woensdag 26 februari 2020

Nationaal Leger blij met tijdelijke komst Russische transporthelikopter

(Bron foto: NII)
'Helikopter wordt slechts ingezet voor transport materiaal naar het binnenland'

Russische helikopter keert 15 mei weer terug naar Rusland... 


'We zijn Rusland dankbaar dat zij ons helpt om het binnenland verder tot ontwikkeling te brengen door een van hun helikopters beschikbaar te stellen', zegt majoor Faried Ilahibaks van het Nationaal Leger woensdag 26 februari 2020 tegenover het NII, Nationaal Informatie Instituut. 

Hij reageert op verschillende geruchten over de Russische helikopter die onder supervisie is van het Nationaal Leger. De helikopter wordt slechts ingezet voor het transporteren van materiaal naar gebieden in het binnenland. 'Hoe zouden we een aantal tonnen moeten vervoeren naar afgelegen gebieden?', vraagt majoor Ilahibaks zich af.

Het gaat om vracht welke bovendien niet met de auto of de boot getransporteerd kunnen worden naar de dorpen. Hij doelt hiermee op onder andere zonnepanelen, materiaal voor de watervoorziening, ook masten voor de telecommunicatie en de verbrandingsovens die in het kader van het Milieu Plan van president Desi Bouterse worden geplaatst in verschillende districten.

'Op dit moment is er geen betere mogelijkheid dan met het equipment van de Russen het materiaal te vervoeren naar de verre dorpen.'

De transporthelikopter werd 17 februari ingezet om vuilverbrandingsovens ten behoeve van het milieuplan van president Bouterse te transporteren. Op deze dag is een operatie vanaf het vliegveld van Zorg en Hoop naar de dorpen Snesi Kondre en Langetabbetje uitgevoerd.

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid benadrukte, dat de helikopter alleen ingezet zal worden voor de ontwikkeling van het binnenland. 'Als alles goed is moet deze helikopter op 15 mei 2020 huiswaarts keren', zegt majoor Ilahibaks. Hij benadrukt dat het plegen van fraude met de helikopter bij de verkiezingen nooit op de agenda heeft gestaan.

Pompgemalen te Wakay werken weer na levering 100.000 liter brandstof

(Bron foto: NII)
Pompgemaal Wageningen ook weer in werking


De pompgemalen te Wakay ressorterende onder het ministerie van Regionale Ontwikkeling zijn weer opgestart. Afgelopen vrijdag, 21 februari, moesten de pompen worden stilgelegd door een tekort aan brandstof. Dit heeft geresulteerd in een afname van het waterpeil en dus minder watervoorraad voor de irrigatie. 

100.000 Liter brandstof is maandag aangeleverd, waardoor de pompen opgestart konden worden, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII) woensdag 26 februari 2020. Deze levering zorgt ervoor dat de pompen twee weken kunnen draaien.

Het waterpeil bij het Naniverdeelwerk stond het afgelopen weekend op 1.90 meter. Door de opstart van de pompen te Wakay zal dit waterpeil stijgen, waardoor binnenkort het gewenste waterpeil wordt bereikt en alle boeren aan de linkeroever van de Nickerierivier weer hun arealen kunnen bevloeien.

Het pompgemaal Wageningen is ook weer in werking. Dit pompgemaal had de afgelopen dagen te kampen met een elektronische storing. Deze is inmiddels door de EBS verholpen, waardoor ook Pomp 1 van het pompgemaal Wageningen kon worden opgestart. Gedurende de periode dat deze pomp buitenwerking was, is er constant door gepompt met behulp van de mobiele pomp nabij het pompgemaal Wageningen.

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) blijft een dringend beroep doen op gebruikers van irrigatiewater, 'om zo efficiënt mogelijk te blijven omgaan met deze schaarse en kostbare hulpbron. Alleen door efficiënt om te gaan met het water kunnen we al een heleboel water besparen, het is een zaak van ons allen om erop toe te zien dat het water op de juiste wijze wordt gebruikt', zegt LVV-minister Rabin Parmessar.

Nationale Ziekenhuis Raad (NZR) bevestigt tekort aan essentiële geneesmiddelen

'Bezorgdheid Vereniging van Medici in Suriname ook onze zorg'


'Het is inderdaad zo dat er op gezette tijden essentiële geneesmiddelen en medische verbruiksartikelen niet voorradig zijn', zegt de Nationale Ziekenhuis Raad (NZR) in een verklaring, aldus Starnieuws woensdagavond 26 februari 2020. 

Over gebrek aan chemokuren wordt meegedeeld, dat woensdag een partij zou binnenkomen en in het weekend het resterende deel.

De NZR zegt, dat de bezorgdheid van de Vereniging van Medici in Suriname (medische specialisten in het ziekenhuis) 'ook onze zorg is'. De ziekenhuisdirecties zijn er om continuïteit en kwaliteit in samenspraak met alle actoren in stand te houden.

'Wij weten als geen ander hoe belangrijk het is om de ziekenhuizen volledig operationeel te houden', staat in de verklaring. De ziekenhuizen zijn in continu overleg met het ministerie van Volksgezondheid. Om de continuïteit en kwaliteit van zorg in stand te houden, zal er deze week overleg plaatsvinden tussen het ministerie van Volksgezondheid, de NZR en het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname.

De VMS heeft deze week in een persbericht meegedeeld zich ernstig zorgen te maken over het gebrek aan belangrijke geneesmiddelen. Benadrukt wordt dat de artsen hun werk niet kunnen doen door gebrek aan bepaalde geneesmiddelen. Deze noodkreten zijn al eerder geuit, maar de tekorten blijven zich niet alleen herhalen, maar ook zijn er steeds meer tekorten op meerdere gebieden.

Sham Binda, VHP: 'Het lijkt alsof het alleen om een wedstrijd gaat wie meer mensen kan mobiliseren'.

'Als je mensen in deze crisis wat geld en pakketten geeft, springen ze natuurlijk meteen in een bus'

'De NDP-massameeting was voor mij een boodschaploze meeting'


Volgens het Dagblad Suriname van woensdag 26 februari 2020 zijn de NDP-kopstukken zo trots als een pauw op het aantal personen dat zij maandagavond op de been hebben gebracht. In de optiek van ondernemer tevens politicus Sham Binda (VHP) draait het bij de NDP enkel en alleen om de aantallen. 

Voor menigeen is de goede opkomst voor de NDP-massameeting geen kunst. Het is publiek geheim, dat de NDP met geld smijt om een gebied ‘paars’ te kleuren. 'En dat was maandag weer het geval. Het lijkt alsof het alleen om een wedstrijd gaat wie meer mensen kan mobiliseren. Als je mensen in deze crisis wat geld en pakketten geeft, springen ze natuurlijk meteen in een bus, maar het gaat uiteindelijk om de boodschap die je brengt. Welk onderdeel van de hele massameeting heeft hoop gebracht in de samenleving? Geen enkele', beklemtoont Binda.

Hij voert aan, dat de massameeting slechts gekenmerkt is door zelfverheerlijking ten aanzien van enkele infrastructurele projecten die uitgevoerd zijn. Echter, de hyperinflatie, sociale ontwrichting, devaluatie, slechte imago nationaal en internationaal, gezondheidszorg, corruptie en drugs, zijn zaken waar de paarse partij geen woord over rept, merkt Binda op.

'Dit zijn de zaken waarmee iedereen dagelijks geconfronteerd wordt. Aangezien er niets gezegd is over hoe dit aan te pakken, was de NDP-massameeting voor mij een boodschaploze meeting. Laat de overheid vertellen wat ze met de huisvesting, het onderwijs, de werkloosheid, achterhaalde lonen, uitstroom van kader enzovoort gaan doen. Met wegen en bruggen kunnen we onze maag niet vullen.'

De koers omlaag brengen is overigens voor Binda geen boodschap, maar een versleten ‘kostuum’. Ook op de recente massameeting werd aan de NDP-achterban voorgehouden, dat de koers zal dalen middels wetgeving tegen koersopdrijving.

Binda stelt,dat de op hol geslagen wisselkoersen te maken hebben met vraag en aanbod, zodra er een schaarste ontstaat, gaan de prijzen in de winkels omhoog. 'Het is de taak van de overheid om genoeg verdiencapaciteit te creëren en niet om mensen in het land via wetgeving aan banden te leggen en te hopen dat de koers omlaag gaat. Daarmee gaat de NDP de informele sector juist nog groter maken.'

Sommige VHP'ers gaan wel heel ver om hun gelijk te krijgen wat betreft aantallen: 🤣😉

Braziliaanse moordverdachte (39) aangehouden

Verdachte vermoedelijk lid roversbende die militair in 2019 doodde in Anapaike gebied


Het Korps Politie Suriname meldt woensdag 26 februari 2020, dat de 39-jarige Braziliaan D. de J. donderdag 20 februari door leden van het Regio Bijstand Team Oost (RBT-Oost), bijgestaan door leden van het Nationaal Leger, is aangehouden. 

Het Directoraat Nationale Veiligheid van het Leger heeft een belangrijke rol gespeeld in 'het zichtbaar maken' van deze verdachte.

Uit het voorlopig onderzoek is naar voorgekomen, dat de verdachte vermoedelijk lid is van de roversbende die een militair het afgelopen jaar om het leven heeft gebracht in het Anapaike gebied.

De J. is na overleg met het Openbaar Ministerie, in belang van het onderzoek, in verzekering gesteld. De afdeling Kapitale Delicten is belast met het verdere onderzoek in deze zaak.

5.000 Kilo cocaïne onderschept voor kust Aruba aan boord uit Suriname vertrokken vrachtschip

De Aressa, varend onder Kameroense vlag, naar Oranjestad gebracht

Bemanning afkomstig uit Montenegro...


Bij Aruba hebben de Kustwacht Caribisch Gebied en de Colombiaanse Marine maandagochtend 24 februari 2020 5.000 kilo cocaïne onderschept. De drugs was geladen op een vrachtschip dat begin februari vanuit Suriname vertrok, daarna aanlegde in Guaranao in Venezuela en op weg was naar Thessaloniki in Griekenland: de Aressa, dat vaart onder Kameroense vlag. 


Het vrachtschip is op maandagochtend in beslag genomen en naar Oranjestad gebracht.

Op het schip zat bemanning van Montenegrijnse nationaliteit, tien personen, ze zijn aangehouden. De politie in Montenegro zegt, dat de vangst deel uitmaakt van een maandenlang onderzoek door de politie in Montenegro, Servië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Er zijn ook aanwijzingen dat de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) bij de zaak betrokken is.


In het hetzelfde onderzoek zou door de Noord-Macedonische politie op 20 februari een kilo cocaïne in beslag zijn genomen, die vanuit buurland Albanië Noord-Macedonië was binnengekomen en met een vrachtwagen van een Montenegrijnse chauffeur. De cocaïne zat verstopt tussen bananen. De politie arresteerde de eigenaar van het fruitbedrijf, twee werknemers en de vrachtwagenchauffeur uit Montenegro.

In november vorig jaar werd bij Aruba 3,5 ton cocaïne gepakt.
(Suriname Mirror/Balkan Insight/Maritime Bulletin/Crimesite.nl//Twitter)

Drie medische studenten en hun taxichauffeur in Mexico op executie-achtig wijze vermoord

Twee slachtoffers zijn Colombiaanse uitwisselingsstudenten (22 en 25 jaar)


Lichamen ontdekt op een leeg grasveld in de buurt van Santa Ana Xalmimilulco


De Mexicaanse autoriteiten hebben drie verdachten gearresteerd van de executie-achtige moord op drie medische studenten en hun taxichauffeur, wier lichamen werden gevonden in een veld. De drie aspirant-artsen en hun Uber-chauffeur waren aanwezig geweest op een weekend festival in oost-centraal Mexico. 


Autoriteiten ontdekten de lichamen van Colombiaanse buitenlandse uitwisselingsstudenten José Antonio Parada, 22, en Ximena Quijano, 25, maandagochtend 23 februari 2020 in Huejotzingo, een gemeente in de staat Puebla.

Een derde student, Francisco Javier Tirado, 22, afkomstig uit de golfstaat Veracruz, en de Uber-chauffeur van de groep, José Manuel Vital, 28, werden ook gevonden in de buurt van de andere slachtoffers.Bewakingsbeelden die dinsdag werden vrijgegeven tonen het moment waarop de drie studenten hun bezittingen in de taxi plaatsten voordat ze werden gedood.


De vier slachtoffers werden gedumpt op een leeg grasveld bij een onverharde weg in de buurt van Santa Ana Xalmimilulco. Buurtbewoners deden de gruwelijke ontdekking en namen maandagochtend tegen half elf contact op met de politie.

Parada en Quijano, die sinds augustus in Mexico waren, en Tirado, waren allemaal stagiaires in het Cholula General Hospital in de gemeente Tebxcalancingo in Puebla. De Colombiaanse studenten namen deel aan een uitwisselingsprogramma aan de Universidad Popular Autónoma van de staat Puebla. Tirado was een student geneeskunde aan de Benemérita Universidad Autónoma van Puebla.

De drie toekomstige artsen haddent genoten van het Huejotzingo Carnaval op zondagavond toen ze om kwart over tien in de avond om een ​​Uber-rit vroegen, volgens het kantoor van de Puebla State Attorney General.

Het parket, dat de namen van de verdachten niet onthulde, vond de auto van de Uber-bestuurder en zei ook dat drie huizen in de nabijheid van de plaats delict zouden worden doorzocht.


Angélica Cerpa, de moeder van Parada, vertelde het Colombiaanse nieuwsmagazine Semana, dat ze voor het laatst om 21.31 uur met haar zoon sprak. 'Hij vertelde me dat hij in het huis van een vriend was en dat hij een Uber zou nemen, zij zouden naar Puebla gaan', zei Cerpa. 'Ik volgde de GPS van zijn mobiel en ze verlieten de sector nooit. Ik belde hem, maar hij nam niet op.'


In een verklaring zei de Universidad Popular Autónoma van de staat Puebla dat het 'zijn diepe verontwaardiging en bezorgdheid uit over de escalatie van misdaad en geweld in onze staat en ons land, dat gezinnen veroordeelt om in een constante staat van angst en onzekerheid te veroordelen'.


(Suriname Mirror/Excelsior/Twitter/Daily Mail/YouTube/Tribuna Noticias)

Voor kust Mexico is een bultrugwalvis gered die was vastgeraakt in illegale visnetten

Walvis zou enkele oppervlakkige verwondingen opgelopen hebben


Voor de kust van Mexico is een bultrugwalvis gered die was vastgeraakt in illegale visnetten. Reddingswerkers konden na enkele uren het dier bevrijden. Het zeezoogdier zou enkele oppervlakkige verwondingen opgelopen hebben, maar kon zonder al te grote problemen verder zwemmen.


De walvis zwom voor de kust van Mexico tijdens de jaarlijkse migratie van de dieren. Door de illegale netten kon het dier niet meer naar de diepte duiken.

Activisten aan boord van de ‘Sea Shepherd’ zagen het dier in nood en kwamen meteen in actie. Na enkele uren kon het dertien meter lange beest bevrijd worden en met oppervlakkige verwondingen zette de bultrug zijn reis voort.


(Suriname Mirror/Córdoba Buenas Noticias/Metro/Twitter/YouTube/R7)

Groot Colombiaans drugshandelnetwerk in Spanje ontmanteld

Netwerk handelde in West-Europa, vooral in Nederland, grootschalig in drugs


In Spanje is volgens de autoriteiten een groot Colombiaans netwerk ontmanteld dat in West-Europa – met name in Nederland – grootschalig in drugs handelde. Er was niet alleen sprake van grote importen van cocaïne, maar ook van handel in synthetische drugs. 

Colombiaanse groepen zijn de laatste jaren in Europa meer zelfstandig actief in de drugshandel, aldus Crimesite.nl woensdag 26 februari 2020. Ook opvallend is, de groep op grote schaal cocaïnepasta verwerkte tot cocaïne.

De operatie van de Spaanse Guardia Civil en de Policia Nacional heeft drie jaar geduurd en is geëindigd met de recente aanhouding van tien personen in Valencia en Madrid. In totaal zijn in twee jaar 39 personen aangehouden en waren er invallen op 19 plaatsen. Van de verdachten hebben 31 de Colombiaanse nationaliteit en verder zijn er zes Spanjaarden, een Roemeen en iemand uit de Dominicaanse Republiek verdachte. De Spaanse politie spreekt van ‘leiders’ van Colombiaanse kartels en een ‘hoge mate van professionalisering’.

In het onderzoek zijn ongeveer een ton cocaïne, 45.000 xtc-pillen, 1.000 kilo grondstoffen voor drugs, vijf liter GHB, 3,8 miljoen euro aan cash, en verschillende vuurwapens, voertuigen met dubbele bodem en andere bedrijfsmiddelen in beslag genomen. Het onderzoek heeft volgens de Spanjaarden erg lang geduurd door de ingewikkelde structuur van betrokken bedrijven die als dekmantel functioneerden.

Er zijn vijf laboratoria voor het verwerken van cocaïnepasta tot cocaïnekristal ontmanteld. Ook beschikte de organisatie over een werkplaats waar verborgen ruimtes in auto’s werden ingebouwd. Men wisselde in het netwerk voortdurend van voertuig. De groep bracht op grote schaal geld vanuit België en Nederland naar Spanje, waarschijnlijk inkomsten uit drugshandel, dat weer werd doorgevoerd naar Colombia en Mexico. In de loop van het onderzoek zijn er verschillende geldkoeriers gepakt, met in totaal miljoenen euro’s.

De groep had zowel in België als in Nederland, maar ook in Colombia, Ecuador en Portugal vertegenwoordigers aan het werk, aldus de Spaanse politie.

Het onderzoek begon in 2017 in Valencia, en sporen van drugshandel leidden naar Alicante, Nederland en Colombia. Er is daarna 233 kilo cocaïne gepakt die was verborgen in ananassen. De organisatie werkte ook met het bijplaatsen van tassen cocaïne in containers. Zo werd 475 kilo cocaïne in de haven van Valencia gepakt. In de Colombiaanse hoofdstad Bogotá werd 186 kilo cocaïne gepakt die was verwerkt in een afdichtingsvloeistof voor asfalt. In de Madrileense voorstad Getafe is een drugslab gevonden waar 10 kilo cocaïne aanwezig was, maar ook 14 kilo chrystal meth, en 5 liter GHB. Deze synthetische drugs zouden vanuit Amsterdam zijn verstuurd.

Colombiaanse criminele organisaties zijn al heel lang actief in Europese landen, met name in Spanje en Nederland. Grotere spelers handelden in Europa transacties af die samenhingen met importeren van cocaïne. De laatste jaren zijn in Spanje verschillende 'oficinas de cobro' (incasso-kantoren) opgerold die bij zakelijke conflicten geweld konden toepassen.

De Nederlandse politie heeft herhaaldelijk samenwerking vastgesteld tussen Nederlanders en de zogeheten Clan del Golfo. Dat is dezelfde groep die in Colombia is genoemd als contact van Saïd Razzouki, de voortvluchtige Nederlandse moordverdachte die recent bij Medellín is gearresteerd.

Deskundigen denken, dat Colombiaanse criminele organisaties zich de laatste tijd meer hebben geconcentreerd op de cocaïnehandel naar Europa waarbij ze de routes naar de Verenigde Staten aan de Mexicaanse groepen overlaten, die al langer veelal zelf hun cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Noord-Amerika brengen. De Colombianen zouden ook zelf hele routes naar Europa in handen willen nemen en ook binnen Europa meer vaste grond aan de voeten willen hebben zonder joint-ventures aan te hoeven gaan met Europese handelaren.

Belangrijke zakelijke factoren zijn de concurrentie die Colombianen op de route naar Noord-Amerika van de Mexicanen te duchten hebben en de substantieel hogere prijs van cocaïne in Europa.

Journalist ontvangt doodsbedreigingen na berichtgeving over een moord in Argentinië

CPJ wil dat Argentinië snel doodsbedreiging tegen journalist Diego Moranzoni en zijn familie onderzoekt


Argentijnse autoriteiten moeten een snel en transparant onderzoek uitvoeren naar een doodsbedreiging tegen journalist Diego Moranzoni en zijn familie, en de verantwoordelijken ter verantwoording roepen, zei het Committee to Protect Journalists (CPJ) dinsdag 25 februari 2020.


Op 13 februari ontving Moranzoni berichten via Instagram waarin hij en zijn gezin bedreigd werden dat ze worden vermoord als hij zou blijven berichten over de moord op Fernando Báez, een jongeman die op 18 januari in de provincie Buenos Aires werd vermoord, vertelde Moranzoni het CPJ in een telefonisch interview.


Moranzoni organiseert het dagelijkse nieuws- en opinieprogramma 'Crónica 2020' voor de landelijke landelijke omroep Crónica HD en heeft de zaak van Báez uitgebreid behandeld, zei hij. Een van de bedreigingen luidde: 'Stop met praten, ik zit in de gevangenis en ze vertellen me dat je te ver gaat en dat het lelijk is. Stop met praten, want als ik wegga, zal ik jou, je familie en je zoon vermoorden', aldus nieuwsberichten. De berichten werden verzonden vanaf het account @maximothomsen19, dat overeenkomt met de naam van Máximo Thomsen, een van de mannen die volgens de pers in beschuldiging werd gesteld en werd vastgehouden voor de moord op Báez.

Moranzoni vertelde het CPJ dat hij niet wist wie er eigenlijk achter het Instagram-account zat. Moranzoni vertelde gisteren aan het CPJ, dat hij op 15 februari een klacht bij de politie heeft ingediend, maar nog nooit iets van de autoriteiten heeft gehoord.

'Het bedreigen van journalisten en hun families is onaanvaardbaar. De Argentijnse autoriteiten moeten de bedreigingen tegen Diego Moranzoni onmiddellijk onderzoeken en duidelijk maken dat ze dergelijke acties serieus nemen', zei CPJ Midden- en Zuid-Amerika programmacoördinatrice Natalie Southwick in New York. 'Autoriteiten moeten ervoor zorgen, dat journalisten veilig en zonder angst kunnen rapporteren dat ze worden aangevallen voor hun werk.'

Thomsen en zeven andere mannen die beschuldigd zijn van de moord, worden vastgehouden in de Dolores-gevangenis in Buenos Aires en zijn volgens persberichten veroordeeld tot een gevangenisstraf tijdens hun proces.

Moranzoni toonde screenshots van de bedreigingen in een aflevering van 'Crónica 2020' op 14 februari:


De berichten bevatten ook claims dat Thomsen en de anderen die in de zaak zijn gearresteerd onschuldig zijn. Moranzoni vertelde het CPJ, dat hij @maximothomsen19 blokkeerde na het ontvangen van de berichten en geen andere bedreigingen heeft ontvangen. Het account is sindsdien afgesloten.

CPJ's telefoontjes naar de politie van Buenos Aires bleven onbeantwoord.

(Suriname Mirror/Committee to Protect Journalists/YouTube/Twitter)

Rechter in Peru: Stieren- en hanengevechten zijn legaal

Gevechten met hanen en stieren worden beschouwd als 'culturele shows'


Gevechten met hanen en stieren zijn legaal, aldus Peru's hoogste rechtbank. De rechtbank heeft niet genoeg stemmen gekregen om deze 'culturele shows' ongrondwettig te achten. Dierenrechtenactivisten hadden de zaak voorgelegd aan de hoogste rechtbank in het land en kunnen niet in beroep gaan. 

Gevechten met hanen en stieren, beschouwd als 'culturele shows' in Peru, zullen niet worden verboden, oordeelde het hoogste Hof van het land dinsdag 25 februari 2020. Dit was het antwoord op een rechtszaak aangespannen door dierenrechtenactivisten, die zeiden dat deze gevechten ongrondwettelijk moesten worden geacht.


'De wet heeft niet de nodige stemmen gekregen om het ongrondwettelijk te verklaren', zei rechtbankpresidente Marianella Miranda. Miranda was een van de drie magistraten die de zaak steunden, wat niet voldeed aan de vijf stemmen die nodig waren voor het verbieden van hanen- en stierengevechten in het land.


Vorige week gingen duizenden mensen de straten van Lima op om deze populaire activiteiten te ondersteunen, die onder een uitzondering vallen in de Peruaanse wetgeving inzake dierenbescherming. Een van de spandoeken tijdens een demonstratie luidde: 'Verenigd voor passie, cultuur en traditie.'

Als een erfenis van de Spaanse kolonisatie staan ​​veel landen in Latijns-Amerika nog steeds hanen- en stierengevechten toe. Een gemeenschappelijke verdediging voor het toestaan ​​van deze gevechten is, dat het levensonderhoud van 400.000 mensen afhankelijk is van het fokken van deze dieren.

Fokker Juan Manuel Roca Rey zei tegen persbureau AFP: 'Voor mij is het geen dierenmishandeling. Voor mij is de stier een wezen dat hiervoor is gemaakt. Een wezen met een lichaam dat hiervoor is gemaakt en een wezen dat hierdoor leeft.'


De rechtszaak had het hoogste Gerechtshof van het land bereikt nadat meer dan 5.000 mensen een petitie hadden ondertekend waarin werd opgeroepen tot een verbod op 'alle wrede shows met dieren'. Het werd aanvaard in oktober 2018. Tegen de beslissing van de rechtbank kan geen beroep worden ingesteld.
(Suriname Mirror/CanalN/YouTube/DW.com/Twitter/La Republica)

Etnel (NPS): 'De bul van Abdoel heeft geen waarde, de universiteit zou zijn bul moeten intrekken'

'Als Abdoel een waarachtige econoom is, moet hij weten dat de koers niet door opdrijving wordt bepaald'


Tijdens de zogenoemde massameeting van de NDP maandagavond werd voor de zoveelste keer geopperd, dat deze partij de koers omlaag zal brengen. De wisselkoersen zijn enorm op hol geslagen, waardoor de Amerikaanse dollar en de Euro bij sommige cambio’s te verkrijgen zijn voor Srd 11. 

Volgens NDP-Assembleelid Amzad Abdoel heeft zijn fractie in het parlement een initiatiefwet ingediend om de koersopdrijving door geldwisselkantoren aan te pakken. Hij hield aan zijn achterban voor, dat de NDP de devaluatie niet heeft uitgevonden en dat in 1994 de regering Venetiaan de grootste devaluatie heeft gekend. Parlementariër Patricia Etnel (NPS) noemt dit vandaag, woensdag 26 februari 2020, in het Dagblad Suriname, de meest onnozele uiteenzetting van een persoon, die bovendien een economische achtergrond heeft.

'We zien duidelijk dat de bul van Abdoel geen waarde heeft, de universiteit zou zijn bul moeten intrekken. Als Abdoel een waarachtige econoom is, moet hij weten dat de koers niet door opdrijving wordt bepaald. Laat Abdoel vertellen waar de productie is geweest in de afgelopen 10 jaren. Wil je een stabiele koers, moet je productie hebben', aldus Etnel.

Zij voert aan, dat Abdoel ook eens een uiteenzetting moet geven over hoe de inkomsten uit de mijnbouwsector besteed worden. Met de schuldenberg van de staat, stelt Etnel, blijft er nauwelijks geld over om ontwikkeling te brengen voor het land en volk.

Naar zeggen van Etnel is het mosterd na de maaltijd om elf weken vóór de verkiezingen te propageren dat de wisselkoers middels wetgeving omlaag gaat. 'Hoe vaak hebben wij dit niet gehoord? President Desi Bouterse zegt altijd wo saka a koers. Als leider van het land heeft hij de koers niet omlaag kunnen brengen, dan wan wet o saka koers? Vanaf 2015 stijgt de koers. Wet- en regelgeving werken overigens niet onder het bewind van Bouterse.'

Zo functioneert onder andere de Wet Nationale Basiszorgverzekering, welke in 2014 in werking trad, van geen kant. 'Het is duidelijk dat wetten een land niet besturen. Goed bestuur, goede regering en goed leiderschap brengen vooruitgang in een land', aldus Etnel.

VS weigert Dino Bouterse naar Suriname te sturen om gevangenisstraf uit te zitten

Ministerie van Justitie en Politie had VS verzocht Dino naar Suriname te sturen


De Ware Tijd bericht vandaag, woensdag 26 februari 2020, dat de justitiële autoriteiten in de VS een verzoek van het ministerie van Justitie en Politie (JusPol) om Dino Bouterse naar Suriname te sturen om hier zijn gevangenisstraf uit te zitten, heeft afgewezen. De Ware Tijd schrijft te beschikken over de afwijzingsbrief. 

Het verzoek naar de Amerikaanse gevangenisautoriteiten werd verstuurd door toenmalig JusPol-directrice Operationele Diensten, Lucretia Redan. Het antwoord van de VS was ook aan haar geadresseerd, maar toen was zij reeds ontheven uit die functie.

De zoon van president Desi Bouterse werd in maart 2015 door een rechtbank in New York veroordeeld tot zestien jaar en drie maanden gevangenisstraf.

Het verzoek werd op 7 oktober 2019 afgewezen, vanwege ernstige bezorgdheid over de wetshandhaving en vanwege de ernst van het misdrijf. Dit schreef Paula Wolff, waarnemend directrice van de International Prisoner Transfer Unit. Tegen deze beslissing is geen beroep mogelijk. Bouterse mag twee jaar na de datum van afwijzing opnieuw een aanvraag indienen. Amerika zal dan de reeds beschikbare informatie bekijken, evenals alle nieuwe informatie die Bouterse verstrekt.

'In de tussentijd, als de gevangene van mening is dat de omstandigheden met betrekking tot de weigering van de overdrachtsaanvraag aanzienlijk kunnen zijn gewijzigd, kan hij de wijziging met ondersteuning van documenten bij het ministerie van Justitie om een heroverweging van het overdrachtsbesluit verzoeken. Tenzij de betrokkene kan aantonen dat de redenen voor de weigering van zijn overdrachtsaanvraag aanzienlijk zijn veranderd, is het onwaarschijnlijk dat de Verenigde Staten zijn beslissing zal wijzigen', aldus Wolff. Van de brief zijn afschriften gestuurd naar Surinames ambassadeur in Washington, Nirmala Badrising en het consulaat in Miami.

'Een mogelijke regeling zou voor iedere Surinamer in een buitenlandse gevangenis moeten gelden, niet slechts voor de heer Dino Bouterse', reageert Carl Breeveld, lid van de parlementaire commissie voor Justitie en Politie. Hij voert ook aan, dat recentelijk de wet op Penitentiaire Inrichtingen en Huizen van Bewaring in het parlement is behandeld. In de voorbereiding van die wet heeft de commissie van rapporteurs nogal wat werk verzet. 'Daaruit bleek onder andere, dat er veel geïnvesteerd moet worden in de inrichtingen. Er zijn al voldoende uitdagingen waar het Korps Penitentiaire Ambtenaren voor staat. Laten we het hen niet moeilijker maken met een mogelijke komst van de heer Bouterse of een influx van buitenlandse Surinaamse gedetineerden.'

Evenals Breeveld vindt Stichting 8 december 1982, dat voor overbrenging van gedetineerden om in Suriname een buitenlandse gevangenisstraf uit te zitten een eenduidig beleid gevoerd dient te worden door de regering. 'Bij de stichting gaat het niet zozeer, omdat het de zoon van de president betreft. Het gaat om een diepgaandere visie, namelijk dat het beleid van de Republiek Suriname met betrekking tot haar burgers die in het buitenland in de gevangenis zitten, een consequent en eenduidig beleid gevoerd moet zijn, en niet opportunistisch', zegt Sunil Oemrawsingh, voorzitter van de mensenrechtenorganisatie.

Bouterse zit in de Yazoo City Low Federal Correctional Institution in Yazoo City, Mississippi. Hij werd veroordeeld voor drugssmokkel en hulp aan terroristen. De rechter achtte bewezen dat hij vijf kilo cocaïne naar de VS had gesmokkeld en Hezbollah-strijders hulp wilde verlenen. Het waren echter geen echte Hezbollah-mensen, maar leden van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA, die zich voor terroristen hadden uitgegeven.

Dino zei tijdens de behandeling van zijn zaak dat hij zich schaamde voor zijn daden. 'Ik betreur wat ik heb gedaan', zei hij aan rechter Shira Scheindlin. 'Ik schaam mij diep, diep, diep en ik neem de volle verantwoordelijkheid hiervoor. Wat ik heb gedaan, heeft niets te maken met datgene waarvoor mijn land staat.' De rechter woog in haar oordeel mee, dat hij geen notoire terrorist is. Volgens Scheindlin wilde hij alleen maar snel veel geld verdienen. Voor het leveren van een vals Surinaams paspoort zou hij 2 miljoen Amerikaanse dollar krijgen. Volgens zijn advocaten was hij uitgelokt met een vette buidel. 'Zijn hebzucht nam de overhand', aldus de magistraat.

Dino Bouterse riskeerde een gevangenisstraf van minimaal veertig jaar, maar omdat hij een volmondige bekentenis heeft afgelegd eiste het Openbaar Ministerie een lagere straf.

Lees hier alles over de zaak Dino Bouterse!

Minister Girigorie van Justitie Curaçao: 'Autoriteit politieagent niet gebonden aan zijn wapen, maar aan zijn karakter'

Minister van Justitie spreekt autoriteiten toe voor carnavalsoptocht 


'De autoriteit van een politieagent is niet gebonden aan zijn wapen, maar aan zijn karakter.' Met die woorden sprak minister Quincy Girigorie van Justitie leden van het Korps Politie Curaçao, het Vrijwilligerskorps Curaçao en militairen voor de carnavalsoptocht toe. In het World Trade Center (WTC) stak de bewindsman de autoriteiten voor de carnavalsparade een hart onder de riem en benadrukte hij waar de autoriteit van een agent vandaan komt, zo schrijft vandaag, woensdag 26 februari2020, het Antilliaans Dagblad

'Ik heb het korps gemotiveerd een integer karakter en een positieve houding te hebben om de gemeenschap te beschermen en de orde te bewaren zodat Curaçao kan genieten van een rustige optocht, zonder grote incidenten', aldus Girigorie na afloop.

De minister gaf ten overstaan van de agenten aan trots te zijn op het KPC, VKC en de militairen van Curaçao die zich tijdens de carnavalsoptochten inzetten. 'Ik heb vertrouwen in jullie werk. Uiteraard kunnen er altijd fouten worden gemaakt. Daarom moet er regelmatig een evaluatie plaatsvinden om vervolgens voortgang te boeken. Laten we verder blijven werken, verder samen blijven werken, aan een veilig Curaçao.'

Oud-directeur Refineria di Kòrsou Van Kwartel veroordeeld tot 36 maanden gevangenisstraf

'Omkoopschandaal van deze omvang schaadt imago Land Curaçao’ 


Voormalig directeur van Refineria di Kòrsou (RdK), Roderick van Kwartel, is gisteren in de Lacerta-zaak veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden. Het gerecht acht bewezen, dat Van Kwartel zich schuldig heeft gemaakt aan het vragen van steekpenningen in het traject voor een zoektocht naar een nieuwe strategische partner voor de Isla-raffinaderij. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 26 februari 2020.

Voormalig consultant voor RdK, Ashley Isidora, en voormalig RdK-werknemers Gilbert Gregory Cijntje en Michèle Mario Kinburn, zijn in deze zelfde zaak elk veroordeeld tot een celstraf van 30 maanden. De vier mannen hebben zich - zo bracht de rechter gisteren naar voren - schuldig gemaakt aan het vragen van minstens vijf miljoen dollar aan steekpenningen aan het bedrijf Count/AOT, dat meedeed in het aanbestedingstraject voor een nieuwe strategische partner voor de raffinaderij.

'De vier verdachten hebben daartoe, buiten het officiële aanbestedingsteam om, verschillende privé-ontmoetingen georganiseerd met de vertegenwoordigers van dit bedrijf, die zij geheim hebben gehouden voor RdK', aldus het Gerecht in Eerste Aanleg.

Hiermee hebben de vier verdachten - Van Kwartel, Isidora, Cijntje en Kinburn - volgens het gerecht misbruik gemaakt van de hoge posities die twee van hen binnen RdK innamen, ‘enkel en alleen om hun eigen financiële belangen te dienen’. 'Een omkopingsschandaal van deze omvang schaadt het imago van het Land Curaçao, waardoor toekomstige investeerders kunnen worden afgeschrikt.'

Rijstboeren krijgen nog steeds minder voor baal natte padie dan zij vragen

'Kostprijs baal natte padie van 79 kilo is Srd 140, opkopers betalen niet meer dan Srd 110'

VPP hoopt, dat de overheid dit seizoen verliezen van boeren zal compenseren


'Terwijl de kostprijs van een baal natte padie van 79 kilo Srd 140 is, betalen opkopers niet meer dan Srd 110.' Dit zegt Bramdew Rampadarath, voorzitter van de Vereniging van Padieproducenten (VPP), vandaag, woensdag 26 februari 2020, in de Ware Tijd. Ook in voorgaande jaren boden opkopers de boeren minder dan zij vroegen. 

Intussen is de oogst bijna twee weken aan de gang. De overheid moet handelen, vindt de VPP-voorzitter. 'Wij willen de padie opkopen, drogen, opslaan, verwerken en exporteren, waardoor boeren betere prijzen kunnen krijgen voor het product. Maar, daarvoor hebben wij faciliteiten van de overheid nodig.'

De kostprijs van de padie is gestegen, omdat door de koersontwikkeling alle benodigdheden voor de rijstbouw duurder zijn geworden. Ter illustratie vertelt Rampadarath, dat een zak kunstmest nu Srd 200 kost, terwijl het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij de prijs heeft vastgesteld op Srd 160 per zak. Hij kan zich nauwelijks voorstellen, dat de overheid niet in staat is controle uit te oefenen op prijzen, terwijl het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme een afdeling daarvoor heeft.

De boeren kampen verder met een voortdurend watertekort door de slechte staat waarin de pompen te Wakay verkeren. Daardoor hebben zij problemen om de padiearealen te bevloeien, zegt Rampadarath. 'Ook dat is buiten de schuld van de boeren, maar wel zijn daardoor hun inkomsten verlaagd en kunnen zij het hoofd nauwelijks boven water houden, onder meer door schulden bij de bank.'

Rampadarath hoopt, dat de overheid dit seizoen de verliezen van de boeren zal compenseren, anders vreest hij dat zij het volgende seizoen niet kunnen inzaaien. De VPP zal binnenkort samen met de leden bekijken welke stappen gezet moeten worden.

Vereniging van Medici slaat alarm over tekort aan belangrijke geneesmiddelen

'Artsen kunnen hun werk niet doen door gebrek aan bepaalde geneesmiddelen'


Geneesmiddelen die zeer dringend nodig zijn voor behandeling van patiënten, zijn er niet volgens de Vereniging van Medici in Suriname (VMS). De medici zeggen in een persbericht zich ernstig zorgen te maken over het gebrek momenteel aan belangrijke geneesmiddelen, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 26 februari 2020. 

Benadrukt wordt dat de artsen hun werk niet kunnen doen door gebrek aan bepaalde geneesmiddelen. Zij kunnen nu de patiënten, hoe graag zij hen ook willen helpen, tijdelijk niet verder behandelen, met alle mogelijke consequenties van dien voor het herstelproces van de patiënten. Deze noodkreten zijn al eerder geuit, maar de tekorten blijven zich niet alleen herhalen, maar ook zijn er steeds meer tekorten op meerdere gebieden, ook ten aanzien van medische verbruiksartikelen en het onderhoud en de vervanging van essentiële apparatuur in de ziekenhuizen.

Het meest schrijnende voorbeeld momenteel is het te kort aan chemotherapeutische middelen. Patiënten wachten reeds geruime tijd op deze middelen en hebben hun chemokuur, die nauwkeurig is uitgestippeld en vastgelegd in een behandelschema volgens een bepaald protocol om het genezingsproces zo goed mogelijk te laten verlopen, niet tijdig kunnen vervolgen; anderen kunnen nog niet eens beginnen met de chemokuur om dezelfde redenen, met alle gevolgen van dien.

In 2019 heeft de oncoloog in het Diakonessenhuis al stevig aan de bel getrokken om te wijzen op de ernst en gevaren van dergelijke tekorten, thans is het de beurt van de 2e oncoloog (er zijn slechts twee in Suriname) die ten einde raad aan de bel trekt voor nog steeds hetzelfde probleem (zie brief).


Wat de situatie nog ernstiger maakt volgens de VMS, is het feit dat de patiënten voor belangrijke diagnostische of controlerende ingrepen/onderzoeken zelf moeten betalen, aangezien het Staatsziekenfonds deze kosten steeds vaker niet vergoedt en de patiënt of diens familie daardoor gedwongen wordt om het zelf te betalen. Ook daardoor ontstaat vaak verdere vertraging in de diagnostiek /behandeling met alle gevolgen van dien.

De VMS verwijst naar de inhoud van de brief van de oncoloog, de zoveelste noodkreet vanuit de zorgsector, die de artsen wel moeten uiten omdat de zieke mens daartoe veelal zelf niet in staat is en juist vertrouwen stelt in de behandelend arts. 'Als er geen prioriteit wordt gegeven aan het draaiend houden van de reeds lang gevestigde zorginstellingen, kan de zorg door geen enkele instelling meer worden gegarandeerd en heeft het grondwettelijk 'recht op gezondheid' vanuit de taak van de overheid geen betekenis meer. Zo ver zou geen enkele overheid het mogen of moeten willen laten komen.'

'De VMS doet dan ook een dringend beroep op de overheid om in goed overleg met de betreffende instanties herhaling van een dergelijke situatie te voorkomen.'

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid zegt aan Starnieuws, dat hij bereid is de VMS zo snel mogelijk te ontvangen om deze kwestie te bespreken.

BEP presenteert zijn drie kandidaten voor Brokopondo te Brownsweg

Asabina beseft dat verkiezingsstrijd in Brokopondo niet gemakkelijk wordt


De partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) haalt tenminste één zetel in Brokopondo. Daarvan is voorzitter Ronny Asabina overtuigd, aldus vandaag, woensdag 26 februari 2020, de Ware Tijd. Asabina is zondag als lijsttrekker gepresenteerd, gevolgd door de leerkrachten Suzette Nelson op de tweede en Joan Kent op de derde plaats. 

Tijdens een drukbezochte wijkvergadering in de krutu-oso van Brownsweg is het drietal naar voren geschoven als de groep die de strijd zal aangaan met de overige partijen. 'We hebben voor mensen gekozen die een goede vertegenwoordiger kunnen zijn voor Brokopondo', zei hoofdbestuurslid Wilco Finis­ie. Volgens hem moeten deze mensen wanneer ze zijn gekozen, helpen om het district uit zijn achtergestelde positie te halen.

Zowel Nelson als Kent wil zich inzetten voor betere onderwijsmogelijkheden en gezondheidszorg in Brokopon­do. Hoewel het district veel rijkdommen heeft, zoals goud en hout, komt de ontwikkeling te langzaam op gang. 'Ik vind dat het nu wel de tijd is om een middelbare school en een ziekenhuis hier te hebben', zegt Nelson. Kent gaat ook voor sterkere gezinnen en betere sportfaciliteiten voor de jeugd.

Asabina beseft dat de verkiezingsstrijd in Brokopondo niet gemakkelijk zal zijn. Zijn partij moest in 2015 haar meerdere erkennen in de NDP en ABOP. De voorzitter gelooft, dat BEP nu sterker uit de bus zal komen, omdat de partij haar huiswerk goed heeft gemaakt. 'De mensen hebben toen niet op ons gestemd omdat er zware anti-propaganda werd gevoerd tegen ons. Dat heeft veel invloed gehad op de verkiezing maar de mensen zijn nu wakker.' 

In 2015 werkte de samenstelling van de kandidatenlijst niet in het voordeel van de partij. Er stonden drie Aucaners op de lijst, terwijl Brokopondo een district is met overwegend Saramaccaners. 'We zijn daarom terug naar de traditie van de partij. We hebben nu twee kandidaten die Saramaccaner zijn.' 

De BEP heeft een antwoord op de anti-propaganda die ook nu wordt gevoerd, zegt de partijvoorzitter. Volgens Asabina heeft hij nu samen met de andere twee kandidaten de taak om op een eerlijke manier kiezers te winnen.

NDP-top ergert zich aan fake berichten op social media vooral uit VHP-hoek - Hypocrisie viert hoogtij binnen 'paars'

Bouterse: 'Zij zijn niet vrij in hun denken, ze hebben de witte man in hun hoofd'

'VHP dient klacht bij de procureur-generaal in als reactie op schandelijke fake berichten waarmee juist de NDP ons aanvalt'


Op het NDP-podium is maandagavond tijdens de massameeting aan de Heiligenweg behoorlijk kritiek geleverd op fake berichten die verspreid worden. Volgens Clifton Limburg - presentator van het SRS-regeringspropaganda  programma Bakana Tori en de man van regeringsspreekbuis Nationaal Informatie Instituut -  is de VHP de boosdoener. Ook de NDP-voorzitter, president Desi Bouterse, uitte zijn ongenoegen over de berichten die gefabriceerd worden, zo schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 26 februari 2020.

Bouterse haalde uit naar de oppositie en stelde dat mensen zich als loopjongens laten misbruiken door de kolonisator. 'Zij zijn niet vrij in hun denken. Ze hebben de witte man in hun hoofd. Zij denken nog steeds dat ze vrijgekochte slaven zijn. Dat zij landarbeiders nog steeds van de kolonisator zijn. Hun enige politiekvoering is valse en leugenachtige berichtgeving lanceren', beweerde een ongenuanceerde en hypocriete Bouterse. Immers, fake berichten komen ook uit de verzinsels koker van zijn eigen partij.... En, die zogenaamde 'witte man' zit vooral ingeklemd tussen de oren van Bouterse die in bijna al zijn publieke optredens gefrustreerd fulmineert tegen Nederland, het land dat hem nota bene in Steenwijk/Havelte militair heeft gevormd en zoon Dino is geboren.


De bedoeling van de valse berichten is volgens de president 'om ons van ons werk af te houden. De hele dag komen fake berichten. Het kost een half uur om uit te zoeken of een bericht dat gelanceerd wordt waar is. En ze denken dat ze de overhand hebben. Ma mi kan taigi vanaf tide neti a fa den wani a so den o kisi en.'

De NDP-voorzitter merkte op, dat hij zich niet van zijn stoel zal laten afstoten. Bouterse zei ook, dat in plaats van nep-berichten de partijen moeten komen met wat voor beleid er gevoerd zal worden. In deze regeerperiode van vijf jaar alleen zijn er volgens hem 600 projecten uitgevoerd, meer dan de drie Front-regeringen in vijftien jaar. 'Enige wat ze je gaan zeggen is Ramon klap Ashwin, Corona de in Sranan, Bouterse gwe nanga wan tas nanga 100 miljoen, Dilip is eigenaar van de dam, de Afobakadam is gescheurd, Bouterse ligt in Nickerie in een ziekenhuis, Peggy Bouterse heeft 50 miljoen in Zwitserland, de stembussen gaan waarschijnlijk met een Russische helikopter worden genomen...'

Bouterse zei dat 'wanneer het zo ver is, de vrouw die dat gezegd heeft, als eerste in de helikopter mee mag gaan samen met het OKB en OAS om de stembussen te halen. Maar, als ze niet gaat, is ze een lafaard.' 

Van Limburg mag de VHP met zoveel verklaringen mag komen als ze wil. 'Als het fake news was, waarom heeft hoofdbestuurslid Riad Nurmohamed mensen uit de app-groep gehaald? Al de berichten komen uit de koker van de VHP, wat ze ook zeggen. Zo zijn er ook berichten gelanceerd dat Telesur verkocht wordt aan Chinezen. Aandelen van Staatsolie gaan naar China en SLM wordt verkocht...'

Limburg verzekerde het publiek, dat na de grote opkomst, de situatie zal verergeren. Ze gaan giftiger worden en met meer fake news komen.

VHP-hoofdbestuurslid Stan Dijksteel zegt in een reactie, dat juist de VHP oproept tot evenwichtige en beschaafde campagnevoering. 'Wij verwerpen het misbruik van de social media en hebben hier krachtig tegen geprotesteerd. Recentelijk hebben wij met succes een klacht ingediend tegen FPN met als resultaat dat zij door Google bestraft is geworden. De partij zal woensdag wederom een klacht bij de procureur-generaal indienen als reactie op de schandelijke fake berichten waarmee juist de NDP ons aanvalt', zegt Dijksteel.

Activist Stephano ‘Pakittow’ Biervliet organiseert nieuwe protestdemonstratie op 6 maart

(Bron foto: Facebook)
Focus protest gericht op specifieke aandachtsgebieden


Een nieuwe protestdemonstratie op 6 maart die activist Stephano ‘Pakittow’ Biervliet nu voorbereidt zal een andere strekking hebben. Werd op 17 februari geprotesteerd tegen het wanbeleid van de regering, op 6 maart zal de focus gericht zijn op specifieke aandachtsgebieden, stelt Biervliet vandaag, woensdag 26 februari 2020, in de Ware Tijd. 

Hij noemt de situatie van de seniorenburgers, die ondanks herhaaldelijke oproepen aan de regering nog niet kunnen beschikken over hun achterstallige twk-gelden (terugwerkende kracht), afgestudeerde studenten die niet zeker zijn van een baan en bushouders die eveneens op achterstallige betalingen wachten. Vooral de kwestie van de seniorenburgers heeft de activist aangegrepen.

Leden van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst gingen vrijdag de straat op om een krachtig signaal af te geven aan de regering. Biervliet zegt dat hij ontroerd was toen hij de beelden zag. 'Het heeft me echt geraakt.'

Hoewel hij ook op 6 maart veel mensen verwacht, gaat het bij de activist niet zozeer om de massa waarop regeringsgezinden volgens hem wél de nadruk leggen. Hij betreurt het, dat maandag op de massameeting van de NDP zaken zo zijn beredeneerd. 'Ik wil niet in vijandschap met anderen zijn.' Dat de partij die nu de regeermacht heeft, zoveel mensen op de been heeft weten te brengen, verklaart hij als 'onwetendheid' van de mensen zelf. 'Ze weten niet beter en worden voor de gek gehouden.' Als voorbeeld noemt hij het Wanica Ziekenhuis waarvan de regering volgens hem doet alsof het haar verdienste is, terwijl het om een schenking gaat van China.

Volgens Biervliet zijn de demonstraties ook bedoeld om het volk 'dat snel vergeet' steeds eraan te herinneren, dat er slecht beleid wordt gevoerd, ook al zou dat een dag vóór de verkiezingen moeten gebeuren. Hiermee reageert hij op personen die zich afvragen wat voor nut het heeft om amper drie maanden vóór de stembusgang de straat op te gaan. De activist, die zelf politiek actief is bij de Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO), trekt zich er weinig van aan dat zijn initiatieven als 'politiek' worden bestempeld. 'Mensen mogen stemmen op wie ze willen, maar ik geef ze wel duizend procent de zekerheid dat ik zal doen wat er moet gebeuren. Dit land heeft strenge, integere en eerlijke leiders nodig.' 

Er is nog geen vergunning aangevraagd voor de demonstratie die deze keer op het Kerkplein wordt gehouden. Hij verwacht desgevraagd geen tegenwerking na de massale opkomst van de vorige week die wellicht niet een ieder had verwacht. Mocht er tóch tegenwerking komen, dan zal dat hem er niet van weerhouden de straat op te gaan.

Minister Elias installeert commissie Vuilbrandingsoven

'Mijn visie is dat dit project een onafhankelijke autoriteit moet worden'


Minister Antoine Elias van Volksgezondheid heeft de commissie Vuilbrandingsoven geïnstalleerd onder leiding van Boy Guardiola. 'Mijn visie is dat dit project een onafhankelijke autoriteit moet worden. De taak van de commissie is om richting hieraan te geven en dit project verder te ontwikkelen. Als je het tot een one man show wil maken en denkt de zondvloed na mij, dan hou je het voor jezelf. Maar, wil je het tot een groot project maken en dit duurzaam behouden, dan ga je het verder zoeken', zei Elias vrijdag bij de installatie, aldus Starnieuws dinsdag 25 februari 2020. 

Elias gaf een historische uiteenzetting van het ontstaan van het project. Hij bevond zich samen met president Desi Bouterse op Tapoeripa voor de opening van een poli, toen ze opmerkten, dat enkele dorpelingen zakken met vuil langs het water dumpten. 'De president maakte zich zorgen hierover en vooral om het feit dat de ongerepte natuur en zo vervuild werd. Zo ontstond Bouta’s Milieuplan. Ik zei aan de president, dat ik eentje in Nickerie had. Hij nam een kijkje en besloot om deze ovens landelijk te plaatsen. Inmiddels zijn er al twintig vuilverbrandingsovens operationeel.'

De bewindsman merkte op, dat de eerste vijf door Staatsolie gesponsord werden. De overige zijn door de Staat en uit fondsen gekocht.

Hij deelde mee dat 5 vuilbrandingsovens in een 40 ft container passen.

Dit project bestaat uit vier fasen. In de eerste fase zullen 30 ovens landelijk geplaatst worden. Voor deze fase zijn nog tien ovens te gaan die elk al een bestemming hebben. Het opzetten van de ovens en het gebouw wordt gecoördineerd door het Mungra Medisch Centrum. De vraag naar een vuilbrandingsoven neemt steeds toe, zei de minister.

Hij gaf aan dat voor de bediening lokale mensen getraind worden, die de kleine problemen zelf kunnen oplossen. Guardiola beloofde de bewindsman dat hij samen met zijn team een goede job zal klaren.

Bemanningslid schip in Suriname niet met coronavirus Covid-19 besmet

Man was recent in Italië waarna hij via meerdere landen in Suriname arriveerde

Vermoedelijk voor het eerst besmetting met nieuwe coronavirus in Brazilië


Het ministerie van Volksgezondheid bericht vandaag, woensdag 26 februari 2020, dat zij een melding vanuit de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo kreeg gisteren van een vermoedelijk geval van besmetting met het coronavirus, Covid-19. De chief officer van een schip arriveerde in Suriname met hoesten en koorts. 

Bij ondervraging bleek dat de man onlangs in Italië is geweest, waarna hij via meerdere landen gisteren in Suriname was aangekomen. Daar er in Italië in de afgelopen dagen een stijgende trend van Covid-19 is, werd de man gekenmerkt als een 'person of interest'. De man werd geïsoleerd volgens protocol. Op basis hiervan zijn verschillende testen uitgevoerd. De rest van de bemanning was nog aan boord en werd in afwachting van het resultaat in voorlopige quarantaine geplaatst.

Het Quick Response Team heeft volgens protocol de bemanning en alle anderen met wie de man in contact kwam, gescreend. Het gezondheidscertificaat van de bemanningsleden van het schip, welke ingevuld wordt door de kapitein, gaf aan dat er geen zieken aan boord waren. Maar, dat bleek dus niet het geval te zijn.

Het testresultaat is negatief op Covid-19. In overleg met de medische specialisten is aangegeven dat de isolatie kon worden opgeheven. De chief officer mocht terug naar het schip na dit resultaat.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft stappen van de Standaard Operations Procedures gevolgd en wil de gemeenschap mededelen dat zij alert blijft en de globale ontwikkelingen rondom Covid-19 nauwlettend in de gaten houdt.

'Aan alle instanties en personen die te maken hebben met reizigers, wordt gevraagd alert te blijven en bij twijfel melding te doen aan het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, BOG, via hotline 178 Aan de gemeenschap wordt nogmaals gevraagd, om de instructies en informatie vanuit het ministerie en de gezondheidsinstellingen op te volgen.'

Brazilië 
Gezondheidsdiensten in Brazilië hebben vermoedelijk voor het eerst een besmetting met het nieuwe coronavirus in het land vastgesteld. Dat melden lokale media vandaag. Het kan daarmee ook het eerste geval van het coronavirus in Zuid-Amerika zijn.

Het ministerie van Volksgezondheid en de lokale gezondheidsdiensten in São Paulo onderzoeken het geval. Het gaat om een 61-jarige man uit São Paulo die tussen 9 en 21 februari in Noord-Italië is geweest en symptomen van de ziekte Covid-19 vertoont, aldus het ministerie van Volksgezondheid. De man zit in isolatie in zijn huis in afwachting van de uitkomsten van de test.