vrijdag 5 september 2014

Surinaamse rijst in Nederland is verre van Surinaams – Surinaamse minister wil actie

Het rijstbedrog in Nederland

AH bevestigt: 'Onze Surinaamse rijst 'is rijst uit voornamelijk Guyana' 

Silvo bevestigt: 'Onze Surinaamse rijst is afkomstig uit Guyana'

05-09-2014 Door: Paul Kraaijer/Obsession Magazine


Paramaribo – Terwijl de rijstboeren in het Surinaamse rijstdistrict Nickerie worstelen om het hoofd boven water te kunnen houden, er afgelopen dagen grimmige protesten zijn gevoerd vanwege een te lage opkoopprijs van de rijst – waarbij zelfs door de politie pepper spray moest worden gebruikt om boze boeren in Nieuw Nickerie in bedwang te kunnen houden en een paar van hen moesten worden opgepakt vanwege verstoring van de openbare orde – wordt in Nederlandse supermarkten 'Surinaamse rijst' verkocht, terwijl die rijst niet uit Suriname afkomstig is. De consument wordt bedrogen en de Surinaamse rijstboer is de dupe. De supermarktketen Albert Heijn verkoopt 'Surinaamse rijst' afkomstig uit Guyana. Dat heeft het bedrijf donderdag 4 september 2014 tegenover de redactie van Obsession Magazine bevestigd.

De jonge, enthousiaste Surinaamse minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) Soeresh Algoe doet zijn uiterste best om de boze rijstboeren enigszins tegemoet te treden. De opkoopprijs van rijst is inmiddels door zijn inspanningen verhoogd. Maar, stelt Algoe, welke prijs ook wordt bepaald, de boeren zullen altijd klagen. Dat doen ze al jaren.
Voor de camera en microfoon van een Surinaams nieuwsprogramma liet de bewindsman overigens weten, zeer verbolgen te zijn over het feit, dat terwijl de rijstboeren in Suriname in financieel zwaar weer zijn terechtgekomen, in Nederland rijst als 'Surinaamse rijst' aan de man wordt gebracht, maar er geen korrel rijst vanuit Suriname naar 'de Noordzee' wordt geëxporteerd.

Dat zit Algoe dwars en hij overweegt stappen te ondernemen tegen het bedrog in Nederland. Hij heeft hierover inmiddels een gesprek gevoerd in de Nederlandse ambassade in Paramaribo. En, hij heeft gelijk. In Nederland wordt werkelijk 'Surinaamse rijst' in supermarkten verkocht, terwijl geen enkele korrel rijst in de verpakking daadwerkelijk afkomstig is van Surinaamse rijstvelden.

Surinaamse rijst vooral naar CARICOM-lidlanden
Silvo ook in AH-assortiment
Op de vraag waarom geen rijst naar Nederland wordt geëxporteerd antwoordt de minister: 'Ik heb exporteurs gevraagd waarom geen rijst naar Nederland wordt geëxporteerd en hun antwoord is dat men in 2001 uitgeweken is richting CARICOM-lidlanden (Caribbean Community and Common Market). Mijn wens is echter, dat er weer naar Nederland geëxporteerd gaat worden. Nu wordt vooral geëxporteerd richting Trinidad en Jamaica. Vandaag heb ik nog gesproken met medewerkers van de Nederlandse ambassade in Paramaribo over de 'Surinaamse rijst' in Nederland.'

Het is overigens niet voor het eerst dat de verkoop van nep 'Surinaamse rijst' in Nederland aan de kaak wordt gesteld. Al in januari 2012 meldde de Surinaamse Vereniging van Rijst Exporteurs, VRE, dat 'de goede naam die Surinaamse rijst geniet in Nederland wordt misbruikt'. Rijst uit de Verenigde Staten van Amerika, Guyana en Uruguay wordt opnieuw verpakt en verkocht, zei destijds een VRE-bestuurslid. 'Doordat het vaak om rijst van minder goede kwaliteit gaat, is de reputatie van ons product nu beschadigd', zei hij. Maar, echte actie tegen het Nederlandse bedrog werd nimmer gevoerd.

Een van de supermarkten die 'Surinaamse rijst' vandaag de dag in haar verkoopassortiment heeft is Albert Heijn. Deze supermarktketen verkoopt drie merken 'Surinaamse rijst', namelijk 'AH Basic Surinaamse rijst lange korrel', 'Silvo Surinaamse rijst' en 'Unirice Surinaamse rijst'. Maar, de 'Surinaamse rijst' van Albert Heijn is in werkelijkheid werkelijk geen rijst uit Suriname, maar uit buurland Guyana.

'De Guyanese rijst is van het type Surinaamse rijst'
Lukas Burgering van Ahold Mediarelaties (Ahold, het moederbedrijf van Albert Heijn) bevestigt dat de door Albert Heijn verkochte 'Surinaamse rijst' geen Surinaamse rijst is.
'Het land van herkomst voor AH Surinaamse rijst is voornamelijk Guyana. Dit is het buurland van Suriname en het gebied waar de rijst groeit is daadwerkelijk het grensgebied. De omstandigheden zijn dus hetzelfde, de rijst is hetzelfde alleen loopt er een grens door het gebied. Wanneer u dus letterlijk kijkt hebt u gelijk, de rijst komt niet uit het land Suriname. Maar wanneer we naar het product kijken, is de rijst wel degelijk van het type Surinaamse rijst', aldus een wel heel simpele uitleg van Albert Heijn.

'Merknaam is een soortnaam geworden'
Burgering: 'Surinaamse rijst staat vooral bekend om zijn droogkokende, extra lange rijstkorrel. De ingrediëntendeclaratie op de verpakking geeft aan dat de verpakking langgraan witte rijst bevat. Middels ons slijp- en polishproces verwerken we deze rijst tot een hoge kwaliteit rijst. Van oudsher is, met name in Nederland, 'Surinaamse' rijst een begrip die een bepaalde kwaliteit rijst representeert. De merknaam is een soortnaam geworden. Door verschillende omstandigheden is de verkrijgbaarheid van rijst in Suriname problematisch. De industrie heeft daardoor zijn toevlucht gezocht in alternatieve origines, met handhaving van de aloude kwaliteitsbeleving die gekoppeld is aan Surinaamse rijst. Dit kan je vergelijken met bijvoorbeeld het begrip 'Risotto'. Voor een Italiaan staat risotto gelijk aan Arborio of Carnaroli, maar het begrip risotto in Nederland omvat veel meer rijstsoorten dan alleen deze soorten.'

Een mooie uitleg van de supermarktketen, maar feit is dat Albert Heijn de consument belazert.
Silvo en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waren niet bereikbaar voor commentaar.

Noot:
In een iets andere vorm had ik dit artikel ook ter plaatsing verzonden aan de lokale kranten. Maar, die hebben er niets mee gedaan. Kennelijk wordt de nieuwswaarde ervan niet ingezien of duldt men geen artikelen van anderen dan de eigen 'journalisten' in hun kranten. Het Surinaams journaille zal ik, zo vrees ik, nooit kunnen doorgronden.....of, ze wachten nog even, en gaan op een moment met
'mijn' 'Surinaamse rijst' in Nederland aan de haal.

UDPDATE: Silvo heeft alsnog, woensdag 10 september, gereageerd:

Nadat eerder de grote Nederlandse supermarktketen Albert Heijn bevestigde, dat haar ‘AH Surinaamse rijst’ geen korrel Surinaamse rijst bevat, maar rijst uit vooral Guyana, heeft vandaag, woensdag 10 september 2014, ook het bedrijf Silvo tegenover de redactie van Obsession Magazine bevestigd, dat haar ‘Silvo Surinaamse rijst’, te koop bij onder andere Albert Heijn, geen Surinaamse rijst is. 

Silvo zegt in een reactie dat ‘de benaming ‘Surinaamse rijst’ een algemeen gebruikte naam is voor een speciaal type, hoog gekwalificeerde rijst, extra lang en droogkokend, en niet doelt op het land van herkomst’.

‘De ‘Surinaamse rijst’ heeft soms zijn oorsprong in Suriname of in buurlanden van Suriname. De ‘Silvo Surinaamse rijst’ die in Nederland wordt verkocht, is momenteel afkomstig uit Guyana’, aldus het in Papendrecht gevestigde bedrijf.

‘Op dit moment zijn we de verpakking van ‘Silvo Surinaamse rijst’ aan het veranderen om duidelijkheid te verschaffen voor onze consumenten. Deze verandering zal in de komende maanden geëffectueerd worden.’

'Surinaamse' roti's van Rosita's genomineerd voor Gouden Windei 2014 - Roti's komen uit Nederlandse tortillafabriek

De 'authentieke roti's uit Suriname' van Rosita's en de rundervinken van Albert Heijn zijn genomineerd voor het Gouden Windei 2014. Dat is de verkiezing van consumentenorganisatie Foodwatch voor het meest misleidende voedselproduct.

De 'authentieke Surinaamse Roti's' van Rosita's blijken gewoon uit een Nederlandse tortillafabriek te komen, zegt Foodwatch. 'Ze hebben dan ook een compleet andere structuur en bite dan het origineel en hebben niets met Suriname te maken.'

Op sociale media werd door duizenden consumenten geprotesteerd tegen de zogenaamde Surinaamse roti's en dat verscheen weer in de krant: de roti's van Rosita's zijn hartstikke nep. Ze komen niet eens in de búúrt van de authentieke Surinaamse roti.

Foodwatch onderzocht de 'roti' en ontdekte dat de protesterende consumenten gelijk hebben. De receptuur heeft niets met Suriname te maken. Rosita's plakt er gewoon een sticker 'Surinaamse Roti's' op en legt ze in de supermarkt bij de andere Surinaamse producten.

Ook de ontbijtbiscuits van BelVita, de groentesoep van Knorr en het vruchtendrankje Multivitamin van Capri-Sun zijn in de race. Foodwatch komt tot de nominatie door klachten van consumenten te combineren met eigen onderzoek. De vijf genomineerden hebben het volgens de organisatie 'echt te bont gemaakt.'

Foodwatch is inmiddels door de redactie van Obsession Magazine geïnformeerd over de 'Surinaamse rijst' van Albert Heijn en Silvo. Deze rijst bevat namelijk geen korrel rijst uit Suriname, maar uit Guyana. Beide bedrijven hebben dat tegenover de redactie van Obsession Magazine bevestigd.



UPDATE: De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft maandag 15 september alsnog gereageerd en gesteld dat 'Surinaamse rijst' rijst moet bevatten afkomstig uit Suriname. Is dat niet het geval, dan is er sprake van misleiding:

'Surinaamse rijst is geen product als bedoeld in verordening 510/2006, Het is een beschermende oorsprongsbenaming of een beschermende geografische aanduiding.

Het valt wat aanduiding betreft onder de algemene regels. Een vrijwillige vermelding van het land van oorsprong is om de consument te attenderen op de kwaliteit van het product. Deze vermelding mag niet misleidend zijn: als "Surinaamse rijst" aangeduide rijst moet uit Suriname afkomstig zijn.(...)'