vrijdag 24 augustus 2018

Gelukkig kan het Surinaams journaille wèl koken.......



25 augustus 2018 (Waren ze ook maar net zo goed en voortvarend in hun werk!!): Non-nieuws...

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2018/08/25/media-cook-out-smaakt-naar-meer/

Boliviaanse president Morales verwerpt vermeende plannen Argentinië militaire basis te bouwen bij grens

'Ze zullen ons proberen te intimideren, ze zullen daartoe niet in staat zijn'

(Bron foto: El Tribuno de Jujuy)

- Commandant leger Bolivia niet eens met Morales: 'Het is het defensiebeleid van Argentinië, we respecteren wat de staat wil doen'
- Argentijnse ambassadeur in Bolivia ontkent enige kennis van bouw militaire basis te hebben


De Boliviaanse president Evo Morales heeft de vermeende plannen van Argentinië om een militaire basis te bouwen nabij de grens tussen de twee landen verworpen, bewerend dat Argentinië hen probeert te 'intimideren'. 

'Ze zullen proberen ons bang te maken. W we zullen niet bang zijn, we zijn een verenigd volk, met sociale krachten', verklaarde Morales tijdens een openbare bijeenkomst. 'Ze zullen ons proberen te intimideren, ze zullen daartoe niet in staat zijn.'

De mening van de Boliviaanse president staat echter in schril contrast met die van de strijdkrachten van zijn land, die protesteerden tegen de  harde opstelling van Morales. De commandant van de strijdkrachten, Yamil Borda, bevestigde dat hij informatie had ontvangen dat de Argentijnse troepen bij de grens zouden worden gemobiliseerd.

Dit maakt deel uit van president Mauricio Macri's recente hervorming van het Argentijnse leger, die meer strijdkrachten in grensregio's zal plaatsen om drugshandel en terrorisme te bestrijden.

In de Boliviaanse nieuwsbron El Dia verzekerde Borda, dat de beweging van troepen niet als een bedreiging voor Bolivia werd gezien. 'Het is het defensiebeleid van die staat, we respecteren wat de staat wil doen', zei Borda. 'Het is geen bedreiging.'

De Argentijnse militaire beweging begon afgelopen vrijdag, waar Macri, minister van Defensie Oscar Agaúd en minister van Veiligheid Patricia Bullrich bij aanwezig waren in Yavi, dicht bij La Quiaca, om de eerste grensoperatie te starten waaraan 500 soldaten zullen deelnemen. De juistheid van het bestaan van een militaire basis is echter in twijfel getrokken.

De Argentijnse ambassadeur in Bolivia, Normando Álvarez, bevestigde aan Boliviaanse media, dat een Argentijnse militaire basis zou worden geïnstalleerd in Abra Pampa, de provincie Jujuy, op slechts 70 kilometer van de Boliviaanse grens. Toen de Argentijnse krant Clarin echter contact opnam met Álvarez, ontkende hij enige kennis van de bouw van een militaire basis te hebben en verwees hij de krant naar de minister van Defensie, Oscar Agaúd.

De subsecretaris voor Internationale Aangelegenheden bij het ministerie van Defensie, Jorge Luis Vila, maakte ook duidelijk dat er geen militaire basis werd aangelegd en dat er geen plannen waren om er een te bouwen. 'We ontkennen categorisch dat er een basis wordt gebouwd aan de grens, niet degene die wordt genoemd in mediabronnen of andere', vertelde hij aan Clarin.

De hervorming van Macri's strijdkrachten heeft wijdverspreide ontevredenheid in het hele land veroorzaakt, omdat burgers bang zijn voor een militarisering van de politie, waardoor ze herinneringen oproepen aan de militaire dictatuur die het land schokte.

(Suriname Mirror/Clarin/Argentina Reports/La Razon/El Deber)

Colombia bereidt zich voor op historisch referendum over corruptiebestrijding

Referendum beoogt illegaal inkomen van enkele der machtigste families en politieke clans in te dammen



Bars en slijterijen in Colombia sluiten zaterdag 25 augustus 2018 als de Colombiaanse kiezers naar de stembus gaan voor een historisch referendum dat de ongebreidelde corruptie in het Congres probeert te beteugelen. Het referendum van zondag is gepromoot door een coalitie van centristische en linkse partijen die de goedkeuring van zeven anti-corruptiemaatregelen gerealiseerd willen zien. 

De stemming wordt formeel goedgekeurd door de conservatieve president Ivan Duque, die de Colombianen heeft opgeroepen om te stemmen.

De voorgestelde anticorruptiemaatregelen 
Drempel van drie termijnen voor senatoren en vertegenwoordigers
Alle gekozen functionarissen moeten hun vermogen openbaar maken
Alle gekozen functionarissen moeten hun stemregistratie openbaar maken
Alle overheidsniveaus moeten hun begrotingen openbaar maken
Degenen die veroordeeld zijn voor corruptie moeten naar de gevangenis gaan zonder voorwaardelijke vrijlating opties
De staat moet alle contracten met personen of bedrijven die zijn veroordeeld voor corruptie vernietigen
Het salaris van congresleden verlagen van 40 tot 25 keer het minimumloon van het land

De grote vraag is of de anti-corruptiecoalitie van politici en maatschappelijke organisaties in staat is om de noodzakelijke 12 miljoen Colombianen te mobiliseren om voor de vierde keer in zes maanden te stemmen. Meer dan de helft van de kiezers zal de zeven voorstellen voor het Congres moeten goedkeuren om elk voorstel om te zetten in wetgeving.

Anti-corruptie-voorstander en voormalige Senator Claudia Lopez verzamelde relatief gemakkelijk de 4 miljoen handtekeningen die nodig zijn om het referendum te houden.


Bijna 20 miljoen Colombianen hebben gestemd bij de presidentsverkiezingen, maar onthouding blijft een van de grootste zwakten in het verkiezingssysteem van het land. Verkiezingsautoriteiten zijn ervan beschuldigd onvoldoende te hebben geïnformeerd over het aanstaande referendum dat beoogt het illegale inkomen van enkele van de machtigste families en politieke clans van het land te beteugelen.

De anti-corruptiemaatregelen zijn tegengewerkt door voormalig president Alvaro Uribe, die zijn volgelingen heeft opgeroepen zich van stemming te onthouden.

Sociale media zijn overladen met desinformatie over wat de negatieve gevolgen van de voorgestelde anticorruptiemaatregelen zouden zijn. De politici die vóór de anticorruptiemaatregelen zijn, voeren sinds vorig jaar vrijwel non-stop campagne.

Een video waarin Lopez en haar bondgenoten zichzelf en hun mede-politici belachelijk maakten, is viraal gegaan met de hulp van de liberale columnist Daniel Samper, een neef van voormalig president Ernesto Samper.



(Suriname Mirror/Colombia Reports/YouTube/Twitter)

Venezolaans model Shannon de Lima ook actief op Instagram

Sexy 30-jarige De Lima is, met Jennifer Lopez, de ex van zanger Marc Anthony



Shannon de Lima, het prachtige model van Venezolaanse afkomst (6 januari 1988, 30 jaar), laat haar fans enthousiast worden over haar Instagram-account. De ex van Marc Anthony heeft beelden gedeeld van haar in onder andere leggins.







Een bericht gedeeld door SHANNON DE LIMA (@shadelima) op


Een bericht gedeeld door SHANNON DE LIMA (@shadelima) op


Een bericht gedeeld door SHANNON DE LIMA (@shadelima) op


Het is duidelijk dat het model en zakenvrouw op 30-jarige leeftijd een geweldig moment beleeft, sinds ze onlangs in Colombia was om deel uit te maken van een modeshow van ontwerpster Ann Chery, met haar 'Seamless Line', een trend die zelfs andere beroemdheden zoals de Kardashian zussen heeft overwonnen.


Een bericht gedeeld door SHANNON DE LIMA (@shadelima) op


(Suriname Mirror/La Opinion/Instagram/YouTube)

Wanhopige Venezolanen eten bedorven vlees....

(Bron foto's: The Associated Press)
De lage prijs is voor velen de enige manier om zich rot vlees te kunnen veroorloven

Vriezers in Venezolaanse havenstad Maracaibo kunnen etenswaren niet langer vers houden door stroomstoringen


Stroomuitvallen in de Venezolaanse havenstad Maracaibo zorgen ervoor, dat vriezers etenswaren niet langer vers kunnen houden. Heel wat inwoners hebben de middelen ook niet om iets beters dan bedorven vlees te kopen. Sommigen worden ziek door het rotte vlees, maar de lage prijs is voor velen de enige manier om zich vlees te kunnen veroorloven. 

‘Het ruikt een beetje vies, maar je spoelt het met een beetje azijn en citroen’, zegt Yeudis Luna, die verkleurd vlees kocht bij een slagerij in Maracaibo, aan het persbureau Associated Press.

De op een na grootste stad van Venezuela heeft de afgelopen negen maanden regelmatig met stroomstoringen te kampen. Bovendien verwoestte op 10 augustus een brand een belangrijke hoogspanningslijn die de stad van 1.5 miljoen inwoners van elektriciteit voorziet. Daardoor vielen veel koelinstallaties, die etenswaren vers hielden, in de stad uit.

Minstens vier slagerijen verkopen volgens de Associated Press nu bedorven vlees in Las Pulgas, de centrale markt van Maracaibo.



Luna (55), een parkeerwachter, kocht er bewust rottend vlees voor hem en zijn kinderen, omdat ze anders honger zouden lijden. ‘Ik was bang dat de kinderen ziek zouden worden, omdat ze nog klein zijn’, zei hij. ‘Alleen de kleinste kreeg diarree en moest overgeven.

Venezuela gaat door een zware economische crisis sinds vier jaar geleden de olieprijzen instortten. Daardoor zijn basisvoorzieningen, zoals stromend water en elektriciteit, er schaars. Er zijn maar weinig medicijnen en ziekenhuizen kunnen amper functioneren. Bovendien is er een groot tekort aan basisvoeding zoals melk, bloem en kip.

Volgens cijfers van de Verenigde Naties zijn dit jaar meer dan 500.000 Venezolanen op de vlucht geslagen wegens tekorten aan levensmiddelen.

(Suriname Mirror/Associated Press/Metro/YouTube)

Fietser op Cocobiacoweg doodgereden door vrachtwagen - Chauffeur rijdt door...

Edmund Creebsburg (54) van achteren door truck aangereden

Vrachtwagenchauffeur is na de aanrijding doorgereden...


Fietser Edmund Creebsburg (54) is gisteravond overleden na te zijn aangereden door een vrachtwagen op op de Cocobiacoweg, zo meldt het Korps Politie Suriname vandaag, vrijdag 24 augustus 2018. 

De politie van Uitvlugt trof bij aankomst ter plekke de fietser op het wegdek aan. Bij aankomst van ambulancepersoneel werd geconstateerd dat het slachtoffer geen teken van leven vertoonde. Een ingeschakelde arts stelde de dood vast.

Uit het voorlopige onderzoek blijkt, dat Creebsburg op zijn rijwiel over de Cocobiacoweg reed. Hij moet toen van achteren zijn aangereden door de vrachtwagen. De vrachtwagenbestuurder is na de aanrijding doorgereden.

Informatie over de vrachtwagenbestuurder kan worden doorgespeeld aan de gratis tiplijn 179, de Centrale Meldkamer 115 of de politie van Uitvlugt op de telefoonnummers 464444 of 498573.

Grensgebied Brazilië en Peru getroffen door zware aardbeving

Epicentrum 7.1 aardbeving ten zuiden van Peruaanse stad Puerto Esperanza, in Amazonewoud



Aan de grens tussen Brazilië en Peru heeft zich vandaag, vrijdag 24 augustus 2018, een aardbeving met een magnitude van 7.1 voorgedaan. Dat meldt de Amerikaanse geologische dienst USGS (United States Geological Survey).


De aardbeving deed zich voor om 4.04 uur ’s ochtends (lokale tijd). Het epicentrum lag 123 kilometer ten zuiden van de Peruaanse gemeente Puerto Esperanza, in het Amazonewoud. De haard bevond zich op een diepte van 609 kilometer.

Er zijn voorlopig geen meldingen van schade of slachtoffers. De schok werd onder meer gevoeld in de regio’s Madre de Dios, Apurimac, Cuzco en Moquegua, in het oosten van Peru.



(Suriname Mirror/Reuters/USGS/Belga)

Ecuadoraanse regering roept humanitaire corridor in het leven voor vluchtelingen uit Venezuela

Via corridor worden de vluchtelingen met bussen naar grens met Peru gebracht


De Ecuadoraanse regering roept een humanitaire corridor in het leven voor vluchtelingen uit Venezuela. Via deze corridor worden de vluchtelingen met bussen naar de grens met Peru gebracht. Veel Venezolanen proberen te voet via het Andesland verder te reizen naar Peru, Bolivia, Chili en Argentinië.




Honderdduizenden Venezolanen vluchten momenteel voor honger, ellende en de economische crisis in hun land. Volgens de Verenigde Naties hebben al 2.3 miljoen Venezolanen het land verlaten.

De landen in de regio worden steeds meer overvallen door de vermoedelijk grootste internationale vluchtelingencrisis in de geschiedenis van Latijns-Amerika.

Minister van Binnenlandse Zaken Mauro Toscanini kondigde aan dat de meer dan 800 kilometer lange reis van de vluchtelingen van het noorden naar het zuiden van Ecuador door de politie zal worden ondersteund.


(Suriname Mirror/El Universo/De Telegraaf/abc.com.py/Facebook/Twitter)

Dierenactiviste Cynthia Ashruf wil jacht op leguanen reguleren

Jachtseizoen is in augustus open terwijl de leguanen met eieren in hun buik rondlopen

(Bron foto: eigen foto Suriname Mirror)
Levend gevangen leguanen worden vastgebonden en uitgestald op hoeken van drukke straten


De leguaan, meer bekend in Suriname als boomkip, vormt al decennialang een delicatesse voor mensen. Ook in Suriname is dat zo. Aan de overkant, nabij de Wijdensboschbrug, en op andere locaties worden levende leguanen die vol eieren zitten te koop aangeboden. Hoe groter en voller de buik, des te duurder het dier, aldus De West van donderdag 23 augustus 2018.

Dierenactiviste Cynthia Ashruf vindt dat het jagen op leguanen gereguleerd dient te worden. Zij zegt dat het geen gemakkelijke kwestie is om op te lossen, tenzij men gezamenlijk overlegt. De activiste benadrukt, dat allereerst het jachtseizoen, dat van begin januari tot eind augustus duurt, herzien moet worden.

Voor jongeren is het vangen van leguanen en de verkoop ervan een aardige verdienste. Ashruf is het er niet mee eens, dat het jachtseizoen in augustus open is, terwijl de leguanen in deze periode met eieren in hun buik rondlopen. De levende leguanen worden vastgebonden en uitgestald op hoeken van drukke straten.

Ashruf vreest dat indien de jacht niet gereguleerd wordt, de leguanen in ons land zullen uitsterven. 'Straks wordt de eerste leguaan geïmporteerd', zegt de dierenactiviste.

Er moeten volgens haar ook duidelijke voorwaarden komen over de manier hoe leguanen ter verkoop worden aangeboden. Dit vraagstuk had volgens haar al jaren geleden aangepakt moeten worden. De leguanen worden met een strop levend gevangen. Er zijn anderen die met een buks het dier uit een boom schieten. 'Dierenleed is mensonterend.'

Lees ook deze reeks artikelen over de leguaan en de export ervan.

Hi-Jet Helicopter Services wil waardig afscheid nemen van piloot Donovan van Embricqs en boordtechnicus Ryatno Kertodikromo

Een herdenkingsdienst wordt 29 augustus gehouden

Justitieel onderzoek naar oorzaak crash helikopter nog steeds niet  afgerond


De Ware Tijd schrijft vandaag, vrijdag 24 augustus 2018, dat Hi-Jet Helicopter Services samen met de families van piloot Donovan van Embricqs en boordtechnicus Ryatno Kertodikromo op 29 augustus een herdenkingsdienst wil houden. Het tweetal is bij een helikoptercrash op 23 mei 2015 omgekomen. Ze vlogen op weg van het binnenland naar Paramaribo. 

Het wrak van de heli en de stoffelijke resten van de twee mannen zijn eind november 2017 in het Matawaigebied gevonden door arbeiders van een houtbedrijf. De stoffelijke resten zijn onlangs geïdentificeerd.

Volgens president-commissaris Omar Terborg van Hi-Jet zal Kertodikromo mogelijk na de kerkdienst begraven worden in Suriname, Van Embricqs in Nederland. 'We willen waardig afscheid van hen nemen op de plek waar ze hebben gewerkt dan kunnen we dit hoofdstuk afsluiten', zegt Terborg.

'Alle geruchten verwijs ik naar het rijk der fabelen. Er werd onder meer gezegd, dat de twee mannen de helikopter hebben verkocht en dat ze in Brazilië wonen. Ook werd er gesproken over een mislukte drugsdeal.'

Het bedrijf kan nog geen schadeclaim indienen bij de verzekering, omdat het justitieel onderzoek nog niet is afgerond. Er moet onder meer vastgesteld worden of het inderdaad gaat om de helikopter van Hi-Jet. Ook moet achterhaald worden of het incident is veroorzaakt door een menselijke fout of technisch mankement en of het niet om een misdrijf gaat. 'Ik heb geen idee hoelang het onderzoek zal duren. Dat van de SLM-vliegramp heeft zes jaar geduurd', zegt Terborg.

Minister Dodson: 'Zandbank Braamspunt door een natuurlijke werking verdwenen'

Geoloog Monsels: 'Geen sprake van verdwijnen zandbank, maar verschuiven naar westen'

 
Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zegt in de Ware Tijd van vandaag, vrijdag 24 augustus 2018, dat het ministerie erop blijft toezien dat er geen zandafgraving meer plaatsvindt te Braamspunt. De vergunningen aan de vier concessiehouders zijn in augustus vorig jaar verlopen en niet verlengd. 

Het zou volgens de bewindsman op zich ook geen zin hebben om dat te doen. Hij stelt, dat de zandbank door een natuurlijke werking is 'verdwenen'. 'Ook al zouden wij de vergunning willen verlengen, er kan geen zand meer gegraven worden.'

Hij benadrukt herhaaldelijk, dat de zandafgraving geen invloed heeft gehad op het verdwijnen van de zandbank. 'Het gaat hier puur om een natuurlijk proces dat om de zoveel tijd plaatsvindt.'

Geoloog Eddy Monsels legt echter uit, dat zandafgraving wel degelijk invloed heeft op het ecologisch proces.

Hij verduidelijkt, dat er geen sprake is van het 'verdwijnen' van de zandbank; het gaat om een 'verschuiving' naar het westen, die door de golven wordt veroorzaakt. Ook hij spreekt van een natuurlijk proces, maar benadrukt: 'Door zandafgraving kunnen zandbanken sneller verdwijnen, omdat de zandafgravers niet alleen vrijstaand zand wegdozeren, maar ook mangrovebos.'

Nieuw artikel in Landsverordening Dierenwelzijn (Curaçao) mogelijk in strijd met Europees Verdrag voor Rechten van de Mens

Raad van Advies (RvA): 'Schandpaalartikel roept op tot naming en shaming'


Een nieuw artikel in de Landsverordening Dierenwelzijn is mogelijk in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het ‘schandpaalartikel’ – zoals de Raad van Advies (RvA) het noemt – roept op tot ‘naming en shaming’. Dit meldt vandaag, vrijdag 24 augustus 2018, het Antilliaans Dagblad.

De RvA is het mede daarom niet eens met de opstellers van de Landsverordening Dierenwelzijn, dat een advies op een nieuw ontwerp niet nodig is, ‘omdat het advies op het eerste ontwerp alleen op ondergeschikte punten niet is opgevolgd’. Volgens de raad maakt alleen al het nieuwe artikel, dat is opgenomen onder het hoofdstuk Sancties, dat nieuw advies nodig is. Dit artikel creëert een specifieke bevoegdheid voor het actief openbaar maken van sanctiebesluiten en toezichtgegevens die daarmee samenhangen.

Volgens de toelichting op dat artikel kan hiervan een preventieve werking uitgaan naar andere potentiele overtreders en zal deze sanctie alleen als ultimum remedium ingezet worden. In de Memorie van Toelichting (MvT) wordt niet dieper op het artikel ingegaan.

De RvA merkt hierbij op, dat er in de landsverordening geen rekening lijkt te zijn gehouden met persoonlijke gegevens of bedrijfsgegevens. Ook blijkt niet dat er een afweging van belangen is van ‘degenen die onder toezicht staan’. De RvA veroordeelt dat en stelt: 'Met het oog op het sanctionerend karakter van het ter openbare kennis brengen van sanctiebesluiten en toezichtgegevens dient aan de bevoegdheid tot openbaarmaking van die besluiten en gegevens waarborgen in de wet te worden opgenomen ter bescherming van degene, wiens handelen of nalaten openbaar wordt gemaakt.'

Ter informatie:


Vakbond SEU wil referendum onder personeel Aqualectra, Curaçao, via Kort Geding voorkomen

Jarenlang dispuut over fusie van verschillende bedrijven waaruit Aqualectra bestond

 
De vakbond SEU (Sindikato di Empleadonan den Utilidat), die het stafpersoneel van Aqualectra vertegenwoordigt, heeft een Kort Geding aangespannen tegen het instituut van de mediator (bemiddelaar) met als doel het referendum dat onder al het personeel van het nutsbedrijf gepland staat op 7 september, te stoppen. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 24 augustus 2018.

Het dispuut, dat al enkele jaren speelt, heeft te maken met de fusie van de verschillende bedrijven waaruit Aqualectra bestond. Deze fusie was een langdurig proces dat uiteindelijk in januari van dit jaar is geëffectueerd. Binnen het nutsbedrijf hebben altijd drie vakbonden bestaan, SEU voor het stafpersoneel en de vakbonden STKo en STK voor het distributiepersoneel.

Errold Bishop van SEU legt uit:

'In 2015 is er een referendum geweest dat STKo won, omdat de groep die deze vakbond vertegenwoordigd, uiteraard groter is dan het stafpersoneel. Er is toen onderhandeld over een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) die ook ging gelden voor het stafpersoneel. Daar is door het stafpersoneel tegen geageerd. Het stafpersoneel heeft SEU het mandaat gegeven om een referendum te houden onder deze groep personen.'

'De mediator heeft verzocht hiermee te wachten tot na de fusie. Na de fusie is de mediator weer benaderd en heeft SEU kunnen bewijzen, dat de bond ruim 80 procent van het stafpersoneel achter zich heeft staan. Maar de mediator heeft aangegeven dat dit niet geldig is omdat na de fusie geen sprake meer zou zijn van een onderscheid in personeel en Aqualectra als een geheel gezien moet worden. Dat is uiteraard niet eerlijk, omdat STKo per definitie een grotere groep vertegenwoordigd en wij dan nooit een rechtvaardige kans zouden krijgen op deelname in het bedrijf. Het lijkt er bovendien op, dat de mediator en ook STKo niet onafhankelijk functioneren want ze hangen de mening van de directie van het bedrijf aan.'

Steeds meer medisch specialisten weigeren te werken voor de overheid

Wanbetaling overheid leidt tot grote ontevredenheid onder psychologen en psychiaters


Psychologen en psychiaters die diensten verlenen aan de rechtelijke macht en het justitieel apparaat zijn niet uitbetaald. Het blijkt, aldus vandaag, vrijdag 24 augustus 2018, de Ware Tijd, dat steeds meer medisch specialisten weigeren te werken voor de overheid. Nu verleent slechts één psycholoog diensten aan de staat. 

De rechterlijke macht is tot oktober met vakantie. De staking van de medische specialisten duurt voort. Ook in de vakantie zal onderzoek dat nodig is voor de verdere behandeling van zaken, met verdachten waarin rapportage uitgebracht moet worden, niet uitgevoerd worden. Hierdoor wordt geen vooruitgang geboekt bij onderzoek noch bij de behandeling van zaken die in afwachting op rapportage zijn uitgesteld.

De vertegenwoordiger van de actievoerende groep wilde een gesprek met de minister van Justitie en Politie om te praten over het feit dat er nog steeds geen achterstallige vergoedingen voor geleverde diensten zijn uitbetaald. Daarvan is niets terecht gekomen.

De deskundigen zijn al meer dan elf maanden in actie. Daarvoor werd de actie kort opgeheven. Maar, deze kwestie speelt eigenlijk meer dan twee jaar.

Enkele specialisten die niet tot de groep behoren vertellen dat zij daarom het risico niet willen nemen om in zee te gaan met de overheid. Ze vrezen dat hetzelfde hen zal overkomen.

NPS-voorzitter Rusland ziet graag dat Coronianen politiek actiever - Partij op stemmenjacht in Coronie

'Als jullie thuis blijven zitten, maak je de keuze voor de partij die nu aanzit'


NPS-voorzitter Gregory Rusland heeft Coronianen gisteren op een vergadering opgeroepen om politiek actiever te worden. 'Uiteindelijk bepaalt politiek de ontwikkeling van het district. Als jullie thuis blijven zitten, maak je de keuze voor de partij die nu aanzit', zei Rusland, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 24 augustus 2018.

'Als je van Coronie houdt, kan je niet stemmen voor NDP', zei hoofdbestuurslid Patricia Etnel. Na 2010 is volgens Etnel niet veel gebeurd in Coronie. De Coronianen die in dat jaar voor de NDP hebben gestemd dachten dat er veel veranderd zou worden. Volgens haar houdt de regering niet van Coronie. 'Coronie kon moro betre? Nee, a kon moro fufuru. Mi ati e brudu. Ef wan partij no du noti, yu sa man stem baka gi den?'

Rusland herinnerde de aanwezigen er aan, dat enkele markante ontwikkelingen in Coronie door de NPS zijn gebracht. In de periode 2005-2010 is Coppenamepunt geëlektrificeerd. 'Er was geen geld om een lijn van 78 kilometer vanuit Saramacca aan te leggen', zei Rusland. Ook het aanleggen van een waterleidingnet was een uitdaging, legde hij uit. 'Wij hebben gevochten om een watercentrale op te zetten in een tijd waar er minder geld was. Dit, in tegenstelling tot de mannen sa e bos a moni.'

De voorzitter zei, dat de NPS bij de ontwikkeling van beleid altijd een langetermijnvisie heeft. Dit was het geval bij de ontwikkeling van het Staatsolie ethanolproject. Rusland legde de aanwezigen uit dat er niet alleen aan bio-brandstof werd gedacht, maar ook aan de ontwikkeling van de agrarische sector. 'Dat was de achterliggende gedachte. Maar, het eerste wat de regering Bouterse doet, is het project stopzetten. Om het land uit de pinari' te halen, heeft de NPS elke Surinamer nodig.'

Hij zei verder, dat hij daarom onder andere oud-voorzitter Ronald Venetiaan heeft betrokken om het werk te ondersteunen. 'Men heeft het beleid van Venetiaan vroeger uitgescholden. In 2010 wilde men niets horen over stabiliteit, maar dat was het beleid waarbij het goed ging. Wij moeten daarom eenieder erbij halen om ervoor te zorgen dat in 2020 de NPS de ontwikkeling brengt die nodig is.'

Scalians kunnen op verzet rekenen in omgeving Langatabiki en Lebi Doti

Dorpen accepteren niet dat opbrengsten scalians niet meer worden afgedragen aan dorpskas


Dignitarissen uit het binnenland waar scalians opereren zullen niet tolereren, dat de opbrengsten niet meer worden afgedragen aan de dorpen. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zei zondag na een gesprek met scalianhouders, dat de goudondernemers geen geld meer zullen stoppen in de kas van de dorpen en districtsfondsen. Hij ziet namelijk geen ontwikkeling op gang komen, zo bericht vandaag, vrijdag 24 augustus 2018, de Ware Tijd..

Dorpelingen kunnen volgens hem onder meer geen overeenstemming bereiken over de besteding van het geld. Dat zal voortaan rechtstreeks gestort worden op rekening van de centrale overheid die het zal kanaliseren naar de ministeries voor projecten in de dorpen.

Hoofdbasya George van Dun van Langatabiki kan zich niet vinden in de zienswijze van de minister. 'We gaan dan de scalianhouders wegjagen. Zolang ze werken in onze omgeving, moeten ze bijdragen.' 

Er was afgesproken, dat elke scalian per week vijf gram goud zou afdragen. In zijn omgeving werken drie van die goudpontons. 'Niet altijd houden de goudondernemers zich aan de afspraken en soms krijgen we na drie weken de betaling, terwijl er langer is gewerkt. Er wordt meestal geklaagd dat ze geen goud hebben gevonden', stelt de hoofdbasya. Volgens hem wordt het geld gebruikt voor onder meer dede oso, begrafenis of het transporteren van zieke mensen naar Paramaribo. 'We weten wel wat we met geld moeten doen', zegt Van Dun.

André Baabo, basja van Lebi Doti in het Sarakreekgebied, ontkent dat dorpen geen consensus bereiken over de besteding van het geld. 'Laat de minister met ons komen praten en we zullen hem erop wijzen wat we allemaal hebben gedaan.'

Hij had graag gezien, dat Dodson de dorpen op de hoogte had gesteld dat ze geen geld meer zullen krijgen. 'Mochten de scalians niet meer werken dan hoeven de eigenaren ons niets te geven, maar als ze doorgaan met hun activiteiten, dienen ze hun bijdrage te leveren', stelt Baabo.

Kandidaat-ambassadeur VS voor Suriname gehoord door Senaatscommissie

Karen Williams bevraagd over Hezbollah in Suriname en positie Suriname in kwestie-Venezuela



Aanwezigheid van de Libanese terreurorganisatie Hezbollah in Suriname, steun aan Venezuela en Nederlandse terreurverdachten, zijn enkele van de onderwerpen die de Amerikaanse Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken de genomineerde Karen Williams woensdag voorhield in een hoorzitting. Dat bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 24 augustus 2018.

Williams is eind juni door de Amerikaanse president Donald Trump genomineerd als ambassadeur van de Verenigde Staten (VS) in Suriname. Williams (Missouri) zat samen met de kandidaten voor Honduras en Nicaragua in de hoorzitting van de commissie geleid door senator Bob Corker. Zij kreeg vragen van de Republikeinse senator Marco Rubio (Florida).

Hij begon met de zaak Dino Bouterse en wilde weten of de terreurbeweging Hezbollah in Suriname aanwezig is. 'Nee', reageerde Williams en gaf aan, dat ondanks de activiteiten van de zoon van de president, de kwestie op dit moment niet speelt. Volgens haar is waakzaamheid nog altijd geboden – voor overal in de wereld.



Op de vraag waarom Suriname het regionale standpunt niet ondersteunt in de Venezuela-kwestie en de Maduro-regering niet veroordeeld, verwees Williams onder meer naar de nauwe relatie tussen president Bouterse en de Venezolaanse regering en dat Suriname behoort tot de Beweging van Niet-Gebonden Landen. Volgens haar informatie heeft Suriname de afgelopen twee tot drie jaar geen steun via het Venezolaanse Petrocaribe olieprogramma ontvangen.

Voorafgaand aan de vragenronde hielden de genomineerden een korte inleiding over zichzelf, waarom zij geschikt zijn voor de nieuwe functie en wat hun prioriteitsgebieden zullen zijn. Williams is blij dat zij terugkeert naar het Caribische gebied. Zij wil samenwerken met de Surinaamse regering om bestaande wederzijdse mogelijkheden voor economische groei en toegenomen handel verder te ontwikkelen en nieuwe opties te verkennen. Amerikaanse bedrijven doen aan olie-exploratie voor de kust. Andere zijn actief in de goudsector en samen met hen en de Surinaamse overheid wil zij werken aan het tegengaan van illegaliteit binnen de mijnbouw en het kwikgebruik. 'Kwik brengt niet alleen schade toe aan het Surinaamse milieu, maar beïnvloedt ook de kwikniveaus in de VS.'


 
Ze noemde verder gebieden als burgerveiligheid en opleidingen ter bestrijding van het witwassen van geld en financiële misdaden en voor de versterking van de rechtsstaat.

Suriname staat voor het tweede jaar achtereenvolgens op de lijst van mensenhandel, ‘Trafficking in Persons Report - Tier 2 Watch List’, gaf Williams aan. De uitbanning van mensenhandel ziet zij ook als een beleidsgebied, zodat Suriname kan voldoen aan de minimumnormen.

Williams haalde ook de komende verkiezingen in 2020 aan en zei dat de campagne al is begonnen. Zij wil met de Surinaamse regering, het maatschappelijk middenveld en de media werken om opnieuw vrije en eerlijke verkiezingen te garanderen. 'Er zijn mogelijkheden voor ons om een sterke stem te zijn in de democratische processen, voor vreedzame en eerlijke verkiezingen.'

De genomineerde is sinds 2016 senior adviseur op het Bureau van Politieke-Militaire Zaken van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Als haar benoeming wordt goedgekeurd door de Amerikaanse Senaat, volgt zij de huidige VS ambassadeur Edwin Nolan op. Hij dient zijn land vanaf 2015 in Suriname en verlaat de missie in Paramaribo eind derde kwartaal 2018. Binnenkort brengt een delegatie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden geleid door Bob Goodlatte, de Republikeinse voorzitter van de juridische commissie, een bezoek aan Suriname.

Protest docenten en studenten ACI tegen opheffen opleiding zet geen zoden aan de dijk

Officiële overdracht van het ACI aan het SPI zou al hebben plaatsgevonden


Protest van docenten en studenten van het Albert Cameron Instituut (ACI) maandag tegen het opheffen van de opleiding lijkt aan dovemansoren te zijn gericht. De officiële overdracht van het ACI aan het SPI (Surinaams Pedagogisch Instituut) moet maandag plaatsvinden, maar ingewijden zeggen dat de incorporatie al heeft plaatsgevonden, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 24 augustus 2018.

Als enige obstakel wordt nog gezien het verzet van studenten en docenten die niet weg willen van hun vertrouwde plek.

Vanaf schooljaar 2016/2017 stond het ministerie al geen nieuwe inschrijvingen meer toe op het ACI, omdat het de bedoeling was het instituut af te bouwen. Echter, het besluit om de school op te doeken is plotseling genomen.

Donderdag kreeg ACI-directrice Glenda Oliviera-Toendang van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur de boodschap dat de school ophoudt te bestaan. Dit doet het ministerie om de grote groep studenten die naar het IMEAO op te vangen.

'Er is voldoende inschrijfcapaciteit op het SPI', zegt directrice Hortence Promes. Zij zegt dat het ministerie op de hoogte is, dat zowel studenten als leraren daar opgevangen kan worden. 'We moeten deze zaak niet emotioneel, maar rationeel bekijken. We zijn in dienst van het ministerie.'

Assemblee keurt Ontslagwet 2018 goed en wet Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd

Beide wetten vervangen wetten uit de jaren tachtig

Ontslagwet 'regelt' nu ook de de positie van zwangere vrouwen


De Nationale Assemblee heeft gistermiddag met algemene 26 stemmen de gemoderniseerde arbeidswetgeving goedgekeurd. De belangrijke wetten - ‘Conversie arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd naar arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd’ en de ‘Ontslagwet 2018’ - zijn volgens waarnemend voorzitter van het parlement, Melvin Bouva (NDP), efficiënt behandeld, zo meldt de Ware Tijd vandaag, vrijdag 24 augustus 2018.


Beide wetten voorzien in ingrijpende maatregelen. In de Ontslagwet staat hoe ontslag moet worden aangevraagd en afgehandeld. In deze wet is ook de positie van zwangere vrouwen geregeld. Zwangerschap mag niet langer een reden zijn om een vrouwelijke medewerker te ontslaan. Deze maatregel gaat heel ver, omdat het voorziet in verloven en alle ziektedagen die te maken hebben met of als gevolg van de zwangerschap aan de vrouw moeten worden toegewezen.

Beide wetten komen in de plaats van eerdere uit de jaren tachtig. Het decreet van 1983 had een eenzijdig karakter, waarbij alleen de minister van Arbeid kon beslissen over het wel of niet toewijzen van een ontslagaanvraag in de particuliere sector. De bewindsman is in de nieuwe wet slechts een formaliteit.

Volgens de nieuwe wetgeving moet een commissie de ontslagaanvraag in behandeling nemen. Indien een werkgever of werknemer het niet eens is met het besluit van de ontslagcommissie kan de kwestie aan de rechter worden voorgelegd.







Cubaanse president Miguel Diaz Canel bezoekt Bouterse in militair ziekenhuis Cimeq, Havana

Canel geeft garantie dat Cuba waar nodig in zal komen bij het verder herstelproces

(Bron foto: NII)

De Cubaanse president Miguel Diaz Canel heeft donderdag 23 augustus 2018 een bezoek gebracht aan president Desi Bouterse in het militair ziekenhuis Cimeq (Centro de Investigaciones Médicas Quirúrgicas) te Havana. De Cubaanse president wenste het Surinaams staatshoofd een spoedig herstel toe en gaf de garantie, dat Cuba waar nodig in zal komen bij het verdere herstelproces, aldus meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Ook de verdere verdieping van de relatie tussen beide landen kwam kort aan de orde.

Bouterse gaf aan het bezoek van zijn Cubaanse ambtgenoot bijzonder op prijs te stellen en bedankte de Cubaanse regering en het volk voor de ondersteuning en gastvrijheid.

Bij het bezoek van de Cubaanse president was ook de minister van buitenlandse zaken Bruno Rodriguez Parrilla alsook de Surinaamse ambassadeur Ike Antonius aanwezig.

President Bouterse is op Cuba herstellende van een medische ingreep die succesvol is uitgevoerd. Na het volledig herstel zal de president samen met first lady Ingrid Bouterse-Waldring afreizen naar Suriname.

Russische graficus veroordeeld tot 11,5 jaar cel voor import drank met ayahuasca uit Peru

Maxim Gert kocht fles ayahuasca na een traditionele behandeling in Peru voor rugpijn


Een Russische graficus is veroordeeld tot 11,5 jaar gevangenisstraf voor het invoeren van een drank met het ayahuasca hallucinogeen uit Peru. Ayahuasca wordt vereerd door Amazone-indianen die jaarlijks duizenden buitenlandse toeristen naar Peru trekt. 

Het bevat een chemische stof die in Rusland is verboden en lijkt op de structuur van een stof die voorkomt in psychedelische paddenstoelen.

** Ayahuasca is een Zuid-Amerikaanse hallucinogene drank. De kleur is bruin/ rood en de smaak is erg bitter. Een bijnaam is ‘la purga’, omdat de gebruiker tijdens de roes vaak moet overgeven en diarree heeft. Sommigen zien de Purga als een geestelijke en lichamelijke reiniging.
Ayahuasca betekent slingerplant van de ziel. Andere namen zijn yagé, hoasca, caapi. Indianenvolken uit het Amazonegebied gebruiken deze drank al eeuwenlang in magisch-religieuze rituelen. Ze zien het drankje als het belangrijkste medicijn van het oerwoud. **

De in Moskou wonende graficus Maxim Gert kocht naar verluidt een fles ayahuasca van een liter na het ondergaan van een traditionele behandeling in Peru voor lage rugpijn waarbij de drank werd gedronken.


Hij passeerde de Peruaanse en Spaanse grens zonder een verdenking op te werpen en werd pas gearresteerd toen hij terugkeerde naar Rusland op Domodedovo Airport in Moskou. 'Hij kreeg te horen dat hij dit drankje nog anderhalve maand nodig had om de behandeling af te maken', zei de vriend van de man deze week op de nieuwswebsite van Tagilcity.ru.

Gert's advocaat, Vladimir Brigadin, vertelde dat zijn cliënt was berecht door dezelfde Domodedovo rechter die een Braziliaanse sjamaan naar de gevangenis had gestuurd voor het in bezit hebben van 6 liter ayahuasca. Volgens de BBC Rusland werd het vonnis van de 66-jarige sjaman verlaagd van 6.5 naar 3 jaar nadat de Braziliaanse president Michel Temer de Russische president Vladimir Poetin vroeg om in te grijpen,

Brigadin: 'Er zijn meer mensen zoals Maxim. Er zijn en blijven goedgelovige toeristen die iets kopen op de markten en dan worden geconfronteerd met vervolging in Rusland.'

(Suriname Mirror/The Moscow Times/Twitter)

Nieuwe luchtfoto's tonen unieke blik op geïsoleerd levende stam in Amazonegebied van Brazilië

Beelden gemaakt door FUNAI in Vale do Javari, inheems gebied in zuidwesten van Amazonas

(Bron foto's: FUNAI)

Nieuwe luchtfoto's geven een zeldzame blik op een geïsoleerd levende stam in het Amazonegebied van Brazilië, waar 16 mensen door de jungle lopen en een ontbost gebied met een gewas. 

Op beelden die dinsdagavond 21 augustus 2018 zijn uitgebracht, lijkt een van de mensen een pijl en boog te dragen. Het Braziliaanse Agentschap voor Inheemse Zaken, FUNAI (Fundação Nacional do Índio), zei vorig jaar tijdens een expeditie de drone-opnamen te hebben gemaakt om geïsoleerde gemeenschappen te monitoren, maar heeft ze nu alleen vrijgegeven om hun studie te beschermen.

Onderzoekers volgden de stam in Vale do Javari, een inheems gebied in het zuidwestelijke deel van de staat Amazonas. Er zijn 11 bevestigde geïsoleerde groepen in het gebied - meer dan ergens anders in Brazilië.

Het bureau bestudeert al jaren de gemeenschap in de beelden, maar dit was de eerste keer dat ze stam met een kon vastleggen. 'Deze beelden hebben de kracht om de maatschappij en de overheid te laten nadenken over het belang van het beschermen van deze groepen', zei Wallace Bastos, president van FUNAI.



Bruno Pereira, die FUNAI's onderzoek naar geïsoleerde groepen in de regio coördineert, zei dat deze documentatie ook onderzoekers helpt hun cultuur te bestuderen. Het bureau heeft de naam van de stam nog niet kunnen identificeren, hoewel het wel raadt naar de etnische afkomst en welke taal ze spreekt.

'Hoe meer we weten over de manier van leven van geïsoleerde gemeenschappen, hoe beter we in staat zijn om hen te beschermen', zei hij.

Over het algemeen heeft het bureau 107 geïsoleerde stammen geregistreerd in de grootste natie van Latijns-Amerika. Hoewel FUNAI soms foto's en video's maakt, maakt het al meer dan 30 jaar geen contact met hen.

Pereira vertelde persbureau Associated Press, dat deze gemeenschappen op de hoogte zijn van de steden en boerderijen in hun omgeving, maar ze kiezen er vaak voor zichzelf te isoleren als gevolg van traumatische ervaringen met de buitenwereld. Extern contact kan vaak dodelijk zijn en eindigen met massamoorden of epidemieën die stammen vernietigen.

Vorig jaar zou een groep illegale goudzoekers 10 mensen hebben gedood in een geïsoleerde gemeenschap. 'Als ze contact met de buitenwereld wilden, zouden ze manieren zoeken om met ons te communiceren', zei Pereira.

(Suriname Mirror/The Associated Press/YouTube)