zondag 8 december 2019

Minouche Bromet nieuwe directrice Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG)

Cleopatra Jessurun (l) met de nieuwe directrice van BOG, Minouche Bromet.
Bromet neemt over van Astracia Warner die belast was met de waarneming


'Als je snel wilt gaan, ga alleen. Als je ver wilt komen, ga samen', deze boodschap gaf Minouche Bromet mee aan het personeel van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), aldus Starnieuws zondag 8 december 2019. Bromet is sinds 2 december de nieuwe directrice van het BOG. 

Ze vindt samenwerken noodzakelijk om successen te boeken als nationaal instituut in de preventieve gezondheidszorg.

Bromet is niet onbekend in de gezondheidszorg. Ze was jarenlang werkzaam bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Het directeurschap bij het BOG ziet ze als een nieuwe uitdaging. Bromet neemt over van Astracia Warner die belast was met de waarneming. In september vorig jaar vertrok Stephen Comvalius als directeur.

Volgens directrice Cleopatra Jessurun van het ministerie van Volksgezondheid hadden vijf kandidaten belangstelling getoond voor de functie van BOG-directeur. Uit de selectie en procedure is Bromet gekozen.

De nieuwe BOG-directrice heeft heel wat plannen voor het BOG. Ze streeft naar een structureel duurzaam beleid van de organisatie. In een later stadium zal ze de plannen samen met het ministerie uit de doeken doen.

Rusland, voorzitter van de NPS, was erbij, de overwinning van Bigi Boi Rozenstruik in Washington DC

'Overwinning van Rozenstruik is zeer goed voor Suriname'


'Met de overwinning van 'Bigi Boi' Jairzinho Rozenstruik, heeft weer een Surinamer bewezen dat wij in staat zijn tot grote prestaties als wij de juiste attitude aan de dag leggen en hard en met ons verstand te werk gaan.' Dit zegt Gregory Rusland, voorzitter van de NPS, in een reactie op het resultaat dat Jairzinho behaalde door de knock-out op Alistair Overeem, zo schrijft Starnieuws zondag 8 december 2019.

Rusland heeft de wedstrijd zaterdagavond laat in de Capital One Arena in Washington DC bijgewoond op speciaal verzoek van Jairzinho.

Hij zegt reeds lange tijd de verrichtingen van Jairzinho van dichtbij te mogen volgen. Rusland geeft aan, dat deze ontwikkeling zeer goed is voor Suriname en 'wij hiermee niet steeds weer negatief als land hoeven te worden afgeschilderd. Laten wij alle positieve krachten bundelen en zo ervoor zorgen dat wij werken aan een beter imago voor ons land.'

Alarm in Colombia over escalatie van onwettige arrestaties van journalisten

Willekeurig zeker 19 journalisten gearresteerd sinds start anti-regeringsprotesten


Colombia's veiligheidstroepen hebben willekeurig ten minste 19 journalisten gearresteerd sinds anti-regeringsprotesten begonnen op 21 november, zei de persvrijheidsstichting van het land zaterdag 7 december 2019. 

Stichting FLIP (Fundación para la Libertad de Prensa) uitte haar 'ernstige bezorgdheid' en beweerde dat 'er zich geen vergelijkbare situatie heeft voorgedaan in de recente gegevens van FLIP'. Volgens de stichting zijn de arrestaties zo gewoon geworden dat het zich afvraagt ​​'of de geüniformeerden een richtlijn ontvangen die het werk van de pers moet voorkomen.'


Ondanks herhaalde oproepen aan de Nationale Politie om het werk van de pers te garanderen, heeft de instelling geen effectieve kanalen gevonden om aanvallen op journalisten te voorkomen. Integendeel, verschillende van haar leden hebben minachtend gehandeld tegen het werk van verslaggevers en onder meer de bepalingen van de Grondwet en het Wetboek van Politie overtreden.


De ongewone toename van arrestaties vestigt vergelijkbare patronen in het gedrag van ambtenaren en doet FLIP zich afvragen of de geüniformeerden een richtlijn ontvangen dat het werk van de pers moet worden belemmmerd.

Sinds donderdag zijn zes journalisten op illegale gronden gearresteerd, aldus de stichting persvrijheid. Een van deze journalisten vertelde FLIP, dat 'ze fysiek en psychologisch werd misbruikt tijdens haar detentie, omdat ze niet mocht eten en moest staan, vastgebonden met handboeien aan de tralies van haar cel' van donderdagavond tot vrijdagochtend tien uur toen een Officier van Justitie haar vrijlating beval, omdat er geen wettelijke reden was haar vast te houden. Dagen voor haar arrestatie werd de journaliste al aangevallen door leden van de oproerpolitie ESMAD (Escuadrón Móvil Antidisturbios) terwijl ze de lopende protesten versloeg.


Volgens de FLIP lijkt dit onderdeel te zijn van een patroon van politie-aanvallen op journalisten na het misbruik van macht. Volgens de FLIP zijn sinds het begin van de protesten minstens 48 journalisten het slachtoffer geworden van agressie. In meer dan de helft van de gevallen waren agenten van politie de vermeende aanvallers.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Twee inheemse leiders gedood bij schietpartij in de Braziliaanse staat Maranhão

Vanuit een rijdende auto inheemse leiders Guajajara-stam onder vuur genomen


Bij een schietpartij in de Braziliaanse staat Maranhão zijn twee inheemse leiders van de Guajajara-stam om het leven gekomen. Meerdere andere mensen raakten gewond. Er werd op de groep geschoten vanuit een rijdende auto. Volgens de woordvoerder van de stam is het onduidelijk waarom de schutters op de slachtoffers had gemunt: 'Ze schoten op iedereen.'

De Braziliaanse autoriteiten zeggen dat er een onderzoek is ingesteld, maar wilden niet bevestigen of er verdachten zijn opgepakt.


De Guajajara-stam staat bekend om de manier waarop zij het Amazonewoud beschermen, onder meer door mensen in te zetten die door het gebied van de stam patrouilleren.

De schietpartij was niet ver van de plek waar vorige maand ook al een prominente stamleider werd gedood, meldt de Britse krant The Guardian. Hij kwam om het leven tijdens een confrontatie met houthakkers die zonder vergunning aan het kappen waren.Geweld jegens inheemse groeperingen is toegenomen sinds de huidige president Jair Bolsonaro aan de macht is. Bolsonaro is uit op de commerciële exploitatie van beschermde natuurgebieden en wil daarom de macht van inheemse stammen inperken.


Meerdere inheemse leiders zijn momenteel in Madrid voor een klimaatconferentie van de Verenigde Naties (VN). Zij zijn daar om aandacht te vragen voor het belang van de Braziliaanse bosgebieden, als leefgebied en als ecosysteem. De Amazone wordt ondertussen op een hoog niveau ontbost. Tussen augustus 2018 en juli 2019 ging er voor het eerst in tien jaar meer dan 10.000 vierkante kilometer bos verloren. Dat is een stijging van 34 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

(Suriname Mirror/Revista Forum/AD/The Guardian/Twitter/Instagram)

Brazilië onderschept in haven van Santos 770 kilo cocaïne op weg naar Antwerpen

444 Kilo cocaïne in lading stalen staven en 326 kilo in lading oploskoffie

In een derde container 259 kilo, bestemd voor haven Rotterdam


In de Braziliaanse haven van Santos troffen de douanediensten tijdens acties op 5 en 6 december meer dan een ton cocaïne aan in drie containers. 770 Kilogram cocaïne was bestemd voor de haven van Antwerpen, bevestigt een verantwoordelijke bij het Container Control Programme van de Verenigde Naties zondag 8 december 2019. 

De drugs werden in de Braziliaanse haven Santos met de hulp van scans en drugshonden gevonden in drie containers. Er werden geen verdachten gearresteerd, berichten Braziliaanse media.

Twee ladingen waren volgens de Braziliaanse diensten bestemd voor de Antwerpse haven. In een container met een lading stalen staven werd 444 kilo cocaïne aangetroffen, in een andere container met oploskoffie zat 326 kilo cocaïne in plastic zakken en kartonnen dozen. In een derde container zaten acht zakken met een totaal gewicht voor 259 kilo, bestemd voor de haven van Rotterdam met als eindbestemming Duitsland.

De drugsvangst kwam tot stand met de hulp van het Container Control Programme (CCP) van het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC). Die dienst helpt lokale overheden en douanediensten bij het identificeren van verdachte containers en het controleren op illegale goederen. Binnen het programma werd dit jaar al meer dan 20 ton cocaïne met Antwerpen als bestemming onderschept.

(Suriname Mirror/De Tijd)

VHP verwerpt etnische haat berichten NDP sympathisanten - Faya Pepre op de korrel

'Het gaat nu meer dan ooit om een strijd tussen goed en kwaad'


'De VHP verwerpt de pogingen van kwaadwilligen die via social media bewust haat zaaiende berichten verspreiden om de VHP en haar partijleden in een kwaad daglicht te stellen. 

Zo heeft de aan de NDP gelieerde Facebook-pagina Fayap Pepre nieuws een fake bericht gelanceerd waarin zogenaamd een e-mail wisseling te lezen zou zijn tussen de Assembleeleden Riad Nurmohamed en Asiskumar Gajadien. De betrokken Assembleeleden hebben met verbazing kennis genomen van de inhoud van dit fake bericht. Ze distantiëren zich met klem van de inhoud. 

De VHP heeft al eerder gewaarschuwd, dat de NDP tweedracht in de samenleving wil zaaien door een etnische campagne te voeren. De VHP wil de gehele samenleving en in het bijzonder haar leden vragen extra waakzaam te zijn de komende vijf maanden en alle berichten die zij niet vertrouwen terstond te rapporteren aan de partijleiding. 

Het is duidelijk dat tegenstanders alles uit de kast trekken om de komende verkiezingen te manipuleren, waarbij zij niet schromen verdeeldheid te zaaien tussen de verschillende bevolkingsgroepen in ons land. De VHP gaat onverkort verder op de ingeslagen weg en nodigt iedere Surinamer die het goed meent met ons land zich aan te sluiten bij de strijd van de Orange Movement om Suriname te redden van corruptie en armoede. 

Uit alles blijkt, dat de VHP gezien wordt als het enige echte en geloofwaardige alternatief. Het gaat nu meer dan ooit om een strijd tussen goed en kwaad en de Orange Movement kiest het pad van het goede. 

Tot slot doet de VHP nogmaals een oproep aan alle partijen om op een waardige en verdraagzame manier met elkaar om te gaan, ook gedurende de verkiezingstijd. Voor rassenhaat en verdeeldheid is er geen plaats meer in ons Suriname. Laten we handelen eendachtig de tekst uit ons volkslied. Wins ope tata komopo wi mu seti kondre bun.

VHP'

Het is overigens niet de eerste keer dat Fáya Pepré Nieuws door een politieke partij beschuldigd wordt van het verspreiden van fake news en misleidende info, zo schrijft Waterkant.net. Vorige maand nog verspreidde de regeringsgezinde Facebook pagina dit onjuist bericht over PRO leider Gerold Sewcharan
In juni van dit jaar werd bekend dat de pagina ook misleidende economische informatie zou delen.

Rossana Kluivert niet blij met programma Opgelicht?! over haar Dog Rescue Center Curaçao

Rossana Kluivert dreigt met juridische stappen als een rectificatie uitblijft

Vrijwilligers en dierenartsen op eiland weten niet waar het Dog Rescue Center Curaçao zich bevindt


Jaap Jongbloed gaat niets zeggen over de beschuldigingen van Rossana Kluivert aan het adres van zijn programma Opgelicht?! De presentator ziet vaker dat hoofdpersonen niet blij zijn met een uitzending. 'We hebben vaker dat we dingen aan de kaak stellen waar ophef over is', zei Jaap zondag 8 december 2019 in RTL Boulevard, zo schrijft De Telegraaf. 'Degene die dan het onderwerp is, is er wel vaker niet blij mee. Dus dat komt vaker voor.' 

Het is de eerste keer dat Jaap in het openbaar over de kwestie spreekt, maar over het geschil wilde hij verder inhoudelijk niet voor de camera reageren. 'Ik ga er verder niets over zeggen', aldus Jaap.


Rossana Kluivert wil dat Opgelicht?! met een rectificatie komt naar aanleiding van de aflevering rond haar organisatie Dog Rescue Center Curaçao. Ze dreigt tevens met juridische stappen als een rectificatie uitblijft.

Opgelicht?! sprak op Curaçao met vrijwilligers en dierenartsen die zich eveneens voor de honden op het eiland inzetten. Uit de reportage bleek dat geen van hen wist waar het opvangcentrum van Kluivert zich op het eiland bevindt.

Ook kwam in het programma naar voren, dat Kluivert veel minder honden heeft verzorgd dan ze zelf beweert en dat ze van het ingezamelde geld van donateurs tienduizenden euro’s aan marketingkosten heeft betaald en een winkelpand huurt.
 
Rossana verwijt de programmamakers onzorgvuldigheid en een gebrek aan het bieden van weerwoord. AVRO/TROS liet eerder deze week weten, dat er nog geen verzoek tot rectificatie was binnengekomen en dat er na de aflevering ook geen contact is geweest. Daarom wordt vooralsnog geen actie ondernomen.

Oemrawsingh: 'De moordenaars misten hun doel en dat is bevestigd met het vonnis van de Krijgsraad' - 'Er is een fundament gelegd voor een gezond Suriname voor alle Surinamers!'

'Wij staan hier vandaag met een ander gevoel'

(Bron foto: René Gompers/Starnieuws)

'Op deze 8 december bloemenhulde zetten wij de eerste stap naar de daadwerkelijke verwerking van het verlies van onze 15 moedige zonen, onze Bastion voor Gerechtigheid en Vrijheid.' Dit zei Sunil Oemrawsingh, voorzitter van Stichting 8 december 1982, zondag 8 december 2019 bij de bloemenhulde ter nagedachtenis van 15 slachtoffers.

De tekst van de toespraak van Oemrawsingh, nabestaande: 

'Vandaag is het ook 10 jaar geleden dat het nationaal monument Bastion Veere 8 december 1982 werd onthuld door president Venetiaan. Vandaag, 37 jaar geleden werden op deze plek waar wij nu staan 15 helden voor democratie en rechtsstaat vermoord. Het doel van de moordenaars was om daarmee ook het flikkerende licht van recht, vrijheid en democratie uit te doven. Vandaag 37 jaar geleden werden de mediahuizen Radika/ABC in brand gestoken en dagblad De Vrije Stem en het vakbondsgebouw van de moederbond werden opgeblazen, ... een aanslag op de vrije meningsuiting, het vakbondswezen en de vrije pers. De moordenaars misten hun doel en dat is bevestigd middels de rechterlijke uitspraak van 29 november. Dat de moordenaars niet in stilte het toneel wensen te verlaten, is geen verrassing. Maar, het maakt op ons geen indruk, het recht heeft gesproken!

Ja, na 37 jaar is het oordeel geveld. De stem van deze 15 zonen van Suriname, de roep voor gerechtigheid is gehoord! ... en met deze beantwoording is het resultaat, dat de wens en de strijd van deze 15 mannen ten doel had, bereikt!.. Er is een fundament gelegd voor een gezond Suriname voor alle Surinamers! Toekomstige generaties zullen hier telkens weer kracht vinden in de strijd voor versterking en behoud van datgene waar deze 15 mannen voor stierven. De grote leugen van de 20e eeuw, dat de mannen op de vlucht zijn neergeschoten, is aan diggelen geslagen door het vonnis.

In de nacht vandaag 37 jaar geleden werden deze 15 zonen van hun bed gelicht en overgebracht naar hier, het Fort Zeelandia. Zij kwamen nooit meer levend terug bij hun geliefden, maar vandaag is hun strijd gestreden en hun roep voor gerechtigheid is gehoord, ... hun gelijk is bewezen! Hun dierbaren die jaren ondanks de vele obstakels de fakkel van het geloof in gerechtigheid brandende hielden, leden onder de kwaadaardige leugencampagne die tegen hen gevoerd werd en zijn zelfs als staatsvijanden bestempeld. Grove leugens werden als redenen voor het vermoorden van deze helden verspreid, onder andere dat ze met een CIA-coup bezig waren. Het lijden, 37 jaar lang, van deze nabestaanden maar ook het Surinaamse volk, is onbeschrijflijk. En vandaag zijn er velen onder hen die niet hebben mogen meemaken dat er vonnis is gewezen.

Het geloof in het zegevieren van recht en rechtvaardigheid werd ondersteund en gedeeld door de Surinaamse samenleving. Gedurende de afgelopen 37 jaar zijn wij steeds bijeengekomen met ondersteuning van religieuze leiders, mensenrechtenorganisatie en andere maatschappelijke organisaties.

De 15 helden van 8 december 1982 hebben hun leven niet voor niets gegeven. Hun offer, het hoogste offer dat een mens kan geven, is 37 jaar lang de drijvende kracht en inspiratie geweest in de strijd voor gerechtigheid. Het heeft ons ook 37 jaar lang steeds meer doen beseffen hoe belangrijk de rechtstaat voor ons is.
Vandaag wanneer de moorden van 8 december 1982 geresulteerd hebben in een vonnis, is het passend deze helden de juiste plaats te geven in onze geschiedenis. Hun nalatenschap zal voor altijd een inspiratie voor onze samenleving en alle komende generaties zijn. Het zal ons steeds herinneren om niet te zwijgen wanneer wij moeten spreken. Om nimmer de strijd te laten varen voor behoud van onze vrijheid, recht en rechtvaardigheid.

Hier staand vandaag beseffen wij ook,... dat wij nimmer mogen en kunnen opgeven in deze strijd. Voor onze echtgenoten, vaders, broers, zonen, die ons zo wreed toen zijn ontnomen, is nu het moment gekomen dat hun moordenaars onomstotelijk zijn geïdentificeerd en veroordeeld,... een lang verdiende gerechtigheid is hen geschonken. Hun roep voor gerechtigheid,… die begon in 1982,... en luid klonk binnen deze muren, op deze plek en weergalmde in heel ons land en buiten onze grenzen, is gehoord en beantwoord door drie dappere vrouwen in de burgerkamer, moedige rechters in de militaire kamer, onze eigen Surinaamse Krijgsraad met een onweerlegbaar vonnis. Deze 15 mannen mogen met trots vanuit de hemel naar ons hier kijken vandaag. Rust is nu hun deel! Maar onze taak is nog niet volbracht.

Wij staan hier vandaag met een ander gevoel, een ander gevoel omdat de waarheid van 8 december 1982 enige dagen geleden is bevestigd door gerechtelijk vonnis. Met een ander gevoel omdat het Suriname waar onze 15 helden in geloofden tot hun dood, vandaag vorm begint te krijgen. Het is een nieuwe dag! Deze 15 grote zonen van Suriname geloofden in een Suriname waar burgers vrij waren, vrij een mening te vormen, vrij van mening te verschillen. Een Suriname waar recht en wet voor iedereen geldt en waar gerechtigheid toonaangevend is.

Zij wilden dat voor ons allemaal en gaven daar op hun eigen manier inhoud aan. Op deze 8 december bloemenhulde zetten wij de eerste stap naar de daadwerkelijke verwerking van het verlies van onze 15 moedige zonen, onze Bastion voor Gerechtigheid en Vrijheid. Wij zetten ook de eerste stap in het eren van hun nalatenschap als basis voor een nieuw begin voor ons als families maar ook als samenleving. De gerechtigheid is herrezen in onze samenleving en verspreid een versterkend licht dat alle duisternis zal doen vervagen, zal doen verdwijnen.

Het offer toen gebracht in 1982 , in die zeer ondemocratische en angstige periode in ons land, luidde het einde in van die duistere periode toen... en vandaag, vandaag opent het uitgesproken en onuitwisbaar vonnis de deur voor onze samenleving naar dat Suriname waar zij toen al voor vochten, een Suriname gestoeld op vrijheid, democratie en gerechtigheid. Het was een cruciaal moment toen .. en het is een cruciaal moment nu!

En elke stap over die drempel, wi sa memre den! Gesterkt door hun onwrikbaar geloof in ons land en versterkt met onze ervaring. Wi sa memre den. De gijzeling van onze toekomst door een moorddadig verleden is voorbij! Zij brachten het hoogste offer en wij zien het licht! Dit is niet het einde, dit is een nieuw Begin. Vanaf nu zullen wij elke 8 december bijeenkomen om deze helden van Suriname en alle anderen die hetzelfde gedachtegoed uitdragen te memoreren en te eren en te herbevestigen dat de strijd voor vrijheid, democratie en rechtsstaat, de waarden waarvoor zij het hoogste offer brachten, dat die strijd een nimmer eindigende strijd is. En dat wij die, ook nu na 37 jaar zullen voortzetten voor het land waar zij zo ontzettend veel van hielden.

Op hun vleugels... Suriname Verhef U!'

Santokhi (VHP) hekelt tegenstanders die 'alles uit de kast halen' om VHP bekladden

'Het 8 decemberproces is geen moment, geen seconde een politiek proces'


De VHP in het ressort Saramaccapolder heeft vrijdagavond een druk bezochte ressortmeeting gehouden waarbij meer dan 600 personen aanwezig waren, zo laat de partij in een vandaag, zondag 8 december 20119 uitgebracht persbericht weten. Verschillende prominenten van de partij hebben het woord gevoerd, waaronder voorzitter Chandrikapersad Santokhi, ondervoorzitter Asiskumar Gajadien en de hoofdbestuursleden Shiraz Boedhoe, Sidik Moertabat en Henk Aviankoi. 

Santokhi hekelde het feit dat tegenstanders alles uit de kast halen om de VHP en VHP’ers te bekladden. 'In de resterende tijd gaat een keiharde strijd gevoerd worden, maar we gaan een nette campagne voeren conform onze partij ideologie en binnen wet en recht blijven. De VHP is een partij van liefde, een partij van wet en recht, een partij van waarheid. Als we geen vuil in ons hart hebben, kunnen we geen vuil geven aan anderen.'

'Tijdens een vergadering van de VHP in Para, waar de ad spirant kandidaten zijn gepresenteerd kwam de politie. In opdracht van de districtscommissaris moest deze vergadering beëindigd worden, maar de vergadering is voortgezet.
 
https://dcpara.wordpress.com/2019/12/09/openbare-bijeenkomst-stopgezet-door-politie-van-para/?fbclid=IwAR1fnCRoUT1yis08o-TwgQUspojOFj1m8E5mGg8k2r8K89V_1LPReSxRJ38

Twee weken geleden had ik een gesprek met ondernemers die de VHP willen ondersteunen. Ze vroegen naar vlaggen en de volgende dag hebben ze die geplaatst en nu zijn die vlaggen weg. In opdracht van hogerhand moesten die vlaggen weggehaald worden. Begrijpt u waarom wij het land Suriname willen redden? Als we naar de historie kijken dan zien we dat de weg van liefde en waarheid een lange is maar het zal altijd overwinnen. Als je naar de historie kijkt ga je ook zien dat machthebbers die in bepaalde periode onoverwinlijk leken te zijn maar uiteindelijk zijn ze allemaal ten val gekomen. Macht tentoonstellen naar weerloze burgers op onjuiste wijze is verwerpelijk, daarom moet dit land gered worden. 

'De VHP -vergadering heeft grote belangstelling van de nationale en internationale gemeenschap. Bepaalde mensen zeggen dat het verstekvonnis een politiek proces is. Laat ik als VHP-voorzitter dit onmiddellijk ontkrachten. Het 8 decemberproces is geen moment, geen seconde een politiek proces, eenieder dient de uitspraak te respecteren. De ALBA (Alianza Bolivariana para los Pueblos de Nuestra América) organisatie heeft een verklaring uitgegeven waarin ze aangeeft, dat de rechtelijk macht met het vonnis de huidige president probeert te weerhouden voor deelname aan verkiezingen en dat hij uitgesloten moet worden om gekozen te worden als president. De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) heeft ook een verklaring uitgegeven waarin ze oproept de rechtsstaat te respecteren en het juridische proces zijn gang te laten gaan, overeenkomstig internationale normen voor een eerlijk proces, zonder verdere vertragingen, bedreigingen of andere vormen van uitvoerende inmenging. Dit is ook de statement van de VHP, eenieder dient zich te onderwerpen aan de regels wet en recht.'

Shiraz Boedhoe gaf te kennen, dat de regering Bouterse-Adhin het volk dubbel laat betalen voor verbruikte stroom. 'Iedere maand betalen wij als klant onze stroomrekening, maar de regering heeft al jaren verzuimd om met deze gelden, de stroom die zij op rekening heeft afgenomen van Alcoa, te voldoen. Waar is dan het geld gegaan dat je steeds op tijd hebt voldaan voor stroom die je hebt verbruikt?'

Moertabat gaf aan, dat alles van de NDP politiek proces is, ze beschuldigen de VHP dat ze met een politiek bezig. 'Ja, de VHP is al jaren bezig met een politiek proces, we hebben nog vijf maanden te gaan om Suriname te redden.' 

Henk Aviankoi: 'Ik heb voor de VHP gekozen, omdat ik vertrouwen en geloof heb in de VHP en dat deze partij Suriname gaat redden. Op 25 mei 2020 wordt een oranje kind geboren om Suriname te redden.' 

Gajadien zei, dat het slecht gaat met de economische situatie in het land. 'In december moeten alle banken die een correspondentie hebben met de ING bank, alle de rekeningen afsluiten. De banken mogen geen zaken doen met ING België, dit is de situatie waar Bouterse ons heeft toegebracht. Bouterse beweert dat Suriname achter hem staat, terwijl op Zanderij ongeveer 1.500 mensen aanwezig waren en dat is ongeveer 1% van de 118.000 stemmen die de NDP in 2015 kreeg.'

Weinig animo voor 'Verzoeningspad' wandelingetje - Organisatie vindt amper sympathie in samenleving

'Verzoening is zware opgave, maar nodig om de gemeenschap te herstellen'


Een handjevol personen heeft gisteren het 'Verzoeningspad' bewandeld. De loop is bedoeld om slachtoffers en nabestaanden van de Binnenlandse Oorlog en nabestaanden van de 8 decembermoorden in 1982, samen te brengen. De loop, gehouden door het Comité en de Commissie Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld, is voor de vijfde keer gehouden. Er zijn eerst kransen gelegd aan de Waterkant bij het monument 'ter nagedachtenis van alle Surinamers die ons zijn ontvallen tijdens het binnenlands conflict 1986-1992', zo schrijft Starnieuws vandaag, zondag 8 december 2019. De matige opkomst toont weer eens, dat de organisatie  amper sympathie vindt in de samenleving.

Na een paar korte toespraken wandelde het groepje naar Fort Zeelandia, waar op 8 december 1982, vijftien mannen zijn gefolterd en vermoord. Daar zijn ook kransen gelegd, op de twee paar ‘voeten’ bij de ingang.

Aan de Waterkant zijn ook stenen voeten. Ze symboliseren het begin- en eindpunt van het ‘verzoeningspad,’ de route tussen de twee locaties waar de kransen zijn gelegd.

Henk Herrenberg heeft namens de commissie het woord gevoerd, Eddy Weewee namens comitévoorzitter Humprey Jeroe en kolonel Johnny Antonius namens minister Ronni Benschop van Defensie. De boodschap was hetzelfde: verzoening is een zware opgave, maar het is nodig om de gemeenschap te herstellen.

De commissie en het comité zijn geen voorstander van straffen voor de daders en veroorzakers van politiek geweld. Zij beweren - gespeend van enige realiteitszin -, dat strafprocessen voor nog meer spanningen zorgen, ze willen dialoog en verzoening tussen de daders, slachtoffers en nabestaanden.

Herrenberg pleit voor een waarheidscommissie. 'Het is in de gewijzigde Amnestiewet opgenomen, wanneer het er is gaan de groepen met elkaar praten en zal de waarheid naar boven komen. Maar, we laten dingen liggen in dit land, we handelen niet wanneer er gehandeld moet worden. Die wet is in 2012 gewijzigd, we zijn nu zeven jaren verder. Dat mek’ wan lo bruya e pasa now di ben kan sreeka somen langa.' 

Gastheer Edwin Gefferie deelde mee, dat de commissie en het comité nog een activiteit hebben gepland. 'Wij willen de nabestaanden en slachtoffers een aangename jaarafsluiting bieden. Dat wordt op 16 december in Stibula.'....

EBS breidt opwekcentrale te Clarapolder in Nickerie met twee megawatt uit

(Bron foto: EBS)
De komende twee jaar wordt voldaan aan de vraag naar energie


De Energiebedrijven Suriname (EBS) heeft de op opwekcentrale te Clarapolder in district Nickerie met twee megawatt uitgebreid. Het nutsbedrijf maakt daar melding van in een persbericht, aldus de Ware Tijd vandaag, zondag 8 december 2019. 

Met de huidige uitbreiding en upgrade is de efficiëntie van de centrale flink verbeterd. De machines zijn zuiniger in brandstofverbruik en gebruiken 'heavy fuel oil' in plaats van diesel, wat ook de brandstofkosten reduceert. Bij de uitbreiding zijn ook brandstofopslag en de brandstofverwerkingsinfrastructuur van de centrale meegenomen.

Er is een nieuw en geavanceerd brandbeveiligingssysteem geïnstalleerd. Ook de software van het besturings- en monitoringssysteem van de bestaande machines is geüpgraded en bijgeschakeld.

Eind 2018 werd gestart met de uitbreidingswerkzaamheden in de opwekcentrale te Clarapolder, die ruim elfduizend huishoudens en bedrijven in Nickerie van elektriciteit voorziet. Er zijn twee nieuwe generatoren aangeschaft waarvan de installatie in november succesvol werd afgerond. De twee nieuwe generatoren hebben elk een vermogen van vier megawatt, wat zorgt voor een huidig beschikbaar vermogen van ruim 23 megawatt.

Vanwege de toegenomen opwekcapaciteit kan de komende twee jaar worden voldaan aan de vraag naar energie. Jaarlijks stijgt de vraag naar elektriciteit met 4 procent. Om verder aan de vraag te voldoen worden er in de nabije toekomst investeringen gepleegd in zowel de uitbreiding van de opwekcapaciteit als de elektriciteitsnetten.

Daarnaast wordt er in januari 2020 een aanvang gemaakt met het zonnepanelenproject in het district.

Somohardjo (PL): 'Nonsens dat NDP praat van een politiek vonnis in 8 decemberproces'

'Ten koste van alles voorkomen dat de NDP weer aan de macht komt'

'NDP mag niet meer dan 17 zetels behalen de komende verkiezingen'


Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur, vindt het nonsens dat de NDP praat van een politiek vonnis in het 8 decemberproces. 

'Ex-legerleider Desi Bouterse, die ook president en voorzitter is van de NDP, heeft 20 jaar celstraf opgelegd gekregen. Het vonnis is door de VS, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk geaccepteerd. Ook de International Commission of Jurists heeft het vonnis geaccepteerd. De oppositie, het Comité Christelijke Kerken, de Interreligieuze Raad in Suriname, de vakbeweging hebben het vonnis geaccepteerd. Alleen de NDP blijft achter haar voorzitter staan', concludeert Somohardjo.

De Pertjajah Luhur heeft gisteravond, volgens Starnieuws vandaag, zondag 8 december 2019, een druk bezochte massameeting gehouden in haar hoofdkwartier te Beekhuizen. Eerder op de dag waren er activiteiten voor kinderen, terwijl tijdens de partijraadsvergadering de aspirant-kandidaten zijn goedgekeurd. Zij moeten zich in de komende periode in het veld waarmaken. Daarna zal de partij een keuze maken wie op de kandidatenlijst die in april ingediend wordt, zullen prijken.

Somohardjo is blij, dat onder zijn leiding een eenheidsbeweging is ontstaan, waarin naast PL ook zitting hebben de KTPI, PDO en Nieuw Suriname. Somohardjo benadrukte, dat ten koste van alles voorkomen moet worden dat de NDP weer aan de macht komt.

Net als verschillende sprekers stelde hij, dat het land naar de afgrond is gebracht door de NDP. Daarom is het belangrijk om een hechte eenheid te vormen. De oppositie moet zich bundelen en samenwerken. De NDP mag volgens Somohardjo niet meer dan 17 zetels behalen de komende verkiezing.

Op de massameeting voerden namens de VHP hoofdbestuurslid Mahinder Rathipal en voor de ABOP Assembleelid Edward Belfort het woord.

De PL-voorzitter wees erop, dat niet gesteld kan worden, dat de massa bij de NDP zit. De ABOP had ook een grote vergadering op Bronsplein. De opkomst op de massameeting bewijst volgens de politicus ook hoe groot de PL is. Ook de VHP had een goed bezochte vergadering.

'Wat men ook wil doen, het vonnis staat er, dat kan niet worden weggemaakt'

Herdenkingsdienst Organisatie van Gerechtigheid en Vrede in Afonsiuskerk


De nabestaanden van de slachtoffers van de 1982 8 decembermoorden zullen tijdens de multi-religieuze herdenkingsdienst van de Organisatie van Gerechtigheid en Vrede (OGV) vanavond, zondag 8 december 2019, in de Afonsiuskerk het woord voeren. 

Voorzitster Betty Goede zegt op Starnieuws, dat Rani Sohansingh namens de nabestaanden het zal hebben over wat de families 37 jaar hebben meegemaakt. Goede merkt op, dat het vonnis van 20 jaar nu is uitgesproken tegen hoofdverdachte Desi Bouterse.

'Wat men ook wil doen, het vonnis staat er, dat kan niet worden weggemaakt,' stelt de OGV-voorzitster.

De herdenkingsdienst heeft als thema 'Wat de toekomst brengen moge'. Dit thema hebben Goede en pater Toon te Dorsthorst ruim vóór de uitspraak bepaald. Het sluit volgens Goede precies aan bij de situatie nu. Zij is blij dat de uitspraak is gekomen na zoveel jaren. Daarom is het goed dat nu de nabestaanden aan het woord komen. Daarin zal de herdenkingsdienst verschillen van de overige jaren.

Goede zegt, dat er allerlei discussies gehouden worden over hoe Bouterse kan voorkomen om zijn straf uit te zitten. Men wringt zich volgens haar in allerlei bochten, maar de veroordeling is er. De rechter heeft al aangegeven dat de Amnestiewet niet van toepassing is in deze zaak. Zij vindt het vreemd dat mensen weer de Amnestiewet willen gebruiken om het vonnis te niet te doen.

Goede is blij, dat de rechtsstaat met de uitspraak van de Krijgsraad overeind is gebleven.

De herdenkingsdienst ter nagedachtenis van de 15 slachtoffers van 8 december 1982, zal worden geleid door Dorsthorst en de geestelijken Soeshila Baldew-Malhoe en Moballigah Ghafoerkhan. De dienst begint om 19.00 uur. Om 12.00 uur wordt bij Bastion Veere in het Fort Zeelandia een bloemenhulde gebracht. Dit is een activiteit van stichting 8 december 1982.

Rozenstruik wint UFC-gevecht met MMA-veteraan Overeem in laatste seconden

Overeem verlaat kooi teleurgesteld met hevig bloedende gescheurde lipVoor Alistair Overeem is het UFC-gevecht met Jairzinho ‘Bigi Boi’ Rozenstruik in de Capital One Arena in de Amerikaanse hoofdstad Washington zaterdagavond 7 december 2019 uitgelopen op een bittere teleurstelling. De 39-jarige Nederlandse MMA-veteraan Overeem werd in de ’dying seconds’ van de partij knock-out geslagen.

Overeem stond voor op punten, maar liep vier seconden voor het einde van de partij tegen een rechtse directe van Rozenstruik op. Een hevig bloedende lip - hij verloor een groot gedeelte hiervan zelfs, getuige de foto’s en video’s - was voor de scheidsrechter reden genoeg om het duel te stoppen en Rozenstruik uit te roepen tot winnaar.

Overeem had de wond te danken aan het provoceren van Rozenstruik. 'Hij zei dat ik niet op zijn niveau zit', onthulde 'Bigi Boi' na het gevecht. 'We zijn allemaal vechters en moeten respect hebben voor mekaar. Maar, als je mijn staat van dienst bekijkt en je dat zegt dan moet het maar zo gebeuren: one shot, one kill.'


Overeem vs. Rozenstruik was het ’main event’ van de UFC ’fight night’ in Washington.

Aanvankelijk zou Overeem het zaterdag in Washington opnemen tegen Walt Harris. De Amerikaan trok zich echter terug toen zijn dochter ontvoerd werd. Inmiddels is ze overleden.


De 31-jarige Rozenstruik was van 2009 tot 2016 professioneel kickbokser. Hij vocht in totaal 85 kickbokswedstrijden, waarvan hij er 76 won. Sinds 2017 focust Rozenstruik zich op MMA. ‘Bigi Boy’ heeft nu 10 officiële MMA-partijen gevochten en heeft allemaal gewonnen. Hij is de enige UFC vechter afkomstig uit Suriname.

De 39-jarige Overeem begon als 15-jarige met vechtsport. Hij heeft een indrukwekkende carrière. In de loop der jaren vocht Overeem 63 professionele Mixed Martial Arts (MMA)-partijen, waarvan hij er 45 won. Ook werd hij wereldkampioen MMA en wereldkampioen kickboksen. In 2011 stapte Overeem over naar de bond UFC.