zaterdag 6 april 2019

Stichting Monumentenzorg Curaçao (SMZ) viert haar 65-jarig bestaan

(Bron: St. Monumentenzorg Curaçao)
'De stichting draagt zorg voor de Curaçaose handelsnaam als Werelderfgoedeiland'


De Stichting Monumentenzorg Curaçao (SMZ) vierde gisteren haar 65-jarig bestaan. Een niet meer weg te denken organisatie, die een grote bijdrage heeft geleverd aan het herstel van monumenten; niet alleen fysiek, maar ook wat betreft het bewustzijn van het belang en de pracht van monumentale panden, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 6 april 2019. 

Zelf zegt SMZ er dit over: 'Vanaf de allereerste renovatie van Landhuis Brievengat in 1954, tot een monumentenbestand van ruim 120 landhuizen, herenhuizen en markante historische gebouwen, draagt de stichting zorg voor de Curaçaose handelsnaam als Werelderfgoedeiland.'

Landhuis Brievengat werd in 1954 door Shell overgedragen aan Stichting Monumentenzorg Curaçao en was daarmee het eerste restauratieproject van de stichting. In de loop van de afgelopen 65 jaar heeft SMZ ruim 120 objecten aangekocht, gerestaureerd en in beheer ter beschikking gesteld aan uiteenlopende bedrijven, organisaties en particuliere bewoners.

De stichting is nauw betrokken bij de ontwikkeling van de binnenstad van Willemstad en heeft zich ingezet om voor Willemstad als geheel een plek op de Unesco Werelderfgoedlijst te bemachtigen. 'De vier districten van Willemstad: Punda, Otrobanda, Scharloo en Pietermaai vormen immers de historische trekpleister voor toeristen uit alle windstreken', aldus SMC.

Na 65 jaar is de klus nog niet af en gaat het werk nog door. 'De focus voor de komende periode ligt op de combinatie wonen en werken in historische panden', aldus directeur Marcel Dennert.

Huize Sebastopol, nabij de busterminal in Otrobanda, dat momenteel wordt gerestaureerd, is een goed voorbeeld van deze ontwikkeling. Op de begane grond zullen commerciële ruimtes worden aangeboden, terwijl er op de verdiepingen woonruimtes worden gecreëerd.

Stichting Monumentenzorg Curaçao is aanjager van planologische ontwikkeling van onder andere Fleur de Marie en Skálo Abou. Hierbij werkt de stichting nauw samen met ondernemers uit onder andere de creatieve en tech-sector om deze stadsdelen nieuw leven in te blazen. De stichting spant zich in het publieke bewustzijn en de interesse voor het stedelijke erfgoed van historisch Willemstad en elders op het eiland te vergroten. SMZ uit het belang van een breed maatschappelijk draagvlak onder meer in haar motto ‘Tua Res Agitur’ (Het gaat om uw zaak).

The Hidden Voices of Illegal Venezuelans op Curacao’ geeft stem aan ondergedoken Venezolanen op eiland

Fotografe Berber van Beek hoopt dat illegale Venezolanen via project hun persoonlijke ervaringen kunnen delen


Fotografe Berber van Beek geeft met haar project ‘The Hidden Voices of Illegal Venezuelans on Curacao’ een stem aan ondergedoken ongedocumenteerde Venezolanen op Curaçao. Van Beek hoopt dat ze op deze manier een kans krijgen hun persoonlijke ervaringen te delen en dat de Curaçaose gemeenschap luistert. 

Het Antilliaans Dagblad publiceert de komende periode twaalf portretten gemaakt door Van Beek. Om de personen die zij heeft geïnterviewd te beschermen, houden zij op de foto een masker voor en maken ze gebruik van een pseudoniem.

In deel 1 komt de 43-jarige ‘Alibaba’ aan het woord. Aannemer van beroep, heeft Alibaba tijdens de crisis in zijn land twee kinderen daar moeten achterlaten om op Curaçao op zoek te gaan naar een betere toekomst voor zijn gezin.

Gaming Control Board: 'Fundashon Doing Good Kòrsou heeft geen vergunning voor verloting van huis'

Doing Good Kòrsou: Trekking gaat sowieso door 


De Gaming Control Board maakte gisteren bekend, dat Fundashon Doing Good Kòrsou geen vergunning heeft voor de verloting van een huis. De uitslag zou morgen worden bepaald via een trekking van Wega di Number Kòrsou. Ondanks een uitspraak van de rechter gisteren waarmee de Gaming Control Board groen licht kreeg voor het bekendmaken van de illegale loterij, gaat de trekking gewoon door. 

'Sowieso', zegt Shakin Eustatius, penningmeester van de stichting, vandaag, zaterdag 6 april 2019, in het Antilliaans Dagblad. 'Want er zijn veel loten verkocht en we hebben veel geïnvesteerd in promotie.' Volgens Eustatius heeft de rechter geen uitspraak gedaan over het al dan niet illegaal zijn van de loterij.

Doing Good Kòrsou begrijpt niet, dat allerlei andere loterijen wel door mogen gaan zonder vergunning, zonder dat de Gaming Control Board optreedt en spreekt van ‘een heksenjacht op een organisatie van jongeren’.

De stichting had woensdag een Kort Geding aangespannen tegen de Gaming Control Board (GCB) juist om te voorkomen dat naar buiten zou worden gebracht dat sprake is van een illegale loterij. In vervolg op het vonnis van gisteren wijst de GCB er in een mededeling in de krant op, dat de loterij niet door mag gaan en als dat toch gebeurt Doing Good Kòrsou zich ‘schuldig maakt aan een strafbaar feit waarop een gevangenisstraf van maximaal twee jaar staat of een geldboete van maximaal 25.000 gulden’.

'Ook personen die meespelen in een illegale loterij kunnen worden gestraft met een gevangenisstraf of een geldboete van maximaal 500 gulden.' De rechter oordeelt, dat voor de loterij een vergunning nodig is op basis van de Loterijverordening. GCB heeft Doing Good Kòrsou daar in brieven van 8 en 29 maart op gewezen en uitgenodigd alsnog een aanvraagformulier in te vullen voor het verkrijgen van een vergunning.

Dico Dik en Robert Luttik van Groen Geel in Wormer nieuw bondscoach duo nationale korfbalteam Suriname

Robert Luttik (l) en Dico Dik
Duo volgt Riko Kruit op, die onlangs bekendmaakte te stoppen


Wat begon met een losse opmerking in de Groen Geel kantine in Wormer is uitgemond in een aanstelling als bondscoaches van het nationale korfbalteam van Suriname. Dico Dik wilde de klus alleen accepteren als Robert Luttik met hem mee zou doen. Het duo vormt nu de bondscoaches van het Surinaamse korfbal team, zo bericht Nieuwsblad De Zaankanter vrijdag 5 april 2019.

Het duo volgt Riko Kruit op, die onlangs bekendmaakte te stoppen. Zijn vrouw is zwanger.

Het bestuur van de Surinaamse Korfbal Federatie is verheugd met de aanstelling van het succesvolle tweetal uit Wormer.

Dik en Luttik zijn beide werkzaam als coach bij Groen Geel, waarmee ze vorige week promoveerden naar de Korfbal League. Ze zetten hun werkzaamheden bij Groen Geel voort.

Met de aanstelling van de bondscoaches is de staf voor het WK 2019 in Durban, Zuid-Afrika rond. De samenwerking met teammanager Albert Nijenhuis en fysiotherapeut Theo Rouffaer is voortgezet. Afgesproken is om de centrale trainingen af te werken bij Groen Geel. In de selectie onder andere. Groen Geler Ivar Karstens. 

Assembleevoorzitster Geerlings-Simons: 'Niks aan de hand met wijziging Kiesregeling met gewone meerderheid'

Enkele deskundigen stellen dat 2/3 meerderheid vereist is voor wijziging KiesregelingAssembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons heeft in reactie op een opmerking van Assembleelid Marinus Bee (ABOP) gisteren tijdens de behandeling van de staatsbegroting 2019 in de Assemblee, benadrukt dat er niks aan de hand is met de wijziging van de Kiesregeling met gewone meerderheid. Na de wijzigingen die aangebracht zijn in de Kiesregeling inzake verhoging van de leeftijd van leden en plaatsvervangende leden van het Onafhankelijk Kiesbureau en Centraal Hoofdstembureau van 65 naar 70 jaar, barstte een discussie los, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 6 april 2019. 

Enkele deskundigen, onder wie ook Eugène van der San, directeur Bestuurs- en Administratieve Aangelegenheden van het Kabinet van de President, vinden dat 2/3 meerderheid vereist is voor wijziging van de Kiesregeling. Bee zei gisteren, dat het belangrijk is dat er een standpunt komt van De Nationale Assemblee na de maatschappelijke discussie.

De wetten zijn aangenomen met 29 stemmen. Geen enkel Assembleelid had in het openbaar tijdens de behandeling van de wetten aangegeven, dat de Kiesregeling met gekwalificeerde meerderheid moest worden aangenomen. Bee zei dat na de discussies, dat de ABOP wel de mening is toegedaan dat 2/3 meerderheid nodig is.

Geerlings-Simons merkte op, dat tot de laatste minuten de coalitie en oppositie overleg met elkaar hadden. Zij benadrukte, dat de Kiesregeling in 2005 ook is aangepast met gewone meerderheid. In 2010 is er een aanpassing geweest met 2/3 meerderheid. Het gaat nu niet om de instelling of bevoegdheden van het Onafhankelijk Kiesbureau. Daarvoor is wel 2/3 meerderheid nodig. Voor de wijziging van de leeftijd is dat niet vereist, stelde de Assembleevoorzitster.

Ze merkte op, dat als er fouten zijn gemaakt, de juristen van het parlement en de regering, alle deskundigen én Assembleeleden het aan het verkeerde eind zouden hebben. Het gaat om de mening van vijftien juristen die betrokken zijn bij de wetswijziging, de regering, het parlement tegenover de mening van één persoon, aldus Geerlings-Simons. De Nationale Assemblee heeft haar werk volgens haar correct gedaan.