zaterdag 22 december 2018

ABO-voorzitter vraagt aandacht president Bouterse voor dreigende achterstelling groep gepensioneerden uit overheidsdienst

Groep gepensioneerden niet in aanmerking gekomen voor toekenning recente aanpassing pensioen


Hugo Blanker, voorzitter van de Algemene Bond Overheidspersoneel (ABO), heeft in een brief aan president Desi Bouterse aandacht gevraagd voor de dreigende achterstelling van een groep gepensioneerden uit overheidsdienst. Het gaat om gepensioneerden, van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, Stichting Planbureau Suriname, Cebuma (Centraal Bureau Mechanische Administratie) en enkele individuele gepensioneerden. 

Blanker ging vrijdag in op deze kwestie tegenover journalisten op het universiteitscomplex.

Deze gepensioneerden blijken niet in aanmerking te zijn gekomen voor de toekenning van de recente aanpassing van de pensioenuitkering. Het pensioenfonds heeft aan de ABO geen harde garanties gegeven dat deze categorie mensen in aanmerking komt voor de compensatie.

Blanker geeft aan, aldus Starnieuws zaterdag 22 december 2018, dat deze mensen ook hebben gestort in het Pensioenfonds en dus ook in aanmerking dienen te komen voor volledige compensatie. Via de Bond Belangen Behartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst is onlangs een aanpassing gepleegd aan de pensioenen volgens het Staatsbesluit Welvaartsvaste Pensioenen uit 2015.

De ABO vraagt aan de president om het bestuur over deze kwestie te ontvangen. Blanker, die tevens voorzitter is van de Confederatie van voor Organisaties van Landsdienaren (COL), geeft aan dat deze case overgenomen is. COL pleit ervoor dat de gedupeerde gepensioneerden vanaf de eerst komende storting van de pensioengelden over hun rechtmatig deel kunnen beschikken.

Refineria di Kòrsou staat achter het initiatief van de Isla-vakbonden Apri en PWFC

Apri- en PWFC-voorzitters naar Caracas om positie Isla-personeel voor 2019 veilig te stellen


Refineria di Kòrsou (RdK) staat achter het initiatief van de Isla-vakbonden Apri en PWFC, die hun voorzitters naar Caracas stuurden om de positie van het personeel van de raffinaderij voor volgend jaar veilig te stellen, aldus het Antilliaans Dagblad zaterdag.

RdK heeft het Venezolaanse oliebedrijf PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) onlangs laten weten een ‘preferred bidder’ te hebben geselecteerd voor verdere onderhandelingen over de overname en de modernisering van de raffinaderij op Curaçao. De niet-geselecteerde kandidaten is gevraagd pas op de plaats te houden, zolang pogingen worden gedaan om een Memorandum of Understanding (MoU) met de kandidaat van voorkeur af te sluiten.

'De werknemers van Isla zijn bezorgd wat er het komende jaar gaat gebeuren, nu er een grote kans bestaat dat PdVSA niet blijft, maar er wel nog een jaar te gaan is', zegt interim-directeur Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy van RdK. 'Zij willen de zekerheid dat 2019 een productief jaar wordt met behoud van werk en salarissen. Dat willen zij overbrengen bij de directie van PdVSA en daar staan wij achter. Wij willen ook dat de productie van Isla weer op gang komt.'

Apri-voorzitter Gherrel Remilia en PWFC-voorzitter Angelo Meyer zijn samen met hun adviseur en oud-vakbondsman Errol Cova in Venezuela om gesprekken te voeren met de top van PdVSA. Wie zij daar hebben gesproken en of daarmee meer opheldering is over wat er het komend jaar staat te gebeuren, werd gisteren niet duidelijk. De Lannoy had ‘nog niets gehoord’.

Maar, als de vakbondsleiders een afspraak krijgen met de mensen hoog in de hiërarchie van PdVSA dan is dat al een verdienste. 'Want dat is niet gemakkelijk', zegt De Lannoy. 'En als wij dan de toezegging krijgen dat er olie hierheen komt, dan helpt dat zeker.' Want of het echt lukt om van 2019 een productief jaar te maken, hangt helemaal af van de aanvoer van olie.

VSBO-school Juan Pablo Duarte op Curaçao vrij van asbest

Leerlingen krijgen na de kerstvakantie weer gewoon les in hun eigen schoolgebouw


De leerlingen van de VSBO-school Juan Pablo Duarte (Voorbereidend Secundair Beroepsonderwijs) krijgen na de kerstvakantie weer gewoon les in hun eigen schoolgebouw. In de laatste monsters die voor onderzoek naar Nederland zijn gestuurd, zijn geen asbestvezels meer aangetroffen. Dat laat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) weten, zo berricht het Antilliaans Dagblad zaterdag 22 december 2018.

Sinds vrijdag is de school door de Arbodienst vrijgegeven en vanaf 7 januari zitten de VSBO-leerlingen weer in hun eigen vertrouwde bankjes.

Het VSBO verhuisde tijdelijk naar het Kolegio Alejandra Paula (KAP) toen er bij een verbouwing en de plaatsing van zonnepanelen asbest werd aangetroffen in het gebouw. Na een grondige schoonmaakbeurt werden er in de tweede week van november lucht- en stofmonsters naar Nederland gestuurd, waaruit bleek dat de lucht schoon was, maar het stof nog niet. Dus volgde een tweede schoonmaakactie en die heeft succes gehad.

De nieuwe monsters zijn geheel asbestvrij bevonden.

Pueblo Soberano wil commissie om voorstel aan regering te presenteren om Hotel Otrobanda te kopen

'Aanschaf door regering van het hotel kan bijdragen aan economische groei'


De regering van Curaçao moet een onderhandelingscommissie benoemen die binnen een maand een concreet voorstel moet presenteren aan de regering om Hotel Otrobanda te kopen. Dat stellen PS-leider Ben Whiteman en zijn partijgenoot Statenlid Jaime Córdoba in een brief aan minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling. Pueblo Soberano is oppositiepartij met één zetel in het parlement. Volgens het tweetal kan het door de regering zelf aanschaffen van het hotel bijdragen aan economische groei. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 22 december 2018.

'Zoals bekend maakt de Curaçaose economie een onophoudelijke verslechtering mee. De werkloosheid neemt toe en de koopkracht van de Curaçaose bevolking daalt. Een van de economische pilaren - toerisme - maakt eveneens moeilijke tijden door, met de sluiting van verschillende hotels die daarmee grote schulden en nog meer werklozen achterlaten. Bovendien heeft een groot deel van de mogelijke kopers - voornamelijk van Europese afkomst - de intentie een ‘all inclusive’-beleid te hanteren, waardoor de deviezen voor het land gering zijn', aldus Whiteman en Córdoba.

De veiling van Hotel Otrobanda is tot nader order aangehouden, zo stelt het tweetal van Soberano, ‘maar ondertussen lijken er tussen de geïnteresseerden investeerders te zitten die van de locatie een totaal verschillende bestemming zullen maken’.

'Dit terwijl Hotel Otrobanda het enige hotel is waarin de toerist vanuit zijn hotelkamer een cruiseschip kan zien binnenvaren'

'Venezolaans staatsoliebedrijf PdVSA heeft geen belang bij exploiteren Isla-raffinaderij'

PdVSA hoopt wel na 2019 nog toegang te houden tot de Curaçaose terminal bij Bullenbaai


PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) is niet langer geïnteresseerd in de Isla-raffinaderij op Curaçao, maar kan niet zonder de opslagcapaciteit bij Bullenbaai. Het Venezolaanse staatsoliebedrijf hoopt dan ook na 2019 nog toegang te houden tot de Curaçaose terminal. Dat bericht Argus Media, aldus zaterdag 22 december 2018 het Antilliaans Dagblad.

De internationale energienieuwssite heeft die informatie van anonieme bronnen waaronder een hoge ambtenaar bij het Venezolaanse ministerie van Energie en een medewerker van de grootste olieterminal in Venezuela.

Het leasecontract met PdVSA loopt op 31 december 2019 af en Refineria di Kòrsou (RdK) onderhandelt op dit moment met het Amerikaanse bedrijf Motiva over de exploitatie van de raffinaderij, de CRU-centrale (Curaçao Refinery Utilities) en de olieterminal bij Bullenbaai.

Volgens de ambtenaar, die Argus Media citeert, heeft het Venezolaanse staatsoliebedrijf geen enkel commercieel of financieel belang meer bij het exploiteren van de raffinaderij, maar heeft het wel dringend de olieopslagcapaciteit bij Bullenbaai nodig.

'PdVSA is niet in staat om de hoeveelheid ruwe olie aan te voeren die Isla nodig heeft, kan zich niet veroorloven om die olie te importeren via andere leveranciers en heeft niet de financiële middelen om zelfs de nominale productiecapaciteit te behouden.'Maar, Bullenbaai is een belangrijke schakel in de export van de Venezolaanse olie. De ambtenaar spreekt van een ‘kritieke overslag-hub’.

De Venezolaanse olie die in de Curaçaose terminal is opgeslagen, wordt van hieruit verder verscheept naar bijvoorbeeld China, India en Cuba.

Regering van Guyana is gevallen door stem voor oppositie motie van wantrouwen van coalitielid Persaud...

Regering van president David Granger weggestemd met 33 stemmen voor en 32 tegen


De regering van Guyana is gisteravond aan het einde van een zenuwslopende vergadering gevallen. Hoog spel van oppositiepartij PPP/C leverde resultaat op, nadat coalitie-parlementariër Charrandass Persaud (APNU+AFC, A Partnership for National Unity + Alliance for Change) stemde voor de motie van wantrouwen van de oppositie. De regering van president David Granger werd weggestemd met 33 stemmen voor en 32 tegen. Dit houdt in dat binnen drie maanden nieuwe algemene verkiezingen moeten worden gehouden. Dit berichten  de Ware Tijd en Starnieuws vandaag, zaterdag 22 december 2018, op gezag van Guyanese media.

Persaud, een Assembleelid uit Berbice, herhaalde op zijn minst vier keer dat hij voor de motie stemde, terwijl de hel losbarstte in het Guyanese parlement.

Pogingen van verschillende fractiegenoten om hem op andere gedachten te brengen leverden niets op. De stemming kwam aan het einde van een ruim zeven uur durende, zenuwslopende vergadering waarbij de regering flink op de korrel werd genomen door de oppositie.De Nationale Assemblee was in rep en roer nadat het coalitielid voor de motie van wantrouwen had gestemd. De regeringsfractie werd compleet overrompeld door zijn stemgedrag.

Donderdag nog zei vicepresident Moses Nagamotoo, dat niemand van de coalitie zou stemmen voor de motie die door oppositieleider Bharrat Jagdeo was ingediend.

De tegenslag voor de regering komt op een moment waarop president Granger kampt met gezondheidsproblemen en ook de voorzitter van de Guyanese Kiescommissie fysiek niet fit is.

Lees hier de lokale berichtgeving van
* Demerara Waves
* Kaieteur News
* Guyana Chronicle

Registratie van vuurwapens gestart in bestuursressort Kabalebo

De laatste registratie werd in 2005 gehouden en de situatie is behoorlijk veranderd


Districtscommissaris Theresia Cirino van bestuursressort Kabalebo is blij dat de registratie van vuurwapens is begonnen. De laatste registratie werd in 2005 uitgevoerd, maar de situatie is behoorlijk veranderd in de loop der jaren. Ruim 100 personen zijn toen in beeld gebracht. Het was nodig om te weten wat de stand van zaken vandaag de dag is.

Een jaar geleden hebben Cirino en haar collega's van Para, Boven-Suriname en Pamaka besloten er werk van te maken, zodat duidelijk wordt wie allemaal een wapen bezitten. Er is een onderhoud hierover geweest met procureur-generaal Roy Baidjnath Panday die zijn medewerking voor dit project heeft toegezegd.

De districtscommissaris zegt vandaag, zaterdag 22 december 2018, op Starnieuws dat de inventarisatielijsten in dozen bij de politie lagen. Met medewerking van de politie van Nickerie hebben het commissariaat en het traditioneel gezag de lijsten doorgenomen. Het blijkt dat enkele mensen overleden zijn en sommige bejaarden hun wapen overgedragen hebben aan gezinsleden. De lijst is intussen geactualiseerd.

Het commissariaat verleent assistentie aan de politie die met de registratie ter plekke is begonnen. Nu vindt er een inventarisatie plaats van de actuele situatie. Ook mensen met een illegaal wapen in hun bezit worden in kaart gebracht. De Cirini zegt dat in deze fase er geen nieuwe registratie plaatsvindt. Dat komt in fase 2. Het gaat nu om - zoals de procureur-generaal het heeft uitgedrukt - een pilotproject. Verwacht wordt dat de registratie in januari zal zijn afgerond. Hierna zullen ook de overige districten aan bod komen.

Staatsolie tekent contract met Seadrill Limited voor leveren boorplatformdiensten in nearshore-gebied

Door nearshore-oliereserves op te sporen wil Staatsolie lange termijn productie veiligstellenStaatsolie Maatschappij Suriname N.V. heeft donderdag een contract getekend met Seadrill Limited, gevestigd in Londen (Verenigd Koninkrijk) voor het leveren van boorplatform- diensten in het nearshore-gebied voor de kust van Suriname. Seadrill zal het boorplatform, de West Castor, in het eerste kwartaal van 2019 naar Suriname mobiliseren om boringen te verrichten. Staatsolie begint in april 2019 met het boren van negen exploratieputten, zo meldt de afdeling Communicatie van Staatsolie, aldus Staatsolie vandaag, zaterdag 22 december 2018.

De uitvoering van dit project is verdeeld over drie hoofdcontracten: Drilling Rig, Logistics en Integrated Rig Services. Op 27 november 2018 tekende Staatsolie al het Logistics contract met Medserv International Ltd. Medserv is in samenwerking met lokale partner Kuldipsingh, belast met onder meer de logistiek van mens en materiaal en het transport van schepen.

Het derde contract, Rig Services, is gegund aan Halliburton voor ondersteunende diensten zoals het positioneren van het boorplatform. Verwachtbaar is, dat dit contract binnenkort wordt ondertekend.

In september 2018 heeft Staatsolie een intentieverklaring ondertekend met de Kustwacht van Suriname om de veiligheid tijdens de boorwerkzaamheden te garanderen.

Met de gunning van de hoofdcontracten wordt een voorbereidingsfase van achttien maanden afgesloten, waarin onder andere sociale- en milieu-impact veiligheidsstudies, evenals een gedetailleerd ontwerp van de bronnen is uitgevoerd. De contracten hebben een looptijd van twaalf maanden.

Het Nearshore Drilling Project houdt in, dat Staatsolie in april 2019 tot het eerste kwartaal van 2020 negen exploratieputten boort in zee vlak voor de kust. Dit gebied tot veertig kilometer uit de kustlijn wordt de nearshore genoemd en heeft waterdieptes tot dertig meter. Door nearshore-oliereserves op te sporen, wil Staatsolie de langetermijnproductie veiligstellen. Dit is de eerste stap om dit doel te bereiken. Het boorprogramma wordt in eigen beheer uitgevoerd.

Tyrone Spong wint met gebroken hand titelgevecht tegen Ecuadoraan Ytalo Perea

Spong blijft Latino Heavyweight Champion van de WBC én de WBO


Tyrone Spong is nog steeds de Latino Heavyweight Champion van de WBC (World Boxing Council) én de WBO (World Boxing Organization). Het is een zware strijd geworden, Ytalo Perea uit Ecuador, is ijzersterk. Spong won gisteravond zijn titelgevecht met een gebroken hand van de Ecuadoraan Ytalo Perea. De verwachte knock-out is weliswaar uitgebleven, zo schrijft Starnieuws vandaag, zaterdag 22 december 2018.


'Winner by split decision...Tyrone Spong!',  riep ceremoniemeester Henk van Vliet.


Perea toonde waarom hij The Warrior genoemd wordt. Hij maakte het The King knap moeilijk. Op bepaalde momenten leek het alsof Perea de nieuwe kampioen via een knock-out zou zijn. De slagen van Spong leken hem ook niet te deren. Hij schudde de 'bigi kofu's' letterlijk van zich af en lachte zelfs naar de kampioen. Soms deed hij een dansje erbij. Behendig ontweek hij ook de snelle stoten van Spong naar het hoofd.Spong geeft toe dat het erg moeilijk is geweest. 'Het was een gevecht dat me gaat helpen groeien. Ytalo is een waardige tegenstander, minder had ik ook niet gewild. Maar, ik ben nog steeds de kampioen. Als je mijn titel wil, moet je me overtuigend verslaan.'

Na tien ronden van 'heavyweight boxing' was men genoodzaakt naar de score cards te gaan. De punten die de drie juryleden aan Spong en Perea hebben toegekend waren 97 om 93, 96 om 94, 94-96.

'Eerlijk gezegd, dit was niet het resultaat dat ik wilde. Dit was wel mijn beste gevecht. Ik heb in de eerste ronde mijn hand gebroken waardoor ik niet mijn finishing combinatie niet kon uitvoeren. Maar, dat is actie, daar houden jullie van. Jullie wilden bloed zien, jullie hebben het gehad.'Tour(party)bussen mogen niet meer met feestvierders op Wijdenboschbrug

Zwaar transport mag slechts onder toezicht Motor Surveillance Dienst over de brug rijden


Tourbussen mogen sinds gisteren, vrijdag 21 december 2018, niet meer met passagiers (feestvierders) op de Wijdenboschbrug. Zwaar transport mag slechts onder toezicht en begeleiding van de Motor Surveillance Dienst (MSD) over de brug rijden, zo meldt het Korps Politie Suriname. 

Ook de tijden voor zwaar materieel over de brug zijn aan banden gelegd. De MSD zal in 's ochtends tussen negen uur en twaalf uur en 's middags tussen vier uur en zes  uur zwaar transport begeleiden. Tussen elf uur 's avonds en vier uur 's ochtends mag zwaar transport zonder begeleiding over de brug.

Onder zwaar transport wordt gerekend transport van boomstammen, olie, water, zand, stenen, grind, cement en zwaar materieel.

De maatregelen zijn getroffen om de veiligheid op de Wijdenboschbrug te garanderen. In korte tijd was er een aantal ongelukken op de brug. Op tien december veroorzaakte een truck een kettingbotsing op de brug. Twee weken daarvoor was het een tourbus die een kettingbotsing veroorzaakte. Verkeersongevallen waarbij houttrucks betrokken waren zijn vaak voorgekomen op de brug.

Su Aid haalt historisch bedrag van Srd 1 miljoen op dankzij donatie van Staatsolie van bijna half miljoen

Diverse bedrijven en individuen komen niet verder dan totaal Srd 530.000

(Bron foto: Su Aid)

Bestuursleden van Su Aid en bisschop Karel Choennie, die voorzitter is van Stichting voor het Kind, zijn zeer tevreden. Dit jaar is het historische bedrag van Srd 1 miljoen binnen gesleept. Diverse bedrijven en individuen doneerden in totaal Srd 530.000, maar het is Staatsolie dat de geldinzamelingsactie tot een succes heeft gemaakt door Srd 470.000 te schenken. Dit meldt Starnieuws vandaag, zaterdag 22 december 2018.

Giwani Zeggen, voorzitter van Su Aid, had bij de voorbereiding niet verwacht dat het streefbedrag van Srd 1 miljoen daadwerkelijk gehaald zou worden. De lat was hoog gelegd. Hij is net als bisschop Choennie dankbaar voor de donaties uit de samenleving.Zeggen merkt op. dat het altijd goed is om te geloven in dromen en de hoop nooit op te geven. De organisatie is trots op de samenleving. De voorlopige eindstand van de campagne werd gisteravond bekendgemaakt in Dream Café.

Su Aid heeft besloten dit jaar geld in te zamelen voor de Stichting voor het Kind, die een doorstart wil maken. De instelling sloot eind 2016 de deuren omdat er geen geld was om verder te kunnen. Het nieuwe bestuur van de stichting, onder leiding van bisschop Choennie, heeft de draad weer opgepakt.

Zeggen stelt, dat met de Srd 1 miljoen de Stichting voor het Kind de doorstart nu daadwerkelijk kan maken. Er is nog een lange weg te gaan voordat het tehuis weer zijn deuren zal kunnen openen, maar nu kan er een begin worden gemaakt, legt de voorzitter van Su Aid uit. 'Ik moet het nog laten bezinken. Ik kan het nog steeds niet geloven dat wij het streefbedrag hebben gehaald. Het maandenlang belangeloos werken is gewaardeerd door Suriname. Het werk is beloond. De geste van Staatsolie is buitengewoon en geweldig, maar Su Aid waardeert elke donatie, ook de Srd 1. Elk miljoen begint bij 1 cent.'

PALU: 'Het is de regering die een smet heeft geworpen op de ID-wet, en niemand anders'


'De gevolgde werkwijze getuigt van minachting van het instituut, DNA'

'De regering heeft tijdens hele behandeling in DNA niet duidelijk kunnen maken waarom zij zich zo gehaast heeft'


'Het is de regering die een smet heeft geworpen op de ID-wet, en niemand anders.' Dit stelt PALU-voorzitter Jim Hok in reactie op uitlatingen van de NDP-fractieleider, André Misiekaba, in De Nationale Assemblee (DNA). De bedenkingen over de wet zijn opgeroepen door de regering zelf en wel in het hele project dat met de goedkeuring van deze wet een legale basis heeft gekregen, benadrukt de politicus. 

'Het zijn de onduidelijkheden in de wijze van totstandkoming van het project, de door de regering gevolgde werkwijze, de gestelde prioriteiten et cetera, die het moeilijk hebben gemaakt om vóór de wet te stemmen. Het is juist de coalitie die bezig is geweest om iedereen te misleiden door te stellen dat goedkeuring van de wet en de uitvoering van het project daarna apart moesten worden bekeken', stelt Hok.

'Strikt genomen kon ook niemand tegen een goede ID-wet zijn. In zijn betoog in de eerste ronde heeft PALU-vertegenwoordiger in DNA, Cleon Gonsalves, dan ook opgeroepen dat iedereen zou bijdragen aan de totstandkoming van een goede wet. De redenering is dat, ook al stemt op het eind alleen de regeringsfractie over de wet, we met z’n allen ervoor hebben gezorgd dat de samenleving verder geordend wordt met een goede wet. Maar, een goed regeerbeleid eindigt niet met slechts het maken van een wet zoals we dat reeds hebben gezien met de Wet Nationale Basiszorgverzekering, die nu ter discussie staat vanwege het chaotische zorgbeleid van deze regering.'

'Wij willen allemaal een goede ID-wet, dat is zeker. Maar, het hele geknoei met de informatie maakt dat je begrijpt dat als je stemt vóór de wet, dat je ook groen licht geeft aan het regeerbeleid dat niet goed is. Wie zou er enige tijd terug niet vóór een na-schoolse-opvang zijn? Maar bij de uitvoering ervan bleek het een 'teki nyan' te zijn geweest voor een kleine groep NDP-loyalisten. Dat begrip ‘na-schoolse-opvang’ geeft nu zo'n vieze smaak in de mond dat het onterecht lijkt alsof het idee op zich ook verkeerd is om scholieren extra begeleiding te geven. Wie wil er niet hebben dat Wageningen in Nickerie of de rijstsector weer tot ontwikkeling wordt gebracht? Iedereen wil dat! Maar als je kijkt hoe dat wordt aangepakt en wat er werkelijk wordt gedaan, dan begrijp je dat in feite een goed idee wordt gebruikt om een rookgordijn op te trekken om opnieuw slechts enkele partij-loyalisten van de NDP te bevoorrechten. Diezelfde sfeer hangt nu weer rond deze ID-wet.'

'De regering heeft tijdens de hele behandeling in DNA niet duidelijk kunnen maken waarom zij zich zo gehaast heeft om eerst twee miljoen Amerikaanse dollar voorschot aan een bedrijf te gegeven, alle apparatuur te installeren, personeel te trainen en pas daarna de wet bij De Nationale Assemblee (DNA) neer te leggen. Er zou een openbare aanbesteding zijn gehouden, maar de informatie die de regering in comité-generaal heeft gegeven komt daarmee niet overeen', zegt Hok.

'De gevolgde werkwijze getuigt van minachting van het instituut, DNA, ons hoogste College van Staat, inclusief elk coalitie-lid persoonlijk. Ze zullen wel akkoord moeten gaan, moet kennelijk de gedachte zijn geweest. En ook blijft staan de vraag, waarom je als land per se zaken wil doen met een bedrijf dat verwikkeld is geweest in meerdere omkoopaffaires, ook al zeg je dat er geen bewijs is gevonden. Zijn er dan geen andere bedrijven in de wereld? Waarom heeft men bijvoorbeeld de Surinaamse bedrijven niet benaderd die nu bezig zijn 'smart chip kaarten' te introduceren bij enkele Surinaamse banken? Als het om corruptieschandalen gaat bij grote projecten zoals de bouw van de grote bruggen, zit deze regering al in de verkeerde hoek. Waarom dan niet een andere, meer transparante wijze van beleidsuitvoering waarbij de volksvertegenwoordiging en de samenleving inclusief Surinaamse ondernemers daadwerkelijk meer betrokken wordt bij het regeerbeleid? Met deze werkwijze van de regering is het dan duidelijk wie een smet heeft geworpen op een overigens zinvolle wet.'

'De PALU kon om genoemde redenen niet tegen de wet stemmen en ook niet voor. De partij heeft er daarom voor gekozen om niet bij de stemming aanwezig te zijn. In DNA is dat per definitie een onthouding van stemming', aldus de partijvoorzitter

Braziliaanse rechtbank veroordeelt keuze van president-elect Bolsonaro voor zijn minister van Milieu

(Bron foto: Twitter)
Ricardo Salles heeft kaarten in milieubeschermingsplan gewijzigd ten behoeve van mijnbouwbedrijven

Salles wil als minister een evenwicht proberen te vinden tussen milieubescherming en economische ontwikkeling


Een Braziliaanse rechtbank veroordeelt de keuze van president-elect Jair Bolsonaro voor zijn minister van Milieu vanwege 'bestuurlijke ongepastheid', terwijl hij in 2016 het hoofd was van het staats milieuagentschap van Sao Paulo. 

Rechter Fausto Jose Martins Seabra in Sao Paulo bevond Ricardo Salles schuldig aan overtredingen waaronder het wijzigen van kaarten in een milieubeschermingsplan ten behoeve van mijnbouwbedrijven toen hij de milieusecretaris van de staat was, volgens het besluit dat woensdag 19 december 2018 werd bekendgemaakt.


Salles, die is genoemd als de volgende minister van Milieu van Brazilië nadat Bolsonaro op 1 januari president is geworden, vertelde persbureau Reuters donderdag 20 december 2018, dat hij het niet eens is met de uitspraak en in beroep zou gaan.

'Ik begrijp dat er helemaal geen sprake is van ongepastheid en mijn advocaten zullen op het juiste moment in beroep gaan', zei hij, eraan toevoegend dat hoewel de uitspraak issues in het beschermingsplan vond, dit niet wees op milieuschade of persoonlijk gewin.


Bolsonaro werd gekozen met sterke steun van boeren en zijn opmerkingen tijdens zijn verkiezingscampagne - zoals klagen over het huidige regime van boetes voor milieu-overtredingen - hebben geleid tot de vreesm dat het land terug zal vallen wat betreft de bescherming van het milieu. Groepen zoals Greenpeace en de Climate Observatory hebben kritiek geuit op de benoeming van Salles, daarbij verwijzend naar zijn afstemming met plattelandsbelangen waarvan zij zeggen, dat het Milieuministerie in wezen ondergeschikt zou zijn aan het ministerie van Landbouw.

Salles zei eerder deze maand in een interview met Reuters, dat hij als minister een evenwicht probeert te vinden tussen milieubescherming en economische ontwikkeling.

De veroordeling ontneemt hem het recht om drie jaar aan de macht te blijven, maar Salles zei dat dit niet zou interfereren met zijn vermogen om minister te worden, wat geen gekozen positie is. Vertegenwoordigers van Bolsonaro hebben niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar gereageerd.

(SurinameMirror-Reports/Reuters)

'Help Joshua (13) in Zottegem, België, de begrafenis van zijn mama in Suriname bij te wonen'

(Bron foto's: dvp)
Alleenstaande moeder Abuela Eersteling (38) overlijdt plots thuis en wordt in Suriname begraven


'Dit weekend bereikte mij het droevige nieuws dat de alleenstaande mama van onze dertienjarige jeugdspeler Joshua Eersteling is overleden', zo begon de opmerkelijke oproep van de voorzitter van voetbalclub Eendracht Elene Grotenberge Koen Mons om een solidariteitsactie op poten te zetten voor de speler van zijn U15-jeugdploeg. Abuela Eersteling overleed afgelopen weekend op 38-jarige leeftijd. Plots, ze zou samen met Joshua TV aan het kijken geweest zijn toen ze plots ineen zakte en overleed, zo bericht het Nieuwsblad donderdag 20 december 2018.

'Het is hartverscheurend wat Joshua is overkomen, zo’n lieve jongen. En dan nog midden in de examens en kort bij zijn verjaardag. Hij is bovendien helemaal alleen achtergebleven want zijn vader woont in Suriname en in België heeft hij na het overlijden van zijn mama geen familie meer. Een intriest verhaal dat ons als club uiteraard niet onberoerd laat en waar we met ons allen iets aan willen doen.'

Omdat het de wens was van Abuela om in Suriname begraven te worden kwam Mons op het idee om een solidariteitsactie op poten te zetten die Joshua in staat stelt om de begrafenis bij te wonen.

'We zullen er als club alles aan doen om ervoor te zorgen dat Joshua niet aan zijn lot wordt overgelaten en hij niets tekort komt. Ik heb alvast een gift-box geïnstalleerd op de club en aan iedereen een oproep gedaan om er iets in te stoppen. De voorbije dagen raakte hij al goed gevuld. Gisteren zag ik een jong spelertje 2 euro erin stoppen, als voorzitter maakt mij dat trots.'

Ook na de begrafenis wil Mons alle mogelijke steun bieden. 'Joshua verblijft momenteel bij vrienden van zijn mama in Zottegem. Hij wordt begeleid door medewerkers van jeugdzorg en hulporganisatie Caritas. Zij zullen hem vergezellen naar Suriname voor de begrafenis en nadien ook samen op zoek gaan naar een pleeggezin.

Het is immers de uitdrukkelijke wens van Joshua om in België te blijven en liefst van al in Zottegem zodat hij bij zijn vrienden in onze club en op school kan blijven.'

'Vrijdag vertrekt hij naar Suriname voor de begrafenis en ik hoop dat we tegen dan allemaal samen al een en ander kunnen regelen zodat hij warm onthaald wordt bij zijn terugkomst. Sowieso zal hij lange tijd alle hulp kunnen gebruiken. Ik ben als voorzitter dan ook zeer fier dat er al zoveel reactie is gekomen op mijn oproep. Van mensen binnen onze club uiteraard, maar ook andere clubs hebben al hulp aangeboden.'

Wie een bijdrage wil doen of op een andere manier wil helpen kan contact opnemen met Koen Mons via Facebook. Stortingen kunnen op rekeningnummer BE34 6511 3909 6790.