maandag 19 maart 2018

Nederlandse zorgsector werft Surinaamse verpleegkundigen in Suriname

Advertentie van 'Office Partners' baart NZR-voorzitter Hindori zorgen

'Je zou eigenlijk iets aan het loon moeten doen, maar iedereen kent financiële positie van de ziekenhuizen'
 

Een krantenadvertentie waarin verpleegkundigen worden opgeroepen te solliciteren naar een baan in Nederland is het laatste waar Manodj Hindori op zat te wachten. 'Ik ben best wel geschrokken ja', zegt de voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR) maandag 19 maart 2018 in de Ware Tijd over de oproep van ‘Office Partners’ die lonkt met één- en tweejarige contracten voor verpleegkundigen. 

Office Partners presenteert zich als jonge zorgorganisatie die samenwerkt met 'grote zorginstellingen in Nederland' en is op zoek naar gediplomeerde verpleegkundigen om ingezet te worden in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. De sollicitatiegesprekken zullen in Suriname worden gehouden. Het bedrijf rolt de rode loper uit en geeft aan te zorgen voor de verblijfs- en werkvergunning.

De ziekenhuisdirecteur vreest het wegtrekken van de beste krachten. Dit komt bovenop het tekort dat er nu reeds is. Er worden wel krachten opgeleid, maar het tekort is er nog steeds, nadat enkele jaren terug mensen vooral vertrokken naar Aruba en Curaçao. Er is gepoogd dit op te vangen met de import van Filipijnse krachten, maar die zijn ondertussen allemaal weggetrokken.

'Laten we eerlijk zijn, die mensen kwamen hier om dollars naar huis te sturen. Met de devaluatie werd dat moeilijker, dus was er geen reden voor ze om langer hier te werken.'

Het is dezelfde situatie die maakt dat nu het ronselen vanuit Nederland een goede voedingsbodem heeft. De NZR-voorzitter kan de zuigkracht van de advertentie in dit verband helemaal begrijpen. 'Het is een moeilijke tijd voor werknemers. En als je ervaring hebt en er is een goede aanbieding, dan is de keus snel gemaakt. Je zou eigenlijk iets aan het loon moeten doen, maar iedereen kent de financiële positie van de ziekenhuizen.'

Leden Werknemers Federatie Universiteit barricaderen poorten universiteit

Uiterlijk eind april kan personeel beschikken over onterecht ingehouden korting op kledinggeld

Onderhandelingen tussen WFU en universiteitsbestuur worden dinsdag 20 maart voortgezet


De Werknemers Federatie Universiteit (WFU) blijft in actie. Vanmorgen, maandag 19 maart 2018, werd besloten niet meer naar het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur te gaan, maar de poorten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname te barricaderen. 

Het bestuur van de universiteit, onder leiding van Jack Menke, heeft het bestuur van de WFU ontvangen voor een gesprek. 'Er kon hard mandaat worden overgelegd dat het bestuur namens de regering overleg mag voeren. Wij hebben voorwaardelijk geluisterd naar de reactie van het bestuur', zegt vakbondsleider Hugo Blanker, voorzitter van de WFU, op Starnieuws.

Afgesproken is dat de medewerkers uiterlijk eind april kunnen beschikken over de onterecht ingehouden inkorting op het kledinggeld. Over de aanpassing van de salarissen is afgesproken dat de hoofdlijnen over de voorstellen worden gestuurd naar het bestuur van de WFU. De onderhandelingen worden morgen voortgezet.

De werkzaamheden worden nog niet hervat door de bonden aangesloten bij de WFU. Er wordt te lang gewerkt aan een nieuwe loonstructuur.

Bij de WFU zijn aangesloten de CELOS Werknemers Organisatie, de bond Technisch Administratief Personeel Universiteit en de bond Personeel Medisch Wetenschappelijke Instituut. De WFU is sinds vrijdag in actie.

Amerikaanse DEA betrokken bij onderzoek cocaïne Cessna Saramacca

'Te zijner tijd zal de samenleving breedvoerig worden geïnformeerd'


De Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA is betrokken bij het onderzoek rond de cocaïne Cessna. Dit zegt minister Ferdinand Welzijn van Justitie & Politie, aldus de Times of Suriname vandaag, maandag 19 maart 2018. 

De betrokkenheid van de DEA is niet beperkt tot Surinaams grondgebied. Ook in de buurlanden Guyana, Brazilië en Venezuela zijn agenten neergestreken. Dat geldt ook voor landen in het Caribisch gebied. Ook andere drugszaken worden onderzocht.

Het vliegtuigje dat in Saramacca aan de grond is gezet, heeft speciale aandacht. In Guyana is onlangs een toestel van hetzelfde type vastgezet.

'Er zal worden nagegaan of er een verband bestaat tussen het vliegtuig en andere toestellen die in Guyana en Belize zijn gevonden. Suriname werkt zoveel mogelijk samen met andere landen in de regio, zodat drugsnetwerken zoveel mogelijk geëlimineerd kunnen worden', zegt Welzijn.

Onder meer wordt informatie gedeeld. Informatie die weliswaar niet naar buiten wordt gebracht. 'Te zijner tijd zal de samenleving breedvoerig worden geïnformeerd. Wat ik nu wel kan zeggen, is dat we deze zaak serieus aanpakken en dat de autoriteiten ervoor zorgen dat alles tot de bodem wordt uitgezocht. De DEA is regelmatig hier en Suriname heeft goede contacten met deze autoriteit', aldus Welzijn.

Bankemployee DSB Nickerie aangehouden

Man verduistert 52.000 Amerikaanse dollar en Euro 18.500


Het Dagblad Suriname bericht vandaag, maandag 19 maart 2018, dat de politie van Nickerie de verdachte F.S. heeft aangehouden, verdacht van verduistering. De man heeft De Surinaamsche Bank te Nickerie 52.000 Amerikaanse dollar en Euro 18.500 lichter gemaakt. 

Uit het politieonderzoek blijkt, dat er kasverschillen dinsdag 13 maart werden ontdekt. De verdachte werd na de aangifte opgeroepen.

Bij zijn voorgeleiding erkende de man gelden toebehorende aan de bank te hebben ontvreemd. Gewestelijk politiecommandant Dawood Ashruf bevestigt de aanhouding. Deze zaak is overgedragen aan de Recherche.

De verdachte blijft in arrest.

LVV hoopt bouw laboratorium - na 7 jaar - in januari 2019 af te kunnen ronden

Eind april/ begin mei wordt waarschijnlijk de bouw hervatRuim 7 jaren wachten de landbouw-, vis- en veeteeltsector nog steeds op herbouw van het in november 2010 door brand verwoeste lab van het ministerie van van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), waarvan aangegeven werd dat deze te Bethesda op het terrein van de Centrale Haven voor Visserij zou komen. 

In 2012 werd de eerstesteenlegging gedaan, waarna de samenleving niets meer heeft gehoord over de bouw. Volgens minister Soeresh Algoe van LVV is het zo, dat toen men in 2012 begon met de bouw, ze geconfronteerd werden met een financiële crisis. 'Eerlijk gezegd waren er geen middelen om door te gaan met de bouw. We hebben gesproken met de IDB en de EU om door te kunnen gaan met de bouw. De EU heeft zich beschikbaar getoond hulp te bieden met de nodige apparaten en voor de afbouw is afgestemd dat IDB een lening van 17.5 miljoen Amerikaanse dollar zal verstrekken. Dit bedrag is niet alleen voor het lab, maar er zijn verschillende aspecten hierbinnen opgenomen', zegt Algoe vandaag, maandag 19 maart 2018, in het Dagblad Suriname.

Het ligt in de bedoeling om eind april/ begin mei de bouw te hervatten. De oplevering van het lab hangt af van bepaalde factoren, maar het streven is januari van volgend jaar het lab operationeel te hebben met opgeleide mensen en de nodige apparatuur.

De wederopbouw van de resterende laboratoria maakt deel uit van het geïntegreerd laboratorium, namelijk het residulaboratorium en het veterinaire laboratorium. Deze twee laboratoria zijn aan de Letitia Vriesdelaan gevestigd.

In het voormalige geïntegreerd laboratorium zijn al geruime tijd renovatie- en uitbouwwerkzaamheden uitgevoerd op het terrein van het onderdirectoraat Veeteelt. Het laboratorium werd opgezet voor de uitvoering van het voedselveiligheidsbeleid van het ministerie en moest dienen als belangrijke meetinstrument. Dit laboratorium zou zowel voor de landbouw, de veeteelt als de visserijsector een betere garantie bieden op de voedselveiligheid van de productie uit deze sectoren. Verse groenten, fruit, vlees en vleesproducten, vis en visproducten zouden worden getest op residuen en andere gevaarlijke stoffen die de gezondheid van de mens in gevaar zouden kunnen brengen.

De brand verwoestte het VKI en een belangrijk deel van de apparatuur voor het maken van de nodige laboratoriumanalyses. De controle op de productie van visserijproducten werd aangepast voortgezet om vooral de exporten hiervan normaal voort te kunnen zetten. De laboratoriumanalysen worden deels uitgevoerd door het VKI, deels uitbesteed aan het centraal laboratorium van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) en het SGS-Nederland laboratorium.

Protesten tegen presidentsverkiezingen op 20 mei in diverse steden Venezuela

'De protesten zijn een teken van verzet tegen een regime dat onze rechten met de voeten treedt'In verschillende steden in Venezuela zijn zaterdag 17 maart 2018mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de presidentsverkiezingen op 20 mei. Daartoe was opgeroepen door de oppositie. Het gaat om de eerste manifestaties sinds de golf van betogingen tussen april en juli 2017 in het Zuid-Amerikaanse land. Die werden toen gewelddadig neergeslagen, met ruim 125 doden tot gevolg. 

'De protesten zijn een teken van verzet tegen een regime dat onze rechten met de voeten treedt', zegt Delsa Solorzano, parlementslid voor de centrumlinkse oppositiepartij UNT. 'We eisen het recht terug om vrij te kiezen en het is daarom dat wij strijden voor verkiezingswaarborgen.'


Tot de protestacties was opgeroepen door het nieuwe Frente Amplio (Breed Front), een beweging die gekant is tegen de aankondigde stembusgang.

Traditioneel vinden presidentsverkiezingen in Venezuela in december plaats, maar de omstreden grondwetgevende vergadering - die de taken van het door de oppositie gedomineerde parlement overnam en waarin enkel vertrouwelingen van Maduro zetelen - besliste om ze dit jaar te vervroegen tot 20 mei. Maduro is daarbij kandidaat voor een nieuwe termijn tot 2025.

Het Frente Amplio onderscheidt zich van de Mesa de la Unidad Democrática (MUD/Tafel van de Democratische Eenheid), waarin een twintigtal oppositiepartijen zijn verenigd, omdat het Front ook vertegenwoordigers van onder meer universiteiten en ngo's bevat.

De MUD, verzwakt door interne verdeeldheid, heeft ervoor gekozen om de verkiezingen te boycotten. Volgens de alliantie zijn er niet genoeg garanties dat de stembusgang eerlijk zal verlopen.

(Suriname Mirror/De Morgen/Belga/Twitter)

President van Peru Kuczynski erkent geld naar Britse Maagdeneilanden te sluizen

Kuczynski onthult tegen een onderzoekscommissie van Congres bedrijf op Britse Maagdeneilanden te hebben

President voorkomt met legale constructie betalen van Amerikaanse belastingen...


De onder vuur liggende president van Peru, Pedro Pablo Kuczynski, zei tegen een onderzoekscommissie van het Congres, dat hij een bedrijf op de Britse Maagdeneilanden heeft gebruikt om legaal te voorkomen dat hij Amerikaanse belastingen betaalt, volgens audio die persbureau Reuters zondag 18 maart 2018 beluisterde.

Kuczynski deed de onthulling tijdens meer dan zeven uur ondervraging vrijdag, omdat hij probeerde zich te onttrekken aan een groeiend corruptieschandaal minder dan een week voor een nieuwe afkeurende stem in het Congres.

Als voormalig bankier uit Wall Street, getrouwd met een Amerikaanse, vertelde Kuczynski aan de commissie dat het offshore bedrijf, Dorado Asset Management Ltd, werd gecontroleerd door zijn dochter en hem hielp om Amerikaanse belastingen op zijn eigendommen in Peru te omzeilen. 'Waarom zouden we Uncle Sam en Mr. Trump een hoop geld betalen, dat hier in Peru is?' , zegt Kuczynski tegen de commissie, te horen in een vier minuten durend segment van de audio-opname van de besloten sessie.


Kuczynski zal een ontmoeting hebben met de Amerikaanse president Donald Trump, die zelf  belastingontwijking 'slim' heeft genoemd, op een bijeenkomst van de leiders van de regio in Lima volgende maand.

In antwoord op de opname zei een van Kuczynski's advocaten, die aanwezig was tijdens de sessie, Gonzalo del Rio, tegen Reuters dat de transactie legaal was en prees Kuczynski, omdat hij bereid was om zijn persoonlijke financiën met de commissie te bespreken, ondanks het verhitte politieke klimaat.

Karina Beteta, de oppositie Congres vrouw die Kuczynski vroeg naar Dorado, bevestigde dat de inhoud van de opname klopte. Ondanks het feit dat ze legaal zijn, hebben belastingontwijkingsprogramma's een golf van kritiek gekend sinds de 2016-publicatie van de Panama Papers, een onderzoek naar de schimmige wereld van offshore-holdings en verborgen rijkdom door het International Consortium of Investigative Journalists.

Kuczynski behield het Amerikaanse staatsburgerschap voordat hij in 2016 werd verkozen in de hoop dat hij zijn ervaring in de particuliere sector kon gebruiken om corruptie bij de overheid op te ruimen. Maar, in minder dan twee jaar van zijn ambtsperiode, is de rijkdom en financiële geschiedenis van Kuczynski onder toenemende controle komen te staan, terwijl oppositie-politici  hem beschuldigen van samenspanning met Odebrecht, een Braziliaans bouwbedrijf dat wordt onderzocht wegens omkoping.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Ten minste 9 mensen gedood en 56 gewond bij verkeersongeval in kustprovincie Guayas, Ecuador

Bij het ongeval waren twee interprovinciale bussen betrokkenTen minste negen mensen zijn om het leven gekomen en 56 anderen raakten gewond bij een verkeersongeval in de kustprovincie Guayas, in het zuidwesten van Ecuador, zo meldde 911 ECU,  zondag 18 maart 2018.


Bij het ongeval waren twee interprovinciale bussen betrokken.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid hebben de 56 gewonden meerdere letsels. De reddingseenheden moesten de passagiers uit beide bussen halen, die vastzaten in de voertuigen.


Nadat ze ter plaatse eerste hulp kregen, werden de gewonden naar gezondheidscentra in de kantons Babahoyo, Milagro en Yaguachi gebracht.

De weg naar Jujan-Tres Postes was meer dan vier uur lang gesloten vanwege een ongeval,


(Suriname Mirror/Excelsior.com.mx/El Comercio/Twitter/)

Baltimore oriole (wielewaal), geringd ten oosten van Edmonton, Canada, duikt op in Colombia

(Bron foto: Sara Pearce Meijerink)
Vogel 5.750 kilometer verder in Sevilano, Colombia, gevondenEen Baltimore oriole (wielewaal, Icterus galbula), geringd ten oosten van Edmonton, Canada, blijkt vorig jaar naar Colombia, in de buurt van de Caribische Zee, te zijn gevlogen. Het volwassen mannetje, minstens drie jaar oud, werd 26 mei 2017 door assistent-bioloog Sara Pearce Meijerink geringd in de Beaverhill Bird Observatory (BBO) en werd 5.750 kilometer verderop in Sevilano, Colombia, op 22 oktober gevonden.

Een geringde vogel die belandt bij een ander ring-station is minder dan een kans van 0,1 procent, zei Meijerink. Helaas voor de vogel werd hij gevonden nadat hij tegen een raam was gevlogen terwijl hij schaduw zocht in de koffie- en cacaoplantages in de regio en stierf.

'Ramen maken geen deel uit van de natuurlijke wereld', zei ze. 'Vogels begrijpen niet dat ze er niet doorheen kunnen vliegen.'
De vogels foerageren naar insecten, fruit en nectar in de boomtoppen van loofbossen.Voor de BBO is het het verste zuiden waar een geringde vogel is teruggevonden.

Meijerink herinnert zich de vogel, omdat het haar eerste oudere Baltimore wielewaal was, met helder oranje en scherpe zwarte veren.

Vogels die door het observatorium zijn geringd, zijn gevonden in de Midden-Amerikaanse landen Guatemala, Mexico, Honduras en El Salvador. Het was de eerste keer dat een vogel geringd door de BBO werd gevonden in Zuid-Amerika.(Suriname Mirror/Edmonton Journal/Twitter/Scribd Suriname Mirror)

Modderstroom sleurt auto's mee na zware regenval in Belo Horizonte, Brazilië

Doden vielen er niet, maar volgens lokale media is er zeker één zwaargewonde (21)De Braziliaanse stad Belo Horizonte is afgelopen week week zwaar getroffen door overstromingen. Amateurbeelden die gemaakt werden door de lokale bevolking tonen hoe erg de ellende was in verschillende wijken van de stad. Als bij wonder vielen er door de extreme weersomstandigheden geen doden.

De angstaanjagende videobeelden werden onder meer door de lokale brandweer gedeeld op het internet.

De beelden spreken voor zich: geen enkele wagen was veilig voor de sterke stroming die bijvoorbeeld in de wijk Prado, in het westen van de stad, ontstond. De voertuigen botsten onder meer tegen verschillende huizen en lieten een pad van vernieling achter.


Ook stroomstoringen en aardverschuivingen bleven niet achterwege. Doden vielen er niet, maar volgens lokale media is er wel sprake van zeker één zwaargewonde.

Een 21-jarige vrouw werd samen met een tweede dame onder haar huis begraven nadat het gebouw door het noodweer instortte. De hulpdiensten konden beide personen redden, maar de jongedame moest met onderkoelingsverschijnselen overgebracht worden naar het ziekenhuis. Er zou ook sprake zijn van dwarslaesie, aangezien ze niet in staat was om haar benen te bewegen.


Twee andere personen in de woning, een man en een tiener, konden op tijd ontsnappen aan de vallende brokstukken.

(Suriname Mirror.Nieuwsblad/Twitter/YouTube/O'Globo)

Lozen besmet water in zee Curaçao gaat op grote schaal door en bedreigt bestaan vissers

'De besmetting van het water maakt dat er elke dag minder vis is'Het lozen van besmet water in zee gaat op grote schaal door en bedreigt het bestaan van meer dan dertig vissers op Curaçao. Terwijl de overheid twee jaar ongeveer 1.6 miljoen gulden heeft geïnvesteerd in een nieuw afvalverwerkingsinstallatie bij Seru Fortuna, speciaal om vuil water te bewerken en te lozen, aldus vandaag, maandag 19 maart 2018, NTR/Caribisch Netwerk.

'Dit benadeelt ons in alle opzichten. De besmetting van het water maakt dat er elke dag minder vis is', zegt Bart, een visser op bij het terrein Shut, waar het afvalwater dagelijks in zee wordt geloodst.

Het afvalverwerkingstation op Seru Fortuna had een oplossing moeten brengen voor de vervuiling op Shut. De waterloosinstallatie voor de ingang bij Shut is al sinds februari 2016 klaar, maar heeft nooit gewerkt. Het systeem bestaat uit ondergrondse tanks en een pomp die het water naar de zuiveringsinstallatie van Klein Hofje moet sturen.Een fout in het ontwerp maakt dat het water niet gescheiden kan worden. 'Het systeem kan het water niet op een verantwoorde manier verwerken voor zuivering bij Klein Hofje', geeft minister Zita Jesus-Leito van Infrastructuur toe. De installatie op Klein Hofje kan geen water dat chemicaliën, olie of zout water bevat behandelen.

'Het probleem is zeer ernstig, 99 procent van het water dat van restaurants afkomstig is, bevat chemicaliën of olie', benadrukt Michael Dijkhuizen van cargo-waste disposal bedrijf Dijk Transport NV.


Ondertussen heeft minister Zita Jesus-Leito, die het probleem van ex-minister Suzy Camelia-Römer heeft geërfd, opdracht gegeven voor een onderzoek .

Twee jaar geleden heeft management specialist Oscar Betrian op uitnodiging van het Curaçaose parlement een oplossing gepresenteerd voor het verwerken van water dat vet bevat. De oplossing bestaat uit het filteren van vuil water en het toevoegen van een substantie die vet op een biologische manier verwijdert. Volgens Betrian hadden de parlementariërs op dat moment belangstelling, maar daarna heeft hij nooit meer wat gehoord.

Minister Jesus-Leito zegt, dat er gezocht wordt naar een oplossing voor het station op Seru Fortuna en heeft een offerte gevraagd bij een Colombiaans bedrijf voor zoutwaterverwerking.

Hongerstaking van acht illegale Venezolaanse vrouwen op Curaçao lijkt nutteloos

Vrouwen eten niet meer om uitzetting te voorkomen

'De vrouwen worden als economische vluchteling beschouwd'


De hongerstaking van acht illegale Venezolaanse vrouwen die sinds gisteren niet meer eten om uitzetting te voorkomen, lijkt nutteloos nu verantwoordelijk minister Quincy Girigorie (PAR) van Justitie verklaart, dat de uitzetting naar Venezuela doorgaat. 

De minister zegt vandaag, maandag 19 maart 2018, in het Antilliaans Dagblad, dat de vrouwen als economische vluchteling worden beschouwd en dat dit geen grond is om hier te kunnen blijven.

'De United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) riep onlangs op om Venezolanen die naar andere landen gaan met respect te behandelen. De verklaring was niet dat Venezolanen op dit moment niet teruggestuurd kunnen worden. Als die situatie zich voordoet, is Curaçao bereid om 250 mensen op te nemen. Maar, zover is het nu nog niet', aldus de minister.

Girigorie heeft de groep vrouwen die in hongerstaking is gegaan gisteren in de barakken bezocht. 'Ik heb naar de vrouwen geluisterd en heb begrip voor hun situatie. Ik heb ook uitgelegd wat de regels zijn om hier toegelaten te worden. De vrouwen zijn mogelijk opgelicht door mensen die hun documenten zouden regelen. Als we de namen hebben, kunnen we daartegen optreden.'

Inter-Assure, Curaçao, betreurt niet-optreden opeenvolgende regeringen tegen grote aantal overtredingen verkeersregels

(Bron foto: Bòi Antoin)
'Het zijn verzekerings- maatschappijen die opgezadeld worden met kostbare gevolgen roekeloos en onverantwoord gedrag’


Ondanks de winst van Inter-Assure over 2017 baart het directeur Justus van der Lubbe zorgen, dat opeenvolgende regeringen nalaten op te treden tegen het grote aantal overtredingen van de verkeersregels, waardoor verzekeraars in de verdrukking komen door een continue toename van de schadelasten. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 19 maart 2018.

'Als de overheid via de bevoegde instanties tijdig, preventief en gestructureerd zou optreden tegen het overtreden van de verkeersregels, dan vinden er vanzelfsprekend minder ongelukken plaats. Het is zelfs zo dat de verzekeraars dan niet direct een aanpassing behoeven van de achtergebleven tarieven voor verzekeringen van voertuigen.' Daar is de Inter-Assure-directeur heilig van overtuigd.

Het zijn nu de verzekeringsmaatschappijen die opgezadeld worden met de kostbare gevolgen van ‘roekeloos en onverantwoord gedrag’ in het dagelijkse verkeer op Curaçao.

Oude wetten worden niet aangepast aan gewijzigde omstandigheden. Alcoholtesten worden niet uitgevoerd omdat de wetgeving daarin tekortschiet.

Kabinet-Rhuggenaath, Curaçao, gaat vol overtuiging voor zonne- en windenergie

Doel vòòr 2035 minimaal 50% van elektriciteit te genereren uit duurzame energietoepassingen


Het kabinet-Rhuggenaath trekt vol overtuiging de kaart van zonne- en windenergie. De doelstelling is om voor het jaar 2035 minimaal 50 procent van de elektriciteit te genereren uit duurzame energietoepassingen. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 19 maart 2018.

Dit blijkt uit het Nationale Energieplan, getiteld ‘Building a Sustainable Future’, waarvan het dagblad een ontwerpversie in handen heeft.

Het 56 pagina’s tellende document beoogt, zo staat in de inleiding, ‘doelen te stellen om bij te dragen aan een duurzame ontwikkeling van Curaçao, om de afhankelijkheid van het land van geïmporteerde brandstoffen met fluctuerende brandstofprijzen te verminderen en ook om de CO2-voetafdruk van Curaçao per hoofd van de bevolking te verkleinen’.

Politie zoekt eigenaar of verantwoordelijke van gebouw Stichting Voor Het Kind

Al geruime tijd blijkt het gebouw met waardevolle goederen verlaten te zijn


De politie van het Bureau Nieuwe Haven is op zoek naar de eigenaar of verantwoordelijke van het gebouw waarin de Stichting Voor Het Kind was gevestigd. In dit gebouw werden jonge kinderen ondergebracht. Al geruime tijd blijkt het gebouw met waardevolle goederen verlaten te zijn en dat niemand zich hierover bekommerd, aldus het Korps Politie Suriname vandaag, maandag 19 maart 2018.

De politie krijgt elke week een dievenmelding van buurtbewoners die een oogje in het zeil houden.

Reagerend op de laatste melding van deze week, werd een drugsverslaafde met een blauwe barrel op zijn fiets, vol nieuwe spullen waaronder schoolkleding en schooltassen, aangehouden. De goederen zijn in beslag genomen.

De politie roept hierbij de eigenaar of de verantwoordelijke van dit gebouw op om zich te melden op het politiebureau van Nieuwe Haven, bij inspecteur van politie Brown voor de verdere afhandeling van deze zaak.

Werknemers Federatie Universiteit stapt naar ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur

WFU wil aanpassen salarissen leden en einde inhoudingen op kledinggeld

'Als universiteitsbestuur er niet is om ons op te vangen, dan moeten we daar gaan waar men ons wel opvangt'


De Werknemers Federatie Universiteit (WFU) is van plan zich vandaag te wenden tot het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. 'Als het universiteitsbestuur er niet is om ons op te vangen, dan moeten we daar gaan waar men ons wel opvangt.' Dit besluit is genomen door een gecombineerde vergadering van de WFU, onder leiding van Hugo Blanker, zo bericht vandaag, maandag 19 maart 2018, Starnieuws. 

De WFU-voorzitter stelt, dat de pijnpunten zijn het optrekken en aanpassen van de salarissen van de leden. Hij geeft ook aan, dat er al lange tijd wordt gewerkt aan een nieuwe loonstructuur. Vervolgens meent Blanker, dat er oneigenlijk is ingehouden op kledinggeld. Er is een discussie ontstaan of er wel of niet belasting betaald moet worden over kledinggeld.

'We willen ook starten met de nieuwe CAO.' Blanker geeft aan, dat het bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) is aangeschreven om ontvangen te worden om over de geschilpunten van het personeel te praten. 'We schrijven naar het bestuur en we krijgen geen antwoord.'

Het telefonisch aankondigen bij het AdeKUS-bestuur, dat het personeel in aantocht was, heeft vrijdag geen vruchten afgeworpen. De WFU-leden stonden voor het bestuursgebouw, echter zonder ontvangen te worden door een bestuurslid. 'Niemand is binnen. En niemand heeft de boodschap achtergelaten dat u ontvangen moet worden', was hier de mededeling.

Bij de WFU zijn aangesloten de CELOS Werknemers Organisatie, de bond Technisch Administratief Personeel Universiteit en de bond Personeel Medisch Wetenschappelijke Instituut. Blanker merkt op, dat beleidslieden vaak dingen niet begrijpen. 'Pas als je power tentoonstelt, begrijpt men alles.'

De groep verzamelt zich vanochtend op het AdeKUS-complex en vertrekt vervolgens naar het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

Al maanden niet betaalde vuilophaalbedrijven dreigen met rechtszaak

'Wij zijn gestopt met ophalen van vuil, wij willen eerst betaling hebben, het gaat om tonnen Srd's'Ondernemers die maandenlang niet betaald zijn voor het ophalen van huisvuil in diverse wijken, zijn van plan naar de rechter te stappen. Zij hebben hun diensten aan de overheid opgezegd en eisen betaling voor de geleverde prestatie. 

'Wij zijn gestopt met het ophalen van vuil, want wij willen eerst betaling hebben. Het gaat om tonnen aan geld dat wij moeten krijgen. Dit duurt nu veel te lang', zegt een van de ondernemers, aldus Starnieuws vandaag, maandag 19 maart 2018.

Diverse ondernemers die hun geld niet hebben ontvangen, zijn met elkaar in contact over de situatie. Zij overwegen om gezamenlijk stappen te ondernemen tegen de overheid.

Intussen zijn de wijken die door deze bedrijven werden aangedaan, aan anderen toegewezen

488 Kilo cocaïne uit Cessna Saramacca vernietigd

Het vliegtuigje werd onlangs gestolen in Brazilië en dat was niet voor het eerst


De 488 kilo cocaïne afkomstig uit het vliegtuigje dat afgelopen week werd aangetroffen op een airstrip in een rijstveld in het district Saramacca, is vrijdag door de politie verbrand. De partij drugs werd onder toezicht van een lid van het Openbaar Ministerie in het district Para vernietigd, aldus vandaag, maandag 19 maart 2018, de Ware Tijd.

Het toestel, bemanning en de lading drugs werden dinsdag door een gemengde eenheid van de politie en militaire politie onderschept ter hoogte van km 80 in Saramacca. Zeven personen werden ter plaatse aangehouden, twee Brazilianen en vijf Surinamers.

Het vliegtuigje, een Cessna 210 met registratienummer PT-LNU, werd vorige week gestolen in Brazilië. En dat is niet voor het eerst, zo berichtte Suriname Mirror 15 maart....

Het onderzoek door een speciaal team wordt geleid door de procureur-generaal. Onderzoek moet ook nog uitwijzen of het de eerste keer was of de piloot en zijn kompaan zich schuldig hebben gemaakt aan drugssmokkel.

Rubin Lie Pauw Sam (74), leider van de Volkspartij, overleden

De arts Lie Pauw Sam wilde in Suriname het socialisme vestigen


Starnieuws meldt zondag 18 maart 2018, dat Rubin Lie Pauw Sam op 74-jarige leeftijd donderdag is overleden. Hij was in de linkse beweging een markante persoonlijkheid als leider van de Volkspartij. De arts Lie Pauw Sam wilde in Suriname het socialisme vestigen. Na zijn studie als arts afgerond te hebben in Leiden, Nederland, keerde Lie Pauw Sam terug naar Suriname.

Op 14 september 1975 richtte hij met andere idealisten de linkse Volkspartij op. De Volkspartij deed mee aan de verkiezingen in 1977, maar kreeg nul zetels.

Lie Pauw Sam had hoge verwachtingen van de verkiezingen die gepland waren voor 1980. De massameetings trokken veel publiek aan. Toen de staatsgreep werd gepleegd, was Lie Pauw Sam een van de eerste personen die werd benaderd door de militairen. Hij zag het echter niet zitten om met de militairen in zee te gaan.

Een groot deel van de Volkspartij was het niet eens met de opvatting van Lie Pauw Sam. Er kwam een splitsing in de partij. Kaderleden richtten de Revolutionaire Volkspartij op.

Uiteindelijk ging Lie Pauw Sam in de goudsector en werd directeur-eigenaar van een goudmijn.

Colombiaanse Cerro Matoso-nikkelmijn moet schadevergoeding betalen aan inheemse en Afro-Colombiaanse gemeenschappen

Afvalemissies leiden tot long- en hartproblemen onder omwonendenDe Colombiaanse Cerro Matoso-nikkelmijn, eigendom van het Australische mijnbouwbedrijf South32, moet schadevergoeding betalen aan de inheemse en Afro-Colombiaanse gemeenschappen die getroffen zijn door haar activiteiten in de provincie Cordoba, verklaarde het Constitutionele Hof van Colombia vrijdag 16 maart 2018.


De rechtbank oordeelde in een rechtszaak die door gemeenschapsleiders was aangespannen, dat er afvalemissies zijn die de buurgemeenschappen ernstig treffen en dat leden van de gemeenschap long- en hartproblemen hebben, inclusief longkanker. Het zei ook, dat sommige bewoners hoge niveaus van nikkel in hun bloed en urine hebben.


De licentieverlening van het bedrijf voor de mijn komt niet overeen met de grondwettelijke normen voor milieubescherming en moet opnieuw worden ingediend, voegde het Hof toe in een samenvatting van zijn uitspraak.


Cerro Matoso produceerde in 2017 40.600 ton ferronickel. De mijn moet 'uitgebreide en permanente aandacht schenken aan die mensen die lijden aan ziekten die verband houden met de exploitatie van nikkel en ferronickel', zei de rechtbank, en schadevergoeding voldoen aan de getroffen gemeenschappen collectief via een speciaal fonds.

South32 zei in een verklaring per e-mail, dat het nog niet was geïnformeerd over de beslissing van het gerecht, maar dat het de uitspraak zou evalueren.

(Suriname Mirror/Reuters/El Heraldo/El Colombiano/Twitter/YouTube)

Puerto Ricaanse actrice en model Zuleyka Rivera toont graag haar figuur

Zanger Luis Fonsi heeft haar deel uit laten maken van de videoclip van 'Despacito'
Als de Puerto Ricaanse actrice en model Zuleyka Rivera iets graag doet, is het haar duizenden volgers op social media haar mooie figuur tonen. De voormalige Miss Universe beroemt zich op haar sensualiteit in sociale netwerken en haar bikini's veroorzaken een sensatie.


Of het nu gaat om het dragen van kleine korte broeken, sexy jurken, uitgesproken halslijnen en strakke outfits, Zuleyka Rivera zal er altijd geweldig uitzien, maar het zijn haar bikinitopfoto's die de meeste 'likes' krijgen van haar fans op Instagram.

A post shared by Zuleyka Rivera (@zuleykarivera) on


A post shared by Zuleyka Rivera (@zuleykarivera) on


En in al haar foto's zijn haar contouren te zien die zijn verkregen dankzij een intense routine in de sportschool en een streng dieet. Wanneer Zuleyka Rivera besluit te genieten van de stralen van de zon en het strand, trekt ze een sexy badpak of bikini aan en, natuurlijk, legt het moment vast met een foto die vervolgens dient om de temperatuur van haar volgers op Instagram te verhogen.

Zanger Luis Fonsi heeft haar deel uit laten maken van de videoclip van 'Despacito', en haar  populariteit steeg nog verder,,,,Zuleyka Jerrís Rivera Mendoza (geboren op 3 oktober 1987) is een Puerto Ricaanse actrice, tv-presentatrice, danseres, model en schoonheidskoningin die de titels van Miss Puerto Rico Universe 2006 en Miss Universe 2006 won. Ze maakte haar debuut als telenovela-actrice in Mexico's Telemundo's soap Dame Chocolate in 2007.

(Suriname Mirror/Peru.com/Instagram/YouTube)