woensdag 26 september 2018

Zeker 21 mensen omgekomen bij busongeluk in Peruaanse Andes

(Bron foto: TeleSUR/El Deber)
Bus in botsing met een auto op bergweg en stort neer in een rivier aan de voet van een kloof


Peruaanse autoriteiten zeggen woensdag 26 september 2018, dat maandag een bus in botsing is gekomen met een auto op een bergweg in de Andes en vervolgens is neergestort in een rivier aan de voet van een kloof, waarbij minstens 21 mensen omkwamen. 

Politiechef Marco Llanos zei dinsdag, dat er minstens 15 gewonden zijn gevonden.


Chumbivilcas burgemeester David Vera zei, dat de bus van Cuzco naar Santo Tomas reed. Tot nu toe is de oorzaak van de aanrijding niet bekend, echter een van de overlevenden, Antero Quispe, zei dat de bus met hoge snelheid reed over de ruwe weg tussen de districten van Cusco en Santo Tomas de Chumbivilcas.

Peru heeft een hoog aantal van dergelijke ongevallen. In januari noteerde het de dodelijkste crash in vier decennia, toen 52 mensen werden gedood toen een bus een steile helling afreed in de buurt van de hoofdstad van Lima.
(Suriname Mirror/The Associated Press/Indice7/Twitter/TeleSUR)

Twee 6.000 jaar oude menselijke skeletten gevonden op Braziliaanse bouwplaats aan autoweg BR-470

Skeletten mogelijk van mensen van een van de honderden Jiquabu-stammen


Twee 6.000 jaar oude menselijke skeletten met perfect bewaard gebleven tanden zijn gevonden op een Braziliaanse bouwplaats. De overblijfselen werden gevonden op een locatie langs de autoweg BR-470 in de gemeente Ilhota in de Braziliaanse deelstaat Santa Catarina. 

De schedels en botten van de skeletten lijken goed bewaard gebleven met de volledige set tanden nog steeds duidelijk zichtbaar. Men gelooft, dat de plek een eiland in een lagune was. Wetenschappers zeggen, dat de skeletten mogelijk afkomstig zijn van mensen van een van de honderden Jiquabu-stammen die tot 10.000 jaar geleden in Braziliƫ gewoond hebben, tot de koloniale periode.


De skeletten, die werden gevonden tijdens werkzaamheden om de weg in mei uit te breiden, werden naar het Beta Analytics-laboratorium in Florida verstuurd, dat vond dat ze 5.880 jaar oud zijn. Archeoloog Valdir Luiz Schwengber van de Universiteit van Zuid-Santa Catarina, die de vondst coƶrdineert, zei dat de skeletten ongeveer 60 centimeter onder het oppervlak werden gevonden.


Schwengber, zei dat het eiland geĆÆsoleerd zou zijn geweest en geen drinkwater zou hebben gehad. Experts geloven dat de site waarschijnlijk werd gebruikt voor ceremonies en begrafenisrituelen. 'Gegevens verzameld op de site geven aan dat ze een dieet van vis hadden, zoals meerval, snapper, zeebaars en corvina', aldus Schwengber. 'De kleine omvang van de vis geeft aan dat de voedselvoorraden de jonge vis waren die in ondiepe wateren aanwezig was.'

Bronnen suggereren dat Portugese ontdekkingsreizigers in Braziliƫ aankwamen, dat werd bewoond door honderden Jiquabu-stammen, waarvan de vroegste ongeveer 10.000 jaar geleden was in de hooglanden van Minas Gerais.Deze inwoners werden 'Indiƫrs' genoemd door de Portugezen. Experts geloven, dat deze vroege stammen deel uitmaakten van een golf van migrantenjagers die vanuit Aziƫ naar Amerika kwamen, misschien via de Beringstraat. Deze culturen hebben nooit verslagen geschreven of permanente landbouw ontwikkeld, dus er is heel weinig bekend over.

Ten tijde van de Europese ontdekking wordt aangenomen dat Braziliƫ maar liefst 2.000 stammen had die semi-nomadisch waren.

De skeletten bevinden zich nu in een laboratorium dat eigendom is van een bedrijf genaamd Tuburao, waar ze verder worden geanalyseerd. Het gebied waar de skeletten werden gevonden, is omheind en zal naar verluidt een educatieve ruimte worden.

Onderzoek van eerder dit jaar bracht aan het licht, dat delen van het Amazonegebied waarvan eerder werd gedacht dat het onbewoond was, al in 1.250 AD bewoooond werd door bloeiende populaties van wel een miljoen mensen. Archeologen onthulden bewijs, dat er tot 1.500 dorpen in het regenwoud waren in de omgeving van grote rivieren - waarvan tweederde nog moet worden ontdekt. Deze bloeiende bevolkingen werden vervolgens gedecimeerd door de komst van Europese kolonisten en hun ziektes.


(Suriname Mirror/RicTV/The Daily Mail/YouTube/Gauchazh)

Populatie zoogdieren in Atlantisch Bos Braziliƫ afgelopen vijfhonderd jaar gehalveerd....

'Het bos is nog maar een schaduw van wat het ooit was'


- Oorspronkelijk besloeg het Atlantisch Bos 1.1 miljoen vierkante kilometer, nu 0,143 miljoen vierkante kilometer
- Activiteiten zoals houtkap en landbouw, maar ook bosbranden, hebben bos gereduceerd, met grote impact op de populatie zoogdieren


De populatie zoogdieren in het Atlantisch Bos in Braziliƫ is in de afgelopen vijfhonderd jaar gehalveerd. Menselijke activiteiten zijn daarvan de belangrijkste oorzaak, zeggen Britse onderzoekers van nieuw onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Public Library of Science ONE.

Volgens het onderzoek van de Universiteit van East Anglia liggen vijf eeuwen van overexploitatie aan de oorzaak van de drastische daling. Ze vergeleken beschrijvingen van soorten uit de afgelopen dertig jaar met data die teruggaan tot de koloniale tijd in Braziliƫ.

Oorspronkelijk besloeg het Atlantisch Bos 1.1 miljoen vierkante kilometer. Het bevindt zich voornamelijk langs de kunst van Braziliƫ, maar strekt zich uit tot Argentiniƫ en Paraguay. Het woud heeft de status van Unesco-werelderfgoed. Activiteiten zoals houtkap en landbouw, maar ook bosbranden, hebben het bos gereduceerd tot 0,143 miljoen vierkante kilometer. Dat heeft grote impact gehad op de populatie zoogdieren.

Een ocelot (Bron: Juliano Bogoni)
Om erachter te komen welke ecologisch gerelateerde soorten het snelst zijn verdwenen, keken de onderzoekers naar individuele soorten en groepen zoogdieren Ze ontdekten dat toproofdieren en grote carnivoren zoals jaguars en poema's en grote herbivoren zoals tapirs tot de groepen met de grootste daling behoren.

'Deze resultaten laten zien, dat er dringend actie ondernomen moet worden om deze fragiele ecosystemen te beschermen', zegt Carlos Peres van de Universiteit van East Anglia. 'In het bijzonder is het zaak omvangrijker onderzoek te doen op regionale schaal, zodat we plaatselijke patronen in en oorzaken van dit verlies aan soorten kunnen herkennen.'

Juliano Bogoni, postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van SĆ£o Paulo en hoofdauteur van de studie, zegt dat het woud 'nog maar een schaduw is' van wat het ooit was. 'Een ineenstorting van deze omvang hebben we niet eerder meegemaakt, niet in de geschiedenis en niet in de prehistorie. En hij kan direct toegeschreven worden aan menselijke activiteit.'

(Suriname Mirror/The Irish News/University of East Anglia/IPS)

Zes regeringen vragen Internationaal Strafhof, De Haag, onderzoek in Venezuela te openen

Regeringen van Argentiniƫ, Canada, Chili, Colombia, Paraguay en Peru willen onderzoek

(Bron foto: Human Rights Watch)

Zes regeringen hebben een ongekende stap gezet door het Internationaal Strafhof (ICC, International Criminal Court) te verzoeken een onderzoek in Venezuela te openen, aldus Human Rights Watch vandaag, woensdag 26 september 2018. 

De regeringen van Argentiniƫ, Canada, Chili, Colombia, Paraguay en Peru hebben vandaag de situatie in Venezuela doorverwezen naar Officier van Justitie van het ICC, Fatou Bensouda, voor onderzoek. Dit is de eerste keer dat regeringen van ICC-leden een onderzoek hebben verzocht naar mogelijke misdaden die zich volledig op het grondgebied van een ander land hebben voorgedaan.

'Deze ongekende stap weerspiegelt de groeiende alarmsituatie onder andere landen over de catastrofe inzake de mensenrechten die Venezuela heeft overgenomen', zegt JosƩ Miguel Vivanco, directeur Amerika's van Human Rights Watch.

'Met het verzoek aan de Officier van Justitie van het ICC maken deze regeringen duidelijk, dat het totale gebrek aan rechtvaardigheid voor de voortdurende misstanden van Venezuela onaanvaardbaar is.'

In twee repressies, in 2014 en 2017, hebben Venezolaanse veiligheidstroepen systematische schendingen gepleegd tegen critici, waaronder martelingen, blijkt uit onderzoek van Human Rights Watch. Ze hebben tussen april en juli 2017 meer dan 5.400 mensen aangehouden. Leden van de veiligheidstroepen hebben de gedetineerden zwaar geslagen en gemarteld met elektrische schokken, verstikking, aanranding en andere wrede technieken.

Onderzoek van Human Rights Watch toont ook aan, dat de misstanden geen geĆÆsoleerde gevallen waren of het resultaat van excessen door valse leden van de veiligheidstroepen. In plaats daarvan pleegden verschillende veiligheidstroepen herhaaldelijk wijdverbreide misstanden gedurende een periode van meerdere maanden op meerdere locaties in het hele land, inclusief in gecontroleerde omgevingen zoals militaire installaties, zowel in 2014 als in 2017. In november 2017 heeft Human Rights Watch met de Officier van Justitie van het ICC de bevindingen van de organisatie over systematisch misbruik door Venezolaanse veiligheidstroepen gedeeld.

Omdat het ICC een laatste redmiddel is, staat de Officier van Justitie voor een hoge drempel. Haar huidige vooronderzoek zal analyseren of misdaden die zijn vastgelegd in het ICC-verdrag zijn gepleegd; of die misdaden voldoende ernstig zijn om de aandacht van het Hof te verdienen; en of de nationale autoriteiten daadwerkelijk geloofwaardige onderzoeken uitvoeren en, indien nodig, vervolging van de zaken onder ICC-overweging.

Venezolaanse functionarissen lijken geen maatregelen te hebben genomen om misbruik te voorkomen en hebben niets gedaan om degenen die verantwoordelijk zijn voor ernstige schendingen ter verantwoording te roepen. In plaats daarvan hebben ze de misstanden vaak gebagatelliseerd of onaannemelijke algemene ontkenningen afgegeven.

VS-president Trump: 'Alle opties liggen op tafel met betrekking tot Venezuela'

Nieuwe sancties VS tegen onder andere Cilia Adela Flores, de echtgenote van Maduro


'Alle opties liggen op tafel met betrekking tot Venezuela', zei de Amerikaanse president Donald Trump vandaag, woensdag 26 september 2018, in New York, een dag nadat zijn regering de entourage van president Nicolas Maduro sancties had opgelegd. 

'Alle opties liggen op tafel. Allemaal. De sterke en de minder sterke. Elke optie. En je begrijpt wat ik bedoel met sterk. Elke optie ligt op tafel met betrekking tot Venezuela', zei Trump. De Amerikaanse president merkte op, dat er een grote Venezolaanse gemeenschap leeft in de Verenigde Staten, maar gaf geen verdere details.Trump had gisteren tijdens een toespraak tot de algemene vergadering van de VN nog opgeroepen tot het herstel van de democratie in Venezuela, kort nadat zijn regering sancties had uitgevaardigd tegen vier personen uit de entourage van de president, onder wie Cilia Adela Flores, de echtgenote van Maduro, en vicepresidente Delcy Rodriguez.

De ooit bloeiende economie van Venezuela bevindt zich al geruime tijd in een neerwaartse spiraal. Ook is een massale uittocht van mensen bezig, die op de vlucht zijn voor de economische ontberingen en de politieke chaos in het land.

(Suriname Mirror/Belga/CNBC/YouTube)

Paramaribo twee dagen toneel van internationaal pluimvee symposium

Doel symposium is up-to-date informatie verstrekken over verbeteren broedprocessen


Het vijfde jaarlijkse Internationale Technische Symposium van de Caribbean Poultry Association (CPA) wordt morgen, donderdag 27 september 2018, en vrijdag in Paramaribo gehouden. Deelnemers gaan zich buigen over het concurrentievermogen van de pluimvee-industrie in het Caribisch gebied. Het symposium wordt georganiseerd door de regering samen met de Associatie Pluimvee Sector Suriname (APSS) en L&B Surimix NV. 

Het symposium heeft twee sub-thema's, namelijk meer efficiƫntie doorvoeren bij de diverse fasen van het broedproces en intra-regionale handelskwesties bij de import en export van pluimvee producten. De hoofdorganisator van het symposium is de CPA, gevestigd op Jamaica, een volledig particuliere vereniging, gefinancierd door het lidmaatschap van de diverse leden.

Dit 2-daagse symposium zal worden bijgewoond door CPA-leden uit het hele Caribisch gebied. Sprekers op het symposium komen uit de VS, Braziliƫ, Guatemala, Guyana, Suriname en Trinidad & Tobago.

Het doel van het symposium is om up-to-date informatie te verstrekken over het verbeteren van broedprocessen om als zodanig gezondere kuikens te produceren, kuikensterfte te verminderen en uiteindelijk gezondere kippen te krijgen.

De handelskant van het symposium zal zich bezighouden met het identificeren van de beperkingen bij de handel in pluimveeproducten tussen de Caricom landen en de ontwikkeling van systemen om dergelijke beperkingen te elimineren of te minimaliseren, deelt de organisatie mee.

Tijdens dit symposium zal de nadruk worden gelegd op de stappen die worden genomen om de pluimveesector te verbeteren en te vergroten en zodoende de voedselzekerheid te bevorderen, sociaaleconomische vooruitgang te creƫren, en bij te dragen aan ondernemerschap en werkgelegenheid.

OM CuraƧao eist 15 jaar cel tegen Venezolaan voor reeks overvallen

Venezolaan ook verdacht van poging tot doodslag op- en diefstal/afpersing van een agent


De rechtszaak van het Openbaar Ministerie (OM) CuraƧao heeft vandaag, woensdag 26 september 2018, tegen C.A.C.-V. (Venezuela, 1991) 15 jaar gevangenisstraf geĆ«ist voor een reeks gewelddadige zaken, opgenomen in de onderzoeken 'Castorweg', 'Paseata' en onderzoek 'Escape'. Dit meldt het  OM in een persbericht.

Hem wordt onder andere ten laste gelegd
een gewapende overval op 28 april 2016 in de wijk Kanga,
een zware mishandeling op 30 maart 2016 waarbij hij een winkeleigenaar door een kogelschot heeft verwond,
een gewapende overval op 12 mei 2016 op Toko Hong in de Elmerstraat,
een diefstal op 18 mei 2016 uit een woning aan de Witteweg en
een diefstal gepleegd op 31 mei 2016 en in deze zaken is hem ook vuurwapen bezit ten laste gelegd.

Hem wordt ook ten laste gelegd poging tt doodslag op een politie-agent, diefstal/afpersing van een politie-agent en diefstal/afpersing op 31 mei 2016.

Verder heeft hij op 18 maart 2018 getracht uit de gevangenis te ontvluchten door zijn cel te vernielen en prikkeldraad door te knippen. Het bleef bij een poging tot ontvluchting.

Door een slachtoffer is 5.198 gulden als schadevergoeding geƫist. De Officier van Justitie heeft de rechter gevraagd deze toe te wijzen.

De rechter doet over drie weken in deze zaak uitspraak, 17 oktober om tien uur ‘s morgens.

ComitƩ Mama Sranan Wiki houdt 28 september een volksprotest op het Vlaggenplein

'Wij weigeren nog langer lijdzaam toe te zien hoe moeders, zusters, tantes, oma’s, nichten en buurvrouwen gebukt gaan onder armoede'


Het ComitĆ© Mama Sranan Wiki houdt komende vrijdag een volksprotest op het Vlaggenplein. Mama Sranan Wiki bestaat uit een aantal Surinaamse vrouwen, dat bij elkaar is gekomen, omdat men de huidige economische situatie in het land beu is. Deze vrouwen hebben onderling gesproken hoe zij bepaalde zaken kenbaar kunnen maken en hun ongenoegen zouden kunnen uiten ten aanzien van deze situatie. 

Gisteren was het Orange Day en op deze dag wordt extra aandacht besteed aan het geweld tegen vrouwen en meisjes.

'Wij weigeren nog langer lijdzaam toe te zien hoe moeders, zusters, tantes, oma’s, nichten en buurvrouwen gebukt gaan onder armoede. In het kader hiervan hebben wij dus besloten om vrijdag aanstaande een protestactie op touw te zetten, waarbij wij de gehele Surinaamse bevolking oproepen, maar meer met de focus op vrouwen en meisjes die het zwaar te verduren hebben met betrekking tot de slechte economie in het land en hierdoor gestort zijn in een situatie van armoede, op te komen', zegt Xiomara Cadogan, een van de initiatiefneemsters binnen het comitĆ©, vandaag, woensdag 26 september 2018, in het Dagblad  Suriname.

Er is vervolgens besloten verschillende actoren uit te nodigen, zoals de diverse politieke organisaties en het maatschappelijk middenveld om bij elkaar te komen en ondersteuning te bieden aan deze actie. De focus ligt in het bijzonder op de armoede waarin de Surinaamse gemeenschap in de afgelopen jaren gedompeld is. Het comitƩ wil de aandacht van de regering vragen daarvoor.

'Tijdens de actie willen wij echt naar voren brengen de stem van de vrouw die gehoord moet worden. Het maatschappelijk middenveld hebben we uitgenodigd, omdat die vertegenwoordigd is in het comitƩ. Het politiek veld is uitgenodigd, omdat we van mening zijn dat het de politiek is die belast is met het bestuur in het land. Hierbij hebben wij ons eveneens gericht op de vrouwen binnen de politiek om hun ondersteuning te geven in eerste instantie als vrouw, maar ook als politieke organisatie. We gaan ervan uit dat als het zo mocht zijn dat de een bepaalde politieke partij in het land het bestuur van het land heeft overgenomen, zij rekening moeten houden met de punten die ons als burgers knellen en in het bijzonder de vrouw.'

Op die dag moet men zich verzamelen bij het Vlaggenplein, waar verschillende deelnemers de kans zullen krijgen on hun zegje te doen in wat hun knelpunten zijn. Er zullen met bordjes en leuzen gescandeerd, echter blijft dit een vreedzaam protest. 'We zullen gewoon ons stem laten horen en ons misnoegen uiten en aangeven welke richting wij als volk willen.'

Vanwege de ervaring opgedaan bij andere organisaties, waarbij protestacties min of meer niet door zijn gegaan doordat zij geen vergunning konden krijgen, is het comitƩ tijdig gestart met het in orde maken hiervan. Volgens Cadogan verkeert het comitƩ nu in de fase om dit in orde te krijgen en dat het geenszins de bedoeling is verweten te worden dat men met onderhandelbare mensen te maken heeft. 'We hebben sowieso daarmee rekening gehouden en zijn bezig met het maken van afspraken met de actoren die daarover gaan. Het comitƩ is overigens al een hele tijd bezig te mobiliseren en is wel op schema', aldus Cadogan.

Politieauto over de kop op Patamaccaweg - Drie agenten gewond geraakt

Bestuurder verliest de controle over de besturing waardoor auto van de weg raakt


Een auto van het Korps Politie Suriname (KPS) is afgelopen weekend over de kop geslagen op de Patamaccaweg ter hoogte van kilometer 12, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 26 september 2018.

De Ford Ranger was op weg naar het Amerikaanse goudmijnbedrijf Newont ofwel de Merian-mijn voor surveillance.

Ten tijde van het incident zaten drie agenten in de wagen. Door tot nog toe onbekende redenen verloor de bestuurder de controle over de besturing, waardoor de wagen van de weg raakte en over de kop ging.

De agenten zijn gewond geraakt, maar verkeren buiten levensgevaar. De politie van Moengo is belast met het onderzoek. 

Weer verlaten inheemse dorpen de VIDS van Theo Jubitana - Wordt of is de VIDS een lege huls?

Granman Ashongo Alalaparoe van de Trio’s en zes dorpshoofden stappen uit de VIDS

-‘U heeft zich nooit en te nimmer bekommerd om ons hier in het zuiden, dan alleen over onze rug heen steeds projecten te doen die totaal niets met onze ontwikkeling te maken hebben’
- Jubitana: 'Dit is onderdeel van het plan om de VIDS te breken'


Granman Ashongo Alalaparoe van de Trio’s heeft samen met zes dorpshoofden het lidmaatschap van de  Vereniging van Inheemse Dorpshoofden van Suriname (VIDS) opgezegd. Dat staat in een brief van het grootopperhoofd aan de VIDSs onder leiding van Theo Jubitana, zo bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 25 september 2018. 

‘U heeft zich nooit en te nimmer bekommerd om ons hier in het zuiden, dan alleen over onze rug heen steeds projecten te doen die totaal niets met onze ontwikkeling te maken hebben’, luidt een deel van het schrijven.

Volgens een ingewijde dichtbij de granman staat bijvoorbeeld in het jaarprogramma van de VIDS, dat er naar fondsen gezocht wordt om projecten in alle dorpen uit te voeren, zoals trainingen voor capaciteitsversterking. 'We zien wel dat deze trainingen worden verzorgd in andere dorpen, maar wij worden niet getraind. We voelen ons hierdoor misbruikt', zegt de bron. 'Wanneer we vragen waarom onze dorpen geen trainingen krijgen, moeten we horen dat de VIDS geen geld heeft. Dit is een stiefmoederlijk behandeling.'

(Bron foto: de Ware Tijd)
Met de granman hebben de hoofden van alle Triodorpen de organisatie de rug toegekeerd, Kwamalasamutu, Alalapadoe, Sipaliwini, Coeroeni, Amatopo en Tepu. De hoofdkapiteins Reshoede Wakusha van Kwamalasamutu en Shaupe Mosesi van Tepu zijn hiermee uit het hoofdbestuur van de VIDS gestapt. De bedoeling is volgens de bron om een aparte organisatie te vormen samen met andere dorpen die ook uit de Vids zijn gestapt. 'We willen al lang uit de VIDS . Toen we hoorden dat andere dorpen uit de VIDS zouden treden, hebben we dat ook gedaan', zegt de bron.

Mogelijk wordt vandaag duidelijk of ook granman Aptuk Noewahe van de Wayana's en de dorpshoofden in zijn gebied uit de VIDS zullen treden.

 In de brief staat verder, dat de VIDS de dorpshoofden verkeerd heeft geĆÆnformeerd over de grondenrechtenkwestie. De ingewijde wijst erop, dat de VIDS in december 2017, bij de aanname van de Wet Beschermde Dorpsgebieden in De Nationale Assemblee, aan de granman en anderen heeft voorgehouden, dat het ging om een voorlopige oplossing van het grondenrechtenvraagstuk. 'Dat is niet waar, omdat in het stappenplan staat dat een ieder vrij is om zijn grenzen te bepalen', stelt de bron.

Overigens, de wet - die nog niet van kracht is - verbiedt de overheid om binnen een straal van 5 kilometer van de dorpen concessies uit te geven.

VIDS  -voorzitter Theo Jubitana wil niet inhoudelijk ingaan op de brief. 'We betreuren de stap van de Triodorpen, maar dit is onderdeel van het plan om de VIDS te breken. Wij gaan intern hierover overleggen om te zien hoe onze organisatie te behouden.' Volgens hem zal de organisatie naar de dorpen gaan om met de besturen te praten en die opnieuw te wijzen waarvoor de VIDS gaat. 'Buitendien betwijfel ik of deze besluiten zijn genomen in samenspraak met bewoners van de dorpen, omdat sommige mensen die in de dorpsbesturen zitten, niet op de hoogte zijn van deze ontwikkeling', aldus Jubitana.


College financieel toezicht verzoekt minister van Financiƫn CuraƧao de begroting 2018 aan te passen

Minister-president Rhuggenaath zegt reis naar New York af vanwege brief van Cft


CuraƧao heeft het College financieel toezicht (Cft) nog niet kunnen overtuigen dat het wel goed komt met de uitvoering van de begroting 2018 en krijgt van Cft tot 9 oktober om haar huiswerk over te doen. En opnieuw dreigt de toezichthouder met een bericht aan de Rijksministerraad (RMR), waarvan de Nederlandse premier Mark Rutte voorzitter is, plus eventueel het advies tot het geven van een ‘aanwijzing’ aan de regering in FĆ²rti. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 26 september 2018.

Dit blijkt uit de antwoordbrief van 25 september van Cft-voorzitter Raymond Gradus gericht aan minister van FinanciĆ«n, Kenneth Gijsbertha, maar conform procedure – en om de ernst kracht bij te zetten – ook aan Statenvoorzitter William Millerson.Minister-president Eugene Rhuggenaath heeft een voorgenomen reis naar New York, waar hij de overige premiers van het Koninkrijk zou ontmoeten tijdens een vergadering van de Verenigde Naties (VN). mede om deze ‘prioriteit’ afgezegd. De inhoud van de Cft-brief is dan ook pittig, aldus het dagblad.

Op vrijwel Ć”lle punten vindt het Cft dat wat Gijsbertha eerder deze maand, op 12 september, presenteerde onvoldoende is. Eerder adviseerde het College een begrotingswijziging waarin voor 82 miljoen gulden wordt ‘omgebogen’ (aan bezuinigingen en meeropbrengsten) om de lopende begroting alsnog sluitend te krijgen.

Partido Alternativo Real (PAR) op CuraƧao bestaat 25 jaar en viert dat met een symposium

'Er moet een mentaliteitsverandering komen op CuraƧao, in alle lagen van de bevolking'


De Partido Alternativo Real (PAR) bestaat 25 jaar en dat werd afgelopen zaterdag gevierd met een symposium in de aula van de University of CuraƧao. Thema was ‘The Next 25 Years’. Daar was ook PAR-Statenlid Stephen Walroud bij die naar zijn bevindingen gevraagd werd, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 26 september 2018. 

Belangrijkste conclusie: er moet een mentaliteitsverandering komen op CuraƧao, in alle lagen van de bevolking.

De dag begon met Jurenne Hooi. Zij is de afgelopen maanden druk in de weer met het project ‘integrale armoedebestrijding’, zoals dat is opgenomen in het regeerakkoord. Er loopt inmiddels een urgentieprogramma in vier wijken, bij wijze van pilot.


'Nou, mevrouw Hooi was de eerste, dus iedereen zat nog wat rond te kijken, maar binnen een minuut was iedereen wakker. Klaarwakker', vertelt Walroud.

'Niks feestelijke stemming meer, iedereen stond meteen met twee benen op de grond. Kijk, mevrouw Hooi heeft in Nederland gestudeerd en gewerkt, dus ze heeft zich de Nederlandse manier toegeĆ«igend van gewoon keihard zeggen waar het op staat. Haar boodschap was ontnuchterend: ‘we zijn op CuraƧao goed in het bouwen van mooie geveltjes, maar achter die geveltjes is het een grote puinhoop. Het gebouw zelf is daarbij van karton. En we kunnen prachtige rapporten schrijven, maar als het erop aan komt, dan geven we niet thuis. De armoede op CuraƧao groeit met de dag en de oorzaken zijn ook duidelijk. De belangrijkste oorzaak is dat de mentaliteit bij velen niet deugt. Ga zelf eens kijken in de achterstandswijken, want zo moet je het ook gewoon durven noemen! Daar begint het mee, het probleem dĆŗrven benoemen. Je schrikt je kapot. We hebben heel, heel veel te doen de komende 25 jaar Ć©n we zullen het anders moeten doen. Allemaal. We moeten de gevels de gevels laten en aan de achterkant aan de slag.’

Yvonne Maabo (NDP) uit Brokopondo beƫdigd als lid van De Nationale Assemblee

Maabo vervangt Frederik Finisie, die bedankt heeft om districtscommissaris te worden


Yvonne Maabo (NDP) uit Brokopondo is gisteren, dinsdag 25 september 2018, beĆ«digd als lid van De Nationale Assemblee. De NDP-fractie bestaat nu 42% uit vrouwen, Maabo is de elfde vrouw in de fractie van 26 leden. Een trend die navolging verdient, benadrukte fractieleider AndrĆ© Misiekaba. 

16 Van de 51 Assembleeleden is vrouw. Diana Pokie (ABOP) merkte op, dat in haar fractie 40% vrouw is.

Toen fractieleider Gregory Rusland zijn felicitatieboodschap uitsprak, werd al geroepen dat bij de NPS-fractie 50% vrouw is, zo schrijft Starnieuws.


Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons verwelkomde Maabo in het parlement. Zij, afkomstig uit het onderwijsveld, in de plaats gekomen van Frederik Finisie, die bedankt heeft om districtscommissaris te worden.

Geerlings-Simons verwacht, dat Maabo zich zal ontwikkelen als een sterk vrouwelijk Assembleelid. De begeleiding vanuit het college zal er zijn om haar wegwijs te maken in het werk. Maabo werd verwelkomd door alle fracties en de regering.

Het nieuwe lid beloofde haar uiterste best te doen. Zij zal vooral een stem zijn voor de kinderen uit Brokopondo en andere delen van het binnenland voor gelijke ontwikkelingskansen. Maabo heeft 26 jaar gewerkt in het onderwijs. Verder is ze actief als sociaal werkster in het district. Maabo is zich ervan bewust, dat het een periode met veel uitdagingen wordt. Zij zal zich ook sterk maken voor ondernemerschap.

Tweede agent in verzekering gesteld in afpersingszaak medewerkers ECD

Aangehouden tweede agent zou tussenpersoon zijn geweest tussen winkelier en hoofd ECD


In het onderzoek naar vermoedelijke afpersing van een winkelier door medewerkers van de Economische Controledienst (ECD) is een tweede politieagent in verzekering gesteld. Inspecteur E.M. werd maandag gearresteerd. Dit bevestigt politiewoordvoerder Humphrey Naarden vandaag, woensdag 26 september 2018, in de Ware Tijd.

M. wordt verdacht van medeplichtigheid aan omkoping of medeplegen van omkoping.

In deze zaak zijn vrijdag het hoofd van de ECD, inspecteur E. R. en de burger Danny aangehouden. Daags daarna werd winkelier D.J. aangehouden, bij wie smokkelwaar in beslag was genomen. Hij had aangifte van afpersing gedaan tegen de ECD'ers. Naar verluidt heeft inspecteur R. verklaard, dat de ondernemer juist had geprobeerd om haar om te kopen, om onder de te betalen boete uit te komen.

De man beweert in totaal Srd 160.000 te hebben afgestaan. De inspecteur zou van dat bedrag Srd 120.000 hebben ontvangen. In eerste instantie zou Srd 200.000 van hem zijn geƫist. Omdat D.J. verklaarde niet over zoveel geld te beschikken werd een regeling getroffen voor een lager bedrag, beweert de ondernemer. Bij hem waren 25 dozen smokkelsigaretten en zeven dozen alcoholische drank in beslag genomen.

De maandag aangehouden inspecteur M. en Danny zouden als tussenpersoon hebben gefungeerd tussen de winkelier en het hoofd van de ECD.

Assemblee behandelt ontwerpwet die accountantssector moet gaan ordenen

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)
'Goede ordening van de financiƫle sector middels wet- en regelgeving is zeer van belang'


De Nationale Assemblee is gisteren, dinsdag 25 september 2018, in commissieverband gestart met de behandeling van een wetsvoorstel voor het instellen van een ‘Charter instituut’ voor het beroep van accountant. Als er inderdaad een nieuwe wet komt, dan gaat die niet slechts het beroep ordenen. Deze wet dient ook voor versterking en verdere aanpassing van wetgeving in de financiĆ«le sector, met het oog op corruptiebestrijding in de gemeenschap, bij instituten en de overheid en zal een belangrijk instrument zijn in het streven naar transparantie.

Commissievoorzitter Amzad Abdoel (NDP) wees op het belang van deze wet. De internationale regelgeving voor accountants is in de afgelopen decennia aangepast aan de complexiteit en internationalisering van de financiƫle wereld. Een goede ordening van de financiƫle sector middels wet en regelgeving, is in deze voor elk land, zeer van belang. Ook voor Suriname, benadrukte Abdoel.


De ontwerpwet 'houdende regels inzake het accountantsberoep en instelling van een instituut voor Chartered Accountants' (zie hierna) is ingediend door Jennifer Simons en Rossellie Cotino (NDP). In de commissie van rapporteurs hebben naast Abdoel ook zitting Dinotha Vorswijk (ABOP), Jenny Warsodikromo (NDP), William Waidoe (PL), Grace Watamaleo (NDP), Riad Nurmohamed (VHP) en Jennifer Vreedzaam (NDP). De initiatiefnemers Simons en Cotino zijn bijgestaan en ondersteund door het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) en de Surinaamse Vereniging van Accountants.Abdoel merkte tijdens de openbare commissievergadering op, dat op alle internationale podia  gesproken wordt over 'tranparency and accountability'. 'Wij zijn al een tijdje begonnen met de ordening en regulering van de financiĆ«le sector middels verschillende wetten en deze ontwerpwet zal een zeer belangrijke en essentiĆ«le aanvulling zijn op die lijst en in dat traject. Bij de behandeling van de Wet op de Jaarrekening hebben wij nog uitgebreid gesproken over het belang en de noodzaak van deze ontwerpwet. Zie dus deze ontwerpwet in het verlengde van een zeer positief en markant traject dat er bewandeld wordt in de verdere ordening van de financiĆ«le sector. De rol van een instituut chartered accountants is in deze absoluut niet te verwaarlozen.'

Volgens de Memorie van Toelichting beoogt deze ontwerpwet de beroepsorganisatie in al deze ontwikkelingen als hoeder van een goed functionerende beroepsgroep naar voren te schuiven en betere waarborgen te bieden voor een adequate beroepsuitoefening. De ontwerpwet biedt randvoorwaarden om onder meer een wettelijke kader te regelen voor het accountantsberoep.

Abdoel ging artikelsgewijs in op de inhoud van de wet. Bij de definitie van accountant wordt  aangegeven dat onder accountant wordt begrepen degene die in het bezit is van een accountantsdiploma verstrekt door een erkende accountantsopleiding.'De vraag hier is, moet de accountantsopleiding alleen erkend zijn of geaccrediteerd of erkend en geaccrediteerd zijn?', wilde de commissievoorzitter weten.

Het in te stellen instituut zal als doel hebben het bevorderen van een goede beroepsuitoefening door accountants in Suriname. Abdoel vindt dat deze doelstelling wat ruimer geformuleerd kan worden. Het gaat volgens om veel meer dan een goede beroepsuitoefening alleen. 'Ik dacht ook dat het ging om het beroep integer te kunnen uitoefenen, op een kwalitatief veel hoger niveau, naar internationale standaarden en maatstaven. Belangrijk is ook de internationale samenwerking die zal ontstaan tussen deze beroepsorganisatie en andere organisaties.'

Hij vindt, dat iemand die in het buitenland zit, niet het werk van accountant hier moet kunnen doen en aan de andere kant moet een internationale accountantsbureau ook hier een vestiging hebben en hier mensen in dienst hebben om het werk van dit land te kunnen doen. 'Het moet niet langer zo zijn, dat accountants die niet eens in dit land wonen/gevestigd zijn, werk van miljoenen van de overheid krijgt terwijl wij hier onze eigen mensen met werk kunnen voorzien, en ook nog werkgelegenheid kunnen scheppen.'

Minister Stephen Tsang van HI&T heeft wat meer ruimte gevraagd om de vragen te beantwoorden. Assembleevoorzitster Geerlings-Simons verdaagde de openbare commissievergadering naar morgen.

(Suriname Mirror/Starnieuws/de Ware Tijd/Scribd Suriname Mirror/YouTube)

Suriname Herald zwicht onder dreiging door de staat van een rechtszaak

Suriname Herald biedt president Bouterse haar verontschuldigingen aan

- Nieuwswebsite lijkt met onderstaande rectificatie nu toch te erkennen, dat haar volledige berichtgeving over Bouterse onjuist was 
- maar, erkent dat niet expliciet in haar rectificatie, het is slechts een verontschuldiging


'Time Media N.V. is een nieuwsmedium dat onder de naam “Suriname Herald” nieuwsberichten en/of actualiteiten publiceert. Zij doet zulks vanaf 2012 en heeft bij haar nieuwsgaring altijd als uitgangspunten gehanteerd de urgentie van het bericht, het nut van publicatie, de reikwijdte daarvan en de invloed op de betrokkenen in het bijzonder en de samenleving in het algemeen. Het is eigen aan het nieuwsmedium dat bij het plegen van nieuwsgaring steeds de principes van zorgvuldigheid en integriteit in acht dienen te worden genomen, onafhankelijk van beĆÆnvloeding door enig individu, enige groep of organisatie en los van eigen politieke voorkeuren en inzichten.

Het nieuwsitem “Jason Pinas van Suriname Herald aangevallen door ‘We zijn moe’” van oktober 2016, is slechts een voorbeeld van het vorenstaande.
Naar aanleiding van dit artikel heeft de directeur van het Nationaal Informatie Instituut, de heer Clifton Limburg, Suriname Herald zelfs een pluimpje gegeven voor haar onafhankelijke, Ć”-politieke berichtgeving.

Op 23 september 2018 heeft Suriname Herald om 00.30 uur een bericht gepubliceerd onder de noemer: “Breaking news: President Bouterse met spoed naar Cuba vertrokken”.
Indachtig de journalistieke principes zoals hierboven genoemd heeft Suriname Herald, nadat haar gebleken was dat president Bouterse niet naar Cuba is vertrokken, op 23 september 2018 om 16.31 uur een ander bericht geplaatst onder de noemer “President Bouterse niet naar Cuba, maar wel naar Militair Hospitaal”.

Op dinsdag 25 september 2018 is bij wege van een deurwaardersexploit een schrijven van een advocaat ontvangen, welke bestemd is voor Suriname Herald en Claudia Tanoeleksono, de hoofdredacteur van Suriname Herald.
Het spreekt voor zich dat Suriname Herald een handelsnaam is en derhalve de uitgever in deze Time Media N.V. door betrokken advocaat aangeschreven had moeten worden.

Benadrukt moet worden dat een hoofdredacteur publicaties die onder de noemer van Suriname Herald plaatsvinden, nimmer in privƩ pleegt.
Voornoemde persoon heeft in haar functie noch in privƩ de bedoeling gehad om persoonlijke informatie van het staatshoofd te verspreiden met het oogmerk om hem in een kwaad daglicht te stellen. Het spreekt derhalve voor zich dat betrokkene hierbij evenmin de bedoeling heeft gehad om het staatshoofd opzettelijk te beledigen en te belasten.
Deze artikelen zijn niet gepubliceerd uit een diep gewortelde politieke animositeit van betrokkene dan wel van Suriname Herald jegens het staatshoofd.

RECTIFICATIE

Time Media N.V. als uitgever van Suriname Herald deelt hierbij uitdrukkelijk mede dat het nimmer de bedoeling was om met deze berichtgeving, Desire Delano Bouterse, President van de Republiek Suriname te beledigen.
Het is nimmer de bedoeling geweest om met deze berichtgeving via Suriname Herald de reputatie, eer en goede naam van genoemde Bouterse, Desire Delano aan te tasten dan wel te schaden.
De hoofdredacteur noch Suriname Herald hebben ooit de intentie gehad om middels het verspreiden van deze berichten onwaar of beledigend of belastend jegens hierboven genoemde te zijn.

Ten aanzien van deze berichten erkent Time Media N.V. dat de zorgvuldigheid en nauw gezetheid beter in acht genomen hadden moeten worden alvorens tot publicatie over te gaan.

Indien deze berichtgeving ongerief heeft veroorzaakt voor de heer Desire Delano Bouterse, President van de Republiek Suriname, dan bieden Suriname Herald, de hoofdredacteur en alle betrokken medewerkers hierbij hun verontschuldigingen aan.

Time Media N.V.
Paramaribo, 26 september 2018'

Suriname Herald zwicht onder dreiging door de staat van een rechtszaak

Suriname Herald biedt president Bouterse haar verontschuldigingen aan

- Nieuwswebsite lijkt met onderstaande rectificatie nu toch te erkennen, dat haar volledige berichtgeving over Bouterse onjuist was...
- maar, erkent dat niet expliciet in haar rectificatie, het is slechts een verontschuldiging


'Time Media N.V. is een nieuwsmedium dat onder de naam “Suriname Herald” nieuwsberichten en/of actualiteiten publiceert. Zij doet zulks vanaf 2012 en heeft bij haar nieuwsgaring altijd als uitgangspunten gehanteerd de urgentie van het bericht, het nut van publicatie, de reikwijdte daarvan en de invloed op de betrokkenen in het bijzonder en de samenleving in het algemeen. Het is eigen aan het nieuwsmedium dat bij het plegen van nieuwsgaring steeds de principes van zorgvuldigheid en integriteit in acht dienen te worden genomen, onafhankelijk van beĆÆnvloeding door enig individu, enige groep of organisatie en los van eigen politieke voorkeuren en inzichten.

Het nieuwsitem “Jason Pinas van Suriname Herald aangevallen door ‘We zijn moe’” van oktober 2016, is slechts een voorbeeld van het vorenstaande.
Naar aanleiding van dit artikel heeft de directeur van het Nationaal Informatie Instituut, de heer Clifton Limburg, Suriname Herald zelfs een pluimpje gegeven voor haar onafhankelijke, Ć”-politieke berichtgeving.

Op 23 september 2018 heeft Suriname Herald om 00.30 uur een bericht gepubliceerd onder de noemer: “Breaking news: President Bouterse met spoed naar Cuba vertrokken”.
Indachtig de journalistieke principes zoals hierboven genoemd heeft Suriname Herald, nadat haar gebleken was dat president Bouterse niet naar Cuba is vertrokken, op 23 september 2018 om 16.31 uur een ander bericht geplaatst onder de noemer “President Bouterse niet naar Cuba, maar wel naar Militair Hospitaal”.

Op dinsdag 25 september 2018 is bij wege van een deurwaardersexploit een schrijven van een advocaat ontvangen, welke bestemd is voor Suriname Herald en Claudia Tanoeleksono, de hoofdredacteur van Suriname Herald.
Het spreekt voor zich dat Suriname Herald een handelsnaam is en derhalve de uitgever in deze Time Media N.V. door betrokken advocaat aangeschreven had moeten worden.

Benadrukt moet worden dat een hoofdredacteur publicaties die onder de noemer van Suriname Herald plaatsvinden, nimmer in privƩ pleegt.
Voornoemde persoon heeft in haar functie noch in privƩ de bedoeling gehad om persoonlijke informatie van het staatshoofd te verspreiden met het oogmerk om hem in een kwaad daglicht te stellen. Het spreekt derhalve voor zich dat betrokkene hierbij evenmin de bedoeling heeft gehad om het staatshoofd opzettelijk te beledigen en te belasten.
Deze artikelen zijn niet gepubliceerd uit een diep gewortelde politieke animositeit van betrokkene dan wel van Suriname Herald jegens het staatshoofd.

RECTIFICATIE

Time Media N.V. als uitgever van Suriname Herald deelt hierbij uitdrukkelijk mede dat het nimmer de bedoeling was om met deze berichtgeving, Desire Delano Bouterse, President van de Republiek Suriname te beledigen.
Het is nimmer de bedoeling geweest om met deze berichtgeving via Suriname Herald de reputatie, eer en goede naam van genoemde Bouterse, Desire Delano aan te tasten dan wel te schaden.
De hoofdredacteur noch Suriname Herald hebben ooit de intentie gehad om middels het verspreiden van deze berichten onwaar of beledigend of belastend jegens hierboven genoemde te zijn.

Ten aanzien van deze berichten erkent Time Media N.V. dat de zorgvuldigheid en nauw gezetheid beter in acht genomen hadden moeten worden alvorens tot publicatie over te gaan.

Indien deze berichtgeving ongerief heeft veroorzaakt voor de heer Desire Delano Bouterse, President van de Republiek Suriname, dan bieden Suriname Herald, de hoofdredacteur en alle betrokken medewerkers hierbij hun verontschuldigingen aan.

Time Media N.V.
Paramaribo, 26 september 2018'

Jager in een been geraakt door schot uit een seti gon in Dan Gogo-gebied, district Sipaliwini

Jager wiens seti gon schot afvuurde is in verzekering gesteld


Een jager is zondag in het Dan Gogo-gebied in het district Sipaliwini geraakt door een seti gon. De politie van Djoemoe kreeg de melding binnen, dat een slachtoffer met een schotwond zich bevond op de poli van de Medische Zending. Daar aangekomen troffen agenten de gewonde man aan in het gezelschap van twee andere mannen, zo meldt het Korps Politie Suriname dinsdag 25 september 2018.

Volgens verklaring van het slachtoffer had hij twee dagen eerder een seti gon in het gebied geplaatst voor het vangen van wild. Op 23 september keerde hij terug naar het gebied om te kijken of hij succes had geboekt. Dat hij nauwelijks een half uur in het gebied liep toen een andere seti gon afging en hij in zijn been geraakt werd.

Een andere jager die hem hoorde gillen snelde hem te hulp. Kort daarna kwam er een tweede jager ter plaatse, die aangaf dat hij ook een seti gon in het gebied had geplaatst en dat het slachtoffer door zijn seti gon was geraakt.

De twee jagers brachten het slachtoffer vervolgens per boot naar de Medische Zending te Djoemoe. De gewonde werd vervolgens per helikopter, vanuit Djoemoe, overgevlogen naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Hij is momenteel onder behandeling van een orthopeed.

De jager wiens seti gon is afgegaan is na overleg met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld door de politie van Djoemoe. Het is namelijk verboden om te jagen met behulp van seti gon. De jager is in verzekering gesteld voor onder andere zware mishandeling.

Minister Ferrier: 'Wij moeten niet blijven vasthouden aan toetsen en eisen van 40 jaar geleden'

'Waarnemend hoofd Examenbureau, Zijler, is niet gemuteerd, er is een roulatiesysteem'....

- 'Eigenlijk wil ik helemaal af van de toetsen, ik wil een andere manier van toetsen, zoals het in de wereld ook is'
'Waarom moet je afgewezen worden als je een 4.99 hebt, omdat je die 5 niet hebt, ik bedoel, come on'


Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur vindt dat zij het waarnemend hoofd van het Examenbureau, Joyce Zijler, niet heeft gemuteerd, maar dat er een roulatiesysteem is. Het mutatiebeleid is al jaren zo, net als bij de politie. Volgens Ferrier zijn er veranderde beleidsinzichten, zo schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 26 september 2018. 

Kinderen moeten zoveel mogelijk doorstromen. 'Wij moeten niet blijven vasthouden aan toetsen en eisen van 40 jaar geleden', meent de bewindsvrouwe.

'Waarom moet je afgewezen worden als je een 4.99 hebt, omdat je die 5 niet hebt. Ik bedoel, come on. Laat ze doorstromen, geef ze zoveel mogelijk herkansing. Ander beleid. Eigenlijk wil ik helemaal af van de toetsen. Ik wil een andere manier van toetsen, zoals het in de wereld ook is. Kinderen worden Ć©Ć©n keer getoetst als ze 14 zijn. Welke richting ga je dan op? Er zijn zoveel onderwijsvernieuwingen in de wereld. En dan moet je mensen hebben die dat begrijpen en die meekunnen. En ja dan mag ik veranderingen willen', stelt Ferrier.

'Mevrouw Zijler wilde nooit benoemd worden in die functie, want als leerkracht verdient ze meer', aldus de minister. Zij is leerkracht en dan mag zij van de bewindsvrouwe voor de klas gaan staan.

Ferrier begrijpt niet waarom vakbondsleider Wilgo Valies zich inlaat met deze kwestie. 'Wat heeft hij te maken met mijn ambtenaren?'

Twee jongetjes (11, 13) verdacht van ontucht met 4-jarig jongetje

Verdachten hebben iets in anus van neefje gestopt - 4-Jarige eerder aantal keren misbruikt

 
Het Dagblad Suriname bericht vandaag, woensdag 26 september 2018, dat de politie van Paramaribo maandag twee jongens van 11 en 13 jaar heeft aangehouden wegens ontucht met een 4-jarig jongetje. 

Volgens verklaring van een familielid wonen de verdachten en het slachtoffertje in Ć©Ć©n woning.

Het jongetje had maandag tegen haar tante gezegd, dat zijn twee neven iets in zijn anus hadden gestopt. Het slachtoffertje klaagde van pijn. Volgens hem hadden deze twee neven hem eerder een aantal keren misbruikt.

De politie werd erbij gehaald, die beide jongens meenam naar het bureau en het slachtoffertje werd met een doktersverklaring verwezen naar een specialist. Het kind is daadwerkelijk misbruikt, zo blijkt uit het doktersonderzoek.

Na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie zijn beide verdachten ingesloten in Jeugd doorgangscentrum Opa Doeli.

Politie zoekt al een week vermist 14-jarig meisje

(Bron foto: Korps Politie Suriname)
Ramona Ilaysa Adjako is dinsdag 18 september van huis weggelopen

 
De afdeling Bestrijding Zware Criminaliteit van het Korps Politie Suriname zoekt de vermiste Ramona Ilaysa Adjako, geboren op 24 februari 2004 te Paramaribo en wonende aan de Gafa Jesuweg 28 in het district Wanica.

Het meisje is dinsdag 18 september 2018, in de middaguren, op een onbekend tijdstip van huis weggelopen met onbekende bestemming en is sedertdien niet huiswaarts gekeerd.


Eenieder die informatie kan verstrekken over de verblijfplaats van het meisje wordt verzocht om contact te maken met de politie van het ressort Santodorp op het telefoonnummer 485240, de Centrale Meldkamer op 115 of de dichtstbijzijnde politiepost.

Vakbondsleider Valies: 'Het ligt aan de regering of leerkrachten maandag op school verschijnen'

'Communicatie is niet mogelijk met minister Ferrier' - Bonden willen dat regering ingrijpt


Vakbondsleider Wilgo Valies vindt dat het aan de regering ligt of leerkrachten maandag op school verschijnen. De Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) hebben een staking aangekondigd voor komende maandag. President Desi Bouterse en minister Lilian Ferrier beweren, dat de scholen 1 oktober gewoon opengaan.

Valies, voorzitter van beide bonden, zegt vandaag, woensdag 26 september 2018, op Starnieuws dat indien de regering de bonden tegemoet komt de leerkrachten naar school gaan. 'Wij staan open voor overleg', benadrukt Valies.

Intussen hebben de BvL en ALS een brief geschreven naar vicepresident Ashwin Adhin. Hierin wordt gevraagd aan de regering om in te grijpen. De bonden vinden dat communicatie niet mogelijk is met minister Ferrier.

De BvL en ALS willen dat de achterstallige salarissen van leerkrachten betaald worden. Het gaat om de terugwerkende kracht. Verder willen zij de toelage voor permanente educatie terug. Ook vinden de bonden dat leerkrachten recht hebben op de salarisverhoging die aan de ambtenaren is gegeven. Naast financiƫle aspecten hekelen de bonden het mutatiebeleid van het ministerie. Leerkrachten en ander kader worden gemuteerd als rancune maatregel.

De tekorten aan leermiddelen en materiaal moeten worden weggewerkt. De situatie in het onderwijs is ernstig te noemen, stelt Valies. Hij vindt dat als onderwijs een prioriteit is de regering ook daarnaar moet handelen.

John van Coblijn: ‘Assembleeleden buiten de staat uit’

'Gelden worden gewoon weggehaald uit de staatskas die voor betere alternatieven gebruikt zouden kunnen worden'

'Wie controleert of een DNA-lid of minister inderdaad zijn of haar salaris/schadeloosstelling wel of niet doneert?'


De schadeloosstelling van leden van De Nationale Assemblee (DNA) en de salarissen van de regering moesten volgens de politicus John van Coblijn al jaren geleden zijn ontkoppeld van dat van de ambtenaren. Van Coblijn, trekker van de politieke beweging Unopo, vindt dat de oppositiepartijen hiermee ook als schuldigen kunnen worden aangewezen voor het feit, dat zij de staat nu zullen uitbuiten bij het innen van exorbitante schadeloosstellingen. 

'De afgelopen jaren hebben wij juist exorbitante verhogingen gezien die men niet heeft kunnen financieren op een fatsoenlijke manier. Uiteindelijk heeft de staat daar miljarden aan schulden overgehouden. Het steeds meer uitgeven aan politici zorgt ervoor, dat er bijna geen respect meer bij de samenleving is voor deze groep. Met al die verhogingen die worden gegeven, worden gelden gewoon weggehaald uit de staatskas die voor betere alternatieven gebruikt zouden kunnen worden', zegt de politicus dinsdag 25 september 2018 in het Dagblad Suriname.

DNA-leden zullen vanaf eind deze maand bruto Srd 23.048 verdienen. De Assembleevoorzitster krijgt in totaal bruto Srd 60.478, terwijl de vicevoorzitter aanspraak maakt op ruim bruto Srd 34.118.

Van Coblijn voert aan, dat de oppositie al jaren de gelegenheid had om de ontkoppeling van de salarissen van DNA-leden van dat van de ambtenaren middels initiatiefwetten in De Nationale Assemblee aan te kaarten, maar dit niet heeft gedaan. Uiteindelijk is het nu de huidige coalitie die daarnaar toe werkt. Toen hij dit ongeveer 15 jaren geleden ook op verschillende manieren aan de toenmalige regeerders en volksvertegenwoordigers voorhield, dat de koppeling averechts zou werken, werd het hem kwalijk genomen.

'Dat de oppositie door de coalitie is afgetroefd in verband met die verhogingen is voor mij onvoorstelbaar. De president heeft zijn stem ook jaren niet hierover laten horen, maar hij komt ineens out of the blue en kondigt de bevriezing van de salarissen van de leden van de regering aan. Maar, de president moet ook beseffen dat het nooit zover had moeten komen.'

Van Coblijn vraagt zich af of opzettelijk loonsverhogingen de afgelopen jaren zijn gegeven om zodoende ervoor te zorgen dat ook politieke mensen enorme verhogingen zouden krijgen.

De politicus vindt dat het bepalen van de schadeloosstelling en salarissen van ministers, vicepresident en president in een openbare vergadering in De Nationale Assemblee moet geschieden. 'Een openbare discussie waarin onderbouwd moet worden waarom iemand een bepaald bedrag moet ontvangen en welke tegenprestatie door deze politici geleverd zal worden. Ook instituten als de Rekenkamer, Clad (Centrale Landsaccountantsdienst) en het maatschappelijk middenveld zullen hun commentaar hierop moeten leveren. Dit zou het gevoel hebben gegeven dat er altijd betrouwbare mensen bezig zijn geweest in het belang van de Staat Suriname. Als wij het huidig systeem door blijven hanteren, waar zal het dan straks eindigen?'

De integrale wijziging in de vergoedingen van leden van de uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht moet volgens de Unopo-trekker ook ervoor zorgen, dat politici nu op basis van prestatie worden betaald.

Van Coblijn vraagt zich ook af wie en hoe precies wordt gecontroleerd of een DNA-lid of minister inderdaad zijn of haar salaris/schadeloosstelling wel of niet doneert? Zo heeft Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons recent in de media verklaard, dat zij de nettoverhoging van haar schadeloosstelling meteen gedoneerd heeft aan de Vereniging van Parlementariƫrs voor Kinderen en Jongeren. Deze organisatie ondersteunt al jaren diverse sociale projecten. 'Hoe controleer ik deze donatie? Ik ken ook DNA-leden die geen stuiver stoppen in het proces. Deze mensen ondersteunen niet eens de politieke partij waarvan zij lid zijn', zegt Van Coblijn.

Hij benadrukt, dat het niet aan de politici is gelegen om te komen vertellen dat zij allerlei mensen helpen. 'Het feit dat zij allerlei mensen moeten helpen, betekent ook dat zij falen om structureel beleid te maken', aldus de politicus.

Assemblee ontvant van regering concept-definitieve overeenkomsten met Alcoa

Regering gaat overeenkomsten met Alcoa tekenen en Assemblee mag slechts haar visie geven


De regering heeft de concept-definitieve overeenkomsten met Alcoa dinsdag 25 september 2018 overhandigd aan De Nationale Assemblee (DNA). Vicepresident Ashwin Adhin had in augustus beloofd dat de documenten uiterlijk 25 september zouden worden ingediend. 

Adhin bevestigt op Starnieuws, dat de regering zich aan haar woord heeft gehouden. Samen met de concept-definitieve overeenkomsten, zijn ook andere documenten afgegeven aan de volksvertegenwoordiging.

Eerder had de regering aangegeven dat er keihard onderhandeld is. De ontmanteling van de aluinaarde raffinaderij is aangehouden totdat de overeenkomsten goedgekeurd zijn in De Nationale Assemblee.

President Desi Bouterse heeft aangegeven dat de regering de overeenkomsten met Alcoa zal tekenen. De Nationale Assemblee heeft de ruimte ze te lezen en haar visie te geven.