vrijdag 7 juni 2019

Minister Hoefdraad: 'Dit jaar nog moderne scanners op Jules Sedney Haven'

'Uitgerust moet uitstekende doorzoektechniek met software die inhoud in oogwenk elektronisch kan registreren'


De oude defecte containerscanners op de Jules Sedney Haven zullen volgens Financiën-minister Gillmore Hoefdraad worden vervangen met moderne. 'Uitgerust met uitstekende doorzoektechniek met software die de inhoud in een oogwenk elektronisch kan registreren', zei de bewindsman gisteren op vragen van VHP-parlementariër Mahinder Jogi in De Nationale Assemblee (DNA) op de laatste  dag van de begrotingsbehandeling.

Volgens Hoefdraad krijgt Suriname hierbij technische bijstand. De gelden voor de financiering van de scanners zijn vrijgemaakt door de Inter-American Development Bank (IDB). Daarnaast is de regering ook in gesprek met het ministerie van Financiën van Frankrijk. Dat land heeft volgens de bewindsman de ondersteuning toegezegd, dat Suriname binnenkort over heel goede scanners zal kunnen beschikken.

'In deze maand komt een delegatie uit Parijs om met ons praten. Zij gaan in feite een on-the-job evaluatie doen over hoe en waar de scanners geplaatst gaan worden. Ik kan u zeggen dat voor eind van dit jaar wij de eerste moderne scanners reeds zullen hebben', aldus Hoefdraad.

Politie schiet vluchtende verdachte van diefstallen neer

23-Jarige verdachte in linker bovenbeen geraakt


Het Korps Politie Suriname bericht vandaag, vrijdag 7 juni 2019, dat de 23-jarige R.P. gisteren door een lid van het RBTP (Regio Bijstandteam Paramaribo) is neergeschoten in Paramaribo-Noord. 

De man wordt ervan verdacht zich schuldig gemaakt te hebben aan diefstallen met geweld. Hij nam de benen toen hij de politie in het oog kreeg. Om de verdachte aan te kunnen houden moest de politie vuurwapen geweld gebruiken, aldus het korps.

P. werd in zijn linker bovenbeen geraakt en verkeert buiten levensgevaar. Hij is onder politiebewaking in een ziekenhuis opgenomen.

Britse toeriste dood gevonden in nationaal park Yanachaga Chemillen, Peru

(Bron foto: Twitter)
Mary Elizabeth Orchard raakte op 30 mei vermist


Een Britse toeriste die zes dagen vermist was in de jungle in het centrum van Peru is donderdag 6 juni 2019 dood gevonden. Volgens de autoriteiten gaat het om een ongeluk. 

Mary Elizabeth Orchard raakte op 30 mei vermist toen ze met een groep toeristen het nationaal park Yanachaga Chemillen bezocht. Dat is een uitgestrekt natuurgebied op de oostelijke helling van de Andes, in de Peruaanse jungle.


Na een zoektocht van zes dagen vonden reddingswerkers haar lichaam aan de monding van een kloof, op zo’n 1,5 kilometer van de plaats waar ze het laatst gezien is, aldus de Servicio Nacional de Áreas Naturales Protegidas por el Estado.


Uit de eerste elementen van het onderzoek blijkt dat de toeriste is uitgegleden en in het ravijn is gevallen.


(Suriname Mirror/Peru21/Belga/RPP/Twitter)

Colombiaanse leger ensceneert guerrilla-ontvoeringen en foltering om zijn eigen troepen te trainen

(Bron foto: Nationaal Leger)
Oppositie Senator Gustavo Petro toont video met bewijs en getuigenissen van marteling

Minister van Defensie Guillermo Botero wast zijn handen in onschuld


Het Colombiaanse leger ensceneert guerrilla-ontvoeringen en foltering om zijn eigen troepen te trainen, volgens bewijsmateriaal en getuigenverklaringen die de oppositie van het land openbaarde. Oppositie Senator Gustavo Petro (Humane Colombia) desavoueerde minister van Defensie Guillermo Botero na het tonen van bewijs en getuigenissen van marteling in nep-guerrillakampen in een Senaatsvergadering woensdag 5 juni 2019.

Botero ontkende elke verantwoordelijkheid. In één video worden mannen, die gekleed zijn als ELN-guerrillastrijders (Ejército de Liberación Nacional), gezien die soldaten slaan in wat lijkt op een rebellenkamp.

Petro beweerde dat de hogere militairen nieuwelingen gevangen nemen  'alsof het een guerrillaoperatie was, een hinderlaag', waarna de jonge soldaten naar een nep-guerrillakamp worden gebracht in de buurt van de stad Leticia, Amazonas, waar ze worden gemarteld.


Volgens de getuigenis van gepensioneerde soldaten ontvingen ze training in foltering, een praktijk die door het internationale humanitaire recht verboden is.


Bogero heeft zichzelf van de verantwoordelijkheid ontslagen, bewerend dat 'het getoonde materiaal geen overheidsbeleid is' en dat sinds de eerste dag van deze regering 'het Defensiebeleid is gebaseerd op mensenrechten en nultolerantie jegens leden van de strijdkrachten die de wet overtreden.'

Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Patricia Gutierrez vroeg Petro om de video's aan de aanklager te sturen als bewijs in een strafrechtelijk onderzoek.

Senator Maria Fernanda Cabal van de extreemrechtse Democratische Centrumpartij van president Ivan Duque zei, dat de video's 'nepnieuws' waren en deel uitmaakten van een 'strategie om het leger in diskrediet te brengen'.Het Nationale Leger van Colombia staat onder verhoogde kritiek sinds Duque aantrad, voornamelijk vanwege de vermeende betrokkenheid van commandant Nicacio Martinez bij de buitengerechtelijke executies van burgers en corruptie. De minister van Defensie ziet zich al geconfronteerd met een motie van wantrouwen over zijn gebruikelijke weigering om de verantwoordelijkheid te nemen voor misdaden die onder zijn gezag zijn gepleegd en recente onthullingen die Martinez zijn troepen opdracht gaf het aantal gevechtsdoden en -gevangennemingen te verdubbelen.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Colombiaanse journaliste van bekroond verhaal over misdaad in Bogota, Colombia, met dood bedreigd

(Bron foto: dccolombia1.blogspot.com)
Tatiana Salamanca heeft serie stukken gepubliceerd over de La Favorita-buurt in hoofdstad waar bendes strijden om controle


Een in Bogota wonende journaliste van een bekroond verhaal over misdaad in Bogota heeft doodsbedreigingen ontvangen, zo bevestigde de journaliste donderdag 6 juni 2019 in Colombia. Tatiana Salamanca had een serie stukken gepubliceerd voor Uniminuto Radio uit Bogota en de universiteitskrant Dateate al Minuto over de onrustige La Favorita-buurt in de hoofdstad waar bendes strijden om controle. 

De pas afgestudeerde journaliste had ook de corruptie bij de politie van Bogota onder de aandacht gebracht. Maar, dinsdag arriveerden bewapende mannen bij het huis van een van haar bronnen en dreigden hen te vermoorden en Salamanca, zo zei de journaliste tegen de nieuwswebsite Colombia Reports.

'Ze kwamen bij hun huis aan, bewapend en vertelden de familie van een van mijn bronnen dat ze plannen om me te gaan vermoorden', vertelde ze.


Salamanca vertelde die website ook, dat zij gelooft dat de man die haar en haar bronnen met de dood bedreigde een bekende leider is van de bende die ze had genoemd en beschaamd in haar verhaal. Ze voegde eraan toe, dat ze gelooft dat de politie mogelijk betrokken was bij de dreigementen.

De Stichting voor Persvrijheid (FLIP, Fundación para la Libertad de Prensa) en Reporters Without Borders drongen er bij de National Protection Unit van het land op aan om het kleurrijke en internationaal geprezen verhaal van.Salamanca, gericht op de buurt, te bespreken en haar ervaringen te beschrijven, nadat politieagenten een oogje dicht hadden gedaan voor drugshandel en algemene criminaliteit.


Colombia is een van de gevaarlijkste plaatsen in de wereld om ​​journalist te zijn, waar 51 mensen zijn gedood - 39 waarbij daders ongestraft bleven - sinds 1992, volgens Reporters Without Borders. Doodsbedreigingen tegen journalisten bereikten recordniveaus van vorig jaar, aldus de  FLIP in zijn jaarversla.(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

UNHCR-IOM: Het aantal Venezolanen dat hun land verlaat heeft 4 miljoen bereikt

'Van Latijns-Amerikaanse en Caribische landen kan niet worden verwacht dat ze Venezolanen blijven opvangen zonder internationale hulp'

(Bron foto: UNHCR/Siegfried Modola)

Het aantal Venezolanen dat hun land verlaat heeft 4 miljoen bereikt, zo is vandaag, vrijdag 7 juni 2019, bekendgemaakt door de UNHCR, het VN-vluchtelingenbureau, en IOM, de Internationale Organisatie voor Migratie.

Wereldwijd zijn Venezolanen een van de grootste bevolkingsgroepen die uit hun land zijn verdreven. Het tempo van de uitstroom uit Venezuela was enorm. Van ongeveer 695.000 aan het einde van 2015 was het aantal vluchtelingen en migranten uit Venezuela omhooggeschoten naar meer dan 4 miljoen medio 2019, volgens gegevens van nationale immigratie-autoriteiten en andere bronnen.

In slechts zeven maanden sinds november 2018 is het aantal vluchtelingen en migranten met een miljoen toegenomen. Latijns-Amerikaanse landen ontvangen de overgrote meerderheid van de Venezolanen, met Colombia goed voor ongeveer 1,3 miljoen, gevolgd door Peru met 768.000, Chili 288.000, Ecuador 263.000, Brazilië 168.000 en Argentinië 130.000. Mexico en de landen in Midden-Amerika en het Caribisch gebied ontvangen ook een groot aantal vluchtelingen en migranten uit Venezuela.

'Deze alarmerende cijfers benadrukken de dringende noodzaak om gastgemeenschappen in de ontvangende landen te ondersteunen', zei Eduardo Stein, de gezamenlijke speciale vertegenwoordiger van UNHCR-IOM voor Venezolaanse vluchtelingen en migranten.

'Latijns-Amerikaanse en Caribische landen dragen hun steentje bij om te reageren op deze ongekende crisis, maar van hen kan niet worden verwacht dat ze dit blijven doen zonder internationale hulp.'

Regeringen in de regio hebben mechanismen ingesteld om hun reactie te coördineren en de juridische, sociale en economische integratie van Venezolaanse burgers te vergemakkelijken. De belangrijkste onder hen is het Quito-proces, dat Latijns-Amerikaanse landen heeft samengebracht die getroffen zijn door de uitstroom van Venezolaanse vluchtelingen en migranten.

Als aanvulling op deze inspanningen werd afgelopen december een humanitair Regionaal Vluchtelingen- en Migrantenresponsplan (RMRP) gelanceerd, gericht op 2,2 miljoen Venezolanen en 580.000 mensen in gastgemeenschappen in 16 landen. Tot nu toe wordt de RMRP slechts voor 21 procent gefinancierd.

(Suriname Mirror/UNHCR-IOM) 

Venezolanen moeten humanitair visum hebben om Peru binnen te mogen

(Bron foto: AFP)
Peru verwelkomde sinds januari 2017 ongeveer 800.000 Venezolanen


Peru gaat visa opleggen aan Venezolaanse staatsburgers. Reden is de crisis waardoor miljoenen mensen het land verlaten, maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag 6 juni 2019 bekend. 

Volgens de Verenigde Naties migreerden meer dan 3 miljoen Venezolanen sinds 2015 naar een ander land als gevolg van de economische en politieke crisis in hun land. Peru verwelkomde er sinds januari 2017 ongeveer 800.000. Vanaf 15 juni zullen de Venezolanen die naar Peru willen reizen een humanitair visum moeten voorleggen.


Het ministerie laat in onderstaande mededeling weten, dat het zo tot een 'overzichtelijke, geregelde en veilige' migratie wil komen. Met de maatregel worden de voorwaarden voor de Venezolanen om Peru binnen te mogen nog verscherpt. Sinds 1 november 2018 moeten ze ook een paspoort hebben, wat zeer moeilijk te verkrijgen is in Venezuela door de hoge kosten en de ingewikkelde bureaucratie.
Aplicación de visa a nacionales venezolanos

Comunicado


06 de junio de 2019 - 3:24 p.m.
Comunicado de Prensa 005 - 19

Frente a la grave crisis política y humanitaria que vive la hermana República Bolivariana de Venezuela, y con miras a contar con una migración ordenada, regular y segura de sus nacionales, las autoridades peruanas de control migratorio, en cumplimiento de la normativa vigente, solo admitirán el ingreso de titulares de pasaporte que cuenten con una visa válida. Esta medida regirá a partir del día 15 de junio de 2019 a las 00:00 horas.

Para tal efecto, aquellos nacionales venezolanos residentes en la República Bolivariana de Venezuela que deseen viajar al Perú solicitando la Visa Humanitaria, deberán tramitarla en los Consulados Generales del Perú en Caracas y Puerto Ordaz. De manera excepcional, y en condición de la crisis humanitaria en la región, los nacionales venezolanos podrán tramitar también la Visa Humanitaria en los Consulados Generales del Perú en Bogotá, Medellín y Leticia en la República de Colombia; así como en los Consulados Generales en Cuenca, Guayaquil, Quito, Machala y Loja en la República del Ecuador.

Del mismo modo, los nacionales venezolanos podrán tramitar la visa de Turista, de Negocios o de calidades migratorias distintas a la Humanitaria, ante cualquier Consulado peruano en el exterior.
El Ministerio de Relaciones Exteriores exhorta a los nacionales venezolanos a cumplir con la obligación de obtener la correspondiente visa antes de embarcar con destino al Perú o presentarse en un puesto de control migratorio peruano.(Suriname Mirror/VRT/El Comercio/Twitter/El Informador)

Verdachte in geruchtmakende 'KFC-moord' heeft een waterdicht alibi - Uitspraak: 1 augustus

'De politie heeft verzuimd om alle scenario’s te onderzoeken'


De advocaten Maureen Nibte en Benito Pick hebben gisteren op de rechtszitting hun dupliek toegelicht in de geruchtmakende 'KFC-moordzaak', aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 7 juni 2019. De beide verdachten. C.R. en S.B.. is doodslag en poging tot diefstal ten laste gelegd. Marjorie Williams, die werkzaam was bij KFC, werd op 7 juli 2017 vermoord. 

De Officier van Justitie heeft 25 jaar gevangenisstraf tegen de verdachten geëist. 

Volgens Nibte heeft haar cliënte R. een waterdicht alibi. De vrouw zette haar zoon af op school. De gemaskerde persoon op de camerabeelden was om 7.18 uur ter plekke en verliet het pand om 7.38 uur. Volgens de advocate kon dit onmogelijk R. zijn, aangezien zij om 8.30 uur terug ging naar haar zoon om drank voor hem te brengen. Als R. het pand van KFC om 7.38 uur zou hebben verlaten, dan kon zij onmogelijk om 8.30 uur op de school van haar zoon zijn. Volgens de advocate heeft de politie andere scenario’s nagelaten om te onderzoeken. Ze hebben, na de bekentenis van R., aangenomen dat zij de dader was.

Bij de playground in het pand werden ketchupzakjes, rietjes en papier aangetroffen. Deze spullen zijn nooit onderzocht.

Pick benadrukte, dat de bezwarende verklaringen die medeverdachte R. heeft afgelegd tegen B. niet gehandhaafd mogen worden. Hij zei, dat de vervolging kennelijk in de veronderstelling is dat die verklaringen wel gebruikt kunnen worden tegen de medeverdachte. Volgens Pick heeft de wetgever gesteld, dat bewijs tegen de verdachte zelf afgelegd door medeverdachten, niet gebruikt kunnen worden. Bovendien zou B. niet vrijwillig zijn verklaringen hebben afgelegd. Hij zou mishandeld zijn door de politie. Volgens de raadsman was zijn cliënt betrokken bij het eerste plan waarvan hij reeds afgezien had. Van dit plan zag hij in mei van dat jaar af.

Het tweede plan is door R. zelf beraamd en uitgevoerd op die bewuste dag. Pick komt tot de conclusie, dat het feit dat B. wordt verweten niet wettig en overtuigend is bewezen.

In haar laatste woord zei R. dat ze achter alles staat wat haar advocate heeft aangevoerd. Volgens haar is het nooit mogelijk geweest dat iemand voor 8.00 uur ‘s morgens het pand van KFC binnen kon. Ook zou zij haar verklaringen bij de politie niet uit vrije wil hebben afgelegd. Medeverdachte B. zei, dat als hij meegewerkt had met het eerste plan, het niet zo ver zou zijn gekomen. Hij koos ervoor om criminele activiteiten achterwege te laten, maar toch is hij nu onschuldig opgesloten. 'Ik word verantwoordelijk gesteld voor iets wat ik niet gedaan heb', zei B. in zijn laatste woord.

Op 1 augustus zal de rechter uitspraak doen in deze strafzaak.

Lage celstraf voor agent die 15-jarig meisje seksueel misbruikte

Agent veroordeelt tot anderhalf jaar cel waarvan vijf maanden voorwaardelijk

- Officier van Justitie had drie jaar gevangenisstraf geëist
- Rechter acht niet bewezen dat agent het meisje heeft verkracht


Politieagent K.J. is gisteren veroordeeld tot een gevangenisstraf van anderhalf jaar, waarvan vijf maanden voorwaardelijk met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht, voor ontucht met een vijftienjarig meisje. Bij de straf hoort een proeftijd van drie jaar. De Kantonrechter week met haar uitspraak af van de strafeis van drie jaar van de Officier van Justitie, zo bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 7 juni 2019.

De politieman ontkent dat hij tegen de wil van het minderjarige slachtoffer iets heeft gedaan. Ook de rechter acht niet bewezen dat hij het meisje heeft verkracht. Ze acht wel bewezen dat hij seks met haar heeft gehad.

Advocate Chandra Algoe zei. dat haar cliënt het meisje niet tegen haar wil heeft meegenomen. De raadsvrouwe zei eerder, dat de verklaringen van het slachtoffer vanaf het begin van de zaak ongeloofwaardig overkomen. Ze vermoedt dat de minderjarige, voordat zij geslachtsgemeenschap had met J., meerdere partners heeft gehad.

De zaak kwam aan het rollen toen het meisje vreemd gedrag vertoonde en haar ouders haar ondervroegen. De politieman zou enkele keren seks met het vijftienjarige slachtoffer gehad hebben. De eerste keer was toen haar moeder haar had gestuurd om de stroomrekening te betalen. Algoe merkte op. dat het erop lijkt dat de verklaringen van het slachtoffer blindelings meegenomen werden.

Een aantal zaken in het onderzoekdossier klopt volgens haar niet. Vier artsen hebben bevestigd dat er geen sprake is van verkrachting. Het meisje heeft bij de politie verklaard, dat zij hevig bloedde en complicaties had overgehouden aan de seksuele handelingen van J. Ook zou zij daardoor vaker pijnen hebben gehad. 'Deze dingen kloppen niet. De artsen hebben deze zaken niet geconstateerd', aldus de advocate.

Spoedig lancering van het Steunpunt Werkzoekenden op Curaçao

(Bron foto: Antilliaans Dagblad)
Steunpunt moet vangnet worden voor personen die slachtoffer van collectief ontslag zijn


Als de begroting van het project is goedgekeurd door het ministerie van Financiën, kan spoedig het Steunpunt Werkzoekenden gelanceerd worden. Dit steunpunt zal vooral een vangnet zijn voor personen die slachtoffer zijn van collectief ontslag of collectief werkverlies. Het steunpunt is een samenwerking tussen de ministeries van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), Algemene Zaken (AZ) en Economische Ontwikkeling (MEO), met financiële of personele steun van alle ministeries, aldus vandaag, vrijdag 7 juni 2019, het Antilliaans Dagblad.

SOAW heeft hiervoor een stichting gecontracteerd, Fundashon Portanan pa Trabou (Stichting Arbeidsparticipatie Curaçao). Dit is tijdens een persconferentie gisteren uit de doeken gedaan.

Voor het project is 1,2 tot 1,4 miljoen gulden begroot. Dit geld is deels ter vergoeding van de dienstverlening van de stichting, maar ook voor het mogelijk inzetten van externe professionals als mensen dat echt nodig hebben, zoals een psycholoog en voor een communicatieplan. Het geld moet verder opgebracht worden door de verschillende ministeries, zo heeft SOAW-minister Hensley Koeiman (MAN) aangegeven.

'Want het is een project dat iedereen raakt en ook door alle ministeries gedragen moet worden. De ministeries kunnen geld of mankracht ter beschikking stellen. De bedoeling is dat we zoveel mogelijk gebruikmaken van kennis en kunde binnen het overheidsapparaat en dat er zo min mogelijk van buiten wordt aangetrokken. Het is overigens nog niet duidelijk hoeveel geld er uiteindelijk beschikbaar komt. Het ministerie van Financiën doet nu een haalbaarheidsonderzoek', aldus Koeiman.

Reden dat de regering met de Stichting Arbeidsparticipatie Curaçao in zee gaat, is omdat er bij de sector Arbeid van SOAW te weinig mankracht is. De stichting heeft al ervaring opgedaan met het massale ontslag bij Insel Air.

Raad van Advies Curaçao adviseert negatief over tweede versie van een concept-milieuwet

'In Memorie van Toelichting geen uitleg over waarom genoemde plastic producten worden verboden'
  
'Waarom ook niet verbod op plastic bestek, borden, vuilniszakken en drinkflessen alsmede polystyreen borden?'


De Raad van Advies (RvA) heeft naar nu blijkt negatief geadviseerd over een tweede versie van een concept-milieuwet omdat er te weinig rekening is gehouden met de adviezen op de eerste versie. Dat blijkt uit een onlangs gepubliceerd advies van de RvA, zo schrijft vandaag, vrijdag 7 juni 2019, het Antilliaans Dagblad.

Het plan van de milieuwet is op zich goed. Het doel is namelijk om het verstrekken van uit plastic vervaardigde draagtassen, bekers, rietjes, polystyreen bekers en polystyreen bakken, bestemd voor eenmalig gebruik, te verbieden vanwege het feit dat deze producten het milieu vervuilen.

Maar: 'In de Memorie van Toelichting (MvT) ontbreekt een onderbouwing om welke reden specifiek voor dit materiaal is gekozen en bijvoorbeeld niet ook voor het verbieden van plastic bestek, borden, vuilniszakken en drinkflessen alsmede polystyreen borden.'

De reden voor het wetsvoorstel is dat burgers, bedrijven en de overheid te weinig of onvoldoende doen of hebben gedaan om het aantal milieubelastende activiteiten en -producten terug te dringen, zo blijkt uit de MvT. Het eerste kritiekpunt van de RvA is dat deze zich afvraagt waarom de conceptwet is ondergebracht bij de Warenlandsverordening. 'Zowel Nederland als Aruba heeft ervoor gekozen om het verbod op het (gratis) aanbieden of verstrekken van plastic draagtassen niet in respectievelijk de Warenwet of de Warenlandsverordening te regelen', aldus de RvA.

Op Aruba is het verbod op het aanbieden van plastic draagtassen in de Algemene Politieverordening opgenomen en in Nederland is dit verbod gebaseerd op Europese richtlijnen, op de Wet milieubeheer en het Besluit en de Regeling beheer verpakkingen.

In de tweede versie van de conceptlandsverordening wordt als reden gegeven dat de uitvoeringscapaciteit voor controle en handhaving bij de Warenlandsverordening beter is. De RvA vindt dit een zwakke motivatie. De warenwetgeving, zo legt de RvA uit, is er primair op gericht om de volksgezondheid op het gebied van de voedselveiligheid te beschermen.


Justitie en politie op Curaçao willen korte metten maken met golf van atrako’s

Aantal patrouilles gedurende de dag- en avonduren wordt opgevoerd


In de komende dagen zal de gemeenschap aanmerkelijk meer politieagenten op strategische plaatsen zien, wordt het aantal patrouilles gedurende de dag- en avonduren verhoogd en zullen partners binnen de justitieketen - die de politie zullen bijstaan - bij preventieve controles worden betrokken. Tevens zullen veel meer controles worden verricht op verdachte voertuigen en personen en bij locaties waarvan bekend is dat daar illegale activiteiten plaatsvinden. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 7 juni 2019.

De politie wil op deze manier - de agressievere aanpak die Justitieminister Quincy Girigorie eerder aankondigde - korte metten maken met de golf van atrako’s waar Curaçao met name sinds begin dit jaar mee wordt geteisterd.


In bovenstaande verklaring, die gisteravond is uitgestuurd, geeft het Korps Politie Curaçao (KPC) te kennen zich bewust te zijn van de toename van het aantal gewelddadige overvallen (atrako’s). 'Dit brengt een gevoel van onzekerheid in de gemeenschap teweeg', aldus de politie, die aangeeft dat het Atrakoteam hard werkt aan de verschillende atrakogevallen en dat er naast aanhoudingen die reeds zijn verricht, ook zicht is op enkele verdachten die nog moeten worden aangehouden. Ook heeft de politie tijdens controles in de afgelopen weken verschillende vuurwapens in beslag genomen die mogelijk bij atrako’s zijn gebruikt.

'Hoewel de aandacht voor criminaliteit een verantwoordelijkheid is van de gehele gemeenschap, blijft de politie het orgaan dat belast is met het waarborgen van de publieke orde en veiligheid. In dit kader treft de politie extra maatregelen om enerzijds preventief te handelen en aan de andere kant direct te reageren op atrakogevallen, om zo het aantal snelle aanhoudingen te verhogen', aldus de verklaring van het KPC.

Om niets vroegtijdig vrij te geven over de strategie van het KPC, kunnen in dit stadium geen details bekend worden gemaakt, zo laat de politie weten, maar de gemeenschap zal vanzelf concrete acties gaan zien, in de komende dagen al.

Brunswijk (ABOP) wil dat vergunning van Chinese palmoliebedrijf China Zhong Heng Tai in Patamacca wordt ingetrokken

China Zhong Heng Tai moet tegen het licht worden gehouden

'Er wordt gewoon niks gedaan, terwijl ruim vijftien jaar geleden een concessie is gegeven'


Ronnie Brunswijk, fractievoorzitter van de ABOP, wil dat de vergunning van het Chinese palmoliebedrijf China Zhong Heng Tai in Patamacca, wordt ingetrokken. Hij heeft gisteren in De Nationale Assemblee donderdag gezegd, dat er daar veel mis is en de regering zand voor de ogen wordt gestrooid, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 7 juni 2019.

President Desi Bouterse antwoordde hierop dat de zaak bekeken moet worden. Hij kan op dit moment geen zinnig antwoord geven.

Brunswijk vindt dat er daar allerlei zaken plaatsvinden die niet volgens wet- en regelgeving gaan. 'Er wordt gewoon niks gedaan, terwijl ruim vijftien jaar geleden een concessie is gegeven. Deze is ook van eigenaar verwisseld. Er zijn ook contracten getekend met ondernemers om het gebied schoon te maken, terwijl zij niet eens over bulldozers beschikken.' Hij vindt dat er nu opgetreden moet worden.

De president merkte op dat het goed is begonnen indertijd, waarbij de eerste 2.000 oliepalmplantjes in beeld zijn gebracht. 'Er moet huiswerk gemaakt worden. De concessie is gebaseerd op een wet. Nagegaan moet worden hoe deze zaak opgelost kan worden. Ik kom er nu ook niet uit', zei Bouterse die aangaf dat deze zaak onderzocht moet worden.

Ter informatie:

Visserijsector blij dat in 2020 geen nieuwe visvergunningen uitgegeven worden

'LVV-minister Parmessar is besluitvaardig en heeft met zijn uitspraken spierballen getoond'


De visserijsector juicht het toe, dat minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij deze week meegedeeld heeft in De Nationale Assemblee, dat er in 2020 geen nieuwe visvergunningen uitgegeven zullen worden. Dit zeggen de organisaties die de visserijsector vertegenwoordigen, bestaande uit de Federatie van Surinaamse Agrariërs, de Surinaamse Seafood Associatie, de SIFCO en het Visserscollectief, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 7 juni 2019.

De organisaties zijn het eens met de minister, dat er reeds teveel vergunningen zijn uitgegeven. De visserij is een hernieuwbare hulpbron waar, indien goed gemanaged, de gemeenschap eeuwenlang van zou kunnen genieten, stellen de organisaties. Daartoe zijn in de afgelopen tien jaren door de overheid, samen met de sector, heel wat maatregelen getroffen. Echter was het elke keer de overheid die de gemaakte afspraken overboord gooide. Daardoor zijn er uiteindelijk veel meer vergunningen uitgegeven dan er afgesproken was.

'Deze minister is besluitvaardig en heeft met zijn uitspraken, zoals door de president op Goede Vrijdag beloofd was, spierballen getoond', vinden de organisaties.

'Dwars door alle belangen die er spelen, heeft hij getoond voor de sector te hebben gekozen. De organisaties beloven de minister volledig te ondersteunen op deze ingeslagen weg.' De sector hoopt spoedig door de minister ontvangen te worden voor een diepgaande gedachtewisseling over het visserijbeleid.

Aangehouden verdachte inklaarder in cocaïne-siroop flessen-zaak in vrijheid gesteld

'Inklaarder kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van de lading'


De 42-jarige douane-expediteur (inklaarder) T.P., die aangehouden was in de zaak van onderschepte cocaïne opgelost in flessen stroop, is in vrijheid gesteld. Dit zegt advocaat Arjen Ramlakhan vandaag, vrijdag 7 juni 2019, op Starnieuws. 

Bij de rechtmatigheidstoets is de vrouw door rechter-commissaris in vrijheid gesteld. De medeverdachten R.S. (24) en T. K. (47) blijven aangehouden. S. was de besteller van de dozen stroop en K. diens helper.

Volgens de advocaat was er geen redelijk vermoeden, waardoor de inverzekeringstelling onrechtmatig getoetst is. Ramlakhan voert aan, dat de inklaarder niet verantwoordelijk gesteld kan worden voor de inhoud van de lading. Verder had ze niets te maken gehad met het inladen, voordat de trucks naar de haven kwamen.

De advocaat stelt dat zijn cliënte slechts de stukken voor de export, conform haar werk, in orde heeft laten maken door haar assistente. Vóór visitatie is de lading afgestaan aan de douane. De betalingen waren door S. verricht die in opdracht van K. die in Nederland zit, heeft gehandeld.

De douane ontdekte het spul op 17 mei op het Jules Sedney Havencomplex. De zaak werd voor verder onderzoek overgedragen aan de afdeling Narcotica Brigade van de politie. De stroop was bestemd voor export.

SoZaVo heeft uitstaande schuld van zo'n Srd 3.5 miljoen bij zorgdienstverleners

Openstaande rekeningen beslaan periode derde kwartaal 2017 tot en met eerste kwartaal 2019


Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) staat voor iets meer dan Srd 3.5 miljoen in het rood bij dienstverleners binnen de zorg. De openstaande rekeningen strekken zich van het derde kwartaal 2017 tot en met het eerste kwartaal 2019. Dit overzicht presenteerde SoZaVo-minister André Misiekaba deze week in het parlement tijdens de behandeling van de begroting 2019, aldus vandaag, vrijdag 7 juni 2019, de Ware Tijd.

Zijn ministerie heeft het een achterstand van Srd 3.1 miljoen bij Huize Evi, Stichting Zon Thuiszorg, Stichting Libi Makandra, Huize Albertine en het Academisch Ziekenhuis Paramaribo voor medicamenten op recept en operatiekosten. Aan het Nationaal Vervoerbedrijf en de Huberstichting is het ministerie Srd 450.000 verschuldigd.

'Het ministerie verstrekt aan bedrijven, die daaraan voldoen, subsidie voor zorgvervoer. De rekening wordt achteraf per kwartaal door het ministerie voldaan', zei de bewindsman.

De ramingen voor betaling van rekeningen bij de zorginstellingen en zorgvervoersbedrijven zijn op de begroting van 2018 al uitgeput, waardoor niet kan worden overgegaan tot uitbetaling. Bij de goedkeuring van de begroting 2019 zullen deze rekeningen worden voldaan. In de begroting van het ministerie is rekening gehouden met nieuwe bieders in de branche van zorgvervoer. Dit zal geschieden op basis van de subsidieregelgeving van het ministerie. De minister verwijst in dit kader naar het initiatief van Stichting Wan Okasi om zorgvervoer te bieden. Dit voornemen wordt nu uitgewerkt.

Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal krijgt eindelijk tien hectare grond om opleidingscentrum en voetbalacademie te bouwen

'De voetbalacademie is een droom geweest van Sonny Hasnoe, oprichter van Kleurrijk Voetbal'


De Ware Tijd meldt vandaag, vrijdag 7 juni 2019, dat de Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal  eindelijk de tien hectare grond krijgt die in 2016 aan haar was toegezegd. Op dit terrein in Commewijne moeten binnen enkele jaren een opleidingscentrum en voetbalacademie verrijzen. Dit was één van de doelen van profvoetballers van het Kleurrijk Elftal die precies dertig jaar geleden omkwamen bij ee SLM-ramp. 

Hun vliegtuig, een DC8, stortte in de vroege ochtend van 7 juni 1989 dichtbij Zanderij neer. Daarbij kwamen 176 passagiers om het leven, waaronder veertien spelers en de trainer van het Kleurrijk Elftal. Hun teamgenoten Sigi Lens, Edu Nandlal en Radjin de Haan behoorden tot de elf overlevenden.

Roy de Miranda, voorzitter van Mondiaal Kleurrijk Voetbal, zegt dat de afgelopen tien jaar de herdenking van 'de grootste ramp in de geschiedenis van Suriname' in de vergetelheid dreigt te geraken. 'Deze ontwikkeling doet geen recht aan de waarde die de dodelijke slachtoffers en zij die de ramp hebben overleefd, hebben gehad. Evenmin is dat, met betrekking tot de nabestaanden van deze onfortuinlijke slachtoffers, het geval. Hun dierbaren mogen nimmer worden vergeten. Zij hebben in meer of mindere mate last van trauma's die verband houden met deze catastrofale ramp en behoeven nazorg', zegt De Miranda.

Zijn stichting organiseert sinds 2009 de herdenking anders, alle slachtoffers worden simultaan, waardig en met respect herdacht. Dat zal ook dit jaar het geval zijn. De herdenking op de begraafplaats Annette's Hof aan de Jagernath Lachmonstraat, waar een monument is, zal met militaire eer plaatsvinden. Er zal een audiovisuele reconstructie van de ramp worden gepresenteerd, terwijl regeringsvertegenwoordigers en De Miranda het woord zullen voeren.

De voetbalacademie is volgens De Miranda een droom geweest van Sonny Hasnoe, de oprichter van Kleurrijk Voetbal en later de Suriprofs. Hij is op 3 januari 2018 overleden. Dat de academie nu eindelijk zal komen is als een ode aan hem. 'De missie moet koste wat het kost door ons worden volbracht', zegt de voorzitter.

Bij de herdenking zal de beschikking voor de grond door een regeringsvertegenwoordiger worden overhandigd. 'De Sonny Hasnoe Kleurrijk Academie komt daarmee een stap dichterbij.' Volgens de voorzitter opent dit onmiddellijk de weg voor een transparante samenwerking met internationale voetbalgrootheden en clubs.

President Bouterse wil dat Assemblee zo snel mogelijk beëindiging Brokopondo-overeenkomst tussen Suriname en Alcoa behandelt

'De aanpak van de Alcoa-kwestie moet een nationaal karakter hebben'


'De Afobaka-krachtcentrale wordt een nieuwe stepping stone voor de ontwikkeling van het land, waar men nog lang over zal praten. Er zal niks in het nadeel worden gedaan voor onze kinderen en kindskinderen', zei president Desi Bouterse gisteren op de laatste dag van de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA) en deed een beroep op DNA om zo snel mogelijk de vroegtijdige beëindiging van de Brokopondo-overeenkomst tussen Suriname en Alcoa te behandelen. Dit bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 7 juni 2019.

De Afobaka waterkrachtcentrale moet niet later dan 31 december 2019 worden geëffectueerd. Bouterse benadrukte, dat hierbij een nationale opstelling nodig is om deze datum te halen. Uit reacties van de VHP en NDP bleek, dat het gezamenlijk optrekken in deze zaak reeds teniet is gedaan. Alle conceptovereenkomsten zijn door de regering reeds naar De Nationale Assemblee gestuurd voor behandeling en goedkeuring, deelde Bouterse mee.

'Mevrouw de voorzitter, wil Suriname de genoemde datum halen, dan zullen we ervan doordrongen moeten zijn dat de aanpak van de Alcoa kwestie een nationaal karakter moet hebben', benadrukte de president.

VHP-fractievoorzitter Chandrikapersad Santokhi merkte op, dat zijn partij zich altijd nationaal heeft opgesteld en dit is eerder getoond in het college, waarbij besloten was door alle fracties om samen op te trekken. De regering heeft aanbevelingen gekregen van het parlement om deze kwestie nader in te richten. De VHP heeft ook deskundigen geraadpleegd. De aanbevelingen heeft de politicus overhandigd aan DNA met de vraag deze ook ter beschikking te stellen van de regering. Gevraagd wordt om naar de voorstellen te kijken.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons voerde, aan dat alle fracties in de Alcoa-commissie zitting hebben. Zij neemt aan, dat de voorstellen die de VHP nu overhandigd heeft, dezelfde zijn die door de fractie zijn gedaan. Het college heeft gerenommeerde nationale en internationale deskundigen gevraagd om zich te buigen over al de voorstellen en de concepten die de regering heeft aangeboden. De juristen zijn bezig met de formulering van de laatste voorstellen en aanpassingen.

Asiskumar Gajadien (VHP) vindt dat de president 'mooi boy' speelt en oproept om zich nationaal op te stellen. 'Vanuit de totale Assemblee is gevraagd om een andere onderhandelingscommissie met Alcoa in te stellen en de Memorandum of Understanding met Alcoa in te trekken. Toen heeft de regering niet geluisterd', aldus de VHP'er.

NDP-fractieleider Amzad Abdoel betoogde, dat de NDP niet meer gezamenlijk optrekt met de oppositie die na een presentatie in het Corner House van Suralco zaken naar buiten heeft gebracht en politieke dolksteken heeft gegeven. 'De oppositie heeft zich niet gehouden aan de afspraken, waarna de toenmalige fractieleider André Misiekaba gesteld heeft dat er niet meer gezamenlijk wordt opgetrokken in deze kwestie. De NDP zal bij deze kwestie altijd een nationale houding etaleren, maar zich nimmer laten leiden door andere partijen die eerder het tegendeel hebben bewezen. Laat dat duidelijk zijn voorzitter.'

Begroting van 2019 is aangenomen met 28 stemmen vóór en 14 tegen.

Fracties VHP, NPS, PL, DOE en PALU stemmen tegen - ABOP bij stemming afwezig

Oppositie vindt dat de begroting totaal niet realistisch is


De begroting van 2019 is gisteravond, donderdag 6 juni 2019, aangenomen met 28 stemmen vóór en 14 tegen. De VHP, NPS, PL, DOE en PALU hebben tegen gestemd. De ABOP was niet aanwezig tijdens de stemming. Dit bericht Starnieuws.

Het begrotingstekort is volgens minister Gillmore Hoefdraad van 5% teruggebracht naar 4.2%. De coalitie heeft enkele verschuivingen voorgesteld, die in overleg met de regering zijn aangenomen. De oppositie vindt dat de begroting totaal niet realistisch is. Het tekort is veel groter.

'Er is geen draagvlak van de meerderheid in de samenleving voor de begroting. Diverse maatschappelijke groepen hebben de begroting afgewezen', stelt Assembleelid Krishna Mathoera (VHP). Er is geen transparantie gegeven vindt zij en er wordt geen verantwoording afgelegd.

Deze begroting brengt volgens de oppositie geen duurzame oplossing. De crisis wordt alleen maar erger. De commissieleden van de oppositie, die in de derde ronde kort het woord mochten voeren, hebben aangegeven dat de begroting onrealistisch blijft. Volgens NPS-fractieleider Gregory Rusland is er geen organisatie opgezet om de verdubbeling van de begroting ten opzichte van vorig jaar op te kunnen vangen. Het geld zal niet geabsorbeerd kunnen worden.

Ingrid Karta-Bink (PL) voerde aan, dat de regering de documenten waarom gevraagd is, niet heeft overgelegd. In verschillende zaken is er opheldering gevraagd, maar deze is niet gegeven. Deze begroting biedt volgens haar geen garantie voor een betere samenleving. Dit vinden ook Carl Breeveld (DOE) en Cleon Gonsalves (PALU). Er is niet gewerkt aan productieverhoging. Breeveld zegt niet enthousiast te zijn over de manier waarop de regering zaken benadert. De Staatsbesluiten over de Anti-Corruptiewet zijn nog steeds niet gepubliceerd. Ook de commissie is niet benoemd.

Asiskumar Gajadien (VHP) meent dat de begroting in strijd handelt met onder andere de Wet op de Staatsschuld. De regering omzeilt met deze begroting de bestaande wet. Er is ook geen duidelijkheid gegeven waar diverse leningen genomen zullen worden. De coalitieleden hebben juist aangevoerd, dat met deze begroting de regering in de gelegenheid is zekerheden te bieden aan de samenleving. Het sociale beleid kan worden voortgezet en is constant, zelfs in de moeilijke periode, gehandhaafd. NDP-fractieleider Amzad Abdoel (voorzitter van de begrotingscommissie) is blij dat de regering meegegaan is met voorstellen om posten te verschuiven waardoor enkele sectoren meer middelen hebben gekregen. De monetaire situatie wordt volgens hem verder verbeterd met de nieuwe kasreserve beleid. Op het gebied van veiligheid en gezondheidszorg wordt continu gewerkt. De inspanningen van de regering heeft vruchten afgeworpen. Daarom stemt de coalitie vóór de begroting van 2019.

De motie van de oppositie, waarin de begroting wordt afgewezen, is verworpen met 13 vóór en 28 tegen. De begroting geeft garantie dat het volk het beter zal hebben. De begroting is volgens Dew Sharman (VHP) onrealistisch. Het tekort van ruim Srd 8 miljard wordt met onduidelijke leningen gedekt.
Rachied Doekhie (NDP) zegt, dat de motie totaal helemaal uit de bocht vliegt. De motie van de coalitie om het beleid van de regering te ondersteunen is wel aangenomen met 28 stemmen vóór en 14 tegen. Deze motie is aanbevolen door Naomi Samidin (NDP). Zij geeft aan dat doorgegaan wordt voor de ontwikkeling van het land, ook na 2020. Patricia Etnel (NPS) zegt dat de motie tien keer niks is en er totaal geen sprake is van vaderlandsliefde.

President Bouterse positief over economische vooruitzichten - 'Meer dan 30% overheidsuitgaven heeft sociaal karakter'

Richting en sociaal karakter regeringsbeleid blijven ongewijzigd


President Desi Bouterse zegt, dat het economisch beleid van zijn regering gericht is op diversificatie, importvervanging en op het aanboren van nieuwe exportmarkten.  De regering neemt verschillende fiscale en monetaire maatregelen die tot stabilisatie leiden en maatregelen die verder aan economische groei bijdragen. Het is bemoedigend te vernemen, dat het vreemde valuta kasreserve beleid, van de Centrale Bank van Suriname in nauw overleg met de Surinaamse bankiersvereniging is aangepast, op het niveau van internationale standaarden', aldus Bouterse tijdens zijn toespraak bij de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee op donderdag 6 juni 2019, zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut, NII. 

Het staatshoofd zegt vervolgens, dat de financiële instituten voldoende deskundigheid in huis hebben om de efficiëntie van financiële stromen verder te optimaliseren.  Goed om erop te wijzen dat volgens het Algemeen Bureau voor de Statistiek in Suriname, de maandinflatie vanaf januari beneden de 0,9% is geweest. In februari van dit jaar hadden we zelfs een negatieve maandinflatie van 0,1%. Ik wil erop wijzen, dat de jaargemiddelde inflatie over 2018, 6,8% was. Verwacht wordt dat het jaargemiddelde inflatiecijfer over 2019 rond de 5% zal zijn.'

'Als wij nu terugkijken naar het financieel beleid in de achter ons liggende maanden, dan zien wij allereerst een trend van een matig toenemende stijging van de inkomsten. Met de mijnbouwsector gaat het weer beter. Er is nieuwe productie op gang gekomen en de wereldmarktprijzen zijn gestegen. De overheidsinkomsten uit de andere sectoren nemen ook toe als gevolg van verdere inspanningen van de regering. Ik ga verder: Aan de uitgavenzijde spreekt het beleid ook duidelijk. Een groot deel van de achterstanden is in 2016, in 2017 en in 2018 verder ingelopen. Daarnaast heeft de regering elke maand de lopende kosten gedekt. Al zijn er soms tegenvallers, de essentiële diensten blijven wel doordraaien. Meer nog, de overheid heeft ook acties moeten inzetten om oneigenlijk gebruik van subsidies aan banden te leggen. Aan onderwijzers en docenten waren reeds eerder loonsverhogingen toegekend. Vanaf september 2018 zijn loonsverhogingen aan de ambtenaren toegekend.'

'Met het citeren van het bovenstaande in uw College, mevrouw de voorzitter, wil de regering aangeven, dat het langzamerhand beter gaat met onze economie en dat wij geloof en vertrouwen mogen blijven koesteren in onze toekomst. Er komt steeds meer ruimte in onze economie, zodat wij stimulerend en faciliterend kunnen optreden om nieuwe ontwikkelingen mogelijk en gaande te houden.'


De richting en het sociale karakter van het beleid van regering Bouterse-Adhin blijft ongewijzigd. 'Staat u mij toe dit kort uiteen te zetten voor uw geacht College. Het Kabinet Bouterse-Adhin en daarvoor het Kabinet Bouterse-Ameerali zijn beide in staat geweest het sociaal contract in stand te houden, ondanks een periode van diepe economische crisis.' 

De regering was vanwege de economische crisisperiode genoodzaakt de sociale programma’s aan te passen, 'desondanks heeft thans meer dan 30% van de overheidsuitgaven een sociaal karakter. De regering erkent haar verantwoordelijkheid om de zwaksten te beschermen in zware tijden. Het is om deze reden dat de regering diverse besluiten niet marktconform heeft doorgevoerd, wetende dat onze ondernemersklasse en de werkers dit niet zouden kunnen dragen. De regering heeft koopkrachtversterking gegeven aan werkenden.'

De president zegt, dat de regering een studenten faciliterend beleid voert, gericht op stimuleren van het toekomstig arbeidskader. 'Bijna vierduizend lokale studenten en bijna tweehonderd studenten in het buitenland maken voor meer dan Sed 80 miljoen gebruik van de studiefinanciering van onze Nationale Ontwikkelingsbank (NOB).' Van de lokale financiering is meer dan 90% van het bedrag verdeeld over twintig publieke en particuliere opleidingsinstellingen in Suriname.

'De recente belastingkortingen en de salarisverhogingen aan werkenden hebben ongetwijfeld bijgedragen aan de stabilisatie van de koopkracht van de burgers. De regering heeft gezien haar verantwoordelijkheid bewust ervoor gekozen de subsidies op elektriciteit, water en brandstof te handhaven. Verder heeft de regering ook zorg gedragen voor de garantie van de subsidies van, onder andere: onderwijs, volksgezondheid, het openbaar land- en watervervoer.'