donderdag 28 augustus 2014

Het onvermogen om nieuws te brengen

Vooral truttige on-nieuws issues in Surinaamse 'nieuws- en actualiteiten'programma's op tv

Nieuwsprogramma's lijken meer op luchtige 'ontbijtshows'

28-08-2014 COLUMN Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – Wat is dat toch met Surinaamse zogenoemde actuele live nieuws- en actualiteitenprogramma's op televisie zoals 'Mmanten Taki' (STVS/SRS), dagelijks 's morgens vanaf acht uur, en 'Magazine4' (ABC) iedere middag vanaf vier uur? Waarom besteden zij nauwelijks aandacht aan zogenoemd hard, actueel, nieuws, maar krijgen zoetsappige onderwerpen over beurs zus en beurs zo, workshop dit en workshop dat of opleiding die en opleiding deze wel verhoudingsgewijs veel aandacht?

Nieuws?
Neem de issues van Magazine4 van vanmiddag, donderdag 28 augustus: twee studiogasten, waarvan een dame het hoogste woord had, die minutenlang kletsten over een of andere lifestyle beurs op 11, 12, 13 en 14 september (ohhhh hoe vreselijk interessant en wat een nieuws...) gevolgd door een item uit het Nederlandse NOS-journaal over de situatie in de Oekraïne.... Dat was het.
Jemig de pemig, was er dan werkelijk geen beter, hard, nieuws om aandacht aan te besteden? Ik dacht het wel, toch? Het programma omschrijft zichzelf op de ABC-website als 'een LIVE actualiteitenprogramma. De presentator ontvangt een studiogast en bespreekt een actueel onderwerp.' Actueel! Een beurs, half september....actueel?

Dat ene hondje zorgt voor nieuws....
Lees alle Surinaamse kranten goed door en de nieuwswebsites 's morgens door en je komt als redactie van Magazine4 er snel achter dat er toch echt heeeeeel veel interessant nieuws is!! Of is dat soms net iets teveel werk??? Ook leuk, klein nieuws.

Neem nu dat hondje in de Nieuw Weergevondenweg in Paramaribo dat in een open rioolput 2m65 diep was gevallen en waarover het Dagblad Suriname vanochtend al berichtte? Het arme beestje kon gered worden. Maar, hier komt toch ook een interessant issue om de hoek kijken: het wemelt in Paramaribo namelijk van dergelijke open rioolputten waarvan de deksels zijn verdwenen of door onverlaten erin zijn geknikkerd. Ze zijn een gevaar. Nu was het een hond, morgen is het een persoon, een oudere heer of dame, een klein kind, dat in zo'n put kan vallen met ernstige gevolgen van dien. Kortom, een mooi onderwerp voor bijvoorbeeld Magazine4: wie is verantwoordelijk voor die putten? Is dat het ministerie van Openbare Werken, zo ja, nodig iemand van dat ministerie uit om te praten over het probleem van die open putten en waarom die zo lang open blijven? Nodig een van de districtscommissarissen in Paramaribo uit.

Of nu neem die recente overvallen door een groepje mannen dat zich voorstelt als politieagenten?
En echtpaar werd dinsdag 12 augustus in hun woning te Tourtonne, Paramaribo, beroofd door nepagenten. Drie mannen deden zich bij het echtpaar voor als politieagenten in burger die zeiden onderzoek in de woning te willen verrichten. En Chinese man werd woensdagavond 20 augustus in zijn woning aan de Schmeltzweg, Paramaribo Noord, overvallen en beroofd door drie mannen. De drie beweerden politieagenten in burger te zijn. Zij vertelden de bewoner, dat zij in verband met een onderzoek naar binnen moesten.
Nodig een woordvoerder van het Korps Politie Suriname uit om dit onder de aandacht te brengen en om vooral ouderen ervoor te waarschuwen.

Het zijn maar twee kleine nieuwsvoorbeelden.

De altijd (glim)lachende Gerold Vliet. (Bron foto: ABC)
Vaste gasten tot treurends toe 
Natuurlijk zijn er uitzendingen waarin wel op een goede manier aandacht wordt besteed aan een actueel onderwerp. Maar, dat gebeurt toch te weinig.

Waarom de oude kunstenaar Erwin de Vries, voor de zoveelste keer naar de studio halen voor een gezellig, lachwekkend en eigenlijk treurig onderonsje met presentator Gerold Vliet, die, zoals ik vaker heb geschreven, zichzelf altijd leuker en interessanter lijkt te vinden dan zijn gast en op een vervelende wijze vragen kan stellen en onnodig herhalen, om maar het door hem gewenste antwoord te horen. De kunstenaar werd zelfs uitgenodigd om te spreken over het WK Voetbal in Brazilië bij gebrek aan echt nieuws......

(Update maandag 1 september 2014: 
Nee hè, niet weer..... Heeft die clowneske presentator Gerold Vliet van het ABC 'actualiteitenprogramma' Magazine4 vandaag weer, voor de 233e keer, 'de grote markante Surinamer en grote geest' kunstenaar Erwin de Vries als gast....
Twee clowns achter de tafel met ieder hun eigen grootse ego. Is er nu werkelijk geen actueel hard nieuws?
Waarom De Vries nu uitnodigen vanwege zijn 85e verjaardag op 21 december? Het wordt weer een reuze gezellig ons-kent-ons onderonsje met veel gelach en gehinnik en zinloos geklets, waar werkelijk niemand ook maar iets aan heeft......)
Een andere vaste gast van de irritante Vliet is Purcy Oliviera, vooral bekend geworden door de populaire avondvierdaagse. Het lijkt welhaast een vrienden-onder-onsje waarbij vergeten wordt dat zij in een nieuwsprogramma acteren.
De gasten worden ook nog eens een keer op een kinderlijke, 'geheimzinnige' manier door Vliet aangekondigd, zonder in eerste instantie de naam te noemen, alsof er kleuters naar het programma kijken. Vaak gaat het volgens hem om een 'grote zoon' van Suriname. Volgens Vliet heeft Suriname veel 'grote zonen' die eigenlijk in werkelijkheid niet tot de 'grote zonen' gerekend zouden moeten worden, maar wel in de fantasiewereld van Gerold Vliet.

Hint voor nieuwsprogramma's
Enkele omschrijvingen van nieuws zoals die te vinden zijn in uiteenlopende woordenboeken en encyclopedia op het internet:
Actuele ontwikkelingen.
Uitzending in de media waarin berichten over actuele ontwikkelingen worden verspreid aan het publiek.
Berichten over belangrijke dingen die kortgeleden gebeurd zijn.
Nieuws omvat alle informatie van een zeker algemeen belang die tot dusver aan publieke waarneming was onttrokken. Het gaat doorgaans over een recent feit, een actualiteit, waar collectieve belangstelling voor bestaat. Nieuws kan echter ook betrekking hebben op een 'inlichting' uit het verleden die niet eerder als zodanig is ontsloten voor een brede kring van belangstellenden. Het kan gaan om een onthulling van feiten die velen interessant vinden en bijvoorbeeld om publiciteit die is veroorzaakt door een informatielek.

Luchtige 'ontbijtshows'
Laat een programma als Magazine4 een echt actualiteitenprogramma zijn, neen, worden. Nu lijkt het teveel op een soort luchtige 'ontbijtshow' zoals die bij Nederlandse omroepen te zien kunnen zijn. Dat geldt overigens ook voor Mmanten Taki, dat wel iets langer duurt dan Magazine4, maar inhoudelijk er nauwelijks van verschilt.