vrijdag 19 oktober 2018

Ten minste 12 mensen verdronken bij oversteken kolkende rivieren in Nicaragua

(Bron foto: END)
Zware regenval treft de noordelijke regio's Matagalpa en Nueva Segovia


Ten minste 12 mensen verdronken bij het oversteken van kolkende rivieren met hoge waterstanden in Nicaragua na de recente regens, bevestigen bronnen bij de overheid donderdag 18 oktober 2018.Drie mensen werden woensdag meegesleurd door overgelopen rivieren in de departementen Matagalpa en Nueva Segovia, in het noorden van het land, ondanks waarschuwingen van de autoriteiten. Nog eens vijf personen verloren om dezelfde reden hun leven dinsdag.


Zware regenval trof de afgelopen vier dagen veel van het land door een lagedruksysteem in het Caribisch gebied en een tropische golf in de Stille Oceaan.


Duizenden mensen in 11 departementen worden door ee autoriteiten geholpen met voedselpakketten, schoolbenodigdheden, gratis medische aandacht en materiële middelen om de schade te vergoeden.

De tropische golf, nummer 42 van het seizoen, kwam donderdag binnen op het nationale grondgebied, wat stortregens veroorzaakte, vooral in het Caribisch gebied.(Suriname Mirror/Prensa Latina/Twitter/YouTube/El Nuevo Diario)

Peruaanse voortvluchtige rechter Hinostroza opgepakt in Spanje

President Vizcarra in verlegenheid gebracht door vlucht van corruptie verdachte rechter via Ecuador


Een voortvluchtige rechter van het Hooggerechtshof in Peru, beschuldigd van het leiden van een criminele groep die in het rechtsstelsel van het land geïnfiltreerd was, is vrijdag 19 oktober 2018 in Madrid gearresteerd, zei de Peruaanse president Martin Vizcarra. 

Rechter Cesar Hinostroza's ontsnapping naar Spanje via de normale grenscontrole heeft Vizcarra in verlegenheid gebracht, die de aanpak van corruptie de hoogste prioriteit heeft gemaakt voot zijn zeven maanden oude regering.


'Hij is nu bij de Spaanse politie, agenten van Buitenlandse Zaken en de politie van Peru', zei Vizcarra op de lokale omroep RPP.

Hinostroza was door rechterlijke bevelen uitgesloten het land te verlaten terwijl hij werd onderzocht wegens beïnvloeding van leugens en andere misdaden. Hij stond in het middelpunt van een vriendjespolitiek schandaal sinds zijn telefoongesprekken, die door de politie in een drugshandel werden geregistreerd, waren gelekt naar de media, naar verluidt onthullend wat Officieren van Justitie beschreven als een crimineel netwerk van rechters die gunsten ruilen met politici en zakenmensen.


Hinostroza heeft ontkend, dat hij misdaden heeft gepleegd en kon vrijdag niet worden bereikt voor commentaar.

Vizcarra aanvaardde woensdag het ontslag van zijn minister van Binnenlandse Zaken nadat zijn regering had bevestigd, dat Hinostroza op 7 oktober via Ecuador was vertrokken. Peru's migratieagentschap zei, dat Hinostroza leek te zijn geholpen door een ambtenaar die sindsdien is geschorst en is gemeld aan openbare aanklagers.

(Suriname Mirror/Reuters/El Pais/Twitter/El Comercio)

Constitutionele Hof van Colombia verwerpt tijdslimieten voor abortus

'De rechtbank heeft het keuzerecht voor vrouwen in Colombia geratificeerd'

Tijdslimieten voor abortus vallen niet netjes binnen liberale en conservatieve lijnen


Het Constitutionele Hof van Colombia verwerpt tijdslimieten voor abortus. Na veel discussie binnen en buiten het Constitutionele Hof, heeft de hoogste rechtbank van Colombia inzake constitutionele kwesties de status-quo over abortusrecht gehandhaafd.

De beslissing had betrekking op de vraag of het recht van een vrouw om de geboorte van haar kind af te breken, dat zich momenteel in elk stadium van de zwangerschap kan voordoen, moet worden verboden wanneer de foetus buiten de baarmoeder kan overleven (ongeveer 22-24 weken).

De vraag was aanvankelijk voorgelegd aan de rechtbank, rechter Cristina Pardo, die stelde dat een foetus na 24 weken levensvatbaar is en daarom de rechten van elk natuurlijke mens moet krijgen. Met een marge van 6-3 oordeelde de rechtbank, dat haar beslissing uit 2006 - een waarin abortus gelegaliseerd was in beperkte omstandigheden - gehandhaafd wordt zoals het is en dat er geen tijdslimiet zou worden gesteld aan moeders die om een wettelijke beëindiging vragen.

Het recht op een abortus is momenteel in Colombia tot beperkte gevallen;
waar de zwangerschap de gezondheid van de moeder in gevaar brengt;
waar de foetus lijdt aan een afwijking die onverenigbaar is met het leven;
of in het geval van verkrachting of incest.

Ondanks het feit dat het een zeer verdeeld onderwerp is, vallen de tijdslimieten voor abortus niet netjes langs liberale en conservatieve lijnen. Termijnen worden door conservatieven aanvaard om abortusrechten te beperken, maar ook door liberalen, van wie velen denken dat wanneer een kind eenmaal buiten de baarmoeder kan overleven, het alleen kan worden beëindigd als het de gezondheid van de moeder in gevaar brengt
Marcha por la Vida: Pro-Life NGO organises national protests against abortion

Veel landen die abortus hebben gelegaliseerd, hebben beperkingen voor vrouwen die in het derde trimester een beëindiging willen. Alleen al in de VS zijn er talloze termijnen waar zelfs liberale staten zoals Californië en New York na 24 weken abortussen verbieden.

De positie in Colombia is echter wat gecompliceerder vanwege de vertragingen bij het vaststellen van de wettelijke gronden voor abortus. Colombiaanse vrouwen worden geconfronteerd met veel wettelijke obstakels bij pogingen om wettelijke beëindigingen te zoeken en sommige worden door medisch personeel ontmoedigd om dit te doen.

Een recent geval betrof een vrouw die had vastgesteld dat haar kind afwijkingen had, maar herhaaldelijk werd geconfronteerd met vertragingen, waaronder het confronteren van een kliniek die weigerde de foetus af te breken en die voorafgaand aan de abortus een psychiatrische evaluatie moest ondergaan.
Haar wettelijke recht op een abortus was pas in de 24e week vastgesteld.

Rechter Pardo voerde echter aan, dat dit geval een reden was om redelijke limieten in te voeren, omdat abortus van een foetus op basis van foetale abnormaliteit in strijd is met de wetgeving inzake discriminatie. 'Het idee dat een foetus met afwijkingen een last voor de ouders is om te lijden, is het resultaat van sociale discriminatie van mensen met een handicap, die niet alleen de waardigheid van mensen met een handicap aantast, maar ook de Grondwet en zijn principes aanvalt', aldus Pardo.

Ondertussen verwelkomde Colombia's equivalent van Planned Parenthood, Profamilia, de beslissing en tweette: 'Vandaag heeft de rechtbank het keuzerecht voor vrouwen in Colombia geratificeerd. Nu hebben we een toezegging nodig om barrières weg te nemen, zodat geen enkele vrouw sterft aan onveilige abortussen.'
Gezien de metafysische complexiteit van het onderwerp en de voortdurende dominantie van de katholieke doctrine in het land, blijft abortus een hot-button kwestie in Colombia met veel vrouwen die niet in staat zijn om te voldoen aan de wettelijke normen voor het verkrijgen van een wettelijke beëindiging.

Het is onwaarschijnlijk, dat de beslissing van afgelopen nacht het probleem heeft opgelost, ook al heeft het Constitutionele Hof zich erover uitgesproken de zaken zoals ze zijn in stand te houden.


(Suriname Mirror/The Bogota Post/Twitter)

Chinees staatsenergiebedrijf overweegt offertes uit te brengen voor Braziliaanse waterkrachtcentrales

(Bron foto: Petro Noticias)
China's Power Investment Corporation aast op twee waterkrachtdammen en thermische centrales


China's Power Investment Corporation voert besprekingen voor het verwerven van twee extra hydro-elektrische dammen en thermische centrales in Brazilië, aldus een persoon met kennis van de zaak  donderdag 18 oktober 2018 tegen persbureau Reuters. 

Een van de waterkrachtcentrales is Usina Três Irmãos, een stuwdam van 800 MW in de staat Sao Paulo, gecontroleerd door de Braziliaanse infrastructuurgroep TPI - Triunfo Participações e Investimentos SA, voegt de persoon toe, die overigens om anonimiteit heeft verzocht.

De Braziliaanse krant Valor Economico meldde donderdag de besprekingen over Tres Irmaos op zijn website. State Power en Triunfo reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar. Maar, de bron stelde, dat een onderhandeling met Triunfo niet gemakkelijk zal zijn, omdat het bedrijf eerder deze maand werd uitgekozen door Braziliaanse openbare aanklagers wegens het niet samenwerken in een corruptiezaak die de tolwegoperatie van het bedrijf onderzoekt.

Het Chinese energiebedrijf zal naar verwachting tegen het einde van de maand een bindend bod uitbrengen voor de controle over de waterkrachtcentrale van Santo Antonio, in de noordelijke staat Rondonia. De gesprekken om de dam te krijgen zijn al bijna twee jaar aan de gang.

State Power overweegt ook een bod uit te brengen op twee kolencentrales die het Franse Engie SA bezit in de Zuid-Braziliaanse staten Santa Catarina en Rio Grande do Sul. Engie zette de centrales zes maanden geleden te koop. Engie reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Adriana Waltrick, Braziliaans directeur van State Power, vertelde in mei aan Reuters, dat het bedrijf wilde blijven investeren in overnames nadat hij 2.25 miljard dollar had betaald voor een licentie voor de exploitatie van de waterkrachtcentrale São Simão, die eerder werd gerund door Companhia Energética de Minas Gerais, een staatsbedrijf.

(Suriname Mirror/Reuters)

Beslag op 60 villa’s van Venezolanen in Marbella, Spanje

De verdachten in uitgebreid witwasnetwerk zijn Spaanse bedrijven en Venezolaanse burgers

Onder aangehouden verdachten is de voormalige staatssecretaris van Elektriciteit in Venezuela


Spanje en de Verenigde Staten onderzoeken een uitgebreid witwasnetwerk van personen uit de elite van machthebbers in het straatarme Venezuela. Er is woensdag 17 oktober 2018 beslag gelegd op 115 panden in Madrid en Marbella, aldus de Spaanse Nationale Politie. In totaal zou er ruim een miljard zijn witgewassen in Europa. 

In Marbella ligt beslag op meer dan zestig luxe villa’s. In Madrid gaat het om een hotel en twee appartementengebouwen in het dure stadsdeel Salamanca. De verdachten zijn Spaanse bedrijven en Venezolaanse burgers. Er zijn op zeven plaatsen in Spanje doorzoekingen geweest in operatie 'Carabela'. De 115 objecten zouden een waarde van 60 miljoen euro hebben.

Verder ligt er beslag op bankrekeningen in Spanje en is een serie dure auto’s in beslag genomen. In Madrid zijn vier Venezolanen en een Argentijn aangehouden.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid participeert in het onderzoek.

Onder de aangehouden verdachten is de voormalige staatssecretaris van Elektriciteit in Venezuela, tussen 2001 en 2006, Nervis Villalobos Cárdenas, aldus de krant El Mundo vrijdag 19 oktober 2018 en ook de Argentijn Luis Fernando Vuttef. Spanje heeft een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd voor nog drie verdachten. Villalobos zat een jaar in uitleveringsdetentie, maar is nu onder voorwaarden vrij. De Verenigde Staten willen hem vervolgen voor corruptie met oliegelden van het staatsbedrijf Petróleos de Venezuela S.A. (PdVSA).

De Spaanse politie heeft nu ontdekt, dat er middels een bedrijf in Spanje geld werd witgewassen voor Venezolaanse politici en directeuren van het oliebedrijf PdVSA: Columbus. Dat bedrijf richtte weer het bedrijf Swiss Invest op dat onroerend goed kocht. Daarachter zou weer een bedrijvenstructuur zitten met vertakkingen naar Zwitserland, Malta en Italië.

Het onderzoek is ruim een jaar geleden begonnen. Er waren opvallende overboekingen van veel geld gedaan door een Portugees, Hugo Gois. Via dat netwerk is vermoedelijk een bedrag van 1,2 miljard dollar vanuit Venezuela in Europa geïnvesteerd. Dat zou ook blijken uit een Amerikaans onderzoek: Money Flight.

(Suriname Mirror/Crimesite.nl)

Agent op Martin Luther Kingweg neergeschoten door verdachte van beroving te Houttuin

Verdachte - oude bekende van de politie - op de vlucht door agenten in onderbenen geschoten


Een politieagent is vanmorgen, vrijdag 19 oktober 2018, iets over zeven uur op de Martin Luther Kingweg neergeschoten. Dat meldt het Korps Politie Suriname. De agent was op zijn motor het verkeer aan het regelen, toen hij door een burger werd geïnformeerd, dat een man die op dezelfde weg liep vermoedelijk deel uitmaakte van een groep van ten minste vier mannen die eerder op de ochtend een beroving had gepleegd in een woning aan de Vredenburgweg Serie-B te Houttuin, waar een jachtgeweer werd buitgemaakt. 

De agent besloot de man staande te houden. Bij die gelegenheid trok de man een vuistvuurwapen tevoorschijn en schoot op de politieman die in een onderbenen werd geraakt. De schutter sloeg vervolgen op de vlucht.

De gewonde politieman werd in een ambulance afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis te Paramaribo en verkeert buiten levensgevaar.

Het gebied werd door verschillende politie-eenheden uitgekamd op zoek naar de schutter. De vermoedelijke schutter werd na ongeveer twee uren door de politie gesignaleerd en aangehouden waarbij hij schotwonden heeft opgelopen aan zijn onderbenen. Ook hij werd in een ambulance afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis te Paramaribo.

De man blijkt Franklin H. te zijn, een oude bekende van de politie. Het vuistvuurwapen werd gevonden in de berm langs de Martin Luther Kingweg.

Voorzitter Surinaamse Politiebond: 'Politie schroomt niet op te treden tegen collega’s die in de fout gaan'

'Wij gaan geen misplaatste collegialiteit promoten'


De voorzitter van de Surinaamse Politiebond, Raoul Hellings, betreurt het dat collega’s in de fout gaan in een periode waarin de relatie tussen de bond, de korpschef en de minister zich aan het herstellen is. 'Dit werkt frustrerend', zegt Hellings vandaag, vrijdag 19 oktober 2018, in de Ware Tijd. Hij merkt op dat de politie niet schroomt om op te treden tegen eigen collega’s die in de fout gaan. 'Wij gaan geen misplaatste collegialiteit promoten', stelt hij.

Hellings gaat hiermee in op recente gevallen waarin politieambtenaren op verdenking van drugs- en economische delicten in verzekering zijn gesteld.

Ruim een week geleden zijn vijf agenten van de controlepost Stolkertsijver gearresteerd. Het vermoeden bestaat, dat zij zich hebben schuldig gemaakt aan onder meer mishandeling, overtreding van de Wet Verdovende Middelen en dwang. Verder zouden in beslag genomen drugs achterover zijn gedrukt.

Een ander geval dat zich drie weken geleden voordeed, betreft de inverzekeringstelling van twee inspecteurs van politie. Ze worden verdacht van het aannemen van giften en omkoping van een ambtenaar. De inspecteurs waren tewerkgesteld bij de Economische Controle Dienst.

De bondsman vindt het jammerlijk, dat het korps binnen een kort tijdsbestek in opspraak is geraakt. 'Het doet pijn als je hoort dat leden zijn aangehouden, vooral als je hoort waarvoor.' Hellings vraagt zich af wat de oorzaak is van het verkeerd handelen van de betreffende politieambtenaren. 'Waar heeft de organisatie steken laten vallen? Wat heeft hen gedreven tot de criminele handelingen?'

Op de vraag of het criminele gedrag van de collega's te maken kan hebben met de sociaal-economische situatie van het land, antwoordt hij: 'Als het economisch minder gaat voor deze ambtenaren, dan zouden zij zich aan iets schuldig hebben gemaakt dat navenant is. Het geld waarvoor deze collega's in opspraak zijn geraakt zouden zij nooit binnen het korps verdienen.'

Aartsbisdom Tijuana, Mexico, bevestigt moord op priester Ímar Arturo Orta

Arturo Orta de zevende priester die dit jaar in Mexico is vermoord... - Twee priesters vermistHet aartsbisdom Tijuana heeft de dood bevestigd van priester Ímar Arturo Orta. Het gaat om de zevende priester die dit jaar in Mexico is vermoord. Volgens lokale media werd de priester al enkele dagen vermist.

Op 12 oktober vonden de autoriteiten een dode man met verschillende schotwonden in een verlaten auto. Het aartsbisdom Tijuana bevestigt nu dat het de vermiste priester betreft.


Een anonieme medewerken van het Openbaar Ministerie heeft laten weten dat de dood van de priester als moord wordt onderzocht, meldt persbureau AP.


Orta is een van de tenminste 26 priesters die sinds 2012 in Mexico zijn vermoord. Het gaat om de zevende priester die dit jaar is vermoord. Ook worden momenteel twee priesters vermist.

In een verklaring, op 14 oktober gepubliceerd, heeft aartsbisschop Francisco Moreno Barrón van Tijuana zijn 'diep verdriet' kenbaar gemaakt.

De priester was werkzaam als pastoor van de H. Koning van Frankrijk parochie in Tijuana, een gebied aan de grens met de Amerikaanse Staat California. 'De dood van Padre Arturo is een groot verlies voor ons bisdom, maar bovenal een groot verdriet voor zijn parochiegemeenschap', aldus de aartsbisschop.


De Mexicaanse bisschoppenconferentie heeft in een verklaring de autoriteiten verzocht om zo spoedig mogelijk opheldering te geven over de moord.

(Suriname Mirror/El Diario de Chihuahua/Katholiek Nieuwsblad/Twitter/CNA/Aleteia/)

159 Migranten uit Midden-Amerika ontdekt in overvolle vrachtwagen bij Saltillo, Mexico

(Bron foto: Twitter/@CapitalCoahuila)
95 Migranten uit Honduras, 61 uit Guatemala en 3 uit El Salvador - Chauffeur en bijrijder opgepakt


In het noorden van Mexico zijn 159 migranten uit Midden-Amerika opeengepakt in een overvolle vrachtwagen ontdekt. Een zestigtal van hen was minderjarig, aldus de politie. 

De vrachtwagen bevond zich in de omgeving van Saltillo, de hoofdstad van de deelstaat Coahuila die aan Texas grenst. Toen de politie de truck tegenhield voor een controle, hoorden ze geluid uit de vrachtruimte komen en werden de mensen ontdekt.

De chauffeur en zijn bijrijder werden gearresteerd.

De mensen hadden geen verblijfsvergunning voor Mexico. Het ging om 95 migranten uit Honduras, 61 uit Guatemala en 3 uit El Salvador. Ze kregen medische bijstand. Mexico is een transitland voor migranten uit Midden-Amerika die op weg zijn naar de VS.


(Suriname Mirror/Belga)

Peruaanse kinaplant met uitsterven bedreigd, omdat enorme delen van het bos worden gekapt voor plantages

Bredere cinchona-soort wordt gebruikt bij productie anti-malariamedicijn kinine

(Bron foto: Phys.org)

Pre-Columbiaanse mensen gebruikten zijn schors als medicijn, terwijl de Zuid-Amerikaanse bevrijder Simon Bolivar het in het wapenschild van Peru opnam, maar de kinaboom staat voor een strijd om te overleven, omdat enorme delen van het bos worden gekapt om plaats te maken voor plantages. 

De bredere cinchona-soort wordt gebruikt bij de productie van het anti-malariamedicijn kinine. Maar experts zeggen, dat de kinaboom vanwege 'overheidsverwaarlozing' met uitsterven wordt bedreigd, terwijl veel Peruanen die boom niet langer kunnen onderscheiden van vijgenbomen of quinoa-planten.

'Peru heeft 20 van de 29 cinchona-species ter wereld, maar al zijn ze moeilijk te vinden vanwege ontbossing, degradatie van de bodem en de groei van de landbouw', vertelde bosbouwkundige Alejandro Gomez aan persbureau AFP. 'Hun leefgebied is erg fragiel en ze worden blootgesteld aan uitroeiing door het verbranden van grote stukken land om koffie en andere gewassen te verbouwen, en ook voor de kwaliteit van hun hout', voegde Gomez toe, die een conserveringsproject leidt.

Kina bomen groeien tot 15 meter hoog, in vochtige bossen tussen 1.300 en 2.900 meter boven zeeniveau, meestal in het noordwesten, maar ook in het centrum van Peru. Het werd voor het eerst gebruikt voor medicinale doeleinden door de pre-Columbiaanse volkeren van Peru, Colombia, Ecuador en Venezuela om koorts en pijn te behandelen, maar nu wordt cinchona ook gebruikt in de productie van tonisch water en angosturabitter, een alcoholische drank die wordt gebruikt in Peru's nationale cocktail, pisco sour.

Volgens Jose Luis Marcelo, professor aan de Universidad Nacional Agraria La Molina (UNALM), dreigen 'zes cinchonas die alleen in Peru groeien en een hoge concentratie kinine bevatten, te verdwijnen'.

Het Nationaal Historisch Museum van de Universidad Nacional Mayor de San Marcos, UNMSM, zegt dat er slechts 500-600 van de Cinchona officinalis soorten, of kleurloze schors, in het land zijn achtergebleven. Specialisten hebben zowel de centrale als lokale overheden om hulp gevraagd bij het beschermen van de bomen, maar zonder succes.

Marcelo zegt, dat de Universidad Nacional Agraria La Molina teams van specialisten nodig heeft om 'dit pictogram van het nationale wapenschild te herstellen, maar er is geld nodig'. Onderwijs kan ook nodig zijn om de Peruanen het verschil te leren tussen de cinchona en de vijgenboom.

Op sommige vlaggen verkocht in winkels voorafgaand aan nationale feestdagen, heeft onderzoeker Roque Rodriguez een afbeelding van de vijgenboom gevonden in plaats van een kina. Het feit dat vlaggenmakers niet het verschil kunnen zien tussen de twee planten 'toont de onwetendheid' van de Peruanen als het gaat om hun nationale boom, zei Rodriguez, die de cinchona probeert te klonen om het opnieuw te introduceren in het hele land, tegen AFP.

In 2008 keurde het Peruaanse Congres een wet goed waarin verschillende in het wild levende soorten werden omschreven als natuurlijk erfgoed, maar de tekst omschreef quinoa als Cinchona officinalis. Maar, quinoa is een ontbijtgranen, geen boomachtige kina, zegt Rodriguez.

Hoewel de huidige Peruaanse regering de cinchona misschien niet op prijs stelt, was haar schors in Europa zeer gewild toen het in 1631 door een jezuïetenpriester naar het oude continent werd gebracht. Daar werd het gebruikt voor de behandeling van scrapie, een dodelijke ziekte die schapen en geiten treft, en cinchona-soorten zijn inmiddels buiten Zuid-Amerika geplant.

De soort is genoemd naar de gravin van Chinchon, nadat haar leven was gered door haar schors. Bolivar en het ontluikende Peruaanse Congres besloten toen in 1825, kort na de onafhankelijkheid van Spanje, de cinchona op te nemen in het wapen als erkenning van zijn geneeskrachtige voordelen.

(Suriname Mirror/Phys.org/AFP)

Rechter in hoger beroep stelt Peruaanse oppositieleidster Keiko Fujimori in vrijheid

Keiko Fujimori zat een week vast nadat ze was gearresteerd in een lopend corruptieonderzoek

- Fujimori blijft verdachte in onderzoek niet-gedeclareerde financiële bijdragen aan haar presidentiële campagne van 2011
- Het geld zou afkomstig zijn van de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht


Een rechter in hoger beroep heeft de Peruaanse oppositieleidster Keiko Fujimori vrijgelaten, een week nadat ze was gearresteerd in een lopend corruptieonderzoek. De dochter van de voormalig leider van Peru, Alberto Fujimori, huilde toen de rechter zijn uitspraak woensdagavond 17 oktober 2018 voorlas en liet critici verbijsterd achter toen ze de rechtbank verliet.

Een bericht gedeeld door Keiko Fujimori (@keikofujimorih) op


Fujimori blijft verdachte in een onderzoek naar niet-gedeclareerde financiële bijdragen aan haar presidentiële campagne van 2011, in totaal ongeveer $ 1.2 miljoen. Ten minste 19 anderen zijn in de zaak gearresteerd. Het geld zou afkomstig zijn van de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht, onderdeel van een van de grootste corruptieschandalen ooit in Latijns-Amerika, met gevolgen voor politici en zakenleiders in meer dan 10 landen.

Fujimori, een tweemaal verslagen presidentskandidate, leidde de krachtige conservatieve oppositiepartij, Fuerza Popular, die een meerderheid heeft in het Congres, sinds de arrestatie van haar vader in 2007. Ze was een sleutelfiguur in het omverwerpen van voormalig president Pedro Pablo Kuczynski in maart vanwege banden met Odebrecht.

Sinds juni onderzoeken Officieren van Justitie beschuldigingen dat drie voormalige presidenten steekpenningen hebben aangenomen die zijn vermomd als campagnefondsen van Odebrecht, dat centraal staat in politieke schandalen in heel Latijns-Amerika.


Voormalige presidenten Kuczynski, Alan Garcia en Alejandro Toledo namen allemaal niet-aangegeven campagnebijdragen aan in ruil voor beloften om lucratieve contracten aan te bieden aan Odebrecht, aldus openbare aanklagers.

Fujimori's arrestatie kwam een ​​week nadat haar 80-jarige vader's presidentiële gratie voor misdaden tegen de menselijkheid door een hoogste rechtbank was ingetrokken. Na zijn uitlevering uit Japan aan Peru in 2007, werd Alberto Fujimori veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf wegens bevelvoerende doodseskaders die burgers afslachtten tijdens een 'counter insurgency' campagne tijdens zijn rechtse regeertermijn. Later werd hij schuldig bevonden aan corruptie.

De juridische problemen van Keiko Fujimori kunnen president Martin Vizcarra helpen, die het Congres vorige maand dreigde te ontbinden om de oppositie onder druk te zetten om zijn voorgestelde gerechtelijke en politieke hervormingen door te voeren.

Fujimori heeft de beschuldigingen tegen haar altijd ontkend en beweert dat ze het slachtoffer is van politieke vervolging.

In een met de hand geschreven verklaring op Twitter op de dag van haar arrestatie, zei Fujimori dat ze achttien jaar lang was vervolgd zonder bewijs.


(Suriname Mirror/Aj Jazeera/Twitter)

Militairen in Ecuadoraans leger beschuldigd van verkopen wapens aan FARC-dissidenten

Zeven soldaten en zeven burgers gearresteerd die actief waren in afgelegen kustplaats San Lorenzo


De Ecuadoraanse autoriteiten hebben militairen in het leger ontmaskerd die naar verluidt wapens verkochten aan de dissidente FARC-leider (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) Walter Arizala, alias 'Guacho', van het Oliver Sinisterra Front, dat terreur heeft gezaaid op de grens tussen Ecuador en Colombia. 

Officieren van Justitie, samen met inlichtingeneenheden van de Nationale Politie, bevestigden de gevangenneming van 14 mannen op woensdag 17 oktober 2018, waaronder zeven soldaten en zeven burgers die activiteiten uitvoerden in de afgelegen kustplaats San Lorenzo in het noordwesten van Ecuador, een gebied waar Guacho actief was.Uit het onderzoek blijkt, dat deze mannen mogelijk deel uitmaken van een georganiseerde misdaadgroep die zich bezighoudt met drugshandel en wapenhandel en die verband houden met doden, gemeld langs de grillige grens tussen Colombia en Ecuador. Het vermoeden bestaat dat deze mannen werk zware wapens hebben geleverd aan FARC-dissidenten.

Ecuador heeft jacht gemaakt op het Oliver Sinisterra Front, onder auspiciën van 'Operatie Kameleon'.

Tijdens een persconferentie betreurde de legerbevelhebber, Roque Moreira, het feit dat de reputatie van het Ecuadoraanse leger is bezoedeld door deze aantijgingen, en verklaarde dat, 'We zijn gekwetst door wat er gebeurt'. Hij beloofde volledige transparantie en samenwerking met de onderzoeken, zodat de rechtsstaat kan worden toegepast als openbare aanklagers de details van de verontrustende relatie ontrafelen.

Volgens de Officier van Justitie, María Coloma, vonden de invallen plaats in pakhuizen van de strijdkrachten in de Loja, Quito, Santo Domingo, Guayaquil en Taura.

Het Oliver Sinisterra Front heeft verschillende gruweldaden begaan in de grensregio, inclusief de ontvoering en de daaropvolgende moord op een journalistiek team van de Ecuadoraanse krant El Comercio, samengesteld uit de journalist Javier Ortega, de fotograaf Paúl Rivas en de chauffeur Efraín Segarra. Ze zijn ook verantwoordelijk voor de dood van een Ecuadoraans echtpaar, Oscar Villacís en Katty Velasco, die in gevangenschap in de handen van de terroristische groep omkwamen. Ze hebben dit jaar ook meer dan een dozijn aanslagen gepleegd in de noordwestelijke provincie Esmeraldas, grenzend aan Colombia.

Terwijl veiligheidsdiensten beweerden Guacho afgelopen september zwaar te hebben verwond in de dichte vegetatie rondom de Colombiaanse stad Tumaco, Nariño, werd dit ontkend door de Colombiaanse president Iván Duque. Met betrekking tot de versie waarin Guacho was gewond, zei hij dat de uitleg en details over de operatie al waren ingediend door generaal Alberto Mejía, commandant van de Colombiaanse strijdkrachten. 'Generaal Alberto Mejía heeft hierover in het bijzonder verklaringen afgelegd en ik wil onze veiligheidstroepen vertellen dat we trots zijn op wat ze doen.' Hij voegde eraan toe: 'We gaan verder in de jacht op die crimineel die bekend staat als  Guacho.'

Zowel de Colombiaanse als de Ecuadoraanse regering nemen serieuze maatregelen om de activiteiten van het Front te verstoren en het ongrijpbare hoofd Guacho op te pakken. Ze hebben de financiën van de organisatie gevolgd, veel van zijn topleiders in de kraag gevat en grote hoeveelheden verdovende middelen geconfisqueerd. Deze week onderschepte de Colombiaanse marine een speedboot voor de kust van de zuidwestelijke Colombiaanse staat Nariño die bijna een ton cocaïnehydrochloride bevatte.
Volgens de autoriteiten stond de zending onder toezicht van Guacho en was bestemd om naar Centraal-Amerika te worden verscheept. Met een gewicht van 940 kilo, zou de drugverzending worden geschat op ongeveer $ 9 miljoen, verborgen in een valse bodem die in de boot was gebouwd en ingepakt in plastic verpakkingen. De inbeslagname vond plaats in de sector van Estero Aguaclara, aan de rand van Tumaco, waar Guacho territoriale controle heeft.

(Suriname Mirror/PanAm Post/El Tiempo/Twitter)

Geleidelijke ontbossing van Amazone gebieden in Colombia bedreigt inheemse stammen

De Nukak Maku zijn gebruikt als slaven, dienaren en prostituees, of zijn verdreven voor coca


Noch wetten noch acties van de staat hebben de geleidelijke ontbossing van Amazone gebieden in Colombia kunnen tegen gaan, die de huizen van inheemse stammen omvatten die tientallen jaren, zelfs eeuwen, hebben geprobeerd om contact van buitenaf te vermijden. De knagende vernietiging bedreigt aangewezen reservaten zoals het Chiribiquete National Park en de nabijgelegen reservaten Nukak Maku en Yaguará II die Chiribiquete verbinden met het Macarena National Park

De stammen die in deze beschermde gebieden leven, hebben goede redenen om bang te zijn voor contacten met de 'blanke man'. Onderzoeker Roberto Franco heeft een reeks historische documenten en interviews met inheemse denkers verzameld om Cariba Malo te schrijven, een geschiedenis van de Yuri - een van de inheemse volkeren in vrijwillige isolatie (PIAV, Pueblos Indígenas en Aislamiento Voluntario), zoals de situatie is gecategoriseerd. Hun isolement, schrijft hij in het boek, 'is een daad van verzet die opkomt uit de diepe overtuiging, dat hun vrijheid en onafhankelijkheid belangrijker zijn dan de omringende wereld van andere mensen of de karibas (blanken).'

De Yuri, Urumi en Passé zijn de namen van de inheemsen die de rivieren waarop ze leefden 'op gingen', om te ontsnappen aan rubberboeren en blanke kolonisten in het algemeen. De afgelopen 35 jaar heeft de staat geweten van hun aanwezigheid, maar de wettelijke en praktische maatregelen zijn onvoldoende gebleken om schadelijke contacten tussen 'koloniale' indringers en autochtonen te voorkomen.

In de jaren tachtig ontwikkelde Colombia haar National Parks System en vormde in 2002 het eerste nationale park met een territorium dat was bedoeld om geïsoleerde stammen te beschermen: het Puré-Nationaal Park grenzend aan Brazilië, tussen de rivieren Caquetá en Putumayo.

Het Chiribiquete Park is in het afgelopen decennium twee keer uitgebreid en uit onderzoek blijkt dat het verschillende PIAV's herbergt (onder andere Carijonas, Huitoto en Urumis). Eerder dit jaar gaf het ministerie van Binnenlandse Zaken decreet 1232 uit en herhaalde zijn vastberadenheid om hun bestaan en levensomstandigheden te beschermen, waaronder vrijwillige isolatie.

De oprukkende grenzen van landbouwgronden en ongecontroleerde ontbossing, evenals een 'delicate' wet en orde situatie in deze delen, oefenen een aanzienlijke druk uit op de westelijke segmenten van de versterking van het Chiribiquete Park.

Specifiek op de bovenloop van de rivieren Camuya en Yarí zijn grote gebieden geleidelijk bezet door families van buitenaf. Deze invallen zijn afkomstig van de vlaktes van Yari en Cuemaní, en rond Cartagena del Chairá. Met behulp van deze rivieren hebben houthakkers, mijnwerkers, landbezetters of drugsdealers de macht om het leefgebied van de inheemse bewoners te vernietigen.


Slechts één van de kwetsbaarheden van de inheemsen tegen hen is hun gebrek aan immuniteit tegen ziekten die nieuwkomers zullen brengen, die herinnert aan de biologische volkerenmoorden door de 16e-eeuwse Spaanse veroveraars.

Het Nukak Maku-reservaat werd in 1993 opgericht en uitgebreid in 1997. Sinds hun eerste contact met buitenstaanders in Miraflores (Guaviare) hebben de Nukak Maku te lijden gehad van talloze gewelddaden en gedwongen verplaatsingen die velen hebben gedwongen om te leven als bedelaars in de straten van San José del Guaviare. De Nukak Maku zijn gebruikt als slaven, dienaren en prostituees, of zijn van hun territorium verdrongen om plaats te maken voor coca-teelt, de deur openzettend voor vernietiging met pesticiden, mijnbouw en wegenbouw, naast andere commerciële of criminele activiteiten.

Dit gebied wordt over het algemeen bekeken door zowel grote landbouwbelangen als kleine tot middelgrote telers, waaronder cocaboeren. Momenteel lijkt het erop, dat niemand de Nukak Maku verdedigt of handelt om te stoppen met aantasting van hun omgeving. Het verzuim van de staat om infrastructuren of diensten in de versterkte zone te upgraden (na 1997) heeft ook regionale belangen aangemoedigd om ontwikkelingsplanning voor het hele parkgebied ter discussie te stellen.

De aanwezigheid van FARC-dissidenten (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) is aanzienlijk, evenals die van grote veehouders uit Macarena. De Pijao hebben de uitbreiding van wegen van Puerto Cachicamo aan de kaak gesteld, hoewel de autoriteiten amper hebben gereageerd op verzoeken om ze te laten verwijderen. Naast het effenen van de weg naar meer kolonisatie, gaan de wegen ook door Chiribiquete.

De staat laat zien dat zij weinig vermogen heeft om te reageren op deze onregelmatige en bloeiende markt voor nieuwe gronden, waarvan sommige, zoals luchtfotografie laat zien, worden gebruikt om coca te planten. Dit voorbehoud dient als een cruciale, ecologische link tussen de Chiribiquete- en Macarena-parken, zelfs als het wordt opengesneden voor de hulpeloze blik van de natie.

(Suriname Mirror/Worldcrunch/El Espectador) 

Kalloe (VHP) plaatst vraagtekens bij wijze waarop SML-bezittingen zijn overgenomen door Westland Sama

'Zeer vreemde constructie toegepast door  particulier te laten investeren in staatsonderneming'


Assembleelid Jitendra Kalloe (VHP) plaatst grote vraagtekens bij de wijze waarop bezittingen van staatsbedrijf Stichting Machinale Landbouw (SML) zijn overgenomen door Westland Sama Group. Er is volgens hem een zeer vreemde constructie toegepast door een particulier te laten investeren in een staatsonderneming. 'Het is ook niet duidelijk of ondernemer Johnny Mahespalsingh, president-commissaris van Westland Sama Group, de schulden van SML heeft overgenomen', stelt Kalloe vandaag, vrijdag 19 oktober 2018, op Starnieuws. 

Het terrein van het SML-complex, groot 15,3303 hectare, onder C2605 waarop de droger, pellerij, opslag en andere objecten staan, is de 13e oktober door het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer overgedragen aan Westland Sama Group NV. Er is een krediethypotheek gevestigd op dit perceelland op 6 september van Srd 23 miljoen. In 2013 is een taxatie opgemaakt van de objecten op het SML-complex ter waarde van zo'n 7 miljoen Amerikaanse dollar.

Kalloe voert aan dat de regering nooit enige informatie heeft gegeven over:

1. Wat de schulden van het staatsbedrijf SML zijn geweest.
2. Hoeveel hectare grond aan SML toebehoort.
3. De status van de mini pellerij die is gekocht via SML te Industrie Park.

Er is nimmer een begroting gepresenteerd hoeveel de kosten zijn voor de rehabilitatie van SML. Uit informatie van ingewijden kunnen volgens Kalloe de werkzaamheden die verricht zijn, niet meer dan Srd 4 miljoen gekost hebben. 'Is er geen sprake van facilitering van corruptie als dan Srd 23 miljoen krediet hiervoor wordt genomen, dus 19 miljoen meer dan wat werkelijk is geïnvesteerd?', vraagt de volksvertegenwoordiger zich af.

Bij het stellen van vragen in De Nationale Assemblee heeft de regering geen informatie willen verschaffen over Westland Sama Group. 'Hoe kan een Staatsbedrijf uitgegeven worden aan Sama Group N.V? Loyalisten van de NDP en groot-financier van de partij krijgen een compleet rijstverwerkingsbedrijf van 7 miljoen Amerikaanse dollar plus een krediet van Srd 23 miljoen', stelt Kalloe.

Bovendien zit Mahespalsingh in de besturen van ADRON (Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie) en de mini pellerij die de Staat heeft gekocht te Industrie Park. Hij is ook president-commissaris van SML. Er is hier duidelijk sprake van conflict of interest. Deze kwestie zal in De Nationale Assemblee aan de orde worden gesteld, kondigt de politicus aan.

Recherche van het Korps Politie Curaçao weer aan het werk

Definitieve overeenkomst bonden en regering over pakket veiligheidsmaatregelen in zicht
Naar verwachting pakt de recherche van het Korps Politie Curaçao vandaag het werk weer op. Dan wordt zeer waarschijnlijk een definitieve overeenkomst bereikt tussen vakbonden en regering over een pakket veiligheidsmaatregelen. Er moeten enkel nog twee plooitjes gladgestreken worden, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 19 oktober 2018. 

'Ik ga ervan uit dat het morgen (vandaag) goed komt', aldus minister van Justitie, Quincy Girigorie gisteravond. 'Dat moet goed komen', bevestigde Asmara Thodé van de ambtenarenvakbond Abvo.

Girigorie wilde niet uitweiden over het pakket aan maatregelen. 'Dat lijkt me niet verstandig, maar belangrijk is dat het de mensen die het betreft geruststelt. Daar gaat het om. De politie is de afgelopen jaren te veel bezig geweest met de veiligheid van de burger en is zichzelf daarbij enigszins uit het oog verloren.' 

'U zult zich direct afvragen hoe we die extra veiligheidsmaatregelen zullen financieren. Daar heb ik al over gesproken met de minister van Financiën, Kenneth Gijsbertha. Hij steunt me hierin, want hij beseft hoe belangrijk het is.' 

Zorgen politie Curaçao na diefstal grote hoeveelheid vuurwerk uit containers in Kruithuis

'Dit zijn zeer zware explosieven, als je niet weet hoe ermee om te gaan, kunnen er zeer ernstige ongelukken gebeuren'


De politie en vuurwerkexploitant Gustavo Semeleer smeken de dieven van een grote hoeveelheid vuurwerk uit twee containers in het Kruithuis haast om het terug te brengen. 'Dit zijn zeer zware explosieven', aldus politiewoordvoerder Imro Zwerwer gisteren tijdens een speciaal ingelaste persconferentie. 'Als je niet weet hoe ermee om te gaan, kunnen er zeer ernstige ongelukken gebeuren.' Dit schrijft vandaag, vrijdag 19 oktober 2018, het Antilliaans Dagblad.

Volgens Zwerwer is het onderzoek naar de diefstal, die woensdagavond plaatsvond, in volle gang. De recherche richt zich daarbij op het vinden van de daders, maar bovenal van het gestolen vuurwerk.


'Dit mag niet op straat blijven', stelt de politiewoordvoerder. 'Het is van het grootste belang om álles terug te krijgen.'

Semeleer, die een bedrijf heeft in het afsteken van professioneel vuurwerk, is in ieder geval ‘een doos of zeventig’ kwijtgeraakt. 'Daaronder zitten watercakes en nightshells. Die kun je niet zomaar afsteken. Je moet echt goed weten wat je doet en je hebt er zelfs specifieke apparaten voor nodig. De watercakes zijn bedoeld voor op het water. Je schiet ze af en dan komen ze als een soort van ‘balas’ (kogels) op het oppervlak terecht. Dan ontploffen ze en dat geeft een prachtig effect. Maar als je ze zou afsteken op de grond, kunnen er heel enge dingen gebeuren.'

Ook Dikmar Oleana, vertegenwoordiger van de brandweer, benadrukte dat het gestolen vuurwerk uit Semeleers container geen ‘kinderspel’ is en niet is bedoeld voor particulieren. Het vuurwerk uit de andere container betrof wel vooral consumentenvuurwerk.

'NDP is al heel lang bezig mij over te halen om de paarse partij te ondersteunen'

Assembleelid Waidoe (PL): 'Ik ben nog steeds Pertjajah Luhur'

PL-leider Somohardjo: 'Trouwens, het is de policy van de NDP om iemand onbetrouwbaar te doen lijken'


Assembleelid William Waidoe (PL) erkent vandaag, vrijdag 19 oktober 2018, op Starnieuws, dat de NDP al heel lang bezig is hem over te halen om de paarse partij te ondersteunen. 'Ik ben nog steeds Pertjajah Luhur', zegt de politicus. Hij ontkent dat hij de overstap gedaan heeft naar de NDP. 

Speculaties laaiden hoog op nadat Waidoe woensdag in, aldus Starnieuws, extase sprak over de herstart van de rijstfabriek van Wageningen door Westland Sama Group, waarvan de ondernemer Johnny Mahespalsingh (NDP) de president-commissaris is.

Waidoe stelde bij de ingebruikname van de rijstfabriek, dat het voor hem niet uitmaakt wie de fabriek heeft opgestart. Hij is een nationalist en is blij met deze ontwikkeling. Waidoe merkt op, dat hij door emoties mogelijk overenthousiast is overgekomen, maar hij zal de kritische vragen die gesteld moeten worden over de overname van de fabriek door Westland Sama Group, in De Nationale Assemblee stellen. Op feestjes heerst er een andere sfeer, merkt de volksvertegenwoordiger op.

'De voorzitter is er op de hoogte van dat ik ben ingegaan op de uitnodiging aan de fractie. En onze aanwezigheid is niet onopgemerkt gebleven.'


Waidoe stond op zijn verjaardag op het podium van de Westland Sama Group van ondernemer John Mahespalsingh (NDP) in verband met de herstart van de rijstfabriek. Waidoe zegt, dat PL-voorzitter Paul Somohardjo op de hoogte was dat hij naar de herstart zou gaan. De fractie had een uitnodiging gekregen. Somohardjo belde hem om te feliciteren met zijn verjaardag en ook met de opening van zijn bedrijf WDO Consultancy. Somohardjo had er graag bij willen zijn, maar kon wegens omstandigheden niet naar Nickerie afreizen. 'Hij heeft mij heel veel succes toegewenst in deze nieuwe uitdaging en kracht, wijsheid en gezondheid van de Almachtige', geeft Waidoe aan.

De PL-voorzitter zegt in een reactie, de speculaties over een mogelijke overstap van Waidoe ook te hebben gehoord, maar heeft geen enkele reden om te twijfelen. 'Waidoe was woensdag jarig en we waren aan de telefoon. Hij heeft me inderdaad verteld, dat hij zou ingaan op de uitnodiging voor de herstart van de rijstfabriek van Wageningen. En dat mag. Hij is parlementariër voor het district Nickerie. Ik heb niet kunnen waarnemen dat hij is overgelopen.'

Somohardjo merkt op, dat Waidoe keer op keer heeft gezegd dat hij niet te koop is. 'Natuurlijk is alles mogelijk en is het soms koffiedik kijken, maar ik heb geen enkele reden om te twijfelen. Ook binnen het parlement is zijn gedrag zoals we binnen de oppositie mogen verwachten. Trouwens, het is de policy van de NDP om iemand onbetrouwbaar te doen lijken. Dus voor mij is er niets aan de hand', benadrukt Somohardjo.

Gail Eijk stapt op bij Apintie

(Bron foto:  Gail Eijk/Facebook)
Eijk voelt zich 'in een positie gemanoeuvreerd'...


De bekende journaliste - en emo-gevoelsmens - Gail Eijk (46) stopt bij radio- en televisiezender Apintie. Dit heeft Eijk donderdag 18 oktober 2018 bekendgemaakt op haar Facebook-pagina. 

'Helaas is het anders gegaan dan ik had gewild en voelde ik mij in een positie gemanoeuvreerd waarbij ik de eer aan mijzelf wou houden en heb ik besloten om mijn loopbaan bij Apintie Radio & Televisie te beëindigen', schrijft Eijk, die net terug is van een vakantie in Nederland, zonder verder in te gaan op de vraag waarom zij voelde 'in een positie' te zijn 'gemanoeuvreerd'...

De journaliste kwam in november 2005 bij Apintie en vervulde daar de taak als Hoofd Nieuwsdienst. Eijk kijkt met een goed gevoel terug op 13 jaar Apintie.

'Het is jammer, maar ik kijk met een dankbaar hart terug. Ik heb enorm veel geleerd. Ik ga nu rustig kijken in welke richting of waar mijn volgende uitdaging ligt.'

Hogere celstraf in hoger beroep voor zelfverklaard apostel op Curaçao

Gevangenisstraf van 14 jaar voor reeks zedendelicten met jonge vrouwelijke leden kerkgemeenschap

- 'Niet kan worden volstaan met geëiste straf van 12, dat onvoldoende recht doet aan de ernst van de feiten'
-  Verdachte: 'Sprake van een complot om mij en mijn kerk buiten spel te zetten'


Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie heeft donderdag 18 oktober 2018 de 54-jarige Orlando I.B. uit Curaçao veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 jaar voor een reeks zedendelicten gepleegd met jonge vrouwelijke leden van zijn kerkgemeenschap. Ook is de man door het Hof ontzet uit zijn beroep van kerkleider voor de duur van 19 jaar, zo bericht het Hof.

De verdachte heeft ter terechtzitting in hoger beroep voor het eerst een inhoudelijke verklaring afgelegd. Daarbij heeft hij alle beschuldigingen stellig ontkend. Volgens hem is sprake van een complot om hem en zijn kerk buiten spel te zetten.

Vanuit de kerken ‘New Song’ en ‘House of Worship’ zouden ex-leden van zijn kerk zijn benaderd en opgedragen om valse verklaringen tegen hem af te leggen.


Ten aanzien van een van de aangeefsters meent hij, dat de beschuldiging ook kan voortkomen uit wraak van haar moeder, die hem zou verwijten dat zij van haar man is gescheiden. Het Hof acht deze verklaring van de verdachte ronduit ongeloofwaardig. De verdachte heeft niets naar voren gebracht dat afbreuk doet aan de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van de aangeefsters. Integendeel zelfs: door zijn verklaring winnen die betrouwbaarheid en geloofwaardigheid juist aan kracht.

Delen uit een audio-opname, een van de bewijsmiddelen, die een van de aangeefsters heimelijk maakte, werden ter terechtzitting door het Hof afgespeeld. Daarop is te horen, dat de verdachte de aangeefster om vergeving vraagt voor onzedelijke daden. De verdachte heeft verklaard, dat de onzedelijke daad waarvoor hij vergeving heeft gevraagd, een omhelzing van aangeefster was tijdens één van de kerkdiensten. Die omhelzing zorgde ervoor, zo beweerde hij, dat zij seksuele gevoelens voor hem ontwikkelde. Volgens de bijbel zou de verdachte voor deze 'religieuze fout' vergeving moeten vragen. Die verklaring heeft het Hof met verbazing aangehoord zo wordt overwogen in het vonnis.

In het gehele gesprek wordt daarover immers met geen woord gerept, sterker nog, vele passages in het gesprek wijzen erop dat het wel degelijk ging over een seksuele relatie en/of seksuele handelingen tussen de verdachte en aangeefster. De verdachte heeft bovendien tijdens het gesprek weinig moeite gedaan om de beschuldigingen van aangeefster tegen te spreken. De conclusie van het Hof is dan ook, dat de verklaring van de verdachte dat hij slechts een 'religieuze fout' heeft toegegeven, naar het rijk der fabelen moet worden verwezen. Het Hof overweegt met betrekking tot deze audio-opname verderop in het vonnis, dat deze opname een verbijsterend inzicht geeft in de geraffineerde wijze waarop hij aangeefster van ieder gevoel voor zelfrespect weet te ontdoen en haar de schuld volledig in de schoenen weet te schuiven. Het Hof rekent de verdachte deze beschuldigende houding jegens de slachtoffers zeer aan.

Het Gerecht in eerste aanleg had de verdachte een gevangenisstraf voor de duur van 9 jaar opgelegd. Het Hof stelt net als het Gerecht vast, dat met het huidige Wetboek van Strafrecht het strafmaximum voor een aantal bewezen verklaarde feiten is verlaagd. Anders dan het Gerecht meent, is het Hof van oordeel ,dat dit verlaagde strafmaximum nog geen reden is voor een verlaging van de op te leggen straf. De wetgever heeft nadrukkelijk te kennen gegeven, dat de verlaging van het strafmaximum niet zozeer te maken heeft met de strafwaardigheid van de desbetreffende feiten, als wel met het meer onderling in balans brengen van de verschillende strafbedreigingen in het nieuwe Wetboek van Strafrecht. Bovendien laat het onverlet dat het strafmaximum in deze zaak een gevangenisstraf voor de duur van 20 jaren is.

Het Hof is van oordeel dat met de opgelegde straf niet kan worden volstaan en dat ook de in hoger beroep geëiste straf van 12 jaar onvoldoende recht doet aan de ernst van de feiten. Bij het op deze wijze misbruiken van zoveel jonge slachtoffers gedurende zo’n lange tijd past een gevangenisstraf voor de duur van 14 jaar. De maximale ontzetting uit zijn beroep van kerkleider, 19 jaar, wordt eveneens passend geacht.

De verdachte en het Openbaar Ministerie hebben 14 dagen de tijd om cassatie bij de Hoge Raad in Nederland in te stellen.