donderdag 8 februari 2018

Folha de São Paulo stopt met Facebook vanwege 'propageren van nepnieuws'

'We voeren intern een discussie over de beste manieren om ons werk bij lezers te krijgen'Folha de São Paulo, een van Brazilië's grootste kranten, heeft Facebook vaarwel gezegd. De krant, met zes miljoen volgers op Facebook, kondigde donderdag 8 februari 2018 aan geen nieuwe berichten meer te plaatsen op het platform. Het besluit volgt op de nieuwe algoritmes van Facebook, die zouden 'propaganda van nepnieuws' in de hand werken.

'We voeren intern een discussie over de beste manieren om ons werk bij lezers te krijgen', schrijft Folha. 'De nadelen om Facebook voor dit doel te gebruiken zijn duidelijker geworden, nu het sociale medium heeft besloten de zichtbaarheid van professionele journalistiek te verkleinen.'


Mark Zuckerberg van Facebook liet vorige maand weten, dat berichten van vrienden en familie voortaan prioriteit krijgen boven die van bedrijven en media. Volgens de Facebookbaas is de maatregel bedoeld om het sociale karakter uit de begintijd terug te brengen. Folha vreest echter dat 'gebruikers steeds meer inhoud consumeren die in samenspraak is met de eigen denkbeelden. Dit werkt filterbubbels en de propaganda van nepnieuws in de hand'.

Eerder deze maand publiceerde Folha een eigen onderzoek naar Facebook gebruik, en kwam tot de conclusie dat in januari 32 procent minder interactie heeft plaatsgevonden op de Facebookpagina's van de tien belangrijkste Braziliaanse kranten, dan in januari vorig jaar. 'Facebook heeft terrein verloren als toegangsbron naar journalistieke websites.' In plaats van te proberen dat terrein terug te winnen, trekt Folha zich nu dus terug.

De bestrijding van nepnieuws staat hoog op de agenda in Brazilië, waar dit najaar verkiezingen worden gehouden. Aos fatos, een website die uitspraken van politici op waarheid controleert, kondigde vorige maand een samenwerking aan met Facebook. Vanaf juni gaat chatrobot Fátima Facebook gebruikers via messenger helpen echt nieuws van nepnieuws te onderscheiden. Ook het electorale hof gaat nepnieuws aanpakken, zo beloofde voorzitter en hogerrechter Luiz Fux begin deze week. Hij wil de samenwerking met de federale politie en het Openbaar Ministerie intensiveren, en bestudeert de juridische mogelijkheden om 'valse inhoud' van internet te verwijderen.

In het parlement wordt momenteel gediscussieerd over een wetsvoorstel dat nepnieuws strafbaar moet stellen. Wie zich schuldig maakt aan het publiceren of verspreiden van leugenachtige berichten, kan tot drie jaar gevangenisstraf krijgen.

Organisaties voor internetvrijheid luiden de noodklok. Dit soort maatregelen maken de weg vrij voor overheidscensuur, waarschuwen ze. Het risico van nepnieuws is in Brazilië groter dan in Europa, omdat de internettoegang beperkter is. Veel telefoonproviders bieden pakketten aan waarin het gebruik van WhatsApp en Facebook op een mobiel netwerk gratis is, terwijl het bezoeken van andere pagina's kosten met zich meebrengt. Brazilianen met beperkte middelen zijn voor hun informatievoorziening dus afhankelijker van sociale media.

(Suriname Mirror/Volkskrant/Folha de S. Paulo/Infobae.com/El Tiempo/Facebook)

Cabaretier Steven Brunswijk stopt met Braboneger.

'In nieuw theaterprogramma is geen plaats voor de Braboneger'


Cabaretier Steven Brunswijk stopt met het typetje Braboneger. Dat vertelde de Tilburger donderdag 8 februari 2018 in een Friese talkshow. De kritiek op zijn naam wordt te groot en dat geeft te veel problemen.

Er is al jaren kritiek op de naam Braboneger. Brunswijk heeft nu het gevoel dat hij door alle commotie niet meer groeit als cabaretier. Bovendien begint de Braboneger een last voor hem te worden. Wat bedoeld was om een brug te slaan tussen zwart en wit, wordt steeds meer een wig. Brunswijk zegt dat ook bij optredens op radio en televisie te merken.


'Mensen zijn opgelucht als ze me geen Braboneger hoeven te noemen.' Het is nog niet duidelijk wanneer hij voor het laatst als Braboneger te zien is.

Brunswijk is bezig met een nieuw theaterprogramma. Daarin is geen plaats voor de Braboneger liet hij weten. 'Er zitten wel grappen in, maar niet meer van die kwajongensdingen van Braboneger', voegde hij eraan toe.


(Suriname Mirror/De Telegraaf/YouTube)

Vrouw (21) aangehouden voor neersteken 21-jarige Shakur Merkus

Verdachte geeft zich aan in bijzijn van haar advocaat


De 21-jarige R.H. is aangehouden door de afdeling Kapitale Delicten van het Korps politie Suriname, zo meldt het korps vandaag, donderdag 8 februari 2018. Zij wordt ervan verdacht de 21-jarige Shakur Merkus gisteravond te hebben neergestoken met een scherp voorwerp. 

Het voorlopig onderzoek heeft uitgewezen, dat het motief kan worden gezocht in de relationele sfeer. Obductie heeft uitgewezen dat Shakur door de fatale steek is overleden.

Merkus reed zelf, gewond, in een auto naar de Maritieme Politie. Hij strompelde het bureau binnen. Voordat een agent hem kon spreken, zakte hij in elkaar. Een ingeschakelde arts stelde de dood vast.

Het verdere onderzoek in deze zaak is door de politie van Geyersvlijt overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten. Tijdens het onderzoek werd H. in beeld gebracht. Voordat zij kon worden aangehouden, stelde haar raadsman de politie in kennis dat ze zich wenste te melden. Ze meldde zich met haar advocaat en werd meteen aangehouden.

Na overleg met het Openbaar Ministerie is de verdachte in verzekering gesteld. In de auto werd een scherp voorwerp aangetroffen en in beslag genomen,

Justitie onderzoekt serveren van een soort 'space cake' aan minister Noersalim

Na eten van cake vertoont bewindsman vreemd gedrag en wil zich uitkleden....


Justitie heeft een onderzoek gelast naar een incident waarbij minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken mogelijk het doelwit was. Tijdens de owru yari- viering van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) werd aan het gezelschap van de bewindsman gebak geserveerd waar naar achteraf is gebleken drugs in was verwerkt. Vooralsnog is onduidelijk om welke drugs het gaat, maar er is een vermoeden dat het ‘sukru’ was, zo bericht vandaag, donderdag 8 februari 2018, de Ware Tijd.

Een vrouw die ook werd getroffen heeft aangifte gedaan bij de politie. De zaak is in handen van de afdeling Kapitale Delicten.

Nadat Noersalim en anderen in het gezelschap van het gebak hadden gegeten vertoonde hij op een gegeven moment afwijkend gedrag en maakte hij aanstalten zich te ontkleden. Desgevraagd ontkent hij de gebeurtenissen niet.

'Ik kwam op 29 december onuitgenodigd op het feestje van de CBB aan. Men bood mij drinken en kort daarop een stuk cake aan.' Hij vertelt verder dat hij het kort daarop warm begon te krijgen. 'Ik deed mijn jas uit', aldus de minister. Kort daarop vertrok hij, ook omdat hij zich onwel bleef voelen. 

Inmiddels kijken ook andere veiligheidsinstanties naar deze zaak. Of het onderzoek van de andere instanties al meer heeft opgeleverd dan tot nu toe bij Kapitale Delicten, is vooralsnog onduidelijk.

Inspecteur Roberto Prade, hoofd Kapitale Delicten, bevestigt het onderzoek, maar zegt dat het nog niet erg is opgeschoten. 'Vooralsnog is er alleen aangifte. Een opgeroepen medewerker heeft zich niet gemeld.'

Naar verluidt heeft een ambtenaar de cake via een advertentie op Facebook besteld. In hoeverre deze persoon als verdachte wordt aangemerkt is niet bekend. Er wordt niet uitgesloten dat het gebeuren te maken heeft met een grootschalig onderzoek naar paspoortenzwendel bij CBB. Een andere lezing is dat de geprepareerde cake voor eigen consumptie van enkele personeelsleden bestemd was en bewust aan de bewindsman is voorgeschoteld toen hij onuitgenodigd op het feest arriveerde.

Het wordt niet uitgesloten dat de 'aanval' met het geprepareerde gebak uit een politieke hoek komt. Noersalim is voorzitter van de onlangs geproclameerde politieke partij Hervormings- en Vernieuwingsbeweging.

Artiesten van naam komende maanden op podia in Peru

Radiohead, Katy Perry, Depeche Mode, Phil Collins, The Pretenders en Liam Gallagher naar PeruBegin maart zullen de sterren massaal naar Peru trekken voor langverwachte concerten in Lima. Met headlining-namen als Radiohead, Katy Perry, Depeche Mode en Phil Collins allemaal gepland voor optredens in het land, worden Peruanen getrakteerd op een jaloers aanbod aan concerten om uit te kiezen.

Popster Katy Perry zal een bezoek brengen aan Lima, nadat ze daar drie jaar geleden had opgetreden. De geplande show op 21 maart in de Jockey Club in Lima maakt deel uit van haar laatste wereldtournee die vorig jaar september in Canada begon. 'Witness', haar vijfde studioalbum, stond bovenaan de hitlijsten in een aantal landen, waaronder de Verenigde Staten, toen het vorig jaar werd uitgebracht.De Britse rockgroep Depeche Mode komt ook terug naar Lima voor haar nieuwste album, 'Global Spirit'. De band staat gepland om op 18 maart in het National Stadium te spelen.Andere beroemde Engelse muzikanten zullen ook in maart aanwezig zijn om de massa's te vermaken in Peru. Liam Gallagher, van Oasis, komt als een solo-act naar het Park of the Exposition op 27 maart.

Twee weken eerder treden Phil Collins en de Pretenders op in de Jockey Club, zijn eerste concert in Peru sinds meer dan twintig jaar.


Alternatieve rockgroep Radiohead speelt 17 april in het National Stadium. Het album 'A Moon Shaped Pool' uit 2016 werd genomineerd voor het beste alternatieve album tijdens de Grammy Awards van dat jaar en markeerde de zesde keer dat de groep een album in de hitlijsten in zijn geboorteland UK had.


Andere opmerkelijke concerten zijn The Killers die in de Jockey Club op 27 maart spelen op tournee voor hun album 'Wonderful Wonderful'.

Op 6 mei zullen The Kooks het podium betreden bij Domos Art in de Costa Verde in Lima.


Beroemde Latino-acts als Colombia's Bomba Estéreo, Carlos Vives, Wisin van Puerto Rico en Uruguay's Jorge Drexler zullen de komende maanden ook op de podia van Peru rocken. Bezoek Peru.com voor een volledig overzicht van acts met locaties en showdata.

Een andere grote Latino-acte die naar Peru komt is Miranda !, een show die concertgangers daadwerkelijk kunnen sponsoren via crowdfundingplatform Weeshing. De tool die prominent aanwezig is in Latijns-Amerika, geeft gebruikers de kans om niet alleen bepaalde concerten tot leven te brengen, maar ook daadwerkelijk van die shows te profiteren. 'We kunnen evenementen financieren waar de meeste conventionele bronnen dat niet doen', zei CEO Scott McIntyre. 'We kunnen de risico's van live evenementen beïnvloeden, omdat wij (de oprichters en het hogere personeel) allemaal tientallen jaren betrokken zijn geweest bij het organiseren van concerten. Dus, wetende hoe het bedrijf werkt, zijn we in staat het producentenrisico te verminderen en de opbrengst te delen met investeerders.'

Festivals die plaatsvinden in maart, zoals Juntos En Concierto X en het Solaris Festival, geven concertgangers de kans om meerdere acts in één evenement te zien. Geïnteresseerden kunnen online festivaltickets kopen bij Conciertos Peru.

(Suriname Mirror/Peru ReportsTwitter/Facebook/YouTube)

Omstreden presidentsverkiezingen in Venezuela op 22 april

Gesprekken Venezolaanse oppositie met regime president Maduro lijken mislukt


De omstreden presidentsverkiezingen in Venezuela, het Zuid-Amerikaanse land dat een ernstige politieke crisis doormaakt, zullen plaatsvinden op 22 april. De oppositie wijst de datum af, ze vindt die te vroeg. Op zo'n korte tijd kunnen geen vrije en transparante verkiezingen georganiseerd worden, klinkt het. 


De socialistische president Nicolás Maduro ontnam vorig het door de oppositie gedomineerde parlement de macht. Bij de komende presidentsverkiezingen wil hij zich in zijn ambt laten bevestigen.

Talrijke oppositieleden zijn uitgesloten van de verkiezingen, zitten in de cel, of zijn gevlucht naar het buitenland.


De gesprekken die de Venezolaanse oppositie voert met het regime van president Nicolás Maduro lijken mislukt. De zesde ronde van deze dialoog, die wordt gehouden in de Dominicaanse Republiek, is beëindigd zonder zelfs maar een afspraak te maken over de voortzetting, meldt de Venezolaanse krant El Nacional vandaag, donderdag 8 februari 2018.

De leider van de delegatie van de oppositiegroepering MUD (Tafel van de Democratische Eenheid), Julio Borges, zei dat in tegenstelling tot de vorige gespreksrondes de delegatie van de regering plotseling vertrok en er is geen nieuwe afspraak gemaakt.

(Suriname Mirror/Belga/Nu.nl/El Nacional/YouTube/Twitter)

Twee kinderen gedood door overstromingen en modderstromen in Tiquipaya, Bolivia

President Evo Morales roept noodtoestand uit voor regio's het zwaarst door stortregens getroffenTwee jonge mensen zijn woensdag 7 februari 2018 gedood en één persoon wordt vermist nadat zware regenval een modderstroom en overstromingen veroorzaakte in een centrale stad in Bolivia, aldus de autoriteiten. 

De gouverneur van de provincie Cochabamba zei, dat beide doden minderjarig waren. De nachtelijke overstroming van de Taquina-rivier beschadigde gebouwen en bedekte straten met modder en puin in de kleine gemeenschap van Tiquipaya, ongeveer 250 kilometerten oosten van La Paz.President Evo Morales heeft de noodtoestand uitgeroepen voor verschillende regio's die het zwaarst door stortregens zijn getroffen. Het decreet voorziet in geld om de meer dan 6.300 getroffen families te helpen.


Op een persconferentie zei de vice-minister voor Civiele Bescherming, Carlos Bru, dat de situatie verschillende regio's treft. 'Het zwaarst getroffen zijn de noordelijke gebieden van El Chapare, Beni en een groot deel van Pando, de rivieren stijgen constant, en de mogelijkheid van overstromingen is aanwezig', waarschuwde hij.

In het zuiden van het land is de situatie ook verontrustend, omdat de onophoudelijke regen de steden Tupiza, Villamontes en Yacuiba heeft getroffen. In Tupiza is de situatie kritiek, omdat de rivier, met dezelfde naam, minstens 45 huizen heeft verwoest en tientallen gezinnen heeft verdreven.


(Suriname Mirror/Fox News/La Razon/Los Tiempos/Twitter/Xinhua/YouTube)

'X-team Curaçao gaat milieuovertredingen aanpakken en strafbaar stellen'

'Curaçao is vervuild, we gaan grote schoonmaak houden op het eiland'


Minister van Gezondheid, Milieu en Natuur Suzy Camelia-Römer (PIN) presenteert komende week het X-team dat milieuovertredingen gaat aanpakken en strafbaar stellen. 'Curaçao is vervuild. We gaan grote schoonmaak houden op het eiland.' Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 8 februari 2018.

Leider van het X-team is inspecteur-generaal Jan Huurman van de Inspectie voor de Volksgezondheid. Hij wordt bijgestaan door procureur-generaal Roger Bos en Gabriel Murray, sectordirecteur Milieu & Natuur bij het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN). Het team bestaat verder uit politieagenten en medewerkers van het Openbaar Ministerie, de Inspectie en de douane, Domeinbeheer, het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), het ministerie van GMN, Selikor en enkele andere instanties.

Het X-team is herhaaldelijk bijeengekomen voor overleg, en is nu klaar om in actie te komen, aldus de minister. 'Volgende week zal het X-team zich via de media aan de gemeenschap presenteren. Ik wilde die presentatie deze week laten plaatsvinden, maar door de drukke agenda en een nieuwe vergadering in de Staten, is de geplande persconferentie een week verschoven.'

Curaçao Ports Authority: 'Cruisetoerisme viert hoogtij op Curaçao'

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)
Cruisetoeristen verkennen de binnenstad van Willemstad


Cruisetoerisme viert hoogtij op Curaçao. Dat maakte Curaçao Ports Authority (CPA) afgelopen dinsdag bekend. Ten opzichte van een jaar eerder, kwamen er in 2017 35 procent meer cruisetoeristen naar Curaçao. En de verwachtingen zijn hoog voor dit jaar: CPA spreekt van een mogelijke groei van ongeveer 16 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 8 februari 2018.

Dat het cruisetoerisme ‘booming’ is, was gisteren overduidelijk voor de stadsbezoekers. Het was gezellig druk met een af en aan van wandelende cruisetoeristen, die de binnenstad verkenden.

Overname van twee hotels van Kura Hulanda, Curaçao, is afgeketst

Minister Martina: 'Dit was niet nodig geweest, wij gaan nu op zoek naar een andere koper'


De overname van de twee hotels van Kura Hulanda, in Otrobanda en op Westpunt, is afgeketst. Dat bevestigt minister Steven Martina (MAN) van Economie, die de gang van zaken ‘zeer betreurt’, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 8 februari 2018.

'Dit was niet nodig geweest. Wij gaan nu op zoek naar een andere koper. Er zijn verschillende belangstellenden', aldus de minister, die wel snel wil schakelen en rekent op de medewerking van alle betrokkenen.

De Colombiaanse groep On Vacation van Carlos Londoño, die al een tijdlang gasten naar beide resorts stuurt en er ook reclame voor maakt, vindt het na anderhalf jaar welletjes en haakt af. Het duurt allemaal te lang.

Telkens zijn er nieuwe obstakels, naar verluidt opgeworpen door onder meer de oprichters en huidige eigenaren Jacob Gelt Dekker en John Padget. Zij steken er al jaren geen geld meer in, maar lieten wel een aanzienlijke leningenschuld bij de banken en andere schulden achter.

SoZaVo stelt onderzoek in naar vermoedelijke misstanden in kindertehuis Hoop voor Kinderen.

Waarnemend directrice SoZaVo: 'Hoop voor Kinderen moet volledig worden doorgelicht'

 
Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) stelt een onderzoek in naar vermoedelijke misstanden bij kindertehuis Hoop voor Kinderen. Daar zijn op 30 januari drie minderjarige meisjes weggelopen, omdat ze de slechte behandeling niet meer pikken. De kinderen zijn inmiddels terecht en door familie of elders opgevangen. 

Waarnemend SoVavo-directrice Angela Salmo zegt vandaag, donderdag 8 februari 2018, in de Ware Tijd dat deze zaak de volle aandacht van het ministerie heeft. 'Het moet niet alleen de aandacht van het ministerie van SoZaVo hebben, maar we moeten het integraal aanpakken. JusPol, Volksgezondheid en Onderwijs moeten ook in beeld komen. Want als er misstanden zijn, hoe leert dat kind op school? Gezondheids-wise heeft het impact op dat kind. Is dat kind gezond? Moet het begeleiding krijgen?', stelt Salmo.

Ze merkt op dat Hoop voor Kinderen volledig moet worden doorgelicht. Ze voegt eraan toe dat het ministerie gelijk in actie is gekomen. 'Het Bureau Opvanginstellingen is gelijk erop afgegaan, want zij is samen met de maatschappelijke dienst de instantie die meteen in actie komt.' Salmo weet niet in hoeverre ook andere ministeries al in actie zijn gekomen.

De politie heeft gisteren bekendgemaakt dat één van de weggelopen meisjes maandag in een huis te Sophia's Lust is aangetroffen. Het meisje was in gezelschap van een man die is aangehouden. Volgens de politie was deze man eerder ingesloten voor seksueel misbruik van hetzelfde kind in een ander tehuis waar hij toen werkte.

Volgens één van de drie weggelopen kinderen hebben de verdachte en het meisje al enkele jaren een liefdesrelatie. Zij doet namens de twee anderen haar verhaal in de Ware Tijd.

Man (21) overlijdt in politiebureau Maritiem, Wilhelminastraat, aan steekwond in borst

Gewonde man komt zelf met auto naar politiebureau - In auto bebloed mes gevonden

Politie tast nog in het duister over wat precies is gebeurd


Een 21-jarige man is gisteravond rond negen uur overleden in het politiebureau Maritiem aan de Wilhelminastraat. De jongen, die waarschijnlijk op zoek was naar hulp, had een steekwond in zijn borststreek, aldus vandaag, donderdag 8 februari 2018, de Ware Tijd.

Volgens de politie kwam het slachtoffer naar het bureau met een voertuig dat hij zelf bestuurde. Het slachtoffer rende het politiebureau binnen en zakte in elkaar. De dienstdoende agent schakelde een ambulance in. Het ambulancepersoneel constateerde dat het slachtoffer geen teken van leven vertoonde.

In het voertuig van het slachtoffer werd een bebloed mes aangetroffen. Het ontzielde lichaam werd na afstemming met het Openbaar Ministerie voor obductie in beslag genomen.

De politie tast nog in het duister wat zich precies heeft voorgedaan. De zaak is overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten die het onderzoek verder zal leiden.

'Politieke partijen afgewezen door kiezers moeten ophouden te bestaan'

'Het is verspilling van kapitaal, energie, het frustreert het kiessysteem'

- Politiek analist Hardeo Ramadhin  pleit voor evaluatie en verandering van het kiessysteem
- 'Elf politieke partijen moeten zich beraden over hun verdere bestaan en deelname aan de politiek, waaronder SPA, Ping, BEP en NOP'


Partijen die steeds door de kiezers worden afgewezen en zelf niet in staat zijn ten minste 1 procent van het kiezersvolk achter zich te krijgen moeten ophouden te bestaan. Het is verspilling van kapitaal, energie, het frustreert het kiessysteem en zorgt voor verlies en versplintering van belangrijke stemmen. Dit zei politiek analist Hardeo Ramadhin dinsdagavond tijdens een bijeenkomst van Kenniskring in het Lalla Rookh-gebouw, zo schrijft de Ware Tijd donderdag 8 februari 2018.

Hij heeft elf politieke partijen in kaart gebracht die zich zouden moeten beraden over hun verdere bestaan en deelname aan de politiek. Ramadhin pleit voor heroriëntatie van de 1 procent-regeling die staat in de Kiesregeling. Hij vindt dat partijen die tegen beter weten in toch meedoen aan de verkiezingen bij een slecht resultaat een deel van de kosten van de verkiezingen moeten helpen betalen.

De analist constateert dat het vrijwel altijd gaat om één of enkele politieke gelukszoekers die voorzitter van een partij genoemd willen worden en koste wat kost in het parlement willen komen. De ervaring heeft geleerd dat de meeste van hen zich uiteindelijk aansluiten bij een grotere politieke organisatie.

Van de 21 politieke partijen en partijcombinaties die aan die verkiezingen hebben meegedaan in 2015 hebben negen zetels behaald. Ramadhin adviseert dat partijen die aan de verkiezingen wensen deel te nemen een vooronderzoek laten doen naar hun sterkte. Van sommige kandidaten staat vast dat voor het behalen van een zetel zij niet in staat zullen zijn te groeien met meer dan 1.400 procent. Dat is het geval bij partijen als de SPA, PING, BEP en NOP.

Ramadhin zegt de partijen niet onaangenaam te willen zijn, 'maar dit zijn harde cijfers uit de afgelopen verkiezingen. Kijkt u zelf wat u waard bent'.

Het hebben van partijcombinaties heeft volgens Ramadhin voor- en nadelen. Ook daar is er het verkeerd uitgangspunt dat personen uit zijn op slechts positionering om in De Nationale Assemblee te komen.

Door het kiessysteem van Suriname kan het vormen van combinaties ervoor zorgen dat niet wordt gestemd op potentiële kandidaten, maar op de lijsttrekker en ook dat de positionering op de kandidatenlijst voor het parlement erg wordt bemoeilijkt. Ramadhin noemt als voorbeeld Dew Sharman van de VHP bij de verkiezingen in 2010, die nog net geen zetel behaalde omdat er geen stemadvies voor hem was gegeven, hoewel hij behoorlijk wat stemmen wist te behalen en in 2015 Wayne Telgt bij de NPS die geen goede positie kreeg op de lijst, veel stemmen behaalde, maar toch niet werd gekozen.

Ramadhin zegt dan ook het meer dan ooit tijd is het kiessysteem van Suriname te evalueren en te veranderen.

Ouders doodgeslagen kleuter tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld

Tegen de twee had het Openbaar Ministerie zes jaar geëist

Hersenen kleuter waren verbrijzeld door slagen op het hoofd


De ouders van de kleuter Damien Changu - P.Ch. (moeder) en M.L. (stiefvader) - zijn gisteren veroordeeld tot zeven jaar cel voor de dood van hun kind, door slagen op het hoofd. Tegen de twee had het Openbaar Ministerie zes jaar geëist, zo meldt Starnieuws vandaag, donderdag 8 februari 2018.

De rechter sprak een gevangenisstraf uit van zeven jaar, omdat zij van mening is dat het feit zeer ernstig is. Het kindje was enorm mishandeld en hij was opzettelijk diverse keren met voorwerpen geslagen op zijn hoofd. De kleine hersenen waren verbrijzeld en hij had een schedelfractuur opgelopen. Het kind raakte in coma en is nooit meer ontwaakt.

Verdachte L. erkent, dat hij soms het kind een corrigerende tik heeft gegeven met een houten lepel. Ook heeft hij de kleuter een keer na een driftbui buiten gezet om af te koelen.

Volgens het obductierapport is de doodsoorzaak inklemming van de hersenen door stompgeweld. Ch. had tegenstrijdige verklaringen afgelegd in deze zaak. Zij heeft diverse malen aangegeven, dat zij de handelingen had gepleegd. Daarna had zij weer de schuld op haar man geschoven. In haar laatste woord had de vrouw verklaard, dat haar schoonmoeder haar had gevraagd om de schuld op zich te nemen. Als beloning beloofde zij het voorkind van de vrouw, een meisje, in huis op te nemen.

Drie vermiste meisjes uit kindertehuis zijn terecht

Eén meisje aangetroffen in woning bij man te Sophia’s Lust

Man eerder aangehouden voor seksueel misbruik van hetzelfde meisje in een ander tehuis, waar hij werkzaam was... 


De drie meisjes Adriana Cordeiro, Alliah Gordon en Trumane Horatio, allen 16 jaar, die als vermist waren opgegeven, zijn terecht, zo meldt het Korps Politie Suriname woensdag 7 februari 2018.

Het drietal liep in de vooravond van dinsdag 30 januari weg uit een kindertehuis in het politieressort Uitvlugt. Toen dit ontdekt werd, deed één van de directieleden dezelfde avond aangifte van vermissing van de meisjes bij de afdeling Jeugdzaken.

Na verkregen informatie werd een van de meisjes maandag 5 februari in een woning te Sophia’s Lust aangetroffen. Het meisje was in gezelschap van een man die is aangehouden. Deze verdachte is eerder ingesloten geweest voor seksueel misbruik van hetzelfde meisje in een ander tehuis waar hij werkzaam was.

Op aanwijzing van de verdachte en het meisje zijn de twee andere meisjes op een ander adres opgehaald.

Na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie is de verdachte in verzekering gesteld. De meisjes zijn vervolgens ondergebracht bij familieleden die zich bereid hebben verklaard hen op te vangen.

De politie van de afdeling Jeugdzaken zet het onderzoek voort.

Peuter wordt door fontein ergens in Mexico in de lucht geblazen

Krachtige waterstraal fontein spuit meisje de lucht in - Peuter raakt niet gewond


Een woensdag 7 februari 2018 op internet verschenen video toont een jong meisje dat in de lucht wordt geblazen nadat ze op een waterstraal uit een fontein ergens in Mexico was gestapt. Het kindje, vermoedelijk ongeveer vier jaar oud, was een van de vele jongeren die bij de fontein speelden, die een waterstraal heeft - soms enkele meters de lucht in gaand, op andere momenten minder krachtig. 

Ze wordt gezien terwijl ze haar hoofd in de straal zet, net als die omhoog spuit. Het meisje wordt in de lucht gegooid en gedraaid, voordat het met het gezicht op de grond landt.

Een volwassene rent naar voren om het kind te redden, pakt haar op en brengt haar in veiligheid voordat ze zelf doordrenkt raken.

Ze was niet gewond, volgens lokale media, die niet specificeerden waar in het land het incident gebeurde.

De clip heeft meer dan 10 miljoen bezoekers gehad op Facebook, waarvan 4 miljoen op de eerste dag dat het op de social-mediasite werd geplaatst. De reacties varieerden van mensen die geschokt waren over de onverantwoordelijke ouders tot personen die het grappig vinden.


(Suriname Mirror/YouTube/The Daily Mail)

Vijf onthoofde lichamen gevonden bij begrafenisonderneming in Guachochi, Mexico

Mexicaanse drugskartels vermoorden bij wijze van vergelding mensen en verminken lichamen

 
In het noordwesten van Mexico zijn woensdag 7 februari 2018 vijf onthoofde lichamen gevonden bij een begrafenisonderneming. Dat gebeurde in het plaatsje Guachochi, dat in een gebied ligt waar veel drugs wordt geproduceerd. De lichamen zaten vol kogels. 

Vier mannen zouden met een pick-uptruck eerst twee lichamen hebben gedumpt. Twee uur later kwam een andere auto met drie lichamen aanzetten bij de begrafenisonderneming. De bestuurder van de tweede auto zegt, dat hij al lichamen op de weg zag liggen en dat hij daarom de andere overschotten had langs gebracht.

(Bron: Google Earth/Suriname Mirror)
Het gebeurt vaker dat Mexicaanse drugskartels bij wijze van vergelding mensen vermoorden en hun lichamen verminken.

Vorige maand werden in de plaats Tlacotalpan nog vijf afgehakte hoofden uitgestald op een dak van een auto. In totaal werden in het land vorig jaar 23.000 mensen vermoord.(Suriname Miror/Puente Libre/NOS/Ordenador Politico/Twitter)