donderdag 23 juli 2015

Den Blauwvinger: Edwin 'Solo' Gefferie van alle markten thuis...

COLUMN: Voor het beroep marktmeester zijn geen speciale diploma's vereist

Circuspromotor, schrijver theaterstukken, acteur, radiopresentator, militair en....marktmeester

23-07-2015  Den Blauwvinger/De Surinaamse Krant


Wie ooit in Suriname is geweest zal ongetwijfeld een of meerdere keren een bezoek hebben gebracht aan die ene grote, overdekte, markt in Paramaribo. De Centrale Markt aan de Waterkant, pal aan de Surinamerivier, in het centrum van de stad. Een toeristische trekpleister ook. Op de begane grond vooral verkoop van groente, vlees, vis en kruiden en op de eerste verdieping vooral verkoop van allerlei kleding. Kleurrijk, bont boven en de lucht van vis , kruiden en vlees beneden.

Maar, de Centrale Markt is aan het verloederen, verpauperen. Het is een grote onhygiënische bende beneden geworden, nauwelijks nog aantrekkelijk. Vis en vlees worden nauwelijks gekoeld bewaard voor verkoop aangeboden. Kip wordt ter plekke in stukken gekapt met houwers op vieze stenen 'tafels'. De vloer van de grote markt vertoont een smerig beeld. Tijdens een recent bezoek aan de markt van de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Soeresh Algoe, liet die weten dat als het aan hem lag de markt meteen zou worden gesloten.....

Gelukkig lijkt er eindelijk in positieve zin verandering te komen. De komst van districtscommissaris Jerry Miranda van Paramaribo Noordoost leidt tot actie en heeft inmiddels geleid tot het vertrek van de leiding van de markt, marktmeester Stephanus Korendam. Hij werd, zoals dat heet, eind juni ter beschikking gesteld van de directeur van het ministerie van Regionale Ontwikkeling. Miranda was niet tevreden met de werkzaamheden van Korendam. Standhouders klaagden al lange tijd over de situatie onder het lekkende dak van de markt, over het ontbreken van sanitaire voorzieningen en water, over de hitte en de slechte verlichting. Een passief handelende Korendam beweerde telkenmale die zaken bij zijn superieuren te hebben gemeld, maar hij liet ook weten dat de standhouders volgens hem overdrijven met hun klachtenreeks.

(Bron foto: YouTube)
En toen was daar plotseling, medio juli, Edwin 'Solo' Gefferie. Aangesteld als nieuwe marktmeester. Verrassend en toch ook wel een tikje ongeloofwaardig. Een van zijn eerste publieke verklaringen als marktmeester deed hij 17 juli tegenover Starnieuws: 'Er heerst een onoverzichtelijke, chaotische situatie op de Centrale Markt, die getransformeerd en geherstructureerd moet worden.' Inmiddels is begonnen met het renoveren van de achterzijde van de markt, waar groenten worden verkocht. Daarnaast is er al een speciale vishal gebouwd.
Gefferie liet ook meteen weten geconstateerd te hebben, dat mensen producten verkopen zonder toestemming en dat er een wildgroei onder taxichauffeurs voor de hal is die zonder toestemming ritten rijden van en naar de markt.

Marktverkopers reageren natuurlijk positief op de veranderingen en lijken blij te zijn met de komst van Gefferie. Zij hebben jarenlang geklaagd over de situatie, maar er gebeurde welhaast niets. renovatie. Nu, met Gefferie aan het roer, verwachten zij allerlei positieve veranderingen.

Maar, die Gefferie heeft totaal geen markt-'achtergrond' of –ervaring. De man is beroepsmilitair, majoor, schrijft nu en dan theaterstukken voor onder andere toneelvereniging Wan Denki, presenteert programma's op de staatszender SRS (Stichting Radio-omroep Suriname), waaronder het populaire spelletje 'Geen ja, geen nee', is acteur en circuspromotor onder de naam Solo Promotions (onder andere van het Circus Havana Cuba) en was een van de drijvende motoren achter protesten tegen de auteursrechtenorganisatie stichting Auteursrechten Suriname, SASur.

Hoe is deze veelzijdige man marktmeester kunnen worden van de grootste markt in Suriname, de Centrale Markt in Paramaribo? Het heeft er alle schijn van dat dit een van de zoveelste 'vriendjespolitiek'-aanstellingen is geweest. Immers, wat is de connectie van Gefferie met het marktwezen? Voor zover bekend, geen enkele.

Maar, wie weet blijkt hij met zijn charisma en werklust de juiste man te zijn op de juiste plek. Wil 'Solo' Gefferie echter van 'zijn' markt een succesverhaal maken, een wederopleving, dan zal hij zijn nieuwe job niet als een bijbaantje moeten zien, maar als een zware fulltime baan die dus veel tijd en energie zal vragen.
Het enige voordeel van de man is dat hij kennelijk van alle markten thuis is en dus nu ook van de Centrale Markt.....en hij heeft alle standhouders, zo het zich laat aanzien, in ieder geval achter zich staan en, niet onbelangrijk, Jerry Miranda.
Suriname kan binnenkort weer genieten van een welriekende, schone en overzichtelijke hygiënische Centrale Markt waar bezoekers weer met plezier naar toe kunnen gaan.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
23 juli 2015
Amsterdam-Paramaribo