woensdag 5 december 2018

'STREI! wil samenwerken, de voorwaarde is alleen dat je schone vingers hebt!'

'Het gaat niet om partijen, maar om ménsen die ons land willen verheffen en gezond maken'


Er is nu veel te doen over de wijziging van de Kieswet, en zeker over bundeling van partijen voor de verkiezingen. Sommigen denken dat het in hun voordeel zal werken, anderen in hun nadeel. Wat opvalt in de meeste reacties is, dat het woordje regeermacht (mandaat) heel veel voorkomt. En dat bij de kiezers zich weer het idee op de voorgrond dringt dat politiek een smerig spelletje is. Dit zorgt ervoor, dat jonge mensen niet naar de stembus gaan omdat ze denken dat hun keuze toch niets uitmaakt, ze uiteindelijk niet gehoord worden en hun invloed marginaal is. Zie bijvoorbeeld de perikelen rondom het jeugdparlement. Aanvankelijk was men zo trots dat Suriname dit had ingesteld. Als enkele jongeren hun poot niet stijf houden en hun principes trouw blijven, zou het jeugdparlement verworden tot een speelbal van de politiek. 

Veel burgers hebben er genoeg van, dat na de verkiezingen de afspraken die de partijen gemaakt hebben met het volk, totaal aan de zijkant worden gezet en niet nageleefd. Het sociale contract is verworden tot een asociaal contract en de poti sma worden afhankelijk gemaakt van pakketten en birti winkri. Wie wil er geen knoflook kopen voor 3 Srd daar, die elders 6 kost? Dit alleen al tekent de verarming van het grootste deel van de bevolking. 

Niet naar de stembus gaan is ook een keuze. Eigenlijk stem je dan voor de status quo, de bestaande situatie. Dit is struisvogelpolitiek, want je kunt, dat je je niet met de politiek bemoeit, maar veel dagelijkse zaken worden via de overheid geregeld: scholing, gezondheidszorg, veiligheid, ga zo maar door. Daarom kan niemand ontkennen, dat de politiek wél een grote invloed op het leven van de burgers heeft. 

De kiezer wil duidelijkheid. Er zijn te veel incidenten geweest in de recente politiek die neigen naar kiezersbedrog. Partijen die gaan samenwerken met mensen die hen in het verleden naar het leven hebben gestaan. Partijen die gaan samenwerken met diegenen die ze voor de verkiezing fel afwezen op grond van een andere, zelfs tegengestelde ideologie. Mensen die na de verkiezingen uit de partij stappen waarbinnen ze gekozen zijn om middels die partij het volk te vertegenwoordigen, en dat nu dus niet meer doen. 

Door velen is gezegd, dat de nieuwe kleine partijen slechts zijn voor het stemveld. Maar, je kunt je afvragen of dat zo is. Alle partijen zijn eens nieuw en klein begonnen. Als een nieuwe partij het stelselmatig afwijst om samen te werken met corrupte mensen, is dat een duidelijke, eenduidige boodschap. 

Partijen zeggen democratisch te zijn, maar nu zijn ze geen afspiegeling van het kiezersveld. Politici zijn meer een afspiegeling van een afhankelijkheidsveld. Als we naar de vertegenwoordiging in de top van de meeste traditionele partijen kijken, zien we vooral oudere heren achter de bestuurstafel zitten. Waar zijn de vrouwen, waar zijn de jongeren?

STREI! heeft vanaf dag 1 gezegd dat ze alleen de verkiezingen in gaat. De commentaren waren niet van de lucht: arrogant, kuikengedrag, koppig, egoïstisch. Oké dan. Even uitleggen. Strei! staat voor transparantie en het afleggen van verantwoording. Iedereen die bij STREI! komt, moet dat doen voor Suriname. Niet alleen met woorden, maar met daden. Hoe kan je samenwerken met diegenen die doen wat je wil bestrijden: vriendjespolitiek, etnische bevoordeling, corruptie, stelen van het volk ter eigen verrijking? 

Het gaat niet om partijen, maar om ménsen die ons land willen verheffen en gezond maken, voor alle burgers. 

STREI! gelooft dat die mensen er zijn in Suriname, genoeg zelfs. STREI! wil samenwerken. De voorwaarde is alleen dat je schone vingers hebt! 

STREI!
Maisha Neus

90 Aanhoudingen bij Europese politieactie tegen Italiaanse maffia ‘Ndrangheta

Doorzoekingen in diverse steden in Nederland en een in Suriname

- In Nederland zijn tientallen kilo’s cocaïne in beslag genomen, en 140 kilo xtc-pillen
- Aangehouden maffiosi zouden cocaïne door Europa hebben vervoerd en verhandeld, vanuit Nederlandse, Belgische en Duitse havens


De politie heeft woensdagochtend 5 december 2018 in verschillende landen 90 mensen gearresteerd in een groot internationaal onderzoek tegen de ‘Ndrangheta, de maffia uit Calabrië. De actie wordt gecoördineerd door Europol en speelt zich af in Nederland, Italië, Colombia, Duitsland en België. In Nederland zijn vijf mensen gearresteerd en waren doorzoekingen in Zoetermeer, Den Haag, Amsterdam, Amstelveen, Velzen, Rotterdam, Tegelen en Sittard. In Duitsland is in het kader van de actie op verzoek van de Nederlandse autoriteiten een Nederlander aangehouden. Ook in Suriname was er een doorzoeking. Wat de relatie is met Suriname is nog niet bekend, maar de smokkel van cocaïne  ligt voor de hand.In Nederland zijn tientallen kilo’s cocaïne in beslag genomen, en 140 kilo xtc-pillen. Verder is er een inval geweest in een lab voor synthetische drugs. Het overgrote deel van de bijna 4.000 kilo cocaïne die in het onderzoek tegen de 'Ndrangheta in beslag is genomen, werd in de Rotterdamse haven gevonden. Het ging om een vangst van 3.500 kilo op 23 maart van dit jaar.

Aanleiding voor het onderzoek in Nederland was een witwasverdenking in 2016 bij twee Italiaanse restaurants in Venray en Horst. Daar kwamen ook Italianen uit het Duitse Nordrein-Westfalen en Calabrië.Er zijn mensen aangehouden en doorzoekingen gedaan in zeker zes landen, de focus was in Duitsland. Dat land is altijd het zwaartepunt geweest in de Europese activiteiten van de ‘Ndrangheta buiten Europa. De verdachten in Duitsland behoren volgens Duitse media tot de families Mammoliti en Giorgi, die weer horen bij de clan Pelle-Romeo uit het dorpje San Luca in de Aspromonte.


In Italië zijn woensdagochtend 30 mensen aangehouden, onder meer van de beruchte 'Skin'-spintergroep, die zichzelf ziet als de erfgenaam van Antonio Pelle (1932-2009) alias ‘Ntoni Gambazza, één van de legenden binnen de ‘Ndrangheta. Er zijn verdachten opgepakt van de families van uit Locri, de Pelle-Vottari uit San Luca, de Ietto Natile uit Careri en Ursini uit Gioiosa Ionica.

In Duitsland zijn de meeste acties in Nordrheinwestfalen, rond de stad Duisburg. Daar werden in 2007 voor een pizzeria zes Italianen doodgeschoten, door leden van een rivaliserende ‘Ndrangheta-clan, de Nirta-Strangio. Alleen in Duitsland zijn honderden politiemensen ingezet. Tientallen mensen zijn daar aangehouden en op 65 plaatsen is een doorzoeking geweest.In België is de ‘Ndrangheta traditioneel aanwezig in Belgisch Limburg en in Wallonië. Enige jaren geleden voltooide de Belgische Justitie een groot onderzoek tegen de familie Aquino, dat leidde tot celstraffen voor cocaïnehandel via Rotterdam en Antwerpen. De verdenking is dat de nu aangehouden maffiosi cocaïne door Europa hebben vervoerd en verhandeld, vanuit Nederlandse, Belgische en Duitse havens. Het onderzoek zou in 2016 zijn begonnen.


Het zijn de Calabriërs die cocaïne vanuit Peru, Colombia en Bolivia naar Europa halen en hier verspreiden over de verschillende landen. Het zijn groothandelaren, die volgens Italiaanse aanklagers duizend euro voor een kilo betalen in Zuid-Amerika en daar bij aankomst in Europa - bijvoorbeeld in de haven van Rotterdam - al negenentwintigduizend euro winst op hebben gemaakt.

Er is nog nooit zo’n grote Europees gecoördineerde actie tegen de ‘Ndrangheta in Duitsland en in heel Europa geweest. ‘Ndrangheta is momenteel het internationaal meest vertakte en meest krachtige maffia-netwerk. Vorige maand deed de politie in Italië op grote schaal invallen tegen de groep. Mogelijk heeft de actie van vandaag hiermee van doen.

(Suriname Mirror/Crimesite.nl/Trouw/YouTube/El Comercio/ANP/Twitter)

Joodse gemeenschap plaatst afbakenings betonblokken bij Synagoge

(Bron foto: De Ware Tijd)
'Nu kun je de synagoge beter zien en kunnen wij schade voorkomen aan omrastering'

Automobilisten nu ook gedwongen de auto elders te parkeren


'De joodse gemeenschap heeft de blokken geplaatst. Wij willen het historisch erfgoed beschermen. En onze toeristen konden ook niet zo goed foto’s maken', zegt Jules Donk van de Joodse Synagoge vandaag, woensdag 5 december 2018, in de Ware Tijd. De joodse gemeenschap heeft voorzorgsmaatregelen getroffen en op eigen initiatief betonnen blokken laten plaatsen op het trottoir aan de Keizerstraat. Dit is gedaan om bestuurders te dwingen elders te parkeren. 

De betonnen blokken zijn geplaatst om te voorkomen dat automobilisten hun voertuigen ongewenst urenlang achterlaten en het zicht op de synagoge belemmeren. Een andere reden voor deze stap is om de omrastering te beschermen die vaak is beschadigd door aanrijdingen.

'Nu kun je de synagoge beter zien en kunnen wij schade voorkomen aan de omrastering en het erfgoed beschermen. Mensen kunnen hun foto's beter maken en het ziet er netter uit. Er is een vergunning hiervoor aangevraagd en zijn we dus niet in overtreding.'

Neville Pengel, hoofdvoorlichter van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie, zegt dat het niet verboden is voor organisaties of eigenaren om hindernissen op bermen te plaatsen indien er een vergunning hiervoor is aangevraagd. 'Als zij een vergunning hebben mag het. Als ze het niet hebben zijn ze illegaal bezig. Men moet ook een bord plaatsen waarbij het aangegeven is, dat er niet daar geparkeerd mag worden zodat het duidelijk is voor een ieder.'

Op de vraag wat het ministerie eraan doet om het parkeerprobleem in de binnenstad op te lossen, zegt hij dat er modellen worden bestudeerd om elders parkeerplaatsen op te zetten. Voor nu moeten bestuurders het doen met de parkeerplekken die beschikbaar zijn. 'Wij zijn wel bezig een oplossing te bekijken.'

Afgelopen maand heeft de politie een oproep gedaan aan bestuurders om zich te houden aan de regels en erop toe te zien dat niet geparkeerd word op plekken waar een verbod geldt.

Oud-premier Schotte van Curaçao meldt zich onder grote belangstelling bij Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou, SDKK

Schotte moet gevangenisstraf van drie jaar uitzitten voor ambtelijke corruptie en witwassenOud-premier Gerrit Schotte van Curaçao is vanochtend, woensdag 5 december 2018, onder grote belangstelling van media en burgers opgesloten in de Curaçaose gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou, SDKK. Tientallen aanhangers waren in een mars meegelopen om hem steun te betuigen.


De al opgelegde straf van Schotte werd gisteren definitief. De Hoge Raad in Den Haag oordeelde, dat Schotte en zijn levenspartner Cicely van der Dijs terecht zijn veroordeeld wegens onder meer ambtelijke corruptie en witwassen. Ook de opgelegde straffen werden bevestigd: drie jaar cel voor Schotte en vijftien maanden, waarvan een half jaar voorwaardelijk, voor Van der Dijs.


Schotte werd in 2010 de eerste premier van Curaçao. Hij was in cassatie gegaan tegen het vonnis van het Gerechtshof, omdat hij naar eigen zeggen alleen geld had opgehaald voor zijn partij, MFK. Volgens Schotte hebben voor hem heel veel politieke leiders op Curaçao geld aangenomen voor politieke campagnes, maar is daar nooit onderzoek naar gedaan.

Hij zegt dat hij als politieke gevangene de gevangenis is ingegaan omdat het Openbaar Ministerie, de rechterlijke macht en Nederland hem de mond willen snoeren. Door zijn veroordeling tot een celstraf, moet Schotte zijn parlementszetel inleveren.

(Suriname Mirror/De Telegraaf/Facebook)

Mensenrechtenactivisten in Colombia worden voor slechts $ 100 neergeschoten door huurmoordenaars

Het totale moordcijfer met 40% gedaald, maar moorden op activisten zijn gestegen


Forst, speciale VN-rapporteur voor mensenrechtenverdedigers: 'De situatie die ik zie in Colombia is echt dramatisch'


Mensenrechtenactivisten in Colombia zeggen, dat ze worden neergeschoten door huurmoordenaars die voor slechts $ 100 kunnen worden aangenomen, zei een topambtenaar van de Verenigde Naties maandag 3 december 2018, en spoorde de regering aan om een ​​toename van moorden te bestrijden. 

Een vredesovereenkomst in Colombia, die twee jaar geleden werd ondertekend en die een einde maakte aan de burgeroorlog in de natie, heeft geleid tot een daling van 40 procent in het totale moordcijfer, maar de moorden op activisten zijn gestegen, stelt Michel Forst, de speciale VN-rapporteur voor mensenrechtenverdedigers.


Volgens een juli-rapport van de Britse campagnegroep Global Witness, werden er afgelopen jaar vier land- en milieuactivisten wekelijks vermoord, het meest dodelijke jaar..

'In landelijke gebieden, waar de afwezigheid van de staat wordt gecombineerd met een grote aanwezigheid van georganiseerde en illegale gewapende groepen, zijn mannen en vrouwen (mensenrechten) verdedigers een gemakkelijk doelwit voor diegenen die in hen of in hun mensenrechtenagenda een obstakel zien voor hun belangen', zei Forst in een verklaring na een bezoek van 10 dagen aan Colombia.


'Ik was verrast om te horen dat je voor 100 dollar'ermee weg kunt komen of op zijn minst een huurmoordenaar kunt inhuren', zei hij. Activisten die werken aan mensenrechten en landrechten, die de LGBT + -rechten verdedigen, en gemeenschapsleiders van Afro-Colombiaanse en inheemse groepen lopen het grootste risico, zei Forst. 'Ik was echt geschrokken van wat ik van hen hoorde', vertelde Forst, die meer dan 200 activisten uit Colombia ontmoette, aan verslaggevers in de hoofdstad Bogota.


Moeders gaven hem foto's van hun zonen en dochters die vermist worden, en Forst hoorde ook getuigenissen van activisten die aanvallen hadden ondergaan die hij beschreef als 'de meest verschrikkelijke ervaring' van zijn carrière. 'De situatie die ik zie in Colombia is echt dramatisch', zei Forst.

Activisten worden dit jaar in Colombia om de twee dagen met een snelheid van één neergeschoten in Colombia, volgens Indepaz, een in Bogota gevestigde denktank. Forst merkte op, dat tijdens zijn 10-daagse officiële bezoek, vier activisten vermoord waren.

Forst zei, dat hij ook bezorgd was om getuigenissen te horen van Afro-Colombiaanse activisten die beweerden dat aanvallen op hen waarbij mogelijk rechtstreeks of indirect buitenlandse bedrijven in Colombia betrokken zijn, vooral die uit de extractieve sector.

De nieuwe regering van de conservatieve president Ivan Duque heeft het geweld sinds zijn aantreden in augustus veroordeeld, en pleitte voor meer maatregelen en een nationaal actieplan om activisten beter te beschermen. Volgens cijfers van de regering zijn 213 mensenrechtenactivisten gedood van januari 2016 tot oktober 2018.

(Suriname Mirror/VOA News/Reuters/Twitter)

Toename aantal bosbranden in Colombia na 2016 Vredesakkoord met FARC

(Bron foto: Uriel Murcia-Instituto Sinchi-Colombia)
Demobilisatie van FARC-guerrillagroep heeft onvoorziene effecten op ontbossingspercentages

'De tijd om vrede te sluiten met het bos is nu'


Bosbranden die bijdragen aan ontbossing zijn zesvoudig verergerd in Colombia in het jaar nadat een historische vredesovereenkomst eind 2016 een einde maakte aan een decennia lang conflict tussen FARC-guerrilla's (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) en regeringstroepen, volgens een studie in Nature Ecology & Evolution

'Deze dramatische toename ten opzichte van de trends in het afgelopen decennium zal de kans op ontbossing in beschermde gebieden in het komende jaar vergroten', zegt Laura C. Schneider, universitair hoofddocente bij de afdeling Geografie aan de Rutgers University-New Brunswick.

De studie onthulde de onvoorziene effecten van demobilisatie van de guerrillagroep op de ontbossingspercentages. Het gewapende conflict hield boeren en veeboeren af van het verbranden en het omzetten van bossen in akkers en weiden. Sinds de oorlog eindigde, zijn ontbossing en bedreigingen voor de biodiversiteit toegenomen als gevolg van de afwezigheid van de overheid of andere belanghebbenden bij landbeheer in een land met een van de hoogste biodiversiteit ter wereld, volgens Schneider.

De onderzoekers bevelen snelle veranderingen in Colombia aan:
real-time monitoring van bossen;
uitgebreide programma's om boeren en anderen te betalen om beboste gebieden aan de grens te beschermen;
overheidsintegratie van gedemobiliseerde gewapende groepen als personeel in beschermde gebieden; en de oprichting van een binnenlandse markt voor vergunningen voor ontbossing aan de grens.

'De tijd om vrede te sluiten met het bos is nu', concludeert de studie van wetenschappers van Universidad Nacional de Colombia, Rutgers en Stony Brook University.

De recente vredesovereenkomst eindigde een decennialange strijd tussen de regering en de guerrilla's van de FARC over de uitgestrekte beboste grens van Colombia. Hoewel gewapende conflicten en het einde ervan grote gevolgen kunnen hebben voor natuurlijke hulpbronnen, blijft de invloed van oorlog en vrede op tropische bossen betwist. Begrijpen hoe de overgang van oorlog naar vrede van invloed is op bossen is van cruciaal belang om de CO2-uitstoot en het biodiversiteitsverlies in Colombia en andere biodiversiteitrijke gebieden geteisterd door conflicten wereldwijd te verminderen.

De onderzoekers constateerden een stijging van 600 procent van de branden in beschermde gebieden op hotspots van biodiversiteit na guerrillademobilisatie in Colombia. Ze berekenden ook een toename van 52 procent van de kans op ontbossing in parken voor 2018.

Hoewel het vredesakkoord tekst omvat over duurzame ontwikkeling, hadden guerrilla's vaak hun eigen beleid voor bosbehoud dat ze episodisch en onder schot handhaafden, zodat ze niet gemakkelijk zouden worden opgemerkt door regeringsvliegtuigen en helikopters. Instandhouding kan een bijkomstigheid zijn geweest ten opzichte van de politieke en economische doelstellingen van de FARC aan de bosgrens, maar gewapende conflicten die de transformatie van uitgestrekte bossen en ontbossingsknooppunten tijdens de vrede afremmen, werden voorspeld, zegt de studie.

Aangezien de Colombiaanse overheid aan de grens over milieu- of andere wetshandhavingscapaciteit beschikt, kan de handhaving nu worden overwonnen door kleine landeigenaars, veeboeren, grondspeculanten, drugshandelaren en anderen. Het vredesakkoord beloofde landtitels aan voormalige strijders, vooral in gebieden die worden gecontroleerd door guerrillastrijders, waaronder verschillende beschermde gebieden. Demobilisatie kan het land toegankelijk maken voor teelt en grasland door voormalige strijders die de regio kennen en nieuwkomers die wachten op nieuw toegankelijk land.

(Suriname Mirror/Eurek Alert)

Braziliaan licht gewond bij poging alligator te vangen in straat te Central, Bahia (Brazilië)

Niet de eerste keer dat een alligator in de straten van Central wordt gezien...


Een Braziliaanse man zal niet snel meer met alligators spelen. Ernandes Machado heeft het geluk gehad om te ontsnappen, met slechts een paar kleine verwondingen aan een hand, na zijn ongelukkige ontmoeting met het gevaarlijke reptiel.

Machado probeerde de alligator, zondagmiddag 2 december 2018,  in het midden van de straat in de gemeente Central in Bahia, in het noordoosten van Brazilië was, te vangen, voordat bewoners hem te hulp kwamen.

In onderstaande video is Machado te zien op zijn rug op een trottoir terwijl hij vecht om de bek van de alligator te openen vlak nadat die in zijn linkerhand had gebeten, volgens de Braziliaanse nieuwswebsite Em Tempo.Men kan een dorpeling zien die probeert het dier te immobiliseren door een lang stuk hout in zijn bek te steken. Een korte tijd daarna assisteerde een andere persoon, die de dramatische scène documenteerde, het paar door de controle over het hout te behouden, terwijl de man een touw gebruikt om de bek van de alligator dicht te binden.

'Het is veilig, het is veilig,' zei hij. Machado houdt zijn handen stabiel over de bek van het reptiel, zich er volledig van bewust dat loslaten kan leiden tot een levensbedreigende aanval.

Globo meldde, dat de alligator later naar een vijver werd gebracht. Bewoners zeiden dat het niet de eerste keer was dat een alligator in de straten van Central werd gezien.

(Suriname Mirror/Jornal da Chapada/The Daily Mail/YouTube)

Noorwegen betaalt in 2017 70 miljoen dollar aan Brazilië voor verminderde uitstoot door ontbossing

(Bron foto: Bjørn Stuedal)
'Na twee jaar toenemende ontbossing zijn inspanningen van Brazilië in 2017 bemoedigend'

Maar, voorlopige cijfers geven aan dat de houtkap in het bosjaar 2018 is toegenomen...


Noorwegen zal voor 2017 70 miljoen dollar aan Brazilië voor de verminderde uitstoot door ontbossing in de Amazone, in lijn met klimaat- en boscoöperatie tussen de twee landen. 

'Na twee jaar van toenemende ontbossing waren de inspanningen van Brazilië in 2017 bemoedigend: de ontbossing daalde met 12 procent in vergelijking met het jaar ervoor en lag 64 procent onder het gemiddelde van het decennium voorafgaand aan de inleiding van grootschalige boshervormingen door Brazilië in 2004', zegt de Noorse minister van Klimaat en Milieu, Ola Elvestuen.

Ola Elvestuen zegt, dat Brazilië het afgelopen decennium zeer goede resultaten heeft behaald in het Amazonegebied. Tijdens de periode van samenwerking heeft Brazilië de atmosfeer gered van emissies van meer dan 4,5 miljard ton CO2, bijna 100 keer de jaarlijkse uitstoot van Noorwegen. De betaling van 70 miljoen door Noorwegen aan Brazilië is een vergoeding voor de vermindering van ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied, behaald in het bosjaar 2017 (augustus 2016 - juli 2017).Het geld wordt uitbetaald aan het Amazone Fonds van Brazilië, dat projecten ondersteunt die de ontbossing verder verminderen en het levensonderhoud van de mensen in het Amazonegebied verbeteren. Naast Noorwegen levert Duitsland ook belangrijke bijdragen aan het Amazon Fonds.

'Het is bemoedigend dat Brazilië vorig jaar de ontbossing in de Amazone wist te verminderen, ondanks een uitdagende economische situatie', zegt Elvestuen. Hoewel Brazilië in 2017 kan aantonen dat er sprake is van verminderde ontbossing, geven voorlopige cijfers aan dat de houtkap in het bosjaar 2018 is toegenomen.

In een onlangs gepubliceerde schatting presenteerde het Braziliaanse Nationale Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE) 2018 ontbossingscijfers over 7.900 km2. Dit komt overeen met een toename van de ontbossing met 13,7 procent van 2017 tot 2018. De cijfers zijn nog voorlopig, maar de mogelijke stijging geeft redenen tot bezorgdheid zowel in Brazilië als in Noorwegen. De geschiedenis heeft aangetoond, dat de ontbossing in het Amazone-regenwoud tijdens verkiezingsjaren vaak toeneemt. Brazilië heeft zojuist de presidents- en congresverkiezingen in 2018 voltooid.

De cijfers worden pas volgend jaar geverifieerd en zullen eerst dan de basis voor de betaling uit Noorwegen in 2019 geven, in overeenstemming met de regels van de resultaatgerichte samenwerking tussen de twee landen.

Elvestuen: 'We kijken ernaar uit om met de nieuwe regering te praten over de toekomstplannen van Brazilië en onze bilaterale samenwerking. We hopen en geloven dat Brazilië de wereld zal blijven tonen dat het mogelijk is om ontbossing te verminderen en de landbouwproductie op een duurzame manier te verhogen. Het is zeer positief, dat Braziliaanse bedrijven, en met name de agribusiness, in toenemende mate bijdragen aan de inspanningen tegen ontbossing in de Amazone.'

Brazilië heeft eerder aangetoond dat groei in landbouwproductie mogelijk is zonder het regenwoud negatief te beïnvloeden.

Volgens het Braziliaanse ministerie van Milieu zijn er verschillende redenen voor de toename van ontbossing in 2018. De toegenomen vraag naar Braziliaanse landbouwproducten heeft de opening van nieuwe bosgebieden gestimuleerd. Langere en meer strenge droge seizoenen hebben geleid tot een aanzienlijke toename van bosbranden.

De toename van georganiseerde misdaad en illegale houtkap is vaak verbonden met andere criminele activiteiten, zoals de illegale wapenhandel.

Elvestuen zegt, dat Noorwegen een trotse partner is van Brazilië en beschouwt de samenwerking als een groot succes.

'De resultaten van Brazilië in het terugdringen van ontbossing van 2005 tot 2014 zijn een van de grootste inspanningen om de klimaatverandering de afgelopen tien jaar te bestrijden. Noorwegen zal het Amazone Fonds tot 2020 blijven steunen, in overeenstemming met onze gezamenlijke verklaring met Brazilië tijdens de klimaattop van Parijs in 2015 en onze bijdrageovereenkomst met het Amazonefonds. We kijken er naar uit om met de nieuwe regering de weg vooruit te bespreken.'

(Suriname Mirror/Regering Noorwegen

Internationale waarnemers bij gemeenteraadsverkiezingen in Venezuela

De Nationale Kiesraad organiseert voor 8 december 14.382 stembureaus 


Een delegatie van de Consejo de Expertos Electorales de América Latina, CEELA, en een vertegenwoordiging van waarnemers uit België zijn van plan deel te nemen aan de stemming voor gemeenteraadsleden in Venezuela, die op 9 december zal plaatsvinden. 

In dit verband heeft de voorzitter van de Nationale Kiesraad (CNE, Consejo Nacional Electoral), Tibisay Lucena, aangegeven dat hoewel het een lokale stemming is, meestal zonder internationale monitoring, de instelling heeft besloten dit protocol te handhaven.


Ze wees erop dat de verkiezingen drie groepen waarnemers uit het land zullen hebben: het Sociale Project, de Asamblea de Educación en de Pueblo Digno Foundation.


In verklaringen aan verslaggevers merkte Lucena op dat tot nu toe het programma voor de verkiezingen voor 85% normaal is uitgevoerd. Aan de gemeentelijke verkiezingen wordt deelgenomen door 51 politieke organisaties, 21 nationale partijen, 11 regionale partijen, meer dan 5 nationale inheemse partijen en 14 regionale organisaties.

Op zondag 8 december zal de CNE 14.382 stemcentra opzetten met 28.773 stemtafels en ongeveer 28.773 stemmachines.

(Suriname Mirror/Radio Surco/Venezuela al Dia/Prensa Latina/Twitter)

Bus- en boothouders Nationaal Vervoer Bedrijf maar weer eens in staking

Betaling aan bus- en boothouders vanaf oktober niet voldaan

'We hebben geen geld meer om de staat te subsidiëren'


Bus- en boothouders die hun diensten verlenen aan het Nationaal Vervoer Bedrijf (NVB) hebben vandaag, woensdag 5 december 2018, massaal het werk neergelegd. Ze hebben vanaf oktober geen betaling gekregen, zo bericht de Ware Tijd.

'Er is geen zicht wanneer we worden betaald. Ik ben al twee weken bezig met het ministerie van Openbare Werken, Transport & Communicatie en men blijft aangeven dat het ministerie van Financiën het geld moet overmaken', zegt Iwan Woon, ondervoorzitter van de Organisatie van Bushouders Suriname.

Zolang de bus- en boothouders niet zijn uitbetaald zal de actie niet opgeheven worden.

'We hebben geen geld meer om de staat te subsidiëren', zegt Woon. Vooral sociaal zwakkeren zijn afhankelijk van het staatsvervoer. Ze zullen weer de dupe worden van de wanbetaling van de overheid. 'Als er tijdig wordt betaald, hebben wij geen probleem', stelt de ondervoorzitter.

Schoolbesturen op Curaçao luiden alarmbel over achterstallig onderhoud schoolgebouwen

Besturen willen na jaren ‘loze toezeggingen’ beslissingen voor wezenlijke verbeteringen


Achterstallig onderhoud van de schoolgebouwen, verouderde computersystemen en een vergoedingsstelsel dat tekortschiet. De schoolbesturen kaarten de noodsituatie in het onderwijs al jaren aan, maar zonder succes. Nu hebben ze de handen ineengeslagen en luiden samen de noodklok, aldus vandaag, woensdag 5 december 2018, het Antilliaans Dagblad.

De schoolbesturen op Curaçao stellen zich voor het eerst als één blok op in hun strijd voor een verhoging van de vergoeding voor materiële kosten, de verbetering van de veiligheid en digitalisering.

In een brief aan de regering en het parlement dringen de vertegenwoordigers van de schoolbesturen erop aan dat na jaren van ‘loze toezeggingen’ eindelijk beslissingen worden genomen voor wezenlijke verbeteringen. Zij spreken van een ‘noodsituatie’ en laten zich niet langer afschepen met de mededeling dat er ‘geen geld is’.

Het gaat erom waar je prioriteit aan geeft, zegt Maghalie van der Bunt-George, directrice van de Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO). 'Dan zien we bijvoorbeeld dat de overheid geld uitgeeft aan het herstel van wegen in plaats van aan het onderhoud van scholen. Dat is een keuze. Het is niet voor het eerst dat we aankloppen bij de regering, we vragen al jaren om naar onze financiële situatie te kijken.'

Girobank Curaçao biedt Plaza Hotel voor de derde keer te koop aan op veiling

Amerikaan Bolera ook na een week uitstel niet over de brug met de 13,5 miljoen gulden


Girobank gaat Plaza Hotel voor de derde keer te koop aanbieden op een veiling. Daartoe is besloten nu de Amerikaan Tom Bolera ook na een week uitstel niet over de brug is gekomen met de 13,5 miljoen gulden die hij op de veiling van 9 november had geboden. De datum van de nieuwe openbare verkoop is nog niet bekend. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 5 december 2018.

Freddy ten Holt, gemachtigde namens de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) bij Girobank, spreekt van een grote teleurstelling voor alle betrokken partijen. Dat de veiling van het gebouw in Punda nu voor de tweede keer op een mislukking uitdraait, roept vragen op.

In de veilingcondities die notaris Igor Naaldijk donderdag 8 november aan de geïnteresseerden gaf, staat uitdrukkelijk dat de bieder een ‘onherroepelijke bankgarantie’ moeten kunnen overleggen of ‘andere zekerheid’ moet kunnen stellen ‘ten genoegen van de executant’. Bolera heeft een dergelijke garantie nooit gegeven, zo blijkt nu.

Het is dan aan de executant, in dit geval Girobank, om te beslissen of de veiling doorgaat. De Amerikaan had volgens Ten Holt wel het vereiste deposito om de kosten van de veiling te dekken. 'Girobank loopt geen risico, want hij moet nu opdraaien voor de kosten van de openbare verkoop en verliest zijn deposito.' Bolera was donderdag 8 november de enige bieder.

Families Vogels en Van Alstede, Curaçao, onderwerpen voormalige Corall Cliff aan een metamorfose

Regering-Rhuggenaath en investeerders tekenen akkoord voor ontwikkeling gebied Santa Martha

'Binnen twee tot drie jaar wordt een 4-sterren all inclusive resort gebouwd met 200 tot 300 kamers'


Voor het in verval geraakte voormalige Corall Cliff, later Sunset Waters, is een nieuwe toekomst - een metamorfose - nabij. Het betreft een ‘veelomvattend project’ van de families Vogels en Van Alstede ter vervanging van het sinds 2009 leegstaande en verwaarloosde hotel en omgeving. In de Voyager Lounge van het Avila Beach Hotel hebben gistermiddag de regering-Rhuggenaath en de lokale investeerders hun handtekening gezet onder een akkoord voor de ontwikkeling van het gebied bij Santa Martha, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 5 december 2018.


Voor de familie Vogels wordt dit het derde grote hotelproject op Curaçao. Na eerst Lions Dive en de aankoop in 2015 van Avila Beach volgt dan nu het hotel te Bándabou.

Robbin Vogels, zoon van Will Vogels en zelf general manager van Avila, legde uit dat binnen twee tot drie jaar een 4-sterren all inclusive resort wordt gebouwd met 200 tot 300 kamers dat onder hun aanvoering zal worden beheerd. Hiermee is een investering gemoeid van 100 miljoen gulden en 250 personen zullen er werk vinden.

In meerdere fases zal daarna het aantal kamers, verdeeld over twee tot drie hotels, uitgebreid worden tot minimaal 750; te zijner tijd goed voor 1.000 tot 1.500 arbeidsplaatsen. Dit totale plan vergt, uitgesmeerd over een periode van tien jaar, een investering van tenminste 250 miljoen gulden.

Crediteurenvergadering van Insel Air International, Curaçao, succesvol verlopen

800 Schuldeisers, van de 1.200, krijgen hun geld volledig terug


De crediteurenvergadering van Insel Air International is succesvol verlopen. In totaal zijn 231 van de ruim 1.200 crediteuren gisteren akkoord gegaan met de uitbetaling van ongeveer 3.000 gulden op korte termijn, zoals dat is voorgesteld in de Heads of Agreement met interCaribbean Airways. 

Op basis van deze ontwerpovereenkomst geldt voor 800 schuldeisers dat zij hun geld volledig zullen terugkrijgen. Zij werden om die reden automatisch geacht te hebben ingestemd met het voorstel, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 5 december 2018.
51 Crediteuren uit deze groep hebben dat gisteren nog eens expliciet gedaan.

De resterende 180 schuldeisers die hun goedkeuring hebben gegeven, hadden beduidend meer geld aan Insel Air uitgeleend. Deze geldverstrekkers hebben onderaan de streep de doorslag gegeven, want in totaal moest niet alleen een tweederdemeerderheid van het totaalaantal crediteuren groen licht geven. Samen moesten die ook nog eens 75 procent van de hele schuldenlast dekken. Zo legt bewindvoerder Rogier van den Heuvel uit.

Voorbeelden van de grotere schuldeisers die hebben ingestemd zijn de OBNA Bank, die 5,3 miljoen had verstrekt; Curaçao Airport Partners waarbij Insel voor 4,733 miljoen in het rood staat; en een aantal Maduro-genootschappen die goed zijn voor in totaal ruim 1 miljoen aan schuld.

Bushouders op de route Paramaribo-Lelydorp (PL) dreigen met acties

Opgelegde maatregelen van ministerie OWT en C vallen verkeerd

'Ons traject is al overbelast met bussen van de routes PO, PBO en PH die allemaal rijden op de Indira Gandhiweg, naast de 160 PL-bussen'


Bushouders op de route Paramaribo-Lelydorp (PL) zijn faliekant tegen sommige maatregelen van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT en C). Ze komen vandaag, woensdag5 december 2018 bijeen in het kantoor van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) aan de Van 't Hogerhuysstraat om hiertegen een standpunt in te nemen, aldus de Ware Tijd.

'Als de afdeling Transport van het ministerie met deze werkwijze doorgaat, zullen harde acties volgen', zegt Rawien Bajnath, woordvoerder van de PL- bushouders. Hij wil nog niet in detail treden over de eventuele acties.

Joyce Blokland, directrice van Transport, is volgens hem het brein achter de maatregelen. De druppel die de emmer deed overlopen is volgens Bajnath de maatregel die gisteren is ingegaan, dat PL-bussen niet 'los' meer mogen rijden. 'We moeten parkeren bij de eindhalte en wachten op onze beurt. Dit kunnen we niet de hele dag doen, anders lopen we inkomsten mis', legt de woordvoerder uit. Ook zijn de bushouders boos dat het ministerie vergunningen blijft verstrekken waarvan de trajecten gedeeltelijk vallen op de PL-route. Hierdoor wordt de spoeling dun en maken ze niet veel winst. Het gaat onder meer om bushouders die de route onderhouden waar het ziekenhuis in Wanica komt. Ook is er nu een nieuwe route Lelydorp-Universiteit, bestemd voor studenten.

'Ons traject is al overbelast met bussen van de routes PO, PBO en PH die allemaal rijden op de Indira Gandhiweg. Naast de 160 PL-bussen', zegt Bajnath.

Daarnaast zijn de PL-bushouders er niet over te spreken dat per bus slechts één chauffeur de hele dag moet rijden. Dat in het kader van ordening van de bussector. Volgens de woordvoerder moet dit dagelijks tussen vijf uur in de ochtend tot negen uur 's avond. 'De chauffeurs kunnen dat niet elke dag doen. Ze zullen bijvoorbeeld vier dagen rijden in een week en hierdoor kunnen we de bus de overige dagen niet inzetten.'

Of de PL-bushouders de geplande rechtstreekse betaling van de subsidie goed vinden, kan Bajnath nog niet zeggen. Hij heeft vernomen, dat pas wanneer een bushouder vier of meer ritten per dag heeft gereden die in aanmerking komt voor de subsidie. 'Als we bij de eindhalte op onze beurt moeten wachten, zullen we de vier ritten niet halen', aldus de woordvoerder. Blokland was niet bereikbaar voor commentaar, aldus de Ware Tijd.

Surinaamse verdachte van cocaïnesmokkel Steven Antonius door Jamaica aan VS uitgeleverd

(Bron foto: Bladna.nl)
Antonius, Guyanees en Colombiaan onder andere verdacht van smokkel 624 kilo cocaïne via de Azoren naar Nederland


De Surinamer Steven Antonius is eind vorige week samen met een Guyanees en een Colombiaan door Jamaica uitgeleverd aan de VS. Dat land verdenkt het trio van grootschalige export van cocaïne naar dat land, of de poging daartoe en vroeg om hun uitlevering. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 5 december 2018.

Antonius, Servington ‘Big Head’ Lovell en Agimero Zapata Castro werden eind oktober op Jamaica aangehouden toen zij op de luchthaven uit het vliegtuig stapten. De aanhouding was het resultaat van samenwerking tussen de autoriteiten van de VS, Suriname, Guyana en Jamaica.

De Colombiaan, die in Guyana woont, en Lovell waren reeds lang in het vizier van de lokale autoriteiten, terwijl Antonius, die geïdentificeerd werd als de rechterhand van Castro en vertrouwensman in Suriname, vrij onopvallend was. In het weekend hebben Guyanese autoriteiten zich toegang verschaft tot niet alleen woningen van Lovell, die eigenaar is van het bekende Tower Hotel in Guyana, maar ook postbussen opengebroken op zoek naar bewijs.

Een Surinaamse deskundige sluit niet uit dat in Suriname hetzelfde gebeurt, op zoek naar belastende omstandigheden voor Antonius. Het is te verwachten, dat de Amerikanen ook aan Suriname het verzoek zullen doen om het onderzoek verder voort te zetten.

Het trio wordt ervan verdacht grootschalig bezig te zijn geweest en dat daarom de landen uit voorzichtigheid besloten hebben hen te laten berechten door de VS, waar zij ook hun straf zullen uitzitten. Dezelfde strategie werd toegepast, aldus de Ware Tijd, op de beruchte Guyanese drugsbaron Roger Khan die eveneens in een hinderlaag liep die hem richting het Amerikaans gerecht voerde.

Het trio wordt onder andere verdacht van de smokkel van 624 kilo cocaïne via de Azoren naar Nederland. De Colombiaan wordt gezien als de spil in het geheel, omdat hij de coördinatie had van het distribueren van cocaïne in de regio en ook Suriname via boten en semi duikboten. Antonius zou de man zijn die lokaal zaken voor hem afhandelde, onder andere het innen van geld. Naar verluidt heeft geen van de drie verdachten zich verzet tegen hun uitlevering

Verdachte (33) van beroving door politie in linker onderbeen geschoten

Gewonde verdachte en kompaan (31) snel na beroving in Iroidaweg in de kraag gevat


Het Korps Politie Suriname bericht dinsdag 4 december 2018, dat de 33-jarige E.Z. en C.M. (31) zaterdag 1 december zijn aangehouden door politieambtenaren van regio Midden, de Surveillance Regio Midden en van het Regio Bijstand Team Paramaribo. Daarbij werd Z. geraakt door een politiekogel in zijn linker onderbeen.  Hij is onder politiebewaking opgenomen in een ziekeninrichting.

De politie van regio Midden kreeg had via de Centrale Meldkamer (CMK) de melding ontvangen van een beroving in de Iroidaweg, zijstraat van de Magentaweg, Wanica. Het slachtoffer kon nog het kentekennummer van het voertuig, waarin de rovers waren gestapt, doorspelen aan de politie.

De eenheden reageerden direct op de Algemene oproep van de CMK en wisten Z. en M. aan te houden, nadat hun voertuig aan de Welgedacht-C weg aangetroffen was.

Beide mannen zijn hangende het onderzoek in verzekering gesteld.

Budike (NPS) wil verhoging sociale bijstand en AOV

'De AOV en bijstand aan sociaal zwakkeren moeten onmiddellijk opgetrokken worden'


Marlon Budike (NPS), die gisteren is toegelaten als Assembleelid, vindt dat zo snel mogelijk de uitkering van mensen die sociale bijstand krijgen en de Algemene Oudedagsvoorziening (AOV) verhoogd moeten worden. Hij zegt, dat iedereen ziet hoe duur de goederen in de winkels zijn. De mensen kunnen het niet meer trekken volgens de politicus, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 5 december 2018.

'De AOV en bijstand aan sociaal zwakkeren moet onmiddellijk opgetrokken worden. Er zijn ook NDP'ers die AOV en sociale bijstand ontvangen. Zij gaan het ook niet redden eind januari', meent Budike.

Het Assembleelid zal zich de komende periode ook sterk maken voor het decentralisatieproces. Budike vindt het erg, dat de districten nauwelijks enige armslag hebben. De middelen worden in onvoldoende mate vrijgemaakt om te werken aan ontwikkeling van de ressorten en districten. 'Het decentralisatieproces is lamgelegd', meent de NPS'er, die NPS-afdelingsvoorzitter is van Commewijne.

Budike stelt, dat Assembleeleden er niet zijn om het belang van beleidsmakers te dienen, maar dat van het volk. Hij benadrukt, dat het volk de Assembleeleden gekozen heeft om de vinger aan de pols te houden. Als het gaat om het dienen van het belang van de samenleving, moet het volgens Budike niet uitmaken van welke politieke partij een volksvertegenwoordiger afkomstig is.

Het afschaffen van de 1% regeling vindt het Assembleelid ook geen goed idee. Als dat gebeurt, kunnen twee mensen een politieke partij oprichten en deelnemen aan de verkiezingen. Wat hem betreft moeten er sancties komen tegen politieke partijen die minder stemmen krijgen dan 1%. Zij zouden dan niet meer deel mogen nemen aan de volgende verkiezing.

Met het toetreden van Budike tot De Nationale Assemblee heeft de NPS-fractie nu 3 zetels. De VHP is van 9 naar 8 zetels teruggevallen door het overlijden van Sheilendra Girjasing in oktober.

Paramaribo klaar voor nieuwe fase in samenwerking met Chinese stad Hangzhou

Districtscommissaris Nerkust woont bijeenkomst bij in Hangzhou inzake 'One Belt One Road'


'Paramaribo is de hoofdstad aan de noordelijke kust van Suriname, een land bestaande uit overwegend uniek gevarieerde tropisch woud, met ruime gelegenheid om te genieten van eco-toerisme. De multi-etnische cultuur is duidelijk zichtbaar in Paramaribo, en de aanwezigheid van een gevarieerde culturele keuken. Afstammelingen van voorouders uit Europa, Afrika, Indonesië, China en India wonen er samen met die van de inheemsen en vormen zo de Surinaamse cultuur. Suriname is ook het enige land op het westelijk halfrond waar het Chinees Nieuw jaar als officiële vrije dag of te wel nationale feestdag is erkend. Voorts is Paramaribo ook op de werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties, vanwege haar vele historische houten gebouwen die typerend zijn.'

Woorden van gelijke strekking ter promotie en presentatie van Paramaribo bij monde van de districtscommissaris van Paramaribo Noord-Oost, Mike Nerkust, op de eerste dag van 'The First Belt and Road Local Cooperation (BRLC) General Assembly and Seminar on Artificial Intelligence Facilitates Urban Governance' die maandag en dinsdag plaatsvond te Hangzhou, China, zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut, NII, dinsdag 4 december 2018.

- Hángzhōu is de hoofdstad van de oostelijke provincie Zhejiang, Volksrepubliek China. De stad ligt ongeveer 180 kilometer ten zuidwesten van de Chinese metropool Shanghai. In 2017 heeft Hangzhou een geregistreerde populatie van 9,5 miljoen inwoners, waarvan 7,9 miljoen in de stad zelf. Vergeleken met 2005 is het aantal inwoners in de stad zelf meer dan verdubbeld. Hangzhou is een van de bekendste en welvarendste steden van China. - 

De vergadering had tot doel het uitwisselen van ideeën, informatie en ervaring inzake de toepassing van kunstmatige intelligentie, data en ICT voor het opgang brengen van partnerschappen voor wederzijdse ontwikkeling. Dit vormt de digitale tak van het Belt and Road Initiatief. Deze vergadering bracht zo'n 150 delegaties uit 60 steden van diverse landen en diverse internationale organisaties bij elkaar om hun gedachten te laten gaan over de implementatie van het digitale Belt and Road Initiative.

De BRLC was eertijds geïnitieerd door het gemeentebestuur van Hangzhou en de 'Chinese People Association for Friendship with Foreign Countries'. One Belt One Road Suriname heeft in mei 2018 de Memorandum of Understanding inzake One Belt One Road met de China getekend, hetgeen een belangrijke stap markeerde in de expressie van de nationale politieke wil om deelgenoot te worden van dit initiatief. In dit verband zal Hangzhou een niet te onderschatten rol vervullen in het op gang brengen van samenwerking tussen lokale overheden van diverse landen waar China een goede relatie en samenwerking mee onderhoudt.

Belangrijke peilers van het One Belt One Road initiatief zijn openheid, samenwerking, gezamenlijk voordeel, en win win.

De districtscommissaris haalde ook aan, dat Paramaribo en Hangzhou al heel lang een stedenband onderhouden en wel sedert 23 mei 1998. Hij deed tijdens zijn toespraak het voorstel tot het opzetten van tijdelijke dan wel permanente lokale uitvoerende stadskantoren teneinde de samenwerking uit hoofde van de stedenbanden meer gestalte te geven en effectiever te monitoren. Voorst gaf hij aan, dat de uitbreiding en modernisering van communicatie kanalen de weg vrijmaakt voor de wederzijdse inwoners van de steden voor sociale, culturele en commerciële samenwerking.

Tijdens de Algemene Vergadering werden de statuten voor het comité belast met BRLC en de uitvoerende organen van BRLC, alsook regels en instrumenten ter institutionalisering van de samenwerking in het kader van BRLC aangenomen door de aanwezige leden, waar ook Nerkust deel van uitmaakte.

Het co-presidentschap van BRLC bestaat uit Finland, Suriname, Laos, China en één organisatie, voorgezeten door Maria Moreni, presidente van de Italy-China Friendship Association. Mike Nerkust heeft namens Suriname zitting in dit orgaan. Hij werd tijdens de vergaderingbijgestaan door ambassadrice Patty Chen en ambassaderaad Jerrel Moriah, die ook voor deze vergadering waren uitgenodigd.

De delegatie kijkt terug op een succesvolle vergadering waarin de samenwerking tussen Paramaribo en Hangzhou een nieuwe fase is ingegaan.

President Bouterse streeft naar oplossing problemen van mensen met een beperking

Bouterse laat zich informeren door de Stichting Wan Okasi

(Bron foto: NII)
'Hij heeft zich bereidwillig getoond om zaken zo spoedig mogelijk op te lossen'


President Desiré Bouterse heeft gisteren, dinsdag 4 december 2018, de Stichting Wan Okasi ontvangen op zijn kabinet. Tijdens deze ontmoeting is gesproken over de pijnpunten waarmee mensen met een beperking te kampen hebben. 

De president acht het belangrijk om naar de noden van deze groep te luisteren, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII). Het beleid van de regering is er ook op gericht om te voorzien in de noden van deze doelgroep.

'De verkregen informatie van Stichting Wan Okasi zal worden doorgeleid naar de overheidsinstanties, om zo spoedig mogelijk verlichting te brengen in de noden van de doelgroep.'

Aniel Koendjbiharie, voorzitter van de stichting, zegt dat het gesprek vruchtbaar is geweest. 'De president was niet op de hoogte van het aantal problemen en de ernst van de situatie. Hij heeft zich bereidwillig getoond om zaken zo spoedig mogelijk op te lossen', aldus de voorzitter.

Doekhie (NDP): ‘Neks no fout met samenwerking NDP en VHP’

'Zonder de NDP gaat de VHP in ieder geval weer fröbelen in de oppositiebanken'

'Wanneer je ballen tussen je benen hebt, ga alleen de verkiezingen in, ga niet leunen op anderen'


NDP-parlementariër en hoofdbestuurslid Rachied Doekhie heeft geen enkel probleem met een toekomstige samenwerking tussen de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP), onder leiding van Chandrikapersad Santokhi, en de Nationale Democratische Partij (NDP) van Desi Bouterse. De VHP-leiding heeft vorige week tijdens een persconferentie geen klare wijn willen schenken of de partij na de verkiezingen van 2020 met de NDP zal samenwerken in een coalitieregering of niet. De bal werd gelegd op de helft van het electoraat. 

'Ik ben altijd voorstander van een samenwerking met partijen, die ideologisch het land voorop stellen. Als de VHP wil meewerken, dan neks no fout. De NDP heeft al in het verleden gewerkt met de KTPI, Pertjajah Luhur, ABOP en BEP. Waarom zouden wij dan niet met de VHP willen werken?', stelt Doekhie dinsdag 4 december 2018 in het Dagblad Suriname.

De NDP'er voert aan, dat de VHP de NDP nodig heeft om een regering te vormen. 'Zonder de NDP gaat de VHP in ieder geval weer fröbelen in de oppositiebanken', aldus Doekhie.

Indien de samenleving wenst, dat de VHP niet met de NDP gaat samenwerken na 2020, moet de kiezer de VHP volgens Santokhi een mandaat van minstens 28 parlementszetels geven. Doekhie ziet dit streven als een grote grap, omdat hij ervan overtuigd is, dat de VHP niet over het vermogen beschikt om de NDP tegen te houden. 'Het is misschien haalbaar wanneer zij uit Guyana een paar zetels kopen. Misschien kunnen zij Bharat Jagdeo vragen om een paar van die zetels in een zak voor ze te posten. Sinds de oprichting van de VHP en nu 70 jaren verder, heeft deze partij nooit 28 zetels binnengehaald. Mensen zijn ze een beetje ziek geworden in dit land', vervolgt de politicus.

Volgens eigen voorspelling van de NDP’er zal de VHP in 2020 in totaal slechts 10 zetels binnenhalen. De zetels uit het binnenland zullen volgens Doekhie slechts een droom blijven.

Voor Doekhie is ook het verbieden van pre-electorale combinaties een noodzaak. 'Wanneer je ballen tussen je benen hebt, ga alleen de verkiezingen in. Ga niet leunen op anderen. Je wilt populair zijn en je wilt meedoen, maar je hebt geen achterban en charisma. Je maakt een kleine ‘todo prasoro’ partij om een ritje te nemen op de rug van een grotere. Dan wordt zo iemand uiteindelijk ook minister. Flauwekul! Ga je nu je eigen kracht tonen!', benadrukt de NDP’er.

Hij voegt eraan toe, dat de historie gewezen heeft dat de bundeling van partijen ook niet werkt. Verwezen wordt naar de V7 als grootste combinatie, een samenwerking tussen de VHP, NPS, PL, BEP, DA ’91 en SPA, het Mega Front (MF), A Nyun Combinatie (ANC) en Alternatieve Combinatie (AC), die alle zonder succes in 2015 gestreden hebben tegen de NDP. 'Ze hebben allemaal pai pai gehad van jewelste. Dus het werkt niet', aldus Doekhie.

Voor Doekhie hebben ‘kleine partijen’ als de Nationale Partij Suriname (NPS) geen betekenis meer op het politieke veld. Het feit, dat de NPS geen voorstander is dat de wijzigingen al in 2020 in werking moeten zijn, komt volgens de NDP’er vanwege de vrees alleen de verkiezingen in te gaan. 'Deng mang e frede. Wanneer je een politieke partij hebt opgericht, moet je je eigen kracht gaan tonen', stelt hij. De parlementariër is daarom ook blijm dat de 1% regeling wordt geschrapt, omdat in de praktijk niet eens 80% van de partijen hieraan kan voldoen.

Doekhie is ook blij met de wijziging bij de verkiezing van de ressortraadsleden. De situatie waarbij in een ressort alle zetels gaan naar de partij die 51% van de stemmen haalt en de andere die 49% heeft gehaald niets krijgt, is zeer onrechtvaardig. Door dit aan te passen naar een evenredig stelsel komt er volgens de NDP’er inderdaad meer rechtvaardiging. 'Het is niet goed dat je in een ressort woont waar persoon A 3.000 stemmen krijgt, maar persoon B sleept met 30 stemmen de zetels binnen, omdat hij op een lijst staat die gewonnen heeft. De personen die de meeste stemmen op ressortraadsniveau halen, moeten met deze wijziging nu in aanmerking komen voor die ressortraadszetels', stelt de NDP’er.