zondag 16 februari 2020

Artikelen Suriname Tribune nu geïntegreerd in Suriname Mirrror

Suriname Mirror neemt Suriname Tribune over



Suriname Mirror heeft per 16 februari 2020 Suriname Tribune overgenomen. Alle gepubliceerde artikelen op het blog Suriname Tribune zijn nu geïntegreerd in Suriname Mirror.

Het blog Suriname Mirror is vooralsnog toegankelijk, maar zal nog deze maand worden opgeheven. Dat geldt ook voor de Facebook-pagina van Suriname Tribune!

Volgers van Suriname Tribune op Facebook kunnen nu Suriname Mirror gaan 'liken', volgen.

Onderwijsbonden zwichten niet voor intimidatie

'Uw dag is gedekt, er kunnen geen disciplinaire maatregelen getroffen worden'



De Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) hebben zondag 16 februari 2020 een ernstig beroep gedaan op alle onderwijsgevenden om de protestactie, tegen wat zij noemt het huidig ‘wanbeleid’, van maandag massaal te ondersteunen. 

'Uw dag is gedekt en er kunnen geen disciplinaire maatregelen getroffen worden tegen u. Leraren maken gebruik van hun democratisch recht om te protesteren en buigen niet voor intimidatie!!!', aldus de besturen zondag in een brief aan hun leden.

Afgelopen vrijdag had het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur in een brief aan leerkrachten, schoolleiders en directeuren gedreigd met disciplinaire maatregelen, als zou blijken dat scholen gesloten zouden zijn op maandagochtend 17 februari.

Bodem internationale reserves Centrale Bank in zicht...

Bankiersvereniging schetst zorgelijk beeld deviezenreserve

'Deviezenreserve is tot zodanig laag niveau gedaald, dat deze nog niet eens één maand aan importen dekt'


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) zit wat betreft haar internationale reserves momenteel in een penibele situatie. De deviezenreserve is tot een zodanig laag niveau gedaald, dat deze nog niet eens één maand aan importen dekt. Zo kwam zondagmiddag 16 februari 2020 naar voren tijdens het actualiteitenprogramma Welingelichte kringen op Radio ABC, aldus de Ware Tijd.

'De situatie is kritiek', zeiden Rafiek Sheoradjpanday en Eblein Frangie van de Surinaamse Bankiersvereniging. Een importdekking van drie maanden wordt internationaal als het absoluut minimum beschouwd. Veel landen hanteren evenwel een hogere standaard van minimaal zes tot acht maanden.

Onder toenmalig CBvS-governor Gillmore Hoefdraad overschreed de monetaire reserve van de Centrale Bank de magische grens van 1 miljard Amerikaanse dollar en bedroeg per eind december dat jaar 1,6 miljard Amerikaanse dollar. Dat is nu gereduceerd tot bijna nul.


Frangie en Sheoradjpanday gaven aan, dat er dringend maatregelen getroffen moeten worden op het stuk van de staatshuishouding. Het structurele begrotingstekort bij de overheid heeft voor een zeer onevenwichtige financieel-economische situatie in het land gezorgd.

Indien er sprake was van een prudent uitgavenbeleid zou het nooit zo ver zijn gekomen, dat de kasreservemiddelen van de handelsbanken onrechtmatig zijn besteed door de CBvS. Tijdens een persconferentie onlangs zei regeringscommissaris bij de CBvS, Vijay Kirpalani, dat de overheid een maandelijkse begrotingstekort van Srd 390 miljoen dollar heeft. Dit zorgt voor scheve toestanden in de financiële huishouding. 'Er zullen in de nabije toekomst pijnlijke maatregelen getroffen moeten worden', zegt Sheoradjpanday om orde op zaken te stellen.

Frangie voegt eraan toe, dat de problemen niet door één persoon of partij opgelost zullen kunnen worden. Een gemeenschappelijke aanpak is vereist. Hij pleit er daarom voor dat zo snel mogelijk een integere en kundige persoon wordt aangesteld als governor van de Centrale Bank. De schade die voormalig governor Robert van Trikt met zijn beleid van manipulatie heeft aangericht is onbeschrijfelijk.

Ministerie van RO en districtscommissaris Cirino van Coeroeni weerspreken beschuldigingen van Brunswijk inzake 'erbarmelijke' woonsituatie Granman Alalaparu te Kwamalasamutu

Brunswijk had zich eerst moeten laten informeren

'Het siert de heer Brunswijk niet om onwaarheden te verkondigen in de media'


Granman Asongo Alalaparu van de inheemse Trio-gemeenschap te Kwamalasamutu beschikt over een in steen opgetrokken woning, die uit drie slaapkamers, woonkamer, keuken, bad en toilet bestaat. Het huis ligt centraal op korte afstand van het vliegveld. Dit huis is gebouwd door het ministerie van Regionale Ontwikkeling.

ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk leverde in een filmpje heftige kritiek op president Desi Bouterse.


Hij zei geschokt te zijn, dat de granman onder erbarmelijke omstandigheden leeft, terwijl andere functionarissen in luxe leven. Het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) en districtscommissaris (dc) Teresia Cirino van Coeroeni spreken de beschuldigingen van Brunswijk tegen.

De granman woonde aanvankelijk in het huis, maar heeft ervoor gekozen niet meer erin te willen wonen, aangezien zijn vrouw hoofdpijn krijgt van de hitte van het in steen opgetrokken huis.

De Trio's hebben een eigen woonstijl van bamboe, waarbij hun woningen in de avonduren erg koud kunnen zijn, juist vanwege die omgeving. Kwamalasamutu is omringd door berglandschap. De Trio's hebben ook hun eigen cultuur, gebruiken en gewoonten van leven wat gerespecteerd dient te worden. De granman heeft ook ervoor gekozen om bij dat deel van zijn volk te wonen dat geen bereik heeft van de lichtmotor. De lichtmotor verlicht het centrale deel van het dorp. Tevens wordt dit huis door de granman verhuurd, indien er gasten in het dorp komen. Gastenverblijf is daar beperkt. In het huis verblijft nu de aannemer die bezig is een brug te bouwen voor het dorp.

De granman beschikt ook over een verblijf aan de Vijfde Rijweg, dat al af is, maar dat nog moet worden ingericht.

Het zou volgens RO en de dc goed zijn als Brunswijk zich eerst had laten informeren, in plaats van de nadruk te leggen op de woning en te doen alsof de regering geen aandacht schenkt aan het gebied. 'De regering is zaken komen aantreffen die allemaal gerealiseerd zouden moeten en/of kunnen worden indien de mensen van Zuid-Suriname al eerder over speciale lijndiensten konden beschikken. De partij van Brunswijk zou deze zaken al lang kunnen hebben gerealiseerd, evenzo de woning voor de granman. De regering heeft recentelijk het drinkwaterprobleem te Kwamalasamutu duurzaam opgelost', zeggen RO en de dc.

'Het siert de heer Brunswijk niet om onwaarheden te verkondigen in de media en kon de granman beter hebben geconsulteerd omtrent de meest dringende zaken voor het dorp, c.q. het gebied, in plaats van nu zogenaamd op te komen voor de mensen, met het doel politiek te bedrijven met de noden van deze Surinamers in het binnenland. Opvallend in het filmpje is ook, dat de granman niet wordt bijgestaan door zijn reguliere tolken die hem normaliter ook adviseren', stellen RO en de dc.

Man (52) gedood bij aanrijding twee auto's op Oost-Westverbinding bij Alfonsdorp

Automobilist rijdt achterop voor hem gestopte auto


Bij een aanrijding tussen twee voertuigen gisteravond rond kwart voor elf op de Oost-Westverbinding, ter hoogte van Alfonsdorp, km 126, is de 52-jarige Ludwig Karwafodi om het leven gekomen, aldus Waterkant.net vandaag, zondag 16 februari 2020. 

Beide voertuigen reden over de Oost-Westverbinding richting Moengo. De achterrijder reed daarbij dicht op zijn voorrijder. Ter hoogte van Alfonsdorp bracht de voorrijder zijn voertuig tot stilstand, zodat een mede inzittende kon uitstappen. Doordat de achterrijder dicht achter deze auto reed, kon hij niet op tijd afremmen en ramde hij het voertuig van zijn voorrijder aan de achterkant.

Twee mede inzittenden van de auto die gestopt was raakten gewond. Van het voertuig van de veroorzaker raakte één mede inzittende lichtgewond. De slachtoffers werden per eigen gelegenheid naar de Franse kant vervoerd voor medische behandeling.

Kort na aankomst overleed een mede inzittende van het voertuig dat gestopt was, de 52-jarige man. Uit onderzoek van de politie is komen vast te staan, dat de voorrijder niet in het bezit is van een rijbewijs.

Turkse huizenfabrikant NURIS gaat 100 woningen.in Suriname bouwen

(Bron foto: NII)
Memorandum of Understanding getekend tijdens bezoek handelsdelegatie


De Turkse handelsdelegatie die momenteel in Suriname verblijft heeft, naast de bananensector, interesse getoond voor het woningbouwbeleid van de regering. Zo zijn er bezoeken afgelegd en gesprekken gevoerd met minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, de Surinaamse Postspaarbank, de Finabank en de Hakrinbank in het kader van kennismaking en het bespreken van verschillende financieringsmodellen, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) zondag 16 februari 2020. 

Ook is er een ontmoeting geweest met het bestuur van City of Para, waarbij interesse is getoond voor dit woningbouwproject.

Na intensieve onderhandelingen is door beide partijen een Memorandum of Understanding (MoU) getekend. Daarin is de wens te kennen gegeven door de Turkse huizenfabrikant NURIS voor de bouw van 100 woningen. De financiering hiervan wordt gedaan door een Turkse bank in samenwerking met lokale banken. Samenwerken met de overheid, voor de bouw van meerdere woningen, staat ook hoog op hun agenda.

Grootste drugsvangst ooit in Costa Rica: 5 ton cocaïne onderschept

Cocaïne verstopt in een container met sierbloemen voor haven Rotterdam



De politie in Costa Rica, de Policía Control de Drogas (PCD) van het ministerie van Seguridad Pública, zegt vandaag, zondag 16 februari 2020, de grootste drugsvangst in de geschiedenis van het land te hebben gedaan. 

In de haven van Limón onderschepte ze meer dan 5.000 kilo cocaïne, die op het punt stond verscheept te worden naar de haven van Rotterdam.


In totaal werden 5.048 pakketten van ongeveer 1 kilogram cocaïne ontdekt in de haven van Limón. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Michael Soto Rojas zaten de drugs verstopt in een container met sierbloemen.


De verdachte container werd vrijdag al opgemerkt. Gisteren werd hij doorzocht en deed de politie de enorme cocaïnevangst. Een 46-jarige Costa Ricaanse verdachte is opgepakt.


Limón was altijd een exporthaven voor ananas, bananen, suiker en koffie. Maar, de afgelopen jaren is het afgelegen havengebied erg populair geworden onder drugssmokkelaars, zeker sinds andere landen in de regio de strijd tegen drugs hebben opgevoerd.


(Suriname Mirror/Delfino/The Tico Times/El Mundo/AD/Twitter)

Bromfietser (19) dodelijk geschept door auto op kruising Jagernath Lachmon- en Coesewijnestraat

Slachtoffer heeft vermoedelijk door rood licht gereden


Bij een aanrijding vanochtend, zondag 16 februari 2020, rond één uur op de kruising van de Jagernath Lachmon- en Coesewijnestraat tussen een personenauto en een bromfiets is de 19-jarige bromfietser Nachifio Kluis om het leven gekomen.  Dit meldt Waterkant.net.

De automobilist reed over Jagernath Lachmonstraat richting Haven. De bromfietser reed over de Coesewijnestraat richting Zinniastraat. Het vermoeden bestaat, dat de bromfietser door rood licht heeft gereden en daardoor op de kruising in botsing kwam met de auto.

Het moet een behoorlijke klap geweest zijn, getuige de foto van de zwaar gehavende auto. Het slachtoffer werd zwaargewond per ambulance afgevoerd naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Kort na aankomst bezweek hij aan zijn opgelopen verwondingen.

AZP verwerpt met kracht nepbericht op Facebook over 'dood' van man in wachtkamer poli Neurologie

'De patiënt is niet overleden en is een oude bekende die vaker voor verwarring heeft gezorgd'


Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is niet te spreken over onderstaand via Facebook verspreid bericht, waarin melding wordt gemaakt van de dood van een man vrijdag in de wachtkamer van de poli neurologie door nalatigheid van het AZP. Dit bericht vandaag, zondag 16 februari 2020,  Waterkant.net.

Volgens de verspreider van het bericht zou de man zich bij de balie hebben gemeld, omdat hij zich niet lekker voelde.

Hij schreef daarover: 'De dame zei doodleuk, gaat u buiten zitten en maak de deur dicht. Hij stierf buiten op de bank.' Het bericht ging snel rond en zorgde voor veel ophef.


Het ziekenhuis heeft bekend gemaakt, dat dit bericht helemaal niet op waarheid berust. 'De patiënt is niet overleden en is een oudbekende van de Poli Neurologie die vaker voor verwarring heeft gezorgd, door zich in beschonken toestand naar het ziekenhuis te begeven', aldus een verklaring van de directie van het AZP.


De man werd voor ontnuchtering naar de SEH gebracht. Het ziekenhuis zegt aangifte te hebben gedaan bij de politie tegen de eerste berichtgever (zie hieronder) die niet bereid was het bericht te verwijderen, nadat de directie van het ziekenhuis contact met hem had gemaakt.



Niet veel later plaatste ook een andere Facebookgebruiker het bericht met daarin een eigen verhaal:


De directie van het AZP benadrukt, dat het verspreiden van valse berichten strafbaar is en dat zij hiertegen aangifte zal doen.

Strei! ontvangen door OM in verband met onderzoek verdwenen kasreserve bij CBvS

Strei! overhandigt rapport Fitch Ratings: Ruim US$ 400 miljoen is verdwenen


Strei! is vrijdag ontvangen op het Openbaar Ministerie (OM). Daar is nader ingegaan op het verzoek om onderzoek te doen naar de verdwenen gelden uit de kasreserves, die bij de Centrale Bank van Suriname waren ondergebracht. Strei! heeft een rapport overhandigd van Fitch Ratings, waarin wordt gesteld dat het om ruim US$ 400 miljoen gaat. Dit meldt Starnieuws zondag 16 februari 2020.

Strei! vindt dat iedere burger er recht op heeft te weten wat er daadwerkelijk met de gelden gebeurde en of er niet minstens sprake is van ongeoorloofde verrijking.

Verschillende organisaties hebben de procureur generaal (pg) schriftelijk gevraagd om een onderzoek te starten naar de verdwenen gelden. En dat is een heel goed signaal volgens Strei! In eerste instantie ontbrak volgens de bankiersvereniging en minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, ruim US$ 100 miljoen. NPS voorzitter Gregory Rusland suggereerde, dat er ruim US$ 250 miljoen is verdwenen. Later heeft regeringscommissaris Vijay Kirpalani meegedeeld, dat het om totaal US$ 197 miljoen gaat. Hij gaf toe, dat er ook US$ 97 miljoen uit de termijndeposito's van de banken is gebruikt.

Advocaat Vishnu Balradj deelt mee, dat naar aanleiding van een schrijven van Strei! zij door het OM werd uitgenodigd. 'Strei! werd uitgenodigd om het verzoek van haar aan de pg toe te lichten, er werd ruimte aangeboden', geeft Balradj aan. 'Wij hebben ook een toelichting op een rapport van Fitch overlegd. Daaruit blijkt dat het in ieder geval niet om 100 en niet om 250, maar zelfs om 380 miljoen Amerikaanse dollar zou gaan. Strei! heeft vanaf de eerste berichten over de verdwenen kapitaalreserves direct aan de bel getrokken, en nu veel meer actoren in de Surinaamse samenleving.'

Of er een vervolggesprek komt is niet duidelijk. 'Wij hopen van wel. Dit was een mooi signaal, dat er een serieuze reactie gekomen is', merkt Balradj op. 'Het voelt gewoon goed. Want wat je natuurlijk wilt is, dat wanneer zulke zaken gebeuren in de samenleving, je een regering hebt die adequaat plausibele antwoorden geeft, niet tralala. Mensen willen antwoorden. De ruimte die het OM biedt is serieus, daar zijn we het OM dankbaar voor.'

Somohardjo, voorzitter Pertjajah Luhur, pleit voor ontwikkeling toerisme en agrarische sector in Para

'De PL zal ondernemers stimuleren om cassave te planten'

'Lening van US$ 200 miljoen voor uitbreiding luchthaven niet gebruiken om  nyan te maken, maar daadwerkelijk besteden in toeristische sector Para' 


Paul Somohardjo, leider van de Pertjajah Luhur (PL), heeft gisteravond tijdens een ressortmeeting van de partij te Billiton, gepleit voor het ontwikkelen van twee belangrijke sectoren in Para, toerisme en de agrarische sector. Hij stelde dat Para bij uitstek een toeristisch district is en deed een beroep om toeristische producten te perfectioneren, zo schrijft Starnieuws vandaag, zondag 16 februari 2020. 

Met verwijzing naar de US$ 200 miljoen die de regering recent heeft geleend om de J.A. Pengelluchthaven uit te breiden, vindt hij dat die lening niet gebruikt moet worden om een ‘nyan’ te maken, maar dat het geld daadwerkelijk in de toeristische sector van Para moet worden gebruikt.

Ook de agrarische sector in het district verdient meer aandacht dan het nu krijgt van de huidige beleidsmakers.


Verschillende sprekers zijn ingegaan op de cassavefabriek die door de regering was opgezet met de bedoeling om onder meer cassavemeel te exporteren. Echter hiervan is niets terecht gekomen. Somohardjo kondigde aan dat de partij daarom ondernemers zal stimuleren om cassave te planten. De partij is geenszins van plan om hen te belazeren, zoals deze regering heeft gedaan. De PL-voorzitter heeft de mensen opgeroepen zich in te zetten om de agrarische sector te doen bloeien.

Naast cassave is er namelijk ook grote potentie voor de teelt van ananas. Er zal gewerkt worden aan exportmogelijkheden voor deze producten. Op dit moment is het echter moeilijk voor exporteurs om hun producten aan het buitenland kwijt te raken, omdat onder meer de vrachtkosten voor Suriname veel duurder zijn dan bij andere landen en vervoersmaatschappijen in de regio.

Somohardjo merkte op dat Para ruim 2.500 Javanen telt. Een gezamenlijke bundeling en inzet moet volgens de PL-voorman kunnen leiden tot het binnenhalen van tenminste een zetel. Laat staan als de partij ondersteund wordt door haar inheemse broeders en zusters en die van andere etniciteiten.

'Onze basis is wel Javaans en we schamen ons daar niet voor. Als we ons inzetten in Para kunnen we zeker een zetel halen. Deze eenheidsbeweging moet een beslissende factor zijn bij de vorming van een nieuwe regering. Give us the tools and we shall finish the job.'

Illegale Roemeen Alandru Vlahos blijkt Suriname in en uit te kunnen reizen

Vlahos werd in 2017 als ongewenste vreemdeling het land uitgezet


Starnieuws meldt vandaag, zondag 16 februari 2020, dat de Roemeen Alandru Vlahos, die in 2017 als ongewenste vreemdeling het land was uitgezet door Justitie, de Immigratiedienst op de Johan Adolf Pengelluchthaven is gepasseerd zonder dat alarmbellen gingen rinkelen. 

Hij kwam eind januari Suriname binnen met een Roemeens paspoort en is eerder deze maand weer vertrokken.

Na tien jaar illegaal in Suriname vertoefd te hebben, werd de man het land uitgezet. Hij bleek gezocht te worden door Interpol en moest een straf uitzitten in Roemenië. De man bleek ook een oplichter te zijn. Hij heeft een relatie met een Surinaamse en heeft een kind met haar.

Volgens een artikel in maart 2017 in de Ware Tijd heeft ‘Alex Vlah’ ‘weleens in ongedwongen sfeer in het gezelschap van de president vertoefd.’ Het verklaart waarschijnlijk waarom de man spoorslags het land werd uitgezet, aldus de krant. Na ruim tien jaar illegaal verblijf in Suriname.
Een rel binnen de rechterlijke macht werd daarbij niet uit de weg gegaan. Het Openbaar Ministerie zette Vlahos uit, ondanks een rechterlijk besluit in zijn voordeel. Kennelijk stond er veel op spel. 'Een langer verblijf in het land en de duistere zaken om hem heen zouden het staatshoofd in grote verlegenheid kunnen brengen', schreef de Ware Tijd. Vlahos heeft kans gezien om enkele keren buiten Suriname te reizen.

Onderzocht wordt nu hoe de man het land binnen kon komen via de normale weg. Hij was geblacklist, maar bij de Immigratiedienst was men blijkbaar niet alert genoeg. Aangezien Vlahos het land uitgezet was, zou het systeem bij aankomst in het land moeten aangeve,n dat de man niet toegelaten mocht worden.

Vraag is, hoe is hij aan een visum gekomen, zonder dat duidelijk werd dat de man het land uitgezet is.

Misiekaba (NDP): 'Protest van 17 februari sedert vorig jaar door oppositionele krachten voorbereid'

'Oppositie binnen en buitenparlementair proberen voor zoveelste keer het land te ontregelen en chaos te creëren'


'Het protestmoment van 17 februari is sedert vorig jaar door de oppositionele krachten voorbereid. Het krijgt een politiek antwoord!' Dat beweert althans NDP-minister André Misiekaba (Sociale Zaken en Volkshuisvesting) op zijn Facebook-pagina. Volgens Misiekaba proberen de oppositie (binnen als buitenparlementair), oppositionele delen van het bedrijfsleven en vakbeweging en anderen voor de zoveelste keer het land te ontregelen en chaos te creëren, zo schrijft Waterkant.net vandaag, zondag 16 februari 2020. 

Maar, dit is weer een typische achterdocht-paranoïde-gedachte van een onzekere NDP'er.

'Nu, drie maanden voor de verkiezingen. Wat voor signaal wil men geven? Het signaal wordt op 25 mei gegeven. Het is duidelijk dat de oppositie geen verkiezingen wilt, omdat men weet dat de NDP weer wint', aldus de minister.

'In elk geval moet men veel mensen op de been brengen, want op 24 februari houden wij onze manifestatie en gaan we het heel land letterlijk en figuurlijk PAARS maken. Maakt u uw borst maar nat.'

Ook NDP-fractielid tevens ondervoorzitter van het parlement Melvin Bouva spreekt zich uit tegen de manifestatie. Volgens hem is het geen spontane volksdemonstratie, maar een puur ‘politieke manifestatie’ van tegenstanders van de regering.

Volgens de Ware Tijd is Bouva boos dat leerkrachten worden opgeroepen voor deelname aan een ‘politieke’ protestdemonstratie tegen de regering.

(Suriname Mirror/Waterkant.net)

Tweede vliegveld Suriname, in Paramaribo, niet veilig

Brandweerlieden vliegveld Zorg en Hoop schreeuwen al jaren om meer veiligheid, blusvoertuig en kleding


– Kerosine opslagtanks op nog geen vijftig meter verwijderd van woningen...
– Autoriteiten stellen bewoners al jaren willens en wetens bloot aan eventuele calamiteiten


Suriname kent al sinds 1952 naast haar internationale luchthaven Johan Adolf Pengel – zo'n 45 kilometer ten zuiden van hoofdstad Paramaribo - een tweede, kleine, luchthaven in Paramaribo, Zorg en Hoop, gelegen in de dicht bewoonde buurt Zorg en Hoop. Op dit vliegveld zijn zo'n vijf kleine luchtvaartmaatschappijen operationeel die vooral vluchten naar zogenoemde airstrips bij dorpjes in het binnenland uitvoeren, maar ook naar de buurlanden Guyana, Frans-Guyana en Brazilië. Het zijn vooral Cessna-sportvliegtuigjes en Russische Antonov 's An-28 die daar opstijgen en landen van- en op één start- en landingsbaan. De verwachting is dat het aantal vluchten de komende jaren fors gaat toenemen vanwege een recente belangrijke olievondst voor de kust. Buitenlandse olie-exploratiemaatschappijen maken al veelvuldig gebruik van Zorg en Hoop om personeel te vervoeren naar boorschepen voor de kust.

Maar, het vliegveld Zorg en Hoop voldoet al jaren niet meer aan de minimale internationale standaarden voor brandveiligheid. Er is nauwelijks sprake van onderhoud en beveiliging.

Al zeker drie jaar geen blusvoertuig
Enkele brandweerlieden sloegen eind januari weer alarm – nadat ze dat medio april 2019 ook al tevergeefs deden -, omdat ze al zeker drie jaar geen blusvoertuig hebben, niet iedereen over brandweerkleding en schoeisel beschikt en van enige bijscholing of training geen sprake is. 'Ze komen gewoon elke dag naar het werk om te zitten. gewoon frustrerend', zei een brandweerman vrijdag 31 januari in de lokale krant de Ware Tijd. Het opstijgen en landen van vliegtuigen gebeurt zonder bijstand van de brandweer. Ook controleert de brandweer al geruime tijd niet meer wat voor vracht vliegtuigen vervoeren. Bekend is bijvoorbeeld, dat vanwege goudmijnbouw in het binnenland gasflessen, brandstof en vloeistoffen voor de goudwinning worden vervoerd in het luchtruim boven bewoonde gebieden in de omgeving van het vliegveld.

Maar, ook in 2007 en 2012 werd de onveilige situatie al aangekaart en ging het brandweerpersoneel zelfs een aantal keren keer over tot een staking. Maar, er veranderde niets. Het was en is waarschijnlijk vandaag de dag nog steeds een zorgelijke situatie, omdat de brandweer niet adequaat kon en kan optreden in het geval van een calamiteit.


Kerosine opslagtanks nog geen 50 meter van woningen...
De problemen rond het vliegveld Zorg en Hoop kwamen in de eerste week van 2013 ook in het nieuws. Bewoners van een straat direct naast het vliegveld, de Parastraat, maakten zich ernstig zorgen over het mogelijke ontploffingsgevaar in hun buurt, vanwege de kerosine-opslagtanks van een luchtvaartmaatschappij. De tanks bevinden zich weliswaar op het terrein van het vliegveld, maar pal naast de weg, in het zicht van woningen.
Al jaren wordt vliegtuigbrandstof op die plek opgeslagen. Wat de bewoners echter bezorgd maakte was, dat in november 2012 nog een opslagplaats werd gebouwd die duizenden liters brandstof voor een langere periode kan opslaan.

En nu, begin 2020, zijn langs het vliegveld appartementen gebouwd nabij drie opslagtanks voor vliegtuigbrandstof, die samen 300.000 liter kunnen bevatten.


Wie in twee straten – Parastraat en Doekhieweg – wandelt die pal langs/naast de luchthaven lopen, valt van de ene verbazing in de andere. Woningen, waarvan vele uit hout zijn opgetrokken, bevinden zich op nog geen vijftig meter van het vliegveld. Na een aantal meters gelopen te hebben in de Parastraat zijn werkelijk een paar opslagtanks te zien met onder andere het opschrift 'Jet-A1' (Jet-A1 is de belangrijkste brandstof die wordt gebruikt voor straalturbinemotoren. Het wordt ook gebruikt in de algemene luchtvaart voor compatibele dieselmotorvliegtuigen). Verderop, langs de Doekhieweg – waar de ingang van vliegveld Zorg en Hoop is – , zijn ook deze opslagtanks te zien. De risico's spreken voor zich. Het is onbegrijpelijk, dat de autoriteiten dit toestaan en bewoners al jaren willens en wetens blootstellen aan eventuele calamiteiten.

Stakingen
Brandweerlieden legden medio augustus 2014 ook het werk korte tijd weer neer uit onvrede, ook toen over een chronisch tekort aan attributen, het ontbreken van opleidingen en trainingen en een in slechte staat verkerend blusvoertuig.
De brandweer op het lokale vliegveldje moest, en moet anno 2020, nog steeds roeien met de riemen die zij heeft door een in gebreke blijvende regering.

Brand- en ontploffingsgevaar loeren iedere dag om de hoek. De situatie op en rond Zorg en Hoop is na vele jaren van klagen door vooral de brandweer nog steeds niet veilig. De verantwoordelijke autoriteiten lijken de vele problemen al vele jaren te negeren. Verplaatsing van het vliegveld naar een locatie buiten stad wordt nog steeds niet serieus overwogen vanwege de daaraan verbonden hoge kosten.

Autoriteiten zwijgen
Op vragen over de huidige situatie op Zorg en Hoop en de door brandweerlieden naar buiten gebrachte problemen, hullen zowel de Civil Aviation Safety Authority Suriname (CASAS, www.casas.sr) als het Civil Aviation Department Suriname (CADSUR, www.cadsur.sr) zich in een veelzeggend stilzwijgen; er wordt op geen enkele wijze gereageerd, ondanks herhaald verzoek. Maar, zwijgen is veelzeggend reageren. Zij zijn zich bewust van de door de brandweer aangekaarte problemen, maar weigeren ze publiek te erkennen, te bevestigen.

(© Suriname Mirror, zondag 16 februari 2020)

6 Procent van kinderen van 5 tot 17 jaar betrokken bij enige vorm kinderarbeid

Meeste kinderarbeid jn Coronie (28%), Sipaliwini (24%) en Brokopondo (12%) 


Landelijk is 6 procent van kinderen in de leeftijd van vijf tot zeventien jaar betrokken bij enige vorm van kinderarbeid. Op districtsniveau tonen Coronie (28 procent), Sipaliwini (24 procent) en Brokopondo (12 procent) de relatief hogere percentages. Landelijk valt dit hoger uit onder jongens (8 procent) dan onder meisjes (5 procent). 

Dit zijn enkele resultaten uit het huishoudonderzoeksprogramma Multiple Indicator Cluster Survey (MICS 6) dat in 2018 voor de vierde keer is uitgevoerd door het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo). Geselecteerde kernresultaten hiervan zijn vrijdag gepresenteerd in het Jacana Amazon Welness Resort, zo bericht de Ware Tijd online zaterdagavond 15 februari 2020.

Het onderzoek werd uitgevoerd tussen 27 maart en 26 augustus 2018. Het aantal kinderen tussen vijf en zeventien jaar dat is onderzocht is 3.967.

Bij kinderen tussen vijf en elf jaar is er volgens het rapport sprake van kinderarbeid als tenminste één uur economisch werk, 28 uur onbetaalde huishoudelijke taken per week of gevaarlijke werkcondities worden uitgevoerd. Bij kinderen tussen twaalf en veertien jaar is daarvan sprake als tenminste veertien uur economisch werk, 28 uur onbetaalde huishoudelijke taken per week of gevaarlijke werkcondities worden uitgevoerd. In de leeftijdsklasse tussen vijftien en zeventien jaar is er sprake van kinderarbeid als tenminste 43 uur economisch werk of onbetaalde huishoudelijke taken per week of gevaarlijke werkcondities worden uitgevoerd.

Economische activiteiten bestaan uit betaald of onbetaald werk voor iemand die geen lid is van het huishouden of werken voor een familieboerderij of bedrijf. Huishoudelijke taken bestaan uit activiteiten zoals koken, schoonmaken of zorgen voor kinderen, alsook het halen van brandhout of water.

Uit het onderzoek is gebleken, dat het percentage kinderarbeid in de leeftijdscategorie 15-17 jaar het hoogst is met 8 procent. Deze jeugdigen zijn ook het meest betrokken bij gevaarlijke werkomstandigheden vergeleken met de andere leeftijdsgroepen. Het aandeel van de kinderen betrokken bij arbeid is substantieel hoger in het binnenland (18 procent) vergeleken met de urbane regio (4 procent) en de rurale regio (5 procent).

Het MICS-onderzoek heeft verschillende thema's belicht. Angela Salmo, waarnemend directrice bij SoZaVo, zegt dat de data niet achterhaald zijn gezien het tijdstip waarop het onderzoek is uitgevoerd. Ze legt uit, dat de verwerkingsperiode veel tijd in beslag neemt. Het is de bedoeling dat de data vergeleken worden met eerdere onderzoeksresultaten om op basis daarvan beleid te maken.

Het onderzoek is in samenwerking met het Algemeen Bureau voor de Statistiek uitgevoerd met technische en financiële ondersteuning van het Unicef en de Surinaamse overheid.