donderdag 15 november 2018

Minister Pengel: 'SLM-directie en Raad van Commissarissen capabel genoeg om geschil op te lossen'

'Niet gebruikelijk dat een bond in bedrijf op bedrijfsterrein een eigen ruimte moet hebben'


Er is, aldus Starnieuws donderdagavond 15 november 2018, geen behoefte bij minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie om te bemiddelen in het conflict tussen de directie en de bond bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). 

De minister is op de hoogte van de briefwisseling tussen partijen. Hij vindt, dat de directie en de Raad van Commissarissen capabel genoeg zijn om de zaak tot een goed einde te brengen. Pengel zegt, dat de SLM een zelfstandig bedrijf is en dat het ministerie zich niet bemoeit met de inhoudelijke kant van de bedrijfsvoering.

De leiding is door de president in de positie geplaatst om het bedrijf weer gezond te maken.

De bewindsman merkt op, dat het niet gebruikelijk is dat de bond in bedrijven op het terrein een eigen ruimte moet hebben.

De directie heeft gesteld dat bondsvoorzitter Robby Maaijen zijn verontschuldiging moet aanbieden voor uitspraken die gedaan zijn in de media. Ook zou informatie over het bedrijf naar buiten zijn gebracht. De bond vindt echter, dat ze geen geheimen heeft verklapt. Ontruiming van de ruimte zal als het aan de  bond ligt niet plaatsvinden.

De bond heeft tijdens een spoed algemene ledenvergadering een ultimatum gesteld tot vrijdagmiddag twee uur aan de directie. De brief over ontruiming moet teruggenomen worden. Verder wil de bond dat de onderhandelingen over de collectieve arbeidsovereenkomst plaatsvinden.

Inheemse mars in Ecuador van 600 kilometer om een einde te maken aan mijnnbouw

Inheemse groepen roepen overheid op ontwikkelingsprojecten in Amazone te stoppen


Voedsel, land en water van inheemsen worden bedreigd


Meer dan 1.500 inheemse demonstranten hadden een duidelijke boodschap tijdens hun mars door Ecuador's hoofdstad Quito woensdag 14 november 2018: stop mijnbouw op of in de buurt van het inheemse gebied.

'We moeten samen vechten', zei Alexandra, een inheemse vrouw uit Kichwa die meer dan 600 kilometer liep op traditionele sandalen van de zuidelijke Amazone-regio Zamora Chinchipe naar Quito. Ze was een van de ongeveer 80 inheemse demonstranten die op 3 november vertrokken vanuit hun geboorteland met als doel de bescherming van hun water en territorium te verzekerenHonderden meer van andere inheemse groepen vergezelden hen onderweg. 'Het is gewoon niet mogelij, dat de overheid en transnationale bedrijven ons bos, onze meren, ons paramos willen blijven vernietigen', vertelde Alexandra aan Al Jazeera.

De demonstranten eisten een ontmoeting met president Lenin Moreno, die hij donderdag wilde houden, zonder een tijd vast te stellen. Yaku Sacha Perez Guartambel, president van de Confederación de Pueblos de la Nacionalidad Kichwa del Ecuador (Ecuador Runakunapak Rikcharimuy) en een van de leiders van de mars, was tevreden, maar bleef sceptisch en zei dat eerdere gesprekken met de regering 'niets hebben opgeleverd'.

Zamora Chinchipe is een van de provincies die het meest wordt getroffen door de mijnbouwindustrie van het land. Het is gelegen in de Condor-bergketen (Cordillera del Condor), de thuisbasis van verschillende inheemse gemeenschappen, een gebied dat bijzonder rijk is aan biodiversiteit, omringd door dicht nevelwoud.


Maar de regio is ook rijk aan mineralen, waar kleinschalige mijnwerkers werken en de grootste open mijnen van Ecuador zich bevinden. Dit omvat de Chinese Mirador-kopermijn, de eerste open mijn van de regio. 'Ze bevinden zich nog in de constructiefase en de gevolgen voor het milieu zijn erg groot', zegt Carlos Mazabanda, Ecuador Coördinator bij Amazon Watch, aan Al Jazeera.

Meer dan 1.200 hectare primair bos verdween voor de mijn, die de rivieren, het leven in het water en de toegang van de inheemse gemeenschappen tot water heeft beïnvloed, voegde hij eraan toe. 'Daarom is de mars vertrokken vanuit deze regio en eist dat meer projecten zoals deze niet zouden worden ontwikkeld', zei Mazabanda.

De spanning tussen inheemse gemeenschappen en de mijnbouw in de Cordillera del Condor bereikte een piek in 2016, toen het Ecuadoraanse leger de Shuar-gemeenschap uit de stad Nankits verdreef om plaats te maken voor de open kopermijn van San Carlos Panantza. De gemeenschap probeerde verschillende keren om het gebied opnieuw te veroveren, wat eindigde in een agressieve impasse met autoriteiten en de dood van een politieagent.De voormalige regering van Rafael Correa reageerde door de inheemse activisten 'terroristen' te noemen en ze op een zwarte lijst te zetten, maar ze zijn inmiddels verwijderd. De Chinese mijn is momenteel in ontwikkeling. 'Het was soms heel moeilijk ... meer dan wat dan ook, omdat de overheid niet naar ons luistert, en sommigen van ons hebben geen plek om te wonen. We moeten onze huizen verlaten vanwege mijnbouwprojecten', zei Alexandra.

Vorig jaar marcheerden inheemse gemeenschappen bijna twee weken lang van de Amazone-stad Puyo naar Quito om een einde te maken aan oliewinning in het regenwoud. President Moreno, die demonstranten ontmoette, stemde ermee in om alle nieuwe olie- en mijnbouwconcessies stop te zetten die de voorafgaande toestemming van lokale gemeenschappen niet hadden verkregen. De beslissing werd geprezen door milieuactivisten en beschouwd als een kleine overwinning voor inheemse rechten. Maar. maanden later vervolgde de regering met plannen om percelen grond in de Amazone te veilen voor olie-exploratie, ondanks bezwaren van lokale gemeenschappen.Verwacht wordt dat de regering in december 2019 een lijst met in aanmerking komende bedrijven zal vrijgeven en contracten zal ondertekenen. De regering blijft ook buitenlandse investeringen in haar mijnbouwsector stimuleren, met als doel het mijnbouw-BBP te verdubbelen tegen 2021. Beide initiatieven, volgens de regering, zijn bedoeld om de economie van Ecuador te stimuleren, die nog steeds worstelt sinds de daling van de internationale olieprijzen in 2014, die ook een grote desinvestering in de olie-industrie veroorzaakte.

Juan Pizar, een Kichwa-demonstrant uit de zuidelijke provincie Canar, zei dat land nabij zijn gemeenschap van Tambo is goedgekeurd, maar de groep werd niet geraadpleegd. 'We willen het niet', zei hij tegen Al Jazeera. Mazabanda zegt, dat inheemse gemeenschappen veel meer initiatieven hebben gepland om de druk op de regering steeds meer op te voeren om haar beloften na te komen.


Dinsdag heeft een kleine groep Amazone-inheemse vrouwen het ministerie van Hydrocarbons bezet, en geweigerd te vertrekken tot ze met minister Carlos Perez hebben gesproken en hem een lijst met eisen voorleggen - namelijk dat olieboringen in de Amazone stoppen.Vanaf woensdagavond waren de vrouwen nog steeds in het ministerie. 'Olie zal onder de grond blijven, omdat we het menselijk leven willen beschermen. Laten we allemaal er op uit gaan om het leven te verdedigen', schreef Gloria Ushigua op haar Facebookpagina terwijl ze binnen was

(Suriname Mirror/France24/Al Jazeera/El Diario/YouTube/Twitter/Facebook)

Grote rel in gevangenis in Peru: zeker één dode en drie bewaarders gegijzeld

Achtergrond van de vechtpartij onder gedetineerden is nog niet duidelijk

In de extra beveiligde gevangenis van Challapalca zitten de zwaarste criminelen van Peru opgesloten


In de Peruaanse gevangenis Challapalca, waar Joran van der Sloot (31) zijn straf voor doodslag uitzit, zijn woensdag 14 november 2018 gedetineerden in opstand gekomen. Drie bewaarders zijn nog gegijzeld. Volgens berichten in Peruaanse media is een gedetineerde om het leven gekomen. Er is ook een gevangene gewond geraakt. 

De opstand gebeurde aan het begin van de avond in Paviljoen 1, waar ook de gedetineerde om het leven kwam in een vechtpartij tussen gevangenen. Of Van der Sloot in dat deel van de gevangenis zit opgesloten is niet duidelijk. De overleden gedetineerde is niet Van der Sloot, maar Julio Becerra Espejo.
Wat de achtergrond is van de vechtpartij is niet duidelijk. In de extra beveiligde gevangenis van Challapalca in het zuiden van Peru zitten de zwaarste criminelen van Peru opgesloten.De gevangenis ligt zeer afgelegen en er is voor gedetineerden bijna geen communicatie mogelijk met de buitenwereld.

In 2012 ontsnapten 17 gevangenen, één van hen kwam om door de kou, de anderen werden weer gepakt.


Nadat er een vechtpartij tussen groepen gevangenen uitbrak probeerden INPE-medewerkers (Instituto Nacional Penitenciario) de orde te herstellen, waarbij ze werden gegijzeld. Er zouden 23 gedetineerden in opstand zijn gekomen. Nadat er eerst vijf medewerkers werden gegijzeld, kon er één worden bevrijd. Daarna was er om elf ’s avonds lokale tijd een interventie, waarbij nog één medewerker werd bevrijd.

Er zijn donderdagmiddag 15 november nog drie bewaarders gegijzeld.


In een verklaring zei de Peruaanse minister van Justitie donderdag, dat de gevangenissen in het land overbevolkt zijn: er is in de 69 gevangenissen capaciteit voor 39.000 mensen, maar er zitten meer dan 90.000 mensen in de gevangenissen.

(Suriname Mirror/Crimesite.nl/El Comercio/YouTube/Twitter)

Minister Pengel: 'Binnen 12 tot 14 weken wordt gestart met baggeren Surinamerivier'

Bewindsman zwijgt nog over welk baggerbedrijf de rivier gaat baggeren en over het contract


Minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie zei dinsdag tijdens een Staatsolie bijeenkomst in Hotel Torarica in Paramaribo, dat binnen 12 tot 14 weken wordt gestart met het uitbaggeren van de Surinamerivier'. Dat bericht het Dagblad Suriname donderdag 15 november 2018.

Vanuit Leonsberg zal men 50 kilometer richting de zee gaan en 50 kilometer van de zee tot Simonspolder. Er zijn sommige plekken in de rivier die 30 meter breed zijn. Die moeten tot 70 meter worden uitgebaggerd. Er zal tot een diepte van 6.5 meter (bij laagwater) worden gebaggerd.

Over het baggerbedrijf en het contract geeft Pengel nog niets vrij, aangezien daar nog beslissingen over moeten vallen. Het baggeren zal ongeveer 10 maanden in beslag nemen. Dit is ook afhankelijk van de massa die uit de rivier gehaald moet worden. Volgens gegevens uit 2014 was er 4.3 miljoen kubieke meter aan volume uit de rivier te baggeren. Het baggeren zou toen ongeveer 8 maanden duren. 4 Jaar later zal er veel meer volume uit de rivier te halen zijn, wat resulteert in een mogelijk langere werktijd.

Momenteel krijgt ook de sociale en milieueffectenstudie een update. Het project wordt onder beheer van Openbare Werken zelf ontwikkeld.

Voor de gebruikers van de rivier had de minister ook een boodschap. 'Alle gebruikers zullen betalen voor het gebruik van de rivier. Zo hebben wij altijd kapitaal om de rivier te onderhouden tot deze diepte. Zo is er een garantie voor de toekomst', aldus Pengel.

Dit onderwerp is al enkele jaren in discussie. Het niet baggeren van de rivier kan voor Suriname een economische ramp veroorzaken. Een slecht begaanbare of onbegaanbare vaargeul zal betekenen dat veel schepen niet meer naar Suriname willen komen. Het wordt te riskant. De kans op vastzitten wordt steeds groter. De kans op motorbeschadiging wordt groter. De verzekeringsmaatschappijen zullen de voertuigen duurder verzekeren. De scheepvaartmaatschappijen hanteren al hogere prijzen, sinds de MAS (Maritieme Autoriteit Suriname) de vaargeuldiepte aanpaste. Dit heeft vervolgens een weerslag op de productiekosten van ondernemers en ten slotte op de prijzen in de winkels en prijzen van onze exportproducten. Hierdoor gaat de kleine concurrentiepositie die Suriname op de wereldmarkt nu al moeilijk behouden kan, ook de fik in.

Een recent voorbeeld van verloren inkomsten werd door Staatsolie-directeur Rudolf Elias op de bijeenkomst aangehaald. Kosmos Energy Suriname bijvoorbeeld heeft in haar laatste twee boringen voor de kust in diepzee Suriname, ongeveer 150 miljoen Amerikaanse dollar uitgegeven aan haar operaties. Uit deze 150 miljoen is 21 miljoen Amerikaanse dollar uitgegeven aan shore base operations (operaties die op land plaatsvinden). Sinds Suriname geen shore base kon hebben (vanwege haar ondiepe rivier) maar Trinidad wel, heeft Suriname voor 60 miljoen Amerikaanse dollar aan inkomsten aan Trinidad verloren. Er zijn nog 6 boringen op komst in de komende 2 jaren. Elias drukte de regering daarom op het hart om iets hiermee te doen.

Justitie VS wil beslag leggen op bezittingen drie verdachte smokkelaars cocaïne

Een van de verdachten is Surinamer Steven Antonius 

Antonius wacht met twee medeverdachten op Jamaica op uitlevering aan VS


De Amerikaanse Justitie wil bezittingen, waaronder onroerend goed, voertuigen en andere waardevolle goederen, van Steven Antonius en medeverdachten in beslag nemen, mochten zij worden veroordeeld. Zij worden verdacht van import en distributie van een partij cocaïne in de Verenigde Staten.

De Surinamer en twee comparanten, een hoteleigenaar uit Guyana (Leisure Inn Hotel in New Amsterdam) en de Colombiaan Ricardo Ramirez, zijn vorige maand op Jamaica gearresteerd. Zodra alle formaliteiten zijn afgewikkeld dan zullen zij aan de VS worden uitgeleverd. Een aantal verdachten is in de VS en op zee in internationale wateren aangehouden.

Uit de aanklacht van een grand jury in New York, blijkt dat Antonius betrokken zou zijn bij de import van vijf kilo cocaïne en een niet genoemde hoeveelheid synthetische drugs.

De Guyanese hoteleigenaar Shervington Lovell wordt in een tweede aanklacht beschuldigd van een poging tot smokkel van 625 kilo cocaïne via de Azoren naar Nederland. Die operatie zou onder meer zijn gefinancierd met geld dat vanuit Zuid-Afrika zou zijn witgewassen. Die zending werd op 27 juli dit jaar door de Amerikaanse Kustwacht in internationale wateren voor de kust van Barbados onderschept. De naam van Antonius wordt bij die zaak niet expliciet genoemd.

Het zou volgens de dagvaarding de eerste keer zijn dat Lovell betrokken was bij een smokkeloperatie naar Nederland. Hij zou naar eigen zeggen eerder wel succesvolle operaties naar de VS en Canada hebben uitgevoerd. Nederland was voor hem onbekend terrein om zijn drugsinkomsten wit te wassen.

De bende liep tegen de lamp, omdat zij de operaties planden met personen die achteraf geheime informanten van de DEA (Drug Enforcement Administration), bleken te zijn. De besprekingen werden heimelijk afgetapt door de informanten die zich hebben voorgedaan als drugsdealers. De verdachten hebben elk een deel van de totale partij cocaïne en het geld om de operatie te financieren bijgedragen. Sommige regelden het transport, de brandstof en voeding voor de bemanningen van de vaartuigen die bij de smokkel zijn gebruikt.


(Suriname Mirror/Demerara Waves/de Ware Tijd/Facebook/Stabroek News)

Amerikaanse vrouw reist naar Mexico voor plastische chirurgie aan neus... en ligt nu in coma

(Bron foto: Twitter)
Laura Avila, 36, loopt hersenbeschadiging op door foutief anesthesie gebruik in procedure


Een vrouw die naar Mexico reisde om plastische chirurgie te ondergaan aan haar neus, liep een hersenbeschadiging op door de anesthesie die in de procedure werd gebruikt, vertelde haar familie aan het aan ABC El Paso, Texas (VS), gelieerde KVIA. 

Laura Avila, 36, zou op 30 oktober in Juarez, Mexico, een operatie ondergaan voor een neuscorrectie, vertelde haar zus, Angie Avila, KVIA. Maar, de operatie werd tot het middaguur opgeschort, omdat chirurgen die vanuit Guadalajara moesten komen, te laat kwamen, zei Angie Avila.

Laura Avila's verloofde, Enrique Cruz, mocht haar niet zien toen hij rond vier uur terugging naar de faciliteit, hoewel hem was verteld dat de operatie maar vier uur zou duren, vertelde hij het station. Nadat Cruz eindelijk met artsen had gesproken, vertelden ze hem, dat de directrice van een nabijgelegen ziekenhuis binnenkwam en haar zag zeggen: 'We hebben meteen een ambulance nodig.'
Haar familie hoorde later, dat er complicaties waren door de injectie van anesthesia, zei Angie Avila.


Hoewel het verdovingsmiddel in de ruggengraat van Laura Avila was geïnjecteerd, is het naar haar hersenen gegaan en heeft ze ernstige hersenschade opgelopen, Angie Avila zei dat dokters haar dat hadden gezegd. Bovendien, kreeg ze een hartaanval en ontbeerde zuurstof, aldus Angie Avila.

Laura Avila bracht vier dagen door in een Mexicaans ziekenhuis voordat ze werd overgebracht naar het Universitair Medisch Centrum in El Paso. Haar toestand is niet veel verbeterd, zei haar familie. 'Ze ligt in bed, ze is niet verplaatst,' zei Angie Avila. 'Ze heeft haar ogen geopend en er zijn kleine bewegingen geweest, maar ze heeft een glazige blik in haar ogen. Artsen geloven niet dat ze ons kan zien, weet je, ze is fysiek hier, maar niet mentaal hier.'


Onderzoekers voor de Mexicaanse staat Chihuahua hebben de faciliteit doorzocht waar Laura Avila de operatie heeft ondergaan, meldde KVIA. De autoriteiten onderzoeken of medische nalatigheid een rol speelde bij de complicaties die zij heeft opgelopen.

Het gezin van Laura Avila worstelt nu met de moeilijke beslissing om haar los te koppelen van 'life support', zoals artsen zeiden: 'er is echt niets anders dat ze voor haar kunnen doen', zei Avila.


'We huilen elke dag en ik denk dat we op dit moment gewoon geschrokken zijn en niet willen geloven dat het waar is, weet je', zei Angie Avila. 'Zij is de persoon waar ik het meest van hou op deze aarde, zij is een tweede moeder voor mij.'

Cruz, die al meer dan 10 jaar bij Laura Avila woont, zei dat het paar 'met God getrouwd' was. 'Wat er ook gebeurt, ik wil dat ze weet dat ik een speciaal plekje heb in mijn hart (voor haar)', zei hij. (Suriname Mirror/ABC News/wfaa.com/Twitter)

Mexicaanse president Nieto en voorganger Calderón ontkennen te zijn omgekocht door machtig Sinaloa-kartel

'El Chapo niets meer dan een zondebok voor de Mexicaanse regering'

(Bron foto: Eduardo Verdugo/AP)

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto en zijn voorganger Felipe Calderón hebben dinsdag 13 november 2018 ontkend, dat ze omgekocht zijn door het machtige Sinaloa-kartel. Een van de advocaten van Joaquín Guzmán, ‘El Chapo’, had hen bij de start van het proces tegen de drugsbaas in New York daarvan beschuldigd. 
  
'De regering van Enrique Peña Nieto heeft crimineel Joaquín Guzmán Loera vervolgd, gearresteerd en uitgewezen. De verklaringen van zijn advocaat zijn volledig vals en lasterlijk’, reageerde Eduardo Sanchez, woordvoerder van de Mexicaanse president, via Twitter.


Ook de Mexicaanse oud-president Felipe Calderón reageerde via Twitter. ‘Noch hij, het Sinaloa-kartel of een ander kartel hebben me geld gestort’, schreef hij.


Volgens de advocaat zouden honderden miljoenen dollars overgemaakt zijn, in naam van de organisatie, aan Peña Nieto en Calderón. Ismael 'El Mayo' Zambada, de voortvluchtige mede-beschuldigde op het proces tegen El Chapo, zou verantwoordelijk geweest zijn voor die stortingen, zei advocaat Jeffrey Lichtman in zijn inleidend pleidooi.

‘De waarheid is dat hij niets controleerde’, zei de advocaat over Guzmán.

Zijn cliënt riskeert een levenslange gevangenisstraf. Het proces zal naar verwachting vier maanden duren. Volgens Lichtman is El Chapo niets meer dan een zondebok voor de Mexicaanse regering. ‘Waarom heeft de Mexicaanse regering een zondebok nodig? Omdat ze te veel geld verdienen aan de steekpenningen van de drugsbarons.’

El Chapo werd in januari 2016 opgepakt in zijn bolwerk Sinaloa, in het noordwesten van Mexico. Zes maanden eerder ontsnapte hij uit een hoogbeveiligde gevangenis via een tunnel van meer dan een kilometer lang. Mexico leverde de drugsbaron nadien uit aan de VS.


(Suriname Mirror/La Republica/Belga/El Tiempo/YouTube/Twitter)

Ecuador herstelt geloofsbrieven van consul die Joden in Zweden redde in WO-2

Manuel Antonio Munoz Borrero hersteld als lid van de buitenlandse dienst van zijn land


Ecuador heeft postuum de diplomatieke carrière van zijn consul in Stockholm, Zweden, in de Tweede Wereldoorlog (WO-2) hersteld, die in 1942 werd teruggeroepen nadat hij meer dan 100 Joden uit handen van de nazi's had gered. 

Verschillende Ecuadoraanse functionarissen woonden vrijdag een ceremonie bij in Quito, waar minister van Buitenlandse Zaken Jose Valencia de overeenkomst ondertekende om Manuel Antonio Munoz Borrero te herstellen als lid van de buitenlandse dienst van het land, meldde de krant El Comercio.

De overeenkomst herriep het bevel uit 1942 ondertekend door president Carlos Alberto Arroyo del Rio en Munoz Borrero verwijderde uit zijn functie als consul in Stockholm. 'Zijn gedrag was een teken van moedige, humanistische houding, solidariteit en broederschap met degenen die werden vervolgd, omdat ze waren wat ze waren, Joden', vertelde Valencia aan lokale media.Tijdens het uitvoeren van zijn diplomatieke taken in Zweden, beginnend in 1930, redde Munoz Borrero het leven van meer dan honderd Joden door hen humanitaire paspoorten te verlenen. Vóór de breuk van de diplomatieke betrekkingen tussen Ecuador en Duitsland in 1942 bleef Munoz Borrero zijn eigen paspoorten uitgeven. Toen de Ecuadoraanse autoriteiten zijn acties ontdekten, werd hij ontheven van zijn taken en keerde hij nooit terug op diplomatieke posities.

Valencia verontschuldigde zich bij de familie van Munoz Borrero en benadrukte zijn werk als verdediger van mensenrechten, en redder van de levens van Joodse mensen 'zelfs ten koste van zijn persoonlijk welzijn en dat van zijn familie'.

'Zijn gigantische werk ging in stilte voorbij. Pas toen een overlevende van de Holocaust zei, dat ze gered was dankzij een door hem uitgegeven paspoort, toen verschillende historici haar leven onderzochten', zei Esteban Coello, de achterneef van Munoz Borrero. 'De afgelopen decennia is zijn geschiedenis herbouwd dankzij vele inspanningen van het gezin en andere historici in Israël, Argentinië, Europa, de Verenigde Staten en Ecuador. We zijn erin geslaagd om de hele geschiedenis van heroïsme van Manuel Antonio te reconstrueren, en dit is de laatste stap naar het behoud van zijn geheugen',voegde hij eraan toe.


In 2011 kreeg de Ecuadoraanse diplomaat de titel 'Righteous Among the Nations' van het Yad Vashem Museum in Jeruzalem.

Eerder deze maand prees de president van Ecuador, Lenin Moreno, de Joodse gemeenschap van zijn land op de 80e verjaardag van zijn oprichting. 'Sta mij toe om vandaag een trotse erfgenaam te zijn van verschillende generaties van autoriteiten en burgers die de grenzen en het hart openden voor alle Joodse broeders die mijn thuisland hebben gekozen om aan de verschrikking te ontsnappen en vrede te vinden', zei hij tegen een publiek van Joodse en niet-Joodse functionarissen in de synagoge van de Comunidad Judia de Ecuador.

Ecuador heeft ongeveer 650 Joden, waarvan vele afstammelingen zijn van Duitse, Oostenrijkse, Tsjechische en Poolse oprichters van de lokale gemeenschap.

(Suriname Mirror/Arutz Sheva - Israel National News/Enlace Judio/El Mercurio/Twitter/YouTube)

13-Jarige Peruaanse jongen wint met zijn eco-bank de Children's Climate Prize 2018

José Adolfo Quisocala oogst wereldwijd bewondering voor zijn unieke project
  
'Jose's eco-bank is een briljante manier om economie en klimaatimpact te verbinden'


We praten veel over milieubewustzijn, maar aangezien de gevolgen van klimaatverandering overal ter wereld nog steeds zichtbaar zijn, moet er een stimulans zijn om deze mogelijk apocalyptische veranderingen te helpen ontmoedigen. Een 13-jarige Peruaan probeert die prikkel te helpen voorzien van zijn idee van een eco-bank die recycling direct in een valuta verandert. 

José Adolfo Quisocala won onlangs de Children's Climate Prize 2018 voor zijn idee. De internationale prijs, uitgereikt door het Zwitserse energiebedrijf Telge Energi, werd zondag bekend gemaakt en de Peruaanse tiener ontving zijn trofee dinsdag tijdens een officiële ceremonie. De jongen uit Arequipa heeft zijn eco-bank eigenlijk opgericht toen hij 7 jaar oud was.

Het idee was gebaseerd op het idee, dat kinderen in een winkel konden betalen met items die kunnen worden gerecycled, zodat kinderen tegelijkertijd de waarde van geld en milieubescherming leren. 'Mijn project is een bank voor jongeren die financiële educatie verzorgt', zegt Quisocala als onderdeel van zijn winnende pitch. 'We onderwijzen ondernemerschap op een praktische en experimentele manier door financiële transacties en vast afval te gebruiken.'


Het idee is gebaseerd op kinderen die helpen ervoor te zorgen dat de planeet een lange en gezonde toekomst heeft. 'Kinderen kunnen de verandering genereren die onze klimaat nodig heeft', voegt hij eraan toe.

Juryleden van de Children's Climate Prize waren vol complimenten over het idee van Quisocala. 'Jose's eco-bank is een briljante manier om economie en klimaatimpact te verbinden, zowel in het denken als in de praktijk. Het systeem illustreert duidelijk, dat de gemeenschappelijke hulpbronnen van de planeet beperkt zijn en dat we klimaatbewust moeten zijn en de producten moeten recyclen die we niet langer gebruiken', zei een jurylid.

'Het creëert bewustzijn van consumptie. Op deze manier is zorg voor het milieu een investering. Een systeem dat kinderen zowel economische onafhankelijkheid als macht geeft om het klimaat te beïnvloeden. De potentiële impact is geweldig.'

Bekijk hier de volledige video waarin Quisocala zijn prijswinnende project uitlegt:


(Suriname Mirror/rpp.pe/Peru Reports/noticia.educacionenred.pe/YouTube)

Drie mannen aangehouden bij politie controlepost Stolkertsijver voor smokkel cocaïne

Mannen vervoerden richting Albina ruim vier kilo cocaïne in auto


In Suriname is maandagavond de dertigjarige Fransman Sebastian S. aangehouden. Samen met twee andere mannen heeft hij getracht cocaïne te smokkelen naar Frans Guyana. Volgens een bericht van het Korps Politie Suriname (KPS) vandaag, donderdag 15 november 2018, waren de drie per auto op weg naar de grensplaats Albina, zo meldt Waterkant.net

Het voertuig werd aangehouden bij de controlepost van de politie Stolkersijver, in Commewijne. Tijdens de controle zijn in het voertuig twee pakjes aangetroffen met daarin een witte substantie. Een van de pakjes woog ruim vier kilo en het andere zestig gram.

'De witte substantie is vervolgens getest op drugs en daarbij is gebleken, dat de substantie in het pakje van 60 gram cocaïne of een derivaat daarvan moet zijn', meldt het KPS.

Sebastian S. en zijn medeverdachten Ricardo M. (37) en Jean Paul L. (22) zijn in verzekering gesteld.

De route Paramaribo – Albina wordt veelvuldig gebruikt voor het transporteren van drugs. De bestemming is Frans-Guyana en eventueel Frankrijk en verder. De smokkelroute was één van de voornaamste redenen voor het instellen van de controlepost te Stolkertsijver. Onlangs werden drie politieagenten van deze post zelf aangehouden. Bij een verdachte was een partij drugs afgenomen, maar niet afgedragen aan justitie.

Kick Out Zwarte Piet daagt Friese pro-Zwarte Piet activisten uit: Groep wil in Dokkum straat op bij intocht Sinterklaas

Gemeente Dongeradeel bekijkt welke mogelijkheden er zijn voor demonstratie

Kick Out Zwarte Piet lijkt met aankondiging van protest 'blokkeer'-Friezen te willen provoceren


Kick Out Zwarte Piet (KOZP) wil zaterdag gaan demonstreren bij de intocht van Sinterklaas in Dokkum, meldt de gemeente Dongeradeel donderdag 15 november 2018.De gemeente bekijkt welke mogelijkheden er zijn voor de demonstratie. De gemeente heeft vooralsnog geen andere aanvragen voor demonstraties binnengekregen. 

Vorig jaar was Dokkum het decor van de landelijke intocht van de goedheiligman. Zogenoemde ’blokkeer-Friezen’ hielden toen tegenstanders van Zwarte Piet die op weg waren naar Dokkum tegen op de snelweg A7. Vorige week vrijdag legde de rechtbank de veroorzakers van de wegblokkade taakstraffen op tot 240 uur.

Kick Out Zwarte Piet heeft voor dit weekeinde acties aangekondigd in zeker achttien plaatsen bij de intochten van Sinterklaas. Het gaat onder meer om Den Haag, Rotterdam, Nijmegen, Groningen, Leeuwarden, Eindhoven en zelfs in Willemstad (Curaçao).

Rotterdam laat weten dat zich demonstranten hebben gemeld om zaterdag bij de intocht hun mening te laten horen. Voor- en tegenstanders krijgen aparte vakken toegewezen.

Ook in Groningen kunnen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet, waaronder Kick Out Zwarte Piet, in afgesloten vakken langs de route demonstreren, zo meldt de gemeente. Bij het officiële welkom van de Sint op het bordes van het Groningse stadhuis mag niet gedemonstreerd worden.

Verder is ook bij de gemeente Leeuwarden een aanvraag van Kick Out Zwarte Piet binnengekomen. 'Demonstreren is een grondrecht. We gaan er van uit dat de demo van Kick Out Zwarte Piet dus ook daadwerkelijk gaat plaatsvinden', zegt Rob Leemhuis, woordvoerder van de gemeente Leeuwarden.

(Suriname Mirror/AD/Leeuwarder Courant)

EBS heeft van tientallen verbruikers rekening geblokkeerd zonder melding vooraf

(Bron foto: EBS)
'Bedrijf neemt geen meterstanden meer op en weet  dus niet wat het werkelijke verbruik is'


De Energiebedrijven Suriname (EBS) heeft van tientallen verbruikers de rekening geblokkeerd zonder melding vooraf. Het gaat voornamelijk om personen die al geruime tijd een vast bedrag per maand betalen. Opmerkelijk is, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 15 november 2018, dat zij geen betalingsachterstand hebben. 

Abonnees die bij een incassokantoor van de EBS hun maandelijkse rekening wilden voldoen, werden met de situatie geconfronteerd. De kassier verwees hen voor meer informatie naar de afdeling klantenservice. Daar werd gezegd, dat de rekeningen zijn geblokkeerd, omdat het bedrijf geen meterstanden meer opneemt en dus niet weet wat het werkelijke verbruik is.

Maar, technisch directeur Marcel Eyndhoven geeft een andere verklaring, namelijk dat meterstanden nog wel worden opgenomen, maar dat dat door personeelstekort niet regelmatig gebeurt. Daarnaast komen meteropnemers weleens voor een gesloten poort te staan of worden ze geconfronteerd met agressieve honden. Om het probleem op te vangen stuurt het bedrijf weleens een sms-bericht naar sommige klanten. Gedupeerde klanten worden teruggestuurd om de meterstand zelf op te nemen. Als dit is gedaan, wordt bepaald of de blokkade wordt opgeheven.

Veel verbruikers ergeren zich hieraan en vragen zich af of het de taak is van de verbruiker om zelf de meterstand door te geven.

Een 'ingewijde' vertelt, dat werknemers die belast waren met meteropname dat niet meer mogen doen. Het opnemen van meterstanden is volgens de bron enorm duur.

De EBS is in april 2017 begonnen met het digitale systeem 'GIS Datacollectie, -conversie en -migratie'. Componenten als masten, trafo's en kWh-meters zijn in het netwerk volledig digitaal in beeld met geografische coördinaten. De uitvoering zou achttien maanden duren. Na voltooiing van het project zou het bedrijf digitaal over alle gegevens van de klant beschikken. Maar, die merkt het gemak van de digitalisering nog niet.

Het project wordt uitgevoerd door Pasco Corporation uit Japan in samenwerking met het Surinaams bedrijf Consulting Partners.

Kort Gedingrechter verwijst directie van Rosebel en bond naar Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname

Impasse in situatie Rosebel-goudmijn - Bedrijf ligt sinds maandag stil

Volgens IAmGold CEO Steve Letwin zijn werkzaamheden vandaag, donderdag 15 november, hervat


Tegen de zin van de directie van Rosebel Goldmines/IAmGold heeft de Kort Gedingrechter partijen vanochtend, donderdag 15 noovember 2018, verwezen naar de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname. De Rosebel Goldmines Werknemers Organisatie (RGWO) en de directie van Rosebel waren gisteravond al bij de Bemiddelingsraad. De directie van de multinational had echter kenbaar gemaakt, dat ze een zaak aanhangig hadden gemaakt en het vonnis wilde afwachten, zo schrijft Starnieuws.

Eerder had de RGM-directie de bemiddeling van minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen afgewezen. Aangezien de bond de staking gistermiddag al had opgeheven, besliste de rechter dat de grond om vonnis te wijzen is weggevallen. Partijen zijn voor morgenavond uitgenodigd bij de Bemiddelingsraad.

Lloyd Read, voorzitter van de RGWO, zegt dat de staking uit tactische overwegingen is opgeheven. Ook heeft hij vanochtend de bondsleden vanuit het Rosebel-complex teruggehaald met bussen. Ook de vrijwillige ontruiming van de plant in district Brokopondo is uit tactische overwegingen gedaan, zegt Read. Het bedrijf is vanaf maandag tot nog toe gesloten. De personeelsleden kunnen niet op het complex. De contractors, die ook massaal hadden meegedaan met de staking die maandag begon, zijn weer op hun post. Maar, Steve Letwin, president en CEO van IAmGold, zegt vandaag iets anders, dat werkzaamheden vandaag zijn hervat:

http://www.iamgold.com/English/investors/news-releases/news-releases-details/2018/IAMGOLD-Will-Be-Resuming-Normal-Operations-at-Its-Rosebel-Gold-Mine-in-Suriname/default.aspx


Read zegt, dat er vanuit de directie enorme druk wordt uitgeoefend op de bazen van contractors en dat deze omgekeerd ook de druk op de contractors verhogen. Read vindt dat het niet kan, dat er wordt gedreigd met de broodwinning van deze mensen. Hij zegt, dat hij de directie van Rosebel genoegzaam heeft voorbereid op de onrust die zou losbarsten als ze zaken niet voor de 12e - de dag van de uitbetaling - had afgerond. 'Er zijn gesprekken geweest, er zijn brieven geschreven, en toch laat de directie het zo ver komen.'

De vakbondsleider stelt, dat vanaf de eerste uitbetaling nadat de nieuwe cao, die op 14 september is getekend, er is gewezen op zaken die niet volgens de afspraken zijn uitgevoerd. 'Uitvoering van de zaken zoals overeengekomen, kost het bedrijf bovendien ook geen extra budget', benadrukt Read.

Dat Steve Letwin hier is met investeerders, wist Read niet. 'Maar, dat is niet mijn verantwoordelijkheid. We hebben de directie herhaaldelijk gewezen op wat zij fout deden. En zij hebben nagelaten dat aan te pakken.'

Read zegt dat hij niet gaat reageren op ongenuanceerde en emotionele uitspraken van Letwin, 'omdat het ons veel verder van huis zal brengen'. Hij kiest ervoor om op een volwassen manier deze kwestie te benaderen en 'Letwin zal daar waar nodig moeten corrigeren'. Gelet op delen van een interview dat Letwin heeft afgestaan, krijgt Read de indruk dat Letwin verkeerd is geïnformeerd. 'Voor de rest richt ik mij op de komende gesprekken.'

Toestellen Insel Air worden in rap tempo verkocht, omdat CAP ze weg wil hebben van luchthaventerrein

'Het is ook een droevig gezicht, als je ze ziet staan, zo in het gras'

'Vliegtuigen horen niet zo erbij te staan, ze moeten vliegen'


Michiel van der Veur werd in april van dit jaar benoemd tot directeur van Best Value Great Care nv, de maatschappij waar Insel Air zijn vliegtuigen van leasete. Van der Veur heeft maar één taak: alle vliegtuigen zo snel mogelijk verkopen. 'Zo was de constructie inderdaad', zegt Van der Veur vandaag, donderdag 15 november 208, in het Antilliaans Dagblad.

'De leasemaatschappij werd speciaal opgetuigd om vliegtuigen te kunnen leasen aan Insel Air. Ik ben puur aangesteld om nu de vliegtuigen te verkopen, in zijn geheel of in onderdelen, dat maakt niet uit.'

De toestellen worden verkocht omdat Curaçao Airport Partners (CAP) ze weg wil hebben van het luchthaventerrein. 'Het is ook een droevig gezicht, als je ze ziet staan, zo in het gras aan de oostzijde van het luchthaventerrein. Het doet pijn. Voor iedereen die bij Insel Air betrokken was, maar ook voor luchtvaartliefhebbers. Vliegtuigen horen niet zo erbij te staan, ze moeten vliegen.'

Aan belangstelling voor de toestellen is geen gebrek, volgens Van der Veur. 'Ik moest er acht verkopen en zes zijn er al weg. Dat wil zeggen, drie zijn er al opgehaald en de andere drie worden momenteel opgelapt, zodat ze weer de lucht in kunnen, richting hun nieuwe eigenaars. De andere twee worden zeer waarschijnlijk in onderdelen verkocht. Dat is heel gebruikelijk, hoor. Er is een heel circuitje voor. Ik was er ook niet zo in thuis, want normaal gesproken ben ik een organisatieadviseur, maar inmiddels weet ik goed de weg in zeg maar tweedehands vliegtuigen en -onderdelen.'

Van der Veur had aanvankelijk een deadline, maar aangezien zijn verkoopklus voorspoedig verloopt, wordt er niet zo strikt vastgehouden aan een tijdstip waarop alles weg is.

'Aqualectra blijft voorlopig nog erg afhankelijk van het windmolenpark en dus de windkracht' - Curaçao

Maduro & Curiel’s Bank en de CIBC First Caribbean Bank financieren nutsbedrijf


Aqualectra is drukdoende zich voor te bereiden op de toekomst. Een toekomst die hopelijk minder leveringsproblemen met zich meebrengt. 'Het gaat de goede kant op, maar we blijven voorlopig nog erg afhankelijk van de stroomopbrengst van het windmolenpark en dus de windkracht', zegt Sharo Bikker, woordvoerster van het nutsbedrijf, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 15 november 2018.

Gisteren zijn de contracten getekend met de Maduro & Curiel’s Bank (MCB) en de CIBC First Caribbean Bank, die garant staan voor een lening van in totaal 325 miljoen gulden. Dit geld wordt gebruikt voor belangrijke investeringen en om oude leningen te herfinancieren, gelden die gebruikt zijn voor projecten om de productie van water en elektriciteit te garanderen.

'Ondertussen zijn we druk bezig met de verhuizing van een en ander', zegt Bikker.

'Met de vestiging in Mundo Nobo gaan we de derde fase van de ontmanteling en verhuizing in. Zo zal bijvoorbeeld de gasturbine die er nu nog staat, verhuizen naar de Dokweg. Die gasturbine levert zo’n 20 megawatt, dus dat is substantieel. In het tweede kwartaal van 2019 wordt de nieuwe ‘plant’ operationeel, die is goed voor 39 megawatt. Dan staan we er weer iets beter voor, al blijven we nog wel afhankelijk van het windmolenpark en dus de windkracht. Dat zal weer beter worden als het solarpark klaar is. Daar hadden we al eens een openbare aanbesteding voor, maar dat werd zó duur, dat we die ingetrokken hebben en opnieuw zijn gaan rekenen. We zijn nu zover dat we komend jaar een nieuwe openbare aanbesteding kunnen doen.'

'Genoeg indicaties voor corruptieve handelingen in onderhandelingsproces voor partner Isla' - Curaçao

Rhuggenaath: 'En voor corruptie is er hier geen plaats'


Er zijn genoeg indicaties dat corruptieve handelingen hebben plaatsgevonden in het onderhandelingsproces voor een strategische partner voor de Isla raffinaderij. 'En voor corruptie is er hier geen plaats', aldus premier Eugene Rhuggenaath (PAR) vandaag, donderdag 15 november 2018, in het Antilliaans Dagblad, nadat hij de conclusie van het wederhoor proces met directeur Roderick van Kwartel van Refineria di Kòrsou (RdK) en de twee andere werknemers heeft bestudeerd. 

De minister-president werd in september door een vertegenwoordiger van een van de kandidaten voor het strategisch partnerschap met de Isla benaderd met de informatie dat er sprake zou zijn geweest van een poging tot omkoping.

'Ik heb dit meteen bekendgemaakt aan de president-commissaris, die een intern onderzoek heeft ingesteld op basis waarvan het besluit is genomen om de drie betreffende personen met verplichte vakantie te sturen', aldus Rhuggenaath. 'Dat proces steun ik volledig. Als zoiets ter kennis komt van de verantwoordelijke minister, de president-commissaris en de Raad van Commissarissen, wordt er verwacht dat dit serieus wordt genomen en dat de nodige stappen genomen worden.'

Toen uit het vooronderzoek volgens de premier al genoeg indicaties zijn gebleken, dat er sprake was van corruptie heeft Rhuggenaath samen met president-commissaris Gilbert Martina dinsdag aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie. 'Dit was een nodige stap. Het Openbaar Ministerie moet nu evalueren of nader onderzoek nodig is. We staan voor integriteit. En gezien de mogelijke schade die dit aanricht aan ons imago, kon ik niet anders dan stappen nemen om de integriteit te waarborgen. We moeten bewijzen bereid te zijn alle stappen te nemen.'

Messentrekker door agent van politiebureau Waldeck te Nickerie in een onderbeen geschoten

Verdachte bemoeit zich met het bekeuren door agenten van bromfietser zonder helm


Twee agenten van het politiebureau Waldeck te Nickerie hebben gistermiddag een bromfietser gestopt voor het rijden zonder valhelm op. Terwijl zij bezig waren met het bekeuren van die bromfietser, kwam de bij de politie bekende Akshay M. op zijn bromfiets aangereden. Hij stopte en begon zonder enige reden tekeer te gaan tegen de agenten, zo meldt het Korps Politie Suriname vandaag, donderdag 15 november 2018. 

De agenten sommeerden M. meermalen om zijn weg te vervolgen. In plaats daarvan trok Akshay op een mes van onder het zadel van zijn bromfiets tevoorschijn en viel de agenten daarmee aan. Een van de agenten trok zijn vuistvuurwapen en schoot M. in zijn linker onderbeen. Hij is vervolgens aangehouden en voor medische behandeling overgebracht naar het ziekenhuis.

(Bron foto: Waterkant.net)
M is inmiddels in verzekering gesteld en ligt onder politiebewaking in het ziekenhuis. Hij is een jongen die vaker met de politie en met Justitie in aanraking is geweest voor onder andere overtreding van de Wet Verdovende Middelen en diefstallen onder verzwarende omstandigheden.

Waterkant.net bericht op gezag van de Facebook-pagina Action Nieuws, dat het gaat om de worstelaar Akshay Mohan.... De bromfietser zonder helm zou een neefje van Mohan zijn.

Premier Mottley van Barbados voert bilateraal overleg met president Bouterse en diverse ministers

(Bron foto: Twitter/Mottley)
Mottley voor tweedaags bezoek in Suriname


Premier Mia Amor Mottley van Barbados is gisterochtend aangekomen in Suriname. Bij de aankomst op de Johan Adolf Pengelluchthaven werd de eerste vrouwelijke premier van Barbados en delegatie onthaald door de minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle, de CARICOM ambassadeur van Suriname, Chantal Elsenhout, de districtscommissaris van Para, Armand Jurel, en de directeur van N.V Luchthavenbeheer, Vijay Chotkan, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII.


Het officieel bezoek van de premier kan worden geplaatst in het kader van diversificatie van het buitenlands beleid en is formeel een werkbezoek aan president Bouterse.


Op het presidentieel paleis vindt bilateraal overleg plaats onder leiding van Bouterse. Aan dit overleg nemen ook deel de ministers Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken, Gillmore Hoefdraad van Financiën, Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme, Lekhram Soerdjan van Landbouw Veeteelt en Visserij, Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en Lalinie Gopal van Sport- en Jeugdzaken.


Het ligt in de bedoeling dat de band tussen Barbados en Suriname door dit bezoek verstevigd wordt. In augustus 2018 heeft een verkenningsmissie plaatsgevonden, waarbij sectoren zoals landbouw, handel en toerisme aan de orde zijn geweest. Hierbij werd aangegeven, dat connectiviteit tussen landen onderling van groot belang is.

De premier is verantwoordelijk voor de Caricom Single Market and Economy in de Caricom.

Betaalsysteem van de Centrale Markt in Paramaribo is nu volledig gedigitaliseerd

Marktmeester John Lecton: 'Medewerkers kunnen ons geen loer meer draaien'


Het betaalsysteem van de Centrale Markt is sinds twee weken volledig gedigitaliseerd. Hiermee is afgestapt van handmatig werken en kwitanties uitschrijven. Marktmeester John Lecton spreekt van een waterdicht systeem, waarmee moeilijk is te frauderen. 'Het werkt prachtig. Medewerkers kunnen ons geen loer meer draaien.'

Het systeem kan vergeleken worden met dat van de EBS (N.V. Energiebedrijven Suriname) en SWM (Surinaamsche Waterleiding Maatschappij), aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 15 november 2018. De betalingen worden rechtstreeks verricht, maar alle gegevens komen voor in de computer. Bij betaling krijgen de standhouders een betaalstrook. Het duplicaat blijft bij de marktleiding. Bij elke wekelijkse betaling moet de betaalstrook van de voorgaande week worden getoond.

De digitalisering is ingevoerd nadat gedurende negen maanden medewerkers van de afdeling Financiën van de Centrale Markt totaal Srd 860.000 blijken te hebben verduisterd door te knoeien met kwitanties. Drie medewerkers tegen wie onomstotelijk bewijs is zitten vast. Een vierde verdachte is in vrijheid gesteld.

De medewerkers maakten de bonnen valselijk op met fictieve namen en schreven op het duplicaat een lager bedrag dan op het origineel. Opvallend is dat bij de tweewekelijkse controle de fraude niet is ontdekt. Op een bepaald moment merkte de marktleiding wel dat de maandelijkse inkomsten met 50 procent waren gedaald, maar ze kon de fout niet vinden. Uiteindelijk werd de malversatie ontdekt door een oplettende medewerker die de administratie doet bij de Vreedzaammarkt.

Betrokkenen, die vallen onder het ministerie van Regionale Ontwikkeling, zijn op basis van de Personeelswet geschorst.

Van de 25.000 gepensioneerde ambtenaren ontvangt 55% het aangepaste pensioen

'Jammer genoeg zal aantal parastatale bedrijven niet in aanmerking komen voor verhoging'


Volgens schema zal vandaag, donderdag 15 november 2018, 55% (13.700) van de 25.000 gepensioneerde ambtenaren het aangepaste pensioen ontvangen. Deze mededeling deed voorzitster Renate Wouden van de Bond Belangen Behartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gisteren tijdens een drukke algemene ledenvergadering in het KOB-gebouw, aldus Starnieuws. 

De bondsvoorzitster geeft aan, dat 2.825 gepensioneerden (25%) op 15 december hun pensioen met twk zal ontvangen. De overige 8.475 oud-ambtenaren ontvangen uiterlijk 15 maart 2019 hun aangepast pensioen. Het gaat hier om probleemgevallen waarbij er meer informatie nodig is, zoals diploma’s en FISO-inschaling (Functie Informatiesysteem Overheid).

Wouden memoreert, dat er heel lang strijd is gevoerd voordat er uitvoering wordt gegeven aan het Staatsbesluit Welvaartsvaste Pensioenen uit 2015. 'Volgens het Staatsbesluit zal jammer genoeg een aantal parastatale bedrijven niet in aanmerking komen voor een verhoging', stelt Wouden. Ze geeft aan, dat de BBGO wel met de gepensioneerden van die bedrijven wil nagaan hoe het probleem op te lossen. 'We zouden niet weten waarom er niet betaald zou worden. Er is niet gezegd dat er geen geld is. Er is duidelijk gezegd, dat er een administratief-technisch probleem is.'

Ze geeft aan dat alles wat op de ledenvergadering is gepresenteerd, is afgesproken met Eugène van der San, directeur van het Kabinet van de President en ook met president Desi Bouterse. 'We hebben het op papier, hij heeft getekend en wij hebben ervoor getekend. Het is geen mondelinge toezegging.'

Het is volgens de BBGO-voorzitter niet de bedoeling dat partijen weer om de tafel gaan zitten. 'Mits ze zich niet houden aan hun woord, wat ik niet denk.' Ze roept de leden wel op om op scherp te zijn.

Wouden geeft aan niet te weten welke leden binnen die 55% vallen. 'Als je van de maand niet ontvangt moet je volgende maand kijken. Want je weet ook niet of je een probleemgeval bent', zegt de voorzitter. Ze adviseert de leden wel contact te maken met het Pensioenfonds voor verdere uitleg als ze merken dat er niet is gestort.

'Inbeslagname door Justitie Nederland van geldzending Suriname heeft weinig impact op financiële sector'

'De grootste impact van deze situatie op FinaBank is dat er nu mopperende klanten zijn'


Los van wat ontevreden klanten en beperking van euro-aankopen door banken, heeft de aanhouding in Nederland van een geldzending uit Suriname weinig impact gehad op de financiële sector, stelt Eblein Frangie, directeur bij de FinaBank, zo schrijft vandaag, donderdag 15 november 2018, de Ware Tijd.

Voor een belangrijk deel komt dat door maatregelen van de financiële autoriteiten. Zij hebben de getroffen banken voorzien van de middelen die in april door de Nederlandse douane in beslag zijn genomen. 'Er vinden voorlopig geen geldzendingen plaats naar Nederland', zegt Frangie. Finabank is één van de getroffen banken.

'Op dit moment hebben we geen probleem met het feit, dat de geldzendingen zijn gestopt, omdat we beperkt euro's aannemen. Uiteraard heeft dat impact op het betalingsgedrag van onder meer de goudsector en de vraag naar dollars.'

Hoe lang er geen export van euro's zal plaatsvinden, kan de bankdirecteur moeilijk zeggen. Elke bank heeft maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat hun cliënten transacties kunnen blijven uitvoeren. De grootste impact van deze situatie op FinaBank is dat er nu mopperende klanten zijn, onder wie 'multinationals die euro's accepteren van klanten maar deze niet aan FinaBank kwijt kunnen of storten in de ruime mate' die mogelijk was vóór het aanhouden van de geldzending. Ook zit de bank nu met veel meer euro's in de kluis.

Intussen zijn juristen in Nederland bezig met de Nederlandse autoriteiten om de aangehouden geldzending van in totaal 19,5 miljoen euro vrij te krijgen. Het Openbaar Ministerie in Nederland doet onderzoek naar witwassen in verband met deze geldexport. Nederland heeft via een rechtshulpverzoek onderliggende documenten opgevraagd die te maken hebben met de desbetreffende transacties. 'Dat hebben we conform het verzoek van het Openbaar Ministerie aangeleverd. Naar onze mening hebben we al onze onderliggende stukken transparant vastgelegd. Nu moeten we even afwachten', zegt Frangie.

De FinaBank-directeur en Centrale Bank-governor Glenn Gersie tasten in het duister wanneer deze kwestie kan zijn afgelopen. 'Het houdt mij ook bezig en wakker', zegt de governor. Hij wacht het besluit van de Nederlandse autoriteiten rustig af. Veel wil hij over deze zaak niet kwijt. Op advies van juristen die bezig zijn met de zaak dient hij zich 'op de vlakte te houden met het verstrekken van informatie, omdat de bank onbewust een uitspraak kan doen die nadelig kan uitpakken'. Gersie is van mening, dat de Centrale Bank alle vereiste informatie aan Nederland heeft verstrekt.

Bond bij SLM stelt directie luchtvaartmaatschappij ultimatum

SLM in zwaar weer... (Bron foto: eigen foto Suriname Mirror)
BPSLM eist terugdraaien besluit tot ontruiming van het bondskantoor

'Indien de directie zich niet houdt aan het ultimatum, gaan wij in actie'


De directie van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) krijgt een ultimatum van de bond tot vrijdagmiddag twee uur. Het schrijven over de ontruiming van het bondskantoor moet worden teruggedraaid. Ook moeten de besprekingen over de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) worden voortgezet. Dit meldt Starnieuws vandaag, donderdag 15 november 2018.

De Bond van Personeel bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (BPSLM) kwam gisteravond in een spoed algemene ledenvergadering bijeen in het gebouw van vakcentrale C-47. In de loop van vanochtend krijgt de directie een brief waarin wordt meegedeeld wat de eisen zijn van de bond.

'Indien de directie zich niet houdt aan het ultimatum, gaan wij in actie', deelde bondsvoorzitter Robby Maaijen mee aan de leden. Deze mededeling werd met luid applaus verwelkomd.

De bond is niet van plan het gebouw te ontruimen. Aangevoerd wordt, dat de directie bezig is met 'power play'. Volgens een brief van de directie moet eind deze maand de bond het gebouw ter beschikking stellen van het bedrijf. De bond is niet van plan het gebouw te ontruimen.

'De politie zal ons eruit moeten zetten, maar wij gaan niks ontruimen', is het standpunt dat ingenomen is. De vakcentrale C-47, onder leiding van Robby Berenstein, staat pal achter de zienswijze van de bond. Hij heeft ook geadviseerd om het gebouw niet te ontruimen.

Berenstein heeft voor morgen een spoedvergadering aangekondigd van de besturen van de aangesloten bonden bij C-47.

Internationale consultant DAI Global Inc.: 'Suriname niet klaar voor grote olievondsten'

'We hebben nog wat tijd om ons voor te bereiden zodat we deze slag niet missen'

Apache Corporation: 'Uitbaggeren Surinamerivier tot 6,5 meter niet genoeg voor de schepen om zaken in Suriname te komen doen'


Met de grote vondsten en nog te vinden oliereserves in het Guyana schild, ontstaat er een nieuwe olie-industrie in de regio. Maar Suriname is, volgens een studie waarin 200 bedrijven in het land zijn getoetst, op dit moment niet ready om mee te doen aan de miljarden industrie. Het land komt niet eens door de pre qualifications, omdat het niet voldoet aan de vereisten om in aanmerking te kunnen komen voor een contract. Ondertussen is al ruim 16 miljoen Amerikaanse dollar misgelopen; geld dat het land kon verdienen aan minimaal twee van de eigen boringen op zee. 

De internationale consultantsbureau DAI Global Inc heeft in opdracht van Staatsolie en haar partners een Industrial Baseline Study (IBS) verricht. De resultaten zijn dinsdag door Dorival Bettencourt van DAI gepresenteerd in de Bankethal van Hotel Torarica, aldus Starnieuws woensdag 14 november 2018.

De studie is verricht om te toetsen of de lokale industrie berekend is op de toekomstige olie-industrie. 200 Bedrijven zijn getoetst, er is onder andere ook gelet op de financiële markt, de mate van kennis en technologie, afhandelings- en levertijden van materiaal, infrastructuur, veiligheid en technische vaardigheden. Allemaal in het kader van de olie-industrie.

Suriname scoort volgens de IBS gemiddeld 4.9, net te weinig om een contract binnen te halen. Daarvoor is een score van 5 plus en hoger nodig. In Guyana zijn er miljarden aan reserves ontdekt. In Guyana is men ook bezig in ijltempo zich klaar te maken op wat komt. In Suriname zijn er nog geen commerciële reserves gevonden, maar er valt al aardig wat geld te verdienen. Aan twee boringen is  21 miljoen Amerikaanse dollar uitgegeven. Vier miljoen in Suriname en de rest op Trinidad & Tobago, zo toonde Rudolf Elias, algemeen directeur van Staatsolie, aan. Op Trinidad & Tobago is aan brandstof meer dan 11 miljoen Amerikaanse dollar uitgegeven. De schepen komen niet naar Suriname, omdat de Surinamerivier ondiep is en wordt dus naar Port of Spain uitgeweken om materiaal en andere benodigdheden aan te schaffen.

'De schepen doen liever Suriname aan, omdat het goedkoper uitkomt maar dat kan nu niet', voegde Elias toe. De studie heeft blootgelegd waar Suriname, althans het grootste deel van de onderzochte bedrijven, nog aan moet werken. Er moeten doelen worden gesteld, die kunnen in fasen behaald worden, gaf Bettencourt aan. Hij legde ook uit waarom en op welke manier dat kan. Suriname is trouwens al goed onderweg, merkte hij op. Bettencourt heeft ook aangegeven hoeveel er te verdienen valt wanneer de bedrijven zijn versterkt en hoeveel er mis gelopen wordt in de huidige stand.

'De studie is over de hele industrie gedaan', lichtte Elias toe. 'Staatsolie heeft bijvoorbeeld al raffinaderijen gebouwd, er is een zekere expertise aanwezig. Enkele bedrijven zijn al ready om te participeren maar het gros van de industrie niet. De studie heeft laten zien waar de gaten zitten en hoe die gedicht kunnen worden. De IBS is nu gedaan zodat bedrijven zich nu al kunnen versterken zodat ze straks kunnen voldoen aan de eisen om contracten te winnen. Want wanneer de tijd daar is, en die komt zeker, gaat alles in snel tempo geschieden. We hebben nog wat tijd om ons voor te bereiden zodat we deze slag niet missen.'

Na de presentatie werd gediscussieerd. In het panel zaten Bettencourt, Elias, Ashok Rambali namens het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Ian Roberts van Apache Corporation en minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie.

Het uitbaggeren van de Surinamerivier is wederom ter sprake gekomen. Minister Pengel heeft meegedeeld, dat vanaf volgend jaar begonnen kan worden met het uitdiepen en verbreden van de vaargeul van de Surinamerivier. Er zal tot 6,5 meter worden gegraven. Volgens Roberts van Apache Corporation is dat echter niet genoeg voor de schepen om zaken in Suriname te komen doen.