maandag 31 december 2018

'Partij die UTS, Curaçao, overneemt wordt eigenaar van alle aandelen'

Minister Jesus-Leito: 'We weten wat het bedrijf waard is en wat we ervoor willen hebben'

Toekomstige particuliere eigenaar moet ‘minimaal’ de service kunnen garanderen die de UTS-klanten gewend zijn 


De partij die telecommunicatiebedrijf UTS overneemt wordt eigenaar van alle aandelen van de overheids-nv. Dat zegt minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 31 december 2018. Met uitzondering van ‘enkele onderdelen’ wordt het hele bedrijf verkocht.

Jesus-Leito: 'De bedoeling is dat een nieuwe eigenaar 100 procent van de aandelen verkrijgt.' Het is geen uitverkoop, benadrukt de minister. 'We weten wat het bedrijf waard is en wat we ervoor willen hebben.'

Het Land Curaçao bezit 87,5 procent van de aandelen in UTS, Sint Maarten de overige 12,5 procent. De VVRP-minister wilde ook gisteren niet bevestigen, dat er onderhandelingen worden gevoerd met Liberty LatinAmerica. De minister is gebonden aan een geheimhoudingsovereenkomst zolang er nog geen akkoord is.

De hoop was dat partijen er vóór het begin van 2019 uit zouden zijn. Maar, dat is dus niet gelukt.

'Er zijn een paar punten die we moeten uitonderhandelen', zegt Jesus-Leito, die optimistisch is en een goed resultaat verwacht, maar zich niet wil laten vastpinnen op een datum. De potentiële koper heeft aangegeven wat hij wil, evenals de overheid. 'We verschillen daarover niet van mening.'

Waar in ieder geval niet aan getornd kan worden is dat de telecommunicatiemarkt open blijft voor meerdere spelers. Van een monopolie kan geen sprake zijn.

De bewindsvrouwe: 'Ons standpunt als overheid is dat meerdere partijen toegang moeten hebben tot de markt.' De toekomstige particuliere eigenaar van de nu nog overheids-nv moet bovendien ‘minimaal’ de service kunnen garanderen die de UTS-klanten gewend zijn en moet de afspraken die met het personeel zijn gemaakt over afvloeiingsregelingen respecteren

Surprise Curaçao, de ‘Blokker’, is definitief gesloten

Sluiting mogelijk vanwege reorganisatie bij Blokker, waar Surprise vertegenwoordiger van is


Surprise Curaçao, in de volksmond ook wel bekend als de ‘Blokker’, is sinds deze week definitief gesloten. De zaak aan de Schout bij nacht Doormanweg bedankt al haar klanten via Facebook voor het ‘35 jaar lang in ons gestelde vertrouwen’, zo bericht vandaag, maandag 31 december 2018, het Antilliaans Dagblad.De sluiting zou te maken hebben met de reorganisatie bij de Nederlandse winkelketen, waar Surprise vertegenwoordiger van is. Blokker holding leidt al jaren verlies door de komst van concurrenten, zoals Action, en een steeds groter aanbod online. Vorig jaar werd een groot aantal merken en winkels uit het bestand geschrapt, maar toch leed Blokker in 2017 nog het grootste verlies in de historie van het bedrijf.

Die ontwikkelingen en de concurrentie op Curaçao zijn ook de ondernemer op Curaçao niet in de koude kleren gaan zitten.

Het winkelpand in de wijk Damacor wordt bij makelaar Century21 al enkele weken te koop aangeboden voor 1.990.000 gulden. Het perceel is 1.550 vierkante meter en het vloeroppervlak 944 vierkante meter. De makelaar prijst het commerciële gebouw aan vanwege de ‘orkaanbestendige zelfdragende staalconstructie’ en de ‘state of the art klimaatinstallatie’.

Surprise vierder eerder dit jaar nog haar 35-jarig jubileum door al haar klanten te trakteren op 35 procent korting op het gehele assortiment.


De speciaalzaak voor huishoudelijke artikelen, keukenapparatuur, kleine meubels en decoratie openden op 10 mei 1983 haar deuren op Saliña 67 in Curaçao. Surprise was niet alleen vertegenwoordiger van Blokker, maar ook van horecagroothandel Hanos International, Princess 220V-keukenmachines en floorcare-specialist Bissell. Zeven jaar geleden opende ook een filiaal van Surprise op Bonaire.

Uitstaande overheidsschuld overheid Curaçao stijgt tot 51,2 procent van het bbp

Hogere binnenlandse schuld komt door toename betalingsachterstanden aan SVB en APC


De schuldquote van de overheid van Curaçao stijgt tot 51,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) per eind 2018. De toename van de uitstaande overheidsschuld is het gevolg van een stijging van de binnenlandse schuld, omdat de buitenlandse schuld afneemt, zo meldt de Centrale Bank CBCS, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 31 december 2018.

De hogere binnenlandse schuld komt door een toename van de betalingsachterstanden aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en het Algemeen Pensioenfonds van Curaçao (APC). De buitenlandse schuld neemt af als gevolg van de jaarlijkse aflossing van de ‘sinking bond’ die in januari 2015 werd uitgegeven.Volgens de laatste projecties, zo vervolgt de Centrale Bank, zal de overheid van Curaçao in 2018 een overschot van 27,5 miljoen op de gewone dienst van de begroting registreren. 'Dit is een ommekeer vergeleken met het tekort van 116,8 miljoen in 2017.'Deze verbetering is het gevolg van een verwachte groei van de overheidsinkomsten gecombineerd met een daling van de uitgaven.

De inkomsten nemen vooral toe door meer belastinginkomsten, in het bijzonder de belastingen op inkomen & winst en goederen & diensten. De uitgaven zullen afnemen door minder subsidies aan overheidsinstellingen en minder uitgaven aan goederen & diensten.

Vervolgens staat de CBCS stil bij de ontwikkelingen in de eerste negen maanden van 2018. In die periode registreerde de overheid van Curaçao een tekort van 39,1 miljoen op de gewone dienst van de begroting. Dit is een daling van 17,9 miljoen vergeleken met dezelfde periode in 2017. Het lagere tekort was het gevolg van een daling van de overheidsuitgaven (619,1 miljoen) die de afname van de inkomsten (601,2 miljoen) overtrof.

'2018 Was voor het Academisch Ziekenhuis Paramaribo een zeer bewogen jaar'

'Het AZP sluit boekjaar 2018 af met negatief resultaat van rond Srd 23 miljoen'...

'In 2019 zullen wij ons nieuw strategisch plan presenteren voor de komende tien jaar'


'2018 Was voor het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) een zeer bewogen jaar. Desondanks hebben wij ons ingezet en zelfs waar nodig grenzen moeten verleggen teneinde patiëntenzorg in stand te houden. Begin van het jaar hebben wij het tragisch gebeuren gehad op onze Nicu-afdeling, waarbij wij ondanks al onze efforts zes baby’s hebben verloren binnen enkele dagen. Wij moesten onszelf een spiegel voorhouden en hebben vanaf het gebeuren al onze protocollen geëvalueerd, waar nodig aangepast en weer de nodige infectiepreventie maatregelen ter hand genomen. Het was een pijnlijk gebeuren voor ons allen.'

Dit zei algemeen directrice Claudia Redan van het AZP tijdens de 'owru yari konmakandra' vrijdag, aldus Starnieuws maandag 31 december 2018. Tot de eerste helft van het jaar moest de dienstverlening worden voortgezet met heel schaarse geldmiddelen, waardoor het niveau van zorg er zwaar onder heeft geleden.

'Wij hebben toen de beleidsmakers duidelijk gemaakt tot hier en niet verder. Zonder voldoende geld is er geen zorg. Gelukkig, de minister van Financiën heeft ervoor gezorgd dat wij maandelijks kunnen beschikken over onze achterstallige tegoeden', deelde Redan mee.

Dit jaar noteerde het AZP op basis van de voorlopige cijfers een lichte stijging van poliklinische en dagbehandelingen ten opzichte van 2017. De gemiddelde ligduur is rond de zes dagen gebleven en is het totale aantal opnames van 1 januari tot 24 december 26.234. Dit ondanks dat er minder bedden beschikbaar waren door de renovatie. De voorlopige financiële cijfers geven aan, dat het AZP het boekjaar 2018 met een negatief resultaat van rond de Srd 23 miljoen zal afsluiten. De huidige tarieven voor ziekenhuiszorg in het algemeen en voor specialistische zorg in het bijzonder zijn nog achterhaald en te laag.

'In de afgelopen periode hebben wij als directie ons ziekenhuis day by day moeten managen en hebben wij heel veel ondersteuning gehad van het dagelijks bestuur van onze medische staf middels onze vaste tweewekelijkse meetings, maar ook de vakbond heeft een belangrijke rol gevuld. Samen met de directie hebben deze stakeholders de gerezen problemen het hoofd geboden. Wij zijn door eensgezind te werk te gaan de moeilijke periode heen gekomen. Wij zijn er nog niet maar wij zijn wel op de goede weg.'

Ondanks deze moeilijke omstandigheden zijn is het AZP volgens Redan er toch in geslaagd om enkele belangrijke resultaten te noteren. De belangrijkste zijn:

1. Jaarverslag 2017 van het ziekenhuis is afgerond met een goedgekeurde verklaring van de externe accountant. 
2. Er zijn extra inspanningen gepleegd om grote donateurs aan te trekken. 
- IAmGold heeft ruim $ 750.000 geïnvesteerd in diverse projecten waaronder in Radiologie en Eye Centre; 
- Kirpalani Foundation schonk ruim $ 500.000 voor rehabilitatie en nieuwbouw Eye Centre. 
- Van de offshore en andere bedrijven is een totaalbedrag van ruim US$ 675.000 ter beschikking gesteld. 
3. Op 17 april heeft de ondertekening met de contractor Zhen Jiang plaatsgevonden voor de rehabilitatie van het beddenhuis. Intussen is de 5e etage opgeleverd en in gebruik genomen. Nu zijn de werkzaamheden op de 4e etage zuid en 3e etage zuid in volle gang. 
4. Ook het Militair Hospitaal is het AZP erkentelijk voor de samenwerking. Momenteel zijn alle ligzalen in gebruik. Het ligt in de bedoeling om ook het laboratorium, de apotheek en keuken up te graden. 
5. Startsein rehabilitatie nieuw bouw Eye Centre is gegeven op 14 november. 
 6. De operatiekamer is ondanks de beperkingen van oudbouw erin geslaagd om nauwgezet meer dan 10.000 operaties uit te voeren. 
7. Begin november is de acute dialyse unit in gebruik genomen in het beddenhuis en nu al is uitbreiding nodig van deze unit. 
8. Ook de intensieve zorg op de ICU , CCU, Picu, Nicu, BRMO en Neuro high Care unit hebben ondanks de uitdagingen vele patiënten levens bespaart. De politheek doet het ondanks de kleine ruimte het heel goed en heeft lange openingstijden. 
 9. De Spoedeisende hulp, die een voorhoede functie vervult, heeft zich enorm ingezet in 2018, met name rond de drukke feestdagen. 


'In 2019 zullen wij ons nieuw strategisch plan presenteren voor de komende tien jaar waarbij wij veel aandacht gaan besteden aan onderwijs, wetenschap en het verder ontwikkelen/introduceren van nieuwe behandel combinaties. Het transformatieproces van dit ziekenhuis wordt voortgezet, waarbij wij het verzelfstandigingsproces inzetten en 2020 het AZP onder een nieuwe entiteit kunnen presenteren met een nieuwe beloningssysteem voor alle medewerkers.'

Het jaar 2019 zal in het teken staan van veel bouwwerkzaamheden. Er moet een achterstand ingelopen worden. Enkele van de projecten zijn:

1. Nieuw operatiekamer complex boven het Thorax Centrum. 
2. Uitbreiding ICU en State of the Art OK unit. Deze twee projecten zijn nu in aanbestedingsfase en de start zal zijn eind 1e kwartaal 2019. 
3. Er komt een eerste hart hulppost op de SEH, waarvoor de nodige bouwkundige aanpassingen uitgevoerd zullen worden. 
4. De gebouwen RTCS, MDBC en Poligebouw zullen een groot onderhoudsbeurt ondergaan. 

'In 2019 rekenen wij er ook op om eindelijk onze eigen CT-Scan te kunnen beheren. Ook investeringen in aanschaf van medische apparatuur voor belangrijke afdelingen zullen ter hand worden genomen. Onze facilitaire dienst waaronder Keuken en Wasserij zijn wij niet vergeten. Zo is het proces voor de aanschaf van nieuwe machines voor de wasserij ingezet en ook voor onze keuken zullen er grote investeringen volgen. Per slot van rekening moeten we dagelijks schone linnen en maaltijden kunnen bieden aan onze patiënten.'

'Op het gebied van financieel beheer, verwachten wij nog steeds een zwakke liquiditeitspositie. Wij zullen daarom op korte termijn op basis van ons Jaarplan 2019 verdere uitvoering geven aan onze gezondmakingsplannen waarbij kostenbeheersing en inkomsten verhogende maatregelen de boventoon zullen voeren. Wij gaan ons richten op onze kernactiviteiten en efficiency verhogen waar mogelijk. Een ziekenhuis is niet slechts een gebouw, maar onze human resources die wij ter beschikking hebben, van medische specialist, arts, baliemedewerker, interieur verzorger, en overige medewerkers en alle overige randvoorwaarden maken een ziekenhuis. AZP’ers..., ik heb jullie allen verandering beloofd. Geloof in die verandering begin bij jezelf en beloof je collega dat we het samen gaan doen.'

Nieuw Suriname (NS) laat op laatste dag 2018 van zich horen.....

'Door de regering ingevoerde Rij- en Voertuigenbelasting de grootste domper van 2018'

'Mensen die armoede willen lijden, moeten stemmen op de partijen die nu aan de macht zijn'


Voor John Nasibdar, voorzitter van Nieuw Suriname (NS), is de door de regering ingevoerde Rij- en Voertuigenbelasting de grootste domper van 2018. 'We worden niet één keer, maar tweemaal gestraft voor hetzelfde ding', stelt hij vandaag, maandag 31 december 2018, op Starnieuws. Ook de armoede waarmee veel Surinamers zijn geconfronteerd, ziet hij als een dieptepunt. Om zich heen ziet hij mensen die vanwege de verslechterde economische situatie niet uitkomen met het salaris van één baan en daarom genoodzaakt zijn twee en drie jobs te doen. 'Het is echt zwaar. Soms vraag ik me af: hoe komen ze uit?'

De armoede waarin mensen binnen de partij, maar ook daarbuiten, terecht zijn gekomen, is reden geweest voor NS om in de districten activiteiten te ontplooien en mensen te motiveren. 'We geloven in onderwijs en productie en zijn daarom begonnen met activiteiten zoals planten.' Zo is de partij aan de slag gegaan met een groep in Saramacca. Demotiverend is evenwel dat de planters, na zware arbeid te hebben verricht, geconfronteerd worden met diefstal van hun oogst.

Als buitenparlementaire politieke partij beseft hijm dat NS niet zoveel invloed heeft, maar desondanks is de partij constant bezig op het veld. In de afgelopen periode zijn de banden met onder andere de Pertjajah Luhur (PL) steviger aangehaald. Ook met de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) zijn er gesprekken gevoerd, vertelt de NS-voorzitter. Hij was ook aanwezig op de feestvergadering van de PL, als vertegenwoordiger van NS.

Volgens Nasibdar moeten de mensen die armoede willen lijden, stemmen op de partijen die nu aan de macht zijn. De politicus stelt dat mensen niet eens meer kunnen eten wat zij willen, maar afhankelijk zijn van wat zij in voedselpakketten krijgen.

Ook heeft hij aangekaart dat degenen die het kiesstelsel nu willen veranderen, weten dat ze de verkiezingen zullen verliezen. De NS-voorman hekelt het feit, dat regeringskopstukken en hun familie en vrienden goed gepositioneerd worden, maar vraagt zich af wat er met de rest van de bevolking zal gebeuren en wie hun ontwikkeling ter hand zal nemen.

Over de oppositionele partijen zei hij, dat die tot een hechte en sterke combinatie zullen moeten samensmelten om de komende verkiezingen te winnen. Gebeurt dat niet, dan zullen mensen straks niet eens meer pakketten kunnen krijgen, voorspelt hij. 'In 2020 zullen we moeten overnemen om het land weer goed te krijgen.'

Het komende jaar ziet hij niet positief tegemoet. 'Ik ben niet negatief, maar ik zie geen enkel lichtpunt. Als ik lees dat ruim 970 bedrijven over de kop zijn gegaan, dan betekent dat zoveel meer mensen werkloos zijn geworden. Dat is heel erg. U ziet het overal, mensen stressen, ook in het verkeer. Ik hoop dat men het hoofd koel houdt en dat we 2019 tot een goed einde kunnen brengen, beter dan 2018. Meestal smijt een regering een jaar vóór de verkiezingen met geld. Laten we kijken wat er gaat gebeuren', zegt Nasibdar.

Misiekaba (NDP): ''We kijken in 2019 uit naar duurzame investeringen die de overheid zal plegen'

'Het objectieve rapport van IMF geeft aan dat economie zich goed herstelt en sprake is van groei'


'We kijken in 2019 uit naar de duurzame investeringen die de overheid zal plegen. Wij blijven hameren op ontwikkeling van de toerismesector. Ik denk verder dat het goed is om de rol van het parlement te benadrukken. De Nationale Assemblee heeft heel wat wetten gemaakt die de structuur van de economie langzaam een andere richting opduwen', aldus André Misiekaba, fractieleider tevens ondervoorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP), vandaag, maandag 31 december 2018, op Starnieuws.

Surinames economie heeft een smalle basis, waardoor bij de minste schok deze in problemen raakt. Behalve de monocultuur is de economie sterk afhankelijk van importen. 'Dit is drastisch teruggebracht, maar wij zijn er nog niet. Zoals de samenleving weet, komen wij uit een hele diepe crisis. Op momenten was het zelfs passen en meten om de meest basale uitgaven te kunnen doen. Met grote bezuinigingen, ondersteuning van wetgeving uit het parlement, is de regering erin geslaagd om ons te loodsen door het diepste dal. Wij zijn duidelijk weer aan het klimmen. En zelfs als men ervan uitgaat dat hier een NDP'er praat, en u weet hoe men beoordeelt, het objectieve rapport van het IMF geeft aan dat de economie zich goed herstelt en er weer sprake is van groei. Ik denk dat wij dit moeten consolideren door verder te besparen en verder te bezuinigen maar de nodige investeringen te doen die banen moeten creëren en deviezeninkomsten moeten toenemen.'

'Ik denk dat wij de economie in die richting moeten stuwen, waardoor wij deviezen besparen en tegelijkertijd de zaken die wij maken tot eindproducten in de agrarische sector kunnen exporteren en deviezen verdienen', zegt Misiekaba.

Hij geeft aan dat er al goede ontwikkelingen zijn in de toerismesector. De verdere modernisering van de Johan Adolf Pengelluchthaven kan volgens de NDP-fractieleider niet snel genoeg gaan. 'Wij moeten veel meer doen om de toerismesector een boost te geven.'

'Wij zullen vol goede moed ons deel van het werk in De Nationale Assemblee voortzetten. Er zijn enkele uitdagingen. De objectsubsidie moet afgebouwd worden. Er moet overgegaan worden op subjectsubsidie. Elektra moet niet gesubsidieerd worden voor de brede schouders. De honderden miljoenen subsidie die gegeven worden, kunnen elders ingezet worden. Wij zijn vastberaden de regering te ondersteunen in deze uitdagingen. Wij wensen eenieder een sprankelend 2019 toe.'

Command Center Safe City Project moet 'algehele veiligheid in Suriname duurzaam op peil houden'

'Er moet gretig gebruik worden gemaakt van mogelijkheid beelden te gebruiken voor onderzoek strafbare feiten'

(Bron foto: NII)

Nu de officiële oplevering van het Safe City Project zaterdag 29 december 2018 heeft plaatsgevonden, kijken vooral direct verantwoordelijke functionarissen, onder wie ministers, uit naar het gebruik van de hypermoderne camera-apparatuur. De oplevering gebeurde in aanwezigheid van onder andere vertegenwoordigers van de regering, onder leiding van vicepresident Michael Ashwin Adhin, personeel van het center en de Chinese ambassadeur Liu Quan. Dit berichten de Ware Tijd en het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Het doel van het Safe City Project is om de algehele veiligheid in Suriname duurzaam op peil te houden. Het project is een onderdeel van het Nationaal Breedband Project dat wordt uitgevoerd door het Telecommunicatiebedrijf Suriname (Telesur) en gefinancierd door de overheid. Een van de componenten van dit project is het plaatsen van camera’s op strategische plekken in Paramaribo. Dit om in geval van calamiteiten sneller en effectief in te kunnen spelen.

Burgers kunnen met de komst van het Command Center in plaats van verschillende alarmnummers zoals 115 (Politie) of 110 (Brandweer), gebruik maken van een nummer voor de verschillende diensten. Men komt dan in contact met het Command Center. Vanuit dit center worden de gesprekken verder geleid naar de hulpdienst die nodig is. In het Command Center is er een datacenter aanwezig waarin alle beelden worden beheerd en opgeslagen. Voor de politie en de veiligheidsdiensten is er een emergency communicatiemogelijkheid ingebouwd, wat inhoud dat zij heel snel ingezet kunnen worden bij calamiteiten en met elkaar kunnen communiceren ook al mocht er congestie zijn op andere netwerken.

Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath-Panday zei, dat niet alleen moet worden stilgestaan bij het primaire doel van ordehandhaving. Er moet ook gretig gebruik worden gemaakt van de mogelijkheid om beelden te gebruiken voor onderzoek van strafbare feiten.

Het project, waarbij driehonderd camera's geplaatst zijn op strategische plekken binnen en buiten Paramaribo, functioneert volgens deskundigen heel goed. Coördinator e-government, Gardelito Hew A Kee zegt, dat vanaf maandag 31 december het alarmnummer 115 is opgenomen in het Command Center. Dit centrum, waar de beelden naar toe worden gestuurd, staat in het gebied Santo Boma. Speciaal opgeleide personen van brandweer, politie en spoedeisende hulp bemensen het. De procureur-generaal zei, dat deze personen uit goed hout gesneden zijn.

'Het is een uitdaging dat het personeel een heel hoge mate van integriteit moet kunnen waarborgen. Er moet op een correcte wijze worden omgegaan met het materiaal dat wordt vastgelegd. Het Safe City Project heeft met de oprichting van een Command Center ook de capaciteit om strafbare feiten waar te nemen en materiaal te produceren om die te onderzoeken', sprak de pg.

De beelden mogen volgens hem nimmer voor andere doeleinden gebruikt worden. Hij heeft de korpschef gevraagd een protocol te ontwikkelen dat kan resulteren in een goed werkproces om de doelen te bereiken waarvoor het systeem is opgezet.

Vicepresident Ashwin Adhin zei na de officiële oplevering van het project, dat het moderne systeem de politie en andere veiligheidsdiensten een gevoel van meerwaarde geeft. Dit zorgt volgens hem ook voor een verhoogd veiligheidsgevoel bij de gemeenschap.

Man belandt bij poging mee te liften met houttruck onder truck

Lifter raakt ernstig gewond aan benen: linker onderbeen is geamputeerd


Een man heeft in de tweede week van december bij een verkeersongeval op de weg naar West Suriname ernstige letsels opgelopen aan zijn onderbenen, waardoor het linker onderbeen moest worden geamputeerd, zo bericht het Korps Politie Suriname zondag 30 december 2018.

De politie van Zanderij kreeg die bewuste dag de melding van een verkeersongeval op de weg naar West Suriname, nabij een bekend vakantieoord. Bij aankomst op de locatie werd het slachtoffer met zware letsels aan zijn onderbenen op het wegdek aangetroffen.

Per ontboden ambulance werd de man afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, waar zijn linker onderbeen moest worden geamputeerd.

Het politieonderzoek wees uit dat een met hout beladen vrachtwagen voorbij het vakantieoord reed. Op dat moment rende een man in de richting van de vrachtwagen en schreeuwde naar de bestuurder dat hij mee wilde liften. Maar, omdat de bestuurder zich op dat moment op een helling bevond, wenkte hij de man om op de top van de helling te gaan staan.

De man gaf echter geen gevolg hieraan, maar rende naast de rijdende truck en greep op een bepaald moment de zijspiegel vast. Bij die manoeuvre viel de man en werd overreden door de vrachtwagen. Hij liet zware letsels op aan zijn benen.

Twee in New York ontvoerde kinderen gevonden bij extremistische Joodse sekte in Mexico

Kinderen gekidnapt door Lev Tahor-sekte

Nachman Helbrans, leider Lev Tahor-sekte, gearresteerd en samen met anderen naar VS uitgewezen


Twee kinderen die in New York waren gekidnapt door leden van een extremistische Joodse sekte zijn veilig gevonden in Mexico na een zoektocht van meerdere weken, en drie leiders van de sekte zijn gedeporteerd naar de VS, zeiden de autoriteiten vrijdag 28 december 2018. 

De drie, plus een vierde man die eerder was gearresteerd, worden beschuldigd van het ontvoeren van de slachtoffers - de 14-jarige Yante Teller en haar 12-jarige broer Chaim Teller - op 8 december uit hun huis in de staat New York en ze uit het land te smokkelen.


'Zoals in de aanklacht wordt gesteld, hebben de verdachten midden in de nacht een angstaanjagende ontvoering van twee kinderen georganiseerd, waarbij ze de kinderen de grens overnamen naar Mexico', zei de Amerikaanse procureur Geoffrey Berman. 'Gelukkig waren de ontvoerders geen partij voor het doorzettingsvermogen van de FBI, de politie van New York en de Mexicaanse autoriteiten, en de kinderen zijn vanochtend teruggevonden na een onderzoek van bijna drie weken', zei Berman.Berman zei dat de slachtoffers van de ontvoering vrijdagochtend werden gevonden in de Mexicaanse stad Tenango del Aire en dat er plannen zijn om ze te herenigen met hun moeder.

Verdachte Aron Rosner werd op 23 december in New York gearresteerd en Nachman Helbrans, Mayer Rosner en Jacob Rosner werden donderdag gearresteerd nadat ze waren gedeporteerd van Mexico naar New York. HDe autoriteiten zeggen dat de mannen leiders zijn van Lev Tahor, een extremistische Joodse sekte uit Guatemala. Helbrans is de leider van de sekte geweest sinds zijn vader Shlomo Helbrans, die hem oprichtte, in 2017 in Mexico verdronk. De kinderen waren van zijn zuster, die eerder dit jaar met hen en haar andere kinderen uit Guatemala was gevlucht. De FBI zei in de rechtszaak, dat de moeder van de kinderen een 'vrijwillig lid' van Lev Tahor was maar de groep verliet nadat zijn leiderschap steeds extremer werd.

Lev Tahor, met ongeveer 230 leden, verhuisde in 2014 vanuit Canada naar Guatemala vanwege aantijgingen van mishandeling van haar kinderen, waaronder misbruik en kinderhuwelijken.Het verhuisde in 2016 van de rand van Guatemala Stad naar Oratorio, een dorp 30 mijl ten oosten van Guatemala-Stad, na religieuze geschillen met zijn buren, en naar verluidt de grens overgestoken van Guatemala naar Mexico in juni 2017. Het kan later zijn teruggekeerd naar Guatemala.


Geschikte huwelijken tussen tieners en oudere sekspartners zijn naar verluidt gewoon. De groep schuwt technologie en de vrouwelijke leden dragen zwarte gewaden van top tot teen, waardoor alleen hun gezichten zichtbaar worden. Het verwerpt ook de staat Israël en zegt dat de Joodse natie alleen kan worden hersteld door God, niet door de mensheid.

FBI-agent Jonathan Lane verwees in de strafklacht tegen de beklaagden naar meldingen van Lev Tahor die kinderen 'fysiek, seksueel en emotioneel mishandelde'.

Shlomo Helbrans werd veroordeeld voor het kidnappen van een 13-jarige in New York in 1994 en werd later gedeporteerd naar Israël.

(Suriname Mirror/La Tribuna/The Associated Press/Times of Israel/Suriname Mirror Reports ISSUU/Suriname Mirror Scribd/YouTube/Twitter)

zondag 30 december 2018

Eerste vier vuurwerkslachtoffers met brandwonden zijn geregistreerd.....

Geniet van siervuurwerk......!!
Eerste twee slachtoffers zijn jongens van 14 en 7 jaar....


Starnieuws bericht vandaag, zondag 30 december 2018, op gezag van het Korps Brandweer, dat de brandweer al vier vuurwerkslachtoffers heeft geregistreerd. Een 14-jarige jongen raakte vrijdag gewond aan zijn gelaat in het district Nickerie. Hij heeft 2e graad brandwonden opgelopen. Na behandeling kon de jongen naar huis.

Gisteravond heeft een 7-jarige jongen zich gemeld bij de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP. Hij heeft brandwonden opgelopen aan een voet.

Een 20-jarig slachtoffer is gisteren per ambulance van de Medische Zending vanuit Boven Suriname naar het AZP vervoerd.
Het oudste slachtoffer tot nu toe is een 57-jarige man. Bij deze twee afzonderlijke gevallen is knalvuurwerk in hun hand afgegaan, waarbij een chirurgische ingreep noodzakelijk was.

'DOE leeft intens mee met de getroffen families en gemeenschap'

'Het ongeval met een boot op de Coppenamerivier heeft een schok teweeg gebracht in samenleving'


'Het ongeval met een boot op de Coppenamerivier met dodelijke afloop voor meerdere Surinamers heeft een schok teweeg gebracht in de samenleving. DOE leeft intens mee met de getroffen families en gemeenschap, maar zeker ook met de hele natie. Extra pijnlijk is het dat het juist gebeurt in de feestelijke periode tussen kerst en oud op nieuw. 

DOE partij wil met het oog op de verwerking, alle betrokken partijen, herinneren aan het belang van psychologische begeleiding. Ook de familieleden en nabestaanden zoals buren en klasgenootjes van de slachtoffers mogen niet worden vergeten. 

Wij condoleren ook eenieder die een dierbare heeft verloren, vooral in deze maand van het jaar. Een feestmaand, maar jammer genoeg geen feest voor eenieder. 

Heel veel sterkte aan de autoriteiten, familie, vrienden en landgenoten. Laat ons elkaar een hand geven en als sterke eenheid door deze droeve dagen gaan. 

Laat ons meer voorzichtigheid betrachten en alles doen wat nodig is om elkaar te helpen'

VHP houdt landelijke actie ter ondersteuning nabestaanden slachtoffers bootongeluk

'U begrijpt wat voor leed en verdriet in het dorp heerst, ondersteuning in welke vorm dan ook is meer dan noodzakelijk'


De VHP is een landelijke actie begonnen ter ondersteuning an de nabestaanden van het bootongeluk. Heel Suriname is geschokt door de tragedie op de Coppenamerivier waarbij tien personen uit het dorp Corneliskondre het leven hebben gelaten. 

'U begrijpt wat voor leed en verdriet in het dorp heerst. Hier is ondersteuning in welke vorm dan ook meer dan noodzakelijk. Terwijl wij overal feesten, gaan onze gedachten uit naar deze groep Surinamers. Drinkt u een biertje of wijntje minder deze dagen en doe mee aan deze ondersteuningsactie vanuit de partij als maatschappelijke organisatie', aldus secretaris van de VHP, Ganeshkoemar Kandhai zondag 30 december 2018. 

Het bestuur van de VHP vraagt de ondervoorzitters van alle districtscoördinatieteams en de voorzitters van alle commissies en raden deze actie in hun gelederen coördineren en de financiële opbrengsten te doen toekomen aan het secretariaat van de VHP ter attentie van: Landelijke VHP ondersteuningscampagne CORNELIS KONDRE.

Twee laatste vermiste opvarenden omgeslagen boot Coppenamerivier geborgen

22-Jarige zwangere vrouw en 3-jarig zoontje van Tachiro Biswane gevonden


De lichamen van de laatste twee vermisten van de bootramp van vrijdag op de Coppenamerivier zijn vandaag, zondag 30 december 2018, geborgen, zo meldt de Ware Tijd. Het gaat om de 22-jarige zwangere vrouw en het zoontje van 3 jaar jong van Tachiro Biswane. 

Met het lichaam van een meisje dat gisteren werd geborgen, is het dodental nu op tien gekomen.

Biswane, afkomstig uit Grankreek, had vrijdag al laten weten geen hoop te hebben dat zijn vrouw en zoontje het zouden redden. 'Ik ben mijn hele gezin kwijt. Zowel mijn vrouw als zoon weet niet te zwemmen en ze zullen het niet gehaald hebben', zei hij.

De overlevenden werden vrijdag  naar het Militair Hospitaal vervoerd waar ze bezocht werden door president Desi Bouterse en de ministers Stuart Getrouw (Justitie en Politie) en Ronni Benschop (Defensie).

Het gros van de opvarenden is afkomstig uit Grankreek.

Trans-vrouw (26) op weg naar de sportschool in Brazilië gedood door elf schoten

Nicolly Banks overleefde eerder een schietpartij in november

Transgenders worden dagelijkse geconfronteerd met bedreigingen van geweld in Brazilië


Een transgendervrouw werd met elf schoten vermoord op weg naar de sportschool in Brazilië. Nicolly Banks (Arthur Júnior Oliveira Silva), 26, liep naar de Liopino Lourenço de Araújo straat in Uberlândia, Triângulo Mineiro (Minas Gerais), toen ze werd neergeschoten. 

Een bewoonster van de straat vertelde Otempo, dat ze verschillende schoten hoorden en dat Banks rende en schreeuwde om hulp. Ze schreeuwde herhaaldelijk 'nee, nee, nee'.Ze beweerde ook dat de dader op verschillende delen van haar lichaam heeft geschoten. De politie moet nog een verdachte arresteren.

De politie had een melding ontvangen, dat een vrouw op straat lag. De politie vond 11 380-kaliber vuurwapenpatroonhulzen en bracht het lichaam naar het Instituto Médico Legal (IML) van de stad.Het slachtoffer zou verschillende bedreigingen hebben gehad om de stad te verlaten. Ze overleefde  een aanslag een maand eerder.
Banks woonde alleen en na de eerste poging om haar te doden vluchtte ze naar het huis van haar adoptievader. Daar overtuigde haar schoonzus Banks ervanom geen klacht bij de politie in te dienen. Ze bleef echter bedreigende sms-berichten ontvangen. Ze vertelden haar, dat ze de stad moest verlaten anders zou ze sterven.

Dagelijkse bedreigingen

Beheaded, gunned down and stoned to death: 369 trans people killed this year


Trans woman stoned to death in Brazil
Transgenders worden geconfronteerd met dagelijkse bedreigingen van geweld in Brazilië. Het is een van de gevaarlijkste plaatsen ter wereld voor de transgemeenschap, met een van de hoogste percentages moorden op de gemeenschap.

Vorig jaar zond de wrede moord op Dandara dos Santos, 42, schokgolven door de wereld toen de video van haar dood viraal ging. Op de beelden is te zien dat mannen haar tegen het hoofd slaan en schoppen met handen, slippers en een houten plank. Toen gooiden ze haar in een kruiwagen, namen haar mee op een onverharde weg en schoten haar twee keer in het gezicht.
(Suriname Mirror/Gay Star News/Twitter/Instagram)

Braziliaanse president-elect Bolsonaro rolt rode loper uit voor premier Netanyahu van Israël

(Bron foto: Avi Ohayon - GPO)
Bolsonaro spreekt niet in het openbaar met Netanyahu over verhuizing ambassade naar Jeruzalem


De Braziliaanse president-elect Jair Bolsonaro rolde vrijdag 28 december 2018 de rode loper uit voor premier Benjamin Netanyahu van Israël, toen de twee leiders spraken over broederschap tussen hun landen, maar geen van beiden noemde de mogelijkheid dat Brazilië zijn ambassade naar Jeruzalem zou verplaatsen. 


Bolsonaro zei voor en na zijn verkiezing, dat Brazilië de leiding van de VS zou volgen en zijn ambassade naar Jeruzalem zou overbrengen. Maar, in twee openbare optredens met Netanyahu  vrijdag - tijdens een formele bijeenkomst op een legerbasis en later bij een optreden met Netanyahu in een synagoge in Copacabana - maakte hij geen melding van de kwestie Jeruzalem.


Hoewel er geen openbare vermelding van de verplaatsing van de ambassade was, zei een Israëlische diplomatieke bron, dat de kwestie werd opgeworpen in de besloten ontmoeting tussen de twee mannen. 'Het is een kwestie van tijd', zei de ambtenaar, en hij vergelijkt de situatie met de manier waarop de Amerikaanse president Donald Trump Jeruzalem in december 2018 erkende als hoofdstad van Israël, en vervolgens ongeveer zes maanden later de ambassade verplaatste.

'Hij (Trump) verklaarde het en voerde het later uit', zei de ambtenaar.

Brazilië is een belangrijke exporteur van rundvlees naar Arabische landen en is onder dreiging van een boycot gekomen als het zou doorgaan met de belofte van Bolsonaro om de ambassade te verplaatsen.

Netanyahu arriveerde vrijdagochtend in Brazilië en landde in Rio de Janeiro voor het allereerste bezoek van een Israëlische premier aan de Zuid-Amerikaanse macht. Hij vliegt dinsdag naar Brasilia om de inauguratie van Bolsonaro bij te wonen.
De betrekkingen tussen Brazilië en Israël waren de afgelopen jaren vertroebeld, door de harde kritiek van Brazilië op het beleid van Israël en zijn krachtige steun aan de Palestijnen.


Bolsonaro verwelkomde de premier tijdens een gezamenlijke verklaring met Netanyahu door te zeggen, dat 'meer dan partners', de twee landen 'broeders zullen worden in de toekomst, in economie, technologie, dat kan allemaal voordelen brengen voor onze twee landen. We zullen vanaf januari een moeilijke regering beginnen, maar Brazilië heeft potentieel.'


Hij zei , dat zijn land obstakels moet overwinnen en daarvoor gaan 'we goede bondgenoten, goede vrienden, goede broeders, zoals Benjamin Netanyahu nodig hebben'.

Netanyahu nodigde Bolsonaro uit naar Israël, en de Braziliaanse leider zei dat hij het land in maart hoopt te bezoeken,  dus vóór de verkiezingen van 9 april van de Knesset.

(Suriname Mirror Reports/The Jerusalem Post/YouTube/Twitter)

Colombiaanse autoriteiten onderzoeken complot om president Ivan Duque te vermoorden

Drie Venezolanen gearresteerd in Valledupar en Barranquilla in bezit van vuurwapens

(Bron foto: Policia Colombia)

De Colombiaanse autoriteiten onderzoeken een mogelijk complot om president Ivan Duque te vermoorden, zei de minister van Buitenlandse Zaken gisteravond, zaterdag 29 december 2018. 


Minister van Buitenlandse Zaken Carlos Holmes zei in een video, dat de Colombiaanse geheime diensten een aantal maanden lang signalen opvingen over een vermeend plan om Duque om het leven te brengen.


Hij zei dat de arrestatie in de afgelopen dagen van drie Venezolanen die over wapens beschikten, de bezorgdheid van de autoriteiten heeft versterkt. Blu Radio meldde, dat de Venezolanen gearresteerd zijn in de noordelijke Caribische steden Valledupar en Barranquilla. Ze hadden een aanvalsgeweer met een telescopisch bereik en een mini-Uzi in hun bezit.

De conservatieve Duque heeft zich er in Latijns-Amerika sterk voor gemaakt om de start van de tweede ambtstermijn van de Venezolaanse president Nicolas Maduro volgende maand als onwettig te verklaren.

De regering van Venezuela reageerde op Twitter via minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza, die hulp aanbiedt aan het onderzoek:
(Suriname Mirror Reports/El Tiempo/Twitter/AD/The New York Times/YouTube)

Etnel (NPS): 'Willen we naar debatten luisteren?'

'We hebben inderdaad debatten georganiseerd, maar het heeft niet geholpen om beter te kiezen'


Terwijl de ene persoon vindt, dat een live politiek debat bijdraagt aan een betere beeldvorming bij het publiek is niet iedereen het daarmee zonder meer eens. Volksvertegenwoordigster Patricia Etnel (NPS) reageert vandaag, zondag 30 december 2018, in het Dagblad Suriname, op de stelling dat live politieke debatten niet nieuw zijn voor Suriname. 

'Er zijn altijd al debatten geweest rondom de verkiezingen', zegt ze. Er moet ook onderscheid gemaakt worden in type bevolking. In het ene land is men 300 jaar onafhankelijk, terwijl Suriname pas 43 jaar onafhankelijk is.

De politica merkt op, dat goed moet worden nagegaan of het volgen van debatten de manier is waarop de bevolking zich wil laten informeren. 'Willen we naar debatten luisteren, en hoe groot is deze groep die naar debatten wil luisteren?', vraagt Etnel zich af. 'Het is belangrijk dat wij onze eigen behoeften goed kennen en niet teveel kijken naar wat in andere landen gebeurt. Pas als we weten wie we als Surinamers echt zijn, kunnen we ook bepalen wat we echt willen. We hebben inderdaad debatten georganiseerd, maar het heeft niet geholpen aan het beter kiezen. Mogelijk heeft het wel geholpen dat mensen beter zijn gaan nadenken.'

Etnel benadrukt, dat een eigen ontwikkelingsvisie nodig is, zodat de juiste keuzes gemaakt kunnen worden. 'Je moet vooraf bepalen wat je wilt, zodat de juiste beslissingen genomen kunnen worden. We kunnen geen ontwikkelingsvisie hebben en dan kijken wat en hoe andere landen zaken benaderen.'

Etnel vindt dat het belangrijk is om te bepalen wat men zelf wil en vanuit die gedachte werken.

De partij van activiste MaishaNeus, STREI!, zegt plannen te hebben om te werken naar het professioneel organiseren van debatten. De STREI!-voorzitster beweert dat debatten ervoor kunnen zorgen dat mensen van standpunt kunnen veranderen.

´Je valt door de mand als je als partij geen eenduidig standpunt kan innemen´, zei Neus vrijdag in het Dagblad Suriname. Belangrijke voorwaarde voor Neus is de neutraliteit van de gespreksleider.

Suriname wordt weer 'verblijd' met zoveelste nieuwszender.... - Overvloed aan van alles en nog wat, een ratjetoe aan kleine zenders

Odette Miranda en Werner Duttenhofer jr. beginnen Supreme TV op kanaal 22.2


'Een unieke belevenis met kwalitatieve content en eigen producties'


Met Suriname Premium Media (Supreme TV) willen Odette Miranda en Werner Duttenhofer jr. de Surinaamse samenleving een 'unieke belevenis met kwalitatieve content' verschaffen. 'Wij willen ons onderscheiden door eigen producties te maken en ons ook daarop te focussen. Naast zender zijn wij dus ook een productiehuis', zegt Miranda vandaag, zondag 30 december 2018, in de Ware Tijd.

Supreme TV (een naam die te denken zet en afgerekend gaat worden met de kwaliteit van de programma's), die na een testfase van vijf maanden officieel op 18 december is gelanceerd op kanaal 22.2, begint in het nieuwe jaar met vooral eigen producties. In de eerste maand wordt de spits afgebeten met onder meer 'De Grijze Tafel', een talkshow waar drie vrouwen uit drie generaties met hun eigen ervaring en perspectieven spreken over het leven en alles daarom heen.

De nieuwe televisiezender is een initiatief van Miranda en Duttenhofer Jr, directeur en aandeelhouder bij Radio 10. 'Duttenhofer werkt weliswaar op eigen titel mee, maar dat neemt niet weg dat wij topproducties van Radio 10 zullen produceren voor de tv', vertelt Miranda. Hoe dat precies zal gebeuren moet nog worden uitgewerkt. In de koker is alvast 'Magic 10 on SUPREME', het populaire programma (de Magic 10-hitlijst) van Radio 10 gepresenteerd door Raúl en Jo.

De televisiezender, die achttien uur zendtijd heeft, zal ook met andere Surinaamse productiehuizen werken. 'Natuurlijk kunnen wij de achttien uur per dag niet zelf invullen, maar het aanbod moet wel gestaag groeien. Vandaar dat we ook met andere productiehuizen samenwerkingen willen aangaan die bij ons een platform vinden voor onze uitzending. Ik denk dat dit ons ook onderscheidt van andere zenders die opstarten.'

Een ander onderscheid is volgens Miranda dat Supreme TV niet gebonden is aan een beperkte doelgroep met een etnische, politieke of andere agenda. 'We willen elk seizoen met nieuwe producties komen. Supreme wil een zo gevarieerd aanbod bieden dat stap voor stap kan worden uitgebouwd.'

Op stapel staan 'Do You Think You Can Cook', een reality-kookprogramma waarin twee deelnemers het tegen elkaar opnemen door het gerecht van een professionele chefkok zo goed mogelijk na te maken en 'Dans', een programma voor jongens en meisje die thuis de nieuwste dance moves leren van Surinaamse dansprofessionals. Op komst zijn verder 'De Leukste School van Su', een programma voor jong en oud waarin YouTubers FeWiejj en Siris op hun eigen humoristische wijze op zoek gaan naar de leukste middelbare school van het land.

Of Suriname met smart heeft gewacht op een zoveelste televisiezender zal de praktijk moeten gaan uitwijzen. Zeker is wel, dat kijkers wachten op inhoudelijke en verantwoorde kwaliteit....

(Suriname Mirror Reports/de Ware Tijd)

Minister Elias van Volksgezondheid: 'Bureaucratie werkt vertragend'

'Binnen twee maanden na mijn aantreden was de rust in de gezondheidssector vrijwel volledig terug'


Minister Antoine Elias van Volksgezondheid kent bijna geen minpunten in zijn werk als bewindsman. Hij zegt vandaag, zondag 30 december 2018, op Starnieuws, dat het enige minpunt dat hij heeft geconstateerd, de bureaucratie is die vertragend werkt. 

Volgens Elias was binnen twee maanden na zijn aantreden als minister de rust in de gezondheidssector vrijwel volledig teruggekeerd.

Een ander positief punt is het Marwina ziekenhuis dat nu alvast met drie specialisten operationeel is. De rest van het team wordt geleidelijk aangevoerd. Ook met de bouw van het Wanica Ziekenhuis vlot het volgens hem aardig. Eind 2019 moet dit ziekenhuis zijn opgeleverd.

Minister Elias verraste vriend en vijand in juni in het parlement met zijn tweeregelige beantwoording van het vraagstuk over het Academisch Medisch Centrum. Ook parlementsvoorzitster Jennifer Geerlings-Simons maakte duidelijk dat zij niet accepteert dat er een loopje met het parlement wordt genomen, door wie dan ook. De oppositie en coalitie lieten merken niet gediend te zijn van het korte antwoord van de bewindsman. De buitenparlementaire politieke partij DA-91 eiste zelfs het ontslag van Elias voor misleiding van het volk. Desgevraagd zegt de bewindsman dat hij zich toen niet aangevallen heeft gevoeld in het parlement. 'Ik voelde mij helemaal niet aangevallen noch schuldig, omdat ik kort en eerlijk heb geantwoord. Ik kon ook een lang nietszeggend verhaal verzonnen hebben, maar dat zit absoluut niet in mijn aard. Ik heb toen eerlijk gezegd dat het een ambtelijke omissie was en dat de hoogste orgaan van IsdB (Islamic Development Bank) formeel nooit geïnformeerd is.'

Hij zegt, dat alle OFID (OPEC Fund for International Development) en IsdB-projecten door lobbywerk van zijn collega van Financiën, Gillmore Hoefdraad, en na afstemming met hem flink zijn getrokken.

De bewindsman heeft aardig wat doelen te realiseren in 2019. Aan de Wet Basiszorg moet hier en daar nog worden gesleuteld. De renovatie van het Beddenhuis Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) moet nog plaatsvinden. Zes nieuwe Operatie Kamers (OK), Intensive Care AZP met hightech OK moet in gebruik worden genomen.

Er zullen nog drie RGD- poliklinieken in Commewijne, Saramacca en Coronie komen. Daarnaast wil de bewindsman meer zorg en service van het SZF brengen naar de mensen tot diep in het binnenland. Deze zorg zou in elk deel van Suriname toegankelijk gemaakt moeten worden, vindt hij.

'In het prille begin van 2019 zal het BOG (Bureau voor Openbare Gezondheidszorg) een dependance krijgen in Apetina, want de hygiëne laat te wensen over in deze omgeving. Het project van president Desi Bouterse moet ik voortzetten. Milieuvriendelijke afvalverwerking in het binnenland moet komen. Tien oventjes zullen worden geplaatst die zeer milieuvriendelijk zijn, te Kalebaskreek, Corneliskondre, Donderskamp, Tapoeripa, Wageningen, Atjonie, Marwina en Langatabiki. 'De twee overgebleven oventjes moeten nog een bestemming krijgen.'

In januari 2019 krijgt Tepu in samenwerking met de Medische Zending een waterzuiveringsinstallatie. Primair voor Elias is om de gezondheidssector op een hoger peil te brengen. Hij kondigt aan dat het Strategische Plan 2018-2028 in februari 2019 uitkomt.

CLO-voorzitter Hooghart: 'De productie binnen landsdienarengroep moet verhoogd worden'

'Het is een cultuur van die samenleving en we moeten er van af komen'

Hooghart neemt FIFO weer eens op de korrel: 'FISO heeft kennis en ervaring dood gemaakt'


'De CLO is een hardwerkende organisatie, maar we moeten het ook hebben van de samenleving. We vertegenwoordigen de landsdienaren en ik vind dat de productie daar nog te laag is. De productie binnen de landsdienarengroep moet verhoogd worden', zegt voorzitter Ronald Hooghart van de ruim 80 bonden tellende Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) vandaag, zondag 30 december 2018, op Starnieuws in een terugblik op het jaar 2018. 

'Maar, het is niet alleen de landsdienaar.' Hij vindt, dat het productieniveau van de totale samenleving verhoogd moet worden. De CLO-voorzitter noemt als voorbeeld de bouwsector, waar iemand betaald wordt om acht uren per dag te werken, maar effectief nauwelijks vier uren productie levert. 'Dus het is een cultuur van die samenleving en we moeten er van af komen. Ik denk dat we als CLO weer eens aan de bel moeten trekken, seminars moeten houden, werkdagen moeten houden op de ministeries om de mensen te motiveren om het beter te doen en productiever te zijn.'

Volgens hem ligt het aan het ambtenarenbezoldigingssysteem FISO (Functie Informatiesysteem Overheid) dat de productiviteit van de ambtenarij is gedecimeerd. 'Iedereen is ontevreden. Stel dat iemand twintig jaar op een afdeling zit, bijvoorbeeld Personeelszaken, en alle ervaring heeft. Het hoofd van die afdeling vertrekt. Dan komt die persoon met kennis en ervaring niet in aanmerking als hij of zij niet beschikt over een bachelor diploma. Want FISO is diplomabezit. Dus FISO heeft kennis en ervaring dood gemaakt', concludeert Hooghart.

'Dat heeft die hele overheid gedemotiveerd. Je kunt niet iemand van de universiteit nemen en daar zetten, zonder ervaring.' Hij legt uit dat het niet zo werkt. 'En Surinamers kennende, te a man sidon drape, no wan man o leri eng. Da a wroko ne go. Ef a mek fout, den taki: Lib eng mek a mek eng fout, want eng sdon en eng e tek en moni. Zo zijn we.'

Hooghart vertelt over zijn ervaring in een dorp, waar een brug een beetje kapot was. Op zijn vraag of er walabahout in het bos te vinden was, kreeg hij als antwoord: 'Ja, er is veel.' Op zijn voorstel om het walabahout te halen en de brug daarmee te repareren, kreeg hij echter als reactie dat de overheid de brug moest komen maken. 'Wat moeten we dan samen doen in dit land? Men heeft dit land zo ontwikkeld: winti wai, lanti pai. Er zijn allerlei subculturen die negatief werken op onze ontwikkeling en onze productiviteit. Ook al doe je iets goeds, men heeft altijd negatieve kritiek. Je bouwt huizen. Die huizen zijn niet goed. Maar, ze willen het wel hebben. Ze willen het gratis hebben.'

Het verdere betoog van Hooghart staat ook bol van zijn bekende retoriek en stokpaardjes. Lees het allemaal op Starnieuws.

Procureur-generaal Roy Baidjnath-Panday ontstemd over misdragingen agenten

'Aantal onderzoeken afdeling Onderzoek Politionele Zaken toont een stijgende trend' 

'Geweld binnen de huiselijke relatie agenten een veel voorkomend feit'  


Misdragingen binnen het Korps Politie Suriname (KPS) zijn dit jaar toegenomen. Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath-Panday zei vrijdag bij de jaarafsluiting van het KPS, dat het Openbaar Ministerie met 'bloedend hart' heeft moeten vaststellen dat het aantal onderzoeken bij de afdeling Onderzoek Politionele Zaken (OPZ) een stijgende trend vertoont. Hij maakte duidelijk dat deze ontwikkeling de autoriteiten zorgen baart, aldus de Ware Tijd

Geweld binnen de huiselijke relatie is volgens hem een 'veel voorkomend' feit bij politieagenten. 'Ik denk dat er werk aan de winkel is voor de dienst maatschappelijke zorg. Wij zullen sterke maatregelen moeten treffen om te voorkomen dat politiemensen over de schreef te gaan. Iedere dag biedt nieuwe kansen en kan een mooie dag worden. Het is aan u om dit mooie te realiseren en niet in de fout te gaan. Deze negatieve zaken mogen zich niet voortzetten in 2019', aldus de pg.

Baidjnath-Panday zei, dat ook het toepassen van politiegeweld bij arrestaties en onderzoekingen terug moet naar het nulpunt. Het blijkt vaak dat agenten geweld toepassen bij het uitoefenen van hun werk. De pg stelde, dat het zijn streven is om juist meer voorbeeldige manschappen te zien binnen het korps. Vooral agenten in hogere rang zijn volgens Baidjnath-Panday het gezicht van de organisatie. Hij verwacht daarom geen ontoelaatbaar gedrag van deze groep.

'Laat de dag niet komen dat men zegt dat ze blij zijn wanneer u weg bent. Anders hebben wij samen met u een probleem. Laat het zo zijn, dat mensen zien dat u uit goed hout gesneden bent.'

Ook minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie verzocht de korpsleden om onderling sociale controle uit te oefenen als zij verkeerde zaken constateren. 'Spreek uw collega aan op afwijkend gedrag. Het moet binnenshuis eerst rechtgetrokken worden.'