vrijdag 14 december 2018

Betonreus Argos reikt prijzen uit aan vijf lokale Surinaamse helden

Merlien Drenthe, Eddy van der Hilst, Heloise Rozenblad, Edgar Sampi en Frits van Troon gehuldigd


Vijf 'dyadya sma fu Sranan' zijn woensdagavond in Hotel Krasnapolsky gehuldigd voor de wijze waarop zij zich in de samenleving dienstbaar maken voor de medemens. Er zijn vijf personen voor het voetlicht gebracht, die zijn gekozen uit 28 voorgedragen personen: Merlien Drenthe, Eddy van der Hilst, Heloise Rozenblad, Edgar Sampi en Frits van Troon. Dit bericht de Ware Tijd vrijdag 14 december 2018.

De gekozen personen ontvingen elk een prijs. Vier van hen ontvingen elk Srd 5.000, terwijl Srd 10.000 aan Van Troon werd overhandigd. Hij kreeg het dubbele bedrag, omdat hij 'extra is opgevallen' door zijn werk. De moeten het geld elk besteden aan een project dat door hen wordt aangewezen.

Het initiatief voor de campagne 'Dyadya sma fu Sranan' komt van het cement-/betonbedrijf Argos, dat als thuisbasis Colombia heeft. In april werd de aanzet gegeven, waarbij de onderneming op zoek ging naar 'bijzondere Surinaamse mannen en vrouwen, voorbeeldfiguren voor de samenleving uit alle lagen van de bevolking'. De vijf personen zijn gekozen op basis van hun 'opvallende en unieke verhaal' en vooral vanwege hun 'bijzondere inzet' voor de samenleving, aldus het bedrijf.
Belangrijk bij alle voordrachten zijn waarden 'krakti', 'eenheid', 'tranga' en 'vertrouwen'.

Directeur Ricardo Hollander vindt het belangrijk om positieve zaken te belichten. 'Het is makkelijker om kwaad te spreken, maar laten we ook de goede dingen belichten. Eigenlijk heeft Argos heel veel gemeen met deze mensen. Net als hen willen wij een mooie en betere toekomst voor onze samenleving en daar werken we samen aan.'

Argos is overigens in Colombia in opspraak geraakt vanwege zijn rol - en die van zo'n 30 andere grote bedrijven - in het jarenlange conflict tussen de staat en de inmiddels gedemobiliseerde guerrillabeweging FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia). Het bedrijf kwam in bezit van gronden van ontheemden, slachtoffers van het gewapend conflict. Die gronden moeten nu worden teruggeven worden van het Colombiaanse Jurisdicción Especial para la Paz (JEP)

Drenthe is directrice van de Openbare School Livorno voor speciaal onderwijs. 'Met haar eigen geld heeft zij een keuken en een badkamer gebouwd voor de kinderen. Zij heeft niet alleen heel veel geduld met hen, maar geeft hen ook liefde', zei Staatsolie-medewerkster Henna Coulor-Hasselbaink die haar heeft voorgedragen.

Van der Hilst staat bekend om zijn inzet voor de ontwikkeling van het Sranantongo. Hij werd voorgedragen door zijn dochter Eloa. 'Omdat hij de waardering echt verdient. Voor mij is hij mijn dyadya sma.'

Voormalig procureur-generaal Rozenblad is als pionier voor de vrouwelijke rechterlijke macht voorgedragen door haar oud-leerling, de jurist Margo Waterval. Rozenblad doet nu liefdadigheids- en vrijwilligerswerk, is voorganger van de Evangelische Broedergemeente en heeft haar krachten gegeven aan de padvinderij.

Ex-jeugdparlementariër Sampi is voorzitter van The Big 5 Foundation, die zich inzet voor districtsjongeren. 'Edgar motiveert jongeren en bewijst dat hun toekomst in hun eigen handen ligt. Als ik naar hem kijk zie ik een inspiratiebron. Ik heb hem ervaren als iemand met wilskracht, die het beste voor heeft met de jeugd', zegt Marte Liese van Dalen, die hem had genomineerd.

Frits Van Troon werd voorgedragen door Esmee Loswijk, om zijn kennis van de Surinaamse flora en fauna. De bomen- en plantenkenner, bekend van Tonka Eiland, hoopt dat dit initiatief geen eenmalig ding is. 'Leki fa wi e warderi unu natuur, so unu musu warderi unu dyadya sma.'

'Printing House' bij CBB gereed om binnenkort nieuwe ID-kaarten of eID’s uit te printen

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
In later stadium worden ook andere documenten, zoals het Surinaams rijbewijs, uitgeprint


Het 'printing house' op het terrein van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) is af. Daar zullen nieuwe ID-kaarten of eID’s binnenkort worden uitgeprint. Het 'printing house' wordt in de eerste fase gebruikt voor het uitprinten van de nieuwe ID-kaarten en zal in een later stadium ook worden ingezet voor het uitprinten van andere soorten documenten, zoals het Surinaams rijbewijs. Dit zegt Malvin Renfrum, beleidsadviseur van het ministerie van Binnenlandse Zaken, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 14 december 2018.

Renfrum benadrukt, dat de aanvragen voor het maken van de eID gedaan worden bij de Bureaus voor Burgerzaken (BvB’s). Dat betekent, dat burgers niet naar de afdeling ID-kaarten aan de Jagernath Lachmonstraat hoeven te komen om hun I.D. kaart aan te vragen. BiZa heeft er bewust voor gekozen om te decentraliseren.

'De aanvraag, inclusief de foto, de handtekening en de vingerafdrukken van de burger, wordt naar het 'printing house' gestuurd. Daar wordt de informatie op juistheid gecontroleerd en als alles klopt wordt de ID-kaart uitgeprint. De uitgeprinte eID wordt vervolgens teruggestuurd naar het BvB, waar de persoon de aanvraag heeft ingediend.'

Het CBB-personeel is inmiddels klaargestoomd voor het nieuwe werksysteem. Zij hebben een train-the-trainers-course gevolgd. Valerie Finsy, hoofd van de afdeling ID-kaarten van het CBB, zegt dat de cursus in het Engels was. 'We hebben een selectie gemaakt uit een groep van beleidsmedewerkers en afdelingshoofden, zodat zij op hun beurt de informatie makkelijker kunnen overbrengen aan het overig personeel.'

De training bestaat volgens Michael Kromodimedjo, hoofd van de ICT-afdeling van het CBB, in principe uit twee delen.

'Het gaat hierbij om de operators- en de administratorstraining. De operators zijn de gebruikers van het systeem en zij zullen te werk gesteld worden op de diverse bureaus voor burgerzaken en in het 'printing house', want het hele systeem bestaat uit verschillende fasen. Daarnaast heb je de administratorstraining voor degenen die verantwoordelijk zullen zijn voor het totaal systeem, bijvoorbeeld het maken van back-ups, ervoor zorgen dat alles operationeel is en dat er geen issues zijn met betrekking tot de verbindingen met de database', stelt Kromodimedjo, aldus het Nationaal Informatie Instituut donderdag.

Minister Tsang bespreekt duurzame oplossingen ter vervanging van plastic met fabrikanten

Aandacht gaat vooral naar wegen om 'single use plastic' zakken te vervangen door duurzaam materiaal

(Bron foto: ministerie van Handel, Industrie en Toerisme)
Fabrikanten: 'Nog heel veel zal moeten gebeuren om te komen tot vervanging van plastic zakken'


Eén van de grootste milieuproblemen waarmee Suriname heden ten dagen te kampen heeft is afval. De gezondheid van mens en dier wordt hierdoor enorm bedreigd. Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme wil in het kader van toerismeontwikkeling beleid maken met betrekking tot het gebruik van wegwerpplastic, zo bericht dat ministerie vandaag, vrijdag 14 december 2018.

Minister Stephen Tsang ontving woensdag de fabrikanten van plastic producten om te brainstormen over hoe geleidelijk aan de 'single use plastic' zakken te vervangen zijn door duurzaam materiaal. De fabrikanten hebben aangegeven, dat er nog heel veel zal moeten gebeuren om te komen tot vervanging van plastic zakken. Zij hebben geïnvesteerd in machines voor de productie van dergelijke zakjes en er zal zeker tijd nodig zijn om over te stappen naar milieuvriendelijke verpakkingsmateriaal.

Volgens de producenten zullen de consumenten ook hieraan moeten meewerken, daar zij de grootste boosdoeners zijn van milieuvervuiling, in tegenstelling tot de indruk, die de milieu organisaties wekken alsof de fabrikanten de oorzaak zijn de huidige milieuvervuilingsproblematiek. Gepleit wordt voor het opleggen van sancties bij het vervuilen van de stad.

Belangrijk is dat bij het implementeren van beleid nagegaan moet worden wat werkbaar is voor Suriname.

Minister Tsang heeft bij de lancering van de 'Suriname Think Toerisme' campagne een ieder opgeroepen gezamenlijk een bijdrage te leveren aan het creëren van een schoner milieu, een veiligere omgeving, een plek waar iedere toerist graag naartoe komt. Deze campagne is voornamelijk bedoeld om Surinamers bewust te maken van de toerisme activiteiten die het land biedt. Ook speelt de kwaliteit van het milieu heel belangrijk rol binnen het geheel.

De minister heeft de producenten aangeboden om milieubewuste boodschappen via de 'Suriname Think Tourism' campagne te lanceren. De bewindsman vroeg de producenten een tijdlijn te maken om zodoende na te gaan binnen welk tijdbestek zij in staat zijn de transformatie te maken naar  duurzamere producten. Tsang zegt, dat bij het maken van beleid ten aanzien van dit vraagstuk er zeker rekening gehouden zal worden met het transformatieproces, omdat de bedrijven grote investeringen hebben gepleegd en werkgelegenheid bieden aan vele arbeiders. Hij vroeg de fabrikanten daarom ook na te gaan op welke wijze er door de overheid 'incentives' kunnen worden gegeven.

Ook directeur Reina Raveles informeerde de fabrikanten over het Innovation for Firms (IFS) programma van het ministerie. Hierbij kunnen bedrijven in het bijzonder kleine en middelgrote ondernemingen ondersteuning krijgen door het verhogen van hun integratie in clusters en toegevoegde waarde in value chains en het versterken van hun onderlinge netwerk tussen bedrijven (kopers en verkopers). Misschien dat bij de transformatie naar milieuvriendelijke verpakkingen ondernemers zich kunnen clusteren en gebruik kunnen maken van deze grant. Het IFS-programma heeft als belangrijkste doelstelling het verhogen van productie, productiviteit en innovatie in lokale bedrijven.

Vluchtende inbreker door politie in een been geschoten

Twee inbrekers op heterdaad betrapt in woning in de Ramlalstraat in het ressort Leiding


De politie heeft woensdag een vluchtende inbreker in een been geschoten. Agenten van de Surveillance Unit van Regio Midden reageerden die dag op een dievenmelding in de Ramlalstraat in het ressort Leiding die door de Centrale Meldkamer was doorgegeven aan de politie-eenheden op straat. 

Twee verdachten, de 32-jarige F.A. en de 37-jarige G.A. zijn door deze unit aangehouden, zo bericht het Korps Politie Suriname vandaag, vrijdag 14 december 2018.

Bij aankomst op het adres was al ingebroken in de woning. Bij het zien van de politie probeerde G.A. via een raam weg te komen. Tijdens zijn vlucht werd hij gesommeerd te stoppen. Waarschuwingsschoten brachten hem ook niet tot andere gedachten. De politie was daardoor genoodzaakt gericht te schieten, waarbij de man in zijn rechter bovenbeen is geraakt.

Hij werd in een ambulance afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Na medische behandeling werd hij overgebracht naar het politiebureau. Het lukte de agenten F.A. in de woning aan te houden.

Beide verdachten hebben niets uit de woning kunnen wegnemen. De twee zijn voorgeleid en na afstemming met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld.

Vrije pers nu een belangrijk doelwit geworden van president Daniel Ortega van Nicaragua

(Bron foto: AP)
'Elke onafhankelijke journalist heeft doodsbedreigingen ontvangen'

'Het enige wat een totalitaire dictatuur verhindert, zijn de onafhankelijke media'


Sinds de anti-overheidsprotesten uitbraken in socialistisch Nicaragua in april, zijn meer dan 300 mensen gedood en duizenden gewond geraakt. De wereld is zich bewust van de situatie, grotendeels dankzij de onafhankelijke media van de natie. De vrije pers is nu een belangrijk doelwit geworden van president Daniel Ortega, die kritiek van de media probeert te voorkomen om het verhaal te pushen dat de demonstranten terroristen zijn, zeggen journalisten in Nicaragua. 

'Elke onafhankelijke journalist heeft doodsbedreigingen ontvangen', zegt Gerall Chavez, een verslaggever bij VosTV, het kabelkanaal van Nicaragua.


Een journalist is gedood tijdens de onrusten en meer dan 490 schendingen van de persvrijheid zijn gedocumenteerd, volgens recente rapporten van journalisten die werden geslagen, gearresteerd en beroofd en radiozenders die door de politie werden overvallen. 'Deze regering heeft protest verboden, oppositieleiders gevangengenomen en het enige wat een totalitaire dictatuur verhindert, zijn de onafhankelijke media', zei de Nicaraguaanse tv-journalist Miguel Mora. 'Dit is de fase waarin ze ons proberen het zwijgen op te leggen.'

Mora zei, dat hij onlangs werd overreden door gewapende politie terwijl hij van zijn werk naar huis reed. 'Ze gaven me de opdracht om mijn bril af te zetten en een kap over mijn hoofd te hangen', zegt Mora, die directeur is van het nieuwskanaal 100% Noticias. 'Toen namen ze me bij de nek en dwongen me in een pickup, waar een officier me vertelde: 'Je bent verantwoordelijk voor de dood van de politie. Als je blijft rondhangen, gaan we je en je hele familie vermoorden.' Mora zei dat het de zesde keer was dat hij binnen een week door de politie werd vastgehouden.


De journalist zei ook, dat hij wordt geconfronteerd met strafrechtelijke aanklachten van 'aanzetten tot haat', dat drones zijn huis hebben gefilmd en dat gewapende mannen op motorfietsen zijn bewegingen volgen. Twee 100% Noticias-journalisten zijn het land ontvlucht. Op 8 december werd een cameraman die het hoofdkwartier van het kanaal verliet opgepakt door gewapende mannen in burgerkleding en in de gevangenis gegooid.

Journalisten op Canal 10 waren in eerste instantie uitgesloten van berichtgeving over anti-overheidsdemonstraties. 'Het was absurd: historische gebeurtenissen ontvouwden zich en we negeerden ze', zegt Mauricio Madrigal, de nieuwsredacteur van het station. Hij en anderen dreigden op te stappen en het verbod werd ingetrokken. Twaalf leden van het team van Madrigal zijn inmiddels gestopt, uit angst voor de veiligheid van hun gezin.


Omdat de brutale tactiek haar in staat heeft gesteld om de controle over de straten te herwinnen, wordt de Ortega-regering geacht vastbesloten te zijn om het verhaal op te dringen. 'Het is een Orwelliaanse strategie, om de realiteit van de repressie te vervalsen', zegt Sofia Montenegro, een journaliste en voormalige Sandinista-guerrilla die in de jaren zeventig met Ortega vocht.

Uit peilingen blijkt, dat slechts een op de vijf Nicaraguanen de regel van de regering gelooft dat de demonstranten terroristen zijn. Toch vervolgen de door Ortega gecontroleerde rechtbanken de demonstranten, alsof ze de gewelddadige extremisten waren zoals regeringpropaganda beweert.  

'We dagen elke dag deze fantasiewereld uit', concludeerde Miguel Mora. 'De logische volgende stap - die ik volledig van hen verwacht - is om hun paramilitairen te sturen om ons helemaal te sluiten. Dat zou alleen hun versie van gebeurtenissen achterlaten: een puur, onaangetast discours.'

(Suriname Mirror/TodayNicaragua/YouTube)

Nieuw diplomatiek conflict broeit tussen Costa Rica en Nicaragua

(Bron foto's: ministerie van Buitenlandse Zaken Costa Rica)
Regering Costa Rica bezorgd over plan van Ortega voor Nicaraguaanse lagune in Costa Rica


De regering van president Carlos Alvarado heeft zijn bezorgdheid geuit over de intenties van het regime van Daniel Ortega in Nicaragua om de lagune van Harbor Head te bestempelen als een wild toevluchtsoord. Een beslissing die een nieuw diplomatiek conflict kan uitlokken, omdat de lagune zich in het midden van de Costa Ricaanse wetlands bevindt en de toegang over land langs Costa Ricaans grondgebied is.


President Alvarado geeft de bezorgdheid toe en verzekert, dat hij gespecialiseerde teams van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft opgedragen het probleem te analyseren en om zo snel mogelijk met een een rapport te komen.

Op 29 november stuurde Ortega naar de Nationale Assemblee van Nicaragua het wetsvoorstel dat Harbor Head tot een wild toevluchtsoord wil verklaren en dat al deel uitmaakt van kwesties die parlementsleden deze week zouden goedkeuren. Het wetsvoorstel vertrouwt het Nicaraguaanse leger de bescherming toe van het wetland en beveelt meer controle over Nicaragua's eigen lagune, door het beheer en de instandhouding ervan over te laten aan het ministerie van Milieu en Natuurlijke Hulpbronnen (Marena, Ministerio del Ambiente y los Recursos Naturales).


'Het leger van Nicaragua zal, binnen de vervulling van zijn functies, de soevereiniteit en integriteit van het toevluchtsoord garanderen', zegt een deel van artikel 4 van het wetsvoorstel. Ortega rechtvaardigde zijn plan door te zeggen, dat de lagune 'een plaats van belang vertegenwoordigt voor behoud van de biodiversiteit, aangezien dit een wetland is en een zeer productief ecosysteem waar talloze planten- en diersoorten voor het levensonderhoud afhankelijk zijn'. 


Ortega vermeldt in zijn voorstel echter niet hoe personeel van zijn ministerie van Milieu of de teams van wetenschappers die hij van plan is te benoemen om de lagune te verzorgen en te behouden, zonder toestemming van de Costa Ricaanse regering.
Ortega's plan voor Harbor Head lagune, gelegen aan de noordkant van het eiland Calero in Costa Rica, met uitzicht op de Caribische Zee, is voor het Nicaraguaanse leger om het wetland te beschermen en meer controle over het gebied te krijgen, dat over land alleen toegankelijk is via Costa Ricaanse territorium. Het plan vermeldt niet, dat de Ortega-regering moet trachten te coördineren met de Costa Ricaanse autoriteiten.

Op 2 februari 2018 heeft het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag een beslissing uitgevaardigd dat het grensgeschil tussen Nicaragua en Costa Rica, dat Nicaraguaanse soevereiniteit heeft geratificeerd over de Harbor Head lagune. De uitspraak maakte echter niet duidelijk hoe Nicaragua de soevereiniteit over de lagune zal uitoefenen, aangezien de lagune in de nieuwe afbakeningen werd geplaatst in het midden van de Costa Ricaanse wetlands van Isla Calero.

Waar het Ortega-voorstel op focust, is dat met 'de Refugio de Vida Silvestre Laguna Harbor Head, Nicaragua, bijdraagt ​​aan de consolidatie van de ecologische en biologische elementen in de Corredor Biológico San Juan-Parque Nacional Tortuguero, aan de Caribische kust van de twee landen.' '

Het is iets dat we met zorg hebben gezien en dat wordt bestudeerd door de juridische specialisten van Costa Rica die in die zaak de leiding hebben gehad over de verdediging van het land (...)', zei Alvarado.

De regering van Carlos Alvarado is een van degenen die sinds april de meeste  mensenrechtenschendingen en schendingen van de fundamentele rechten in Nicaragua heeft gemeld. Alvarado heeft er bij de rest van de wereld op aangedrongen om de druk op te voeren en ondersteunt de toepassing van sancties tegen Ortega.


Op 16 november, na de boodschap van president Alvarado op de top van het Ibero-Amerikaanse secretariaat (SEGIB, Secretaría General Iberoamericana), heeft het Nicaraguaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een krachtige verklaring afgelegd waarin het hem beschuldigde 'een marionet te zijn van het interventionistische beleid van de Verenigde Staten' en dat het tot de top kwam 'met gedurfde dissonanten, belachelijke luchten van grandeur, pretentieuze posities en stemmen van pro-imperialistische superioriteit, onverenigbaar met respect voor de rechten van anderen, dat is vrede', aldus de verklaring.

In de laatste weken, als een product van deze woordenwisseling, betwijfelt de regering van Costa Rica of ze het verzoek om goedkeuring van een nieuwe ambassadeur in dat land wil versturen.

(Suriname Mirror/Q Costa Rica/Twitter/YouTube)

Chileense president Piñera onthult de eerste 100 elektrische bussen uit China voor Santiago

Chili heeft het grootste aantal elektrische bussen van Latijns-Amerika

Autoriteiten willen dat 100% van het openbaar vervoer op de weg tegen 2050 elektrisch rijdt


President Sebastián Piñera heeft donderdag 13 december 2018 de eerste 100 elektrische bussen uit China onthuld die over de wegen van hoofdstad Santiago gaan rijden als onderdeel van een ambitieus plan om het openbaarvervoersysteem in het Zuid-Amerikaanse land te revolutioneren.

Met de 12 meter lange bussen kunnen tot 81 personen worden vervoerd - 30 zitplaatsen en 51 staanplaatsen - waarmee ze een stille en vervuilingsvrije rit tegemoet gaan. Andere kenmerken die door de president worden benadrukt, zijn de WiFi en gratis USB-poorten in de bussen.


Volgens Piñera heeft elke bus voldoende capaciteit om 250 kilometer te rijden, 'waarmee maximaal vier routes kunnen worden voltooid' en heeft een levensduur van 10 jaar. 'Chili zal de tweede plaats innemen achter China als een land met de grootste hoeveelheid elektrische bussen ter wereld', zei de president in de hoofdstad. China had vorig jaar wereldwijd 99 procent van de 385.000 elektrische bussen op de weg.


De 100 die in de Chileense haven van San Antonio aan het einde van november binnen kwamen, werden vervaardigd door het Chinese bedrijf BYD Electronic International Co Ltd, gefinancierd door de lokale dochteronderneming van het Italiaanse elektriviteitsbedrijf Enel Generacion Chile SA en zullen worden geëxploiteerd door Metbus, een particulier Chileens bedrijf.


Een andere 100 toegevoegd aan de Santiago-vloot worden gefinancierd door het Franse energie-opwekkingsbedrijf Engie Energia Chile SA en vervaardigd door Zhengzhou Yutong Bus Co. Ltd. in China.

In totaal zullen er 690 bussen van het Chinese merk BYD in het systeem komen, 200 elektrische en 490 Diesel Euro VI, kondigde Piñera aan. Dit maakt Chili een land met de grootste elektrische busvloot in de regio Latijns-Amerika.

Het ambitieuze plan van Chili om Santiago's beruchte smogprobleem onder ogen te zien, omvat de uitrol van elektrische scooters, auto's en taxi's, evenals vrachtwagens voor gebruik in de mijnbouwindustrie. Autoriteiten zeggen dat ze willen dat 100% van het openbaar vervoer op de weg tegen 2050 elektrisch rijdt. 'We willen tot 40% reduceren van de uitstoot van gassen die het broeikaseffect genereert', legt de president uit.(Suriname Mirror/The Santiago Times/Twitter/Facebook)

Uber nu ook actief in Paraguay

Vervoersservice nu beschikbaar in de steden Asunción en Encarnación


Lang voordat de komst officieel werd aangekondigd verklaarden taxichauffeurs al de oorlog aan Uber...


Het internationale bedrijf Uber (een internetonderneming die bemiddelt tussen reizigers en aanbieders van personenvervoer in verschillende landen. Het bedrijf verbindt via zijn mobiele app klanten in 67 landen met officiële taxichauffeurs, maar ook met privéchauffeurs.) is sinds woensdag ook actief in Paraguay en begon vanaf donderdag 13 december 2018 met het ontvangen van aanmeldingen van potentiële chauffeurs, zo werd aangekondigd. 


De service komt nu beschikbaar in de steden Asunción en Encarnación.  We zijn erg verheugd deel uit te maken van de toekomst van het transport in Paraguay en we willen het land begeleiden bij zijn recente groei op het gebied van investeringen en modernisering', zei Mariano Otero, regionaal manager van de regio Zuidkegel (de benaming voor het zuidelijke gedeelte van Zuid-Amerika), in een verklaring .

Hij voegde eraan toe, dat het internationale bedrijf zich ervan bewust is dat veel mensen momenteel op zoek zijn naar extra transportmogelijkheden en dat het bedrijf die niche nastreeft. Er zijn meer dan 17.000 potentiële rijdende partners die geïnteresseerd zijn in de nieuwe baan, volgens Uber.

Uber is in 2010 begonnen als een snelle oplossing voor diegenen die een transportdienst nodig hebben.


In Paraguay, lang voordat de aankomst officieel werd aangekondigd, verklaarden taxichauffeurs de oorlog.


Volgens de verkeersafdeling van het stadhuis van Asunción is er geen registratie of toestemming voor de operabiliteit van het bedrijf, terwijl leden van de gemeenteraad al aandringen op voorschriften die het hele project ondoeltreffend kunnen maken.

De voorgestelde vereisten, die niet van toepassing zijn op andere delen van de economie, zijn onder meer dat exploitanten klanten alleen via elektronische betaalmiddelen kunnen betalen. Met andere woorden, Uber-chauffeurs in Asunción zouden geen contant geld voorhanden hebben. De voorschriften zouden ook vereisen, dat klanten vóór aanvang van de reis op de hoogte worden gebracht van het tarief, dat al beschikbaar is binnen Uber-applicaties.


De eigenaars van voertuigen moeten ook een vergunning van het bureau van de burgemeester verkrijgen. Bovendien kan alleen de eigenaar van het voertuig de dienstverlener zijn, volgens de voorschriften van de gemeenteraadsleden Rodrigo Buongermini en Federico Franco Troche.

Maar, zoals gemeenteraadslid Álvaro Grau opmerkt, geldt hetzelfde niet voor reguliere taxivergunningen, die voor onbepaalde tijd worden verleend en zelfs kunnen worden nagelaten aan de wettige erfgenamen van de eigenaar.

Uber-auto's moeten na de eerste registratie niet langer dan vier jaar dienst hebben. Elektrische voertuigen krijgen nog eens twee jaar extra. Andere beperkende maatregelen die worden opgelegd, zijn een kilometerheffing die het voor Uber-bestuurders onmogelijk zou maken om, zoals het geval is in Colombia, een gratis dienst op verkiezingsdagen aan te bieden.

(Suriname Mirror/MercoPress/Contacto Hoy/Ultima Hora/Twitter/YouTube)

Howard Johnson Hotel aan Brionplein in Otrobanda, Curaçao, geveild voor 8,7 miljoen gulden

Nieuwe eigenaar is de 33-jarige vastgoedman Akash Soemeer


Het Howard Johnson Hotel aan het Brionplein in Otrobanda is gisteren op de veiling verkocht voor 8,7 miljoen gulden. De nieuwe eigenaar is de 33-jarige vastgoedman Akash Soemeer. 'Het is het eerste hotel van deze grootte dat ik heb gekocht', zegt Soemeer vandaag, vrijdag 14 december 2014, in het Antilliaans Dagblad.

'Eerder kocht ik ook al het Tropical Hotel in Rio Canario, met 32 kamers. Die heb ik omgebouwd naar appartementen om te verhuren op de lange termijn. Maar, het Howard Johnson Hotel wil ik echt zelf gaan uitbaten.'

Hij geeft aan ook bij de vorige veiling in oktober te zijn geweest. 'Maar, omdat er niet werd geboden, hebben wij toen ook besloten om er niet voor te gaan. In de hoop dat de prijs nog zou zakken.' En dat is gelukt. De inzetprijs zakte van 9,5 miljoen naar 8,5 miljoen. 'Deze keer wilde ik de kans niet aan me voorbij laten gaan.'

Waarom Soemeer het Howard Johnson Hotel zo graag wilde hebben? 'Allereerst natuurlijk vanwege de locatie. Maar, ook door de combinatie met de commerciële units op de begane grond, met bijvoorbeeld de Subway en KFC. Ik geloof in een mix van commercie en verblijf. In mijn vastgoedwerkzaamheden pas ik dit concept vaker toe. Naast het project in Rio Canario, bijvoorbeeld ook bij projecten aan de Winston Churchillweg en de Rooseveltweg.'

Soemeer hoopt al over een maand of twee te kunnen openen.

'Otrobanda en Punda hebben nog voortdurend de aandacht nodig' - Curaçao

(Bron foto: Facebook)
Nieuwe directeur Curaçao Tourist Board, Pennicook, juicht ontwikkeling Pietermaai toe


Scharloo is onderweg net zo succesvol als Pietermaai te worden, maar Otrobanda en Punda hebben nog voortdurend de aandacht nodig. Zeker gezien deze wijken de thuisbasis vormen van enkele van de meest iconische bezienswaardigheden van Curaçao, ze de cruisepassagiers ontvangen en de meeste voetgangers trekken. Dat zei de nieuwe directeur van de Curaçao Tourist Board (CTB), woensdag tijdens de 25e eindejaarslunch van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) in het Atrium van Renaissance Curaçao Resort Hotel, aldus vrijdag 14 december 2018, het Antilliaans Dagblad.

Paul Pennicook noemde Pietermaai als een positief voorbeeld en zei te hopen de elementen uit het ontwikkelingsmodel van deze wijk ook toe te kunnen passen in de andere drie wijken van Willemstad.

'In de afgelopen tien jaar is de ontwikkeling van Pietermaai een baken voor groei geweest, met een reeks boetiekhotels, trendy restaurants en bars die Instagram-feeds waardig zijn. Vanuit Amerikaans perspectief is de gentrificatie en positionering van het gebied - vergelijkbaar met Brooklyn in New York of het kunstzinnige Wynwood-gebied van Miami - aantrekkelijk voor de veeleisende reizigers die op zoek zijn naar een uniek toevluchtsoord', vertelde Pennicook.

Gezien de stijgende hoeveelheid streetart, de verborgen coffeeshops en de kunstgalerijen, timmert Scharloo volgens de CTB-directeur ook al hard aan de weg. In tegenstelling tot Punda en Otrobanda. 'Ons doel is om de Unesco Werelderfgoedstad om te toveren tot een levendige omgeving die de authenticiteit van Curaçao, de Europese architectuur en de mix van internationale culturen laat zien', aldus Pennicook, die zowel bestaande als toekomstige ondernemers wil aanmoedigen om de potentie van Punda en Otrobanda te benutten en samen verder te gaan met het diversifiëren van het aanbod aan winkels, horecagelegenheden en entertainmentmogelijkheden.

Voormalig president-directeur Centrale Bank Curaçao, Emsley Tromp, in hoger beroep vrijgesproken

Tromp werd verdacht van het opzettelijk onjuist doen van aangiften inkomstenbelasting

'Ik hoop dat het OM het hierbij laat en geen beroep in cassatie instelt'


Voormalig president-directeur van de Centrale Bank, Emsley Tromp, is gisteren in hoger beroep integraal vrijgesproken van het opzettelijk onjuist doen van aangiften van de inkomstenbelasting. Eerder kwam het Gerecht in Eerste Aanleg op 17 november 2017 tot dezelfde conclusie, waarna het Openbaar Ministerie (OM), die een taakstraf van 240 uur of een vervangende hechtenis van 120 dagen en een geldboete van 10 miljoen gulden had geëist, hoger beroep aantekende. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 14 december 2018.

Tromp liet gisteren via zijn advocaten weten de hoop te koesteren ‘dat het OM het hierbij laat en geen beroep in cassatie instelt, want - zoals bij pleidooi gesteld - ‘enough is enough!’

Tromp werd belastingfraude in de privésfeer - met zijn pensioenstichting ETP (Emsley Tromp Pensioenen) - ten laste gelegd. Hij zou volgens het Openbaar Ministerie van 2006 tot en met 2014 opzettelijk onjuist - te laag - aangifte hebben gedaan van de inkomstenbelasting. In dit kader werd op 10 augustus 2016 onder leiding van de rechter-commissaris en in aanwezigheid van de officier van justitie een huiszoeking verricht in de woning van de voormalige directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). Tromp was op dat moment in het buitenland.

Anders dan het Gerecht in Eerste Aanleg is het Hof van oordeel, dat niet buiten redelijke twijfel is komen vast te staan dat de aangiften inkomstenbelasting 2006 tot en met 2014 onjuist zijn gedaan, zoals het Openbaar Ministerie ten laste heeft gelegd. 'Reeds om die reden dient de verdachte te worden vrijgesproken', aldus het Hof.

Staatsolie-directeur Elias onverzettelijk optimistisch over mogelijke grote olievondst voor kust

'De vooruitzichten zijn ongelooflijk positief, want we zitten in hetzelfde bekken met Guyana'


Staatsoliedirecteur Rudolf Elias is nog steeds zeer positief over een eventuele grote olievondst voor de kust van Suriname. Hij is na twee teleurstellende proefboringen nog heilig ervan overtuigd, dat de maatschappij binnen niet al te lange tijd succes zal boeken in haar zoektocht. Op de 38e verjaardag van Staatsolie gisteren, liet Elias duidelijk merken dat er bij hem geen twijfels bestaan over een mega oliebron die binnen handbereik ligt. Dit bericht vandaag, vrijdag 14 december 2018, de Ware Tijd.

'De vooruitzichten zijn ongelooflijk positief, want we zitten in hetzelfde bekken met Guyana. We hebben er gewoon alle geloof in', benadrukte Elias. Dat buurland Guyana op steeds grotere oliereserves stuit en Suriname niet, komt volgens de Staatsoliedirecteur doordat 'Exxon', het bedrijf dat de boringen daar verricht, de geologie van het totale gebied goed kent. Elias zegt dat die maatschappij dus precies weet waar ze moeten zoeken, terwijl de bedrijven waar Staatsolie mee in zee was gegaan, dat nog aan het uitzoeken zijn.

'Wij kennen de geologie van het gebied nog niet en Exxon geeft dat ook niet aan ons prijs', aldus Elias. Staatsolie heeft sinds kort ook een samenwerking met Exxon, maar het zal volgens Elias nog minstens vijf jaar duren voordat dit bedrijf gaat boren in Suriname. De overige maatschappijen, zoals Cosmos en Petronas, waarmee Staatsolie samenwerkt, gaan in die periode gewoon door met het zoeken naar extreme oliebronnen.

'We hebben er alle geloof in dat we een keer de geologie ook zo goed zullen kennen dat we zullen weten waar het reservoir aan olie ligt.' Hij zei, dat Exxon nu een heel groot gebied aan het exploiteren is. Dat gebied grenst volgens de directeur aan Guyana en staat bekend als 'Blok 61'. Met de voorbereidingen van de overige negen near shore boringen van Staatsolie loopt het tot nu toe goed. Elias zegt dat alle hoofdcontracten met de partners nu zijn afgesloten.

'Het mooiste hoofdcontract is met het boorplatform en dat zijn ze nu aan het voorbereiden om naar Suriname te slepen. We verwachten dat die ergens rond 1 april in onze wateren is.'

Bouva (NDP): '8 Decemberzaak te ingewikkeld voor rechterlijke macht om juiste oplossing te vinden'

'Het rechtsproces, anders dan wordt beoogd, trekt de gemeenschap verder uit elkaar'

-'Waarheidsvinding is de perfecte manier om deze zaak af te doen'
- 'Doordrukken rechtsproces meer een poging om Bouterse als politieke leider uit te schakelen'

Bouva desavoueert democratisch rechtsbestel met uitlatingen....


'Het 8 decemberrechtsproces, anders dan wordt beoogd, trekt de gemeenschap verder uit elkaar', aldus NDP-Assembleelid Melvin Bouva vandaag, vrijdag 14 december 2018, in de Ware Tijd. De parlementariër, één van de initiatiefnemers van de Amnestiewet, zegt dat deze zaak te ingewikkeld is voor de rechterlijke macht om de juiste oplossing te vinden. Waarheidsvinding is zijns inziens daarom de 'perfecte manier' om deze zaak af te doen.

Bouva heeft er na meer dan twee jaar nog steeds geen vrede mee, dat de Krijgsraad de Amnestiewet van 2012 heeft verworpen en het rechtsproces vervolgt. Volgens hem is de rechterlijke macht hiermee een stap te ver gegaan. 'Wet is wet en als het hoogste college van staat op basis van zijn grondwettelijke bevoegdheid een wet heeft aangenomen, dan dient die gerespecteerd te worden', stelt Bouva.

Op de vraag of hij het normaal vindt, dat een lopend proces wordt stopgezet met een pas goedgekeurde Amnestiewet, vraagt de parlementariër: 'Wat is amnestie?' Hij ziet het doordrukken van het rechtsproces meer als een poging om Bouterse als politieke leider uit te schakelen.

Bouva vindt, dat een rechtsproces geen garantie biedt voor echte waarheidsvinding. Volgens hem is een rapport dat is voortgekomen uit de nationale conferentie 'Waarheid en gerechtigheid: opzoek naar verzoening in Suriname', duidelijk daarover. De verschillende partijen, waaronder de Organisatie van Amerikaanse Staten, de Surinaamse regering en de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede, hebben in het eindverslag besloten om via een waarheidscommissie partijen bij elkaar te brengen.

'Het Openbaar Ministerie is niet uitgerust voor die taak vanwege het feit dat zijn taakuitoefening een sterk formeel karakter draagt en meer betrokken is bij het procedurele element in de aanwijzing van een schuldige aan een strafbaar feit. Naar uit signalen vanuit de gemeenschap blijkt, ontbreekt het vertrouwen in de instanties die met rechtshandhaving zijn belast, het OM en de politie geheel ook. Naar algemeen bekend is, kan de rechterlijke macht onder sterke politieke druk geplaatst worden', aldus een passage uit het rapport.

Volgens Bouva is er om politieke redenen afgeweken van dit proces, dat in 1998 al was ingezet. Bouva: 'Met de wijziging van de Amnestiewet in 2012, is er opnieuw een poging gedaan.'

Advocaat Kanhai: 'Kantongerecht niet de plek om Harvey Naarendorp te vervolgen'

(Bron screenshot: YouTube)
'Het OM heeft zijn vervolgingsrecht verspeeld om nu deze zaak te vervolgen'


Het Openbaar Ministerie (OM) zal 4 januari 2019 reageren op de bezwaren die advocaat Irvin Kanhai heeft opgeworpen in de 8 decemberstrafzaak tegen ex-minister Harvey Naarendorp. Kanhai vindt dat het OM zijn vervolgingsrecht verspeeld heeft om nu deze zaak te vervolgen. Er zijn volgens hem kardinale fouten gemaakt, zo schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 14 december 2018.

De verjaring van de decembermoorden is in 2000 gestuit door de nabestaanden en enkele maatschappelijke organisaties. Kanhai vindt, dat het Kantongerecht niet de plek is om zijn cliënt te vervolgen. Het gaat volgens hem om een ambtsdelict, waarbij deze zaak bij het Hof van Justitie moet dienen.

Kanhai is van oordeel, dat de rechtsvragen eerst moeten worden beantwoord door het OM. Wanneer de vervolging ingegaan is op zijn verweren, zal de advocaat hierop reageren. Daarna is het weer de beurt van de vervolging, waarna Kanhai in tweede aanleg aan het woord komt. Uiteindelijk geeft de rechter haar oordeel over de bezwaren. Dan pas kan de inhoudelijke behandeling van de zaak plaatsvinden.

Ook het proces tegen ex-minister John Hardjoprajitno diende gisteren in het tweede kanton. Advocaat John Kraag heeft zich gesteld in deze zaak. Hij zal op 4 januari zijn verweren kenbaar maken.

Naarendorp en Hardjoprajitno waren ministers op 8 december 1982. Op grond hiervan moeten zij door de gewone rechter worden berecht en niet door de Krijgsraad, een militaire rechtbank.

Arbeider (55) verdrinkt tijdens werkzaamheden in Nickerierivier

Slachtoffer vermoedelijk bij sprong van ponton naar duwboot uitgegleden en in het water beland


De 55-jarige arbeider Vinod Rooplall is afgelopen maandag tijdens werkzaamheden op de Nickerierivier te water geraakt en vermoedelijk verdronken. De politie van het ressort Nickerie werd door de werkgever ingeschakeld, zo bericht het Korps Politie Suriname donderdag 13 december 2018. 

Volgens verklaring van de werkgever bevond Rooplall zich met vijf arbeiders voor voorbereidingswerkzaamheden op een ponton om deze de volgende dag weg te slepen naar Nieuw Nickerie. Op een bepaald moment vroeg hij aan Rooplall om een trechter op de duwboot te gaan halen. Toen hij te lang op de trechter wachtte, stuurde hij een andere arbeider om de man te gaan roepen.

De werkgever gaf verder aan, dat hij en de overige arbeiders, op de ponton zijnde, iemand 'hoihoi' hoorden roepen. Op dat moment was het al donker en een zoeklicht werd gericht in de richting vanwaar zij het geroep hoorden. Op een afstand van ongeveer 100 meter zagen zij het hoofd van Rooplall boven het water en dat hij met de sterke rivierstroming werd meegevoerd en op een gegeven moment in de diepte verdween.

Het vermoeden bestaat dat hij het springen vanaf de ponton naar de duwboot is uitgegleden en in het water terecht is gekomen. Een zoekactie leverde niet het gewenste resultaat op.

Het lichaam van Rooplall is woensdag ter hoogte van de laatste sluis op Groot Henarpolder gesignaleerd en opgevist.

Twee geïnspecteerde Chinese hektrawlers krijgen geen vergunning

Vier overige hektrawlers worden zaterdag 15 december geïnspecteerd


Minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft de vertegenwoordigers van de visserijsector gisteren medegedeeld, dat de twee Chinese fabrieksboten die al geïnspecteerd zijn, geen vergunning zullen krijgen. De boten voldoen niet aan de vergunningsvoorwaarden. Dit meldt Starnieuws vandaag, vrijdag 14 december 2018.

De vier overige hektrawlers worden zaterdag geïnspecteerd. Dan zal daarover op basis van de bevindingen ook een besluit genomen worden.

Soerdjan heeft eerder aan de sector laten weten, dat hij de boten zal toetsen aan de Surinaamse wetgeving. Op basis daarvan zou hij een besluit nemen.

De vertegenwoordigers van de sector hebben deze mededeling met grote vreugde ontvangen. De sector heeft de bewindsman nogmaals verzekerd dat hij op de nodige steun kan blijven rekenen.

Guyanees op J. F. Kennedy Airport, New York, opgepakt met 70 levende vinkjes in plastic haarrollers

Autoriteiten op luchthaven zitten in hun maag met de grootschalige smokkel van zangvogeltjes

(Bron foto's: United States Fish and Wildlife Service)

De autoriteiten op de Amerikaanse John F. Kennedy International Airport zitten in hun maag met de grootschalige smokkel van zangvogeltjes. De vinken worden ingezet in zangwedstrijden, bericht The New York Times woensdag 12 december 2018. 'Mensen plaatsen weddenschappen op hoe vaak de vinken zullen kwetteren in een minuut tijd, welke vogel het vaakst kwettert', legt een woordvoerder van de douane uit. 

Een succesvolle wedstrijdvogel kan wel 10.000 dollar opleveren. Dat maakt het smokkelen van de diertjes een lucratieve bezigheid.De douane heeft dit jaar al zeker 184 kleine vinken onderschept op het vliegveld in New York. Smokkelaars proberen de vogeltjes in onder meer sokken en de kartonnen kokers van rollen toiletpapier het land in te krijgen. Soms worden de beestjes voorafgaand aan de reis tot rust gebracht met alcohol.

De autoriteiten vonden zaterdag nog zeventig vinkachtigen in de bagage van een man uit Guyana. Hij had zijn levende vracht in plastic haarrollers verstopt. Die onderschepte vogels zijn in quarantaine geplaatst. De man is  op een vlucht naar Guyane gezet.

De autoriteiten vrezen voor de verspreiding van ziektes, zoals de vogelgriep.

Een smokkelaar, ook een Guyanees, die in juli werd onderschept met acht levende vinken verborgen in zijn computertas, werd toegelaten tot de Verenigde Staten en kreeg een boete van $ 300.

En in april werden twee mannen, Victor Benjamin en Insaf Ali, gearresteerd op J.F.K. en beschuldigd van het smokkelen van 26 van de vogels in haarkrulspelden die in hun sokken gerold waren. Ali pleitte in augustus schuldig en Benjamin moet in januari voor de rechter verschijnen.

Vinken en hun getjilpen worden gewaardeerd in delen van Zuid-Amerika en het Caribisch gebied, waaronder Guyana, Trinidad, Suriname en Brazilië, waar vinkenhandelaren strijden om prijzen en aanzien bij toernooien en informele wedstrijden.

(Suriname Mirror/Stabroek News/The New York Times/wxxv25.com)