vrijdag 31 mei 2019

Guyana zet tijdelijk eigen boot MB Sandaka in voor veerdienst op Suriname

(Bron foto: Kaieteur News)
Canawaima-veerboot uit de vaart gehaald vanwege defecte motor


Nu de Canawaima-veerboot uit de vaart is gehaald en de veerdienst tussen Guyana en Suriname stil is komen te liggen, overweegt de regering van Guyana om een van haar eigen veerboten in te zetten voor de veerdienst. Dit melden verschillende Guyanese media waaronder Kaieteur News Online, aldus Waterkant.net vrijdag 31 mei 2019.

De Canawaima is uit de vaart gehaald vanwege technische problemen aan de motor. Het vaartuig wordt door beide regeringen op basis van een rotatieperiode van zes maanden geëxploiteerd. Nu het vaartuig buiten bedrijf is moet het probleem aan de motor volledig verholpen worden alvorens die weer ingezet kan worden.

'We hebben voltooid wat we moeten doen in zoverre als onze verplichtingen en het is nu echt een kwestie van de twee partijen bij elkaar brengen om te erkennen dat dit een dienst is waar de mensen van afhankelijk zijn en spoedig weer in orde moet zijn', laat de directeur-generaal van de president, Joe Harmon weten. Volgens Harmon zijn jaarlijks meer dan 70.000 mensen afhankelijk van de veerdienst, dus kan die niet lang stil zitten, vandaar dat naar de mogelijkheid wordt gekeken om een eigen veerboot spoedig in te zetten.

De boot MB Sandaka wordt dit weekend ingezet. Deze zal tot en met 2 juni beschikbaar zijn voor passagiers die terug moeten naar hun land. Er zal geen verkoop van nieuwe kaarten zijn om over te steken. MB Sandaka vertrekt om 09.00 uur vanuit Moleson Creek Terminal-Guyana (inchecken: 06: 30 uur tot 08:00 uur) en vertrekt weer om 11:30 uur vanuit South Drain-Suriname (inchecken: 08:00 uur-10:00 uur).

(Suriname Mirror/Kaieteur News Online/Waterkant.net)

Twee gewapende verdachten van berovingen aangehouden in bus

Leden RBTP rijden verdachten klem op hoek Frederick Derbystraat en Gemenelandsweg


De 29-jarige W.H. en de 25-jarige N.J. zijn gistermiddag door leden van het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) aangehouden en voor verder onderzoek overgedragen aan Recherche Paramaribo. Ze worden verdacht van diefstal door middel van geweldpleging. Dit meldt het Korps Politie Suriname vandaag, vrijdag 31 mei 2019.

Zij zouden zondag 26 mei op drie verschillende momenten en locaties, mensen hebben beroofd van hun bezittingen onder bedreiging met een vuurwapen en een scherp voorwerp. De twee verplaatsten zich daarbij in een autobus.

H. en J. reden gistermiddag in de autobus toen zij door leden van het RBTP werden klem gereden en aangehouden op de hoek van de Frederick Derbystraat en de Gemenelandsweg. In de autobus zijn een vuistvuurwapen met scherpe patronen en een scherp voorwerp aangetroffen en in beslag genomen. Ook de autobus is hangende het onderzoek in beslag genomen.

Na overleg met het Openbaar Ministerie zijn beide verdachten in verzekering gesteld door de politie.

SLM Airbus A340-313 na vijf maanden onderhoud in Duitsland weer in de lucht

Airbus werd in maart terug verwacht, maar bleef langer weg vanwege extra werkzaamheden


Na ruim vijf maanden afwezigheid van de SLM Airbus A340-313 is het toestel vanaf vandaag, vrijdag 31 mei 2019, weer operationeel op de Mid-Atlantische route. De SLM Airbus is omstreeks elf uur vanmorgen vertrokken vanuit Amsterdam naar Paramaribo. De verwachte aankomsttijd is rond kwart over acht vanavond op de Johan Adolf Pengelluchthaven, bevestigt de afdeling Public Relations van de SLM op Starnieuws.

Sinds december 2018 was het toestel in Hahn, Duitsland, voor het toen geplande onderhoudsschema. De Airbus die aanvankelijk in maart 2019 terug werd verwacht, bleef langer weg vanwege extra operationele/technische werkzaamheden.

Tijdens de afwezigheid van de SLM Airbus werd de Mid-Atlantische route onderhouden door Spaanse en Belgische luchtvaartmaatschappijen.

Het financiële effect van de onderhoudsvertraging was en is nog duidelijk voelbaar, maar er wordt met man en macht gewerkt aan de continuïteit van de nationale trots, zegt de SLM. Door de verschillende aanpassingen zal de komende periode geen inflight entertainment worden aangeboden. Passagiers kunnen gebruik maken van hun eigen gedownloade content op hun mobiele telefoon, laptop en/of tablet. Voor passagiers die met kinderen reizen is er bij het cabine personeel een gratis kinderverwenpakketje te verkrijgen.

De SLM zegt eraan te werken passagiers zo spoedig mogelijk weer te kunnen voorzien van een optimale inflight entertainment.

Liquidatieverdachten die vanuit Suriname zijn overgebracht naar Nederland blijven in de cel

Twee zijn verdachten, de derde was al veroordeeld tot 16 jaar cel in een andere zaak


De twee liquidatieverdachten die eerder deze week vanuit Suriname zijn overgebracht naar Nederland blijven in de cel. Deze week werden drie voortvluchtige mannen op verzoek van Nederland in Suriname aangehouden. Twee van hen zijn verdachten, de rechter-commissaris in Amsterdam verlengde vrijdag hun voorarrest met veertien dagen. De derde was al veroordeeld in een andere zaak.

Twee broers van 39 en 43 jaar, Mao en Mario R., worden verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van een werknemer van een spyshop in Nieuwegein in 2015. De oudste broer heeft vermoedelijk ook een rol gehad bij een aantal andere liquidaties. Ze maken vermoedelijk deel uit van een criminele organisatie die zich richt op drugshandel en liquidaties.

De twee hoofdverdachten van dit netwerk, Ridouan Taghi en Said Razzouki, staan op nationale en internationale opsporingslijsten. Ze worden in verband gebracht met een reeks liquidaties.

De derde man is de 30-jarig Alejandro P. Hij is eerder veroordeeld tot een celstraf van zestien jaar wegens zijn betrokkenheid bij een gewelddadige maar mislukte moordaanslag op Peter ‘Pjotr’ R. in Diemen in 2015. Hij werd bij verstek veroordeeld, omdat hij toen al voortvluchtig was. Enkele medeverdachten kregen nog hogere celstraffen opgelegd, onder wie Naoufal (Noffel) F. P. is na een eerder verhoor door een rechter van het gerechtshof overgebracht naar een gevangenis om zijn opgelegde straf uit te zitten.

Het onderzoek rond de ’Taghi-bende’ is bekend geworden onder de naam Marengo. Een cruciale rol in dit omvangrijke liquidatie-onderzoek is weggelegd voor kroongetuige Nabil B., van wie vorig jaar de volstrekt onschuldige broer werd vermoord. Hij zou vorig jaar bij Justitie ook uitvoerig verklaard hebben over de oudste van de broers, Mao R. Die is door hem omschreven als een soort ’chef geweld’ of ’moordmakelaar’. Hij zou behoren tot de echte intimi van Taghi. Mao R. zou moordploegen samenstellen voor het plegen van liquidaties.

Zijn jongere broer Mario R. was verdachte in het onderzoek 26Koper van Justitie naar een soort moordcommando van de onderwereld dat vanuit Utrecht en omgeving opereerde. Taghi zou deze groep hebben aangestuurd.

(Suriname Mirror/ANP/De Telegraaf)

Zeker zes gevangenen gedood in de Penitenciaría de Litoral in Guayaquil, Ecuador

Escalatie van geweld tussen rivaliserende bendes - Vijf gevangenen doodgeschoten, een verbrandTen minste zes gevangenen zijn gedood in de Penitenciaría de Litoral in Guayaquil, Ecuador, in geweld tussen rivaliserende bendes, volgens ambtenaren en lokale media. Vijf van de gevangenen werden doodgeschoten, terwijl de zesde werd verbrand, zei Alfredo Munoz, de gevangenisdirecteur in de stad Guayaquil, die na het incident van donderdag 30 mei 2019 door de regering werd ontheven. 

Veertien andere gevangenen raakten gewond, meldde de krant La Hora.

Het geweld brak uit toen de moord op een gedetineerde 'een vechtpartij uitlokte', aldus Munoz.


Vijf van de slachtoffers zijn geïdentificeerd, terwijl de zesde onbekend blijft, omdat zijn lijk 'verbrand' is, zei hij. Vier verdachten werden ook geïdentificeerd en een vuurwapen en andere wapens werden in beslag genomen, zei een veiligheidsofficier.


Familieleden van de gevangenen protesteerden buiten de gevangenis om informatie te vragen over hun familieleden, aldus door lokale media uitgezonden beelden.


Het incident komt een maand nadat de regering een crisis verklaarde in de penitentiaire inrichtingen van het land. Drie gevangenen waren maandag uit dezelfde gevangenis ontsnapt, terwijl twee gevangenen vorige week werden gedood.


Volgens officiële cijfers zijn er momenteel ongeveer 38.500 mensen in de gevangenissen van Ecuador, die alleen zijn gebouwd om 28.000 te houden.(Suriname Mirror/La Hora/Al Jazeera/Twitter/YouTube)

Peru viert Día Nacional de la Papa (De Nationale Dag van de Aardappel)


Peru telt meer dan 3.500 aardappelsoortenDe bescheiden aardappel stond vrijdag 31 mei 2019 centraal toen Peruanen naar het 10e jaarlijkse Aardappelfestival in de hoofdstad Lima toestroomden. 

Peru heeft meer dan 3.500 verschillende aardappelvariëteiten - de grootste ter wereld - en restaurateurs, boeren en consumenten verzamelen zich om de verschillende soorten en kleuren te bekijken en te proeven
(Suriname Mirror/Andina/YouTube/noticia.educacionenred.pe/El Comercio/Twitter)

Rechterhand van misschien de machtigste dissidente leider van de FARC is gedood in zuiden Colombia

(Bron foto: Canal1)
'Jeisson Orejas' gedood in een landelijk deel van San Jose Del Guaviare 


De rechterhand van de misschien wel de machtigste dissidente leider van de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) is vermoord in het zuiden van Colombia, zo kondigde president Ivan Duque aan. Volgens Blu Radio, dat wordt gerund door de zwager van de president, voerde een anti-ontvoerings 'task force' samen met de lokale politie de operatie uit waarbij 'Jeisson Orejas' in een landelijk deel van San Jose Del Guaviare werd gedood. 

Een van Orejas' lijfwachten werd ook gedood en drie andere leden van zijn gevolg zouden gewond zijn geraakt.

Van Orejas, wiens echte naam Eduardo Herrera Sandoval is, is bekend, dat hij een nauwe band had met man die bekend staat als 'Gentil Duarte', sinds ze uit de FARC werden gezet, omdat ze weigerden deel te nemen aan het vredesproces in 2016.

Orejas zou toezicht hebben gehouden op de financiën van het 7e Front, van wat nu het Zuidwestelijk Blok wordt genoemd. Naar verluidt deed hij aan afpersing en drugshandel in het gebied en wordt beschuldigd van het uitvoeren van terroristische aanslagen tegen de burgerbevolking, inclusief bombardementen op bedrijven en het uitvoeren van wrede aanvallen tegen gewas vervangende groepen.


Terwijl het vredesakkoord 2016 ongeveer 13.000 FARC-leden zag demobiliseren, verwierpen Duarte, een klein aantal middenkader officieren en enkele tientallen guerrillastrijders de voorwaarden van de deal en weigerden dit te doen en vormden het Zuidwestelijk Blok. Hoewel de schattingen variëren, wordt aangenomen dat ongeveer 2.500 guerrilla's het vredesproces hebben verlaten en zich bij de dissidentengroepen hebben aangesloten of nieuwe hebben gevormd.


De verzameling dissidenten van Duarte is verreweg het grootste. Terwijl herbewapende guerrillastrijders moeite hadden om de controle over voormalige FARC-gebieden te heroveren, hebben Duarte en zijn medewerkers de voormalige criminele activiteiten van de FARC in het zuiden en zuidwesten van Colombia kunnen handhaven en zelfs kunnen uitbreiden. De dissidente leider van FARC is momenteel de meest gezochte man in Colombia.(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

VS 'betreurt' vrijlating in Colombia van FARC-leider 'Jesus Santrich' (Seuxis Hernández)

(Bron foto: Fernando Vergara, AP)
'Santrich' door VS verdacht van plan om meer dan 10.000 kilo cocaïne naar VS te verschepen


De regering van de Verenigde Staten 'betreurt'  het besluit van Colombia's Hooggerechtshof om FARC-leider 'Jesus Santrich', die door de Amerikaanse autoriteiten wordt beschuldigd van drugshandel, in vrijheid te stellen. Santrich werd donderdag 30 mei 2019 voor de tweede keer vrijgelaten uit de gevangenis in twee weken tijd, nadat het Tribunaal voor Oorlogsmisdaden in Colombia had beslist dat er geen bewijs is voor drugshandel en het Hooggerechtshof zijn onmiddellijke vrijlating beval. 


'We respecteren de beslissing van de rechtbank', zei woordvoerster van het Amerikaanse State Department (ministerie van Buitenlandse Zaken), Morgan Ortagus, 'maar, we vinden deze beslissing betreurenswaardig.' Volgens Ortagus zijn de aanklachten tegen de voormalige ideoloog van de FARC ernstig, 'ik ben er zeker van dat u daarvan op de hoogte bent, erg streng zijn, samenzweren om meer dan 10.000 kilo cocaïne te verschepen'. 

Santrich en de FARC hebben consequent beweerd, dat Santrich door de DEA (Drug Enforcement Administration) en voormalig hoofdaanklager Nestor Humberto Martinez erin is geluisd', een bewering die wordt gestaafd door bewijs. De poging om Santrich te koppelen aan drugshandel en hem uitgeleverd te krijgen, heeft vorig jaar het Colombiaanse vredesproces in een grote crisis gestort en is sindsdien een groot probleem geworden voor de Amerikaanse ambassade in Bogota en het State Department in Washington DC.


Colombiaanse parlementsleden beschuldigden vertrekkend ambassadeur Kevin Whitaker van ongepaste bemoeienis in het vredesproces van het land en het Tribunaal voor Oorlogsmisdaden van het land gaf opdracht tot een onderzoek naar mogelijk wangedrag door de DEA. Tientallen Amerikaanse congresleden hebben gezegd 'verontrust' te zijn door de 'druk' op de speciale Jurisdictie voor de Vrede (Jurisdicción Especial para la Paz, JEP).


Het ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde eerder deze maand aan, dat Whitaker van zijn functie zou worden ontheven en de hoofdaanklager van Colombia nam woedend ontslag, nadat de rechtbank het beweerde wangedrag van zijn kantoor had onderzocht. Het Hooggerechtshof in Colombia heeft de aanklager uit de zaak Santrich verwijderd en het onderzoek naar de drugshandelclaim aangenomen, nadat de Staatsraad had besloten de status van de voormaligr guerrillaleider als Congreslid te bevestigen, die in Colombia alleen door de hoogste rechter kan worden berecht. Bovendien zal Santrich vóór de JEP verschijnen.


(Suriname Mirror/The Associated Press/Colombia Reports/NTN24/Twitter/YouTube)

Klimaatverandering bedreigt levensonderhoud vissers in de mangrovebossen van Brazilië

Mangroven vertegenwoordigen bijna 14.000 vierkante kilometer van de Braziliaanse kustEen visser vertelt vandaag, vrijdag 31 mei 2019, via EuroNews zijn verhaal over hoe de klimaatverandering zijn levensonderhoud bedreigt in de Braziliaanse kustgebieden. José da Cruz vist al tientallen jaren op krabben in de buurt van de uitgestrekte mangrovebossen van het Zuid-Amerikaanse land. 

De 46-jarige heeft niet leren lezen of schrijven, maar hij weet dat de Noordpool aan het ontdooien is en dat klimaatverandering een probleem is. 'Sinds ongeveer 10 jaar geleden, heb ik hier een verandering opgemerkt op dit eiland, het is het getij, omdat het getij ongeveer drie meter meer is vooruitgegaan dan normaal', zegt hij.

'Vroeger had ik 10 tot 12 krabtouwen bij me, vandaag breng ik vier tot vijf, de mangrove lijdt en ik lijd mee.'


Mangroven vertegenwoordigen bijna 14.000 vierkante kilometer van de Braziliaanse kust. In de afgelopen 100 jaar, langs de baai waar José woont, is het waterpeil 20 tot 30 centimeter gestegen.

Intense stormen komen vaker voor als het klimaat verschuift en de mangroves de kust beschermen tegen eroderen, volgens wetenschappers. Experts zeggen dat de mangroves vitale bescherming bieden.

'Op dit moment, wanneer we koolstofgas uit de atmosfeer halen om de ergste gevolgen van klimaatverandering te vermijden, zijn mangroven essentieel', zegt Carlos Nobre, een onderzoeker aan de Universiteit van São Paulo.

'In een tijd waarin we een barrière moeten hebben om iets van de impact van de hevigheid die uit de oceanen komt op te vangen - zoals sterke golven en stormen - zijn mangroven essentieel, ze bieden een zeer brede ecosysteemdienst en beschermen de bevolkingen die leven in deze gebieden.'

Een groot deel van de mariene milieus dreigt uit te sterven als gevolg van klimaatverandering en menselijke ontwikkeling, volgens een VN-rapport dat dit jaar is gepubliceerd.

(Suriname Mirror/EuroNews/YouTube)

Univision-televisienetwerk vindt video terug van controversieel interview met Venezolaanse president Maduro

'Vinden van de geconfisqueerde video is een echte triomf tegen censuur'


Het Univision-televisienetwerk (Spaanstalig televisienetwerk dat uitzendingen verzorgt in de Verenigde Staten) zei donderdag 30 mei2019, dat het de video heeft teruggevonden van een controversieel interview met de Venezolaanse president Nicolás Maduro, dat werd geconfisqueerd nadat hij het had afgekapt, boos op kritische vragen van journalist Jorge Ramos. 


Ramos zei, dat het vinden van de video 'een echte triomf tegen censuur' is en dat het werd geretourneerd door 'vertrouwelijke bronnen' die uit zorg voor hun veiligheid niet kunnen worden genoemd.

Op zijn website liet de Spaanse Univision een deel van het 17 minuten durende interview eind februari in het presidentiële paleis in Caracas zien. Ramos zei dat de video zondag volledig zal worden uitgezonden.


De journalist en zijn team werden uit Venezuela gedeporteerd, nadat Maduro het interview abrupt had beëindigd.

Ramos, een van de meest invloedrijke Spaans sprekende journalisten in de Verenigde Staten, had kort daarna gezegd dat Maduro het interview verkortte toen hij een dag eerder een video van een iPad-opname te zien kreeg van jonge Venezolanen die voedselrestjes uit de achterkant van een vuilniswagen eten.


In de samenvatting van het interview dat donderdag is getoond, biedt Ramos een lijst aan van wat hij zegt zijn meer dan 400 'politieke gevangenen' in Venezuela. Maduro weigert de lijst aan te nemen, ontkent dat er politieke gevangenen in Venezuela zijn en zegt dat Ramos hem probeert te provoceren.

Het interview kwam in een bijzonder gespannen tijd in Venezuela, waar Maduro gevangen zit in een machtsstrijd met oppositieleider Juan Guaidó voor de controle over een land dat jarenlang te lijden heeft gehad van een humanitaire crisis.


(Suriname Mirror/The Associated Press/YouTube/Time/Twitter)

Centrale Bank-governor Van Trikt: 'SPSB enige bank waar tegoeden van rekeninghouders volledig veilig zijn'

'Bij wet vastgelegd dat de Staat opdraait voor volledige uitkering, mocht bank in problemen komen'


Een maand nadat vakbondsleider Robby Berenstein ruchtbaarheid gaf aan het vermeend 'graaipot-schandaal' bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) verbreekt Centrale Bank-governor Robert van Trikt het stilzwijgen. In documenten die zijn opgedoken prijken ook namen van zijn bedrijven en wordt vermoed, dat ook hij zou hebben geprofiteerd van de vermeende malversaties. 

Van Trikt stelt vrijdag 31 mei 2019 in de Ware Tijd, dat de SPSB de enige bank in Suriname is waar de tegoeden van rekeninghouders 'volledig veilig' zijn, omdat bij wet is vastgelegd dat de Staat opdraait voor een volledige uitkering, mocht deze bank in problemen komen.

Over het feit dat ook hij en zijn bedrijven in het schandaal worden genoemd, stelt Van Trikt dat de zaken rond hem en die bedrijven makkelijk zijn na te trekken. 'Er zijn zekerheden aan de bank gegeven. Wie geïnteresseerd is, hoeft slechts een hypotheekuittreksel te vragen bij Glis en zal dan er achter komen, dat het terrein aan de Brokopondolaan, waar ons kantoor is gebouwd, als onderpand is gegeven. Wij zijn transparant.'

Nu de SPSB vanuit de Postspaarbankwet van 1975 de enige bank is die toevertrouwde middelen garandeert, dient de Centrale Bank juist bij het ontbreken van een depositogarantiestelsel, de samen- leving te behoeden, stelt de governor.

In de samenleving werd verontwaardigd gereageerd op de verklaring die de Centrale Bank had uitgegeven daags nadat Berenstein het vermeend schandaal had besproken tijdens een bondsvergadering. Critici vonden de stelling van de Centrale Bank als zou er niets aan de hand zijn bij de SPSB voorbarig, omdat er nog geen onderzoek was gedaan.

'De Centrale Bank van Suriname geeft de samenleving de geruststelling dat zij haar taken conform de wet Toezicht Kredietwezen steeds zal uitoefenen, met name het toezicht op de financiële instellingen. De continuïteit van de SPSB is niet in het geding en de Centrale Bank zal in nauw overleg met de directie blijven om deze kwestie tot een goed eind te brengen', luidde de slotpassage in de verklaring.

Van Trikt benadrukt dat de CBvS nimmer heeft gesteld dat er geen malversaties zijn gepleegd. 'Het enige dat we met de verklaring hebben proberen te doen, is de samenleving - en vooral rekeninghouders - gerust te stellen dat de tegoeden veilig zijn, omdat dat in de wet geregeld is. De Centrale Bank kon dus niet met een andere verklaring komen', aldus de governor.

De governor merkt verder op, dat de Centrale Bank samen met de commerciële banken de komende periode moet nagaan hoe de samenleving nog meer beschermd moet worden tegen problemen in de financiële sector. Hij stelt dat het niet terugbetalen van leningen (de non performance loan-ratios) bij bepaalde financiële instellingen 'ver boven' de toegestane 5 procent is. Eén van de doelstellingen van de Centrale Bank is het bijdragen aan sociaal-economische, monetaire en financiële stabiliteit, aldus Van Trikt.

Nieuwe visvergunningen voor 2019 kunnen tegen eind juni worden verstrekt

'De eigenaren weten dat hun vaartuigen jaarlijks moeten worden gekeurd'


'Nieuwe visvergunningen voor 2019 kunnen tegen eind juni worden verstrekt. De inspectie van vissersvaartuigen en vistuigen zal tot uiterlijk 10 juni plaatsvinden. Twee weken daarna kunnen de vergunningen worden uitgeven', zegt Deepak Jairam, waarnemend directeur van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV), vandaag, vrijdag 31 mei 2019, in de Ware Tijd. 

De geldigheidsduur van alle visvergunningen van 2018 was in april verlengd tot nader order dit jaar. Dat had toen vermoedelijk te maken met de status van LVV-minister Lekhram Soerdjan die zijn ontslag had ingediend. De minister is de enige bevoegde persoon om visvergunningen te tekenen. Rabin Parmessar is intussen de nieuwe minister en Soerdjan zwaait de scepter op Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB).

Jairam zegt, dat het ministerie al ongeveer drie maanden bezig is met inspecties en een groot deel van de vissersboten is al gecontroleerd. Er wordt onder meer gelet op de vergunningsvoorwaarden met betrekking tot vistuigen en de registratieaanduiding. Na 10 juni moeten eigenaren van vissersvaartuigen gegronde redenen hebben waarom hun boten na de deadline nog moet worden geïnspecteerd.

De waarnemend directeur wijst erop dat het niet iets nieuws is om de boten voor inspectie aan te bieden. 'De eigenaren weten dat hun vaartuigen jaarlijks moeten worden gekeurd. We zijn geen vijand van de mensen en door de handen ineen te slaan, zullen we de sector naar grote hoogte brengen.'

Hij had gisteren geen cijfers bij de hand om aan te geven hoeveel vergunningen zullen worden verstrekt. Maar, volgens cijfers van het Visserscollectief telt de industrievloot ongeveer driehonderd vergunningen en de bevolkingsvisserij bijna vijfhonderd. Mark Lall, secretaris van het Visserscollectief, is op de hoogte van de inspectie van de boten. 'Dit is al lang gaande, maar nu is er een uiterlijke datum vastgesteld voor de inspectie van vaartuigen.'

Wanneer de vergunningen worden verlengd, is volgens hem nog niet doorgeven aan de booteigenaren. Het Visserscollectief heeft in april een presentatie gehouden voor president Desi Bouterse over het vergunningenbeleid. Volgens de organisatie kan de overheid zich niet houden aan het aantal vergunningen zoals dat wettelijk is aangegeven. Het vergunningenbestand is de afgelopen jaren ernstig toegenomen, zozeer zelfs dat sommige categorieën verdubbeld zijn.

Suriname en Togo tekenen overeenkomst ter afschaffing visumplicht houders diplomatieke- en dienstpaspoorten

Minister Pollack-Beighle woont 14e OIC Islamic Summit in Jeddah, Saudi-Arabië, bij


De minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle, heeft gisteren in de marge van de 14e OIC Islamic Summit (Organization of Islamic Cooperation) in Jeddah, Saudi-Arabië, een bilateraal onderhoud gehad met haar collega-minister van Buitenlandse Zaken, Samenwerking en Afrikaanse Integratie van Togo, Robert Dussey, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII, vandaag, vrijdag 31 mei 2019.


Tijdens het onderhoud is van gedachten gewisseld over samenwerking op economisch, sociaal en cultureel gebied. Specifiek zijn daarbij genoemd de landbouw, handel, connectiviteit, toerisme en de historische band tussen Suriname en het West-Afrikaans continent.

In het kader van het laatstgenoemde, is Suriname uitgenodigd voor de bijwoning van de Diaspora Conference in Togo, in de periode van 28-29 november 2019.

Het bilateraal onderhoud werd afgesloten met de ondertekening van een Visumafschaffingsovereenkomst voor houders van diplomatieke- en dienstpaspoorten. Dit zal, in eerste instantie, moeten resulteren in het gericht uitdiepen van de samenwerkingsbanden tussen beide landen.

Voorts heeft de minister ook een onderhoud gehad met haar collega-minister van Saudi-Arabië, Ibrahim Abdul aziz Al-assaf, die aangegeven heeft extra aandacht te willen besteden aan Suriname, waarbij in eerste instantie, gedacht wordt aan investeringsmogelijkheden en het mogelijk vestigen van een permanente vertegenwoordiging in ons land. Ook is besproken het bevorderen van de toegang tot Saudi-Arabië van Surinaamse hadj-gangers.

Leerkrachten scholen Latour bieden voorzitster Assemblee petitie aan

Ondanks toezegging directrice ministerie geen beveiliging bij scholen
Leerkrachten van de St. Cecilia school, de LBO Hockeyschool de MULO Hockeystraat, OS Hockey straat en en 2 OS Mastklimmen straat, MULO Latour I en II, LBO Latour en HPG Latour hebben gistermiddag, na een paar uur wachten in de stromende regen, aan de voorzitster van De Nationale Assemblee (DNA), Jennifer Geerlings-Simons, een petitie aangeboden. Hierin staat, dat de leerkrachten én leerlingen van de scholen te Latour het veiligheidsgevoel kwijt zijn, nadat ze de afgelopen tijd zijn opgeschrikt door roofovervallen waarbij leerkrachten en leerlingen slachtoffer zijn geworden. Het doel van de petitie is om aandacht te vragen voor het veiligheidsgevoel op de scholen, aldus vandaag, vrijdag 31 mei2019, de Ware Tijd.

Sharon Rodgers, schoolleidster van de St.Cecilia School, die de petitie voorlas, zei dat door de directrice van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur na een bezoek aan de verschillende scholen woensdag beveiliging op al de getroffen scholen is toegezegd. De leerkrachten zeiden dat hiervan nog niets van te merken is. Ze benadrukten dat het erg belangrijk dat de schoolomgeving een is waar iedereen zich veilig voelt.


Aan de voorzitster werd gevraagd via De Nationale Assemblee er alles aan te doen om te zorgen voor de veiligheid op alle scholen.

De leerkrachten hebben na twee uren wachten de petitie kunnen aanbieden aan de Assembleevoorzitster. Hiervoor werden zij aangewezen door de beveiliging van DNA buiten de poort te wachten. Een agent, die ook op locatie was, probeerde samen met enkele Assembleeleden de beveiliging op andere gedachten te brengen om de leerkrachten uit de regen te laten gaan.

Er is concreet gevraagd naar permanente gewapende beveiliging van de leerkrachten en leerlingen op en rondom de scholen van zes uur ’s morgens tot drie uur ’s middags. Ook willen de leerkrachten en leerlingen permanente en zichtbare surveillance rondom de scholen en camerabeveiliging op de verschillende scholen. Verder is gevraagd om begeleiding van de getraumatiseerde leerkrachten en leerlingen.

Geerlings-Simons stelde, dat petities normaal gesproken niet als spontane actie worden aangeboden, maar na overleg, zodat het voorbereid kan worden. Ze zei, dat iedereen opgeschrikt is door iets dat niet eerder is meegemaakt. Daarom is direct in contact getreden met de regering, het is een ingewikkeld vraagstuk en ze hoopt niet dat het een nieuwe trend is. Behalve het trauma waarmee een beroving gepaard gaat, is er ook de mogelijkheid tot 'copy cat', waarbij mensen die het idee niet zelf hadden, dit nu wel hebben, sprak Geerlings-Simons.

Het Nationaal Leger zal helpen met de beveiliging, hoewel het niet de bedoeling is dat de gewapende macht op scholen moet zijn om leerkrachten en kinderen te beschermen, maar in de acute fase moet hier wel op worden ingespeeld. De Assembleevoorzitster gaf aan, dat met Onderwijs besproken is dat alle scholen wachters horen te hebben. Zowel het ministerie van Justitie en Politie als Defensie hebben toegezegd, dat de scholen vanaf vandaag 24 uur per dag bewaking zullen hebben.

Geerlings-Simons gelooft en hoopt niet dat het in Suriname zo ver komt, als in andere landen, dat je hele politiemachten op scholen moet hebben om kinderen veilig te houden, maar dat het een incident is geweest.

Honderden porknokkers in Roma Pit IAmGold/Rosebel doorn in oog bewoners Nieuw Koffiekamp

Kapitein Hermanus Schalwijk: 'Het probleem is een smet voor Nieuw Koffiekamp'De aanwezigheid van honderden porknokkers in de Roma Pit van IAmGold, is een doorn in het oog van bewoners van het dorp Nieuw Koffiekamp in Brokopondo. Illegale goudzoekers stroomden onlangs opnieuw van heinde en verre naar het gebied, nadat de eerste ‘blast’, het met explosieven opblazen van het gesteente, plaatsvond. 'We ondervinden telkens weer last van deze indringers en het verstoort de goede samenwerking die we hebben met Rosebel Gold Mines (RGM). Het probleem is een smet voor Nieuw Koffiekamp', aldus kapitein Hermanus Schalwijk vandaag, vrijdag 31 mei 2019, in de Ware Tijd. 

RGM heeft in 2017 toestemming gegeven aan ondernemers van Nieuw Koffiekamp om in Roma Pit goud te delven voor een periode van twee jaar. Volgens Schalwijk mogen daar alleen mensen van het dorp aan goudwinning doen. Hij vreest, dat door de porknokkers-kwestie RGM niet zal popelen om de overeenkomst met de goudzoekersorganisatie van Nieuw Koffiekamp, Makamboa, te verlengen. Dat terwijl zich gedurende ongeveer twee jaar vrijwel geen problemen hebben voorgedaan.

'We willen dat de autoriteiten spoedig optreden tegen de rush naar Roma Pit', zegt de kapitein.

Volgens politiewoordvoerder Humphrey Naarden is een gemengde eenheid van de politie gisteren vertrokken naar het gebied om orde op zaken te stellen. Indien mensen moeten worden ontruimd, zal de politie niet schromen om dat te doen. Naarden heeft vernomen, dat het goudbedrijf afspraken heeft met goudzoekers, maar anderen blijken zich niet hieraan te houden. 'Dit zorgt voor chaos en dat kan de politie niet tolereren.'

RGM-directielid Sharmila Jadnanansing wil voorlopig niet ingaan op de kwestie.

De regering, RGM, het districtscommissariaat van Brokopondo, het traditioneel gezag van Nieuw- Koffiekamp en de goudzoekersorganisatie Makamboa hebben in 2017 een overeenkomst getekend waarin is vastgelegd dat Makamboa-leden mogen mijnen in een van de gebieden van van de multinational.

De werkzaamheden begonnen al in 2017, maar in november 2018 ontstonden er problemen als gevolg van wateroverlast in de 'pit' en hard gesteente. Er is toen een proces ingezet om toch te komen tot de blast van het harde gesteente. De eerste vond acht maanden later plaats dan gepland. Een van de belangrijke aspecten bij een dergelijke operatie is het zorg dragen voor optimale veiligheid. De inschatting is dat er om de zes weken een blast zal plaatsvinden.

Minimum uurloon niet gepind op een vast bedrag, maar afhankelijk van uitkomsten tripartiet overleg

'Huidige concept-staatsbesluit gaat uit van minimum uurloon van Srd 8,40, zonder diversificaties'


Het minimum uurloon is niet gepind op een vast bedrag, maar de vaststelling wordt opengelaten voor de ideeën in de besprekingen tussen het ministerie, het bedrijfsleven en de vakbonden, het tripartiet overleg. 'We spannen ons in om dat in lijn te brengen met de reële belangen van onze economie. Uiteindelijk moet de economie dat betalen en moeten we proberen dat te ontwerpen', legde minister van Arbeid Soewarto Moestadja gisteren uit in De Nationale Assemblee, tijdens de tweede ronde van de regering van de begrotingsbehandeling 2019. Moestadja gaf hiermee antwoorden op de vragen van de leden Raymond Sapoen (coalitie) en NDP-fractievoorzitter Amzad Abdoel over de precieze vaststelling van het minimumloon. 

'Is het voorstel van Srd 8,41 per uur gerelateerd aan de Srd 13,61 zoals die nu wordt gehanteerd bij de armoedegrens?', vroeg Sapoen. Abdoel voegde daaraan toe, dat ongeveer 600 ambtenaren beneden de armoedegrens zouden vallen, als nu alleen gekeken zou worden naar hun huidige bezoldiging. 'Maar, met de heffingskortingen en andere toeslagen die zij erbij hebben gehad, dan komt hun salaris boven de Srd 1.800. Dat geeft weer een ander beeld. Wat is het streven van het ministerie, wat zou de hoogte van het minimum uurloon op maandbasis moeten zijn?', wilde Abdoel weten. Hij heeft graag een concreet beeld, zodat de samenleving een beeld heeft van wat het bedrag is en waarnaar de regering streeft ten aanzien van de wet die is ingediend.

De bewindsman legde tijdens zijn presentatie het verband tussen de armoedegrens en het minimum uurloon. 'Het berekenen van een nieuw acceptabel minimumloon door het ministerie, is geschied op basis van de gegevens en cijfers die genoemd worden in het rapport over de armoedegrens, gemaakt door de Nationale Commissie Voorbereiding Armoedegrens. Deze heeft een nationale definitie van armoede geformuleerd, waar het ministerie zich in terug kan vinden. Armoede van huishoudens in Suriname kenmerkt zich door een gebrek aan inkomen en/of bezit om een basispakket van voedingsmiddelen en andere noodzakelijke goederen en diensten te verwerven, die nodig zijn om een menswaardig bestaan te leiden.'

Het huidige concept-staatsbesluit, dat nog niet is gepubliceerd, gaat uit van één minimum uurloon van Srd 8,40, zonder diversificaties. Hogere tarieven die al gebruikt worden in de verschillende bijzondere categorieën, blijven gehandhaafd. 'Dit is naar aanleiding van het advies van de Sociaal Economische Raad om de aanpassing van het minimum uurloon niet discriminatoir te laten gelden en de verhoogde percentages die van toepassing zijn op bepaalde sectoren na te laten', benadrukte', minister Moestadja.

Hij merkte op, dat voor personeel van horecabedrijven met meer dan 12 werknemers en voor personeel van bewakingsbedrijven, nu een tarief van Srd 8,60 geldt. Dit staatsbesluit is volgens Moestadja niet bedoeld om toe te laten dat deze tarieven naar beneden worden bijgesteld.

Drie aan Nederland uitgeleverde criminelen zouden geen link hebben met dubbele liquidatie 5 mei in Paramaribo

'Als de link kon worden gemaakt met de drive-by schooting, dan zouden zij niet zijn uitgeleverd'


De drie ‘vertrouwelingen’ van de meest gezochte crimineel van Nederland zijn begin deze week uitgeleverd aan Nederland. Politiewoordvoerder Humprey Naarden van het Korps Politie Suriname benadrukt vandaag, vrijdag 31 mei 2019, in de Ware Tijd, dat er geen link is getrokken door zijn collega’s tussen de drie en de drive-by shooting, waarbij de zeventienjarige Cadisha Prika en de 49-jarige Dennis Groenfelt op 5 mei zijn geliquideerd. 

Ridouan Taghi, de meest gezochte crimineel van Nederland, zou een aartsrivaal zijn van de bende waarvan Dennis Groenfelt lid was. 'De vraag of deze mannen een link hebben met de drive-by shooting was de eerste vraag die in mij opkwam. Ik stelde die vraag direct aan de collega's', aldus Naarden. Hij zegt, dat als de link kon worden gemaakt, zij niet zouden worden uitgeleverd, omdat ze zich eerst hier voor de rechter zouden moeten verantwoorden.

'Wat ik weet is dat zij in Nederland worden gezocht voor verschillende moorden. Dat land heeft een rechtshulpverzoek ingediend bij Suriname.' Op basis hiervan is er gewerkt aan het aanhouden van de mannen. '

Woensdag verscheen er een video op internet waarop te zien is hoe leden van het Arrestatie Team drie mannen afvoerden naar de vertrekhal van het Johan Adolf Pengelluchthaven. De mannen waren gemaskerd. Het gaat om Alejandro P., Mao R. en Mario R.Officier van Justitie Claudia Bruining beweert, dat ze niet veel van de zaak af weet, omdat de politie nog bezig is met het onderzoek. Ze heeft nog geen inzage gehad in het onderzoeksdossier van de politie. In het belang van het onderzoek zal het Openbaar Ministerie daarom voorlopig geen uitlatingen doen over deze zaak.

Zij benadrukte, dat de politie het juiste kanaal is dat de media van informatie kan voorzien. Eerder beloofde de politie dat de zaak met alle voortvarendheid zou worden onderzocht.

President Bouterse heeft geen boodschap aan 'onterechte' kritiek op functioneren CBvS en kasreservebeleid

'Ik hoorde laatst ook dat de dam half gescheurd is, als wij daarop gaan inspelen, dan geloof ik dat wij onze tijd verdoen'


President Desi Bouterse heeft geen boodschap aan de onterechte kritiek die geleverd wordt op het functioneren van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en het kasreservebeleid. Het kan er bij het staatshoofd niet in, dat zogenaamde 'kwaadwilligen' onterecht onrust trachten te zaaien in de samenleving. 'Ik hoorde laatst ook dat de dam half gescheurd is. Als wij daarop gaan inspelen, dan geloof ik dat wij onze tijd verdoen', aldus Bouterse donderdag te Colakreek, Para, zo bericht staatsspreekbuis Nationaal Informatie Instituut donderdag 30 mei 2019.

De president zei, dat CBvS-governor Robert-Gray van Trikt deskundig is en dat hij geloof heeft in de woorden van de governor. 'Ik geloof in de plannen van de gorvernor van de Centrale Bank', aldus Bouterse.

Hij benadrukte, dat Van Trikt goed contact heeft met de financiële instellingen. Zo heeft de Surinaamse Bankiersvereniging het vreemde valuta kasreservebeleid van de CBvS onder strikte voorwaarden ondersteund. Volgens de president is er voldoende deskundigheid om aan te geven waarmee Suriname bezig is en de rust daardoor te garanderen.

Kritiek over het kasreservebeleid van oud-bankier Jim Bousaid en Assembleelid Edward Belfort (ABOP) verwijst Bouterse naar het rijk der fabelen.
De Centrale Bank van Suriname had eerder al in een uitgebreid artikel een uiteenzetting gegeven van het nut van kasreserve.

De president stond woensdag journalisten te woord, kort nadat er een persontmoeting was geweest in verband met het bilateraal overleg tussen Suriname en Antigua & Barbuda. Het overleg had als doel om de samenwerking tussen beide landen te verstevigen. Suriname zal in dit kader landbouwgewassen produceren en exporteren naar het eiland.

Nog steeds willen zendelingen uit Nederland hun bijbels evangelie verspreiden in binnenland Suriname - - 'In Suriname hebben veel mensen nog nooit van God gehoord'....

Sommige zaken lijken nooit te veranderen.....

- 'Mensen die er christen worden, zeggen dat ze tot die tijd in angst hebben geleefd, omringd als ze waren door kwade en goede geesten'
- 'Ze hebben pas echt een toekomst als ze een levende relatie met God hebben'


'Voorthuizense in Surinaamse zending: 'Toverdokters met een mobieltje''. Zo kopt vandaag, vrijdag 31 mei 2019, de Barneveldse Krant, in het hart van de Nederlandse zogenoemde 'bible belt'. 'Anneke Kempeneers (36) staat op het punt om door stichting Kimon te worden uitgezonden naar de jungle, in de binnenlanden van Suriname op de grens met Frans-Guyana waar ze voor en met jongeren werkt', zo schrijft de lokale krant.

** 'Stichting Kimon is een christelijke, interkerkelijke zendingsorganisatie, die zich richt op het noodlijdende kind wereldwijd. Via zending en hulpverlening willen we een handreiking doen om de materiële, lichamelijke, sociale en geestelijke nood van de kinderen te verlichten en zo dienstbaar zijn in de uitbreiding van Gods Koninkrijk. Deze doelstelling willen we realiseren door het uitzenden van veldwerkers naar werkterreinen wereldwijd.' (Bron: stichting Kimon) ** 

De Voorthuizense neemt volgende week donderdagavond in de Hersteld Hervormde Dorpskerk in Garderen afscheid in een speciale zendingsdienst onder leiding van ds. Van de Weg. Meteen de volgende dag hoopt ze op het vliegtuig te stappen. Hoewel het nog niet zeker is of dat gaat lukken, omdat haar visumaanvraag nog loopt.

Kempeneers werd geboren in Ridderkerk en woonde in de Betuwe voordat ze in haar tienerjaren naar de Veluwe verhuisde, eerst naar Barneveld, tegenwoordig in Voorthuizen, terwijl ze kerkelijk verbonden is aan de Hersteld Hervormde Kerk in Garderen. 'De jungle is in Suriname moeilijk toegankelijk', vertelt ze. 'Het leven is er basic en het is er broeierig vochtig. Omdat er goudzoekers verblijven, zijn er in de dorpen landingsbanen aangelegd. De goudzoekers beschikken over elektriciteit en brandstof. De jongeren in de dorpen hebben zoiets van: dat wil ik ook. Tegelijkertijd wordt hun jachtgebied kleiner. Er zijn door de goudzoekers bossen gekapt, ze dumpen giftig kwik. Dat is niet alleen gevaarlijk als je het inademt, maar ook als je water uit de rivier drinkt. De ouderen begrijpen hierdoor dat de jongeren niet meer zo kunnen leven als zij. Dat ze hulp van buiten nodig hebben om verder te komen.'

Voor Kempeneers lag het niet voor de hand om in het buitenland zendingswerk te gaan doen. Ze betwijfelde lang of dit voor haar was weggelegd. Totdat ze twee jaar geleden op Hemelvaartsdag in zijn preek hoorde, dat je er niet alleen voor staat als God je ertoe oproept om overal het evangelie te verkondigen.

'De animistische cultuur in de binnenlanden van Suriname kan alleen verdwijnen door het geloof in God, niet door scholing of ontwikkeling. In de dorpen waar ik naartoe ga hebben de meeste jongeren een mobieltje, maar ze gaan ook naar de toverdokter. Mensen die er christen worden, zeggen dat ze tot die tijd in angst hebben geleefd, omringd als ze waren door kwade en goede geesten. Mijn persoonlijke motivatie is dat we als christenen zijn geroepen om het evangelie niet voor onszelf te houden, maar om het met anderen te delen. In Suriname hebben veel mensen nog nooit van God gehoord. We kunnen hen helpen met een opleiding, maar ze hebben pas echt een toekomst als ze een levende relatie met God hebben.'

OM Curaçao: 'Illegale vreemdelingen - Venezolanen - onderdak bieden op eiland is strafbaar'....

'Groot aantal personen in Cariben bereid appartementen, kamers en soms alleen bed te verhuren aan illegalen'Het verschaffen van verblijf aan illegale vreemdelingen, maar ook een ander behulpzaam zijn bij het verschaffen van verblijf aan een ongedocumenteerd persoon, is strafbaar. Dat stelt het Openbaar Ministerie (O), wiens richtlijn mensensmokkel en mensenhandel sinds 1 mei 2019 van kracht is, aldus vandaag, vrijdag 31 mei 2019, het Antilliaans Dagblad.

Deze richtlijn is een voorschrift voor de strafeisen bij de gevallen van mensensmokkel en mensenhandel, zo maakt het OM officieel bekend. Bij mensensmokkel gaat het om het daadwerkelijke smokkelen van mensen, maar ook om het verschaffen van verblijf aan illegale vreemdelingen, zo legt het OM uit.

'Een afzonderlijk delict is een ander behulpzaam zijn bij het verschaffen van illegaal verblijf. Uit strafrechtelijke onderzoeken is gebleken dat een groot aantal personen in de Cariben bereid zijn appartementen, kamers en soms zelfs alleen een bed te verhuren aan personen die geen verblijfsvergunning hebben. Vaak is sprake van een onhygiënische of (brand)gevaarlijke woonsituatie. Echter zullen deze illegale vreemdelingen daarover niet snel durven te klagen. Hoewel geen sprake is van mensenhandel, maken verhuurders wel schaamteloos misbruik van kwetsbare mensen en wordt door hen veel geld verdiend. Hierdoor valt het behulpzaam zijn bij het verschaffen van verblijf aan illegale vreemdelingen onder mensensmokkel. De basisstraf is zes maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf en het ontnemen van wederrechtelijke verkregen voordeel.'


Op vervoer van illegalen staat een basisstraf van een jaar.

Verder wordt er ingegaan op seksuele uitbuiting. Daarover wordt gesteld dat een vrijwillig begin met werkzaamheden in de prostitutie door het slachtoffer, geen strafverminderende omstandigheid oplevert. Als het om één uitgebuite persoon voor een periode van minder dan een half jaar gaat (het minimum), dan staat daar een straf op van 18 tot 30 maanden.

Eeigenaren 'KPMG-gebouw’ Curaçao verliezen rechtszaak tegen Algemeen Pensioenfonds Curaçao

(Bron foto: Antilliaans Dagblad)
Rechter: 'Met APC was al wilsovereenstemming bereikt en daardoor een koopovereenkomst'


De eigenaren van het ‘KPMG-gebouw’ hebben woensdag een rechtszaak tegen het Algemeen Pensioenfonds Curaçao, APC,  verloren. Ook al kregen zij later een hoger bod van Vidanova Pensioenfonds, de rechter oordeelt, dat er met APC al wilsovereenstemming was bereikt en daardoor een koopovereenkomst. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vrijdag 31 mei 2019.

Met een oproepingstermijn van minimaal drie werkdagen moeten de eigenaren van het kantoorpand - negen voormalige KPMG/Meijburg-partners - meewerken aan het laten passeren van de notariële akte. Dit onder verbeurte van een dwangsom van 100.000 gulden per dag met een maximum van 5 miljoen.

Binnenkort is het APC de nieuwe eigenaar noemen van het voormalige KPMG-gebouw aan de Emancipatie Boulevard Dominico F. ‘Don’ Martina. Stichting Vidanova Pensioen Fonds, die blijkbaar méér geld had geboden, krijgt het pand niet. Het is niet bekend of Vidanova Pensioenfonds zich hierbij neerlegt.

Politie vindt ruim 6 kilo cocaïne en geld bij twee gewapende verdachten

Narcotica Brigade en Arrestatie Team doen inval in pand - Locatie niet vermeld door politie...


De Narcotica Brigade van het Korps Politie Suriname heeft met ondersteuning van het Arrestatie Team (A.T.) woensdag bij een inval de 33-jarige G.S. en de 37-jarige B. J. aangehouden ter zake overtreding van de Wet Verdovende Middelen en de Vuurwapenwet en deelneming aan een criminele organisatie, aldus het korps donderdag 30 mei 2019.

Volgens informatie van de Inlichtingendienst van de politie en het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) moesten op het adres in illegale drugs zijn en de verdachten gewapend. Het korps meldt niet waar de inval plaatsvond.

Bij de inval stuitten de rechercheurs van de Narcotica Brigade en het Arrestatie Team op iets meer dan zes kilo cocaïne, een vuurwapen en -onderdelen, munitie en een groot geldbedrag in Euro’s en Amerikaanse dollars.

De twee verdachten zijn na overleg met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld. De drug, het vuurwapen, de vuurwapenonderdelen en het geld zijn hangende het onderzoek in beslag genomen. Deze zaak is in onderzoek bij de Narcotica Brigade.

Minister Akiemboto: 'Intrekken concessies van Grassalco niet helemaal volgens juiste procedure verlopen

Ex-minister Dodson had  concessies ingetrokken, omdat Grassalco niet zou hebben voldaan aan  voorwaarden


Het intrekken van concessies van Grassalco door de toenmalige minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regilio Dodson, is niet helemaal volgens de juiste procedure verlopen. Dit heeft minister Sergio Akiemboto gisteren geantwoord op vragen van Marinus Bee (ABOP) en Mahinder Jogi (VHP) tijdens de begrotingsbehandeling in de Assemblee, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 31 mei 2019.

Akiemboto had als algemeen directeur van het staatsmijnbouwbedrijf fel geprotesteerd tegen de intrekking van de concessies.

'Het rapport is op mijn bureau. Het blijkt, dat de intrekking van deze concessies toch niet helemaal op de juiste manier is verlopen. Ik vraag nog ruimte om verder te onderzoeken en daarop terug te komen, omdat inderdaad duidelijk is gebleken dat er wat fouten zijn bij het intrekken van de concessies van Grassalco. Wij vragen aan ter zake deskundigen om hierover advies te geven. '

Dodson had eerder verklaard, dat de concessies ingetrokken zijn omdat Grassalco niet zou hebben voldaan aan de voorwaarden. Bovendien was het ministerie volgens Dodson bezig met de reorganisatie van de mijnbouwsector.

Grassalco had grote plannen voor exploratie van het gebied Medco Energy uit Indonesië. Het staatsmijnbouwbedrijf had geprotesteerd tegen de intrekking, maar het heeft niet geholpen. Akiemboto verklaarde bij zijn eerste optreden in De Nationale Assemblee, vorige week, dat hij tegen de intrekking was als topman van Grassalco. Als minister heeft hij hetzelfde standpunt.

Hij vroeg ruimte om het onderzoek naar de intrekking te kunnen plegen. Het onderzoek is nog gaande, heeft Akiemboto gisteren meegedeeld en vraagt nog wat ruimte.

Minister Tsang: 'De prijs voor een liter brandstof mag de Srd 7-grens niet overschrijden'

'We laten er beleid op los om de prijs beneden Srd 7 per liter te houden, zodat het betaalbaar blijft'Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) zei gisteren bij de voortzetting in het parlement van de begrotingsbehandeling, dat aan de pomp de prijs voor een liter brandstof de Srd 7 niet mag overschrijden. Op ditt moment is er een lichte daling van de literprijs. De benzineprijs voor de komende periode ligt rond de Srd 6.75, zo antwoordde de bewindsman op een vraag die Assembleelid Diana Pokie (ABOP), aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 31 mei 2019.

Het ministerie van HI&T maakt tweewekelijkse prognoses van pompprijzen op basis van de ingediende documenten van de oliemaatschappijen. 'Indien de brandstofprijs hoger wordt geprognosticeerd dan Srd 7 per liter, dan wordt er beleid op losgelaten om de prijs beneden Srd 7 per liter te houden, zodat deze betaalbaar blijft voor de samenleving', aldus Tsang.

De brandstofprijzen zijn in Suriname laag in vergelijking met die welke gehanteerd worden in de regio, voerde de bewindsman aan. In de regio is de brandstofprijs rond US$ 1 of hoger. 'Dat betekent dat als wij in Suriname de prijzen in de regio gingen hanteren, wij nu rond de Srd 7,50 of Srd 8  zouden moeten zitten. Wij zitten er in Suriname nog ruim onder, momenteel lager dan Srd 6,80, juist door ingrijpen van de overheid. De lage prijs voor onze benzine zorgt er wel voor, dat we te maken hebben met smokkel van onze benzine en diesel naar de buurlanden. Maar, dat is een andere issue die we gaan aanpakken.'

Het ministerie volgt nauwlettend de ontwikkelingen van de olieprijzen op de wereldmarkt en maakt steeds om de twee weken prognoses om na te gaan welke richting de pompprijzen opgaan, legt de minister uit. De pompprijzen worden 'gecapt' op het niveau Srd 6.99 per liter, hetgeen inhoudt dat elke cent die boven dit niveau gaat, uit de government take in mindering gebracht wordt.

'Het ministerie monitort de bewegingen op de markt en we grijpen in, na gedegen evaluatie van de tweewekelijkse postings en na afstemming met het ministerie van Financiën om op verantwoorde wijze, de grote schommelingen in brandstof op te vangen zodat de rust in de economie behouden blijft. U heeft ongetwijfeld kunnen zien, dat de benzineprijs geruime tijd, sedert 2018, vaak op Srd 6,99 per liter heeft gestaan. Dat komt doordat de overheid heeft ingeleverd in de government take om de benzine betaalbaar te houden voor de burgers', sprak de minister.

Politie arresteert verdachte (23) van verkrachting van 16-jarige scholiere

Na verkrachting berooft verdachte twee leerkrachten Hockeyschool onder bedreiging vuurwapen

Leden van de afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie hebben woensdagmiddag de 23-jarige G.H. aangehouden voor de verkrachting maandagochtend 27 mei van een 16-jarige scholiere onder bedreiging met een vuistvuurwapen achterop een erf en van diefstal door middel van geweldpleging, zo bericht het korps donderdag 30 mei 2019.

De scholiere was vroeg in de buurt van haar school afgezet. Terwijl zij naar school liep kwam zij H.  tegen die haar onder bedreiging met een vuistvuurwapen naar een erf bracht om haar te verkrachten. Nadat hij zich had vergrepen aan het meisje ging H. naar de Hockeyschool te Latour (Paramaribo), waar hij twee van de vier op de school aanwezige leerkrachten beroofde van hun mobiele telefoons onder bedreiging van een vuistvuurwapen.

Nadat aangiftes door de politie Latour waren opgenomen werden deze zaken voor nader onderzoek overgenomen door de collega’s van de afdeling Kapitale Delicten. Na speurwerk kwam G.H. als verdachte in beeld. Hij werd opgespoord en aangehouden op zijn woonadres te Commewijne. Hij werd aan de tand gevoeld en bekende, dat hij de scholiere verkracht had en dat hij ook de persoon was die de leerkrachten beroofd had van hun zaktelefoons.

Verder verklaarde hij dat hij de gestolen zaktelefoons inmiddels verkocht had aan ene J. Op aanwijzing van H. werd de 25-jarige J.M. bij zijn woning aangehouden. De telefoons zijn bij hem aangetroffen en in beslag genomen.

Het wapen dat H. gebruikt had, is ook door de politie in beslag genomen. Het blijkt een speelgoed wapen te zijn.

Zowel H. als M. zijn ter voorgeleiding overgebracht naar het politiebureau. Na afstemming met het Openbaar Ministerie is H. in verzekering gesteld, terwijl M. na verhoor in vrijheid werd gesteld.

dinsdag 28 mei 2019

Surinaamse Bankiersvereniging onder strikte voorwaarden bereid vreemde valuta kasreserves onder beheer CBvS te stellen

'Internationaal ongebruikelijk dat kasreserves onder beheer commerciële banken zijn geplaatst'


'De Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) heeft kennis genomen van het verzoek van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), om een deel van de kasreserve in vreemde valuta van de banken op een rekening van de CBvS te plaatsen bij een buitenlandse bank. Het uitgangspunt is dat het internationaal ongebruikelijk is, dat kasreserves onder het beheer van commerciële banken zijn geplaatst. De in ons land relatief hoge kasreserves zijn bedoeld als monetair instrument alsook als stabilisatie instrument ten behoeve van het financieel systeem, mede vanwege de hoge dollarisatiegraad in het bankwezen. 

De gesprekken inzake het beheer van de vreemde valuta kasreserves zijn sinds 2011 gaande tussen het IMF, de CBvS en de SBV. De bevindingen hieromtrent zijn door het IMF verwoord in de zgn. 'Article 4 reports'. 

Governor Van Trikt heeft na zijn aantreden de gesprekken met het IMF en de SBV voortgezet. De banken hebben in deze gesprekken onderstreept dat het IMF aanbeveelt om de vreemde valuta kasreserves bij de CBvS te plaatsen zoals dat internationaal gebruikelijk is. De CBvS ondersteunt de stabiliteit van het financiële systeem reeds in vreemde valuta; een voorbeeld hiervan is de euro en USD liquiditeitsondersteuning die de CBvS heeft gegeven in de afgelopen periode als gevolg van het wegvallen van de geldzendingen. Eveneens heeft een aantal banken van oudsher reeds een deel van de kasreserve in vreemde valuta bij de CBvS in het buitenland aangehouden, omdat hierdoor de solvabiliteit van de banken verbetert. Ten overvloede wordt vermeld, dat de volledige Srd kasreserve bij de CBvS wordt aangehouden door alle commerciële banken net zoals dat voor de vreemde valuta kasreserves wordt voorgesteld. 

De bereidheid van de commerciële banken om in principe mee te werken aan het plaatsen van de vreemde valuta kasreserves onder beheer van de CBvS is getoond onder een aantal strikte voorwaarden. 

Deze strikte voorwaarden zijn onder meer: 

1. de vreemde valuta kasreserve middelen worden op aparte bankrekeningen van de CBvS geplaatst bij een buitenlandse bank met minimaal een A rating, de middelen zijn alleen bedoeld als reserve voor de banken; het mag nergens anders voor worden aangewend (zgn. 'ring-fencing'); 
2. het beheer wordt gevoerd door een commissie met daarin vertegenwoordigers van het bankwezen, pensioenwezen, verzekeringswezen en de CBvS; 
3. reguliere beleggingen van de kasreserves mogen alleen worden gepleegd in het buitenland en alleen in liquide instrumenten met minimaal een A rating; 
4. de beleggingen en middelen worden periodiek gerapporteerd aan de banken waarbij de cijfers worden opgesteld door een externe accountant; 
5. het rendement op de kasreserve mag niet teruglopen ten opzichte van de huidige situatie; 
6. de middelen en de beleggingen zijn te allen tijde zodanig gestructureerd dat indien noodzakelijk, de banken altijd over hun liquiditeiten kunnen beschikken; 
7. de afspraken worden vervat in een richtlijn of voorschrift van de CBvS. De CBvS heeft deze punten in overweging genomen en heeft alle punten opgenomen in het nieuwe Algemeen Voorschrift: ‘Kasreserve regeling voor de deviezenbanken in Suriname betreffende het vreemde valutabedrijf’. 

De commissie die het beheer gaat voeren over de vreemde valuta kasreserves is de Strategic Investment Committee. Namens de SBV zullen in de Strategic Investment Committee plaatsnemen Sean Hussein, Chief Executive Officer van Republic Bank Suriname en Magalie Loswijk-Keerveld, Chief Financial Officer van de Hakrinbank. 

De SBV heeft er vertrouwen in dat op basis van het overeengekomen voorschrift, er voldoende checks en balances ingebouwd zijn, ter bescherming van de kasreserves in vreemde valuta en de waarborging van het vertrouwen in het financieel systeem in Suriname.'