maandag 25 november 2019

Damcoach (63) uit Culemborg filmt 15-jarig damtalent uit Suriname in badkamer met verborgen camera

Coach door rechter te Zutphen veroordeeld tot 200 uur taakstraf en voorwaardelijke celstraf van 90 dagen

Surinaams damtalent verbleef bij coach in aanloop naar internationaal jeugdtoernooi in Wit-Rusland


De Culemborgse damcoach Henk S. (63) moet een taakstraf van 200 uur uitvoeren voor het filmen van een 15-jarige dammer uit Suriname in zijn badkamer met een verborgen camera. Ook heeft de jeugdleider maandag 25 november 2019 een voorwaardelijke celstraf van 90 dagen gekregen van de rechter in Zutphen. 

Hoofdschuddend hoorde S. de uitspraak maandag aan. Toen de rechter vertelde dat hij twee weken de tijd heeft om in hoger beroep te gaan, zei de coach dat hij daar ‘nog geen drie seconden’ voor nodig heeft. ‘Absurd’ vindt hij zijn straf. Daarom is hij van plan naar de hogere rechter te stappen. Meer wilde hij er na afloop niet over kwijt.

Het 15-jarige damtalent uit Suriname dat S. zou hebben gefilmd, herkende zichzelf op een gewist bestand dat werd teruggevonden op een geheugenkaartje. Dat werd in het huis van S. beslag genomen. Op de beelden was te zien hoe de tiener naakt douchte. ‘Seksuele gedragingen’ die kunnen leiden tot ‘seksuele prikkelingen’. En dus kinderporno, stelde de rechter.

De jongen verbleef in aanloop naar een internationaal jeugdtoernooi in Wit-Rusland in Culemborg. Bij S. logeerden vaker dammers. Hij is een bekend gezicht binnen zijn denksport en ontving vorig jaar nog een koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten.

De Officier van Justitie nam het de coach zeer kwalijk dat hij afbreuk zou hebben gedaan aan het vertrouwen van ouders en dammers en eiste een celstraf van een jaar, waarvan negen maanden voorwaardelijk.

De zaak kwam aan het rollen nadat een meerderjarige dammer uit Wit-Rusland eind vorig jaar een verborgen camera ontdekte in de badkamer van de 63-jarige coach. Het apparaat zat verstopt in een groene doos met een gat erin, die bovenop een wasmachine stond. De Wit-Rus zag het lampje van de camera branden en stapte naar de politie en de nationale dambond. Omdat op geheugenkaartjes alleen een gewist filmpje werd gevonden van de 15-jarige Surinaamse dammer, is S. daarvoor nu veroordeeld.

De Culemborger zei tijdens de eerdere zitting geen idee te hebben wie de video van de minderjarige heeft gemaakt en die überhaupt nog nooit te hebben gezien. Een verklaring die volgens de rechter ‘niet aannemelijk’ is. Zij oordeelde ook dat S. tijdens zijn proeftijd van drie jaar geen minderjarigen meer in zijn woning mag hebben.

(Suriname Mirror/De Gelderlander)

Dronken man (47) steekt eigen auto in brand te Leiding 21

Man gebruikt kledingstukken van vrouw en dochter om auto in brand te steken


Het Korps Politie Suriname bericht pas maandag 25 november 2019, dat de 47-jarige D.J. zondagavond laat 17 november door de politie van het bureau Santo Dorp is aangehouden, nadat hij te Leiding 21 zijn gezinsauto in brand had gestoken. 

Het motief tot zijn daad moet in de relationele sfeer gezocht worden, aldus de politie.

In beschonken toestand legde hij oude kledingstukken van zijn vrouw en dochter aan de voorzijde van de auto op de grond, besprenkelde die met benzine en stak ze in brand. Het vuur sloeg over naar het voertuig.

J. gooide in zijn dronken bui ook een bouwsteen tegen de voorruit van de auto.

De verdachte werd ter voorgeleiding overgebracht naar het politiebureau. Na zijn ontnuchtering is hij voorgeleid en in verzekering gesteld, na afstemming met het Openbaar Ministerie.

Al maand lang stagnatie export bananen vanuit Jarikaba

Ontbreken verpakkings- materiaal verhindert export bananen

Verpakkingsmateriaal moet door overheid geleverd worden...


Twee weken geleden maakten media melding van een stagnatie van de export van bacoven. De export vanuit Jarikaba (Nickerie) zou toen al ruim twee weken stilliggen, vanwege het ontbreken van verpakkingsmateriaal. Dayanand Dwarka, voorzitter van de Bacovenbond te Nickerie, zei toen dat het hem erg aan het hart gaat, maar dat de oogst die niet verpakt en geëxporteerd kan worden zou worden vernietigd, aldus De West zondag 24 november 2019 op haar website.

Nu, twee weken verder, zegt Dwarka, dat er geen verandering is gekomen in de situatie. Volgens hem is het aanschaffen van verpakkingsmateriaal voor de export niet een aangelegenheid van het bedrijf, maar van de overheid en zou het bedrijf zich moeten bezighouden met de duurzaamheid.

Hij zegt dat het bedrijf het met middelen afkomstig van een deel van de oogst, dat op de lokale markt werd afgezet, moest doen. Er zijn samen met de directeur, Eduardo Mlelendez, gesprekken gevoerd met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Rabin Parmessar, maar die hebben volgens Dwarka tot op heden niet het gewenste resultaat opgeleverd.

Dwarka hoopt dat uiterlijk dinsdag vanuit het ministerie gezocht wordt naar een passende oplossing voor dit probleem. 'De arbeiders werken negen maanden lang om de aanplant in stand te houden en dan vind ik het zonde, dat die vernietigd wordt.'

Regering-Rhuggenaath wil meer informatie van Centrale Bank over scenario’s inzake Girobank

'Bailout'-plan-Traa voor lening 450 miljoen stuit op weerstand


De regering-Rhuggenaath wil meer informatie van de Centrale Bank CBCS over de diverse scenario’s met betrekking tot Girobank. De enige eerder door interim-president Bob Traa voorgehouden optie van een ‘bailout’ door 450 miljoen te lenen van Nederland, stuit op weerstand. Zowel in politiek Willemstad als in Den Haag. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 25 november 2019.

De drie ministers, die begin deze maand ijlings naar Nederland afreisden - onder andere met Girobank op de agenda, hoewel dit nooit officieel is bekendgemaakt - zijn niet bepaald ‘amused’ over hoe dit is gegaan.

Er werd veel druk op hen uitgeoefend om met de hoogste spoed te handelen. Dit tot ergernis van de bewindslieden. Bovendien hebben zij de indruk daarbij niet volledig te zijn geïnformeerd door de interim-president.

In Nederland kregen premier Eugene Rhuggenaath (PAR), Financiën-minister Kenneth Gijsbertha (MAN) en minister Suzy Camelia-Römer (PIN) te horen dat er in het geval van een lening - het zou gaan om maar liefst bijna een half miljard gulden - nadere informatie is vereist.

Interim-directeur De Lannoy van Refineria di Kòrsou tevreden over ontmoeting met Isla-bonden

'Bonden geïnformeerd over status Project Arawak en Specific License OFAC'


Interim-directeur Marcelino de Lannoy van Refineria di Kòrsou (RdK) spreekt van een ‘goede meeting’ met de Isla-bonden het afgelopen weekend. Vooral de vrijdagavond verkregen ‘License amendment’ van het Amerikaanse Office of Foreign Assets Control (OFAC) is in goede aarde gevallen. Desgevraagd geeft de topfunctionaris van overheids-nv RdK aan, dat de bijeenkomst met de vakbonden PWFC (werklieden raffinaderij) en Apri (stafpersoneel) zinvol was en gunstig verliep, aldus maandag 25 november 2019 het Antilliaans Dagblad.

'De bonden zijn geïnformeerd over de status van het Project Arawak. Ook dat we vrijdagavond de Specific License hebben ontvangen van OFAC. We hebben het eveneens gehad over het uitvallen van Gasturbine 9 van CRU (Curaçao Refinery Utilities, producent van stoom, stroom en perslucht voor de Isla-raffinaderij, red.). Inmiddels is dat al hersteld.'

Arawak is het proces van RdK om een nieuwe operator te vinden voor de Isla en voor de olieterminal bij Bullenbaai als het contract met het Venezolaanse PdVSA op 31 december aanstaande eindigt. Daarvoor wordt sinds enige tijd exclusief onderhandeld met Klesch Group.

Het is de bedoeling nog in november een eerste overeenkomst met Klesch te ondertekenen. Daarover zegt De Lannoy: 'Dat is nog steeds mogelijk. We hebben zeker nog hoop dat dit lukt.'

Vertrokken directeur Curaçao Medical Center heeft positie misbruikt in privéaangelegenheid

(Bron foto: Twitter)
Het blijkt te gaan om een ongelukkige situatie rond dochter van Kedzierski


De plotselinge exit vrijdag van algemeen directeur Hans Kedzierski van Curaçao Medical Center (CMC) heeft hij primair aan zichzelf te wijten. Hij is zijn boekje te buiten gegaan doordat Kedzierski in verband met een privéaangelegenheid gedreigd heeft zijn positie als hoogste functionaris van het nieuwe ziekenhuis in te zetten. Dat wordt als onaanvaardbaar gezien en tast zijn integriteit aan, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 25 november 2019.

In overleg met anderen betrokken bij CMC is daarop besloten dat als deze kwestie naar buiten zou komen, de directeur hier consequenties aan zou verbinden. Toen er medio vorige week indicaties waren dat het bekend zou worden, heeft Kedzierski zijn conclusie getrokken en per direct zijn ontslag genomen.

Na de bekendmaking van het ontslag kwam onmiddellijk een geruchtenstroom op gang. Het blijkt uiteindelijk te gaan om een ongelukkige situatie waarbij Kedzierski zich niet kon vinden in een relatie van zijn 23-jarige dochter, student-stagiaire, met een elf jaar oudere consultant van een lokale adviesfirma. Daarop had de CMC-directeur de adviespraktijk dreigend aangesproken en in een impulsieve bui te kennen gegeven, dat dit kantoor toekomstige opdrachten voor het nieuwe ziekenhuis wel zou kunnen vergeten.

Tijdens een onderhoud hierover met de top van CMC en Hospital Nobo Otrobanda (HNO) is hier afkeurenswaardig op gereageerd.

'De diamanten van het oerwoud van Suriname' in Zwolle...

Maandelijkse ledenbijeenkomst Aquarium Vereniging Natuurvrienden-Zwolle


Aquarium Vereniging Natuurvrienden-Zwolle houdt maandag 9 december 2019 weer haar maandelijkse ledenbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst houden Hans Meulblok en Theo van Meegen een presentatie met de titel 'De diamanten van het oerwoud van Suriname'. 

Zij nemen u in deze presentatie mee naar diverse natuurparken in Suriname zoals Blanche Marie Vallen, Raleighvallen, Brownsberg, Awaradam, het inheemse dorp Apoera en nog veel meer gebieden die zij in de loop der jaren hebben bezocht.

Ook laten ze zien welke vissen, planten, pijlgifkikkers, hagedissen, vogels en apen ze zijn tegen gekomen. En welke dieren we zelf kunnen houden.

Met spectaculaire films, foto’s, muziek en geluiden krijgen bezoekers een indruk van hoe dieren daar leven 'zodat we onze hobby goed kunnen uitvoeren'.

'Naast leden zijn ook belangstellenden van harte welkom in zaal Hilde van Woonzorgcentrum De Havezate, Gombertstraat 350, 8031 MK Zwolle. De zaal is open vanaf 19.30 uur en we starten om 19.45 uur. De toegang is zoals altijd gratis.'

VHP a-nationaal of gewetensvol?

'VHP handelt vanuit haar politiek geweten in het belang van alle burgers'


'Het schrijven van de VHP naar de internationale gemeenschap over de verhoging van het leningenplafond en de voorbereiding van een US$ 150 miljoen bridge loan door Oppenheimer, is niet onopgemerkt gebleven. Kredietbeoordelaar Fitch heeft onlangs zijn ernstige bezorgdheid uitgesproken over de onhoudbare schuldpositie van Suriname en vermeldt tevens, dat de VHP als grootste oppositionele partij bij internationale schuldeisers aan de bel heeft getrokken.'

'Hoewel de NDP het wil doen overkomen, dat de VHP hiermee een a-nationaal gedrag aan de dag heeft gelegd, vindt de VHP dat het tegendeel waar is, immers: 

1. Het is duidelijk dat een nieuwe lening Suriname alleen maar dieper in een crisis stort. Het is de taak van de VHP om uit hoofde van haar verantwoordelijkheid naar het volk van Suriname een waarschuwend geluid te laten horen. Dit is een nationale opstelling. De VHP handelt vanuit haar politiek geweten in het belang van alle burgers. 

2. De VHP is principieel niet tegen overname van de Afobakadam. Wat de VHP vindt is dat er geen duur geld hoeft te worden geleend. Er zijn namelijk andere mogelijkheden. De VHP is ook geïnteresseerd in goed management van de dam na overdracht en daarover vraagt zij openheid. 

3. De leenverslaving van de regering Bouterse-Adhin is funest voor Suriname en het verpanden van toekomstige verdiensten uit de minerale sector met kans op verlies voor het Surinaamse volk hier geen gebruik meer van kan maken is verfoeilijk. Dit leengedrag zorgt voorts voor een stijgende koers met als gevolg stijgende prijzen voor het volk in de winkels. Dit is a-nationaal gedrag. De NDP vertoont hiermee de typische houd-de-dief mentaliteit. 

De vraag hoe de VHP de overname van de Afobakadam zou financieren is reeds vaker beantwoord. Ten eerste zou goedkoop kapitaal kunnen worden aangetrokken vanuit de Surinaamse diaspora in Europa waar momenteel negatieve beleggingsrentes gelden. Ten tweede zou een lokale obligatielening kunnen worden uitgegeven tegen een veel lagere rente dan de 10 procent van de bridge loan. 

De VHP maakt zich sterk om na machtsovername in 2020 de bestaande dure leningen te herfinancieren met goedkopere leningen en zo rentekosten uit te sparen waar concrete noden van het volk mee kunnen worden gelenigd. 

Het desastreuze leenpad waar de regering zich op bevindt kan volgens Fitch slechts leiden tot een verdere verlaging van onze huidige B minus landenrating. Dit betekent lenen tegen nog hogere rentes. Een schuldencrisis is hiermee compleet, stelt de politieke organisatie.'

Strei! zendt brief naar Oppenheimer Funds Inc. 'in belang economische stabiliteit Suriname'

'Regering Bouterse behartigt al 9 jaar niet belangen Surinaams volk'


Strei! heeft 19 november 'in het belang van de economische stabiliteit van Suriname' onderstaande brief naar Oppenheimer Funds Inc. verzonden om haar ongenoegen te uiten over de voorwaarden waartegen de regering Bouterse een lening van US$ 150 miljoen wil aangaan.

Eerder had de VHP ook een brief naar de management board van Oppenheimer verzonden, om te ageren op de moordende condities van deze lening.



'Geheel onterecht bestempelen exponenten en sympathisanten van de huidige regering deze daad als een a-nationale opstelling. Men vindt dat oppositiepartijen geen stem of invloed mogen hebben tegen de omstreden plannen waarmee deze regering ons land al jaren mee confronteert. Wij van STREI! zijn echter van mening dat juist deze regering zich al 9 jaar a-nationaal opstelt.

Enkele redenen waarom wij van STREI! van mening zijn dat deze regering al 9 jaar niet de belangen van het Surinaams volk behartigt:
- al 9 jaar heeft Suriname geen ambassadeur in Nederland waar de grootste groep diaspora woonachtig is. Vanwege een persoonlijke vete met de Nederlandse justitie verkiest de heer Bouterse om de banden met Nederland desnoods te bevriezen en daardoor het leven van duizenden Surinamers aan beide kanten van de oceaan te bemoeilijken. Is dat een nationale opstelling?
- door een onbedwingbare zucht naar leningen vanwege ondeskundigheid economisch beleid en wijdverspreide corruptie bij de overheid, dreigt Suriname een vazal staat te worden van China, Rusland en andere twijfelachtige landen die klaar staan om voordeel te halen uit de zwakke onderhandelingspositie van Suriname. Is dat een nationale opstelling?
- door hele groepen Surinamers als vijanden te bestempelen omdat men kritisch is door de wanorde en de armoede die gecreëerd wordt door deze regering. Is dat een nationale opstelling.
- sinds het aantreden van deze regering is men na het opmaken van onze nationale reserves bij de centrale bank, alleen maar bezig met het aangaan van ondoorzichtige leningen om het begrotingstekort aan te vullen. Het verwezenlijken van productie verhogende maatregelen geniet geen prioriteit om het leven voor elke Surinamer te verbeteren.
- het verdelen van pakketten alleen onder de aanhangers van de NDP, in plaats van duurzaam sociaal beleid voor elke min of onvermogende Surinamer te voeren, is ook niet bepaald een daad van nationale eenheid te noemen.
- Het uitgeven aan gronden aan buitenlanders, terwijl het eigen volk tientallen jaren moet wachten op een beschikking kan ook niet onder de noemer van een nationale opstelling geplaatst worden.
- met het aangaan van diverse miljoenen leningen met zeer onvriendelijke afbetalingsvoorwaarden ten laste van de Surinaamse belastingbetalers, ondanks de al zeer penibele economische situatie van Suriname, is niet bepaald een daad van nationale opstelling te noemen.

Recent heeft Fitch weer bevestigd waar STREI! al weken voor waarschuwt; namelijk dat Suriname een down grade van haar kredietwaardigheid te wachten staat, met het onverantwoordelijk wijzigen van de wet op staatsschuld en nu het aangaan van een woekerleningen bij louche krediet verstrekkers om het vernietigend overheidsbeleid te blijven continueren.

Als er een persoon in Suriname moet worden aangewezen met een a-nationale opstelling is dat wel de president van Suriname. Het walgelijk zwaaien en juichen met NDP vlaggen bij elke oplevering van een klein bruggetje of asfaltering van een straatje is een zeer a nationale uiting. Het is de plicht van elke regering om voor deugdelijke infrastructuur te zorgen, omdat er belasting wordt betaald aan de regering om dat te doen.

Het beschuldigen van andere politieke partijen van een a-nationale opstelling, omdat men wel de belangen van de totale Surinaamse gemeenschap bewaakt is juist een vaderlandslievende opstelling en een ieder die anders beweert is bezig met misleiding van het Surinaamse volk.

Peter M. Wolff
STREI!'

NPS: 'Tot 1980 opgebouwde welvaart door wanbeleid compleet teniet gedaan'

'Stijgende lijn ontwikkeling Suriname steeds door regeringen met zelfde signatuur als huidige regering kapotgeslagen'

'Het stabiele fundament waarop Suriname op 25 november 1975 stond moet terugkeren. Dit fundament kenmerkte zich door onder andere een nationaal inkomen van US$ 1 miljard, geldhoeveelheid die 100% gedekt was en vrijwel geen staatsschuld. Het wegvallen van dit fundament is de belangrijkste oorzaak waarom het land sukkelt in haar groei en ontwikkeling. De oorzaak hiervan is het feit dat de basis waarop Suriname zijn welvaart had opgebouwd tot 1980, door wanbeleid compleet teniet is gedaan. Deze verschijnselen zijn nu nog merkbaar onder het huidige regiem.'

'De Nationale Partij Suriname (NPS) herinnert bij de herdenking van 44 jaar zelfstandigheid oftewel Srefidensi dat de stijgende lijn in de ontwikkeling van het land steeds weer door regeringen met hetzelfde signatuur als de huidige regering, werd kapotgeslagen. 

Toen in de periode 1980 Suriname met de loop van het geweer werd geregeerd, deden koersstijgingen hun intrede. Het Surinaams economisch fundament werd tot de periode 1987 serieus aangetast. De circa US$ 500 miljoen aan deviezen op de Centrale Bank die de regering onder leiding van premier Henck Arron had aangehouden, werd door het militair regiem opgemaakt en er was geen sprake van productieverhoging. Ook deze situatie zien wij heden. 

Wat ook wordt opgemerkt is dat over de periode 1975 tot 1980, de staatsschuld ongeveer SF 100 miljoen, 5%-8%, van het nationaal inkomen bedroeg. Over de periode 1980 tot 1987, de militaire periode, steeg de staatsschuld naar een astronomisch bedrag van Sf 2.1 miljard oftewel 110% van het nationaal inkomen. Ook deze trend zien wij anno 2019 zich voltrekken, waarbij leningen tegen woekerrentes worden aangegaan. Suriname heeft nu een schuld van meer dan Srd 20 miljard, die door het werkende deel van de bevolking betaald zal moeten worden. Dit terwijl tijdens de Nieuw Front-regering de schuld tot eind 2010, ongeveer Srd 3 miljard bedroeg. 

Wanneer gekeken wordt naar de Nieuw Front-regeringen die er waren van 1987 tot 1990, van 1991 tot 1995 en van 2000 tot 2010 is te zien, dat zij steeds weer hebben geworsteld met het probleem van torenhoge staatsschulden die door exponenten van de militaire machthebbers zijn gemaakt. Desondanks werden in deze perioden door de Nieuw Front-regeringen belangrijke stappen gezet op weg naar herstel van de democratie, rechtstaat en economie. Deze stappen zijn volgens de NPS door politieke avonturiers op systematische wijze teniet gedaan middels vormen van omkoperij, misleidingen, corruptie, willekeur en aantasting van de rechtstaat. Zij hebben de Surinaamse samenleving zwaar beschadigd.

Ook nu staat de NPS voor de uitdaging om bij het verwerven van regeermacht het bloeden van de natie te stoppen. Samen zal gewerkt moeten worden aan herstel van de economie, van de sociaal- maatschappelijke orde en de rechtstaat. Daarnaast zal met verhoogde inzet het nodige gedaan moeten worden om het buitenlandse imago van ons land een boost te geven. Dit is van belang om het huidige stigma van drugsland weg te nemen. 

Ook zullen de inkomsten en uitgaven van de Staat over de periode 2010 tot 2019 worden vastgesteld om zo een overzicht te krijgen van eventuele gepleegde malversaties met gelden van het volk. De schuldigen zullen civielrechtelijk en strafrechtelijk aangesproken moeten worden. De NPS stelt dat over deze regeringsperiode, die een aftreksel is van het militair regiem, politiek mismanagement evident is. Hiermee moet afgerekend worden. Er is veel werk te doen om te komen tot herstel.

De komende verkiezingen van 25 mei 2020 zijn cruciaal voor hoe de verdere ontwikkeling van Suriname eruit zal zien. Het gaat er aan de ene kant om het kiezen voor herstel op alle fronten en aan de andere kant, bij voortzetting van het huidige beleid, om het kiezen voor het verder afglijden van ons geliefd land Suriname. 

Laten wij daarom met zijn allen doorzetten en de juiste keuze maken op weg naar de verkiezingen op 25 mei 2020. 

Suriname voorwaarts, mek’ wi set’ Su baka! 

De NPS wenst allen een bezinningsvolle Srefidensi toe.'

Spaanse politie onderrschept Colombiaanse onderzeeboot met zo'n 3.000 kilo cocaïne

(Bron foto: Twitter)
Twee opvarenden uit Ecuador gearresteerd, derde Ecuadoraan op de vlucht

Cocaïne-onderzeeër zou in Guyana zijn gebouwd


De Spaanse politie heeft bij de kust van de plaats Cangas de Morrazo in het noordwesten van het land een onderzeeboot onderschept met aan boord zo'n 3000 kilo cocaïne, melden Spaanse media.

Het zou een unicum zijn dat met een onderzeeër drugs naar Europa worden gesmokkeld. De twintig meter lange onderzeeër zou afkomstig zijn geweest uit Colombia.


Aan boord van het schip waren drie mensen: twee van hen zijn opgepakt, een derde sloeg op de vlucht. De krant El País meldt dat het gaat om Ecuadoranen. Het schip zou in Guyana zijn gebouwd.


De smokkelaars zouden erop hebben gerekend dat ze zeker twee keer per jaar drugs naar Europa konden varen. De recherche gaat ervan uit dat achter de drugs grote bendes zitten, omdat een type onderzeeër als dit zeker 2,5 miljoen euro kost.


Elders in de wereld zijn al vaker onderzeeërs voor het transport van drugs gebruikt. Voor de kust van Colombia werd in september nog een onderzeeër gevonden met drugs die waarschijnlijk bedoeld waren voor de Amerikaanse markt.

Vorig jaar werd in het Surinaamse kustdistrict Saramacca een drugsonderzeeër gevonden.


(Suriname Mirror/Publico/NOS/La Region/CM Jornal/Twitter)