vrijdag 22 mei 2020

Inheemse leiders Peru en Ecuador: Help ons oliemaatschappijen te stoppen met boren in Amazone

Inheemsen waarschuwen dat hun grondgebied kan worden uitgebuit als regeringen door coronavirus getroffen economieën opnieuw opstarten


Inheemse leiders vragen om hulp om oliemaatschappijen te stoppen met boren in de bovenloop van de Amazone-rivier in de nasleep van de pandemie van het coronavirus, en waarschuwen dat aantasting van hun land, een bolwerk tegen klimaatverandering, zou vernietigen. 

In een video die vrijdag 22 mei 2020 werd gedeeld met persbureau Reuters op de Internationale Dag voor Biologische Diversiteit, zeiden gemeenschappen in Peru en Ecuador, dat de druk om hun grondgebied te exploiteren zou toenemen, aangezien regeringen de economieën die door het virus zijn opgeschroefd, opnieuw willen opstarten.

'We hebben ons hele leven voor het regenwoud gezorgd en nu nodigen we iedereen uit om onze visie te delen', vertelde Domingo Paes, een leider uit de Ecuadoraanse Achuar-natie, aan Reuters Television. 'We moeten een nieuwe route vinden, post-olie, voor economische ontwikkeling, voor het welzijn van de hele mensheid, niet alleen voor inheemse mensen.' 

De Achuar behoren tot de 20 inheemse nationaliteiten die bijna 500.000 mensen vertegenwoordigen die leven in een strook regenwoud dat zich uitstrekt over de grens tussen Peru en Ecuador, ook wel de heilige bovenloop van de Amazone genoemd.

Bestaande en voorgestelde olie- en gasblokken beslaan 725.000 vierkante kilometer in de regio, volgens een rapport dat in december is gepubliceerd door internationale belangenorganisaties, waaronder Amazon Watch en Stand.earth. Uit 7 procent van deze blokken wordt momenteel olie gewonnen. Ecuador en Peru hebben plannen om nog eens 40 procent te exploiteren, ook in bossen vol wilde dieren, zoals het Yasuní National Park in Ecuador, zeggen de groepen. De thuisbasis van jaguars, roze rivierdolfijnen, anaconda's, brulapen en duizenden andere soorten, de regio, in veel gebieden die nauwelijks worden geraakt door de moderne wereld, wordt beschouwd als een integraal onderdeel van de bredere gezondheid van de Amazone, 's werelds grootste regenwoud.

Wetenschappers zijn bang dat het ecosysteem nu zo uitgebreid is geklaard om soja en andere exportgewassen te verbouwen, dat het van een netto-absorber van kooldioxide in een grote uitstoter van het broeikasgas zou kunnen veranderen. Met enorme branden vorig jaar die de ongebreidelde ontbossing in Brazilië onderstrepen, biedt het behoud van ongerepte bossen in afgelegen delen van Peru en Ecuador een unieke kans om de veerkracht van het bredere bioom te koesteren, zeggen inheemse leiders.

'Zorgen voor de bossen van de Amazone, is zorgen voor je leven en toekomstige generaties', zegt Rosa Cerda, vice-president van de Confederación de las Nacionalidades Indígenas de la Amazonia Ecuatoriana (CONFENIAE).Hoewel gemeenschappen in Ecuador en Peru enig succes hebben gehad met rechtszaken om nieuwe exploratie te blokkeren, suggereren eerdere olie- en mijnbouwprojecten dat de aanleg  van nieuwe wegen door ongebaande paden een snelle ontbossing kan veroorzaken. Lekkage van pijpleidingen vervuilt rivieren die worden gebruikt voor drinkwater, schade toebrengen aan mensen en dieren in het wild.

Terwijl geïndustrialiseerde landen worden geconfronteerd met oproepen om klimaatvriendelijke 'groene herstelmaatregelen' te nemen na door virussen veroorzaakte economische groeivertragingen, voeren inheemse volkeren een parallelle campagne om Ecuador en Peru ervan te overtuigen meer holistische modellen na te streven. Niettemin vrezen gemeenschappen dat de door de pandemie veroorzaakte pijn, politici ertoe kan aanzetten om de olie-industrie massaal uit te breiden via staatsbedrijven die de sector in Ecuador en Peru domineren. 'Dit is een fundamenteel gevaar', zegt Tuntiak Katan, de vice-coördinator van de Confederación de las Nacionalidades Indígenas de la Amazonia Ecuatoriana en lid van de Shuar-bevolking in Ecuador. 'Het economisch herstel moet in overeenstemming zijn met ecologische principes.'

De regeringen van Peru en Ecuador weigerden commentaar te geven.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter

Uruguay en Costa Rica: Bakens van Latijns-Amerikaanse virus succes

Uitbraak in Uruguay 'is momenteel onder controle'

'Succes van Costa Rica toe te schrijven aan betrokkenheid van alle overheidssectoren, een snelle reactie, een sterk gezondheidszorgsysteem en inzet burgers'


In Latijns-Amerika een regio met een steeds toenemende groei van het aantal coronavirus infecties en sterfgevallen, springen Uruguay en Costa Rica er uit als succesverhalen. Ondanks het feit, dat Uruguay nooit een algemene lockdown heeft verklaard, had het donderdag 21 mei 2020 749 gevallen en 20 doden geregistreerd onder een bevolking van 3,4 miljoen. In Costa Rica waren er slechts 903 gevallen en 10 doden in een land van vijf miljoen. 

De cijfers liegen niet en de uitbraak in Uruguay 'is momenteel onder controle', zei epidemioloog Julio Vignolo, verwijzend naar de snelle reactie van het land. Op dezelfde dag dat Uruguay zijn eerste vier gevallen registreerde, 13 maart, riep de regering een noodsituatie voor de gezondheid uit, werden scholen en grenzen gesloten. De regering moedigde ook vrijwillig isolement aan, dat algemeen werd geaccepteerd in een land met een lage bevolkingsdichtheid. Intensive care-afdelingen hebben extra bedden en het gezondheidssysteem is nooit in de buurt gekomen van kraken, laat staan ​​instorten.

Donderdag kondigde president Luis Lacalle Pou aan, dat de scholen de lessen in juni hervatten en zei 'we zijn ervan overtuigd dat het risico minimaal is'.


Het reproductienummer van Uruguay - het besmettingspercentage - is 0,74, volgens een model dat is ontwikkeld door ingenieur Andres Ferragut en wiskundige Ernesto Mordecki, die samenwerken met de regering als adviseurs. Alles onder 1,0 betekent dat de infectie onder controle is. 'In een ideale wereld' dat betekent dat het virus verdwijnt uit het hele land, zei Ferragut tegen persbureau AFP. 'Het hangt van een heleboel dingen af: de natuurlijke besmettelijkheid van het virus, maar ook van sociaal gedrag en de genomen maatregelen.'

Op 29 maart daalde het bezoek aan cafés, theaters en winkelcentra met 75 procent, terwijl het bezoek aan parken, stranden en openbare pleinen met 79 procent daalde, volgens een rapport van Google Mobility. Er bestaat echter de vrees dat met succes zelfgenoegzaamheid komt. Die twee cijfers waren gedaald tot respectievelijk 36 en 53 procent in het laatste rapport van Google Mobility op 9 mei. 'Dit is van dag tot dag. We moeten voorzichtig en voorzichtig zijn', zei Vignolo. 'Coronavirus is gekomen om te blijven en zal hier blijven totdat er een allesomvattende oplossing is.'

In Costa Rica hebben wetenschappers en laboratoria gewerkt aan een reeks oplossingen om de uitbraak aan te pakken, niet in de laatste plaats om de afhankelijkheid van het land van geïmporteerde goederen te verminderen te midden van wereldwijde schaarste. Het succes van Costa Rica bij het afweren van het nieuwe coronavirus kan worden toegeschreven aan de betrokkenheid van alle overheidssectoren, een snelle reactie, een sterk gezondheidszorgsysteem en de inzet van haar burgers, zei Maria Dolores Perez-Rosales, de Wereldgezondheidsorganisatie vertegenwoordigster van de organisatie in Costa Rica. 'Daarin ligt in grote lijnen de sleutel tot de reden waarom Costa Rica de pandemie op deze manier beheert', zei ze.

Het land heeft het zo goed gedaan, dat het de eerste in de regio is die zijn voetbalcompetitie heeft hervat, zij het achter gesloten deuren. Costa Ricaanse wetenschappers hebben beschermingsmiddelen, ventilatoren, capsules om geïnfecteerde patiënten te vervoeren ontwikkeld en zelfs gespecialiseerde medicijnen.

De komst van de ziekte leidde tot een gezamenlijke inspanning van de particuliere en de openbare sector om samen te werken 'om zelfvoorzienend te worden in medische apparatuur', vertelde minister van Wetenschap en Technologie Adrian Salazar aan AFP via video. Salazar zegt, dat die inspanningen ervoor hebben gezorgd dat Costa Rica voldoende voorradig was met de benodigde medische benodigdheden.

Hoewel het sterftecijfer laag is, bereidt Costa Rica zich nog steeds voor op het worst case scenario en ontwikkelt het prototypen van ventilatoren die zich in de laatste testfase bevinden. Er is ook vooruitgang geboekt bij het testen en de productie van swabs die zijn gebruikt om de tests uit te voeren. 'Het belangrijkste doel is om lokaal wattenstaafjes te kunnen produceren, gezien de schaarste op wereldniveau ... en, indien nodig, op grote schaal testen voor Covid-19', zegt Jose Pablo Carballo, een student aan de Universiteit van Costa Rica die betrokken is bij het ontwikkelingsprogramma.

(Suriname Mirror/AFP/Twitter)

Zes regio's Peru ontvangen 50 ton medicijnen en beschermingsmiddelen

(Bron foto: Twitter)
'Wij zorgen voor degenen die voor ons zorgen'


De regio's Ica, Huancavelica, Moquegua, Huanuco, Cusco, Puno en Ancash ontvangen momenteel 50 ton persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), medicijnen, snelle tests en medische benodigdheden van het El Seguro Social de Salud (EsSalud).

EsSalud-teams voor snelle respons zijn onlangs overgegaan tot het verzenden van dergelijke materialen, die gericht zijn op medisch en medisch personeel dat in direct contact staat met coronaviruspatiënten (covid-19) die gespecialiseerde zorg ontvangen in gezondheidscentra en ziekenhuizen.


De goederen werden verzonden vanuit Air Group No. 8 van de Fuerza Aérea del Perú (FAP) in Callao, en het centrale magazijn van EsSalud in Lima.


Volgens EsSalud werd een deel van de lading over de weg vervoerd, waaronder 5,6 ton naar Ica, een vergelijkbaar aantal naar Huancavelica en 10 ton naar Huanuco.

Sandra Ramos, Manager Strategisch Goederenleveringscentrum, hield toezicht op het vertrek van de vrachtwagens vanuit het EsSalud centrale magazijn van Salog. 'Wij zorgen voor degenen die voor ons zorgen. De strijd tegen het coronavirus is nog niet voorbij', zei Ramos.

Ze onderstreepte, dat het managementteam onder leiding van EsSalud Executive-President Fiorella Molinelli effectief heeft gewerkt en in de bestaande voorzieningsbehoeften in het land voorziet. De EsSalud-functionaris benadrukte dat het doel is om de gezondheid van duizenden artsen, verpleegsters en medische assistenten die in de frontlinie werken in de strijd tegen het coronavirus te beschermen.

(Suriname Mirror/Andina/Twitter)

Chinese regering stuurt een medisch team naar Peru

(Bron foto: Twitter)
Team gaat Peru helpen bij verder verbeteren  anti-Covid-19 maatregelen


Om Peru te helpen de Covid-19-pandemie te bestrijden, heeft de Chinese regering besloten een medisch team naar Peru te sturen op verzoek van de Peruaanse regering en gezien haar huidige behoeften, aldus woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken Zhao Lijian vrijdag 22 mei 2020. 


Het tweede medische team van China naar Latijns-Amerika, georganiseerd door de National Health Commission en geselecteerd door de Guangdong Provincial Health Commission, vertrok in de vroege ochtend van 22 mei naar Peru, voegde Zhao eraan toe.

Het Chinese medische team zal Peru helpen bij het verder verbeteren van zijn anti-epidemische maatregelen, alles in het werk stellen om het niveau van patiëntenbehandeling te verbeteren, bij te dragen aan de vroege overwinning van Peru op de epidemie en een nieuw hoofdstuk te schrijven in de traditionele vriendschap tussen China en Peru.

China heeft onlangs een medisch team naar Venezuela gestuurd. Zhao zei dat China Latijns-Amerikaanse en Caribische landen zal ondersteunen bij het bestrijden van de epidemie door het delen van anti-epidemische ervaringen, diagnose en behandeling, het verstrekken van materiaal voor het voorkomen van epidemieën en het helpen bij commerciële aankopen.

(Suriname Mirror/Xinhua/Twitter)

Top EPL-commandant in Colombia gedood in opdracht van opperbevel wegens verraad

(Bron foto: Infobae)
EPL kondigt de executie van Jesús Serrano Clavijo, alias 'Grillo', aan


Een top EPL-commandant in Colombia is gedood in opdracht van zijn opperbevel wegens verraad - een daad die de onderlinge strijd tussen de steeds wanhopiger wordende facties van de groep verder zal doen oplaaien. Het Ejército de Liberación Popular (EPL), ook bekend als Los Pelusos, kondigde de executie van Jesús Serrano Clavijo, alias 'Grillo', aan in een brief van 14 mei, meldde W Radio.


Volgens de brief veroordeelde het opperbevel van de groep Serrano Clavijo ter dood na een 'revolutionaire oorlogsraad' in Sardinata, een stad in het departement Norte de Santander.

De lijst met schendingen die Serrano Clavijo had begaan, omvatte verraad, ongehoorzaamheid aan bevelen, ongehoorzaamheid en samenwerking met de vijand, aldus de brief.

Het proces tegen Serrano Clavijo kwam nadat het opperbevel van de groep in onderstaand communiqué van mei 2019 zei, dat het de acties van verschillende EPL-leiders, waaronder Grillo, niet langer steunde nadat ze weigerden terug te keren naar de basis van de groep in de regio Catatumbo in het noordoosten van Colombia.


De moord op Serrano Clavijo volgt ook op de ingrijpende dood van een andere EPL-leider, Luis Antonio Quiceno Sanjuan, alias 'Pácora', die werd gedood tijdens een inval door de Colombiaanse strijdkrachten in september 2019.

(Suriname Mirror/InSight Crime) 

Justitie Colombia vaardigt arrestatiebevelen uit voor tien burgemeesters

Burgemeesters verdacht van corruptie in twee maanden lockdown coronavirus

Colombiaanse autoriteiten zien kostenoverschrijdingen bij aankoop voedsel en ziekenhuisapparatuur


De Colombiaanse procureur-generaal zei donderdag 21 mei 2020, dat arrestatiebevelen worden uitgevaardigd voor tien burgemeesters wegens vermeende corruptiedaden tijdens de twee maanden van lockdown voor het coronavirus in het land. Bovendien gaat de procureur-generaal van het Andes-land verder met 512 disciplinaire processen waarbij 26 provinciale overheden en 271 burgemeesterskantoren zijn betrokken.

Corruptie is in Colombia een hot politieke kwestie. Corruptie kost het land naar schatting 5% van zijn bruto binnenlands product per jaar, wat overeenkomt met ongeveer $ 13 miljard, volgens de procureur-generaal.

De Colombiaanse autoriteiten hebben kostenoverschrijdingen geconstateerd bij de aankoop van voedsel en ziekenhuisapparatuur en bij aanbestedingen voor bedrijven zonder relevante ervaring of met politieke banden, aldus het kantoor van de procureur-generaal, de controleur en de inspecteur-generaal tijdens een gezamenlijke virtuele persconferentie.

'We zijn op kruistocht om de openbare middelen van Colombia te beschermen, die heilig zijn en als gevolg van deze crisis steeds schaarser worden', zei inspecteur-generaal Fernando Carrillo en drong er bij de burgers op aan onregelmatigheden te blijven melden.

De inspecteur-generaal kan overheidsfunctionarissen disciplinaire sancties opleggen, terwijl het bureau van de procureur-generaal strafrechtelijke onderzoeken op zich neemt en de controleur belast is met het terugvorderen van staatsmiddelen.

Procureur-generaal Francisco Barbosa zei, dat zijn kantoor ongeveer 3.000 contracten met onregelmatigheden heeft beoordeeld en informatie heeft gevonden die heeft geleid tot de uitvaardiging van arrestatiebevelen voor de tien burgemeesters. 'We zullen niet toestaan ​​dat openbare middelen oneigenlijk worden gebruikt', zei hij.


De burgemeester van Armenia, gelegen in de koffieregio, is een van de betrokkenen. Comptroller Carlos Felipe Cordoba zei dat zijn kantoor contracten ter waarde van 3,1 biljoen peso ($ 815 miljoen) heeft herzien die bedoeld zijn om goederen of diensten te leveren in verband met een pandemische respons. Het heeft $ 110,4 miljoen aan kostenoverschrijdingen gedetecteerd. De meeste contracten zijn voor ziekenhuis- en veiligheidsuitrusting, voedsel en dienstverlening, zei hij.

Twaalf provinciale overheden en tien gemeenten zijn bij de onderzoeken betrokken, terwijl de marine het dubbele betaalde voor zo'n 1,7 miljoen gezichtsmaskers, voegde Cordoba eraan toe.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Bouw schoolcampus Para start 3 juni door Turks bouwbedrijf

Contract voor bouw schoolcampus Para te Hanover onderteken

(Bron: NII)


Het zogenoemd Secondary and Technical Education Support (STES) Project, gefinancierd door de Islamic Development Bank, wordt uitgevoerd door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Het betreft de bouw van een moderne schoolcampus te Hanover in het district Para. Middels een openbare aanbesteding is het Turkse bouwbedrijf MTE Yapi Construction Company aangetrokken voor de bouw van de campus. De ondertekening van het contract met de aannemer vindt vandaag, vrijdag 22 mei 2020, plaats, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII. 

De bouwwerkzaamheden zullen starten op 3 juni en de bouwtijd is 1 jaar. De kosten die gemoeid zijn met de bouw van de campus zijn US$ 18.208.615,88,-.De doelstelling van het project is het vergroten van de toegang tot en het verbeteren van de kwaliteit van onderwijs, in het bijzonder voor kinderen/studenten van het binnenland. De huidige situatie is, dat studenten van het binnenland dagelijks minstens zes uur besteden aan transport tussen hun woongebied en de school. Dit is de voornaamste barrière voor studenten om onderwijs op secundair niveau te genieten.

Met het opzetten van een moderne campus met secundair-onderwijsscholen, een technisch opleidingscentrum en een internaat hebben studenten ter plekke verblijfsmogelijkheden alsmede scholing.

De moderne schoolcampus die gebouwd zal worden te Hanover, Para zal bestaan uit:
1. Schoolgebouwen (gemeubileerd) met in totaal 32 lokalen voor 3 onderwijsniveaus voor in totaal 1.140 studenten. Er komt een MULO-school (VOJ); een middelbare school (VOS) en een NATIN (MBO);
2. Internaat met 16 studentenflats (gemeubileerd) met een capaciteit van 576 studenten van het binnenland;
3. 16 Laboratoria, gemeubileerd en voorzien van materialen voor het VOJ (MULO), VOS en NATIN;
4. Sportfaciliteiten, zoals een voetbalveld en volleybalveld. Een kantine, campus mall met winkelunits en ruime parkeerplaats;
5. Administratiekantoren en beheerderswoning(en).

De belangrijkste effecten van het project zullen zijn: 
- Een stijging van het gemiddeld aantal onderwijsjaren;
- Een stijging van de inschrijvingspercentages voor MULO-scholen, middelbare scholen en beroepsonderwijs;
- Verhoging van het slagingspercentage voor MULO- en middelbare scholen.

Een andere STES projectactiviteit die binnenkort zal worden uitgevoerd, die ook studenten van het binnenland zal faciliteren, is de renovatie van het studentenverblijf te Atjoni in het distrikt Sipaliwini. Op korte termijn zal eveneens een specifiek publiekelijk awareness campagne worden gestart over de bouw van de schoolcampus en de onderwijsmogelijkheden te Hanover aan jongeren en ouders van het binnenland.

Boot omgeslagen op Marowijnerivier bij dorpje Mopi Kondre - Bootsman vermist

Bootsman op weg naar Albina om stembussen en personeel op te halen 


Op de Marowijnerivier is gisteravond rond acht uur een boot omgeslagen. Volgens Waterkant.net vandaag, vrijdag 22 mei 2020, gebeurde dit ter hoogte van het dorpje Mopi Kondre. Volgens de eerste berichten is de bootsman als vermist opgegeven.

Hij was op weg naar Albina, om stembussen en personeel op te halen om vervolgens te vervoeren naar de desbetreffende stemlocaties.

Een gemengde eenheid van de politie en het leger is naar de locatie gestuurd voor onderzoek.

Volgens het Dagblad Suriname zaten in de boot twee mensen aan boord. Het zou gaan om twee personen van het Franse dorp Bastion. Zij voeren richting Ston Kapoe en ter hoogte van Mopi Kondre maakte het vaartuig van zo'n 2 meter lang water. Beide personen raakten te water.

Een van de mannen heeft zich in veiligheid gebracht door naar de oever te zwemmen, maar de bootsman wordt vooralsnog vermist.

83-Jarige man in Munder slachtoffer roofmoord - Slachtoffer vermoedelijk gewurgd

Woning compleet overhoop gehaald, televisie verdwenen


Het Dagblad Suriname meldt, dat de 83-jarige Albert Kruin vanochtend, vrijdag 22 mei 2020, dood aangetroffen is in zijn woning aan de Dinastraat in het politieverzorgingsgebied van Munder. 

Uit het politieonderzoek blijkt, dat een buurvrouw het lijk heeft ontdekt. Rond drie uur hoorde de buurvrouw, die op hetzelfde erf woonachtig is, gegil. Zij keek naar buiten en zag dat de deur van de achterbuurman op een kiertje openstond. Zij vond het vreemd en besloot toen een onderzoek in te stellen. Zij is toen de woning van de buurman binnengelopen en zag tot haar schrik de 83-jarige man levenloos op de grond liggen. Zijn lijk was onder een hoop kleding verborgen en het huis was compleet overhoop gehaald. De politie werd meteen ingeschakeld.

Een getuige heeft in de ochtend twee mannen uit de woning, althans uit het erf, zien rennen. De politie, die ter plaatse kwam, stelde een onderzoek in.

Uit de neus van de 83-jarige man sijpelde bloed. Het vermoeden bestaat dat het slachtoffer is gewurgd.

In het belang van het onderzoek heeft de politie het lijk in beslag genomen ter obductie. Er is ook een televisie weggenomen. Het onderzoek duurt voort en aan  de aanhouding van de verdachten wordt gewerkt.

Het wil maar niet boteren tussen GLIS-directie en eigenzinnige vakbondsman Hooghart

GLIS-directeur: 'Hooghart handelt niet in belang van de werknemers'

- 'Hooghart brengt wederzijdse correspondentie via de media in openbaarheid zou en vertelt leugens'
- Hooghart: 'Directie grijpt Covid-19 aan om kennismaking op slinkse manier te ontlopen'


Silvano Tjong-Ahin, directeur van het Managementinstituut voor Grondregistratie en Land Informatie Systeem (MI-GLIS), vindt dat het vakbondsbestuur onder leiding van Ronald Hooghart niet in belang van de werknemers handelt. Hooghart op zijn beurt verwijt de directeur dat hij de bond niet wil ontvangen voor een kennismakingsbezoek, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, vrijdag 22 mei 2020. 

Tijdens een persconferentie gisteren sprak Tjong-Ahin de hoop uit, dat de rust die na vorige onenigheid is ingetreden niet wordt verstoord. Hij is duidelijk niet blij met de werkwijze van de bondsvoorzitter, die volgens hem wederzijdse correspondentie via de media in de openbaarheid zou hebben gebracht en leugens vertelt.

Tjong-Ahin verwijst naar een brief van het bondsbestuur, waarin de directie ervan wordt verweten niet te communiceren en eraan wordt herinnerd dat er volgens wettelijke regels op 4 juni 2019 een vakbond is opgericht. Volgens het schrijven weigert de directie het bestuur voor kennismaking te ontvangen.

Tjong-Ahin zegt naar aanleiding hiervan, dat de bond per brief is geïnformeerd dat in verband met de coronacrisis het bestuur voorlopig niet kan worden ontvangen, maar dat dit later wel zal gebeuren. 'Maar, we hebben ook meteen aangegeven dat er indien dringende zaken te bespreken zijn in arbeidersbelang, de bond daarbij vrij is om alvast dialoog - zij het schriftelijk - te starten.' Maar, Hooghart beweert, dat er geen sprake van communicatie is en heeft de houding van de directie aanleiding gegeven het vertrouwen in haar op te zeggen.

Toch is er met elkaar gesproken en de directie had het bestuur gevraagd verontschuldigingen aan te bieden voor de gewraakte brief en een dialoog te beginnen. Tjong-Ahin eiste wel, dat de bond eerst zijn statuten in orde zou maken. Hooghart: 'Dat hebben we gedaan, maar hij houdt zich niet aan zijn woord.'

De vakbondsvoorzitter vindt het een kwalijke zaak, dat de directie Covid-19 aangrijpt om de kennismaking 'op slinkse manier' te ontlopen. Hij verwijt de leiding ook het verdeel- en heersprincipe toe te passen. 'Na de verkiezingen zullen we, als het moet, naar de rechter gaan om zaken zo op te lossen', dreigt Hooghart.

Vorig jaar hebben de werknemers gestaakt en dat heeft de verstandhouding met de directie nog meer vertroebeld. Tjong-Ahin: 'Wij weten tot nu toe nog steeds niet precies waarvoor de medewerkers toen hebben gevochten want elke keer werd een andere reden opgegeven. Als het nou ging om loonsverhoging of een andere tegemoetkoming, had ik er dan nog begrip voor.' Hij noemt de staking daarom onrechtmatig.

Sinds Glenda Heikerk is aangetreden als hypotheekbewaarder, zijn er drie medewerkers ter beschikking gesteld van de directeur wegens 'onregelmatigheden'. De maatregel tegen het drietal zou aanleiding zijn geweest voor de staking van enkele medewerkers. Er loopt politieonderzoek in opdracht van de procureur-generaal. Tjong-Ahin: 'We zijn bezig met een kruistocht tegen corruptie binnen GLIS en hebben tal van zaken al kunnen blootleggen.'

De directeur zegt, dat bijvoorbeeld het opgevallen is, dat medewerkers zelf uittreksels bij GLIS aanvragen voor particulieren en zelf bij de kassa hiervoor gaan betalen, terwijl dit niet hun taak is. 'Zo is er nog een aantal zaken. Wij proberen onze naam hoog en zuiver te houden. Het is dan jammer dat de voorzitter van de personeelsbond weer een smet probeert te leggen op MI-GLIS en zijn bestuur.' 

NDP-Jongeren lokt met verloting auto first voters in Commewijne naar stembus

'De trekking vindt plaats op 26 mei en niet op de verkiezingsdag'

DOE-voorzitter Alfaisie: 'Actie NDP-jongeren Commewijne immoreel, verderfelijk en verwerpelijk'


Assembleelid Rajiv Ramsahai, kandidaat van de NDP in Commewijne, vindt niet dat jongeren beïnvloed worden, omdat er een auto wordt verloot. NDP-Jongeren roept kiezers die voor het eerst naar de stembus gaan op om zich maandag te registreren bij de stand van de partij in Commewijne. 

'De mensen krijgen een lot waarmee ze een nieuwe auto kunnen winnen. De trekking vindt plaats op 26 mei en niet op de verkiezingsdag', zegt Ramsahai vandaag, vrijdag 22 mei 2020, op Starnieuws.

'Als DOE-voorzitter vind ik deze actie van de NDP-jongeren Commewijne immoreel, verderfelijk en verwerpelijk. Dit is niet hoe we onze kinderen moeten opvoeden. Poging tot omkoping en leren hoe te gokken. Het gaat om iets serieus. De toekomst van onze kinderen in dit land. Nogmaals verwerpelijk en ik ben verschrikkelijk boos en teleurgesteld. Hoe kon zoiets de leiding van NDP zijn gepasseerd? Is er totaal geen gevoel meer voor waarden en normen? Is men zo desperate?',  vraagt Steven Alfaisi zich terecht af.


Ramsahai zbeweert, dat volgens informatie van de afgelopen verkiezingen 20 tot 22% van de mensen in Commewijne niet gaan stemmen. Een groot deel hiervan zijn de first voters.

'Om hen te stimuleren om te stemmen, hebben wij deze creatieve manier om jongeren naar de stembus te krijgen, bedacht. Wij verplichten hen niet om op de NDP te stemmen. In het stemhokje zijn ze alleen', zegt de politicus. Hij zegt verder, uiteraard, vergunning te hebben voor de organisatie van deze loterij.

Sharman (VHP): 'Wat heb je aan een gebouw als je nodige bepalingen en testen niet kan doen'

'Teleurstellend dat wel geld wordt vrijgemaakt voor gebouw, maar niet voor essentiële middelen in ziekenhuis'

'Huidige beleidsmakers kunnen wel vliegen naar Cuba voor zorg, maar de gewone man mag doodgaan'


In gesprek met het Dagblad Suriname zegt VHP-parlementariër en arts Dew Sharman vandaag, vrijdag 22 mei 2020, dat het erg teleurstellend is, dat er wel geld wordt vrijgemaakt voor het uiterlijk en het gebouw van het Academische Ziekenhuis Paramaribo (AZP). 

'Er wordt veel geld geïnvesteerd in het uiterlijk van het AZP, maar van binnen is alles aan het afbrokkelen. Labtesten kunnen niet gedaan worden wegens gebrek aan middelen.'

Sharman geeft aan dat, volgens de informatie die hij heeft gekregen, de hematologie nog voor drie weken gegarandeerd is en daarna geen HBS en overige mogelijk zal zijn. 'Er zijn financiële issues met de leverancier, want de schuld is te hoog opgelopen. Röntgenfoto's zijn ook niet mogelijk. Is het nog verantwoord om de poli open te houden? Het probleem is momenteel van dusdanige aard',  stelt Sharman.

'De patiënt heeft er recht op te weten, dat momenteel een optimale medische zorg niet gegarandeerd kan worden. Bepaalde reagentia en stoffen die nodig zijn om bepalingen te doen, zijn er niet. Dit komt, omdat de middelen niet worden vrij gemaakt door het ministerie van Volksgezondheid. Het moet wel. Wat heb je aan een gebouw als je de nodige bepalingen en testen niet kan doen ? Bij diagnose is het lab bijzonder belangrijk. Het is een enorme klap voor de zorg. Het wordt tijd dat de minister dringend aandacht schenkt aan deze problemen. Het ministerie moet de nodige middelen vrij maken.'

'Het tekort is een symptoom van het wanbeleid, die is gevoerd in de afgelopen jaren, die steeds duidelijker wordt. Mensen met verzekeringskaarten lopen rond, maar de helft van de testen kunnen niet gedaan worden. Het lab kan niets doen, omdat de middelen er gewoon niet zijn. De huidige beleidsmakers kunnen wel overvliegen naar Cuba voor zorg, maar de gewone man mag doodgaan. Dat is de situatie in de zorg. Triest dat de regering haar volk laat creperen en sterven. Het is een treurige situatie en de samenleving wordt de dupe', aldus Sharman.

Rechtbank verleent surseance van betaling aan Servicio di Limpiesa di Aruba (Serlimar)

De geprivatiseerde organisatie draaide slecht - Regering draait geldkraan dicht


De rechtbank heeft surseance van betaling verleend aan Servicio di Limpiesa di Aruba (Serlimar). Nog niet duidelijk is wat dit betekent voor de ophaal van het huisvuil. Sinds de omzetting van de overheidsdienst voor het ophalen van huishoudelijk afval en het beheer van de dump Parkietenbos in Serlimar sui generis, draait de geprivatiseerde organisatie slecht. De overheid paste jaarlijks vele miljoenen bij, terwijl Serlimar niet bij machte bleek de verplichte bijdrage van zijn klanten te innen, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 22 mei 2020.

De regering heeft nu besloten de geldkraan dicht te draaien. Daardoor kan het bedrijf niet langer zijn rekeningen betalen.

Om te voorkomen dat schuldeisers beslag leggen op de boedel, heeft Serlimar zelf surseance van betaling aangevraagd. Surseance van betaling houdt ‘uitstel van betaling’ in en is gericht op het voortbestaan van een onderneming. Voor een surseance van betaling moet er sprake zijn van tijdelijke en op korte termijn op te lossen financiële problemen. Als blijkt dat de financiële problemen niet tijdelijk zijn en het bedrijf structureel zijn rekeningen niet meer kan betalen,

Tijdens de surseance van betaling wordt een bewindvoerder aangesteld, die samen met de schuldenaar het beheer over het bedrijf voert. De schuldenaar heeft voor belangrijke beslissingen medewerking, machtiging of bijstand nodig van de bewindvoerder.

Aangezien de rechter uitstel van betaling heeft verleend, blijft voor schuldeisers geen andere weg open dan zich te melden bij de rechtbank. Die heeft advocaat Geert Rep tot bewindvoerder benoemd.

Op 26 augustus is er een zitting van de rechtbank om de voortgang te behandelen.

Uitgaansleven op Curaçao krijgt wat meer ruimte

Toke de keda vanaf 24.00 uur, horeca en trùk’i pan open tot 22.00 uur 


Het Antilliaans Dagblad van vandaag, vrijdag 22 mei 2020, bericht, dat het uitgaansleven op Curaçao wat meer ruimte heeft gekregen. Vanaf vandaag mag de horeca een paar uur langer open blijven en onder strikte voorwaarden ook binnen gasten ontvangen. De avondklok, toke de keda, gaat met ingang van vanavond in vanaf 24.00 uur en duurt onveranderd tot 6.00 uur in de ochtend. Horecagelegenheden, inclusief trùk’i pan, moeten uiterlijk 22.00 sluiten. Dat heeft minister Giselle Mc William gisteren bekendgemaakt in een videoboodschap.


Ook casino’s mogen weer open. Mc William zegt dat voor de casino’s en horecabedrijven richtlijnen zijn opgesteld om aan de instructies van social distancing en de normen voor hygiëne te kunnen voldoen. Want alle andere voorzorgsmaatregelen om een uitbraak van de coronaziekte Covid-19 te voorkomen blijven van kracht: de instructies voor hygiëne waaronder regelmatig en grondig handen wassen, de regel om twee meter afstand te houden van anderen en het verbod op samenscholing met 25 personen of meer.

Ook de vastgestelde uren voor mantelzorg en lichaamsbeweging zijn vervallen. Dat wil zeggen dat wie familie of vrienden helpt of buiten wil sporten en wandelen, dat kan doen vanaf 6.00 uur in de ochtend. Maar, om 00.00 uur ’s nachts moet iedereen weer thuis zijn.

Mc William zei blij en trots te zijn de verdere versoepeling aan te mogen kondigen en wees erop, dat de overheid de maatregelen sinds 8 mei ‘tiki tiki’ versoepelt.

Steeds wordt naar een balans gezocht tussen het openen van de economie en het bewaken van de gezondheid van de bevolking. De MEO-minister vraagt de medewerking van de bevolking om snel de volgende stap te kunnen nemen.

'We zijn er bijna, maar om ons doel te bereiken moet iedereen zich houden aan de regels van hygiëne en zo veel mogelijk afstand houden van anderen. Zo kunnen we de economie binnen het nieuwe normaal op gang brengen en raken we hopelijk snel uit de crisis die Covid-19 heeft veroorzaakt. We rekenen op jullie!'

Curaçao akkoord met voorwaarden Nederland ‘omdat er voor onze bevolking geen andere optie is'

'Structurele hervormingen in komende weken gepland' 


Curaçao gaat akkoord met de voorwaarden van Nederland ‘omdat er op dit moment voor onze bevolking geen andere optie is’. Dat zei vicepremier Hensley Koeiman afgelopen woensdag tijdens een persconferentie. 'Het was geen gemakkelijk besluit want het vergt meer offers van ons volk. Maar, het alternatief is vele malen erger.' Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 22 mei 2020.


De ministers van het kabinet-Rhuggenaath - met uitzondering van premier Eugene Rhuggenaath die met ziekteverlof was - gaven woensdagochtend een persconferentie om hun reactie aan staatssecretaris Knops van Koninkrijksrelaties kenbaar te maken.


Curaçao heeft de voorwaarden die Nederland heeft gesteld voor verdere liquiditeitssteun binnen het kader van de wet aanvaard.

'We moeten ons realiseren, dat we ons in een nieuwe realiteit bevinden waarin offers moeten worden gebracht om voor onze burgers te zorgen die dit het hardst nodig hebben. Wereldwijd is de realiteit dat bijna geen enkel land zonder een lening uit deze crisis kan klimmen. Curaçao heeft de kans tegen nul procent rente geld te lenen, maar wij kunnen ook nergens anders geld lenen zonder toestemming van Nederland. We erkennen dat we diepgaande hervormingsmaatregelen moeten nemen, nu, maar ook na de crisis',

 aldus Koeiman.

Een constitutionele discussie geeft Curaçao nu niet de noodzakelijke rust om de hervormingen aan te pakken, aldus de vicepremier. 'Curaçao is bereid om voor het welzijn van ons volk nieuwe manieren van samenwerking met Nederland en onze broeders in de Cariben te vinden, maar altijd rekening houdend met de autonome positie van ieder land.'

In de komende weken worden volgens Koeiman de structurele hervormingen voor verschillende sectoren gepland.

'Nederland heeft een korte deadline van 15 juni gegeven. We zijn blij dat verschillende instanties al een bijdrage leveren, inclusief de vakbonden. Laten we duidelijk zijn: al onze energie moet nu worden gericht op de grote groep mensen die hulp nodig heeft en het doorvoeren van de noodzakelijke hervormingen zodat we sterker uit deze crisis komen.'

Doekhie (NDP) ontkent VHP-stemadvies aan kiezers in Nickerie...

'Het is niet waar, de berichten komen niet van mij'


Parlementariër Rachied Doekhie (NDP) ontkent kiezers in Nickerie te hebben aangeraden om maandag te stemmen op de VHP, zoals op social media wordt beweerd. 'Het is niet waar, de berichten komen niet van mij', zegt hij vandaag, vrijdag 22 mei 2020, in de Ware Tijd. 

Doekhie wijst erop, dat het gaat om vrije en geheime verkiezingen waarbij de kiezer zelf zijn keuze maakt. 'Ik heb nooit advies gegeven om voor de VHP te stemmen en weet niet uit welke hoek het bericht komt. Mensen gebruiken allerlei technieken om de kiezersgemeenschap in een bepaalde richting te laten stemmen, maar het komt absoluut niet van Doekhie.'

Hij zegt dat de stand nu 2-2 is in de strijd tussen de VHP en de NDP 'en het wachten is op 25 mei wanneer de gemeenschap bepaalt welke richting de overwinning zal gaan in Nickerie'.

Hij zegt niet te weten hoe het politieke veld eruit ziet en legt ook geen huis-aan-huisbezoekjes af. VHP-lijsttrekker Harriet Ramdien gaat voor alle vijf zetels. 'Vier hebben we binnen en wij strijden nu ook voor de vijfde.'

Tweede op de lijst is Niesha Jhakry en derde Mohammedsafiek Gowrie.

De NDP gaat voor minimaal het behoud van haar twee zetels in Nickerie. Lijsttrekker voor de NDP in Nickerie is Hanisha Jairam. Zij wordt gevolgd door ambassadeur Ebu Jones (standplaats Guyana), de vorig jaar van e Pertjajah Luhur overgelopen William Waidoe, Erak Fatehmohamed en Rinesh Mangaldeen.

In april zei Doekhie, dat hij NDP'er blijft en dat hij Jones en Fatehmohamed ondersteunt. Het is publiek geheim, dat het afzwaaiende Assembleelid niet door één deur kan met Waidoe.

DOE-voorzitter Alfaisie legt notarieel zijn vermogen en van zijn gezin vast

'Dit heb ik gedaan, omdat de Anti-Corruptiewet een baby is van DOE'


Steven Alfaisi, voorzitter van DOE en lijsttrekker van de partij in Wanica bij de verkiezingen, heeft besloten om via de notaris zijn vermogen en dat van zijn gezin vast te laten leggen. 'Dit heb ik gedaan, omdat ik mij kandidaat heb gesteld voor De Nationale Assemblee (DNA) en omdat de Anti-Corruptiewet een baby is van DOE', aldus Alfaisi vandaag, vrijdag 22 mei 2020, op Starnieuws. 

'Ik zal, dus indien in de gelegenheid gesteld een publieke functie uit te oefenen, nooit misbruik maken van staatsmiddelen of doen aan zelfverrijking van mijn familie, partijgenoten of kennissen. Alle vermogen verkregen gedurende of na mijn eventuele periode als publieke functionaris zal transparant en te traceren zijn.' stelt de politicus.

Alfaisi roept alle kandidaat-DNA-leden die nu in de running zijn op hetzelfde te doen. Ook binnen zijn eigen partij zal hij dit aan de orde stellen.

'Ik geef alvast het voorbeeld. Dit doe ik uit eigen beweging, maar ook om de Anti-Corruptiewet een push te geven.' 

Hij wijst erop, dat de Anti-Corruptiewet nog niet in volle werking is, 'omdat de president bewust nalaat of weigert de anticorruptie Commissie in te stellen, die zorg moet dragen voor het ontwerpen van uitvoerings/staatsbesluiten.'

'Ik doe wat ik zeg en dat is strijden tegen corruptie.'

Twee aanhangers VHP en NDP slaags geraakt op straat in woningbouwproject Richelieu, Commewijne

NDP-sympathisant ergert zich aan rondrijdende verkiezingscam- pagne VHP-auto


Waterkant.net bericht vandaag, vrijdag 22 mei 2020, dat twee aanhangers van politieke partijen gistermiddag slaags geraakt op straat. De beelden daarvan werden via social media gedeeld. 

Waterkant.net sprak met de vrouw die getuige was van het gebeuren op de kruising van de Mariënburgweg en de Komkommerkruidweg en het filmpje maakte.

In dat filmpje (zie hieronder) is te zien dat een auto van de VHP rond kwart voor vijf rondrijdt in het woningbouwproject Richelieu in Commewijne, waarbij via een speaker politieke leuzen werden geuit. Een buurtbewoner op de fiets, die achter de auto reed, was het niet helemaal eens met deze leuzen en liet dat ook merken. Hij reed achter de auto aan en gebruikte krachttermen om de VHP’ers uit te schelden en weg te jagen.

Volgens de getuige gaat het om haar buurman die een NDP-aanhanger is. De man bleef schelden en roepen totdat de bestuurder van de VHP auto ineens stopte en uit zijn auto stapte om verhaal te halen bij de fietser over zijn gedrag. Het kwam daarbij vrijwel direct tot een handgemeen tussen de twee mannen.


Uit het filmpje is niet op te maken wie er begon, maar op een gegeven moment sleurde de NDP’er de VHP’er over het wegdek. De VHP’er scheurde op zijn beurt de kleren van de man van zijn lijf. Een man die met de VHP’er reed kwam tussenbeide en kon erger voorkomen. Ook een aantal jongens uit de buurt schoot de NDP’er te hulp, maar de zaak escaleerde niet.

Niet veel later kwam de politie ter plekke en hield de fietser aan. De man zou meegenomen worden naar het bureau, maar de buurvrouw liet de beelden aan de politie zien, die de schuld niet bij een partij kon neerleggen en de man liet gaan.

De twee mannen hebben het geschil verder onderling geregeld.

Medische staf Diakonessenhuis Paramaribo slaat na AZP ook alarm - 'De zorg voor de zieke mens is in gevaar'

'Stand van zaken met betrekking tot gezondheids- zorg zorgwekkend'


'De medische staf van het Diakonessenhuis Paramaribo sluit zich aan bij de noodkreet van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Zij wenst de gehele Surinaamse bevolking op de hoogte te brengen van de zorgwekkende stand van zaken met betrekking tot de gezondheidszorg, waar helaas ook bij ons in het Diakonessenhuis sprake van is. 

1. Het Diakonessenhuis kampt al meer dan 2 jaar met een ernstig tekort aan verpleegkundig personeel waardoor onvoldoende zorg aan patiënten geleverd kan worden. Dit tekort is ontstaan doordat verpleegkundigen zijn weggetrokken naar andere beter betaalde werkplekken in en buiten Suriname. Hierdoor zijn nu reeds diverse afdelingen in het Diakonessenhuis gesloten en dit zal alleen maar toenemen.

De directie van het Diakonessenhuis is niet in staat hogere salarissen te bieden door de gebrekkige inkomsten te wijten aan de zeer lage ligdagtarieven welke de Stichting Staatsziekenfonds(SZF) betaalt voor zijn verzekerden (90% van de patiënten in Suriname). De ligdagtarieven zijn de afgelopen 5 jaren niet verhoogd, terwijl mede door de forse koersstijging van 1 op 4 naar 1 op 20 voor de USD, de kosten van onder andere voeding, medicamenten en medische verbuiksartikelen vervijfvoudigd zijn. Er is eveneens een miljoenen achterstand in de betaling van het reeds lang achterhaald tarief aan ons ziekenhuis.

2. Het Diakonessenhuis kampt evenals andere ziekenhuizen met een enorm tekort aan medische verbruiksartikelen en medisch apparatuur zoals: handschoenen, mond-neusmaskers, zuurtstofmaskers, infuusnaalden, infuusslangen, verbandmateriaal, leucoplast,hechtdraad, linnen, spuiten, injectienaalden, CTG apparaat en nog vele honderden items. Hierdoor kan er geen adequate zorg geleverd worden aan opgenomen patiënten en worden kleine ingrepen en grote operaties uitgesteld. Dit tekort is ontstaan doordat de inkomsten van het ziekenhuis onvoldoende kostendekkend zijn voor aanschaf van deze middelen door het in punt 1) aangegeven betalingsprobleem van het SZF.

3. De medische specialisten van het Diakonessenhuis maken zich ernstig zorgen over de bestaande en dreigende tekorten aan essentiële medicamenten waardoor wij geen adequate patiëntenzorg meer kunnen leveren. Dagelijks worden wij geconfronteerd met patiënten met sterk verhoogde bloeddrukken en bloedsuikerwaarden, waarbij patiënten aangeven hun insuline en bloeddrukmedicijnen bij geen enkele apotheek te hebben gevonden.

Levensreddende medicamenten, zoals chemotherapie voor kankerpatiënten, zijn niet of in onvoldoende mate aanwezig en een aanzienlijk deel van de medicijnen voor patiënten met HIV zijn momenteel nog maar voor minder dan 3 maanden landelijk voorradig. Zie daar een dreigende AIDS epidemie!

Pijnstillende medicamenten om het leed van de ernstig zieke mens te verzachten zoals morfine zijn schaars aanwezig. Het tekort aan medicamenten komt zoals reeds door de Vereniging van Apothekers in Suriname is aangegeven doordat de huidige regering onvoldoende deviezen beschikbaar stelt voor de import hiervan.

De medisch specialisten hekelen tot slot het leed dat patiënten wordt aangedaan om elke 1-2 maanden een bezoek aan de dokter te brengen voor het invullen van een ontheffingsformulier, deze vervolgens ter goedkeuring naar een SZF kantoor te brengen alvorens zij hun recept voor desbetreffend medicament bij een apotheek kunnen indienen. Het gaat om medicamenten voor patiënten met chronische ziekten zoals reumatische ziekten, dialyse patiënten en sikkelcel patiënten. Er wordt geen rekening gehouden met alle ongemak en kosten die dit met zich meebrengt voor patiënten.

De medische staf van het Diakonessenhuis betreurt het dat ondanks langdurig waarschuwen via de Vereniging van Medici in Suriname(VMS) en De Nationale Ziekenhuisraad (NZR) de verantwoordelijke actoren in de zorg niet tijdig hebben ingegrepen om deze crisis te voorkomen maar ons juist in een gevarenzone hebben gemanoeuvreerd.

Kortom de zorg voor de zieke mens is in gevaar. Indien er niet op zeer korte termijn wordt ingegrepen zullen onnodig veel patiënten komen te overlijden!

Namens het Medisch Stafbestuur van het Diakonessenhuis Paramaribo'

'Patiëntenzorg in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo zeer zorgwekkend'

Medische Staf van het AZP slaat alarm

'We verwachten, dat er onder de huidige omstandigheden binnenkort mensenlevens verloren zullen gaan'


De patiëntenzorg in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is zeer zorgwekkend. Donderdag 21 mei 2020 heeft de medische staf een spoed vergadering uitgeroepen om een noodkreet uit te brengen aan de directie van het AZP, naar aanleiding van een schrijven van de hoofd van het laboratorium van het AZP aan de medische staf waarin hij mededeelde, dat een groot aantal bloedonderzoeken niet meer gedaan kunnen worden. 

De medische staf van het AZP wil nadrukkelijk onder de aandacht van het volk brengen dat de patiëntenzorg in het AZP, in tegenstelling tot de gewekte indruk, in zeer bedroevende staat verkeerd.

Het is al geruime tijd (jaren) zo, dat er een geleidelijke verpaupering plaatsvindt van het niveau van de 2e lijn zorg. Dit is in de afgelopen jaren ook al meerdere malen door verschillende vakgroepen (oncologie, orthopedie, kindergeneeskunde, etc.) en organisaties (VMS, MSB-AZP, NZR) onder de aandacht gebracht van ziekenhuis directie(s) en het ministerie van Volksgezondheid. Helaas zonder structurele verbetering en zelf verdere afbrokkeling van onze mogelijkheden tot bieden van kwalitatief goede zorg.

De afbrokkeling van de ziekenhuiszorg omvat vele aspecten waarvan hieronder enkele belicht zullen worden.

* Gebrek aan verbruiksartikelen
- Bv. gebrek aan dotter materialen (stents): de huidige voorraad maakt dat er heel binnenkort geen dotter procedures meer mogelijk zullen zijn voor patiënten met een hartaanval of bloedvat vernauwing.
- De intensieve zorg voor (premature) baby’s verkeert in ernstig gevaar. Met de huidige voorraad beademingsslangen kunnen wij nog 19 kinderen beademen. Als een pasgeborene met onrijpe longen surfactant nodig heeft om te overleven zal slechts 1 kindje behandeld kunnen worden met onze huidige voorraad (als er 2 patienten komen, moeten we gaan kiezen welke in leven blijft).
- Voor mensen met botbreuken zijn er momenteel geen materialen meer voor operatieve behandeling (fixatie materiaal, schroeven, platen, etc.).
- Basis materialen voor de operatiekamer, zoals hechtdraden, handschoenen en ook OK-apparatuur zijn zeer beperkt beschikbaar of defect waardoor ernstig besnoeid wordt in het aantal mogelijke operaties.

* Gebrek aan medicijnen:
 - De ICU heeft op 20 mei een lijst van 15 middelen aangegeven die niet meer beschikbaar zijn voor kritieke patienten. Een essentieel middel (Fraxiparine) ter preventie van trombose (bloedproppen) is niet meer of zeer beperkt verkrijgbaar - Verschillende maagbeschermers welke o.a. vaak essentieel zijn bij opgenomen en erg zieke patienten zijn eveneens niet meer beschikbaar
- Sterke pijnstillers (morfine-achtige middelen) voor erg zieke of terminale patienten zijn veelal niet meer verkrijgbaar of worden niet meer vergoedt. - Verschillende middelen die nodig zijn in de kankerzorg zijn niet meer beschikbaar; deze lijst wordt met de tijd langer. Ook de röntgenonderzoeken die nodig zijn bij controle en behandeling van kankerpatiënten worden slechts voor een klein deel (alleen de 1e scan) vergoedt door de verzekeraars.
 - Verschillende andere medicamenten (zalven, tabletten) worden niet meer of slechts in geringe hoeveelheden vergoedt door de verzekeraars. Hierdoor valt de bulk van de kosten op de schouders van de patiënten.
- Steeds meer wordt het fenomeen van ontheffingsaanvragen opgeworpen door verzekeraars om de afgifte van medicamenten te remmen. Wanneer patiënten bv levenslang of voor meerdere jaren een bepaald medicament nodig hebben krijgen ze telkens voor 1 of 2 maanden ontheffing. Hiermee wordt getracht patiënten ertoe te bewegen de medicatie zelf te kopen ipv elke maand uren in de rij te staan bij een loket om een nieuwe ontheffing te krijgen.

* Uitvallen van diagnostische testen: 
 - Laboratoriumtesten: het AZP-lab heeft op 20 mei een lijst van 29 items aangegeven welke niet meer mogelijk zijn. Sommige van deze testen kunnen voorlopig wel nog elders verricht worden, maar dan meestal tegen betaling.
- Röntgen onderzoeken: we beschikken over een heel oud CT-apparaat welke de afgelopen maanden meerdere malen defect raakte. Hierdoor wordt de enige overige scanner waarover ons ziekenhuis beschikt (in het RTCS) nu gedeeld voor bestralingsplanning en voor diagnostiek. Vooral voor SEH en ICU patienten is dit vanwege de grote afstand die afgelegd moet worden een ernstig probleem.
 - Röntgen ingrepen: verschillende materialen die nodig zijn voor het echogeleid of CT-geleid plaatsen van buizen/slangen zijn niet meer of in zeer beperkte hoeveelheden aanwezig. Hierdoor kunnen patienten met bv. ernstige vochtophoping in de borstholte of buikholte (binnenkort) niet meer geholpen worden.
 - Endoscopische onderzoeken: alle scopen (voor maag- en darm onderzoeken) zijn al afgeschreven en aan vervanging toe. Wasmachines voor de endoscopen zijn allemaal afgeschreven. De laatste kan elk moment uitvallen.
- EEG onderzoek: niet meer mogelijk, het enige apparaat is al geruime tijd defect - EMG onderzoek: apparaat defect, tekort aan electroden

* Uitvallen van de netwerk communicatie binnen het AZP:
- Vanwege uitblijvende investeringen in het netwerk (zowel hardware als software) is het ICT netwerk onveilig, o.a. door gebruik van illegale software waardoor belangrijke updates voor veiligheid niet mogelijk zijn. Verder heeft het grootste deel van de afdelingen geen toegang tot elektronische Lab- of PA-uitslagen.
- Momenteel is het hele netwerk uitgeschakeld vanwege een ransomware aanval.

* Wegvallen van eerder vergoede handelingen/ingrepen/testen:
- Verschillende lab testen worden niet meer vergoedt door de verzekeraar; patiënten moeten steeds vaker cash betalen. De lijst van niet vergoede testen groeit steeds zonder opgave van de reden of in kennis stelling door de verzekeraar.
- Vele ingrepen door de radioloog (bv. naaldbiopten, drainages etc.) worden in het geheel niet meer vergoedt door bepaalde verzekeraars. Dit kost patienten veel geld hetgeen vaak leidt tot vertraging in diagnostische ingrepen, latere diagnose stelling en daardoor vaak slechtere behandeluitkomsten.
- Kosten voor verbruiksartikelen zoals naalden voor botbiopsie, PEG sondes etc. worden volledig op de patiënt afgewenteld Voor een meer uitgebreide listing van de heersende problematiek wordt verwezen naar de bijlage, waarin de verschillende vakgroepen hun probleempunten en tekorten aangeven.

Wij artsen en specialisten werkzaam in het AZP willen met alle ons ten dienste staande middelen proberen het niveau van de zorg op peil te houden.

Door het hierboven geschetste toenemend gebrek aan middelen en medicamenten en defecte apparatuur etc., wordt deze taak en wens steeds meer bemoeilijkt en op zeer korte termijn waarschijnlijk onmogelijk.

We verwachten, dat er onder de huidige omstandigheden binnenkort mensenlevens verloren zullen gaan als de gezondheidszorg niet de prioriteit krijgt die het verdient van de overheid c.q. beleidsmakers. We zien het als onze taak, gezien onze primaire verantwoordelijkheid naar de patiënt toe, deze waarheden te delen met de patiënt.

Hieronder  een lijst met zaken die niet of onvoldoende in voorraad zijn: De Medische staf van het AZP

Krishna Mathoera (VHP): 'Van der San liegt, ik heb geen enkel vonnis op mijn naam'

'Kennelijk heeft hij de rol van Doekhie, om met modder te gooien, overgenomen'


VHP-lijsttrekker in Paramaribo, Krishna Mathoera, weerspreekt vandaag, vrijdag 22 mei 2020, in het Dagblad Suriname, aantijgingen die aan haar adres zijn gedaan door de directeur van het Kabinet van de President Eugene van der San in het regeringsgezinde radioprogramma 'Bakana Tori', SRS.

Van der San stelde dat hij ‘pissig’ werd na het zien van een grote billboard van Mathoera met haar motto ‘zero corruptie’. Volgens van der San is het 'onkan', dat Mathoera met zo iets komt, daar zij volgens hem een vonnis op haar naam heeft. ‘Tijd voor een vrouw’, een andere slagzin van Mathoera, kan nog, vond hij.

De VHP politica reageert: 'Van der San liegt! Dit is een grove leugen. Kennelijk heeft hij de rol van Doekhie, om met modder te gooien, overgenomen. Omdat hij kennelijk niets anders kan. Als minister heeft hij het niet lang gemaakt. Ik heb geen enkel vonnis op mijn naam. Ik waak voor mijn integriteit. Integriteit staat voor heelheid, zuiverheid, onaantastbaar en vooral eerlijk zijn. Een politieke leider kan dus onmogelijk half te vertrouwen zijn, of half eerlijk zijn, of half zuiver zijn. Integriteitsbeleid heeft in mijn politieke partij, de VHP, met een nieuwe generatie politieke leiders, een hoge prioriteit.'

Kiezers merken volgens haar heus wel, wat het verschil is tussen integere leiders en corruptieve personen en zullen deze partijen massaal afwijzen.

'Met de verkiezingen van 25 mei ligt een kans voor het volk om niet-integere kandidaten en politieke partijen af te wijzen en een tijdperk in te luiden van integer bestuur met integere leiders', aldus Mathoera.

OAS waarnemersdelegatie geland in Suriname met chartervlucht uit Washington

Sinds 1987 stuurt OAS waarnemers bij verkiezingen


De tien personen sterke waarnemersdelegatie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) is gisteren aangekomen in Suriname. Zij zijn uit Washington vertrokken met een chartervlucht, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 22 mei 2020. 


De delegatie wordt geleid door Gonzalo Koncke, de Chefstaf van de Secretaris-Generaal van de OAS, en bestaat verder uit personen afkomstig uit Uruguay, Mexico, Argentinië, Trinidad and Tobago, Colombia, de VS en Antigua & Barbuda.

Het is voor de zevende keer sinds 1987, dat de OAS een electorale waarnemersmissie afvaardigt om het verkiezingsproces in ons land bij te wonen. Voor de OAS wordt de missie naar Suriname de eerste, sinds de uitbraak van de Covid-19-pandemie, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ter facilitering van de missie is de overeenkomst inzake Privileges en Immuniteiten op 14 mei getekend en wordt op 23 mei de overeenkomst inzake het Electoraal Waarnemingsproces getekend tussen de Ministeries van Buitenlandse en Binnenlandse Zaken, en het Onafhankelijk Kiesbureau met de vertegenwoordiger van de OAS.

De delegatie heeft vóór haar aankomst in Suriname een virtueel onderhoud gehad met onder andere de voorzitter van De Nationale Assemblee en zal on-site gesprekken voeren met overheidsfunctionarissen, relevante verkiezingsautoriteiten, alsook politieke organisaties en het maatschappelijk middenveld.

De delegatie vertrekt woensdag 27 mei weer uit Suriname.

Stichting Wi Uma! Fu Sranan opent agrarische verwerkingsfaciliteit in Wanica

(Bron foto's: NII)
Bananen, cassave en pomtayer op grote schaal verwerkt tot eindproducten


Het Nationaal Informatie Instituut (NII) bericht donderdag 21 mei 2020, dat de Stichting Wi Uma! Fu Sranan woensdag een nieuwe agrarische verwerkingsfaciliteit in Wanica hheeft geopend. In deze faciliteit zullen bananen, cassave en pomtayer op grote schaal verwerkt worden tot eindproducten. De vervaardigde producten zullen worden afgezet op de lokale markt en zullen ook worden geëxporteerd. 

President Desi Bouterse heeft tijdens zijn openingswoord gezegd, dat hij verschillende initiatieven die bedoeld zijn om productie en diversificatie daarvan te stimuleren, ondersteunt.

De vrouwen aangesloten bij Wi Uma! Fu Sranan zullen hun geoogste voedselproducten afzetten bij de faciliteit.

Tanja Lieuw a Sjoe voorzitster van Wi Uma! Fu Sranan (WUFS) is de president erkentelijk voor het vertrouwen dat hij heeft gesteld in de groep en de activiteiten die worden uitgevoerd. Zij drukte vrouwen op het hart om cassave en pomtayer te planten, om deze vervolgens te verkopen en wat te verdienen daaraan.

Minister Ronny Benschop van Defensie sprak, dat de stichting ten allen tijde een beroep kan doen op zijn ministerie. WUFS en het ministerie van Defensie hebben op 8 mei ter vergroting van de productie en verwerking van cassave een raamovereenkomst getekend. De partijen zijn deze samenwerking aangaan ter stimulering van de productie en verwerking van cassave ten gunste en voordeel van beide organisaties.

Het Nationaal Leger zal ondersteuning bieden aan WUFS met mankracht en machines en WUFS zal het Nationaal Leger ondersteunen in hun maandelijkse behoefte aan minimaal 50% lokaal geproduceerde voeding.

International Islamic Trade Finance Corporation maakt import tarwe voor De Molen mogelijk

(Bron foto: NII)
De Molen gaat meel tegen stabiele prijs aan overheids- en lokale bakkerijen leveren


De Murabaha leningsovereenkomst, gesloten tussen de International Islamic Trade Finance Corporation (ITFC), een dochteronderneming van de Islamic Development Bank, en Suriname voor een bedrag van US$ 25 miljoen, heeft   het mogelijk gemaakt dat basisgoederen, medicijnen, brandstof en inputs voor de agrarische sector onder gunstige voorwaarden kunnen worden geïmporteerd. Dit schrijft het Nationaal Informatie Instituut, NII, donderdag 21 mei 2020.

Hierdoor kunnen de geïmporteerde goederen tegen stabiele prijzen op de lokale markt worden gedistribueerd. Ondertussen heeft de ITFC op verzoek van de regering  ook de directe gunning aan de Molen voor de import van tarwe formeel goedgekeurd. De tarwe is ondertussen reeds gearriveerd in Suriname en deze week is deze eerste lading ingeklaard. Hiermee is bewerkstelligd dat er voor meel een gunstige prijs beschikbaar is, hetgeen een voordeel is voor de lokale productie en de prijs van brood dat onderdeel uitmaakt van het dagelijks voedsel van velen in Suriname.

De Molen zal binnenkort een aanvang maken met het leveren van meel tegen een stabiele prijs aan de overheids- en lokale bakkerijen.

De eindproducten van meel, zoals brood en broodproducten, kunnen hierdoor ook tegen dezelfde prijzen voor de bevolking beschikbaar blijven. De Molen is de enige meelfabriek in Suriname.

Op jaarbasis is er een behoefte aan meel van ongeveer US$ 10 miljoen. Thans worden de administratieve zaken via het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme samen met de Molen gefinaliseerd voor wat betreft het vaststellen van de meelprijs en de verdere distributie in Suriname.

Met deze faciliteit heeft de overheid naast de import van babyvoeding ook de meelvoorziening tegen een stabiele prijs voor de komende periode gegarandeerd. De Murabaha leningsovereenkomst is getekend door de Minister van Financiën, terwijl de uitvoering in handen is van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme.

'Opmerkingen OKB-voorzitter over resolutie president Bouterse volkomen misplaatst en onvolwassen

Eugene van der San verwerpt kritieken op resolutie als 'muggenzifterij'


'In verband met de ophef en reacties van degenen die spoken zien, in de resolutie van 15 mei 2020, met betrekking tot te nemen maatregelen bij de aannstaande verkiezingen, wens ik voor de duidelijkheid het volgende te stellen. Dat de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) zo nadrukkelijk stelt, dat de resolutie in strijd met de wet is, is volkomen misplaatst en onvolwassen, omdat de verwijzing opzicht inderdaad geen juridische waarde heeft. Echter, dat was ook niet de bedoeling. 

De strekking van de mededeling is één van beheersing en voorkoming van verdere uitbraak van de Covid-pandemie. Op basis van die wet treft de overheid bijzondere maatregelen om dit doel te bereiken. Deze maatregelen grijpen diep in het maatschappelijk leven en hebben zowel in zijn algemeenheid als in de persoonlijke levenssfeer van de burger verstrekkende gevolgen. Het is precies op grond van deze gevolgen dat de Grondwetgever in artikel 56 lid 2 van de Grondwet een voorziening heeft getroffen om het houden van een verkiezing te verhinderen. 

Summa Summarum mochten de verkiezingen onder deze omstandigheden niet worden gehouden. Maar, om redenen van verschillende politieke belangen hebben bijkans alle politieke partijen de regering met zachte dwang gevraagd om de verkiezingen toch door te laten gaan, in weerwil van alle risico’s. 

Dit gegeven maakt dat deze verkiezing niet als een “normale verkiezing” kan worden beschouwd. Dit brengt met zich mee, dat het gerechtvaardigd is om aan te nemen, dat het op de dag van de stemming bijzonder druk zal zijn. Dit geldt zeker in het bijzonder voor de kiesdistricten Paramaribo, Wanica en eventueel Commewijne en/of Nickerie. Het is daarom aannemelijk, dat in deze kiesdistricten verstoring van een behoorlijke voortgang van de stemming niet valt uit te sluiten. Te denken valt onder andere aan: Het moeten wegsturen van kiezers terwijl ze nog in de rij staan. Een onverantwoorde druk op de ordehandhavers. Tumult en onrust op en rondom het kiesbureau. Het zijn o.a. deze omstandigheden die hun weerslag zouden kunnen vinden binnen de stembureaus. Voldoende reden om in te spelen op deze reële verwachtingen en beleid in te zetten om daar passend op te reageren. 

Niks meer en niks minder, volkomen te goeder trouw ter voorkoming van Guyanese toestanden in Suriname. Daarom is de reactie van de voorzitter van het OKB erg merkwaardig en kennelijk bedoeld voor het voeden van het publieke sentiment. Van strijdigheid met de wet of enige wettelijke bepalingen is mijn inziens geen sprake. De situatie waarvoor art. 106 van de Kiesregeling een voorziening treft (wanorde) is juist vanwege de huidige bijzondere omstandigheden niet uit te sluiten. Er is in de Kiesregeling verder geen omschrijving van wat onder wanorde moet worden verstaan noch limitatief vastgesteld wanneer daarvan sprake is.

De resolutie creëert geen buiten wettelijke bepaling maar verwijst naar een bestaande bepaling. Om die reden kan het nooit in strijd zijn met de wet. Het is een prerogatief van de voorzitter van het stembureau en zijn inzichten, om de wanorde vast te stellen. Daarbij heeft hij aan niemand verantwoording af te leggen. 

Omdat het concipiëren van de resolutie onder de verantwoordelijkheid van de directeur van het Kabinet van de President valt, voelt hij zich verplicht om een reactie te geven op hetgeen wordt beweerd. Desondanks is een verbeterd exemplaar verschenen ter voorkoming van verdere muggenzifterij. Ook de verwerpelijke verdachtmakingen van het Anti-Fraude Platform hebben bijgedragen tot deze verbetering. 

Eugène van der San'