maandag 15 juli 2019

Politie Australië onderschept zo'n 400 kilo cocaïne in een graafmachine uit Zuid-Afrika

(Bron foto's: Australian Capital Territory Police)
Smokkel werd op de voet gevolgd tot aflevering en twee verdachten konden worden gearresteerd


Een operatie van meerdere politieagenten heeft ervoor gezorgd, dat bijna 400 kilo cocaïne in een graafmachine naar Australië werd vervoerd. In de loop der jaren hebben drugshandelaren moeten kijken naar verschillende manieren om hun stoffen over de grenzen heen te krijgen zonder dat ze worden ontdekt - en dit is zeker een stap hoger in termen van inspanning.


De graafmachine werd ontdekt tijdens een zending uit Zuid-Afrika, waar de autoriteiten ongeveer $ 144 miljoen aan cocaïne verborgen hielden, verstopt in de arm van de machine. Ze lieten de zending afleveren, wat leidde tot de arrestatie van twee mensen uit New South Wales.

De plaatsvervangend commissaris operaties van de Australische grenswacht, Sharon Huey, zei: 'Onze officieren hebben zeer geavanceerde technologie tot hun beschikking en deze detectie laat zien hoeveel moeite deze misdadigers moeten doen - zelfs als ze drugs in machines lassen - en wij hebben
de vaardigheden en uitrusting om deze gecamoufleerde drugs te vinden.' 


Het is de grootste inbeslagname van drugs door de Australian Capital Territory Police (ACT).

10 Daily meldt, dat de lokale politie gelooft dat een niet nader genoemde 'bikie'-groep het drugssyndicaat uitbaat.

Ray Johnson, Chief Police Officer voor de ACT, voegde hieraan toe: 'Het is duidelijk dat deze groep dacht dat drugsgebruik in onze wijk met behulp van deze machine het toezicht op de wetshandhaving zou voorkomen.'

'De inbeslagname van de 384 kilogram cocaïne en de recente arrestaties laat zien hoe verkeerd ze  waren', zei Chief Police Officer Johnson. 'Het partnerschap van alle betrokken instanties heeft geleid tot dit succesvolle resultaat. Misdaadgroepen moeten op de hoogte zijn - al onze agentschappen werken samen om uw activiteiten te verstoren en u voor de rechter te brengen.'

(Suriname Mirror/10 Daily/ladbible.com/Twitter/YouTube)

Zigeunerkoning en Rotterdamse drugsbaron Kobus Lorsé (74) overleden - Lorsé had contacten met Brunswijk en Bouterse

(Bron foto: Crimesite.nl)
Lorsé dreef handel in hout en goud met onder meer Ronnie Brunswijk

Drugsbaron Lorsévoor veroordeeld voor cocaïnesmokkel met Desi Bouterse en andere Surinaamse militairen


Verschillende media, waaronder het AD en BN-De Stem, melden het overlijden van zigeunerkoning Kobus Lorsé (74), zo schrijft Crimesite.nl maandag 15 juli 2019. Hij zat tot voor kort gedetineerd, omdat hij tot 12 jaar cel was veroordeeld voor het doodschieten van zijn schoonzoon John Wassink. Het Hof besloot een maand geleden om zijn hechtenis te schorsen, zodat hij thuis kon sterven. 

In het boek Crime Top 100 staat hij op nummer 43. Hieronder de aangepaste tekst uit het boek.

De Zuid-Hollander Kobus Lorsé (1945) noemde zich zigeuner. Hij was kettingroker en analfabeet maar kon prima rekenen en zaken doen. In de jaren tachtig keken politie en justitie met enig ontzag naar het uitgebreide netwerk van handelsfirma’s dat Lorsé vanaf zijn woonwagenkamp op had weten te zetten. Die bedrijven hielden een stroom aan goederenverkeer op gang waartussen ook grote hoeveelheden drugs werden geparkeerd.

Al in de jaren tachtig had Lorsé een bedrijf in Suriname. Het dreef handel in hout en goud met onder meer Ronnie Brunswijk, die aan het hoofd stond van een groep boslandcreolen uit het oosten van Suriname.
Aan de andere kant van de wereld was Lorsé verbonden met een netwerk van Pakistaanse hasjhandelaren waar ook Johan Verhoek alias de Hakkelaar en de Utrechter Bertus Kwarten mee werkten.

In de jaren tachtig was er financieel veel mogelijk. Contante geldbedragen konden in landen als Luxemburg prima worden verwerkt. Lorsé liet door belastingadviseurs perfecte witwasconstructies opzetten. De enige grote zaak waar Kobus Lorsé voor veroordeeld werd is een cocaïnesmokkel met Desi Bouterse en andere Surinaamse militairen. Dat ging om een partij van 357 kilo cocaïne die was verstopt in bundels hout. In het onderzoek voegde justitie anonieme informatie die Lorsé in verband brengt met verschillende liquidaties. Zo werd een lijfwacht van Lorsé die op het punt stond een kroongetuigedeal met justitie te sluiten doodgeschoten. Justitie kon Lorsé echter niet voor moord vervolgen.

Na zijn veroordeling voor de cocaïnesmokkel kwam Lorsé terecht in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught waar hij, met een verblijf van bijna zeven jaar, één van de langst zittende EBI-gevangenen wordt.

In juli 2014 ziet een voorbijganger een ingepakt lichaam drijven in een kanaal in de buurt van Breda. Het is het lijk van John Wassink uit Roosendaal die daar samen met een compagnon een autohandel runde. Wassink was getrouwd met de dochter van Lorsé maar de twee leefden al geruime tijd apart. In de woonwagen waar Wassink verbleef vindt de politie bloedsporen. De compagnon van Wassink komt die zomer vast te zitten op verdenking van moord op een Belg; eenmaal in het huis van bewaring beschuldigt hij Kobus Lorsé van de moord op Wassink. Lorsé was de avond van de verdwijning één van de laatsten die Wassink heeft gezien. De beschuldiging leidt tot groot tumult binnen de familie. Kobus Lorsé en zijn dochter besluiten naar buiten te treden met een groot interview in Panorama waarin ze uitleggen dat er juist reden is om de compagnon van Wassink te verdenken van de moord.

PS-lijnbus verliest al rijdend een voorwiel....

Bus belandt op haar linkeras, passagiers stappen vrijwel onmiddellijk uit


Een PS-lijnbus verloor maandagmiddag 15 juli 2019 rond half vier al rijdend een voorwiel. Een weggebruiker legde het voorval vast met behulp van zijn dashcam, zo bericht Waterkant.net

In het filmpje is te zien, dat de tegemoetkomende bus bij een t-kruising links afslaat. Op het moment dat de chauffeur het stuur weer recht wil draaien, rolt het linkervoorwiel van de bus weg. De bus belandde op haar linkeras. De passagiers stapten vrijwel onmiddellijk uit.

Een getuige vertelt aan Waterkant.Net, dat passagiers boos waren en aan het schelden waren richting de chauffeur. Ze stapten uit de bus zonder te betalen en stonden te wachten op de volgende bus om hun reis voort te zetten. Een veel gehoorde opmerking over het voorval had betrekking op de snelheid van de bus. Die was nu vrij laag, maar het had anders kunnen uitpakken indien de bus op volle snelheid had gerereden.

Bekijk hieronder het filmpje dat afkomstig is van S2video:


Bond bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo schort actie op

Aan eis om de 25% terugwerkende kracht (twk) te ontvangen is voldaan


De bond bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (ABPLAZ) heeft maandag 15 juli 2019 haar actie opgeschort. De bond was sinds donderdag in actie. De algemene ledenvergadering heeft dat besluit genomen. nadat aan de eis om de 25% terugwerkende kracht (twk) te ontvangen was voldaan, zo meldt Starnieuws. 

Vrijdagmiddag kreeg het bestuur het bericht dat delen van de leden over de twk beschikte.

De leden waren het volgens de bond beu elke maand te moeten wachten op de uitbetaling van de twk, terwijl dit met het salaris zou moeten geschieden. Toen op 10 juli bleek, dat de uitbetaling was uitgebleven besloten de leden om in de ochtenddienst te werken tot 13:00 uur, waarna zij de werkplek verlieten.

Rekening houdend met zieken werd aan diverse afdelingen dispensatie verleend. Verder hebben tijdens de middag- en nachtdienst alsook in het weekend de werkzaamheden normaal voortgang gehad.

De ABPLAZ zegt het te betreuren, dat vakbondsmiddelen moesten worden ingezet om de betaling van de twk af te dwingen.

Amerikaanse autoriteiten geven cocaïne containerschip MSC Gayane in Phildelphia vrij

Eigenaar containerschip voldoet borgsom van $ 50 miljoen, inclusief $ 10 miljoen in contanten

Schip op weg naar haven van Rotterdam


Amerikaanse autoriteiten hebben een containerschip vrijgegeven dat met 20 ton cocaïne in Philadelphia in beslag was genomen, nadat de exploitant een borgsom van $ 50 miljoen had geplaatst, inclusief $ 10 miljoen in contanten, maar zei dat ze nog steeds van plan zijn te overwegen om het schip verbeurd te verklaren. 

De vrijgave van de MSC Gayane, eigendom van J.P. Morgan Asset Management en gecharterd aan Mediterranean Shipping Co., betekent dat het schip zijn commerciële activiteiten kan hervatten nadat het bijna een maand in de haven van Philadelphia is vastgehouden.

'Mijn kantoor heeft $ 10 miljoen in contanten en een borgsom van $ 40 miljoen ontvangen van de eigenaar en exploitant van het schip in ruil voor de tijdelijke release ervan in afwachting van een definitief besluit in deze zaak', schreef Amerikaanse advocaat William McSwain in een bericht op Twitter.


Het schip, dat ongeveer $ 90 miljoen waard is, is nog steeds onderhevig aan mogelijk verlies als het onderzoek senior bemanningsleden koppelt aan de cocaïne, aldus ingewijden.

De Gayane werd op 17 juni bezocht door Amerikaanse douane- en grensbeschermingsagenten, die cocaïne vonden, waarvan de autoriteiten zeiden dat ze een straatwaarde van $ 1,3 miljard had, gevuld in verschillende containers. Het schip werd formeel in beslag genomen op 9 juli. Acht bemanningsleden zijn aangeklaagd en blijven in hechtenis.

'MSC heeft de betalingen geregeld en het schip, plus 16 bemanningsleden die niet waren aangeklaagd, werden vrijgelaten', zei een persoon die bij de zaak betrokken was. 'De federale overheid bouwt nog steeds aan een verbeurdverklaringszaak, maar de $ 50 miljoen werd voldoende geacht om de Gayane voorlopig te laten vertrekken.'

Het schip vertrok zaterdagochtend vanuit de haven van Philadelphia op weg naar Rotterdam voor een terugkeer in de commerciële dienst. Een woordvoerder van MSC zei dat het bedrijf blijft samenwerken met de Amerikaanse autoriteiten. Het schip maakte zijn enige stop in de VS op het moment van de onderschepping na het starten van zijn reis in Chili en stopte in Peru, Panama en de Bahama's op weg naar Europa.


De Gayane was het tweede MSC-schip dat dit jaar in Philadelphia werd binnengevallen in eenn drugsonderzoek. In maart ontdekten federale agenten bijna 1.200 pond cocaïne aan boord van de MSC Desiree, een schip van dezelfde grootte als de Gayane. Douane-agenten namen ook 1,6 ton cocaïne in beslag bij een ander MSC-schip, de MSC Carlotta, toen het de haven van Newark, New Jersey binnenkwam  zeiden de autoriteiten in februari.

Wereldwijde maritieme regelgeving vereist niet dat zeevervoerders de inhoud van alle containers die ze verplaatsen controleren, omdat dit zou leiden tot lange vertragingen in de toeleveringsketens.

(Suriname Mirror/The Wall Street Journal/Twitter/YouTube)

272 Kilo cocaïne onderschept in Braziliaanse havenstad Santos met bestemming Rotterdam

Cocaïne verborgen in dubbele bodem container met vaten bevroren sinaasappelsap


In de haven van Santos, Brazilië is opnieuw een partij cocaïne gepakt met bestemming de haven van Rotterdam. De drugs waren verborgen in de dubbele bodem van een container met vaten bevroren sinaasappelsap. In totaal werd er 272 kilo cocaïne gevonden. 

In een video van een plaatselijk tv-station (zie onderaan) is te zien hoe de drugs uit de bodem van de container worden gehaald. Er zijn geen arrestaties verricht.


De vondst van de 272 kilo kwam enkele dagen nadat er ook al ruim 1.400 kilo coke was gepakt in de haven van Santos. De partij, verborgen in een lading kippenlever, had als bestemming Valencia. Met de regelmaat van de klok worden in Santos drugszendingen voor Rotterdam en Antwerpen onderschept.


Twee weken geleden bijvoorbeeld werd 500 kilo coke ontdekt – ook al in een container met bevroren sinaasappelsap. De drugs waren toen verstopt in een metalen vat. Een maand eerder werd 460 kilo cocaïne tussen een lading zoete aardappelen gevonden.


(Suriname Mirror/Crimesite.nl/Jovem Pan/Correio do Estado/OTempo/YouTube/Twitter)

Guatemalteekse president Jimmy Morales ziet af van ontmoeting met VS-president Trump

(Bron foto: Twitter)
Constitutionele Hof verbiedt Morales controversiële overeenkomst met VS te sluiten


De Guatemalteekse president Jimmy Morales, die thuis onder druk staat om een ​​migratiedeal met de Verenigde Staten niet af te sluiten, heeft zondag het Witte Huis-gesprek met Donald Trump van vandaag, maandag 15 juli 2019, afgezegd, zo bericht zijn kantoor. Het Constitutionele Hof van Guatemala heeft een bevel uitgevaardigd dat Morales verbiedt een controversiële overeenkomst met de Verenigde Staten te sluiten die het Midden-Amerikaanse land zou verplichten om migranten te verwelkomen, althans op korte termijn.

De vergadering gepland voor vandaag in Washington is teruggedraaid vanwege 'speculatie' over de ondertekening van een mogelijke deal, zei de Guatemalteekse regering in een verklaring. Een dergelijke deal zou Guatemala een 'veilig derde land' maken en zou betekenen dat het verplicht zou zijn om asiel aan te bieden aan migranten die zijn grondgebied binnenkomen op weg naar de Verenigde Staten.

Veel migranten uit Honduras en El Salvador trekken door Guatemala om Mexico te bereiken op hun route naar de grens met de VS. De Guatemalteekse regering had vorige week het bezoek van Morales aangekondigd, waarin stond dat het immigratie- en veiligheidskwesties zou raken, maar nooit details verstrekt over wat Trump en Morales zouden bespreken.


Guatemalteekse functionarissen erkenden, dat de besprekingen over een 'veilig derde land'--overeenkomst aan de gang waren, wat leidde tot wervelende speculatie. Degenen die tegen zo'n deal zijn, zeggen dat ze niet willen dat Guatemala een stortplaats wordt voor migranten die naar de Verenigde Staten gaan, vooral omdat Guatemalteken vaak deel uitmaken van de groep die de reis maakt.


In maart schortte de regering van Trump de hulp op aan de 'noordelijke driehoek'-landen Guatemala, El Salvador en Honduras, nadat de Republikeinse leider zei, dat zij niets te doen om de stroom migranten naar de VS tegen te houden.

(Suriname Mirror/France24/Mundo Hispanico/CBS News/Twitter)

Duitse politie haalt op A27 vrachtwagen uit Polen met gebreken van de weg - Via Bremerhaven op weg naar Chili

(Bron foto's: Polizeiinspektion Cuxhaven)
Truck bestuurd door een 48-jarige Boliviaan


De Duitse politie heeft vanochtend, maandag 15 juli 2019, een vrachtwagen met gebreken op de A27 bij Loxstedt van de weg gehaald die vanuit Polen via Bremerhaven onderweg was naar Chili. De agenten controleerden de truck rond negen uur in de buurt van Parkeerplaats Nesse, aldus de politie. 

Achter het stuur zat een 48-jarige Boliviaan. Hij wilde de vrachtwagen van Polen naar Bremerhaven rijden. Vanaf daar moet de 26 ton zware vrachtwagen aar Chili worden verscheept.

De politie vond tijdens de controle verschillende technische gebreken. Naast verschillende gebroken bladveren en schade aan de banden, had de 26-tons truck vrijwel geen werkende remmen, zei de politie.

Voor de verdere reis naar de haven moest de truck op een andere vrachtwagen worden geladen.

(Suriname Mirror/Nord24/Presseportal.de/)

VS weigert asielaanvragen ingediend aan haar zuidelijke grens met Mexico door migranten

(Bron foto: ABC30)
'Afwijzen moet economische migranten die ons asielsysteem willen uitbuiten, ontmoedigen'


De Amerikaanse regering kondigde vandaag, maandag 15 juli 2019 aan, dat ze asielaanvragen zal weigeren die aan haar zuidelijke grens met Mexico worden ingediend door migranten die geen vluchtelingenstatus hebben aangevraagd in Mexico of een ander land op weg naar de Verenigde Staten. 

'Een vreemdeling die de Verenigde Staten binnenkomt of probeert binnen te komen via de zuidelijke grens nadat hij geen bescherming heeft aangevraagd in een derde land ... komt niet in aanmerking voor asiel', aldus de nieuwe regel, die morgen in werking zal treden. De wijzigingen in de regelgeving zouden bedoeld zijn om de achterstand in het immigratiesysteem weg te werken.

'De Verenigde Staten zijn gul, maar volledig overweldigd door de last van de honderdduizenden buitenlanders die aan de zuidelijke grens zijn gearresteerd', zei minister van Justitie Bill Barr in een verklaring. Volgens de minister moet het 'economische migranten die ons asielsysteem willen uitbuiten, ontmoedigen'.

Er zijn wel enkele uitzonderingen op de regel, namelijk voor slachtoffers van mensenhandel. Het is een 'voorlopige' maatregel totdat het Congres de immigratiewetten van het land herziet, zei waarnemend minister van Binnenlandse Veiligheid Kevin McAleenan.

De Verenigde Staten kent een hoog aantal asielaanvragen van migranten aan de grens met Mexico, waaronder veel gezinnen met kinderen. De meesten van deze migranten komen uit arme en gewelddadige landen in Midden-Amerika, zoals Guatemala, El Salvador en Honduras.

(Suriname Mirror/AFP/Belga) 

Colombiaanse bananenteeltbedrijven onder quarantaine vanwege TR4-schimmel

(Bron foto: PubliMetro)
Plaag aanwezig op twee Colombiaanse plantages


Banaan is een van de belangrijkste gewassen in Colombia. Zo'n 20.000 telers telen bananen op ongeveer 300.000 hectare, in 17 van de 19 provincies van het land. Dat blijkt uit gegevens van 2018 van het Instituto Nacional de Estadistica y Censos (INEC). 

Vanwege de enorme economische impact van de bananenteelt is het Colombiaanse ministerie van Landbouw deze week een informatiecampagne begonnen rondom de fusarium TR4 schimmel.



Het ministerie heeft zijn hulpdiensten ingezet om teeltbedrijven van banaan in de gaten te houden, vanwege de mogelijke aanwezigheid van deze plaag op twee Colombiaanse plantages. Teeltbedrijf Eva Norte, gelegen in de gemeente Riochaca, in La Guajira, werd in quarantaine gesteld vanwege de aanwezigheid van symptomen 'die verband houden met de Fusarium oxysporum f. sp. cubense Tropical Race 4 plaag'.


'Ook teeltbedrijf Don Marce is in quarantaine gesteld. Deze plantage maakt onderdeel uit van Dole Organic van Colombia en werd in 2007 opgericht nabij de rivier de Tapias in La Guajira, 100 kilometer ten noordoosten van Santa Marta. Dit teeltbedrijf is gecertificeerd volgens de biologische normen van de EU en het USDA National Organic Program (NOP)', aldus de website van Dole.

Volgens het ICA worden de besmette planten afgebakend met een 10-metergebied. Daarnaast wordt er een veiligheidszone van 20 vierkante meter vastgesteld rond de besmette plant. De 80 vierkante meter rondom een zieke plant wordt vastgesteld als observatiegebied, stelt de Colombiaanse instantie.

De regering van Ecuador, die vorige week een informatieve- en toezichtscampagne opstartte, heeft de Ecuadoraanse bananentelers niet ingelicht over de twee in quarantaine geplaatste teeltbedrijven in het noordelijke buurland.


(Suriname Mirror/AGF.nl/expreso.ec/Twitter)  

China belangrijkste bestemming voor Braziliaanse koffie-export

'Opening van coffeeshops stimuleert de jeugd om op verschillende manieren koffie te drinken'

Brazilië produceert 38 procent van de koffie in de wereld


De Braziliaanse koffie-export naar China steeg met 23,1 in de eerste vijf maanden van 2019, zo meldt een rapport van de Conselho de Exportadores de Café do Brasil (Cecafé). Uit het rapport blijkt dat Brazilië van januari tot mei dit jaar 88.179 koffiebalen naar China heeft geëxporteerd.


Cecafé-president Nelson Carvalhaes onderstreept de rol van jonge Aziatische consumenten en de interesse van Brazilië in het vergroten van de verkoop aan China. 'De opening van coffeeshops stimuleert de jeugd om op verschillende manieren koffie te drinken', aldus Carvalhaes, verwijzend naar de snelle ontwikkeling van coffeeshops zoals Luckin Coffee en Starbucks in Chinese steden en hun aantrekkelijkheid voor de nieuwe generaties.

'We hebben ook het voorbeeld van Zuid-Korea, waar de barista-carrière een hoge vlucht neemt', voegde hij eraan toe.

Carvalhaes zegt ook, dat de publieke en private sector in Brazilië markten willen ontwikkelen in China. 'We willen ongetwijfeld groeien in de markt van onze belangrijkste handelspartner.' 'Brazilië kan volume en kwaliteit bieden die kunnen voldoen aan de eisen van verschillende markten', vervolgde hij in een interview met het Xinhua-persbureau in China.

Brazilië produceert 38 procent van de koffie in de wereld en exporteerde 41,1 miljoen balen tussen juni 2018 en juni 2019.

(Suriname Mirror/MercoPress/Twitter)

Paus doet een beroep op politieke dialoog in Venezuela

(Bron foto: AFP)
Venezolaanse bisschoppen dringen aan op vertrek president Nicolas Maduro


Paus Franciscus doet een beroep op de Venezolaanse politieke leiders om een akkoord te bereiken voor het welzijn van het land en de regio in crisis.

'Ik wil nogmaals mijn medeleven uitdrukken met de geliefde bevolking van Venezuela, dat zo zwaar door de aanslepende crisis getroffen wordt', zei paus Franciscus in zijn zondagse angelustoespraak. Hij vroeg de gelovigen om samen met hem de Heer te vragen om de betrokken partijen te inspireren en te verlichten, zodat zij zo spoedig mogelijk een overeenkomst kunnen bereiken die een einde zal maken aan het lijden van de mensen, voor het welzijn van het land en van de hele regio.

De Venezolaanse bisschoppen hebben vorige week nog bij president Nicolas Maduro erop aangedrongen, dat hij ontslag zou nemen uit het ambt dat hij 'onwettig' uitoefent en dat er in de kortst mogelijke tijd een nieuwe president wordt gekozen. In het licht van de realiteit van een onwettige en mislukte regering schreeuwt Venezuela om een ​​koerswijziging, een terugkeer naar de grondwet. Die verandering vereist het vertrek van degene die onwettig de macht uitoefent en de verkiezing in de kortst mogelijke tijd van een nieuwe president van de republiek, schreven de bisschoppen in hun oproep.

Onder het socialistische bestuur van Maduro is Venezuela getekend door geweld en sociale onrust. Er is een ernstig tekorten aan voedsel en aan medicijnen, er is een torenhoge werkloosheid en een hyperinflatie. Meer dan 4 miljoen Venezolanen zijn sinds 2015 geëmigreerd.

De bisschoppen citeerden ook een rapport van begin juli van de mensenrechtencommissaris van de VN, waarin werd staat dat de regering verschillende vormen van mensenrechtenschendingen heeft gepleegd, onder meer een groot aantal onrechtmatige executies.

(Suriname Mirror/VaticanNews/El Nuevo Diario/Kerknet/El Nuevo Siglo)

Hakrinbank-directeur Sheorajpanday: 'Geen sprake van een devaluatie Surinaamse dollar'

'Vanuit de Centrale Bank van Suriname is de wisselkoers niet aangepast'

'Ik zou de consumenten adviseren om een stevige discussie te voeren over het hanteren van vreemde valuta door diensten en producten'


'Vanuit de Centrale Bank van Suriname is de wisselkoers niet aangepast, evenmin is er sprake van een devaluatie van de Surinaamse dollar', aldus de algemeen directeur van de Hakrinbank, Rafiek Sheorajpanday, vandaag, maandag 15 juli 2019, in de Ware Tijd. Dat bij valutatransacties een hogere koers wordt gehanteerd dan de officiële Centrale Bank-koers, kan verschillende redenen hebben. Maar, dat wil nog niet zeggen dat de wisselkoers is aangepast of de Srd is gedevalueerd, stelt Sheorajpanday. 

'De koersnotering van de Centrale Bank van Suriname bedraagt Srd 7,52 voor de US dollar. Banken zijn evenwel vrij in het vaststellen van de wisselkoers. De Centrale Bank heeft op ons dan ook het beroep gedaan om ons gedrag op de vreemde valutamarkt zodanig te laten zijn dat een stabiele wisselkoers wordt bevorderd', zegt de algemeen directeur.

Aangezien er meer vraag is naar vreemde valuta is dan wat de banken zelf hebben, intervenieert de CBvS op de valutamarkt, zegt de bankier. Dit wordt gedaan om de bereikbaarheid en de voorziening van basisgoederen, medicamenten en bepaalde basisinputs veilig te stellen.

De CBvS wil met haar wisselkoers en breder monetaire beleid proberen om tijdelijke onevenwichtigheden op de valutamarkt te beteugelen. Lukt dat niet, dan is het risico van devaluatie wel aanwezig. De omvang en financieringswijze van het begrotingstekort is daar een belangrijke factor van. Sheorajpanday zegt dat rekening gehouden moet worden, dat de valutamarkt een ruime is en er ook verschillende deelmarkten zijn, zoals de cambio's, goudexportbedrijven en winkels.

'Het kan ook dat de Centrale Bank additionele vreemde valuta beschikbaar stelt aan marktpartijen op de vreemde valutamarkt, om een bepaalde tijdelijke onevenwichtigheid weg te nemen of op te lossen', zegt de bankdirecteur. Volgens hem is bij de laatste interventie van de CBvS steeds een koers gehanteerd van Srd 7,52 voor een Amerikaanse dollar. 'Maar, in een transactie tussen de Centrale Bank en een marktpartij kan de CBvS de marktpartij een transactiefee in rekening brengen. Hierdoor wordt het aanbod aan vreemde valuta verruimd. De kostprijs is dan de koers van Srd 7,52 plus de transactiefee. Dat is in voorkomende gevallen weleens op een kostprijs uitgekomen van Srd 7,85.'

Het hanteren van een afwijkende wisselkoers door de individuele banken, betekent volgens Sheorajpanday nog niet dat er sprake is van een devaluatie. 'Devaluatie regardeert slechts de door de Centrale Bank van Suriname genoteerde koersen', zegt hij. De bankier zegt dat er geen onder- of bovengrens is van het bedrag waarvan de individuele banken hun eigen wisselkoers mogen bepalen.

De Hakrinbank-directeur hoopt de gemeenschap aan het denken zetten. 'Ik merk dat er voor allerlei diensten en producten vreemde valuta gevraagd wordt. Ik zou de consumenten adviseren om daar een stevige discussie over te voeren. Het creëert namelijk een veel hogere vraag naar vreemde valuta dan nodig is, waardoor er druk op de koers komt.' 

BvL-voorzitster Reshma Mangre: 'Stakingen kunnen niet gelinkt worden aan schoolprestaties'

(Bron foto: Facebook)
'In schooljaren waarin BvL actie heeft gevoerd was soms het resultaat beter dan het jaar daarvoor'

'We staan niet te springen om te staken, we kiezen het pad van dialoog en willen luisterend oor'


De voorzitster van de bond van Leraren (BvL), Reshma Mangre, is van oordeel dat stakingen niet gelinkt kunnen worden aan betere of slechtere schoolprestaties. 'In schooljaren waarin de BvL actie heeft gevoerd was in sommige gevallen het resultaat beter dan het jaar daarvoor. Ik wil niet stellen dat stakingen maken dat de resultaten lager uitvallen. Het is absoluut niet waar.'

Mangres reageert vandaag, maandag 15 juli 2019, in de Ware Tijd op de uitslag van de eindexamens van het HAVO en VWO die een lichte stijging vertoont. Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zei, dat het een vrij rustig schooljaar is geweest.

Mangre: 'We zijn blij dat studenten hun best hebben gedaan. We gaan voor betere resultaten.' Ze stelt verder, dat zij als vakorganisatie in goede communicatie met de minister een aantal dingen heeft kunnen beklinken. 'We staan niet te springen om te staken. We kiezen het pad van dialoog. Wij willen een luisterend oor.'

De BvL-voorzitster is blij dat de bewindsvrouw op regelmatige basis overleg pleegt met de bonden binnen het ministerie. 'Het heeft geen zin in vijandschap te leven.'

Mangre stelt, dat goede resultaten alleen behaald kunnen worden als leerkrachten gemotiveerd hun werk doen. 'Als leraren rustig hun werk doen krijgen we gemotiveerde studenten.' Ze zegt dat gewerkt moet worden aan het verhogen van de intrinsieke waarde van de leraren. Daarover wil ze nog met de minister praten. De minister vergadert elke laatste woensdag met alle vakbonden.

'Ik heb gevraagd om BvL- en ALS-issues (Alliantie voor Leerkrachten in Suriname) billateraal te bespreken. De minister heeft toegezegd in de tweede week van augustus hierop in te gaan.'

Dit schooljaar heeft 69 procent van de 1.156 leerlingen die aan het eindexamen van het VWO hebben deelgenomen de eindstreep direct gehaald. Dit is een lichte stijging van 5 procent ten opzichte van het vorig schooljaar. 180 Leerlingen zijn afgewezen wat gelijk is aan 17 procent, terwijl 163 een herkansing hebben. Dat is gelijk aan 16.6 procent.

Op de HAVO-scholen is 52 procent van de 831 leerlingen direct geslaagd. Dit is een verbetering met acht procent ten opzichte van het vorig schooljaar. 126 Leerlingen hebben de eindstreep niet gehaald. Dat is gelijk aan 16,5 procent, terwijl 262 leerlingen een herkansing hebben.

VMS komt in spoedvergadering bijeen - Poliklinieken dinsdag 15 juli vanaf 10.30 uur gesloten

Impasse tussen VMS en de SZF-leiding onoplosbaar door ontbreken van vertrouwen in leiding


De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) komt vanochtend, maandag 15 juli 2019, om 10.30 uur in spoedvergadering bijeen. De huisartsen en specialisten worden geïnformeerd over het gesprek dat het bestuur zondag had met president Desi Bouterse. 'Dit betekent dat de poliklinieken vanaf 10.30 uur gesloten zullen zijn. Spoedgevallen worden normaal geholpen', deelt de VMS mee, aldus Starnieuws.

De aangekondigde actie voor vandaag is opgeschort tot donderdag. De president krijgt de ruimte om enkele cruciale punten af te stemmen binnen de regering. Er zijn geen inhoudelijke mededelingen gedaan. Het ministerie van Volksgezondheid, de Nationale Ziekenhuisraad, de directie van het Staatsziekenfonds (SZF) en het bestuur van de VMS nemen een persstilte in acht.

Volgens Starnieuws is een heet hangijzer, naast diverse administratieve issues met het SZF, de relatie met de leiding. De VMS valt over wat ze noemt het 'criminaliseren' van artsen. Dit is vooral gebeurd door uitlatingen van leiding van de Medische Dienst van het SZF, die onder leiding staat van Humphrey Hasrat.

In een besluit van de ledenvergadering van 10 juli wordt gesteld dat de impasse tussen VMS en de SZF-leiding onoplosbaar is gebleken door het 'absoluut ontbreken van vertrouwen in de leiding'. Het is volgens de VMS in het belang van de SZF-verzekerden om de leiding terstond te vervangen. Het is vooral het punt van de leiding van het SZF, met name de Medische Dienst, waar de president een besluit over moet nemen.

In april dit jaar zijn de uitlatingen van Hasrat gedaan over medici via het SRS-radioprogramma Bakana Tori ook besproken met de president. Toen was er ook een persstilte ingelast.

Plannen voor vissersdorp Boca Samí, Curaçao, mogen niet ten koste gaan van unieke karakter van dorp

'Men vindt masterplan te luxe, het is aangepast met eenvoudiger ideeën die beter bij dorp passen'


Het vissersdorp Boca Samí wil vooruit. Maar ‘pia pa pia’, stapje voor stapje en vooral samen. Want de plannen voor een gelikt zandstrand, een gezellig fort met dagelijks activiteiten en een hotel op het water, mogen niet ten koste gaan van het unieke karakter van het dorp, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 15 juli 2019.

Dat is Jacinta Constancia, bekend als Statenlid voor oppositiepartij MFK, duidelijk geworden toen zij samen met de ‘Stichting Fisherman’s Village & Open Air Maritime Museum’ het masterplan voor Boca Samí presenteerde in de wijk.

'Men vond het te luxe. Het is aangepast met eenvoudiger ideeën die beter bij het dorp passen.

Constancia zit zelf niet in de stichting, maar is sinds 2013 eigenaar van het kunuku-huisje waar het museum in wordt gevestigd en woordvoerder van het dorp. 'Om de vaart erin te krijgen.'


De plannen moeten allereerst worden gedragen door de bewoners en bedrijven in Boca zelf. Het begint daarom met kleine verbeteringen, heel kleinschalig. Schoonmaken, opruimen, bouwvallen verwijderen. Constancia: 'Nu al hebben 42 bedrijven hun medewerking toegezegd. Zij hebben een intentieverklaring met de stichting getekend en sluiten zich daarmee aan bij de richting die is gekozen. Als voorwaarde geldt wel dat de bewoners van Boca Samí als eerste de banen worden aangeboden die voortkomen uit het project.'

Volgens Constancia zijn verschillende restaurantjes en toko’s al begonnen met het upgraden van hun bedrijf. Bovendien staan ‘elf investeerders die niet uit Boca komen’ paraat. 'Die willen bijdragen aan sportfaciliteiten, strandmanagement, buurtbeveiliging en verlichting. Want dat zijn onze grootste problemen: afval, veiligheid en bewaking.'

Regering Curaçao treft nodige voorbereidingen om bezwaar aan te tekenen tegen aanwijzing

'In 2012 resulteerde het aantekenen van bezwaar ook in wijziging inhoud van de aanwijzing'


De regering is de nodige voorbereidingen aan het treffen om bezwaar aan te tekenen tegen de aanwijzing die Curaçao afgelopen vrijdag van de Rijksministerraad heeft gekregen. Dat zegt premier Eugene Rhuggenaath vandaag, maandag 15 juli 2019, het Antilliaans Dagblad.

De regering wacht ondertussen nog op een formele kennisgeving van de aanwijzing middels een Koninklijk Besluit. Curaçao heeft tot dertig dagen na verzending van het Koninklijk Besluit de tijd voor het aantekenen van bezwaar.

De minister-president wil niet vooruitlopen op de uitkomst van het bezwaar en wijst erop dat de Raad van State - die belast is met de advisering aan de Koninkrijksregering - een formele rol heeft, maar geeft tegelijkertijd aan dat er wel een kans is dat er iets aan de aanwijzing zoals die nu is gegeven, wordt veranderd.

'In 2012 resulteerde het aantekenen van bezwaar ook in wijziging van de inhoud van de aanwijzing', zo blikt Rhuggenaath terug op de periode, dat het kabinet-Schotte als de eerste regering van het Land Curaçao een aanwijzing kreeg. Het is vooralsnog onduidelijk hoe lang het duurt voor er uitsluitsel komt over het bezwaar van Curaçao, als dat eenmaal is aangetekend.

'Maar, rekening houdend met het feit dat de inhoud van de aanwijzing beperkt is, dat wij onze visie op gedetailleerde wijze hebben ingediend en dat er een Groeiakkoord is met veel substantie, hoop ik dat de Raad van State niet veel additionele informatie nodig heeft om tot een conclusie te komen', aldus de Curaçaose premier. De Raad van State (RvS) heeft eerder laten weten, dat er meer begrip moet worden getoond voor de complexe vraagstukken waar de eilanden mee te kampen hebben.

Ministerie van OWT&C doof voor verzoeken buurtbewoners om overwoekerde zijwegen Kasoedjieweg te onderhouden

(Bron foto: Stefano Tull/de Ware Tijd)
'Het staatshoofd woont op Leonsberg en hij loopt regelmatig hier langs, hij ziet het toch ook?'


Bewoners van de Kasoedjieweg in Paramaribo-Noord zijn niet te spreken over de huidige situatie van enkele zijwegen van deze straat. Met name de Paleisvink- en Prodokakastraat zijn helemaal overwoekerd door gras. Het is haast onmogelijk om via de hoofdweg deze straten in te gaan. Volgens de mensen van de buurt hebben de beide wegen in geen jaren een onderhoudsbeurt gehad, zo meldt vandaag, maandag 15 juli 2019, de Ware Tijd.

Pogingen om het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) zover te krijgen, hebben tot nu toe geen succes gehad. 'We zijn al moe om te vragen. Vroeger hebben mijn buurman en ik veel moeite gedaan om de straat te onderhouden, maar we zijn nu echt moe', zegt Rob Breinburg.


Hij herinnert zich dat er ongeveer tien jaar terug een plan was om de Kasoedjie­weg en de zijstraten te asfalteren. Echter, dat is nooit gebeurd. 'Er zijn in eerste instantie schelpen gelegd, maar het bleef daarbij. Er zijn nu gaten in de wegen en ze hebben het precies zo gelaten. Mijn buurman heeft zelfs zand gegooid een paar keer, maar we kunnen het niet blijven doen. Dus het is nu wachten en kijken', aldus Breinburg.

Een andere buurtbewoner vindt niet dat de instanties gevraagd moeten worden om hulp. 'Het is hun taak. Ze moeten erop toezien dat het gebeurt. Wij moeten niet telkens gaan smeken.

De buurtbewoners zeggen, dat er een tijdje geleden handtekeningen zijn verzameld en ingediend bij OWT&C. 'Ze zijn op de hoogte hiervan, maar tot nu toe niets', zegt Breinburg. Hij merkt op dat pre­sident Desi Bouterse vaak gebruikmaakt van de straat. 'Het staatshoofd woont op Leonsberg en hij loopt regelmatig hier langs. Hij ziet het toch ook?' 

Minister Vijay Chotkan van OWT&C noch districtscommissaris Mike Nerkust was bereikbaar voor commentaar.

BEP-hoofdbestuur bezoekt Gransanti in Frans-Guyana aan oever van de Lawarivier

'BEP is in dit gebied heer en meester, dat hebben de afgelopen drie verkiezingen uitgewezen'


Het hoofdbestuur van de partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) is zaterdag ontvangen te Gransanti. Voorzitter Ronny Asabina, erevoorzitter Caprino Alendy, jongerenvoorzitter Winston Lame en secretaris Paul Misdjan maakten deel uit van de delegatie, zo bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 15 juli 2019.

'BEP is in dit gebied heer en meester. Dat hebben de afgelopen drie verkiezingen uitgewezen. We gaan voor behoud en ook voor uitbreiding van het aantal stemmen', zegt Asabina.

Het was de eerste keer dat het bestuur onder zijn leiding een officieel bezoek bracht aan het gebied. Hoewel het dorp aan de Franse oever van de Lawarivier ligt, had de partij alle ruimte haar achterban van dat gebied toe te spreken.

Het bestuur was voor de officiële bijeenkomst en een etentje uitgenodigd door Paul Martin, burgemeester van Gransanti. De plaatselijke gemeenschap is blij met het bezoek, maar ziet graag dat dit vaker gebeurt. 'Un wani si den man moro furudya. Wi abi furu sani fu taki nanga den', vertelt één van de aanhangers. Hij begrijpt de drukte, maar volgens hem moet dat de leidinggevenden van de BEP er niet van weerhouden om regelmatig het gebied te bezoeken.

Asabina onderkent dat de partij frequenter en duidelijker in contact moet zijn met de achterban van Gransanti en omgeving. 'De mensen vragen naar meer zichtbaarheid. We nemen al deze signalen mee om het werk verder te verfijnen', aldus de voorzitter.

Tijdens de vergadering met de achterban hebben diverse sprekers gesteld dat BEP de enige partij is die het binnenland kan ontwikkelen. 'Wij zijn de enigen die het echt met u meent. Unu kan seti a wroko, maar we hebben uw ondersteuning nodig', drukten ze het publiek op het hart.

Om het contact met Gransanti en omgeving te verbeteren heeft de partij Rey Kanape alvast gepresenteerd als Assemblee-kandidaat van het gebied. 'Hij symboliseert de zintuigen van de partij hier. Hij zal ervoor zorgen dat zijn zetel gegarandeerd is. Dat is zijn specifieke taak', vertelt Asabina. Daarnaast zijn een aantal kernen geherinstalleerd door de voorzitter. Hun taak is om zoveel mogelijk mensen aan te trekken voor de BEP.

Nieuwe Europese wetgeving heeft gevolgen voor export uit Suriname van groente en fruit

Suriname exporteert per week zo'n 60 ton groente en fruit naar Nederland

- Groente en fruit dat geëxporteerd wordt moeten fytosanitaire certificaat hebben en omschrijving van het product
- Landbouwproducten die niet voldoen aan nieuwe regels worden bij aankomst in de havens  vernietigd
- 'We moeten ons afvragen hoe we Suriname gaan positioneren als agrarisch productie- en exportland'


Starnieuws bericht vandaag, maandag 15 juli 2019, dat Suriname een deel van zijn moeizaam verworven exportmarkt voor groente en fruit naar de Europese Unie (EU) dreigt kwijt te raken. Voor de import van groenten en fruit in de Europese landen gelden nieuwe regels. De nieuwe Europese wetgeving heeft gevolgen voor landen die exporteren naar de EU, waaronder Suriname. Exporteurs die niet voldoen aan de nieuwe regels voor landbouwgewassen van de EU lopen het risico dat hun landbouwproducten bij aankomst op de havens worden vernietigd. 

Suriname exporteert groente en fruit via luchttransport naar voornamelijk Nederland. De eerste fase van de aangescherpte wetgeving gaat per 1 september in.

De eerste gewassen die in gevarenzone verkeren zijn boulanger en manja.
In de tweede fase die ingaat per 14 december loopt de export van sopropo gevaar. Sopropo komt voor op de lijst van 39 hoge risico planten die verboden zijn om ingevoerd te worden in de EU. Als reden wordt door de voedselinspectiediensten in de EU aangegeven, dat 'Thrips Palmi' met het binnenkomen van sopropo is ontdekt, waardoor het gewas op de lijst van 'hoge risico planten' is geplaatst.

Per 1 september zijn de fytosanitaire eisen verscherpt voor groenten en fruit die worden geëxporteerd, waarbij op 14 december de EU een stapje verder gaat en het verplicht is dat alle groente en fruit dat geëxporteerd wordt, voorzien moet zijn van een fytosanitaire certificaat en dient de omschrijving van het product volledig te zijn. Verder dient er een Pest Risk Assessment te worden uitgevoerd en moeten de rapporten hiervan beschikbaar zijn. Dit betekent, dat er data moeten worden verzameld van de gewassen en dat begint al bij de productiefase de zogenaamde GAP, Good Agricultural Practice. Het houdt in, dat de herkomst van het product te traceren moet zijn. Wil Suriname uitsluiting van export voorkomen, dan moet het zo spoedig mogelijk de nodige maatregelen treffen.

Suriname exporteert per week ongeveer 60 ton groente en fruit naar Nederland. Hiervan is ongeveer 40% sopropo. De vraag naar sopropo is in de laatste maanden toegenomen en is Suriname niet in staat gebleken hieraan te voldoen. Per week is de vraag naar sopropo tussen de 20 en 25 ton. De vraag vanuit Nederland is veel groter dan het aanbod. Gemiddeld is het tekort ongeveer 7 ton om te voldoen aan de vraag.

De Vereniging Exporteurs Agrarische Producten Suriname (VEAPS) en de Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA) trekken al vanaf januari aan de bel. Er moet volgens Swami Girdhari, secretaris van de VEAPS, veel gebeuren en dat op korte termijn. Het belangrijkste daarbij is volgens hem optimale en goede communicatie tussen alle relevante stakeholders. Er moet een urgentieplan met duidelijke targets gekoppeld aan een tijdschema voor de agro export komen, zegt Girdhari 'en we moeten ons afvragen hoe we Suriname gaan positioneren als agrarisch productie- en exportland'. Het is volgens hem all hands on deck, waarbij alle actoren een rol te vervullen hebben.

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij dient de leiding te hebben ondersteund door de ministeries van Handel en Industrie, Buitenlandse Zaken, Justitie en Politie, maar ook deskundigen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, CELOS (Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname), private bedrijven, non-gouvernementele organisaties en de diplomatieke dienst.

'De uitdagingen zijn enorm, er zijn grote zorgpunten. We praten over een exportmarkt die we dreigen kwijt te raken', zegtuit Girdhari die exporteur is.

Voor de afdeling Plantenbescherming en Kwaliteitskeuring van LVV ligt een zware taak. De afdeling moet voorzien zijn van goed getraind personeel en de juiste middelen en equipment. Er moeten veldinspecties worden gedaan bij boeren die producten verbouwen, bij de exporteurs, maar ook bij de plaats van waaruit het product het land verlaat. Het gaat om de hele waardeketen.

Met minister Rabin Parmessar van LVV is er in elk geval een goede basis gelegd voor overleg. De bewindsman heeft donderdag een presentatie en paneldiscussie bijgewoond van de VEAPS. Hij ontvangt vandaag de verschillende vertegenwoordigers van de agrarische sector om van gedachten te wisselen over de te nemen stappen om de export van groenten en fruit veilig te stellen.


De verscherpte maatregelen van de EU voor de import van groente en fruit zijn een zware klap voor Gopex International NV en het landbouwbedrijf Varasur. Net als de VEAPS pleit Gopex-directeur Bhiesnoe Gopal ook voor een plan van aanpak. Hij zegt dat Suriname moet leren van andere landen en vooruitlopend op calamiteiten de juiste maatregelen moet treffen. 'Drin dresi wakti siki, dus.'

Hij ziet in de nieuwe EU-maatregelen voor de import van landbouwgewassen een herhaling. Op een moment was er een exportverbod voor garnalen en gerookte vis. Toen kwamen we met de moderne visdrogerijen, weet Gopal.

Hij wijst erop, dat de nieuwe maatregelen van invloed zullen zijn op de hele keten, boeren, exporteurs, transporteurs, leveranciers en uiteindelijk ook het land. Gopal pleit voor het binnenhalen en beschikbaar zijn van de juiste bestrijdingsmiddelen voor de ziekten en plagen die er zijn en die er dreigen. Hij wijst erop, dat elk gewas een ander middel heeft, elke ziekte heeft een ander bestrijdingsmiddel. 'En aangezien we consumenten veilig voedsel willen geven, is het niet meer dan aannemelijk dat we gaan voor goede biologische bestrijdingsmiddelen.'

Hij benadrukt dat de boeren die de gewassen planten goed moeten worden getraind en goed moeten worden ingelicht en geadviseerd over de juiste middelen en het gebruik ervan. 'En de voorlichters moeten meer te zien zijn op het veld, daar is de plaats waar het allemaal gebeurt.' Oker en sopropo en ook manja zijn veelgevraagde items, weet de exporteur. 'Voordat het zover komt dat deze producten worden verbannen van de exportmarkt om wat voor reden dan ook, moeten we ons huiswerk hebben gedaan.'

Hij ziet graag dat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij de Good Agriculture Practice (GAP) registratie weer oppakt. Begin jaren 2000 was het ministerie al gestart met deze registratie, maar die is gaan verwateren. Bij de GAP worden data verzameld van onder andere wat er wordt geplant, waar er wordt het geplant, wat voor bestrijdingsmiddelen er worden gebruikt en hoe er wordt geplant. Bij calamiteiten is de herkomst van het product dan te traceren.

Geen schaarste aan eieren, maar wel sprake van smokkel naar Frans-Guyana

(Bron foto: NII)
Zorgen bij overheid over stijging prijs ei in winkels van Srd 1,25 naar bijna Srd 2


Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft een vervolg gesprek gehad met het bestuur van de Associatie Pluimvee Sector Suriname, APSS, op woensdag 10 juli. Het bestuur van de APSS werd vertegenwoordig door haar voorzitter Nemchand Kanhai en directiesecretaris Anjalie Jagroe. De producenten Shawn Thijm van ESPEE en Robert Hilversum van Hilly’s Chick, de Importeur, B. Chotelall, directeur Reina Raveles van het ministerie van Handel Industrie & Toerisme (HI&T), de directeur van LVV Deepak Jairam en de onderdirecteur Veeteelt, Verginia Popken waren ook aanwezig, aldus zondag 14 juli 2019 het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Tijdens het gesprek zijn de cijfers, zoals gevraagd door het ministerie, aan de sector gepresenteerd aan minister Parmessar. Uit voorlopig onderzoek vanuit de sector en het directoraat Veeteelt blijkt, dat er geen schaarste is aan eieren. De sector verwacht over vier maanden een overschot aan eieren, als gekeken wordt naar de voorlopige cijfers. Voor de eerste helft van het jaar 2019 zit de sector reeds met 263.000 leg kuikens/kippen.

De sector heeft op 9 juli met haar leden vergaderd en stelt vast dat het probleem eerder gezocht moet worden bij de handel. Op dit moment is er naar zeggen van de producenten een grote mate van smokkelpraktijken waar te nemen van eieren richting de Franse kant. Het gevolg hiervan is een te kort aan eieren op de lokale markt, waarvan de handel misbruikt maakt door de prijs op te schroeven.

Directeur Raveles zei, dat zij al opdracht heeft gegeven aan haar werkinstituten om steekproeven te doen bij enkele winkels en te komen met een rapportage.

Minister Parmessar vroeg weer aan de sector, vanwege zijn transparant beleid, om openhartig te zoeken naar een directe oplossing. Als het aan de minister van LVV ligt mag de samenleving geen dupe worden van dit probleem. De sector geeft aan dat indien de overheid zou besluiten om het tekort op te vangen door te importen, zij haar hierin wel betrekt. Echter benadrukte zij nogmaals, dat vooralsnog zij geen behoefte heeft tot het overgaan van importeren van eieren.

Dat de prijzen in de winkels zijn gestegen van Srd 1,25 naar bijna Srd 2 per ei, is vanuit de zijde van de overheid wel een zorgpunt. Het ministerie van LVV wil er alles aan doen om de prijs terug te dringen. Er zal daarom met HI&T in overleg met de sector gewerkt moeten worden aan een adviesprijs. De sector heeft twee weken de tijd gevraagd om samen met haar producenten te werken aan het stabiliseren van de eierenprijs. Indien geen oplossing gevonden is voor dit vraagstuk zal de overheid moeten inspringen.

Ondernemer Chotella geeft aan, dat hij voor Srd 54 een rek eieren geleverd krijgt en adviseert de overheid, indien zij de prijs onder controle wil, dat zij direct over gaat tot het importeren van eieren en zelf haar prijs vaststelt. Hilversum bood tijdens het overleg de ondernemer een betere prijs aan, namelijk Srd 25 of Srd 30 voor een rek eieren. Verder stelt hij als oplossing voor, de levering op te voeren met als voorwaarde dat het ministerie van HI&T wel de prijzen controleert in de winkels.