwvergunning te verlenen om te voorkomen dat haar milieuplan op 1 augustus zou aflopen, wat het project met nog een jaar zou hebben vertraagd.


(Suriname Mirror/Peru21/Reuters/El Comercio/Twitter)

Sinds 2016 zijn ongeveer 160 inheemse leiders vermoord in Colombia

'We bevinden ons momenteel in een humanitaire crisis die continuïteit systematische genocide op inheemse volkeren aantoont'


De Organización Nacional Indígena de Colombia (ONIC) benadrukt vrijdag 9 augustus 2019 in een verklaring, dat 158 ​​inheemse sociale leiders zijn vermoord sinds de ondertekening in november 2016 van het vredesakkoord tussen de voormalige guerrillamacht FARC-EP (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia–Ejército del Pueblo) en de Colombiaanse staat.Inheemse organisaties hebben onlangs duizenden 'effecten op onze volkeren onderstreept; dat wil zeggen opsluiting, gedwongen ontheemding, moorden, bedreigingen, seksueel geweld, gedwongen werving, marteling, ontvoering, gedwongen verdwijning, decrritorialisatie en talloze schendingen van onze collectieve, individuele en territoriale rechten.'

'We bevinden ons momenteel in een humanitaire crisis die de continuïteit van de systematische genocide op inheemse volkeren aantoont', verzekerden ze.

De Inheemse en Sociale Alternatieve Bewegingspartij heeft onlangs bevestigd, dat het land getuige is van de 'systematische slachting van sociale leiders'. Een van de meest recente incidenten in dit verband vond eerder in augustus plaats met de moord op de inheemse bewaker Gersain Yatacue, in het noorden van Cauca.De gebeurtenis vond plaats toen Yatacue - die werkte als 'coordinador de la guardia indígena' - werd benaderd en gedood door onbekende mannen. In dit verband zijn er herhaaldelijk veroordelingen uitgesproken over de situatie van geweld in het land, verergerd onder president Ivan Duque, die erop staat dat 'tijdens onze regeringsperiode ... we het aantal moorden met 35% hebben zien dalen'.

(Suriname Mirror/Prensa Latina/Twitter)

Het Wayuú-dorp op schiereiland La Guajira, Colombia, dat ondervoeding versloeg

(Bron foto: UN0321718-UNICEF-Colombia-2019-Meija)
UNICEF Colombia werkt met 'Seres de Cuidado' aan verbeteren gezondheid moeders en kinderen


Zand, zon, wind ... en plastic. Veel plastic. Het kleine schiereiland La Guajira lijkt meer op een afgelegen deel van Afrika bezuiden de Sahara dan op het Caribisch gebied. Deze plaats, bekend als de inheemse hoofdstad van Colombia, is het land van de Wayuú. Het is een onherbergzame regio waar pastoralisme en traditie zich vermengen met kleinschalige detailhandel en smokkel, dankzij de poreuze grens met Venezuela in de buurt - een scheidslijn die de Wayuu aan beide kanten niet belemmert. 

In deze vergeten hoek van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, waar iets meer dan een miljoen inwoners wonen, waarvan bijna de helft inheems, is aan de basisbehoeften van 65,2% van de bevolking niet voldaan. Inheemse kinderen en adolescenten, evenals zwangere vrouwen, zijn het meest kwetsbaar. De gegevens zijn expliciet: het moedersterftecijfer in La Guajira is 180,9 per 100.000 levendgeborenen, terwijl het regionale gemiddelde 69 is en het nationale gemiddelde 51,27. Onder de inheemse bevolking stijgt het percentage echter tot 242 per 100.000 levendgeborenen, hoger dan Zambia (224) en dichter bij Nepal (258).

(Bron foto: UNICEF)
 Een ander ongunstig cijfer voor de Guajiros is het kindersterftecijfer, met 18,6 per 1.000 levendgeborenen: 3,6 punten boven het regionale gemiddelde (15) en 7,45 punten boven het nationale gemiddelde (11.15), in een gebied waar bijna 430.000 kinderen en adolescenten zijn . Verder gaan dan de gemeente Uribia is niet gemakkelijk of veilig. Het asfalt verdwijnt en de aarde dwingt het beste uit de 4 × 4. Plots verdwijnt ook het verspilde plastic dat door het landschap loopt.

Als een open plek in het bos verschijnt de Kepischon-gemeenschap, gevormd door 14 Wayuú-families met 12 zonen en 12 dochters. Deze ranchería is uniek voor La Guajira. Een oase van rust gecentreerd rond een watermolen die de buren en hun vee bevoorraadt en zorgt voor overleven in een heet gebied zonder veel schaduw. In deze afgelegen ranchería proberen UNICEF Colombia en zijn partners de geschiedenis terug te draaien, dankzij de strategie 'Seres de Cuidado' ('Zorgverleners') die tot doel heeft de gezinszorg en opvoeding in de vroege kinderjaren te versterken door huisbezoeken en onderwijs 'in situ'.


'Ons doel is om met het gezin en de gemeenschap samen te werken via educatieve agenten die een voorbeeld zijn met zorg en opvoedingspraktijken, en instellingen inschakelen om te reageren op de behoeften van de gemeenschap op het gebied van basiszaken zoals gezondheid, burgerlijke stand en basisdiensten', legt Luz Ángela Ardunduaga, Child Survival and Development Specialist bij UNICEF Colombia.

De doelstellingen zijn even ambitieus als divers: van het verbeteren van de gezondheid van moeders en kinderen tot het aanmoedigen van mannen om een ​​actieve rol te spelen in de zorg, opvoeding en ontwikkeling van de jongste kinderen, en van het creëren van ruimtes en gedrag op basis van affectie, stimulatie, spel en communicatie, ter bevordering van processen voor de participatie en empowerment van de gemeenschap.

 Overheid en UNICEF-teams voeren samen met de gemeenschap een eerste beoordeling uit van verschillende gedragsindicatoren. Het zijn de Wayuú-vrouwen die dit proces leiden en ervoor zorgen dat de metingen nauwkeurig zijn, wat essentieel is voor het succes van de strategie. Deze indicatoren worden periodiek herzien, terwijl er workshops worden gehouden met kinderen en gezinnen, en een mobiel team houdt toezicht op de gezondheidsbehoeften met immunisatie en prenatale, nutritionele en orale zorg.


'Ik heb geleerd dat ik mijn kinderen naar hun groei- en ontwikkelingscontroles moet brengen en hun vaccinaties up-to-date moet houden. Dankzij zorgverleners is mijn man aandachtiger voor ons, hij neemt me mee naar de check-ups en wanneer mijn kinderen ziek worden, neemt hij ons mee naar het ziekenhuis', legt een moeder uit deze gemeenschap in Wayuunaiki, de lokale taal, uit .

De meest opmerkelijke prestatie, zoals Marita Perceval, regionale directeur van UNICEF voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, verklaart: 'Hier, in deze gemeenschap, is geen enkel kind ondervoed. Dankzij het leiderschap van de gemeenschapsautoriteit en het gezamenlijke werk van UNICEF en de regering heeft deze strategie het leven van elk kind en van de vrouwen en mannen in de gemeenschap veranderd.'

De uitdaging is nu om deze resultaten uit te breiden naar de rest van La Guajira en andere delen van Colombia met vergelijkbare behoeften, vooral gezien de toename van de migratiestromen vanuit Venezuela die de openbare diensten van het land overbelast.

(Suriname Mirror/ReliefWeb/UNICEF/YouTube)

Prostitutiebende legt kwetsbaarheid bloot van inheemse gemeenschappen in Colombia

Bende rekruteert inheemse meisjes voor prostitutie...

(Bron foto: periodicolaguajira.com)
Meisjes worden van school gehaald en vervolgens naar Brazilië en Peru vervoerd, waar ze gedwongen werden tot sekswerk

Colombiaanse autoriteiten hebben een prostitutiebende ontmanteld die inheemse minderjarigen in het Amazonas-departement exploiteert, de tweede mensenhandelbende die dit jaar in de regio is ontmaskerd.

Op 31 juli arresteerde de politie van Colombia 13 verdachte leden van een crimineel netwerk, waaronder drie leden van lokale inheemse gemeenschappen, die inheemse meisjes rekruteerden voor prostitutie, volgens een politieverklaring.

De prostitutiebende was gevestigd in Leticia, Amazonas, een stad in het gebied waar Colombia, Peru en Brazilië elkaar ontmoeten. In de stad zou de groep naar verluidt motortaxi's hebben gebruikt om naar scholen te gaan op zoek naar meisjes, die vervolgens naar Brazilië en Peru werden vervoerd, waar ze gedwongen werden tot sekswerk.

De politie zegt dat de smokkelaars tussen de 200.000 en 300.000 Colombiaanse peso's (tussen $ 61 en $ 92) per slachtoffer in rekening brachten als vergoeding.

Dit is de tweede mensenhandelbende die de Colombiaanse politie in het afgelopen halfjaar in het gebied heeft ontmanteld. In februari hebben de autoriteiten een crimineel netwerk ontmaskerd, dat inheemse meisjes heeft geworven in Puerto Nariño, Amazonas, aan de grens met Brazilië. De meisjes werden vervolgens gedwongen tot seksuele- en arbeidsuitbuiting in nabijgelegen steden in Peru.

(Suriname Mirror/InSight Crime)

Statenlid Córdoba (PS) in brief aan minister Koeiman (MAN): 'Percentage werklozen op Curaçao neemt drastisch toe'

(Bron foto: Extra)
'Veel buitenlanders krijgen werkvergunning op Curaçao terwijl lokale bevolking werkloos toekijkt'De laatste tijd verliezen steeds meer Curaçaoënaars hun baan en zoals het ernaar uitziet, zullen er meer volgen. Het percentage werklozen - zowel volwassenen als jongeren - neemt drastisch toe Dat zijn de woorden van Statenlid Jaime Córdoba (PS) in een brief aan minister Hensley Koeiman (MAN) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), zo schrijft vandaag, zaterdag 10 augustus 2019, het Antilliaans Dagblad.

Daarin stelt de parlementariër verschillende vragen over de staat van de arbeidsmarkt op Curaçao en constateert hij dat ‘veel buitenlanders een werkvergunning krijgen op Curaçao en verschillende functies bekleden op de arbeidsmarkt terwijl de lokale bevolking werkloos moet toekijken’.

Ook wil het Statenlid weten hoe het zit met het werk van Fundashon Portanan pa Trabou dat in juni door de regering was aangenomen om als een soort vangnet te dienen voor personen die hun baan verloren. Córdoba vraagt zich af of het waar is, dat de afgelopen periode verschillende ontslagaanvragen zijn binnengekomen bij het ministerie van SOAW. Het Statenlid vraagt de minister om hoeveel aanvragen het hierbij precies gaat.

Ook wil de parlementariër weten hoeveel werkvergunningen zijn afgegeven aan buitenlanders. 'Kunt u ons informeren over het type arbeid dat deze buitenlanders verrichten?'

Een andere vraag is of de minister doorgaat met het project van Fundashon Portanan pa Trabou. Als het antwoord daarop bevestigend luidt, wil Córdoba weten wanneer het akkoord met de stichting is getekend, wanneer akkoord is gegeven voor betaling aan Portanan pa Trabou en hoeveel de betaling precies bedraagt.

'Inbreng vakbonden verenigd als Solidaridat Sindikal meegenomen in groeistrategie Curaçao'

'De sociaal-economische situatie van Curaçao heeft volle aandacht van ons als regering'


De inbreng van de vakbonden die zich hebben verenigd als Solidaridat Sindikal is meegenomen in de groeistrategie voor Curaçao, net zoals andere voorstellen van groepen uit de gemeenschap. Dat schreef premier Eugene Rhuggenaath donderdag in een brief aan Errol Cova, zo meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 10 augustus 2019.

Rhuggenaath reageert namens de Raad van Ministers kort en bondig met een A4’tje op een brief van 5 augustus van de vakbonden. 'Een ding is zeker, de sociaal-economische situatie van Curaçao heeft de volle aandacht van ons als regering', verzekert Rhuggenaath.

Zijn kabinet houdt, zij het met een slag om de arm, de deur open voor overleg en inbreng van de vakbonden. De premier bevestigt met de brief aan Cova ‘dat het plan ReForSá is bijgevoegd in de groeistrategie voor Curaçao’. 'De regering is bereid om verder onderzoek te doen naar de manier waarop de bijdrage van Solidaridat Sindikal kan worden ingelijfd, op het moment dat dit mogelijk is.'

Ondertussen is het kabinet ‘op elk moment beschikbaar voor overleg en samenwerking’ en ontvangt graag ‘de nodige inbreng’ van de verenigde vakbonden. De deur staat niet alleen wijd open voor de vakbonden, maar voor alle partijen. 'De Curaçaose regering staat open voor suggesties en is bereid om de weg in dialoog met de sociale partners te vervolgen’. 'Tegelijkertijd respecteert de regering de bijdrage en deelname van alle officiële bestaande structuren, zoals de SER (Sociaal-Economische Raad) en het Platform Nationale Dialoog.'

Politie Braziliaanse deelstaat Goiás arresteert Nederlandse drugsbaron

Nederlander (40) aan hoofd criminele organisatie gericht op drugshandel en witwassen van geld


Twee privéjets, een helikopter, een jetski, 11 auto’s, 13 luxe horloges en cash in beslag genomen


De politie in de Braziliaanse deelstaat Goiás heeft een 40-jarige Nederlander gearresteerd die aan het hoofd stond van een criminele organisatie gericht op drugshandel en het witwassen van geld. Ook vijf handlangers zijn aangehouden en twee privéjets, een helikopter, een jetski, 11 auto’s, 13 luxe horloges en cash in beslag genomen.

De politie kwam de bende op het spoor nadat de piloot Bruce Lee Carvalho dos Santos op 12 december 2018 vermist raakte, na een mogelijke crash in Bolivia. De politie kwam tijdens het onderzoek erachter, dat hij en andere piloten werkten voor de criminele organisatie van de in Brazilië woonachtige Nederlander Dennis Petronella Marcel Gerardus, melden lokale media.

Om uit het zicht van de autoriteiten te blijven, vlogen ze extreem laag en haalden gevaarlijke capriolen uit. Zo vlogen vooral op Bolivia, Colombia en Peru.


De cocaïne werd uiteindelijk naar Europa gesmokkeld en zat verstopt in verschillende producten. Nederland, Duitsland, België en Frankrijk waren onder andere de eindbestemming.


Volgens de Braziliaanse politie deden de bendeleden weinig moeite om hun vergaarde rijkdom te verhullen aan de buitenwereld. Zo gebruikte een aantal leden de helikopter een keer om ijs te gaan halen in de stad Palmas. Ook poseren twee verdachten in Dubai bij Ferrari's.Het verdwenen vliegtuig van de vermiste piloot is nog steeds zoek. Mogelijk is het in een meer in Bolivia gevallen na een botsing met een hoogspanningsdraad.


A Operação Puro Sangue é resultado de uma grande investigação da Denarc que já dura um ano. A cocaína apreendida é de excelente qualidade, chegando a ser comercializada por até R$ 140 milhões de reais no mercado de drogas. A droga vendida pelo bando apresentava até mesmo uma espécie de "selo de qualidade". Ao todo, a Denarc apreendeu 501,600 kg de cocaína e mais 31,5 kg de insumos para preparo das drogas. As duas aeronaves foram apreendidas em Rio Verde e são avaliadas em aproximadamente R$ 600 mil. Também foram apreendidos oito veículos: uma caminhonete Ford Ranger, uma Hillux, uma Discovery, Fiat Strada e um Fiat Toro; além de duas motocicletas BMW 1200 e uma Yamaha. Os policial civis apreenderam ainda, em Itaberaí, três armas de fogo: um revólver. 357, uma espingarda .20 e uma pistola 380. Com a organização criminosa, durante as buscas, foram encontrados também valores provenientes do tráfico: R$ 20.500,00 em Rio Verde e mais R$ 45.000,00 (U$ 1.200,00), em Itaberaí. Além de 15 artefatos explosivos. #PCGO #PCGOcontraocrime #DENARC
Een bericht gedeeld door Polícia Civil de Goiás - PCGO (@pcgooficial) op


(Suriname Mirror/G1.Globo/Diario de Goias/De Telegraaf/Twitter/Noticias R7/Instagram)

Van 203.748 geregistreerde gevallen heeft het MOT slechts 1.002 naar OM gestuurd

Er zijn indicaties dat via automarkten, casino's en cambio's geld witgewassen wordt


Van de 203.748 geregistreerde gevallen heeft het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) 1.002 naar het Openbaar Ministerie (OM) gestuurd voor nader onderzoek. Dat kwam dinsdagavond naar voren bij de Kenniskring tijdens een presentatie van de governor van de Centrale Bank van Suriname, Robert van Trikt, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 10 augustus 2019, pas. 

Hoeveel van deze verdachte transacties zijn uitgemond in vervolging werd niet aangegeven. De presentatie ging over de noodzaak van de nationale risico-analyse van het financiële systeem die zal wordt uitgevoerd. Suriname moet over ruim een jaar voldoen aan zo'n veertig aanbevelingen van de Financial Action Taskforce, wil het niet op een zwarte lijst komen en worden afgesneden van het internationaal financieel verkeer.


De voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging, Eblein Frangie, merkte op dat de financiële sector al geruime tijd alle ongebruikelijke transacties bij het MOT aangeeft. Hij gaf evenwel aan dat een ongebruikelijke transactie niet automatisch een verdachte transactie is. Frangie benadrukte dat Suriname moet overstappen van een cash naar een girale transactiecultuur. Te veel zaken worden nog met contant geld afgehandeld. Op vijf gebieden heeft Suriname ernstige tekortkomingen. Er zijn geen uitgebreide wetgeving en onderzoeksprocessen voor toepassing op invloedrijke politieke functionarissen.

Het MOT is ook nog niet aangesloten bij de Egmont Group - bijna alle landen van de Amerika's zijn lid - (De Egmont Group heeft als doel om de FIU’s - Financial Intelligence Units - wereldwijd te ondersteunen in hun operationele werk. Zo biedt zij onder andere een beveiligd netwerk aan dat de FIU’s kunnen gebruiken om te komen tot onderlinge informatie-uitwisseling.) en er is gebrek aan training op het gebied van anti-witwasbeleid.

Een belangrijk zorgpunt zijn indicaties dat door middel van automarkten, casino's en cambio's witgewassen wordt. Suriname moet nu op al deze gebieden veiligheidskleppen inbouwen en maatregelen treffen, zij het via wet- en regelgeving, versterking van instituten, scherper toezicht, internationale samenwerking en informatie-uitwisseling. Ook rechtshulpverzekering en confiscatie van illegale vermogens moet meer ingang krijgen.

Van Trikt zei, dat intussen al structuren zijn opgezet, maar dat alle betrokkenen in de samenleving hun medewerking moeten verlenen om te voorkomen dat internationaal isolement volgt. 'Dramatische gevolgen voor onze economie dienen te worden voorkomen', aldus de governor. Hij presenteerde een stappenplan dat gehanteerd zal worden om de analyse uit te voeren.

Buurtbewoners verliezen geluidsoverlast rechtzaak tegen Inter City Pont

'Ons doel was dat vergunning ingetrokken moest worden, dat heeft de districtscommissaris intussen gedaan'


Buurtbewoners hebben de rechtszaak verloren die ze tegen Inter City Pont, een evenementenlocatie op de hoek van de Nieuwzorg- en Indira Gandhiweg, hadden aangespannen. Ze vinden dat hun leefgenot ernstig wordt aangetast door geluidoverlast en hadden geëist dat de vergunning wordt ingetrokken. Dat laatste was overigens al gebeurd, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 10 augustus 2019.

'De rechter heeft hun eis afgewezen. Een groot deel van de handtekeningen van de bewoners is vervalst', zegt Preshand Baldew, advocaat van Jairadj Gajadien, eigenaar van Inter City Pont. De jurist zegt, dat aan de rechter is aangetoond dat veel handtekeningen niet hetzelfde zijn als die staan op de identiteitskaarten van de 'ondertekenaars'. Ook hebben volgens Baldew directe buurtbewoners gezegd dat ze geen geluidsoverlast ondervinden.

'Zodra we het vonnis binnen twee weken in handen hebben, gaan we het sturen naar de districtscommissaris (Eric Grauwde van Paramaribo Zuid-West) om aan Inter City Point een vergunning te verstrekken', zegt de raadsman.

De buurtbewoners, onder leiding van Sharief Mahaboeb - die een appartementencomplex heeft aan de Indira Gandhiweg -, hadden in dezelfde rechtszaak ook de staat gedaagd, maar hadden daar geen belang meer bij, omdat de vergunning van Inter City in juni is ingetrokken door de districtscommissaris. Deze legde uit, dat vergunning was verleend om een kermis te organiseren, maar er worden shows georganiseerd. Bovendien is een discotheek op de plek opgezet. 'Auto's parkeren her en der en dat zorgt voor chaos', zei Grauwde doelend op de verkeersveiligheid.

Sharief Mahaboeb, initiatiefnemer van de rechtszaak, zegt dat in principe de uitspraak van de rechter hem niet interesseert. 'Ons doel was dat de vergunning ingetrokken moest worden. Dat heeft de districtscommissaris intussen gedaan en dat is belangrijk voor ons.'

Hij verwijst het relaas van Baldew over de valse handtekeningen naar het rijk der fabelen. Grauwde wil vooralsnog niet veel zeggen en volstaat met: 'Als ik het vonnis krijg, zal mijn jurist het bekijken.'

Minister Dikan: 'Over zes weken moet conceptwet gereed zijn die grondenrechtenprobleem gaat oplossen'

Dag der Inheemsen of 'Bouterse Dag'....?
'Bepaalde elementen willen niet meewerken aan de oplossing van het nijpend probleem'


Als alles goed zit moet over zes weken een conceptwet gereed zijn die het grondenrechtenprobleem gaat oplossen. Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling zei dat gisteren tijdens de viering van de Dag der Inheemsen in de Palmentuin, zo bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 10 augustus 2019.

Dikan en president Desi Bouterse storen zich eraan, dat bepaalde 'elementen' niet willen meewerken aan de oplossing van het nijpend probleem.


Dikan, president Desi Bouterse en Sirito-Yana Aloema, voorzitter van de Organisatie van Inheemsen in Suriname, hebben de aanwezigen bij het officieel gedeelte, toegesproken.

Volgens Dikan is het traject naar de oplossing van het grondenrechtenprobleem al in zicht. 'Waar ik mij aan stoor is dat grote politieke partijen die hun mond vol hebben van grondenrechten, schitteren van afwezigheid tijdens de consultatieronde', zegt Dikan.

'Binnenkort geef ik de presentielijst vrij dan kan de samenleving zelf beoordelen wie het met ze meent. Eind september, willen wij een conceptwet aan de president overhandigen. Nog zes weken doorbijten, de laatste loodjes wegen het zwaarst.'

President Desi Bouterse legt krans bij het monument Javaanse Immigratie te Mariënburg

(Bron foto's: NII)
'We zijn een klein land, maar dit mooi land exporteert het mooiste dat er is en dat is vrede'


President Desi Bouterse heeft vrijdag 9 augustus 2019 als onderdeel van de herdenking van de 129e Javaanse immigratie samen met minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling kransen gelegd bij het monument Javaanse Immigratie te Mariënburg. De president prees de Surinaamse bevolking voor de manier waarop zij met elkaar omgaan. 

'Het beste dat wij hebben is onze verbondenheid', sprak het staatshoofd, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII. 'We zijn een klein land, maar dit mooi land exporteert het mooiste dat er is en dat is vrede.'


De president stond verder stil bij enkele kenmerken van de Javaanse gemeenschap. Hij noemde ook de bijzondere bijdrage die deze groep heeft geleverd. 'Hoe klein het werk ook is, leer je kinderen om te werken, om te studeren en mede verantwoording op zich te nemen om dit land op te bouwen', riep het staatshoofd op.

De districtscommissaris van Commewijne, Ajaikoemar Kali, ging in zijn toespraak in op de geschiedenis van de Javaanse groep Surinamers. Hij riep op om alles in het werk stellen en gezamenlijk te werken aan de ontwikkeling van het land. 'Hiertoe worden ons genoeg mogelijkheden geboden', volgens de districtscommissaris. Hij toonde zich enorm dankbaar voor de vele geloofsovertuigingen binnen Suriname en dat desondanks een natie is gevormd.

Ook minister Soewarto Moestadja van Arbeid, feliciteerde de Javanen en inheemsen met deze dag. Hij bracht zijn gehoor terug naar de komst van de Javanen toentertijd. 'We erkennen dat u onderdeel van dit land bent, maar u moet even hard werken als alle andere groepen van Suriname', zei de minister.

Twijfel bij waarnemend Hof-president Rasoelbaks of wat hij bij beëdiging tegen advocaten zegt tot ze doordringt

'Ik praat al jaren bij beëdiging van advocaten, maar ik vraag ik me af of het het ene oor in en het andere uit is geweest'


Uitgaande van wat hij in de praktijk meemaakt, betwijfelt waarnemend Hof-president Iwan Rasoelbaks dat wat hij tijdens de beëdiging van advocaten zeg wel tot ze doordringt. Rasoelbaks zei dit donderdag bij de toelating van vijf nieuwe leden tot de advocatuur - Andy van Tholl, Kamini Sewpersad, Guno Castelen, Eric Dennen en Richard Tjon-A-Joe. 

Hij, en procureur-generaal Roy Baidjnath Panday, zijn blij met de nieuwe advocaten, maar hielden hen tegelijkertijd de schaduwzijde van het beroep voor. Het is volgens hun belangrijk dat ze te allen tijde op hun hoede zijn. Eerlijkheid, oprechtheid en duidelijkheid zijn ook als belangrijke wapens meegegeven.

'Ik praat al jaren bij beëdiging van advocaten, maar als ik de praktijk bezie soms, vraag ik me af of het het ene oor in en het andere uit is geweest. Wees niet onsportief', zei Rasoelbaks.

De Hof-president riep de nieuwe advocaten op zich de moeite te getroosten om zich verder te ontwikkelen in het vak, want dan zullen zij zich spoedig onderscheiden van de rest.

De procureur-generaal onderstreepte dat correcte informatie aan een cliënt ontzettend belangrijk is. 'Dit zal maken dat recht zoekenden u moeiteloos en blindelings vertrouwen.' Daarnaast is het volgens hem goed dat advocaten kritisch naar zichzelf kijken. Hij vindt dat collega's elkaar moeten controleren en erop toezien dat er geen kwakzalverij ontstaat in de advocatuur.