dinsdag 4 september 2018

'Eén grote schande!'; Alphons Levens

Eén grote schande!

Tweehonderd jaren arbeid van verzamelen
tweehonderd jaren wetenschappelijk handelen
in het grootste land van ons continent
eens de militaire schrik van dit continent ...

Gewoon in vlammen opgegaan
de brandweer kon niet blussen
de twee waterputten werkten niet
het museum had geen geld voor onderhoud.

                                            ​                   Alphons Levens,
                                                                   4 september 2018.

Argentinië schrapt een groot aantal ministeries

President Mauricio Macri worstelt met financiële problemen


Argentinië schrapt een groot aantal ministeries om de financiële problemen te lijf te gaan. Het land heeft een reeks maatregelen aangekondigd waarmee het land de huidige financiële problemen de kop in wil drukken, onder meer door het aantal ministeries (22) drastisch terug te brengen (10) om de kosten te drukken.


Ook zal de belasting op onder meer de export van soja worden verhoogd.

President Mauricio Macri zei in een toespraak van bijna een half uur, dat de regering volgend jaar mikt op een begrotingstekort van nagenoeg nul.In 2020 moet sprake zijn van een overschot. Hij sprak de hoop uit dat de huidige crisis de laatste is voor het land.

Argentinië gaat onder meer gebukt onder de stevige daling van de peso. De munt verloor dit jaar al 50 procent van zijn waarde.

Eerder vroeg Argentinië het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om een al eerder toegezegd noodkrediet van 50 miljard dollar versneld uit te keren. De Centrale Bank verhoogde de rente in het Zuid-Amerikaanse land in enkele stappen tot 60 procent.

(Suriname Mirror/businessinsider.nl/ANP/Xinhua/Twitter/YouTube)

ING deed oogje dicht voor miljoenenstroom witwasgelden naar Curaçao en Suriname

Verbijsterende voorbeelden van witwassen via ING-rekeningen in rapport OM

Eenmanszaak op papier handelaar in bouwmaterialen met vestigingsadres in Suriname, maar was feitelijk een geldwisselkantoor in Suriname


In het Openbaar Ministerie (OM)-rapport over ING staan verbijsterende voorbeelden van witwassen via ING-rekeningen, zoals €150 miljoen die verdween via Curaçao en €55 miljoen aan steekpenningen voor een Oezbeekse presidentsdochter. 

Het Openbaar Ministerie startte in 2016 zijn onderzoek naar ING, onder de naam ‘Houston’. Aanleiding was dat politie en FIOD merkten, dat meerdere verdachten van witwassen of corruptie een rekening bij de bank hadden. Daarbij ontstond het vermoeden dat ING de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme overtrad. Deze wet eist controle van de klanten en melding van ongebruikelijke transacties.

ING blijkt vanwege gebrek aan personeel het aantal interne witwasmeldingen bewust te hebben afgetopt, zo blijkt uit het ’Onderzoek Houston’ dat het OM vandaag, dinsdag 4 september 2018,  publiceerde.


In dit feitenrelaas wordt een aantal concrete voorbeelden genoemd. Zoals een bedrijf op Curaçao dat via een bankrekening van ING Nederland vele miljoenen euro’s heeft witgewassen voor derden. Deze bankrekening werd van 2010 tot en met 2014 gevoed met circa €150 miljoen aan creditcard-bijschrijvingen, melden de onderzoekers. De FIOD constateerde, dat ING de Curaçaose klant niet voldoende kende en controleerde. Zo was voor ING onduidelijk welke activiteiten het bedrijf ontplooide. Pas in 2015 werd de relatie beëindigd.

Een andere zaak betrof het Russische telecombedrijf Vimpelcom (nu Veon geheten). Vimpelcom betaalde tussen 2007 en 2011 steekpenningen aan Gulnara Karimova, de dochter van de voormalig president van Oezbekistan. Steekpenningen ter waarde van $55 miljoen zijn uitbetaald vanaf een bankrekening bij ING NL. Volgens het OM kreeg ING al in 2012 aanwijzingen dat er iets niet klopte. Pas in 2015 werden de transacties gemeld bij de autoriteiten, aldus het rapport.

Een eenmanszaak wordt verdacht van ‘ondergronds bankieren’ en witwassen voor derden. Dit verliep in de jaren 2013 tot en met 2015 via een bankrekening bij ING NL. De eenmanszaak was op papier een handelaar in bouwmaterialen en had alleen een vestigingsadres in Suriname. Feitelijk was het echter een geldwisselkantoor in Suriname. Om hun geld wit te wassen betaalden klanten via een pinterminal in Suriname voor een aankoop bij de eenmanszaak, maar zij kregen in werkelijkheid een bedrag aan cash geld uitbetaald.

ING NL heeft bij acceptatie nauwelijks onderzoek naar de cliënt verricht waardoor 15 mobiele pinautomaten (pinterminals) op de bankrekening van de eenmanszaak werden aangesloten ten behoeve van gebruik in Nederland terwijl de cliënt op papier in het geheel géén activiteiten verrichtte in Nederland. De totale omvang van de transacties van deze eenmanszaak die op de bankrekening hebben plaatsgevonden sinds 2013 bedraagt ruim € 9 miljoen.

In april 2015 blokkeerde ING NL de pinautomaten. Op 15 september 2015 informeerde ING NL de cliënt dat er geen transacties meer plaatsvonden op de rekening sinds eind april 2015, dat de pinautomaten niet meer zouden worden geactiveerd en vroeg of de cliënt de rekening wenste te behouden. De cliënt verzocht vervolgens om beëindiging van de rekening, die vervolgens op 18 september 2015 daadwerkelijk werd opgeheven.

(Suriname Mirror/OM/NRC/Telegraaf/Scribd Suriname Mirror)

Vvier agenten gedood bij een hinderlaag in Guadalajara, Mexico

(Bron foto: EPA)
Politiecommandant Eduardo Plazola en drie agenten onder vuur genomen vanuit twee auto's


In Guadalajara, de hoofdstad van de westelijke Mexicaanse staat Jalisco, zijn maandag 3 september 2018 vier agenten gedood bij een hinderlaag. Het gaat om de commandant van de speciale eenheden van de lokale politie en drie van zijn manschappen, zo melden de lokale autoriteiten.

Politiecommandant Eduardo Plazola verliet zijn huis in Tonala, een buitenwijk van Guadalajara, onder begeleiding van drie van zijn manschappen toen ze werden aangevallen door onbekenden in twee auto’s. Geen van de agenten overleefde de aanval.


Een woordvoerder van Jalisco veroordeelt de hinderlaag als een 'laffe aanval'. Er is een onderzoek geopend om te achterhalen wie de daders zijn.Volgens de burgemeester van Guadalajara, Enrique Ibarra, gaat het waarschijnlijk om een afrekening uit het drugsmilieu.


Volgens hem had Plazola heel wat successen geboekt tegen de georganiseerde misdaad en was hij erin geslaagd 'om de rechtsstaat en de vrede' weer te herstellen in verschillende wijken van de stad.


In Jalisco is het Cártel Jalisco Nueva Generación (CJNG) actief, dat momenteel geldt als het grootste drugskartel van Mexico. Het voert er een bittere territoriumstrijd met rivaliserende criminele organisaties.
(Suriname Mirror/Belga/The Associated Press/Informador/YouTube/Twitter/El Occidental)

Colombia wil dierproeven op cosmetica en schoonmaakproducten verbieden

Parlementslid Juan Carlos Losada dient wetsvoorstel in voor verbod

Als wetsvoorstel wordt aangenomen, is Colombia eerste land in Latijns-Amerika dat zo'n verbod heeft


Colombia kan binnenkort dierproeven verbieden op cosmetica, artikelen voor persoonlijke verzorging en schoonmaakmiddelen. De wet, die vorige week werd voorgesteld aan het Congres van het land door parlementslid Juan Carlos Losada, roept op tot een verbod op dierenprroeven en op de verkoop van geïmporteerde producten die op dieren zijn getest. Als het wetsvoorstel zou worden aangenomen, zou Colombia het eerste land in Latijns-Amerika zijn dat zo'n verbod zou krijgen.


'Colombia zet de eerste stappen om leider te worden in Latijns-Amerika en verbiedt het testen van cosmetica op dieren. Met geavanceerde alternatieven beschikbaar en al in gebruik over de hele wereld, zou deze historische wet bij de eerste gelegenheid moeten worden aangenomen', zei Jan Creamer, voorzitter van de non-profit organisatie voor dierenwelzijn, Animal Defenders International (ADI), in een verklaring.


Losada, de auteur van het wetsvoorstel, is van mening dat Colombia's einde aan dierproeven ook haar positie op de internationale markt kan verbeteren. 'Het belangrijkste doel van de wet is om dierenleed in de cosmetica-industrie te stoppen en Colombiaanse bedrijven in staat te stellen de Europese markt te betreden, een regio die al jaren dergelijke tests heeft afgewezen', zei hij.


Over de hele wereld verandert de publieke perceptie van cosmetische dierproeven, met verboden in bijna 40 landen. In Californië zou de California Cruelty Free Cosmetics Act (SB1249), die nu wacht op goedkeuring door de gouverneur, de verkoop verbieden van producten die op dieren zijn getest, inclusief testen op elk gebruikt ingrediënt. Canada en New York zijn ook op zoek naar vergelijkbare rekeningen.

De golf van verandering wordt grotendeels aangedreven door bewuste consumenten die steeds vaker kiezen voor wreedheidvrije producten. Eén enquête toonde aan, dat bijna de helft van de vrouwen een verbod op het testen van cosmetische dierentests steunt. Daarnaast heeft het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde beauty- en cosmeticabedrijf The Body Shop onlangs 8 miljoen handtekeningen verzameld voor hun campagne om 'dierproeven voor altijd in cosmetica te beëindigen'. De campagne is naar verluidt de grootste in de geschiedenis.


Naast bezorgdheid over de gezondheid van dieren, toont bewijs aan dat het testen van producten op dieren geen effectieve methode voor risicobeoordeling is. Een artikel van Forbes wees erop dat dierproeven - die ook notoir duur zijn - de menselijke reacties op cosmetica slechts 40 tot 60 procent van de tijd nauwkeurig voorspellen.

Buiten de schoonheidsindustrie kan het testen van dieren voor onderzoek naar ziekten ook onnauwkeurig zijn. PETA merkte op, dat 90 procent van de dierexperimenten van de National Institutes of Health faalt, terwijl 95 procent van de farmaceutische geneesmiddelen die veilig op dieren zijn getest, maar vervolgens verschillende resultaten late zien in proeven op mensen.


(Suriname Mirror/livekindly.co/El Espectador/Twitter/YouTube)

Guerrillagroep ELN, Colombia, laat negen gijzelaars vrij zonder gebruikelijke beveiligingsprotocollen

ELN bereikt geen akkoord met regering over vrijlating gijzelaars


Colombia's laatste guerrillagroep ELN (Ejército de Liberación Nacional) zei maandag 3 september 2018, dat het leger weigert om de vrijlating van twee civiele gijzelaars en zeven gevangen leden van de veiligheidstroepen te vergemakkelijken. In plaats daarvan zei de groep in een persverklaring, dat het de negen burgers, politieagenten en soldaten zal vrijlaten zonder de gebruikelijke beveiligingsprotocollen en neutrale partijen.

De ELN beloofde de mannen bijna onmiddellijk vrij te laten nadat ze een maand geleden gevangen waren genomen, maar is er niet in geslaagd om tot een akkoord te komen met het leger dat een snelle vrijlating en veilige vrijlating mogelijk zou maken.

'We zijn tot de conclusie gekomen dat de de overheid op korte termijn zal geen overeenkomst over de (beveiligings) protocollen voor de release vergemakkelijken', zei de guerrillagroep in de verklaring die op Twitter werd gepubliceerd.


Het ELN zei, dat het de autoriteiten verantwoordelijk zou stellen als er iets met de gijzelaars en gevangenen gebeurt terwijl de guerrilla's ze van hun junglehutten naar de beschaving brengen. Volgens de guerrilla's 'zullen we er alles aan doen om te voorkomen dat' iets slechts gebeurt.

President Ivan Duque zei vorige week, dat hij alleen zou overwegen om vredesbesprekingen met het ELN te hervatten als de guerrillagroep de ontvoerde burgers vrijlaat en leden van de veiligheidstroepen.

Volgens het ELN zijn de autoriteiten echter niet akkoord gegaan met de aanwezigheid van de katholieke kerk en vertegenwoordigers van garantielanden bij de vredesbesprekingen die sinds 7 augustus werden opgeschort toen Duque het presidentschap overnam van de voormalige president Juan Manuel Santos.(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/YouTube)

'Chiquita medewerkers betaalden paramilitaire groepering in Colombia'

Chiquita opnieuw gedaagd in Colombia 


Vorige week hebben Colombiaanse openbaar aanklager 13 medewerkers van Chiquita Brands International gedaagd op verdenking van het financieren van een extreem rechtse groep die honderden moorden pleegde rond de eeuwwisseling. In een verklaring stellen de aanklagers dat ze bewijs hebben voor een betaling door een medewerker van Chiquita aan de paramilitaire groep Autodefensas Unidas de Colombia, AUC. 


Die groep was tussen 1996 en 2004 actief in het toen onrustige Uraba. Een deel van het geld zou gebruikt zijn om honderden machinegeweren aan te schaffen. Chiquita liet in 2007 weten dat ze gedwongen werden om de paramilitaire groepen en guerrilla's rond de bananenplantages te betalen voor bescherming.

'We kregen telefoontjes van de Chiquita-plantage waarin bepaalde personen werden aangewezen als ‘veiligheidsprobleem’ of gewoon ‘probleem’. Iedereen wist dat we die persoon dan moesten executeren. De doelwitten waren in de meeste gevallen leden of leiders van de vakbond, en ook mensen die land terug wilden dat Chiquita nodig had voor een plantage. Mensen van Chiquita noemden hen dan verdachte guerrillastrijders of criminelen.'


Zo luidt de bekentenis van Jose Gregorio Mangones Lugo, leider van de beruchte paramilitaire groep die jarenlang in Noord-Colombia opereerde, tegenover een Amerikaanse rechter. Het tekent de manier waarop bananentelers als Chiquita en Dole in Colombia hun winsten veilig stelden over de lijken van duizenden burgers.

Bijna tien jaar na deze verklaring klaagt het Colombiaanse Openbaar Ministerie de directeuren van Chiquita aan voor het financieren van de moord op ongeveer 4.000 boeren en vakbondsleden tussen 1997 en 2004. Daarvoor zou 1,7 miljoen dollar zijn betaald.

Chiquita is niet het enige bedrijf dat doodseskaders betaalde om burgers te vermoorden. Honderden bedrijven, van grootgrondbezitters tot multinationals, zijn bij bloedbaden betrokken geweest. De door hen betaalde paramilitairen waren verantwoordelijk voor het grootste deel van de 200.000 doden en 5 miljoen ontheemden die het gewapend conflict Colombia heeft opgeleverd.

Het bedrijf betaalde een schikking van 25 miljoen dollar. Volgens ctvnews.ca heeft het bedrijf nog niet op de aanklacht gereageerd.

De 13 medewerkers van Chiquita Brands International die zijn gedaagd:

Reinaldo Elías Escobar De La Hoz (Colombia), Luis Germán Cuartas Carrasco (Colombia), Víctor Julio Buitrago Sandoval (Colombia), Álvaro Acevedo González (Colombia), Víctor Manuel Henríquez Velásquez (Colombia), Javier Ochoa Velásquez (Colombia), Juan Diego Trujillo Botero(Colombia), Jorge Alberto Cadavid Marín (Colombia), Dorn Robert Wenninger (VS), John Paul Olivo (VS), Charles Dennis Keizer (VS), José, Luis Valverde Ramírez (Costa Rica), en Fuad Alberto Giacoman Hasbún (Honduras).(Suriname Mirror/NPORadio 1/CTV News/AGF/Finance Colombia/Twitter)

Blinde vrouw (26) door Uber-chauffeur in Rio de Janeiro, Brazilië, uit taxi gezet

(Bron foto: Instagram)
'Hij stopte de auto, begon tegen me te schreeuwen en zei dat blindheid mijn straf was'


Een blinde vrouw zegt, dat een Uber-chauffeur haar vorige week abrupt achterliet op een straat in Rio de Janeiro nadat hij luidkeels had gereageerd op haar verzoek om de airconditioning van de auto af te zetten, het nieuwste veiligheidsincident met betrekking tot het bedrijf. 

Nathalia Santos, 26, een inwoonster van Rio die een populair YouTube-kanaal beheert over haar leven als blinde vrouw, zei dat ze haar locatie niet kon achterhalen nadat ze uit de auto was gezet of op haar bestemming was beland.

'Hij stopte de auto, begon tegen me te schreeuwen en zei dat blindheid mijn straf was', schreef ze op Instagram over het incident van donderdag 30 augustus, waarin bezorgdheid wordt geuit over de training en controle van chauffeurs van Uber, met name met betrekking tot het gedrag naar passagiers met een handicap .

Hoje pela manhã, pedi um carro em um app, como faço todos os dias, para ir ao trabalho. Assim que entrei, informei que sou cega e solicitei que me deixasse exatamente no endereço informado e, logo em seguida, pedi também que desligasse o ar condicionado, mas fui ignorada. 5 min. depois solicitei novamente o desligamento do ar e fiquei falando sozinha de novo. Da terceira vez falei que eu era alérgica e que por isso que estava pedindo... O motorista surtou, disse que se fosse pra desligar, que eu teria que sair do carro porque ele não era obrigado a fazer o que eu pedia... Insisti dizendo que eu era cega e que ele não podia me deixar ali.... Foi quando ele parou o carro, começou a gritar e disse que eu era cega por castigo, desceu do carro, no meio de um lugar que até então eu não sabia onde era e me expulsou do carro dele, aos berros. Não fui forte, só sabia/sei chorar... Estou me sentindo um grão de areia, uma gota d’agua; Muito ruim ficar vulnerável dessa forma, o meu ir e vir está cada vez mais cerceado. Sinto-me, a cada dia que passa, mais dependente diante desse tipo de situação e fico me perguntando até quando precisarei passar por isso? Obs.: Tomarei as providências legais. —- #PraCegoVer: Imagem de fundo preto, escrito “#REVOLTANTE” em letras brancas.
Een bericht gedeeld door Nathalia Santos (@nathaliasantos) op


Uber zei dat de bestuurder permanent is verbannen om ervoor te werken

'Uber beschouwt dit gedrag als onacceptabel', zei het bedrijf in een verklaring. 'We hebben spijt van het hele incident en hebben al contact gehad met de vrouw.' 

De identiteit van de bestuurder is niet openbaar gemaakt.

Het incident komt op een moment, dat Uber middelen besteedt aan beveiliging, en 60 miljoen dollar heeft toegezegd om een ​​ veiligheidscentrum in Sao Paulo te openen na een reeks incidenten waarbij zowel passagiers als incidenteel bestuurders werden geschaad of bedreigd.

Brazilië is winstgevend voor Uber, in tegenstelling tot het bedrijf als geheel, en is de op één na grootste markt na de Verenigde Staten. Santos zei, dat Uber had gebeld om zich te verontschuldigen, maar geen geldelijke vergoeding had aangeboden.

In Latijns-Amerika, gebruikers in verschillende Mexicaanse steden en in Montevideo, Uruguay, kunnen mensen bestuurders vragen die een speciale training hebben ontvangen voor mensen met een handicap, maar die services zijn niet beschikbaar in de rest van de regio

'Het is nog nooit zo eenvoudig geweest voor ouderen of voor mensen met een handicap om Uber te gebruiken', zegt de Braziliaanse website van Uber. Maar ,het biedt geen specifieke hulpmiddelen.

Santos zei maandag 3 september 2018, dat ze niet dacht dat wat er met haar was gebeurd, een op zichzelf staand incident was. 'Ik heb veel berichten ontvangen van mensen zoals ik die zeggen dat ze soortgelijke ervaringen hebben gehad', vertelde ze aan Reuters,  zoals bestuurders die niet hartelijk of sympathiek zijn, terwijl het juist te wijten is aan de vijandelijkheden van het openbaar vervoer dat mensen de app gebruiken.' Ze zei dat ze Uber niet langer gebruikt en vertrouwt op haar familie voor transport.(Suriname Mirror/Reuters/El Universal/La Sexta/Instagram/YouTube)

Duizenden mensen betogen in Rio de Janeiro, Brazilië, tegen de overheid na brand Nationaal Museum

(Bron foto: AFP)
Demonstranten noemen brand een 'verwachte tragedie' en verwijten overheid grove nalatigheid


In Rio de Janeiro, in Brazilië, hebben maandag 3 september 2018 duizenden mensen betoogd tegen de overheid. Ze zijn woedend, omdat de zo vaak gevraagde middelen om het Nationaal Museum te moderniseren nooit zijn betaald. Nu belooft de politiek wél geld. Maar, voor het museum is dat te laat: 90 procent van de collectie is in de as gelegd bij de brand van zondagnacht. Op luchtbeelden is te zien dat enkel de muren nog rechtstaan. De inhoud - 20 miljoen stukken - is verdwenen. 

Honderden in het zwart geklede studenten en onderzoekers vormden een menselijke ketting rond het nog smeulende gebouw van het Nationaal Museum in Rio de Janeiro. Later verzamelden duizenden mensen op een plein. Ze noemen de brand een 'verwachte tragedie' en ze verwijten de overheid grove nalatigheid.


Het museum was in slechte staat, en herhaalde vragen om geld om te renoveren of zelfs maar te beveiligen tegen brand werden niet gehoord.

'Dit is symbolisch voor de dramatische situatie die we in Rio en in heel Brazilië kennen: een systematische afbouw van investeringen in historisch en wetenschappelijk onderzoek, in onderwijs en in het patrimonium', zegt Els Lagrou, antropologe aan de universiteit van Rio, waartoe het uitgebrande museum behoort.

Ook de Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties, uit kritiek op de 'kwetsbare mechanismen om erfgoed te bewaren' in Brazilië.


Ook de brandbestrijding liet te wensen over; brandkranen deden het niet en de brandweer moest het water van ver halen. 'Preventie en brandbestrijding zijn in Brazilië verwaarloosd', zegt Wannes Gulinck, die vrijwillig brandweerman is in een kleinere stad in Brazilië.

(Bron foto: Reuters)
De Braziliaanse president Temer ligt onder vuur wegens corruptie en besparingen. Een dag na de brand heeft hij aangekondigd een fonds te zullen oprichten, met publiek en privégeld, om 'het museum zo snel mogelijk weer op te bouwen'. Ook de minister van onderwijs maakt meteen geld vrij en vraagt internationale steun.

De precieze oorzaak van de brand is nog niet duidelijk. Volgens lokale media zijn er twee mogelijke aanleidingen: een onbemande luchtballon zou op het dak van het museum geland zijn, of er vond kortsluiting plaats in het audiovisueel laboratorium van het museum.

Cultuurminister Sergio Sa Leitao sprak tijdens een televisie-interview over 'jaren van achteloosheid' bij het onderhoud van het paleis van São Cristóvão. Volgens brandweercommandant Roberto Rodabey had het gebouw geen adequaat systeem om brand te detecteren en te verhinderen.

Roberto Leher, de rector van de Federale Universiteit van Rio de Janeiro, waaraan het museum verbonden was, zegt dat het museum wachtte op een lening van 5 miljoen dollar om een vuurbestrijdingssysteem te installeren.

(Suriname Mirror/VRT/GvA/Al Jazeera/YouTube/CBC)

Nieuw logeergebouw Abenaston in gebruik genomen

(Bron foto: sr.geoview)
Tevredenheid bewoners over besteding geld uit gemeenschapsbos

 
Veel dorpelingen van Abenaston zijn goed te spreken over de manier waarop geld, dat verkregen is uit hun gemeenschapsbos, wordt besteed ten behoeve van het dorp. Dat bleek volgens de Ware Tijd vandaag, dinsdag 4 september 2018, afgelopen weekend bij de officiële ingebruikname van het nieuwe logeergebouw met zestien kamers. Er zijn ook vijf aanmeersteigers gebouwd. Al deze voorzieningen hebben ruim 90.000 Amerikaanse dollar gekost. Dit geld is verkregen door de commerciële exploitatie van het gemeenschapsbos.

De enthousiaste dorpelingen, die in grote aantallen aanwezig waren, noemen de bouw van het AbenaSuti Guesthouse een duidelijk teken van ontwikkeling. Het gebouw is in het weekend ingewijd door districtscommissaris Yvonne Pinas. 'Dit is voor ons, ik ben daarom echt blij. Zo moet het eigenlijk', zegt een dorpsbewoner.

Het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) werd vertegenwoordigd door een delegatie onder leiding van directeur Wilco Finisie en onder directrice Monique Pintoe.

Het proces om tot deze ontwikkelingen te komen verliep niet altijd even gemakkelijk. Niet iedereen was namelijk op één lijn over de manier waarop het geld werd geïnvesteerd. Kapitein Samuel Petrusi spreekt zelfs van veel onenigheid. Dat is ook de reden dat het vorige logeergebouw in 2007 kapot is gegaan. 'We hebben veel tegenstanders gehad toen we bezig waren. Eigenlijk is er nog steeds onenigheid, maar wij gaan gewoon door met dat waarmee we bezig zijn. Niet iedereen houdt van verandering, dus er is flink tegenstand geboden door een deel van de dorpsbewoners. Maar, God geeft ons kracht in het werk.'

Het dorpsgezag heeft niet alleen geld gestoken in de infrastructuur en de bouw van het logeergebouw, maar betaalde ook het schoolgeld van alle kinderen van Abenaston. 'Dat is ook gedaan voor de kinderen van degenen die tegen dit gezag zijn en ook met het geld verkregen uit het gemeenschapsbos. Dat vind ik heel goed', zegt de districtscommissaris.

Een vader stelt: 'Het schoolgeld is nu verhoogd, dus dat is een grote hulp voor ons. Waar zouden we het geld anders vandaan halen? Den man disi e du sani gi a dorp. A winsi den man e nyan moni, maar we zien dat ze voor ons werken.'

Taskforce Ongedocumenteerden stelt crisisplan op voor eventuele extreme stroom Venezolanen naar Curaçao

(Bron foto: Kustwacht Caribisch Gebied)
'Regering bewust van de zorgwekkende situatie in Venezuela en deze op de voet te volgen'

 
De taskforce Ongedocumenteerden heeft een crisisplan opgesteld voor het geval de situatie in Venezuela escaleert en leidt tot een extreme stroom van Venezolanen naar Curaçao. Dit laat het ministerie van Justitie in een schriftelijke verklaring weten, zo meldt vandaag, dinsdag 4 september 2018, het Antilliaans Dagblad.

De regering verklaart daarin zich bewust te zijn van de zorgwekkende situatie in Venezuela en deze op de voet te volgen. Een speciaal ingestelde taskforce vergadert regelmatig om alle ontwikkelingen rondom de ongedocumenteerden te volgen.


In de verklaring herhaalt het ministerie de positie van Curaçao als het gaat om de toestroom van illegalen, namelijk dat het eiland solidair maar realistisch is. Curaçao biedt op grond van artikel 3 van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) bescherming aan mensen die naar het eiland komen en niet naar hun land terug kunnen keren omdat hun leven op het spel staat of omdat zij het risico lopen gemarteld te worden.

Aan de andere kant houdt Curaçao vast aan het toelatings- en uitzettingsbeleid, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen de Venezolanen die hun land tijdelijk willen verlaten vanwege de huidige situatie.

Curaçao verklaart solidair te zijn, maar kan een grote toestroom van buitenlanders niet aan vanwege de kleinschaligheid en de sociaaleconomische situatie van het eiland. Volgens de verklaring hebben zelfs grote landen in de regio die voorheen Venezolanen opvingen, nu restricties voor hun toelating.

Insel Air is weer in de lucht na herstel ‘elektronisch probleem’ Fokker 50

Insel Air vliegt momenteel met slechts één toestel tussen Aruba, Bonaire en Curaçao


De Fokker 50 van Insel Air die zondag niet kon vliegen wegens een ‘elektronisch probleem’, werd gisterochtend om drie uur weer luchtwaardig verklaard. Een aangepast schema is van kracht gegaan om te zorgen dat alle passagiers die voor zondag en maandag een ticket hadden, hun bestemming alsnog zouden bereiken. Zo meldt de luchtvaartmaatschappij in een persbericht, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 4 september 2018.

Volgens het aankomst- en vertrekschema op de website van Curaçao International Airport is gisteren enkel de eerste vlucht van en naar Bonaire (7I 301) nog geannuleerd en zijn de overige vluchten daarna opgepakt, met kleine vertragingen van ongeveer tien minuten. Insel Air vliegt momenteel met slechts één toestel tussen Aruba, Bonaire en Curaçao.


 Kanselashon di buelo pa motibu di fayo tékniko ku Fokker 50 

E avion Fokker50 PJ-KVM ku InselAir ta operando kune a enkontra ayera un problema elektróniko poniendo ku mester a kanselá tur buelo pa Aruba y Boneiru. 

InselAir a charter un buelo di Aruba Airlines pa por a transportá pasaheronan riba e ruta di Aruba i a sòru pa pasa mas tantu pasahero posibel riba otro aerolínea. No ta tur pasahero InselAir a logra pasa pa un otro aerolínea mirando ku mayoria buelo tabata yen dor di Curacao North Sea Jazz Festival. Pasahero nan no lokal a wòrdu akomodá den hotèl. 

Despues di a elaborá i traha riba e problema elektróniko aki ku a dura henter un dia, e avion tabata kla djaluna mainta alrededor di 3or di mardugá. 

InselAir ta operá ku un skema adaptá pa asina tur pasahero di djadumingu i djaluna por yega nan destinashon. 

InselAir ta pidi su máksimo diskulpa pa ku e inkumbiniensia aki.


De tweede F50 moest in juni vlak na het opstijgen terugkeren naar het vliegveld op Sint Maarten vanwege een defecte motor. Het is de luchtvaartmaatschappij klaarblijkelijk nog niet gelukt om een vervangende motor te vinden.

Eerder vertelde voormalig ceo Jan Heppener, dat het zo lang duurt doordat er weinig exemplaren van dit type motor in omloop zijn. In de tussentijd is een wetlease-overeenkomst getekend met Conviasa voor het gebruik van een Embraer E-190 jet, waarmee dagelijks naar Sint Maarten wordt gevlogen en een keer in de week naar Suriname.

VPCO wil in 2019 opleiding voor Secundair Beroepsonderwijs starten op Curaçao

Vereniging Protestants Christelijk Onderwijs wil ook derde school voor funderend onderwijs


De Vereniging Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO) heeft bij het ministerie van Onderwijs een plan ingediend om volgend schooljaar een opleiding voor Secundair Beroepsonderwijs (SBO) te starten. Ook is een verzoek voor een derde school voor funderend onderwijs (fo) ingediend, die op Brakkeput gehuisvest moet worden, alsook een verzoek voor het ontwikkelen van een programma dat gericht is op drop-outs. Dat blijkt uit een schriftelijke verklaring van VPCO, aldus vandaag, dinsdag 4 september 2018, het Antilliaans Dagblad.

De vereniging geeft een toelichting op de keuze om een SBO-opleiding aan te bieden. Een van de redenen is, dat de vereniging scholen wil hebben met een breed onderwijsaanbod. Tot nu toe kunnen leerlingen van de VPCO niet doorstromen naar een protestants-christelijke SBO.

Met een eigen SBO kan de vereniging een doorlopende lijn creëren in het beroepsonderwijs. Op die manier kunnen leerlingen veel langer worden gevormd en klaar worden gestoomd voor de arbeidsmarkt, aldus de verklaring.

Bij de nieuwe SBO zullen zeven opleidingen worden aangeboden: kok, zelfstandig werkende kok, zelfstandig werkende gastheer/gastvrouw, sport- en bewegingsleider, coördinator sport en bewegen, medewerker facilitaire dienstverlening en autotechnicus.

Gerrit Schotte ontving ruim 8 ton dollar voor aankoop Playa Abou, Curaçao

Antilliaans Dagblad publiceert serie artikelen over bijzondere transactie...


Op 9 augustus 2010 – twee maanden voordat hij de eerste premier werd van het nieuwe autonome Land Curaçao – kreeg MFK-politicus Gerrit Schotte een bedrag van 822.640 dollar op de Zwitserse UBS-bankrekening van zijn bedrijf Nobrand Ltd. onder de volgende vermelding: ‘/RFB/Acquisition Playa Blou Prop CU’. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 4 september 2018.

Het bedrag is afkomstig van de rekening van International Financial Planning Services Ltd. uit Sint Maarten. De onderneming International Financial Planning Services is een onderdeel van de Atlantis World Group (AWG), waarvan de Italiaans-Nederlandse casinomagnaat Francesco Corallo – verdachte van Justitie in Italië – de ultimate beneficial owner (ubo) is. ‘Ambtelijke omkoping’, stelt het Openbaar Ministerie (OM).

Het OM heeft zich gemotiveerd op het standpunt gesteld, dat voldoende aanwijzingen bestaan dat de veroordeelde ex-premier Schotte zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten en dat hij zodoende wederrechtelijk het bedrag van 822.640 dollar heeft verkregen.

In het recente vonnis, waarmee Schotte wordt ‘geplukt’ voor 1.8 miljoen gulden en anders drie maanden hechtenis, is er uitvoerig aandacht voor die overmaking van 822.640 dollar met de opvallende omschrijving ‘acquisitie Playa Abou’. Deze omschrijving verwijst expliciet naar een aankoop in het gebied tussen de Grote Knip en de Kleine Knip op Curaçao.

Het Antilliaans Dagblad publiceert in een serie artikelen over deze bijzondere transactie. Vandaag verscheen het eerste deel.

Eerst iets over Nobrand Ltd. Schotte heeft over het oprichten van deze Ltd. en het openen van een rekening gecommuniceerd met de UBS-bank in Genève. Op 30 juli 2008 is Nobrand Ltd. opgericht onder de wetgeving van de Marshalleilanden. Schotte is daarvan de (enige) benificial owner.

Gajadien (VHP): 'Bouterse wil doordrukken ten koste van alles'

'Bouterse is ook meester in verdraaiing van feiten'

'President heeft met zijn opstelling in kwestie-Alcoa over duidelijk getoond lak te hebben aan De Nationale Assemblee'


Het Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) zegt vandaag, dinsdag 4 september 2018, op Starnieuws, dat tot nu toe duidelijk blijkt dat president Desi Bouterse voorkeur geeft aan andere belangen dan die van het Surinaamse volk. Het bij voorbaat aangeven dat er getekend wordt met Alcoa en dat De Nationale Assemblee ruimte nodig heeft om de zaken te lezen en eventueel vragen te stellen, geeft duidelijk de inborst van de president over de democratische beleving. 'Hij wil doordrukken ten koste van alles.'

Bouterse is ook meester in verdraaiing van feiten, vindt Gajadien. Hij verwijst naar legio voorbeelden over de economie van het land, fly-overs, 3.000 woningen per jaar die gebouwd zou worden, treinverbinding, et cetera om bij recente voorbeelden te blijven.

Ook blijkt, dat hij nog steeds geen verantwoording kan afleggen over Tranquillo waarbij personen verrijkt zijn via een multinational, door het handelen van de overheid, stelt Gajadien. 'Vertrouwen in de woorden van de president heeft de samenleving allang niet meer.'

Hij geeft aan dat zijn fractie doorgaat met bewustwording van de samenleving en aandacht van de internationale gemeenschap over de verplichtingen van Alcoa jegens het volk. Gajadien vindt dat de president met zijn opstelling over duidelijk heeft getoond lak te hebben aan De Nationale Assemblee die de soevereine wil van het volk tot uitdrukking brengt. Deze kwestie zal wat Gajadien betreft niet zonder consequenties blijven.

Wetswijziging nodig om salarissen regeringsleden te kunnen bevriezen

Binnen de coalitie is nog geen eensgezindheid over de bevriezing


Starnieuws bericht vandaag, dinsdag 4 september 2018, dat om de salarissen van de regering te kunnen bevriezen een wetswijziging nodig is. President Desi Bouterse heeft gisteren na terugkeer uit Cuba op een persconferentie gezegd, dat hij de verhogingen van de leden van het kabinet zal bevriezen. 

De verhoging van de salarissen van de ambtenaren is vooral bedoeld voor mensen met lage inkomens. De salarissen van de regering en De Nationale Assemblee zijn gekoppeld aan die van respectievelijk de directeur en onderdirecteur van een departement. Binnen de coalitie is er nog geen eensgezindheid over de bevriezing die de president onomwonden heeft aangekondigd. Oppositionele fracties die zich tegen de verhoging hebben uitgesproken, hebben het tot nu toe ook gelaten bij woorden.

Starnieuws heeft vernomen, dat in een huishoudelijke vergadering De Nationale Assemblee zich uitgesproken heeft over een solidariteitsheffing. Iedereen die boven de Srd 10.000 aan inkomsten heeft, zou een bepaald percentage terug moeten geven aan de Staat als solidariteitsheffing. Dit zou moeten gelden voor alle grootverdieners bij de overheid. Gedacht wordt aan het teruggeven van 3 tot 5%. De solidariteitsheffing is eerder toegepast tijdens de regering-Venetiaan.

Met een initiatiefvoorstel kan de wetswijziging, net als bij de herinvoering van de Wet Rij- en voertuigenbelasting, in enkele uren worden gerealiseerd. Met de verhoging van de ambtenaren, gaan de inkomsten van de regering en leden van De Nationale Assemblee, ex-ministers en ex-Assembleeleden ook meteen de lucht in. De nieuwe salarissen gaan deze maand in en werken terug tot januari 2017.

Diverse Surinaamse artsen adviseerden Bouterse om geen operatie te ondergaan op Cuba

Met een buikhernia kun je volgens lokale artsen wel honderd jaar worden

'Ik wil met het oog op de verkiezingen in 2020 veel tijd in het binnenland doorbrengen en wil dan niet in de problemen komen'


President Desi Bouterse was gisteren tijdens zijn persconferentie na terugkeer van Cuba bijzonder openhartig over de medische ingreep die hij daar heeft ondergaan. Verschillende lokale artsen die hij geraadpleegd had hadden hem echter de operatie afgeraden, omdat deze risico's met zich meebrengt en met een buikhernia kun je volgens hen wel honderd jaar worden, zo bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 4 september 2018.

De president had een vrij grote scheur in zijn buikwand, vanaf het middenrif tot onder de navel. Twee artsen die de president goed kennen hadden hem aangegeven, dat het beter zou zijn als hij de operatie toch onderging. Bij een onverwachte reflexbeweging zouden zijn darmen naar buiten kunnen komen. In zo'n geval is een acute operatie nodig, legde de president uit.

Als hij ergens in het binnenland zou zijn wanneer het zou gebeuren, zou dat een probleem kunnen worden. Daarom heeft hij besloten de ingreep toch te laten plegen.

Bouterse merkte op dat hij met het oog op de verkiezingen in 2020 veel tijd in het binnenland wil doorbrengen. Hij wilde het risico niet lopen dat hij door een reflexbeweging in problemen zou kunnen komen. De president moet het nog rustig aan doen. Hij zal nog een tijdje moeten uitrusten en verder het werkschema met vicepresident Ashwin Adhin doornemen.

Hij bedankte namens zijn echtgenote, de Cubaanse president, het medische team en het volk van Cuba. Bouterse zei ook veel morele steun te hebben gekregen uit Suriname. Veel mensen hebben voor hem gebeden. Ook pastors uit Jamaica en Barbados hebben hem meegenomen in hun gebed. Oppositieleden hebben Bouterse ook heel veel sterkte toegewenst.

Bouterse is behandeld door drie artsen uit Cuba, terwijl twee uit Suriname ook deel uitmaakten van het team. 'Het is fantastisch om weer thuis te zijn. Na verloop van tijd ga je het land missen. Het is bijzonder prettig om weer thuis te zijn.'

Minister Blok heeft na gewraakte 'failed state-uitspraak 37 keer contact gehad met Suriname

Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft documenten vrij na een WOB-verzoek

 
Minister Stef Blok moest flink aan de bak om het brandje rondom zijn omstreden uitspraken over de multiculturele samenleving te blussen. Zo heeft hij al 37 keer contact gehad met Suriname, aldus RTL-Z vandaag, dinsdag 4 september 2018. 

Blok noemde het land 'een failed' state. Dat gebeurde op een besloten bijeenkomst op 10 juli. Hij suggereerde dat er geen landen zijn met een multiculturele samenleving waar bevolkingsgroepen probleemloos met elkaar samen leven. Blok bood daarvoor zijn verontschuldigingen aan.


Uit documenten die het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijgegeven na een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid van Bestuur), blijkt dat Blok 37 keer contact had met Suriname na zijn uitspraak:Hij stuurde ook een excuusbrief aan het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken en hij had een ontmoeting op Schiphol met zijn ambtsgenoot.

Maar, Suriname is niet het enige land waarmee Blok iets goed te maken had. De minister had ook twaalf keer contact met de Antillen en zeven keer met Tsjechië, omdat hij iets lelijks had gezegd. En hij beledigde ook andere landen.

Over Polen zei Blok: 'Loop eens over straat in Warschau of in Praag. Daar lopen helemaal geen gekleurde mensen. Die mensen zijn binnen een week weg. Ze worden waarschijnlijk letterlijk in elkaar geslagen. Die hebben daar geen leven.' En over Australië en de VS zei hij 'daar is de oorspronkelijke bevolking uitgeroeid'.

De uitspraken van Blok deden veel stof opwaaien. De PvdA wilde zelfs dat de Tweede Kamer van reces zou terugkeren om de uitlatingen van Blok te bespreken. De minister bood meerdere keren zijn excuses aan. Maar daarmee is de kous niet af. Blok wacht deze week een zwaar debat in de Tweede Kamer over de kwestie.

Ocelot 'van' ministerie van Openbare Werken Transport & Communicatie ontsnapt uit Paramaribo Zoo

Traliewerk van kooi waarin het dier was ondergebracht is geforceerd


De ocelot (Leopardus pardalis) die donderdag 30 augustus het nieuws haalde is ontsnapt uit de Paramaribo Zoo. Dit meldt de Times of Suriname maandag 3 september 2018. Het dier was nog geen week ondergebracht in de dierentuin. De katachtige was er naar toe gebracht na een ‘bezoek’ aan het hoofdkantoor van het ministerie van Openbare Werken Transport & Communicatie. 

Het dier moet in de nachtelijke uren zijn ontsnapt.

Volgens directeur John Altenberg van de Paramaribo Zoo werd in de vroege ochtend ontdekt, dat de kooi waarin het dier was ondergebracht, leeg stond. Het traliewerk is geforceerd.

Vermoed wordt dat de ocelot in de bosrijke omgeving rond de dierentuin is gevlucht. 'Ik vrees niet dat het gevaarlijk kan zijn, omdat er ook al een ocelot in de buurt woont', zegt Altenberg. Er wordt nu onderzocht hoe het dier heeft kunnen ontsnappen.

Peuter van twee dood aangetroffen op een perceel aan de Tawajariepolderweg

Jongetje verbleef met zijn moeder in een hut op een perceel

Moeder, patiënte van het Psychiatrisch Centrum Suriname, slaat na vondst zoontje op de vlucht


Het Korps Politie Suriname bericht maandag 3 september 2018, dat zondagmiddag 2 september, een 2-jarig jongetje dood is aangetroffen op een perceel aan de Tawajariepolderweg, ressort Jarikaba. 

Uit het voorlopig onderzoek is gebleken, dat een moeder met haar twee jarig zoontje W.A. in een hut verbleef van een pand. Aan de voorzijde van dat pand wonen familieleden van de vrouw.

Gistermiddag liep een familielid naar de hut om te kijken hoe het met moeder en kind ging. Bij die gelegenheid trof zij W.A. buiten de hut liggend op de grond aan. Hij vertoonde geen teken van leven. Zijn moeder lag in de hut te slapen. De overige familieleden werden erbij gehaald waarna de politie werd ingeschakeld.

De moeder van W.A., die ondertussen wakker was geworden, vluchtte weg in een nabij gelegen stuk bos. Haar moeder verklaarde aan de politie, dat zij al jaren psychiatrische problemen heeft. Voorts dat zij patiënt is van het Psychiatrisch Centrum Suriname (P.C.S.) Er wordt naar de vrouw gezocht. Zij is nog niet gesignaleerd.

24-Jarige Belgische vrouw zwaargewond in Peru tijdens 'sandboarden'

(Bron foto: Wild Wanderlust)
Boechoutse Evi De Preker wordt in een kunstmatige coma gehouden


Een 24-jarige vrouw uit het Belgische Boechout is zwaargewond geraakt toen ze in Peru tegen een muur terechtkwam bij het 'sandboarden'. Zij wordt nu in een kunstmatige coma gehouden. 

Het Peruaanse Huacachina is gekend om z'n hoge zandheuvels die uitermate geschikt zijn voor 'sandboarding', een variant op skiën en snowboarden, maar dan op zand in de plaats van op sneeuw.

De Boechoutse Evi De Preker was bezig aan een snelle afdaling, kon blijkbaar niet tijdig remmen en kwam tegen een muur van een hotel terecht. Ze brak daarbij haar heup en had ernstige kwetsuren aan het hoofd. Daarom werd beslist om haar in een kunstmatige coma te houden.

Haar ouders zijn ondertussen afgereisd naar Peru.

(Suriname Mirror/ATV/GvA)

Milieuactivist Sleur eist namens zijn Probios schuldbekentenis en 5 miljoen dollar schadevergoeding van IAmGold

(Bron foto: Sleur)
'IAmGold verzocht aan NIMOS om cyanide afvalwater uit de toenmalige tailin-pond te lozen'

- Sleur haalt  nu pas ongemeen hard uit naar het NIMOS, waar hij tien jaar geleden werkzaam was
- 'Nimos is door grote bedrijven en multinationals gebruikt/misbruikt om hun misdaden jegens het milieu goed te praten en hun handen in onschuld te wassen'


Bij de laatst gehouden publieke consultatie van Rosebel Gold Mines NV (RGM)/IAmGold werd door milieuactivist Erlan Sleur vooral gehamerd op de effecten van goudmijnbouw op lokale gemeenschappen. Opgemerkt werd, dat Surinamers niet al te kritisch kijken en luisteren naar de ontwikkelingen die op komst zijn. 

RGM moest een milieu- en sociale effectenanalyse uitvoeren, om te kunnen rechtvaardigen dat zij duurzaam zal omgaan met het milieu en mensenrechten.

Sleur, voorzitter van de Stichting Probios, stelde dat het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS) niet monitort tijdens mijnbouwwerkzaamheden, terwijl dit juist het gewezen monitoringsinstituut is, zo schrijft het Dagblad Suriname maandag 3 september 2018.

'Wij zijn helemaal afhankelijk van wat IAmGold ons te vertellen heeft. Dat zie je met heel veel van de multinationals. Ook Suralco had dit beleid. Het is niet aan Suralco, Newmont of IAmGold om te bepalen wat er gemonitord wordt. Onze instanties moeten dat bepalen en controleren als de cijfers kloppen die wij van Iamgold krijgen', aldus Sleur.

Hij stond tijdens de vragenronde op met een brief, gericht aan het NIMOS, waarin een helder voorbeeld van zijn stelling werd geponeerd.

'In de periode 2008 heb ik voor het NIMOS gewerkt en was hoofd van de afdeling Environmental Public Outreach. Ik was tijdens een stafvergadering getuige van het verzoek van IAmGold aan NIMOS om cyanide afvalwater uit de toenmalige tailin-pond te lozen. Het argument van IAmGold was,dat door de zware regens de tailin-pond dreigde te overstromen, waardoor er een dambreuk zou kunnen ontstaan. Een dergelijke ramp heeft zich ook voorgedaan in Guyana (Omai mine disaster 1995) en vele andere landen met het noodlottige en rampzalige gevolg, dat rivieren zwaar vergiftigd werden, met dood en verderf tot gevolg. Er is toen informatie door IAmGold aan het NIMOS gegeven.'

'Als we het water niet lozen en de druk op de dammen niet wegnemen, zal er een dambreuk kunnen ontstaan met het noodlottige gevolg. Het argument om het cyanide afvalwater te lozen, werd versterkt met metingen gedaan door IAmGold. De meting zou aantonen, dat de concentratie aan cyanide in het water dusdanig laag zou zijn, dat het geen gevaar voor milieu en mens zou zijn bij het lozen. IAmGold wist, dat het NIMOS geen eigen laboratorium had, dus het bedrijf had ons alles kunnen wijsmaken. De directie van het NIMOS is meegegaan in deze argumentatie en heeft vertrouwd op de gegevens van IAmGold dat er geen gevaar voor de omgeving zou zijn.'

'Daags na de lozing kreeg ik meldingen vanuit de gemeenschap van onverklaarbare sterfte van vele vissen en dieren in het gebied. Niet wetende precies wat er aan de hand was, heb ik het gebeuren afgewacht. Uiteindelijk heb ik zelf in een stafmeeting gevraagd waarom het NIMOS niet inspeelde op berichten in de gemeenschap over milieuschade of giflozingen. Mij werd toen verteld, dat het NIMOS alleen in actie komt als op hem een beroep wordt gedaan. Ik kon me niet vinden in deze houding van mijn werkgever, aangezien het NIMOS het initiatief als overheidsinstantie, die verantwoordelijk voor het milieu is, moet nemen bij dergelijke berichten. Voor mij was er nog een reden om op te stappen bij het NIMOS, want ik voelde aan dat het NIMOS door grote bedrijven en multinationals werd gebruikt/misbruikt om hun misdaden jegens het milieu goed te praten en hun handen in onschuld te wassen. Daar wilde ik geen onderdeel van zijn en dat heb ik de directie duidelijk gemaakt bij het indienen van mijn ontslag in juni 2008', schrijft Sleur in zijn brief.

Hiermee eist hij namens Probios en de lokale bevolking, dat zowel het NIMOS als IAmGold een schuldbekentenis afleggen, anders wordt deze zaak bij de procureur-generaal gelegd. Van IAmGold eist Probios een schadevergoeding ter waarde van 5 miljoen dollar dat in een Natuurherstelfonds wordt gestopt voor de bossen/natuur in deze gebieden. Het herstelfonds moet door Probios worden beheerd. Hij eist ook toegang tot alle gebieden binnen de concessie van IAmGold om metingen te kunnen verrichten en openheid van alle milieurapporten.

Overigens, het is opmerkelijk en curieus, dat milieuactivist Sleur namens zijn stichting Probios - ietwat actief op Facebook en niet eens een actieve website - nu pas, na tien jaar, met zijn informatie over het NIMOS naar buiten treedt en met een forse claim komt.... De eis van 5 miljoen dollar - waarop gebaseerd? - moet van Sleur in een Natuurherstelfonds worden gestopt dat door Probios moet worden beheerd..... Het ligt voor de hand, dat de eis verre van realistisch is.