zondag 7 januari 2018

Koninkrijk verbolgen om Venezolaanse boycot ABC-eilanden

'Eenzijdige handelsboycot past niet bij het streven naar goede buurlandrelaties’

'Koninkrijk heeft contact met de Venezolaanse autoriteiten over de maatregel'

 
Nederland reageert verbolgen op het besluit van Venezuela om de grenzen met de ABC-eilanden (Aruba, Curaçao, Bonaire) voorlopig op slot te doen. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken past de eenzijdige handelsboycot niet bij het streven naar ’goede buurlandrelaties’. Dit meldt De Telegraaf vandaag, zondag 7 januari 2018.

Een woordvoerder van minister Halbe Zijlstra laat weten, dat het Koninkrijk contact heeft met de Venezolaanse autoriteiten over de maatregel. Aruba en Curaçao zijn autonoom binnen het Koninkrijk, Bonaire is een Nederlandse gemeente.

'Gevraagd wordt om een toelichting op het besluit. Ook wordt aangegeven dat eenzijdige sluiting van de grenzen niet bijdraagt aan een oplossing voor de smokkelpraktijken. Als er illegale activiteiten plaatsvinden gaan we het gesprek aan.'

De Venezolaanse president Maduro kondigde de boycot gisteren af, omdat hij een streep wil zetten door de handelsbootjes die vanuit Venezuela richting de Antillen varen. De schuitjes voeren groenten en fruit aan, schaarse producten die hij liever voor zijn eigen bevolking bewaart. De schippers zouden bovendien ook illegale waar vervoeren, zoals goud en zilver.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken hoopt dat de boycot nu snel ten einde komt. Diplomatieke sancties vanuit het Koninkrijk, zoals het terugroepen van de ambassadeur, blijven voorlopig uit.

In een reactie benadrukt het departement in de richting van Maduro dat er ’nauwe economische, familie- en culturele banden’ zijn tussen de Caribische delen van het Koninkrijk en Venezuela. 'De landen van het Koninkrijk staan in nauw contact met elkaar over de ontwikkelingen', aldus de woordvoerder.

SLM-directeur Lachmising verlengt contract met 6 maanden tot juli 2018

Lachmising keerde 5 juli 2016, na twaalf jaar, terug als directeur met een contract van een jaar


Het contract van Robbi Lachmising, directeur van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij NV (SLM), is met zes maanden verlengd tot juli 2018. Zijn vorige contract van zes maanden was 4 januari verlopen. Lachmising was niet bereikbaar voor commentaar over de verlenging van zijn werkrelatie met de SLM, aldus Starnieuws vandaag, zondag 7 januari 2018.

Minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie verwijst naar de Raad van Commissarissen van het bedrijf.

Lachmising keerde op 5 juli 2016, na twaalf jaar, terug in die functie met een contract van een jaar. De aandeelhouder, de Staat, deed toen een beroep op hem om het bedrijf te leiden.

Zes maanden later in december 2016 is het hem gelukt een samenwerking aan te gaan met TUIfly, dat sinds juli 2017, een B787 Dreamliner op de route heeft ingezet. In het partnerschap tussen SLM en TUIfly worden drie keer per week vluchten aangeboden tussen Paramaribo en Amsterdam.

Een maand later, in januari 2017, lukte het Lachmising de achterstanden in de jaarrekeningen in te lopen. De jaarrekeningen 2013/2014 en 2014/2015 werden in januari en februari vorig jaar klaargestoomd, terwijl de jaarrekening over 2015/2016 in mei is afgeleverd. Het boekjaar 2016/2017 zag er volgens de SLM-directeur positief uit door de lage brandstofkosten. 'We zitten in de rode cijfers, maar dat komt door de hele situatie in het land', zei hij. 'Vooral de dure dollars. Nu moeten we zien hoe we daar uitkomen. Maar, ik denk dat we op de goede weg zijn met de SLM.'

Hij vertelde dat de relatie met TUIfly heel voordelig uitvalt.

Zijn grootste zorg is nu de uitbreiding van de SLM-vloot. In juli 2017 werd het contract van Lachmising met zes maanden verlengd. Het lukte hem om de SLM zover te krijgen dat het bedrijf het klein onderhoud van de Boeing weer in eigen beheer doet. Op 2 oktober vorig jaar werd de Boeiing 737-300 ‘Marowijne’, die de SLM voor acht jaar had gehuurd, ingeleverd bij de verhuurder. Voor dit jaar is het streven erop gericht om met modernere 737-700 toestellen te vliegen.

Het is de wens van de SLM-directeur om ook een eigen vrachtvliegtuig voor het bedrijf binnen te halen.

In maart dit jaar vervalt het laatste huurcontract van de SLM. Lachmising heeft ervoor gekozen haar vloot te moderniseren in plaats van contracten te verlengen. Hij heeft al eerder met het bijltje gehakt toen hij directeur was van 2000 tot 2004.

Oud-auditeur-militair Ramon de Freitas is overleden

De Freitas liet door hem gesteunde NDP en Bouterse achter zich en ging terug naar NPS


Starnieuws bericht vandaag, zondag 7 januari 2018, dat voormalig auditeur-militair Ramon de Freitas gisteravond is overleden in een ziekenhuis. De Freitas steunde de militaire staatsgreep in 1980. Hij maakte deel uit van het Bijzonder Gerechtshof, ingesteld door de militaire machthebbers. Hij was ook juridisch adviseur van NDP-voorzitter Desi Bouterse.

In 2009 heeft De Freitas formeel zijn lidmaatschap van de NDP opgezegd, nadat hij enkele jaren niet meer actief was.

De Freitas heeft de afgelopen periode, vooral rond de verkiezingen van 2015, heftige kritiek geleverd op Bouterse, een man die hij eerder met verve, ook in processen in Nederland, had verdedigd. De Freitas had aangegeven dat hij zich weer aansluit bij de NPS, de partij van waar hij kwam.

Hij was actief in de afdeling Paramaribo van de NPS en was lid van het wetenschappelijk instituut Japin (Johan Adolf Pengel Instituut). NPS-voorzitter Gregory Rusland condoleert de familie met het heengaan van De Freitas.

Braziliaans politicus komt in Congres die tot 12 jaar cel was veroordeeld voor seks met minderjarige meisjes

(Bron foto: Twitter)
Nelson Nahim zat vier maanden van straf uit, nadat succesvol hoger beroep

Nahim vervangt parlementslid Cristiane Brasil die door president Temer is benoemd als nieuwe minister van Arbeid

Nelson Nahim, een politicus uit Rio de Janeiro die in 2016 tot 12 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld nadat een rechter hem schuldig had bevonden aan het prostitueren van 15-jarige meisjes, verkrachting en intimidatie, vervangt nu parlementslid Cristiane Brasil die door president Michel Temer is benoemd als de nieuwe minister van Arbeid.


Volgens beschuldigingen van de aanklager was Nahim een ​​vaste klant in een prostitutiering waarin meisjes tegen hun zin werden vastgehouden, gedrogeerd en gedwongen werden om seks te hebben. Hij werd ervan beschuldigd seks te hebben gehad met twee 15-jarige meisjes en werd veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. Hij zat echter pas vier maanden van zijn straf uit, nadat hij met succes beroep had aangetekend bij het Hooggerechtshof.
Het probleem van kinderprostitutie in Brazilië stond tijdens de FIFA Wereldbeker 2014 in de schijnwerpers.

Volgens de BBC is er geen officieel aantal, maar er wordt geschat dat honderdduizenden kinderen gevangen zitten in de prostitutie, hetzij door economische noodzaak, bedreigingen van geweld door pooiers en criminelen, of door drugsverslaving. Kinderen in deze kwetsbare toestand kunnen pas 10 jaar oud zijn.

Nahim, die lid is van de Democratische Bewegingspartij van President Temer, neemt volgende maand deel aan het Congres, nadat het reces is beëindigd.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/YouTube)

Juriste Van Dijk-Silos door president Bouterse weer benoemd tot voorzitster Onafhankelijk Kiesbureau

Van Dijk-Silos was ook voorzitster tijdens de verkiezingen in 2005, 2010 en 2015


Juriste Jennifer van Dijk-Silos is door president Desi Bouterse opnieuw benoemd tot voorzitster van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). Zij was in 2004, tijdens de regering-Venetiaan, ook voorzitster van het OKB. Van Dijk-Silos was voorzitster tijdens de verkiezingen in 2005, 2010 en 2015. Bij elke verkiezing plaatste zij kritische kanttekeningen over het verkiezingsproces. Dit meldt Starnieuws vandaag, zondag 7 januari 2018.

Nadat Van Dijk-Silos benoemd werd tot minister van Justitie en Politie in augustus 2015, is de functie van OKB-voorzitter niet ingevuld.

President Desi Bouterse heeft afgelopen week in een regeringsvergadering meegedeeld dat Van Dijk-Silos weer benoemd zal worden als voorzitster van de OKB. Intussen is de benoemingsresolutie bekrachtigd.

De benoeming gaat in per 8 januari. Later deze maand wordt zij beëdigd in deze functie.

'Drugsnetwerk in Suriname dat gelinkt wordt aan Nigeriaanse drugsbazen in Brazilië'

Wotherspoon, links (Bron foto: Wotherspoon)
John Wotherspoon, gevangenispredikant in Hong Kong, voert campagne tegen Nigeriaanse praktijken

'Negen uit Suriname afkomstige gevangenen, veroordeeld voor drugssmokkel, vast in Hong Kong'


Er schijnt een drugsnetwerk actief te zijn in Suriname dat gelinkt wordt met Nigeriaanse drugsbazen in Brazilië. Leden van dit netwerk gaan in opdracht van deze maffia op zoek naar financieel kwetsbare personen. Die worden met allerlei tactieken misleid bijvoorbeeld onder het mom dat ze werk kunnen vinden in Brazilië. Eenmaal daar aangekomen, worden ze geronseld door de plaatselijke drugsmaffia en gedwongen om drugs naar landen zoals Hong Kong te smokkelen. Dat beweert althans John Wotherspoon, gevangenispredikant in Hong Kong - al jaren bezig met een 'tegencampagne' om de drugsbazen de pas af te snijden - in de Ware Tijd zaterdag 6 januari 2018.

Via zijn bediening in de plaatselijke gevangenissen hoort hij de verhalen aan van mensen die slachtoffer zijn geworden. De geestelijke heeft eerder landen in Afrika en Latijns-Amerika bezocht waar de meeste gevangenen vandaan komen. Hij reist op dit moment door landen in Zuid-Amerika, waaronder Suriname op 1, 2 en 3 januari, om de boodschap te verspreiden.

Er zitten momenteel negen uit Suriname afkomstige gevangenen, die veroordeeld zijn voor drugssmokkel, vast in Hong Kong. De Ware Tijd heeft inzage gehad in een lijst waarop hun namen staan. De predikant vreest, dat door de onstabiele financieel-economische situatie nog meer mensen het slachtoffer kunnen worden van deze drugsbende.

Uit het relaas van de gevangenen in Hong Kong aan de geestelijke is gebleken, dat er zeker drie handlangers van de Nigeriaanse drugsmaffia actief zijn in Suriname. De namen zijn bekend bij de Ware Tijd.

Een voormalig lid van de drugsbende, die in een ander land gevestigd is, heeft via internet informatie verspreid over de werkwijze van de maffia. Wotherspoon heeft die informatie via zijn website gepubliceerd als onderdeel van zijn campagne. 'Ze gaan heel listig te werk en weten precies wie ze tot slachtoffer kunnen maken: arme mensen die geldproblemen hebben en daardoor kwetsbaar zijn.'

Wotherspoon wil een stem zijn voor deze 'kwetsbare onschuldigen'.

De straffen voor drugssmokkel in Hong Kong zijn heel erg hoog. Voor smokkel tot vijf gram drugs variëren deze tussen vijf en tien jaar. Men riskeert zelfs de doodstraf. De meeste opgesloten Surinamers zijn volgens Wotherspoon veroordeeld tot twintig jaar en meer.

Wotherspoon op zijn website over zijn bezoek aan Suriname:'Het aantal deelnemers Bigi Broki Waka voor de wedstrijden is nog nooit zo groot geweest

'We hebben gemerkt dat steeds meer mensen willen meedoen, maar we moeten veiligheid waarborgen'


De Bigi Broki Waka wordt vandaag, zondag 7 januari 2018, voor de 15e keer gehouden. Hiervoor wordt de Jules Wijdenboschbrug afgesloten voor auto's tussen zeven en negen uur ’s morgens. Er hebben zich 4.500 personen ingeschreven voor de traditionele wandeling over de ‘Bosjebrug'. Het aantal deelnemers voor de 5 en 10 km snelloop is aardig gestegen naar 700 en is uitgebreid met hardlopers uit het buitenland. 

'Het aantal deelnemers voor de wedstrijden is nog nooit zo groot geweest', zegt Astra Singh van stichting Bigi Broki Waka op Starnieuws. 'We hadden wel meer deelnemers kunnen accommoderen maar de chips om de looptijd te meten zijn niet genoeg. We hadden er maar 700. Dit aantal deelnemers is de grootste sinds we de snellopen op de brug hebben georganiseerd.'

De deelnemers van de snellopen krijgen een chip in hun schoenen mee. Met dit apparaat is het meten van de tijd de afgelopen jaren heel accuraat geweest. De tijd wordt daarom dan ook onmiddellijk doorgegeven wanneer de lopers over de finish zijn. Singh deelt mee dat de stichting voor volgend jaar ook de meetapparaten gaat vergroten. Vorig jaar hebben ruim 600 mensen deelgenomen aan de competities.

Guyana heeft ondertussen een dominante positie ingenomen op de ‘Bosjebrug.’ De Guyanese lopers winnen niet alleen de wedstrijden in beide klassen, maar laten heel weinig ruimte in de top voor Suriname.

De competitie belooft heftiger te worden dit jaar met deelnemers uit onder andere Frans-Guyana, Curaçao en Nederland geeft Singh aan. Na de competitieloop begint de Kids Walk. 400 kinderen zullen over de brug gaan dit jaar. Daarna begint het grote evenement; de Bigi Broki Waka. 'We hebben daar ook wat mensen moeten teleurstellen', geeft Singh aan. 'De limiet was heel gauw bereikt. Het was jammer voor de mensen die elk jaar meedoen. We hebben gemerkt dat er steeds meer mensen willen meedoen, maar we moeten de veiligheid waarborgen. Daarnaast hebben we vergunning voor twee uren. Alles moet verwerkt worden tussen zeven en negen uur. We beginnen altijd op tijd.'

KFC-filiaal aan Kwattaweg in Paramaribo overvallen

Klanten beroofd van persoonlijke eigendommen door drie gemaskerde en gewapende mannen

 
De Ware Tijd meldt zaterdagmiddag 6 januari 2018, dat het KFC-filiaal aan de Kwattaweg 's morgens is overvallen door drie gemaskerde en gewapende mannen. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. 

De drie mannen zouden de zaak zijn binnendrongen en de klanten onder schot hebben gehouden.

De klanten werden beroofd van hun persoonlijke spullen, zoals telefoons, geld en sieraden. De mannen probeerden de kassa open te maken door er gericht op te schieten, maar zonder succes.

Ze vluchtten daarna in een witte auto. De politie van Munder heeft de zaak in onderzoek.

Zeeschildpadden voor kust Florida (VS) door koude getroffen

Meer dan 100 zeeschildpadden gered langs de kust van Florida


Omdat de oostelijke kustlijn getroffen wordt door  sneeuwstormen, voelt Florida de effecten met onder gemiddelde temperaturen over de hele staat. De temperaturen zijn van invloed op de unieke vis- en wildsoorten van de staat. 

Florida Fish and Wildlife Conservation Commission-medewerkers gaan op missies om door kou verdoofde zeeschildpadden en zeekoeien te redden tijdens het koude weer. In de afgelopen week hebben FWC-officieren meer dan 100 zeeschildpadden gered langs de kust van Florida.Wanneer zeeschildpadden worden blootgesteld aan koude temperaturen, kunnen ze levenloos in het water op of in de buurt van de kust drijven.

Ambtenaren zeggen dat de zeeschildpadden dood kunnen lijken, maar dat ze vaak nog leven.

Suriname Mirror berichtte gisteren over leguanen die door kou bevangen uit bomen vallen in Florida.

Exxon Mobil Corporation meldt zesde grote olievondst voor de kust van Guyana sinds 2015

'Deze ontdekking voegt nog meer waarde toe aan onze groeiende Guyana-portefeuille'


Exxon Mobil Corporation heeft donderdag positieve resultaten bekendgemaakt van zijn Ranger-1-exploratiebron, waarmee ExxonMobil's zesde olievondst voor de kust van Guyana sinds 2015 een feit is.


De Ranger-1-ontdekking draagt ​​bij aan eerdere bij Liza, Payara, Snoek, Liza Deep en Tarbot, die naar schatting meer dan 3,2 miljard winbare vaten met olie bevatten.

ExxonMobil-partner Esso Exploration and Production Guyana Ltd. begon op 5 november 2017 met het boren van de Ranger-1 en ontdekte een ongeveer 70 meter hoogwaardig, oliehoudend carbonaatreservoir. De put werd geboord tot een diepte van 6.450 meter in 2.735 meter diep water.


'Dit laatste succes in de grote waterdiepte van Guyana illustreert onze ultra diepwater- en carbonaat-exploratiemogelijkheden', aldus Steve Greenlee, president van ExxonMobil Exploration Company.

'Deze ontdekking bewijst een nieuw concept voor het 6,6 miljoen hectare Stabroek-blok en voegt nog meer waarde toe aan onze groeiende Guyana-portefeuille.'

Extra verkenningsboringen zijn gepland voor het Stabroek-blok voor 2018, inclusief potentiële schattingsboringen bij de de Ranger. Het Stabroek-blok is 26.800 vierkante kilometer groot. Esso-Exploration and Production Guyana Limited is operator en bezit 45 procent belang in het Stabroek-blok. Hess Guyana Exploration Ltd. heeft een belang van 30 procent en CNOOC Nexen Petroleum Guyana Limited heeft een belang van 25 procent.


http://news.exxonmobil.com/press-release/exxonmobil-announces-sixth-oil-discovery-offshore-guyana

Jan 5, 2018 - 09:00 a.m. EST

ExxonMobil Announces Sixth Oil Discovery Offshore Guyana


  • Ranger-1 well encounters approximately 230 feet of high-quality, oil-bearing reservoir
  • Well is located approximately 60 miles northwest of Liza phase one project
  • Discovery provides a new play concept for the 6.6 million acre Stabroek Block

Dateline:

IRVING, Texas


Public Company Information:

NYSE:
XOM
IRVING, Texas--(BUSINESS WIRE)--Exxon Mobil Corporation (NYSE:XOM) announced today positive results from its Ranger-1 exploration well, marking ExxonMobil’s sixth oil discovery offshore Guyana since 2015.

The Ranger-1 well discovery adds to previous world-class discoveries at Liza, Payara, Snoek, Liza Deep and Turbot, which are estimated to total more than 3.2 billion recoverable oil-equivalent barrels.

ExxonMobil affiliate Esso Exploration and Production Guyana Ltd. began drilling the Ranger-1 well on Nov. 5, 2017 and encountered approximately 230 feet (70 meters) of high-quality, oil-bearing carbonate reservoir. The well was safely drilled to 21,161 feet (6,450 meters) depth in 8,973 feet (2,735 meters) of water. 

“This latest success operating in Guyana’s significant water depths illustrates our ultra deepwater and carbonate exploration capabilities,” said Steve Greenlee, president of ExxonMobil Exploration Company. “This discovery proves a new play concept for the 6.6 million acre Stabroek Block, and adds further value to our growing Guyana portfolio.” 

Following completion of the Ranger-1 well, the Stena Carron drillship will move to the Pacora prospect, 4 miles from the Payara discovery. Additional exploration drilling is planned on the Stabroek Block for 2018, including potential appraisal drilling at the Ranger discovery. 

The Stabroek Block is 6.6 million acres (26,800 square kilometers). Esso Exploration and Production Guyana Limited is operator and holds 45 percent interest in the Stabroek Block. Hess Guyana Exploration Ltd. holds 30 percent interest and CNOOC Nexen Petroleum Guyana Limited holds 25 percent interest.

(Suriname Mirror/ExxonMobile/Twitter/YouTube)