zondag 3 mei 2015

Den Blauwvinger: Doekhie (NDP) heeft schijt aan gedragscode voor politici

COLUMN: Paarse politicus smijt met vuil en bagger in richting van oranje kandidaat-politica voor parlement

Niemand lijkt goed gebekte Nickeriaan tot de orde te durven roepen

03-05-2015  Den Blauwvinger/De Surinaamse Krant


Met vuil smijten is een bekend fenomeen in de Surinaamse politiek. Het elkaar bekladden, zwart maken, beschuldigen van van alles en nog wat. Het is de normaalste gang van zaken op het politieke strijdtoneel. Maar, nu, met de verkiezingen van 25 mei in het vooruitzicht, leek het het merendeel van de politieke partijen toch verstandig om een gedragscode voor politici in te voeren. Daartoe werd op 20 februari van dit jaar een gedragscode van de Interreligieuze Raad in Suriname aangenomen, ook door de Nationale Democratische Partij (NDP). Daarin is onder andere opgenomen, dat personen op politieke podia niet negatief mogen worden besproken. Alleen DA'91 liet 2 april weten, dat het afspreken van een gedragscode een probleem is, omdat het alleen zinvol is als de participanten daadwerkelijk een voorbeeld zouden zijn van het naleven van de code of ethics.

Vuilsmijten op podia tot in de kleinste wijken
Inmiddels naderen de verkiezingen met rasse schreden. Het lang wordt overwoekerd door een grote kleurrijke politieke vlaggenparade, plotseling lopen velen rond met de meest afzichtelijke politieke petjes op het hoofd en vlaggetjes wapperen zo vrolijk en uitbundig mogelijk uit voorbijrijdende auto's, gestreken en al. Social media worden misbruikt om elkaar uit te schelden en zwart te maken. Facebook is een vrijplaats geworden voor ongecontroleerde vuilsmijterij. Er wordt online op een verwerpelijke wijze 'campagne' gevoerd. Kleine politieke zogenoemde 'massameetings' vinden plaats van districten tot in de kleinste wijken van Paramaribo. En op die politieke podia blijkt het vuilsmijten, gedragscode of niet, gewoon door te gaan.

Doekhie met stip op één
Het NDP-hoofdbestuurslid en -Assembleelid Rashied Doekhie zou in een vuilsmijterij hitlijst ongetwijfeld met stip op nummer staan en 26 mei een 'dirt-award' in ontvangst mogen nemen van het nog op te richten 'Comité van Keurige Politici'. Nu staat hij al bekend om zijn vlijmscherpe commentaren, ongegeneerde beschuldigingen, grote mond en arrogantie. Maar, hij durft. Hij benoemt zaken, schuwt de confrontatie niet. Hij zegt niet zomaar iets, of misschien toch wel.

Afgelopen week spande hij de vuilsmijt-kroon door een kandidate voor het parlement bij de verkiezingen uit het tegenkamp, de VHP, tijdens twee NDP-bijeenkomsten in Nickerie uit te maken voor crimineel. Starnieuws berichtte zaterdag 2 mei uitgebreid hierover. Let wel, het gaat hier om de oud-commissaris van politie Krisha Mathoera. Zij zou volgens de snedige Doekhie als commissaris van politie betrokken zijn geweest bij criminele activiteiten, waaronder wapensmokkel en drugsactiviteiten.
Het NDP-kopstuk beweerde, dat Mathoera gekandideerd is door Santokhi, omdat ze haar mond moet houden over de 75 kilo cocaïne die uit een kluis van de politie zou zijn verdwenen.
Ook beweerde Dekhie, dat een zoon van Mathoera een moord heeft gepleegd en dat hij via Cayenne naar Nederland is gevlucht. Zij zou hem naar Albina hebben gereden. 'Dus houdt u uw mond wanneer u zegt dat u een voorbeeldige vrouw bent en op de lijst bent in Wanica. Je bent een waardeloze crimineel', zei Doekhie in bijzijn van onder andere de aandachtige toehoorders de ministers Steven Relyveld (Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer), Soeresh Algoe (Landbouw, Veeteelt en Visserij) en districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh.

Passieve reacties
In een reactie heeft Mathoera, via Starnieuws, laten weten, dat 'Als mensen met modder willen gooien, mogen ze. Ik ga me handen en mond niet vuil maken met modder'.
Haar partijleider Santokhi reageerde kort, dat het beter zou zijn om president Bouterse te vragen wat hij ervan vindt, met het oog op de gedragscode voor politici. Maar, wie gelooft of denkt dat Bouterse zijn pion in Nickerie op het matje gaat roepen, moet vooral door blijven dromen.

Kennelijk kan en mag Doekhie met zoveel vuil en bagger smijten als hij wil. De gedragscode heeft hij waarschijnlijk maanden geleden al door het toilet gespoeld. Niemand lijkt de wapens tegen hem op te durven pakken.
De reacties op zijn uitspraken zijn vooralsnog terughoudend, behoudend. Hij mag zelfs met modder gooien van zijn, kennelijk, geduchte opponente. Maar, waarom? Wat wil deze kampioen vuilsmijten bereiken met zijn beschuldigingen, waar of onwaar, aan het adres van de oud-politiecommissaris? Waarom nu? Natuurlijk, hij wil terugkeren in het parlement en is gebaat bij de nodige heibel en onrust in de geledingen van zijn grootste politieke opponent, de VHP. Hij wil de spaak zijn in het wiel van de goed draaiende en geoliede VHP-karavaan.

Vis in het water
Maar, wat de reacties ook moge zijn, Doekhie is niet echt de persoon naar om zich er ook maar iets van aan te trekken. Hij is vooral te vinden in zijn eigen 'ver-weg-district' waar hij zich als een vis in het water voelt tussen de altijd jammerende en scheldende rijstboeren. Het zijn welhaast allen beroeps onruststokers.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
03 mei 2015
Amsterdam-Paramaribo