vrijdag 22 augustus 2014

EBS verhaalt eigen falen op de klant

Jarenlang verzuimen te investeren en energiecrisis negeren wreken zich

Klanten urenlang getroffen door 'loadshedding'

EBS rept met geen woord over compensatie voor klanten


22-08-2014 COLUMN Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – Het is twaalf uur 's middags. Het heetst van de dag. Temperatuur rond de 33 graden Celsius, zoals bijna iedere dag het hele jaar door. En dan gebeurt het: ik word 'geloadshed'. Geen stroom. Geen verkoeling. Geen radio en geen tv. Geen internet. Wel zweten, veel zweten. Wel een kleine dosis ergernis. Is mijn straat, is mijn buurt vanmiddag aan de beurt in het 'loadshedding'-schema van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS)? Bij toerbeurt worden complete buurten van Paramaribo door de EBS gedurende twee tot drie uren afgesloten van de elektriciteitsvoorziening. 'Loadshedding'. Mijn straat wordt vandaag niet in het schema vermeld. Dus de schema's van de EBS zijn al net zo onbetrouwbaar als de stroomvoorziening.

EBS zou wegvallen waterkracht niet kunnen opvangen
De EBS heeft een groot probleem. Heel Suriname heeft een groot probleem. Dankzij de EBS. Suriname kampt met een energiecrisis. Het waterpeil in he Afobakastuwmeer in het district Brokopondo is laag en daardoor moesten drie van de zes turbines van de Afobaka-centrale worden uitgeschakeld met als gevolg: een forse vermindering van de stroomtoevoer naar de stad, naar Paramaribo, naar de EBS. Op dit moment heeft Suriname te weinig dieselgeneratoren om de weggevallen waterkracht op te vangen.

Het Surinaamse energieprobleem heeft inmiddels zelfs de Nederlandse krantenpagina's gehaald, met dank aan de EBS. Maar, dit is zeker geen goede, positieve, reclame voor het land. De kwaliteitskrant NCR kopt vandaag 'Suriname worstelt door droogte met groot stroomtekort', de NOS volstaat met de kop 'Suriname kampt met stroomtekort'.

President Desi Bouterse opende vorige week vrijdag nog een nieuwe centrale in hartje Paramaribo die elfduizend gezinnen van stroom zou moeten gaan voorzien, maar die is nog eens niet aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Ook van een installatie die eind februari ten zuiden van de hoofdstad feestelijk werd geopend, wordt nu duidelijk dat die nog niet volledig is afgebouwd. Pas tegen het einde van dit jaar kunnen deze twee nieuwe centrales op volle kracht draaien.

Klant moet boeten voor falend beleid EBS
Maar, de EBS komt nu meteen in actie, zij het op de verkeerde wijze. Het bedrijf verzoekt de bevolking om het persoonlijke stroomverbruik iedere dag met 50% te verminderen. Bovenop de uren die vele burgers en ondernemingen al gedwongen zonder stroom zitten. Dat is overigens niet eens van vandaag de dag. Neen, al jaar en dag zijn er irritante, plotselinge stroomonderbrekingen. Ondernemers in problemen en her en der bij mensen thuis defecte apparatuur, dat niet tot nauwelijks door de EBS wordt vergoed.

Stroomverbruik verminderen op verzoek van nalatige EBS? Laat de EBS haar bedrijfsstructuur eerst eens in orde maken. Weet de EBS bijvoorbeeld niet, dat het normaal is dat het waterpeil in het stuwmeer flink kan dalen in een bepaalde periode van het jaar? De EBS had daarop kunnen inspelen. De EBS weet dat dit land jaarlijks vaste natte- en droge perioden kent.

Maar, de problemen bij deze maatschappij zijn vooral een verouderde infrastructuur (oude kabels aan krakkemikkige houten palen – die met regelmaat door het even krakkemikkige verkeer kapot worden gereden – , een wirwar van bovengrondse kabels over en nergens naartoe - ga eens investeren in ondergrondse bekabeling), een slechte bedrijfsleiding en dus -voering en oude generatoren die het constant begeven. De EBS is aan infrastructurele vernieuwing toe. Dat niet alleen. Ook de bedrijfsvoering is aan vernieuwing toe. Die zaken zijn nijpender en erger dat een stuwmeer met een te laag waterpeil.

Niet investeren in 'leuke pr-dingetjes', maar in infrastructuur stroomnetwerk
De EBS en dus de staat hadden op tijd moeten investeren en dan niet in de leiding en andere niet-relevante zaken zoals een mooi pleintje, de uitzendingen van WK Voetbal-wedstrijden bij de staatszender STVS of een mooi wagenpark.
Regeringen in de afgelopen jaren hebben zitten slapen terwijl er feitelijk al jaren een stroomcrisis is.
En dan doet de EBS nu tot vervelends toe een oproep aan de bevolking om het stroomverbruik met 50% te verminderen..... Wanneer gaat de EBS eens door stroomstoringen gedupeerde burgers en ondernemers compenseren voor de door hun geleden schade? De EBS is zeer klantonvriendelijk en die klant is de dupe en zit te zweten, terwijl de leiding van het bedrijf waarschijnlijk in door airco's gekoelde kamers zit.... Wat het bedrijf nu doet is eigen falen verhalen op de klanten....


Woede en onbegrip
De stroomproblemen zijn het nieuws van de dag geworden en het 'gesprek' van de dag in het parlement. Presentatoren van radioprogramma's lijken achter de EBS te staan en roepen burgers op om hun stroomverbruik te verminderen. Een presentator beweerde vanochtend zelfs herhaaldelijk bij hoog en bij laag in een donkere studio zijn werk te doen: het was tien uur 's morgens. Hoe zogenaamd correct. Burgers konden inbellen en vertellen wat zij doen om een bijdrage te leveren aan een verminderd stroomverbruik. Er heerst echter vooral en terecht onbegrip onder de bevolking over het optreden van de EBS.
Ondernemersverenigingen zijn boos en beleggen een spoedoverleg met onder andere consumentenorganisaties, die deze dagen overigens niet zijn te horen..... De consumentenorganisaties lijken de consument in de kou te laten staan.
Er klinken weer geluiden om toch eindelijk eens serieus werk te gaan maken stroomvoorzieningen opgewekt door zonne-energie. Beter laat dan nooit. En dan niet hier en daar een zonnepaneeltje op een dak, maar een goed uitgewerkt groots project voor het hele land.

In het parlement is het, natuurlijk, vooral en met name de oppositie die een kritische houding aan de dag legt inzake de actuele stroomsituatie in het land. Oppositieleden eisen dat president Desi Bouterse onmiddellijk tekst en uitleg komt geven. Hij had aangekondigd dat te zullen doen op dinsdag 26 augustus, zich kennelijk niet realiserend hoe serieus het probleem en de verontwaardiging onder burgers, ondernemers en oppositieleden zijn. Bouterse verblijft deze dagen in het binnenland.

EBS doet niet aan politiek.....  EBS is politiek
Ondertussen verschijnt de waarnemend-directeur van de EBS in het staatsprogramma InfoAct op televisie. Hij wijst aan de ene kant vooral met een beschuldigende vinger naar het regeringsbeleid de afgelopen jaren, dat nauwelijks aandacht heeft gehad voor de energieproblemen in het land.
'Vijftien jaar lang heeft geen enkele regering willen investeren in een uitbreiding van de capaciteit. Intussen is onze economie enorm gegroeid en neemt de vraag naar elektriciteit jaarlijks met vijf tot tien procent toe', is het commentaar van Willy Duiker, waarnemend directeur van de EBS.
Maar, aan de ander kant zegt hij steeds niet aan politiek te doen. Niet aan politiek doen? We hebben te maken met een staatsbedrijf en dat wordt onder andere gecontroleerd door de leden van De Nationale Assemblee, de politiek dus. Makkelijk van de waarnemend-directeur. Hij zou ook de hand in eigen boezem kunnen steken. Dat deed hij voorzichtig door toch ook wel schuchter te erkennen, dat het bedrijf ook steken heeft laten vallen. Makkelijk, nu er een crisis is. De leiding van het staatsbedrijf had gewoon geen steken moeten laten vallen en op tijd moeten inspelen op naderend 'onheil'.

Op naar de volgende 'loadshed'
Gelukkig kan ik op mijn laptop werken: de batterij was voldoende opgeladen.

15.13 Uur. Er is weer stroom, na ruim drie uur.

Op naar de volgende 'loadshed'.....

Noot:
Een dag na publicatie van dit artikel worden enkele van door mij gemaakte opmerkingen in het artikel gedeeld door de hydroloog Sieuwnath Naipal in de Ware Tijd ('Suralco had de lage waterstand in het stuwmeer kunnen zien aankomen en had dus maatregelen kunnen nemen. Uit de metingen van de waterstand die het bedrijf doet, was de lage waterstand geen verrassing.') en door het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien in het Dagblad Suriname ('De EBS-directie moet volwassenheid kunnen tonen door hun handen in eigen boezem te steken en hun falend beleid niet proberen af te wentelen op andere aspecten.')