maandag 24 februari 2020

Jozef Misajere Forster (62) nieuwe granman stam der Paramaccaners (Pamaka)

(Bron foto: NII)
Granman volgt Samuel Forster op, die op 10 maart 2017 is ingeslapen


Jozef Misajere Forster (62) is de nieuwe granman van de stam der Paramaccaners (Pamaka). Hij werd vrijdag 21 februari 2020 ingewijd tijdens een drukbezochte plechtige ceremonie te Langatabiki, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Hij is de uitverkorene van de bee (familie langs matrilineair lijn) die volgens de Pamaka traditie aanspraak maakt om de opvolger aan te wijzen.

Het nieuwe stamhoofd volgt Samuel Forster op, die op 10 maart 2017 is ingeslapen. De stam werd sindsdien geleid door waarnemend granman Jozef Forster.

De nieuwe granman zal de komende tijd nog enkele culturele plichtplegingen treffen, voordat de stam hem formeel zal presenteren aan de regering, zodat hij officieel kan worden geïnstalleerd. De ceremonie werd onder meer bijgewoond door Margaretha Malontie, districtscommissaris (dc) van Sipaliwini (bestuursressort Pamaka), tevens deken van het korps der dc’s.

President Bouterse geëerd met billboard door NDP ressort Paramaribo Centrum op zijgevel Centrale Markt

'Een billboard spreekt en leiders moeten geëerd worden voor hun goede daden'

(Bron foto: NII)

Ter ere van de veranderingen en ontwikkelingen die hij teweeg heeft gebracht, is president Desi Bouterse geëerd met een groot doek. Aan de vooravond van 40 jaar Dag der Bevrijding en Vernieuwing, dinsdag 25 februari, heeft de gemeenschap van de Nationale Democratische Partij (NDP), ressort Paramaribo Centrum, dit billboard afgelopen vrijdag onthuld, zo meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) maandag 24 februari 2020. 

Het doek is aangebracht op de zijgevel van de Centrale Markt Paramaribo.

'Een billboard spreekt en leiders moeten geëerd worden voor hun goede daden en dat hebben wij gedaan in de vorm van een billboard', zegt Orpheo La-Main van de adviesraad NDP Centrum. De tekst 'Durf groot te denken' geeft volgens La-Main aan dat wij in ons zelf moeten geloven.

'Wij Surinamers doen niet onder voor buitenlanders. Alleen moeten we georganiseerd zijn en positiever denken.' Er is gekozen voor de Centrale Markt, omdat deze in het centrum van Paramaribo ligt en dagelijks duizenden bezoekers deze locatie aandoen.

BiZa verwerpt nepnieuws over naar binnenland vervoerde stembussen met ingevulde stembiljetten

'Onze reputatie moet niet te grabbel worden gegooid door verschillende nepberichten die kant noch wal raken'


Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) heeft zaterdag 22 februari 2020 in een verklaring benadrukt, dat er geen stembussen zijn verstrekt voor het binnenland. Een bericht dat via social media circuleert, als zouden stembussen zijn verstrekt voor het binnenland gevuld met ingevulde stembiljetten, is absoluut niet waar, aldus het ministerie. 

Ten eerste zijn er nog geen stembiljetten voor de verkiezingen van 25 mei. De politieke organisaties moeten zich nog registreren in de periode 16 maart tot en met 21 maart. Daarna vindt de kandidaatstelling plaats. Ten tweede moeten er nog heel veel voorbereidingen worden getroffen, voordat de specimen van het stembiljet voor de verkiezingen worden geproduceerd.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken vraagt de samenleving om extra alert te zijn voor valse berichten.

Suriname heeft een bijzonder goede reputatie nationaal en internationaal als het gaat om de organisatie van verkiezingen. 'Wij moeten ervoor waken, dat deze reputatie wordt geschonden en absoluut niet te grabbel wordt gegooid door verschillende nepberichten die kant noch wal raken.'

De werkgroep Training is sinds 14 februari begonnen met training van kandidaat stembureauleden in Para en Commewijne. De training is verruimd naar drie dagen, waarbij op de derde dag wordt geoefend met een stembus.
De kandidaat stembureauleden leren hoe de stembus te openen, te tonen aan het publiek, het haakje te plaatsen zodat het klepje voor de gleuf niet per ongeluk wordt dichtgeslagen en hoe de stembus te verzegelen. Voor de training wordt gebruik gemaakt van een stembus en specimen stembiljetten van de vorige verkiezingen om een stemopneming te simuleren. Dit is gebeurd in de districten Para, Commewijne en Wanica. De trainers zijn nu in de districten Brokopondo en Marowijne waar ook wordt gesimuleerd met stembus en specimen.

Suriname en Djibouti starten formeel diplomatieke betrekkingen


Permanent vertegenwoordigers Suriname en Djibouti bij VN tekenen communiqué


Suriname en de Djibouti zijn formeel diplomatieke betrekkingen aangegaan. Het Gezamenlijke Communiqué daartoe werd vrijdag 21 februari 2020 getekend door de permanent vertegenwoordigster van Suriname bij de Verenigde Naties, ambassadeur Kitty Sweeb, en haar collega van Djibouti bij de Verenigde Naties, ambassadeur Mohamed Siad Doualeh.

Dit heeft plaatsgevonden tegen de achtergrond van het bewust beleid van Suriname, om de partnerschappen met de landen van het Afrikaans continent met wie Suriname een gedeelde historie, alsook gedeelde uitdagingen heeft, te intensiveren, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII.


De twee diplomaten gaven aan, dat het aangaan van diplomatieke betrekkingen de eerste stap is om het voornemen van versterking van de banden en uitbreiding van de samenwerking tussen de volkeren van Suriname en Djibouti te verwezenlijken.

Zij benadrukten ook het breder belang van het verdiepen van de samenwerking tussen de regio’s Afrika en Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Deze ontwikkelingslanden, die allen voor de grote uitdaging van hun duurzame ontwikkeling staan, hebben het potentieel om door middel van een eigen en betere coördinatie van onder andere economische en handelsactiviteiten de beperkingen van het huidig globalisatie model te omzeilen.

Tegen deze achtergrond is tijdens de recente Tussentijdse Top van CARICOM-leiders, gehouden in Bridgetown Barbados, benadrukt de versteviging van de relaties met het Afrikaans continent en zal daartoe de eerste CARICOM-Afrikaanse Unie Summit in Kenia in juni dit jaar worden gehouden. Belangrijke vermelding is eveneens de opening van een CARICOM-kantoor in Kenia in de nabije toekomst.


* Djibouti grenst aan Eritrea in het noorden, Ethiopië in het westen en zuiden, en Somalië in het zuidoosten en is strategisch gelegen aan een van de drukste scheepsroutes ter wereld. Djibouti controleert de toegang tot de Indische Oceaan. Het grenst aan de Rode Zee en de Golf van Aden. Jemen, dat op het Arabisch Schiereiland ligt, is slechts 20 kilometer van de kust van Djibouti verwijderd.

NPS en NDP vliegen elkaar op het veld in de haren in heuse vlaggenstrijd

NPS: 'Wij lenen ons niet voor dit soort vormen van politiek'


Volgens de Nationale Partij Suriname (NPS) is voor de zoveelste maal propagandamateriaal van de partij vernield door aanhangers van de NDP en plaatst het gedrag onder de noemer onsportief en onmaatschappelijk. Vorige maand had de NPS het Onafhankelijk Kiesbureau aangeschreven voor wat zij noemt ‘vlaggenmolest’, zo schrijft de Ware Tijd maandag 24 februari 2020.

De handeling waarover de NPS dit keer valt heeft zich afgespeeld in de wijk Geyersvlijt. In een filmpje is te zien hoe iemand van de NDP uit de wijk een NPS-vlag verwijderd en op dezelfde plek een NDP-vlag bevestigt. Er wordt vóór het plaatsen van de NDP-vlag met een bewoonster gecommuniceerd die beweert dat de NPS beloftes heeft gedaan alleen om de vlag te plaatsen. Vervolgens trekt de dame een NDP-lidmaatschapskaart te voorschijn.


'Het ergste van alles is, dat er niet geschroomd wordt om filmpjes te maken waarbij te zien is dat personen worden aangezet tot toneelopvoering waar ze de schijn ophouden dat er tegen hun wil vlaggen op hun adressen zijn geplaatst', reageert de NPS in een verklaring. Volgens de NPS wordt de dame in het filmpje onder druk gezet door de NDP- propagandist. 'Ze geeft hortend en stotend antwoord op de vlag die bij haar thuis geplaatst is. Er wordt verder niet geschroomd om onwaarheden te verkondigen, dat de vlag geplaatst is met de belofte dat de NPS zal voorzien in werk- en woongelegenheid van haar.' 

De NPS verwerpt deze uitspraak, 'omdat wij ons niet lenen zich voor dit soort vormen van politiek. Trouwens bij elke campagne wordt ook aan de mensen voorgehouden dat ze zich niet afhankelijk moeten maken van politieke partijen maar moeten gaan voor duurzame ontwikkeling.'

De partij verklaart faliekant tegen een beleid te zijn dat mensen brainwasht en of monddood maakt. 'Met wederzijds goedvinden wordt er een vlag geplaatst. Of personen geven zelf ook aan dat ze graag een NPS-vlag aan huis willen. De NPS plaatst niet à la dol vlaggen. De vlag symboliseert ook het vertrouwen dat de mensen stellen in de partij. Uiteindelijk realiseren we ons terdege dat het niet de vlaggen zijn die zullen gaan stemmen maar de mensen zelf.' 

De NPS wenst niet langer geteisterd te worden door personen uit het NDP-kamp. De partij vraagt de zogenaamde 'toneelopvoeringen' terstond te stoppen. Van elke plek die is aangedaan worden foto's gemaakt, waarop duidelijk te zien is dat de bewoners erbij staan wanneer een vlag wordt geplaatst. 'Als iemand de vlag niet bij zijn huis wil hebben is het geen enkele nood. De NPS heeft er begrip voor. Dus NDP'ers, aan u dit dringend doch beleefd verzoek om wederzijds respect voor elkaar te tonen.'

Dronken Tony Persaud (38) vermoord door zijn dronken vader

Vader en zoon leefden al enige tijd op gespannen voet met elkaar


De Ware Tijd meldt, dat Tony Persaud (38) zaterdagavond 22 februari 2020 aan de Welgedacht C-weg is vermoord. Hij overleed aan verschillende verwondingen die zijn vader hem had toegebracht. Zowel vader als zoon waren dronken. De dader is naar het politiebureau overgebracht om te ontnuchteren. Eenmaal sober werd hij voorgeleid en in verzekering gesteld. 

Het scherpe voorwerp, waarmee de man zijn zoon heeft aangevallen, is nog niet achterhaald. De politie van Santo Boma is belast met het onderzoek.

Vader en zoon woonden op hetzelfde erf, maar leefden al enige tijd op gespannen voet met elkaar. Zaterdagavond ontaardde het, toen de dronken vader bij thuiskomst zijn zoon met de dood bedreigde.

Persaud, die ook onder invloed was, vroeg zijn vader om rekenschap. Er ontstond een handgemeen, waarna de vader naar een scherp voorwerp greep en zijn zoon verwondde. Toen de politie arriveerde, was het slachtoffer al overleden.

Beperking opgelegd aan Van Trikt opgeheven.

Advocaat Kanhai: 'Minister Hoefdraad was op de hoogte van alles'


Een reeks personen is inmiddels gehoord in de strafzaak van de leiding van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) bij de procureur-generaal tegen gewezen governor Robert van Trikt. Minister Gillmore Hoefdraad wordt woensdag gehoord. De beperking die opgelegd was aan Van Trikt is opgeheven, aldus  Starnieuws maandag 24 februari 2020. 

Advocaat Irvin Kanhai bevestigt, dat hij afgelopen week zijn cliënt heeft gesproken. Hij was ook aanwezig bij een uitgebreid verhoor. Kanhai zegt, dat het Openbaar Ministerie onterecht, nadat de beperking opgeheven was, de advocaten heeft weerhouden om hun cliënt te spreken. Het gaat om rechten die een verdachte heeft, benadrukt Kanhai. Het vervolgingsapparaat heeft de beperking steeds verlengd, maar hiertegen was protest aangetekend.

Van Trikt zit sinds 6 februari vast voor onder andere het ondertekenen van oneigenlijke contracten met het Belgische bedrijf, Clairfield, zijn eigen bedrijf Orion, overfacturering van voertuigen en witwassen.

Deze zaak staat los van het oneigenlijk gebruiken van de US$ 100 miljoen aan kasreserve van de particuliere banken. In die zaak hebben Xaviera Jessurun (Next Generation), DA'91 en Strei! een verzoekschrift voor strafrechtelijk onderzoek ingediend bij de procureur-generaal. Het onderzoek in dezen is ook begonnen. Hoefdraad moet in beide gevallen gehoord worden.

De minister heeft in De Nationale Assemblee eerder aangegeven, dat hij er niet van op de hoogte was dat Van Trikt de kasreserve heeft gebruikt. Hij heeft hem daartoe ook geen opdrachten gegeven. Volgens raadsman Kanhai blijkt uit mailwisseling, apps en andere vormen van communicatie, dat de minister wèl op de hoogte was van de gang van zaken en ook opdrachten heeft gegeven. Nu de beperking opgeheven is, zal hij het dossier met alle bewijzen ook krijgen.

VHP: 'Governor Roemer zal zijn rug recht moeten houden en niet zwichten voor politieke druk'

'Roemer zal zich moeten concentreren op herstel van het vertrouwen in de Centrale Bank'


'Governor Maurice Roemer zal zijn rug recht moeten houden en niet moeten zwichten voor politieke druk en zich concentreren op herstel van het vertrouwen in de Centrale Bank en bovenal in de Surinaamse munt. Daarnaast zal de nieuwe governor de jaarrekeningen vanaf 2015 moeten publiceren, zodat de Centrale Bank bij haar controlewerkzaamheden er niet van beschuldigd kan worden dat het eigen huis niet op orde is. Verder dient hij de samenleving duidelijke informatie te verschaffen hoeveel geld er daadwerkelijk besteed is uit de verdwenen middelen, waaraan het exact besteed is (liefst met datum en bewijzen) en wie de opdrachten daartoe heeft gegeven. Daarbij zal hij de justitie moeten ondersteunen bij het onderzoek ter zake, zodat de schuldigen van deze bankroof worden vervolgd.' 

Dit stelt de VHP maandag 24 februari 2020.

De VHP wenst de nieuwe governor veel wijsheid en sterkte toe in zijn nieuwe functie. 'Wij zijn blij dat hij draagvlak heeft binnen de financiële sector en ook de steun van andere groepen heeft gekregen. Dat is zeer belangrijk om het verloren vertrouwen in de Centrale Bank te herstellen. Wij nemen aan dat hij de financiële sector regelmatig zal blijven consulteren om dit draagvlak ook te behouden. Jammer dat de regering niet eerder voor dit pad gekozen heeft, maar gekomen is met twee eerdere kandidaten die onvoldoende draagvlak bleken te hebben. Niet alleen is daarmee kostbare tijd verspild, het heeft de twee personen onnodige reputatieschade bezorgd', zegt VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi op  Starnieuws.

'Governor Roemer neemt op een kritiek moment het roer over en zal al zijn economische kennis en management vaardigheden nodig hebben om niet alleen de rust binnen de Centrale Bank zelf te herstellen, maar ook een gestadige monetaire koers te varen. Wij verwachten dat hij vakmanschap zal demonstreren op basis van ethiek en gezond monetair beleid. Daarbij zal hij met inachtneming van de wettelijke ruimte ook moeten letten op de best practices in de wereld op gebied van leenruimte en Centrale Bank praktijken. De VHP wijst de regering er op dat door de Centrale Bank te politiseren de Surinaamse economie ernstige schade is berokkend.'

'De koers voor de Srd ten opzichte van de Amerikaanse dollar was bij het vertrek van de capabele governor Glenn Gersie Srd 7,65. Gersie moest het veld ruimen, omdat hij zich niet wilde lenen voor praktijken, die onder zijn opvolger governor Robert van Trikt, plaatsvonden. Het gaat dan om grote leningen aan de staat (monetaire financiering) en het oneigenlijk gebruik van de bankreserves en andere middelen, die veilig behoorden te zijn. Door een capabele governor te vervangen door eentje die thans in voorarrest zit, is de koers gestegen tot boven de Srd 10. Dat betekent dat de koopkracht van de bevolking –als gevolg van deze politieke wisseling- in het afgelopen jaar alleen met 30% tot 40% achteruit is gegaan. Slecht beleid heeft dus rechtstreeks geleid tot verarming van de bevolking. De Centrale Bank dient onafhankelijk te zijn en zich absoluut niet te lenen voor monetaire financiering en heel goed op de kluis te letten, zodat er geen nieuwe bankroof vanuit de staat wordt gepleegd.'

Maurice Roemer studeerde bedrijfseconomie aan de Katholieke Universiteit Brabant. Hij is sinds 1999 hoofddirecteur van de Surinaamse Assurantie Maatschappij ‘Self Reliance N.V.’. Daarnaast is hij president-commisssaris van Suriname Yellow Pages N.V. en parttime docent in de studierichting Bedrijfskunde aan de Universiteit van Suriname.
Hij heeft de steun gekregen van de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV). Twee andere kandidaten, Sigmund Proeve en Armand Zunder die werden voorgedragen door president Desi Bouterse, kregen deze steun niet.

Mathoera (VHP) wil opheldering van president Bouterse over gang van zaken rond aankoop voertuigen politie en ministeries

Twee resoluties door president getekend voor aanschaf met diverse bedragen

Mathoera wil ook weten waarom gekozen is voor Rudisa Motor Campany om de voertuigen te kopen  onder openbare aanbesteding


Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) heeft vragen gesteld aan president Desi Bouterse over verantwoording van aankoop voertuigen voor de politie en voor diverse ministeries. Zij wil weten waarom gekozen is voor Rudisa Motor Campany om de voertuigen te kopen en waarom er geen openbare aanbesteding is geweest. Zij stelt ook vragen over resoluties die getekend zijn voor aanschaf van 22 auto's van het Koreaanse merk Ssang Young type Musso 4WD voor US$ 605.000 of de tegenwaarde in Surinaams Courant. Dit schrijft Starnieuws maandag 24 februari 2020.

Er is een machtiging verleend om ter beschikking te stellen aan Rudisa Motor Company voor het aanschaffen van 22 voertuigen van het merk Ssang Young type Y 400 voor US$ 8van zaken44.800 of de tegenwaarde in Surinaams Courant. De politie heeft volgens informatie van Mathoera 75 pick-ups, 4 bussen en 50 motor- en bromfietsen geleverd gekregen van Rudisa. De voertuigen zijn volgens haar essentieel bij preventie van criminaliteit en hulpverlening door de politie.

De vragen die het Assembleelid via Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons stelt aan de president zijn:
1. Hoeveel auto’s heeft de politie precies gekregen? Hoeveel hiervan zijn opvallend en hoeveel onopvallend?
2. Hoe zijn deze auto’s gefinancierd? Wat heeft het de Staat gekost en welk begrotingsartikel is belast?
3. Volgens mijn informatie is er geen openbare aanbesteding gehouden. Klopt deze informatie? Zo ja, waarom is afgeweken van het houden van een openbare aanbesteding? Waarom is afgeweken van de wettelijke regelingen hiertoe?
4. Waarom is gekozen voor het bedrijf Rudisa Motor Company?
5. Waarom is gekozen voor het merk Ssang Young Musso 4WD, dat een hogere benzineverbruik heeft?
6. Is het juist dat deze auto’s 'geserviced' worden bij Rudisa en een service beurt, bijkans 2.700 Srd kost, tweemaal van wat een normale 'servicebeurt' kost? Zo niet, hoe is het onderhoud geregeld en wat kost de service van deze auto’s?
7. Is de afdeling Beheers en beleidsondersteuning van het Korps Politie Suriname betrokken bij deze aankoop en op welke wijze?
8. Zijn er technische specificaties opgesteld van de aan te schaffen auto’s en kan ik de beschikking krijgen hiervan?

Op 3 januari 2019 zijn twee resoluties door de president getekend voor aanschaf van voertuigen. Mathoera schrijft dat het gaat om:
1. resolutie no 4505/13.108/18 waarbij U aan de minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie machtiging verleent om ter beschikking te stellen aan Rudisa Motor Company N.V. in verband met het aanschaffen van 22 tal voertuigen van het merk Ssang Young type Musso 4WD een bedrag van 605.000 USD of de tegenwaarde in Surinaams Courant.2. resolutie 4483/ 13.106/18 waarbij U eveneens aan de minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie machtiging verleent om ter beschikking te stellen aan Rudisa Motor Company N.V. in verband met het aanschaffen van 22 tal voertuigen van het merk Ssang Young type Y 400 een bedrag van 844.800 USD of de tegenwaarde in Surinaams Courant.Voor de aanschaf van 44 voertuigen is een bedrag gemoeid van 1.449.800 US$. 1. Waarom is afgeweken van het houden van een openbare aanbesteding? Wat was de noodzaak ervan?
2. Waarom is gekozen voor het bedrijf Rudisa Motor Company?
3. Waarom is gekozen voor het merk Ssang Young?
4. Voor welke Ministeries, diensten of functionarissen zijn deze auto's bestemd? Kan ik een overzicht krijgen hiervan?
5. Zijn deze auto’s al geleverd? En Sedert wanneer?
6. Waarom kon niet volstaan worden met goedkopere auto’s, gelet op de crisis waarin Suriname nu verkeert?
7. Zijn er technische specificaties opgesteld van de aan te schaffen auto’s en kan ik de beschikking krijgen hiervan?