woensdag 11 september 2019

Jairzinho Rozenstruik staat 2 november in Madison Square Garden, New York, in de ring tegen Andrei Arlovski

Arlovski is voormalig UFC zwaargewicht kampioen uit Wit-Rusland


Jairzinho 'Bigi Boy' Rozenstruik staat 2 november in de Madison Square Garden, New York (VS), tijdens UFC 244 in de ring tegen de 40-jarige Andrei Arlovski.

Rozenstruik (31) staat 8-0 voor zijn carrière en 2-0 in de UFC. Hij heeft zeven overwinningen geboekt door knock-out, waaronder zes in de eerste ronde. Zijn laatste wedstrijd duurde negen seconden en vier stoten toen Rozenstruik afgelopen juni Allen Crowder uitschakelde op UFC Greenville.Arlovski, een voormalige UFC zwaargewicht kampioen uit Wit-Rusland die zijn eerste pro MMA-gevecht had aan het einde van de 20e eeuw, komt uit een unaniem besluit overwinning op Ben Rothwell tijdens UFC San Antonio op 20 juli.

Voordien had Arlovski (28-18, 2 geen wedstrijden) verloren van Augusto Sakai via een gedeelde beslissing in april.
(Suriname Mirror/Newsday/Twitter/mma.uno/Instagram)

Latina vrouw (47) in Californië in coma na gebruik huidcrème met kwik uit Mexico

'Vrouw verkreeg product via informeel netwerk dat de crème uit Mexico heeft geïmporteerd'


'Crème door consumenten gebruikt als lightener voor de huid en om vlekken en rimpels te verwijderen'


Een 47-jarige Latina vrouw in Californië (VS) is in het ziekenhuis opgenomen na het gebruik van een huidcrème met kwik en verkeert nu in een semi-comateuze toestand. Het Sacramento County Department of Health heeft dinsdag 10 september 2019 in onderstaande verklaring gesteld, dat een vrouw het product had verkregen 'via een informeel netwerk dat de crème uit Mexico heeft geïmporteerd'. 'Sacramento County Public Health dringt er bij de gemeenschap op aan onmiddellijk te stoppen met het gebruik van soortgelijke huidcrèmes die uit Mexico worden geïmporteerd vanwege het risico op besmetting met methylkwik', zei Dr. Olivia Kasirye, medewerkster bij het ministerie van Volksgezondheid, in een verklaring. 'Methylkwik is uiterst gevaarlijk voor volwassenen en kinderen.'

Volgens de gezondheidsfunctionarissen van Sacramento wordt de crème in kwestie 'door consumenten gebruikt als een lightener voor de huid en om vlekken en rimpels te verwijderen'.

'Het kwik werd niet toegevoegd door fabrikant Pond's, maar door een derde partij na aankoop', zei ministerie van Volksgezondheid. Men geloofde dat de crème die zij gebruikte, de oorzaak was van haar symptomen nadat het laboratorium van het ministerie in Californië het had geanalyseerd en ontdekte dat het methylkwikjodide bevatte met 12.000 delen per miljoen. Het is illegaal om huidcrèmeproducten in de VS te verkopen met 1 ppm of meer kwik.

Dr. Cyril Wecht, een forensisch patholoog gevestigd in Pittsburgh, Pennsylvania, vertelde ABC News dat deze toxiciteitsniveaus zich 'niet onmiddellijk, maar vrij snel' zouden ontwikkelen. Hoewel tekenen en symptomen van persoon tot persoon verschillen, voegde Wecht eraan toe dat in het geval van deze patiënt
'het afhangt of ze het elke dag gebruikte en hoe lang ze het aanhield'.

Sacramento County Public Health zei, dat dit het eerste gerapporteerde geval van methylkwikvergiftiging van dit type is, gekoppeld aan een huidcrème in de VS, hoewel er meerdere gevallen van kwikvergiftiging als gevolg van aangetaste huidverlichtende crèmes die zijn gekocht via informele netwerken en van oorsprong uit Mexico zijn beschreven en gedetailleerd door het ministerie van Volksgezondheid.

Blootstelling aan kwik kan optreden door het in te slikken, dampen in te ademen en het uit de huid te absorberen; maar de meest voorkomende oorzaak van blootstelling aan giftig kwik is het eten van met kwik vervuilde vis. 'Bij gezichtscrème vindt blootstelling plaats door absorptie na aanbrengen op de huid, inademing van de damp en hand-tot-mondgedrag dat leidt tot inname', verklaarde Kelly. 'De effecten van een blootstelling zijn afhankelijk van vele factoren, waaronder de vorm van kwik (organisch of anorganisch), de hoeveelheid, de duur van de blootstelling, het mechanisme van de blootstelling en de leeftijd en gezondheidstoestand van de blootgestelde persoon.'

Wat de omkeerbaarheid betreft, zei Wecht dat dit afhangt van 'hoe lang de schade al aan de gang was en hoe snel deze werd erkend'. 'Vanuit [a] neurologisch standpunt, is het moeilijk om commentaar te geven op de omkeerbaarheid van haar symptomen', zei hij. 'Effecten van intoxicatie hebben zowel een psychologische component als een neurologische component. Ik heb gevallen gezien die hebben geleid tot de dood.'

Het ministerie van Volksgezondheid heeft een gezondheidswaarschuwing uitgegeven met de volledige lijst van tekenen en symptomen, evenals de langdurige blootstelling en effecten.

Ponds en Unilever, het moederbedrijf, reageerden niet onmiddellijk op het verzoek om commentaar van ABC News.

(Suriname Mirror/ABC News/Sandhills Express/Scribd Suriname Mirror)

Luchtje rond aangifte tegen Romano Meriba, pleegzoon president Bouterse - Aangever lijkt spoorloos verdwenen

'Aangever heeft zichzelf onvindbaar gemaakt voor politie, ook de familie weet niet waar hij is'


Of de beschuldigingen die zijn geuit aan het adres van Romano Meriba, pleegzoon van president Desi Bouterse, op waarheid berusten, moet goed onderzocht worden door de justitiële autoriteiten. Maar, dat wordt bemoeilijkt door de kennelijke verdwijning van de aangever, G.P, zo bericht de Ware Tijd woensdag 11 september 2019.

Hoewel er aangifte tegen Meriba is gedaan van zware mishandeling en betrokkenheid bij een drugszaak, heeft het Openbaar Ministerie tot nu toe geen gronden om hem nog een keer achter de tralies te zetten. De ex-veroordeelde is na verhoor heengezonden, omdat de aangever geen confrontatie is aangegaan bij de politie. De bedoeling was om G.P. op het bureau met Meriba te confronteren, zegt hoofdinspecteur Humphrey Naarden.

De confrontatie is volgens de autoriteiten een cruciale stap in het onderzoek. Hierbij wordt het waarheidsgehalte van een beschuldiging getoetst. De uitkomst hiervan is mede bepalend voor het besluit om een verdachte in verzekering te stellen. De aangever is volgens Naarden een dag vóór het verhoor van Meriba naar de politie geweest om de zaak in te trekken. De reden hiervoor is niet bekend. G.P kreeg van de politie te horen dat de zaak niet ingetrokken kan worden vanwege de ernst van de aantijgingen. 'De politie heeft de man verteld dat het om een vrij ernstige zaak gaat. En de aangifte wordt heel serieus genomen.'

Meriba had zich vorige week, nadat de zaak viraal ging, gemeld bij de politie met zijn advocaat. Hij is flink aan de tand gevoeld en hierna heengezonden. 'We kunnen die aangever nu niet horen. Hij heeft zichzelf onvindbaar gemaakt voor de politie', zegt Naarden.

Ook de familie weet niet waar G.P zich bevindt.

Meriba en een andere beruchte crimineel zouden samen met vier anderen G.P. zwaar hebben mishandeld om een mislukte drugsdeal waarbij cocaïne naar Nederland zou moeten worden gebracht. Het slachtoffer zou hebben verklaard dat hij de coke nooit in handen kreeg. Zelf zou Meriba bij zijn verhoor hebben verklaard, dat hij niets met de zaak te maken heeft en niet snapt waarom mensen hem in een kwaad daglicht stellen.

De reactie van de aangever bij het verhoor was volgens Naarden cruciaal. 'De zaak is wel nog in onderzoek, dus wij wachten af.' Het is niet de eerste keer dat Meriba in aanraking is gekomen met de politie.

Hij is in 2002, 2005 en 2015 achter de tralies beland voor zware misdrijven die voor veel ophef in de samenleving zorgden.

'Schokkende' ontdekking van sterkste sidderaal ter wereld in Amazonebekken

De Electrophorus voltai levert 860 volt elektriciteit 

(Bron foto: Leandro Sousa)
210 Volt meer dan de lang bekende Electrophorus electricus


'Schokkende' ontdekking onthult de sterkste ooit geregistreerde sidderaal met een vermogen om 860 volt elektriciteit af te voeren, hebben wetenschappers dinsdag 10 september 2019 bekendgemaakt. 

In een onderzoek naar 107 vissen verzameld in de afgelopen jaren in Brazilië, Frans Guyana, Guyana en Suriname, ontdekten wetenschappers dat de Electrophorus voltai 210 volt meer kan leveren dan de lang bekende vissoort Electrophorus electricus, aldus het Smithsonian's National Museum of Natural History. in een verklaring.

'Deze vissen worden zeven tot acht voet (2.4 meter) lang. Ze zijn echt opvallend', zei studieleider C. David de Santana, een onderzoeksmedewerker in de visafdeling van het museum, in een verklaring. 'Als je een nieuwe acht-voet-lange vis na 250 jaar van wetenschappelijke verkenning kunt ontdekken, kun je je voorstellen wat er nog te ontdekken valt in die regio?

Het tijdschrift Nature Communications (zie onderaan) beschrijft de ontdekking door wetenschappers van de schokkende vermogens van de paling, meer dan 250 jaar nadat de sidderalen in het Amazonebekken werden ontdekt. Ze gebruiken elektriciteit om te jagen, zichzelf te verdedigen en om te navigeren. Sidderalen hebben relatief slechte ogen.

​​Naast de E. voltai-soort ontdekten wetenschappers een derde soort sidderaal, de Electrophorus varii Alle soorten verzameld in het Amazonegebied zagen er hetzelfde uit, zei De Santana - maar bij nader onderzoek van het DNA van de paling vonden wetenschappers drie verschillende soorten.

Ook wonen ze voornamelijk in verschillende geografische gebieden.

De lang bekende E. Electrius lijkt voornamelijk in het Guiana-schild in Zuid-Amerika te leven, waarvan wetenschappers in een verklaring zeiden:  een oude geologische formatie waar helder water over stroomversnellingen en watervallen stroomt.' E. Varii leeft ondertussen in 'duistere, langzaam stromende laaglandwateren', aldus een verklaring.(Suriname Mirror/New York Daily News/FirstPost/Scribd Suriname Mirror)

50-Jarige voetgangster door bestelbusje doodgereden op Welgedacht A weg

Nog onduidelijk of Bidjaiwatie Mahabier bezig was de straat over te steken


De Ware Tijd bericht, dat de 50-jarige voetgangster Bidjaiwatie Mahabier  woensdagochtend 11 september 2019 is overleden, nadat ze werd aangereden door een bestelbusje op de Welgedacht A weg. 

Het voertuig reed over de Welgedacht A weg richting de Indira Gandhiweg. Ter hoogte van de eerste drempel werd de vrouw aangereden door het busje.

De 36-jarige bestuurder zei, aldus de politie, dat de vrouw plotseling op het wegdek kwam. Hij zou geprobeerd hebben om te remmen, maar de vrouw waste dicht genaderd.

De chauffeur had een geldig rijbewijs en was niet onder invloed van alcohol. De zaak is in onderzoek bij de Verkeersunit regio Midden van het Korps Politie Suriname.

Actrice Salma Hayek wil het imago van haar Mexico beschermen

'Een bericht op mijn Instagram-account kan dingen niet veranderen'Actrice Salma Hayek (geboren op 2 september  1966 Coatzacoalcos, Mexico) zegt, dat ze geen social media gebruikt om opmerkingen te maken over problemen in haar geboorteland Mexico, omdat ze het imago van het land wil beschermen. 

Tijdens een verschijning dinsdag 10 september 2019 om haar Netflix-serie 'Monarcha' te promoten over het tequila-imperium van een gezin, werd de actrice gevraagd waarom ze haar aanwezigheid op social media niet gebruikt om meer aandacht te vestigen op de kwalen van Mexico.

Hayek zei, dat ze niet gelooft dat een bericht op haar Instagram-account dingen kan veranderen omdat de meeste van haar volgers niet in Mexico wonen.Tegelijkertijd, voegde ze eraan toe, legt een kritische functie negatieve aandacht op Mexico elders in de wereld, en 'dat kan ons beïnvloeden met toerisme, met mensen die proberen te investeren in Mexico'.

Ze zei dat ze haar land geen pijn wil doen.Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Salma Hayek Pinault (@salmahayek) op


(Suriname Mirror/Vanguardia/The Associated Press/YouTube/Instagram)

Mexico op een na dodelijkste land ter wereld voor transgenders na Brazilië

De meeste moorden blijven echter onopgelost en ongestraft

Transrechtenactivist Kenya Cuevas spreekt op 28 augustus met Italia, een transgender sekswerker (Bron foto: Ginnette Rique)

Mexico is nu het op een na dodelijkste land ter wereld voor transgenders na Brazilië, maar de meeste moorden blijven onopgelost en ongestraft. Een nieuwe studie door de Mexicaanse LGBT+ -rechtenorganisatie Letra Ese heeft aangetoond, dat tussen 2013 en 2016 minstens 473 LGBT+ -mensen zijn gedood in het land, en 261 hiervan waren transvrouwen. 

Volgens het rapport zijn de afgelopen twee jaar de meest gewelddadige geweest, met een toename van het aantal moorden met 30 procent ten opzichte van het gemiddelde van voorgaande jaren.

De studie zegt echter, dat het aantal waarschijnlijk nog hoger is vanwege een gebrek aan gegevensverzameling over misdaden tegen LGBT + -mensen en dat 'vanwege de vrees voor onthulling van hun seksuele geaardheid, angst voor meer geweld of wantrouwen van wetshandhaving, veel LGBT + mensen geven er de voorkeur aan niet te rapporteren wanneer ze het slachtoffer zijn geweest van discriminatie en geweld '.

Zes van de 10 LGBT + -deelnemers aan het onderzoek verklaarden het afgelopen jaar te zijn gediscrimineerd en meer dan de helft leed aan haat, fysieke agressie en pesterijen.

Volgens de Associated Press heeft minder dan drie procent van de moorden op LGBT + mensen sinds 2013 tot veroordelingen geleid


(Suriname Mirror/PinkNews/YouTube)

1,5 Ton cocaïne ontdekt verstopt in zakken met suiker in Braziliaanse haven Santos

In 49 zakken verstopte cocaïne in container met bestemming Antwerpen


In de Braziliaanse haven van Santos is dinsdag 10 september 2019 1,5 ton cocaïne ontdekt die was verstopt in zakken met suiker. De drugs zat in een container die op weg zou gaan naar Antwerpen. 

Na weging bleek het te gaan om 1.482 kilo cocaïne, in een container op de linkeroever van het havencomplex.

De politie had aan de Douane een tip gegeven dat er mogelijk drugs in de lading suiker zou kunnen zitten. Op scannerbeelden was niets vreemds te ontdekken maar controle met speurhonden leidde wel tot succes. In 49 zakken bleek cocaïne te zijn verstopt.


Er zijn geen mensen aangehouden.

Volgens de Braziliaanse autoriteiten is de methode, waarbij de coke niet in kiloblokken is geperst en in suikerzakken verpakt, nieuw.

Het is de op een na grootste inbeslagname in Santos van dit jaar. Santos ligt aan de kust niet ver van miljoenenstad Sao Paulo en is de grootste haven van Brazilië. In maart van dit jaar werd 1,7 ton cocaïne (tussen een lading citroenen) onderschept.

Dinsdag werd in vrachtwagens in de haven op de rechteroever van de rivier (de Santos) een onbekende hoeveelheid cocaïne in beslag genomen en werden zes mensen aangehouden. Die zending zat verpakt in sinaasappelsap en dierlijk vet. In de eerste negen maanden van 2019 is 18 ton cocaïne onderschept in de haven van Santos. In heel 2018 werd er ruim 23 ton gepakt.

Bijna alle cocaïne die in Santos wordt gepakt was bestemd voor Antwerpen of Rotterdam.

(Suriname Mirror/G1.Globo/Crimesite.nl

Voor vrouwen is Brazilië al jarenlang een van de gevaarlijkste landen

Aantal femicides in 2018 met 4 procent gestegen naar 1.206 slachtoffers

Vier verkrachtingen van zeer jonge minderjarigen per uur...


Voor vrouwen is Brazilië al sinds jaar en dag een van de gevaarlijkste landen. Uit cijfers van het Fórum Brasileiro de Segurança Pública blijkt, dat het gerapporteerde geweld tegen vrouwen vorig jaar verder is toegenomen. Zo steeg het aantal femicides, waarbij vrouwen worden vermoord omdat ze vrouw zijn, met 4 procent naar 1.206 slachtoffers. 

Ruim een kwart miljoen vrouwen raakten gewond bij huiselijk geweld. Ook het aantal meldingen van seksueel geweld nam toe, naar ruim 66.000.Schokkend is het dat in meer dan de helft van de gevallen de slachtoffers meisjes jonger dan 13 jaar waren. Dat komt neer op vier verkrachtingen van zeer jonge minderjarigen per uur. Dat cijfer is vermoedelijk nog veel te rooskleurig, onder meer omdat alleen gemeld seksueel geweld wordt geteld.

Ook het geweld tegen LHBT’ers nam vorig jaar toe.

Samira Bueno van Fórum Brasileiro de Segurança Pública vermoedt dat het agressieve discours Jair Bolsonaro aan het toenemende geweld bijdraagt. Bolsonaro, die vorig jaar een harde verkiezingsstrijd voerde om het presidentschap, grossiert is misogyne en homofobe uitspraken.

Sinds het aantreden van Bolsonaro begin dit jaar is het geweld in Brazilië sowieso toegenomen. Volgens Beatriz Accioly Lins, antropologe aan de universiteit van São Paulo, is er ook enig reden tot optimisme. Volgens haar laten de cijfers zien dat meer vrouwen bereid zijn om seksueel geweld te melden.

(Suriname Mirror/Joop.nl/Scribd Suriname Mirror)

Inheemse protesten in Peru blokkeren productie in Canadese Frontera-olieblok

(Bron foto: Twitter)
Demonstranten willen dat regering olievervuiling opruimt en gezondheids- klinieken bouwt


Inheemse gemeenschappen namen de leiding over van een klein vliegveld en een oliepompstation in Peru, om de overheid te dwingen om vervuiling op te ruimen en de productie stop te zetten in een olieblok van Frontera Energy Corp's, zei een stamhoofd dinsdag 10 september 2019. 

Demonstranten in het Amazonegebied van Loreto willen dat regeringsfunctionarissen hun verplichtingen nakomen om olievervuiling op te ruimen en gezondheidsklinieken te bouwen, zei Aurelio Chino, het hoofd van de lokale inheemse federatie Fediquep.Dorpelingen hebben zondag de Andoas-luchthaven in de regio Loreto bezet en een oliepompstation geëxploiteerd door het staatsbedrijf Petroperu. 'Alles is verlamd. Alles is gesloten', zei Chino telefonisch.

Frontera, gevestigd in Canada, produceerde in augustus ongeveer 8.300 vaten olie per dag, volgens de Sociedad Peruana de Hidrocarburos (SPH). Het bedrijf weigerde onmiddellijk commentaar te geven. Het ministerie van Energie en Mijnbouw reageerde niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar.

Protesten tegen olie en mijnbouw komen veel voor in Peru, de nummer 2 koperproducent ter wereld en een relatief kleine olieproducent. Begin dit jaar zei Frontera dat het aan het heroverwegen was of het nieuwe investeringen in Peru zou voortzetten.


(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Peruaanse autoriteiten ontmantelen mensenhandelnetwerk in goudwinningsregio Madre de Dios

Vrouwen gelokt door werkbeloften en vervolgens uitgebuit in nachtclubs


De Peruaanse autoriteiten hebben een mensenhandelnetwerk ontmanteld dat actief is in de regio Madre de Dios, een gebied dat bekend staat om illegale goudwinningsactiviteiten. De vrouwelijke slachtoffers van mensenhandel werden gelokt door werkbeloften en vervolgens uitgebuit in nachtclubs in de steden Lima, Callao, Madre de Dios, Trujillo, Huánuco en Ayacucho, aldus de krant El Comercio

Autoriteiten zeiden, dat een criminele organisatie genaamd 'Los Brothers' achter het netwerk van mensenhandel zat, gevestigd in Madre de Dios. Vijftien mensen werden gearresteerd, waaronder twee officieren bij de Policía Nacional del Perú,  PNP.

Onder de gearresteerde officieren was commandant Manuel Morillo Cribilleros, hoofd van de División de Investigación Criminal (DIVINCRI) in Puerto Maldonado, de hoofdstad van de regio.

Hij werd beschuldigd van het verstrekken van informatie over politieoperaties aan het netwerk.


In maart 2019 werd een massale operatie uitgevoerd om ongeveer 5.000 illegale goudzoekers uit Madre de Dios te verwijderen - een regio van Amazone-regenwoud grenzend aan Brazilië en Bolivia. Uit de interventie bleek echter, dat het levensonderhoud van ongeveer 40.000 mensen direct of indirect afhankelijk was van illegale mijnbouw.

(Suriname Mirror/InSight Crime/YouTube)

Grote brand op de voormalige rozenkwekerij Curaflor in Boca Samí, Curaçao


(Bron foto: Antilliaans Dagblad)
Terrein is eigendom van voormalig FOL-minister Maurice Adriaens


Op de voormalige rozenkwekerij Curaflor in Boca Samí heeft gisteren een grote brand gewoed. Een opslag met papier, karton en plastic ging in vlammen op. Omwonenden werden geëvacueerd in verband met de overlast van rook en water, zo meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 11 september 2019.

Het terrein is eigendom van voormalig FOL-minister Maurice Adriaens die daar van 1995 tot 1998 een rozenkwekerij had. Adriaens was gisteren niet op het eiland en liet vanuit Nederland weten, dat bij Curaflor ongeveer 100 kuub aan karton en papier lag opgeslagen.

Op het terrein stonden bovendien vijf appartementen van Boca Samí Kunuku Apartments.Adriaens zei vanuit het buitenland geen goed zicht te hebben op de situatie, maar dat er ook appartementen schade hadden opgelopen en dat hij vervangende woonruimte probeerde te regelen voor ‘enkele toeristen’.

Adriaens: 'Curaflor Recycling werd vijf jaar geleden verkocht, maar een deel van de opslag van het bedrijf was nog in Boca.'

De brand ontstond gisterochtend omstreeks half twaalf. De brandweer rukte uit met groot materieel en zette vijf tot zes brandweerwagens in die uitrukten vanuit drie kazernes. Brandweerofficier Dikmar Oleana zei om zes uur dat het vuur inmiddels onder controle was, maar verwachtte dat het nablussen nog enkele uren zou duren. De brandweer heeft kunnen voorkomen dat de brand oversloeg naar omliggende woningen.

Oleana: 'Met behulp van shovels konden de grote bergen karton en plastic worden verspreid, waardoor het blussen werd vergemakkelijkt.' Vanwege de grote hoeveelheid plastic en karton en de forse rookontwikkeling denkt Oleana dat er een kleine kans is dat het vuur opnieuw oplaait. 'Maar, we houden het zo veel als mogelijk nat.'

'De regering van Curaçao ziet kansen om te transformeren en problemen bij de wortel aan te pakken'

Gouverneur Lucille George-Wout spreekt bij de opening van het Statenjaar


'De regering is zich ervan bewust dat op weg naar beterschap en groei, er offers gevraagd worden, mensen begrip moeten tonen en elke burger vertrouwen moet hebben. Daarvoor moet er continu met elkaar overlegd worden in het door de regering ingestelde Konsulta Nashonal. Niet om te horen wat de regering wil doen, maar om de regering de kans te geven te luisteren naar wat er onder de mensen leeft, welke ideeën er zijn en hoe de overheid hierin kan steunen', aldus gouverneur Lucille George-Wout tijdens de opening van het Statenjaar gisteren, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 11 september 2019. 

'De regering heeft goed voor ogen wat de prioriteiten zijn voor de komende jaren. Er zijn structurele veranderingen nodig voor een betere economie maar dat duurt enkele jaren. In elke crisis, zijn er ook kansen. De regering ziet kansen om te transformeren en problemen bij de wortel aan te pakken zodat groei bewerkstelligd kan worden op sociaal, cultureel en economisch gebied.' 

De gouverneur belooft namens de regering er alles aan te doen om het tij te keren.

'Dat is de opdracht en de verantwoordelijkheid van deze regering op dit moment. Daar is een strategie voor nodig gebaseerd op de overtuiging dat als Curaçao andere resultaten wil, er fundamentele veranderingen nodig zijn. Dat vergt cruciale beslissingen op het gebied van de openbare financiën, het fiscale systeem, de economische structuur, de productiviteit en de publieke dienstverlening. Waar ook hervormingen nodig zijn is op het gebied van het migratiebeleid, onderwijs en de arbeidsmarkt waarbij vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd moeten worden.'

Regering Curaçao presenteert sluitende begroting 2020 van het Land Curaçao

Cft: 'Ontwerp- begroting 2020 Curaçao voldoet niet aan aanwijzing'


De gisteren, op de tweede dinsdag van september, ingediende begroting 2020 van het Land Curaçao is met 2.064 miljoen gulden aan inkomsten en uitgaven (gewone dienst plus kapitaaldienst) sluitend, maar voldoet niet aan de aanwijzing van de Rijksministerraad (RMR), aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 11 september 2019.

'Ter compensatie van de tekorten van 2017 en 2018 zijn in de jaren 2021, 2022 en 2023 reserveringen opgenomen. Daarmee voldoet de ontwerpbegroting niet aan de aanwijzing, die voorschrijft dat het compenseren van deze tekorten dient plaats te vinden middels overschotten in de jaren 2020, 2021 en 2022', aldus het College financieel toezicht.

Het tekort over de jaren 2017 en 2018 komt volgens Curaçao in totaal uit op 175,3 miljoen. De ontwerpbegroting voor volgend jaar compenseert volgens het Cft ‘voor slechts 117,7 miljoen’ aan tekorten over de in de aanwijzing beschreven periode. 'Curaçao dient de ontwerpbegroting aan te passen om te voldoen aan de aanwijzing.'

De regering-Rhuggenaath, die medio 2017 aantrad en zich meteen geconfronteerd zag met tekorten, kan zich niet verenigen met de inhoud van de aanwijzing van de RMR en heeft ook een beroepschrift ingediend tegen het Koninklijk Besluit van 12 juli. 'Gezien de zorgelijke stand van de sociale problematiek, de economie en daarmee de effecten daarvan op de overheidsfinanciën is de economische basis van Curaçao als een kleine, insulaire economie te smal en klein om aan alle voorwaarden van de aanwijzing te voldoen', aldus het kabinet.

Cherman Homoet hoofd van afdeling Nieuws en Actualiteiten bij staatszender STVS

(Bron foto: Cherman Homoet)
'Mijn streven is samenleving te voorzien van nieuws, informatie en televisiegenot'


Cherman Homoet is per 1 september aangesteld als het hoofd van afdeling Nieuws en Actualiteiten bij de staatszender Surinaamse Televisie Stichting (STVS). Onder deze afdeling vallen alle actualiteitenprogramma's en het níeuws. Zijn aanstelling blijkt uit een rondschrijven van maandag aan de personeelsleden, aldus woensdag 11 september 2019 de Ware Tijd. 

Hij trad zeven jaar geleden in dienst van de staatszender, na bij Radio One en de vroeger SkY radio te hebben gewerkt.

Homoet heeft eerder gefungeerd als onderhoofd en daarvoor was hij de coördinator van de Nieuwsdienst. In zijn leidinggevende rol zal hij de inzet van zijn medewerkers toetsen op samenwerken, eerlijkheid en doelgerichtheid. 'Mijn streven is erop gericht om de samenleving te voorzien van nieuws, informatie en televisiegenot.'

'Ik weet dat ik de afgelopen jaren, progressie heb geboekt. De leiding heeft ontdekt dat ik over competenties bezit die goed inzetbaar zijn om het doel dat de staatszender nastreeft te behalen.'

Voorts ziet hij zijn aanstelling als voorbeeld voor jongeren afkomstig uit buurten in ontwikkeling. Homoet studeerde HBO-Toerisme bij SMART-opleidingen en trainingen en heeft diverse zogenaamde 'journalistieke trainingen' succesvol afgerond.

Oud-ambassadeur China: 'Er dient meer people-to-people contact te komen tussen China en Suriname'

Vicegouverneur provincie Zhejiang komt dit jaar om de banden aan te halen

'Waarom zouden Surinamers bezorgd moeten zijn dat China hier zaken zal overnemen?'


'Een directer en volksgericht contact tussen China en Suriname zou voor beide landen meer kunnen opleveren. Er dient meer 'people-to-people contact' te komen en voor de particuliere sector ook meer 'point-to-point samenwerking', aldus de voormalige ambassadeur van China in Suriname, Zhang Jinxiong, die momenteel op werkbezoek in Paramaribo vertoeft, tijdens een lezing gisteren in hotel Torarica over economische en handelsmogelijkheden met China, zo bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 11 september 2019.

Suriname zal vanwege zijn geringe omvang meer baat hebben bij directer contact met kleinere entiteiten in zijn land dan bij de bilaterale betrekkingen met de grote Chinese overheid, vindt Jinxiong. In dat kader komt later dit jaar de vicegouverneur van de provincie Zhejiang naar Suriname om de banden aan te halen. De kustprovincie Zhejiang is één van de meer ontwikkelde gebieden in China. Veel Chinezen die zich in Suriname hebben gevestigd komen uit die streek. Er bestaat dus al een band tussen de twee gebieden, die met intensiever contact hechter kan worden, stelt Jinxiong.

De particuliere sector in Zhejiang is sterk en verschillende economische sectoren daar zijn goed ontwikkeld. 'Ik denk dat deze point-to-point-coöperatie tussen de provincie Zhejiang en Suriname veel voordeel voor Suriname kan opleveren', zegt de diplomaat. Hij voegt eraan toem dat in Suriname veel economische projecten in Suriname lopen die de kwaliteit van het leven van Surinamers verbeteren. Ook wordt nu al gedacht aan nieuwe projecten.

Het afgelopen jaar is het exportvolume van Suriname naar China verdubbeld. De handel tussen de twee landen bedroeg vorig jaar meer dan 250 miljoen Amerikaanse dollar. Als het van de oud-ambassadeur afhangt komen nog meer Chinese bedrijven in Suriname investeren. Dit zal zowel China als Suriname ten goede komen, zegt hij. De vrees dat Beijing erop uit is om goedkope leningen te geven om zo een grote grip te hebben op de economie van het land is ongegrond, aldus de diplomaat.

Ook de vrees dat infrastructurele werken zouden kunnen worden afgepakt als niet kan worden afgelost, is volgens hem van elke basis ontbloot. 'China zal dat nooit doen. We werken op basis van wederzijds vertrouwen. We houden altijd vast aan het principe van gelijkwaardige behandeling en wederzijdse assistentie. Dat is ons principe. Dus wanneer we leningen verstrekken aan landen zijn we eigenlijk van goede wil om een betere relatie met elkaar te hebben, om een betere ontwikkeling te realiseren van beide partijen.'

Hij wijst erop, dat er in Suriname geen grote Chinese maatschappijen opereren zoals de Amerikaanse en Canadese multinationals in de goud- en bauxietsector. Het streven is daarom om meer Chinese bedrijven te laten investeren in Suriname, 'zodat we Suriname kunnen helpen ontwikkelen: op sociaal en economisch gebied'. 'China heeft niet een cultuur van invasie en het overnemen van bezittingen. We hebben alleen de cultuur van het helpen van elkaar en proberen om samen dingen te realiseren tot welzijn van mensen.'

Als voorbeeld noemt hij de Dalian-asfalteringsprojecten die hebben geleid tot betere wegen en levensgenot van burgers. Ook het in aanbouw zijnde Wanica-ziekenhuis, dat met geld van Beijing wordt gebouwd, komt de Surinaamse bevolking ten goede, stelde de diplomaat. 'Waarom zouden Surinamers bezorgd moeten zijn dat China hier zaken zal overnemen?'

Asha Mungra: 'Vraagstuk van suïcide in Suriname moet meer aandacht krijgen'

'Er wordt bitter weinig gedaan op gebied van preventie, je hoort bijna niets meer, alles lijkt potdicht'


Het vraagstuk van zelfdoding of suïcide in Suriname moet volgens Asha Mungra, voorzitster van de Unie van Surinaamse Vrouwen (USV), meer aandacht krijgen. Ze komt tot de constatering dat er 'bitter weinig' wordt gedaan op het gebied van preventie. 'Je hoort bijna niets meer. Alles lijkt potdicht.' 

Mungra noemt het jaarlijkse gemiddelde aantal van 130 zelfmoordgevallen in Suriname 'betreurenswaardig'. Dit cijfer wordt genoemd in een persbericht van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) in verband met Wereld Suïcide Preventie Dag van gisteren, aldus vandaag, woensdag 11 september 2019, de Ware Tijd

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sterft er elke seconde wereldwijd één persoon door zelfmoord wat jaarlijks neerkomt op ongeveer 800.000. Rond de 79 procent van gevallen van zelfdoding vindt plaats in ontwikkelingslanden en is dit volgens WHO-cijfers de tweede voornaamste doodsoorzaak bij jongeren tussen 15 en 29 jaar.

Mungra zegt dat er meerdere oorzaken zijn voor zelfmoord. 'De basis is altijd dat men niet gelukkig is.' Ze stelt op grond van haar eigen constatering, dat er veelal een samenhang is tussen zelfmoord en de economische situatie van een land. Dat men financieel niet uitkomt is volgens haar een belangrijke oorzaak. Het is volgens de USV-voorzitster, afgaand op de economische situatie, niet uitgesloten dat er 'nog meer psychische problemen' zullen voorkomen, waardoor mensen die geestelijk niet voldoende weerstand daartegen kunnen bieden, zichzelf van kant zullen maken. 'Men raakt op een gegeven moment gefrustreerd.'

Het is volgens haar daarom zaak dat vroegtijdig wordt ingegrepen. Als voorbeeld dat het vraagstuk weinig aandacht krijgt, noemt ze de noodgedwongen sluiting van het Mind Console Centre van stichting Swarnapath in juli vorig jaar. Het centrum dat zich bezighield met suïcidepreventie is door een tekort aan geld - onder meer te wijten aan het subsidiebeleid van de regering - ermee opgehouden.

Het thema voor Wereld Suicide Preventie Dag was 'samenwerken om zelfdoding te voorkomen'. 'Dit betekent dat wij zullen moeten samenwerken om het probleem op te lossen, omdat het een algehele integrale aanpak behoeft waarbij diverse actoren betrokken zijn', stelt het PCS in haar verklaring. Om hieraan invulling te geven houdt het centrum op 7 oktober in samenspraak met de Pan Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) een congres met als thema 'Suïcide Preventie'.

Voor deze bijeenkomst worden diverse internationale sprekers uitgenodigd met expertise op het gebied van zelfmoord. Het PCS zal een voorstel doen voor een nationale aanpak voor Suriname.

‘s Lands Hospitaal viert haar respectabel 340-jarig bestaan

(Bron foto: 's Lands Hospitaal)
Bij viering drie gerenoveerde ruimtes in gebruik genomen


Het ‘s Lands Hospitaal vierde gisteren haar 340 jarig bestaan en nam daarbij ook drie gerenoveerde ruimtes in gebruik. Het gaat om de röntgenafdeling die helemaal verbouwd moest worden voor de installatie van een röntgenapparaat. Hiervoor was belangrijk dat de stroomvoorziening van de afdeling werd nagekeken en aangepast naar de hedendaagse eisen. 

'Onze diagnostische faciliteiten onder andere de röntgenafdeling was een verouderd systeem. We konden dus echt weinig. In de range van het aantal foto’s die we eigenlijk zouden moeten maken, van baby tot volwassen, daar kon het apparaat toen niet veel mee', zegt Dayasankar Mathoera, directeur van het ‘s Lands Hospitaal, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 11 september 2019.

Het is de bedoeling om de interne vrouwenafdeling, de verpleegzaalkamer zeven, welke ook tijdens de viering is gepresenteerd, als model te gebruiken voor het heel ziekenhuis. Mathoera vertelt, dat het plafond van de zaal omlaag gebracht is, er zuurstof uit de muur komt, de vloer herbetegeld is en er nieuwe bedden en bedschermen zijn geplaatst voor privacy. 'Het is een moderne verpleegzaal binnen een klassieke stijl van het ziekenhuis.' 

Ook de intensive care unit wordt uitgebreid en de afdeling hartbewaking (cardiologie klassekamers) is uitgebreid naar zes kamers waarvan drie met luxe faciliteiten. De ziekenhuisdirecteur vertelt verder, dat het laboratorium volledig wordt vernieuwd en dat de operatiekamer op een hoger niveau wordt gebracht. Het beddenhuis wordt ook verbeterd en is er is een nieuwe moeder- en kind zorgfaciliteit geprojecteerd. Hiervoor wordt er naar internationale donorfinanciering gezocht, omdat het project tussen de 9 en 12 miljoen Amerikaanse dollar zal kosten. 'Als de overheid bijvoorbeeld donorfinanciering aangaat hebben we het zo voorhanden, het is een project dat je in een jaar al gerealiseerd kan hebben met een soft lening die je in tien tot vijftien jaar als staat terug kan betalen, want het is een overheidsziekenhuis.' Het ziekenhuis kan dit niet uit de reguliere inkomsten betalen, maar het is wel een achievement voor de samenleving voor meerdere jaren, meent Mathoera.


Er komen volgens de directeur veel verwijzingen, waaronder ook van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, waardoor de noodzaak voor de doorvoering van de uitbreiding bestond. Het ziekenhuis is in beweging, ook voor wat betreft de zorgaanvraag, de zorgbehoefte is groter geworden, de dynamiek is enorm en ook de kwaliteitsdimensie is aan de orde, zegt hij.

Mathoera legt uit dat er gekeken wordt naar kwalitatief betere zorg, klantvriendelijk personeel, de facilitaire en diagnostische mogelijkheden, goede medische apparatuur en specialisten. Het vraagt een holistische aanpak, waarbij de factor mens centraal staat binnen de ziekenhuiszorg.

Mathoera stelt, dat bij zijn aantreden als directeur eind 2018 enkele project initiatieven waren waarvan delen beschreven waren en andere niet. Een aantal projectdossiers is geüpdatet en ontwikkeld waarna er prioriteiten zijn gesteld. Er is systematisch gekeken hoe aan de fondsen te komen. 'We hebben step by step de projecten opgezet en er is een aantal projecten die nu nog lopend zijn', zegt Mathoera. Hij benadrukt hoe belangrijk het nemen van de eerste stap is bij het initiëren van projecten.

Zo'n vijf ton aan plastic pesticideflessen opgehaald in jaar tijd in Nickerie

(Bron foto: Beta Debidien/de Ware Tijd)
Flessen gaan naar het buitenland voor recycling

'Geeft goed gevoel dat mensen zich bewust worden van gevaar dat schuilt in achteloos achterlaten lege flessen op rijstvelden'


In de afgelopen twee inzaaiseizoenen voor padie, overeenkomend met een kalenderjaar, is in Nickerie ongeveer vijf ton aan plastic pesticideflessen opgehaald. Na deze geslaagde pilot wordt nu nagegaan of het project in andere landbouwdistricten kan worden voortgezet, zegt Carmen van Dijk, hoofd van de afdeling Bestrijdingsmiddelen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), in de Ware Tijd van vandaag, woensdag 11 september 2019.

Veel rijstboeren die hun padiearealen laten bespuiten door landbouwvliegtuigen hebben de lege pesticideverpakkingen gedeponeerd in verzamelbakken op verschillende plekken. 'Het geeft een goed gevoel dat mensen zich bewust worden van het gevaar dat schuilt in het achteloos achterlaten van de lege flessen op de rijstvelden.' 

Het project begon in 2018 op voorstel van toenmalig LVV-minister Lekhram Soerdjan en liep officieel tot en met juli dit jaar. Van Dijk: 'We hebben daarna een evaluatie gemaakt en hebben geconcludeerd dat wij het project moeten voortzetten.'

Een probleem is echter de financiering voor nog een jaar, gemeten vanaf juli dit jaar. Van Dijk zegt dat de importeurs van de pesticiden in het kader van het inzamelproject van de flessen, een contract getekend hebben met milieu-instituut NIMOS voor een jaar. Ze hebben LVV tijd gevraagd om andere modellen uit te werken voor de voortzetting en eventuele uitbreiding van het project.

Als eerste district staat Saramacca op de lijst. De flessen die in Nickerie zijn verzameld, moeten nog worden getransporteerd naar Paramaribo. Van daaruit gaan ze naar het buitenland, voor recycling.

Touroperator en ondernemer beschadigt strand bij monding van de Nickerierivier - 'Dit stukje was gewoon een inham met modder'

(Bron foto's: Starnieuws)
Graafwerk- zaamheden en beach party's bedreigen ook mangrove- begroeiing


Bij de monding van de Nickerierivier worden al geruime tijd beheersdaden uitgevoerd door touroperator en ondernemer Lorenzo Ramcharan. De autoriteiten hebben hem aangezegd te stoppen met de werkzaamheden. In het weekend heeft de ondernemer nog een beach party georganiseerd op een stuk strand dat zich vormt door de fragiel herstellende mangrovebegroeiing. Door graafwerkzaamheden en ‘opruimingsactiviteiten’ heeft de ondernemer de kwetsbaarheid van het gebied alleen maar vergroot, zo schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 11 september 2019.

Hydroloog Siewnath Naipal, die zich inzet voor behoud van de mangrovebegroeiing, heeft zich al georiënteerd. 'De natuur moet niet kaalgeplukt worden', zegt hij.

De ondernemer is zijn activiteiten begonnen in afwachting op zijn vergunning voor het gebied dat valt onder het Ramsar-verdrag. Professor Naipal zegt dat het nog erg moeilijk is om een duidelijke prognose te maken van de situatie, omdat er 'klimaatveranderingen zijn, zeespiegelstijgingen en veranderingen in stroompatronen waarvan we wijs gebruik moeten maken'.

Zonder een direct antwoord te geven wat de effecten van de activiteiten van de ondernemer zijn voor het kwetsbaar gebied, zegt Naipal dat natuurbehoud belangrijk is en dat er op verantwoorde wijze gebruik van moet worden gemaakt, zodat er langdurig gebruik van kan worden gemaakt. Hij heeft zo op het eerste gezicht aanbevelingen gedaan om de risico’s van het kwetsbaar milieu te minimaliseren.

Deze negatieve gevolgen kunnen worden verminderd worden met onder andere een STU (sediment trapping unit). De kust kan dan beter worden verdedigd en zand en strandaanwinst kan beter worden beheerst. Ook de golfenergie kan worden beheerst en afzetting van sedimenten kan bevorderd worden om de kust te bevorderen, zegt Naipal.

Voor Naipal is het van belang dat het stukje strand op een juiste en verantwoorde manier wordt gebruikt. Als dit niet zal gebeuren, dan kan het averechts werken, meent de professor. Hij stelt dat het rivierwater nu rustig is, maar in de maanden december tot maart is het water erg onstuimig. 'Ik heb hints gegeven, zodat er zodanig gewerkt kan worden dat er ook mangrove groei plaatsvindt, afwas tegengegaan kan worden en tegelijkertijd mensen kunnen genieten van een stukje strand en natuur.'

Ramcharan zegt, dat hij al twintig jaar touroperator is. Hij heeft nationale als internationale tours georganiseerd. 'Dit stukje was gewoon een inham met modder. Ongeveer vier jaren terug ontstond het zandgedeelte, nu het zogenaamde strand. Niemand heeft er iets meegedaan en ik wil het maken tot een recreatieoord, waarbij de natuur behouden wordt.'

Hij merkt op dat hij zelfs wil meewerken aan alle voorstellen die er zijn om de natuur te behouden en te bevorderen. 'Ik heb wat kampen opgezet en heb een vergunning aangevraagd. Ik wil niet eens grondhuur, maar gewoon bruikleen met toestemming. Als ik dood ben, neem ik niets mee. Alles blijft hier, maar ik moest alle werkzaamheden stoppen, terwijl ik gratis werk hier verricht.'

Volgens hem betalen de bezoekers geen ‘koperen cent’ voor de plek. Hij was bezig palen te heien, zodat het zwemgebied afgebakend kan worden en zwemmers niet in de diepte zullen verdwijnen. Ramcharan wilde voor de vrouwelijke bezoekers een toilet bouwen, maar die werkzaamheden zijn stopgezet.

Hij doet er alles aan om zijn beheersdaden te vergoelijken en zegt dat hij niet aan de natuur komt, maar 'slechts blijft op het zandgedeelte'. 'De natuurbomen zijn langs het water en daar kom ik echt niet aan. Ik ben zelfs van plan om zelf mangrove- en parwabomen te planten om de kust tegen afwas te beschermen. De aanloop van mensen is groot. Op de zondag hadden we meer dan 600 man hier. Niet iedereen kan het zich permitteren om af te reizen naar het binnenland om een strand op te zoeken. Daarnaast zal hiermee het toerisme worden bevorderd', pleit Ramcharan die zijn aanvraag voor het gebied heeft ingediend.

Zijn activiteiten hebben echter vele wenkbrauwen doen fronsen. Hij heeft wekenlang beheersdaden gepleegd, alvorens er werd ingegrepen. Zijn aanvraag voor het gebied wordt met argusogen gevolgd.