zaterdag 22 september 2018

OM Peru start voorlopige rechtszaak tegen oud-president Pedro Pablo Kuczynsk

Kuczynski beschuldigd van het kopen van stemmen, dat leidde tot zijn ontslag in maart


Het kantoor van de procureur-generaal van Peru heeft zaterdag 22 september 2018 een voorlopige rechtszaak geopend tegen voormalig president Pedro Pablo Kuczynski voor de beschuldiging van het kopen van stemmen, dat leidde tot zijn ontslag in maart.

De autoriteiten zeiden via Twitter, dat procureur-generaal Pedro Chavarry vrijdag besloot om een procedure te starten tegen de voormalige president en een aantal andere hoge politieke figuren.Er worden verschillende beschuldigingen tegen de politici opgevoerd, waaronder vermeende omkoping, oneigenlijk gebruik van invloed en lidmaatschap van een criminele bende.


Het Openbaar Ministerie (OM) meldde ook de verruiming van een zaak tegen de voormalige minister van Landbouw Jose Arista, die beschuldigd wordt van omkoping.

Pedro Pablo Kuczynski nam ontslag als president op 21 maart na een video geopenbaard werd  waarin zijn bondgenoten probeerden stemmen van andere parlementsleden  te kopen om een motie van afzetting te voorkomen. De voormalige president had in december 2017 een afkeuringsstemming overleefd, omdat hij naar verluidt illegale betalingen van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht zou hebben ontvangen.
(Suriname Mirror/Xinhua/Bloomberg/Twitter/Diario Correo)

Facebook start test met datingservice in Colombia

'Vooral Colombianen fan gebruiken sociale netwerken en websites om partners te vinden'


Facebook zei vrijdag 21 september 2018 dat het een datingservice test in Colombia. De social media-gigant koos het Latijns-Amerikaanse land als testlaboratorium, omdat vooral Colombianen fan zijn van het gebruik van sociale netwerken en websites om partners te vinden. 

De nieuwe functie die deze week in Colombia wordt uitgerold, stelt gebruikers in staat om een apart 'datingprofiel' te maken dat niet zichtbaar is voor hun vriendennetwerk, waarbij potentiële overeenkomsten worden aanbevolen op basis van voorkeuren en gemeenschappelijke interesses.

De dienst is geprogrammeerd om geen mensen aan te sluiten die al verbonden zijn als familie of vrienden, en gebruikers van Facebook Dating kunnen ook mensen blokkeren als ze dat willen. Er is een eenvoudige chatservice beschikbaar en de site zorgt ervoor, dat onbekenden geen foto's, video's of links kunnen verzenden.

Zowat 21 miljoen mensen loggen elke dag in op Facebook in Colombia, een land van 50 miljoen mensen, aldus het bedrijf. 'Wij zien dit als een ongelofelijke kans om mensen op een zinvolle manier verder te helpen op Facebook', aldus Facebook Dating productmanager Nathan Sharp.

Facebook-baas Mark Zuckerberg heeft in mei plannen aangekondigd voor de functie, terwijl hij beloofde privacybescherming als topprioriteit te beschouwen in het kielzog van het Cambridge Analytica-schandaal.

(Suriname Mirror/AFP)

PRO installeert onderafdelingsbestuur te Albina - 'Partij fu leti nanga kon na fesi!'

Josta Misiedjan, uit Albina, toegetreden tot hoofdbestuur van de PRO

(Bron foto: PRO)
 
De Partij voor Recht en Ontwikkeling, PRO, heeft vrijdag een bezoek gebracht aan het district Marowijne. De partij heeft de plaatselijke bevolking opgeroepen voor een kennismakingsbijeenkomst te Albina, in het Nucleus Centrum. Marowijne is het tweede district dat door de partij een bezoek is gebracht. Het district Coronie was als eerst aan de beurt, zo laat de partij zaterdag 22 september 2018 in een persbericht weten.

Tijdens de bijeenkomst heeft de partij bekendgemaakt, dat mevrouw Josta Misiedjan, uit Albina, is toegetreden tot het hoofdbestuur van de PRO. Ook heeft de installatie van een onderafdelingsbestuur plaatsgevonden.

In het onderafdelingsbestuur van Albina zitten: Johnny Misiedjan (voorzitter), Rodney Mamakie (secretaris), Ramona Jana (penningmeester), Beatrix Pinotte (lid) en Fernando Kabenda (lid). De leden van het onderafdelingsbestuur zijn gekozen door de PRO-leden die hun woonplaats in Albina hebben. Dit bestuur staat open voor een ieder.

De PRO heeft Albinezen opgeroepen om, samen met de partij, duurzame oplossingen te bedenken voor de structurele problemen in het district Marowijne. De partij wil een bijdrage leveren aan de bloei en ontwikkeling van dit kansrijk district.

'De Albinezen voelen zich vergeten en verwaarloosd; daarover hebben zij zich duidelijk uitgesproken. Gedurende de bijeenkomst heeft de PRO heel wat Albinezen mogen verwelkomen in de partij. Zij delen de mening in het ‘veranderd denken’, waarbij er gezamenlijk gewerkt moet worden aan een betere toekomst voor Albina, en daarmee het district Marowijne en uiteindelijk Suriname', aldus de partij.

Vicepresident Adhin brengt namens president Bouterse hulde aan dragemans

(Bron foto: NII)
'Het dansen van de dragers bij een uitvaart werkt troostend'

'Het is de eerste keer dat dragers gedecoreerd zijn'


Vicepresident Michael Ashwin Adhin heeft vrijdag 21 september 2018 in de Congreshal in Paramaribo namens president Desi Bouterse hulde uitgebracht aan dragers, beter bekend als de dragemans, voor het uitoefenen van een taak die niet voor een ieder is weggelegd. Deze activiteit was in verband met het 121-jarig bestaan van de Stuiversvereniging, zo berichten het Nationaal Informatie Instituut (NII) en Starnieuws.


Het werk dat de dragers verrichten kan volgens de vicepresident eerder als een roeping worden beschouwd. Dragers helpen nabestaanden die een geliefde hebben verloren, onder meer bij de rouwverwerking. Van deze groep wordt veel discipline, goede conditie en het maken van zuivere passen verwacht waar synchroon lopen als groep onder de lijkbaar wordt verwacht, zei Adhin.

Het dansen van de dragers bij een uitvaart klinkt misschien vreemd, maar volgens de bewindsman is het in de praktijk gebleken dat dit troostend werkt. Hij zei, dat het te waarderen is, dat de dragemans vrijwel dagelijks tussen zoveel verdriet moeten verkeren en toch hun bijdrage leveren, wat de nabestaanden als positief ervaren op een kwetsbaar moment. Dit is de reden waarom de regering een ere onderscheiding toekent aan de dragers voor hun bijdrage binnen de samenleving.

Het is de eerste keer dat dragers in ons land gedecoreerd zijn. 13 Dragers kregen de eremedaille in zilver verbonden aan de Ere Orde van de Palm, 19 ontvingen de eremedaille in goud verbonden aan de Ere Orde van de Palm. Verder werden 11 personen gedecoreerd in de Ere Orde van de Palm en 6 burgers werden benoemd tot Ridder in de Ere Orde van de Palm.

Enkele gedecoreerden gaven aan erg blij te zijn met de waardering die ze hebben ontvangen. Jacques Pique vertelt, dat hij bijna 40 jaar deze roeping uitoefent. Hij gaf aan dat de huidige groep dragers de kennis wil overdragen aan de jongeren en dat degenen die belangstelling hebben voor het dragersvak hard zullen moeten werken, om ook die erkenning te krijgen van de samenleving.

Richard Kajufa, hoofddrager van de Stuiversvereniging, zegt op Starnieuws, dat het goed aanvoelt om een decoratie te krijgen. 'Het is nooit gebeurd of voorgekomen dat oude dragers zijn gewaardeerd voor het werk dat wij doen.' Hij geeft aan dat het een goed initiatief is. Hij hoopt dat zo de volgende generatie dragers geïnspireerd wordt om het werk te doen.

Verbazing bij onderwijsbonden over ontheffing waarnemend hoofd Examenbureau, Joyce Zijler

Valies (BvL/ALS): 'Ze is integer en niet bereid dealtjes te sluiten met het ministerie'

Nerkust → (FOLS): 'Ministers Sitaldien, Adhin en Peneux achtten het vanwege haar competenties niet nodig haar te vervangen'

 
De ontheffing van het waarnemend hoofd van het Examenbureau, Joyce Zijler, is opgenomen als agendapunt voor de ledenvergadering van de Bond van Leraren (BvL)/Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) van maandag. Dit zegt bondsvoorzitter Wilgo Valies vandaag, zaterdag 22 september 2018, in de Ware Tijd.

Hij omschrijft Zijler als een capabele medewerkster met specifieke kwaliteiten. 'Ze is integer en niet bereid dealtjes te sluiten met het ministerie van Onderwijs,Wetenschap en Cultuur, om de examenresultaten op een oneerlijke manier hoger te doen uitvallen. Zij stelt hoge eisen aan de examens', aldus Valies.

Het nieuws over de ontheffing heeft ook bij de president van de FOLS (Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname), Marcelino Nerkust, voor enige bevreemding gezorgd. Nerkust zegt, dat de ministers Shirley Sitaldien, Ashwin Adhin en Robert Peneux het vanwege haar competenties niet nodig hebben geacht haar te vervangen.

'Dat ze vanaf 2009 werkzaam is geweest op het Examenbureau wil zeggen dat ze onder vijf ministers heeft gewerkt en uiteindelijk op basis van haar competenties is benoemd. De vorige ministers hadden voor zover bekend niets op te merken over haar functioneren en ze is op een bepaald moment juist benoemd tot waarnemend hoofd van het Examenbureau. Het kan dat er wel iets aan de hand is geweest, maar zo ga je niet om met je medewerkers', zegt Nerkust.

Zijler heeft vrijdag een brief ontvangen waarin staat, dat ze tot en met 1 oktober in de functie mag dienen. Ze heeft tot en met 28 september de gelegenheid aan te geven of ze elders binnen het ministerie geplaatst wil worden, anders zal het hoofd Bureau Voortgezet Onderwijs haar op een school plaatsen om les te geven. Zijler is in het bezit van een MO-A Engels en heeft zich in Nederland gespecialiseerd in toetsconstructie. Ze is sinds 2009 werkzaam op het Examenbureau als coördinator toetsconstructie. In 2012 is ze door toenmalig onderwijsminister Sitaldien aangesteld als waarnemend hoofd van het Examenbureau.

Gezonken Colombiaanse cocaïne-duikboot in Coppenamerivier met kettingen vastgelegd

Duikboot vol water door een recente aanvaring met een duwboot

- Zeer amateuristisch, knullig, dat de duikboot, belangrijk in een gerechtelijk onderzoek, is gezonken door gebroken kabel...
- Dit, de opgelopen schade en het water in de boot, kan uiteindelijk gevolgen hebben voor de bewijsvoering


De Colombiaanse cocaïne-duikboot die in februari van dit jaar in beslag iss genomen in Saramacca en die een paar dagen geleden na een aanvaring met een duwboot en drie pontons vol boomstammen op de Coppenamerivier is gezonken, wordt boven water gehaald. Men doet er alles aan om het vaartuig zo spoedig als mogelijk boven water te halen, aldus het Dagblad Suriname vandaag, zaterdag 22 september 2018.

De boot is nu met kettingen vastgelegdt. Er moet nog heel veel werk verzet worden, omdat de boot  nog vol water zit. Bovendien zijn er vanwege de laatste aanvaring met de duwboot zaterdag 8 september nog meer lekkages ontstaan. Deze lekkages zijn ontstaan door de ketting die werd vastgemaakt om de boot aan land te brengen. Die ketting brak, waarop de duikboot in de rivier verdwenen.

De aannemer had eerder aangegeven, dat hij deze week nog de boot boven water zou brengen, althans dat hij ernaar toe zou werken. De locatie waar de boot op de bodem ligt is bekend. De boot is nu aan de ketting, zodat het niet meer met de stroom kan wegdrijven.

Voorlopig is alle aandacht gevestigd op de duikboot en men kijkt niet eens naar de schade die de brug heeft opgelopen vanwege de aanvaring.

Het is natuurlijk zeer amateuristisch, knullig, dat deze duikboot, belangrijk in een gerechtelijk onderzoek, op deze wijze is gezonken. Dit kan uiteindelijk gevolgen hebben voor de bewijsvoering, nu de boot schade heeft opgelopen en volgelopen is met water.

Mediawerkster met drank op rijdt in verboden rijrichting Manjadam op, Commewijne

De vrouw zegt, dat zij van een feestje kwam en een cup bier had gedronken...


De politie van Commewijne heeft donderdagavond een mediawerkster staande gehouden, omdat zij in de verboden rijrichting reed, zo weet het Dagblad Suriname vandaag, zaterdag 22 september 2018, te berichten.

De automobiliste was vanuit de Oost-Westverbinding rechts afgeslagen en vervolgens de Manjadam opgereden. Volgens de politie staat er een verkeersbord dat aangeeft, dat het verboden is om rechts af te slaan in de Manjadam.

Na deze constatering hield de motorbrigade het voertuig, een taxi-auto, staande. Achter het stuur werd een vrouw aangetroffen. De politie hield haar de begane overtreding voor. Tijdens dit gesprek constateerde de verbalisant, dat de adem van de bestuurster sterk naar alcohol rook. Zij werd toen overgebracht naar het bureau, waar zij naar zeggen van de politie tekeer is gegaan. Momenteel zijn geen van de blaastesten geijkt, daarom werkt de politie met bloedtesten. Het duurt zeker twee weken voordat het resultaat van deze bloedtest beschikbaar is.

Na verhoor is de mediawerkster heengezonden.

De vrouw zegt in een reactie, dat zij van een feestje kwam en een cup bier had gedronken. Ook bevestigt, zij dat zij door de politie staande werd gehouden en dat zij daarbij te kennen gaf dat zij niet onder invloed verkeerde.

De wet schrijft voor,  dat het alcoholpromillage van een bloedtest beneden 0,5 promille moet zijn. De mediawerkster stelt dat zij het resultaat van het onderzoek zal afwachten. Afhankelijk van het resultaat kan haar rijbewijs ingevorderd worden.

Colombia heeft dit jaar al 14 bemande cocaïne duikboten onderschept

(Bron foto's: Marine Colombia)
In totaal heeft Colombia 111 semi-subduikbootjes in beslag genomen sinds 1993


Met de meest recente onderscheppingen heeft Colombia in totaal 111 semi-subduikboten ('semi-submersible') in beslag genomen sinds 1993. In de eerste helft van augustus 2018 lokaliseerde en onderschepte de Colombiaanse marine twee bemande duikboten tijdens maritieme operaties aan de Pacifische kust van Colombia. De autoriteiten vonden meer dan 2 ton cocaïne, ter waarde van $ 66 miljoen op de internationale markt. 

Eenheden van de Pacificische Marine ('Pacific Naval Force') van Colombia onderschepten de eerste duikboot op 1 augustus. 38 Pakketten met 748 kilo cocaïne en vier Colombiaanse bemanningsleden werden aangetroffen aan boord van een duikboot in de buurt van het eiland Gorgona, 35 kilometer uit de kust van het Cauca-departement. Dankzij de intelligentie van de marine en de steun van een Cessna Citation SR-560 Tracker verkenningsvliegtuig van de Colombiaanse luchtmacht, bereikte een snelle reactie-eenheid van de 'Pacific Naval Force' de locatie. Volgens de marine was de duikboot op drift wegens mechanisch falen tijdens zijn reis naar Midden-Amerika.


Admiraal Orlandi Orlando Grisales, commandant van de Anti-Drugshandel Task Force Poseidon van de 'Pacific Naval Force', aan Diálogo, een digitaal militair magazine van het Amerikaanse 'Southern Command': 'Er was binnenkomend water in de sectie waar de bedieningselementen zich bevinden. Stukje bij beetje stroomde het ruim onder water, werd zwaarder en uiteindelijk zonk het.'

Twee weken later onderschepten eenheden van de Stille Zee macht een duikboot op volle zee, meer dan 500 kilometer ten westen van de kust van Valle, departement Cauca. De autoriteiten arresteerden drie Colombiaanse bemanningsleden en namen 1.722 kilo cocaïnehydrochloride in beslag. 'Op 15 augustus ontvingen we informatie over een potentieel schip dat navigeerde in de buurt van het eiland Malpelo', zei luitenant-commandant van de Colombiaanse marine Carlos Andrés Torres Caraballo, operationeel toezichthouder van de 'Pacific Naval Force'.

'We hebben het patrouilleschip ARC 7 de Agosto ingezet in het algemene gebied van Malpelo, om gebruik te maken van onze geavanceerde technologische apparatuur.' Marine-eenheden vonden en onderschepten de duikboot, dankzij ondersteuning van een langeafstandsradar en een onbemand vliegtuigje van ScanEagle dat over het gebied vloog. Bij het inspecteren van de duikboot van 12 meter lengte en 3 meter breedte, constateerden de autoriteiten dat het schip mechanisch defect was en water aan het opnemen was. 'Ze gingen de duikboot openen, verwijderden de drie opvarenden en brachten ze naar het schip zodat ze eerste hulp konden krijgen van de verpleegster aan boord', zei Torres. Zestig pakketten met drugs werden gevonden aan boord van de duikboot. Toen de officieren probeerden om de duikboot naar de haven van Buenaventura in het Valle del Cauca-departement te brengen, zonk het. In beide operaties leverden de autoriteiten de drugs aan de Anti-Narcotica Brigade  van de Colombiaanse nationale politie.
De vijf arrestanten zullen worden gedagvaard voor drugshandel en -bezit, evenals het bouwen en gebruiken van een 'semi-submersible'.


Tot nu toe dit jaar 2018 heeft de marine 14 duikbootjes aan de Pacifische kust van Colombia onderschept, en een totaal van 111 die in meer dan 20 jaar in beslag zijn genomen. In 1993 werd de eerste duikboot gevonden op het eiland Providencia, gelegen aan de Caribische kust van Colombia.

De inbeslagnames vormen een ernstige klap voor drugshandel organisaties - meer dan $ 1 miljoen wordt gestoken in het bouwen van een semi-submersible.

In 2018 greep de 'Pacific Naval Force' is meer dan 59 ton cocaïne in beslag genomen. De operaties van de autoriteiten verzwakten ook de logistieke structuren van transnationale criminele organisaties door 115 mensen te arresteren die zich bezighouden met drugshandel.

Volgens Grisales beïnvloedt de inbeslagneming van drugs die over zee worden vervoerd, de financiën van groepen drugssmokkelaars, afhankelijk van waar de cocaïne is aangetroffen. 'Een kilo cocaïnehydrochloride in de kustlijn kan $ 5.000 waard zijn. Als het de kust verlaat en dichter bij de haven van bestemming komt, gaat zijn prijs omhoog', zei hij. 'De waarde ervan in Midden-Amerika kan oplopen tot $ 15.000 per kilo en $ 33.000 op de internationale markt.'

Narco-onderzeeërs zijn geëvolueerd sinds hun oprichting. De basisschepen zonder motoren die vissersboten in de jaren negentig trokken, veranderden in zelf varende en aerodynamische schepen, met de capaciteit om lange afstanden af te leggen.

Hoewel het aantal inbeslagnames voor 2018 veelbelovend lijkt in vergelijking met de vier van 2017, moet de strijd tegen drugssmokkel over zee worden voortgezet, zei Grisales. 'Drugshandelaren blijven niet stilzitten. Ze hebben veel testen uitgevoerd, niet alleen hier in Colombia, maar wereldwijd.'

(Suriname Mirror/Dialogo-Americas)

Veertien politiehonden ontvangen medailles en diploma's vanwege pensioen in Bogota, Colombia

(Bron foto: Associated Press)
'We hebben veel dingen met elkaar gedeeld en ze zijn net als onze kinderen'


Veertien politiehonden ontvingen vrijdag 21 september 2018 medailles en diploma's tijdens een emotionele pensioneringsceremonie in de Colombiaanse hoofdstad, nadat ze jarenlang dienst deden om te speuren naar drugs, bommen en lichamen.

Sommige Duitse herders, pitbulls en golden retrievers werden tijdens een evenement in een auditorium van het hoofdofficiersbureau behandeld met speciaal geurende baden voordat ze met pensioen gingen.


Onder de gepensioneerde honden bevindt zich Canela, een 12-jarige labrador die onderzoekers hielp met het zoeken naar 65 massagraven met slachtoffers van paramilitair geweld, en Negra, een pitbull die in zijn achtjarige carrière duizenden tonnen cocaïne heeft ontdekt.

Ambtenaren zijn van plan om de honden ter adoptie aan te bieden, ze bij families te plaatsen die hen zullen helpen hun rust- en levensdagen te leven. Sommige honden kunnen ook worden opgenomen door hun voormalige verzorgers/begeleiders.

'We hebben veel dingen met elkaar gedeeld en ze zijn net als onze kinderen', zei David Maldonado, Negra's begeleider.


Politiehonden in Colombia nemen vaak deel aan gevaarlijke missies, waarbij ze landmijnen ruiken voor officieren die coca-velden uitroeien of lichamen in gevechtszones vinden.

Sombra, wat Spaans is voor schaduw, is onlangs verhuisd van haar basis aan de Caribische kust van het land, nadat drugshandelaren, boos over haar succes bij het ruiken van cocaïneverzendingen, een premie van $ 7.000 op haar hoofd hadden aangeboden.

Honderden honden dienen bij Colombia's politie en leger. Een hondenschool die wordt gerund door de politie in de buurt van Bogota, biedt ook training voor honden en verzorgers uit andere Latijns-Amerikaanse landen.

Colombiaanse politiehonden gaan meestal met pensioen als ze acht of negen jaar oud zijn en in het verleden werden ze vervolgens in een kennel gehouden waar de politie-dierenartsen hen voorzien van voedsel, spel en medische behandeling. Maar, onlangs heeft de politie van Colombia gezocht naar families om de honden te adopteren.

(Suriname Mirror/The Associated Press/Enfoque Noticias/The Washington Post/Twitter)

Colombiaanse politie sluit klein Pablo Escobar museum in Medellín

Museum beschikt niet over een toerismelicentie 


'Museum gewijd aan het promoten van het leven van een van de meest zielige bandieten, van diegene die de meeste schade aangericht heeft aan deze stad'


De Colombiaanse politie heeft een klein museum gesloten, dat gewijd is aan het leven van drugsbaron Pablo Escobar in Medellín. Officieren voerden een inval uit om de locatie te sluiten, eigendom van de broer van Escobar, omdat het geen toerismelicentie had om mee te werken. 

Op het hoogtepunt van zijn carrière leverde het kartel van Escobar naar schatting 80% van de cocaïne die naar de Verenigde Staten werd gesmokkeld. Hij werd gedood tijdens een vuurgevecht met de politie in Medellín in 1993.

Buitenlandse toeristen kwamen op bezoek toen de politie de inval op woensdag 19 september 2018 organiseerde. Sommige van de items in het museum - die deel uitmaken van zogenaamde narco-tochten in de stad - omvatten enkele auto's en motorfietsen van Escobar.

'Er is een tijdelijke opschorting van de activiteiten van dit bedrijf in Medellín, gewijd aan het promoten van het leven van een van de meest zielige bandieten, van diegene die de meeste schade aangericht heeft aan deze stad', vertelde Andrés Tobón, veiligheidschef van Medellín, aan de lokale krant El Colombiano. 'Alsof dat nog niet genoeg was, voldeed dit etablissement ook niet aan de voorschriften.'


Andere haltes op de 'narco-tochten' zijn de plek waar Escobar begraven ligt en een luxe huis dat hij in de stad bezat. De burgemeester van de stad heeft eerder narco-reizen bekritiseerd als het verheerlijken van de levens van drugshandelaren, waaronder die van Escobar.

Sinds de jaren negentig hebben opeenvolgende burgemeesters van Medellín hard gewerkt om de macht van de kartels en paramilitaire bendes te doorbreken met sociale en educatieve programma's. Hoewel het geweld veel kleiner is, zijn er nog steeds kleine drugsbendes en drugshandelaren in de stad actief.


(Suriname Mirror/BBC/Deutsche Well)/YouTube)

Gaan vrouwen voorkomen dat ultrarechtse Jair Bolsonaro de volgende president van Brazilië wordt?

Bolsonaro heeft aanzienlijk deel van de vrouwelijke kiezers tegen zich in het harnas gejaagd


Een Datafolha-peiling die donderdag 20 september 2018 werd gepubliceerd, laat een stijging zien in de afwijzing van de vooraanstaande extreemrechtse presidentskandidaat Jair Bolsonaro bij vrouwen, die de meerderheid van de Braziliaanse kiezers uitmaken. 

Vrouwen vormen 52,5 procent van het electoraat in Brazilië, waar stemmen verplicht is van 18 tot 70 jaar en optioneel van 16 tot 18 en ouder dan 70. Bolsonaro wist een aanzienlijk deel van de vrouwelijke kiezers boos te maken.


Volgens de Datafolha-enquête is het totale afwijzingspercentage van Bolsonaro 43 procent, het hoogste van alle kandidaten. Bij mannen is het afwijzingspercentage lager, namelijk 37 procent, maar bij vrouwen stijgt het cijfer aanzienlijk, tot 49 procent van de vrouwen die verklaarden onder geen enkele omstandigheid voor Bolsonaro te stemmen.

Bolsonaro, van de Partido Liberal en zijn running mate, legergeneraal Antonio Mourao, hebben een overwegend conservatieve basis, en hebben gedurende de campagne herhaaldelijk verklaringen afgelegd die door een groot deel van de Braziliaanse vrouwen als zeer seksistisch worden beschouwd. In het meest recente incident, eerder deze week, hekelde Mourao alleenstaande moeders en noemde huishoudens uitsluitend geleid door moeders en grootmoeders als een 'fabriek van onaangepaste elementen', dat tumult en hevige kritiek veroorzaakten.


Brazilië is een land waar miljoenen mannen afwezige vaders zijn: meer dan 5 miljoen Braziliaanse kinderen hebben geen verklaarde vaders op hun geboorteakte en meer dan 11 miljoen huishoudens worden alleen geleid door vrouwen, zonder de aanwezigheid van mannelijke partners.

Tot nu toe heeft Bolsonaro een sterke voorsprong, met 28 procent,van de stemmen, gevolgd door runner-up Fernando Haddad met 16 procent, en vervolgens Ciro Gomes met 13 procent.

Maar Bolsonaro's hoge afwijzingspercentage, vooral onder vrouwen, wordt algemeen beschouwd als een obstakel voor zijn vooruitgang. In de afgelopen paar weken hebben groepen vrouwen tegen Bolsonaro miljoenen georganiseerd op sociale netwerken, waar een wijdverspreide campagne bestaat waarin vrouwen worden opgeroepen om op een kandidaat te stemmen, behalve hij.

Aan de andere kant heeft Fernand Haddad een afwijzingspercentage dat vergelijkbaar is met dat van Bolsonaro onder mannen, met 35 procent, maar hij wordt veel minder afgewezen door vrouwen met een percentage van 24 procent. Ciro Gomes heeft zelfs lagere afwijzingspercentages, 26 procent onder mannen en 18 procent onder vrouwen.

De Datafolha-peiling werd op 18-19 september uitgevoerd onder 8.601 in aanmerking komende kiezers uit heel Brazilië. De foutenmarge is twee punten.

(Suriname Mirror/The Brazilian Report/Xinhua)

Amuay-raffinaderij van staatsoliebedrijf Petroleos de Venezuela S.A. (PdVSA) in verval

68 Jaar oude raffinaderij is nu prachtig wrak in economie verwoest door wanbeheer en hyperinflatie

De lucht draagt ​​de giftige stank van gemorste chemicaliën


Er was een tijd dat een baan bij de Amuay-raffinaderij - het kroonjuweel van het oliebedrijf van de staat Venezuela - een ticket was voor het goede leven. Petroleos de Venezuela S.A. (PdVSA). Op zijn hoogtepunt,was het de op vier na grootste oliemaatschappij ter wereld. De salarissen bij de fabriek waren hoog, de voordelen waren groot en de werknemers koesterden het aanzien van het dragen van het uniform.

'Iedereen wilde hier zijn, omdat het een uitstekende levenskwaliteit voor hun gezin betekende', zegt Emir Aguilar, die jarenlang in de private sector werkte voordat hij uiteindelijk in 2003 een baan bij de raffinaderij startte.

Nu is de 68 jaar oude raffinaderij aan het verpieteren, een prachtig wrakstuk in een economie verwoest door wanbeheer en hyperinflatie die 80% van de 32 miljoen mensen in Venezuela in armoede hebben achtergelaten, miljoenen mensen lijden honger. Een tiental rotorkranen en ander zwaar materieel staan ​​in verval. Lege olievaten nestelen de doorgangen van de raffinaderij. De lucht draagt ​​de giftige stank van gemorste chemicaliën.

De ooit verzorgde recreatiegebieden van de naastgelegen werknemersappartementen zijn nu verstikt door onkruid.

Een baan hier heeft niet langer veel waarde. Van de 4.000 werknemers op de loonlijst in 2010 is meer dan de helft gestopt en vakbondsfunctionarissen zeggen, dat een meerderheid van hen het land is ontvlucht, samen met meer dan 2 miljoen Venezolanen die op zoek zijn naar een beter leven in Colombia, Peru, de VS of elders.


Aguilar is een procesoperator, die helpt het raffinageproces te volgen terwijl ruwe olie door drie distilleerders gaat. Elke ochtend wandelt hij zo'n drie kilometer om bij de fabriek te komen - een pendel die hij ooit met een bedrijfshuttle maakte, voordat die voorziening werd gestaakt. Zijn diensten zijn acht uur, maar hij werkt vaak dubbel als andere werknemers niet komen opdagen. Zijn salaris was ooit meer dan genoeg om voor zijn vrouw en drie kinderen te zorgen. Maar, vandaag betekent massale inflatie dat zijn loon en uitkeringen minder dan $ 4 per maand bedragen, genoeg om een ​​kilo rundvlees en een tiental eieren te kopen.

Om werknemers te behouden, is het bedrijf één keer per maand begonnen met het uitdelen van voedsel. Elke arbeider die veel is komen werken in de maand krijgt een zak met maïsmeel, bonen, bakolie, suiker en twee blikjes tonijn. 'We zijn al onze gecontracteerde voordelen, medische aandacht, de gratis cafetaria, transport naar het werk en zelfs drinkwater op het werk kwijt geraakt', zegt Aguilar. 'We krijgen alleen die zakken met eten.'

Nu 43, zegt hij dat hij niet zeker weet hoe lang hij nog op de raffinaderij zal blijven - of zelfs in Venezuela. 'Ik ben bang dat de enige optie die ik overhoud zal zijn hetzelfde pad te volgen dat duizenden van mijn collega's hebben gevolgd.'

Zijn vader had in de fabriek voor hem gewerkt en de baan was een jeugddroom geweest.

Olie is lang de belangrijkste motor van de Venezolaanse economie geweest. De productie piekte in 2008 met 3.5 miljoen vaten per dag. Tussen 2016 en 2017 daalde het met 43% tot 1.2 miljoen vaten per dag, en het International Energy Agency, een in Parijs gevestigde denktank die de wereldwijde olieproductie volgt, voorspelde onlangs verdere dalingen in de komende maanden.

Petroleos de Venezuela importeert nu verschillende brandstoffen om het land te helpen aan enkele van zijn basisbehoeften te voldoen. De ineenstorting ervan vloeide voort uit een inzinking van de wereldolieprijzen, een tekort aan arbeiders, wanbeheer, politiek en Amerikaanse sancties die het moeilijk hebben gemaakt om raffinaderijen en andere infrastructuur te onderhouden. Als gevolg hiervan bevindt de Venezolaanse economie zich nu in haar vierde recessiejaar. Aguilar traceert de achteruitgang van de olie-industrie tot 2003, toen toenmalig president Hugo Chavez 20.000 arbeiders ontsloeg van de staatsoliegigant die in staking waren.

Het was een dramatisch verlies van technische expertise en ervaring. Veel van de arbeiders die sindsdien werden ingehuurd waren ongeschikt en kregen hun baan vanwege de connecties met de regerende partij van de United Socialist, aldus vakbondsfunctionarissen. Een andere klap kwam in 200, toen Chavez tientallen particuliere oliemaatschappijen onteigende, waaronder veel in de VS gevestigde bedrijven die in Venezuela opereren. Het resultaat was een sterke afname van buitenlandse investeringen. Lang geleden waren het Amerikaanse ingenieurs die in de jaren negentig het land hebben geholpen met het oplossen van de problemen van het verpompen en verwerken van de teerachtige 'zware olie' in de Orinoco Belt-reservaten in het oosten van Venezuela.

De fabriek in Amuay was ooit de derde grootste raffinaderij ter wereld. De productie is nu minder dan 30% van zijn piek van 645.000 vaten per dag. Het is nooit volledig herbouwd sinds een explosie in 2012 en brand er 47 mensen werden gedood en 160 gewond raakten.

(Bron foto: AP/Oges)
Veroorzaakt door een onopgemerkt gaslek, elimineerde de ramp 11 brandstofopslagtanks en acht grote gascontainers. Veel van de slachtoffers hadden in een naastgelegen flatgebouw of de politiebarak geslapen. Het duurde vier dagen om het vuur te doven. 'Ik heb die hele ochtend gehuild voor alles wat we verloren in een tragedie die vermeden had moeten worden', zei Aguilar, die thuis was toen de explosie plaatsvond.

Aguilar zegt, dat hij zich zorgen maakt over de veiligheid op het werk, omdat gasdetectoren die zijn ingesteld om werknemers te waarschuwen voor gevaarlijke emissies, maandenlang niet hebben gewerkt. Hij zegt, dat hij zich geen zorgen maakte over de mogelijke gevolgen van het praten met een verslaggever over problemen in de fabriek, omdat Petroleos de Venezuela het zich niet kan veroorloven om meer werknemers te verliezen. 'Het is erg moeilijk voor hen om een slaaf te bevrijden. Ik ben een van de weinige ervaren operators die nog in de raffinaderij zitten.'

(Suriname Mirror/The Los Angeles Times)

InterCaribbean Airways, Turks- & Caicoseilanden, serieuze gegadigde voor overname Insel Air, Curaçao

Insel Air zeer verheugd met de serieuze interesse van InterCaribbean


Het Antilliaans Dagblad meldt vandaag, zaterdag 22 september 2018, dat InterCaribbean Airways, gevestigd op de Turks- & Caicoseilanden, de tweede gegadigde is voor de overname van de Curaçaose luchtvaartmaatschappij Insel Air. Tot nu toe was de naam van de tweede overnamekandidaat niet bekend.

Insel Air is erg blij met de serieuze interesse van InterCaribbean. Anders dan de eerste gegadigde – One Laser Group (OLG), die bestaat uit voornamelijk Venezolaanse ondernemers/investeerders werkzaam in Florida met beperkte kennis van en ervaring in de luchtvaart – is InterCaribbean een bestaande airline met eigen vliegtuigen en een lange geschiedenis die teruggaat tot 1991.


Trevor Sadler, ceo van InterCaribbean, bevestigt de belangstelling. Hij staat vijf jaar aan het hoofd van het vliegbedrijf. InterCaribbean is nu nog voornamelijk actief in het noordwestelijk deel van het Caribisch gebied, maar wil via Insel op Curaçao – en de mogelijkheden die de diverse vrijheden in de luchtvaart (rechten) hiermee bieden – de vleugels verder uitslaan.

De kracht van InterCaribbean, dat werd opgericht als InterIsland Airways Charter Services en later tot 2013 Air Turks & Caicos heette, is het aanbieden van een grote hoeveelheid vliegfrequenties met relatief kleine toestellen: de DHT-6 Twin Otter (19 passagiers) en het ‘vlaggenschip’ de Embraer 120 (30 passagiers).

InterCaribbean, zoals de maatschappij sinds 2013 werd gedoopt, vliegt onder andere op bestemmingen in Haïti, de Dominicaanse Republiek, Jamaica, Bahama’s en Puerto Rico.

'Wie op Curaçao in verkeer boete krijgt, moet die betalen, anders kom je het eiland niet af'

PG Roger Bos staat bij de installatie nieuwe rechter Wannyn stil bij aantal verkeersdoden


'De huidige norm voor wat betreft het verkeer en ook het milieu is anders dan die jaren geweest is. Inmiddels weet iedereen op Curaçao dat als je in het verkeer een boete krijgt, dat die ook betaald moet worden. Anders kom je het eiland niet af. Het zorgt voor extra geld voor de overheid, ruim 2,4 miljoen gulden afgelopen jaar.' 

Woorden van procureur-generaal (PG) Roger Bos gisteren bij de installatie van nieuwe rechter Faye Wannyn, aldus vandaag, zaterdag 22 september 2018, het Antilliaans Dagblad.

Bos stond tijdens zijn toespraak stil bij het aantal verkeersdoden op Curaçao dat vorig jaar angstvallig dicht bij het aantal dodelijke slachtoffers door crimineel geweld in hetzelfde jaar kwam: 18 versus 27.

In 2018 zijn er tot nu toe negen verkeersdoden te betreuren en 14 slachtoffers zijn overleden door geweld. Iedereen maakt deel uit van het verkeer, zelfs de peuter in een kinderzitje, zo sprak Bos, die er meteen op wees, dat de peuter vaak helemaal niet in een kinderzitje zit, ‘maar tussen papa en mama tussen de voorstoelen of op schoot achter het stuur’. 'Je moet er niet aan denken wat er met zo’n peuter gebeurt bij een ongeluk.'


Faye Wannyn geïnstalleerd als nieuwe rechter Gemeenschappelijk Hof van Justitie, Curaçao

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)
Hof-president Saleh: 'Wannyn is stevig geworteld in onze samenleving'

 
Faye Wannyn is gistermiddag geïnstalleerd als nieuwe rechter van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie. President van Hof, Eunice Saleh, stelde haar voor aan de aanwezigen tijdens de installatie, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 22 september 2018.

Wannyn is op 24 november 1976 geboren te Sliedrecht, Nederland. Zij heeft rechten gestudeerd aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. In 2000 kwam Wannyn voor het eerst naar Curaçao met de bedoeling om hier een paar weken door te brengen om haar afstudeerscriptie over de gevangenis te schrijven. 'In plaats van weken werden het maanden', aldus Saleh. 'Zij stelde haar terugkeer steeds uit totdat haar moeder haar na drie maanden sommeerde om terug naar Nederland te gaan om af te studeren.'

Na haar afstuderen keerde zij terug naar Curaçao met de bedoeling om zich hier tijdelijk te vestigen. Het liep echter weer anders, vertelde de president van het Hof, want zij heeft Curaçao daarna niet meer verlaten anders dan voor dienstreizen of vakanties.

Na een uitstapje bij het Curaçao Sea Aquarium als managementassistent begon Wannyn in 2003 aan haar juridische carrière bij het Hof als gerechtssecretaris. Elf jaar later besloot Wannyn dat het tijd was voor ‘de next step’. Zij solliciteerde naar een opleidingsplaats tot rechter en begon op 1 januari 2015 met de Rio-opleiding bij het Hof, welke zij vorig jaar succesvol heeft afgerond. Op dit moment is zij werkzaam in eerste aanleg civiel.
'Collega’s van mr. Wannyn hebben haar de volgende positieve eigenschappen toegedicht: Faye is altijd zichzelf, ‘what you see is what you get’, Faye heeft hart voor de organisatie en is zeer loyaal naar haar collega’s, als rechter is ze recht door zee, realistisch en praktisch, te danken aan een mooie combinatie van eigenschappen: gedegen, nieuwsgierig, open minded, hoewel Faye hier niet geboren en getogen is, is zij in haar hele zijn een kind van het eiland of zoals een collega het vanochtend heeft geformuleerd: ‘el a hasi su mes un Yu di Kòrsou’.'

In aanvulling daarop kan, aldus Saleh, niet anders gezegd worden dan dat Wannyn, die hier al zeventien jaar woont, vloeiend Papiaments spreekt, twee hier geboren zoontjes heeft en een fervent carnavalsvierder is, ‘stevig geworteld is in onze samenleving’.

Hans de Jong vertrekt als directeur bij de Curaçaose Burgerluchtvaart Autoriteit (CCAA)

Ministerie van VVRP start werving en selectieprocedure voor nieuwe directeur zo snel mogelijk


Het Ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) laat vrijdag 21 septemmber 2018 in een persbericht weten, dat zij afscheid neemt van Hans de Jong die sinds november 2017 directeur is bij de Curaçaose Burgerluchtvaart Autoriteit (CCAA). 

De CCAA wordt na vertrek van De Jong per 1 oktober geleid door de waarnemend directeur Leslie La Place. Het ministerie zal de werving, en selectie procedure voor een nieuwe directeur van CCAA zo snel mogelijk starten.

De taak van de CCAA als onderdeel van het ministerie van VVRP is het bevorderen van een veilige, betrouwbare en duurzame luchtvaartsector. CCAA houdt toezicht op de Curaçaose luchtvaartsector en buitenlandse luchtvaartmaatschappijen die Curaçao aandoen. De Internationale Burgerluchtvaart Organisatie (ICAO) bepaalt de mondiale veiligheid standaarden en op grond van deze standaarden voert CCAA haar taken uit.

Er zijn twee belangrijke trajecten waar CCAA momenteel aan werkt. Het traject van FAA dat ons weer van categorie 2 naar 1 zal moeten brengen en de ICAO audit van volgend jaar september. Ondanks afscheid van dhr. de Jong zal de organisatie voortvarend aan beide trajecten doorwerken.

Minister Jesus-Leito bedankt De Jong voor zijn inzet en bijdrage gedurende de afgelopen jaar. 

Kort Gedingrechter voorkomt op de valreep veiling RCR Zorghotel

Zorginstelling en schuldeiser Hakrinbank krijgen tot eind december tijd voor oplossen probleem rond schuldaflossing


De Ware Tijd bericht vandaag, zaterdag 22 september 2018, dat de Kort Gedingrechter gistermorgen op de valreep voorkomen, dat het RCR Zorghotel op de veiling belandde. Een kwartier voordat notaris Dew Kalisingh om tien uur de veiling zou starten, werd het vonnis aan hem bekendgemaakt. De zorginstelling en schuldeiser Hakrinbank krijgen tot eind december de tijd om met elkaar in het reine te komen over de schuldaflossing. 

Het zorghotel kon de rechter ervan overtuigen, dat er pogingen worden gedaan om aan de betalingsverplichtingen te voldoen. Naar verluidt heeft de rechter tot eind december opgeschort vanwege het maatschappelijk belang dat de zorginstelling met zich meedraagt. Het zorghotel biedt verschillende poliklinische diensten en er is ook een dialysecentrum.

In feite zit de instelling sedert haar oprichting in 2011 in zwaar weer. Eigenaar Radjender Thakoersing begon de onderneming met in het achterhoofd Surinaamse Nederlanders aan te trekken voor behandeling en rustige revalidatie in Suriname. Maar, gewijzigde wetgeving juist op dat moment in Nederland, maakte het commercieel onmogelijk om dat voornemen te realiseren. De nieuwe Nederlandse wetgeving dekt niet langer de volledige kosten voor behandeling in het buitenland.

Na twee moeizame jaren als puur medische instelling, besloot het management het roer om te gooien en werd het RCR Zorghotel opgesplitst in het Medical Center en het Grand Riverside Hotel, waarvoor 24 van de 58 kamers werden gereserveerd.

Ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) steunt podosiriboeren in Marowijne

(Bron foto: NII)
RO zet graafmachine in voor het ontbossen van akkers van podosiriboeren


Het Directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft een graafmachine ingezet voor het ontbossen van de akkers van podosiriboeren in Marowijne. Het startsein werd dinsdag 18 september gegeven door directeur Leeroy Jack van DOAB, zo meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII, vrijdag 21 september 2018.

De graafmachine ging aan de slag op een landbouwperceel in de omgeving van Bushman Hill. Directeur Jack zegt, dat het ministerie daarmee een belofte inlost, die vorig jaar was gemaakt door minister Edgar Dikan. 'De minister had toegezegd dat wij de mensen zouden faciliteren bij het ontbossen van de terreinen. Het is vandaag zover', aldus Jack.

Hij zegt verder, dat het podosiriproject een vorm van partnerschap is tussen de boeren en de overheid. Het ministerie zet het zwaar materieel in, terwijl de burgers zelf ook iets inzetten. Volgens hem is de investering van de telers wel de moeite waard vanwege de verwachte opbrengsten uit de afzet. Er zijn bijkans veertig boeren betrokken bij het podosiriproject.

De directeur heeft de boeren van Marowijne opgeroepen om deze kans aan te grijpen en de productie van podosiri te helpen opvoeren. De vraag naar podosiri is zowel nationaal als internationaal groot en nog steeds groeiende. Het project zal bijdragen aan de ontwikkeling van het district, wanneer de productie eenmaal goed op gang is gekomen. De extra productie zal arbeidsplaatsen creëren; een gat helpen dichten in de voedselvoorziening en op lokaal niveau onderdeel worden van de welvaartscreatie.

Açai is een kleine, donkerblauw tot paarse vrucht die inheems is in Brazilië, Peru en Suriname. De bes die ongeveer 2,5 centimeter groot is in doorsnee, groeit in grote trossen aan de açaipalm, de Euterpe oleracea. Ook in Suriname komt deze 20 - 30 meter hoge palm voor. De Surinaamse benaming in lokale talen is pinapalm of podosiri. In het Nederlands spreekt men van de palissadepalm.

Gajadien (VHP): 'Alcoa heeft zich slechts gehouden aan regels beursgenoteerd bedrijf'

VHP-fractie blijft inter- nationaal aandacht vragen voor het gedrag van Alcoa in Suriname


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) keurt het af dat de informatie die officieel gevraagd is aan Alcoa niet is verstrekt, terwijl de vicepresident van Alcoa, Robert Baer, naar Suriname komt voor een bijeenkomst met het bedrijfsleven en experts, over de overeenkomst met de regering voor het beëindigen van de Brokopondo Overeenkomst. 

'Zogenaamd is de samenleving geïnformeerd over de toekomstplannen van Alcoa in Suriname. Zij hebben zich slechts gehouden aan de regels van een beursgenoteerd bedrijf om de samenleving op tijd te informeren over de veranderingen. Daarom zijn enkele betrokkenen snel bij elkaar geroepen', zegt Gajadien vandaag, zaterdag 22 september 2018, op Starnieuws.

Terwijl er uit die samenleving, waar Suralco opereert, diverse vragen zijn, worden die instanties en personen niet geïnformeerd of met hen een discussie te voeren over de heikele punten.

'Hiermee etaleert Alcoa zijn houding jegens de Surinaamse gemeenschap. Als beursgenoteerd bedrijf dient het de investeringen met de lokale gemeenschappen te bespreken en zich niet slechts vast te klampen aan een toevallige regering.'

Investeerders hebben in het verleden enorme verliezen geleden, omdat bedrijven met toevallige corrupte regeringen overeenkomsten aangegaan zijn, welke de bedrijven later duur zijn komen te staan. Daarom zijn corporate social responsibility-regels aangescherpt voor deze multinationals, voert Gajadien aan.

De VHP-fractie gaat verder met het vragen van internationale aandacht voor het gedrag van Alcoa in Suriname.

Bewoners Sunny Point willen na schietincident plaatselijke politiepost

'Duurt lang voordat politie van post Santodorp ter plekke arriveert na een melding'


Na het schietincident van deze week te Sunny Point, waarbij één dode en vijf gewonden zijn gevallen, is de behoefte aan een plaatselijke politiepost groter geworden. Hoewel de post Santodorp in de nabije omgeving is, stellen buurtbewoners dat het lang duurt voordat manschappen van dat station ter plekke arriveren na een melding. 

'Te den skowtu doro a lati keba', zegt Ramon Akobe, zoon van Margriet Akobe die bij het incident is overleden, vandaag, zaterdag 22 september 2018, in de Ware Tijd. De behoefte aan een eigen politiepost in de wijk is groot, zeggen Akobe en buurtbewoners.

Die behoefte aan een plaatselijke politiepost heeft niet zozeer te maken met de mate van criminaliteit in de wijk. Het gaat bij de mensen vooral om hun veiligheid. Door het incident is hun veiligheidsgevoel afgenomen.

Over de omvang van de criminaliteit in het gebied bestaat onduidelijkheid. Een agent van post Santodorp weigerde te reageren op een vraag van de Ware Tijd hierover en verwees naar een hogere functionaris. Die was op dat moment niet aanwezig. Korpschef Roberto Prade heeft ook niet gereageerd....

Volgens politiewoordvoerder Humphrey Naarden gaat het om een beleidsaangelegenheid is. De bewoners zouden hun verzoek in een collectief schrijven kunnen richten aan de minister van Justitie en Politie. Hij stelt, dat het gebied relatief groot is, maar legt uit dat de intensiteit van de klachten medebepalend is of een plaatselijke politiepost noodzakelijk is.

Turkije krijgt een ambassade in Suriname - Minister van buitenlandse zaken van Turkije, Mevlüt Çavuşoğlu, op bezoek

Suriname gaat visumverplichting voor Turkije opheffen en vervangen door de toeristenkaart 

(Bron foto: Twitter)
Gewerkt wordt aan een luchtvaartovereenkomst tussen beide landen 


De minister van buitenlandse zaken van Turkije, Mevlüt Çavuşoğlu, bracht gisteren een officieel bezoek aan Suriname. Tezamen met de minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack Beighle, hebben de delegaties van beide landen de bilaterale samenwerking tussen Suriname en Turkije besproken. Ook ging de Turkse minister op audiëntie bij president Desi Bouterse. Dit berichten Starnieuws en het Nationaal Informatie Instituut (NII) vandaag, zaterdag 22 september 2018.Binnenkort zal in Suriname een ambassade van Turkije worden geopend. Deze mededeling deed minister Pollack-Beighle. Suriname heeft ook toegezegd om de visaverplichting op te heffen en te vervangen met de toeristenkaart. Er wordt ook gekeken naar het tekenen van een luchtvaartovereenkomst tijdens het eerstvolgende volgende bezoek, dat nu wordt uitgewerkt. Vanwege de strategische ligging tussen het Caribisch Gebied en Latijns-Amerika kan Suriname volgens de Pollack-Beighle als een hub gezien worden door Turkije. Het zal enorme voordelen voor luchtverbindingen en in het verlengde hiervan toerisme brengen, meent Pollack-Beighle. Suriname kan op dit gebied veel leren van Turkije, vindt ze.Het bezoek is volgens Pollack-Beighle een historische en bepalend voor de voortgang van de bilaterale samenwerking. De politieke wil daartoe bestaat.

Het ondertekenen van verschillende documenten tijdens dit bezoek zal moeten resulteren in het uitvoeren van concrete projecten op cultureel gebied. Ook is afgesproken dat Surinaamse diplomaten de gelegenheid krijgen om door de Turken te worden opgeleid. De samenwerking is verder ook om handel tussen beide landen te bedrijven en uiteindelijk gezamenlijk economisch vooruitgang te bewerkstelligen.

De kranslegging bij het monument van verzoening werd opgevolgd door het beleefdheidsbezoek aan het staatshoofd van Suriname.

Çavuşoğlu gaf aan, dat zijn land bezig is met het ontwikkelen van de relatie met het Caribisch gebied en Latijns Amerika. Suriname is volgens hem een aantrekkelijk land in de regio voor buitenlandse investeringen. Turkse bedrijven zijn volgens hem steeds meer geïnteresseerd om te investeren in Suriname, vooral op het gebied van toerisme en infrastructuur. 'We moeten ons bedrijfsleven meer stimuleren om zakelijke mogelijkheden te ontdekken in onze respectievelijke landen', meent Mevlüt Çavuşoğlu. Hij hoopt binnenkort president Desi Bouterse en Pollack-Beighle in Turkije te mogen ontvangen.

Na het ondertekenen van de documenten hebben minister Pollack-Beighle en haar Turkse collega een krans gelegd bij het Nationaal Verzoeningsmonument aan de Waterkant.

Assembleeleden krijgen gewoon de veel besproken verhoogde schadeloosstelling...

Ondanks alle ophef en commentaren van politici ontvangen zij toch 'bevroren' verhogingAssembleeleden krijgen tóch de verhoogde schadeloosstelling. Cebuma heeft de salarisstrookjes met de verhoging voor iedereen uitgedraaid, ook de volksvertegenwoordigers van de coalitie, die aangegeven hadden aan minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, dat ze afzien van de verhoging, zo meldt Starnieuws vandaag, zaterdag 22 september 2018.

Het verhoogde bedrag voor de leden van de regering is wel bevroren. De Raad van Ministers heeft een besluit genomen af te zien van de verhoging. Twee conceptwetten zijn goedgekeurd en moeten nog naar De Nationale Assemblee.

Eugène van der San (directeur Bestuurs- en Administratieve Aangelegenheden, Kabinet van de President) had op persoonlijke titel, net als Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP), eerder aangegeven dat niet met een app, e-mail of brief afgezien kan worden van de verhoogde schadeloosstelling. Het gaat om een wet, die alleen via wetswijzing kan worden gewijzigd.

De Assembleeleden zullen dus eind van deze maand in plaats van Srd 12.768 netto Srd 16.161 in hun handen krijgen. Het brutobedrag gaat van Srd 16.407 naar Srd 21.553. De Assembleevoorzitter heeft een schadeloosstelling van 200%. Daarnaast heeft deze functionaris een representatietoelage van 120%. De vicevoorzitter ontvangt 130% van de vergoeding van een Assembleelid en de representatietoelage van 85%. Ook fractieleiders hebben een hogere representatietoelage, afhankelijk van het aantal leden per fractie.

Starnieuws schrijft vernomen te hebben, dat de NDP-fractieleden die afstand hadden gedaan van het verhoogde bedrag, komende week bijeenkomen om met elkaar te overleggen over wat er gedaan zal worden met het extra geld dat zij zullen ontvangen deze maand.

Schoolpakketten-project regering misbruikt voor politieke doeleinden, om verkiezingen 2020 te winnen

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
'Hebben de first lady en de ministers geen andere taken dan pakketten uit te delen?'

'Het uitdelen van pakketten is een paars recept dat al jaren wordt voorgeschreven, de mensen zoet houden'


Het United Nations Sustainable Development Goals (UN SDG) Jeugdambassadeurs schoolpakketten-project is in volle gang. Dat schoolkinderen blij zijn met de schoolpakketten begrijpen we met zijn allen. Maar de kinderen beseffen niet dat door de ernstige armoede, die gecreëerd is door regering Bouterse/Adin, schoolpakketten worden verdeeld. Ze beseffen ook niet dat ouders door de overheid eerst verarmd zijn, om daarna Sinterklaas te spelen. Dit project wordt door de huidige regering misbruikt voor politieke doeleinden, het wordt gebruikt om de verkiezingen van 2020 te winnen. 

De vraag die bij mij rijst is: Hebben de first lady en de ministers geen andere taken dan pakketten uit te delen? Hebben de ministers geen werk op ministerieel niveau dan zich bezig te houden met pakketten verdelen? Met het uitdelen van de pakketten geven de first lady en de ministers aan op welk niveau ze bezig zijn. 

Vaak wordt de indruk gewekt alsof de schooltassen worden aangeschaft door het bureau van de first lady, niets is minder waar. Haar bureau krijgt alles gratis, haar bureau betaalt geen rooie cent voor de schoolpakketten, alles wordt gedoneerd of gekocht met belastingcenten. Het uitdelen van pakketten is een paars recept dat al jaren wordt voorgeschreven. De mensen zoet houden. De mensen die de schoolpakketten ontvangen van de breeduit lachende first lady en de ministers, zullen de pakketten wellicht koppelen aan de ‘barmhartigheid’ van de regering, niet wetende dat dit een politieke stunt is. 

First Lady Ingrid Bouterse is niet te spreken over personen die kritiek leveren op het schoolpakketten-project dat haar bureau aan het uitvoeren is. Een medium vroeg de first lady haar echtgenoot te bewegen, het volk te leren zelf de vis te vangen middels het voeren van goed beleid. Op die manier behouden de mensen hun waardigheid. De first lady gaf als antwoord: 'De mensen die vinden dat het volk geleerd moet worden om zelf te vissen, moeten die taak op zich te nemen. Ik doe het van mijn kant, en ik ben blij dat ik het doe. We zien dat de mensen er blij mee zijn. Misschien kunnen zij die kinderen leren hengelen. De mensen die zo aan de kant staan en eigenlijk niks doen hebben altijd zo'n grote mond.

Bouterse Ingrid moet geen grote mond opzetten, ze moet de meningen of gevoelens van anderen niet bagatelliseren. Wat doet Ingrid Bouterse? Bijna wil ik zeggen niks. Ze krijgt alle privileges van de overheid om zaken te doen. Bij het schoolpakketten-project, is ze prominent en profilerend aanwezig, kennelijk om zich te profileren voor de komende verkiezingen. Het gaat om politiek gewin, misschien wilt ze een gooi doen naar het presidentschap of een parlementszetel behalen. Het is duidelijk dat ze in het middelpunt wil staan en alle aandacht opeisen. 

Volgens Ingrid Bouterse is het NIET de schuld van haar echtgenoot en zijn regering dat Suriname in problemen zit. Er zou sprake zijn van een wereldcrisis die ook Suriname heeft getroffen. Is het dan de schuld van de ouders dat ze de hand moeten ophouden voor Ingrid Bouterse? 

De first lady moet zich diep schamen om te zeggen dat het NIET de schuld is van haar echtgenoot Desi Bouterse, dat Suriname in grote problemen zit. Is er een wereld crisis? Nee, Bouterse is de grote crisis, hij heeft Suriname in acht jaar tijd naar de verdoemenis gebracht. 

Het Assembleelid Asis Gajadien (VHP), heeft honderd procent gelijk als hij stelt: 'President,  als u het land NIET kan besturen, If yu no man, libi a sturu, dan ye gwe'. 

Idris Naipal

Braziliaanse politie arresteert hooggeplaatste Hezbollah-financier

Assad Ahmad Barakat aangehouden op verzoek van Paraguay opgepakt voor identiteitsdiefstal

(Bron foto:Twitter)

De Braziliaanse politie heeft in Foz do Iguaçu, dicht bij het drielandenpunt met Paraguay en Argentinië, een man gearresteerd, die volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën een hooggeplaatste Hezbollah-financier is, nadat naburig Paraguay zijn aanhouding had verzocht wegens identiteitsdiefstal, meldde de autoriteiten in Brazilië vrijdag 21 september 2018. Ook wordt hij in Paraguay onder meer verdacht van het witwassen van drugsgeld. Hij zou onder meer 10 miljoen dollar hebben witgewassen via een casino.


In 2004 hebben de Amerikaanse autoriteiten Assad Ahmad Barakat (51) aangewezen als een van de meest prominente en invloedrijke leden van Hezbollah. Ze zeiden, dat hij lange tijd als penningmeester voor de groep had gediend en een medewerker was van de toenmalige financiële directeur van Hezbollah, een militante groep met als basis Libanon.


Het was niet meteen bekend of Barakat een advocaat had.

De Braziliaanse federale politie zei in een vrijdag uitgebrachte verklaring, dat het Hooggerechtshof van het land zijn arrestatie goedkeurde nadat de Paraguayaanse autoriteiten een bevelschrift in augustus hadden uitgevaardigd.


De politie zei ook, dat de Argentijnse autoriteiten hem beschuldigen van het witwassen van $ 10 miljoen via een casino in de grensstad Puerto Iguazu.

Barakat zat van 2002 tot 2008 vast in Paraguay op beschuldiging van belastingontduiking. Na zijn vrijlating zei de Braziliaanse politie, dat Barakat in Brazilië woonde en zakelijke activiteiten uitvoerde in Paraguay, Argentinië en Chili.
De van oorsprong Libanese Barakat was volgens de veiligheidsdiensten in Paraguay de belangrijkste financier van een bomaanslag op een Joodse instelling in Buenos Aires in 1994. Door die aanslag vielen 85 doden. Volgens Israël zat Hezbollah achter die terreuractie.(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/YouTube)