woensdag 8 augustus 2012

Suriname getroffen door emailfobie-virus

Negen van de tien keer geen reactie op verzonden emails

Schromelijk gebrek aan fatsoensnormen

08-08-2012  COLUMN Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – Suriname lijkt getroffen door een ernstig besmettelijk virus: het emailfobie. Dit besmettelijke virus wordt vermoedelijk veroorzaakt door een gebrek aan fatsoensnormen in het normale communicatieverkeer, maar is niet levensbedreigend. Mensen kunnen zich er tegen wapenen door gewoon op emails te reageren binnen een redelijke en acceptabele termijn van hoogstens twee weken. Lukt dat niet, dan zou men kunnen overwegen om bijvoorbeeld een workshop of seminar ‘fatsoelijk communicatieverkeer’ te volgen.

Waarom hebben zoveel personen, opdrachtgevers, overheden, ministeries, instanties, organisaties, etcetera in Suriname zelden het fatsoen om op emails te reageren, ondanks verzonden herinneringen, aanmaningen en dergelijke? Onfatsoen blijkt in Suriname helaas hoogtij te vieren en een normaal gedragspatroon te zijn (en dus niet alleen in het verkeer of in het dumpen en verbranden van afval) of is men simpelweg niet in staat om op emails te reageren uit een soort van onkunde voor wat betreft het emailprogramma of uit een soort van 'niet kunnende typen'....... Het kan ook zijn dat Suriname nog wat onwennig is als het gaat om communiceren via email: het internet - en dus ook email - is nog niet zo lang ingeburgerd in het dagelijkse leven.

Ervaring heeft geleerd dat acht van de tien verzonden emails – ongeacht de inhoud en bestemming - onbeantwoord blijven. Je wacht na het verzenden van een email een week op een reactie, nog een week, vervolgens wordt een herinnering verzonden en na een week een tweede herinnering. Een reactie blijft zelfs na vier weken uit. Het levert in eerste instantie irritatie, frustratie, verontwaardiging en boosheid op. Je kunt er niet aan gewend raken en blijft hopen dat velen van het hun opgelopen besmettelijke emailfobie-virus binnen korte termijn genezen. Maar, helaas, een verbetering in het onfatsoenlijke gedrag van de ontvangers of genezing van het virus treden vooralsnog niet op.

In andere landen blijkt geen sprake te zijn van dit virus. Zend je een email naar iemand of een instantie in bijvoorbeeld Nederland, de Verenigde Staten, Ecuador of Frans-Guyana dan volgt negen van de tien keer binnen één dag of een paar dagen een antwoord of reactie, zoals het hoort. Het virus waart naar alle waarschijnlijkheid alleen rond in Suriname.

Er worden hier zeer veel workshops en seminars en dergelijke gehouden. Suriname is hier verzot op.


Wanneer komt er eentje waarin men kan leren wat in algemene zin fatsoen en goede manieren zijn in communicatieverkeer en hoe email werkt zonder door het emailfobie-virus besmet te raken?