dinsdag 2 juli 2019

Voormalig Suralco-ziekenhuis te Moengo wordt definitief omgebouwd tot een middelbare school

(Bron foto: NII)
'Het nieuwe schooljaar start pakweg over drie maanden, vandaar dat er haast bij komt om het gebouw in orde te maken'


Bij de overdracht van het stafdorp Moengo aan de overheid was een plan ontworpen om het gebouw dat toen als ziekenhuis voor de Suralco diende, om te bouwen tot een middelbare school voor studenten van Marowijne. Na een oriëntatiebezoek van een regeringsdelegatie is besloten dit plan weer op te pakken en invulling hieraan te geven, zegt minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur Lilian Ferrier dinsdag 2 juli 2019 tegenover het Nationaal Informatie Instituut, NII. 

De bewindsvrouwe geeft aan dat het voorwerk is gedaan. De nodige statistieken zijn verzameld, de studierichtingen die de kinderen willen zijn reeds in kaart gebracht en ook zijn er gesprekken gevoerd met leerkrachten. 'Het nieuwe schooljaar start pakweg over drie maanden, vandaar dat er haast bij komt om het gebouw in samenwerking met het ministerie van Openbare Werken Transport & Communicatie in orde te maken', zegt Ferrier.

Het Suralco ziekenhuis is door de toenmalige management director van Suralco NV, Ruben Halfhuid, overgedragen aan de overheid. 'Pinas heeft daadwerkelijk een terrein en gebouw voor de stichting in beheer ontvangen van Suralco NV, maar dit betreft club 351 en niet het ziekenhuis', legt de minister uit. Hij is per brief in oktober 2018 aangezegd het ziekenhuis te ontruimen, omdat die de bestemming van een middelbare school zou krijgen. Tot op heden heeft hij verzuimd gehoor hieraan te geven met het gevolg dat de overheid zelf invulling geeft aan die ontruiming, vervolgt de minister. De onderliggende stukken liggen bij het ministerie en de voorbereidingswerkzaamheden zullen de komende week worden hervat.

De vraag naar onderwijs op het middelbaar niveau is herhaaldelijk kenbaar gemaakt door de bewoners van dit district. Tijdens een recent bezoek van president Desi Bouterse aan dit gebied is deze wens weer kenbaar gemaakt aan het staatshoofd.

Leerlingen binnen dit gebied hebben tot nog toe steeds moeten afreizen of verhuizen naar Paramaribo om vervolgonderwijs te genieten. Bouterse heeft nu de opdracht gegeven om er alles aan te doen om middelbaar onderwijs te kunnen verzorgen in het nieuw schooljaar. In samenspraak met de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is besloten spoedig de nodige maatregelen te treffen om deze belofte waar te maken. Dit is reden geweest voor de Onderwijs-minister om zich persoonlijk te oriënteren en aan de middelbare school te werken.

Het is een bijzonder grote uitdaging om een efficiënt onderwijssysteem op maat te ontwerpen voor de multi-etnische, multiculturele en veeltalige gedecentraliseerde Surinaamse samenleving, aldus het NII.

SPA: 'NDP strooit flink met geld en helpt mensen aan werk om zielen te winnen voor mei 2020'

'Het wordt voor SPA met de dag moeilijker om mensen te vinden om de SPA te ondersteunen'


De NDP zou flink met geld strooien en mensen aan werk helpen om mogelijk zielen te winnen voor mei 2020. Dat beweerde Glenn Milano, SPA-ressortvertegenwoordiger in Wageningen, zaterdag tijdens een partijcongres. 'Mijn secretaris kan zelf niet hier zijn. Hij vroeg mij hem het niet kwalijk te nemen. Vrijdag was hij bij een activiteit van de NDP aan het dansen.' Dit schrijft de Ware Tijd dinsdag 2 juli 2019.

Milano zei, dat het met de dag moeilijker wordt om mensen te vinden in Wageningen om de SPA te ondersteunen. 'Den man e waka nanga papira nanga moni fu potisma na wroko. Mi san knapu dya; ik ben al 24 jaar bij de SPA. Ik ben geroepen door de voorzitter van de NDP in Nickerie.' Milano benadrukt dat hij niet over te halen is. 'De mannen en ik zijn vrienden, maar we praten meer over sport. Ik heb geen werk meer nodig en ook geen huis. Ik ben boven de zestig en mi n'e kis' gron moro', sprak hij.

Ook de voorzitter van SPA-Brokopondo, Heslon Pansa, is bezorgd. 'Als men je geld zal geven, kan je het maar één keer gebruiken en dan is het op. Als we terug gaan naar Sipaliwini, moeten we de kapiteins en basya's zeggen dat het hun taak is om hun dorpen te leiden en ze moeten geen andere dingen doen. We hebben het behoorlijk moeilijk in het achterland.'

De partij heeft zaterdag de hoofdlijnen van haar verkiezingsprogramma aan het congres gepresenteerd. Het programma richt zich op: gezondheidszorg en welzijn, economie en industrie, rechtszekerheid en burgerschap, inkomen en sociale zekerheid, buitenlands beleid, infrastructuur en transparantie. Afhankelijk van de situatie in het land kunnen deze punten worden aangepast.

Vicepresident Adhin vervangt president Bouterse op 40e CARICOM-top op St. Lucia

Bouterse roept op tot meer en structurele betrokkenheid van jongeren op hoogste niveaus van beleid


Een delegatie met aan het hoofd vicepresident Ashwin Adhin zal de 40e vergadering van staatshoofden en regeringsleiders van CARICOM bijwonen op 3. 4 en 5 juli 2019 op St. Lucia. Adhin vervanht president Desi Bouterse, aldus dinsdag 2 juli 2019 het Nationaal Informatie Instituut. 

Voorafgaand aan de ontmoeting hebben alle leiders van de CARIOM-landen een interview afgestaan over het portfolio dat zij overzien binnen de Caribische Regio. De interviews zijn bedoeld om het CARICOM-beleid dichterbij de bevolking te brengen en worden voorafgaand aan de bijeenkomst via de Caribische media uitgezonden.

President Bouterse heeft bij zijn interview gesproken over de portfolio Gemeenschapsontwikkeling en Culturele Samenwerking welke Suriname overziet. Hierbinnen vallen de deelgebieden cultuur, gender, jeugd en sport. In het vraaggesprek zei Bouterse. dat hij het een privilege vindt dat Suriname dit portfolio coördineert, omdat het de belangrijkste elementen voor de regionale ontwikkeling heeft. De president stelde dat we met name de jongeren binnen de regio erkenning moeten krijgen voor hun belangrijke bijdrage aan het bevorderen van een regionale identiteit door de vele prestaties op het gebied van sport en kunst.

Over gender zei het staatshoofd, dat vrouwen behalve binnen families ook binnen de economische vooruitgang een steeds grotere rol spelen, door onder ander hun rol in bedrijvigheid. De president roept CARICOM op om de 2030 Sustainable Development Agenda verder uit te voeren, zodat met name vrouwen en meisjes verder worden versterkt. Op de vraag waarom de Bouterse zoveel nadruk legt op jongeren en jongerenparticipatie in de regio, antwoordde hij, dat meer dan 60% van de populatie binnen CARICOM uit jongeren bestaat. 'Zij moeten derhalve een rol spelen in alle sectoren.'

Hij wijdde uit, door te stellen, dat jongeren het hart vormen van de nieuwe sectoren in de globaliserende wereld, zoals de creatieve en culture sectoren (ICT, entertainment en design). Deze factoren zullen steeds belangrijker worden in de regionale economieën. 'Jonge mensen zijn innovators, bij ons hebben zij derhalve functies in het parlement, in mijn kabinet en andere vooruitgeschoven posities', stelt president Boutere over Suriname.

Hij roept zijn collega’s op om meer te investeren in het betrekken en inspireren van jongeren en jong leiderschap, als basis voor een inclusieve regionale gemeenschap. 'In 2020 gedenken we dat 10 jaar geleden het Eye on the Future Report werd uitgebracht', dit rapport is mede door jongeren van de CARICOM geschreven, 'ik pleit er sterk voor dat we de waardevolle aanbevelingen uit dit rapport allemaal implementeren', aldus het staatshoofd aan zijn collega’s. 'Tevens roep ik op tot meer en structurele betrokkenheid van jongeren op de hoogste niveaus van beleid. Als leiders moeten wij de Champions for Youth zijn.'

Braziliaanse president Bolsonaro weigert te praten met bekendste inheemse leider Raoni Metuktire

Franse president Macron doet tijdens G20 in Japan gespreksvoorstel aan Bolsonaro


'Nee, Raoni vertegenwoordigt Brazilië niet en ook niet eens de inheemse gemeenschap waaruit hij is gekomen'


De Braziliaanse mediareus G1 meldt vandaag, dinsdag 2 juli 2019, dat de Franse president Emanuel Macron tijdens de bijeenkomst in Osaka, Japan, op de G20 zijn Braziliaanse collega Jair Bolsonaro zou hebben gevraagd om een ​​ontmoeting met hem te houden en Raoni Metuktire, een bekende inheemse leider in Brazilië. 

'Nee', antwoordde de Braziliaanse president snel, verklarend dat Raoni 'Brazilië niet vertegenwoordigt en niet eens de inheemse gemeenschap vertegenwoordigt waaruit hij is gekomen.'


Als eider van de Kayap inheemse gemeenschap heeft de 87-jarige Raoni de afgelopen decennia internationaal aandacht gekregen voor zijn strijd om de inheemse bevolking en de Amazone te behouden.
In mei ontmoette hij Macron om zijn strijd tegen ontbossing in het Amazonegebied te promoten en om het Xingu Inheemse Nationaal Park - een reservaat waar verschillende inheemse volkeren wonen - te beschermen tegen houthakkers en de landbouwindustrie. Paus Franciscus verwelkomde ook Raoni.

G1 schrijft, dat dit gesprek afgelopen vrijdag 28 juni plaatsvond, toen Bolsonaro Macron verzekerde dat Brazilië de Overeenkomst van Parijs zou respecteren, waarvan het een ondertekenaar is. De inzet van de president is als essentieel aangemerkt voor de ondertekening van de Mercosur- en de Europese Unie-overeenkomsten. Kort na de verkiezingen overwoog Bolsonaro om de klimaatovereenkomst te verlaten, waardoor de spanning toeneemt in de betrekkingen met landen als Frankrijk en Duitsland, waar er een sterke vraag is naar naleving van milieunormen.


Na deze weigering om Raoni te ontmoeten, nodigde president Bolsonaro Macron uit om over de Amazone van Boa Vista naar Manaus te vliegen, ongeveer anderhalf uur vliegen, waar hij 'geen enkel stuk ontbossing zou vinden'.

Na het onthullen van de dialoog met de president van Frankrijk, 'die gespannen begon, maar lichter werd naarmate het vorderde', zei een adviseur van het Planalto Palace, dat Brazilië zijn milieubeleid niet zal veranderen, maar wil laten zien dat het voldoet aan de ondertekende overeenkomsten en aan de wetgeving zoals de Forest Code. 'De president zal zijn hoofd niet laten zakken en zal iemands gezag niet accepteren', zei de woordvoerder van de president, Otávio Rego Barros. Volgens hem zal Brazilië zijn beleid ter verdediging van het milieu 'zonder radicalisering' handhaven.

Minister van Milieu Ricardo Salles is daarentegen van mening, dat Brazilië zijn communicatie over het milieuprobleem kan verbeteren, vooral gericht op de publieke opinie in Europese landen. Hij zei dat als er in Brazilië een negatief imago heerst, dit het resultaat is van een campagne door ngo's die volgens hem 'veel geld kregen en nu krijgen ze het niet meer'. Woordvoerder Rego Barros was op dezelfde lijn: 'Er is kritiek op minister Salles, omdat hij het risico heeft genomen te zeggen wat niemand eerder had gezegd', zei hij. 'De versies komen niet overeen met de feiten', zei Salles.

In het debat dat leidde tot de ondertekening van de Mercosur-Europese Unie-overeenkomst, slaagde Brazilië erin om wat het noemt een waarborg voor de voorzorgsclausule op te nemen waarin de overeenkomst voorziet. De eerste is, dat als een land weigert Braziliaanse producten te importeren vanwege een aantijging van niet-naleving van de milieuwetgeving, het deze niet-naleving in een gerechtelijke procedure moet bewijzen; ten tweede, de weigering is alleen geldig voor dat land en wordt niet uitgebreid naar andere Europese landen.
Tijdens de gesprekken hoorde de Braziliaanse delegatie van een van de onderhandelingsleiders: 'We weten dat u voldoet aan de milieunormen, maar het imago van de Braziliaanse producten met de Europese publieke opinie is negatief.'

(Suriname Mirror/.brasil247/The Rio Times/G1/Twitter)

Vijf personen om het leven gekomen bij twee woningbranden in Paramaribo - Alle doden zijn zeer jonge kinderen....

Beelden brand Latour (Bron foto: Waterkant.net)
Branden te Pontbuiten en Latour - Een van de slachtoffers baby van 1,5 jaar


Vijf personen zijn vandaag, dinsdag 2 juli 2019, omgekomen bij twee woningbranden, te Pontbuiten en Latour. Dit bevestigt brandweervoorlichter Ulrich Coats, aldus Starnieuws.

Te Pontbuiten kreeg de brandweer omstreeks kwart voor zes vanochtend uur de melding van een woningbrand in de Petrusweg. Hierbij kwam de 2-jarige peuter Delvano om het leven, aldus  het Korps Politie Suriname. De woning was niet tegen brand verzekerd. De zaak is overgedragen aan de afdeling Kapitalen Delicten van Politie.

Aan de Ellestraat in het ressort Latour heeft vanmorgen ook brand gewoed. Om kwart voor negen kwam de melding binnen bij de brandweer. Daar gaat het om twee woonhuizen. De brandweer is gestuit op vier verkoolde lijken. Het gaat aldus het Korps Politie Suriname om de 6- jarige Tushero van Hetten, de 4-jarige tweeling Jayden en Adjalia van Hetten en Trishon van Hetten (1,5 jaar). De kinderen waren ten tijde van de brand alleen thuis.

De kinderen waren achtergelaten met een 15- jarige nicht. Dat meisje past vaak op als haar tante moet werken. Toen de brand woedde was zij echter nergens te bespeuren. De buren die de brand probeerde te blussen verklaarden dat zij de kinderen nog konden horen gillen.

Onbekenden dumpen drie hele kleine kittens in doos bij dierenasiel

(Bron foto's: Dierenasiel)
Katjes, drijfnat door regen, aange- troffen in doos aan hekwerk


Personeel van het dierenasiel van de Stichting Dierenbescherming Suriname te Paramaribo werd vanmorgen, dinsdag 2 juli 2019, onaangenaam verrast. Aan het hekwerk rond het dierenasiel was een doos vastgebonden. 

In die doos bleken drie hele kleine kittens te zitten, die natuurlijk helemaal nat waren door de regen.

'Met dit aantal erbij komen we de laatste twee weken op twintig gedumpte dieren hier bij het asiel. We zitten momenteel dan ook helemaal vol. Trieste optelsom van 2 weken', aldus het dierenasiel.

Assembleeleden willen gecoördineerd optreden regering bij verlening hulp aan slachtoffers woningbranden Pontbuiten en Latour

(Bron foto: Waterkant.net)
Regering zegt toe dat de nazorg op een goede manier zal plaatsvinden


De Nationale Assemblee heeft aan het begin van de openbare vergadering vandaag, dinsdag 2 juli 2019, stil gestaan bij de woningbranden van vanochtend te Pontbuiten en Latour in Paramaribo, waarbij vijf zeer jonge kinderen zijn omgekomen. Diverse fractieleiders hebben hun deelneming betuigd met de getroffen families. Zij zijn geschokt, dat bij de branden kinderen zijn omgekomen. 


Gevraagd werd om gecoördineerd optreden van de regering bij verlening van hulp. Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons merkte op, dat het gaat om een trauma waar de hele buurt bij betrokken is.

Minister Soewarto Moestadja van Arbeid en regeringscoördinator kon namens de regering nog geen informatie verstrekken. Wel is een groep ministers ter plekke geweest om zich te oriënteren. Er komt een gecoördineerde actie vanuit de regering.

De regering wacht nog op informatie nadat de politie en de brandweer klaar zijn met het onderzoek naar de brand. De regering zal ervoor zorgen dat de nazorg op een goede manier zal plaatsvinden.

President Bouterse zet minister Ferrier op haar nummer

Numerus fixus is terug naar 60 studenten voor de Medische Faculteit


De numerus fixus is terug naar 60 studenten voor de Medische Faculteit. Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur had vorige week het aantal studenten voor geneeskunde en fysiotherapie teruggebracht naar 20. President Desi Bouterse heeft vandaag, dinsdag 2 juli 2019, tijdens een persconferentie verklaard, dat het aantal teruggaat naar 60, zo bericht Starnieuws.

Technische problemen zouden aan de basis hebben gelegen van het besluit van Ferrier. Door onder andere de stagnatie bij de klinische fase, duurt de zevenjarige opleiding tot arts veel langer. Bij de doorstroming heeft ze ook opstoppingen geconstateerd.

Bouterse benadrukte, dat de komst van de 50 Cubaanse artsen en het besluit om minder studenten tot de Medische faculteit toe te laten, een toevallige samenloop van omstandigheden is. Minister Elias van Volksgezondheid zei, dat de Cubaanse artsen 'niet zomaar' zijn gehaald. Bouterse en Elias stelden, dat Suriname ver beneden het gemiddelde ligt van artsen per bevolking.

De Cubanen krijgen een inburgeringscursus en een training in het medisch systeem van Suriname. 'Ze zullen worden ingezet op plekken waar geen Surinaamse artsen zijn', aldus Elias.

Human Rights Watch: 'Europese Unie moet Nicaraguaanse regering onder druk zetten'

(Bron foto: AP/Alfredo Zuniga)
Human Rights Watch wil gerichte sancties tegen president Ortega

'Regering onder druk zetten om schendingen mensenrechten door politie en andere functionarissen na protest tegen regering tegen te gaan'


De Europese Unie moet de Nicaraguaanse regering onder druk zetten om schendingen van de mensenrechten door politie en andere functionarissen na protest tegen de regering tegen te gaan, aldus Human Rights Watch vandaag, dinsdag 2 juli 2019, in een brief aan de hoge vertegenwoordiger van de EU, Federica Mogherini, en buitenlandse ministers

De EU moet gerichte sancties opleggen aan Nicaraguaanse hooggeplaatste ambtenaren die betrokken zijn bij grove schendingen van de mensenrechten en financiële steun verlenen aan de nationale politie van Nicaragua. Het harde optreden tegen anti-overheidsprotesten door Nicaragua's Nationale Politie en gewapende pro-regeringsgroepen die in april 2018 begonnen, leidde tot meer dan 300 doden en 2.000 gewonden.

Een Human Rights Watch-rapport uitgebracht op 19 juni 2019, documenteerde flagrante misbruik dat in sommige gevallen neerkwam op foltering van veel van de honderden mensen gearresteerd door politie of ontvoerd door gewapende pro-regeringsgroepen.
'President Daniel Ortega zal niet vrijwillig mensenrechten garanderen waaraan zijn regering zo hard heeft gewerkt om te ontmantelen', zegt José Miguel Vivanco, directeur van Human Rights Watch in de Amerika's. 'Intense en aanhoudende internationale druk, onder meer door gerichte sancties tegen hoge functionarissen die betrokken zijn bij grove mensenrechtenschendingen, is de sleutel tot het beëindigen van de wijdverspreide misstanden.'


Human Rights Watch ontdekte dat vervolgingen van mensen die tijdens het hardhandig optreden werden gearresteerd, werden ontsierd door ernstige schendingen van een eerlijk proces en andere fundamentele rechten. De overheid heeft ook wraak genomen tegen onafhankelijke journalisten, niet-gouvernementele organisaties en internationale mensenrechtenwaarnemers.

De EU moet gerichte sancties opleggen aan hoge regeringsfunctionarissen die verantwoordelijk zijn voor grove mensenrechtenschendingen, aldus Human Rights Watch. Ze omvatten president Ortega en zes anderen die leiding gaven aan de politiemachten die betrokken waren bij misstanden of een detentiecentrum waar foltering werd gepleegd of die volgens de Nicaraguaanse wet verplicht waren om vermeende schendingen van rechten door politieagenten te onderzoeken en de verantwoordelijken te straffen.

De EU moet aan alle toekomstige financiële steun aan de Nicaraguaanse Nationale Politie voorwaarden verbinden voor uitvoerige nationale onderzoeken naar schendingen van rechten en inspanningen van de autoriteiten om gewapende pro-regeringsgroepen te ontmantelen en te vervolgen.

Internationale druk heeft een belangrijke rol gespeeld bij de recente vrijlating van de regering van 392 gedetineerden die beschuldigd zijn van het plegen van misdaden in het kader van de protesten, aldus Human Rights Watch. Maar, deze vrijlatingen mogen niet overschaduwen dat veel van de vrijgelatenen op 19 juni nog steeds beperkende maatregelen hebben.

In maart werden nog eens 100 mensen gearresteerd en vrijgelaten in verband met nieuwe demonstraties, waaruit bleek dat er meer druk moest worden uitgeoefend op ambtenaren. Er zijn geen vervolgingen geweest van veiligheidstroepen die verantwoordelijk waren voor misstanden in verband met het hardhandig optreden. De hoge vertegenwoordiger van de EU heeft herhaaldelijk zijn bezorgdheid uitgesproken over de situatie in Nicaragua.

In januari verklaarden de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU hun 'bereidheid alle beleidsinstrumenten van de EU te gebruiken' om 'te reageren op een verdere verslechtering van de mensenrechten en de rechtsstaat.' Ondanks een oproep van het Europees Parlement in maart moet de EU nog gerichte sancties opleggen aan een enkele Nicaraguaanse ambtenaar die betrokken is bij mensenrechtenschendingen. Sommige Nicaraguaanse functionarissen zijn gesanctioneerd door de Verenigde Staten en Canada.


Het goedgekeurde budget van de Nationale Politie van Nicaragua in 2018 gaf aan, dat een derde - US $ 1,2 miljoen uit US $ 3 miljoen - donaties van de EU waren. In oktober 2018 bevestigde de EU-delegatie in Managua aan Human Rights Watch, dat zij de Nicaraguaanse regering, inclusief de politie, 8 miljoen euro had toegewezen voor een project voor 2014-2018 om de georganiseerde misdaad te bestrijden en drugsmisbruik te voorkomen. Ze hebben echter niet gereageerd op een onderzoek naar hoeveel van dat geld naar de politie is gegaan of dat het project zou worden verlengd.

In juni deelden de leden van het EU-parlement Human Rights Watch mee, dat 'verantwoordelijke EU-instellingen' hen hadden verteld, dat 'zodra de crisis was begonnen' zij het 'enige project waarbij de veiligheidstroepen betrokken waren' stopten. Ze zeiden, dat de enige steun die momenteel aan Nicaragua wordt verleend werd gekanaliseerd via Nicaraguaanse en internationale organisaties. Het goedgekeurde politiebudget van 2019 toont geen donaties van de EU.

'De Europese Unie heeft een belangrijke rol te spelen bij het onder druk zetten van de regering van Ortega om misbruiken tegen te gaan en slachtoffers te helpen gerechtigheid en aansprakelijkheid te bereiken', zei Vivanco. 'Het moet met spoed de druk opvoeren.'

(Suriname Mirror/Human Rights Watch/Twitter)

Regenseizoen Costa Rica toont sterke toename van dengue

Sinds juni 2019 zijn 1.666 gevallen van dengue geregistreerd, tegen 975 in zelfde periode 2018


Costa Rica heeft tot nu toe in het huidige regenseizoen een sterke toename geconstateerd van dengue, met 70% meer infecties dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt het ministerie van Volksgezondheid vrijdag 28 juni 2019.


Vanaf juni 2019 werden 1.666 gevallen van dengue geregistreerd, vergeleken met 975 in dezelfde periode van 2018, zei het ministerie in een verklaring.

De informatie werd vrijgegeven op een moment dat het land een seizoen van toenemende regenval betreedt, wat de verspreiding van de Aedes aegypti-mug, de overbrenger van de ziekte, ten goede komt. 'We gaan de meest gecompliceerde tijd van het jaar in, waar de toename van regenval de gevallen van knokkelkoorts doet toenemen, vandaar onze constante roep om burgers waakzaam te zijn bij het elimineren van broedplaatsen', zegt Rodrigo Marín, directeur van Surveillance bij het ministerie van Volksgezondheid.


De mug die dengue overbrengt, reproduceert in stilstaande watertanks, daarom vragen gezondheidsautoriteiten om geen banden of platen onder planten op te slaan, waar water zich ophoopt.

Dengue-koorts is een ziekte die hoge koorts, uitslag en spier- en gewrichtspijnen veroorzaakt. De mug die dient als een vector van de ziekte, brengt ook Zika en Chikungunya over, die onlangs een plaag veroorzaakten in Latijns-Amerika.

Costa Rica had het laagste aantal dengue-infecties in 2018 in de afgelopen 20 jaar, met in totaal 2.735 gevallen.


(Suriname Mirror/QCostaRica/Twitter/The Tico Times)

Militair (33) opgepakt voor drugssmokkel marinebasis Parera Curaçao

Militair afkomstig uit Peel en Maas

Marechaussee vindt in een container op Parera cocaïne, klaar om te worden verscheept naar Nederland


De cocaïne die afgelopen vrijdag werd gevonden in een container op de Nederlandse marinebasis in Curaçao, is vermoedelijk afkomstig van een 33-jarige militair uit Peel en Maas. De marechaussee heeft de man in Nederland aangehouden en verdenkt hem van drugssmokkel, zo bericht vandaag, dinsdag 2 juli 2019, onder andere het AD.

De militair kon worden aangehouden nadat er al eerder informatie was binnengekomen dat er via de militaire logistieke lijnen van de marine drugs zouden worden gesmokkeld.

Vrijdag vond de marechaussee in een container op de marinebasis Parera inderdaad een hoeveelheid drugs. De container stond klaar om te worden verscheept naar Nederland. Om hoeveel kilo het gaat, wil de marechaussee niet zeggen.

Media op Curaçao melden, dat de drugs gevonden zouden zijn in een container waarin ook persoonlijke uitrustingen van militairen zaten. En dat de container onderweg was naar Schaarsbergen waar de militairen van de 30ste rotatie in de West vandaan zouden komen. De marine wil dat niet bevestigen.

Archeoloog en kunsthistoricus Benjamin Mitrasingh (75) overleden

Mitrasingh staat aan de wieg van veel culturele projecten, zoals het monument van Baba en Mai


Archeoloog en kunsthistoricus Benjamin Mitrasingh is vanochtend, dinsdag 2 juli 2019, in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo overleden. De voormalige directeur van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling is 75 jaar geworden, zo meldt Starnieuws.

Mitrasingh stond bekend om zijn provocerende en gedurfde uitspraken. Hij heeft aan de wieg gestaan van veel culturele projecten, zoals het monument van Baba en Mai van de Stichting Hindostaanse Immigratie.

De laatste acht jaren heeft hij zich ingezet voor het massagraf te Mariënburg. Het was zijn innigste wens om het graf te vinden waar de slachtoffers van de moordpartij op contractarbeiders in 1902 plaatsvond. Door bureaucratie en weinig animo vanuit de autoriteiten is het project doodgebloed.

Maar, Mitrasingh wist als geen ander van niet opgeven. Hij bleef projecten initiëren, ook al had hij daar nog geen cent voor. Als archeoloog en kunsthistoricus was hij een groot voorstander van een Nationaal Museum, waar in 1990 al een maquette van was gemaakt. Ook in de politiek heeft Mitrasingh een bewogen tijd gehad.

Hij was jarenlang lid van de VHP, waarna hij de overstap maakte naar de BVD.

VN komt met vernietigend rapport over falende Colombiaanse regering in vredesproces van het land

Driemaandelijks rapport VN-missie in Colombia wordt in juli aan Veiligheidsraad voorgelegd

VN-missiechef Carlos Ruiz (L) en adjunct-secretaris-generaal Miroslav Jenca tijdens een bezoek aan een FARC-kamp. (Bron foto: UN Photo).
Conceptrapport eist 'concrete actie' van regering-Duque om veiligheid te garanderen voor gedemobiliseerde FARC-guerrilla's en coca-boeren


De Verenigde Naties zullen een vernietigend rapport publiceren over het falen van de Colombiaanse regering om de belangrijkste elementen van het vredesproces van het land te implementeren, meldde W Radio maandag 1 juli 2019. Het driemaandelijkse rapport van de VN-missie in Colombia zal naar verwachting later deze maand aan de Veiligheidsraad worden voorgelegd en zal naar verluidt ernstige tekortkomingen aan het licht brengen bij de regering van president Ivan Duque om te voldoen aan de vredesovereenkomst van 2016 met de voormalige rebellengroep FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia). 

Volgens W Radio eist het conceptrapport 'concrete actie' van de regering om de veiligheid te garanderen voor gedemobiliseerde FARC-guerrilla's en coca-boeren die ermee ingestemd hebben vrijwillig hun illegale gewassen te verwijderen.

Naar verluidt verifieerde de VN de moord op 123 voormalige guerrillastrijders, 10 moordaanslagen en 10 gedwongen verdwijningen. Veertien van de moorden werden gepleegd in de laatste vier maanden.

Duque kondigde vorige week unilaterale vergaderingen aan die de veiligheidssituatie van voormalige guerrilla's zouden verbeteren, maar heeft niet één keer de Nationale Commissie voor Veiligheidsgaranties bijeengeroepen, de instantie die verantwoordelijk is voor het verbeteren van de veiligheidscondities voor FARC-leden en -gemeenschappen die in het voormalige guerrillagebied wonen, volgens het rapport.

Bovendien eisten de VN-waarnemers een effectieve aanwezigheid van de staat in de provincies Caqueta, Norte de Santander, Antioquia, Guaviare en Valle del Cauca, waar plattelandsgemeenschappen zijn blootgesteld aan terreur van paramilitaire groepen, de guerrillagroep van de ELN en de dissident FARC-guerrilla's.

De VN-missie drukte ook haar bezorgdheid uit over de 'defunding' door de regering van het 'transitional justice -systeem dat het Tribunaal voor Oorlogsmisdaden omvat, een waarheidscommissie en een speciale eenheid om te zoeken naar meer dan 120.000 mensen die tijdens het conflict verdwenen waren (El Sistema Integral de Verdad, Justicia, Reparación y No Repetición y para la Unidad Nacional de Protección).

De Unidad Nacional de Protección, die is belast met de veiligheid van bedreigde FARC-leden en burgers, evenals de gezondheidszorg voor gewonde voormalige guerrilla's, zijn ook ondergefinancierd, zoud volgens de VN-waarnemers ook te weinig worden gefinancierd. Het rapport bevestigt beschuldigingen van de FARC, parlementsleden en slachtoffersorganisaties die hebben gezegd dat de regering van Duque niet voldoet aan de vredesovereenkomst.

De president en andere topambtenaren hebben beweerd dat ze de deal nakomen die ze beloofden te negeren voor de inauguratie van Duque in augustus vorig jaar.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/W Radio)

Autoriteiten Senegal onderscheppen 798 kilo cocaïne in Renaults aan boord schip uit Brazilië

Tientallen nieuw geproduceerde Renaults verscheept in de haven van Paranaguá 


De Senegalese autoriteiten hebben zondag 30 juni 2019 in de hoofdstad Dakar 798 kilo cocaïne in beslag genomen in auto’s die werden vervoerd door een schip uit Brazilië ('Grande Nigeria'), aldus de Senegalese Douane. 

De drugs zat in een zending van tientallen nieuw geproduceerde Renaults die waren verscheept in de haven van Paranaguá uit Brazilië.

Er zouden 15 mensen zijn opgepakt, zowel opvarenden van het Nigeriaanse schip als Senegalezen.

West-Afrika is een doorvoergebied voor cocaïne die Europa als eindbestemming heeft. Eind januari van dit jaar werd 9.570 kilo cocaïne in beslag genomen in Kaapverdië. Volgens het laatste UNODC-rapport (United Nations Office on Drugs and Crime) werd in 2017 3.352 kilo cocaïne in beslag genomen op het Afrikaanse continent, waarvan 2.837 in Marokko alleen.

(Suriname Mirror/Dakaractu/Crimesite.nl/Seneweb)

Venezolaanse autoriteiten arresteren twee verdachten na dood Marine-officier Rafael Acosta

De twee verdachten zijn een sergeant en een kapitein van de Nationale Garde


De Venezolaanse autoriteiten hebben twee verdachten opgepakt na de dood van Marine-officier Rafael Acosta. Hij overleed in gevangenschap nadat hij was beschuldigd van betrokkenheid bij een couppoging tegen president Nicolás Maduro.

De dood van Acosta leidde tot veel ophef. Hij was na zijn arrestatie op 21 juni dagenlang spoorloos. Daarna zou hij in een rolstoel voor de rechter zijn verschenen. De officier was volgens zijn advocaat niet meer in staat te praten en leek gemarteld te zijn. Hij stierf de volgende dag in een legerziekenhuis.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Michelle Bachelet zei eerder 'geschokt' te zijn door beschuldigingen van martelpraktijken. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken concludeerde dat Acosta overleed 'terwijl hij werd vastgehouden door de gangsters van Maduro en hun Cubaanse adviseurs.'

Hoofdaanklager Tarek Saab zei, dat twee functionarissen van de Dirección de Inteligencia Militar, DGCIM, beschuldigd worden van de dood van Acosta, zonder te verwijzen naar marteling of uitleggen hoe Acosta werd vermoord. 'Twee functionarissen die voor de DGCIM werken, zijn in verband gebracht met dit betreurenswaardige incident', schreef Saab op Twitter.


De twee ambtenaren zijn een sergeant en een kapitein van de Nationale Garde, die de DGCIM hielpen, zei hij.


(Suriname Mirror/Reuters/MercoPress/Aporrea/Twitter)

Drie agenten in voetbalincident-zaak zouden vaste advocaat politiebond hebben vervangen

Alle betrokkenen hullen zich in stilzwijgen - Bestuur politiebond beweert van niets te weten


Volgens de Ware Tijd van vandaag, dinsdag 2 juli 2019, hebben drie agenten van het Regio Bijstandsteam (RBT) die betrokken waren bij het geruchtmakende voetbalincident te Livorno, de vaste advocaat van de politiebond, Headly Derby, vervangen door Benito Pick. Ze zouden het oneens zijn met de dagvaarding die ze hebben ontvangen en zullen dit aanvechten. 

De agenten waren op last van het Openbaar Ministerie ingesloten in verband met het onderzoek naar het incident op 25 april. Derby beweert niet op de hoogte te zijn van de recente ontwikkelingen. Hij zegt dat de leden vrij zijn om een andere advocaat toe te voegen aan de zaak. Hij heeft na de voortgang bij de rechter-commissaris niets meer vernomen van het drietal noch de bond. In dit geval zou de bond hem moeten contacten om nog rechtsbijstand te verlenen. 'De bond betaalt contributie en als er een advocaat nodig is spring ik in. Nadat de leden de dagvaarding hebben ontvangen moeten ze wel individueel betalen', aldus de raadsman.

Hij zegt dat er mogelijk geen contact met hem is gemaakt uit ontevredenheid over de periode die zij achter de tralies moesten doorbrengen, ondanks dat ze rechtsbijstand kregen.

Advocaat Pick zegt, dat hij geen informatie over cliënten doorgeeft aan de media. De zaak is volgens hem eerder verkeerd aangepakt. Hij wil ook geen informatie doorspelen, omdat hij zich aan zijn woord houdt om niet eraan mee te werken om de zaak meer ruchtbaarheid te geven.

Woordvoerder Revelinio Eijk van de Surinaamse Politiebond geeft aan dat hij de recente ontwikkelingen ook niet heeft gevolgd. Sergio Gentle, penningmeester van de bond en hoofd van het RBT beweert hetzelfde. Hij zou ook niet weten wie de nieuwe raadsman is die zijn collega's rechtsbijstand verleend.

De mannen moeten binnenkort weer voor de rechter verschijnen. De inverzekeringstelling had kort na de aanhouding kwaad bloed gezet bij het politiekorps met het gevolg, dat ongeveer 250 agenten van het RBT het werk in mei hadden neergelegd. De agenten wensten meer duidelijkheid over het insluitbeleid voor politieambtenaren en de situatie van hun opgesloten collega's. De bond eiste toen dat de mannen binnen 24 uur in vrijheid moesten worden gesteld. Indien dat niet gebeurde zou er via een ledenvergadering verder worden onderhandeld over verdere stappen. Kort nadat de bond met een persbericht uitkwam werden de agenten vrijgelaten.

Algemene Werknemersbond: 'Directie Zorghotel en uitzendbureau Isoper NV bezig met kat- en muisspel'

Toekomst personeel Zorghotel blijft onzeker - 'Formeel zijn ze niet met ontslag'


De Algemene Werknemersbond (AWB) is nog steeds druk bezig het recente massa-ontslag bij het Zorghotel en uitzendbureau Isoper NV aan te vechten. De directie van beide bedrijven zijn volgens AWB-bestuurslid Donovan Grep bezig met een kat- en muisspel. Ondanks een oproep van de bond aan beide organisaties schijnt er geen verbetering te komen in de ongunstige situatie van de werknemers. Grep zegt vandaag, dinsdag 2 juli 2019, in de Ware Tijd, dat onlangs brieven vanuit de Progressieve Werknemers Organisatie (PWO) zijn verzonden naar de directie van de organisaties en de Ontslagcommissie van het ministerie van Arbeid.

Donderdag moesten werknemers van het Zorghotel van de directie vernemen wat hun lot zou zijn, nadat het gebouw op de veiling is verkocht. Een aantal werknemers van het Zorghotel en Isoper had zich op 24 juni bij het PWO-centrum verzameld op instructie van de bond. Na een persconferentie moesten de werknemers van het Zorghotel zich weer op hun werkplek melden in afwachting van  antwoord van de directie. De leiding zou op 27 juni met een verklaring moeten komen over de toekomst van de werknemers. Dit is niet gebeurd.

'De leiding is niet komen opdagen bij de ontslagcommissie. HRM heeft de brief wel gelezen en teruggezet in de mailbox waar het was geplaatst. Het lijkt op een strategie om een rechtszaak af te wachten. De directie komt met deze houding zeer onbetrouwbaar over', zegt Grep. Dat er iets goeds uit de bus zal komen gelooft de AWB niet. Bij Isoper ziet de situatie er ook niet rooskleurig uit.

Nadat de AWB de situatie wereldkundig maakte heeft de leiding de werknemers niet gesproken. Het personeel weet niet waar zij aan toe zijn. 'Er is nu plotseling voor zes mensen in plaats van twintig ontslag aangevraagd. Het was geen fout toen zij aangaven dat het om twintig personen gaat. Het zijn juist mensen die op de voorgrond zijn', benadrukt Grep. Het ministerie van Arbeid zal volgens de vakbondsman verder handelen in deze kwestie.

De reden voor ontslag is volgens hem nog onduidelijk. De groep is, nadat zij op 18 juni had gevraagd om opheldering over beloofde loonsverhoging, toegang tot het bedrijf ontzegd. De directie deelde het personeel mee dat zij zijn ontslagen, omdat zij het werk zouden hebben neergelegd. 'Isoper gaat met de vakbond moeten dealen. Ze wachten nu even af. Formeel zijn ze niet met ontslag', aldus Grep. Als de werknemers van het Zorghotel en Isoper hun salaris over juni hebben ontvangen is nog niet bekend.

Suriname heeft er weer een festival bij: het Heerenstraat Festival...

The Back Lot hoopt met festival de binnenstad van Paramaribo weer levendig te maken


Dit jaar wordt er een nieuw festival in Suriname gehouden, het Heerenstraat Festival. Twee weken lang zal de Heerenstraat het culturele hart van Suriname zijn. Organisator The Back Lot geeft op een speciaal gemaakte Faebook-pagina voor het evenement aan, dat het idee en doel is om de binnenstad van Paramaribo weer levendig te maken, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, dinsdag 2 juli 2019. 

Daarnaast ook de Surinaamse ondernemers een kans te geven zich te uitten naar iets wat op lange termijn een internationaal karakter moet krijgen.

De Heerenstraat, in het centrum van Paramaribo, is volgens The Backlot een van de mooiste straten. In de naam, de woningen en zelfs de bomen is de gezamenlijke geschiedenis van Suriname en Nederland terug te vinden.

Op een creatieve en culturele manier zal het festival de nadruk leggen op de prachtige binnenstad en haar geschiedenis. De exacte data van het festival worden nog bekend gemaakt. Heerenstraat Festival moet een jaarlijks festival worden, waar het accent ligt op kunst, eten en cultuur....


VHP krijgt te Alkmaar steun van tientallen jongeren en groep leerkrachten uit Commewijne

(Bron foto's: VHP)
Santokhi: 'Geef de hoop niet op, maar, niet onder leiding van deze regering'


Tientallen jongeren en een groep leerkrachten uit Commewijne hebben zich gisteren aangesloten bij de VHP tijdens een partijbijeenkomst thuis bij hoofdbestuurslid Dhiradj Soekhai in Alkmaar, zo laat de partij vandaag, dinsdag 2 juli 2019, via een persbericht weten. Volgens de VHP willen de mensen die zich aangesloten hebben bij de partij niet aan de kantlijn blijven staan en zijn ook niet bang meer voor rancune. 

Onder de sprekers bevonden zich onder andere jeugdparlementariër Hakiem Lamohamed, Max Pobosie, Chandenie Girjasing, Jimmy Kromopawiro, ressortraadslid Edje Edison en Soerjani Mingoen.

 
Partijvoorzitter Chandrikapersad Santokhi stond stil bij de betekenis van 1 juli, keti koti en de bijdrage die de partij heeft geleverd om deze dag tot een nationale vrije dag te verheffen. Het belijden van de Winti-geloof is mogelijk gemaakt door artikelen uit het Wetboek van Strafrecht te schrappen. 'Zie daar de bijdrage van de VHP in het daadwerkelijk ervoor zorgen dat mensen in onze gemeenschap in volledige vrijheid kunnen leven. Vandaag sta ik hier voor u met de boodschap van hoop. Mensen het is nog niet te laat. Wij bundelen alle Surinamers. Wij zijn overal bezig Surinamers te ondersteunen om uw vrijheid terug te brengen. Geef de hoop niet op. Maar, niet onder leiding van deze regering', stelde de partijleider.

Ondervoorzitter Asiskumar Gajadien zei, dat op 19 jan 2019 de VHP in de eerste versnelling van start is gegaan. 'Nu merken wij dat wij eerder dan gepland in de 2e versnelling zijn beland. Dat hebben wij aan u te danken. U heeft vandaag wederom bewezen hart te hebben voor de VHP.'

Ressortraadslid Edje Edison, die de NDP de rug heeft toegekeerd, heeft zijn mensen opgeroepen dezelfde weg te bewandelen om de VHP te ondersteunen. 'De weg die wij bewandeld hadden, blijkt een heilloze weg te zijn. Liever ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Wij waren verdwaald maar hebben de weg gevonden. Voor mij is de NDP een gepasseerd station. Alkmaar zal binnen no time volledig oranje gekleurd worden.'

De arts Simbhoedat Panday, voorzitter van de sectie huisartsen, gaf aan dat naast 50 Cubaanse artsen, er nog 100 onderweg zijn. De onkosten overschrijden het uitbreidingsplan van de Medische Faculteit dat in 2010 en 2014 op tafel lag.

President Bouterse gaat in persconferentie in op kwestie terugbrengen aantal studenten Medische Faculteit

Bouterse gaat ook in op aanwezigheid veel artsen uit Cuba


President Desi Bouterse houdt vanmiddag, dinsdag 2 juli 2019, een persconferentie over het besluit om de toelating van studenten tot de Medische Faculteit te beperken tot 20. Deze kwestie heeft voor veel onrust gezorgd, nadat bekend werd dat minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur de numerus fixus van 60 naar 20 heeft teruggebracht voor de studies geneeskunde en fysiotherapie. 

De directeur van het Nationaal Informatie Instituut, Clifton Limburg, zegt op Starnieuws, dat naast deze kwestie de president ook zal ingaan op de inzet van Cubaanse artsen in Suriname. Onlangs zijn 50 artsen uit Cuba in Suriname aangekomen. Zij volgen een inburgeringscursus van vier maanden. De artsen zijn ondergebracht in de studentenflats op de campus van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Zij zullen te werk worden gesteld bij de Regionale Gezondheidsdienst en de Medische Zending.

 Over beide zaken is er veel ophef ontstaan in de samenleving. Van diverse kanten is er geroepen om de beperking op te heffen.

De Vereniging van Medici in Suriname en de Vereniging van Regionale Gezondheidsdienstartsen hebben eveneens stelling genomen tegen de Cubanen.