zondag 3 november 2019

Chauffeurs van trucks met boomstammen op weg naar Atjoni zijn gewaarschuwd

'Bosproducten' mogen niet vervoerd worden tussen 19.00-06.30 uur


Truckchauffeurs die in de avonduren houtblokken vervoeren over de weg naar Atjoni krijgen een ernstige waarschuwing van de politie van het bureau Brownsweg, zo laat het Korps Politie Suriname zondag 3 november 2019 weten.

Volgens artikel 4 van de ministeriële beschikking is het verboden om bosproducten van zeven uur 's avonds tot half zeven 's morgens op de openbare weg te vervoeren.

Naar aanleiding van deze regelgeving zal de politie van het bureau Brownsweg streng optreden.

Tijdens de controle zal worden gelet op alle bij de wet vastgestelde vereisten dan wel documenten. Indien nodig zullen op basis van de wettelijke regelgeving de houtblokken in beslag worden genomen en zal conform de Wet Economische Delicten gehandeld worden door de politie.

El Salvador zet Venezolaanse diplomaten het land uit

(Bron foto: Twitter)
El Salvador erkent alleen oppositieleider Guaidó als interim-president Venezuela


El Salvador wil dat alle diplomaten van Venezuela het land verlaten. De regering in San Salvador noemt de Venezolaanse leider Nicolás Maduro een onwettige president en heeft de diplomaten 48 uur de tijd gegeven om te vertrekken.


De president van het Midden-Amerikaanse land, Nayib Bukele, laat vandaag, zondag 3 november 2019, via onderstaande verklaring weten, dat El Salvador alleen oppositieleider Juan Guaidó erkent als interim-president van Venezuela, in afwachting van vrije verkiezingen.


Tot nog toe heeft de Venezolaanse president Nicolas Maduro niet publiekelijk gereageerd op de kwestie.

De Amerikaanse ambassadeur in El Salvador, Ronald Johnson, heeft de aankondiging verwelkomd. In een tweet zei Johnson, dat El Salvador 'aan de juiste zijde' is van de Venezolaanse crisis.


(Suriname Mirror/Al Jazeera/ANP/Twitter/TeleSur TV)

Minister Parmessar (LVV) spreekt Franse ambassadeur Joly over exportmogelijkheden naar Europa

(Bron foto: NII)
Minister wil banden met Frankrijk verstevigen op gebied van agrarische sector


Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft vrijdag de ambassadeur van Frankrijk, Antoine Joly, gesproken over de exportmogelijkheden van Suriname naar Europa, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII) zondag 3 november 2019. 

De ambassadeur heeft enkele documenten overhandigd aan de bewindsman inzake de exportregels rond goederen die wel en of niet mogen worden geëxporteerd.

De minister wil de banden met Frankrijk verder verstevigen op het gebied van de agrarische sector, omdat Frans-Guyana een duurzame poort vormt naar Europa. De producten kunnen via Frans-Guyana geëxporteerd worden naar Europa.

Suriname heeft al jaren een goede samenwerking met Frankrijk op zowel politiek- als geografisch gebied. De ambassadeur heeft de minister uitgenodigd om op korte termijn een oriëntatiebezoek te brengen aan Frans-Guyana en gesprekken te voeren met de diensten daar, om na te gaan wat de voorwaarden zijn om te kunnen exporteren naar Frans-Guyana en eventueel ook naar Martinique en Antiqua.

Minister Parmessar zegt met deze nieuwe mogelijkheid de agrarische sector nog eens te willen bewijzen, dat het de regering menens is om haar volledig te ondersteunen. De sector moet actiever betrokken worden en alle kansen benutten die haar kunnen doen bloeien. 'Ik zal de sector ten alle tijden betrekken en mee nemen, omdat ik mij verantwoordelijk voel', aldus minister Parmessar.

Ministerie van LVV gestart met inspectie Surinaamse kustvaartuigen (SK)

(Bron foto: LVV)
Inspectie nodig in verband met verlenging vergunning voor 2020


Het onderdirectoraat Visserij van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is gestart met de inspectie van de eerste groep van de Surinaamse kustvaartuigen (SK) voor de verlenging van de vergunning voor het jaar 2020. De inspectie voor deze groep van vaar- en vistuigen is vrijdag gestart te aanmeersteiger Nene aan de Anton Dragtenweg, zo meldt het ministerie vandaag, zondag 3 november 2019.

Er wordt onder andere geïnspecteerd op de lengte van de boot, de maaswijdte van de visnetten en of de naam en het registratienummer van de vaartuigen op de juiste wijze zijn aangebracht aan het vaartuig. Voor de SK-vergunninghouders geldt dat de maximale lengte van de boot 28 meter en een maximum toegestane motorvermogen 500 PK is.

Het is verboden zonder toestemming van het onderdirectoraat Visserij een opgegeven en geregistreerd vaartuig te vervangen. Van tijdelijk niet operationeel zijnde vissersboten voorzien van een vergunning, moet het onderdirectoraat Visserij veertien dagen vanaf laatste de aankomst, schriftelijk op de hoogte worden gesteld. Het vaartuig moet binnen het vergunningsjaar wederom operationeel zijn.

Parveen Amritpersad, hoofd van de afdeling Monitoring & Inspectie, geeft aan dat er dagelijks volgens een vastgesteld schema wordt gewerkt en dat tot en met 22 november inspectiewerkzaamheden zullen worden uitgevoerd in de districten Paramaribo, Wanica, Commewijne, Saramacca en Nickerie.

De geldigheidsduur van een vergunning is voor een jaar en loopt van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2020. Het inspectiewerkschema is gedeeld met de leden aangesloten bij de verschillende organisaties en er is een beroep gedaan op hen om hieraan gevolg te geven. Dezelfde werkwijze is ook al gehanteerd bij de inspectie van de overige visserijcategorieën.

LVV-minister Rabin Parmessar is van mening, dat de inspectie moet worden opgevoerd en de data beschikbaar moeten zijn in een nieuw op te zetten databasesysteem. Het streven is er op gericht te werken naar een efficiëntere afhandeling bij de vernieuwing van de bestaande visvergunningen.

Eigenaar Griekse tanker ontkent verantwoordelijkheid voor olieramp Brazilië

(Bron foto: Twitter)
'Geen bewijs dat de Bouboulina olie heeft gelekt'


De gelekte olie voor de kust van Brazilië komt niet uit een Griekse tanker. Dat zeggen althans de eigenaren van die tanker. Volgens de Braziliaanse overheid is het schip eind juli op volle zee een deel van zijn lading kwijtgeraakt. 

Sinds begin september zijn honderden Braziliaanse stranden overspoeld met ruwe olie. De regering wees vrijdag met de vinger naar de Griekse olietanker NM Bouboulina.


De koers van het schip zou overeen komen met de locatie en het moment waarop de olie waarschijnlijk is gelekt.

De rederij zegt, dat er geen bewijs is dat de Bouboulina 'onderweg is gestopt, iets heeft overgeladen, vaart heeft geminderd of olie heeft gelekt'. De tanker zou ook niet van zijn koers zijn afgeweken.


Bij aankomst in Maleisië zou bovendien de hoeveelheid olie zijn gelost die in de papieren stond.

De eigenaren van Bouboulina komen tot die conclusie na het controleren van onder meer camera's aan boord en veiligheidssensoren.

Volgens de Braziliaanse overheid zou het schip rond 28 juli olie zijn verloren voor de kust van het land. Dat spoelde sindsdien aan op stranden over een lengte van 2.000 kilometer. De opruimwerkzaamheden verlopen moeizaam.

(Suriname Mirror/Diario Piaui/Twitter/RTL Nieuws/Jovem Pan)

Agente op social media valselijk beschuldigd van doodschieten agent Misiedjan - 'Anoniem' iemand beschuldigen via social media is laf...

Ene 'Lorenzo Pika' plaatst foto van agente en vals bericht op Facebook


- Onbekend is of de politie of Justitie - of anderen - actie onderneemt tegen die 'Pika'
-  Laffe (!) Pika heeft overigens geen foto van zichzelf op zijn Facebook-pagina geplaatst!...


Op social media circuleert momenteel een foto van een politieagente met een bericht, dat zij vrijdagnacht haar collega Romario Misiedjan doodgeschoten heeft. Een woordvoerder van het Korps Politie Suriname zegt vandaag, zondag 3 november 2019, op Waterkant.net, dat het bericht vals is. 

De woordvoerder laat verder weten, dat de agente in kwestie wel op de plaats delict aanwezig was, maar niet op Misiedjan geschoten heeft.

Volgens de woordvoerder is Misiedjan per ongeluk geraakt door een kogel uit het wapen van agent E., nadat die schoot op de inbreker, omdat die hem aanviel met een mes.

De woordvoerder betreurt het, dat de agente ten onrechte is beschuldigd. De foto en het vals bericht is geplaatst door Lorenzo Pika op Facebook, die overigens, heel laf, geen foto van zichzelf op zijn Facebook-pagina heeft geplaatst! 

'Anoniem' iemand beschuldigen via social media  is laf..., maar er zijn zielige, ziekelijke en vooral domme figuren die daar een sport van lijken te maken. Zij moeten worden getraceerd en aangepakt door Facebook en de lokale autoriteiten...

De foto van de agente circuleert momenteel naast Facebook ook op andere sociale media kanalen, zoals Twitter en Instagram en is inmiddels duizenden keren gedeeld.

(Suriname Mirror/Waterkant.net)

Somohardjo, voorzitter PL, proclameert eenheidsbeweging van de Wong Jowo

KTPI, PDO en Nieuw Suriname gaan samen met PL 2020-verkiezingen in

(Bron foto's: Pertjajah Luhur)

Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), heeft de eenheidsbeweging van de Wong Jowo (Javanen) gisteravond geproclameerd op een druk bezochte vergadering te Clevia in ressort Blauwgrond. De KTPI (Kerukanan Tulodo Pranatan Inggil), onder leiding van Willy Soemita, en de PDO (Partij voor Democratie en Ontwikkeling), met als leider Waldi Nain, hebben een eenheid gevormd. Ook wordt de PL ondersteund door John Nasibdar, voorzitter van Nieuw Suriname. Dit bericht Starnieuws vandaag, zondag 3 november 2019.

Zij gaan onder de vlag van de PL, met Somohardjo als trekker, de verkiezingen in. Somohardjo kondigde ook aan dat PL een presidentskandidaat zal voordragen. Daarom vraagt hij om minimaal zeven zetels aan het electoraat. Om een presidentskandidaat voor te kunnen dragen zijn zeven zetels nodig.


Soemita zei, dat de voorwaarde om het land tot ontwikkeling te brengen vrede is. Alleen in eenheid en broederschap kan er ontwikkeling komen. Hij merkte op, dat ondanks het verbod voor pre-electorale bundeling de eenheid gevormd wordt met de PL, PDO en Nieuw Suriname.

Hij benadrukte, dat president Desi Bouterse zich als leider moet opstellen voor het hele land en niet alleen van de coalitie. 'Er dient geluisterd te worden naar de stem van het hele volk. Hij had als bindmiddel met oplossingen moeten komen en niet zijn wil doordrukken, zoals bij de wijziging van de Wet op de Staatsschuld. Bouterse heeft in Ocer gezegd, dat het om een NDP-wet gaat. Hij geeft de opdracht, dat in De Nationale Assemblee de wet moet worden goedgekeurd, ondanks protest van grote delen van de samenleving. Door een numerieke meerderheid in het parlement worden wetten doorgedrukt.'

De politieke veteraan riep oppositiepartijen op om met elkaar samen te werken en elkaar niet in de wielen te rijden. Gezamenlijk moet worden opgetreden naar de verkiezing van 25 mei 2020. Volgens Soemita zijn de komende verkiezingen beslissend. Hij vroeg zijn gehoor om in het stemhokje goed na te denken waar met het rode potlood gekleurd wordt. Hij stelde om met het geweten en het hart te stemmen. De eenheidsbeweging dient volgens hem ondersteund te worden om af te rekenen met de armoede en pakketten-cultuur.

Somohardjo zei, dat hem het verwijt wordt gemaakt dat hij alleen aan zetels denkt. 'Zonder zetels kan je geen enkele plan gerealiseerd krijgen', voerde hij aan. Hij stelde, dat het heel belangrijk is om zetels te behalen om het beleid uit te kunnen voeren. Ook haalde hij aan, dat kleine partijen het presidentschap opeisen, maar dat als de PL dat doet, meteen kritiek losbarst. De politicus benadrukte, dat er genoeg ontwikkelde, deskundige en universiteit geschoolden deel uitmaken van de PL. De partij heeft het recht om het presidentschap te claimen.

De PL-voorzitter haalde aan, dat er een stevig fundament is gelegd met de samenwerking met de drie partijen die onder de paraplu van zijn partij de verkiezingen ingaan. Somohardjo roept ook anderen op om zich aan te sluiten bij de eenheidsbeweging.

Agenten schieten vluchtende verdachte (32) woninginbraak in rechterbeen

Tweede verdachte nog voortvluchtig


Leden van het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) en de Surveillance Dienst van regio Midden hebben dinsdag 29 oktober de 32-jarige R.A. aangehouden, kort nadat hij een inbraak had gepleegd op een woonadres in het ressort Santo Dorp, zo bericht het Korps Politie Suriname zaterdag 2 november 2019.

De surveillancedienst van de Politie Regio Midden en het RBTP deden het woonadres aan. Bij het zien van de politie-eenheden kozen de twee inbrekers het hazenpad met achterlating van hun breekwerktuigen en goederen die zij hadden klaar gezet om mee te nemen.

De agenten kamden het gebied uit op zoek naar de vluchtende verdachten. Na enige tijd werd een van de mannen, A., gesignaleerd door de politie. Ondanks sommaties om te blijven staan en afgevuurde waarschuwingsschoten zette Richano zijn vlucht voort. Er werd toen gericht geschoten. A. liep hij een schotwond op aan zijn rechterbeen waardoor hij niet verder kon vluchtten.

Bij fouillering werd een vuistvuurwapen aangetroffen en in beslag genomen. Hij had ook een schoudertas bij zich. In zijn schoudertas zijn onder andere twee mobiele telefoons, een goudkleurig polshorloge en een gouden hanger aangetroffen. Deze goederen zijn hangende het onderzoek in beslag genomen, omdat het vermoeden bestaat dat die van misdrijf afkomstig zijn.

De tweede verdachte is nog niet opgespoord.

Zo'n 100 mensen protesteren bij KLM-kantoor Paramaribo

Protest tegen samenwerking Tui Fly en KLM op route Paramaribo-Amsterdam


- 'Door die samenwerking van Tui en KLM dreigen we SLM kwijt te raken'...
- Tui Fly en KLM verwerpen kritiek actiecomité


Zo'n honderd personen hebben zaterdag 2 november 2019 gedemonstreerd bij het KLM-kantoor aan de Hofstraat te Paramaribo. Ze willen, dat 'Tui Fly en KLM niet alles inpikken totdat er niks overblijft voor SLM', zo schrijft Starnieuws.

'We geven nog een signaal af, het is een wake up call', aldus John Waalring van het Actiecomité Bezorgde SLM Burgers. 'De gemeenschap is al veel kwijtgeraakt. Zoals Suralco en Billiton. En door die samenwerking van Tui en KLM dreigen we SLM kwijt te raken. De markt waaruit geput wordt, wordt steeds kleiner. Het is een moordende concurrentie. En nu komt Tui met prijzen die eigenlijk onder de kostprijs liggen. Maar, de SLM heeft ook veel huiswerk te maken.'


'Zij moet intern orde op zaken stellen. De overheid heeft ook werk te verzetten. Het gaat om een hele sector. We kunnen de stroom van toeristen toch niet alleen aan KLM en Tui overlaten?'

Als er niet geluisterd wordt naar de roep, zullen er grotere acties volgen, kondigt Waalring aan. 'Dit was een signaal. Maar, de mobilisatie kan groter worden. Dan zullen er zowel in Suriname als in Nederland mensen gemobiliseerd worden. Een deel van ons woont daar maar we zijn loyaal aan Suriname. We willen niet dat onze iconen als de SLM straks niet meer te zien zijn, niet op Zanderij en niet op Schiphol.'

Het protest heeft slechts een uur geduurd.

Dat TUI en KLM samenspannen tegen SLM, zoals het actiecomité beweert, is volgens TUI onzin. 'Wij geloven in de mogelijkheden die Suriname biedt, niet alleen voor de verkoop van losse tickets, maar ook als vakantiebestemming. We zouden niet aan twee vluchten per week beginnen als we daar niet van overtuigd waren. We verkopen sinds 2017 al meer reizen naar Suriname. Het is de vraag van de consument die bepaalt of ergens (on)voldoende capaciteit is', zei woordvoerster Petra Kok 18 oktober in het Noordhollands Dagblad.

'KLM herkent zich niet in deze signalen van overcapaciteit', zo liett het bedrijf weten. 'Daarnaast nemen we als KLM volledig afstand van de suggestie dat er partijen uit de markt worden gedrukt.'

(Suriname Mirror/Starnieuws/YouTube)

Interesse voor online Surinaamse slavenregisters is enorm - 470.000 Keer is website op eerste dag bezocht

(Bron foto: Facebook)
Website Nationaal Archief op eerste dag al overbelast


De interesse voor de Surinaamse slavenregisters is enorm. Al op de eerste dag dat het register was in te zien, raakte de website van het Nationaal Archief overbelast. 

Het Nationaal Archief had niet verwacht dat er zo veel interesse zou zijn voor de Surinaamse slavenregisters die sinds donderdag volledig online te raadplegen zijn, zo bericht het Nederlands Dagblad zaterdag 2 november 2019. Want ruim een jaar geleden was het eerste deel al beschikbaar gekomen en nu zou de aandacht minder groot zijn, was de gedachte.

Toch raakte de site donderdag overbelast. Maar liefst 470.000 keer werd de website op die dag bezocht, zegt Anne-Marieke Samson van het Nationaal Archief. Naar schatting een veelvoud daarvan heeft dat geprobeerd.

De interesse kwam waarschijnlijk zowel uit Nederland als uit Suriname. ‘Ook daar hebben de media er aandacht aan besteed.’

In de registers staan zo’n 80.000 namen van mensen die tussen 1830 en 1863 in Suriname in slavernij leefden. Door problemen met de website waren die registers donderdag een groot deel van de dag niet te raadplegen. ‘Na een technische aanpassing was de website tijdelijk voor kleine aantallen bezoekers wél bereikbaar. Maar, inmiddels is de website weer volop in gebruik.’ Een jaar geleden was de interesse overigens ook al groot. ‘Toen hadden we met 40.000 bezoekers het hoogste aantal bezoekers op de website ooit. Dat was tien keer zoveel als normaal.’ Toen leidde dat niet tot problemen met de website.

‘Het grote aantal bezoekers verbaasde mij ook’, zegt historicus Coen van Galen van de Radboud Universiteit, een van de initiatiefnemers om de registers online beschikbaar te stellen. ‘Ik wist wel dat er belangstelling voor was. Maar dat het opnieuw zo veel aandacht zou krijgen, had ik niet verwacht.’ Hij heeft wel een verklaring voor de grote interesse. ‘Er zaten veel mensen op het volledige register te wachten. Zij zijn er vorig jaar al mee aan de slag gegaan en merkten dat ze nog steeds informatie misten. Zij konden donderdag allemaal in één keer online gaan zoeken.’

De historicus zegt van veel Nederlanders met Surinaamse wortels te horen dat ze blij zijn met het slavenregister. Er was tot nu toe geen online bron beschikbaar waar je naar voorouders in slavernij kunt zoeken. Het slavernijverleden van hun voorouders houdt veel Surinaamse Nederlanders nog steeds bezig.

Van Galen signaleert dat er ook breder meer aandacht voor slavernij is gekomen. ‘Het is een boeiend onderwerp. Er zit een heel verhaal van onderdrukking achter. Op school werd hier vroeger weinig aandacht aan besteed.’ Daarachter zit volgens hem een nieuwe zoektocht naar de Nederlandse identiteit. Denk aan de discussie of je de zeventiende eeuw een gouden eeuw moet noemen. Dat gaat over de vraag hoe we de Nederlandse geschiedenis moeten definiëren. Daar hoort de discussie over slavernij ook bij.’