dinsdag 9 juni 2020

Jogi (VHP) vindt total lockdown 'ondoordacht en heel slecht voorbereid'

'Weinig samenhang bij Covid-lockdown, is chaotisch en onoverzichtelijk'

'Je taak is niet om mensen in een moeras te duwen'


VHP-parlementariër Mahinder Jogi vindt het besluit van de regering en met name het Covid-19 Managementteam om gedurende twee weken een total lockdown te houden, ondoordacht en heel slecht voorbereid. Dat zegt hij vandaag, dinsdag 9 juni 2020, in het Dagblad Suriname.

'Ik vind dat er weinig samenhang is bij de Covid-lockdown. Het is chaotisch en onoverzichtelijk. Je zegt dat winkels en supermarkten van 7.00 uur tot 14.00 uur open zullen zijn, maar als mensen niet over straat mogen gaan, wie gaat dan kopen? Hoe oefen je controle uit dat die winkels inderdaad opengaan? Want als je langs elke buurt rijdt, dan zie je dat een de meeste winkels gesloten zijn. Welke grip heeft de regering op de winkeliers? Kunnen we deze mensen niet verplichten om hun winkels te openen? Want ze doen wat ze willen.'

Dat slechts één persoon per huishouden naar de winkel mag en bovendien op basis van een naamvolgorde, vindt Jogi een ‘nonsens besluit’. 'Dat heel ding is nonsens! Men moet onmiddellijk daarmee stoppen. Yu e kiri den sma.'

Hij keurt vooral af, dat deze maatregelen noch de consument, noch producent en vooral noch de agrarische producent accommodeert. Fruit en groente eten, maar landbouwers kunnen niet verkopen Wat de volksvertegenwoordiger, die met voorkeurstemmen in Saramacca is herkozen, frappant vindt, is dat Danielle Veira van het Covid-19 Managementteam mensen oproept om hun weerstand tegen het virus op te bouwen door meer fruit en groente te consumeren, maar dat hetzelfde Managementteam alle landbouwers een dolksteek geeft door alle openbare markten te sluiten.

'In Paramaribo zijn er 250.000 of meer mensen die eten moeten hebben. Geen enkele landbouwer mag naar de markt met hun producten. Geen enkele handelaar mag naar de markt en niemand mag naar de groothandel. De landbouwer kan niet wachten, want elke seconde dat hij wacht lijdt hij verlies. Wanneer tomaat, komkommer, peper of boulanger geoogst moeten worden, kan men niet wachten. Het moet geoogst worden, punt uit! Inputs en alles daaromheen zijn al zo duur, maar je mag nu niet verkopen en zit je dus zonder inkomsten.'

Jogi stelt voor om ook een registratie bij de verschillende districtscommissariaten op te starten voor deze doelgroep, wanneer deze landbouwers door tussenkomst van de districtscommissaris ook een pasje kunnen krijgen om hun producten normaal te verkopen. 'Zoals het nu is, dupeer je de mensen. Desnoods tref je een crisismaatregel, want de bussen rijden niet. Dus je moet de diensten zo dicht mogelijk brengen bij de mensen.'

Hij stelt bijvoorbeeld om de middenberm aan de Dr. Sophie Redmondstraat, de busterminals die voorheen door de particuliere bussen werden gebruikt, in te zetten om 20 landbouwers of groenteverkopers de gelegenheid te geven om daar te parkeren en hun goederen te verkopen. 'Die bussen rijden al niet, dus geef de mensen de ruimte om daar te parkeren. Verplicht de landbouwers dan dat zij hun producten netjes moeten verpakken en alle Covid-maatregelen in acht te nemen.'

'Ze kunnen ook elders een locatie worden aangewezen. Denk ergens op Paramaribo-Noord, Flora, een schoolerf met drive-thru, op de hoek van Latour. Waarom mogen de mensen niet langs de Saramaccastraat staan met hun groenten? Laat een deel staan langs de Saramaccastraat, de Gompertstraat, de Kwattaweg en Highway. Laten ze ook naar Albina gaan. Hierdoor ondersteun je ook de buurten waar veel mensen wonen. Geef de mensen de gelegenheid dat zij kunnen staan en verkopen van 7.00 uur tot 14.00 uur, zoals de winkels en supermarkten dat doen. Eenmaal te mi go na strati fu bai sani na winkrie, dan direct mi kan bai gruntu', aldus Jogi.

De parlementariër benadrukt, dat de verkopers van landbouwproducten, naast de inachtneming van de Covid-regels, zeker ook ervoor moeten zorgen dat alles aan het einde van de dag netjes weer wordt opgeruimd.

Jogi voert aan, dat de Wet Burgerlijke Uitzonderingstoestand die enkele maanden terug in De Nationale Assemblee (DNA) werd aangenomen, de regering de ruimte biedt om enkele maatregelen te treffen om de verspreiding van het Covid-19 virus tegen te gaan. Het verbaasde hem echter, dat de recente total lockdown door Danielle Veira, directeur Nationale Veiligheid, werd aangekondigd terwijl de hoogste man van het land, president Desi Bouterse, juist de man moest zijn die onze landgenoten moest toespreken.

'Ik weet niet welke bevoegdheden Veira heeft en namens wie zij praat, maar ik neem aan, dat zij gedelegeerde bevoegdheid heeft om namens de president te praten. Dat is één van de zaken die burgers opmerken. De vicepresident is een dagje op de televisie verschenen. Ik weet dat ze de verkiezingsstrijd hebben verloren, maar dat betekent niet dat je je verantwoordelijkheid moet verzaken. Je bent nog steeds de regering. Je taak is niet om mensen in een moeras te duwen', aldus Jogi.

Jongen (11) verdrinkt in AMOS-zwembad te Flora

Slachtoffer was met vrienden over schutting gesloten zwembad geklommen


Een 11-jarige jongen is dinsdagmiddag 9 juni 2020 verdronken in het AMOS-zwembad (Algemene Moslim Organisatie Suriname) te Flora, Paramaribo. Uit het politieonderzoek is volgens het Dagblad Suriname gebleken, dat het zwembad momenteel gesloten is vanwege de uitbraak van het Corona virus. 

Volgens de politie is het slachtoffer samen met vrienden over de schutting van het zwembad geklommen met de bedoeling om in het zwembad te gaan zwemmen. Op een gegeven moment is de jongen in de diepte verdwenen, en de overige vrienden hebben hem toen alleen achtergaten.

De politie heeft bij het zwembad kledingstukken en slippers van de anderen aangetroffen. Een agent, die na de melding ter plaatse arriveerde, sprong in het bad en haalde de jongen uit het water. Er kwam schuim uit zijn mond. Een verpleegkundige van de buurt heeft gepoogd het slachtoffer te reanimeren. Ook een verpleegkundige van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo heeft het slachtoffer met een AED apparaat proberen te reanimeren.

De 11-jarige jongen is ter plaatse overleden door verdrinking. Een arts heeft de dood vastgesteld. De politie heeft het lijk na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie afgestaan aan de nabestaanden.

Zeven nieuwe patiënten besmet met Covid-19

'Economische ontreddering is groot door maatregelen die getroffen zijn'


Uit testen verricht door het laboratorium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo is vanmiddag, dinsdag 9 juni 2020, gebleken, dat er zeven nieuwe personen zijn bijgekomen die besmet zijn met Covid-19. De teller is bijgesteld naar 137. De actieve gevallen bedragen nu (19.15 uur) 126. 

Er zijn nog geen meldingen doorgegeven voor vandaag van het laboratorium van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, BOG. Er wordt dagelijks een aantal testen gedaan.

Vandaag is de tweede dag van de verscherpte Covid-19 maatregelen. De politie heeft in de binnenstad controle gehouden. Mensen in voertuigen zijn gestopt, omdat de politie wilde controleren of de mensen met de juiste familienamen vandaag de straat op zijn gegaan. Er is niet opgetreden tegen de mensen die onterecht op straat waren.

Morgen zijn alle winkels dicht. Sommige diensten gaan ook hun deuren sluiten, omdat er geen mensen op straat zijn. De economische ontreddering is groot door de maatregelen die getroffen zijn, aldus Starnieuws. Veel mensen die op dagbasis hun geld verdienen, hebben totaal geen inkomsten.

Parke Roi Rincon op Curaçao opnieuw geteisterd door kadaverdump

(Bron foto's: St. Uniek Curaçao)
'Dode dieren vaak in staat van ontbinding gedumpt'


De Stichting Uniek Curacao meldt vandaag, dinsdag 9 juni 2020, dat het Parke Roi Rincon opnieuw geteisterd wordt door kadaverdump. 'Niet rekeninghoudend dat kinderen in het park spelen, families daar komen en picknicken, worden dode dieren vaak in staat van ontbinding gedumpt', aldus de stichting op Facebook.

Ook de naburige sneks gebruiken het park als privé landfill.

'Sluiten van het park heeft geen zin, omdat veel goede bezoekers daar dan de dupe van worden (voor de kwaden moeten lijden). En cameratoezicht zorgt voor meer complicaties dan men denkt.'

'Maar, er moet iets gaan gebeuren. Indien er vrijwilligers zijn die er daadwerkelijk iets aan willen doen (fysieke aanwezigheid), kunnen zij bellen naar nummer 4628989 of 5667490. Ons email adres is uniekcuracao@gmail.com.'

Doneeractie om als huisdier gehouden zwarte slingerapen in natuur terug te plaatsen

(Bron foto: Twitter)
Apen zijn niet gedomesticeerd en horen niet in een kooitje


De zwarte slingeraap oftewel bosduivel (Ateles paniscus), ook wel kwatta aap genoemd, wordt in Suriname illegaal gehouden als huisdier. Ze zijn niet gedomesticeerd en horen niet in een kooi. Suriname probeert deze apen bij de mensen weg te halen. Ze kunnen niet meteen terug in het wild, omdat ze dit niet gewend zijn. 

Om ze terug te brengen naar de natuur is een doneeractie gestart.

Paramaribo Zoo, Conservation International Suriname en Vets World Wild hebben samen een pilot studie opgezet om deze apen begeleid te re-introduceren in het wild.

Om de apen in het wild te kunnen volgen en te beoordelen of ze zichzelf goed kunnen redden, hebben ze GPS-trackers nodig. Hier zijn speciale halsbanden voor die minimaal 1.500 US dollar per stuk kosten.

Er zijn op dit moment vijf apen die ze hun thuis terug willen geven. Om deze actie te doen slagen zijn 5 GPS-trackers nodig en dus 7.500 dollar.

Hoe geweldig zou het zijn als naast de vrijwilligers in het Project Team ook u wilt bijdragen aan deze mooie actie? Als deze pilot studie werkt, dan kan deze primatensoort gered worden.

Vergeet niet de monkimonki's (doodshoofdaap, Saimiri sciureus) die ook als huisdier worden gehouden! En vergeet niet de vele duizenden dieren, wild gevangen, die jaarlijks legaal geëxporteerd worden naar landen wereldwijd voor dierentuinen, handel, fokprogramma's. Meer dan 9.000 dieren werden uit Suriname geëxporteerd in 2018, zie dit artikel van Suriname Mirror.

Dinsdag 9 juni post van Facebook!

Diversificatie 'key' in het Bonaire Tourism Recovery Plan

'Bonaire kan nu versneld gewenste transitie maken van massa- naar kwaliteits- toerisme'


De komende weken wordt de laatste hand gelegd aan het zogeheten Tourism Recovery Plan dat tot doel heeft het herstel van de toeristische sector te bespoedigen zodra het weer verantwoord is toeristen te ontvangen, zo bericht het Openbaar Lichaam Bonaire vandaag, dinsdag 9 juni 2020.

De afgelopen tijd is met input van lokale stakeholders waaronder TCB (Tourism Corporation of Bonaire), BIA (Bonaire International Airport) en BONHATA (Bonaire Hotel and Tourism Association), reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen onder regie van het team Masterplan 2030 een concept-actieplan opgesteld dat in lijn is met het Strategisch Toeristisch Masterplan en de eerdere aan de aan het toerisme gewijde Masterplan 2030-sessies.

Tegelijkertijd is het plan afgestemd op de realiteit van het post-coronatijdperk waarin de veiligheid van zowel de Bonairiaanse samenleving als de bezoekers centraal staat.

Op uitnodiging van het Openbaar Lichaam Bonaire hebben de stakeholders uit de toeristische sector een presentatie van het Concept Tourism Recovery Plan bijgewoond. Gezaghebber Edison Rijna deed de aftrap. Hij informeerde de aanwezigen dat het EBT de komende dagen met diverse deskundigen (onder meer van het RIVM) overlegt wanneer en onder welke voorwaarden de grenzen worden heropend. Besluitvorming daarover vindt woensdag plaats.

Portefeuille-adviseur Hennyson Thielman lichtte toe dat bij het maken van het actieplan ook gebruik is gemaakt van internationale expertstudies over hoe het toerisme zich de komende jaren zal ontwikkelen.

Op basis van alle beschikbare informatie is een driesporenbeleid uitgestippeld:

1. Bestaande markt terug opbouwen 
2. Diversificatie van het toeristisch aanbod om Bonaire aantrekkelijk(er) te maken voor bezoekers met een bovengemiddeld bestedingspatroon die bewust kiezen voor het actief ondergaan van de 'Bonaire Experience' 
3. Het verhogen van de betrokkenheid van de Bonairiaanse gemeenschap bij het toerisme door culturele en authentieke lokale ondernemingsactiviteiten te ontwikkelen die toeristen het 'echte Bonaire' laten meebeleven 

Gedeputeerde van Toerisme Elvis Tjin Asjoe betoogde, dat de coronacrisis Bonaire de gelegenheid biedt om versneld de gewenste transitie te maken van massa- naar kwaliteitstoerisme, passend in het streven naar een duurzame samenleving met behoud van cultuur en natuur conform het Blue Destination-concept.


Het Bestuurscollege heeft middelen gereserveerd voor de uitvoering van het Tourism Recovery Plan. Voor verdere financiering en aanvullende expertise wordt overlegd met de betrokken ministeries en de Europese Unie.

De door de aanwezige stakeholders naar voren gebrachte reacties en suggesties worden nu eerst verwerkt waarna de definitieve versie van het Tourism Recovery Plan zo spoedig mogelijk aan de Eilandsraad wordt voorgelegd. Na vaststelling zal het worden geïntegreerd in het Masterplan 2030 dat later dit jaar wordt gepresenteerd.

NPS: 'Over het algemeen zijn maatregelen afgekondigd door Covid-19 Managementteam noodzakelijk'

'Covid-19 team dat een goede job doet, dient broodnodig versterkt te worden'


De NPS vindt dat over het algemeen de maatregelen, afgekondigd door het Covid-19 Managementteam noodzakelijk zijn, gelet op de ernstige vormen die de verspreiding van het virus laat zien, aldus de partij dinsdag 9 juni 2020 in een verklaring. 

'Dagelijks komen er meerdere gevallen voor van personen die in quarantaine moeten gaan, terwijl ook de actief positieve gevallen schrikbarend toenemen. Deze tijd, die het leven van elke burger negatief beïnvloedt, vraagt om goed en inspirerend leiderschap en eist daadkrachtig optreden om het volk bij te staan. Het Covid-19 team dat een goede job doet, dient broodnodig versterkt te worden.'

'Hulp is dringend nodig specifiek voor senioren burgers, werknemers die hun baan kwijt zijn en geen inkomen meer hebben, kleine ondernemers en andere personen die in deze tijd nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden.'

'De NPS doet een dringend beroep op de overheid om in de laatste dagen van deze regeerperiode de resterende tijd effectief en adequaat te gebruiken en de aangekondigde hulpmaatregelen meteen zonder vertraging uit te voeren. De partij heeft vanaf het begin van de pandemie haar leiderschap en daadkracht getoond, door actief een bijdrage te leveren aan het Covid-19 'response' proces en zal onverkort hiermee doorgaan, totdat de pandemie onder controle is en Suriname uit de gevarenzone is. '

'De NPS steekt alle verzorgers die kosten noch moeite besparen en round the clock werken, een hart onder de riem en bedankt hen in deze fase reeds voor hun onvermoeibare inzet aan het Surinaamse volk.'

'Wij wensen de familie van de tweede Covid-19 overledene te condoleren en spreken ons medeleven uit. Verder wensen wij ook van harte beterschap toe aan alle positief geteste personen. Wij geven de moed niet op en bidden voor spoedig herstel van Mama Sranan.' 

Quarantaine districtscommissarissen Sipaliwini heeft amper invloed op controle van Kawemhakan en Anapaike

(Bron foto: Facebook)
Inheemsen ondervinden wel hinder van illegale Braziliaanse goudzoekers


Sinds districtscommissaris Yvonne Pinas eind mei positief is getest op Covid-19, zijn haar zes andere collega’s, eveneens van Sipaliwini, in quarantaine geplaatst. Een van hen is August Bado van ressort Tapanhoni  die ook het gezag voert over inheemsen langs de Lawarivier. Maar, zijn afwezigheid heeft nauwelijks invloed op de communicatie met en controle van de gemeenschappen Kawemhakan en Anapaike. 

'Wij voeren onze eigen controle uit. Het is meer een sociale controle en gelukkig luisteren de lokale gemeenschappen', zegt Jupta Itoewaki, voorzitster van Stichting Molukot Kawemhakan, vandaag, dinsdag 9 juni 2020, in de Ware Tijd.


Zij beklaagt zich wel erover dat de inheemsen last ondervinden van illegale Braziliaanse goudzoekers. Er worden weleens vrachtvluchten vanuit Paramaribo uitgevoerd en daarmee wordt ook vracht voor de goudzoekers meegegeven. Zij werken aan de Franse kant en steken, tegen de regels in, de rivier over om hun goederen op te halen. De granman heeft de aandacht van de autoriteiten hiervoor gevraagd in verband met het besmettingsgevaar met het coronavirus. Ook heeft hij de Brazilianen gewaarschuwd.

'Ze luisteren niet altijd en dan bellen we de politie of militairen die niet ver van onze dorpen zijn, al is het alleen maar om de lastpakken bang te maken.' De inheemsen beseffen het gevaar van het coronavirus voor Suriname. 'In het begin was het wel even wennen, maar met veel uitleg is het toch wel gelukt de mensen bewust te maken', zegt Itoewaki.

De granman, zelf ook gezondheidsassistent, heeft met de Medische Zending radiospotjes vertaald en posters ontwikkeld, speciaal gericht op de Wayana's. 'Voor ons is belangrijk dat men weet dat corona geen grap is en daar zijn de mensen nu wel van doordrongen. Zo steken ze de rivier niet meer over en ze laten ook niemand - behalve noodgedwongen de Brazilianen - toe.'

De inheemsen hebben wel enige moeite met bijvoorbeeld de social distancing die in feite niet past in hun leefcultuur. 'Thuis zijn is voor hen anders dan in de stad. Je hebt een huisje dat alleen voor slapen is. Men heeft meestal een kookgelegenheid buiten en een kamp waar men lekker ligt in een hangmat', vertelt Itoewaki.

De grootste uitdaging voor de inheemsen is nog steeds de voedselvoorziening. Voor Palumeu wordt er weer een lading rijst opgestuurd, want de kostgronden zijn vernietigd door draagmieren. Die van Kawemhakan worden nog bewerkt. Jagen kan men niet vaak meer. 'Want de Brazilianen jagen ook. Door deze activiteiten gaat het wild ook naar andere plekken.'

Marten Schalkwijk: 'Opnieuw stemmen weinig zinvol, omdat het uitslag niet zal beïnvloeden'

'Herverkiezing zal geen verschil maken in de uitslag van het ressort'


'Het hoofdstembureau van Paramaribo heeft het proces-verbaal (pv) afgerond en gestuurd naar het Centraal Hoofdstembureau (CHS). Het hoofdstembureau heeft alle bezwaren afgewogen en zaken afgerond en vastgelegd. Er wordt geen algehele hertelling van Paramaribo aanbevolen, maar wel een herverkiezing voor de ressortraden op de stembureaus 168, 185 en 188. De reden voor de herverkiezing is dat een aantal personen verkeerde stembiljetten had gekregen. Dat is op zich inderdaad moeilijk te corrigeren zonder een herverkiezing, maar toch lijkt opnieuw stemmen weinig zinvol, omdat het de uitslag van het ressort waarin deze stembureaus zijn gelegen niet zal beïnvloeden. 

Beide ressorten zijn door de ABOP gewonnen, terwijl de NDP daarna volgde en de VHP als derde grootste partij uit de bus kwam.

Ik geef aan wat er bij een herverkiezing kan gaan spelen en hoe de uitslag eruit zou kunnen zien.

De uitslag op DNA niveau op de 3 stembureaus
De uitslagen van stembureau 168 (Openbare School 2 Latourproject), 185 (Recreatiezaal Ubeco te Pontbuiten) en 188 (Openbare School Pontbuiten) zijn in tabel 1 aangegeven.

Tabel 1: Uitslag DNA verkiezingen 25 mei 2020 op stembureaus 168, 185 en 188.

De ABOP heeft op stembureau 168 en 188 de meeste stemmen gehaald, terwijl de NDP de winnaar was op stembureau 185. Op ressortraad (rr) kiest men vrijwel altijd voor dezelfde partij als voor DNA; dus we mogen veronderstellen dat dit ook de uitslag op rr-niveau zou zijn indien er niets mis was gegaan met de stembiljetten. Het verschil tussen de ABOP en NDP op stembureau 168 is 13 stemmen en op de twee andere stembureaus 54 stemmen. 

Kunnen de stemmen nog wijzigen bij herverkiezing? 
In het ressort Latour kreeg de ABOP 4345 stemmen en de NDP 4127 oftewel een verschil van 218 stemmen. Indien de NDP bij een herverkiezing 219 stemmen extra haalt zou zij de ressortraad van Latour winnen. In Pontbuiten had de ABOP 2938 stemmen en de NDP 2665 stemmen, een verschil van 273 stemmen. Met 274 stemmen extra kan de NDP Pontbuiten afpakken van ABOP. Op stembureau 168 zijn 226 personen niet gaan stemmen en zou de NDP mogelijk 219 stemmen extra daaruit kunnen halen. Op de twee andere stembureaus zijn 486 kiezers niet gaan stemmen en zou het in theorie dus ook nog kunnen omslaan. Dat is echter theorie, want de praktijk zal anders zijn zoals ik aantoon in tabel 2.

Tabel 2: Mogelijke uitslag herverkiezing Ressortraad op stembureaus 168, 185 en 188

Bij een herverkiezing is de situatie anders dan op 25 mei, omdat men de uitslag al kent. Het wordt een strijd tussen de ABOP en de NDP, waarbij de andere partijen niet meer van belang zijn. Omdat de VHP, NPS en PL met ABOP in een nieuwe coalitie zitten, zullen de kiezers van deze partijen vrijwel zeker geadviseerd worden om hun stem nu aan de ABOP te geven. De NDP zou misschien de stemmen van haar huidige coalitiepartners BEP en HVB kunnen krijgen (maar dat is niet zeker).


De stemverhouding groeit dus van een verschil van 13 stemmen op stembureau 168 (tabel 1) naar 96 stemmen in het voordeel van ABOP. Op de twee stembureaus in Pontbuiten gaat het verschil van 54 stemmen naar 254 stemmen. De NDP moet dus in Latour niet meer 219 stemmen extra halen maar ook het verschil dat erbij is gekomen en hetzelfde geldt voor Pontbuiten.

Zelfs indien de opkomst 90% zou worden (was op 25 mei 65%) en al die personen voor de NDP zouden stemmen (wat niet realistisch is), en ook alle personen van de overige partijen voor de NDP zouden stemmen (wat niet zal gebeuren) kan de NDP het ressort niet winnen.

Kortom de herverkiezing zal geen verschil maken in de uitslag van het ressort en is derhalve niet nodig.

Marten Schalkwijk'

RKBO stopt per direct afstandsonderwijs

Ouders en leerkrachten zouden niet in de gelegenheid zijn data te kopen...


Het afstandsonderwijs is per direct stopgezet. Ouders en verzorgers zijn vandaag, dinsdag 9 juni 2020, daarvan in kennis gesteld door directies van scholen van het Rooms-Katholiek Bijzonder Onderwijs (RKBO), aldus de Ware Tijd. 

Volgens de mededeling heeft het RKBO besloten tot en met 21 juni geen digitaal onderwijs te verzorgen. Na de uitbraak van Covid-19 in Suriname in maart werd besloten de kinderen middels afstandsonderwijs onderricht te geven. De leerlingen kregen opdrachten via Whatsapp, Google Classroom, Google Meet en Zoom.

Naar verluidt is besloten voorlopig te stoppen met het afstandsonderwijs vanwege de total lockdown. Daarbij is aangehaald dat ouders en leerkrachten niet in de gelegenheid zijn data te kopen, waardoor 'het verzenden, maar ook ontvangen van leerstof moeizaam verloopt'.

Chili telt 138.846 mensen positief getest op Covid-19 en 2.264 doden

Op één dag 4.696 nieuwe gevallen en 74 patiënten personen overleden


Het Chileense ministerie van Volksgezondheid meldde maandag 8 juni 2020, dat in totaal 138.846 mensen positief zijn getest op Covid-19 en 2.264 mensen zijn overleden aan de ziekte. Maandag zijn 4.696 nieuwe gevallen van infectie ontdekt en zijn 74 patiënten overleden. 

Volgens minister Jaime Mañalich impliceert de informatie de opname van mensen die het leven lieten onder de aangekondigde nieuwe parameters. Hij hield echter vol dat 'de registratie van overleden personen uit de burgerlijke stand doorgaans lager is, zodat morgen een aantal doden kan vallen uit het weekend die nog niet in de database zijn opgenomen'.

Wat betreft de beschikbare ventilatoren, benadrukte Mañalich dat er momenteel 321 kunnen worden gebruikt door patiënten. In het land zijn in totaal 11.821 plaatsen geregistreerd in sanitaire woningen, waarvan het totale aantal is gestegen tot 130 in het land. Ongeveer 24.334 gevallen blijven actief of worden behandeld.

De uitbraak in Chili versnelde in mei, met een exponentiële toename van het aantal infecties en sterfgevallen. De hoofdstad en andere zwaar getroffen gebieden blijven gesloten. Met betrekking tot de quarantaines legde Mañalich uit dat 'ongeacht of de trend in de gemeenten van de Metropoolregio gunstig is, het ook waar is om erop te wijzen, dat het aantal getroffen mensen nog steeds erg hoog is.'

Zondag werd bekend gemaakt dat Calama en San Antonio vanaf dinsdag 9 juni om 22.00 uur in quarantaine worden geplaatst. Minister Mañalich sloot niet uit dat het wegens de toename van infecties in beide gebieden met nog een week kon worden verlengd.

In het geval van Calama, zei hij, is er een 'zeer significante toename' van gevallen, geassocieerd met 'een slordigheid in sociale afstandsmaten'.

Zondag kondigde president Sebastian Piñera een overeenkomst aan met organisaties van schoolbusjes om patiënten over te brengen naar medische woningen. 'Ze werken samen om mensen die we willen isoleren over te dragen, zodat ze anderen niet infecteren', zei hij.

(Suriname Mirror/The Santiago Times/Twitter)

Ruim 400 kilo cocaïne voor Antwerpen onderschept in Ecuador

Cocaïne verstopt op truck onder de bodemplaat container bananen


Onder de bodemplaat van een container heeft de Ecuadoraanse politie een lading cocaïne van meer dan vierhonderd kilogram aangetroffen. De drugs waren bestemd voor de haven van Antwerpen. 

De pakken cocaïne met de stempel ‘Holly’ werden door de Ecuadoraanse autoriteiten onderschept terwijl het transport onderweg was naar de haven van Guayaquil.

Onder de bodemplaat van de container met bananen vond de politie 420 blokken cocaïne, volgens de politie goed voor een totaal gewicht van 423 kilo.

De Ecuadoraanse nieuwssite Extra meldt, dat de container met coke bestemd was voor de haven van Antwerpen. Drie verdachten werden opgepakt, het gaat om de chauffeur van de vrachtwagen die de container vervoerde en om twee inzittenden van een auto die het transport bewaakte.

(Suriname Mirror/Extra/El Telegrafo)

Bouw Russische nucleaire onderzoeksfaciliteit in Bolivia uitgesteld -Bolivia krijgt toegang tot vreedzame kernenergietechnologieën

'Project bevroren omdat er alleen in vitaal essentiële industrieën wordt gewerkt'


De bouw van een door het Russische bedrijf Rosatom gebouwde nucleaire onderzoeksfaciliteit in Bolivia is uitgesteld vanwege de coronavirus pandemie, maar de regering van het Latijns-Amerikaanse land is vastbesloten dit project met Rusland voort te zetten, zei ambassadeur in Bolivia Vladimir Sprinchan in een interview. 

'Er is apparatuur geleverd aan de faciliteit en de bouw is ver gevorderd, maar nu is alles opgeschort vanwege de pandemie. Het project is bevroren, omdat er alleen in vitaal essentiële industrieën wordt gewerkt', zei Sprinchan.

Volgens de ambassadeur heeft ABEN, Agencia Boliviana da Energía Nuclear, nu een nieuwe directeur, die een 'zeer positieve' houding heeft ten opzichte van het project. 'Het nieuwe management van de industrie bracht alle eerdere verklaringen over schendingen of desinteresse in het werken met Rusland in diskrediet', voegde de diplomaat eraan toe.

In 2017 werd tussen Rosatom's dochteronderneming en ABEN een contract getekend voor de bouw van een nucleair onderzoekscentrum. Na een machtswisseling in Bolivia in oktober vertelde Rosatom-directeur-generaal Alexey Likhachev aan Sputnik, dat het bedrijf hoopt dat het evenement geen invloed zal hebben op de projecten implementatie.

In februari zei ABEN, dat het zijn gezamenlijke project met het Russische Rosatom opschort totdat het parlement en de aanklager zich hierover uitspreken. Een maand later kondigden de Boliviaanse regering en Rosatom echter aan, dat het nucleaire onderzoekscentrum in El Alto, dat naar verwachting in 2023 wordt geopend, volgens plan zal worden voltooid en dat het land toegang zal krijgen tot vreedzame kernenergietechnologieën.

(Suriname Mirror/Sputnik)

Peruaanse ministerie van Volksgezondheid levert zuurstofcilinders en Covid-19 tests aan regio's

Minsa bevoorraadt regio's in het land om zorgcapaciteit voor Covid-19-patiënten te vergroten


Het Peruaanse ministerie van Volksgezondheid (Minsa, Ministerio de Salud) stuurde 20 zuurstofcilinders, 4 mechanische ventilatoren en 16.000 COVID-19 diagnostische tests naar de regio Piura, plus 5 ventilatie-eenheden en 15.000 snelle tests naar de regio La Libertad. Zo blijft Minsa regio's in het hele land bevoorraden om hun zorgcapaciteit voor Covid-19-patiënten te vergroten.

Director regional de Salud Victor Tavara ontving de nieuwe lading zondag van Lissete Ortega van het ministerie van Volksgezondheid, bij Piura's Air Group.

Tavara bevestigde, dat zowel de zuurstofcilinders als de hoogwaardige volumetrische ventilatoren op dit punt erg belangrijk zijn om het aanbod van ziekenhuisdiensten en Intensive Care Units te verbeteren.'De zuurstofflessen en -apparatuur zullen onmiddellijk aan onze belangrijkste ziekenhuizen worden geleverd. Evenzo zullen de 16.000 tests ons helpen de positieve gevallen te blijven volgen, isoleren en in de hand te houden. De actie zal de epidemiologische surveillance in de regio versterken', zei Tavara, die zal een massale screening bevorderen voor detectie van coronavirus in de regio.

Ook zondag ontving de gouverneur van La Libertad Manuel Llempen 5 mechanische ventilatoren en 15.000 serologische tests in Trujillo. Minsa's vertegenwoordiger beweerde dat dergelijke hulp een duidelijk voorbeeld is van de strategische alliantie en gearticuleerd werk met regio's, terwijl hij de bevolking aanspoorde om de gezondheidsmaatregelen, zoals handen wassen, sociale afstand en het gebruik van gezichtsmaskers, bij te houden.

Tot op heden heeft Minsa 1.225.005 eenheden persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) geleverd aan artsen en zorgverleners in Piura, evenals 48.400 sneltestkits. Daarnaast heeft het ministerie 1.116.173 PPE-eenheden en 43.000 serologische tests geleverd aan La Libertad.

(Suriname Mirror/Andina/Twitter)

Brazilië ontvangt 650 Turkse beademingstoestellen

Turkse beademings- apparaten voor intensive care zijn 'de adem van de wereld' geworden


Turkije heeft tijdens de Covid-19 pandemie vele landen bijgestaan ​​met maskers, handschoenen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Een lading van 650 in eigen land geproduceerde ademhalingstoestellen uit Turkije arriveerde zondag 7 juni 2020 in de Braziliaanse stad Sao Paulo. 

De Turkse minister van Industrie en Technologie Mustafa Varank heeft een video van de levering op Twitter gedeeld.


Hij zei dat Turkse beademingsapparaten voor de intensive care-afdeling 'de adem van de wereld' zijn geworden.

Volgens Braziliaanse lokale media behoren de 650 beademingsapparaten tot de 1.500 die in Turkije zijn besteld en die vanaf zondag aan ziekenhuizen zullen worden geleverd.

Brazilië, het op één na zwaarst getroffen land ter wereld door Covid-19, heeft in totaal 672.846 bevestigde gevallen en bijna 36.000 doden.

Met ernstige kortademigheid als kenmerk van het virus, heeft de wereldwijde pandemie de behoefte wereldwijd aan mechanische ventilatoren vergroot. Ondanks dat veel landen een protectionistisch beleid voeren, heeft Turkije landen geholpen met maskers, handschoenen en persoonlijke beschermingsmiddelen.

Na in december in Wuhan, China, te zijn ontstaan, heeft Covid-19 zich verspreid naar ten minste 188 landen en regio's. De pandemie heeft wereldwijd meer dan 402.000 mensen gedood, met een totaal aantal infecties van meer dan 6,98 miljoen en een herstel van meer dan 3,13 miljoen, volgens cijfers van de in de VS gevestigde Johns Hopkins University.

(Suriname Mirror/Anadolu Agency/Daily Sabah/Twitter)

Nurmohamed, VHP: 'Installeren Assemblee hoeft geen feest te zijn, er hoeven geen mensen uitgenodigd te worden'

Grondwet: Binnen 30 dagen nadat leden Assemblee zijn gekozen, moet die geïnstalleerd worden


In het Dagblad Suriname van maandag 8 juni 2020 zegt herkozen VHP- parlementariër Riad Nurmohamed, dat de Grondwet duidelijk is dat binnen 30 dagen nadat de leden van De Nationa le Assemblée zijn gekozen, het parlement geïnstalleerd moet worden. Artikel 66 van de grondwet is duidelijk, stelt hij. Het moet geen probleem zijn. 

Nurmohamed geeft aan, dat de wet zegt:

'Uiterlijk binnen 30 dagen nadat de leden van De Nationale Assemblee zijn gekozen, komt dit orgaan in vergadering bijeen onder voorzitterschap van het oudste lid in jaren en bij verhindering of ontstentenis door telkens het op één na oudste lid. In deze vergadering onderzoekt De Nationale Assemblee de geloofsbrieven van haar nieuwe leden en beslist over de geschillen, welke aangaande die geloofsbrieven of de verkiezing zelf opkomen, één en ander volgens regels door de wet te stellen. Indien er meerdere leden zijn die in aanmerking zouden kunnen komen voor aanwijzing als oudste lid, beslist het lot wie van hen als de fungerende voorzitter optreedt.'

Nurmohamed stelt, dat op de eerste vergadering een commissie van 5 tot 7 personen bijeenkomt. Alle documenten van de gekozen leden worden in een dossier geplaatst. Die commissie gaat dan de stukken onderzoeken. De vergadering vindt in de grote zaal plaats.

'Het is van belang, dat die vergadering voortgang vindt volgens de wet. Er heerst een wereldwijde pandemie, maar dat mag geen belemmering zijn. Hoe sneller het werk opgepakt wordt des te beter. Alle personen dienen met personal protection equipment te komen. Mondkapjes en handhygiëne en social distance dienen in acht genomen te worden. Bij de beëdiging is alleen de voorzitter, het gekozen lid en eventueel een geestelijke nodig. Het hoeft geen feest te zijn. Er hoeven geen mensen uitgenodigd te worden. Maar het kan wel. Het werk moet gedaan worden. Suriname snakt naar verandering', aldus Nurmohamed.

Lichaam 30-jarige visser aangespoeld te Coppename Punt, in district Saramacca

Giovanni Fearber was in  Coppenamerivier gevallen en in diepte verdwenen


Het Korps Politie Suriname meldt maandagavond 8 juni 2020, dat zondagmorgen het lichaam van de 30-jarige visser Giovannie Fearber is aangespoeld nabij de oude veersteiger te Coppename Punt, in het district Saramacca. 

In de vooravond van afgelopen vrijdag kreeg de politie van het bureau Calcutta de melding, dat Fearber in de Coppenamerivier was gevallen en dat hij in de diepte was verdwenen.

Gisteren is zijn lijk uit de Coppenamerivier gehaald. Het lichaam is in opdracht van het Openbaar Ministerie, door de politie in beslag genomen voor het laten verrichten van een obductie.

Geen kentekennummerprocedure tijdens verscherpte total lockdown

'Veel mensen hebben zich aan de regels gehouden, een pluimpje voor hen'


Het Covid-19 Managementteam ziet af van de kentekennummerprocedure die zou gelden tijdens de verscherpte total lockdown. Zondag had Daniëlle Veira, directrice Directoraat Nationale Veiligheid, aangegeven dat deelname aan het verkeer zou worden beperkt en dat het Korps Politie Suriname daar maandag 8 juni 2020, informatie over zou geven. Maandag kwam ze daarop terug. 

'Er zijn hiaten in de samenleving en staatsinrichting. Een van de grootste is structuur in onze data; het bij elkaar brengen en op elkaar afstemmen. Op grond daarvan gaat de kentekennummerprocedure niet meer door. Die komt te vervallen.'

Volgens Veira wordt vastgehouden aan de regel waarbij burgers op basis van de eerste letter van hun familienaam op straat mogen om naar de winkel te gaan.

Een andere cruciale verandering is dat distributeurs en leveranciers vanaf dinsdag tussen zeven uur 's morgens en zeven uur 's avonds leveringen kunnen doen. Eerder waren slechts vier uren uitgetrokken (15:00-19:00 uur). 'We hebben het uitgebreid, omdat de distributeurs en leveranciers meer tijd nodig hebben. We hebben ingestemd, omdat we ook niet willen dat schappen leeg blijven.' 

Over de eerste dag van de verscherpte maatregelen toonde Veira zich 'best wel tevreden'. 'Veel mensen hebben zich aan de regels gehouden. Een pluimpje voor hen.' Veira riep op niet te kijken naar mensen die de maatregelen aan hun laars lappen. Ze merkte ook op dat er op enkele plekken kinderen op straat waren. 'Hou uw kinderen thuis, laat ze op het erf spelen en niet op straat.'

Ze ontkende dat er politiek wordt bedreven met het nieuwe coronavirus. 'Welzijn van de samenleving is geen ding om mee te grappen.' Ze erkende wel dat er een link is tussen politiek en veiligheid en omgekeerd. 'Maar, partijpolitiek no kan gebruik veiligheid leki wan wapen te a abi te maken nanga tan bun fu a kondre.'


Cleopatra Jessurun, directrice ministerie van Volksgezondheid, was ontstemd over de manier hoe delen van de samenleving zijn omgegaan met het tweede sterfgeval. 'Het stemt me zeer triest. Het is leed dat ons allemaal kan overkomen. Laat duidelijk zijn dat Covid-19 geen kleur, ras, etniciteit, politieke kleur kent.'

Ze beloofde dat de epidemiologen woensdag meer info geven over de hot zones, plekken waar de meeste positieve gevallen zijn geïdentificeerd.

Jessurun zei ook, dat er 58 positief geteste personen liggen in het Wanica Ziekenhuis. Maandag zijn er zeven nieuwe patiënten naar die instelling overgebracht. In het Sint Vincentius Ziekenhuis zijn drie personen opgenomen op de Intensive Care. Volgens de directrice zijn er nog meer dan vierduizend testmogelijkheden voorhanden, een aantal dat haar ministerie zo spoedig mogelijk wil aanvullen.

Angela Salmo, directrice ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, zei dat landelijk 10,250 huishoudens zich hebben opgegeven voor steunpakketten. Duizenden gezinnen zijn opgebracht voor de SoZanet-pakketten. Ook voor 'acute nood' heeft een x-aantal mensen zich geregistreerd. Het ministerie wil van alle bestanden één lijst te maken.

Zij die zich nooit eerder hebben geregistreerd kunnen zich vanaf donderdag opgeven voor Covid-19-steunpakketten. Criteria zijn onder meer werkloos zijn of niet hebben gewerkt vóór 15 maart.

In de pakketten zitten rijst (4kg), olie (1 liter), zout (1 pond), suiker (1kg), gele erwten (1kg), 1 blik bruine bonen, 1 blik sardien, 1 blik doperwten, blom (1kg), havermout (1 pond), 1 pak bout, 1 pak  saucijsje/hot dog, aardappelen (1kg), uien (1kg), knoflook (1 pond), 1 stuk kaas, 1 pot pindakaas, 1 pot jam, 1 pakje beschuit, boter en bacove. Een gezin met maximaal vijf personen komt in aanmerking voor één pakket. Is het gezin groter dan krijgt het twee pakketten.

Geregistreerde opvanginstellingen, die permanent kinderen opvangen of mensen met een beperking, komen ook in aanmerking voor pakketten, deelde Salmo mee. Daarin zit opgenomen rijst, vlees, olie, suiker, thee, uien, bruine bonen, jam, aardappel, blom, toiletpapier, maggieblokjes, tandpasta en badzeep.

De directrice zei te hopen deze week nog een doorstart te kunnen maken in de uitbetalingen van de Srd 1.500 aan crèche- en peuterleidsters, buschauffeurs en artiesten. Donderdag begint in elk geval de uitbetaling van de reguliere Algemene Kinderbijslag (AKB) in ressorten als Welgelegen, Combé, Maikoe en Paramaribo Centrum. 'Daarna willen we gelijk overgaan tot het uitbetalen van de steun AKB van Srd 1.000 per huishouden.'

Landbouwers willen LVV-hulplijn inzake Covidmaatregelen

(Bron foto: © Suriname Mirror)
Onduidelijkheid over hoe activiteiten plaats moeten vinden tijdens de verscherpte lockdown


De Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA) laat maandag 8 juni 2020 via onderstaande open brief weten, dat de landbouwers voorzien willen worden van noodzakelijke informatie betreffende de Covid-19 maatregelen. Daarbij verzoekt FSA het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) om een hulplijn in te stellen zodat de landbouwers telefonisch en via e-mail terecht kunnen met al hun vragen. FSA adviseert LVV om de informatie hieromtrent naar de landbouwers en overige stakeholders te intensiveren.

Met de verscherpte lockdown hebben de essentiële sectoren en dienstverleners de mogelijkheid om dispensatie aan te vragen onder bepaalde voorwaarden. Voor velen is het niet helder hoe de volgende activiteiten plaats moeten vinden gedurende de verscherpte lockdown: het verrichten van werkzaamheden op de landbouwarealen; het oogsten, transporteren, leveren en verkopen van landbouwproducten; het voeden van pluimvee en vee; en de inkoop van landbouw inputs en voeder.

Daarom verzoeken de landbouwers om een hulplijn in het leven te roepen.

Boothouders backtrackroute wachten al ruim twee maanden op beloofde maandelijkse Srd 1.500 overheidssteun

Districts- commissaris Kurban-Baboe: 'Later deze week komt duidelijkheid'


Boothouders en medewerkers van de backtrackroute die al meer dan twee maanden thuis zitten als gevolg van de Covid-19-maatregelen, wachten nog steeds op de beloofde maandelijkse Srd 1.500 ondersteuning van de overheid. Enkele van de meer dan driehonderd mensen weten zich geen raad en doen karweitjes om met hun gezin te overleven, aldus de Ware Tijd maandagavond 8 juni 2020. 

Boothouder Dewiednadan 'Pee' Baidjoe beweert, dat collega's aan de oostgrens wel geld hebben gekregen en vraagt zich af waarom die van Nickerie niet. 'Het is niet onze schuld dat er een vervelende situatie is ontstaan.' De Ware Tijd heeft tevergeefs geprobeerd een reactie te krijgen van minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.

Ook de boothouders en taxirijders in Marowijne hebben nog geen ondersteuning ontvangen. 'Wij hebben woord gehouden en alle instructies van de overheid opgevolgd.' Baidjoe zegt, dat de boothouders gebeld zouden worden over de uitbetaling, 'maar tot vandaag hebben wij geen reactie gehad'. Hij vraagt zich af of de mensen in Nickerie geen Surinamers zijn en geen aanspraak maken op de beloofde ondersteuning.

Radjoe Ramautar, een andere boothouder op de gedoogde route, zegt dat hij door het wegvallen van de reguliere inkomsten zijn gezin van zes mensen nauwelijks kan onderhouden en zijn schulden bij de bank niet kan aflossen. 'Het zou ons enorm helpen vooral in deze tijd waar wij zonder werk zitten. Het geld is niet veel, maar elk cent zou helpen de vaste lasten te betalen.'

Districtscommissaris Nisha Kurban-Baboe zegt, dat ze later deze week duidelijkheid zal geven.

Nog steeds levendige handel in wild in Suriname

9.827 Dieren, wildvang, uit Suriname geëxporteerd in 2018


Er blijkt nog steeds een levendige handel van in het wild gevangen dieren in Suriname re zijn. Duizenden dieren worden al jarenlang legaal geëxporteerd naar vele landen wereldwijd. Het is een lijdensweg voor de dieren, die urenlang in kleine kooien door luchtvaartmaatschappijen worden vervoerd, naar de verste uithoeken van de wereld. Slechts een handjevol handelaren in Suriname verdient aan deze lucratieve handel. Het is een schimmige handel en jacht op vele diersoorten.

Volgens de handels database van de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, CITES, werden in 2018 maar liefst 9.827 dieren uit Suriname vervoerd. In 2017 waren het 11.938. De cijfers van 2019 zijn nog net gepubliceerd.

Onder de geëxporteerde dieren onder andere:

1.345 Amazona amazonica (oranjevleugel papegaai) – 1.568 in 2017
         1.010  naar China
         210     naar Oman
         125    naar Singapore
650   Ara ararauna (blauwgele ara)
         297 naar China
         227 naar Thailand
         6     naar Dominicaanse Republiek
         108 naar Singapore
310   Chelonoidis carbonarius (roodpoot schildpad)
         280 naar VS
         30   naar Duitsland
300   Chelonoidis denticulatus (geelpoot schildpad)
         300 naar VS
715   Corallus hortulanus (tuin boa)
         670 naar VS
         30  naar Japan
         15  naar Nederland
30     Iguana iguana (groene leguaan) – 1.000 in 2017
         30  naar Japan
1.367 Pionites melanocephalus (zwartkop papegaai)
         324 naar China
         626 naar Thailand
         112 naar Oman
         245 naar Singapore
         60 naar Koeweit
320  Saimiri sciureus (doodshoofdaapjes)
        170 naar China – 100 voor fokdoeleinden en 70 voor dierentuinen
        100 naar Dominicaanse Republiek – voor commerciële doeleinden
        30   naar Koeweit – voor fokdoeleinden
        20  naar Thailand – voor fokdoeleinden

Van 1981 tot en met 2010 werden uit Suriname in total 4.612 doodshoofdaapjes geëxporteerd. De meeste verdwenen uit Suriname voor zogenoemde ‘commerciële’ doeleinden. Slechts twintig aapjes gingen naar dierentuinen in de Dominicaanse Republiek (tien) en Kroatië (tien), in 2001. De meeste doodshoofdaapjes werden geëxporteerd naar Japan, 3.490. In 1997 werd het record aantal van 636 aapjes naar Japan vervoerd. Diverse van de naar Japan geëxporteerde doodshoofdaapjes belandden in de vivisectiesector. Verder werden Surinaamse monkimonki’s vervoerd naar de V.S., Slowakije (4 exemplaren in 1996), Maleisië (5 aapjes in 1997, 34 in 2000, 28 in 2002, 4 in 2003 en 28 in 2005), Mexico, Zuid-Afrika en Hongarije (25 aapjes in 2004). Het CITES export quotum voor 2011 bedroeg 1.000 exemplaren.

Eind 2008 exporteerde het bedrijf Tropical Wildlife in Paramaribo 60 doodshoofdaapjes naar een beruchte handelaar in proefdieren in het Amerikaanse Miami, Worldwide Primates Inc.
 
(Hierover publiceerde het Nederlands/Surinaams magazine Parbode een artikel in het februarinummer van 2009, zie hieronder. https://parbode.com/wisse-dood-als-proefdier/)De Dierenbescherming Suriname liet toen weten een tegenstander te zijn van export van wildlife uit Suriname. 'Toch ondernemen wij geen actie als dit op legale wijze, door CITES gecontroleerd, gebeurt', aldus Leontine Bansse-Issa destijds. 'Wij hebben wel samen met het WWF Guianas recent een filmpje opgenomen om het houden van wildlife, waaronder aapjes, als huisdier in Suriname te ontmoedigen.' Een toch wel opmerkelijke opstelling van een organisatie die het beschermen van dieren in haar vaandel heeft staan. Alleen al vanuit ethisch oogpunt zou je van de Dierenbescherming een meer kritische houding mogen verwachten met betrekking tot de export van monkimonki’s naar proefdierlaboratoria.

Nog nooit eerder waren doodshoofdaapjes vanuit Suriname voor de proefdierindustrie geëxporteerd. In augustus 2011 ontving de dierenrechtenorganisatie Animal Rights Foundation of Florida (ARFF) in Fort Lauderdale een brief van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij, SLM, waarin werd medegedeeld, dat deze maatschappij geen niet-mensapen meer zal vervoeren voor de vivisectie-industrie.


Volgens de CITES handels database werden 32 monkimonki's in 2011 geëxporteerd, 99 in 2012, 335 in 2013, 130 in 2014, 83 in 2015, 135 in 2016,320 in 2017 en 320 in 2018.

De vraag moet gesteld worden of het anno 2020 nog gerechtvaardigd is om dieren in het wild te vangen voor de export. Immers in vele landen zijn fokprogramma's in het leven geroepen. Dat zou de noodzaak van handel in wild moeten terugdringen.

Daarenboven propageren de Surinaamse autoriteiten op wereldpodia dat Suriname het groenste land van de wereld is met zo'n 93% bosbedekking. Maar, diezelfde autoriteiten staan toe, dat jaarlijks duizenden dieren in het regenwoud worden gevangen voor een schimmige lucratieve handel en export. Een handel waarin veel leed schuil gaat. De Surinaamse dieren horen thuis, vrij, in het Surinaamse regenwoud en niet in de vrachtruimen van vliegtuigen om ze te exporteren – met urenlange vluchten – naar verre oorden om te belanden in dierentuinen, handel of anderszins.

(© Suriname Mirror)