zondag 10 februari 2019

Peru's milieu 'watchdog' onderzoekt lekkage mijnafval Cuajone-mijn in het Moquegua-gebied

'Stroom van een groenachtige oplossing in de Torata-rivier'


Peru's milieu 'watchdog' zei zondag 10 februari 2019, dat het onderzoek doet naar een lekkage van mijnafval in een eenheid van Southern Copper Corp, een van 's werelds grootste koperproducenten, naar een rivier in een gebied dat is getroffen door zware regenval. 

Het Organismo de Evaluación y Fiscalización Ambiental (OEFA) zei, dat de lekkage plaatsvond in het gebied van afvalafzetting van de Cuajone-mijn van Southern Copper, gelegen in het Moquegua-gebied, ongeveer 5.860 kilometer ten zuidoosten van Lima.


OEFA-onderzoekers in de Cuajone-mijn zeiden, dat een 'stroom van een groenachtige oplossing' in de Torata-rivier sinds vrijdag is gestopt. 'Volgens een voorlopig rapport van het bedrijf was het milieu noodgeval het gevolg van extreme regenval in de zuidelijke zone van het land en als gevolg daarvan hebben ze het noodplan van de mijnbouweenheid geactiveerd', zei de OEFA, in handen van de staat, in een persbericht.

Vertegenwoordigers van Southern Copper, dat wordt gecontroleerd door Grupo Mexico, waren niet onmiddellijk beschikbaar voor commentaar.



Zware regenval in het zuiden van Peru heeft minstens vijf mensen gedood en honderden huizen sinds vorige week beschadigd, volgens de autoriteiten.

Het OEFA-onderzoek zal de oorzaak van de lekkage, de verantwoordelijkheid ervoor en de waarschijnlijke impact bepalen, aldus het agentschap.

Jorge Chavez, het hoofd van het Peruaanse Instituto Nacional de Defensa Civil (Indeci), zei dat ten minste vijf mensen zijn gedood en drie anderen sinds vrijdag zijn vermist in modderstromen in de zuidelijke regio's Moquegua en Tacna. Ongeveer 1.600 huizen zijn verwoest of aangetast door regen dat zou voortduren tot woensdag, voegde hij eraan toe.

De regering van de Peruaanse president Martín Vizcarra heeft noodsituaties uitgeroepen in verschillende provincies en districten in zes regio's van het land als gevolg van hevige regenval en overstromingen. Vizcarra reisde in het weekend naar het zuiden van het land en beloofde het leger en de humanitaire hulp voor de getroffenen te sturen.


(Suriname Mirror/La Republica/Reuters/Twitter)

2018 Was het meest gewelddadige jaar voor de journalistiek in Colombia sinds 2006

Meer dan 477 aanvallen op de persvrijheid in 2018, 57% meer dan in 2017


'Autoriteiten van Colombia lsten chronisch na om schendingen van de persvrijheid, en met name de moorden op journalisten, effectief te onderzoeken'


Het jaar 2018 was het meest gewelddadige voor de journalistiek in Colombia's sinds 2006, aldus Fundación para la Libertad de Prensa, FLIP, in haar jaarverslag.

Volgens de FLIP, die de persvrijheid verdedigt en schendingen sinds 2006 aan de kaak stelt, vonden vorig jaar meer dan 477 aanvallen op de persvrijheid plaats, 57% meer dan in 2017 en 120% meer dan in 2016.



Doodsbedreigingen zijn verreweg de meest voorkomende vorm van agressie geworden, zegt de FLIP, na de registratie van 256 zaken die vorig jaar 200 slachtoffers maakten. Deze opmars van deze misdaad werd zo alarmerend, dat 19 internationale organisaties en ambassades de Colombiaanse regering aanschreven om actie te ondernemen, maar het mocht niet baten.



De tweede meest voorkomende vorm van schendingen van de persvrijheid was pesterijen, die 50 journalisten in 2018 troffen.

Colombiaanse staatsambtenaren, met name civiele functionarissen, waren veruit de meest prominente agressors in de geregistreerde gevallen van aanvallen op persvrijheid. In 180 gevallen kon echter geen dader worden vastgesteld.

Journalisten die doodsbedreigingen kregen in Colombia:



De FLIP bekritiseert de autoriteiten van Colombia voor hun chronisch nalaten om schendingen van de persvrijheid, en met name de moorden op journalisten, effectief te onderzoeken. Sinds 1977 zijn 158 journalisten in Colombia vermoord. In 79% van deze gevallen is nooit vooruitgang geboekt. Slechts in 28 gevallen werden de moordenaars veroordeeld, in vier gevallen werden de mensen die de moorden hadden bevolen veroordeeld en slechts in één geval werden zowel de moordenaars als de meesterbreinen veroordeeld.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/FLIP/ISSUU Suriname Mirror)

Ruim 50 wilde nijlpaarden van drugsbaron Escobar in Colombia bedreigen ecosysteem en veiligheid lokale bevolking

Escobar smokkelde vier nijlpaarden naar zijn ranch, Villa Napoles, voor zijn privé-dierentuin


Meer dan 50 wilde nijlpaarden, achtergelaten door de beruchte drugsbaron Pablo Escobar in Colombia, bedreigen zowel het ecosysteem als de veiligheid van de lokale bevolking, maar niemand weet wat ze met de Afrikaanse dieren aan moeten.

Escobar smokkelde vier nijlpaarden naar zijn voormalige ranch, Villa Napoles, als een aanvulling op zijn privé-dierentuin, die de thuisbasis was van honderden exotische (en illegale) dieren, waaronder neushoorns, olifanten en giraffen.


Tegen de tijd dat Escobar aan het begin van de jaren '90 in een schietpartij met de politie werd doodgeschoten, werden de meeste dieren verplaatst door de overheid - met uitzondering van de nijlpaarden.

Naar schatting zijn er nu meer dan 50 afstammelingen van de niet-inheemse dieren die vrij rondlopen en zwemmen in het gebied.

'Mensen vergaten de nijlpaarden', zegt David Echeverri van CORNARE, het milieuagentschap dat verantwoordelijk is voor het volgen en beheren van de nijlpaarden, aan CBS News.



Colombia is nu de enige plek op aardemet in het wild levende nijlpaarden buiten Afrika, en de dieren zijn vaak de belangrijkste attractie op het landgoed, dat in 2007 werd omgetoverd tot een pretpark. Het grootste deel van de groep is er nog steeds, maar het is moeilijk om ze ingesloten te houden, en het is gebruikelijk dat sommigen weten te ontsnappen naar het lokale dorp.

Echeverri zegt, dat terwijl de lokale bevolking liefdevol verwijzen naar hun 'dorpsdieren', de drie ton wegende dieren zijn een 'gevaarlijke' en 'territoriale' soort.

Er zijn geen aanvallen gemeld, maar de nijlpaarden worden ook beschuldigd van het verdringen van inheemse dieren in het wild en de snelgroeiende poppullatie zal alleen maar moeilijker onder controle te krijgen zijn, waarschuwt de wildlife-expert.

Nijlpaardpopulatie beheersingsopties zijn echter verre van eenvoudig. Echeverri verwierp het doden van de dieren en stelde in plaats daarvan voor om de dieren te verplaatsen of te steriliseren, maar beiden zijn kostbaar.

(Suriname Mirror/RT/YouTube/Twitter)

'We moeten respect hebben voor elkaars geloof, alsof de mens ondergeschikt is aan het geloof'

'Het moet nu wel een keertje ophouden, dat sommige Assembleeleden om opportunistische redenen tij en ontij allerlei onzin verkondigen over de Grondwet'


'De PL-voorzitter zal aan de regering en De Nationale Assemblee (DNA) een brief richten waarin aandacht zal worden gevraagd om de mogelijkheid te bekijken de verkiezingen van mei 2020 te vervroegen naar maart 2020. Het is jammer dat dit voornemen wereldkundig wordt gemaakt en daardoor een bepaalde verwachting wekt, althans de indruk doet ontstaan alsof het tot de mogelijkheden behoort. 

De motivering ’tijdens Ramadan is het echter niet correct dat mensen in het kader van de verkiezingscampagnes op het podium zullen staan en anderen bespreken’ is naar de man zijn inzicht een valide reden ruimte te vragen om mensen op een podium te kunnen bekladden. 

Het moet toch bekend zijn, nog meer bij een Assembleelid dat regeermacht wenst, dat ingevolge de Grondwet met name artikel 56, de zittingsperiode van vijf jaren slechts bij wet mag worden verlengd, zulks alleen in geval van oorlog of andere buitengewone omstandigheden, die het houden van een verkiezing verhinderen. De mogelijkheid van vervroegen is in strijd met de Grondwet dus derhalve niet mogelijk. 

Waarvoor het geloof allemaal niet wordt gebruikt. We moeten respect hebben voor elkaars geloof, alsof de mens ondergeschikt is aan het geloof. We moeten in deemoed respect hebben voor God of Allah en daardoor de mens. Verkiezingen later dan 25 mei houden is geen optie, omdat de wetgeving dat niet toelaat, aldus de PL-voorman. Frappant dat hij dat wel uit onze wetgeving haalt. 

Maar, als vervroegde verkiezingen wel mogelijk zijn dan is de man vrij om krachtens artikel 78 van de Grondwet een initiatief voorstel van de wet ter behandeling aan De Nationale Assemblee (DNA) voor te leggen. 

Het moet nu wel een keertje ophouden, dat sommige Assembleeleden die het Surinaamse volk vertegenwoordigen in DNA om opportunistische redenen tij en ontij allerlei onzin verkondigen over de Grondwet waardoor delen van onze bevolking in de war worden gebracht. Door geen enkel samenspel in de Grondwet, kan de regering naar huis worden gestuurd. 

Ingevolge de Grondwet kan DNA met een gewone meerderheid een besluit nemen om de President en de Vicepresident te bedanken maar daarna moet zij in staat zijn om met twee derde meerderheid een nieuwe President en Vicepresident te kiezen. De President en de Vicepresident hun ambtstermijn beëindigd pas na overdracht van het ambtssymbool, de sjerp, aan de nieuwe President dat is wat in onze Grondwet staat. 

Oom Sjinnie Gessel zou zeggen, Suriname gaat ten onder door gebrek aan kennis van mensen die geacht worden het te moeten weten. Ten slotte: Wij bespreken de wet en houden ons ook aan de wet en fulmineren niet. 

Eugène van der San'

13 Doden bij operatie van de Braziliaanse militaire politie in Rio de Janeiro

Een aantal slachtoffers zou zijn geëxecuteerd nadat ze zich hadden overgegeven


Bij een operatie van de Braziliaanse militaire politie in Rio de Janeiro zijn vrijdag 8 februari 2019 ten minste 13 personen  doodgeschoten in een aantal favelas in de stad, aldus de autoriteiten. Ze waren onder de 14 mensen die gewond waren geraakt in de operatie dichtbij de wijk Santa Teresa. Een aantal zou zijn geëxecuteerd nadat ze zich hadden overgegeven.


Vuurgevechten breken vaak uit in favela's tijdens gevechten tussen rivaliserende bendes of wanneer de politie operaties opstart om drugshandel te bestrijden.



De politie zei, dat ze vanaf vrijdagochtend operaties hadden uitgevoerd als gevolg van 'schietpartijen in het gebied veroorzaakt door een geschil tussen rivaliserende criminele groepen', met lokale berichten waaruit bleek, dat twee bendes sinds woensdag met elkaar strijd leverden. Op Twitter voegde de politie eraan toe, dat ze tijdens de operatie '12 criminelen hadden neergeschoten'.


In het Fallet-gebied werden veiligheidskrachten 'geconfronteerd met geweerschoten en er was een gevecht', zei de politie. 'Waarna minstens 10 gewonde criminelen op straat werden gevonden en naar het ziekenhuis Souza Aguiar werden gebracht', voegde ze eraan toe.

Autoriteiten zeiden, dat ze drie aanvalsgeweren, twaalf pistolen en zes granaten hadden in beslag genomen, waarvan foto's werden gepost op onder andere de Twitter-pagina van de militaire politie.


Een video gepost op de website van de lokale krant O Dia toonde politie die lichamen laadt in de achterkant van een voertuig.


(Suriname Mirror/AFP/Twitter/YouTube)

Nieuw Braziliaans parlementslid sleept haar 'cyberbelagers' voor de rechter

Ana Paula da Silva baart opzien in sexy outfit tijdens inauguratieceremonie



Een nieuw gekozen Braziliaans parlementslid heeft de confrontatie met social media het hoofd geboden na het dragen van een bekritiseerde onthullende outfit tijdens haar inauguratieceremonie. Ze benadrukt, dat de manier waarop ze zich kleedt niets te maken heeft met haar baan en wil haar cyberbelagers voor de rechter brengen. 

Ana Paula da Silva, plaatselijk bekend als Paulinha (PDT, Partido Democrático Trabalhista), wil diegenen vervolgen die haar hebben aangepakt met haatdragende opmerkingen, en deskundigen zeggen dat ze de wet aan haar zijde zou kunnen hebben.

De eerstejaars politica is eerder deze week in de internationale schijnwerpers verschenen nadat er foto's waren verschenen van haar tijdens een beëdigingsceremonie bij de Wetgevende Vergadering van de Zuid-Braziliaanse staat Santa Catarina.

Paulinha, die twee termijnen als burgemeester van de stad Bombinhas diende voorafgaand aan haar verkiezing tot parlementslid, werd afgebeeld met een onthullende rode jumpsuit met een bijpassende top. Terwijl haar eerste outfitkeuze alom geprezen werd op social media, zowel in Brazilië als in het buitenland, beschreven sommige commentatoren het als 'schokkend' en 'vulgair' en kwalificeerden Paulinha als een 'vertegenwoordigster van prostituees'.


Volgens het nieuwsportaal G1.com heeft een van de aanvallers zichzelf geïdentificeerd als een militaire politieofficier.

De 44-jarige politica zegt dat de reacties haar erg hebben geraakt. 'Bekritiseerd worden in het openbare leven is iets normaals en te verwachten, maar ik voelde me psychologisch geschonden', vertelde ze de krant Extra. 'Een internetgebruiker zei dat als ik verkracht word, ik niet kan klagen. Een vrouw zei dat ik niet over God kon spreken, want God zou een vrouw als ik niet zegenen.'

Strafadvocaat Leonardo Costella zegt, dat in het geval van het parlementslid, de beledigende opmerkingen gekwalificeerd kunnen worden  als smaad of laster, en Da Silva kan schadevergoeding eisen voor morele schade.



(Suriname Mirror/g1.globo.com/Instagram/Sputnik News/YouTube)

Burgemeester van Rio de Janeiro: 'Flamengo had geen vergunning voor afgebrand trainingscomplex'

Volgens directeur Reinaldo Belotti is er geen verband tussen brand en gebrek aan vergunningen


'Brand is ontstaan door piek in de elektriciteitstoevoer waardoor brand uitbrak in de airconditioning'


Volgens de burgemeester van Rio de Janeiro had voetbalclub Flamengo geen vergunning voor het afgebrand trainingscomplex, terwijl Flamengo zich hevig tegen alle kritiek verzet. De burgemeester zegt, dat de Braziliaanse club ook al 31 keer beboet is vanwege het ontbreken van vergunningen voor dit deel van het oefencomplex. 


De slaapzaal, die dus is afgebrand, in een ouder deel van het trainingscentrum Ninho do Urubu, stond geregistreerd als parkeerplek en de club was al diverse malen verzocht de vertrekken te sluiten.


Volgens directeur Reinaldo Belotti is er echter helemaal geen verband tussen de brand en het volgens de autoriteiten gebrek aan vergunningen. Volgens hem is de brand ontstaan door een piek in de elektriciteitstoevoer. Hierdoor brak brand uit in de airconditioning. De schommelingen in de elektriciteit zouden zijn ontstaan door een zware storm die Rio die dag aandeed en ook op andere plekken in de stad voor 6 doden zorgde.


Het was een opeenvolging van gebeurtenissen in een catastrofale dag voor Rio, die heeft geleid tot deze nog grotere catastrofe', zei Belotti. 'De waarheid is dat het een tragisch incident is. Het is niet gebeurd, omdat Flamengo niet voldoende heeft geïnvesteerd in het gebouw of omdat de club zich daar niet druk om maakte. Het gebouw was comfortabel en fatsoenlijk. We waren er trots op.'


Vijf van de omgekomen spelers zijn 14 jaar, 4 zijn 1 jaar ouder en 1 is 16 jaar. Onder de dodelijke slachtoffers is ook de 15-jarige keeper Christian Esmério. Hij gold als een bijzonder talent van Flamengo, een van de grootste clubs van Brazilië, en maakte deel uit van de Braziliaanse selectie onder 17 jaar. Afgelopen december plaatste hij nog een trotse foto van zichzelf met bondscoach Tite van het ‘grote’ Brazilië op  Instagram



(Suriname Mirror/foxsports.com.br/sportnieuws.nl/extra.globo.com/Instagram/Twitter/espn.com.br/YouTube)

Kolonel Venezolaanse landmacht spreekt in video steun uit voor Guaído

Paz Jiminez wil dat humanitaire hulp uit VS het land wordt binnengelaten


Een kolonel in de Venezolaanse landmacht, Ruben Alberto Paz Jimenez, erkent president Nicolas Maduro niet langer en zal voortaan de zelfverklaarde interim-president Juan Guaído gehoorzamen. Dat zegt hij in een video die zaterdag 9 februari 2019 werd verspreid. 

Paz Jiminez wil dat de Amerikaanse humanitaire hulp die door Venezuela wordt geblokkeerd in de Colombiaanse grensstad Cúcuta, het land wordt binnengelaten.


Juan Guaído riep zich ruim twee weken geleden uit tot interim-president van Venezuela op een grote betoging van de oppositie in Caracas. Ondertussen hebben al meer dan veertig landen Guaído erkend. In eigen land bleef het leger wel nog achter Maduro staan. De legertop sprak sindsdien al meermaals zijn steun uit voor het staatshoofd.

Op 21 januari, twee dagen voor de verklaring van Guaído, kwamen wel 27 leden van de nationale garde in opstand, waarna ze werden gearresteerd. Vorige week sprak ook al een generaal-majoor van de luchtmacht, Francisco Yanez, als eerste hoge officier zijn steun uit voor Guaído. Kort daarna deed ook een gepensioneerde generaal dat.

Nu schaart dus ook kolonol Ruben Alberto Paz Jimenez zich achter Guaído. In zijn video roept hij mensen op om 'Maduro niet als president te erkennen', maar wel Guaído als 'interim-president en opperbevelhebben van de nationale strijdkrachten'. 'Als dokter stel ik het gezondheidsprobleem in het land vast. Ik vraag aan alle leden van het leger om de humanitaire hulp binnen te lanten', zegt hij. 'Wij die 90 procent van het leger uitmaken, zijn ontevreden. We worden gebruikt om hen aan de macht te houden', verwijst hij nog naar Maduro en zijn aanhangers.


(Suriname Mirror/El Universal/Belga/YouTube/LaFM/Twitter)

Drie Bulgaren gearresteerd verdacht van creditcardfraude

Drietal maakt vermoedelijk deel uit van een internationale criminele organisatie


Tijdens een actie van een gemengd team bestaande uit leden van de afdelingen Fraude en het Regio Bijstand Team Paramaribo van het Korps Politie Suriname zijn maandag 4 februari de 51-jarige Emill K., de 51-jarige Yonko S. en de 44-jarige Nikolay H., allen Bulgaren, aangehouden, zo meldt het korps zaterdag 9 februari 2019.

De aangehouden personen worden verdacht van deelneming aan een criminele organisatie en hacking. Het drietal maakt vermoedelijk deel uit van een internationale criminele organisatie, die ervan verdacht wordt begin vorig jaar door middel van valse pinpassen geldbedragen bij de ATM machines van enkele lokale bankinstellingen te hebben gelicht.

Bij hun aanhouding zijn onder meer een groot geldbedrag en een aantal pinpassen in beslag genomen.

Na afstemming met het Openbaar Ministerie is het drietal, hangende het onderzoek, in verzekering gesteld.

De afdeling Fraude heeft binnen korte tijd drie internationale organisaties van creditcard fraudeurs ontmanteld.

Technische oplevering nieuwe brug over Saramaccakanaal, in Beekhuizen, uiterlijk 15 februari

(Bron foto: NII)
Minister Pengel: 'Het is een beter alternatief voor bedrijven met zwaar transport'


Met de komst van de nieuwe brug over het Saramaccakanaal in Beekhuizen verwacht minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie enorme verlichting in de verkeerssituatie. Verkeer heeft met deze brug een extra optie om het Saramaccakanaal over te steken, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII) zaterdag 9 februari 2019.

Met de komst van de nieuwe brug zullen de bedrijven in het omliggende industriegebied aanzienlijk kunnen besparen in hun transportkosten. In de huidige situatie mag zwaar transport niet over de brug bij Saramacca Doorsteek. Deze voertuigen moeten nu nog een omweg maken om via de Coesewijnebrug de oversteek te doen.

'Het is een beter alternatief voor bedrijven met zwaar transport. Voor alle grote bedrijven hier in het industriegebied zal de openstelling van de brug een hele grote opluchting zijn. Het scheelt in kosten, tijd en afstand.'

Over deze brug mogen voertuigen met een maximale asdruk van 60 ton riijden. Dit is dus zeer geschikt voor de bedrijven in de omgeving.

De technische oplevering van de nieuwe brug over het Saramacca kanaal, in Beekhuizen, zal uiterlijk 15 februari plaatsvinden. Er wordt naar gestreefd om de brug eind maart volledig open te stellen. 'Deze brug moet minimaal 75 jaar meegaan', zegt minister Pengel.

Het primaire doel richt zich in dit geval erop om het verkeer van noord naar zuid en omgekeerd zo effectief en efficiënt mogelijk te begeleiden.

Pertjajah Luhur (PL) wil vanwege Ramadan 2020-verkiezingen niet in mei, maar in maart

PL-leider Somohardjo: 'We moeten respect kunnen opbrengen voor elkaars geloof'

'In een schrijven aan de regering doen we daarom een beroep om hiermee rekening te houden'


De Pertjajah Luhur (PL) richt een brief aan de regering en het parlement, waarin ze een beroep doet om de mogelijkheden te bekijken voor het vervroegen van de verkiezingen die in mei 2020 zullen worden gehouden. De verkiezingen vallen in de maand Ramadan, een heilige maand voor de moslims. Voorgesteld wordt om de verkiezingen te houden in maart 2020, zo  bericht Starnieuws vandaag, zondag 10 februari 2019.

De regering krijgt nu een jaar de tijd om zodanig beleid te maken, dat er geen verkiezingen worden gehouden tijdens de Ramadan, stelt Somohardjo. Eerder heeft NDP-ondervoorzitter Ramon Abrahams ook erop gewezen dat de verkiezing tijdens Ramadan valt. Hij zinspeelde ook op vervroeging van de verkiezing. 

PL-voorzitter Paul Somohardjo benadrukt, dat Suriname een multi-etnische, multiculturele en multireligieuze samenleving is. Hij wijst er op, dat het er tijdens de verkiezingscampagnes niet stilletjes aan toe gaat. Soms gaat het er hard aan toe en met veel tamtam. Tijdens Ramadan is het echter niet correct dat mensen in het kader van de verkiezingscampagnes op het podium zullen staan en anderen bespreken.

'We zijn in een multireligieuze samenleving. We pleiten niet voor de moslims alleen, maar in dit geval gaat het erom dat de verkiezingen tijdens Ramadan zullen plaatsvinden. Als we verkiezingen zouden houden tijdens de Lijdensweek of als de verkiezingsdag zou vallen op Phagwa, dan zou dat ook niet juist zijn. We moeten respect kunnen opbrengen voor elkaars geloof. In een schrijven aan de regering doen we daarom een beroep om hiermee rekening te houden', zegt Somohardjo.

De verkiezingen later dan 25 mei houden is geen optie, omdat de wetgeving dat niet toelaat. De PL-voorzitter geeft dan ook als optie om de verkiezingen twee maanden eerder te houden. Hij wijst er wel op dat de regering zo'n besluit niet in haar eentje kan nemen. Daarvoor heeft ze de medewerking van het parlement nodig.

De politicus zegt verder, dat volgens de Grondwet de regering niet in haar eentje het parlement kan ontbinden. Omgekeerd kan De Nationale Assemblee de regering ook niet naar huis sturen. Het moet een samenspel zijn. Als voorbeeld geeft Somohardjo de situatie in 2000, toen de regering-Wijdenbosh aanzat en ze in overeenstemming met het parlement ertoe was overgegaan om dit hoogste college van Staat te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Politie: 'Bij Portugal onderschepte cocaïne-boot Sea Scan 1 heeft vermoedelijk Suriname aangedaan'

Waarnemend korpschef Roberto Prade: 'Er is wel contact met het buitenland'

Een aantal betrouwbare gerenommeerde scheepvaartwebsites, die via gps internationaal schepen volgen, registreerden Sea Scan 1 in Paramaribo...


Waarnemend korpschef Roberto Prade van het Korps Politie Suriname zegt vandaag, zondag 10 februari 2019, op Starnieuws dat de onder Panamese vlag varende offshore sleepboot Sea Scan 1, in januari Suriname vermoedelijk heeft aangedaan. Voor vandaag had Starnieuws hieraan geen aandacht besteed, in tegenstelling tot De West, gevolgd door Suriname Mirror en de Ware Tijd.

In dit vaartuig hebben de Portugese autoriteiten 2.500 kilo cocaïne aangetroffen. Het vermoeden bestaat dat de drugs voor de kust van Suriname in het schip is geladen. De Portugese eenheden hebben elf Europeanen aangehouden. Het schip is geënterd bij het eiland Sao Vicente.

De West berichtte eerder, dat de Portugese Narcotica Brigade, die samenwerkt met Europese narcotica organisaties, de Sea Scan 1 al enige tijd in de gaten hield. Het schip werd voor het eerst waargenomen 1.400 kilometer ten zuidwesten van de Azoren. Bij enteren van het vaartuig waren 134 militairen van de Portugese marine en politiefunctionarissen betrokken.

Politiechef Prade zegt dat er nog cruciale informatie ontbreekt. 'Wij hopen de komende week zover te zijn. Er is wel contact met het buitenland.' Bepaalde informatie wordt nog nagetrokken, zoals waarvoor het schip in Suriname was.

Het schip was hier op 11 januari volgens internationale maritieme gegevens. Het schip kan het land alleen binnenkomen na toestemming van de Maritieme Autoriteit Suriname.

De Ware Tijd berichtte echter op 8 februari, dat Havenbeheer geen informatie over de boot heeft. 'De informatie die ik tot nu toe heb, is dat het schip niet van onze haven afkomstig is. We kunnen nu alleen dat met zekerheid zeggen', beweerde een medewerker bij Havenbeheer. 'Wanneer het vaartuig naar Suriname is gekomen is onduidelijk. Bij de politie is er ook nog geen informatie of het schip in het land was en dat de drugs mogelijk hier is ingeladen', schreef de Ware Tijd.

Diverse internationale websites die internationaal scheepvaartverkeer via gps-systemen volgen vermelden echter allemaal, dat de Sea Scan 1 wel degelijk Paramaribo heeft aangedaan, zoals Suriname Mirror 5 februari berichtte. De reactie van Havenbeheer staat dus haaks op de locatie-informatie van een aantal betrouwbare gerenommeerde scheepvaartwebsites.

(Suriname Mirrror)